Becses műkincsek a Budapest ajánlóban – kiállítások a fővárosban

kepek_evtervezo_cikkbe_5.png

Ha rendeznének egy kiállítást azokról a kiállításokról, amikről írtunk, biztos hogy népszerű látogatóhellyé válna. Lenne benne LEGO Mona Lisa, képek a régmúlt kutyáiról, illúziókeltő művek, kifordított testek, El Greco festmények, aranykitermelő eszközök, művészek képei a soá utáni évekből, Petőfi versek és még sok minden más, ami nem fért a felsorolásba.

Borítókép: Canva

VAU A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete – Kelle Fanni

Ahogy mondani szokták, a kutya az ember legjobb barátja. A kutyákhoz való kapcsolatunk a régmúltban keresendő, hiszen már a honfoglaláskor megjelent a puli, a középkorban pedig az arisztokrácia vizsla társaságában hajtotta a vadat. Napjainkban a főváros lakosságának negyede tart otthon állatot. Fontos kiemelni eme nagyszerű négylábúak rendkívüli hasznát a segítségnyújtás területén. Ide tartoznak a vakvezető-, és a terápiás kutyák, továbbá a rendőrség és a katasztrófavédelem munkakutyái is. A tárlat igazán színes és gazdag művészet- és társadalomtörténeti anyagban, ahol egészen az ókortól az 1990-es évekig vonultatja fel a kutyák és gazdák históriáit. A kiállított tárgyakat, mozgóképeket, fotókat, tablókat a látogatók különböző blokkokban fedezhetik fel. A kiállítást a BTM Kiscelli Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők március végéig, keddtől vasárnapig – akár kedvencük társaságában – 10:00 és 18:00 óra között.

311153352_181050817778448_6401764518445244782_n.jpgForrás: Facebook

The Art of the Brick – Kelle Fanni

Mit mondanánk, ha a CNN által a világ top 10 kihagyhatatlan kiállítása közé soroltak közül az egyiket megtekinthetnénk, ráadásul a fővárosban? Ha semmiképpen sem hagynánk ki ezt a lehetőséget, akkor a The Art of the Brick-en a helyünk. A tárlaton a New York-i művész Nathan Sawaya – aki 2011-ben elnyerte a Legkreatívabb Szokatlan Művészet díjat az Unique Art Awards-on – alkotásait tekinthetjük meg. A férfi főként háromdimenziós szobrokat és portrékat alkotott LEGO kockák felhasználásával. A bemutatón több, mint 100 kreációt találhatunk, amelyekhez Sawaya 1 millió kockát használt fel. Olyan alkotásokat is szemügyre vehetünk, mint Michelangelo Dávidja, vagy Leonardo da Vinci Mona Lisaja. A népszerűségre való tekintettel a The Art of the Bricket március 5-ig meghosszabbították. A kiállítás hétfőtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között látogatható, a jegyeket  pedig kedvezményesen is megvásárolhatjuk.

dino.jpgForrás: theartofthebrick.hu

Illúziók Múzeuma – Kelle Fanni

A hideg, téli napokon gyakran vágyunk valami igazán érdekes és egyedülálló élményre, amely kicsit feldobja a hangulatunkatl. Az Illúziók Múzeuma pont ilyen hatást gyakorolhat ránk, ahol 8 tematikus szoba és számos installáció, hologram, örvénylő alagút, logikai fejlesztő játék és illúzió várja az érdeklődőket. A kiállítás  az érzékelés és az agy funkcionálására fókuszál. A múzeum egyszerre egy rendkívüli utazás az érzéki csalódás és különböző perspektívák elképesztő világában, valamint egy remek tudásanyag a humán agyról és az ehhez kapcsolódó tudományról. A kiállítás különböző időpontokban látogatható: hétfőtől csütörtökig és vasárnap 10:00 - 19:00 óra között, pénteken és szombaton 10:00-től 20:00 óráig látogatható. A jegy vásárlásakor igénybe vehetjük a diákkedvezményt.

