Közgazdász Online

Kedvcsináló a betáblázott mindennapok forgatagába

Kedvcsináló a betáblázott mindennapok forgatagába

eva-andria-dhr6wzkanhy-unsplash.jpg

Az otthoni bekuckózás helyett inkább kiruccannál és élményeket gyűjtenél? Ajánlónkban olyan beltéri programokat kínálunk neked, amelyek legfeljebb pár órát vesznek igénybe, mégis maradéktalanul feldobhatják az egész napodat, hogy még hatákonyabban menjen a tanulás.

Borítókép: unsplash

acb Galéria Olay Hanna

Budapest abszolút nem szűkölködik kisebb galériákban. Így e szó hallatán nem szükséges egyből a Nemzeti Galériára gondolnunk. A pezsgő hazai kortárs művészeti élet megkerülhetetlen pontjai ezek az üzletek, amelyek nemcsak kiállító-, de árusítóhelyként is működnek. A Falk Miksa utcában például kifejezetten nagy az egy üzlethelyiségre eső galériák száma, de a belvárosból sem kell messzire mennünk: a Király utcában található például az acb Galéria. Általában pici tárlatokkal rendelkeznek kortárs magyar művészek munkáiból, amelyeket gyorsan megtekinthetjük, hogyha csak rövid idő alatt akarunk feltöltődni a művészeti alkotásokból, és nem tudunk ráfordítani hosszú órákat. Ha pedig véletlenül még a műgyűjtés és műkereskedelem világa is megmozgat valakit, akkor a legjobb helyen kezdi az ismerkedést egy ilyen galériában.

8d7dcb6f51fbe17359762d57a93b0c95.jpgKép forrása: acbgaleria.hu

 

Demmers Teaház Olay Hanna

Az osztrák Demmers hálózat az egyik legismertebb teakereskedő cég hazánkban. Remek minőségben és igen nagy választékban forgalmaznak szálas teákat, legyen szó fekete, zöld vagy különfajta gyümölcsteákról. A nagyobb plázák, mint például a Westend vagy az Aréna Pláza mellett működtetik a City Center nevű üzletüket is, nevéhez hűen a belváros szívében, a Nádor utcában. Hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 16 óra között várják vendégeiket, azonban nemcsak teavásárlás, hanem helyben fogyasztás céljából is. A belvárosi üzletben kényelmesen leülhetünk, és elfogyaszthatunk egy teát vagy kávét a megszokott Demmers minőségben a lehető legnagyobb kényelemben, csöndben és nyugalomban, hogyha egy kis feltöltődésre lenne szükségünk a nap során.

demmers.jpgKép forrása: demmers.hu

 

Szputnyik Shop Olay Hanna

A budapesti vintage shopok királynője egyértelműen a Síp utca és a Dohány utca sarkán található Szputnyik Shop. Legyen szó ruháról, cipőről vagy kiegészítőről, használtról vagy újról, vintage-ről vagy a legmenőbb aktuális tervező kollekciójáról, a legtöbb kategóriában biztosan találhatunk valamilyen apró különlegességet, ami feldobhatja a napunkat. Ha van némi szabadidőnk, mindenképpen érdemes lehet betérni a Szputnyik Shopba, mert egészen biztosan el tudunk veszni a kétszintes üzlethelyiség kincsei között, függetlenül attól, hogy vásárlási céllal mentünk be, vagy csak a nézelődés állt szándékunkban.

szputnyikshop_d20_6_620x.jpgKép forrása: szputnyikshop.hu

 

Antikváriumok a Múzeum körúton Olay Hanna

A belváros szívében, a Múzeumkerttel szemben számos antikvárium várja a látogatókat közvetlenül egymás közelében. Ez nemcsak azért előnyös, mert sokszorozódik az amúgy is széleskörű választék, de azért is, mert így csak rajtunk múlik, hogy mennyi ideig akarunk csavarogni a könyvespolcok alkotta labirintusokban. Ha csak nézelődni van kedvünk, akkor is megéri betérni, hiszen könyvek, térképek és plakátok különlegességeit is megcsodálhatjuk a falra akasztva, vagy akár igazi kuriózumokat találhatunk a polcok mélyére rejtve a múlt századból, sőt néha azelőttről is. Ha pedig konkrétan keresnénk valamit, és nem csak az időnket töltenék a könyvek csábító illatában, akkor valószínűleg a város legnyugodtabb és legsegítőkészebb eladóinak kérhetjük a tanácsát.

