Kult Köz – Szabadtéri mozizások, nyáresti sportprogramok és Metrófesztivál

kepek_cikkekbe_3_1.png

Végre elérkezett a nyár – olyan sokan vártuk már! Legyén fent a magaslatokban, vagy éppen élj át nehezebb időszakot, Budapest kincsesládikóként számtalan opciót tartogat számodra, hogy értékesen töltsd el a szabadidődet. Sorolunk is pár példát eheti programajánlónkban.

Borítókép: Canva

Anya – Kelle Fanni

Jennifer Lopez főszereplésével készült új Netflix film, az Anya, hetekig fellelhető volt a streeming szolgáltatás top10-es listáján. A történet egy ex-katona nőről és lányáról szól. A  nyitó jelenet egyből megragadja a nézők figyelmét, akik szemtanúi lehetnek annak, mennyire magasan kiképzett és erős hősnőt alakít Lopez. Habár vannak a cselekményben hiányosságok, és néhol kissé összegabalyodnak a szálak, összességében egy pörgős akciófilmet készített Niki Caronak. A számos díjat elnyert filmrendező nevéhez köthető a Mulan, a Menedék, valamint a Bálnalovas is. Az Anya című filmben többek között olyan színészek tűnnek még fel, mint Jospeh Fiennes, Gael García Bernal és Lucy Paez.

anya-jennifer-lopez-lucy-paez-1.jpgForrás: filmtekercs.hu

Mozi.kert – szabadtéri filmvetítések a MOMkult kertjében – Kelle fanni

Mozi a szabad ég alatt? Naná! Júniustól MOMkult újra várja a szabadtéri vetítések szerelmeseit, és azokat, akik egy kicsit nosztalgiázni szeretnének, hiszen a Mozi.kert megőrizte régi, klasszikus hangulatát. Sokan nem tudják, hogy A MOM-ban huszonkét évvel ezelőtt indult vetítések akkoriban kivételesnek számítottak az egész fővárosban. Az egyedi légkört megteremtő műfaj, azaz aa szabadtéri filmvetítés azóta számos helyszínen helyet kapott már. Június 14-én, szerdán az érdeklődők a Moszkva tér című filmet tekinthetik meg a MOMkult-ban este 21 órától 22:30-ig. A 2001-es magyar alkotásról érdemes tudni, hogy 1989 tavaszán játszódik a történet, amikor Magyarország nagy változások előtt állt. A filmvígjáték 4 érettségiző fiatal történetét mutatja be, akik azonban nem foglalkoznak a politikai ügyekkel, hiszen a nagybetűs életre készülnek, amely lassan kezdetét veszi.

mozikert_c22df38f8a.pngForrás: telecomspots.hu

Social media és kommunikáció workshop – Kelle Fanni

Vajon miért olyan fontos a gasztrovállalkozás jelenléte az online térben? Hogyan lehet jól csinálni, és milyen rizikói vannak, ha magunkra maradunk a tartalomgyártásban? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre válaszol a Social media és kommunikációs workshopon Szabó Kata, social media tanácsadó, akinek ügyfelei között megtalálható a SALT, a Solid, az Ykra és a Bortársaság; valamint Losits Gábor gasztrokommunikációs szakember, a Skillcom koncepció- és stratégiai tervezője. A programon érintik a weboldal tervezés, a pénzégető funkciók, a hirdetések és a megfelelő social stratégiák témakörét is. Az esemény a Kastnerben lesz, és június 13-án, 17:30-kor kezdődik.

large_sm_event_piqniq_20230415_4_da9ab7eddf.jpgForrás: telecomspots.hu

Mozgás Éjszakája – Kelle Fanni

Szeretsz mozogni, netán még éjjeli bagolynak is tartod magad? Akkor ajánljuk, hogy vegyél részt a Mozgás Éjszakáján, és sportolj több ezer emberrel együtt a főváros szívében! Ezen az estén összesen 18 különböző sportágat próbálhatnak ki a résztvevők teljesen ingyen a Hősök terén és a Városligetben. A szervezők többek között zumbával, korfball-lal, lábtoll-labdával, teqball-lal, street workouttal, valamint a boulderezéssel (falmászás) is várják a látogatókat. Továbbá az esemény keretein belül lesz éjszakai élményfutás, belvárosi kerékpártúra, gyalogtúra az új Néprajzi Múzeum tetejének érintésével és rengeteg más izgalmas mozgásforma. Az eseményt június 16-án rendezik meg, amely a Hősök terén kezdődik 20:45-kor egy zumbás bemelegítéssel.

