KULT KÖZ – magyar operett napja, Slam Poetry Bajnokság, Matisse kiállítás, VÁRkert Mozi és még több kulturális ajánlatunk

pexels-una-laurencic-20967.jpg

Megeshet, hogy október utolsó hete még nem a bekuckózásról fog szólni. Hiába jött el a forrócsokik, a sütőtök és a meleg pokrócok időszaka, Budapest olyan színes kulturális élettel vár, hogy arra kár lenne nemet mondani. Zenei, vizuális és még számos lehetőséget gyűjtöttünk össze nektek a következő napokra. Csak győzzetek választani!

Borítókép: Pexels

irodalmi_aj_1_1_4.png

Kordos Szabolcs: Egy város titkai – Kelle Fanni

kordos_szabolcs.jpgForrás: Libri.hu

A fővárosért rajongó írónak több sikerkönyv fűződik a nevéhez, mint például az Eszem-iszom, Hungary vagy a Showbusiness, Hungary, sőt, a Palotanegyed titkai nevezetű saját blogja is sokak kedvencévé vált. Ez utóbbi  városi históriákat vonultat fel. Az Egy város titkai című új művében 45 különböző budapesti helyszín jelenik meg az Andrássy úttól a Palotanegyedig. A szerző betekintést nyújt a helyszínek történetébe az azokhoz tartozó igaz, titkokkal fűszerezett mesék által. A kötet sorai és illusztrációi elkalauzolják az olvasót Pest híres mágnásainak otthonába, a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe és az Anker kupolájába is. Azonban fontosnak tartom a leendő olvasók tudtára adni, hogy ez nem egy történelemkönyv, hanem egy kaland, amelyben életre kel a múlt a leszármazottak, szakértők és napjaink lakosai által.

Daniel Gilbert: Rábukkanni a boldogságra – Kalánová Barbara

6036522_5.jpgForrás: Libri.hu

Életünk folyamán sokan próbáljuk megtalálni a boldogság kulcsát, azonban rengeteg gondolkodási illúzió torzíthatja a elképzelésünket. Arra a kérdésre keresve a választ, hogy vajon mitől lehetünk igazán boldogak, tudományos szempontból így rossz keresési módszert választunk, ugyanis ugyanannyi esélyünk van megtalálni a boldogságot, mint ha csak úgy véletlenül rábukkannánk – tudjuk meg ezt is többek között a könyvből.

De hogyan működik az emberi agy, a képzelet és az emlékezet? Daniel Gilbert, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszorának könyvéből megtudhatjuk, ahogyan azt is, hogy miért nem tudjuk úgy elképzelni a boldogságunkat, amilyen az a valóságban lehetne. Arról is olvashatunk, hogy kiküszöbölhetjük-e ezeket a torzításokat annak érdekében, hogy a jövőben elégedettebbek lehessünk.

programajanlo_6.png

Ónodi Eszter & The Open Pub koncert 2022 – Kelle Fanni

A zenekar nagyszerű muzsikusokkal jött létre, élén Ónodi Eszterrel, a népszerű Jászai Mari-díjas magyar színésznővel. Ónodi Eszter a zenekarral eredetileg egy dal erejéig állt volna össze Kirschner Péter kezdeményezésére, azonban a közös munka olyan jól sikerült, hogy elkezdték közös pályafutásukat. Az együttes lemeze nem kimondottan egy műfajt képvisel, mivel egyszerre idézi a sanzonok, a hazai alter és a jazz popzene hangulatát, mindezt akusztikus hangzással adva vissza. A dalok szövegének nagy része Karafiáth Orsolya szerzeménye, de az album Vető János-,  Egressy Zoltán- és Högenwarth Richárd-szöveget is tartalmaz, továbbá Szabó Balázs-dalokat, amelyeket Kirschner Péter producelt. Az előadást október 25-én rendezik meg Budapesten a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Álom, álom édes álom – Kelle Fanni

