Kult Köz – Áprilisbúcsúztató programok a hónap utolsó hetére

kepek_cikkekbe_1_1.png

Búcsúztasd el az áprilist programokban gazdag héttel: az ajánlónkban táncelőadás, film és kiállítás is szerepel, de a ‘80-as évek underground kultúrája, valamint a mesterséges intelligencia és a művészet kapcsolata sem marad rejtve. Megtetszett valamelyik? Cselekedj és ne azt kérdezd, hogy mi lett volna, ha…

Borítókép: Canva

Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto: YELED / SHOOT ME – Kelle Fanni

A 10. Színházi Olimpia és a Budapest Táncfesztivál keretein belül mutatja be az izraeli Eyal Dadon és az olasz származású Diego Tortelli koreográfusok művét az Aterballetto tizenhat táncosa. Dadon alkotásának héber címe Yeled (gyermek), amely egyfajta reflexió az ősi ártatlanság elvesztésére. Fő kérdései, hogy mikor hagytuk el az ártatlanságunkat, és miért? Tortelli előadásának, a Shoot me-nek zenei alapját a Spiritualized rockegyüttes adja. Tortelli koreográfiája Dadonéval ellentétben történet nélküli, célja a közönséggel való kapcsolatteremtés és az érzelemkeltés a nézőkben. Az előadásokat a Nemzeti Táncszínházban tekinthetik meg az érdeklődők április 27-én és 28-án 19 órától.

fnd-aterballetto-shoot-me-by-diego-tortelli-ph-christophe-bernard-012_exact1980w_1.jpgForrás: welovebudapest.com

Neogrády-Kiss Barnabás: Önkeretezés – Kelle Fanni

Napjainkban a különösen a közösségi médiában elterjedt szelfi és önkeretezés számos formája testet ölt. A téma kapcsán a Budapest FotóFesztivál 2023 keretén belül Neogrády-Kiss Barnabás Önkeretezés címmel nyílik kiállítás. A tárlat középpontjában az önarckép- vagy szelfikészítés újradefiniálása áll. Az alkotó saját magát, továbbá a kereteket, az állandóan változó világot vizsgálja a valós és virtuális tükörben. Arra keresi a választ, hogy  hogyan hat a tárgyi és emberi környezet az énre. A tárlat üzenete és figyelemfelhívó paradoxona: bármennyire  engedjünk betekintést mindenbe és mutassuk meg magunkat,,  számos módon tudjuk keretezni az arcunkat és a testünket,  a belsőnket mégsem tudjuk láttatni. Ennek az okát  az alkotó így fogalmazza meg: a lélek keret nélküli. A kiállítás az INDA Galériában látogatható május 12-ig.

large_338006693_2467297373425639_4167906299417022828_n_2cefe26b0c.jpgForrás: telecomsports.hu

Mi lett volna, ha… – Kelle Fanni

Az élet számos fordulatot és lehetőséget hordoz magában. Vajon már hányan tettük fel magunknak a kérdést, akár egy döntés vagy nehezebb életesemény után: mi lett volna, ha…? A hazai mozikba kerülő új alkotás szintén ezzel a felütéssel él. A főszereplő,  Julia karrierjével és magánéletével kapcsolatban is bizonytalan, hiszen ezek határozták meg, milyen életet él vagy éppen élhetne. A romantikus drámát Olivier Treiner rendezte, aki filmjében eljátszik a döntések súlyával és ezek különböző kimenetelével. A Juliát játszó Isabelle Carré már ismerős lehet a közönség számára az Ártatlanok, a Jappeloup és a Lélegezz! című filmekből. A Mi lett volna, ha… április 27-étől tekinthető meg a hazai mozikban, többek között a Cinema Cityben.

5740-mi-lett-volna-ha_70849.jpgForrás: mozipremierek.hu

Női Klub Budapest 2023. Központi témánk a szív – Kelle Fanni

A Női Klub hetedik éve minden hónapban megrendezi saját eseményét, amelyben minden alkalommal egy bizonyos témát járnak körül. Áprilisban a beszélgetés központjában a szív és hozzá kötődő szervek, az erek védelme áll. A programra művész, orvos és párkapcsolati szakértő is érkezik, hogy a témát minél több aspektusból bemutassák a hallgatóságnak. Az esemény vendége lesz Ifj. Domahidy László, "Európa hangja" címmel elismert operaénekes, Dr. Zsiga Zsolt családorvos, valamint Nagy Alex, dél-szlovákiai magyar író. A vendégeket finom falatokkal várják a szervezők. Az e havi eseményen – amelyre nem csak női vendégeket várnak – április 27-én 17 órától vehetünk részt az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban.