infinity_room-800x0-c-default.jpgForrás: illuziokmuzeuma.hu

Body Worlds kiállítás – élménybeszámoló – Kelle Fanni

A Body Worlds világhírű kiállítás 2022. novemberében költözött be az Etele Plázába és már csak február 19-ig látogatható. Az emberi test anatómiájával foglalkozó tárlat teljes mértékben megfelelt az elvárásaimnak. A kiállítótér két nagyobb teremből állt. Az elsőben megismerkedhettem az emberi test alkotóelemeivel, többek között a csontokkal, izmokkal, ízületekkel, ér- és ideghálózattal, amelyekre iskolai tanulmányaimból már emlékezhettem. Azonban a konzervált emberi részek egyedi betekintést nyújtottak számomra az emberi  test működését, kinézetét illetőleg. A második terem még érdekesebbnek bizonyult, amely már nagyrészt az emberi egészségre fektette a hangsúlyt. Olyan személyekről állítottak ki fotókat, akik már megtalálták a hosszú élet titkát. Emellett megfigyelhettem, milyen szemmel látható károkat tudnak okozni szervezetünkben egyes szenvedélyek, mint például a dohányzás. A kiállítás nem csak tudást ad, hanem képes felnyitni a látogatók szemét és irányt mutatni egy egészségesebb életvitel felé.

bodyworlds-02.jpgForrás: Bodyworldskiallitas.hu

girl’s film club – Olay Hanna

A Falk Miksa utcában amúgy sem ritkák a kortárs képzőművészeti galériák, mondhatni a szcéna egyik központi helyszíne, ezért nem meglepő, hogy a House of Lucie budapesti fotógalériája is itt található. Itt kap helyet idén az Anlog Sparks filmes és fotós díj nyerteseinek pop up kiállítása is. Február 13 és március 2 között fiatal fotós nők munkáit tekinthetjük meg, erre utal a kiállítás címe is: analóg fotósorozatokat láthatunk csupa fiatal női művész kezei közül, akik még nem igazán ismertek. A közönségnek azonban ismerős lehet Szombat Éva, aki 2021-ben elnyerte a Capa-nagydíjat Orgazmust kérek, nem rózsát című sorozatával. Ennek témája a női szexualitás felszabadulása és felszabadítása volt, olyan modellek fotózásával, akik szívesen bemutatták szexjátékaikat.

 

Költő lenni vagy nem lenni – Olay Hanna

A Petőfi Irodalmi Múzeum –hosszú idő óta rendelkezik állandó tárlattal, mely a névadó költő személye, kultusza és munkássága köré épül. A nagy sikerű kiállítás idén, a költő születésének kétszázadik évfordulójára a tárlat új köntöst kapott,  akárcsak a múzeum épülete. A Károlyi-palota és annak udvara is nagy felújításon esett át, a korábbi igazgatóváltást követően. Az új kiállítás fő kurátora Dr. Kalla Zsuzsa, akinek elmondása alapján az új felállásban igyekeztek minél közelebb hozni Petőfi kultuszát és személyét napjaink emberéhez. Ezt leginkább a különböző érzelmekre ható gesztusok, szerepek, alapvető emberi tulajdnoságok köré tematizálódó termek segítségével kívánták elérni. Érdemes figyelni a múzeum honlapját, mert különböző eseményeken meghívott vendégekkel egybekötött beszélgetés keretében mutatják be az egyes termeket.

petofi_irodalmi_muzeum.jpgForrás: pim.hu

Időgép – új válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből – Olay Hanna

A Ludwig Múzeum a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ mellett hazánk vezető kortárs művészeti múzeuma. Saját gyűjteményüket a covid járvány időszakában, egy olyan pillanatban mutatták be újra gondolt kiállítási keretek között, amikor éppen megszokott formában volt látogatható a múzeum. Ez azonban sokaknak nem adott lehetőséget arra, hogy megtekintsék az új tárlatot. A saját gyűjteményt az idő és az időgép motívuma köré rendezték, az idővel foglalkozó, azt értelmezni kívánó, a múltat és a jövőt boncolgató, valamint a halál mint a személyes időnk vége köré építő művek felsorakoztatásával. A 2020. szeptember 1-jén nyílt kiállítás ebben a formában 2023. december 31-ig tekinthető meg.

ludwig_muzeum.jpgForrás: ludwigmuseum.hu

Művészet a soá után – Olay Hanna

A soá a zsidó kultúrában a Holokausztra és a második világháborút követő szenvedésre utal, ami az egész történelmet megrázta, és az egész világot arra késztette, hogy szembenézzen azokkal a szörnyűségekkel, amit a zsidók csoportja ellen vitt véghez – vagy nem? Ezt a kérdést járja körbe a Ludwig Múzeum márciusban nyíló tárlata, mely Boris Lurie és Wolf Vostell ötvenes évekből származó munkáit vonultatja fel. A két művész a fogyasztói társadalom jellegzetes elemeit építette be installációiba, melyek körbejárják a társadalmi szembenézés, feldolgozás kérdését a soára vonatkozóan.  Azt az elég egyértelmű választ adják, hogy a kapitalizmus zökkenőmentesen indult el ismét  az újjáépítés útján, figyelmen kívül hagyva a Holokauszt áldozatait és az okozott traumákat.

