Kult Köz – Férfiak női ruhában, a közgazdász Viszkok Fruzsi, és PONTOON

dskjhpu.jpg

Őrületesen jó programok várnak ezen a héten is, amelyek között a karrier és és a szórakozás egyaránt nagy szerephez jut: ajánlónk segítségével megtudhatod, hogyan jön létre egy nonprofit szervezet, hogyan zajlik az oknyomozó újságírás vagy milyen problémákat okoz az illegális fakitermelés, a komoly témák után pedig egy hangulatos koncert vagy színházi előadás segíthet ellazulni.

Borítókép: travelo.hu

A várományos – Örkény Színház – Kelle Fanni

Az Örkény Színház áprilisban több újdonsággal rukkol elő, ennek keretében viszi színpadra A várományos  című darabot is. A darabot Jean-Luc Lagarce, kortárs francia szerző leggyakrabban játszott alkotásai között tartják számon, a budapesti ősbemutatót Ascher Tamás rendezi. A színmű látszólag  egyszerű, hétköznapi életet elevenít meg, de a történetnek ennél mélyebb rétegei bontakoznak ki. Csehovhoz hasonlóan, Jean-Luc Lagarce-nális a felszín alatt lapulnak meg a valódi konfliktusok. A történetben egy vidéki, kulturális intézmény igazgatóját eltanácsolják és újat vesznek fel a helyére. A helyzet azonban komplikáltabb, hiszen egy családi vállalkozásról van szó, amelyet a magánéleti afférok tovább bonyolítanak. Az előadást április 22-étől tekinthetik meg az érdeklődők az Örkény Színházban.

performance_1680595274t6_1.jpgForrás: welovebudapest.com

Visszhangok – Kelle Fanni

Ha egy fordulatokban gazdag minisorozatra vágytok, bátran ajánlom a Netflix 2022-es Visszhangok című thrillerét. Habár rengeteg negatív kritikával találkoztam a filmet illetően, mégis pozitívan csalódtam az alkotásban. A történet egypetéjű ikrekről, Leniről és Gináról szól. Amikor egyikük eltűnik, mindkettejük élete kezd darabokra hullani. Miközben folyik a nyomozás Leni után, egyre több titokra derül fény. Vajon a lány önszántából tűnt el, vagy elrabolták, netán meggyilkolták? A testvérpár körül rengeteg a rejtély, amelyből a fordulatos sorozat egyre több dolgot tár fel a néző előtt. Az ikerpár szerepében Michelle Morgant láthatjuk, aki tökéletesen alakítja Lenit és Ginát is. A színésznő korábban olyan filmekben tűnt fel, mint a Mission: Impossible vagy a Forráskód.

613404_1658994249_7735.jpgForrás: mafab.hu

Amitől félünk – Kelle Fanni

Az Amitől félünk egy újabb alkotás a művészfilmek szerelmeseinek. A történet egy vállalkozó életét mutatja be, akinek karrierje szépen ívelt felfelé, aztán minden megváltozik. Beau pszichés beteg lesz és gyógyszeres kezelésre szorul. Amikor édesanyjától  váratlan hívást kap, arra sarkallja, hogy szembenézzen a legnagyobb félelmeivel. A filmet Ari Aaster rendezésében, Joaquin Phoenix, Parker Posey, Amy Ryan, Stephen McKinley Henderson és Nathan Lane szereplőkkel tekinthetjük meg. Aaster, az Örökség és a Fehér éjszakák alkotója újabb egyedi látványvilágot tár elénk a filmes műfajok különféle változatainak vegyítésével. Phoenix pedig – akit Joker szerepének eljátszásáért korábban Oscar-díjjal jutalmaztak –  ismét megcsillogtatja színészi tehetségét. A dráma április 20-tól tekinthető meg többek között a Cinema Cityben, valamint a Toldi Moziban.

