Kult Köz – A Titanic és a titkosszolgálatok

note-thanun-1k4gfl6i63e-unsplash.jpg

Nem, ez nem egy újabb összeesküvés-elmélet, csupán az e heti Kult Köz két izgalmas témája. Legújabb ajánlóinkkal nemcsak Jack és Rose légyottjának 25 éves évfordulóját ünnepelheted meg, hanem a Légy-Ott-on is részt vehetsz, de Téli Tábor, koncertek, fotókiállítás és közös jammelés is szerepel a lehetőségek között, ráadásul még a metaverzum titkaiba is betekintést nyerhetsz.

Borítókép: Unsplash

TEK Tábor Kalánová Barbara

A Társadalomelméleti Kollégium várja a társadalomelmélet iránt érdeklődőket a február 17-19. között megrendezett Téli Táborukba Pákozdra. A hétvége során lehetőség lesz olyan szakmai programokon részt venni, mint például Pogátsa Zoltán és Kiss Viktor vitája, amely a jóléti államok és ’68 társadalmi-politikai változásaivíl foglalkozik, illetve  az örök kérdéssel: vajon a gazdasági rendszernek vagy az ideológiának van primátusa? Ezen felül Kováts Eszterrel beszélgetnek a szervezők a Genderőrületek Németországban és Magyarországon c. könyvéről. Az érdeklődők hagyományos tekes játékokon, és a híres ingókövekhez való kiránduláson vehetnek részt, az estéket pedig koncertekkel és az elmaradhatatlan tekes bulikkal zárják. Részvételi szándékotokat február 9. éjfélig jelezhetitek regisztrációs formon keresztül.

tek_tabor.jpgForrás: tekesek.hu

Titanic: 25. évforduló – Kelle Fanni

Idén ünnepli a Titanic című film 25. évfordulóját, ennek köszönhetően pedig újra elhozzák a hazai mozik James Cameron többszörös Oscar-díjas filmjének felújított változatát 3D-ben és HFR-ben is. Az igazi klasszikus romantikus filmdrámát a nézők az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésében tekinthetik meg, amelyben az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó végzetes története újra kibontakozik a mozivásznon. Az alkotás kiemelkedő sikert ért el a filmtörténelem során, hiszen 11 Oscar-díjat zsebelt be, többek között a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb fényképezés, a legjobb vágás, valamint a legjobb látványtervezés kategóriákban. 1997-es bemutatója után egyből világsikert ért el. A mű a mai napig az első három helyen szerepel a bevételi rangsorban. A Titanicot idén február 9-től a Cinema Cityben, valamint a Pólus Moziban is vetítik.

5693-titanic-25-evfordulo.jpgForrás: mozipremierek.hu

Mások gyerekei – Kelle Fanni

Ha mély, érzelmes filmre vágyunk, amely nagy döntésekről és az összetartozásról szól, akkor a Mások gyerekei francia filmdráma megfelelő választás lehet számunkra. A történetben a lassan negyven éves Rachel tanárnőként dolgozik, élvezi az életét és újdonsült párjával egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A férfinek van egy kislánya, akivel Rachel a kezdeti akadályok ellenére szoros kapcsolatba kerül. Azonban mindenkit aggaszt a gondolat, hogy sikerül-e igazi családdá válniuk. A nő nagy álma, hogy saját gyermeke legyen. Vajon félre tudja tenni régi vágyait és megelégedni jelenlegi helyzetével? Az alkotást Rebecca Zlotowski rendezésében, többek között Anne Berest, Antonia Buresi, valamint Yamée Couture főszereplésében tekinthetik meg a nézők február 9-től a mozikban.

5506-masok-gyerekei_68290.jpgForrás: mozipremierek.hu

Nagy László – Kelle Fanni

A Müpában megrendezett Vers-estek sorozat több színházzal együttműködve a klasszikus hazai költők életműveibe nyújt betekintést. A soron következő művész Nagy László, a 20. századi magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja. A költő a népi kollégiumi mozgalom elszánt tagja volt, 1949-ben látott napvilágot első kötete, a Tűnj el fájás. A művész fontos szerepet játszott egy új költői nyelv, poética és szemlélet kidolgozásában, emellett lengyel és kínai poéták verseit is fordította, valamint az Élet és irodalom képszerkesztőjeként tevékenykedett. Nagy László jelentős hatást gyakorolt a hazai lírára, alkotásai nagy sikernek örvendtek, a népi líra megújítójának tartjuk. A költőről szóló eseményt február 6-án, este 20:00 órakor kezdődik a Müpa Üvegtermében.

