Kult Köz – a leghangulatosabb bolhapiac Kőbányán, Alhambra és KAPSZLI

20220415_124532_v2.jpg

A festői Kőbányán titkos helyen létezik egy bolhapiac. Elnézést a túlzásért, igazából nem is titkos helyen van, ugyanis a Kőbányai Kortárs Kultúr Központ könnyedén megközelíthető. A 4K rendezvényén túl ismét összegyűjtöttük és felvonultattuk a legszínesebb, legváltozatosabb tavaszköszöntő programokat.

Borítókép: Petrás Hanna

Parno Graszt // KOBUCI – Olay Hanna

A KOBUCI Kert immáron a tizenötödik szezonjára nyitja meg a közönség előtt Óbuda egyik legszeretnivalóbb kerthelyiségét, legyen szó koncertről, táncházról vagy éppen a város legjobb málnafröccséről. A tőlük megszokott lelkesedéssel és elkötelezettséggel csapnak bele az idei tavaszba is, honlapjukon már részletes programtervet találunk. Április 13-án a koncerthelyszín egyik legrégebbi vendégének fellépésével kezdődik az eseménysorozat, az Ágoston Béla vezette Zubollyal, majd 14-én folytatódik egy hatalmas Parno Graszt koncerttel. A zenekar közel 30 éve működik, eközben kifejezetten nagy európai hírnévre tettek szert, és koncerteztek szinte minden országban a kontinensen, valamint Ázsiában, az USA-ban és Mexikóban. A tradicionális cigány zenét játszó, valamint hasonló stílusban saját szerzeményeket és feldolgozásokat is felvonultató együttes 2016-ban robbant be igazán a hazai köztudatba, miután külföldi sikereik után “A Dal” című műsorban is részt vettek, egészen a döntőig jutva. Koncertjük pénteken este 20 órakor kezdődik, jegyeket a KOBUCI Kert honlapján találhatnak az érdeklődők.

https_www_welcome-in-tziganie_com.jpgForrás: welcome-in-tziganie.com

Máklikőr // Turbina – Olay Hanna

A Turbina Kulturális Központ számos alternatív és underground fellépő koncertjének ad otthont, válogatva mind a hazai, mind a nemzetközi színtérről. Ismertebb és feltörekvő előadókat egyaránt szeretettel fogadnak, és a téli szezonban beltéri koncerthelyiségeik kifejezetten népszerűek lettek a szcéna zenei eseményeinek. Egy ilyen est keretében lép színpadra a Máklikőr is, első önálló koncertjükkel április 13-án, csütörtök este 19 órától. A Máklikőrt fiatal fővárosi fiúk alkotják, akiknek célja, hogy a népdalok inspirálta zenéikkel történeteket meséljenek közönségüknek. A nyár során több fesztiválon és egyéb fellépésen is hallhatták őket az érdeklődők, minikoncerteken vagy vendégelőadóként olyan zenekarok előtt léptek fel, mint például a 30Y, most pedig első önálló koncertjükön adnak elő dalokat a 2021-es minialbumról, valamint további szerzeményeik közül. Vendégelőadójuk a Selah Vie lesz, akik a színpadon a ‘70-es és ‘80-as évek zenei világát idézik meg.

https_recorder_blog_hu.jpgForrás: recorder.blog.hu

DE MARKT tavaszköszöntő – Olay Hanna

Szinte minden hétre jut a fővárosban egy-egy kisebb vásár, ilyen ez alkalommal a DE MARKT is, amely a bolhapiacok hangulatát és funkcióját hivatott feleleveníteni. Tavaszköszöntő céllal április 15-én, szombaton 11 órától kezdődik az esemény, így garantáltan meg lehet rendezni az udvaron. A helyszín a Kőbányai Kortárs Kultúr Központ – 4K, melynek szabadtéri része biztosít lehetőséget arra, hogy a standbérlő árusok kipakoljanak. A DE MARKT koncepció része, hogy az eladók olyan tárgyakkal és dolgokkal készüljenek, melyekhez személyes történetük is fűződik, valamint az, hogy ezt az eladáskor az új tulajdonosnak is meséljék el, mivel hisznek az így tovább élő történetek és kincsek varázsában.