muzeum-korut_balkanyi-laszlo_20150409_inbox780x585.jpgKép forrása: welovebudapest.com

 

Neverland szabadulószoba – Kelle Fanni

A Neverland összesen hét rejtélyes szabadulószobával rendelkezik. Az Azték sírkamra: Az utolsó esély; Rácsok mögött: Szökés a vesztőhely elől; a Zárt osztály: Szabadulás az őrültek házából; a Máguspróba: Az utolsó máguspróba; a Vadnyugati rablás: Fogd a szajrét és fuss!; a Csernobil: Mentsétek meg Európát; valamint a Skizofrén sorozat-gyilkos: Menekülés a gyilkos karmaiból. A játék az ajtók becsukódása és a történet meghallgatása után veszi kezdetét. A kihívás közben segítséget is kérhettek abban az esetben, ha nem tudnátok továbbhaladni. A Neverland különösen érdekes program lehet párok, baráti társaságok és a család számára is. A rejtvény megfejtésében 2-7 fő vehet részt, egy játék során pedig 8 játékos is megengedett. Bizonyos esetek 10, míg mások 16 éves kor felett ajánlottak. Összesen 60 perc áll rendelkezésre, hogy megoldjátok a rejtélyt, és kijussatok a szobából. 

social_dsc03400.jpgKép forrása: neverland.hu

 

Tropicarium – Kelle Fanni

A Tropicarium, más nevén a cápás állatkert elkalauzolja a látogatókat a tenger világától egészen a fellegekig. Az állatkertben megcsodálhatjuk földünk csodás élővilágát. Az érdeklődők többek között aligátorokat, cápákat, majmokat, kétéltűeket és madarakat tekinthetnek meg. Az egyik helyiség egy nyitott fedelű akváriummal is rendelkezik, ahol a rájákat megsimogathatják a vendégek. A leglenyűgözőbb attrakciónak a 11 méteres látványalagutat tartják, ahol a látogatók fölött úsznak el a hatalmas cápák, ráják és tengeri halak. A hely valódi élménnyel ajándékozhat meg minket. A Tropicarium a Campona Bevásárlóközpontban látogatható hétfőtől vasárnapig 10 és 20 óra között. A program körülbelül egy-másfél órát vesz igénybe.

slide-1.jpgKép forrása: tropicarium.hu

 

MAG47 Climb & Cafe– Kelle Fanni

Szereted a pörgős, sportos programokat, de sajnos az idő most nem kedvez neked? Akkor kukkants rá a MAG47 Climb & Cafe-ra, ahol levezetheted felesleges energiád. A hely a főváros legmagasabb mászótermének számít, 2021 márciusában nyitotta meg kapuit az aktív programok szerelmesei előtt. Összesen 2300 négyzetméter várja a mászni vágyókat, akár 17 méteres falakkal. Az épület az országban egyedi beltéri gyorsmászó úttal és ipari alpinisták részére létrehozott gyakorlórésszel is rendelkezik. A falakon a sportmászás mindhárom ága kipróbálható: a gyorsasági mászás, a nehézségi mászás és a boulder (kötél nélküli). A helyszín a Maglódi úton található, hétfőtől péntekig 8 és 21 óra között, szombaton és vasárnap pedig 9 órától 21 óráig várja a látogatókat.

202210_dsc08885.jpgKép forrása: mag47.hu

 

UV Buborékfoci – Kelle Fanni

Ebben a hideg, téli időben sem kell lemondani a közkedvelt buborékfociról, amelyet a Futballon csapatának köszönhetően UV fényekben is élvezhetünk. A beltéri dizájn egészen egyedi, amely sci-fi filmekből ismert látványvilággal egészül ki. A program során a játékosok kapnak egy fehér sportöltözetet és igény szerint beszínezik őket rikító UV testfestékkel. Ezt követően magukra húznak egy-egy buborékot és felmennek egy zárt ketrecfoci-pályára, ahol kezdődhet a meccs. Az ár a résztvevők száma szerint változik, mivel egységes bérleti díja van a pályának. A játékosok számát 6 személyről akár 12 fő fölé lehet emelni. A programon való részvételhez időpontot kell foglalni. A játék egyaránt nyújtja a hagyományos élményt, valamint új vizuális élményt is, így garantált a jókedv és a nevetés.

