Ne tűnj el az éterben! – februárzáró programok

kepek_evtervezo_cikkbe_6.png

Nyakunkon a február vége, ami azt jelenti, hogy hamarosan itt a tavasz. Ennek örömére stíluskavalkádban úszó koncertekről, irodalmi, társadalmi előadásokról, medvés könyvbemutatóról, ismert újságírók vitájáról, éneklő házról, kipróbálható E-bike-okról olvashatsz.

Borítókép: Canva

Eltűnt – Kelle Fanni

A 2018-as Keresés nevű thriller nagy sikert aratott hazánkban is, amelyben egy apa – lánya megtalálásának érdekében – az interneten kutat válaszok után. A film alkotói most folytatással készülnek, hogy ismét egy rejtélyes nyomozásra hívjanak. Az Eltűnt című alkotásban egy tinilány édesanyja elutazik otthonról, azonban nem tér haza a nyaralásról. Lánya az online térben kezd információkat gyűjteni, amely ugyanolyan veszélyeket rejt, mint az offline tér. A világhálón azonban olyan tényeket tár fel, amelyek megváltoztatják édesanyjáról és a hozzá közel állókról alkotott véleményét. A filmet Nicholas D. Johnson és Will Merrick rendezésében, Tim Griffin, Ava Zaria Lee, Nia Long, Joaquim de Almeida és Thomas Barbusca főszereplésében tekinthetik meg az érdeklődők február 23-tól a mozikban.

5695-eltunt.jpgForrás: mozipremierek.hu

Rachel Hollins – Széttört álmok – Kelle Fanni

Érezted már valaha úgy, hogy romokban hever az életed, esetleg most vagy abban az állapotban? A The New York Times sikerlistás szerzője ezúttal olyan kötetet tett le az asztalra, amiben biztosan nem fogsz csalódni. Rachel Hollins Széttört álmok című könyve mentsvár lehet minden olvasó számára, akinek összecsaptak a feje fölött a hullámok vagy meg szeretné érteni, mi történt vele élete legrosszabb időszakában. A könyv útmutatóul is szolgálhat a jövőre nézve, ha gödörbe esnél és nem látnád a kiutat. Az írónő kendőzetlenül ír saját megpróbáltatásairól is, hogy az olvasó ne érezze egyedül magát. Rachel hangsúlyozza, hogy ezek az embert próbáló időszakok értékessé és a személyes önmegvalósulás eszközeivé válhatnak. A gyakorlati példákat is tartalmazó kötet segít lépésről lépésre feldolgozni a fájdalmat.

httpsmoly_hu.jpgForrás: moly.hu

Nők Magyarországon III. – Fábián Évi fotográfus kiállítása – Kelle Fanni

Mindig is fontos szerepet töltött be egy népről alkotott képben a nők szerepének, helyzetének, megítélésének, viszonyulásának kérdése. Hazánk még mindig nincs az élvonalban a nők reprezentációját illetően, ezért Fábián Évi fotográfus úgy döntött, a Nők Magyarországon című kötetében illusztrálja azokat a hölgyeket, akik értékteremtő példaképként szolgálhatnak mindannyiunk számára. A 88 fotóból álló tárlat először az Eötvös10 Művelődési Házban tekinthető meg. A modellek között találhatunk sportolót, vállalkozót, énekest, valamint gasztrobloggert is. A kiállítás keretein belül február 25-én 18:00 órától storytelling esttel és finisszázzsal várják az érdeklődőket. A Nők Magyarországon III. február 27-ig, minden nap 9 órától este 18 óráig várja a látogatókat.