5779-amitol-felunk_70559.jpgForrás: mozipremierek.hu

Az Őrült Nők Ketrece – Kelle Fanni

A Kultúrbrigád és az Átrium közös előadásában tekinthetjük meg Az Őrült Nők Ketrece című musicalt. Az Őrült Nők Ketrece az a hely, ahol önmagunk lehetünk vagy akik lenni szeretnénk. A darab Jerry Herman és Harvey Fierstein híres musicalje és Jean Poiret világsikerű filmje és színdarabja alapján készült. 1983-as ősbemutatója, valamint a 2004-es és 2010-es felújított verziója Toldi-díjat nyert és számtalan elismerést kapott. Az előadást Alföldi Róbert, Jászai Mari-díjas színész és rendező vitte színpadra,  Hevér Gábort, Stohl Andrást és Kovács Mátét láthatjuk a főbb szerepekben. Az előadás április 23-án kezdődik az Átriumban, délután 14:30-kor. Az explicit tartalom miatt a színmű 15 éven felülieknek ajánlott.

large_facebook_hirdetes_2_masolat_1f7224af61.pngForrás: telekomspots.hu

Közgazdászként a magyar influencerek élén - beszélgetés Viszkok Fruzsival – Kalánová Barbara

A Corvinuson tart előadást Magyarország egyik legnépszerűbb influencere, Viszkok Fruzsi.  A nagyközönség YouTuberként ismerheti, azonban közgazdászként, lakberendezőként és könyvíróként is tevékenykedik. Az online tartalomgyártással már több mint 10 éve foglalkozik, többek között utazással, gasztronómiával és szépségápolással kapcsolatos videókat láthatunk a csatornáján. Ezúttal az tudhatjuk meg, hogy mi történik a kamera másik oldalán egy-egy posztolás előtt, milyen előkészületek nélkülözhetetlenek egy tartalmilag és vizuálisan is igényes tartalom megalkotásához. Szó lesz utazásai során szerzett tapasztalatairól, saját termékeiről és márkájáról, a Zelenciáról is. A Tourism Club szervezésében megvalósuló előadásra április 18-án kerül sor. Fruzsi 19:10-től várja az érdeklődőket a C épület VIII-as előadójában. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

339573748_778520393477489_765876195874310813_n.jpgForrás: corvinustourism.hu

Oknyomozó újságírás itthon  – Kalánová Barbara

Elismert újságírókat hallhatunk beszélni a szakmájuk, az oknyomozó újságírás rejtelmeiről a Rajk Szakkollégium szervezésében. A Direkt36 korábbi újságírója, jelenleg a Lakmusz főszerkesztője, Zöldi Blanka társalog Dezső Andrással, a HVG Gőbölyös Soma-díjas újságírójával és a szintén Gőbölyös Soma-díjas Szalai Bálinttal, aki a Szabad Európától érkezik, hogy megossza nézeteit, aktuális információkkal szolgáljon az oknyomozás kapcsán. Ha szívesen hallanál arról, hogy mit is csinál pontosan egy oknyomozó újságíró, hogyan kezd bele egy ügy feltárásába, honnan értesül a számára releváns információkról, látogass el április 18-án 18:30-tól a Rajk Szakkollégiumba. Az előadás során lehetőség lesz kérdezni a közönség soraiból. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

339444007_1625037251338837_962457067477548243_n.jpgForrás: rajk.eu

Workshop Week – Kalánová Barbara

A Budapesti Corvinus Egyetemen idén is megrendezik a Workshop Week című eseményt. Április 18-20 között változatos koncepciójú témákban hallhatunk érdekes előadásokat. Non-profit szervezetek, az ingatlanpiac és a self-branding kerül a fókuszba, amikkel kapcsolatban hasznos tanácsokkal gazdagodhatsz. Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől az ingatlanárak alakulásáról, a piac lehetőségeiről és veszélyeiről tájékozódhatsz, Forgács-Fábián Sára az Amigos a Gyerekekért! szervezet megálmodója és alapítója többek között arról fog beszélni, hogyan alakul meg és épül fel egy nonprofit szervezet, Márkus Petra karrier coach segítségével pedig megtanulhatod, hogyan tűnj ki a munkavállalók tömegéből. A háromnapos eseménysorozat az University Business Club szervezésében valósul meg.

