Kult Köz – Nike, Niké és a Te történeted

kepek_cikkekbe.png

Történetek vesznek körbe bennünket. Lehet, hogy nem vesszük észre őket, de ott vannak, még egy cipő mögött is. E heti Kult Közünk segítségével most te is olvashatsz, láthatsz vagy hallhatsz néhányat közülük: fedezd fel a pécsi szobrok, Gulácsy, Rachel Hollins vagy az Air Jordan történetét, és közben éld át a tiédet!

Borítókép: Canva

Fresh Meat – kortárs fotóművészeti kiállítás – Olay Hanna

Cseh Tamás ikonikus, “Itt van a város, vagyunk lakói…” sorai szolgálnak mottóul az idei Budapest FotóFesztiválhoz, melyet március 31. és május 14. között rendeznek, kollaborálva a Budapest 150 projekttel, melynek keretében a főváros másfél évszázados születésnapja alkalmából szerveznek programokat és eseményeket. A Budapest FotóFesztivál keretében kerül sor a Fresh Meat című kiállításra és annak megnyitójára is, melynek a Klauzál6 Projekt Galéria ad otthont. A galériában az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázat nyertesei állíthatnak ki csoportosan, a céljuk pedig, hogy felkarolják a tehetséges fiatal művészeket, akiknek egyedi látásmódja és érdekes témái már fiatalon is nagy potenciált rejtenek.

336651528_1146496585949113_6829719629298896185_n.jpgForrás: Facebook.com

Galaxisok lemezbemutató a Gólyában – Olay Hanna

A korábban Szabó Benedek és a Galaxisok, ma már simán csak Galaxisok zenekar a magyar alternatív zenei szféra meghatározó, talán egyik legismertebb bandája, akik idén februárban adták ki legújabb lemezüket, a Minket ne szeress!-t, melyről mi is írtunk megjelenésekor. A korábbi, Cím nélküli ötödik lemez és a Történetek mások életéből már egyaránt újabb és újabb irányokat jelentettek a leginkább talán a Teljesség feléről ismert zenekar stílusában és arculatában, ebbe a sorba állt be a Minket ne szeress! is, a nyolcvanas évek inspirálta dallamokkal és az újra és újra felhangzó orgonahangokkal. A zenekar a lemezen található nyolc dalt, és még sok minden mást mutat be a repertoárjából április 8-án, szombaton este 20 órától, a Denevér előzenekar kíséretében a Gólyában.

https_galaxisok_bandcamp_com.jpgForrás: galaxisok.bandcamp.com

Pintér Béla, Kiss Llászló és a Kiss+4 zenekar estje – Olay Hanna

A belváros kultikusnak számító, Csempés nevű kocsmája nem régen nyitott újra teljes körű átalakítást követően, Mixát néven az eredeti helyen, a Krúdy Gyula utcában, a Mikszáth tértől néhány perc sétára. A Mixát nemcsak kiemelkedően sokféle csapolt sört és hamisítatlan belvárosi bisztróhangulatot kínál, de számos eseménynek is otthont ad, például különböző koncerteknek és kollaborációs zenei rendezvényeknek. Ilyen a ‘80-as évek undergroundjából, az Európa Kiadó és az URH zenekarokból ismert Kiss Llászló projektje is, aki Kiss+4 zenekarával nemrég kiadott új lemezének, a Vagy Sehol-nak a nevén egy zenei klubsorozatot is szervezett a Mixát Stage-be. Ennek keretében látják vendégül a magyar független színház egyik legikonikusabb alakját, Pintér Béla rendezőt, drámaírót, színészt a színpadon egy közös est erejéig április 8-án, szombaton este 19:30-tól.

https_tixa_hu.jpgForrás: tixa.hu

BÁLNADALOK – Tóth Krisztina költő és Szántó Marcell zenész közös estje – Olay Hanna

