Kult Köz – Decemberi programok a populáris kultúrától az alternatív művészetig

epulet_fooldal_fekvo_hir.jpg

December első hetére a kultúra széles skáláján gyűjtöttünk programokat. Az alternatív művészetektől a populáris kultúráig felvonultatunk koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket.

Borítókép: mng.hu

HAVASI Symphonic Aréna Show 2022 – Kelle Fanni

lbud20w-1.jpgForrás: Havasi.eu

A HAVASI Symphonic újabb felejthetetlen koncerttel érkezik a Papp László Budapest Sportarénába. A zongoraművész 2009-ben debütált első koncertshow-jával a Zeneakadémián, amely azóta már külföldön is nagy sikert aratott például Bukarestben, Bécsben, Isztambulban, New Yorkban és Londonban. Havasi olyan neves koncerttermekben lépett már fel, mint a Sydney-i Operaház vagy a londoni Barbican Center. A koncertshow a 2022-es évben megújultan tért vissza 10 év és 23 teltházas Aréna koncertet követően. A műsor, amelyet nemzetközi kampány keretén belül az egész világon népszerűsítenek, az eddigieknél még látványosabbnak ígérkezik. A koncertet az érdeklődők december 10-én tekinthetik meg két időpontban, 14:00, illetve 19.30 órakor. A kapunyitás várható időpontja a délutáni koncertre 12:30, az estire pedig 18:00 óra.

Zene x Színház // Pátkai Rozina portrébeszélgetés | Minka koncert | Momentán Társulat – Kelle Fanni

thumb_155296_1200_0_0_0_auto.pngForrás: a38.hu

Péterfy Bori, magyar színész és énekesnő és Pátkai Rozina olasz származású énekesnő beszélgetését az érdeklődők a Hajógyár x A38 eseményének keretein belül tekinthetik meg. Péterfi Bori ez alkalommal a műsorvezető szerepét ölti magára és kérdezi Pátkai Rozinát, akinek Minka nevezetű projektje azért kelt életre, hogy a zenét összekapcsolja egy másik művészeti ágazattal. Jelen műsor a zenét és a költészetet köti össze egymással. Pátkai Rozina sokoldalú művész, aki nem csupán énekesnőként, hanem szobrászként, grafikusként és fotográfusként van jelen a hazai művészeti életben. A beszélgetésen jelen lesz a Momentán Társulat, amely improvizációt fog előadni. Az esemény december 6-án, 20:00 órakor kezdődik.

Átjáróház – Kelle Fanni

5238-atjarohaz.jpgForrás: Mozipremierek.hu

Újabb magyar film kerül a hazai mozik vásznára. December 8-án érkezik az Átjáróház Madarász István rendezésében. A történetben olyan elismert színészek bukkannak majd fel, mint Árpa Attila, Bárnai Péter, Dobó Kata, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet. A cselekmény középpontjában a szerelem áll, amiről úgy tartják, hogy a sírig kitart. Mi történik, ha tovább is? A történetben Krisztián, a hullaház portása kiszemeli magának Ágit. A hölgyet nem sokkal később halottként hozzák be egy baleset után a ravatalozóba, bár Krisztián szíve továbbra is érte dobog. A film azt a kérdést feszegeti, hogy vajon lehet olyan erős a szerelem, hogy két világot összehozzon? A fiatalokat kapcsolatuk alakulásában néhány jó szándékú és humorú halott segíti, de van egy, aki gátat akar szabni szerelmüknek.

Anne Helen Petersen: Jöttünk, láttunk, elegünk van – a fiatal felnőttek és a kiégés – Kelle Fanni

2709379.jpgForrás: Líra.hu

Anne Helen Petersen amerikai írónő, újságírónő korunk modern kapitalizmusának súlyos problémájára mutat rá. 2019-ben írt cikke a kiégett milleniálokról csupán pár nap alatt 7 millió kattintást szerzett, amely után számos írás született a témával kapcsolatban világszerte, köztük hazánkban is. A szerző ezt követően írta meg interjúkon alapuló, provokatív sikerkönyvét társadalomtörténeti keretbe ágyazva. Az író szerint az Y generáció állapotára jellemző a fásultság, amelynek hátterében sok minden lehet, mint például a bizalmatlanság, a modern munkahelyek irreális elvárásai vagy az online világ. A kötet több aspektusból elemzi az Y generáció útját a kiégés lépcsőfokáig és meghatározza azt, hogy ez milyen módon lehet hatással a munkavégzésre, társadalmi életre, szülői szerepekre. Tanulságos olvasmány azok számára, akik jobban meg szeretnék érteni magukat és korunkat.

