Olvasásról olvasóknak – Könyvheti Kult Köz

kepek_cikkekbe_3.png

Olvasni bármikor lehet - így ezen a héten délutáni, éjszakai és napokon át tartó programok egyaránt várják a lelkes olvasókat. Felfrissítheted a könyvespolcod, dedikáltathatod kedvenc alkotásodat és megismerkedhetsz a fiatalok, illetve az írók és művészek olvasási szokásaival is. Ha pedig a sok olvasás után kinyújtóztatnád elgémberedett tagjaidat, egy jógaóra vagy fitness fesztivál biztosan nem okoz csalódást – legfeljebb izomlázat.

Borítókép: Canva

Más néven – Kelle Fanni

A Netflix top 10-es listájára is felkerült a nemrég megjelent Más néven című akciófilm, thriller, amely tökéletes választás lehet azok számára, akik egy teljes estét kitöltő (körülbelül 2 óra játékidejű), a romantikát mellőző mozizásra vágynak. A történet egy harcedzett, különleges ügynök küldetését tárja fel. Már a film  kezdetén kiderül Adam rátermettsége.  A főszereplő feladata, hogy beépüljön  egy bűnszövetkezetbe, azonban az idő előrehaladtával barátságot köt a gonosz csapat főnökének kisfiával. Végül az ügynöknek morális dilemmával kell szembenéznie: vajon főnöke utasításait követi vagy megmenti egy ártatlan testvérpár életét?. A francia alkotást Morgan S. Dalibert rendezte,  a főbb szerepekben többek között Alban Lenoir, Éric Cantona és Thibault de Montalembert látható.

mas-neven--2023--r9243hkshe.jpgForrás: konyvlexikon.hu

Csató József: My Memory Foam Keeps Forgetting  – Kelle Fanni

Csató József legújabb kiállítása a Deák Galéria falai közé költözött. Csató a magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett, majd háromszor is elnyerte a Derkovits Gyula Ösztöndíjat, 2013-ban pedig az Eszterházy-díjat. Alkotásai, amelyek a leglényegesebb hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményekben szerepelnekl, áthatóak voltak már Bécsben, Stuttgartban, Berlinben, Antwerpenben, valamint Dallasban is. A My Memory Foam Keeps Forgetting című kiállítás a művész magánéletének helyszíneit tárja a látogatók elé. Az alkotó művészetére jellemző a terek és formák kontrasztja, a kollázsszerűség és szürrealitás. A képek értelmezése a szemlélődők egyéni látásmódjától függ. A tárlat július 28-ig, szerdától péntekig 12 és 18 óra között látogatható.

large_345584336_213321181441893_5270824619075607594_n_d86a3733f5.jpgForrás: telecomspots.com

Nekem az olvasás – fiatal szemmel – Kelle Fanni

Mennyire igaz, hogy nem olvasnak a fiatalok? Esetleg nem úgy olvasnak, mint a korábbi generációk, vagy nem olyan jellegű könyveket olvasnak? Mi az, amit olvasásnak nevezhetünk? Vajon csak a szépirodalom vagy a szakkönyv, szakcikk is olvasásnak tekinthető? Hogyan tekintsünk a közösségi média platformjain megjelenő posztokra, kommentekre? A kedvenc podcastok és YouTube videók átvették a kedvenc könyvek helyét? Ilyen és az ehhez hasonló kérdéseket járja körbe Fekete Giorgio, a Carson Coma énekese, Jakobovits Kitti, pszichológus, terapeuta és Vecsei H. Miklós, színész. A Nekem az olvasás című beszélgetést Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárának igazgatója moderálja. Az eseményt a Vörösmarty téren rendezik meg június 10-én 15 órakor.

