Kult Köz – Bűvészek és művészek, avagy hogyan száműzd az életedből az unatkozást

greg-rakozy-0lu4vo5ifpm-unsplash.jpg

A Kult Köz bűvészkalapjából ezúttal is változatos programok kerültek elő: a Lehetetlen című bűvészelőadás, a Finn Filmnapok, és a Kék Lagúna premiere mellett kiállítások, koncertek, filmek és vásárok tesznek róla, hogy ajánlóinkkal ezúttal is lehetetlen legyen unatkozni. 

Borítókép: Unsplash

Finn Filmnapok 2023 – Kelle Fanni

A Finn Filmnapokat idén 12. alkalommal rendezik meg. Budapest közismert filmfesztiváljára nem csak azokat a nézőket várják, akik szeretik a finn filmeket, hanem akik érdeklődnek az északi nép élete és kultúrája iránt. A vendégek olyan alkotásokat tekinthetnek meg, mint például a Csajfilm, A 6-os kupé, az Állati jogok, vagy a Favágó mese, amelyet díjjal is jutalmaztak Cannes-ban. A nagyjátékfilmek mellett rövidfilmeket is megtekinthetünk, ezek között magyar és finn alkotások is feltűnnek majd a vásznon. A filmnapokon a fővárosi Toldi Moziban vehetünk részt február 15. és 19. között. Ezen kívül a szervezők két alkotás online vetítésére is készülnek, amelyeket a Toldi Mozi Távmozi oldalán lehet majd megnézni.

finn-filmnapok-2023-223_1.jpgForrás: finnagora.hu

R.M.N. – Kelle Fanni

Február 16-tól vetítik a hazai mozikban az R.M.N. című román-magyar-német nyelvű filmet a román új hullám egyik jelentős képviselőjének, Cristian Mungiunak a rendezésében. Az R.M.N. a falujába visszatérő Matthiasról szól, aki szeretné szerelmét újra felkeresni, valamint fia miatt is aggályok törnek fel benne. A helység baljós félelmet és zaklatottságot áraszt magából. Az alkotást a cannes-i filmfesztiválon mutatták be először. A szereposztásban Macrina Barladeanut, Marin Grigoret, Judith Statet, Ovidiu Crişant, valamint Hatházi Andrást láthatják a nézők. A filmdrámát vetítik többek között a PuskinMoziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban is. A dráma játékideje 125 perc.

5700-r-m-n.jpgForrás: mozipremierek.hu

LEHETETLEN – Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnok estje – Kelle Fanni

Hajnóczy Soma arra vállakozik, hogy újra elvarázsolja a nézőközönséget egyedi trükkjeivel, nagyszabású műsor keretein belül. A bűvészt 2009-ben jutalmazták a Világbajnoki Grand Pix díjjal, valamint a háromévente megszervezett világbajnokság abszolút nagydíjas bűvészeként tartják számon, aki már több, mint negyven ország közönségét ejtette ámulatba. Különböző országok TV showjában is felbukkant már Amerikában, Franciaországban, Angliában, Koreában, valamint Japánban. Csupán hatéves volt, amikor a bűvészet világa magával ragadta. Az illuzionista fő célja a műfaj terjesztése hazánkban. A nézők Hajnóczy Soma rendkívüli előadását februárban és március 13-án is megtekinthetik 19:30 órától a Dumaszínház színpadán. Az esemény időtartama kétszer 40 perc, egy szünettel.

lehetetlen-hajnoczy-soma-ketszeres-buveszvilagbajnok-estje-original-196718.jpgForrás: jegy.hu

Kowalsky meg a Vega – 20 éves jubileumi nagykoncert – Kelle Fanni

A Kowalsky meg a Vega 2003-ban indult útjára, mint magyar rock-központú zenekar, amely a fun rock műfajáról az évek során áttért a populárisabb zenei hangzásra. Szövegeiknek középpontjában az élet értelmének keresése áll, amelyet közérthető módon juttatnak el a közönséghez, ezért a hazai fesztiválok állandó fellépői között tartjuk számon őket. A banda már több elismeréssel büszkélkedhet, mint például a Fonogram díj, valamint az Arany Nyíl díj. A zenekar idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, ennek alkalmából  nagyszabású koncertre készülnek – különleges fény- és látványvilággal, egyedi színpadtechnikai megoldásokkal – a Papp László Budapest Sportarénában. Az estet a No Sugar együttes indítja. Az esemény február 18-án lesz.

kowalsky-meg-a-vega-20-eves-jubileumi-nagykoncert-original-197724.jpgForrás: jegy.hu