48156130_1499415893524934_7244871214236172288_n.pngKép forrása: futballon.hu

Kedvcsináló a betáblázott mindennapok forgatagába Tovább
Lecsúsztál a Corvinus Ösztöndíjról? Így finanszírozd a tanulmányaidat

Lecsúsztál a Corvinus Ösztöndíjról? Így finanszírozd a tanulmányaidat

c-051_2.jpg

A Corvinus Ösztöndíj lehetőséget kínál a képzéseken való térítésmentes részvételre, azonban akkor sem kell aggódnod, ha nincs ösztöndíjas helyed. Mutatjuk az alternatív megoldásokat és támogatásokat.

Írta: Olay Hanna; borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Corvinus Ösztöndíj

Mióta a Budapesti Corvinus Egyetem állami fenntartásból alapítványiba szerveződött át, a térítésmentes oktatás szerkezete is megváltozott. Az egyetemen azok a hallgatók, akik korábban az államilag támogatott féléveik keretében jártak a képzésre, továbbra is tandíjfizetési kötelezettség nélkül, a Corvinus Ösztöndíjprogram keretében tanulhatnak. Ennek a rendszernek a lényege, hogy az ösztöndíjas ponthatárt elérő hallgatóknak – ami a 2021-ben induló képzéseken legalább a jelentkezők háromnegyedét jelentette – a Corvinus Ösztöndíj fedezi a tandíját, így nem kell azt saját maguknak finanszírozni. 

A program előnyei, hogy nem vonatkozik a résztvevőkre az állami röghöz kötés – amely az államilag támogatott félévek esetén igen–, vagyis hogy a képzésnek megfelelő időt a jövőben le kell dolgozni Magyarországon; valamint az is, hogy így elvégezhető akár egy másik alap- vagy mesterképzés is állami költségen, mivel nem fogy a térítéses félévek száma.

Átsorolás

Az ösztöndíjprogram egyetlen nehézségét az évenkénti átsorolás jelenti, melynek célja, hogy mindig a legkiemelkedőbb teljesítményű hallgatók kapják meg a lehetőséget a térítésmentes oktatásra. Minden tanév lezárultával, miután az összes jegy bekerült a Neptunba, és véget ért a vizsgaidőszak, az adminisztráció rangsorolja azokat a hallgatókat, akiknek a két félévben az átlagos tanulmányi teljesítménye eléri a minimum 3,8-as szintet, valamint megszereztek legalább 46 kreditet a két félév során. Ennek a rangsorolásnak az eredményeképpen július 31-ig kiderül, hogy kik azok, akik bent maradnak a támogatott helyeken, kik esnek ki, és kik kerülnek át a támogatottak közé az önköltséges képzésen lévők közül. Minden évben annyi ösztöndíjas helyet tartanak fenn, amennyi a képzés indulásakor a támogatott helyekre felvettek aránya, így aztán ez a mérték nem változik. A Corvinus Ösztöndíjat tehát minden év kezdetén egy évre kapják meg a hallgatók, majd ezt követően felülvizsgálatra kerül. A keresztféléven induló képzések esetén az ösztöndíjprogram első ciklusa fél év.

fb_megosztas.jpgForrás: Facebook

Diákhitel 1

A diákhitelre azok a magyar állampolgárok jogosultak, akik rendelkeznek hazai bejelentett lakcímmel és aktív hallgatói jogviszonnyal, valamint még nem töltötték be a negyvenötödik életévüket. Ők teljes körű online ügyintézés keretében, kezes, fedezet és hitelbírálat nélkül igényelhetik a folyósítást. A szabad felhasználású konstrukció értelmében a pénz nemcsak tandíjra, lakhatásra, megélhetésre vagy nagyobb kiadások fedezésére költhető, hanem bármi egyébre is a tanulmányok folytatásának érdekében, további megkötések nélkül. A havonta igényelhető összeg bármikor változtatható, 15 000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedhet, így öt hónapos tanulmányi félévvel számolva kijön a maximálisan igényelhető 750 000 Ft. A tanulmányok során bármikor igényelhető pénzt egy összegben vagy havi részletekben is fel lehet venni, annak függvényében, hogy milyen célra szeretné fordítani a hallgató. A hitelt kedvező, 4,99%-os kamattal kell törleszteni, amit elegendő a jogviszony megszűnésével elkezdeni, valamint különböző családtámogatási kedvezmények és a jövedelemkövető törlesztőrészletek is igénybevehetőek.

