Kult Köz – Többet erővel!

kepek_evtervezo_cikkbe_8.png

Bár a Kult Köz elolvasásához nincs szükség nagyobb erőkifejtésre, az ajánlók átfutása után számíthatsz a mozgásra – tánc a koncerteken, múzeumi jóga, észrevehetetlenül több kilométernyi séta a vásárokon. Vagy csak a futás, hogy le ne késd az egyik izgalmas programot. Ne felejtsd el a levezetést se – egy lebilincselő sorozat vagy könyv tökéletes választás lehet.

Borítókép: Canva

Feketelista – Kelle Fanni

A Feketelista egy nyolcévados Netflix akciófilm-sorozat. A történetet Whitey Bulger bűnöző inspirálta, aki egyben az FBI-informátora is volt. Bulgert 2011-ben elkapták, a krimi első évada 2013-ban látott napvilágot. A sztori elején a veszélyes bűnöző, Reddington – akit harminc éve nem tud elkapni az FBI – váratlanul feladja magát. Feltételeket szab az FBI-nak, miszerint ha nem csukják börtönbe, segít elfogni a világ legkeresettebb bűnözőit. Azonban rejtély övezi, hogy a férfi miért kizárólag Elisabeth Keennel hajlandó tárgyalni. Reddington szerepében James Spadert láthatjuk, aki lenyűgöző színészi alakítást nyújt. A bűnügyi thrillert John Bokenkamp rendezte.

covers_2834.jpgForrás: snitt.hu

A 100 legrátermettebb – Kelle Fanni

Szokták mondani, hogy a testnek csak az elme szab határt, amit a koreai valóságshow tökéletesen alátámaszt. A 100 legrátermettebb című vetélkedőből érdemes elsajátítani az egymás iránti tiszteletet és kitartást. A vetélkedőn a világ minden tájáról érkező száz – különböző nemű, testalkatú, sportolói múlttal rendelkező – versenyző küzd egymás ellen. A megmérettetés célja az, hogy kiderüljön, melyik testalkatú személy tudja a legtöbb kihívást teljesíteni. A főnyeremény 300 millió von (85,7 millió forint), amelyért a játékosoknak egyéni és csoportos feladatokon keresztül kell megmutatniuk elszántságukat, ügyességüket és emberfeletti teljesítményüket. A vetélkedő mezőnye kifejezetten színes, többek között sportolókat, fitnesz youtubereket, erősembereket, katonákat, erőemelőket, táncosokat, tornászokat láthatunk a képernyőn. Igazán csodálatraméltó, ahogy a résztvevők a fizika törvényeit szinte áthágják a feladatok során. Elképesztő látni, mire képes az emberi test.

621340_1672821342_1469_jpg.pngForrás: mafab.hu

Jóga a kupolatérben – Kelle Fanni

A tavaszi hajtásban kinek ne esne jól egy kis lazítás? Ráadásul tudományos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a múzeumok látogatása és a képzőművészet hozzájárulhat a feszültség oldásához. A Magyar Nemzeti Galéria március 22-ei eseménye ötvözi a képzőművészetet a mozgással. Először tárlatvezetésen vehetünk részt, ahol megtekinthetjük Szinyei Merse Pál, Claude Monet és id. Markó Károly tájképeit. A gyűjtemény festményeinek feltérképezését követően pedig Kovács Eszter, a Mat on the moon alapítójának jógaóráján töltődhetünk fel. Ez a mozgásforma rendkívül pozitív hatással lehet a testi-lelki egyensúlyunkra, mert középpontba helyezi a légzést, a testtartást és a relaxációt. A programon maximum 25 fő vehet részt, az esemény 16:30-tól 17:30-ig tart.

mng-kupola_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Magashegyi Underground – Kelle Fanni

Ha szombat, akkor kikapcsolódás és koncert! Az Akvárium Klub legnagyobb koncertterme, a Nagyhall ezúttal a Magashegyi Underground fellépésének ad helyet. A zenekar 2004-ben jött létre Fodor Máriusz és Kardos-Horváth János együttműködésében. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 2009-ben indult újra az együttes. 2013-ban készült el Tegnapután című lemezük, amelynek létrejöttében szerepet játszott a 30Y frontembere, Beck Zoltán, valamint Závada Péter is. Az albumon szereplő dalaikkal már a korábbinál szélesebb réteget szólítottak meg. A banda idén visszatér az Erzsébet térre – Beck Zoli oldalán – a jeles évforduló alkalmából. A helyszín fontos szerepet tölt be a Magashegyi Underground életében, hiszen tíz évvel ezelőtt itt adták elő először említett lemezüket. A fellépés március 25-én este 20 órakor kezdődik. A belépőjegy ára 4500 forint.

