Zh-k közötti kedvcsináló programok a Kult Közben, hogy az éjszaka ne csak a tanulásról szóljon

aziz-acharki-u3c79seha7k-unsplash.jpgA május a zárthelyi dolgozatoktól hemzseg, mi azonban ügyelünk rá, hogy ötleteket adjunk, ha egy kis szünetet tartanál. Izgalmas éjszakai programok, művészmozik, események a fenntarthatóság és a digitalizáció kapcsán – és még sok más érdekesség! Kapcsolódj ki különleges programokkal ebben az időszakban is!

Borítókép: Unsplah.com

Íz-emlék-képek – A PICK és a MOME közös kiállítása – Kelle Fanni

Méltán jelenthetjük ki, hogy a PICK egy kiemelkedően időtálló hazai márka, amelyhez a generációkat rengeteg íz és élmény fűzi. A szalámis szendvics felbukkanhat családi kirándulásoktól kezdve piknikeken át az iskoláig életünk számos pontján. A kiállítás éppen ezért az ízek és az emlékek kapcsolatára igyekszik rávilágítani. A több generációt képviselő, huszonöt tehetséges hazai tervezőgrafikus mindegyike saját perspektívájából mutatja meg a látogatóknak a márkához társított emlékeit. A kiállítás a BBBKultPontban látogatható május 9. és 18. között, a megtekintés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A tárlatot érdekes programok is színesítik: május 17-én például Góg Angéla food designer és ízemlékkutató előadását hallgathatjuk meg.

343086626_1266586323941798_4903757753134048258_n.jpgForrás: pick.hu

CSET FESZT – Kelle Fanni

Idén megújultan, szélesebb témakört felölelve tér vissza a 2021-es Anyacsak1 fesztivál. A programot első alkalommal 2021-ben szervezték meg, amelynek keretében tabuk nélkül járták körbe a szülővé válás/nem válás témakörét. A 2023-as fesztivál azonban tágabb perspektívát kínál a résztvevők számára: a téma középpontjában az egyén áll, akit a társadalmi helyzete és mozgástere határoz meg. Olyan jelenségeket dolgoznak fel, amelyek az egyénekre hatással vannak a mindennapokban. Ide sorolhatjuk például a gazdasági határokat, a társadalmi elvárásokat, vagy a hagyományokat és a sztereotípiákat is. Fontos hangsúlyt kap az egyén társadalmi szerepvállalása és környezet iránti felelőssége is. A fesztivál színházi előadásokat, zárt műhelymunkákat, nyilvános beszélgetéseket kínál a résztvevők számára. A CSET FESZT a hónap eleje óta május 21-ig várja az érdeklődőket a Jurányi Házban.

article_1680073250hz_fbd7830260.jpg

Forrás: telekomspots.hu

H. P. Lovecraft – Poszthumanista olvasatok – Kelle Fanni

Vajon miért hat Lovecraft munkája elsöprő erővel a kortárs kultúra legkülönfélébb területeire? Megjelent az első magyar nyelvű könyv, amely Howard Phillips Lovecraft amerikai író, költő, publicista életművének széleskörű ismertetésével foglalkozik. A többszerzős kötet a weird fiction műfajában alkotó Lovecraft leglényegesebb műveit tárja az olvasó elé a poszthumanista gondolkodás jegyében. Olyan témakörökkel foglalkozik a Poszthumanista olvasatok, mint az író filozófiája, világképe, mitológiája, gótikus írásmódja, valamint ökopoétikája. A szerzők, Horváth Márk, Lovász Ádám és Nemes Z. Márió nagy figyelmet fordítottak a lovecrafti horror szélsőséges elképzelésének vizsgálatára. A könyvben fontos szerephez jutnak azok az értelmezések, amelyek az életmű esztétikai, ideológiai és szellemi összefüggéseit fedik fel. A könyvbemutatót a Kelet Kávézó és Galériában rendezik, május 15-én este 18 órától.

