Vizsgázás stílusosan - júniuskezdő Kult Köz

kepek_cikkekbe_2_1.png

Ha azt hinnéd, hogy meg lehet unni a kulturális filmeket, könyveket, bolhapiacokat, koncerteket, hajnali hármas társasokat, akkor, mielőtt végleg lemondanál róluk, olvass bele eheti ajánlónkba. 

Borítókép: Canva

Almási Kitti: KI vagy TE? – Kelle Fanni

A KI vagy TE? egy újabb fantasztikus pszichológiai könyv, Almási Kitti tollából, önmagunkról, és a minket korlátozó elvárásokról. Az írás alapkérdése, hogy a szabályok, amelyekkel szabályozzuk az életünket, önazonosságunkból vagy netán a megfelelés kényszeréből fakadnak-e? Társadalmunkban gyakori a másoknak való erős megfelelési vágy, így sokszor felmerülnek bennünk a kérdések: „Mit szólnának, ha tudnák…”, „Jobb a békesség, szóval…” vagy „Illik úgy viselkednem, mintha…”. A mű elején fény derül a tudatos és tudattalan szülői elvárásokra (parancsokra és engedélyekre), amelyek felnőtt létünket is meghatározzák, továbbá a könyv kitér a társkeresésre, a szexuális teljesítménykényszerre és az érzelmileg éretlen társadalomra is.

6007575_5.jpgForrás: libri.hu

Bosszúra készen – Kelle Fanni

Ha meglepő, fordulatokkal teleszőtt tinifilmre vágysz, akkor a Netflix 2022-es saját gyártású Bosszúra készen című filmje tökéletes választás számodra. A cselekmény a Rosehill gimi gazdag diákjainak életébe nyújt betekintést. A történet egyik főszereplője Drea, aki szegényebb családból származik, de kiemelkedő tanulmányi eredménye és kedvező kapcsolatai miatt az iskola legnépszerűbb diákjává válik, azonban a pasija átejti. A másik főszereplő Eleanor, a suli új diákja, aki megismerkedik Dreával, akivel meg tudják beszélni a problémáikat. Így aztán tanévkezdéskor közös projektbe kezdenek, és segítenek egymásnak bosszút állni, a helyzet azonban egyre bonyolódik. Az, hogy mégis ki az igazi bosszúálló, a film végi csattanóból derül ki.

613129_1660075028_6565.jpgForrás: mafab.hu

Friss hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2023 – Kelle Fanni

Idén újra nagyszerű és színes programokkal, valamint számos érdekességgel vár mindenkit a Friss hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Elsősorban magyar és nemzetközi versenyfilmek vetítésén vehetünk részt, de emellett a rendezők pitchfórummal, szakmai kerekasztal-beszélgetéssel, workshopokkal, valamint egyéb filmes vetítéssel (dokumentumfilm) is készülnek a látogatók számára. A fesztivál pályakezdő színész sztárjai között megtalálhatjuk Tóth Zsófiát és Babinchak Atanázt, akiknek munkáit a program középpontba helyezi, és igyekszik hozzájárulni karrierjük építéséhez. Az érdeklődők június 1-től 7-ig vehetnek részt a fesztiválon a Puskin Art Moziban.

large_344863325_778938280391453_8898007335389130045_n_7f4f2ce60a.jpgForrás: telecomspots.hu

Asteroid City - premier előtti vetítés – Kelle Fanni

Érkezik a hazai mozikba Wes Anderson legújabb filmje, az Asteroid City. Az Annie Award és Golden Globe-díjas rendező, forgatókönyvíró az 50-es évekbe repíti vissza a nézőközönséget egy amerikai sivatagi kisvárosba, ahol a Junior Stargazer kongresszus történéseit követhetjük nyomon. Ezen a rendezvényen tanulók és szülők gyűlnek össze az ország számos pontjáról, hogy részt vegyenek egy tudományos versenyen. Azonban a résztvevők nemcsak a megmérettetésre, hanem a kikapcsolódásra is szánnak időt. A vásznon olyan színészek bukkannak fel, mint Scarlett Johansson, Tom Hanks, Margot Robbie, Adrien Brody vagy éppen Sophia Lillis. Az érdeklődők az Asteroid City premier előtti vetítésén a Művész Art Moziban vehetnek részt június 3-án, este 20 órakor.

