Évtervezés – Hogyan valósítsd meg a terveidet?

thought-catalog-505eectw54k-unsplash.jpg

Közeledik a következő év, ami remek alkalom arra, hogy átgondold az elmúlt évet, és megtervezd a következőt. Ebben a cikkben különféle praktikákat találsz arra, hogy hogyan lehetnek sikeresek a terveid az elkövetkező időszakban.

Írta: Pipis Panna; borítókép: Canva

Előző év lezárása – Reflexió

A jövő reális tervezéséhez fontos tisztában lenned az elmúlt éveddel. Ez biztos alapot nyújt a tervezéshez, és segíthet észrevenni olyan mintákat, szokásokat, amelyeket a mindennapi pörgésben nem ismersz fel. Egy tea vagy forró csoki társaságában érdemes átgondolni azt, hogy hogyan alakult az elmúlt éved, mind a magánéleted, mind az egyetemi vagy munkahelyi léted szempontjából. Érdemes magadnak feltenni a kérdéseket, hogy milyen nehézségek merültek fel, és hogyan kezelted azokat? Milyen sikereid voltak, mire vagy legbüszkébb? Melyek a legemlékezetesebb események, illetve azok az apróságok, amikre tíz év múlva is emlékezni szeretnél? Milyen jótékony új szokást vettél fel, és mennyire sikerült beépítened azt a mindennapjaidba? Mivel töltötted egy átlagos napodat? Elégedett vagy-e  a jelenlegi időbeosztással? Ki volt az, akire mindig számíthattál, és ki volt az, aki mindig számíthatott rád? Sikerült elég időt szánnod a barátaidra, tanulmányaidra, hobbijaidra és nem utolsósorban magadra? Min szeretnél változtatni?

tervez.pngForrás: Canva

Ezekre a kérdésekre, vagy akár a később említett évtervezők kérdéseire fontos, hogy őszintén válaszolj, hisz ez neked szól, neked válik hasznodra. A minél pontosabb tervezést szolgálja, azt, hogy felismerd az erősségeid, illetve gyengeségeid, és realizáld, hogy min szeretnél változtatni. A válaszaidat pedig nem kötelező senkivel megosztanod, ha nem szeretnéd.

Tervek, új szokások, praktikák – Legyen meg a miérted!

Gondolkodj el a következő éveden: mi az, amit mindenképp szeretnél elérni! Építsd e köré a terveidet! Menet közben pedig ne feledkezz el magaddal is törődni: az öngondoskodás és énidő legyen jelen az életedben, hogy feltöltődj a szabadidődben, és legyen elég energiád megvalósítani a céljaidat.

Sokan vágnak bele az új évbe fogadalmakkal, amiket aztán nem mindig sikerül beépíteniük a rutinjukba, és félbemaradnak a kezdeményezések. Neked is van számtalan ötleted, hogy hogyan legyen jobb a következő éved? Fontos, hogy gondold át, mit szeretnél igazán elérni, és ennek tudatában tervezz, hiszen ha egyszerre próbálsz öt-tíz új szokást bevezetni, nehezebb lesz, mintha csoportosítanád őket, és fokozatosan hoznád be az új szokásokat.

Gondold végig, hogy miért szeretnél változtatni, új szokást bevezetni. Ha leírod magadnak, az megerősíti az elkötelezettséged, és egy-egy nehéz napon továbbsegíthet. Ezzel motiválhatod magad, mivel látod magad előtt, mit szeretnél elérni.

Fontos lépés az is, hogy kisebb, teljesíthető mérföldkövekre bontsd a terved, így minden egyes elért kisebb siker újabb motivációt nyújt majd, hogy tovább haladj az úton. Ha például egy új hobbin gondolkozol, például a futáson, ne egyből a félmaraton legyen a célod, hanem képességeidhez mérten legyenek meg teljesíthetőbb lépcsőfokok, amik egy nagyobb tervhez vezetnek: ez lehet például három perc megszakítatlan kocogás, aztán öt perc folyamatos futás, és így tovább. 

A kétperces szabály (two-minute rule) jó módszer a halogatás elkerülésére, és arra, hogy nehezebb napokon rávedd magad egy-egy szokásod megvalósítására. A lényege, hogy ha nincs kedved valamihez, akár tanulni, főzni, alkotni vagy edzeni, eldöntöd, hogy ha törik, ha szakad, két percet rászánsz a napodból és nekikezdesz. Az esetek többségében csak elkezdeni nehéz, és a két perc letelte után is folytatod a gyakorlatot, de ha mégis úgy döntesz, mára ez a két perc elég volt, akkor legalább megvan a pozitív visszacsatolás, hogy megpróbáltad, de ma tényleg ennyire jutott energiád. 