Dupla Elefánt koncert – Olay Hanna

kep_9.pngForrás: welovebudapest.com

Az Elefánt dupla születésnapi koncertjeinek ad otthont az A38 hajó fedélzete december 9-én és 10-én. A magyar alternatív rock szcéna egyik meghatározó szereplője az idén tíz éves zenekar, mely Szendrői Csaba énekes, dalszerző köré szerveződik, aki a zenei mellett a kortárs irodalmi szférában is jelen van, nem ritka például az irodalmi esttel egybekötött zenekari vagy szóló koncert is. Az Elefánt legutóbb 2019-ben jelentkezett nagylemezzel, ami az azt megelőző 2017-eshez hasonlóan szintén nagy sikert hozott, mind a sikerlisták, mind a teltházas koncertek tekintetében. A jubileumra szintén készültek új lemezzel, amely egyelőre nem jelent meg, kiadták viszont a TÓ című kislemezt mint egyfajta előfutárt. Az összes fontos hazai fesztivál mellett rendszeresen teltházasak budapesti és vidéki koncertjeik is, így mindenképpen érdemes lehet kihasználni az alkalmat, és ellátogatni a születésnapi koncertduó egyikére, ha az embernek lehetősége nyílik rá.

Adventi iparművészeti vásár a Várkert Bazárban – Olay Hanna

kep_1_7.pngForrás: welovebudapest.com

A Várkert Bazár mind a négy adventi vasárnapon karácsonyi vásárt szervez iparművészeti tematikában, így ezen a hétvégén erre harmadik alkalommal fog sor kerülni. A Rearticon Iparművészeti Egyesülettel közös rendezvény három éve kerül megrendezésre, és nem titkolt célja a magyar iparművészeti szcéna segítése és fejlesztése. A kirakodóvásár további különlegessége, hogy nem akárkik kapnak lehetőséget a kitelepülésre: az eseménysorozatot megelőzi egy zsűri által történő értékelés, és kiválasztás, így az összes kiállító manufaktúra és cég olyan, akit a szakmából felállított értékelőbizottság elég különlegesnek, kiemelkedőnek és minőséginek talált ahhoz, hogy termékeit árusíthassa a budai helyszínen.

Budai Popcast Live Olay Hanna

kep_2_7.pngForrás: open.spotify.com

A Budai Popcast az Ivan and the Parazol formációja, amelyben a tagok saját dalaikon keresztül vitatják meg az élet nagy dolgait. A zenekar legtöbb száma angol nyelvű, a Budai Pop lemezük viszont teljes hosszában magyar nyelven íródott. A ‘60-as és ‘70-es évekből, a rock’ n’ roll-ból és a beat korszakból merítettek, megfűszerezve a kortárs zenei hullámok jellegzetességeivel is. Így aztán nem csak hazánkban örvendenek nagy népszerűségnek, és vannak jelen a koncert- és a fesztiváléletben, hanem külföldön is egyre népszerűbbek, és az angol nyelvterületen is egyre gyakoribbak koncertjeik. A Budai Popcast is saját gyártmányuk, melynek idén nem lesz több része, ehelyett viszont egy élő Popcast-felvétellel készülnek a közönségüknek: december 9-én, pénteken 19 órától bárki meghallgathatja a diszkussziójukat.

Vaszary. Az ismeretlen ismerős Olay Hanna

kep_3_3.pngForrás: mng.hu

Vaszary János életművét átfogó tárlatot mutat be a Magyar Nemzeti Galéria szeptember 14-e és január 15-e között. A modern magyar festészet egyik legfontosabb alakja elsőként alkotott hazánkban a szecesszió stílusában, majd ugyanilyen lendülettel követve a nyugat-európai trendeket, végigjárta az impresszionista, az expresszionista, majd az art deco mozgalmak korszakát is. A galéria ezek mindegyikéből válogatott ismert alkotásokat, valamint 24 további, még sosem látott képet is. A hazai festészetet meghatározó nagybányai plein air társulásnak is tagja volt, ami a szintén legmodernebb, szabadtéri festészetet jelentette a temperák, és a mozgatható anyagok terjedésének korában. Az életművét áttekintő kiállítás azért lehet izgalmas, mert a régóta a Nemzeti Galéria gondozásában álló gyűjtemény képei valóban tartják a lépést a kortárs nyugati trendekkel egy olyan korszakban, amikor a magyarországi képzőművészet szorosan felzárkózva követte a párizsi újításokat.

süti beállítások módosítása