Kult Köz – Nézz, nézz az ég felé

21.png

Bár az idő még nem mindig támasztja alá, javában itt a tavasz, mi pedig ismét ajánlókat hoztunk. Film és beszélgetés a figyelemről, romantika, Charlie, stand-up, kávé, Csehov és még hosszan folytathatnánk a sort, mi mindenről maradnál le nélkülünk.

Borítókép: 

KávéBár Bazár – Kelle Fanni

Nincs olyan évszak, amikor ne esne jól lelkünknek egy finom csésze kávé, ráadásul most, amikor itt van a nyakunkon a tavaszi fáradtság. Április első hétvégéjén olyan eseményen vehetünk részt, amelynek középpontjában a hazai kávé- és bárvilág áll. A látogatók a belépőjegy megváltásával megkóstolhatják a több mint negyven kiállító termékét: kávékat, borokat, söröket, párlatokat és más italkülönlegességeket. A szervezők számos programmal készülnek az érdeklődőknek. Szombaton tartják a Pro Cup Tasters Championship versenyt, ahol profi baristák mérik össze tudásukat a főnyereményért, amely részvételi lehetőség az athéni World of Coffee Expón. Vasárnap két másik verseny is lesz, amelynek nyertesei szintén értékes ajándékokban részesülnek. Emellett szakmai fórumbeszélgetésekkel, standprogramokkal és számos kísérőeseménnyel várják a résztvevőket. A KávéBár Bazár április 1-én 10:00 órától vasárnap 18:00 óráig tart nyitva a Millenárison.

kavebarbazar-2023_web-cover_2023_1.jpgForrás: kavebar.hu

Talán igent mondok – Kelle Fanni

Oda vagy az amerikai romantikus vígjátékokért? Ha igen, akkor a Talán igent mondok című film biztosan elnyeri a tetszésedet! A történetben Michelle és Allen, egy fiatal pár úgy dönt, hogy szüleiknek vacsora keretein belül elárulják házasságkötési szándékukat. Azonban az esemény nem a tervek szerint alakul, hiszen fény derül arra, hogy a két család már régóta ismeri egymást, ez pedig ellentéteket szül, és egyre több titokra derül fény az este során. Vajon a pár így is kitart egymás mellett? A filmet Michael Jacobs rendte, és olyan hollywoodi nagyágyúk szerepelnek benne, mint Dieane Keaton, Richard Gere, Susan Sarandon, William H. Macy, Emma Roberts és Luke Bracey. A vígjátékot március 30-tól vetítik a hazai mozikban, többek között a Cinema Cityben és a Sugár Moziban.

5730-talan-igent-mondok_70527_2.jpgForrás: mozipremierek.hu

Charlie koncert – Kelle Fanni

Egy igazi legenda koncertjén vehetünk részt a MOM Kulturális Központban. Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, trombitás, valamint a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky egyedi hangú énekese, akit valószínűleg a legtöbb magyar ismer rekedt hangjáról és ikonikus dalairól. Az énekes régóta a hazai zenei világ meghatározó szereplője, szólókarrierjét 1994-ben indította el, de előtte már több formáció tagja volt. Charlie pályafutása kivételesnek mondható Magyarországon, hiszen egyedülállóan sok koncert és album köthető nevéhez. Az előadó huszonöt elismerést nyert el, többek között EMeRTon-díjjakkal, Arany Zsiráf-díjjal, Petőfi Zenei Díjjal, valamint Fonogram-díjjal is jutalmazták munkásságát. Charlie koncertje április 1-jén, szombaton lesz a MOM Kulturális Központban délután 17:00 órától.

event-9529_b_2.jpgForrás: bigcitylife.hu

Arcok – Daniel Hedin interaktív kiállítása – Kelle Fanni

Daniel Hedin svéd művész egészen egyedi, interaktív kiállítását hozza el a magyar közönség számára. Hadin magávalragadónak találta az emberi arc működését, amelyet negyvenkét izom mozgat. Az arc szinte végtelen mennyiségű kifejezés és érzelem kimutatására képes. Hedin felfedezte az ebben rejlő kivételességet és létrehozott egy erre épülő tárlatot. A művész az arcot egy ajtóhoz hasonlítja, amelyen keresztül szívünk és elménk olyan összetett történeteibe nyerhetünk betekintést, amelyeket nehéz is lenne szavakkal leírni. A kiállítás keretein belül az érdeklődők felfedezhetik a mimika jelenségét, valamint a kiállítás részévé válhatnak az arcok utánzása révén. A MANYI-ban megrendezett kiállítás április 1-jén, 18:00 órakor nyitja meg kapuit a vendégek előtt, akik saját arcukból is elkészíttethetik Daniel Hedin kollázsát és részesei lehetnek a különleges alkotásoknak.

large_335584222_6195323507156639_4809939361832330245_n_dd589c7a66_1.jpgForrás: telecomspots.com

