Az IT útvesztőjében – informatikai rendszerek a Corvinuson

image_31.pngGólyaként könnyű eltévedni a sok új információ labirintusában, így nem csoda, ha kissé tanácstalanul áll az ember a számos egyetemi felület előtt. Összegyűjtöttünk pár információt az egyetem informatikai rendszereiről, hogy segítsünk a tájékozódásban.

Írta: Tóth Valter, borítókép: universitetslararen.se

Neptun

Az egyik legalapvetőbb rendszer, amellyel biztosan gyakran fogsz találkozni. Itt történik a féléves bejelentkezés, a tárgy- és vizsgafelvétel, valamint a díjbefizetések. Emellett sok adminisztratív teendőt is itt kell végezni, például a kérvények leadását, illetve az ösztöndíjak igénylését.image-2_4.png

Outlook

Az egyetem hivatalos levelezőrendszere. Ha egy oktatónak vagy egyetemi munkatársnak szeretnél írni, mindig ezt érdemes használni. Mindenkinek jár egy egyetemi keresztnév.vezetéknév@stud.uni-corvinus.hu struktúrájú email cím, amin keresztül elérhetsz másokat, valamint ide kapod a legtöbb fontos információt is (például a Neptun-üzenetek értesítéseit is), úgyhogy érdemes rendszeresen ránézni. Ezenkívül nem árt tudni azt sem, hogy minden hallgató jogosult egy Office 365 csomag használatára, melyet a Microsoft 365 oldaláról tölthet le.

Cusman

Sokszor találkozol majd ezzel a kifejezéssel is, hiszen a legtöbb helyre – mint például a Moodle, a Teams vagy a MyCorvinus – ezzel a felhasználónév-jelszó párossal kell majd belépned. Ez tehát a Központi Felhasználói Adminisztrációs Rendszer, ami egységesíti a felületekre való bejelentkezést.image-3_1.png

Moodle

Szintén nap mint nap emlegetett „szállóige”, az egyetem hivatalos e-learning felülete, ahol előadásvideókat, olvasnivalókat, teszteket találhattok. Minden kurzus saját fület kap, ahova az oktató feltöltheti a tárgyához szükséges anyagokat.image-4_2.png

Teams

Bizonyára te is ismered már a Microsoft online meeting platformját. A nem jelenléti órák, konzultációk megtartására kiválóan alkalmas, valamint gyakran használjuk kapcsolattartásra vagy csoportmunkára is.

Egyetemi wifi és VPN

A véges mobilnettel rendelkezőknek különösen fontos lehet, hogy ingyenes wifi-hálózat érhető el az egyetem területén Cornet-EAP és eduroam néven. Mindkettőre a Cusman azonosítóval tudtok belépni. A VPN (virtual private network) hasznos lehet a védett egyetemi oldalak megtekintéséhez, valamint a könyvtári adatbázisok eléréséhez is. Emellett más fontos tudományos forrásokat is elértek, ha az itt leírt módon aktiváljátok a szolgáltatást.

Intézd Online

Egy viszonylag új felület, viszont rendkívül hasznos lehet a tanulmányi ügyek intézésében. Különböző fülek között böngészhetsz a számodra aktuális probléma megoldásának érdekében, valamint a feltöltött információk segítségével sokszor külső beavatkozás nélkül is választ kaphatsz kérdéseidre. Amennyiben mégsem kapnál választ, a felületen közvetlen levelezést indíthatsz az ügyért felelős munkatársakkal, ügyedet pedig folyamatosan nyomon tudod követni. Ha tanácstalan vagy akár a diákigazolvány-igénylés, az ösztöndíjak, a specializációválasztás, az Erasmus vagy a külföldi részképzés témájában, nézz rá a platformra az egyetem honlapján a „Hallgatóknak” fül „Hallgatói tanulmányi ügyek” pontjára kattintva.image-5.png

MyView

Az egyetem új hallgatói véleményezési rendszere, ahol az általad felvett tárgyakat és oktatókat véleményezheted a félév végén. Ezzel segítheted a tanárok munkáját, valamint lehetővé teheted, hogy a jövő nemzedéke egy még jobb rendszerben tanulhasson a diákok igényeihez igazított kurzusokon részt véve.

Navigator

Az „Egyetemi élet iránytűje”-ként is említett felület abszolút úttörőnek számít. A 2021/22-es tanév tavaszi félévétől kezdve áll a hallgatók rendelkezésére, és azóta is rengeteg további fejlesztésen esett át. A platform fő célja, hogy a hallgatók kitörhessenek a tanácstalanság és a karrierükkel kapcsolatos kételyek nyomasztó medréből, és képet kaphassanak arról, hogy milyen lehetőségek állnak előttük nyitva.

Az oldal az egyes szakok szerint van kialakítva, így mindenki specifikusan a saját képzése alapján kaphat tanácsadást a jövőjére nézve. További előnye, hogy a használata is rendkívül egyszerű: először egy kérdőívet kell kitölteni a MyCorvinus oldalán. Ez egy maximum 20-30 perces személyiségteszt, aminek a végén a rendszer a válaszok alapján felállít rólunk egy személyiségprofilt, bemutatva kompetenciáinkat és a hozzánk illő karriertípusokat. Ezenkívül bemutatja, hogy az egyetemen milyen lehetőségek, tárgyak állnak rendelkezésre, ha ezt a vonalat akarjuk követni. Az eredményekről profilértelmezési tanácsadókkal is beszélgethetünk, ahol megvilágításra kerülnek a még ködös részek. Ezen túl egy orientációs mentoráláson is részt lehet venni, ahol képzett oktatók mentorálnak a jövőbeli célok és a lehetőségek megismerése érdekében. Ezt akár minden félévben újra megteheted. Aki pedig igazán el szeretne mélyülni a dologban, jelentkezhet a program utolsó állomására, a professzionális karriertanácsadásra, teljesen ingyenesen.

MyCorvinus app

Egy applikáció, amely magában foglalja a hallgatói élet legfontosabb szolgáltatásait. Megtalálod benne az órarendet, a fontosabb híreket, az épületek térképét, az elérhetőségeket, a tanév időbeosztását és még sok minden mást. Az alkalmazás Kedvezmények menüponttal is rendelkezik, ahol különböző partnerek által felajánlott kuponokhoz juthatsz hozzá, amit felhasználhatsz például a Starbucksban vagy a Sugár Moziban.image-7.png

MyVoice

A MyView-hoz hasonló felület, mindössze annyiban különbözik tőle, hogy itt a félév közben is tudod értékelni a tárgyakat és az oktatókat. Anonim módon tudod a véleményeddel akár saját magad számára is gördülékenyebbé tenni az órákat.

Közösségi oldalak

Az egyetem rendelkezik hivatalos Facebook-, Instagram- és TikTok-oldallal is. Érdemes ezeket is követni, ha nem akartok lemaradni a legfrissebb hírekről, érdekességekről. Emellett szintén hasznos felületek a Corvinus Hallgatói Önkormányzat és a BCE Hallgatói Szociális Bizottság oldalai, ahol az egyetemi élettel és a fontos ösztöndíjakkal kapcsolatosan kaphattok friss infókat.

Természetesen javasoljuk a Közgazdász Online követését is, Instagramon és Facebookon, ahol kulturális, gazdasági és mindenféle egyéb érdekes témában találtok tartalmakat.

süti beállítások módosítása