Irány a doktori! – Érvek, hogy te is a kutatói pályára lépj

windows-pmu6-i4iyne-unsplash.jpg

Sok végzős hallgatóban megfogalmazódik a kérdés a mesteres éveik után: „ha már idáig eljutottam, megérné elvégezni a doktori iskolát is?” Ez a fokozat az egyetemi képzés megkoronázása. El kell azonban dönteni, hogy inkább a szakmai tapasztalatot, vagy a továbbképzést választjuk. Cikkünkben öt esetet hoztunk neked, amelyet érdemes fontolóra venned.

Szerző: Kelle Fanni; borítókép: Unsplash

Ha megbecsült szakértővé akarsz válni

Sokszor érvelnek a doktori képzéssel szemben azzal, hogy amíg a munkaerőpiacon számos tapasztalatot szerezhetsz, addig doktorin nem teszel szert ilyen képességre. Azonban ez a fokozat jelentősen növelheti a presztizsed a munkaerőpiacon. Számos hallgató innen kilépve válik ismert szakértővé.  A doktori cím nem csupán egy újabb diplomát ad a kezedbe,  szakmai tapasztalatokat is ad. Szert tehetsz a tudományos és analitikus gondolkodásra, emellett a képzés segít abban, hogy fejlődj a tudatosságban, az önkontrollban, a szisztematikusságban, az egyéni problémamegoldásban és az önállóságban is.

daria-nepriakhina-zocdwpuirua-unsplash.jpgForrás: unsplash

Ha az akadémiai pálya vonz

Fontos már az elején leszögezni, hogy a rendszer teljesen nyitott, tehát nem jelent végérvényű elköteleződést az akadémiai pálya iránt. A későbbiekben a szakma más területein is elhelyezkedhetsz. Azonban a doktori fokozatot megszerzők kétharmada az akadémiai vonalon marad. Ez pedig lehetővé teszi, hogy egyetemi oktatóként dolgozhass, valamint az egyetemi kutatások szerves résztvevője legyél. Már hallgatóként is belekóstolhatsz egy-egy kurzus oktatásába, továbbá hazai és nemzetközi konferenciákon is részt vehetsz, ez pedig nagy előnyt jelent a kapcsolatépítésben.

Ha érdekel a kutatás…

A képzés folyamán különböző kutatásokban kell részt venned. Ennek köszönhetően betekintést nyerhetsz különféle tudományos projektekbe, ezáltal pedig még több szakmai tapasztalatra tehetsz szert, akkor is, ha a későbbiekben más területen helyezkedsz el. Arra is van lehetőséged, hogy kutatói ösztöndíjat szerezz, ahol egyéni projektedet is megvalósíthatod. A Kooperatív Doktori programra vagy az Új Nemzeti Kiválóság Programra is pályázhatsz.. Ezen kívül külföldi tapasztalatszerzésre is van mód. Például a Fulbright Ösztöndíjjal  az Egyesült Államok neves egyetemein tanulhatsz. A kétoldalú programot az amerikai és a magyar kormány közösen működteti. Célja, hogy magyar kutatók amerikai egyetemeken  tanulmányutakon vehessenek részt, valamint az Egyesült Államokból is érkezzenek hozzánk kutatók. Ebben a programban a mesteres és doktoris hallgatók is részt vehetnek, a legjobbakat bizottság választja ki. Ha eléggé motivált és kitartó vagy, akkor már az egyetem mellett is csatlakozhatsz kutatóintézetekhez. Ez előnyt jelenthet abban az esetben, ha a későbbiekben is ezen a területen szeretnél elhelyezkedni.

barney-yau-bbguvc9ytaw-unsplash.jpgForrás: unsplash

Ha értékteremtésre vágysz

Sokan szeretnének valami olyat létrehozni, ami hasznos és értékes. Ilyen például egy saját vállalkozás megvalósítása és elindítása. A kutatói tevékenység abban segít, hogy  innovációkat hozz létre, a diákok kibontakoztathatják elképzeléseiket, kreativitásukat. A jó kutatást is tekinthetjük innovációnak, ráadásul ezek társadalmi hasznossága is fontos. Jó példa erre.  a Corvinuson végzett egyik kutatás, amely azt vizsgálja, hogy hogyan lehet a társadalmi újítások eszköztárával segíteni az idősek helyzetén.

Ha egy inspiráló közösség tagjává válnál

A PhD fokozat úgynevezett „elitképzésnek” tekinthető, ahol a legeredményesebb hallgatótársaiddal  tanulhatsz. Mivel ebbe az iskolába a legmotiváltabbak jelentkeznek,  te is rengeteget inspirálódhatsz társaidtól. Továbbá a kapcsolatépítési lehetőségeid száma végtelenre nő, legyen szó akár az akadémiai terület vezető személyiségeiről, akár az üzleti szféráról. A doktori iskola hozzájárul tudásod bővítéséhez, szemlélet- és gondolkodásmódod kiterjesztéséhez, formálásához, kommunikációs képességed fejlesztéséhez, valamint kapcsolatrendszered kiépítéséhez és növeléséhez. Valamennyi doktori képzésen angol nyelven zajlik az oktatás, és  a hallgatók egyharmada külföldi. Ezáltal nem csak angol tudásodat emelheted nagyon magas szintre, hanem egy nemzetközi közösség részévé is válhatsz. Az oktatók és kutatók egy része szintén külföldről érkezik, ők oktatóként és témavezetőként vesznek részt a doktori képzésben. Nagy előny az is, hogy az állami ösztöndíjat 300 ezer forintra bővíti ki a Corvinus, valamint férőhelyet is biztosítanak a képzésen résztvevő hallgatóknak a közeli kollégiumokban.

priscilla-du-preez-xkkcui44im0-unsplash.jpgForrás: unsplash

Általános felvételi követelmények

 

  •   Egyetemi, illetve azzal egyenértékű akkreditált mesterképzésben megszerzett oklevél
  •  Legalább egy idegen nyelvből komplex, „B2” vagy annál magasabb szintű államilag elismert nyelvvizsga
  •   Akkor is jelentkezhetsz, ha nem rendelkezel előtanulmányokkal az adott tudományágban
  •   Előny OTDK díj és az OTD

Részletesebb információkért és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok listájáért látogass el a Corvinus oldalára. A jelentkezési felület 2024.03.01-én nyílik, a jelentkezés végső határideje pedig 2024.03.18.

süti beállítások módosítása