KULT KÖZ – Hangolódj az év végére

daniel-olah-ufjn6fajsuu-unsplash_v1.jpg

Lassan végéhez közeledik a 2022-es év. A mostani Kult Köz abban segít, hogy gyorsabban teljenek a hátralévő napok az új évig, és megőrizz még egy dallamnyi vagy filmhossznyi ünnepi varázslatot.

Borítókép: Canva

A varázsfuvola – Kelle Fanni

311537_1659096404_2509_jpg.pngForrás: mafab.hu

December 29-én mutatják be a hazai mozikban A varázsfuvolát, amelyben Wolfgang Amadeus Mozart művét dolgozzák fel. A klasszikust a rendező, Florian Sigl modern rendezésében tekinthetik meg a nézők. A varázsfuvola a kalandfilm, fantasy és musical műfajok ötvözete. A történet a 17 éves, angliai Tim Walkerről szól, aki az Alpokban kezdi meg zenei tanulmányait. A cselekmény a fiú útját kíséri végig, amely során barátokra és ellenségekre tesz szert, valamint megcsillogtatja tehetségét is. Azonban a fiú rábukkan az iskola falai között egy átjáróra, amelyen keresztül Mozart művének világában találja magát. Ezzel Tim kalandjai kezdetét veszik. A főbb szerepekben F. Murray Abraham, Stefi Celma, Jeanne Goursaud, Iwan Rheon és Amir Wilson láthatók. A film megtekinthető többek között a Cinema Cityben, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

Radics Gigi a Matild Café & Cabaret színpadán – Kelle Fanni

matild-cabaret-4_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Az idei karácsonyi időszakban Radics Gigi ünnepi koncertje kap helyet a Matild Café & Cabaret falai között. A hely minden alkalommal törekszik arra, hogy a huszadik század eleji, pesti mulatságok világába repítse vissza vendégeit. A szecessziós hangulatú hely a Gasby-életérzést idézi, amely tökéletes alapot ad az előadás hangulatához. Gigi fellépett már többek között a neves Montreux-i Jazz Fesztiválon, az Auditorium di Milano-ban, a Bécsi Állami Operaházban és a New York-i Carnage Hall-ban is. A különleges hangú énekesnő koncertjét színesítik a Lido híres dívái, akik a revük egyedi hangulatát idézik meg. A műsort idén utoljára december 30-án tekinthetik meg az érdeklődők a Matild Café & Cabaret színpadán.

FILMAJÁNLÓ

Életrevalók – Kelle Fanni

eletrevalok.jpgForrás: filmtekercs.hu

Ha újév, akkor friss fogadalmak, célok és remények. Az évet érdemes egy olyan filmmel indítani, amely után azt érezhetjük, hogy képesek vagyunk bármire. Az Életrevalókat igaz történet inspirálta. A francia filmdráma-vígjáték a nehéz döntésekről, a küzdelemről és a perspektívaváltásról szól. A történetben egy gazdag férfi balesetet szenved és tolószékbe kényszerül. Segítője a külvárosi gettóban élő Driss lesz, aki nemrég szabadult a börtönből. Két teljesen eltérő világ, kultúra, értékrend találkozik egymással a filmben. Driss és Philippe kapcsolata számos meghatározó élményen keresztül egy szoros barátsággá növi ki magát. Az Életrevalókat Olivier Nakache és Eric Toledano rendezésében, valamint Omar Sy és François Cluzet főszerepében tekinthetik meg a nézők.

Modern Hamupipőke – Karácsonyi kívánság – Tótfalusi Fanni

Hamupipőke az örök klasszikus tündérmese sok-sok tanulsággal, varázslattal, szeretettel és bájjal. A mesét ezúttal karácsonyi kiadásban alkotta újra a Netflix, modern, de mégis meghitt köntösben. Kat (Laura Marano) egy fiatal tinédzser lány, aki arról álmodik, hogy nagyszerű énekes-dalszerző lesz. Sajnos édesapja, Jason halála után gonosz, sznob mostohaanyjáról, és két egyformán kegyetlen mostohatestvéréről kell gondoskodnia és minden kérésüket ki kell szolgálnia. Állandóan dolgoztatják, szinte cselédként bánnak vele, így Kat célja, hogy elköltözzön otthonról és megvalósítsa rég dédelgetett álmait, ezért munkát keres. Mikulásföldön kap állást manóként egy karácsonyi szórakoztató parkban, ahol énekesként is felléphet legjobb barátjával. Ott találkoznak egy új alkalmazottal, az új Mikulással Nick Wintergardennel (Greg Sulkin). Nicket lenyűgözi Kate tehetsége és a történet végére egymásba szeretnek.