WordPress Budapest MeetUp – Kalánová Barbara

A WordPress felhasználója vagy és szívesen megtudnál többet a programról, hogy profi módon használhasd? Esetleg még nem hallottál róla, de mindig is kíváncsi voltál? Akkor itt a nagy lehetőség, hiszen újra megrendezik a WordPress MeetUp-ot, amely Magyarország legnagyobb WordPress tematikájú eseménye. Az előadások azok számára is érthető lesz, akik csak kezdetlegesen használják a programot, azonban az aktív felhasználókat és a fejlesztőket is értékes információkkal, tanácsokkal látják el a szakemberek. Szó lesz többek között a párhuzamos fejlesztési lehetőségekről, a WordPress hírekről és a felület korlátairól is. Előadóként Buxbaum Barnát hallhatjuk a Wpsulitól, Molnár Pétert a Swift Perfomance-tól, továbbá érkezik Lakatos Zsolt és Rottenbacher Tamás is a WordPress Magyarországtól. Körülbelül 10-15 perces előadásokra lehet számítani a MagNet Közösségi Ház Lótusz Termében 17:10-től március 30-án. A szakmai előadásokra ingyenes a belépés.

331071108_871249567430991_1796745797220206879_n_2.jpgForrás: trustedwp.hu

Számít-e, hogy számítok? – Kalánová Barbara

Az, hogy fontosnak érezzük magunkat mások számára, az emberi természet legalapvetőbb igényeinek egyike, így ez mindannyiunk számára ismerős érzés lehet. Ahogyan a magánéletben, úgy a munkahelyen sem elhanyagolható ez a szempont, hiszen egyfajta elköteleződést tanúsítunk hivatásunk felé. A Számít-e, hogy számítok? - "Mattering" reggeli szakmai beszélgetésén azokról a tényezőkről lesz szó, amelyek hozzájárulnak a fontosság érzéséhez. A ConDi (Concordia Diskurzus) eseményén megtudhatjuk, hogyan lehet akár munkavállalóként, akár vezetőként tudatosan odafigyelni a fontosság, pszichológiai szakkifejezéssel  “mattering” elérésére és fenntartására, esetleges növelésére. A részvétel a beszélgetésen ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A beszélgetésnek a MagNet Közösségi Ház ad otthont március 30-án 8:30-tól.

334584760_894125068337348_7865493299829923645_n_2.jpgForrás: concordia-od.hu

A bűnözés alakulása és a kriminálpszichológia – Kalánová Barbara

Bűnmegelőzés, bűnüldözés és büntetés-végrehajtás – ezekről a fogalmakról lesz szó többek között elméleti és gyakorlati megvilágításban a Kapszli szervezésében megvalósuló A bűnözés alakulása és a kriminálpszichológia című előadáson. A Kapszli, azaz a Károli Gáspár Református egyetem pszichológia szakos hallgatói körének célja a pszichológiai ismereteket átadása szakemberek előadásain keresztük. A kriminálpszichológiával kapcsolatos legfrissebb fejleményekről Prof. Dr. Boros János mesél a résztvevőknek. A kriminálpszichológia azt feltételezi, hogy nem a társadalmi normák hiányából ered a bűnelkövetés, hanem a könnyelmű kezeléséből vagy szándékos megszegéséből, ezért elsősorban az ép tudatállapotú, beszámítható egyéneket vizsgálja. A témán belül a bűncselekménnyel, a bűnelkövetővel és a bűnözés elleni harc pszichológiai kérdéskörével kapcsolatban is érdekes információk birtokába kerülhetünk. Az előadás a Reviczky utca 6. P-05-ös termében valósul meg, amelyre ingyenes a belépés. A máricus 29-én 18:00-tól kezdődő helyszíni beszélgetésről digitális felvétel készül, az érdeklődőket a terem befogadóképességéig tudják fogadni a szervezők.

331503053_589461353082133_3340842843471346407_n_2.jpgForrás: krekapszli.com

Rosszul vagyok magamtól – Kalánová Barbara

A közösségi média virágkorában élve könnyen magával ragadhat bennünket, és igényünk is állandósulhat rá, hogy folyamatosan a figyelem fókuszában legyünk. Erre hívja fel a figyelmet a Rosszul vagyok magamtól című  norvég vígjáték-dráma. A főszereplő, Signe ebbe a spirálba kerül, és egyre radikálisabb eszközöket használva próbálja megszerezni mások figyelmét. A pszichológiai szempontból is sok mondanivalót tartalmazó film többek között az önpusztítást, a szeretetéhséget, az egészségtelen párkapcsolatot és a közösségi médiában való szereplés iránti, egyre inkább növekvő vágyat mutatja be. Mindemellett a főszereplő környezetében lévő emberek empátiáját, annak hiányát, a profitorientáltságot és az illúziók kergetését is érinti a világ különböző filmfesztiváljait bejárt alkotás. A Rosszul vagyok magamtól a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard, vagyis a feltörekvő művészeknek szóló versenyszekciójába is bekerült.

