Kult Köz – Invito programok!

kepek_evtervezo_cikkbe_1.png

A Kult Köz a varázsige használata nélkül is elhozza nektek a legújabb programokat. Varázslók és muglik egyaránt találhatnak kedvükre való szórakozási lehetőséget; harcos nők, cseles gallok, könyvvásár, kiállítás és koncert is található az e heti ajánlóink között.

Borítókép: Canva

Asterix és Obelix – A Középső Birodalom – Kelle Fanni

5613-asterix-es-obelix-a-kozepso-birodalom.jpgForrás: mozipremierek.hu

Asterix és Obelix alakja köré már számos alkotást készítettek, idén február 2-án pedig megérkezik a hazai mozikba egy újabb. Az első, 1999-es francia vígjáték René Goscinny és Albert Uderzo képregénye alapján kelt életre. A mostani történet Kr. e. 50-ben játszódik, amikor a kínai császárnét egy áruló herceg letaszítja trónjáról és cellába juttatja. A császárnét meg akarja menteni lánya és hű testőre, akik a gallokat hívják segítségül. Asterix és Obelix, a varázserővel bíró főszereplők elvállalják a küldetést. A két gall alakját ismerve bohókás, kellemes esti kikapcsolódásra számíthatunk. A vígjátékot Guillaume Canet rendezésében, Guillaume Canet, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Gilles Lellouche, valamint Mélanie Thierry főszereplésében tekinthetik meg az érdeklődők. A kalandfilmet többek között a Cinema Cityben és a Cinema MOM-ban vetítik.

The Woman King – A harcos – Kelle Fanni

5463-the-woman-king-a-harcos.jpgForrás: mozipremierek.hu

A világon egyre népszerűbbek a nők erejét, önállóságát és kitartását reprezentáló filmek. Ezt az analógiát követve február 2-án érkezik a mozikba A The Woman King – A harcos című történelmi film, amely az akciófilm és a dráma vonásait sem nélkülözi. A történet az afrikai Dahomey Királyságról szól, amelyet a kontinens, sőt az egész világ legbefolyásosabb hatalmaként tartottak számon. Az uralkodót csak nőkből álló katonai csoport védelmezte, akik egyedi kiképzésben részesültek. A filmben Nanisca tábornok (az Oscar-díjas Viola Davis), a katonai egység vezetője csatába viszi harcosait, amikor a királyság veszélybe kerül az európai katonák által. Az alkotást Gina Prince-Bythewood rendezésében, Sheila Atim, John Boyega, Viola Davis, Lashana Lynch, Thuso Mbedu, valamint Hero Fiennes Tiffin főszereplésében tekinthetik meg az érdeklődők.

Harry Potter sorozat – felújítva a mozikban – Kelle Fanni

thegeek-harry-potter-664x335.jpgForrás: thegeek.hu

Pár hónappal ezelőtt még A Gyűrűk Ura felújított változata hozta lázba a fantasy rajongókat, most azonban megérkezett a Harry Potter sorozat is a mozikba. A fantasy műfajú regénysorozat adaptációja világhírű lett, és kontinenseken átívelő elismerést szerzett. Utolsó részét, a Harry Potter és a Halál ereklyéi második részét 2011-ben mutatták be hazánkban. Most ismét láthatjuk a filmsorozatot a mozivásznon. A varázsvilág szerelmesei január 19-étől február 15-ig ülhetnek be a vetítésekre a GoBuda Moziba, a Cinem MOM-ba, valamint a Pólus Moziba. A digitálisan felújított 4K-s változat a Cinema MOM-ban felirattal, a másik kettőben pedig magyar szinkronnal tekinthető meg. A program szerint minden héten egy részt vetítenek. A jegyek már elérhetők a filmekre.

Játék nem játék, <19 Formáld a világod! – Kelle Fanni

321097425_690887905748236_2446552280615475243_n.jpgForrás: Facebook

Folyamatosan fejlődő világunkban a digitalizáció megtalálható életünk minden területén, átalakítja és kiegészíti az egyének kognitív képességeit. Ennek nagyon fontos alappillérét képzik az egyedi ötletek, amelyek egy mindennapi problémára kívánnak informatikai megoldást nyújtani. A Formáld a világod! elnevezésű szabadfogású számítógép versenyt, mint minden évben, 2022-ben is 19 év alatti fiataloknak hirdették meg. A téma a játékokat, modelleket és egyedi ötleteket fogja egybe. Olyan kreációkat és a megoldásokat láthatunk, mint például, hogyan néz ki egy LED-alapú világításra épülő konyhakert, vagy milyen billentyűzet tudná teljesen optimalizálni a gépelést. Az érdeklődők a vetélkedő nyerteseinek alkotásait tekinthetik meg a kiállítás keretein belül február 25-ig a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

Fortune-hadművelet – kritika – Tóth Valter

 

Január elején jelent meg a mozikban, minden nagyobb felhajtás nélkül Guy Ritchie új filmje, a Fortune-hadművelet – A nagy átverés. Sajnos nem lett akkora átverés, mint amilyennek a rendező tervezte – már amennyiben tényleg úgy szerette volnate. A kezdés kifejezetten ötletes, viszont utána sajnos belesüllyed a klisék és a kiszámítható jelenetek világába. A rendezőtől pont nem ezt várnánk, viszont valamiért most mégis enyhén csalódást okozott. Jason Statham játssza Orson Fortune-t, a főszereplőt, aki menő, nagyigényű, fényűzést kedvelő kém. Főnöke új küldetésre küldi, ahol meg kell szereznie a kormány, és – persze – a világ számára nagyon fontos,  titkos tárgyat. Csapata időközben kettőről három főre nő, ugyanis az IT-s Aubrey Plaza és az ügyes Bugzy Malone által játszott szereplők mellé csatlakozik Josh Hartnett, aki kiválóan alakítja a megzsarolt filmsztárt, Danny Francescót. Statham ellenfelét a jól ismert Hugh Grant játssza. A két színész viszi a filmet, de sajnos a középszerűre megírt történeten nem tudnak segíteni. Mindennek ellenére mégsem unatkozunk közben, ugyanis látványos, jól választott helyszíneken járunk, és mindig történik valami. Egy kis kikapcsolódásra  alkalmas a Fortune-hadművelet.