alom-alom-edes-alom-original-193829.jpgForrás: jegy.hu

Október 24-én ünnepeljük a magyar operett napját, amelyet Kálmán Imre és Lehár Ferenc tisztelete jeléül nyilvánítottak emléknappá. Ennek alkalmából a Budapesti Operettszínház minden évben gálaműsorral várja a nézőközönséget. Az előadás idén kiemelt szerepet kap a 100. évforduló miatt. A magyar operett kultúráját és hagyományát világszerte elismerés övezi, hiszen élénk muzsikák csendülnek fel, a színdarabok gazdagok akrobatikus táncelemekben, koreográfiákban, színesek a díszletüket illetően, továbbá az érzékiség legszélesebb skálájával dolgoznak a rendezők egy-egy darabban. Ha igazán nagyszabású kulturális eseményen szeretnénk részt venni, akkor ez az est tökéletes választás. A színházi produkció október 24-én este 19:00 órakor veszi kezdetét.

Szederkényi Olga: Héjanász – Ady. Léda. Párizs. – Kelle Fanni

hejanasz.jpgForrás: az esemény facebook-oldala

A Héjanász című felolvasószínházi előadás Ady Endre életének azon kilencévnyi életszakaszát foglalja magába, amíg Lédával, a múzsájával kapcsolatban álltak. A szerelmespár ebben a periódusban megfordult Párizsban, a Riviérán, Budapesten és Nagyváradon is, és mindeközben számottevő irodalmi mű keletkezett. Ennek apropóján kelt életre a darab, amelyben a költő szerepét Bárnai Péter színész, Léda alakját pedig Pokorny Lia ölti magára. A narrációban Surányi András filmrendezőt hallhatjuk. A szalonban játszódó előadás nemcsak a költő magánéletére, hanem az életműben megnyilvánuló erőteljes nemzeti érzésre és az elszigeteltségre is hangsúlyt fektet. A helyszín légköre is illeszkedik a darab hangulatához, a szalon nagypolgári miliőt áraszt. A kulturális műsort október 24-én tekinthetjük meg a KuglerArt Szalon Gallery and Shopban Szederkényi Olga rendezésében.

Lélek – Beszélgetés a Kelet Kávézóban – Olay Hanna

Az ELTE BTK Filozófiai Intézete a korábbi szemeszterekhez hasonlóan ebben a félévben is megrendezi a Világnézetünk alapjai című beszélgetéssorozatot, amelynek az újbudai Kelet Kávézó ad otthont. A következő alkalomra, amelynek témája a lélek, október 24-én, 18 órakor kerül sor. A hétköznapi életben is használatos fogalom a filozófiatudomány egyik központi témája, amellyel fontos szerzők foglalkoztak, illetve foglalkoznak, valamint terjedelmes szakirodalommal rendelkezik. Éppen ezért a beszélgetés egyik résztvevője Bernáth László, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa. Bitter Dávid a témát egy másik oldalról közelíti meg, mivel annak a filozófiai mellett fontos pszichológiai vonatkozásai is vannak. Réz Anna az ELTE BTK Filozófiai Intézetének adjunktusa Bernáth Lászlóval és Bitter Dávid elmefilozófussal, pszichológussal beszélget.

10. Slam Poetry Országos Bajnokság – Döntő – Olay Hanna

306519413_5721262277917741_4141163558259415176_n.jpgForrás: Slam Poetry Magyarország Facebook-oldala

2012-ben adott otthont először a Trafó House az Országos Slam Poetry Bajnokság döntőjének, majd tíz évvel később, idén szintén ugyanott rendezik meg a tizedik bajnokság döntőjét október 30-án. A hazai slam poetry szcéna legrangosabb eseményén Gyenge Veronival mérhetik össze tudásukat az elődöntőben korábban továbbjutott versenyzők. Veroni az első női és határon túli regnáló magyar bajnok, aki a tavalyi év során a Poetry Slam Európa-bajnokságból továbbjutott a Poetry Slam Világbajnokságba, ahol a döntőbe is bekerült Brüsszelben.

A versenyzők értékelését öt főből álló zsűri végzi, amelynek elnöke Babiczky Tibor költő, író, szerkesztő. A három további tagon kívül az ötödik a közönség soraiból fog kikerülni. Az első három helyezetten kívül más elismeréseket is kiosztanak: két további slammer elnyerheti a zsűri, valamint a közönség különdíját.