338517733_459527202996562_3293425160002649878_n.jpgForrás: facebook.com/keletkult

Halálos iramban 10. – Kelle Fanni

Halálos iramban rajongók figyelem! Május 18-án érkezik a hazai mozikba a Halálos iramban 10., amely a sorozat utolsó fejezeteit vezeti be. A mozitörténet egyik leghíresebb és legismertebb szériája idén már a harmadik évtizedében jár. A film Louis Leterrier, A titánok harca és A hihetetlen Hulk rendezőjének munkája. Visszatér a mozivászonra az eddigi szereplőgárda, többek között Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Jason Statham, John Cena, Scott Eastwood, valamint az Oscar-díjas Charlize Theron. A történetben azonban új szereplők is feltűnnek, mint az Oscar-díjas Brie Larson, Alan Richtson és a szintén Oscar-díjas Rita Moreno. A Halálos iramban 10. megtekinthető többek közt a Cinema City mozikban, és a Corvin Moziban is.

1831-halalos-iramban-10_71823.jpgForrás: mozipremierek.hu

IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál – Dobos Eszter

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált, amelynek idei témája a Víz-hangok hívószó köré épül. Céljuk felhívni a figyelmet a környezetünk és természeti értékeink védelmére, ennek érdekében egy fiatalok és felnőttek számára egyaránt változatos programokat kínáló eseményt hoztak létre. Egyúttal művészeknek is lehetőséget kínálnak arra, hogy bemutathassák munkáikat, és megismertessék a közönséggel a természetfilmek műfajának szépségét. A fesztivál május 19-21. között ingyenesen látogatható a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol az érdeklődők a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemlére és a Kárpát-medence Természet Értékei Filmszemlére beérkezett alkotásokat is megtekinthetik, mivel a több, mint 100 órányi természetfilmet a két beltéri terem mellett a kertmoziban is levetítik. A filmnézés mellett a Kék Bolygó Akadémia programjain is részt vehetünk: a természetről szóló előadások mellett filmes és fotós workshop is szerepel a kínálatban. 

termeszet-_es_kornyezetvedelmi_filmfesztival_forras_az_esemeny_fb_oldala.jpgForrás: naturefestandfilm.com

Artmozik éjszakája – Dobos Eszter

Egy program, amelynek a filmrajongók, a művészmozik szerelmesei és az éjjeli baglyok egyaránt örülhetnek: idén is megrendezik az Artmozik éjszakáját, amely során öt művészmozi (a Művész, a Puskin, a Toldi, a Kino Café és a Tabán) széksorai helyettesíthetik egy estén keresztül az érdeklődők számára saját ágyaikat, és álmok helyett a filmek világában merülhetnek el. A mozimaratonon korábbi sikereket és premier előtti vetítéseket is láthatunk majd: újra felfedezhetjük többek között a Babylon, A sziget szellemei, A bálna és a Tár című alkotásokat, míg először láthatjuk az Akkor éjjel című francia krimit, a Quentin Tarantino által rendezett Jackie Brownt és a Nem kapjátok meg a gyűlöletem című drámát is. A 4800 forintba kerülő karszalag mindegyik résztvevő moziba érvényes; megvásárolhatjátok a pénztárakban személyesen vagy itt online, utóbbi esetben május 19. 17 órától vehetitek át őket a kijelölt helyeken. Érdemes előre kiválasztani a megnézendő filmeket, és időben érkezni, ugyanis az érdeklődőket érkezési sorrendben, a moziterem befogadóképességéig tudják beengedni. 

artmozik_ejszakaja_forras_az_esemeny_fb_oldala.jpgForrás: artmozi.hu

Műtárgyak Éjszakája Fesztivál – Dobos Eszter

Május 18. és 20. között rendezik meg a hetedik Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, amely során ötven budapesti helyszínen közel száz program várja azokat, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a műtárgyak világával. A művészeti programsorozat a műtárgy.com szervezésében valósul meg. A rendezvény témája idén a nők művészetben betöltött szerepét helyezi a középpontba: „Nők a művészetről, művészet a nőkről”. Az érdeklődők részt vehetnek szakmai előadásokon, tematikus sétákon, workshopokon, kiállításokon és tárlatvezetéseken, valamint műterem-látogatásokon és filmvetítéseken is. Ezenfelül betekintést nyerhetnek a restaurálás, az értékbecslés és a műtárgyvizsgálat kulisszatitkaiba is. A választható tevékenységek összeállításakor külön figyelmet szenteltek arra is, hogy legyenek közöttük olyanok is, amelyek a fogyatékossággal élők számára is elérhetőek. A fesztiválra a diákok kedvezményesen, 5000 forintért válthatnak jegyet, a programokon való részvétel regisztrációköteles. 