346798970_795300442204839_7962393791141963013_n.jpgForrás: Facebook.com

Nekünk írták a dalt! – Kalánová Barbara

Nagyszabású Kádár-kori poptörténeti kiállítást tekinthetünk meg június 8-án a Magyar Zene Házában. A tárlat a rendszerváltás előtti évtizedekre tekint vissza és az aktuális korszak popkulturális vonatkozásait igyekszik bemutatni, például a nyolcvanas évekből az underground és a kortárs művészet egymásra találását. A kiállítás alatt több beszélgetésnek is a részesei lehetünk. Zenei szakemberek, művészeti írók is érkeznek az eseményre, például a társművészetek terét bemutató beszélgetésre Vass Norbert művészeti író, szerkesztő, kritikus érkezik. A vendégekkel az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd beszélget. A szervezők 19 órára várják az érdeklődőket. A jegyek online formában vásárolhatók meg.

336119929_235803715627319_6609319331524667057_n.jpgForrás: magyarzenehaza.hu

Borikönyv író-olvasó és közönségtalálkozó – Kalánová Barbara

Tóth Júlia Éva Borikönyv – Jelenetek Péterfy Bori életéből című könyve nagy utat járt be a megjelenése óta, például 2022-ben megkapta az Év Könyve díjat. Az életrajzi könyvről most lehetőség nyílik beszélni az íróval és a főhősnővel, akik arról is mesélnek, mi minden történt velük a könyv megjelenése óta. Az író-olvasó találkozóra június 7-én kerül sor a Főfoto Galéria és Kávézóban, ami a Budapest, Baross utca 10-ben található. Ha szereted a Borikönyvet, akkor mindenképp gyere el és hozd magaddal a kötetedet is, mert a helyszínen lesz lehetőség dedikáltatni. Amennyiben még nem szerezted be a művet, lehetőséged lesz arra is, hogy ott vásárold meg. Az esemény 19 órától kezdődik.

348811193_1394278631142831_6548138283339669449_n.jpgForrás: scolar.hu

Szenvedélyeink fogságában – Kalánová Barbara

Zacher Gábor szerint mindannyiunknak van valamilyen fajta függősége; legalább négyet vagy ötöt mindenki fel tudna sorolni. Fontos, hogy szenvedélyeinket az egészség keretein belül tudjuk értelmezni, fel kell ismernünk, hogy olykor átesünk a ló túloldalára. Ebben a teljesítményorientált világban, amelyben élünk, érdemes lehet elgondolkozni, hogy a szenvedélyességből hogyan válik függőség és hogyan tehetünk ellene. Ennek kapcsán beszélget Szily Nóra Zacher Gáborral a június 5-én tartandó Femina Klub-esten, amelyet a Szenvedélyeink fogságában – Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiájáról címen hirdettek meg. Szó lesz többek között a munkaalkoholizmusról, valamint a sorozat- és a finteszfüggőségről is. Az esemény 18 órakor kezdődik a József Attila színházban.

342056857_1361208101117286_9008698946919757783_n.jpgForrás: Femina.hu

Miniszobrok budai sétája – Kalánová Barbara

Kíváncsi vagy, milyen aprócska szobrokat rejt Budapest? Vajon hány lehet belőlük és hol találhatók pontosan? Megtudhatod egy séta keretén belül, miközben a Kolodko-szobrok izgalmas történeteiről szerzel tudomást, például miért kifejezetten oda helyezték el  a műemléket, van-e a funkciója, és melyik külföldi városban van a párja. Az alkotó, Mihail Kolodko szobrászművész Magyarországon  különleges miniszobrairól híres. Megtekintheted többek között a Főkukacot, a Rubik-kockát, a Lecsó, és Mekk Mestert is. Június 10-én a Miniszobrok Budai sétáján a fentebb említett és a benned felmerülő további kérdésekre is választ kapsz, miközben megcsodálhatod őket. A séta 10-től veszi kezdetét és körülbelül 2,5 órás a programra lehet számítani. Az eseményre online lehet  jelentkezni.