event-8666_b.jpgForrás: bigcitylife.hu

Ladánybene 27 és barátai – Marley 78 – Kelle Fanni

A Ladánybene 27 mindig is fő küldetésének tartotta, hogy életben tartsa Bob Marley, a reagge király munkásságát. A zenekar ennek jegyében kiadta a Bob Marley emlékére című albumot, amelyen az énekes ismertebb és kevésbé ismert zenéi egyaránt felcsendülnek. Az LB27 a lemez kiadása óta minden évben emlékkoncerttel készül, amelyhez már befutott és feltörekvő zenésztársak csatlakoznak. Az együttes már számos alkalommal lépett fel a Sziget színpadán a műsorral, mindig hatalmas sikert aratva, a világsztár 78. születésnapja alkalmából pedig ismét megszólalnak az ikonikus dalok. A közel kétórás koncertet a Láma Dalai banda nyitja meg, az Akvárium Klub Kishalljában, február 10-én este 19:30-tól.

324511545_939731500254841_8501182532153539468_n.jpgForrás: Facebook.com

SZÓKÖZ II. –  Kalánová Barbara

A Három Szerb Kávéház irodalom- és olvasásnépszerűsítő havi eseménysorozatának februári alkalmán a szervezett bűnözés krónikása, Dezső András osztja meg életpályájának rejtelmeit, meghatározó tapasztalatait. A HVG újságírója a Göbölyös Soma-díj kétszeres tulajdonosa, valamint a Pulitzer-emlékdíjat is megkapta. Publikációi az alvilágot és a titkosszolgálatokat érintik, feltárja a magyar szervezett bűnözés történetét, és az itthoni kokainbárók és szerhasználók világába is betekintést nyújt. Legújabb könyve, a 2021-es Fedősztori a titkosszolgálatok praktikáival foglalkozik. A gondolatébresztő, önmagunk és környezetünk mélyebb megértését elősegítő beszélgetés házigazdája Juhász Tibor író, költő, a pozsonyi Irodalmi Szemle és a zalai Pannon Tükör szerkesztője lesz. A február 8-ai beszélgetésen ingyenes a részvétel.

szokoz_facebook_comharomszerbkavehaz.jpgForrás: haromszerb.josz.org

Természetfotó fesztivál –  Kalánová Barbara

A Vizuális művészet szerelmesei kedvükre gyönyörködhetnek a Természetfotó fesztivál alkotásaiban. Február 11-én az Erzsébetligeti Színházban profi fotósok remekműveit, a  2022-es Év Ifjú Természetfotósa cím tulajdonosának díjnyertes képeit, a National Geographic Magyarország asztrofotó munkatársának és a National Geographic fotósának munkáit, de a Balaton és a Balaton-felvidék, valamint a Gép nélkül, de nem kép nélkül! című fotósorozatot tekinthetjük meg. A 2021-es búvárfotós Világbajnok a Vízalatti természetfotózás - mint búvársport című képeinek prezentálásával, a Strix - Dél-Tiroli Fotóklub pedig A különleges Dolomitok című  fotósorozatával mutatkozik be. A fesztiválra a tanulók kedvezményes áron vásárolhatnak jegyet.

naturart_naturart_hu.jpgForrás: naturArt.hu

Képes Beszéd – Kalánová Barbara

A Képes Beszéd Kortársak a magyar fotóművészetben című beszélgetéssorozat februári alkalmának témája a Látás és láttatás, melyen Bilak Krystyna és Biró Dávid alkotók portréján keresztül vizsgálják meg a résztvevők a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait. Bilak Krystyna a néző médiumhoz való viszonyát elemzi képeivel. A fotográfust az érdekli, hogy milyen fotók ragadják meg a figyelmünket jelenünk képáradatában és a scrolling kíméletlen szelekciós folyamatában. Biró Dávid fő témája a technológia és annak kritikus vizsgálata, művein keresztül feltérképezi a mindennapjainkat meghatározó technológiai környezetet, és leleplezi ezek társadalmi és politikai hatásait. Szó lesz a fotográfusok megszállottságáról, a szokatlan formátumokról és az eltérő alkotói módszerekről, valamint a műfaji ábrázolások széles skáláját is megvitatják. Az esemény célja a kortárs fotográfia fejlődésének és művészeti hatásainak bemutatása. A Mai Manó Házban február 7-én 18:00-tól kezdődik a beszélgetés.

kepes_beszed.jpgForrás: facebook.com

Matthew Ball: Metaverzum – Kalánová Barbara

Milyen technológiákra épül majd a metaverzum, és milyen áttörésekre lesz szükség ahhoz, hogy a benne rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki lehessen aknázni? A tudományos eredményeket és legújabb innovációkat bemutató könyvből választ kapunk a kérdésekre, felfedezhetjük a metaverzum szinte korlátlan alkalmazási lehetőségeit. Megismerhetjük a metavezumban rejlő kihívásokat, illetve a metaverzum győzteseit és veszteseit. Matthew Ball úttörő teoretikus és kockázatitőke-befektető értelmezésében a metaverzum előbb-utóbb a legtöbb online élmény kapujaként, valamint a fizikai világ támogatására is szolgál majd. Meglátásai szerint forradalmasítani fogja az élet minden területét, az oktatástól kezdve az egészségügyön át a párkeresésig.

