Nemzetközi környezet a Corvinuson – interjú Rimóczi Martinnal, a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumának elnökével

53.jpg

Egyre vonzóbb az interkulturalitás és a nemzetközi környezet az egyetemisták számára. Nem csak a Budapesti Corvinus Egyetem jár élen, hogy ilyen környezetet biztosítson a hallgatói számára, a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma is igyekszik felzárkózni ehhez a trendhez. A szervezetről Rimóczi Martin elnököt kérdeztük.

Riporter: Weller-Petrás Hanna; szerkesztő: Olay Hanna; olvasószerkesztő: Pipis Panna; borítókép: Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma

szakma_2.jpgForrás: GYDSZ

Weller-Petrás Hanna: Mutasd be a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumot, kérlek!

Rimóczi Martin:

A Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumának elsődleges célja az elméleti és gyakorlati tudás közötti tökéletes egyensúly megteremtése, valamint ez utóbbi gyarapítása.

A diplomácia világa sokszínű, így az egyedien gyakorlatias képzéseinkkel a lehető legtöbb releváns tudományágat próbáljuk bemutatni tagjaink számára. Hallgatóink félévről félévre elmélyülhetnek a nemzetközi politika, nemzetközi kapcsolatrendszerek, protokoll, gazdaságtan, jog, szociológia, tárgyalástechnika és sok más olyan tudomány területében, amelyek később mind a diplomáciai, mind pedig az üzleti szférában nélkülözhetetlen tapasztalatot adnak. Tagságunk nagy része a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, azonban a felvételi során nincs erre vonatkozó megkötés, így vannak tagjaink a Pázmányról, Károliról, BGE-ről, NKE-ről és az ELTE-ről is. A kétfordulós felvételi procedúra biztosítja szakkollégiumunk kiemelkedő összetételét, és megfelelő alapokat biztosít a jövőbeli hatékony együttműködéshez. Szervezeti struktúránk lehetővé teszi, hogy a bekerülés pillanatától kezdve minden régi és új tagunk szakkollégiumunk teljes értékű részének érezze magát, legyen szó projekt- vagy vezetőségi munkáról, a működéssel kapcsolatos véleményről vagy akár a közösségről.

dsc05107_v1.jpgForrás: GYDSZ

Weller-Petrás Hanna: Milyen módokon nyilvánul meg a nemzetközi környezet a diákszervezetben?

Rimóczi Martin:

A 2022/23-as tanév első szemeszterére célként tűztük ki az interkulturalitást, és ezzel egyidőben hangsúlyosabb szerepet szeretnénk vállalni a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi hallgatóinak integrálásában. 2022. szeptember 15-én kezdődik a jelentkezési időszak a Diplomacy Clubba, amely egy új, izgalmas programunk. A 2022-es őszi félévet fedi le, kizárólag a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi hallgatói számára indítjuk. Hasonlóan kétfordulós felvételi procedúrát alkalmazunk, amely itt is biztosítja a program kiemelkedő összetételét, és megfelelő alapokat biztosít a jövőbeni hatékony együttműködéshez. Az írásbeli felvételi szeptember 15-25. között, míg a szóbeli procedúra szeptember 26. – október 2. között fog zajlani. A program célja a diplomácia világa iránt érdeklődő corvinusos nemzetközi hallgatók felkarolása, akikkel megoszthatjuk szakkollégiumi identitásunkat és céljainkat. A Diplomacy Club október 3-án indul majd, húsz nemzetközi hallgatóval, akiknek csoportja nemcsak szervezetünk közösségének meghatározó részét fogja alkotni, hanem szakmai tudásukat is fejleszthetik számos lehetőségen keresztül. Közösségi programok mellett különböző vitákon, előadásokon, nagykövetségi látogatáson, egy hatalkalmas kurzuson és egy grandiózus szimuláción vehetnek részt a program kiválasztottjai, valamint meglátogathatják velünk az ENSZ bécsi székházát is. A program alatt olyan kompetenciákat és hasznos tippeket tanulhatnak el hasonló gondolkodású hallgatótársaiktól, szakemberektől, diplomatáktól és nagykövetektől, amelyek megalapozzák jövőbeli karrierútjukat.

Mi is az a szakkollégium? Ha érdekel, korábbi cikkeinkben bemutattuk a Corvinushoz tartozó szervezeteket: INSPIRÁLÓ KÖZÖSSÉG ÉS ÉLETRESZÓLÓ BARÁTSÁGOK AZ EGYETEM MELLETT – ERRŐL SZÓL EGY SZAKKOLLÉGIUM

Weller-Petrás Hanna: Milyen kedvező hatásai vannak a magyar és külföldi hallgatók számára? Miért előnyös ez a környezet a jövőbeni karrierjükre nézve?

Rimóczi Martin:

A program a külföldi diákok számára egyedülálló lehetőséget biztosít az egyetemi órákon kívüli szakmai és közösségi programokra, amelyeken a magyar hallgatókkal együtt vehetnek részt.  Mindez segítheti őket az integrációban, a magyar hallgatók számára pedig kapcsolatépítési lehetőség. Megismerhetik más nemzetek kultúráját, nemcsak frontális oktatáson keresztül, hanem személyes élmények révén is, valamint mindezidő alatt releváns tudással is gazdagodhatnak. A magyar és a külföldi hallgatók egyaránt megismerhetik és elfogadhatják egymás perspektíváját, amely lehetővé teszi számukra a jövőben az árnyaltabb gondolkodást, a körültekintőbb döntéshozatalt, illetve elősegíti a fokozottabb szociális érzékenységet is. A folyamat során kialakult barátságok segíthetnek abban, hogy a hallgatók nyitottabbá váljanak, így később könnyebben beilleszkedjenek a munkahelyükön. Már a jelentkezési folyamat során fontos lehet a munkavállalás szempontjából, ha az adott személy otthonosan dolgozik akár egy nemzetközi csapatban is, ahol egyébként alapvetően nehezebb lehet a gördülékeny – kulturális háttéren, nyelvi akadályokon, és személyes elfogultságon egyaránt átívelő – együttműködés.

280190060_692857531944280_417499057028898229_n.jpgForrás: GYDSZ

süti beállítások módosítása