A tehetséggondozás magasiskolája – beszélgetés az Illyés Gyula Program résztvevőivel

received_587870359915256.jpeg

Második esély a diplomára: érettségizett, hátrányos helyzetű fiatalokat karolt fel a Budapesti Corvinus Egyetem, hogy felkészítse őket az egyetemi felvételire. 

Írta: Máriássy Fruzsina, Borítókép: Hegedüs Krisztián

A Corvinus egyetem Faculty Clubjában rendezték meg az Illyés Gyula Program jelenlegi helyzetéről, valamint eddig elért eredményeiről szóló sajtótájékoztatót. Az eseményen részt vettek a program tagjai is: azok a 18-25 év közötti hátrányos helyzetű fiatalok, akik új esélyt kaptak a felsőoktatási rendszerbe való integrációra. Takáts Előd, az egyetem rektora bevezető beszédében elmondta, hogy a Corvinuson komoly hagyománya van a tehetséggondozásnak. Számára az esélyegyenlőség biztosítása kiemelten fontos szempont. Hangsúlyozta, hogy az egyetem magas felvételi ponthatárai nemcsak pozitívumnak számítanak, hanem egyben hátrány is, hiszen az egyéni teljesítmény mellett a szülői háttér is nagymértékben determinálja a diákok tanulmányi eredményeit. Célja, hogy ebből a helyzetből segítsen kitörni a céltudatos fiataloknak.

Az eseményen a program résztvevői is beszámoltak eddigi tapasztalataikról, élményeikről és későbbi céljaikról. Összességében elmondták, hogy az egyetem által kínált lehetőségtől nem csupán tárgyi tudást kapnak, hanem új esélyt a továbbtanulásra, rengeteg támogatást és önbizalmat, célokat, valamint nem utolsósorban új barátokat is. Horváth Mária például, aki jogra készül, azért a leghálásabb, hogy romaként esélyt kapott arra, hogy bekerüljön ugyanolyan társaságokba, mint más tanulók. A fiatalok között megcélzott intézményként nem csak a Corvinus egyetem szerepel: van köztük, aki villamosmérnöknek, építészmérnöknek, jogásznak, műszaki menedzsernek vagy pszichológusnak készül. Az egyetem rektora azt nyilatkozta a résztvevők sokszínű érdeklődési köréről, hogy a programban nem a Corvinus utánpótlását nevelik ki, nincs kényszerpálya, és mindenki megtalálja a valódi álmát, tehát támogatják a diákokat, bármely egyetemet vagy szakot választják maguknak.

received_1250726302194640.jpegFotó: Hegedüs Krisztián

A beszélgetésen továbbá részt vett a Studium Generale két képviselője, akik nap mint nap segítik a programban résztvevő hátrányos helyzetű fiatalok oktatását. A Studium Generale az egyetemen immár 53 éve, jelenleg 150 lelkes, önkéntes hallgatóval működő diákszervezet. A hallgatók elmondták, hogy motiválja őket, amikor a tanáraiktól rengeteg tudást és szeretetet kapnak, most pedig ezt szeretnék visszaadni másoknak. Céljuk, hogy megszerettessék a tantárgyakat és a tanulást. Dr. Megyeri Krisztina, az egyetem adjunktusa és az Illyés Gyula Program mentor-oktató munkatársa szerint nagyon fontos a programban részt vevőknek, hogy kortárs mentoraik legyenek, akikre személyesen és karrier szempontból is példaképként tudnak tekinteni.

A fiatalok megköszönték a tanárok és mentorok feltétel nélküli támogatását, és bizakodóan néznek szembe a közeledő érettségi vizsgákkal. Takáts Előd, az egyetem rektora az esemény zárásaként mindenki segítségét kérte a program hírének terjesztésében, hogy eljusson azokhoz is, akiknek ez egy fontos új esélyt jelenthet. 

received_587870359915256.jpeg

süti beállítások módosítása