Tóth Krisztina a kortárs magyar irodalom egyik legismertebb szereplője, úgy versek, mint novellák és regények terén. A Pixel is kifejezetten népszerű kötete volt, de a tavaly megjelent legújabb könyve, A majom szeme is nagy sikert aratott, 2021-ben pedig kiadta Bálnadal című kötetét, mely a 2017 és 2020 között született verseit három ciklusba szedve gyűjtötte össze. Innen származik a fiával, Szántó Marcellel közös est neve is: Bálnadalok. Szántó Marcell évek óta zenésíti meg édesanyja verseit, köztük a Bálnadal című művet is a kötetből, amelyet közösen mutattak be egy erdélyi körúton. Az április 6-án, csütörtök este 19 órától kezdődő előadáson nemcsak megzenésített verseket, de Tóth Krisztina fia szerzeményeire írt szövegeit is meghallgathatja a közönség.

https_www_jegy_hu.jpgForrás: jegy.hu

Air – Harc a legendáért – Kelle Fanni

Április elején Ben Affleck rendezésében és főszereplésében érkezik a hazai mozikba az Air – Harc a legendáért című vígjáték és filmdráma. Az alkotás a Rotten Tomatoeson, a kritikákat összesítő népszerű oldalon is 100 százalékon áll a kritikákat illetően. Az életrajzi film a Nikeról szól, amely 1984-ben még csak a harmadik legnagyobb sportszergyártó cégnek számított. Egy idősödő kosaras játékosmegfigyelőt, Sonny Vaccarot felveszik a céghez, akit a kosárlabda részleg népszerűsítésével bíznak meg. A férfi célja, hogy találjon olyan sportolót, aki reklámozni tudja terméküket. Az újonc kosárlabdásra, Michael Jordanra esik a választása, aki még sosem játszott NBA pályán. Mégis ez a szerződés nyomja rá bélyegét a vállalat jövőjére. Az Air Jordan kifejlesztése hatalmas jelentőséggel bírt, hiszen nagyban hozzásegítette a Niket ahhoz, hogy megelőzze legnagyobb vetélytársát, az Adidast. A filmet április 6-tól többek között a Cinema Cityben és a Puskin Moziban is vetítik.

5725-air-harc-a-legendaert_70732.jpgForrás: mozipremierek.hu

Gulácsy Lajos – Életműkiállítás – Kelle Fanni

Már harmadik alkalommal rendezik meg a március 31-én kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket, amely a kultúra kedvelőinek számos programot és élményt kínál. A Magyar Nemzeti Galériában ezúttal Gulácsy Lajos életműkiállítását tekinthetik meg a látogatók. A 20. századi magyar festészet egyik legérdekesebb alakja, Gulácsy az 1882 és 1932 között készült alkotásai nagy részét Itáliában készítette. Halála óta nőtt képeinek művészeti értéke és ezzel együtt a gyűjtők érdeklődése is. A kiállításon az utóbbi időben azonosított Gulácsy-képeket is megtekinthetünk. A tárlaton festmények, rajzok, illusztrációk és kéziratok is fellelhetőek, továbbá a művészről készült fotók és kortársainak alkotásai. Az életműkiállítás április 7-én 10 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

17793.jpgForrás: bartoktavasz.hu

Rachel Hollins: Szabadulj meg végre a hazugságoktól, hogy az lehess, aki valójában vagy! – Kelle Fanni

Úgy gondolod, hogy te vagy az egyetlen, akinek sosem jön össze semmi? Rachel Hollins, író, motivációs előadó és blogger azt üzeni neked, hogy tévhitben élsz! Az írónő húsz olyan hazugságot gyűjtött össze kötetében az életéből, amelyek akadályozták fejlődésében, boldogságában, ráadásul néha azt eredményezték, hogy másokat bántott miattuk. Ő felismerte ezeket a hazugságokat és most megosztja veled őket, hogy te is felfedezhesd és legyőzhesd azokat az akadályokat, amelyeket a média, a társadalom és a család ültetett a tudatodba. Az írónő, mint tanácsadó és mint legjobb barátnő szólítja meg olvasóját. Teljes őszinteséggel, humorral fűszerezve meséli el életének legmeghatározóbb, legmegalázóbb, legszomorúbb pillanatait. A könyv tökéletes választás azoknak a nőknek, akik szeretnének kilépni a hagyományos keretekből, hogy öntudatos nőkké válhassanak.