204484952-268429798390899-5466280536574868109-n_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Disney Party Budapest – Olay Hanna

A Népligetben található Cinema Hall április 14-én, este 22 órától igazi Walt Disney birodalommá változik. A Disney Party Budapest keretében az egész helyszínt Disney tematikába öltöztetik, életnagyságú Mickey Mouse, Phineas és Troy bulizik majd a résztvevőkkel, valamint jelmezes hostessek szolgálnak fel a Disney Kastéllyal és UV-kiegészítőkkel színesített szórakozóhelyen. A szervezők azt ígérik, hogy mindenki visszatérhet egy este erejéig a gyerekkorába, és bátran énekelheti az egykor kívülről fújt slágereket a Violettából, vagy éppen a Hannah Montanaból. Az eseményt jelmezversennyel is összekötik, melynek győztese egy éves Disney+ előfizetésben részesül, valamennyi résztvevő pedig welcome drinket kap. Az eseményre online lehet jegyeket váltani.

https_www_disney_fr.jpgForrás: disney.fr

A művészet templomai: Az Alhambra – Kelle Fanni

Érdekel a történelem? Rajongsz a dokumentumfilmekért? Akkor jó hírrel szolgálunk, mert hamarosan megérkezik a hazai mozikba A művészet templomai: Az Alhambra című alkotás. A történet 1340-ben játszódik, amikor I. Juszuf szultán uralkodott Granada központú birodalmában. Azonban a térségben fekvő többi királyság veszélyeztette a birodalom fennállását. Azért, hogy a fejlett civilizációról örökséget hagyjon a szultán, nekilátott Alhambra megépíttetésének. Ibn al-Hatib, költő és polihisztor nagy szerepet töltött be a terv véghezvitelében. A dokumentumfilm a Naszrid-dinasztia kiemelkedő alakjáról, Ibn al-Hatib nagyvezérről és mindennapjairól szól. A film eredeti írásos történelmi emlékeken alapul, fikciós elemekkel tarkítva. A művészet templomai: Az Alhambrát Isabel Fernández rendezte. A filmet többek között az Uránia Nemzeti Filmszínházban is vetítik április 13-tól.

5789-a-muveszet-templomai-az-alhambra_71009.jpgForrás: mozipremierek.hu

It’s fine kiállítás – Kelle Fanni

Az it’s fine művészeti csoport és mozgalom első kiállítását a Bunker Galériába hozza el. A közösséghez tartozó nyolc művész ironikusan mutatja be világnézetét művei által. A tárlat alapvető hangulatát a keserű derű jellemzi, amely a bizonytalan világot, a kilátástalanságot és a fásultság korát igyekszik átadni. Az installációs kiállítás abból az abszurd túlélési stratégiából indul ki, amikor a temérdek rossz hír, negatív hatás, problémák után csak annyit tudunk mondani: „Hát ha ez van, akkor ez van, legalább még itt vagyunk.”. A csoport célja a közösségteremtés és egymás támogatása. A galériában megvalósult tárlat célkitűzése a köntörfal nélküli, kritikus gondolkodás és tanácskozás támogatása a hazai képzőművészet területén. A kiállítást az érdeklődők április 23-ig tekinthetik meg.

its-fine_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Bartók Tavasz – Budapest Ritmo koncertfilm premier: Újra meg újra – Kelle Fanni

Budapest a tavasz beköszöntével ismét a kulturális pezsgés központjává válik. Idén harmadik alkalommal rendezik meg a március 31-én kezdődött Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket, amely idén is rengeteg élményt kínál. A legszínesebb előadóművészek társaságában többek között koncerteken, színházi- és filmpremiereken, táncelőadásokon, irodalmi esteken és fesztiválokon vehetünk részt. A Budapest Ritmo, Közép-Európa egyik legkiemelkedőbb világzenei fesztiváljának keretein belül pedig lehetőségünk lesz meghallgatni a szcéna legjobbjait. A koncertfilm premierje újszerű képi és hangi világot tár a nézők elé. Szász Veronika tehetséges zenész az elektronika, a jazz és népdalok ötvözetét viszi a vászonra. A vetítés április 14-én este 18 órakor kezdődik a Toldi moziban.