mutargyak_ejszakaja_fesztival_forras_az_esemeny_fb_oldala.jpgForrás: mutargy.com

A robotokkal a digitális szegénység ellen – Kalánová Barbara

Hallottál már a digitális szegénységről? És arról, hogy hogyan függ össze a robotikával? Ha szeretnéd elmélyíteni a tudásodat, vagy kíváncsi lennél, hogy mit is takar a kifejezés, akkor ezt a rendezvényt neked találták ki! A Magyar Ökömenikus Segélyszervezetnek köszönhetően, a Kapaszkodó 2.0 program keretén belül ez a téma kerül a fókuszba. A Robotika bemutatón szó lesz többek között arról, hogy igaz-e a technológiai fejlődésre is az állítás: aki kimarad, az lemarad. Továbbá kiket fenyeget leginkább a digitális szegénység, és hogyan csökkenthető ez az egyre inkább növekvő szakadék, illetve mit tudunk tenni érte? Május 16-án 17 órától kezdődik A robotokkal a digitális szegénység ellen című esemény a Veres Pálné utcában található Scruton V.P.-ben. A rendezvény ingyenes, azonban regisztrációköteles.

344905917_850047223303988_1760652900155765373_n.jpgForrás: scruton.hu

Fenntarthatósági beszélgetés: Remény Farm – Kalánová Barbara

A közösségi médiában is találkozhatunk az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Remény Farm létrehozóival, Annával és Dáviddal. Történetük 2019-ben kezdődött Bekölcén, amikor szinte a semmiből keltettek életre egy negyven hektáros, tíz évig üresen álló területet, és elindították rajta saját farmjukat. A céljuk az volt, hogy minél szélesebb körnek mutassák be a fenntartható életmód szépségeit saját gazdálkodásuk működtetésén keresztül. Útjuk során számos akadályba ütköztek, amelyekről most a Fenntarthatósági beszélgetésen számolnak be május 15-én 18:00 órától a Scruton V.P.-ben. A résztvevőkkel megosztják azokat a ötleteket, amelyek segítenek a fenntartható életkörülmények kialakításában, valamint a felmerülő nehézségek kiküszöbölésével kapcsolatban is hasznos tanácsokat adnak. Az esemény ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

345026493_775716387389136_3211243416968085616_n.jpgForrás: scruton.hu

Prof. Dr. Németh Attila & Vecsei H. Miklós: Kiút a depresszióból – Kalánová Barbara

Egy szokványos pszichológiai előadástól eltérő bemutatón vehetünk részt a Nyitott Akadémián, melynek keretében híres művészek alkotásain keresztül tárja elénk a depresszió világát Németh Attila pszichiáter professzor. A szakember a depresszió kialakulásának okaitól kezdve a tüneteken át a gyógyulásig vezeti végig a közönséget Vecsei H. Miklós segítségével, akinek tolmácsolásában kerülnek felolvasásra a művészek levelei. Céljuk, hogy ne csak érthetőek, de értelmezhetőek is legyenek a művek, és a mögöttük álló mélyebb jelentésrétegekhez is közelebb kerüljenek az érdeklődők. Az előadásra május 16-án 19 órától a Haller utcában található Ferencvárosi Művelődési Központban kerül sor, a jegyeket az előadásra online lehet megvásárolni.

332323074_554703120133635_4617208336632777213_n.jpgForrás: nyitottakademia.hu

A magyar turizmus egyik motorja – beszélgetés Zettner Tamással – Kalánová Barbara

A Hungaroring főszervezője és versenyigazgatója, Ifj. Zettner Tamás érkezik a Corvinusra, hogy betekintést engedjen a Magyar Nagydíj szervezési kulisszatitkaiba. Megtudhatjuk például, hogy ki áll a hazai Forma–1-es hétvége mögött, amely Magyarország egyik legmeghatározóbb turisztikai eseménye. Az előadáson hallhatunk a versenyigazgató húszéves szakmai karrierje során megélt izgalmas tapasztalatairól is, valamint a rendezvény turizmussal kapcsolatos jelentőségéről. A Tourism Club of Corvinus szervezésében megvalósuló A magyar turizmus egyik motorja nevet viselő esemény május 16-án kezdődik, 19:10-től a Corvinus E épületének II. előadójában. Az esemény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

344742871_165504339790466_7357065982186349193_n.jpgForrás: corvinustourismclub.hu

süti beállítások módosítása