5387764_5.jpgForrás: libri.hu

Kelemen Kristóf: Niké, szabadságunk szobra – Kelle Fanni

Fejetlen női alak, a McDonald’s előtt ülő költő és Lenin szobra. Az egyiket lebontották, a másikhoz új identitást társítottak, a harmadiknak még kérdéses a sorsa. Az emlékművek általánosságban különböznek, de egy dologban azonosak: egy bizonyos város emlékeit őrzik, legyen szó ellenzéki megmozdulásokról, Tinder-randikról vagy akár a vadkapitalizmus szelleméről. A köztéri szobrokhoz a legtöbb esetben érdekes történetek fűződnek. Kelemen Kristóf szubjektív idegenvezetés keretein belül szülővárosába, Pécsre kalauzolja el a látogatókat, hogy bemutassa a csodás nagyváros szobortörténetét, saját életútjának eseményeivel vegyítve. A virtuális jelenlétben létrejövő dokumentumszínház a városi séták és influenszervideók hangulatát idézi. A program a Trafó Kortárs Művészetek Házában lesz.

large_0_e76eac6295.jpgForrás: telecomspots.hu

Irodalmi alkotások hatása életünkre – Kalánová Barbara

A rohanó napokban sokunk nehezen talál időt az olvasásra, viszont az olvasásnak számos pozitív hatása van, így jót teszünk magunkkal, ha naponta legalább egy fél órát rászánunk. A közmondás is úgy tartja: ha olvasol, táplálkozol. Az irodalom jelentősen formálja életünket, javítja a koncentrációt, valamint fejleszti a műveltséget és a memóriát is. Ha szereted az irodalmat és többet szeretnél megtudni a kortárs versekről, a Scruton V.P.-ben a helyed, ugyanis április 6-án 18 órától Juhász Anna Prima-díjas irodalmár, Szöllősi Mátyás Margó-díjas és Térey János-ösztöndíjas magyar költő, fotográfus beszélgetnek a közösen válogatott költeményekről, amelyeket fel is olvasnak. Az Az vagy, amit olvasol? - Irodalmi alkotások hatása életünkre című eseményt a Veres Pálné utca 12-ben rendezik meg, amelyre ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötött.

337524441_6604114832936467_7381287774149739260_n.jpgForrás: scruton.hu

Könyvbemutató: Kapunyitási pánik – Kalánová Barbara

Fiatal felnőtt éveink jelentik életünk egyik legjobb időszakát, ugyanis a tanulás végéhez érünk, temérdek lehetőség tárul elénk, szinte kicsattanunk a bennünk rejlő energiától és céljaink beteljesülésén munkálkodunk. Sokunk azonban mégis egyre inkább érzi a vállára nehezedő nyomást, megfelelési kényszert, szorongást, az energiaforrásunk kiapadását és hatalmas káoszt. A nyugtalanító kérdések egyre inkább úrrá lesznek rajtunk a megfelelő munkahely kiválasztása vagy a párkeresés kapcsán. Ha te is azok közé tartozol, akik a kapunyitási pániktól szenvednek, segíthet utat találni, megérteni önmagadat és a benned zajló érzelmi hullámvasutat Koczor Nóra tanácsadó szakpszichológus és Mihályi Fruzsina középiskolai tanár Kapunyitási pánik című könyve, amelyet tapasztalataik alapján írtak. A kötettel segíteni szeretnének azoknak a fiatal felnőtteknek, akik ezzel a problémával szembesülnek. A könyvbemutatóra április 5-én 18 órától kerül sor a Magvető Caféban.

335884545_245271077852226_8106284941107609477_n.jpgForrás: jaffa.hu

How to Build a Successful School? – Kalánová Barbara

Katharine Birbalsingh brit tanár, oktatási szakember, valamint a londoni Michaela Közösségi Iskola alapító igazgatója látogat el a Mathias Corvinus Collegiumban elhelyezkedő Scrutonba, hogy arról beszéljen, milyen egy sikeres iskolai oktatási struktúra. A Thinking Outside of the Box – How to Build a Successful School? című eseményen többek között szó lesz tantermi káoszról, az iskolarendszer éles kritikájáról, kulturális és vallási hátterű diákokat egyaránt fogadó iskolákról. A hiteles szakember elárulja azt is, hogyan lehet eljutni a sikeres oktatási rendszer megvalósításához. Katharine a brit kormány társadalmi mobilitásért felelős bizottságának feje volt a közelmúltban, nemrég pedig a Brit Birodalmi Rend parancsnoki kitüntetését vehette át II. Erzsébet királynőtől. A beszélgetést Sullivan Ferenc, az Ifjúságkutató Intézet kutatója moderálja. A részvétel ingyenes, azonban regisztrálni szükséges az április 4-én 16:30-tól kezdődő eseményre, amely a Tas Vezér utca 3-7. számú MCC-ben valósul meg.

