Kult Köz márciusban – A felhők felett mindig…

lengyel_a_nyilt_ter1_small.jpg

Tudod mikor állt Azariah először színpadon? Vagy azt, hogyan szólít meg tömegeket egy végtagok nélkül élő férfi? Tudsz valamit a purimról, vagy arról hogy a növények hány százaléka rovarbeporzású? A kérdésekre cikkünkben választ kapsz, megspékelve egy-egy remek ajánlóval.

Borítókép: ludwigmuseum.hu

Megzsarolva – Kelle Fanni

Egy kis akcióra vágytok az átlagos hétköznapokban? Akkor a Megzsarolva című 2022-es Netflix sorozatot bátran ajánlom,  garantáltan leköti a figyelmeteket. A történet Owenről szól, a frissen diplomázott ügyvédről, aki a CIA-nál kezd el dolgozni és egyből beleveti magát a mélyvízbe: a kémkedés világába. Az első héten rábukkan egy fenyegető levélre és igyekszik kideríteni, hogy valódi veszélyről van-e szó. Eközben olyan ügyekbe keveredik bele, amelyekkel kockáztatja testi épségét és életét. Ennek ellenére a fiú mindent megtesz, hogy teljesítse feladatát. A sorozatban gyakran alkalmazzák a humort, vegyítve komolyabb hangvételű részekkel. Rendezte: Alexi Hawley , a főbb szerepekben többek között Noah Centineot, Laura Haddockot, Aarti Mannt, valamint Colton Dunnt láthatjuk.

617480_1669730008_9519_jpg.pngForrás: www.mafab.hu

Azariah koncert – Kelle Fanni

Töltsünk el egy felejthetetlen estét a fiatal művész dalainak bűvöletében! A 21 éves Azariah talán az egyik legsikeresebb hazai énekes, különösen a fiatalok körében,  tehetségét csupán pár éve csillogtatta meg. 2019-ben jelentek meg első dalai, 2021-ben állt először színpadon és abban az évben el is nyerte az MTV Europe Music Awards legjobb magyar előadójának járó díját. 2022-ben fellépett a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán és a Budapest Parkot is megtöltötte rajongókkal. A fiatal zenész töretlenül a streaming-toplisták élén szerepel. Azariah a kreatív háttérmunkából is kiveszi részét, így lesz ez a Papp László Budapest Sportarénában is, ahová látványos show-val készül. A koncert március 10-én este 20:00 órakor kezdődik.

event-8823_b.jpgForrás: bigcitylife.hu

Nick Vujicic előadás – Kelle Fanni

Higgy, remélj, szeress! – Ez az Élet korlátok nélkül! című előadás fő üzenete. Nick Vujicic, a világhírű motivációs tréner és szónok sok-sok év alatt a világon rengeteg ember példaképévé vált. A kezek és lábak nélkül született ausztrál férfi csupán 17 éves volt, amikor első prédikációját tartotta. Napjainkban beszédei teltházasak, egy nonprofit szervezet, a Life Without Limbs tulajdonosa, az Élet korlátok nélkül és a Megállíthatatlan című könyvek szerzője, és filmeket forgat. Élete célja, hogy ösztönözze a hallgatóságát álmaik elérésére és megvalósítására. Nick kifejezetten karizmatikus személy, mondanivalójával minden korosztályt képes megszólítani és átadni fő üzenetét. Előadását a Papp László Budapest Sportarénában március 11-én hallgathatjuk meg, este 19:00 órakor.

event-9290_b.jpgForrás: bigcitylife.hu

Lóci Játszik – Kelle Fanni

Minden a VAN filmzenéjének megírásakor kezdődött. A Fonogram-díjas zenekar frontembere és névadója, Csorba Lóránt egyszemélyes produkcióval indította el pályafutását, amely hattagú együttessé nőtte ki magát. A 2014 óta működő pop- és rockbanda a Nem táncolsz jobban, mint én című dalával 2016-ban robbant be a köztudatba. A Lóci Játszik a 2017-es díjakat és elismeréseket követően kiemelt szerepben lépett fel a VOLT-on a Linkin Park, a Szigeten Pink, valamint a Strand Fesztiválon a Bastille előtt. A dalokat a balkáni és alternatív stílus jellemzi, vidám hangulatúak, és könnyen lehet velük azonosulni. A koncertet ezúttal az Akvárium Klub egyedi világítástechnikával és hangosítással rendelkező KisHalljában hallgathatják meg az érdeklődők március 10-én este 19:00 órakor.