event-9188_b_jpg_1.pngForrás: bigcitylife.hu

Fiúk – NEGYEDIK • Akvárium Klub, KisHall – Olay Hanna

Negyedik születésnapját ünnepli a Fiúk zenekar az Akvárium KisHalljában március 24-én, pénteken este 19 órától. A zenekar tagjai mindannyian gyerekkoruk óta zenélnek, és külön-külön indultak a művészet ezen szférájában, amíg össze nem találkoztak a gólyatáborban, és el nem kezdtek együtt zenélni. Állításuk szerint elsőre nem is voltak szimpatikusak egymásnak, egészen addig, amíg el nem készült az első számuk, a Félek szólógitáros verziója az egyik tábortűz mellett. Innentől kezdve pedig, folytatva a közös munkát, már negyedik éve zenélnek együtt. Folyamatosan készítik az újabb és újabb dalokat, és habár eredetileg az alternatív és a pop-underground közönséget egyaránt megcélozták, mára főleg az alternatív közönség vált lelkes rajongóvá.

kultura_hu.jpgForrás: kultura.hu

A szociális munka világnapja – Olay Hanna

A szociális munka világnapja alkalmából idén március 21-re szervez az ELTE Társadalomtudományi Kara figyelemfelkeltő rendezvényt az Aurórában, hogy minél több ember számára hozhassák közelebb a társadalom számára talán legfontosabb munkavégzési formát. A World Social Work Dayt egyébként március 15-én ünneplik világszerte, szintén figyelemfelkeltő jelleggel, idén pedig hazánkban ez a keddi nap ad lehetőséget arra, hogy megismerkedhessünk ezzel a világgal. A délben kezdődő eseményt az ELTE dékánja nyitja meg, majd előadásokkal, workshopokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik a szociális munka sokszínűségét fókuszba helyezve, olyan témákat érintve, mint az emberi jogok kérdése vagy a cigánysággal, szexuális orientációval, serdülőkkel kapcsolatos érzékenyítés. Este 18 óra után, a formális programok végével pedig kezdődik a buli, és egészen éjfélig szolgáltatnak különböző fellépők változatos zenei aláfestést.

facebook_esemeny_boritokep.jpgForrás: Facebook.com

Maker’s Market a Fény Utcai Piacon – Olay Hanna

A Fény Utcai Piacnak korábban már ajánlottuk a bringavásárát, most pedig a Maker’s Marketnak adnak otthont, ami szintén Budapest egyik legmenőbb eseményének számít. A hazai kortárs tervezőket és designereket felvonultató koncepció lehetőséget ad minden fiatal és feltörekvő művésznek, hogy platformot szerezzenek az értékesítéshez, ha még nem rendelkeznek saját műhellyel, vagy nem társultak még valamelyik designshop alkotóihoz. A lassan másfél éves kezdeményezés szintén a slow shoppingra épül, vagyis próbálja megkerülni a tömegtermelést és a pazarlást kézzel készült, egyedi termékekkel, melyeknek azért magasabb az ára. Gondolkozhatunk akár ajándékokban vagy különleges darabokban, amelyekkel meglepjük magunkat. Március 26-án, vasárnap kedvünkre válogathatunk az alkotók standjairól délelőtt 10 és délután 17 óra között, sőt a kutyabarát vásárra még kedvencünket is magunkkal vihetjük.

