Kult Köz – Víz alatti tájakra és üveghagymák belsejébe kalauzol el bennünket az év eleji kulturális ajánló

nevtelen_terv_22.png

Január eleji kulturális rovatunk víz alatti tájakra, üveghagymák belsejébe kalauzol el minket, ugyanakkor történeteket szemezget múlt elől szaladó lányokról és szorongó idiótákról, miközben arra tanít, hogyan kerüljünk a komfortzónánkon kívül.

Borítókép: Canva

The Black Rider – Kelle Fanni

performance_16714474927e.jpgForrás: orkenyszinhaz.hu

Az Örkény István Színházban december 21-én tartották Robert Wilson, Tom Waits és William S. Borroughs The Black Rider című 1990-es művének legelső előadását. Az alkotást eredetileg Németországban vitték először színpadra. A darab 16 éven felülieknek ajánlott, hiszen a mese és a horror műfaját ötvözik benne. Az előadás számos groteszk szereplőt vonultat fel és a humort sem nélkülözi, mindezek ötvözetéből pedig nagyon szürreális történet bontakozik ki. A horrormese főszereplője egy írnok, aki el szeretné nyerni a fővadász lányának kezét azzal, hogy a legprecízebben célzó vadásszá válik. Azonban az ördögtől kapott varázsgolyókkal véletlenül megöli szerelmét. A The Black Rider című előadást leginkább azoknak ajánluk, akik kedvelik a musical műfaját és az abszurd humort sem utasítják el. A művet Polgár Csaba rendező vitte színpadra.

M3GAN – Kelle Fanni

585897_1665129971_186_jpg.pngForrás: mafab.hu

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a digitális eszközök, és a mesterséges intelligencia is rohamos tempóban fejlődik. Így nem véletlen az sem, hogy egyre több a filmpiacon az említett témaköröket felölelő, és annak ijesztő következményeivel foglalkozó horror és thriller. Ebbe a kategóriába sorolható a M3GAN című horrorfilm, amely január 12-én érkezik a hazai mozikba. Az alkotás Gerard Johnstone rendezésében, többek között Ronny Chieng, Kimberley Crossman és Jenna Davis főszereplőkkel tekinthető meg. A történetben egy játékgyártó cég kifejleszt egy mesterséges intelligenciával rendelkező, valósághű játékbabát azzal a céllal, hogy a gyermekek hű társává váljon. Gemma, árván maradt unokahúgának ajándékoz egy babát, amelynek szörnyű következményei lesznek. Hogy pontosan mi, az kiderül a filmből, amely megtekinthető a Cinema Cityben, a Pólus Moziban, illetve a GoBuda Moziban is.

Véronique Maciejak: Ne várd meg, amíg elvonul a vihar, tanulj meg táncolni az esőben – Kelle Fanni

4912283_5.jpgForrás: libri.hu

Véronique Maciejak Ne várd meg, amíg elvonul a vihar, tanulj meg táncolni az esőben című bestsellerét azoknak az olvasóknak ajánlom elsősorban, akik úgy érzik, hogy a komfortzónájukon belül mozognak és nem mernek kilépni onnan. Néha szükségünk van a változásokra; ez a könyv pedig arra sarkall minket, hogy merjünk belevágni az újba és alakítsunk életünkön. A történet Emmáról szól, aki a helyi rádiónál műsorvezető. Hivatalosan riporter, de főszerkesztői munkát is végez túlvállalva magát a lehetséges előléptetés és fizetésemelés reményében. Emma nagyon odaadó, szeretné kimutatni főnöke felé a háláját, amiért több, mint öt éve a rádiónál dolgozhat, azonban elkezd érlelődni a lányban, hogy a sok erőfeszítése hiábavaló, mivel főnöke semmilyen módon nem jutalmazza. A kötet gyakorlati javaslatokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek kimozdítani bennünket a komfortzónánkból.