fabian1.jpgforrás: eotvos10.hu

Rúzsa Magdi – Kelle Fanni

A Máté Péter-, Artisjus-, kétszeres Fonogram- és négyszeres Petőfi Zenei díjas Rúzsa Magdi, a Megasztár tehetségkutatójának harmadik győztese újabb ámulatba ejtő koncerttel készül a rajongóknak. A magyar énekesnő, dalszövegíró és dalszerző 2006 óta töretlen sikernek örvend, mindemellett képviselte már Magyarországot is az Eurovíziós Dalfesztiválon Helsinkiben. Rúzsa Magdi többszörös arany és platinalemezes, valamint számos díj, kitüntetés birtokosa. 2020-as produkcójával harmadszorra adott dupla telt házas koncertet a Budapest Arénában. Fellépésén felcsendülnek majd a mindenki által ismert slágerek, valamint meglepetés dalokkal is készül a művésznő a résztvevők számára. A koncerten február 24-én vagy 25-én vehetnek részt a Papp László Sportarénában az érdeklődők, 20 órási kezdéssel.

siqg_960_360_jpeg.jpgForrás: eventim.hu

Társadalmi traumák és művészeti felelősség – Olay Hanna

A Független Színház, avagy Independent Theather 2007 óta tevékenykedik különböző művészeti és oktatási projektek összeállításával, hogy egy jobb és nyitottabb országért tehessünk közösen. Céljuk a különböző származású emberek integrációja a társadalomba és az elfogadás, az össztársadalmi együttműködés növelése. Színházi produkcióik is ezen kérdések és célok köré épülnek, melyek alternatív színházi nyelven szólnak a közönséghez. Február 23-án, csütörtökön 18 órától a 14 évvel korábban történt roma-gyilkosságok apropóján levetítik a közvetlenül a tragédia után készült, a problémát elemző darabjuk felvételét, majd olyan alkotókat vesznek részt a közönségnek szóló beszélgetésre, akik szintén feldolgozták a témakört. Az est központi kérdései többek között a következők lesznek: mennyiben szabad a művészetnek friss, fájó és traumatikus társadalmi témákkal foglalkoznia? Hogyan lehet az érintettek méltóságát tiszteletben tartva megmutatni olyasmit, amiről nem szabad megfeledkeznünk? A romák elleni gyilkosságok kapcsán mennyiben érdemes az áldozatok elvesztésére, a közösségük jellemzőire vagy éppen egyéni értékeikre felhívni a figyelmet? A résztvevők a bejáratnál elhelyezett adománygyűjtő perselybe tehetik az adakozni kívánt összegüket.

 

A Kutya Vacsorája évnyitó hangoskodása a Muzikumban – Olay Hanna

A Kutya Vacsorája a Quimby zenekarból ismert Varga Líviusz köré épül, mint frontember és dalszerző. A zenekarból ismert sanzonos, néha népzenei elemeket tartalmazó, de a jazz és az elektronika felé is nyitó zenére sokban hasonlít A Kutya Vacsorájának produkciója is; ahogy ők fogalmaznak, egy stíluskavalkádba keveredik a hallgató. A közönséget is egy ilyen élményre invitálják február 25-én, szombaton este 20 órától, a Muzikum színpadán. A belvárosi helyszín a Kossuth Klub formájában működik kulturális központként, így jelenleg is hasonló profillal ad otthont számos könyvbemutatónak, beszélgetésnek vagy kisebb koncerteknek. A szervezők javasolják az időben való érkezést a hely befogadóképességére való tekintettel. A Múzeumkertre néző épület aljában Fördős Zé étterme működik All About Street Food néven, így akár egy vacsorával is egybeköthetjük a koncert hallgatását.

https_akutyavacsoraja_hu.jpgForrás: a kutyavacsoraja.hu

Holtszezon Irodalmi Fesztivál – Olay Hanna

A magyar kulturális szféra kiemelkedő helyszínévé válik idén Veszprém városa, mivel a Balaton-parti kisváros nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban. A fővárostól mintegy másfél óra autóútra, vagy két órányi vonatútra elhelyezkedő dombok adnak otthont számos izgalmas rendezvénynek, többek között a Holtszezon Irodalmi Fesztiválnak is. A királynék városa a február 23-26-i hétvégén megtelik olyan különlegeses eményekkel az irodalmi fesztivál keretén belül, mint boebeck vagy Barkóczi Noémi és Sallai Laci közös koncertje, Beck Zoli és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című előadása, vagy Kemény Zsófi és Agócs Márton közös estje, melyek a POKET szervezésében valósulnak meg. Rajtuk kívül Beton.Hofi, a Platon Karataev, valamint a Mayberian Sanskülotts is fellép, de a résztvevők meghallgathatnak beszélgetéseket, előadásokat és felolvasásokat is különböző irodalmi témákban.