„Jaj, ne, a tegnapi nap/előző hét kimaradt, nem teljesítettem a fogadalmamat, akkor már nincs is értelme folytatnom” – Biztos benned is felmerült már ez a gondolat, és lehet, hogy korábban emiatt feladtad az új szokásod elsajátítását. Azonban érdemes  belegondolnod abba, hogy egy nap (esetleg hét) kihagyása nem szünteti meg a fejlődést és a korábban elért eredményeket, így érdemes tovább folytatnod. Sajnos valóban sok minden közbejöhet, és ilyenkor úgy érezheted, hogy a lendületed megtört. Ekkor érdemes visszanézned, hogy már mennyi mindenben értél el sikereket, és átgondolnod,  hogy miért dolgozol. Ezzel tudsz új lendületet szerezni. Persze ahogy telik majd az év, változhat a hozzáállásod, a terveid aktualitása, esetleg a mögöttes indokaid. Ilyenkor ne kezeld kőbe vésett alapelvnek az év eleji terveid követését, tervezz újra, hogy az új igényeidnek megfelelő legyen az irány, amerre haladsz.

Hasznos kiadványok a tervezéshez

A YearCompass füzet már tíz éve segít az évtervezésben, ez idő alatt külföldön is igen népszerűvé vált. Ez a kiadvány különféle kérdésekkel támogat abban, hogy átgondold, hogyan telt az előző éved, és segít megtervezni az előtted állót. Ingyenesen letöltheted az oldalukról, nyomtatható és digitális szerkeszthető formában.

Egy másik ingyenes füzetet találhattok urban-eve oldalán is. Ez az inspirációs napló hasonló célokat szolgál, mint a YearCompass. A kivitelezése és a fókuszai kicsit eltérőek, de mindkettő igazán jó kiindulópont lehet az éved tervezéséhez attól függően, hogy melyik stílust érzed magadhoz közelebb állónak.

Év közbeni rendezettség – Bullet Journal, Notion

Ahhoz, hogy év közben is rendezett tudj maradni és előre tervezni, az online naptárakon és a határidőnaplókon túl remek lehetőség a Notion és a Bullet Journal-módszer. A Notion egy olyan jegyzetkészítő és rendszerező alkalmazás, ami számítógépről és telefonról is elérhető. Ez tökéletes azok számára, akik a digitális jegyzetelést jobban kedvelik. A jegyzeteidet formailag is szerkesztheted, határidőket szabhatsz, kategorizálhatsz és teendőlistákat is írhatsz benne. Akár az egyetemi jegyzeteidet is tárolhatod itt, és rendszerezheted, megkönnyítve az átláthatóságot és a tanulást.

bujo.pngForrás: Canva

A Bullet Journal rendszerét a saját igényeidre szabhatod, és a neked megfelelő oldalakat alkothatod meg. Lehetnek ezek éves, havi, heti és napi tervezők, a céljaid, szokásaid és egészségi állapotod is követheted, megtervezheted és nyomon követheted benne az egyetemi követelményeket, határidőket és teljesítményedet, és még számtalan más oldalt is elkészíthetsz a saját igényeid szerint. Ne ijesszenek el a különféle platformokon található tökéletes oldalak és a számtalan kellék, a módszer lényege a funkcionliátás, nem a kivitelezés. Elegendő egy sima füzettel és egy tollal nekiállnod a bullet journalozáshoz, vagy akár digitálisan is megvalósíthatod különféle appok segítségével, ha az számodra kézenfekvőbb. A módszertan egyben határidőnapló, tervező és egy hely, hogy reflektálj, a rutinodba beépítve átgondold, hogy a jelenlegi teendőid és elfoglaltságaid az általad kijelölt irányba visznek-e, vagy szükség van kisebb módosításokra. Ryder Carrollnak, a Bullet Journal-módszer kitalálójának könyve és online videói jó alapul szolgálnak ahhoz, hogy megértsd, hogyan érdemes felépítened a saját terveződet, és jó példát mutat a minimalista füzetvezetéshez is.

naptar.pngForrás: Canva

Bár a január remek alkalom a tervezésre és a változtatásokra, ne feledd, ezeket év közben is bármikor megteheted, ha szükségesnek érzed, és nem kell hónapokat várnod az új évig!

 

süti beállítások módosítása