 

Nők Magyarországon – Kalánová Barbara

Fábián Évi fotóművész kiállítása, amely a Nők Magyarországon III. nevet kapta, felhívja a figyelmet országunk iránymutató női példaképeire. Az alkotó szerint a kiállítás megszervezésére azért van szükség, mert Magyarország a nők reprezentációjában továbbra sem jár az élen. A fotósorozat harmadik része 88 fekete-fehér portrét tartalmaz, többek között olyan női sportolókról, írókról, vállalkozókról, énekesekről, akik sikeresek, és akikre büszkék lehetünk. A fotográfus szándéka, hogy láthatóvá tegye azt az erőt, tudást és sikert, amivel a képeken szereplő alanyok rendelkeznek. Évi úgy gondolja, hogy láthatatlan hálóval kapcsolódnak a portrékon szereplők egymáshoz. A kiállítás ingyenesen megtekinthető február 26-ig az Eötvös10 Pincegalériában. A látogatás előtt előzetes bejelentkezés szükséges.

nok_magyarorszagon_forrashttpswww_facebook_comeotvos10_1.jpgForrás: Facebook

El Greco a Szépművészetiben – Kalánová Barbara

Első alkalommal látható Magyarországon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz életművét átfogóan bemutató kiállítás. A látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől. A budapesti Szépművészeti Múzeumban látható képzőművészeti alkotások azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon vezetnek végig, ahol a mester megfordult, és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott. A kiállításra a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre és a londoni National Gallery is kölcsönzött alkotásokat. A tárlat február 19-ig tekinthető meg.

el_greco_forras-httpsculture_hu.jpgForrás: sculture.hu

ANALÓG – Kalánová Barbara

Az ANALÓG Magazin két évvel ezelőtti megalakulása alkalmából megrendezett szülinapi kiállításon az elmúlt évad számaiban megjelenő fotósok munkáit tekinthetjük meg. A kiállítás a magazin 2022-es, 12 címlapos alkotójának képeiből áll össze. A Magazinban hazai amatőr filmes fotósok képei és a hozzájuk tartozó sztorik kapnak helyet. Az alkotók közül Járosi Boglárka Alina, Temesvári Levente, Póth Attila, Ács Szabolcs és Michelisz Éva műveit állítják ki.  A kiállítás megnyitóját február 22-én 18:00 órakor Dragon Zoltán egyetemi oktató és fotográfus moderálja. A kiállítás a Madách Imre út 8. szám alatt, a Telep Galériában március 14-ig ingyenesen megtekinthető.

analog_forras-.jpgForrás: analogmagazin.hu

Utazás kiállítás – Kalánová Barbara

Az utazás szerelmeseit várja Magyarország első számú turisztikai kiállítása a Hungexpo-n. A február 23-26. között megrendezett esemény remek találkozóhely mindenkinek, akinek az utazás a szenvedélye. A Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ legnagyobb pavilonjába közel harminc országból érkeznek a kiállítók. A négy napon keresztül zajló nyüzsgő forgatagban számos ország kultúrája, vallása, látnivalói és ízei találkoznak. A kiállításra belföldi díszvendégként a BalatonBike365, kulturális díszvendégként a Liget Budapest Projekt érkezik. A minden évben megszervezett eseményen most először több hazai fesztivál is bemutatkozik. Újdonságnak számít az E-Bike Test&Show, ahol az érdeklődők E-Bike-okat próbálhatnak ki.

utazas_kiallitas.jpgForrás: gotravel.hu

Pénzmúzeum – A pénz útja – Tóth Valter

A pénz útja címmel nyílt állandó kiállítás a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban. Ha kíváncsi vagy a nemesfémbányászat magyarországi fénykorára, az arany kinyeréséhez használt eszközökre és  érdekel, miért változik a pénz formája, foglalj időpontot a Pénzmúzeum kiállítására. Megtudhatod többek között azt is, mikor ismerünk el egy fizetőeszközt pénzként, mi lenne akkor, ha nem lennének bankok. Választ kaphatsz felmerülő kérdéseidre például  a jegybankkal vagy a világpénzek szerepével kapcsolatban. de a világpénzek szerepéről is szó esik majd. A pénz útja című kiállítás öt fő „csomópontba” sorolva mutatja be a pénz funkcióit, ezzel átfogóbb ismeretet adva egy sokunknak homályos témáról. A kiállítás ingyenesen látogatható, de időpontfoglaláshoz kötött.

image_23.pngForrás: penzmuzeum.hu

süti beállítások módosítása