339818656_604490428242710_6065346059806822147_n_1.jpgForrás: universitybusinessclubcorvinus.hu

Művészet és pszichoanalízis – Kalánová Barbara

A magyar filmekben megjelenő páciens-terapeuta kapcsolatokat részletezik az április 21-én megrendezett kerekasztal-beszélgetésen. A Páciensek és terapeuták a magyar filmvásznon című eseményen Miklós Barbara pszichológus, Bokor László pszichoanalitikus, Dragon Zoltán filmkritikus járja körül a témát különböző szempontok mentén. Az ötletet egy tavaly megvalósuló beszélgetésen elhangzott nézői kérdés ihlette, amikor a diskurzus a filmművészet és a pszichoanalízis kapcsolatáról szólt. A kérdező arra volt kíváncsi, hogy miért túlnyomóan amerikai filmeken keresztül mutatták be a témát. (A múlt évi beszélgetés elérhető az esemény YouTube csatornáján.) Az idei eseményt április 21-én 18:00 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik meg a Múzeum, a Ferenczi Sándor Egyesület és a József Attila társaság jóvoltából.

339443774_123730653933874_781446530111879425_n.jpgForrás: ferenczisandor.hu

I bike Budapest – Olay Hanna

Április 22-én, szombaton, a Föld Napján rendezik meg az idei I bike Budapest, a főváros annuális bringás felvonulását. Az utóbbi időben a budapesti városi vezetés is sokat tett azért, hogy élhetőbb és otthonosabb legyen a kerékpárosok számára a város, és nem féltek beleállni a kapcsolódó konfliktusokba sem. Így aztán idén a résztvevők újabb javaslattal álltak elő, és arra fogalmaztak meg igényt a demonstráció során, hogy az elkészülő lánchíd forgalmi rendje dugómentes legyen, és így a biciklisek is szabad és biztonságos utat kapjanak a főváros egyik legszebb és legközpontibb hídján. Az útvonal a Hősök teréről indul délután 16 órakor, és a Margit-szigetre érkezik, ide tervezik a közös bringaemelést is este 18 óra magasságában.

twitter.pngForrás: twitter.com

PONTOON Nyitófesztivál – Olay Hanna

Évek óta visszatérő helyszíne a budapesti nyárnak a PONTOON – legyen szó bármelyik formájáról az elmúlt évekből. A szórakozóhely a Lánchíd lábánál kezdte meg pályafutását néhány évvel ezelőtt, majd a híd felújításának kezdetét követő első nyári szezonban átköltöztették egy hajóra, melyre a Duna-korzónál szállhatunk fel. Az álló bulihajót felújították, és modern, ízléses formára alakítva ugyan, de meghagyták a hamisítatlan retro hangulatot, melyet a helyszín már meglévő elemei biztosítottak. A tavalyi szezon során már nem csak techno buliknak és nyári napfelkeltébe nyúló éjszakáknak, hanem civil szervezetek programjainak is otthon adott a hajó, amely idén is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Április 20-tól öt napon keresztül mindenkit felvonultatnak a technotól a jazzig, így bárkinek érdemes lehet benézni legyen akár az Adis is OK vagy az Aztékok MC’z rajongója.

pontoon-polyak-attila-028_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

MOME Fair – Olay Hanna

Április 23-án, vasárnap déltől este 18 óráig a K11 Művészeti és Kulturális Központ ad otthont a MOME Fairnek, amely arra hivatott, hogy bemutassa, miken is dolgoznak a momésok az év során. Az elképzelés alapvetően egy kirakodóvásár, ahol a művészeti egyetem hallgatói saját kreációikat árulják, illetve állítják ki egyszerre. A szervezők mindenkit arra bíztatnak, hogy ne csak akkor nézzenek be, ha kifejezetten kézműves termékeket akarnak vásárolni, hanem akkor is, ha kíváncsiak a felnövekvő kortárs iparművész generáció alkotásaira. Az eseményre a megfelelő szakról érkező hallgatók printekkel, ékszerekkel, kerámiákkal, kiegészítőkkel és ruhákkal, valamint számos egyéb meglepetéssel készülnek.

facebook_esemeny.pngForrás: Facebook.com

Erdőrablók Dokumentumfilm vetítés – Olay Hanna

A Bolygó egy olyan közösségi tér, amely mind helyszínként, mind ernyőszervezetként szeretné összefogni azokat a fiatalokat, szervezeteket és mozgalmakat, melyek földünk megmentéséért harcolnak. A Margit-körúti székhelyükre számos olyan programot szerveznek, melyek a környezettudatos nevelést és proaktivitást próbálják elősegíteni. Ilyen  az Erdőrablók című dokumentumfilm vetítése is április 20-án, csütörtökön 19 órától. A film az illegális fakitermelés problémáját dolgozza fel az amerikai környezetvédelmi ügynökség vezetőjének álruhás nyomozásán keresztül. Azt mutatja be, hogy milyen hosszú utat tesznek meg ezek a feketén megtermelt anyagok, amely során az átláthatatlan eredet már felgöngyölíthetetlenné válik a végső eladó és a vevő számára is. Így aztán senki nincs rákényszerítve, hogy megtegye, de nem is tudja vállalni a felelősséget az alapanyagok kétes származása miatt. A másfél órás filmet követően a szervezők közös beszélgetésre várják a közönséget, akik számára a részvétel ingyenes.

