A könyvtár nem-is-olyan-titkos titkai

image_14_1.pngMi van a KÖNYVtárban? Könyvek biztosan – és még? Erről a még-ről szól cikkünk, amely gólyáknak és felsőbb éveseknek egyaránt hasznos információkkal szolgálhat, hogy megkönnyítse a félévkezdést.

Írta: Dobos Eszter, borítókép: Pixabay

A kölcsönzésről

A könyvtár hétfőtől péntekig 8:00-21:00 között, szombaton pedig 10:00-16:00 között várja a hallgatókat és az oktatókat, összesen három szinten. Gólyaként az első lépés a beiratkozás: ezt személyesen tudod megtenni, és mindössze egy személyazonosságot igazoló iratot kell magaddal vinned – az első könyvtári kártyád kiállítása díjtalan. A kölcsönözhető köteteket fehér színű csík jelzi a gerincen, és egyszerre nyolc könyv lehet nálad. A kölcsönzés az önkiszolgáló állomásnál zajlik, a visszahozatalnál pedig két lehetőséged van: az önkiszolgáló állomásnál vissza is tudod adni a könyveket, ha viszont sietsz vagy a nyitvatartási időn kívül hoznád vissza őket, a könyvtár bejárata előtt található könyvbedobó szekrényben is hagyhatod a nálad lévő példányokat – de vigyázz, ebben az esetben beletelik némi időbe (akár egy napba is), hogy megszűnjön a kölcsönzés!

A fizikailag elérhető könyveket a katalóguson keresztül ellenőrizheted, továbbá a magyar nyelvű irodalom mellett idegen nyelvű írások is bőven akadnak itt.

Bár valószínűleg sokkal egyszerűbb online forrást keresni egy-egy beadandóhoz, a személyes kutatásnak is megvan a maga varázsa: segít ráhangolódni a feladatra, nem vonja el a figyelmed az internet, és – ezt személyes tapasztalat alapján mondhatom – akár olyan könyvben is rátalálhatsz az ihletre, amire egy online keresés során nem is gondoltál volna. Emellett a könyvtárosoktól is bármikor kérhetsz segítséget.

Ha valamit nem szeretnél vagy nem tudsz kikölcsönözni, de szükséged lenne pár oldalra belőle, a könyvtár 1. emeletén található szkennert ingyenesen használhatod a neked kellő részletek lementésére.

Könyvek és folyóiratok online

Sok esetben azonban egyszerűbb az online keresés: a könyvtár adatbázisainak megvan az az előnye, hogy mindössze pár másodperc alatt hivatalos, megbízható források rengetege áll a rendelkezésedre, köztük olyan külföldi kiadások is, amelyek fizikai formában nem, vagy csak nagyon körülményesen lennének fellelhetőek. Ráadásul nem kell az egész könyvet átlapoznod, hogy eldönthesd, megfelelő-e; a keresőszavaknak hála ez is csak pillanatok kérdése.

A könyvtár oldalán megtalálod az összes, számodra elérhető adatbázist – ezek egy részére az egyetem fizet elő, így ingyenes használhatod őket a tanulmányaid végéig, de több, bárki számára díjmentesen elérhető adatbázis is szerepel rajta. Corvinusos hallgatóként a VPN vagy az EduID hálózattal bárhonnan elérhetők, így akár otthonról vagy a tömegközlekedésen unatkozva is olvashatod a kigyűjtött szakirodalmakat, ha pedig a könyvtárban szeretnéd ezt megtenni, több mint 80 számítógép áll a beiratkozott olvasók rendelkezésére – természetesen a saját laptopodat is használhatod, ez esetben a konnektorral felszerelt asztalok lesznek számodra ígéretesek.

Szintén a könyvtár oldalán, a Corviverzumon keresztül tudod átnézni a korábbi tudományos kutatásokat, köztük a TDK-kat, a szakdolgozatokat és a PhD-disszertációkat; ezek jó kiindulópontok lehetnek egy saját dolgozat írása során – ha például találsz egy izgalmas szakdolgozatot, ami illik a témádhoz, akkor az adott példány bibliográfiája máris rengeteg további forrást jelenthet.

Csend? Csak ha szeretnéd!

A könyvtárak talán legismertebb szabálya a csendben maradás. Ennek betartása valóban fontos, hogy mindenki nyugodtan koncentrálhasson a feladatára, ám az egyetemi könyvtárban nem kell attól félned, hogy kiküldenek, ha a közös tanulás során hangosan kérdezitek ki egymást.

A 2. emeleten található a Gazdálkodástudományi olvasóterem, amely egyike a közös tanulótereknek – itt még kifejezetten a csoportos beszélgetéshez ideális formában elrendezett bútorzat is várja a hallgatókat. Ha ennél kicsit jobban elvonulnátok, az öt konzultációs szoba egyike ideális választás, különösen hasznos lehet például csoportos prezentációra készülésnél; ezekben a helyiségekben képernyő és filctollas tábla is vár rátok. A konzultációs szobák előzetes foglalással vagy üresedés esetén vehetők igénybe, legfeljebb két órára és minimum három fő részére.

Mit és hogyan? – Tréningek

Idén is többféle tréninggel várja az érdeklődőket a Corvinus könyvtára: ezekről a Writing Center menüpont alatt tájékozódhatsz. Gólyaként az első beadandó, felsőbb évesként a szakdolgozat vagy a TDK megírása során lehet, hogy kicsit elveszettnek érzed majd magad, hiszen gyakorlat nélkül átláthatatlannak tűnhet a tudományos dolgozatok felépítése; a megfelelő szakirodalom megtalálásától kezdve a pontos hivatkozásig számos apróság okozhat elsőre értetlenséget. Ebben segíthetnek a könyvtár által szervezett tréningek, ahol a szakirodalomkeresés technikája mellett a hivatkozások és a szövegegyezőségi vizsgálat menetébe is betekintést nyerhetsz, emellett részt vehetsz a Zotero hivatkozáskezelő szoftverről szóló kezdő és haladó tréningen, és azt is megtudhatod, hogyan hasznosíthatod etikusan a ChatGPT előnyeit a tanulmányaid során. A könyvtár oldalán a tréningek leírása mellett játékos kvízekkel tesztelheted a tudásod az adott témában.76991140-5493-4ec0-8bd3-b59beb194df3.jpgForrás: Corvinus Egyetem

süti beállítások módosítása