Hatszemszög VII. – Kalánová Barbara

310150650_10158424789307016_1959509264853209117_n.jpgForrás: az esemény Facebook-oldala

Ha te is gondolkoztál már azon, hogy vajon a mesterséges intelligencia leépíti-e az értelmünket és pusztulásra ítél-e minket, vagy éppen megment a pusztulástól, akkor érdemes ellátogatnod október 25-én a Hatszemszög VII. – Felemészt vagy felemel? című előadásra, ugyanis az előadók ezt a témát járják körül hat szemszögből.

Az előadásal egybekötött beszélgetésen szó lesz arról, mik a különbözőségek a tudomány, a művészet és a gazdaság szereplőinek hozzáállásában, és vannak-e eszközeikben, eredményeikben, gondolkodásmódjukban hasonló vonások. A tudományt Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, közgazdász, kommunikációkutató képviseli, a művészetet Szauder Dávid médiaművész, a gazdaságot pedig Kovács Gyula „mesterséges intelligencia evangelista”. A részvétel ingyenes, azonban szükséges regisztrálni az előadásra.

Matisse kiállítás – Olay Hanna

kep_jpeg_5.jpgForrás: fineartamerica.com

Június vége óta látogatható a párizsi modern művészeti múzeum, a Centre Pompidou által kölcsönzött tárlat Henri Matisse életművéről, amelyet a tervezett október 16-i zárás előtt november 1-ig meghosszabbítottak. A Szépművészeti Múzeum kiállításán egyaránt láthatóak a képzőművész festményei, szobrai, papírkivágásai (gouache), valamint grafikái is, az utóbbiak egy része a múzeum sajátjaiként egészíti ki a francia anyagokat. 

Henri Matisse a francia modern festészet egyik legnagyobb alakja, a XIX. század végétől a két világháborún keresztül egészen haláláig, az ‘50-es évek közepéig alkotott. A kezdeti fauve korszaktól jutott el a vence-i Rózsafüzér-kápolna üvegablakainak tervezéséig, amelyek már a papírkivágások technikáján alapulnak.

Kiállítás a Trafóban – Kalánová Barbara

esemeny_boritokepe.jpgForrás: az esemény Facebook-oldala

Hogyan változott meg az elmúlt évtizedekben a gondoskodásról alkotott képünk, amelybe egyaránt beletartozik a magunkkal és másokkal, környezetünkkel való törődés? Az Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett elnevezésű kiállításon megtekinthetjük azokat az alkotásokat, amelyek bemutatják mindennek különböző formáit. A gondoskodásról alkotott képünk formálódásának kiindulópontja a napjainkat is érintő krízishelyzet, gondoskodási válság és a Covid-19 világjárvány. Az alkotások felhívják a figyelmet arra, hogy az egyéni és gyakran meg nem hallott történetekből milyen rendszerszintű problémák rajzolódnak ki. A művészek közül többek között Eva Giolo, Kállay Eszter és Markó Luca műveit tekinthetjük meg ingyenesen október 28-án a Trafó Galériában.

kep_5.png

A művészet templomai: Palladio – VÁRkert Mozi – Olay Hanna

A Várkert Bazár számos kulturális programnak ad teret, például különböző koncerteknek, előadásoknak. A paletta nemrég színesedett a VÁRkert Mozival is, amelynek keretén belül a Vetítőteremben mutatnak be filmeket, kifejezetten változatos témákban. Október 9-én, szombaton az idén bemutatott, A művészet templomai: Palladio című dokumentumfilmre kerül sor, amely a késő reneszánsz kori olasz építész munkásságával foglalkozik. A brüsszeli és amerikai egyetemi tanárok kutatásaiból kiinduló, restaurátorokat és kortárs építészeket is bevonó film azt a kérdést járja körbe, hogy mekkora hatást gyakorolt Andrea Palladio munkássága egészen a modern amerikai építészetig az alkalmazott művészet ezen ágára. Ezt olyan példákon keresztül mutatja be, mint például a Capitolium vagy a Fehér Ház.

süti beállítások módosítása