Diákhitel 2

A Diákhitel 2 konstrukció nagyban hasonlít a Diákhitel 1-hez: ugyanúgy kezes, fedezet vagy hitelbírálat nélkül, online ügyintézéssel, rugalmasan módosítható hitelösszegekkel, jövedelemarányos és a hallgatói jogviszony megszűnése után induló törlesztőrészletekkel vehető fel. A különbség a két pénzügyi opció között az, hogy ez utóbbi összeg csak a tandíj kifizetésére használható fel, és egyből az oktatási intézménynek folyósítják. Ez az opció kamatmentes. Ebből következően maximális összege a képzés önköltségi díja, a képzés során bármikor fel lehet venni.

Összességében tehát a Corvinus remek lehetőségeket kínál arra, hogy a diákok térítésmentesen tanulhassanak az egyetemen, amennyiben viszont valaki nem kerülne be az ösztöndíjas helyekre, vagy kiesne abból, abban az esetben a Diákhitel konstrukciók nyújthatnak gazdaságos segítséget.
Lecsúsztál a Corvinus Ösztöndíjról? Így finanszírozd a tanulmányaidat Tovább
Kult Köz – Így juthatsz el 2023-ból 1877-be

Kult Köz – Így juthatsz el 2023-ból 1877-be

johannes-plenio-dkix6un55mw-unsplash.jpg

Lassan véget ér a január, és ha havas programokra nincs is igazán lehetőség, a Kult Köz ajánlói igyekeznek helyettesíteni a szánkózást és hógolyózást. E heti javaslataink mind időben, mind térben távoli helyekre kalauzolnak el, de akkor is izgalmas lehetőségeid vannak, ha 1877 vagy Bali helyett inkább a jelenben keresel programot.

Borítókép: Unsplash.com

Bagossy Brothers Company-koncert Olay Hanna

A Bagossy Brother Company a magyar könnyűzenei szféra meghatározó alakjai, nemcsak az alternatív vonalat illetően, hanem a populárisabb zene tekintetében is, hiszen ugyanúgy bővelkednek lírikus szerelmes dalokban, mint igazán bulizós, táncolós számokban. A 2013 óta létező zenekar erdélyi gyökerekkel rendelkezik, ez az irány gyakran a dalszövegekben is megjelenik, de a zenéikre jellemző erős folk-rock stílus is mutatja. Legújabb kislemezük, a Balaton nemrégen debütált, tizedik születésnapjukat pedig az MVM Dómban, nagykoncert keretében fogják megünnepelni márciusban. Előtte viszont még fellépnek az A38 hajón is, január 26-án 19 órától, így még egy klubkoncerten is hallhatjuk őket a jubileumi fellépés előtt.

bagossy_brothers_company2.jpgKép forrása: akvariumklub.hu

Rossz versek a Bem Moziban Olay Hanna

Reisz Gábor a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmmel robbant be a magyar művészfilmes köztudatba még 2014-ben, ami igazán nagy sikernek számított. Így mindenki nagy várakozásokat állított a 2018-ban megjelenő Rossz versek elé is – ami ha nem is sikerült talán annyira tökéletesen, hogy überelni tudja a valóban nagy dobásnak számító VAN-t – így is lelkes nézők tömegeit vonzotta a moziba megidézve a VAN atmoszféráját, és valamilyen szinten továbbfejtegetve annak mondanivalóját is. A Bem Mozi kultfilmekre és klasszikusokra specializálódva mindig más-más különlegességet vagy filmtörténeti remekművet vetít, január 23-án este 7 órától például a Rossz versek lesz terítéken Reisz Gábor rendezésében és főszereplésével.

mv5bntgxmzdkzwetnjk3mi00yjaylthlyjgty2q4yjk1m2uwnmyxxkeyxkfqcgdeqxvyntkzmzmynda_v1.jpgKép forrása: port.hu 

Az álmok után: Merek dacolni a károkkal – Keresztes Zsófia kiállítása a Ludwig Múzeumban Olay Hanna

A tavalyi, 2022-es volt az 59. a Velencei Biennálék történetében, ami kétévente megrendezett kortárs nemzetközi művészeti kiállítást jelent, melynek az olasz művészet egyik központi városa, Velence adott helyet. A legrégebb ideje rendszeresen megrendezésre kerülő és legnagyobb presztízsű rendezvényen idén a korábbiakhoz képest lényegesen több női művész alkotása is megjelent, közöttük a magyar kiállító, Keresztes Zsófia munkái is, ezért “nőbiennáléként” is emlegetik. Az itáliai bemutatás után, december 16-a óta a mozaikszobrokból és amorf testfragmentumokból álló alkotások csokrát – melyeknek fókuszában a bizonytalanság és az identitáskeresés van – a Ludwig Múzeumban lehet megtekinteni egészen február 26-ig.

