A pezsgő diákélet főszereplői: röviden a hallgatói szervezetekről

image_12_1.pngKülönleges szakmai tudás, hasonló érdeklődési körű baráti társaság és felejthetetlen emlékek; ezt ígérik a hallgatói szervezetek. Mik is ezek és hogyan tudod megtalálni a számodra tökéleteset? Ezt foglaltuk most össze nektek.

Írta: Sie Réka, borítókép: Taxner Tünde

Diákszervezet vagy szakkollégium

A diákszervezet egy olyan közösség, amelynek tagjait valamilyen közös érdeklődési pont köti össze. Ez lehet például a turizmus, a pénzügy, a művészetek, és még sok minden más. Diákszervezeti tagként számos szakmai és közösségi programon vehettek részt, ahol akár életre szóló barátságokat is köthettek. A Corvinuson több mint 40 szervezet működik, így szinte mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban illőt. 

Az egyetemen működő hét szakkollégium szintén a hasonló érdeklődésre és mentalitásra alapoz. Különösen jó lehetőség lehet vidékieknek vagy önállóságra vágyóknak, mivel a tagsághoz lakhatás is biztosított. Az együttélés lehetővé teszi egy összetartó közösség kialakulását, ahol a tagok támaszkodhatnak egymásra és együtt fejlődhetnek. A szakmai programok formálisabb keretek között, kis létszámú kurzusokon történnek. 

Felvételi

A legtöbb diákszervezet minden félév elején várja az új tagok jelentkezését, míg a szakkollégiumok felvételi időszakára a tavaszi szemeszterben szokott sor kerülni. A jelentkezés módja és határideje szervezetenként változó. Általában a kétkörös felvételi eljárás jellemző: egy online jelentkezés önéletrajz és motivációs levél küldésével, vagy kérdőív kitöltésével, majd egy személyes interjúra kerül sor. A folyamat bevonó táborral vagy egyéb integráló programmal zárul, ahol az újonnan felvettek hivatalosan taggá válnak és megismerkednek a szervezet felsőéveseivel.

Találd meg a saját közösséged!

Az onboarding héten tartott Diákszervezeti Expon személyesen tájékozódhattok a szervezetek képviselőitől. Ha erről véletlenül lemaradtok, ezen az oldalon minden diákszervezetről olvashattok egy rövid bemutatkozást, itt pedig a szakkollégiumokat is megismerhetitek részletesen. Ha megtetszik valamelyik közösség, érdemes követni őket Facebookon és Instagramon, hogy bővebb képet kapjatok a tevékenységükről, és hogy ne maradjatok le a felvételivel kapcsolatos legfontosabb információkról. A legtöbb szervezet infóesteket is tart a félév elején, amikre szintén megéri ellátogatni, hiszen itt személyesen tudtok belelátni a közösség tényleges működésébe.

süti beállítások módosítása