KULT KÖZ – Mélylevegő, Pécsi balett, Az üvegbura és megannyi izgalmas program, könyv, film november elejére

 

alexandre-croussette-3pz3nzvtft8-unsplash.jpgAz őszi szünet alatti pihenés után itt a lehetőség, hogy újra belecsöppenjünk a jobbnál jobb programokba. A novemberi esős napokra készültünk olvasmányokkal és filmekkel is, hogy legyen mi mellett iszogatni mézes teát vagy a forró csokit.

Borítókép: Pixabay

Élet a major depresszióval // Mélylevegő Projekt Fotókiállítás megnyitó – Kelle Fanni

Hazánkban minden 14. lakost érinti a major depresszió, mégis sokan megbélyegzik őket mentális zavarban való érintettségük révén. A Mélylevegő projekt kiállítása – amelyen ezzel a betegséggel küzdők alkotásait láthatjuk– arra hívja fel a figyelmet, hogy a stigmatizáció napjainkban is jelen van, de ezen lehet és kell is változtatni. A bélyeget viselő egyéneket kirekesztik a társadalomból, és ez nem csupán társas kapcsolataikra gyakorol hatást, hanem jövedelmüke, lakhatásukra és gyógyulási folyamatukra is. A stigmarombolásnak két lehetséges eszköze van. Az egyik ezek közül a társadalom tudásának bővítése a mentális zavarok területén, továbbá a személyes életutak megismerése. Éppen ezért a fotókiállítás a látogató elé tárja az alkotók mindennapjait, ezzel hozzájárulva az empatikusabb társadalmi közeg megvalósulásához. A tárlatot november 2-ától november 16-áig lehet megtekinteni ingyenesen az ELTE KAZY aulájában, amely hétköznapokon 20:00 óráig, szombaton pedig 19:00 óráig látogatható.

elet_a_major_depresszioval.jpgForrás: Mélylevegő Projekt

Pécsi Balett: Vasarely-etűdök – Kelle Fanni

A Pécsi Balett idén ünnepli 60. jubileumi évfordulóját. Az előadássorozat első produkciója a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósult meg. Valamennyi előadást Vincze Balázs koreografálja a neves, pécsi születésű képzőművész, Victor Vasarely műveire. Az összművészeti alkotás nem csupán élő zenével, hanem prózával is dolgozik annak érdekében, hogy a befogadókra minél nagyobb hatást gyakoroljon Vasarely tehetsége. Vasarelyre, eredeti nevén Vásárhelyi Győzőre az optikai artisztika egyik legnépszerűbb képviselőjeként tekintenek, így műveit vizsgálhatjuk a matematika és geometria szemszögéből is. Különleges táncestre számíthatunk, hiszen az alkotó, Vincze Balázs szakít a korábbi hagyományokkal, és a cselekményes balett helyett egészen más élményt visz színpadra. Jelen esetben nem a zene inspirálta a koreográfiát, és vezeti klasszikus cselekményszál a folyamatát. Az alkotó és társai Vasarely festményeiből indultak ki, és ezek a képek alakították a zene ritmusát, a tánc dinamikáját, a teret, a jelmezeket, a kellékeket és a látványt.  Az eseményt november 2-án a Müpában tekinthetik meg az érdeklődők.

pecsibalett.jpgForrás: pecsibalett.hu

 Simonovics Ildikó: Rotschild Klára – a vörös divatdiktátor – Kelle Fanni

A Rotscild Klára – a vörös divatdiktátor című  könyv Rotschild Klára életét és munkásságát öleli fel a kor szellemébe ágyazva. A divatdiktátorra az akkori újságírók a keleti blokk Coco Chaneljeként hivatkoztak, akinek a neve összeforrt a stílussal, az eleganciával és a luxussal. Klára életében fontos volt Párizs. A divat fővárosának hangulatát igyekezett megidézni Budapesten is. Ruhaszalonját, vásárlói körét önerőből építette fel, ami fantasztikus tettnek számított az akkori Magyarországon, hiszen megjelentek a zsidóüldözések és zsidótörvények. Ő öltöztette a Horthy-kor polgárasszonyait és elitjét még a vasfüggöny leeresztése után is. De miképpen került Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe? Ügyes túlélőként vagy a vezetők szövetségeseként tekinthetünk-e rá? Simonovics Ildikó divattörténésznek a kirakós apró darabkáiból kellett újjáélesztenie a divatkirálynő életét, akinek mélyreható kutatómunkája révén vált a kötet igazán hitelessé.

