„Ha újságíró szeretnél lenni, akkor az első számú elvárás, hogy ne hazudj” – A Forbes főszerkesztője a Corvinuson

dsc_6988_5_optimized.jpg

Galambos Mártonnal, a Forbes magazin főszerkesztőjével beszélgettek a Corvinus kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgatói, hogy jobban megismerkedhessenek az üzleti újságírással, és betekintést nyerjenek a szféra hazai sajátosságaiba. Az esemény Taxner Tünde egyetemi oktató szervezésében valósult meg.

Írta: Kalánová Barbara; borítókép: Hegedüs Krisztián

A Forbes egyedülinek számít profilját tekintve a hazai sajtópiacon, ahol nyomtatott és online formában is jelen van. Bár a koronavírus-járvány időszakában a szerkesztőség is megérezte a print példányok hanyatlását, ennek ellenére még mindig elégedettek a magazin eladási számaival. A Forbes ismert többek között a leggazdagabb magyarokról összeállított listájáról, sikeres és híres üzletemberekről szóló cikkeiről, valamint a legértékesebb magyar influencerek rangsorolásáról.

Mennyi az annyi?

A hallgatókban felmerült a kérdés, hogy mi alapján történik a címlapszereplők kiválasztása, esetleg megkörnyékezik-e néhányan a szerkesztőséget azzal a céllal, hogy címlapra kerüljenek pénzért.

Nekem ez nem ér annyit, hogy korrupt módon csináljam. Nem kell mindenkinek újságírónak lennie, de ha újságíró szeretnél lenni, akkor az az első számú elvárás, hogy ne hazudj”

– jelentette ki Galambos Márton. A főszerkesztő tíz év alatt egyetlen olyan telefonhívást kapott, amelyben a hívó fizetni szeretett volna azért, hogy címlapra kerüljön. Galambos Márton úgy gondolja, hogy hamar elterjedt a piacon, hogy a Forbes nem befolyásolható, így kellemetlen is lenne bárki számára megkörnyékezni a szerkesztőséget. A különböző listák összeállításakor tanácsadók javaslatai alapján mérik fel, ki lehet releváns a téma kapcsán, valamint nyilvános adatokból nyert információk szolgálnak számukra segítségül. Bár előfordulnak ellenük induló perek, magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy a megfelelő módszertani eljárásokat alkalmazzák, így helyén kezelik ezeket az ügyeket.

dsc_7034_optimized.jpgA képen Taxner Tünde és Galambos Márton, Fotó: Hegedüs Krisztián

 Üzlet és újságírás

Az üzleti újságírás kapcsán felmerült a kérdés, hogy szükséges-e a jelentkezőknek kifejezetten erre a területre specializálódni ahhoz, hogy cikkeik megjelenhessenek a Forbesnál.

„Fontosabb, hogy az íráshoz értsen az újságíró, mert az kevésbé tanulható. Az üzleti tudást meg lehet utólag szerezni, de kell, hogy alapvetően érdekelje a téma, és szenvedéllyel csinálja a munkáját”

– mondta a főszerkesztő. Véleménye szerint egy újságíró legyen ambiciózus, lelkes, tájékozott, nyitott a világ felé és ötletekkel teli. A legfontosabb kompetencia azonban Galambos Márton szerint a kritikus gondolkodás, ugyanis az újságírás egy olyan műfaj, ahol ez elengedhetetlen. A felvételi folyamat során leginkább ezeket veszi számításba a Forbes.

„Egy szerkesztőségben kell, hogy legyen véleménykülönbség. Kell, hogy különböző nézetek ütközzenek, és a kollégák szabadon elmondhassák a meglátásaikat”

– magyarázta a főszerkesztő.

dsc_6945_2_optimized.jpgFotó: Hegedüs Krisztián

Galambos Márton egy általa megfigyelt jelenségre is felhívta a hallgatók figyelmét: Magyarországon az újságírók sokszor a negyvenes éveikben elhagyják a pályát, ugyanis kicsi a médiapiac, kevés az előrelépési lehetőség, így nehéz szintet lépni, magasabb pozícióba kerülni.

Ha valaki újságírónak áll, akkor érdemes felkészülnie arra, hogy vagy hosszútávfutónak áll, vagy egy idő után karriert vált

– tanácsolta Galambos Márton. Főszerkesztőként Galambos Márton újságírói tevékenységet már alig végez, a vezető pozíciót testhezállónak találja, ugyanis mindig is vezetőnek képzelte el magát. A Forbes gyakran szervez eseményeket, különböző tematikus napokat számos előadással, amin nagy örömmel vesz részt a főszerkesztő.

„Az újságírás részét annyira nem hiányolom, mert az eseményeknek, amelyeken gyakran részt veszek mint házigazda és moderátor, van egy plusz értéke, mégpedig, hogy azonnali visszajelzés van a közönség érdeklődését illetően. Érződik, hogy van egyfajta rezgés a közönség és a beszélők között, és én ezt nagyon élvezem”

– mondta Galambos Márton a Forbes által szervezett események kapcsán.

 

 

 

süti beállítások módosítása