BUDAPEST AJÁNLÓ – "Zöld rollerrel jártam, mol bubit láttam, figyeljen a pesti, mert a környezetvédelem trendi"

beige_elegant_aesthetic_cream_trifold_fashion_brochure_v1.png

A környezetvédelem és a fenntarthatóság napjainkban nem csak két nagyon gyakran használt és fontos fogalom, de trendi is. A saját mosható covid maszk, a szelektív hulladékgyűjtés és a műanyagmentes életmód mellett számos módon figyelhetsz a bolygónkra, például a zöld közlekedés választásával.

Írta: Máriássy Fruzsina; borítókép: Canva

Mit jelent a zöld közlekedés és milyen lehetőségeid vannak Budapesten?

Az egyik legnépszerűbb az elektromos roller-használat a közlekedési eszközök pedig szinte minden forgalmasabb út mellett megtalálhatóak. A Lime már világszerte kétszáz városban van jelen és a használatához csupán az okostelefonra és bankkártyára van szükség. Az applikációt letöltve bejelentkezés után a telefonos lokáció megmutatja az összes elérhető rollert a közeledben. Ha kiválasztottad a használni kívánt rollert, a rajta található QR kód alapján az applikáció felismeri, rögzíti, és feloldja azt. A feloldási díj 250 Ft, majd 65 Ft/ perc díjért cserébe hasíthatunk végig a városon. Ha egy órára elvinnéd a járművet, 2000 forintért teheted meg, egy egész napra pedig 5000 forintot kell fizetni.

lime_rollerek_a_varosban.jpgForrás: Lime applikáció

Inkább a belvárosban találhatók a Bird rollerek, amelyek talán a stabilitás szempontjából jobb paraméterekkel rendelkeznek, árkategóriában viszont nincs nagy eltérés. Az indulási díj 265, a percdíj pedig 60 forint. Ezek is bérelhetőek akár egész napra 5500 forintért. A Tier rollerek 265 forintért indulnak, utána pedig 55 forintos percdíjjal lehet velük közlekedni.

Az elektromos rollerek közös jellemzője, hogy applikációval egyszerűen működnek, mutatják a töltöttség szintjét, a térképük jelöli a zónákat, ahol tilos parkolni, környezetbarát közlekedési eszközök és nem utolsó sorban élményszerű a használatuk. Bár az app jelöli hol lehet lerakni a rollert használat után, valójában a többi bérelhető járművel szemben nem jár büntetés, ha az út szélén hagyjuk. Biztonság szempontjából azonban fontos figyelembe venni, hogy bár sebességük a hagyományos elektromos rollerekhez képest korlátozott, még így is balesetveszélyesek lehetnek nem körültekintő használat mellett. Bár a KRESZ szabályai egyelőre hiányosak ezzel a járművel kapcsolatban, valószínűleg a jövőben több biztonsági intézkedést vezetnek be. Tipp: Ne menj vele a villamossínre, mert fokozottan balesetveszélyes, hatalmasat eshetsz!

elektromos_roller.jpgForrás: Pexels

Az elektromos biciklik eladása magán használatra óriásit ugrott világszerte, és a nyugati országokban egyre népszerűbb a használatuk. A Mol Bubi bár még nem elektromos, de ha nincs sajátunk, vagy nem akarjuk bevinni a városba, csak a telefonunkról is kölcsönözhetünk egy biciklit a közlekedéshez. A Bubi gyors terjeszkedés után jelenleg 173 gyűjtőállomással rendelkezik. Figyelemfelkeltő megjelenés, egyszerű használat - ezek a főbb jellemzői. Saját honlapjuk és a Mol Bubi applikáció segítségével pár perc alatt az összes szükséges információt megtaláljuk és hasznos közlekedési tanácsokkal is ellátnak bennünket. Első használatnál 100 forintos bankkártya-regisztráció díjat kell fizetni, amely tartalmazza az első 5 percet is. Ezután minden megkezdett perc 20 forintba kerül. Vásárolható akár havi 500 forintos, vagy éves 5000 forintos bérlet is. Ezekkel az első 30 perc ingyenes, ezután kezdődik a 20 Ft/ perces díjszabás. Fontos, hogy a gyűjtőállomáson rakd le a Bubit, ugyanis a széthagyott kerékpárokért 5000 forintot számolnak fel, amit a regisztrált bankkártyáról vonnak le.

