Igény van a menstruációs segélycsomagokra a Corvinus hallgatóinak kezdeményezése alapján

image5_1.jpegA váratlan menstruáció problémájára nyújtottak segítséget női hallgatótársaiknak az egyetem falain belül a Corvinus hallgatói. A Bleedaid elnevezésű háromnapos akció során menstruációs segélydobozokat helyeztek ki a Corvinus főépületének női mosdóiban.

Írta: Kalánová Barbara; borítókép: magánarchívum

Az akció a döntési technikák tantárgy keretében valósult meg, amelynek során a hallgatók a társadalmi segítségnyújtásból próbálták kivenni a részüket megtervezett akcióikon keresztül. Az eredményeket az akció sikerességének felmérése után a szemináriumon prezentálták a csapatok. A Bleedaid akció megálmodói és megvalósítói másodéves gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatók: Csekei Luca, Hajling Panni, Hampl Sára, Hartmann Hanna, Módi Eszter és Süveges Dóra.

Mindenképpen valami olyan problémára szerettünk volna megoldást találni, amelyben mi is érintettek vagyunk, amivel mi is találkozunk a mindennapjaink során

– árulta el az akció megálmodója, Hampl Sára. Az akció célja rövid távon az volt, hogy kisegítsék hallgatótársaikat abban a helyzetben, amikor váratlanul éri őket a menstruációjuk. A dobozok segítségével szerettek volna hozzájárulni ahhoz, hogy a női hallgatók ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe ilyenkor. A csapat kérdőíves módszert alkalmazva mérte fel a segélycsomagokra való igényt az akciót követően. Az eredmény magáért beszél.

Az akció végén egy kérdőívvel felmértük az elégedettséget, ahol száztíz kitöltőből egy ember kivételével mindenki úgy nyilatkozott, hogy hasznosnak ítélte a projektünket

– részletezi Sára. A csapat előzetesen legalább 100 kitöltésre számított, minimum 80 olyan hallgatóra, aki találkozik a dobozokkal, és közülük legalább 40 főre, aki hasznosnak ítéli majd a kezdeményezést. Az akciót követően a kérdőívet 125-en töltötték ki, közülük 110-en találkoztak a dobozokkal, és 109-en ítélték hasznosnak a kezdeményezést.

received_406322781714011.jpegForrás: magánarchívum

Azt tapasztaltuk, hogy nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezésünket a hallgatótársaink. Közösségi platformokon, valamint személyesen is rengeteg pozitív visszajelzést és dicséretet kaptunk az ötlettel kapcsolatban

– ismertette az eredményeket Sára. A pozitív fogadtatást igazolja a szóbeli visszajelzések mellett az egyetlen Facebook-posztra érkezett több, mint 800 lájk és a bejegyzés alatti kommentek.

Azt tapasztaltuk, hogy egyértelműen nagy az igény az ilyen jellegű segítségre. Többen is visszajeleztek nekünk a kérdőíven keresztül, hogy használták a segélydobozt, és kerültek olyan helyzetbe már korábban, amikor jól jött volna nekik”

– jelentette ki Sára. Az akció közben felmerültek nehézségek, többek között a projekt finanszírozásának kérdése. Végül a Johnson&Johnson támogatásának segítségével, valamint saját költségükön szerezték be a betéteket és tamponokat, amik aztán bekerültek a dobozokba. A csapat szeretne az egyszeri akción túlmutató, állandó lehetőséget biztosítani a női hallgatók számára, így örömmel fogadnak minden további támogatást.

Az eredmények azt mutatják, hogy van igény ezekre a csomagokra, és a nők ilyen jellegű segítésére. Reménykedünk benne, hogy sikerül felhívni a figyelmet erre az alapvető problémára, és a jövőben támogatásokon keresztül a dobozok állandó jelleggel megtalálhatóak lesznek a mosdókban

– mondta Sára.





süti beállítások módosítása