Az oktatás mindenkié. Ne a pénz legyen az akadálya!

nevtelen_terv_29.png

Előfordulhat olyan helyzet, amikor jól jön a plusz segítség. A diákhitelek alapvető célja, hogy bármikor igénybe vehető lehetőségként megkönnyítsék az egyetemi éveket. Melyek a legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban? Összegyűjtöttük!

Írta: Mosonyi Eszter; Borítókép: Canva

Mi az a diákhitel?

A diákhitel tanulók számára létrehozott hitelforma, a klasszikus értelemben vett hiteltől azonban több ponton eltér. A banki hitelektől eltérően különböző konstrukciót kínál, hiszen nincs hitelbírálat, kezes vagy fedezet, és akár teljesen online is igénybe vehető az ügyintézés. Továbbá egyes formáinál lehetséges akár félévenként módosítani az igényelt összeget, vagy akár a tanulmányok befejezése után is megkezdhető a törlesztés. További előnye, hogy rejtett költségektől mentes, és a hitelt igénylő akár családtámogatási kedvezményben is részesülhet. A diákhiteleknek korábban rendkívül negatív megítélése volt, sokaktól hallhattuk, hogy egyáltalán nem érte meg felvenni, vagy esetleg nagyon hosszú időn át kellett törleszteni. Maga a Diákhitel 2001 óta létezik Magyarországon, alapvető célja, hogy hallgató státuszú diákokat segítsen, a Diákhitel Központ pedig kedvező feltételekkel vesz fel hiteleket külföldi és hazai befektetőktől egyaránt. 

nevtelen_terv_1_8.pngForrás: Canva

Melyek a diákhitel formái?

A megújult diákhitelről ma már azt mondhatjuk, hogy valóban egészen kedvező lehetőséget nyújt a hallgatók számára. Legismertebb formái a Diákhitel1, a Diákhitel2, valamint a Diákhitel Plusz. A Diákhitel Központ egy állami tulajdonú szervezet, azonban nem profitorientált, kimondottan a felsőoktatási tanulmányok pénzügyi támogatásának céljából jött létre.

A diákhiteleket bárki igényelheti és megkaphatja, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, 45. életévét még nem töltötte be, valamint magyar állampolgár és bejelentett lakcímmel rendelkezik. A Diákhitel1 esetében a számlára érkező összeg bármire fordítható, legyen az a képzés díja, az egyetemi léthez szükséges számítástechnikai eszköz, kikapcsolódás vagy a mindennapi kiadások fedezése. Egyszóval bármire költhető, amely a tanulmányok elvégzéséhez szükséges. A hitel ezen formáját a tanulmányok alatt bármikor havi 15.000–150.000 Ft között terjedő összegben lehet felvenni. A kamat ebben az esetben 4,99%, ami minden költséget tartalmaz. Ha megváltozna a hallgató pénzügyi helyzete, a felvett összegen félévente módosíthat, a törlesztést pedig elég akkor megkezdeni, ha már az egyetem végeztével megszűnt a hallgatói jogviszony, így az egyetemi évek alatt csak a tanulmányokra kell fókuszálni. Lehetőség van jövedelemarányos törlesztésre is, a gyermekvállalást pedig akár kamatmentességgel vagy a teljes tartozás elengedésével is támogatják. Ha valaki hamarabb szeretné elkezdeni a törlesztést, arra is van lehetőség, a diákhitel mindhárom formája esetében.

A Diákhitel2-vel az önköltséges képzések díját lehet fedezni, később pedig kamatmentesen törleszteni. Ez azt jelenti, hogy csak annyit kell visszafizetni, amennyit a hallgató felvett. Mivel ez a forma kizárólag az önköltségre fordítható, ezért csak akkora összeg igényelhető, ami megegyezik a képzés díjával. Ezt az összeget nem a saját folyószámlára, hanem az adott egyetemnek utalja a Diákhitel Központ, így az igénylés után gyakorlatilag már nincs teendő. A törlesztést szintén elég akkor elkezdeni, ha már végzett a tanuló, valamint erre is érvényes a jövedelemarányos törlesztés, illetve a családtámogatási kedvezmény. 

A Diákhitel Plusz egészen eltérő lehetőséget kínál másik két társától, ugyanis egyszeri segítséget nyújt. A Diákhitel1-hez hasonlóan ez az összeg is szabad felhasználású: költheted lakhatásra, könyvekre vagy éppen mozijegyre is. Azonban tekintve, hogy egyszeri, egyösszegű segítség, érdemes lehet akár olyan nagyobb beruházások esetén is igénybe venni, mint egy új laptop vagy az albérlet kauciója. A felvehető összeg 100.000–500.000 Ft között mozoghat, bár a jelenlegi információk szerint csak 2022. szeptember 30-ig lehet igényelni. Kamatmentes, valamint fix futamidejű, egyéni választásod szerint 1–5 év között terjed. Ezen a későbbiekben már nem változtathatsz, ezért fontos jól átgondolni a fizetés ütemezését. Az előző két formához képest a Diákhitel Pluszra egy év türelmi idő vonatkozik a felvételtől számítva, így elképzelhető, hogy még a tanulmányok közben szükséges elkezdeni a törlesztést. Tehát abban az esetben például, ha első évben igényli meg a hallgató, akkor egy évvel később, másodévben köteles elkezdeni a törlesztést, hiába nem ért még véget a képzés. A türelmi időt tehát a hitelfelvételtől számolják, nem a képzés befejezésétől. 

További kedvezményekről, pontos információkról, valamint az igénylés menetéről a diákhitel.hu oldalon lehet információkat találni, ahol a hitelkalkulátor segítségével előzetes számítások is végezhetők. Beállítható, hogy mekkora a felvenni kívánt összeg, hány év a tervezett futamidő, esetleg a félévek száma, amennyiben az adott hitelformához szükséges. Továbbá mindhárom lehetőség esetében látható, hogy mekkora havi törlesztő részlettel kell majd számolni. 

nevtelen_terv_2_5.pngForrás: Canva

Megéri igényelni?

Kétségkívül hasznos megoldást jelenthet a hallgatók számára bármelyik diákhitel forma, arra azonban felhívjuk a figyelmeteket, hogy a diákhitel felvétel felelős döntést igényel. Mindenképp fontos átgondolni, hogy melyik formája a legkedvezőbb, és csak azután felvenni, ha valaki úgy érzi, hogy tényleg szüksége van rá. Ha egy tanuló olyan élethelyzetbe kerül, hogy szüksége van plusz segítségre, a diákhitel jó alternatíva lehet, de fontos, hogy az igénylést megelőzze a tervezés. 

süti beállítások módosítása