343216897_268795785501618_2670053537793251817_n.jpgForrás: korzozzvelunk.hu

Irodalom Éjszakája – Dobos Eszter

A Vígszínház színészei felolvasást tartanak a Fővárosi Állat-és Növénykert kilenc különböző helyszínén június 7-9. között. Röviden így lehetne összefoglalni az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Irodalom Éjszakájának programját, ám ebből nem derülne ki, hogy az esemény minden évben a város más részében kap helyet, hogy az irodalmi élmények mellett a kulturális értékekre is felhívják a figyelmet. Rejtve maradna az is, hogy a három este alatt huszonhét ország huszonhét szerzőjének alkotásából hallhatunk részleteket színészek közreműködésével; többek között Izland, Dél-Korea, Észtország és Olaszország íróinak műveivel is megismerkedhetünk majd. Nehézséget okozna az időpont behatárolása is; a résztvevők minden nap 19 óra és 23 óra között járhatják körbe saját érdeklődésüknek megfelelően a felolvasópontokat, ahol minden alkotás nyolc alkalommal hangzik el egy este alatt. Az egymondatos ajánlóból nem derülnének ki az olyan érdekességek sem, mint hogy a rendezvény idei témája a “lábnyomok”, és minden érdeklődőnek lehetősége van részt venni nyereményjátékon is. Ebből az ajánlóból viszont mindez kiderült, ahogy az is, hogy az esemény ingyenes, de regisztrációköteles.

irodalom_ejszakaja.pngForrás: Facebook.com

94. Ünnepi Könyvhét – Dobos Eszter

Mi vár a 94. Ünnepi Könyvhéten, amelyet június 8-11. között a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén rendeznek meg? 160 kiállító, 146 stand; könnyűzenei koncertek, dedikálások, változatos színpadi programok és könyvbemutatók. A Budapest olvas! – Flashmob keretében másokkal együtt merülhetsz el a történetek világában; vidd magaddal a kedvenc olvasmányodat, regisztrálj a kijelölt pontok egyikén, vedd át az ajándék kitűződet és már olvashatsz is! Az esemény könyvmolyok számára valódi álomvilág. A számos könyv (amelyek között régi kedvencek és új megjelenések egyaránt szerepelnek), bár erősen veszélyezteti a bankszámlaegyenleget, éjszakákon átívelő, barátoknak lelkendezős, maga után – legalábbis a következő könyv elkezdéséig – kitölthetetlennek tűnő űrt hagyó olvasmányélményt ígér. Látogass ki a 94. Ünnepi Könyvhétre, töltsd fel a könyvespolcaid a következő évre (érdemes pár könyvjelzővel is bővíteni a gyűjteményt), és hallgass bele a színpadi előadásokba is.

unnepi_konyvhet_forras.jpgForrás: Facebook.com

Jóga a Budapest Parkban Jordán Adéllal – Olay Hanna

A Budapest Park az idei szezonban nem csak koncerteknek ad otthont, hanem egyéb izgalmas programoknak is, kezdve rögtön a Csinibaba Táncdalfesztivállal még májusban, június 10-én pedig egy újabb különleges programmal, jógaórával folytatva. A Park bejáratához közelebb eső, a tánctértől leválasztott részt, a Dzsungelt a látogatók valószínűleg a kedvenc after helyszínükként ismerik, vagy esetleg a téli szezonból, a korcsolyapálya melegedőjeként. Ezen a délelőttön azonban teljesen más szerepet kap: a résztvevők telis, de teli pakolják majd jógaszőnyegekkel. A jóga egyre népszerűbbé válik a nyüzsgő és rohanó hétköznapjainkban, amikor némi nyugalomra vágynánk, és egyre népszerűbb nálunk is, hogy különböző ismert emberek, akik otthonosan mozognak a sport rejtelmeiben saját gyakorlatsoraikat megosztva a közönséggel egy-egy alkalmat oktatóként vezessenek. Éppen ezt a feladatot kapja ezúttal Jordán Adél is, a Katona József Színház színésznője, aki a foglalkozást fogja vezetni. Az délelőtt 10 órakor kezdődő eseményre jegy vásárlása szükséges, valamint a résztvevőknek a jógamatracot sem szabad otthon felejteni.

