Nyiss a világ felé! – Bemutatkozik a CEA

hsbc.pngA Corvinus diákszervezetei számos különböző területet képviselnek, a szakmai fejlődés mellett pedig garantáltan színesebbé teszik az egyetemen eltöltött éveket. Most a Közép-Európa Társaság, avagy a CEA mutatkozik be, amelynek tagjai többek között diplomáciával, külgazdasággal és külpolitikával foglalkoznak. 

Írta: Máriássy Fruzsina, borítókép: Közép-Európa Társaság

A szervezet, ahogy neve is utal rá, egy baráti társaságként jött létre azon hallgatók számára, akik érdeklődnek a nemzetközi kapcsolatok iránt, és szívesen tanulnának többet a közép- európai régióról, főként a visegrádi négyekről. A társaság hamar kinőtte magát, ma már „A" kategóriás diákszervezetként az ország több különböző egyeteméről is számlál tagokat. A szervezet fő fókusza is tágult, ma már egyaránt foglalkoznak a tőlünk távolabb eső országokkal is, továbbá aktívan építik ki nemzetközi kapcsolatrendszerüket. 

És hogy pontosan mely témákkal foglalkozik a diákszervezet?

A szervezet két fő egységből áll, a szakmai és az operatív munkacsoportokból. A szakmai munkacsoportok a külügyi elemzésre és a külpolitikai újságírásra fókuszálnak. A külügyi elemzés elsajátítása többlépcsős, úgynevezett Talent Programként működik, az elemzések elkészítésében a Magyar Külügyi Intézet meghívott munkatársai segítenek. A külügyi újságírás terén szintén szakemberek garantálják a fejlődést. A tagok sajtófigyelést is végeznek, a legfontosabb nemzetközi hírekből készült összeállításokat heti hírlevél formájában küldik ki.

Az operatív munkacsoportok száma idén ötre bővült, van rendezvényekért felelős, marketinges, közösségszervező, PR-os, illetve projektek lebonyolításáért felelős csapatuk. Ezeken a területeken szintén fejlődési lehetőséget nyújt a szervezet, akár Photoshop- vagy Canva-kurzus keretében, de a közeljövőben terveznek protokollképzést is. A soft skillek fejlesztéséhez tartozik továbbá az önéletrajz-, illetve OTDK-író műhelyek, amelyek mind gyakorlati tudást adnak az érdeklődők kezébe. 

A szakmai fejlődésen túl nagy hangsúlyt helyeznek a csapatépítésre, közösségteremtésre is. Az elfoglaltságok általában heti egy szakmai eseményt, általában valamilyen előadást vagy workshopot, illetve egy csapatépítő programot jelentenek. Évente háromszor pedig a táborukban megrendezik a házak közötti versenyt a Harry Potter mintájára, ahol a házak a vándorkupáért folytatnak küzdelmet játékos vetélkedőkön. 

A társaság hosszú távú célja, hogy kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszert építsen ki. Ehhez kapcsolódóan három éve felkérést kaptak a varsói European Foundation for Entrepreneurship Development diákszervezettől, és magyarországi társszervezői lettek a visegrádi országokban évente megrendezésre kerülő, középiskolásoknak szóló üzleti esettanulmányi versenynek, a nemzetközi High School Business Challenge-nek. A HSBC célja, hogy a megmérettetés mellett a résztvevőknek saját tudásuk bővítésére is lehetőséget biztosítson, ezért a verseny köré szakmai workshopokat szerveznek, illetve szakértői zsűri értékeli az esetmegoldásokat. 

Idén negyven középiskolás csapat vett részt az első fordulón, melynek követelménye egy otthon kitöltött tesztsor volt, hogy ezzel is közös tanulásra ösztönözzék a fiatalokat. Az országos döntőbe tizenöt csapat jutott tovább, rájuk már egy esettanulmány megoldása várt két részben, angol nyelven, de szintén szabad eszközhasználattal. A szakmai zsűri értékelése alapján a győztes háromtagú csapat a XVII. kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium csapata lett, ők képviselhették hazánkat Varsóban, a nemzetközi fordulón. A csapat kimagasló teljesítményt nyújtott, így megnyerve az esettanulmányi versenyt és a háromezer eurós fődíjat. 

A CEA sokszínű tevékenységeivel közösséget és szakmai tudást kínál – szaktól függetlenül – a külpolitika és külgazdaság iránt érdeklődő hallgatóknak. A személyes tapasztalatszerzésre is egyre több hangsúlyt fektetnek, hiszen jutányos áron szerveznek utazásokat a tagok számára jelenleg Brüsszelbe, Ankarába és Csehországba, de bővülő kapcsolataik révén egyre több helyszín kerül fel a listára, az új és régi tagok számára egyaránt. thumbnail_20230411_165258.jpgForrás: Közép- Európa Társaság

süti beállítások módosítása