dsc8310.jpgForrás: makersofbudapest.com

Irodalmi Kávéház az Aurórában – Olay Hanna

A Kaleidoszkóp Társulat egészen frissen alakult, gimnazista diákok alkotta társulás a dráma és az irodalom területén. Első eseményük március 22-én, szerdán délután 17 és este 19 óra között lesz. A programnak a nyolcadik kerületi underground szórakozóhely és alkotótér, az Auróra ad otthont, és az Irodalmi Kávéház nevet kapta. Az esemény fő programja a társulatot alkotó gimnazisták versfelolvasása, azonban többre számíthatunk, mintha visszaülnénk volt iskolánk egyik magyarórájára: lehetőséget kapunk, hogy belelássunk, hogyan látják fiatalok a kortárs irodalom tükrén keresztül a világot, és betekintést adnak legprivátabb szférájukba, ahol megosztják alkotásaikat szerelemről, csalódásról, félelemről.

facebook.jpgForrás: Facebook.com

Hadik Könyvvásár – Dobos Eszter

A Hadik Kávéházat szoros szálak kötik az irodalomhoz: az 1910-es években gyakori látogatójuk volt Karinthy, Kosztolányi, Déry, Móricz és Bőhm Aranka is. A hely azóta kibővült, a rég kornak emléket állító Hadik Kávéház mellett már a modernebb Szatyor Bár és Galéria is várja a vendégeket, így hozva össze a múltat és a jelent. Van, ami nem változott: a gasztronómiai élvezetek mellett megmaradtak a kulturális programok is, mindkét vendéglátóhelyen rendszeresen szerveznek például irodalmi esteket, kiállításokat, most pedig újdonsággal jelentkeznek. Március 26-án 11 és 15 óra között a Hadik Kávéház fog otthont adni az első könyvvásáruknak, ahol négy mikrokiadó termékei közül válogathatunk majd. A 2022-ben alapított Ø Kiadó a skandináv és északi irodalmat mutatja be. Az emlékezetes nevű Csirimojó Kiadó elsősorban a külföldön megjelent gyerek- és ifjúsági könyveket hozza el hozzánk, amelyek között több is kiemelten foglalkozik a környezetvédelem témájával, de a felnőttek is értékes olvasmányokra lelhetnek náluk. Az északi szépirodalom klasszikus és modern műveivel ismerkedhetünk meg a Polar Könyveknek köszönhetően, míg a Sonora Kiadó a kortárs latin-amerikai szerzők alkotásait szeretné közelebb hozni a magyar olvasókhoz.

hadik_konyvvasar_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook.com

Starbucks kávészeminárium – Dobos Eszter

Nem tudod elképzelni a reggeledet kávé nélkül? Szívesen kísérletezel új ízekkel, vagy éppen ragaszkodsz a kedvencedhez? Esetleg nemcsak a végeredmény, de a kávékészítés folyamata is érdekel? Március 22-én 16 és 17 óra között  kávészemináriummal várja a Starbucks Király utcai üzletében mindazokat, akik szívesen belátnának kicsit a kulisszák mögé. A programon a népszerű Espresso Roastot háromféle, különböző előnyökkel bíró eljárással fogják elkészíteni: az érdeklődők a French press, a Chemex és az Aeropress jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg. Természetesen a felmerülő kérdéseket sem hagyják megválaszolatlanul, így ha egy igazán edukatív, érdekes és közvetlen hangulatú kávés eseményre vágynál, itt a helyed! Érdemes lesz minden apróságra figyelni: az esemény végén a jelenlévők egy rövid kvíz segítségével tesztelhetik a tudásukat – és a nyertes nem fog üres kézzel távozni. A program ingyenes, nem igényel előzetes regisztrációt.

starbucks_kaveszeminarium.jpgForrás: Facebook.com

Jótékonysági gála a földrengés károsultjainak megsegítésére – Dobos Eszter

A február 6-án történt, súlyos veszteségeket okozó törökországi és szíria földrengés károsultjainak megsegítésére jótékonysági gálaestet szervez Terézváros Önkormányzata és az Eötvös10 Művelődési Ház. A március 26-án 18 órakor, a művelődési ház színháztermében megrendezett esemény teljes bevételét az UNICEF Magyarországon keresztül a károsultak támogatására ajánlják fel. A rendezvényen a hazai művészvilág számos képviselője lép majd fel, a folyamatosan bővülő listán jelenleg tizenhét fellépő szerepel: Szinetár Dóra, az UNICEF nagykövetének műsorvezetésével meghallgathatjuk többek között Bereczki Zoltán, Gálvölgyi János, Erdős Virág, Maszkura, a Budapest Ragtime Band és a Jazzation előadását is.

