Őszi kirándulóhelyek

canva.pngBár már lassan vége az ősznek, az időjárás mégis a szabadtéri programoknak kedvez. A napos időt kihasználva olyan népszerű túrahelyeket mutatunk be, amik az év bármely időszakában meghozhatják a kedvet egy kiránduláshoz családdal, barátokkal, párral vagy akár egyedül is. 

Írta: Corvinus Hallgatói Médiaközpont

Borítókép: Canva

Gyadai tanösvény – Bogos Katalin

Magyarországon megannyi csodálatos túraútvonal található, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Börzsönyben fellelhető Gyadai tanösvény. Szendehelyről indul, a katalinpusztai kirándulóközpont mellől, ahova körülbelül egy óra alatt lehet eljutni Budapestről autóval vagy tömegközlekedéssel. Onnantól végig a zöld T kirándulójelzést kell követni a séta folyamán. Az 5-6 km hosszú túra könnyedén teljesíthető, mivel csak minimális szintkülönbséget tartalmaz. Kifejezetten alkalmas egy őszi beszélgetős sétára a családdal vagy barátokkal. A 2-3 órás kirándulás során az őszi táj mellett olyan különleges látnivalókat szemlélhetsz meg, mint az ország egyik leghosszabb függőhídja, egy mocsárvidék vagy a Naszály-hegy. Mivel ez egy körtúra, egymás után akár többször is teljesítheted, ha több időt szeretnél kikapcsolódással tölteni az őszi lombok között. A Gyadai tanösvényről itt találsz további információkat.

Prédikálószék – Izrael Gréta

Budapesttől mindössze 42 kilométerre található egy lélegzetelállító túraútvonal, mely párját ritkítja a környéken. A Prédikálószék kilátójából ugyanis pazar kilátás tárul elénk, a Duna-kanyar lábaink előtt terül el. Külön említést érdemel, hogy a panoráma az ősz által színesre festett levelek kíséretében ebben az időszakban még inkább magával ragadó. A túra hossza 14,6 kilométer, időtartama 5 óra, a szintkülönbség 550 méter. Az útvonal Dömösről indul, pontosabban a helység központi parkolójából, amit a polgármesteri hivatallal szemben találunk meg. A kilátót pedig a Vadálló-köveket megmászva érjük el, ha követjük a piros háromszög alakú jelzéseket. Bár a terep meredek és nehéz, ez ne tántorítson el senkit, hiszen a kilátás felejthetetlen élményt nyújt.

Rám-szakadékMáriássy Fruzsi

A Pilisben húzódó szurdok egy olyan közkedvelt túrahelyszín, mely számos kihívást rejt magában, azonban tapasztalt kirándulóknak mindenképpen megéri ellátogatni a Rám-szakadékba. A túra hossza körülbelül 9 kilométer, időtartama 3 óra, a szintkülönbség 270 méter. A lélegzetelállító látványt nyújtó meredek sziklafalak mellett több helyen korlátok segítik a kapaszkodást, de létrák is összekötnek nehezen járható szakaszokat. A túra Dömösről indul, napjainkra már egyirányúvá tették az útvonalat. A parkoló a Községháza előtt található, használata óránként 400 forintba kerül, az egész napos parkolásért pedig maximum 1600 forintot kell fizetni. Fontos, hogy az automata papírpénzt nem fogad el, aprópénzzel vagy telefonnal (SMS-ben, illetve applikációval) lehet fizetni. A helyszín megegyezik a Predikálószékre vezető túra kiindulópontjával, táblák és turistaútvonalak is jelzik a két útvonal szétválását. A Rám-szakadék felső pontjáig a zöld sáv jelzést kell követni. Ezután a túra akár a Dobogókőre is folytathatható, ehhez a sárga jelzés lesz segítségünkre. A szurdokvölgybe való elindulás előtt szükséges tájékozódni az időjárásról, ugyanis csapadékos időben, heves esőzések után csúszós, veszélyes a terep.

Spartacus-ösvény Máriássy Fruzsi

Igazi családbarát körtúra, ami kezdő kirándulóknak is ajánlott. A szintkülönbség 290 méter, nincsenek meredek kaptatók, sziklás hegyoldalak. Cserébe hangulatos erdei ösvények és Dunakanyarra néző kilátás várja az idelátogatókat. A túra hossza 14 kilométer, időtartama körülbelül 4,5 óra. A kiindulópont Pilisszentlászló. Busszal is könnyen megközelíthető, autóval pedig vagy a Szentendrei út felőli részen, vagy a falu végén, a túra kiindulópontjánál tudunk parkolni. Az erdőben barangolást kis gázlók színesítik, amik segítségével átkelhetünk az Apátkúti-völgy patakján. Érdemes túrabakancsot viselni, hiszen esőzések után saras lehet a terep. Az ösvényen a zöld sávval jelölt turista útvonal segíti a tájékozódást.

Börzsöny – Máriássy Fruzsi

A kemencei erdei vasútnál található túra 13,7 kilométer hosszú, a szintkülönbség 650 méter, ami néhol meredekebb domboldalak megmászását jelenti. Körülbelül 5,5 óra alatt teljesíthető, de érdemes rá több időt szánni. A kiindulópont a Feketevölgy Panziónál található, az autót a panzió parkolójában is le lehet rakni. Az útvonal tapasztaltabb kirándulóknak ajánlott, többször át kell kelni a patakon, illetve a meredekebb szakaszok igénylik a jó kondíciót, azonban a túra minden fáradságot megér. Az elhagyatott erdei vasúti sínek látványát a képek nem képesek visszaadni, a hegygerincről pedig a Magas-Börzsöny csúcsait lehet megcsodálni. A túra végén egy tanösvényen jutunk vissza a parkolóhoz, ahol akár őzeket és más őshonos nagyvadat is láthatunk. Érdemes jól felkészülni a túrára, mert a jelzések útközben változnak, ezen a linken részletes útbaigazítás olvasható. Esős időben, esőzések után nem ajánlott elindulni, a terep sárban nehezen járható, illetve a megduzzadt patakokon körülményes az átkelés.

süti beállítások módosítása