Budapest ajánló – Helyek, ahol a csillagos, téli ég alatt is karácsonyi melegséget találunk

daniels-joffe-pkdkjspaai4-unsplash.jpg

Közeleg az év legmeghittebb szakasza, amely a sötét, téli napokba is melegséget és fényt lop. Ennek alkalmából a főváros szebbnél szebb karácsonyi vásárokkal várja az ünnep szerelmeseit, kivilágított terekkel, téli ízekkel és korcsolyapályákkal.

Borítókép: Unsplash

Advent Bazilika – Kelle Fanni

265090310_4661793037241224_7905488904945205043_n.jpgForrás: Facebook

A már kétszer Európa legszebb karácsonyi vásárának megválasztott Advent Bazilika az érdeklődők előtt idén újból megnyitja kapuit, hogy a tér a leghidegebb évszakban is megteljen fénnyel és melegséggel, valamint a karácsonyi várakozás bensőséges hangulatával. A Szent István téren egy hatalmas karácsonyfa, egy betlehemi jászol, valamint egy nagy adventi koszorú is helyet kap. A látogatók számos kézműves kiállítóval, többek között keramikusokkal és bőrdíszművesekkel találkozhatnak, valamint kulináris élményeket is szerezhetnek a téli ízek világában. A világítás mellett a közönség minden délután 17:30-kor megtekintheti a bazilika homlokzatára vetített lenyűgöző fényfestést. Állandó programként jégpálya is várja a korcsolyázni vágyókat. A vásár január 1-jéig látogatható hétfőtől csütörtökig és vasárnap 11:00-től 21:00 óráig, valamint pénteken és szombaton 11:00-től 23:00 óráig.

Advent Óbudán – Kelle Fanni

esernyos-terek-obuda027.jpgForrás: csodalatosbudapest.hu

Az óbudai adventi vásár különleges megnyitóval várta az érdeklődőket. A hagyományokhoz híven az Óbudai-Békásmegyeri Önkormányzat a téli sportok kedvelőinek és a kikapcsolódni vágyóknak idén is kedvez két ingyenes jégpályával a Fő téren és a Békásmegyeri piacon. A korcsolyapályák hétfőtől csütörtökig 8:00-tól 20:00 óráig, péntektől vasárnapig pedig 8:00-tól 22:00 óráig vannak nyitva. A negyedik adventi hétvégén többek között fellép a Messessippi, Müller Péter Sziámi AndFriends és a Kaláka zenekar is. Kézműves termékek, gasztronómiai élmények és rengeteg program várja az idelátogatókat. A vásár december 23-ig látogatható hétfőtől csütörtökig 14:00 és 21:00 óra között, pénteken 14:00 és 22:00 óra között, valamint hétvégén 10:00-től 22:00 óráig.

Vörösmarty Classic Xmas – Kelle Fanni

1669112725-sm0za.jpgForrás: eventland.eu

A tradicionális Vörösmarty Classic Xmax idén látványvilágában és minőségében is megújultan tér vissza. A vásár díszítése a klasszikus karácsonyi dekorációból merít ihletet. A téren egyedi programokkal is készülnek a szervezők. A Váci utca felől érkezőket egy hatalmas, díszített karácsonyfa fogadja. A Harisnyaházat hatalmas karácsonyfa-dekorációval díszítettékk ki, valamint a Vörösmarty-szobor is egyedi megjelenést kapott. Idén arculatot váltottak a gasztronómiapontok és a kézműves faházak is. A vásár középpontjába a hagyományok, az ételek, italok és a kézműves termékek vannak. A karácsonyi vásár december 28-ig várja a látogatókat hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap 11:00-től 22:00 óráig, pénteken és szombaton pedig 11:00-től 22:00 óráig.

Gozsdu Karácsonyi Vásár – Kelle Fanni

77058.jpgForrás: szallas.hu

A Gozsdu udvarban nemrég még az októberi halloweeni díszítést tekinthették meg az arra járók, az ünnepek közeledtével viszont karácsonyi hangulatba burkolózik az udvar és vásárral várják a látogatókat. A vásáron találhatunk ékszereket, ajándéktárgyakat, továbbá finomságokat, mint például fánkot vagy forralt bort. A vásár december 2. és 24., valamint 27. és 30. között várja az érdeklődőket hétfőtől csütörtökig 12:00-től 19:00 óráig, pénteken, szombaton és vasárnap 10:00-től 19:00 óráig, december 24-én pedig 10:00-től 17:00 óráig. Mivel a szervezők nagyon sok látogatóra számítanak a Gozsdu egyedi látványvilága révén, érdemes a látogatást délelőttre vagy kora délutánra szervezni, hogy elkerüljük a tömeget.