large_347815492_552286870397888_4227532444278330596_n_0c6c3c2a25.jpgForrás: telecomspots.hu

Metrófesztivál – Kalánová Barbara

Az M3-as metróvonal felújítása befejezésének alkalmából különböző izgalmas programokban lehet résztvenni június 15-én és 16-án a  felújított állomásokon. A Nagyvárad téren a NEO, a Jazzbois és a Galactic Jackson szórakoztatják az arra járókat, a Corvin-negyedben metrókibeszélő közvígjátéknak lehetnek tanúi a látogatók a Stand-up Budapest előadásában. A Deák Ferenc térre érkezve a RadioCafé élő rádióműsora lesz hallható, az Arany János utcában a Független színházak produkciója tekinthető meg. A Nyugati Pályaudvaron a Soharóza és a Budapest Ballet Grand Prix műsora látható majd, a Lehel téren pedig metrótörténeti kiállítás, és bárzongoristák várják az érdeklődőket. A Metrófesztiváli programok a Budapest 150 programsorozat keretén belül valósulnak meg.

350936803_639930398010864_4253808064307232385_n.jpgForrás: budapestbrand.hu

Kertmozi a Budapest Gardenben – Kalánová Barbara

Ha szeretsz mozizni, akkor imádni fogod a Budapest Garden egész nyárra tervezett programját. Szerdától szombatig hetente a szabad ég alatt nézheted kedvenc horrorjaidat, vígjátékaidat, és  meselfilmjeidet is. Június 14-én az Anabelle-től borzonghatsz, 15-én a Szellemirtókon nevethetsz, 17-én pedig a Ghostot nézve tölthetsz el kellemes estét akár egyedül, akár a családod, párod, barátaid társasaágában. A filmeket magyar szinkronnal vetítik, felirat nélkül. A Kertmozi a Garden Beach homokos területén helyezkedik el, így érdemes ennek megfelelő öltözéket választani. A belépés ingyenes, ezért hely sem foglalható előre.

350491725_1234259607449916_8390608633299686729_n.jpgForrás: budapestgarden.com

Robert Greene – A hatalom 48 törvénye – Kalánová Barbara

Foglalkoztat a hatalom megszerzése, és érdekelne, hogy mi ennek a folyamata? Ha a válaszod igen, vagy csak olvasnál arról, hogy milyen törvények érvényesülnek, miközben hatalomhoz jutsz, ajánljuk figyelmedbe Robert Greene A hatalom 48 törvénye című könyvét, ugyanis kendőzetlenül vázolja fel azokat a tényezőket, amik nélkülözhetetlenek hozzá. A hatalom 3000 évre visszanyúló történetét foglalja össze olyan szabályokba, amelyek ismeretében, és azoknak alkalmazásával megragadhatod az uralmat, segíthet megérteni a hatalomra törők tetteinek hátterét és sok esetben megvédeni magad másokkal szemben. A könyvben olvashatsz többek között Machiavelli filozófiájáról is, akitől „A cél szentesíti az eszközt” ismert mondás származik. 

a-hatalom-48-torvenye-pdf1.pngForrás: norberthires.com

Az eredet esszenciája  – Kalánová Barbara

Ha szívesen kapcsolódsz a természethez, foglalkozol önismerettel és megnéznéd, hogy mindez hogyan bontakozik ki a festészetben, akkor érdemes ellátogatnod Az eredet esszenciája című kiállítás megnyitóra. Amellett, hogy számos különleges festményt csodálhatsz meg, az alkotóval, Petényi Orsolyával. A Vándorecset Önfelfedező Kreatív Közösség & Mozgó Műhely és POE Art eseménye a MagNet Közösségi Házban valósul meg június 12-én 19 órától. A kiállítás célja, hogy az érdeklődők elmélyedjenek a szabad képalkotásokban, mentálisan felfrissüljenek, kikapcsolódjanak, és megoszthassák egymással meglátásaikat. A részvételi szándékot a vandorecsetkozosseg@gmail.com címen lehet jelezni.