zsofia-keresztes-at-parthenon-friz-hall-7.jpgKép forrása: kultura.hu

Hantai, Klee és más absztrakciók Olay Hanna

A Szépművészeti Múzeum régóta talán legizgalmasabb kiállítását mutatták be a közönségnek december 7-én, és tartják nyitva kapuikat egészen március 19-ig. A Hantai Simonra, az egyik legsikeresebb munkásságú, magyar származású festőre fókuszáló kiállítás a korszakokon átívelő művészi párbeszédet keresi a festmények kiállításának módjára: Hantai párizsi, modern művészetet tanulmányozó, ‘40-es évek végéről származó munkáinak állítanak tükröt Paul Klee, Joan Miró, Pablo Picasso vagy Jackson Pollock műveinek felhasználásával és kiállításával. Az absztrakciós képek egészen izgalmas egymásra való reakcióit láthatjuk, hiszen a variációk egy témára ebben az esetben szükségszerűen a több témával és mindenképpen több érával egészítendők ki. Hantai életműve önmagában is rendkívül fontos pontja a magyar festészetnek, mindez kiegészülve a francia modernség legnagyobb alakjainak műveivel egészen elképesztő művészettörténeti élményt nyújthat a látogatók számára.

hantai-1.pngKép forrása: ludwigmuseum.blog.hu 

Corsage (Fűző) – Tótfalusi Fanni

A Fűző, avagy Corsage egy osztrák–francia–német–luxemburgi történelmi film, életrajzi dráma Marie Kreutzer rendezésében, Vicky Krieps főszereplésével. A film középpontjában Erzsébet császárné, Sisi áll. A történet 1877-be kalauzol minket, amikor a császárné és magyar királyné betölti a negyvenedik életévét. A 19. században ez az életkor már nem számított fiatalnak.

A filmben megjelenő császárné nagyon hiú, előítéletek kereszttüzében él a palotában, korának úgynevezett hírességeként pedig a bulvárlapok olvasói is ki vannak éhezve a róla szóló legújabb pletykákra. Szerepe ekkora már jócskán csökkent, annak ellenére, hogy korábban fontos szerepet töltött be az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben. Az ábrázolt időszakban azonban férje már alig osztja meg vele gondolatait. A császárné folyamatosan küzd a hervadó szépségével, azzal, hogy a férje figyelmen kívül hagyja őt és érzelmeit, küzd az udvari etikett szigorú, unalmas szabályainak betartásával és a palota falain belüli magánnyal. A bécsi udvar ketrece fullasztóvá válik számára, így arra törekszik, hogy megtalálja az élet apró örömeit. A cím tökéletesen rímel a film hangulatához, hiszen a fűző egyfajta jelképként jelenik meg az egész műben. Egyszerre jelent fojtást és kibúvót a szabályok alól, de arra is utal, hogy a fűző egy hamis képet ad a világnak, hiszen sokszor csak azt látjuk, amit láttatni akarunk, nem pedig a valóságot.

3859414.jpgKép forrása: allocine.fr 

Beugró a paradicsomba – Tótfalusi Fanni

Julia Roberts végre visszatért a fantasztikus romantikus komédiák világába a Beugró a paradicsomba című filmmel, ráadásul George Clooneyval az oldalán. A film igazi kuriózum, ugyanis a csodálatos Balin játszódik, ahol megismertetnek minket a helyi csodákkal és az ottani kultúra különleges, színes értékeivel.

