Kult Köz – Májusi energialöket

federico-beccari-ahi73zn5p0y-unsplash.jpg

Közeledik a vizsgaidőszak, elérkeztek a beadandók és zárthelyik végső időpontjai. Ajánlóink segítenek kiszakadni kicsit a tanulás fárasztó mókuskerekéből, hogy az izgalmas programok után újult lelkesedéssel ülhess vissza a tankönyvek mellé. Számodra melyik a leghatásosabb energiaforrás: az Energia e-book, a borfesztivál vagy egy izgalmas kiállítás?

Borítókép: unsplash.com

Pint of Science Hungary – Kelle Fanni

Újra érkezik hazánkba az izgalmas, egyedi és szórakoztató tudományos fesztivál, amelyet Dr. Michael Motskin és Dr. Praveen Paul álmodott meg 2012-ben. A háromnapos eseményt  a világ különböző kocsmáiban rendezik meg. Az önkéntes szakemberek által működtetett Pint of Science keretein belül kutatók tárják a nézők elé legújabb tudományos vizsgálódásaikat. A rendezvényen az érdeklődők lehetőséget kapnak arra, hogy a kutatásokat, valamint azok eredményeit megvitassák a szerzőkkel. A program lefed számos témát a mesterséges intelligencia, az endokrinológia, az idegtudományok és az orvostudomány területein belül. A fesztivál május 22-24-ig tart. A Pint of Science-nek hétfőn a Hoff House, kedden és szerdán pedig a Három Holló ad otthont. 

facebook_esemeny.jpgForrás: pintofsciencehu.com 

A kis hableány – Kelle Fanni

Ki ne ismerné gyerekkorunk egyik legmeghatározóbb történetét, A kis hableányt? Sosem lehetünk elég idősek ahhoz, hogy megnézzünk egy kedves mesét, ami visszarepít minket a múltba. A Disney újra elhozza nekünk Andersen elbűvölő művét, ezúttal élőszereplős változatban. A filmben a kíváncsi természetű sellőlány, Ariel álma, hogy megismerje a tengeren túli világot. Amikor egy nap a felszínre merészkedik, beleszeret Eric hercegbe. Ariel alkut köt a tengeri boszorkánnyal, hogy emberi formát ölthessen, ám ezzel veszélybe sodorja saját életét és apja királyi trónját is. A film Rob Marshall rendezésében kerül mozivászonra, Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Melissa McCarthy, Awkwafina, valamint Javier Bardem főszereplésével. A kis hableány május 25-től tekinthető meg többek között a Cinema Cityben és a Pólus Moziban.

5486-a-kis-hableany_71664.jpgForrás: mozipremierek.hu

drMáriás: Jönnek a felszabadítók! – Kelle Fanni

A művészet mindig is hasznos eszköznek bizonyult az aktuális társadalmi helyzet árnyoldalainak kifejezésére, akár rejtett, akár explicit módon. Az emberi békét napjainkban nagyon sok tényező veszélyezteti. DrMáriás legújabb festményei “felszabadítókat” ábrázolnak. Olyan történelmi személyeket, forradalmárokat, diktátorokat, politikusokat, költőket, művészeket, vezetőket, akik felszabadítóként definiálták magukat, miközben cselekedeteik nem feltétlenül erről árulkodnak. A Jönnek a felszabadítók! című festészetszínház megidézi többek között Le Rat, Schiele, Warhol, Banksy és Picasso világát. A kiállítás június 3-ig látogatható, keddtől péntekig 10 és 14 óra, szombaton pedig 10 és 13 óra között.

large_342171588_194440020052373_2699399765801828377_n_5e05e8cb49.jpgForrás: telekomspots.hu

FLOW Energia e-book – Kelle Fanni

Szeretnél energikusabb lenni? Most, hogy egyre sűrűsödnek a zh-k,és közeledik a vizsgaidőszak is, jobban oda kell figyelnünk testünk jelzéseire. Számos sikeres ember a produktivitás és a time management területén történő útmutatásokra esküszik. Ellenben ezeken túl az energiaszintünkre is érdemes fókuszálni. A FLOW Energia e-book szeretné hozzásegíteni az olvasót egy energikusabb életmódhoz a testen, az elmén és az életmódon keresztül. Bíró Bence és dr. Borszéki Péter végigveszi azokat a faktorokat, amelyek hatalmas szerepet töltenek be abban, hogy az energiaraktárainkat maximalizálhassuk. Egy rövid e-book rengeteg hasznos tanáccsal, hogy a legjobb formádat tudd hozni szemeszter végén is.

kepernyokep_2023-05-03_170253.pngForrás: flowsupplement.hu

Médiamítoszok 3 – Klubbeszélgetések a médiáról – Kalánová Barbara

A deepfake, azaz a mesterséges intelligencia által létrehozott hamis videók jelensége kerül a fókuszba a Médiamítoszok beszélgetéssorozat következő alkalmán. A mesterséges intelligencia legfrissebb eredményeiről, a manipulált videók felismerhetőségéről, a technológia pozitív és negatív oldalairól, lehetőségeiről és veszélyeiről is szó lesz a beszélgetésen. A meghívottak között szerepel Prof. dr. Aczél Petra, az NMHH Médiatudományi Intézet kutatásvezetője, Dr. Veszelszki Ágnes, az NMHH Médiatudományi Intézet kutatásvezető-helyettese, Dr. Gosztonyi Gergely habilitált egyetemi docens, Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, valamint Mezriczky Marcell, deepfake-kutató. Az esemény május 23-án 18 órától valósul meg a Veres Pálné utcában elhelyezkedő Scruton V.P.-ben. A közönség számára ingyenes a részvétel, de regisztrációhoz kötött.