maxresdefault_5.jpgForrás: kunstnerneshus.no

ULE10 támogatói buli – Olay Hanna

Az Utcáról Lakásba Egyesület tíz éve foglalkozik azzal, hogy hajléktalan és hátrányos helyzetű embereknek segítsenek lakhatáshoz jutni. Több programot is működtetnek, hogy a legrosszabb helyzetben élők közelebb kerülhessenek egy méltóságteljesebb élethez, ilyen a Konyhából lakásba program, melynek keretében önkéntesek segítségével újítanak fel lakásokat, a Lakásügynökség program, mely során kihasználatlan magánlakásokat próbálnak újra használhatóvá tenni, valamint az Adj munkát program, amely túlmutat a lakhatás perspektíváján, és segít visszaintegrálni a perifériára szorult embereket a társadalomba. Az egyesület jelenleg Budapesten tevékenykedik, és mivel immáron egy évtizede működtetik különböző projektjeiket, ezt megünnepelve március 31-én, pénteken este 19:00 és 22:30 között a Turbina Kulturális Központban szerveznek rendezvényt, ahol fellép a Csaknekedkislány, továbbá Szalai Anna és Dorozsmai Gergő. Az esemény neve is mutatja, hogy támogatói buliról van szó, tehát a belépőjegy árának egy részével a résztvevők az egyesületet támogatják.

https_utcarollakasba_hu_2.pngForrás: utcarollakasba.hu

Cseresznyéskert nyílt próba – Olay Hanna

A XIX. századi orosz irodalom egyik legnagyobb alakjának, Anton Pavlovics Csehovnak dolgozza fel egyik leghíresebb és egyben utolsó művét, a Cseresznyéskert című drámát a Katona József Színház. Az 1904-ben írt művet a korszakváltás felől közelíti meg a főváros egyik legismertebb társulata, és Tarnóczi Jakab rendező. A korábbi korszakok traumáit, a jelen időszak tehetetlenségét és a jövővel kapcsolatban felmerülő kérdéseket, bizonytalanságokat járja körbe a színpadon számos ismert és fiatal színész: Ónodi Eszter, Rujder Vivien, Elek Ferenc, Rezes Judit és még sokan mások. Április elseje alkalmából pedig az érdeklődőknek nem kell azon aggódnia, hogy nagy nehézségek árán jegyet szerezzenek az előadásra: délelőtt 11 órától a nyílt próbát tekinthetik meg ingyenesen, érkezési sorrendben foglalt helyekkel.

https_jegymester_hu_2.jpgForrás: jegymester.hu

Keserü Ilona: MIND kiállítás – Olay Hanna

Keserü Ilona az egyik legismertebb és elismertebb, máig élő magyar képzőművész, aki idén ünnepli kilencvenedik születésnapját. A Pécsen született művésznek több munkája is szerepel a valaha eladott, legtöbbet érő magyar festmények között, így bátran mondhatjuk az egyik legsikeresebb kortárs alkotónak. A magyar neoavantgard generáció egyik legjelentősebb művésze, legismertebb téma talán a Balatonudvari temető szív alakú sírkövei, melyek visszatérő motívumok pályája során. A Mind című, 1960 óta tartó munkásságának több korszakát átívelő, különböző elemekből összeállított retrospektív kiállítás a Q Contemporary idei első kiállításaként valósul meg, és március 30-tól egészen július 1-ig látogatható lesz. A kiállítás megnyitója március 30-án csütörtökön, este 18 órától lesz a galériában.

5002523058_43_2.jpgForrás: mutargy.com

Megint beléd szerettem – Dobos Eszter

A Megint beléd szerettem című Netflix sorozat a szerelemről szól; arról a sokak által vágyott, első látásra szerelemről, amitől úgy érzed magad, mintha villám csapott volna beléd. Ezt éli át a joghallgató Julio (Franco Masini) és a filmrendezőnek készülő Irene (Georgina Amorós), akik azonban nemcsak a rózsaszín köddel szembesülnek, de saját hibáik következményeivel, valamint  olyan akadályokkal is, melyeket a sors útjukba görget. Közös történetüket (elsősorban Irene szemszögéből) két idősíkon, 2003-tól és 2021-től követhetjük végig. A sorozat nagy ereje a fiatal felnőtteket jól megszólító hangulatban, a fő- és mellékszereplők kidolgozottságában, valamint abban rejlik, hogy sikerül kliséktől mentesen felhasználnia a már-már elcsépelt romantikus motívumokat. A szerelmi szál mellett a karrier a másik hangsúlyos téma:láthatjuk, hogy milyen, amikor a környezetünkben mi leszünk egyedül azok, akiknek nem sikerül valóra váltani az álmainkat. A spanyol sorozat Carlos Montero alkotása, akinek korábbi művei között olyan történetek szerepelnek, mint a nagy népszerűségnek örvendő Elit.

megint_beled_szerettem_2.jpgForrás: snitt.hu

süti beállítások módosítása