veni_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Csontváry 170 – Kelle Fanni

Szintén a Bartók Tavasz keretein belül a Müpa és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében tekinthetjük meg Csontváry kiállítását. Nem kérdéses, hogy a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar a hazai festőművészet történetének egyik legegyedibb és legnevesebb alkotója volt. A művész gazdag életműgyűjteménye a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum tulajdonában áll. Az évforduló alkalmából a két intézmény közös tárlattal tiszteleg Csontváry előtt. Különleges az alkalom, hiszen a látogatók Budapesten utoljára 1963-ban találkozhattak ilyen gazdag gyűjteménnyel, Pécsen pedig idén lehet megtekinteni először a fővárosban őrzött kincseket. A kiállításon megtekinthető a híres Önarckép, a Magányos cédrus, a Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festmények. A tárlat április 14-e és július 16-a között látogatható.

18158.jpgForrás: bartoktavasz.hu

Steigervald Krisztián: Generációk harca - Hogyan értsük meg egymást? – Kalánová Barbara

Kommunikációs aktusaink során tapasztalhatjuk azt a jelenséget, hogy bár egy nyelvet beszélünk, mégsem értjük, mit mond a másik személy. Az azonos korosztályban lévőkkel is előfordul, azonban a generációk közötti kommunikációs különbségek még inkább kiütközhetnek. Steigervald Krisztián, a coachként is aktív szerző segít eligazodni a különböző generációk világában, kötetében feltárja a felmerülő nehézségeknek okait. A generációk kutatásával húsz éve foglalkozó szerző a Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? című könyvében többek között a kommunikációs különbségek okairól, a generációkra jellemző kommunikációról, egymás megértéséről ír. Felfedi a sztereotípiákat, segít megérteni a generációk korlátait és ahhoz mérten, a jobb együttműködés jegyében tanácsokkal lát el.

img_0086-scaled.jpgForrás: libri.hu

Várkert Mozi - Egy zseni látomásai – Kalánová Barbara 

Hieronymus Bosch különös világába csöppenhetünk az Exhibition on Screen sorozat készítőinek köszönhetően. Az Egy zseni látomásai című kiállítást új szemszögből vizsgálhatjuk meg a mozivásznon. A festő negyvennégy fennmaradt alkotása közül harminchatot a kiállítás kurátorainak és vezető kritikusainak szakértői hozzászólásán keresztül értelmezhetjük. A művész képeinek részleteiben közeli kameraállásokon keresztül mélyedhetünk el, jobban megismerhetjük Bosch-t, és felfedezhetjük alkotásainak rejtelmeit. A modern technológiának köszönhetően számos titokra fény derül. Április 11-én 18 órától lehetünk részesei a programnak a Várkert Bazárban. A David Bickerstaff rendezésében készült filmet angolul vetítik, magyar felirattal. Jegyvásárlásra online van lehetőség.

varkert_mozi_egy_zseni_latomasai.jpgForrás: varkertbazar.hu

Irodalmi Kavalkád – Kalánová Barbara 

Az Irka - Irodalmi Kavalkád egynapos összművészeti program keretében a 200 éve született Petőfi Sándor költészetének állít emléket. A rendezvényen versolvasás, szabadtéri kiállítás, koncertek és számos izgalmas játék váltja egymást. A rendezvényt a Petőfi Kulturális Ügynökség, a POKET Zsebkönyv és a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezi meg. Április 16-án 10 órától a Fonó Budai Zeneházban várják az irodalom szerelmeseit irodalmi kvízekkel, táncházzal és csapatjátékokkal. Megnézhetjük többek között Grecsó Krisztián és a Pici Szív Tánczenekar műsorát, valamint a Ki vagyok én? Petőfi arcai – Háy János és Rozs Tamás zenés előadását. Az utolsó program, a Petőfi Táncház Berecz Istvánnal 22:15-kor kezdődik. Napi, illetve esti online jegyvásárlásra van lehetőség.