1475_1_1.jpgForrás: thecinemaatselfridges.com

Thais Gibson: Kötődési problémák – Kalánová Barbara

Úgy érzed, nehezen alakítasz ki közelebbi kapcsolatot másokkal, de szeretnél fejlődni, csak nem tudod, hogyan? Thais Gibson Kötődési problémák - Megoldások - Útmutató a mély és tartós érzelmi kötelékek kialakításához című könyvében bevezet a kötődési minták kialakulásába és annak rejtelmeibe. A gyermekkori és a felnőttkori viselkedés közötti párhuzamokat ismerteti veled, és elmagyarázza a kötődés elméletét. Segítséget nyújt abban, hogy átalakítsd berögződéseidet és felülemelkedj a kapcsolataidban rejlő kihívásokon. Többek között olvashatsz a kognitív viselkedésterápiáról, hagyományos és modern pszichológiai módszerekről, valamint megtudhatod azt is, hogyan válhat hasznodra a RAIN, vagyis a kötődési módszerek a felismerés, az elfogadás, a vizsgálat és a gondoskodás elsajátítása.

kotodesi-problemak-es-megoldasok-cikk.jpgForrás: edesvizkiado.hu

Ügynökségek Éjszakája 2023 – Kalánová Barbara

A legnagyobb hazai reklámügynökségek várnak izgalmas programokkal az Ügynökségek Éjszakáján. Ha kíváncsi vagy, mi zajlik egy reklámügynökségnél, és kiknek a tollából származnak a legmenőbb reklámok, akkor ez az igazán neked való program. A kreativitás végtelen tárháza fogadja az érdeklődőket június 2-án 17 órától. A Mediator, az Artificial Group és a Publicis Groupe Hungary is kinyitja kapuit, ahogyan az ACG, a People Group és a Progressive is, az ügynökségek listája pedig a számotokra kínálkozó lehetőségek számával együtt egyre csak bővül. Szakmai előadásokkal, diáktúrával, kötetlen beszélgetéssel és természetesen egy fergeteges bulival is készülnek a szervezők, hiszen az éjszakát a Reklámzaj afterpartijával zárják.

342801323_2164273997095237_1967278221193149854_n.jpgForrás: ugynoksegekejszakaja.hu

Segítség, kiégtem! – Kalánová Barbara

A vizsgaidőszakban sokan érezhetjük úgy, hogy nincs több energiánk, nem bírjuk a nyomást, közel vagyunk a kiégéshez. Ha neked is volt már hasonló tapasztalatod, akár ebben az időszakban, akár máskor, és szükséged lenne arra, hogy megoszd a kapcsolódó érzéseidet arról, hogyan éled/élted meg, vagy esetleg nem merült fel nálad soha, és tudod, hogyan lehet elkerülni, akkor ez a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy beszélj róla. A Király utcában megrendezésre kerülő Segítség, kiégtem! című eseményen a kiégés témakörét járják körbe a résztvevők május 31-én 18 órától. Az interaktív beszélgetésen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

347637623_793542652043690_3679115485762003048_n.jpgForrás: omgwednesday.eventbrite.com

A látványon innen – Kalánová Barbara

A látható világ jelenségeit és azok különböző festői reprezentációit csodálhatjuk meg A látványon innen című kiállításon. A három fiatal művész, Marosi Panni, Ronga Eszter és Merényi Dávid festészetében a művészettörténeti előképek és a modern képalkotó eszközök vizuális effektusai is helyet kapnak. Személyes látásmódjukon keresztül tárják elénk a telített és a harsány színek kapcsolódásában a különböző vizuális aspektusokat. A kiállítást Sinkó István képzőművész, művészeti író nyitja meg Bodor Ágnes csellista segítségével, június 1-én 18 órától a Resident Art galériában, a Horánszky utca 5-ben. A művészeti alkotások július 1-ig tekinthetők meg ingyenesen szerdán, csütörtökön és pénteken 13 órától 18 óráig.