2aa779f002829c47db8328071fec3cf3.jpgForrás: budapestpark.hu

Máklikőr Piknik a Filozófusok kertjében – Olay Hanna

A Máklikőr nevű zenekart senkinek nem kell bemutatni, aki visszajáró olvasója blogunknak – számos alkalommal ajánlottuk már koncertjeiket különböző helyszíneken. Aki viszont esetleg még nem találkozott a nevükkel annak elárulhatjuk: a Máklikőr egy csapat fiatal fiúból álló zenekar, akik nem régen robbantak be a magyar alternatív zenei szférába, azóta azonban megállíthatatlanul menetelnek. Játszottak a szférában meghatározónak számító 30Y előzenekarként, a Turbinában pedig nemrég első önálló koncertjükre is sor került. A nyáron pedig szintén számos helyen találkozhatunk majd velük, legyen szó kisebb klubkoncertekről, szabadtéri zenélésről, vagy fesztiválokról. Június 10-én, szombaton egy korábbi hagyományukhoz nyúlnak vissza, és újra egy piknik keretében fognak zenélni az egybegyűlő közönségnek, ezúttal a Filozófusok kertjében, Budán, a Gellért-hegy oldalában délután 16 órától kezdve.

347550428_1279535075985438_5314677157765293714_n.jpgForrás: Facebook

Hogy olvasnak az írók, művészek? – beszélgetéssorozat a Vasas Könyvtár vendégeivel – Olay Hanna

A 94. Ünnepi Könyvhét és a Budapest 150 Könyvfőváros 2023 keretében a Vasas Könyvtár szervez beszélgetéssorozatot a pódiumszínpadon. Az alkalom már önmagában különleges, hiszen a rendezvény résztvevőinek három különböző időpontban is lehetősége van figyelemmel követni a diszkussziót, mivel variációk egy témára címszóval háromszor három vendéggel járja körül ugyanazt a kérdéskört a könyvtár vezetője, Mátraházi Zsuzsanna, mégpedig: Hogy olvasnak az írók, művészek? Spiró György, Nádasdy Ádám, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Halász Judit, Závada Pál, Háy János, és még sokan mások árulják el,  hogyan kezdődött kapcsolatuk az irodalommal, hogyan olvasnak most, és miért annyira fontos számukra a hivatásuk. Pénteken 14:30-tól, Szombaton pedig 11 órától, és 15:45-től várják az érdeklődőket.

vasas_medium.jpgForrás: hollesz.hu

A folyó – a Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertje – Olay Hanna

Kollár-Klemencz László neve nem csak saját zenekarából csenghet ismerősen, hanem a könyvespolcról, vagy akár a Budapest Bár nevű zenekarból egyaránt. Emellett azonban saját kamarazenekarával is több albumot kiadott az elmúlt évek alatt, ezek sorában az ötödik a most megjelent, A folyó. A dalszerző irodalmi munkássága is erősen egybefonódik a természettel, ahogy ez a zenei világban is észrevehető: klasszikus zenei, népzenei és világzenei motívumok is keverednek a magyar könnyűzenei, alternatív szcénának ebbe a különleges színfoltjába, melyet Kollár-Klemencz László képvisel. A koncertre a Várkert Bazárban kerül sor, június 9-én, pénteken 20 órától, az eseményre a helyszín honlapján válthatók jegyek, eső esetén pedig egy héttel később rendezik meg a koncertet.

a-folyo-a-kollar-klemencz-kamarazenekar-koncertje-original-215007.jpgForrás: jegy.hu

süti beállítások módosítása