346286719_3093651584262512_1258893948480955179_n.jpgForrás: nmhh.hu

Mint Te és Én – Fiatal Magyar Fotográfia – Kalánová Barbara

A kortárs magyar fotóművészet témáit, műfaji sajátosságait és a médium különböző határátlépéseit mutatja be a Mint Te és Én című kiállítás. Harminc fiatal fotográfus közel 100 művön keresztül jeleníti meg az egyéni hangok bemutatására való törekvést és annak kihívásait. A kiállítás címe egyaránt utal az egyén függetlenségére és személyes identitásának kifejezésére, az intim én-re, a testre, valamint annak kiterjesztett határaira. Az alkotók között a szférában meghatározó nevek is feltűnnek: Kis-Kéry Anna, Klenyánszki Csilla, Ladocsi András és Vizi András Tibor műveit is megtekinthetjük. A kiállítás május 24. és augusztus 19. között, keddtől vasárnapig 12 órától 19 óráig látogatható a Mai Manó Házban.

346046503_962596821827474_1652143354006712832_n.jpgForrás: maimano.hu

30. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál – Kalánová Barbara

Az év legnagyobb diákmédiásoknak szóló rendezvényét, az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált immár 30. alkalommal rendezik meg. Az eseményen sor kerül a Nagy Diák Médiaismereti Teszt és a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat ünnepélyes díjátadójára, amely utóbbinak az eredményei is csak itt válnak nyilvánossá. Médiaszemélyiségek, sportolók, népszerű színészek és influencerek is tiszteletüket fogják tenni az eseményen, ahol megválaszolásra kerülnek a résztvevőkben felmerülő kérdések. Többek között szakmai programokon, tudományos workshopokon és tanácsadásokon lehet részt venni a program keretében május 26-án. Az esemény az újpesti UP Rendezvénytérben, reggel 9 órától kezdődik.

338705942_253196200383020_80556324605671355_n.jpgForrás: due.hu

OpeRandi – Kalánová Barbara

Jelmezek és díszletek titkos tára nyílik meg előttünk az opera és a fantázia birodalmából, a Várkert Bazár új sorozatának egyikén, az OpeRandi című eseményen. Szó lesz divatról és gasztronómiáról, melyeket nagy mértékben inspirál az opera közege. Az opera látványához tartozó design eszközöket is megismerhetjük, például különböző művészeti kellékek formájában. Weigand Lívia műhelytervező és Zöldy Z. Gergely látványtervező munkájának megismerése mellett betekintést kaphatunk abba is, hogy hol készülnek a Magyar Állami Operaház jelmezei. A sorozat műsorvezetője Bátor Anna, az eseményre pedig május 24-én 19 órától kerül sor. A jegyeket online formában lehet megvásárolni.

maria-lupan-fg0tfx1aojo-unsplash.jpgForrás: unsplash.com

Nemzetközi Afrika nap – Dobos Eszter

Afrikába mentem! - akár így is búcsúzhatnánk ismerőseinktől május 25-én, az 1963 óta világszerte ünnepelt Afrika napon. Noha utunk csak az 1. kerületig tart majd, a Szívemben Született Afrika Egyesület jóvoltából akár fényképekkel és szuvenírekkel, de élményekkel mindenképpen gazdagodva térhetünk majd haza, miután betekintést nyertünk egy távoli kultúrába. A Márai Sándor Művelődési Házban megrendezett ingyenes eseményen, délután 17 és 20 óra között több, mint tíz Afrikában jelenlévő magyar civil szervezet várja standokkal és beszélgetési lehetőséggel a látogatókat, akiknek személyes tapasztalataik izgalmas beszédtémát jelenthetnek. A standokon kóstolhatunk ugandai kávét és csokoládét; kérhetünk hennát, vagy arcfestést; és hazai alkotók kézműves termékei közül is vásárolhatunk néhány csecsebecsét. Gyönyörködhetünk az Afrika arcai című kiállítás alkotásaiban is, sőt, ha valamelyik nagyon a szívünkhöz nő, azt akár meg is vehetjük a rendezvényt követően. 

afrika_nap_forras.jpgForrás: szivembenafrika.org

II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál – Dobos Eszter

Tej és méz helyett borral és pezsgővel folyó Kánaán várja az érdeklődőket május 24-29. között, déltől éjfélig a Szabadság téren. A tavalyi siker után idén is megrendezik a Bor & Pezsgő Fesztivált, ahol közel egy héten át változatos, minőségi italokkal indíthatjuk el a nyáresti fröccsök és pezsgős koccintások időszakát. A hangulatos rendezvény az ország legjobb borászatait és pezsgő pincészeteit gyűjti össze, ha pedig megéheznél, street foodok széleskörű választéka is rendelkezésre áll. 25-én 20 órakor extra élmény jár a rendelésed mellé: Krisz Rudolf exkluzív zongorás élő koncertjét hallgathatod meg. Az eseményre a belépés ingyenes, a fogyasztás viszont csak az egyedi üvegpohár megvásárlásával lehetséges: a prémium fesztiválpohár 3499 forintért, az exkluzív 4999 forintért lehet a tiéd. A helyszínen készpénzzel nem, csak bankkártyával és HelloPay kártyával lehet majd fizetni.

bor_pezsgo_fesztival_forras.jpgForrás: borespezsgo.hu

 

süti beállítások módosítása