A blinkee.city elektromos robogó bérlését teszi lehetővé a belvárosban, a korábbiakhoz hasonló elven, a blinkee.city applikáció segítségével. Ehhez vezetői engedélyre van szükség, amelyet fényképen kell elküldeni a fiók aktiválásához. Akár egy nappal az első használat előtt érdemes elintézni a regisztrációt, ugyanis akár 24 óra is lehet az igazolványunk ellenőrzése és átfutási ideje. A robogó applikációval történő kinyitása után a csomagtartóban találunk egy egészségügyi sapkát és egy bukósisakot, mindkettő használata kötelező. A használati díj 70 forint percenként, azonban diákoknak csupán 63 Ft/percdíj van megszabva. A robogókat szintén csak a kijelölt zónákban lehet újra letenni, a zónákon kívüli várakozásra pedig 15 Ft/ percet számol fel az applikáció. Hátrány, hogy egyelőre csak 120 darab található a városban és kevesebb kijelölt parkolóval rendelkeznek, így megeshet, hogy nem jutunk el vele az úticélig.

A kis rollerek, kerékpárok és robogók mellett már elektromos autót is lehet kölcsönözni. Kifejezetten előnyös például rossz időben, télen, esőben, vagy több utas esetén. Az egyik népszerű választás a GreenGo. Egyetemisták vagy friss jogosítvánnyal rendelkezőknek érdemes arra figyelnie a használat előtt, hogy legalább 1 éves vezetői engedélyre van szükség. Az igazolvány ellenőrzése gyorsan történik, pár perces regisztrációs folyamattal lehet számolni. Szintén applikációval zajlik a bérlés, amelynek segítségével a számodra megfelelő helyen lévő autót a kiválasztás után akár 20 percig ingyenesen lefoglalhatod, amíg odaérsz a járműhöz. Az indulás előtt és a megállás után is körbe kell fényképezni az autót, hogy bizonyítsuk az épségét és ne legyünk felelősségre vonhatóak más által okozott kárért. Az összes autón Pest megyei matrica van, tehát még a belvároson kívüli autópálya használatra is alkalmasak. Három csomag közül választhatunk. A Green 85Ft/perc, a Green Plus 65Ft/perc, a Green Premium 45 Ft/perc. A díjazás függ az autó méretétől is, ugyanis akár elektromos kishaszongépjárművet is lehet bérelni. A kiválasztott járművet akár egész napra is kibérelhetjük, ez a típustól függően 10.490-14.990 forintba kerül. Amire figyelni kell, hogy nem szabad teljesen lemeríteni az autó akkumulátorát, hiszen a meghatározott százaléknál a GreenGo még a töltőállomásra gurul vele. Érdemes továbbá végigolvasni a honlapon közzétett valamennyi információt, mert a helytelen használat bírságokat von maga után. Az autó fényképezésének elmulasztása például 30.000 forint.

elektromos_auto.jpgForrás: Pexels

A Mol Limo 450 autós flottával várja a bérlőket. 14 típusú autó közül lehet választani, ezek pedig típustól függően 68-111 forintba kerülnek percenként. Egy autót maximum 72 órára lehet bérelni, tehát szintén működik a napi díjas használat is, amely 10799- 21.599 forint között mozog. A drágább típusokon országos matrica is van, így hosszabb utazáshoz is alkalmasak, ha 72 órán belül visszatérünk velük a Limo zónába. Azonban 100 kilométernél hosszabb út esetén magasabb percdíjakkal kell számolni. Jogosítvány szükséges a használatához, egy autót 25 percig lehet lefoglalni az applikáció segítségével, amíg odaérünk a parkoló helyre. Lényegesen könnyebb a használata, mint a GreenGo-nak, ugyanis nem kell minden használat előtt és után körbefotózni az autót, a sérüléseket elég az applikációban ellenőrizni, jelenteni. A Limo zónán belül a parkolás ingyenes, ezen kívül pedig az aktuális parkolási árak érvényesek az autóra.

Összességében a zöld közlekedés menő, Budapesten pedig számtalan lehetőséged van kipróbálni a különböző járműveket és a hozzád leginkább illőt megtalálni. Az ittas vezetés egyik járművön sem megengedett, rendeltetésszerű használattal pedig mindegyik biztonságosan élvezhető és vezethető.

süti beállítások módosítása