jotekonysagi_galaest.jpgForrás: Facebook.com

Cím/kézés nélkül – Kalánová Barbara

Ha rajongsz a művészetért, mindenképpen látogass el Törő Vivien kiállításmegnyitójára! Művei különlegesek, nem kaptak címet, ugyanis az alkotó szerint rendkívül nehéz összefoglalni mindazt, amit egy képen keresztül át szeretne adni. Alkotásait szinte sosem címkézi, a befogadóra bízza, hogyan értelmezi a képet és annak üzenetét. A művészi és a képi szabadságot rendkívül fontosnak tartja, a befogadóknak sem szabja meg, mit lássanak a képen, rajtuk áll, mi lesz a kép címe. A kiállításmegnyitó hangulatáról a BLEU REINE gondoskodik elektronikus folk zenéjével. A programot az Aurórában rendezik meg 18 órától március 22-én. Ezen az időponton kívül a kiállítás 2023. 04. 15-ig tekinthető meg az Auróra nyitvatartási idejében.

auroraonline_hu.jpgForrás: auroraonline.hu

Foglalkoztatáspolitika és vállalkozásélénkítés – Kalánová Barbara

Belekezdenél egy vállalkozásba, esetleg már vállalkozol, de többet szeretnél tudni erről a területről, és előfordul, hogy sok olyan kérdés nyomaszt, amire szívesen kapnál választ? A Budapesti Corvinus Egyetem Foglalkoztatáspolitika és vállalkozásélénkítés című konferenciáján és az azt követő beszélgetésen lehetőséged van minderre. A Hallgatói Támogatás szervezésében megvalósuló kerekasztal-beszélgetés résztvevői dr. Deutsch Nikolett intézetigazgató, egyetemi docens, Balog Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, valamint Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A Hallgatói Támogatás szakembereivel, vagyis karriertanácsadókkal és pszichológusokkal kisebb csoportokban beszélheted meg a karrierkezdés kapcsán felmerülő problémákat, konfliktusokat. A rendezvényt a Budapesti Corvinus Egyetem Főépületében, a Faculty Clubban rendezik meg március 22-én 17:30-tól. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

vallalkozaselenkites_hu.jpgForrás: vallalkozaselenkites.hu

A zene pszichológiája – Kalánová Barbara

Miért szeretnek az emberek zenét hallgatni és miért perdülnek táncra a zene hallatán? Mi motiválja őket a zenélésre? Megtudhatod Elisabeth Hellmuth Margulis A zene pszichológiája című könyvéből. Az írónő feltárja, milyen szerepet tölt be a zene az életünkben. Összefoglalja a különböző értelmezési módszereket, többek között a zenehallgatásról, a zene élvezetéről, az emberi elme és a zene kapcsolatáról. A zenepszichológia, az antropológia és a számítógépes modellezés szempontjai alapján magyarázza a zene értelmét, az emberekben kiváltott érzések okát és a zenét mint nyelvet. A zene iránti vágyat, a jövő zenéjét is megpróbálja körülírni úgy, mint ez a többeknek tulajdonított idézet: „A zenéről írni olyan, mint táncolni az építészetre”.

kepernyokep_a_zene_pszichologiaja_v05.pngForrás: manzardcafe.blog.hu

Salvador Dalí-kiállítás – Kalánová Barbara

A híres spanyol művész remekműveiben gyönyörködhetsz a fővárosban. A Salvador Dalí – Utazás egy lángelme képzeletében című kiállításon elkápráztató szürreális alkotásokat csodálhatsz meg március 24-től. Magyarország eddigi egyik legnagyobb felhozatalú művészeti kiállításán több, mint 150 remekművet nézhetünk meg. Emlékezetes programban lehet részünk a szervezőknek köszönhetően, ugyanis elhozták Salvador Dalí grafikáit, életnagyságú szobrait, műtárgyait, amelyek közül több az üveg, a bronz, az arany és a gyémánt felhasználásával készült. A kiállítás próbára teszi valóságérzékelésünket is, ugyanis a VR-eszközök segítségével minden adott lesz ahhoz, hogy Dalí világához hasonlóan a legszürreálisabb élményben legyen részünk.

salvador_dali_kiallitas.jpgForrás: dalikiallitas.hu

süti beállítások módosítása