Így gazdálkodj okosan a jegyeiddel – Akár a 70 ezer forintot is elérheti a tanulmányi ösztöndíj

kep_19.pngGólyáknak és felsőbb éveseknek egyaránt fontosak a tudnivalók a tanulmányi ösztöndíjról, hiszen ez az egyetemen elérhető egyik legmagasabb ösztöndíj: aki igazán kiemelkedő átlagot produkál, annak akár havi 70 ezer forint is ütheti a markát egy-egy féléven keresztül. Így aztán nincs más dolgotok, mint a tanulmányokra és a jegyekre koncentrálni, az ösztöndíjról pedig minden fontos tudnivalót elhoztunk nektek cikkünkben.

Írta: Olay Hanna, borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

A Budapesti Corvinus Egyetem számos lehetőséget kínál arra, hogy a hallgatók megélhetésüket egyetemi forrásokból finanszírozzák. A széles körű ösztöndíj lehetőségek mind erre szolgálnak: míg a szociális támogatások a diákok életkörülményeit veszik figyelembe, és az esélyegyenlőséget helyezik fókuszba, addig léteznek további ösztöndíjak is, melyek másképpen, például teljesítményalapon szerezhetőek meg. Vannak különböző támogatások, melyek a közösségben vagy közéletben történő aktív szerepvállalással nyerhetőek el, például diákszervezeti középvezetői, felsővezetői munka vagy az egyetemi rendezvények lebonyolításában való segédkezés. Ezeken kívül a legalapvetőbb teljesítményalapú ösztöndíj az egyetemen a tanulmányi ösztöndíj, melynek minden fontos elemét bemutatjuk most nektek.

Az egyetem alapítványi átalakításával az ösztöndíjformák is reformálásra kerültek: az eltűnő állami képzési forma helyett létrejött a Corvinus Ösztöndíj, mely a tandíjra fordítható ösztöndíj, így lehetővé téve a térítésmentes oktatást. Emellett azonban a tanulmányi ösztöndíj struktúrája is átalakításra került a 2019 szeptembere után beiratkozott hallgatók számára. Az új forma nagy előnye, hogy akár 70 ezer forintra is szert tehetnek ennek keretében azok a hallgatók, akiknek tanulmányi eredménye a legjobbnak bizonyul. Ez az összeg nagyban motiválhatja a diákokat, hiszen így nincsen minden esetben szükség arra, hogy valaki dolgozzon tanulmányai mellett, és figyelmét nem kell megosztania a két feladat között.

A tanulmányi ösztöndíjat bárki megpályázhatja, alapszakosként az egyetemen eltöltött második, mesterszakosként az első aktív félévétől kezdve, hiszen ekkortól rendelkezik értékelhető átlaggal, ez a támogatás pedig mindig az előző félévben elért eredmény alapján jár. Ősszel és tavasszal lehet megpályázni az ösztöndíjat, a félév elején, a Neptunon keresztül a megfelelő kérvény leadásával. A kérvény a Tanulmányi ösztöndíj 1., illetve Tanulmányi ösztöndíj 2. névre hallgat (attól függően, hogy a hallgató 2019 előtt vagy után iratkozott be), és nem szükséges hozzá egyéb dokumentumot csatolni. A minimális és maximális összegek változhatnak, de az új rendszer első szemesztereiben 10 ezer és 70 ezer forint között mozog a juttatás. A tanulmányi ösztöndíjat a hallgatók legjobban teljesítő felső 20 százalékának ítélik oda legalább, de adott esetben többen is részesülhetnek az ösztöndíjból.

süti beállítások módosítása