350924763_1381461099303172_8507158922610153562_n.jpgForrás: Facebook.com

Udvar Fesztivál — Olay Hanna

Az Udvar Fesztivál elsődleges célja, hogy közelebb hozza a roma csoportokat és művészeteket a társadalomhoz, valamint fontos üzenete a megismerés, az elfogadás és az elismerés. A tavalyi évben már sikeresen megvalósítottak egy eseményt, melynek keretében roma és nemroma zenészek előadására, valamint különböző egyéb, nem zenei programokra is sor került. Az idei évben újult lendülettel, ismét megszervezték a fesztivált, június 16-án és 17-én, a Borsod megyei Arlón. A rendezvény a helyi résztvevők számára olyan kulturális programot biztosít, amin egyébként nem lenne lehetőségük részt venni, a külföldről, vagy az ország egyéb pontjairól érkező látogatók számára pedig előítéletektől mentes képet ad, és segít lerombolni a fennálló prekoncepciókat. Mindez remekül mutatja a kezdeményezés fontosságát.

kep_1_10.pngForrás: adjukossze.hu

Dupla Bëlga a Kobuciban — Olay Hanna

A Bëlga még az ezredforduló előtt alakult, és eddigi, több mint húsz éves pályafutása során ikonikus zenekarrá vált. Direkt politikai témájú albumot csak a 2010-es évektől kezdve adtak ki, de számos olyan daluk született ezt megelőzően is, amely erősen a magyar kultúrához kötődik, vagy arra épít, általában rap formájában. Ilyen volt a Nemzeti hip-hop, amely a nacionalizmus témáját dolgozza fel hazánkban, a Királyok a házban, amely történelmi tematikájú, a Philosopher’s Delight pedig a filozófiatörténetet mutatja be más köntösben. A zenekar június 16-án és 17-én, 20 órától a Kobuciban tart dupla koncertet. Budapest egyik legszebb szabadtéri helyszínén, Óbudán a lámpások alatt élvezhetjük a nyárestét a Bëlga zenekar és néhány fröccs kíséretében.

kep_2_10.pngForrás: telex.hu

Fiúk ~ Pontoon — Olay Hanna

A Fiúk két nagylemez mellett számos kislemezt is kiadott 2019 óta tartó működése, illetve a Félek című első száma óta. Heterogén zenei ízléssel került össze az öt – saját elmondásuk alapján – meglehetősen különböző fiú, Bíró Bence, Kasó Máté, Bánszki Botond, Iványi Máté és Lengyel Levente. Zenéikkel alapvetően a hazai alternatív közönséget próbálják célozni, példaképeiknek  pedig a 30Y-t, az Elefántot, illetve az Esti Kornélt tartják. A nyáron számos fesztiválon jelen lesznek, például a Fishing on Orfűn, a Campus és a Fezen fesztiválon, valamint a Művészetek Völgyén, a SZIN-en, és a Strand Fesztiválon. Június 17-én, a szezon elején pedig a Pontoon hajóján találkozhatunk velük, a Lánchíd lábánál, este 20 órától.

kep_3_6.pngForrás: hardrock.hu

Menekülés Godot elől V3 - ChatGPT változat — Olay Hanna

Igazi színházi különlegességgel találkozhatnak az érdeklődők június 14-én, szerdán, este 19:30-tól. Beckett klasszikus drámáját, a Godot-ra várva folytatását adja elő a Budapesti Anarchista Színház a Menekülés Godot elől című darabban. A mű  különlegessége nem csak az, hogy toldásképpen folytatást alkottak a klasszikushoz, hanem mindezt a mesterséges intelligencia használatával tették. Az első verzió még 2019-ben született, amit a mesterséges intelligencia akkori verziójával írattak. Azóta azonban berobbant a világba a ChatGPT technológiája, így a darab felújításra szorult. Az új verziót egyaránt ajánlják annak, aki látta már valamelyik korábbit, és annak is, aki még nem látott egyet sem, mivel az új darab teljesen más élményt nyújt a korábbiakhoz képest. Az új verziónak az RS9 Színház ad otthont a Rumbach Sebestyén utcában.

kep_11.pngForrás: jegy.hu

süti beállítások módosítása