322395841_1307507766708661_1714010523490434549_n.jpgForrás: facebook.com

Vintage Légy - Ott ‘Karnevál’ Olay Hanna

A budapesti divatéletnek kétségtelenül az egyik legfontosabb pillérévé kezdenek válni a vintage vásárok és shopok, nem csak az általános áremelkedés okán, hanem a vásárlókban egyre inkább felmerülő tudatosság iránti nyitottságnak köszönhetően. Ezeknek a törekvéseknek nyitnak a Vintage Légy-Otthoz hasonló kezdeményezések újabb és újabb platformokat: a Szimpla Kertben megrendezett vásáron szabadon cserélhetnek gazdát azok a már megunt darabok, amelyek mások gardróbjának még ékes díszeivé válhatnak. Emellett másik célkitűzése az esemény ötletét adó Szerkó Budapestnek, hogy a fenntartható divatcégeknek is piacot nyújtson, így ebben a témában is találhatunk standokat minden hónapban. Az esemény ezúttal a hónapra jellemző karneváli tematikában fog megvalósulni, február 11-én, dél és délután 5 óra között.

Top Dogs a Katona József színházban Olay Hanna

A magyar színházi szféra egyik legfontosabb művészi színháza a Katona József színház, kortárs és klasszikus művek rendszeres feldolgozásával és újragondolásával, számos elismert színésszel. Negyven éves fennállásuk során végig ezekkel a célkitűzésekkel próbáltak új színt vinni a budapesti színházi palettára, amely során az egyik legsikeresebb ezredforduló utáni próbálkozás a Top Dogs című dráma színre vitele volt. Urs Widmer svájci író egyetlen drámája 1996-ban jelent meg, a multinacionális cégek és a velük járó céges kultúra megjelenését fókuszba helyezve. Kirúgott menedzserek történetén keresztül mutatja be, hogy milyen könnyen lehet ugyan nagyon magasra jutni, de milyen egyszerű innen nagyon nagyot visszazuhanni is valamint hogyan lehet mindezt feldolgozni, ha fel lehet. A Katona 2002-ben bemutatott darabja 2018-ig volt műsoron, február 3. és 6. között pedig bárki jegyet válthat az online ismét elérhető előadásra a színház honlapján.

 

OffCourse Acid Workshop & Live Jam Olay Hanna

A TOLDI Mozi és a TOLDI szórakozóhely a főváros egyik kedvenc alternatív helyszíne, legyen szó bulikról, koncertekről, filmekről, vagy éppen zenei workshopokról. Ez utóbbira kerül sor február 6-án, hétfőn este 18 órától. A korábban nagy sikerű Off Course sorozat tér vissza a belvárosi szórakozóhelyre egy új workshop sorozattal, amely angol és magyar nyelven zajlik, és különböző populáris stílusokat dolgoz fel workshopok segítségével az est első két órájában, hogy a további három órában mindenki megmutathassa újonnan szerzett tudását egy közös jammelés keretében. Ezen az alkalmon az analóg acid-dance zenére kerül a fókusz, a műfajhoz kapcsolódó gépekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, hogy utána magabiztosan vehessenek részt a közös alkotófolyamatban. A programsorozat további eseményein további műfajokba engednek majd betekintést a szervezők, legyen szó akusztikus vagy elektronikus, lassabb vagy pörgősebb, esetleg mély, és kísérletező zenei világokról.

 

WAKE UP 1230 turnézáró koncert Olay Hanna

A WAKE UP 1230 2021-ben alakult, de már 2012 óta készültek közös számai a magyar alternatív zenei szféra népszerű zenekaraiból összeálló formációnak. A 30Y, a Supernem a Frenk valamint a Rühös Foxi zenekar egy-egy tagja adja a WAKE UP 1230 dobosát, gitárosait, valamint énekesét. Eddigi két kis és egy nagy lemezüket idén turnéra indították, “Koncert a Moziban” címmel, melynek koncepcióját neve is jól mutatja: olyan helyszíneken léptek fel, mint a Csepel, vagy a Corvin Mozi. A turné végéhez érve pedig záró bónuszkoncerttel kedveskednek a közönségnek: az Instant-Fogas Komplexum egyik része, a Robot adja a helyszínt a február 9-i, csütörtökön este 20 órától kezdődő fellépésnek, melyre az érdeklődők az esemény honlapján válthatnak jegyeket.

 

süti beállítások módosítása