simonovics_ildiko.jpgForrás: libri.hu

 A kaukázusi krétakör – Kelle Fanni

A kaukázusi krétakör című előadás bemutatóját a nézők november elején a Nemzeti Színházban tekinthetik meg. A művet Bertolt Brecht leghíresebb drámái között tartják számon, amelyet a II. világháború vége előtt írt a szerző, ősbemutatóját 1954-ben tartották Berlinben. Az írót egy ősi kínai legenda, valamint Salamon király bibliai példázata inspirálta. A cselekmény a polgárháborús Grúziában játszódik, ahol egy anya magára hagyja fiát, majd később követeli vissza gyermekét a befogadójától. A közösség bírójának döntésén áll a gyermek elhelyezése, aki egy ősi próbatétel, “a kaukázusi krétakör” által igyekszik igazságot tenni a két nő között. Az alkotás fő kérdései: a szeretet vagy a vér szerinti jog-e az erősebb, valamint lehet-e különbséget tenni kétféle anyai szív között? A darab amelyet november 4-től láthatnak az érdeklődők érzékeny erkölcsi kérdésekre keres válaszokat.

1509611505_kretakor_plakat-page-001.jpgForrás: szigligeti.ro

 Takarékossági világnap a Pénzmúzeumban – Kalánová Barbara

A megtakarítások, illetve az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet Pénzmúzeum a takarékossági világnap ünneplésével október 30-án. Már közel 100 éve tartják a világnapot, amelynek napjainkban is nagy jelentősége van, ugyanis a takarékosság életünk egyre több területére kiterjed. A múzeumban különleges játékban vehetünk részt, amely során pénzügyi folyamatokról tanulhatunk és takarékbélyeg-gyűjthetünk. A takarékbélyegeket különböző, a takarékosság témaköréhez kapcsolódó kérdések helyes megválaszolásával lehet megkapni. Ezen kívül kézműves foglalkozást is tartanak, amihez 10:00-16:00 óra között lesz lehetőség csatlakozni. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében ingyenesen látogatható a Pénzmúzeum 10 és 18 óra között.

penzmuzeum_forras_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: penzmuzeum.hu

 Greenberger & Padesky: TUDAT AZ ÉRZÉSEK FELETT – Kalánová Barbara

Sokunkkal megtörténhetett az életünk során, hogy az érzelmeink átvették irányítást felettünk, és nem megfelelően reagáltunk a szituációkban. Előfordulhatott az is, hogy a negatív érzések eluralkodtak rajtunk, és emiatt nem éreztük magunkat jól, hullámvölgyeket éltünk meg, akár depressziósak lettünk. Dr. Greenberger és Dr. Padesky a Tudat az érzések felett című kötetben olyan speciális gyakorlatokat osztanak meg, amelyek ismétlésével felülkerekedhetünk az életünk alakulását befolyásoló negatív érzelmeken. A pszichológiai praktikák hozzásegítenek ahhoz, hogy minden körülmények között képesek legyünk kordában tartani az érzelmeinket, és ezáltal fenntartsuk nyugodt, higgadt lelkiállapotunkat.


5584145_5_1.jpgForrás: libri.hu

 A Tinder-csaló - Kalánová Barbara

Ha megnéznél egy izgalmas és egyben megrázó dokumentumfilmet, ajánlom figyelmedbe a Tinder-csalót. A főszereplő, Simon Leviev a nők sokaságát verte át, és csalta ki tőlük a vagyonukat. A gátlástalan szélhámos profi módon manipulál, mindent megtesz azért, hogy a nők ne jöjjenek rá a turpisságra. A filmben három nő, Cecilie, Ayleen és Pernilla meséli el a kalandokkal és fájdalommal teli történetét. Megtudhatjuk tőlük, mivel vette le a lábukról őket Simon, hogyan jöttek rá, hogy egy csalóval van dolguk, hogyan próbálták elérni, hogy lebukjon és rácsok mögé kerüljön. Érdekes része a történeteknek, hogy hogyan viszonyulnak az újságírók és a hatóság a nők kétségbeejtő helyzetéhez. A fordulatokkal teli, és sajnálatos módon megtörtént eseményeken alapuló történet felhívja a figyelmet a csalók jelenlétére a közösségi felületeken.
aaaabzsy-lqe8jsn9vsqacziwl4rq-am-n5p7hloqg-iecou4mmilzcwqpnyvljjfbr7trkza2a2xpnrfvwl40kryxjnu0txw08sxwjw.jpgForrás: netflix.com

