“Miniszterelnök-képző” és adattudomány – két új alapszakot indít a Corvinus

o_zs0106.jpg

A Szenátus két új alapszak elindulását szavazta meg 2021 tavaszán. A képzések jövő ősszel kezdődnek a Budapesti Corvinus Egyetemen. A Philosophy, Politics and Economics (röviden PPE) és a Data Science in Business nevű képzésekről kérdeztük Dr. Szántó Richárdot, az egyetem alapképzésekért felelős dékánját.

Írta: Orosz Petra; Borítókép: Örsi Zsanett Nikolett

 A Philosophy, Politics and Economics alapszakról

A szak, nevéből adódóan három különböző terület összekapcsolásával jött létre, és az egyetem célja, hogy ezek sajátos egyvelegét oktassák. A Philosophy, Politics and Economics alapszak gyökerei a múlt századra vezetnek vissza. Körülbelül 100 éve kezdték ezt a három területet együtt oktatni az Oxfordi Egyetemen, ott vannak a legnagyobb hagyományai a képzésnek. Az Oxfordi Egyetemen végezte el ezt szakot például David Cameron, Nagy-Britannia korábbi miniszterelnöke, Tony Abbott, Ausztrália korábbi miniszterelnöke, sőt még Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke is elkezdte ezt a szakot.

“Egyik ismerősöm tréfásan miniszterelnök-képzőnek hívja ezt a szakot, mert neves és magas pozícióba jutó emberek jártak oda. Az Oxfordi Egyetem az az Oxfordi Egyetem, de nekünk is nagyon nagy ambícióink vannak ezzel a szakkal kapcsolatban. Nem véletlenül jutnak ilyen magas beosztásba az ott végzett emberek, hiszen három különböző látásmódot kapnak meg a filozófia, a politikatudomány és a közgazdaságtan területén. Ennek köszönhetően képesek társadalmi vagy akár globális problémákat kritikusan, ugyanakkor logikusan szemlélni, azokra megoldási javaslatokat kidolgozni, elemezni, majd a megoldásokat végrehajtani” – részletezte Dr. Szántó Richárd.

r_k_0002_1.jpg

Az alapképzésekért felelős dékán továbbá kiemelte, hogy a szakban lévő komplexitás nagyon jól használható magas szintű döntéshozatal során. Közép-Európában csak néhány helyen elérhető ez a képzés, ráadásul Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetem elsőként indítja el.

A PPE hároméves, azaz hat féléves képzés. Ez a képzési idő illeszkedik a legtöbb társadalomtudományi képzéshez az egyetemen. A képzés második felében a hallgatók specializációt választanak, összesen kettőt, ezekben tudnak jobban elmélyülni a képzés során, illetve maguk tudják alakítani a tanult területeket az érdeklődési körüknek megfelelően. Továbbá a hallgatók az eddig megszokott alapozó tárgyak mellett sok, eddig az egyetemen még nem oktatott tárgyat tudnak felvenni, amelyek megfelelő létszám esetén akár más képzések hallgatóinak is nyitottak lesznek.

Ezt a szakot  humán érdeklődésűek számára ajánlják. Elsősorban olyan diákokat várnak, akik nyitottak, érzékenyek a társadalmi és globális problémákra, akiket érdekelnek a napi politikai események, és szívesen foglalkoznak ilyen problémák és folyamatok elemzésével.

A Data Science in Business alapszakról

A PPE-hez hasonlóan a Data Science in Business elnevezésű szak is három komplex alappillérből áll. Van egy módszertani lába, ami a matematikai és a statisztikai alapokat foglalja magába. Egy informatikai lába, ami az elemzésekhez szükséges informatikai tudást biztosítja. Végül pedig az üzleti ismeretek abban segítenek, hogy az adatelemzéseket, kontextusfüggően, a másik két szakterületre építve lehessen végrehajtani, értelmezni és használni. A képzés célja tehát nem csupán a megfelelő  módszertan elsajátítása, hanem az adatok komplex meglátása, és az ebből következtetett információk megfelelő feldolgozása.

“Nagyon sokszor látható, hogy üzleti szervezetek, vállalatok óriási mennyiségű adat birtokában vannak, de mégsem tudják kiaknázni az információkban rejlő potenciált, nem tudják összekötni az adatokban rejlő lehetőségeket az üzleti igényekkel. Azt gondoljuk, hogy a mi hallgatóink olyan új tudást és ismeretet sajátíthatnak el, hogy képesek lesznek megtalálni ezeket az összefüggéseket”

– emelte ki Dr. Szántó Richárd.
Az adattudomány mint gazdasági és informatikai terület az 1980-90-es években kezdett elterjedni. Különböző források alapján elmondható, hogy egyre több és több adattudósra, adatelemzőre van szükség, elsősorban az üzleti területen, ennek megfelelően egyre több egyetem kínál adattudományi képzéseket  alap- vagy mesterszinten.

“Úgy gondoltuk, hogy ezt a trendet a Budapesti Corvinus Egyetemnek is meg kell lovagolnia, ezért úgy döntöttünk, hogy Magyarországra is behozzuk ezt a képzést.  Olyan értékes diplomát akarunk adni a hallgatóinknak, amellyel nagyon könnyedén tudnak elhelyezkedni akár Magyarországon, akár külföldön”

hangsúlyozta az alapképzésekért felelős dékán.
A szak nyitott nemzetközi diákok számára is, hiszen a teljes képzés angol nyelven folyik. A hallgatók a legtöbb alapszaktól eltérően nyolc féléves képzésre jelentkeznek, ha az adattudomány mellett döntenek. Az utolsó félévben a szakmai gyakorlat zajlik. Dr. Szántó Richárd azt is kiemelte, hogy a négyéves képzés nagyobb lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgatók külföldi tapasztalatot is beiktassanak a képzésbe.

v_zs_0023.jpg

Elsősorban olyan hallgatókat várnak az adattudományi képzésre, akik barátságban vannak a számokkal, hiszen a szak erősen épít matematikai és statisztikai alapokra. Akik középiskolában érdeklődtek a matematika iránt, és emellett érdekli őket az üzlet világa is, az, hogy hogyan lehet az adatelemzéseket az üzleti életben hasznosítani, akkor bátran válasszák a Data Science in Business szakot.  Az ‘Adatvezérelt üzleti döntések’, az ‘Önkiszolgáló adatbányászat’ és a ‘Gépi tanulás a gyakorlatban’ tantárgyakat kifejezetten erre a szakra, specifikusan hozták létre.

“Egy új szak bevezetése mindig nagy várakozással tölti el az egyetem vezetőit. Kíváncsian várjuk, hányan érdeklődnek a két új szak iránt. Szeretnénk, ha 40-50 fővel tudnának elindulni az első években, de természetesen az igénytől függően igyekszünk majd hozzáigazítani a kapacitásainkat. Hosszabb távon nagyobb szakokban gondolkozunk, hiszen a témák, területek alapján két vonzó és a mai világban releváns szakról beszélhetünk” emelte ki Dr. Szántó Richárd. 

süti beállítások módosítása