event-9288_b_jpg.pngForrás: bigcitylife.hu

Beporzók Napja 2023 – Dobos Eszter

A környezetvédelemről való diskurzusban egyre nagyobb figyelem övezi az élővilág aprócska, ám igen meghatározó tagjait: a beporzókat. A virágos növényeknek nagyjából 87%-a, a termesztett növényeknek 85%-a rovarbeporzású, így a pollent szállító segítők fennmaradása kiemelt jelentőségű. Éppen ezért 2018 óta saját nappal is rendelkeznek: március 10. a Beporzók Napja. Az ismeretterjesztést tűzte ki célul a Magyar Természettudományi Múzeum, amely idén március 11-én szombaton 9:00 és 14:00 között várja az érdeklődőket. A múzeum számtalan gyerekprogrammal készül, de a felnőttek is hasznos és érdekes információkkal gazdagodhatnak, például a különböző ismeretterjesztő standokat meglátogatva. Az eseményen bemutatják Európa legnagyobb beporzó-tárlatát is, amely a Tehetsz Méh Többet - Zümmögés a múzeumban címet viseli, de az édesszájúaknak sem kell aggódniuk: Gódor Sándor méhész mézkóstolót és mézvásárt kínál számukra. A rendezvény a múzeumi belépőjeggyel látogatható, amellyel természetesen a kiállítások is megtekinthetők, így ez egy szuper, egyszerre szórakoztató és tudományos hétvégi programnak bizonyulhat.

image_25.pngForrás: Facebook

Purimi buli a Három Hollóban – Olay Hanna

A purim a zsidók egyik fontos ünnepe.Február végére, március elejére esik, és tradícionálisan nagy eszem-iszommal és beöltözős bállal ünneplik. Az ünnep az idei évben, a zsidó időszámítás szerinti 5783-ban március 6-a estétől 7-e reggelig tart. A zsidók ez alkalommal  Eszter könyvének bibliai történetébe foglalt sikereket ünneplik. A zsidók megmenekülése a perzsa uralom alól Eszter királyné nevéhez köthető, aki maga is zsidóként élt a Perzsa Birodalomban, amely kifejezetten türelmes volt a területén élő kisebbségekkel szemben, és vallásszabadságot is adott nekik. Ezt a hozzáállást azonban Eszter királyné férjének főminisztere megtörte és ki akarta írtani a zsidókat, amit azonban Eszter és nagybátyja csellel megakadályozott.

Napjainkban is számos purim partival találkozhatunk az ünnep idején, idén például a Három Hollóban kerül megrendezésre a nagy purimi zsidó buli március 11-én, szombaton, kifejezetten színes zenei felhozatallal.

https_balinthaz_hu.jpgForrás: balinthaz.hu

"Nem a való hát: annak égi mása" – Somlyó Bálint előadása a művészet metafizikájáról a Free Egyetemen – Olay Hanna

A Free Egyetem a Freeszfe Egyesület által egy évvel ezelőtt indított programsorozat neve, melynek a CEU Nádor utcai épülete ad otthont. Az előadások célja, hogy olyan témákat hozzanak közelebb hallgatóságukhoz, melyek az egyetemi szférán kívül is fontosak lehetnek, valamint az oktatókat megismertessék a nyilvánossággal is. A program minden érdeklődő számára nyitott, így életkortól, végzettségtől és aktuális élethelyzettől függetlenül bárki csatlakozhat, hogy meghallgassa, ami érdekli. Az eseménysorozat még a járványhelyzet alatt indult útjára, így minden előadás streamelve is elérhető volt a Freeszfe Facebook oldalán. Olyan meghívott előadókból állt össze a tavalyi évad, mint például Lakner Zoltán, Csató Kata, Földényi F. László, vagy Herczog Noémi. Idén újraindulnak az előadások, és március 9-én, csütörtökön Somlyó Bálint művészetfilózófus a művészet metafizikájával foglalkozó esztétika előadását hallgathatjuk meg este 19 órától.