Kelekótya karácsony – Tótfalusi Fanni

22754_12.jpgForrás: mafab.hu

Luther és Nora Krank boldog házaspárként élik a mindennapjaikat, azonban egyik nap lányuk Blair elutazik Peruba egy évre, hogy a Békehadtestnél szolgáljon, és karácsonyra sem jön haza. Szülei, akiknek ez a kedvenc ünnepe, és minden évben csodálatos karácsonyi partikat tartanak, idén nagyon magányosnak érzik magukat, hogy életükben először gyermekük nélkül karácsonyoznak. Egyik nap Luther (Tim Allen) összeszámolja a karácsonyi kiadásokat. Amikor meglátja, hogy mennyibe kerülnek a díszek, a képeslapok, a felesleges csecsebecsék, az ajándékok, az ételek, az italok, és a karácsonyi parti, szinte megáll az esze. Miután másnap meglát egy trópusi vakációról szóló plakátot, rögtön kedvet kap hozzá. A felesége, Nora (Jamie Lee Curtis), meglepődik, de boldogan igent mond az utazásra. Az egyetlen bökkenő, hogy az utazás karácsonyra esik, így meg kell mondani, barátaiknak, hogy idén nem lesz semmiféle parti, helyette nyaralni mennek. Ezzel azonban magukra haragítják hagyománytisztelő szomszédjaikat, akik szabályos hadműveletbe kezdenek, hogy a házaspárt rákényszerítsék az ünneplésre. A helyzetet súlyosbítja, hogy lányuk, Blair hazatelefonál és bejelenti, hogy karácsonykor meglátogatja szüleit, méghozzá újdonsült vőlegényével, akivel már úton vannak. A Krank házaspárnak egy napja van arra, hogy helyreállítsa a békét az utcabéli családokkal és békés karácsonyi otthont teremtsen hóemberestül, ajándékostul, cukormázastul.

Karácsonyi ének – Tótfalusi Fanni

karacsonyi-enek-belyeg-mesekincstar.jpgForrás: mesekincstar.tv

A Karácsonyi ének Charles Dickens angol író legismertebb klasszikus irodalmi alkotása. 1843-ban írta a regényét, amely azóta is töretlen népszerűségnek és elismertségnek örvend. A műnek számos filmadaptációja van, ezek közül a legszeretettebb és a legismertebb a Disney által készített mesefilm, amelyben a főszereplőknek az ikonikus Jim Carrey és híres angol úriember Colin Firth adja a hangját. A történet karácsonykor, az 1800-as évekbeli Londonban zajlik. A főszereplő Ebenezer Scrooge, a kapzsi és szívtelen öregember, aki hét évvel az üzlettársa, Jacob Marley halála után is sikeresen viszi tovább a vállalkozást. Scrooge igazi haszonleső: fukarsága miatt nem segít senkinek, nem ünnepli a karácsonyt sem, és nincs semmilyen kötődése az ünnephez. Ebenezert nem érdekli a szeretet, nem mutat szeretet megmaradt családtagjai, alkalmazottjai, sem pedig az embertársai iránt, ám ezen a karácsonyon valami megváltozik. Szenteste meglátogatja őt rég elhunyt barátjának szelleme, Jacob Marley, aki arra kéri őt, hogy változzon meg, különben a földi élete után is cipelni fogja viselkedésének a következményeit. Ezután három szellem látogatja meg Ebenezert, a múlt, a jelen és a jövő karácsonyok szelleme, akik ráébresztik őt kiábrándító, fösvény viselkedésére, és arra, hogy értékelje át az életét. Scrooge rádöbben, hogy mennyire érzéketlen és megkeseredett emberként élt eddig, így a szellemek segítségével megtalálja örömét, és benne lakó jóságot, és új emberként ébred fel karácsony napján. Dickens regénye és a Disney adaptációja is egy kihagyhatatlan karácsonyi történet, amelyet mindenkinek látnia kell, hogy megértse az ünnep lényegét és üzenetét. Egy csodálatos fejlődéstörténetet, amely minden ember szívébe belopja magát.

Télbratyó – Tótfalusi Fanni

telbratyo.jpgForrás: altalanossuli.hu

Fred Claus a jól ismeret Santa Claus, Szent Nikolaus, azaz a Mikulás bátyja. Egész életében egy igazi legenda árnyékában élt, a testvéréében. Bármit is csinált a szülei szeme fénye mindig Nick maradt. A Télapó maga a csoda, de ehhez képest Fred csak egy átlagos férfi, akinek se munkája, se családja, se pénze nincsen. Ezért Fred felnőtt éveire már elfordult a családjától, az öccsétől és karácsony ünnepétől. Egy napon Fred pénzt kér az öccsétől, ő meg is adja neki, hogy ha cserébe Fred elmegy az Északi-sarkra és segít testvérének a karácsonyi körüli munkákban. Segítenie kell a játékgyártásban, a gyerekek leveleinek olvasásában, a jó és rossz gyerekek listájának ellenőrzésében és a manók munkájában egyaránt. A karácsonyi előkészületek amúgy is nagyon stresszesek, kimerítőek szoktak lenni, de idén még egy ellenőrt is küldenek az Északi-sarkra, hogy felügyelje a Mikulás munkáját, és a Játékgyár működését is. Az időzítés nem a legjobb, hiszen a rosszindulatú ellenőr nem nézi jó szemmel a Télapó munkásságát és örökre le akarja állítani a karácsonyt. Ezen kívül még Fred is nagyon morcos és nincs kedve dolgozni, hiszen úgy érzi, hogy nem kap elég figyelmet sem a testvérétől, sem pedig a családjától és persze utálja a karácsonyt is. Vajon képes lesz Fred újra a szívébe zárni az ünnepet és családját egyaránt? Vajon meg fogja érteni Fred a karácsony lényegét és szellemét? De vajon meg fogják tudni menteni a karácsonyt a gonosz ellenőrtől? Ha mindezekre meg akarod tudni a válaszokat akkor nézd meg ezt a filmet. Egy teli zsák kaland és kacagás után Fred végre felfedezi a család fontosságát és megmenti a karácsonyt ebben a szívmelengető ünnepi komédiában, amely ajándék az egész családnak!

süti beállítások módosítása