31375-noi-klub-budapest.jpgForrás: programturizmus.hu

Tudod, mi a digitális detox? – Kalánová Barbara

Az online világ egyik jellegzetessége, hogy magával ragad, szinte bekebelez. Belecsöppenünk, részesei leszünk, s onnantól nincs megállás, hacsak nem vagyunk elég tudatosak. A Z és az Alfa generáció számára talán még nehezebb félretenni a digitális eszközöket, mint az Y generáció számára, hiszen születésüktől kezdve természetes ezeknek az eszközöknek a jelenléte. Ha számodra is ismerős ez a jelenség, vagy érdekel, milyen módszerekkel tudod kontrollálni az okoseszközök használatát, látogass el április 28-án a Scruton V.P.-be, és hallgasd meg 18 órától Vitéz Évának, a DigitDetox alapítójának és Tóth Réka Ibolyának, a MNDFL flow well-being ügynökség alapítójának beszélgetését. A Tudod, mi a digitális detox? című esemény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

rodion-kutsaiev-0vgg7cqtwco-unsplash_v1.jpgForrás: unsplash.com

Párkapcsolat Klinika – Kalánová Barbara

Kérdések sokasága merül fel egy válságban lévő párkapcsolatban, például, hogy rendbe lehet-e még hozni, ha egyszer már elromlott, vagy csak a pillanatnyi nehézség miatt tűnik úgy, hogy rossz irányba halad. Hazánk legnevesebb szakemberei keresték a válaszokat a kérdésekre, és írták meg válaszaikat a Párkapcsolat Klinika című könyvben. A tíz szerző között Dr. Almási Kitti, Dr. Angster Mária, Dr. Hevesi Krisztina és Dr. Csernus Imre véleménye is olvasható. Írnak többek között a társas magányról, a szerepek felcserélődéséről, a szexuális zavarokról és az intimitás hiányáról, továbbá a krízishelyzetek kezeléséről, a kultúránkra jellemző attitűdről, a játszmákról és a konfliktuskezelésről is olvashatunk a könyvben.

827208_5.jpgForrás: libri.hu

Mesterséges intelligencia és a művészetek – Kalánová Barbara

A mesterséges intelligencia térnyerése megfigyelhető az élet számos területén, mint például az orvostudományban, az oktatásban és a művészetben is. A mesterséges intelligenciához fűződő reményeken túl aggodalmak és számos kérdés merül fel. Mi azonban az AI szerepe a művészetekben? Beszélhetünk-e egy határról, amit nem ugorhat meg, illetve van-e különbség az ember által készített és a generált alkotások között? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Weiler Péter, a híres képzőművész április 26-án a Scruton V.P.-ben megrendezett beszélgetésen, amit Genda Noémi moderál. A Veres Pálné utca 12-ben 18 órától kezdődik a Mesterséges Intelligencia és művészetek című esemény, amelyre ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötött.

341010802_597317039098329_3151792635046788659_n.jpgForrás: scruton.hu

Háromezer számozott darab – Kalánová Barbara

A Háromezer számozott darab című film fókuszában öt nehéz sorsú roma szerepel, akik életéről egy színházi rendező előadást készít. Valós történetüket mutatja be, egészen betekint a nyomorúságukba. Azonban amikor egy neves külföldi színházi fesztiválra invitálja őket, a szereplők kénytelenek szembenézni múltjukkal és az őket érő rasszista megnyilvánulásokkal. A főszerepben Farkas Franciska és Horváth Kristóf látható. A magyar filmdráma, amelyet Császi Ádám rendezett, olyan korábbi színdarab filmre való adaptációja, amely elnyerte Tallinnban a Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a „Rebels with a Cause” szekció különdíjat. A film április 6-tól megtekinthető a főváros számos mozijában, például a Művész Moziban, a Cinema City-ben, a Toldiban és a Puskin Moziban.

haromezer_szamazott_darab_plakat.jpgForrás: port.hu

„Sapkát viselnek” – A nyolcvanas évek underground kultúrája – Dobos Eszter

A ‘80-as évek underground kultúráját járja majd körbe többféle megközelítésből a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Budapest Brand nZrt., a Lumen Kávézó, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet és a Károli Gáspár Református Egyetem támogatásával megvalósuló esemény, amely a „Sapkát viselnek” A nyolcvanas évek underground kultúrája címet kapta. Ha érdekel, mi jellemezte ekkor a filmeket, a színházat, a zenét és a képzőművészetet, illetve hogyan foglalható össze az időszakra jellemző eszme- és művelődéstörténet, április 28-án a Lumen Kávézóban a helyed, ahol a szervezők 10 órától várják az időutazásra vágyókat. Az esemény Facebook oldalán elérhető részletes programterv alapján egy igazán színvonalas rendezvényre és izgalmas párbeszédekre számíthatunk a neves előadók között. A belépés ingyenes, de regisztrációköteles, amelyre ezen a linken van lehetőség.

sapkat_viselnek.jpgForrás: Facebook

Tavaszi TáncTér – Dobos Eszter

1982. óta április 29-e a tánc világnapja, amelynek célja valamennyi táncműfaj megünneplése és népszerűsítése. Létezik ennél tökéletesebb időpont egy közös, felszabadult bulizásra? Ha a válaszod nem, itt egy szuper lehetőség számodra: április 29-én a 7. kerületi Madách Imre tér egy napra tánctérré változik, ahol a művészet rajongói mind összegyűlhetnek közös örömmozgásra. A Tavaszi Táncteret először 2022-ben rendezték meg, majd a nagy sikerre való tekintettel idén nemcsak megismétlik, de tovább is fejlesztették: az estét 20 és 22 óra között élő koncerttel zárják majd, ahol Mario Ochoa és a Mai Rumba zenekar lép fel. Előtte viszont még számos táncműfajjal ünnepelhetsz: 15 órakor argentin tangó bemutató és milonga vár, majd 16 órakor west coast swingre válthatsz, 17:30-kor a társastáncok kerülnek előtérbe, 18:30-tól pedig a salsa veszi át a terepet.

budapestitavaszifesztival_hu.jpgForrás: budapestitavaszifesztival.hu 

süti beállítások módosítása