347430035_1782248225506368_1727573890597902145_n.jpgForrás: residentart.com

Szeláví! Fesztivál – Olay Hanna

Harmadik alkalommal rendezik meg a Szeláví! Fesztivált, melynek az Egri vár másolata ad otthon Budapest agglomerációjában, Pilisborosjenőn. A fesztivál még korai fázisában van, ezért kifejezetten otthonos, családias hangulatú, ami sokat adhat kedvenc hazai előadóink fellépéséhez a szezon azon részében, amikor már egy-egy koncertjegyet is a TicketSwapról kell összehalásznunk. A nyár első hétvégéjén, június 2. és 4. között fellép az Aurevoir., a Budapest Bár és a Galaxisok, valamint mellettük Boebeck, a Freakin’ Disco, Kollár-Klemencz László, a Felső Tízezer és Járai Márk is. Alternatív felállásban érkezik rajtuk kívül a Carson Coma, az Elefánt és a Platon Karataev is. A teljes fesztiválra is lehet bérletet váltani, de a szervezők napijeggyel is készültek az érdeklődőknek.

untitled-design-6.pngForrás: szelavifesztival.hu

Lóci játszik Nyárnyitó Nagykoncert – Olay Hanna

A Lóci játszik a magyar alternatív zenei szféra kisebb együttese, amely 2014 óta a paletta része. A zenekar az évek során Fonogram díjat nyert, valamint 2017-ben a Nem táncolsz jobban, mint én című daluk lett a Strand Fesztivál hivatalos himnusza. A zenekar az idei nyári szezont a Kobuciban indítja, mely Budapest egyik legkedveltebb koncerthelyszíne a meleg évszakokban. Az Óbuda szívében található kerthelyiség számos koncertnek és bulinak ad otthont, így lesz ez június 2-án is, pénteken este 19 órától. A Lóci játszik előtt a Sorbonne Sexual lép fel előzenekarként, és számos meglepetésvendéggel is készülnek az esemény alkalmából, többek között Kaj Bettivel és Hirtling Istvánnal.

loci-jatszik.pngForrás: akvariumklub.hu

Freeszemle – Vizsgafilm vetítések – Olay Hanna

A Freeszfe, az alapítványi átalakulás előtti Színház és Filmművészeti Egyetemből kivált felnőttképzési program a színházhoz és színművészethez kapcsolódó szakok mellett mozgóképes szakokat is hirdetett, melyeknek hallgatói a diplomafilm-vetítés keretében mutathatják be vizsgamunkáikat az érdeklődőknek. A filmes, a tévés és a dokumentumfilmes hallgatók műveit színesítik a szakokon oktató művészek filmjei is: láthatjuk többek között Enyedi Ildikó, Pálfi György és Szász János munkáit. A vetítés június 2-án, pénteken 18 órától veszi kezdetét a CEU Nádor utcai épületében, a B Auditóriumban, az érdeklődők pedig normál, kedvezményes vagy támogatói jegyet válthatnak. Az esemény Facebook oldalán elérhető a részletes program, a 18 órától és a 20 órától induló blokkok különböző filmeket tartalmaznak.

