A szemeszter végének közeledtével elhoztunk néhány könnyű, tavaszias süteményt, amik még édesebbé tehetik a mindennapokat és serkenthetik az agyműködést tanulás közben. A receptek nemcsak glutén- és tejmentesek, hanem gyorsak és egyszerűek is, így azok is bátran belevághatnak, akik csak most ismerkednek a sütés-főzés világával.
Írta: Borsos Zsófia, borítókép: Canva
Krémes almaszelet
Elkészítési idő: 15-20 perc + 1 éjszaka a hűtőben
Nehézség:⭐
Hozzávalók:
6 db alma
400 g étcsoki
tahini (ízlés szerint)
Elkészítés:
A meghámozott almákat kockákra vágjuk, majd egy lábasban közepes lángon puhára főzzük, és hozzáadjuk az apróra vágott étcsokoládét. Amikor a csoki már teljesen elolvadt, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tahinit is. A masszát mixerbe öntjük és összeturmixoljuk, ezután egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Néhány órára a hűtőbe rakjuk hűlni, majd kakaóporral megszórva tálaljuk.
Kép: Canva
(Ál)Sportszelet
Elkészítési idő: ~10 perc + 1 óra hűlési idő
Nehézség:⭐
Hozzávalók:
3 dkg kekszmorzsa
17 dkg puha margarin
13 dkg porcukor
1 ek cukrozatlan kakaópor
1-2 csepp rumaroma
4 ek meggylekvár
A tetejére:
6-7 dkg étcsoki
1-2 ek napraforgóolaj
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük alaposan össze.
Egy tepsibe tegyünk folpackot és simítsuk bele a masszát. Egy órára tegyük hűtőbe. A csokit olvasszuk fel az olajjal mikróban, vagy egy tálban gőz fölött. Öntsük a tészta tetejére, egyengessük el, majd rakjuk vissza a hűtőbe. Amint a csoki megdermedt, már fogyaszthatjuk is.
Kép: Nosalty
Brownie
Elkészítési idő: 15 perc előkészület + 20 perc sütés
Nehézség:⭐
Hozzávalók:
40 dkg reszelt cukkini vagy tök
2 dkg puha margarin
24 dkg zabliszt
3 ek cukrozatlan kakaópor
9 dkg étcsoki
8 dkg cukor
Sütési hőmérséklet: 180°C
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.
Keverjük össze a száraz hozzávalók közül a lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport. Egy tálban keverjük krémes állagúvá a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral. Óvatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket. A cukkinit is forgassuk a masszába, és kézzel dolgozzuk össze.
Olvasszuk meg a csokoládét mikróban vagy vízgőz felett, majd ezt is keverjük a masszához. Öntsük az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük a sütőbe 20 percre, vagy amíg a tésztába szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki.
Kép: Canva
Cukkinis muffin
Elkészítési idő: ~40 perc sütéssel együtt
Nehézség:⭐
Hozzávalók:
1 csésze reszelt cukkini (kb. 1 közepes méretű cukkini) – jól lenyomkodva a mérőcsészében
1-2 ek mogyoróvaj
kb. 1,2 dl növényi tej
kb. 1,2 dl juharszirup/méz
1 tk vaníliakivonat
100 g gluténmentes zabliszt
40 g cukrozatlan kakaópor
1 tk sütőpor
¼ tk só
90 g mini csokidarabka (~ egy tábla csoki felaprítva)
Sütési hőmérséklet: 180°C
Elkészítés:
Tegyük a cukkinit és a nedves hozzávalókat (mogyoróvaj, mandulatej, méz és vanília) egy keverőtálba, majd habverővel keverjük össze, amíg jól elvegyülnek. Ezután adjuk hozzá a száraz hozzávalókat (zabliszt, kakaópor, sütőpor és só), majd ismét keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a csokidarabokat. Öntsük a keveréket muffinformákba, amíg majdnem tele nem lesznek, de ne töltsük meg teljesen, hogy legyen helyük megemelkedni anélkül, hogy kifolynának. Süssük a muffinokat 180°C-ra előmelegített sütőben 20 percig. Hogy megbizonyosodj róla, hogy teljesen átsültek, szúrj egy fogpiszkálót az egyik muffin közepébe – ha tisztán jön ki, akkor készen vannak.
Kép: Canva
Banánkenyér
Elkészítési idő: 20 perc előkészület + 50 perc sütés
Nehézség:⭐⭐⭐
Hozzávalók:
90 g (gluténmentes) liszt
100 g darált mandula (vagy bármilyen olajos mag megfelel)
100 g zabliszt vagy rizsliszt
1,5 tk sütőpor
0,5 tk só
150 g margarin
100 g kristálycukor
20 g világosbarna cukor (vagy kristálycukor)
2 tojás
3 nagy, nagyon érett banán (összetörve)
170 ml natúr joghurt/vegán tejföl
1 extra banán a tetejére (opcionális)
Sütési hőmérséklet:180°C
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót, majd tegyük félre. A margarint és a cukrot verjük fel habverővel, majd adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük csomómentesre. Öntsük hozzá a lisztes keveréket, és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a pépesített banánt és a tejfölt/joghurtot, majd keverjük simára. Béleljünk ki sütőpapírral egy 25 cm-es őzgerincforát, öntsük bele a tésztát, majd a plusz banánt hosszában félbevágva helyezzük a tetejére vágott felével felfelé.
Süssük 50 percig 180°C-on, vagy amíg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Ha túl gyorsan barnulna, de még nem sült át teljesen, takarjuk le alufóliával, és süssük tovább, amíg kész nem lesz.
Kép: Canva