Életre szóló élmény és még diplomát is kapsz mellé? – CEMS élménybeszámolók és hasznos tippek a külföldi félévhez

cems1.pngA CEMS képzés egy kettősdiploma-program, amely a világ számos kiemelkedő egyetemének együttműködéseként jött létre. A szokásos tájékoztatókkal ellentétben most a külföldön tanuló hallgatókat is megkérdeztük személyes tapasztalataikról, a beilleszkedésről, a programokról és hasznos tippekről. 

Írta: Máriássy Fruzsina

Borítókép: Clemens Bourgeois 

Mi az a CEMS?

A CEMS (Global Alliance in Management Education) egy együttműködés a világ vezető üzleti iskolái és egyetemei, valamint vállalatok és társadalmi szervezetek között, amely együttműködésnek Magyarországon csak a Budapesti Corvinus Egyetem tagja. A mesterszakosoknak szóló vezetőképzés egyenes utat biztosít a nemzetközi karrier felé, hiszen külföldi tanulmányokat és külföldi szakmai gyakorlatot is kínál, emellett a jelentkezők két diplomát kapnak. 

Miért éri meg jelentkezni?

„Azért választottam ezt a programot, mert szerettem volna megtapasztalni egy félév erejéig, hogy milyen a világ élvonalába tartozó egyetemek egyikén tanulni, illetve szerettem volna tágítani az érdeklődési és az ismeretségi köröm. Lehetőséget kaptam emellett arra is, hogy egy új országot és várost közelről megismerjek” – kezdte az interjút Józsa Tamás, aki Londonban tölti harmadik félévét a CEMS program keretein belül. Az angol nyelvű vezetés és szervezés mesterszak hallgatói egyébként a képzésre 2022-től automatikusan felvételt nyernek, de rajtuk kívül tíz magyar nyelvű és nyolc angol nyelvű corvinusos gazdasági mesterképzésről is lehet jelentkezni. 

Tamás a képzés elvégzése után az üzleti tanácsadás területén szeretne elhelyezkedni. Ennek a tervnek a részeként szeretné magát külföldön is kipróbálni, amihez segítséget jelentenek az új külföldi barátok, az itt elsajátított nemzetközi szinten is értékes tudás, illetve a programba integrált kötelező külföldi szakmai gyakorlat, amelynek elvégzéséhez több segítséget is kapnak a hallgatók.

Milyen pozitívumai és negatívumai vannak a külföldi félévnek? 

„Számomra mind a jelenlegi, mind a korábbi külföldi tapasztalataim nagyon erősen szemlélet- és karakterformálók voltak. Önállóbb leszel, hiszen egy új országban, új városban, akár új nyelvterületen kell »új életet« kezdened. Nem mellesleg így sokkal jobban el tud az ember sajátítani egy adott nyelvet, rengeteg új barátra, feledhetetlen emlékre és persze egy új otthonra is rátalál” – emelte ki a pozitívumokat Tamás. 

„Negatívum, vagy inkább nehézség megszokni esetleg egy új oktatási kultúrát és értékelési rendszert, de ez ugyanakkor fejlődési lehetőséget is jelent. A nehézségek közé tartozik még, hogy az elején nem mindig egyszerű; időt kell hagyni ahhoz, hogy az ember beilleszkedjen és minden rendeződjön, de ha ez bekövetkezik, onnantól szinte haza sem akar jönni” – folytatta Tamás. cems2.pngKép: Józsa Tamás

Milyen a közösség?

A CEMS képzés résztvevői mind pozitívumként emelték ki az összetartó közösséget, a kapcsolati háló építésének előnyeit, illetve a színes programválasztékot. Savanya Csenge Stockholmban tölti a félévet, ahol a CEMS Club Stockholm elnöke, nem mellesleg pedig a CEMS nagykövete. Elmondta, hogy náluk heti két-három szervezett program van, sokat utaznak együtt, a közeljövőben például hajóval látogatnak el Helsinkibe. Különleges esemény még a „running dinner”, ahol kis csoportokban főznek, majd vendégül látják egymást a hallgatók. Az ott lévő 118 diákból egyébként 26 fő foglalkozik a programok megszervezésével. 

Pozitív élmény volt számára már az érkezéskor, hogy nagy szeretettel várták őket, a helyiek érdeklődőek és befogadóak. Az egyetemen kívüli programok mellett pedig az egyetem is nagyban elősegítette a csapat összekovácsolódását, az első héten például egy tantárgy keretein belül a WWF közreműködésével a svéd erdőgazdálkodást ismerhették meg a hallgatók. Az intenzív heti tárgyakhoz hasonló felépítés lehetővé tette, hogy négy napot kirándulásokkal színesítve együtt töltsenek el egy erdőben, majd közösen létrehoztak egy üzleti projektet. 

És hogy milyen hasznos tippekkel látnák el a CEMS programba jelentkezőket? 

Adj időt magadnak! A kiutazás utáni első pár hét a berendezkedésről, megszokásról szól. Az elején nem egyszerű, főleg ha új és ismeretlen helyre megy az ember. De amint kialakul a helyismeret, a napi rutin, és barátságok köttetnek, onnantól minden sínen van.

Fordíts időt az előkészületekre! Sok esetben a lakáskeresés, a szükséges dokumentumok átlátása és az utazás megszervezése bonyolult folyamat, ne hagyd az utolsó pillanatra! Hasonlóan érdemes időben összegyűjteni, hogy milyen elvárások, határidők, teendők vannak erre a két félévre vagy a jelentkezési folyamat során.

Az egyetem kiválasztásánál értékeld több szempont mentén az egyes opciókat! Ország, város, nyelv, elhelyezkedés, tanórák, projektek, árszínvonal, valamint szakmai és utazási lehetőségek mind szóba jöhetnek, amikor az ember megpróbálja összeállítani a preferencia-sorrendjét.

 Csatlakozz már az itthoni képzésed elején a CEMS-közösséghez! A program résztvevői általában a harmadik vagy negyedik félévben mennek ki külföldre, azonban már a tanulmányok elején megalakulnak a chatcsoportok, és elkezdődik az ismerkedés. Érdemes minél hamarabb bekerülni a közösségbe, hogy semmilyen hasznos információ ne kerülje el a figyelmed, és már az indulás előtt legyenek ismerőseid/barátaid a célországban. 

Mozdulj ki a komfortzónádból! A külföldi tanulás, különösképpen a CEMS programban való részvétel lehetőséget ad számtalan dolog kipróbálására. Igyekezz ezekből a lehető legtöbbet kihozni, mert egyrészt rengeteget fejlődhetsz, másrészt lehet, hogy nem lesz még egyszer ilyen élményben részed. Ehhez javasoljuk, hogy tudatosan tervezd meg előre, mi mindent szeretnél csinálni és elérni a félév során. 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, a jelentkezés menetéről és az aktuális információkról a Corvinus honlapján tájékozódhatsz.

süti beállítások módosítása