irodalmi_kavalkad.jpgForrás: pim.hu

Eric Berne: Emberi játszmák – Kalánová Barbara 

Felismerjük, hogy milyen játszmát folytatnak velünk? Hogyan alakíthatjuk célunknak megfelelően és hogyan léphetünk ki belőle? Az Emberi játszmák Eric Berne amerikai pszichiáter minden idők egyik legnépszerűbb pszichológiai könyve. Berne-nek köszönhetően a pszichoterápia, a személyiséglélektan, a fejlődéslélektan és a kommunikáció elmélete is gyarapodott. Részletes leírást ad a játszmák típusairól, tanácsokkal lát el azzal kapcsolatban, hogyan értelmezzük az egyes kommunikációs megnyilatkozásokat és hagyjuk el a játszmát, amennyiben már nem áll módunkban azt tovább folytatni. A könyv nyelvezete könnyed, tartalma izgalmas, ugyanis mindennapjainkban előforduló kommunikációs helyzeteken keresztül magyarázza a szerző játszmáink megnyilvánulását. A könyv ingyenesen olvasható online formában.

b1076716.jpgForrás: bookline.hu

Sakura ünnep – Dobos Eszter

Varázslatos tavaszköszöntő programot kínál az ELTE Füvészkert: a már évek óta megrendezett Sakura ünnep a japán kultúrába nyújt betekintést, amelyben nagy hagyománynak örvend a japán cseresznyefák virágzása és ennek megünneplése is. Az érdeklődők most Magyarországon is átélhetik ezt az élményt, a látvány piknikezéssel egybekötött csodálása mellett pedig számos, a japán kultúrát bemutató program is várja a látogatókat április 15-én, 16-án, 22-én és 23-án. Bemutatók, nyelvóra, workshopok és kiállítás egyaránt megtalálható a kínálatban: olvashatunk majd haikut, részt vehetünk japán nyelvórán, ízelítőt kaphatunk a japán harcművészetekből és zenéből, de mi magunk is kiélhetjük a kreativitásunkat origamizáson vagy mangarajzoláson keresztül. A részletes program az ELTE Füvészkert honlapján található meg, és érdemes előre átnézni, mivel néhány közülük előzetes regisztrációt igényel. Diákok számára elérhető kedvezményes belépő is, amely online elővétel esetén 1500 Ft-ba, a helyszínen megvásárolva 1700 Ft-ba kerül, ám ebben az esetben csak készpénzes fizetésre van lehetőség.

sakura_forras_az_esemeny_fb_oldala.jpgForrás: Facebook-oldala

KAPSZLI Pszichológiai Napok – Dobos Eszter

A Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakos hallgatókból álló önkéntes egyesülete, a KAPSZLI célja, hogy bárki megszerezhesse az őt érdeklő pszichológiai ismereteket. Ennek érdekében már évek óta foglalkoznak bárki számára nyitott ingyenes konferenciák és előadások szervezésével. Egyik rendszeres eseményük a KAPSZLI Pszichológiai Napok, Magyarország legnagyobb ingyenes pszichoedukációs konferenciája, amelyet idén április 14. és 16. között rendeznek meg az egyetem alapításának 30 éves évfordulója alkalmából rendezendő szakmai programok egyikeként. A rendezvény idén a Mérleghinta címet kapta, a középpontban pedig az egyensúlykeresés áll majd. A közösségimédia-felületeiken megtalálható programot végigolvasva bőség zavara léphet fel, hiszen a három nap alatt számtalan izgalmas előadás és műhely várja a látogatókat a Bécsi úti campuson: Zacher Gábor Ha 1 n súly lekerül a vállunkról, akkor mi lesz? címmel tart majd előadást, de elmélyedhetünk az irodalomterápiában, a vívás sportpszichológiájában és a dinamikus flow légzésmeditációban is. A műhelyek korlátozott létszámúak. A kapacitás feléig, április 12-ig online is lehet regisztrálni, amit a helyszínen is meg kell erősíteni. A fennmaradt helyekre a helyszínen lehet majd jelentkezni.

kapszli_forras_az_esemeny_fb_oldala.jpgForrás: az esemény Facebook-oldala

süti beállítások módosítása