https_www_freeszfe_hu.jpgForrás: freeszfe.hu

10 éves a Játszóház Projekt – Olay Hanna

A Játszóház Projekt célja a modern társasjátékok népszerűsítése. Munkájuk egyik sikere, hogy a társasjátékozás valóban reneszánszát éli napjainkban, számos új és ötletes verzió jelenik meg, ráadásul olyan szintre bővült a kínálat, hogy bárki megtalálhatja a leginkább neki való játékokat. A Játszóház Projekt épít erre a trendre: megkedveltetni az emberekkel a társasjáték műfaját, legyen szó fesztiválokról, csapatépítő programokról vagy iskolai foglalkozásokról. 2013-ban indították útjára a projektet, így aztán idén ünneplik a tizedik születésnapjukat. Ennek apropójából a Dürer Kertben tartanak egy hatalmas társas bulit május 29-én, hétfőn, délután 14 órától egészen este 23 óráig. Az eseményre várnak minden korábbi és jelenlegi rendszeres társasozót, azokat, akik valamilyen alkalmon találkoztak a projekttel, illetve azokat is, akik régóta el akartak jutni valamelyik eseményre, de eddig nem sikerült nekik. A délután során kicsik és nagyok is kivehetik a részüket a társasozásból, de ezen felül lesz zene, torta, rekorddöntési kísérlet, és egy újabb társasjáték ősbemutatójára is sor kerül.

https_www_jatszohazprojekt_hu.pngForrás: jatszohazprojekt.hu

Társasjátékok éjszakája – Dobos Eszter

Mi az: egyszerre játék és válóok? Bár ennyire talán nem vészes a helyzet, de a társasjátékok valóban heves konfliktusokat képesek okozni. Az előnyök száma azonban sokkal nagyobb: segíthetnek a tanulásban, önmagad és a másik megismerésében, fejlesztik az együttműködési készséget, akár az ügyességet is, mindezt szórakoztató formában. A termékek változatosságának köszönhetően ma már játszhatsz utazás közben, a vízben, csapatban, párban, online és offline, illetve józanon és kevésbé józanon is – ez utóbbit leszámítva korosztálytól függetlenül. 2013 óta június első szombatján a társasjátékok napját ünnepeljük az International Tabletop Day keretében. A Társasjátékok éjszakájának szervezői a világnap kapcsán szeretnének hagyományt teremteni, hogy minden korosztály megismerhesse és megszerethesse a társasjátékok élménydús világát. Ennek alkalmából június 3-án számos budapesti, vidéki és határon túli helyszín várja – sokuk kedvezményekkel – egy teljes éjszakán keresztül a játszani vágyókat, hogy bárki kipróbálhassa, hogy este nyolckor vagy hajnali háromkor izgalmasabb-e a Ki nevet a végén? A résztvevő helyszínekről és a részletekről az esemény honlapján tájékozódhatsz.

tarsasjatekok_ejszakaja_forras.jpgForrás: Facebook

Piacok Napja X Belvárosi Fesztivál – Dobos Eszter

Ráérsz június 3-án, szombaton vagy 4-én, vasárnap? Akkor irány az Erzsébet tér! A Nem Adom Fel Alapítvány, a Hello Piac és a Belvárosi Fesztivál által újra megrendezett Piacok Napja X Belvárosi Fesztivál nem csak izgalmas programokat és minőségi, változatos termékek szemet ragadtató kavalkádját kínálja; a látogatók egy olyan eseményen vehetnek részt, amely a társadalmi érzékenység, a közösségépítés és a korosztálytól független szórakozás tökéletes mintapéldája – ráadásul kutyabarát. A rendezvényen olyan témák kerülnek előtérbe, mint a fenntarthatóság, a tudatos vásárlás, a magyar termelők és kisvállalkozók, illetve a fogyatékkal élők munkájának támogatása és az emberi kapcsolatok erősítése. A közösségi piac csábító kínálatának az egyedi, DIY termékek, a természetes alapanyagokból készült kozmetikumok és a kézműves gasztro-alkotások csak egy részét jelentik; emellett a Nemadomfel Együttes jóvoltából koncert, és bárki számára nyitott, ám regisztrációköteles ülőröplabda bajnokság is.

piacok_napja_x_belvarosi_fesztival_forras.jpgForrás: Facebook

süti beállítások módosítása