Derítsük ki, milyen vagy, megmondom mennyit spórolsz! – személyiségjegyeink és pénzügyeink kapcsolata

dsc_2196-01.jpeg

Milyen személyiségjegyű emberek tehetnek szert nagyobb megtakarításra? Kik ütköznek nagyobb valószínűséggel pénzügyi nehézségekbe? Milyen tényezők befolyásolják a spórolást? A Corvinuson megrendezett Kutatók Éjszakáján a Személyiségjegyek és pénzügyek elnevezésű előadáson megválaszolták ezeket a kérdéseket.

Írta: Kalánová Barbara; borítókép: Máriássy Fruzsina

A személyiségjegyek alatt értendő karaktertényezők közvetlenül is hathatnak arra, hogy kinek mi lesz a végzettsége, munkája, és mekkora vagyonra tesz szert – derült ki többek között Berlinger Edina, Kerényi Péter és Kiss Hubert János előadásából a Budapesti Corvinus Egyetemen is megrendezett Kutatók Éjszakája elnevezésű programon.

A kutatók felmérésükkel összefüggéseket kerestek az egyes személyiségjegyek, illetve a pénzügyek kezelése között, az eredmények pedig igazolták előzetes várakozásaikat.

A kutatók az időpreferenciára fókuszálva annak négy aspektusára jellemző személyiségjegyeket vizsgáltak: a türelmet, a halogatást, a kontrollhelyzetet és a kockázattűrést. A 2020-as felmérésük során megkérdezték a kutatásban résztvevőktől például azt, hogy mit választanának: ma tízezer forintot vagy egy későbbi időpontban nagyobb összeget. A későbbi időpontban kínált összeget kérdésről kérdésre változtatva meg tudták állapítani, hogy az alanyok mennyire türelmesek az eltérő összegeknél.

dsc_2156-02.jpegForrás: Máriássy Fruzsina

A kutatók saját és más kutatók eredményeit is ismertették a témában. Megtudhattuk, hogy azok a kitöltők, akik inkább megvárják a nagyobb összeget  tehát jellemzően türelmesebbek –, annál valószínűbb, hogy nagyobb eséllyel hoznak olyan döntéseket, amelyek a jövőbe tekintenek, ezáltal megtakarítanak. Minél nagyobb a türelmi faktor, annál nagyobb valószínűséggel tesznek félre több pénzt. Pénzügyi nehézségek esetén, például a hiteltörlesztéskor nem a türelemnek, hanem a halogatásnak van számottevő hatása.

Kiderült még, hogy azoknak a kitöltőknek, akik hajlamosak a halogatásra az életük különböző területein, a pénzügyeit is átjárja a halogatás. A halogató válaszadóknak kevesebb hónapra való megtakarításuk van a nem halogató, illetve a kevésbé halogató kitöltőkkel szemben. A halogatóknak kevesebb a jövedelmük, és emiatt lesz kevesebb megtakarításuk, valamint 50%-kal nagyobb esélyük van arra is, hogy pénzügyi nehézségük legyen.

Kontrollhelyet nézve is van különbség a megtakarításban  azaz azt vizsgálva, hogy mennyire hiszünk abban, hogy életünk irányítása saját kezünkben van, vagy hogy más tényezők befolyásolják azt. Minél nagyobb a belső kontrollja valakinek, annál több hónapig tartó megtakarítással rendelkezik. Akinek kisebb a belső kontrollja, tehát nem hisz abban, hogy külső tényezők hatással vannak az életére, kisebb a megtakarítása. Az viszont, aki türelmesebb, és nagyobb a belső kontrollja, az megtakarít vagy többet takarít meg. A belső kontroll tehát jelentős kihatással van a pénzügyekre.

Összefoglalva a személyiségjegyek a jövedelmen, illetve a végzettségen keresztül hathatnak a pénzügyekre. A kutatásból kiderült továbbá az is, hogy az iskolázottság, a jövedelem és a vagyon meghatározhatja, kinek milyen és mennyi lesz a megtakarítása. Egyéni szinten az iskolázottság általában magas jövedelemmel jár, így a diplomával rendelkezők többet takarítanak meg, és kevésbé kerülnek pénzügyi nehézségekbe, valamint kisebb eséllyel lépnek hitelmoratóriumba. Az egyetemen végzetteknek nagyobb valószínűséggel van megtakarításuk, mint az általános iskolát végzetteknek. Mindezen tényezők mellett természetesen a makrogazdasági jellemzők is számítanak. Például a válság alatt felélhetjük a megtakarításunkat.

dsc_2169-04.jpegForrás: Máriássy Fruzsina

A kutatási eredmények nemcsak az egyének, de a bankok számára is érdekesek lehetnek, ugyanis könnyen kiszámíthajták, hogy bizonyos megtakarítási lehetőségeket különböző időtartamokkal felajánlva ki milyen feltételek mellett fogja nagyobb valószínűséggel berakni a pénzét a bankba.

süti beállítások módosítása