332119346_733873114912258_6206103407399864040_n.jpgForrás: Facebook

A Nagy Fehér Főnök – Olay Hanna

Az RTL a tavalyi évben indította útjára az RTL+ nevű streamingplatformját, ahol saját gyártású sorozataikat érik el az előfizetők, melyeket nem mindig sugároznak a televízióban. Ilyen sorozat A Nagy Fehér Főnök is, melynek első részét ugyan levetítették a tévécsatornán is, azonban a sorozat többi része alapvetően az előfizetéses platformon érhető el, ami azért érdekes, mert sok fontosat és újat taníthat bármely nézőnek, nem csak az előfizetők szűk rétegének. A sorozat a magyarországi vidék helyzetével foglalkozik, az ő perspektívájukat mutatja be a Lengyel Tamás által alakított főszereplő történetén keresztül. Az egyébként is elzárt, és meglehetősen rasszista közösségbe, akik rossz viszonyt ápolnak a helyi cigány lakossággal, visszaérkezik a főszereplő öccse, aki azóta nemátalakító műtéten esett át, és Rujder Vivien által alakítva, nőként tér vissza. A megformált probléma lehet, hogy nem érinti a lakosság széles rétegét, arról viszont izgalmas tükröt mutat, hogy mennyire tud félni az ismeretlentől egy olyan közösség, aki teljesen elzárva és beszűkülten él, akár saját hibáján kívül is. Ez a helyzet pedig aztán előítéleteket és kirekesztést, sőt, akár agressziót is szül, így mindenképpen érdekes a konklúzió, amivel a sorozat végül lezárul.

24_hu.jpgForrás: 24.hu

Rendhagyó tárlatvezetés a Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállításon – Olay Hanna

Korábban már mi is írtunk a Szépművészeti Múzeum talán egyik legizgalmasabb időszaki kiállításáról, a Hantai, Klee és más absztrakciók-ról, mely a Párizsba költözött, és végül ott befutott, eredetileg magyar származású festő, Hantai Simon születésének századik évfordulója alkalmából dolgozza fel a művész életművét, melyre a különböző nagynevű nemzetközi művészet alkotásai mutatnak tükröt. Március 9-én a műkedvelő közönségnek lehetősége nyílik a kiállítás kurátorasszisztensének nézőpontjából is végigkövetni a tárlatot, mivel Mrázik Rebeka tart rendhagyó tárlatvezetést a Szépművészeti Múzeum ezen kiállításán, délután négy és öt óra között. Az eseményre szükséges regisztrálni, és előre jegyet vásárolni, mivel csak 18 főt tudnak beengedni. Ha valaki mégis lemaradna, a program ráadást kap, és megismétlődik március 16-án is.

szepmuveszeti_muzeum.jpgForrás: szepmuveszeti.hu

…minden fent van a felhőben…Lengyel András kiállítása – Olay Hanna

Lengyel András a mai napig aktív festő és grafikus, február 3 és május 28 között pedig különleges, a felhők jelensége köré tematizálódott munkáit mutatja be a budapesti kortárs művészettel foglalkozó kiállítótér, a Ludwig Múzeum időszaki kiállítása, a …minden fent van a felhőben…. A tárlat központi felvetése, hogy az emberek évezredek óta, létezésükhöz kapcsolódva tekintenek az égre, a felhők közé, legyen szó tudományos vizsgálatról, vagy vallási kémlelődésről, mindig is az egyik legjobban foglalkoztató kérdéskörnek számított. Lengyel András munkájában az egész eddigi életmű során felmerül a felhő, felhők motívuma, legyen szó festményekről, grafikákról, vagy a huszadik században jellemző, sokszorosítást alkalmazó művészeti technikákról. A kiállítás így aztán végigköveti a felhők motívumának alakulását a művész munkássága során, és azt ígéri a nézőnek, hogy ő is közelebb kerülhet a “bennünket körülvevő mindenségben való feloldódáshoz”.

lengyel_a_felho_utca.jpgForrás: ludwigmuseum.hu

süti beállítások módosítása