Az oktatás kritikája, avagy beszélgetés Molnár Tamás: Az értelmiség bukása című könyvéről

img_20230323_071810.jpg

Mi a baj a mai akadémiai oktatással? Hova halad az értelmiségi osztály? – többek között ezekre a kérdésekre keres választ Molnár Tamás filozófus, történész, politológus, aki műveiben kutatási szakterületeit egyesítve vázolja fel a mai értelmiséget, és átfogó történelmi áttekintést nyújt a témakörről.

Írta: Máriássy Fruzsina, Borítókép: Hegedüs Krisztián

Molnár Tamás munkásságáról és életéről szóló beszélgetést rendeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az eseményen Miguel Ayuso Torres, Mezei Balázs, Pogrányi Lovas Miklós és Hoppál Bulcsú előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

img_20230323_072033.jpg

A szerző bemutatásából kiderült, hogy bár magyar származású, az 1930-as években emigrált, és élete során Amerikában élt. Torres szerint azonban nem amerikanizálódott, más írókkal ellentétben rá nem volt rá jellemző a konformizmus, és műveiben is magyar stílus fedezhető fel.

Molnár Tamás műveiben egyik fő gondolatként jelenik meg, hogy az egyetemeket az ideális társadalom képére kell alakítani. Torres tizenkét pontban részletezte az íróra jellemző fontos gondolatokat és műveiben jelentkező hatásokat. Legtöbb írása filozófiai esszé, de történelmi, teológiai, szociológiai, pszichológiai aspektusok is fellelhetőek benne, így elmondható, hogy nagyon sokszínű stílus jellemzi. Elmondható róla, hogy sokkal többet mond, mint amennyit mond - azaz műveiben a mondatok mögött rejlő gondolatok jelentése sokkal mélyebb, mint azt ki lehetne fejezni szavakkal. Hoppál Bulcsú is csatlakozott ehhez a gondolatmenethez az előadás végén, szerinte Molnár olyat akar mutatni, amit nem ír le.

img_20230323_072129.jpg

Munkásságában a szerző politikai nézeteit is kifejti, szerinte nem a szocializmus a probléma, hanem a liberalizmus, mely szempontból nemcsak az Egyesült Államok érintett, hanem Európa is. Felvázolja a jobboldal utópiáját, és kiemeli, hogy az állam a lobbik kezében lévő szervezet. Felismerhető egyfajta pesszimista ítélet is, hiszen véleménye szerint az államok nem tudnak sokáig fenntartható rendet teremteni, aminek következtében mindig forradalom fog kitörni.

A beszélgetést a néhai Molnár Tamás és a felelős értelmiség gondolata előtti tisztelgésként szervezték meg. A négy gondolkodó egyedi látásmódja révén jobban megértették Molnár munkásságát, és azt is, hogy írásai miként alkalmazhatóak még ma is társadalmunkban.

süti beállítások módosítása