334701571_546425397581517_8257420053176353811_n.jpgForrás: Facebook

Örökké fogd a kezem! – Kalánová Barbara

A Madách Színház bemutatja a két évvel ezelőtti online bemutató után Carol Rocamora: Örökké fogd a kezem! című művét. Rudolf Péter alakítja Csehovot, az orosz író feleségének, Olga Knyippernek szerepében pedig Nagy-Kálózy Esztert láthatjuk. A szerelmük alakulásának útjáról szóló darabot Szirtes Tamás rendezte. Április 6-án és 7-én 19:30-kor kezdődik a várva várt nagyszabású előadás, az Örökké fogd a kezem!, amit korábban az online felületen tízezren tekintettek meg. A világirodalom egyik legnagyobb írójának és a kor ünnepelt színésznőjének szenvedélyes szerelme levelezésükön keresztül kel életre. Rocamora több írását alakította át angol nyelvre, a Knyipperrel való gyönyörű szerelmének története számos helyen sikert aratott. A jegyek online is megvásárolhatók.

336675493_754792959308270_4005320587899960174_n.jpgForrás: madachszinhaz.hu

Budapest arcai fotókiállítás – Dobos Eszter

Sokat lehet hallani a nagyvárosi elidegenedettségről, amely alól Budapest sem kivétel. Ekkora lakosságszámnál előfordulhat, hogy arctalan tömegnek tűnik a belvárosi emberáradat, és legfeljebb a kedvenc zöldségesünkkel beszélgetünk el a heti piacozás közben. A Budapest arcai fotókiállítást felkeresve viszont egészen különleges élményben lehet részünk, ugyanis a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Budapest Fotófesztivál együttműködéseként megvalósuló szabadtéri tárlat öt kortárs magyar fotográfus (Bihari Ágnes, Déri Miklós, Gulyás Miklós, Szombat Éva és Urbán Ádám) budapesti városlakókról készült fantasztikus portréit mutatja be. Az alkotások segíthetnek abban, hogy megálljunk, és először más lencséjén keresztül, majd a saját szemünkkel is felismerjük a névtelen sokaság különálló, egyedi történeteit. A kiállítás ingyenes, április 7. és 23. között tekinthető meg a Városháza Parkban.

budapest_arcai.jpgForrás: Facebook, Déri Miklós

Petőfi 200 fotóművészeti kiállítás – Dobos Eszter

Magyarország idén több jelentős dátumot is ünnepel: Budapest 150 évvel korábbi egyesítése mellett Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is számos izgalmas program megrendezésére ad okot. Ezek egyike a Random Galériában megrendezett Petőfi 200 csoportos fotóművészeti kiállítás, amely a múlt és a jelen kreatív összekapcsolására épül. Az eltelt idő ellenére máig Petőfi az egyik legismertebb magyar költő, és művei is változatlanul népszerűek, de vajon mi a helyzet az olvasókban róla élő képpel? Mit jelent ma ő és a munkássága számunkra? A kiállítók e kérdések megválaszolása mellett arra is vállalkoztak, hogy megpróbálják megjeleníteni a 21. századi Petőfi portréját. A céljuk megmutatni, hogyan kapcsolódik össze a költő és a kortárs magyar fotográfia, a szöveg és a kép. A Budapest FotóFesztivál eseményeként megvalósuló kiállítást április 6-án, 18 órakor nyitják meg, és egészen április 26-ig látogatható lesz a galéria nyitvatartási (szerda-péntek: 15:00-18:00) ideje alatt.

petofi200_random.jpgForrás: Facebook

süti beállítások módosítása