„Hetekig gyakoroltuk a pitchet, miután bekerültünk a műsorba. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket” – Interjú a Quantum társalapítójával

img_0505_4.jpg

A Quantum Iskolaszövetkezet alapítói, Bege Áron és Bőhm Zsombor sikeres feltörekvő vállalkozókká váltak a Corvinuson töltött évek alatt. Áron gazdasági és menedzsment alapszakon, Zsombor pedig jelenleg vezetés és szervezés mesterszakon tanul az alkalmazott közgazdaságtan elvégzése után, szakmai tudásukat ötvözve pedig létrehoztak egy olyan digitális szolgáltatást, amely egyedülállónak számít a piacon. Ötletüket a Cápák között című műsorban mutatták be a nagyközönségnek.

Írta: Kalánová Barbara; Borítókép: magánarchívum

A Quantum Digitális Iskolaszövetkezet közvetítőként működik a diákok és a cégek között, megkönnyítve a diákok és a vállalkozások életét a teljesen digitálisan végzett ügyintézéssel. A 2020 szeptemberében indult iskolaszövetkezet valamennyi része virtuális formában működik, így a diákok az ország, sőt a világ bármelyik részéről csatlakozhatnak, és vállalhatnak munkát.

Bár egy meglévő szektorba léptek be, a Quantum alapítói újat mutattak, ugyanis a lehető legkevesebb adminisztrációval terhelik a diákokat és a cégeket is. A jelenleg 15 főt számláló csapatuk végzi többek között a toborzást, a bejelentést és a bérszámfejtés is.

s25_1_1_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

Az ötlet a koronavírus járvány alatt fogalmazódott meg bennünk. Otthon ültünk és belegondoltunk abba, hogyan könnyíthetnénk meg egyrészt a saját, másrészt diáktársaink helyzetét azzal,  hogy gördülékenyebb lesz az ügyintézés. Korábban elég sok rossz tapasztalatunk volt, amikor munkát vállaltunk diákként. Macerás volt, lassú volt, sok időt és energiát vett igénybe, amíg ténylegesen elkezdhettünk dolgozni

– tekintett vissza a kezdetekre Zsombor.

A megoldást az online világban látták meg, így bele is kezdtek a vállalkozás elindításába. Azt, hogy mennyire nagy igény volt a Quantumra, az is igazolja, hogy már a második hónaptól kezdve profitábilisan működött. Két évvel később, jelenleg havi szinten több száz diákkal, 150 céges partnerrel működnek együtt, az Iskolaszövetkezetbe regisztáltak, illetve ez iránt érdeklődők száma pedig többezer.

s9_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

Általában szakmai munkaköröket ajánlunk a hallgatóknak, hogy az egyetem mellett tapasztalatot szerezzenek akár a szakterületükön, akár más ágazatokban. Mind a diákok, mind a cég érdekeit szem előtt tartva igyekszünk a legkomfortosabb feltételeket nyújtani

emelte ki Zsombor. Áron és Zsombor több nagy céggel is együttműködik, közülük a két legnagyobb ételfutár céggel és az egyik legnagyobb gyorsétteremlánccal, valamint az egyetemmel is megállapodást kötöttek.

Mostanra azt mondhatjuk, hogy révbe ért jó pár nagyobb tervünk. A Corvinussal is sikerült elindítani egy együttműködést, miszerint a következő 3 évben mi fogjuk foglalkoztatni az összes, Corvinuson dolgozó diákot

– árulta el a társalapító. Áron és Zsombor az egyetem oktatóira is számíthatott, amikor szakmai segítségre és tanácsadásra volt szükségük. A mentorálás mellett anyagi támogatásban is részesültek a Proof of Concept nevű program keretén belül, amelynek nyertesei voltak.

Az a gondolkodásmód, ami kialakult corvinusos egyetemistaként, rendkívül sokat segített. Például abban, hogy hogyan fogjunk fel egy problémát, és azokat milyen szemszögekből világítsuk meg ahhoz, hogy a megoldáshoz eljussunk. Az oktatók arrafelé tereltek minket, hogy minél többet hozzunk ki magunkból. Voltak olyan doktoranduszok is, akik szívügyüknek tekintették, hogy ellássanak minket pár jó tanáccsal

– mondta Zsombor. A Quantum alapítói a Cápák között című műsorban mutatták be ötletüket a nagyközönség előtt. A vállalkozásba beszállt társtulajdonosként és szakmai mentorként Balogh Levente, a Szentkirályi tulajdonosa, valamint Balogh Péter, Magyarország legnagyobb angyalbefektetője. A két üzletember az első közös munka óta figyelemmel kíséri a Quantum alakulását. Áron és Zsombor sokat készült arra, hogy a kamerák és a Cápák előtt bemutassák ötletüket.

s31_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

A műsorba való jelentkezés után hetekig gyakoroltuk az előadásunkat, azt akartuk, hogy minden szónak meglegyen a saját helye. Mivel az utolsó gyakorlásnál mégsem éreztük teljesnek a pitchünket, átírtuk. Volt benne rizikó, de a legjobbat akartuk nyújtani. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket, mert tudtuk, hogy elsőre bonyolultnak tűnhetünk

– avatott be Zsombor a felkészülésük pillanataiba.

A régi irodát kinőve egy nagyobb irodahelyiségbe költöztek. Áron és Zsombor jelenleg is folyamatosan dolgoznak a fejlesztéseken, tárgyalnak különböző cégekkel, hogy vállalkozásuk növekedjen, és minél több diáknak tudjanak munkát biztosítani a lehető legkomfortosabb online ügyintézéssel.

Szeretnénk minden téren erősíteni a vállalkozásunkat, szeretnénk továbbterjeszkedni, bővülni, feltárni a kiaknázatlan területeket. Külföldre is kacsintgatunk azért, hogy széles körű és sokszínű lehetőséget biztosítsunk a diákoknak a munkára, a cégeknek pedig a problémamentesebb együttműködésre"

– mesélt jövőbeli terveikről a társalapító.

süti beállítások módosítása