https_www_verzio_org.jpgForrás: verzio.org

Klasszikusok a Föld napján - Négy őselem – Dobos Eszter

Az őselemek története régre nyúlik vissza: az ókori elgondolás, amely szerint a világot négy alapelem - a tűz, a víz, a föld és a levegő - építi fel, a tudomány fejlődésével és a kémiai elemek felfedezésével megdőlt, ám az ezoterikában és a pszichológiában máig jelen van. A művészek is meglátták benne a lehetőséget, például a Pixar új animációs filmje, az Elemi is ebből az elképzelésből indul ki. A Föld napjának alkalmából a négy őselem most a klasszikus zenén keresztül fog megjelenni, ám ráadásként egy ötödikkel, a jövővel is megismerkedhetünk. A Várkert Bazár rendezvénytermében megrendezett, április 22-én este 19 órakor kezdődő eseményen a Budapest Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásán keresztül meghallgathatjuk többek között Händel Vízizene, ifj. Johann Strauss Kék Duna keringő és Liszt Ferenc Prométheusz című alkotását (illetve részleteit) is, az előadások között pedig Dr. Rab Árpád jövőkutató vezet be minket a föld és az emberiség jövőjébe, akitől bátran lehet kérdezni is majd.

negy_oselem.jpgForrás: Facebook.com

Jazzfest Budapest – Dobos Eszter

Közel egy hónapra Budapestre költözik a jazz. Április 26. és május 17. között érdemes az egész városban nyitott füllel járni, mivel a zene bárhol ott lehet: koncerttermekben, klubokban és még a köztereken is. A Jazzfest Budapesten 5 kontinens 23 országának zenészei lépnek majd fel, így a jazz-rajongók számára ez kihagyhatatlan lehetőség az életreszóló élmények megszerzésére; aki pedig kevésbé ismeri a műfajt, itt a tökéletes alkalom a felfedezésére, hiszen mind számában, mind stílusában igazán széles jazzpaletta áll majd a rendelkezésére. Egy kis ízelítő: az Eiffel Műhelyházban lép majd fel a Dés László Free Sound Quartet zenekar, amelynek különlegessége, hogy a négy tag előzetes próba nélkül, a zenei szabadságot (és a tehetségüket) kihasználva a helyszínen hozza létre az alkotást, így minden fellépésük egyszerivé és megismételhetetlenné válik. A részletes program megtalálható a Jazzfest Budapest honlapján, ahol jegyvásárlásra is van lehetőség.

jazzfest_forras_az_esemeny_fb_oldala.jpgForrás: Facebook.com

Budapest teli van faluval – Dobos Eszter

Szuper program keretében ötvözi az irodalmat, a színházat és a természetet a Radnóti Színház, amelynek művészei a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében felolvasószínházzal várják az érdeklődőket. Az április 22-én, délelőtt 10 és 12 óra, valamint délután 14 és 16 óra között megrendezett eseményen a magyar irodalom olyan tárcáit, novelláit, regény- és naplórészleteit hallhatjuk majd, amelyek Budapestről, a budapesti életérzésről és a város legendáiról, történeteiről szólnak. A témához illően az irodalmi piknik Budapest egyik ikonikus és sokak által kedvelt helyszínén valósul meg: a Gellérthegyen, a Filozófusok kertjében. Így a látvány is segítségünkre lesz a Berényi Nóra Blanka, Lovas Rozi, Martin Márta, Gazsó György és Rusznák András előadásában elhangzott művek átélésében. A Budapest teli van faluval címet viselő esemény ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel. Használd ki a szép tavaszi időt, és ismerd meg jobban a szemed elé táruló Budapestet!

budapest_teli_van_faluval_forras_budapestitavaszifesztival_hu.jpgForrás: budapestitavaszifesztival.hu

süti beállítások módosítása