Advent a Budai Várban – Olay Hanna

kep_3_4.pngForrás funzine.hu

Budapest egyik legismertebb történelmi helyszínének központja, a Halászó gyerekek kútja és a Szent György tér, az év során nemcsak megújult a felújításnak köszönhetően, de az adventi időszakban karácsonyi vásárnak is otthont ad. A Várban található kirakodóvásár bemutatja, hogy milyen lehetett egy már letűnt kor karácsonya, akár a Karácsonyi énekből megelevenedve: a középkori épület több száz éves téglái által határolt kis terekre beszökik az ünnep fénye a kivilágításoknak és égősoroknak köszönhetően, a karácsony illatai, a fahéjtól a narancsig mindent belengnek, sőt néhány díszítés még a fehér karácsonyok emlékét is feleleveníti a havas dekorációkkal. A vásár november 25. után január elejéig a teljes karácsonyi időszakban látogatható.

Westend Winter Wonderland – Olay Hanna

kep_1_8.pngForrás: welovebudapest.com

A Westend, lévén Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, évek óta jól hasznosítja méreteinek megfelelően nagy felületű tetejét is: van állandó tetőkert, de a Corvinus több eseménye is helyet kapott már itt, valamint évek óta korcsolyapálya üzemel rajta, ahol az 1500 forintos belépőt később levásárolhatjuk az áruházban. Most pedig a Winter Wonderland nyitja meg kapuit: a karácsonyi időszakra a déltől este 22 óráig nyitvatartó jégpálya mellett körhinta, fűtött sátrak, forralt borozó és kirakodó standok, valamint food truckok is várják az érdeklődőket. A téli csodavilág további különlegessége, hogy hétvégente extra programkínálattal készülnek: a football-világbajnokság sugárzása mellett december 17-én például kézműves programokkal és egy egyedi koncerttel várja az érdeklődőket.

Karácsonyi Maker’s Market – Olay Hanna

markers.pngForrás: octogon.hu

A Makers of Budapest kortárs alkotóművészeket tömörít, akik különböző iparművészeti szakmákban alkotnak, és értékesítik is műveiket. December 18-án, az adventi időszakban harmadik alkalommal tartják meg majd a Maker’s Market ünnepi változatát, ahol felvonultatják a hazai szcéna legsikeresebb, legígéretesebb és legkülönlegesebb tervezőit, hogy a látogatók minél izgalmasabb ajándékokat találhassanak szeretteiknek. Ezzel nem csak az ajándékozottat teszik boldoggá, hanem segítenek egy-egy magyar kisvállakozást, melyeknek sokszor a létfenntartással is meggyűlik a baja. Így egyszerre tudja támogatni egy tudatosabb gazdálkodási rendszer kialakítását, ami szintén gyakran visszatérő, fontos üzenete a szektornak. A rendezvénynek a Larus Rendezvényközpont ad helyet Budán a XII. kerületben.

Kiskertpiac – zöld ünnep, lassulósan – Olay Hanna

316947911_555872759883766_2373008279281983366_n.jpgForrás: Facebook

A kiskertpiac vállalása nem kisebb, mint hogy növényekre és természetességre fókuszáló designvásárt vigyen a város szívébe, mindezt a slow-shoppingon belül, vagyis egy tudatos, megfontolt, lelassult vásárlási mechanizmus keretében. A vásárnak eddig is a Madhouse adott otthont az Anker közben, így lesz ez most is: a belvárosi pub megtelik számos olyan kiállítóval és eladóval, akik növényeket vagy természetes eredetű termékeket árulnak, melyek tökéletesen beválnak karácsonyi ajándékként is. Az utolsó adventi hétvégére már mindenkinek tele lehet a hócipője a bronz- és ezüstvasárnapok során tapasztalt tömegektől és rohanástól, mely áthatja a bevásárlóközpontok atmoszféráját, így jó alkalmat adhat az utolsó ajándékok megvételére, és jó sok nyugalomra, kikapcsolódásra és befelé koncentrálásra a lassulós, zöld karácsonyi kiskertpiac.

Karácsonyra hangolt Nemzeti Múzeum – Tóth Valter

image_17.png

A Kálvin tér közelében található, mindenki által jól ismert Nemzeti Múzeum is felölti magára ünnepi ruháját. Egészen december végéig minden hétvégén karácsonyi programokkal várja a látogatókat. A Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen létrehozott ünnepi programsorozat az első ilyen a Nemzeti Múzeum életében. A kézműves foglalkozásokon a gyerekeknek népi iparművészek segítenek karácsonyi ajándékokat készíteni. Megismerhetik többek között a bútorfestési technikát, a gyékényfonást, a kékfestést, vagy az utolsó alkalommal az íróka technikával készülő mézeskalács-díszítést. De nem csak ennyi a kínálat: a gyerekek kreatív foglalkozásokon készíthetnek karácsonyi üdvözlőlapokat, kalendáriumokat, díszeket, továbbá hallgathatnak meséket, és készíthetnek saját finomságokat is. A felnőttek sem fognak unatkozni a beltéri népművészeti vásáron, de ha mégis valaki megunná, az kisétálhat, és adventi édességeket, finomságokat vásárolhat, vagy koncerteket hallgathat a Múzeumkertben. Ez utóbbi program ingyenes, az egyéb részvételi díjakról és a további programokról a honlapon tudtok tájékozódni.

süti beállítások módosítása