BudaPest ajánló – Látnivalók és érdekességek a Budapesti Corvinus Egyetem környékén

nevtelen_terv_4_2.png

Az egyetem környékén számos látnivaló vár titeket – akár két óra között is kellemes lehet ellátogatni a listán lévő helyek bármelyikére. Első körben, és talán a legközelebb eső alternatívaként a Nehru part kínálkozik. De hogy ne csak a Nehru-Gellért-hegy-Múzeumkert hármasát említsük, kicsit távolabb is elnézünk néhány kellemes helyszínre.

Írta: Mosonyi Eszter; borítókép: Canva

A Bakáts tér elsőre lehet nem hangzik nagy számnak, de annak, aki szeretne kicsit kiszakadni a belváros utcáinak nyüzsgő forgatagából, jó választás lehet, hiszen nagyon hangulatos zöld övezetet alakítottak ki. A C épülettől körülbelül 5-10 perc séta. 

Tovább haladva az 5. kerületi varázslatos Károlyi-kertbe juthatunk, amely alig több, mint 10 percnyire található az egyetemtől. Ez Budapest egyik legrégebbi parkja, évszázadok óta szinte változatlan a területe. A legenda szerint itt volt Mátyás király egyik kertje. A hangulata nagyon romantikus, kiváló helyszín akár egy eldugott padon való olvasáshoz vagy egy kis sétához is. 

karolyi-kert_korosi-tamas_20140615_inbox780x585.jpgforrás: We Love Budapest

A budai oldalon található a Filozófusok kertje. Panorámás kilátás nyílik a Dunára és a városra, az E épülettől pedig körülbelül 20 perc alatt megközelíthető tömegközlekedéssel. Szintén Budán tudjátok meglátogatni a Gesztenyés-kertet, amely egy 35.000 négyzetméteres park a Németvölgyben. Ha pihenés közben megéheznétek, semmi vész, ugyanis a kert a MOM park mellett helyezkedik el, és egy étterem is található a közelben. Ide is legfeljebb 25 perc alatt el tudtok jutni tömegközlekedéssel. 

Hogy ne csak kifejezett piknik, vagy lazulós, tanulós helyszíneket említsünk, negyed óra villamossal a Vigadó tér, ahol számos látnivaló vár rátok. Többek között a Vízcsorgató gyermekek, másnéven Ürgeöntő gyermekek kútja. Az alkotás 1945 után átkerült a Dagály strandra, majd 2000-ben hozták vissza eredeti helyére, ez idő alatt egy szovjet háborús emlékmű állt a helyén. A Kiskirálylány-szobor is fellelhető közvetlenül a Vigadó tér mellett a Belgrád rakparton sétálgatva, amelyet alkotójának, Marton Lászlónak első házasságából született legidősebb lánya ihletett, Évike, aki gyakran játszott királylány jelmezben. A jelmez az édesapja által készített újságpapír koronából és fürdőköpenyből állt, amelyet palástként öltött magára. Továbbá itt található a Kutyás lány szobor is, ami Raffay Dávid munkája. Érdekesség, hogy a Vigadó téri hajóállomás mellett van a Duna vízállásának egyik mércéje is.

 

Folytatva a parkok és kikapcsolódásra alkalmas helyek sorát az Egyetemisták Parkja is jó választás lehet, mellette található az A38 Hajó, ahol megannyi zenei program közül válogathattok, főleg, ha az esti órákban jártok arra.

106249457_3597246266958500_9004545071160533425_o.jpgforrás: ujbuda.hu

Természetesen a Várkert Bazár sem hagyható ki, amely kiemelt műemlék, és a világörökség része. A kertje is igencsak hangulatos, ráadásul itt található az egykori török temető is. A Buzogány torony alatt, a Várhegy oldalában találjátok meg, bár mára csak pár négyzetméteressé zsugorodott. Korábbi képeken több kopjafa is látható a temetőben, az utóbbi évtizedekben azonban volt, amit megrongáltak, letörtek, ezért mostanra kerítéssel védik ezt a területet. Szintén körülbelül 20 perc alatt elérhető az egyetemtől.

sirkovek_ma.jpgforrás: pestbuda.hu

Az E épület mellett található a Központi Vásárcsarnok, amely a város legnagyobb vásárcsarnoka. Ez a hely jelenleg egy piacként működik, az alagsorában pedig egy Aldi is található. Korábban a Szabadság híd pesti hídfőjénél volt a Fővámház, itt végezték a Dunán szállított áruk elvámolását, ezért nem véletlen, hogy itt alakult ki a piactér. Régen saját vasúti rakodóvágánya is volt, valamint a felszín alatt egy folyosó kötötte össze a dunai rakparttal, ezt pedig napjainkban szemétszállításra használják. A vásárcsarnok jellegzetes Zsolany-tetőcserepes épülete 1897-ben nyílt meg. Ha esetleg egy jó lángosra éheznétek, érdemes szétnéznetek az emeleten is. 

best-of-budapest-szuletesnap_bodis-krisztian_20151022_inbox480x317.jpgforrás: We Love Budapest

süti beállítások módosítása