 Az üvegbura – a Freeszfe Egyesület előadása – Olay Hanna

Sylvia Plath amerikai író- és költőnő egyetlen regénye 1963-ban jelent meg, nagyban önéletrajzi ihletésű. Esther történetén keresztül láthatjuk, hogy hogyan tudja a depresszió, valamint az öngyilkosság utáni vágyakozás beárnyékolni bárkinek az életét, függetlenül attól, hogy milyen környezetben mozog, honnan származik, vagy milyen jövőképpel rendelkezik. Esetünkben ez egy fiatal és tehetséges lány története, akinek életében a mentális betegség egyre több területet árnyékol be amire a cím is metaforizál. A Freeszfe Társulata ezt a küzdési folyamatot vitte színre, és mutatja be több alkalommal a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Ezek egyike a 31-ei, a még egyetemi hallgató, Bagossy Júlia rendezésében, valamint a szintén egyetemi hallgató Koós Boglárka előadásában.

277778402_5264145466962760_6903455693577970330_n-1024x536.jpgForrás: freeszfe.hu

 Beck Zoltán – Vecsei H. Miklós: Kártyajáték – Akvárium Klub, KisHall Olay Hanna

 Beck Zoltán a magyar alternatív könnyűzenei szcénában kifejezetten népszerű 30Y zenekar alapítója és frontembere, valamint a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológia Tanszékének adjunktusa. Emellett azonban nemcsak koncerteken lép fel, hanem számos egyéb művészeti projektbe is társul. Korábban Mucsi Zoltánnal működtek együtt több ízben, most pedig a Vígszínház egyik legsikeresebb fiatal színészével, Vecsei H. Miklóssal tartanak közös estet. A november 6-i Kártyajátéknak az Akvárium Klub ad otthont. Az este során 32 kártyalapra (a magyar kártyához hasonlóan) szavakat, félmondatokat írnak fel, majd ezekből húz a közönség. A két művész a kihúzott szavak alapján felmerülő emlékeket, gondolatokat, történeteket idéznek fel, verseket, dalokat adnak elő. Ezáltal minden alkalom teljesen más és meg nem ismételhető élményt ad, amelyet együtt alakítanak az előadók és a közönség.

kartyajatek.pngForrás: akvariumklub.hu

 Дeva koncert az Akváriumban – Olay Hanna

Дeva lép fel az Akvárium NagyHalljában november 4-én pénteken. A húszas évei elején járó budapesti énekesnő a közelmúltban vált a magyar könnyűzenei szcéna népszerű előadójává. A fiatal közönség nagyon hamar megkedvelte a magyar népzenéből is merítő, többszólamú, misztikus hangzásvilágú dalokat, melyeket Takács Dorina saját maga ír és producerel. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években a legtöbb hazai fesztiválon fellépett, valamint egyre sűrűbben énekel mind budapesti, mind vidéki szabadtéri helyszíneken és klubokban egyaránt. Sikerét az is mutatja, hogy a magyar fesztiválokon túl elhívták a Vienna Wavesre, az Eurosonicra, a The Great Escape-re, valamint Superbloomra is. Mindezek mellett az idei évben több díjat is nyert: a Petőfi Rádió legjobb női előadónak járó díján kívül a Music Moves Europe díját is a magáénak tudhatja. Jövő pénteken tehát hazánk egyik legígéretesebb feltörekvő női előadóját hallgathatjuk meg a belváros egyik legnépszerűbb koncerthelyszínén. devasayasoyuz211019_04.jpg                                                                                         Forrás: recorder.blog.hu

 Kisebb világok  Dioráma kiállítás – Olay Hanna

A dioráma alapvetően leginkább makettekhez hasonlító művészeti alkotásokat jelent, amelyek különböző tereket, enteriőröket és exteriőröket jelenítenek meg háromdimenziós formában. A Ludwig Múzeum kortárs művészek alkotásait gyűjtötte össze a “Kisebb világok. Dioráma a kortárs képzőművészetben” című kiállítására. Ezek többnyire olyan modellek, amelyek egy-egy elszigeteltebb, akár belsőbb pillanatot, eseményt jelenítenek meg, olyan külön eső világokat, amelyekbe a néző amúgy nem feltétlenül nyerhet betekintést. A kortárs művészetekkel foglalkozó múzeum a korábbiaknál sokkal nagyobb volumenű, nemzetközi munkákat is felsorakoztató kiállítását október közepétől január 15-ig tekintheti meg a közönség. ludwig-kisebb-vilagok-scaled.jpg                                                                                          Forrás: artportal.hu

süti beállítások módosítása