 

A gyűlölet, amit adtál – Olay Hanna

2018-ban jelent meg a The Hate U Give eredeti címmel az amerikai produkció Angie Thomas bestselleréből, mely az  afroamerikai lakosok elleni erőszakot és elnyomást helyezi középpontba. Újfajta és különleges megvilágításba helyezi a sokszor már talán elcsépeltnek érzett problémát, hiszen ezáltal mutat rá arra, hogy mind a két oldal részéről szükség van a nyitásra a másik felé, mindezt a főszereplő, Starr életén keresztül bemutatva. Starr feketék lakta környéken él, ahonnan a távolabbi gimnáziumba jár, főleg tehetős fehér szülők gyerekei közé. Miután gyerekkori barátja rendőri erőszak áldozata lesz, meglepően komoly döntési helyzetekbe kerül, amelyekben a néző sokszor úgy érezheti, valójában nincsen jó döntés, Starr viszont végül mindig megtalálja a helyes utat, így felhívva a figyelmet számos olyan társadalmi problémára a témával összefüggésben, amely elsőre talán eszünkbe sem jutna.

https_www_imdb_com.jpgForrás: imdb.com

Zsurnaliszta Vitaest  – Kalánová Barbara

A Zsurnaliszta Vitaest eseménysorozatának keretein belül ismert közéleti újságírók ütköztetik meg egymással véleményüket. A rendezvény célja, hogy klubbeszélgetéseken és valódi vitákon keresztül hozzák közelebb az újságírás világát és a benne szereplő meghatározó személyeket, az újságírókat. Nagy József, a 24.hu újságírója és Szilvay Gergely, a Mandiner munkatársa folytat párbeszédet a magyar közélet és média aktuális kérdéseiről február 23-án. Az est során a közönség tagjai számára lehetőség nyílik arra is, hogy feltegyék kérdéseiket. A Magnet Közösségi Házban 18 órától vehetünk részt a szakmai beszélgetésen, melynek díja 1500 Ft.

Mogyoróssy Ágnes:  Inspiráló vezető – Kalánová Barbara

Kilenc fejlődési szinten keresztül vezeti végig az olvasót Mogyoróssy Ágnes Az Inspiráló vezető című könyvében. A vezetői mestertréner célja segíteni a vezetőket és a vállalkozókat, hogy magasabb küldetéstudat vezérelje őket, és ezen az úton kiteljesedhessenek. Olvashatunk a vállalkozói szintlépés elméleti és gyakorlati oldaláról, szervezeti és vezetési megoldásokról, mindemellett vezetői kommunikációt és coaching technikákat is tanulhatunk. Ha nyitott vagy az új lehetőségekre, fejlődni szeretnél, vezetői pozícióban képzeled el magad és saját vállalkozásba kezdenél, vagy ha csak egyszerűen érdekel az önismeret és szívesen tanulnál a vezetésről, mindenképp ajánljuk Az Inspiráló vezetőt.

