Magyar fiatalok a világ legjobb egyetemein – a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram

pexels-kelly-2881370.jpg

A Stipendium Peregrinum a Nemzeti Tehetség Központ projektje, amelynek célja, hogy a legkiemelkedőbb magyar diákok számára anyagi segítséget és mentorálást nyújtsanak  ahhoz, hogy lehetőségük legyen a világ legkiemelkedőbb egyetemein tanulni.

Írta: Olay Hanna; riporter: Weller-Petrás Hanna; borítókép: Pexels

zita.png

A Corvinustól az Amszterdami Egyetemig

Vágújhelyi Zita az Amszterdami Egyetem digital business specializációján végezte mestertanulmányait a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram keretében, ezt megelőzően pedig a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment képzésén szerezte meg alapszakos diplomáját. Az alapképzés kiválasztása során számára előnyt jelentett, hogy a képzés elérhető volt idegen nyelven, ami a későbbi munkavállalásban is hasznossá vált számára. A döntésben szerepet játszott az is, hogy az egyetem kiemelkedő helyet foglal el egyetemi rangsorokban, és a leendő egyetemisták körében nagy elismerésre tett szert a diákok által elért nemzetközi versenyeredményeknek köszönhetően is. Mindezek mellett a Corvinus külföldi egyetemekkel ápolt partnerkapcsolatai is döntő érvnek bizonyultak, mivel ezeknek köszönhetően Zitának lehetősége nyílt arra, hogy a tanulmányai során külföldi tapasztalatot szerezzen. A külföldi mesterképzést megelőzően, még az alapszak egyik félévét Zita szintén egy másik egyetemen töltötte a bilaterális program keretében. Úgy véli, ez az ösztöndíj remek lehetőség a hallgatók számára ahhoz, hogy az Erasmushoz hasonló külföldi részképzésben vegyenek részt, de nem csak EU-s, hanem akár a kontinensen kívül eső országokban is. Lehetőséget kapnak megismerni más kultúrákat, és nemzetközi tapasztalatot szerezhetnek.

Zitának ez az Amerikában töltött félév hozta meg a kedvét ahhoz, hogy külföldi mesterképzésben gondolkozzon. Az alapképzés végén figyelte az ösztöndíj-lehetőségeket, így talált rá a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra. Ennek az anyagi támogatásnak a segítségével végezte el az egyéves mesterképzést.

pexels-buro-millennial-1438072_1.jpgForrás: Pexels

Stipendium Peregrinum

Az ösztöndíjprogramot idén tavasszal harmadszorra hirdette meg a Nemzeti Tehetség Központ. Ez a lehetőség 17 és 24 év közötti fiataloknak szól, és mind alapképzésre, mind mesterképzésre lehet támogatást nyerni, amennyiben valaki kiemelkedő nemzetközi egyetemen szeretné folytatni vagy megkezdeni a felsőfokú tanulmányait. Alapvetően egyéves időintervallumra nyújtanak fedezetet, amelyből elsősorban a tanulmányokat és a megélhetést lehet fedezni, azonban az ösztöndíj különböző komponenseinek köszönhetően ezt újrapályázással meg is lehet hosszabbítani.

A kiválasztás két részből áll: először írásos illetve videós pályázatot kell leadni, amelyben elsősorban a különböző motivációk, illetve a korábban elért eredmények ismertetését kérik. A második fordulóban a továbbjutók közül egy táborban választják ki azokat, akik végül valóban megkapják az ösztöndíj jelentette anyagi és a külföld beilleszkedést segítő mentoráló támogatást, amely utóbbinak hasznosságát Zita külön kiemelte. Tavaly összesen harmincnégy új diákot és tizenkét korábbi ösztöndíjast választottak ki.

Ami az anyagiakat illeti, Zita szerint kényelmesen ki lehet jönni az ösztöndíjból, amelynek nagysága országonként eltérő, nem szükséges saját zsebből sokat hozzátenni. Még a pályázás legelején le kell adni egy költségtervezetet, amelyben különböző elemekre lebontva – mint például lakhatás vagy szórakozás – meg kell jelölni, és érvekkel alátámasztani egy bizonyos keretösszeget. Mindez biztosítja, hogy a diákok ezeken a rangos egyetemeken a tanulmányaikra fókuszálhassanak, és kimagasló eredményeket érhessenek el.

A Corvinus nyújtotta alapok

Zita nagyon elégedett a holland képzéssel, és azt gondolja, hogy a Corvinus tökéletes felkészítést nyújtott ahhoz, hogy külföldön is megállja a helyét. Ez nemcsak az angol nyelv magas szintű és szakmai elsajátításában áll, hanem abban is, hogy már az alapszakos évei során sok olyan kurzuson vehetett részt, amelyet a vizsgafókusz helyett inkább a projektalapúság jellemzett, elősegítve ezzel olyan képességek fejlődését, mint a csapatmunka vagy a problémamegoldás. Továbbá a nemzetközi tanároknak és diákoknak köszönhetően mire Amszterdamba került, már otthonosan mozgott a nemzetközi környezetben is, ami később a munka világában is előnyt jelenthet. Mindez pedig hozzásegítette ahhoz, hogy színesebben lássa a világot, nyitottabb legyen más kultúrák felé.

A Corvinust a jövőben is szívesen ajánlaná bárkinek, mivel az egyetem nemcsak magyarországi lehetőségekre készít fel, hanem akár külföldön, akár Magyarországon székelő nemzetközi cégeknél is bátran el lehet helyezkedni később, továbbá lehetőséget nyújt arra, hogy „az ember rugalmasan alakítsa a jövőjét”.

pexels-andrea-piacquadio-3762800.jpgForrás: Pexels

A jövő

Az ösztöndíjprogram célja, nemcsak az, hogy támogassa a diákokat és bővítse a felsőoktatási lehetőségeik körét, hanem az is, hogy a világszínvonalú, versenyképes tudást szerző diákok tanulmányaik befejeztével hazaköltözzenek, és tapasztalataikat itthon kamatoztassák. Zita azért választotta a nyugat-európai képzést, mert az őt foglalkoztató technológiai tanácsadás területe hazánkban még nem annyira fejlett, és nincsenek ilyen irányú szakok. Azonban ő is azt tervezi, hogy tanulmányai végeztével hazaköltözik, és a későbbiekben akár céget alapítana a külföldön megszerzett tudással fejlesztve a Magyarországon még újnak számító szektort.

süti beállítások módosítása