Babylon – Olay Hanna

babylon-movie-ht-2-thg-221220_1671569858749_hpmain_16x9_1600.jpgForrás: s.abcnews.com

A Damien Chazelle által rendezett blockbuster egyértelműen az év egyik legnagyobb produkciója már most. Brad Pitt és Margot Robbie legutóbbi közös filmje, a Volt egyszer egy Hollywood után akár nagy lelkesedéssel, akár vegyes érzelmekkel nézünk a Babylon elé, arra mindenképpen számíthatunk, hogy filmtörténeti szempontból jelentős filmmel lehet dolgunk. A központi témája a ‘20-as évek Hollywoodja, a némafilmek felfutása, valamint az így sikeressé váló sztárok drámája a hangosfilm piachódításával. Nagyon sok erős jelenet mutatja be a számtalan feszültséget, amely ezeknek a sorsoknak a bukását, a személyes drámákat övezi, mind-mind tipikus karrierutak nyomán, legyen szó drogról, rasszizmusról vagy homoszexualitásról. Habár néhány snitt egészen a zsigerekig hatol, és teljesen beszippantja a nézőt, azáltal, hogy a film túl nagyot szeretne markolni, végül is nem igazán áll össze a néző számára a cselekmény, miközben kifejezetten sokat tud meg a letűnt kor filmiparáról, kifejezetten szórakoztató és őszinte köntösben.

Könyvvásár a Rákóczi téri Vásárcsarnokban – Olay Hanna

kepek_evtervezo_cikkbe_2.pngForrás: Canva

Az olvasás népszerűsítésére számos kezdeményezést láthatunk a kortárs hazai kulturális életben a POKET zsebkönyvsorozatától kezdve a könnyűzenei versfeldolgozások népszerűsödésén keresztül egészen a könyvfesztiválok számának növekedéséig. Ugyanezzel az ambícióval indul útnak a vidéken már kipróbált könyvvásár is, amely az Alexandra Kiadó kezdeményezése, és február 4-én, szombaton debütál. Délelőtt 10 és délután 17 óra között a Rákóczi téri vásárcsarnok épülete megtelik könyves standokkal, ahol több, mint 15 000 a kiadón átfutó, szépséghibás vagy leértékelt könyv közül válogathatunk, már 200 Ft-os árról indulva. Ha pedig már végignéztünk több száz kötetet, mindenképpen érdemes vetni néhány pillantást az épületre is: a főváros II. számú vásárcsarnoka a Millenniumra készült, így építészetileg is tartogathat izgalmas elemeket.

Fran Palermo az A38-on – Olay Hanna

4e901b3f-270e-43ff-8b23-e7e6881a1ab7_jpeg.jpgForrás: muveszetekvolgye.hu

A Fran Palermo a hazai alternatív könnyűzenei szcéna ismert, indie rock‘n’roll vonalon mozgó zenekara. A Henri Gonzo, mint frontember köré épülő együttes már több mint tíz éve létezik, azonban különböző egyéb projektek miatt nem mindig ugyanolyan aktívak. Az utóbbi néhány évben több közös fellépésük volt a Middlemist Reddel, emellett önállóan is koncerteztek, nem csak fesztiválokon. Több önálló klubkoncertet is adtak, és ezt a jó szokásukat meg is tartják, hiszen február 4-én, szombaton újra zenélnek az A38 hajó fedélzetén. Az est vendégelőadója pedig az Egyesült Királyságból érkezett budapesti székhelyű zenész, Dennie Wander és zenekara, melynek tagjai szintén színes nemzetközi felhozatalt képviselnek: magyar és kaliforniai taggal is bír az együttes.

Jövő nyár – Olay Hanna

320674080_564001101761823_7643409551834206589_n.jpgForrás: Facebook

A Jövő nyár című új magyar művészfilm, Kárpáti György Mór második nagyjátékfilmje egy teljesen független produkció keretében valósult meg a tavalyi év végén, és került januárban a mozikba, ami különlegesnek számít a hazai felhozatalban. A fiatalokról szóló, az ő gondolkodásukat fejtegető téma két osztálykirándulásra fókuszál, az elsőn kialakult szerelmi háromszögre, majd az azt követő változások után lezajló újabb táborra. A szereplők között sok hazai kezdő és már befutott színésszel találkozhatunk, valamint a rendezőt is kifejezetten ígéretesnek tartja a szakma saját, fiatal generációján belül. Az ő vezetése alatt valósul meg a Castorp nevű, filmeseknek szóló művészeti képzőműhely is, ahova fiatalok jelentkezését várják kiemelkedő mentorok által tartott kurzusokra. A Castorp helyszíne a budai Margit körútnál lévő MANYI, amely február harmadikán a Castorp házibulinak is otthont ad.

süti beállítások módosítása