A szerencse lánya – Kelle Fanni

maxresdefault_2.jpgForrás: netflix.com

A szerencse lánya című amerikai dráma 2022. októberében jelent meg a Netflix filmkínálatában. A történetet feldolgozó könyv középpontjában egy New York-i írónő áll, akinek tökéletesnek tűnő életét egy szempillantás alatt felbolygatják a múlt sötét emlékei. Ani fiatal kora óta rengeteget fáradozott azon, hogy olyan életet építsen fel magának, amely valamelyest képes elfeledtetni vele a múltjában történteket, és azt, hogy honnan jött. Azonban ahhoz, hogy le tudja zárni a múltat, újra fel kell elevenítenie a gimnáziumi eseményeket. A filmet Mike Barker rendezésében tekinthetik meg a nézők, főszerepben Mila Kunissal és Connie Brittonnal. Az alkotás cselekménye izgalmas és meglepő fordulatokat tartogat a néző számára.

Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások – Dobos Eszter

fredrik_backman_hetkoznapi_szorongasok.jpgForrá: moly.hu

Te is érezted már úgy, hogy idiótákkal vagy körülvéve? Akkor bizonyára megragadja majd a figyelmed Fredrik Backman 2019-ben megjelent, Hétköznapi szorongások című könyvének fülszövege, amely így kezdődik: „Ez a történet sok mindenről szól, de leginkább idiótákról”. A svéd szerző regénye egy félresikerült bankrablás történetét meséli el. Nyolc ember a szilvesztert megelőző napon lakásbemutatóra megy, ám a szokásos menetrend felborul, mikor egy bankrabló a rendőrök elől menekülve éppen ebbe a lakásba téved, és túszul ejti az ottlévőket. Bár ez így komornak és drámainak hangzik, könnyeket legfeljebb a folyamatos nevetés okozhat, ugyanis sem a túszok, sem a túszejtő nem viselkedik éppen szerepéhez méltóan. A vidám felszín alatt komolyabb kérdések is előkerülnek. Mint arra már a cím is utal, a történetben nagy szerepet kapnak az egyéni nehézségek, a szorongások, amiktől bizony még a nyulak, a túszejtők és a rendőrök sem mentesek. Backmannak sikerül szájbarágás nélkül, az érzelmek között csodálatosan egyensúlyozva megmutatni néhányat ezek közül, ami nekünk, olvasóknak is egy kis reményt adhat, hogy nem vagyunk egyedül. A történet végére pedig kifejezetten megszereted ezeket az idiótákat már ha egyáltalán tényleg azok. A regényből hatrészes minisorozat is készült, amely a Netflixen tekinthető meg.

Avatar: A víz útja – Olay Hanna

avatar2-borito.jpgForrás: szukits.hu

Az óév utolsó, és az újév első blockbusterével kapcsolatban valószínűleg nem túloz az a várakozás, miszerint az Avatar nem csak 2022, de 2023 egyik legnagyobb sikere is lesz. A 2009-es, szintén óriási sikernek számító előzmény több mint tíz év után kapott folytatást, és az alkotók további részekkel is készülnek. James Cameron világát egyértelműen a látvány adja el: a teljesen magával ragadó, CGI alkotta természeti képek a 3D-s, 4D-s és IMAX technológiával karöltve teljesen új moziélményt jelentenek a néző számára. A cselekmény jól kapcsolódik a korábbi szálhoz, ezen kívül a Föld élhetetlenné válásának problémája is egyre aktuálisabb az idő előrehaladtával. Azonban ennek ellenére ütközhetünk logikai buktatókba, vagy nem teljesen egyértelmű fordulatokba helyenként. A 3 óra 12 perces játékidőt valóban kiélvezhetjük, hiszen szemetgyönyörködtető világba kalauzol minket, azonban mindenképpen szerezzünk be kiadós mennyiségű nassolnivalót az üresjáratokra.

süti beállítások módosítása