A gyáva – Kalánová Barbara

A gyáva című előadást Sarkadi Imre kisregénye inspirálta. A Varju Nándor által írt és rendezett mű főszerepében Janó Anna és Boda Tibor. Az eredeti regényből ismert Éva életébe kapunk betekintést. A nő épp a 30. születésnapját ünnepli, férjnél van 10 éve és fényűző életet él.  Találkozik egy nála tíz évvel fiatalabb fiúval, aki a szerelem, és az új élet lehetőségét kínálja neki, amelyre a nő mindig is vágyott. Lehetséges, hogy Éva is érez valamit a fiú iránt, így nehéz döntésnek néz elébe. Az, hogy Éva melyik utat választja, kiderül az Itt és Most Társulat előadásán február 18-án 19:00-20:30 között a Ráday utca 18.-ban. A jegy ára 2 500 forint.

a_gyava.pngForrás: Facebook

Dollár Papa Gyermekei Kék Lagúna PREMIER – Olay Hanna

A Dollár Papa Gyermekei egy kortárs magyar színházi társulás, akik évek óta készülnek különböző feldolgozásokkal, valamint egyéb, például színházpedagógiai programokkal a közönség számára. Ezúttal az underground kulturális szféra közkedvelt helyszíne, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont következő premierüknek, melynek keretében Henry De Vere Stacpoole műlt század elején írt regényét, a Kék Lagúnát viszik színre. Az előadás már csak abból a szempontból is rendkívül izgalmas művészeti projekt, mivel a közönség nagy része a méltán népszerűvé vált Brooke Shields karrierjének bölcsőjeként emlékezhetnek a filmadaptációra, így van mit lerombolnia a darabnak az előítéletek terén. A premierre február 16-án kerül sor, de február 17-én is megtekinthetjük az előadást, mind a két alkalommal este nyolc órától.

0.pngForrás: trafo.hu

Központ Szülihét – Olay Hanna

A Központ immár tizedik éve működik kitartóan a Madách tér és a Rumbach Sebestyén utca sarkán teret engedve a magyar underground szcéna különböző hullámainak és irányzatainak a kibontakozásra. Ezt a jubileumi fennállást egy teljes szülihét keretében ünneplik – ahogy kell: február 13 és 19 között minden este, hétvégén pedig daytime brunch party-val és egész napos szórakozási lehetőséggel várják az érdeklődőket. Ünnepi fotókiállítással, továbbá hazai és külföldi fellépőkkel egyaránt készülnek, így mindenki megtalálhatja azt, ami személyesen érdekli, legyen szó a magyar vagy nemzetközi alternatív és techno zene különböző alfajairól, más instrumentális hullámokról, vagy esetleg szabad szemezgetésről és ismerkedésről valamilyen új hangzásvilággal.

kozpont_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Pop up X Manyi – Olay Hanna

Vintage és használtruha vásárok a fenntartható öltözködés jegyében sorozatunk eheti részében a Manyi kulturális műhely pop up üzletét hoztuk el. Február 18-án, szombaton, kinyílnak a budai kulturális központ műhely lakásrészlegének ajtajai, és felkerülnek az asztalokra a gardróbok mélyén rejlő trendsetter darabok, melyek új otthonukat és gazdájukat keresik. Retró, vintage és egyedi design termékeket egyaránt eladásra kínálnak, de hogyha már tele lenne a szekrény és úgy éreznénk, hogy átcsúszunk a ló túloldalára, és talán újra a termék-felhalmozás kevéssé fenntartható csapdájába esnénk, akkor egyedi ékszerkínálat is várja az érdeklődőket, mely egytől egyig különböző hazai kortárs művészeket dicsérnek. Ha pedig esetleg mi is megszabadulnánk megunt vagy felesleges cuccainktól, akkor ezt üzenetben tudathatjuk a szervezőkkel, és akár árulhatjuk is őket, hogy aztán még nagyobb büdzsé keretéből tudjunk válogatni a fennmaradó kínálatból.

327058155_711547493694901_5758027046720479348_n.jpgForrás: Facebook.com

32 EXPO egy helyen – Hazai EXPO-sikerek kiállítás – Tóth Valter

Megnyitott a Magyar Nemzeti Múzeum monumentális, évtizedeket felölelő kiállítása. A tárlat a Magyar EXPO-sikerek címet kapta, a szervezők pedig valóban mindent megtettek azért, hogy ezt minél hitelesebben viselhesse. Mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállítással kapcsolatos műtárgyait sikerült összegyűjteni és egy helyen bemutatni. Ilyen például a Viktória-mintás Herendi-készlet, Zsolnay négyalakos állóváza, Térey-ezüstserleg vagy egy legyező a bécsi világkiállításról. Betekinthetünk a magyar képző- és iparművészet mélységeibe de emellett az építészet, a kézműipar, a tudomány- és technikatörténet, a kereskedelem és a vendéglátás is megjelenik a kiállításon, olyan festők műveivel fűszerezve, mint Madarász, Székely, Munkácsy vagy Szinyei Merse. A műtárgyakat egészen augusztus 20-ig megtekinthetik az érdeklődők.

image_22.pngForrás: Facebook

süti beállítások módosítása