Kórusok Téli Éjszakája – Dobos Eszter

Ha tudna mosolyogni, február 25-én bizonyára üvegfaltól üvegfalig érő mosollyal fogadná a vendégeket a Magyar Zene Háza, amely egy este alatt harminc koncertnek ad otthont a Kórusok Téli Éjszakájának alkalmából. A zene szeretetét, közösségteremtő erejét és a közös éneklés örömét képviselő amatőr kórusfesztivált idén hatodik alkalommal rendezik meg télen is, a már tíz alkalmat megérő nyári esemény mellett. Az épület öt párhuzamos helyszínén fellépő kórusokat a szervezők hat kategóriába sorolták: klasszikus, egyházzene, népzene, gyerekkórus, kortárs és könnyű. A 18 órakor kezdődő rendezvény első programpontja az Éneklő Ház: ekkor az este első felében fellépő kórusok a Magyar Zene Házának előcsarnokában 1-1 perces bemutatóval könnyítik meg a választást az előadások között. 20 órakor újabb fellépők mutatkoznak be. Az éjszaka közös énekléssel zárul: az előadók és a közönség tagjai rövid daltanulást követően együtt éneklik el a záródalt. Az érdeklődők 2800 Ft-ért, a Magyar Zene Házának honlapján tudnak jegyet váltani az eseményre, de korlátozott számban a helyszínen is lesz rá lehetőség.

korusok_teli_ejszakaja_forras_az_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook

ANALÓG Magazin Kiállítás – Dobos Eszter

Második születésnapját ünnepli az ANALÓG Magazin, ennek alkalmából kiállítással várják a fotózás és a fotók szerelmeseit. Az ANALÓG Magazin a magyar amatőr analóg fotósoknak biztosít megjelenési lehetőséget, a havonta megjelenő digitális kiadvány számai online ingyenesen letölthetők. A tárlaton a változatos alkotások mellett a képek készülésének körülményeiről, a művész élményeiről, gondolatairól is olvashatunk pár mondatot. A hetedik kerületi Telep művészeti galériában megrendezett ingyenes kiállításon annak a tizenkét alkotónak a képei lesznek láthatók, akik a 2022-es évben alkotásukkal a címlapon szerepeltek. A tárlatot február 22-én, 18 órakor Dragon Zoltán egyetemi oktató és fotográfus nyitja meg, és egészen március 14-ig látogatható: hétfőtől szerdáig 10 és éjfél, csütörtöktől szombatig 10 és hajnali 2, vasárnap pedig 10 és 22 óra között tekinthető meg.

analog_magazin_kiallitas_forras_az_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook

Utazás kiállítás – Dobos Eszter

1978 óta várja változatos programokkal mind a szakembereket, mind a laikus érdeklődőket az ország legnagyobb utazási kiállítása. Ha érdekelnek a különböző kultúrák, szeretsz utazni, esetleg már a nyaralást tervezed, mindenképp ott a helyed a 45. Utazás kiállításon, amelyet február 23. és 26. között, a Hungexpo-n rendeznek meg. A 34 országból érkező, közel 100 kiállító mellett a hazai fesztiválok is bemutatkoznak, és a lakókocsis utazást tervezgetők is hasznos információkkal gazdagodhatnak. A Blogger Corner-en hazai utazók mesélnek élményeikről, tapasztalataikról, míg az újdonságnak számító E-Bike Test & Show tesztpályával és kipróbálható E-Bike-okkal is várják a kalandorokat. Emellett a fenntarthatóság témája is nagy szerepet kap. Az Utazás kiállítással egyidőben rendezik meg a 31. Budapest Boat Show-t is, ahol amellett, ahol megismerhetjük a legújabb innovációkat, bejárhatjuk a hajókat és válogathatunk a hajós kiegészítők, a vizes sportok felszerelései között is. Mindkét esemény látogatói a belépőjegyük mellé egy nyereményszelvényt kapnak, amellyel esélyük lesz megszerezni az idei rekordszámú nyeremény egyikét, amelyek között szerepel fesztiválbérlet, élménycsomag és két főre szóló tenerifei álomutazás is. A diákok kedvezményes áron válthatnak belépőjegyet, de kizárólag helyszíni jegyvásárlás esetében. A megvásárolt belépőjeggyel mindkét kiállítás megtekinthető.

utazas_kiallitas_forras_az_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook

süti beállítások módosítása