A történet főszereplője Lily (Kaitlyn Dever) frissen diplomázott, és az iskola befejezésével Balira utazik legjobb barátnőjével, Wrennel. Nagyszerű programokon vesznek részt: várost néznek, fürdenek, túráznak és búvárkodnak. Az egyik ilyen program alkalmával Lily találkozik egy helyi balinéz fiúval, akivel rögtön egymásba szeretnek, pár hét múlva pedig megkéri Lily kezét, és elkezdik tervezni a közös életüket Balin. Ám amikor a rég elvált szülei értesülnek erről a váratlan szerelemről és a hirtelen jött esküvőről, illetve arról, hogy a lányuk örökre Balira menne, és eldobná az eddigi életét, elsőszámú tervük az lesz, hogy megakadályozzák a lányuk esküvőjét, és hazavigyék őt. Vajon teljesül-e lányuk álma? Egybekelnek-e a szerelmesek, és újra egymásba szeretnek az elvált szülők? A Beugró a paradicsomba című filmből kiderül.

banner.jpgKép forrása: cinemacity.hu

Hamupipőke három kívánsága – Tótfalusi Fanni

Idén új köntösben jelenítik meg az örök klasszikust. Hamupipőke ebben a filmben kalandvágyó, fiatal, igazán gyönyörű és szorgos leány, aki a helybéliek kedvence, hiszen kedves, jószívű és segítőkész. Viszont élete nehéz és boldogtalan, mert mostohaanyja szolgaként bánik vele, kinevetik, dolgoztatják és csúfolják őt. Egy nap vadászat közben találkozik az igazán helyes, de mégis komolytalan herceggel, aki nem szeretne még megházasodni. Már az első pillanatban megkedvelik egymást, és a herceg meghívja őt egy bálba, amit az apja parancsára rendeztek. Hamupipőkét nem engedik el a bálba, de talál három varázsmogyorót, amellyel kezébe veszi az életét és változtat a sorsán. Gyönyörű havas norvég tájak, ikonikus bálok, meseszép ruhák és egy csipet varázslat. Ezeket nyújtja a Hamupipőke norvég feldolgozása. Légy részese ennek a varázslatos kalandnak és a lélegzetelállító utazásnak, és kísérd végig Hamupipőke útját a boldogsághoz!

kepernyokep_2023-01-23_233738.pngKép forrása: sorok-kozott.hu

Nincs baj drágám – Tótfalusi Fanni

A Nincs baj drágám egy 60-as évekbeli kisvárosba kalauzol minket, amit Jack és Alice (Harry Styles és Florence Pugh) párosán át ismerhetünk meg. A város gyönyörű hely, mégis a semmi közepén helyezkedik el. A házaspárok is tökéletes harmóniában és boldogságban élnek, de mégis minden napjuk rémisztően egyformán telik. A férj elmegy dolgozni, a feleségek pedig idilli életet élnek: vásárolnak, partikra, összejövetelekre járnak, cseverésznek, plázáznak, és tökéletes támaszuk szeretett férjüknek. Ám ez a tökéletes összhang és egyensúly egy nap megtörik, amikor Alice szemtanúja lesz a szomszédja öngyilkosságának, aki rájött az ott létük csúnya és súlyos titkára. Ezután Alicet súlyos gondolatok és különböző képek gyötrik a fejében. De vajon mi az a titok, amiről senki sem tudhat? Hogyan tud Alice normális életét élni? Arra választ kaphatsz, a Nincs baj drágám című thrillerben, amelyet a csodálatos Olivia Wilde rendezett, aki mellesleg a film egyik fontos szereplője is.

578404_1663925614_7833.jpgKép forrása: mafab.hu 

Meghosszabbított Vaszary-kiállítás – Kelle Fanni

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították Vaszary – Az ismeretlen ismerős című kiállítást. A tárlat Vaszary János mintegy hetven darab munkájába nyújt betekintést, amelyek közül eddig huszonnégy ismeretlen volt. A 20. századi festőt és grafikust a magyar művészvilág egyik legszínesebb képviselőjeként tartják számon, aki a hazai szecesszió egyik fő alakja. Az említett kifejezésmódon kívül több más stílusban is alkotott. A képeket változatos színvilág, nagy formalátás jellemzi, ami segített neki abban, hogy kora egyik legnagyobb mesterévé váljon. A kiállításon mind korai impresszionista, valamint expresszionista és art deco alkotásai megtekinthetőek. A helyszínen tárlatvezetés is kérhető. Az ismeretlen ismerős április 2-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

vaszary_1200x630.jpgKép forrása: mng.hu 

Bibliamúzeum – Kelle Fanni

A Bibliamúzeum először 1998-ban nyitotta meg kapuit a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumában. 2011-ig üzemelt a hely akkori formájában, ezt követően pedig elkezdődött átalakítása. Az új tárlat csaknem hat évvel később, 2017-ben nyílt meg. A múzeum fő küldetése választ adni arra, miért elengedhetetlen a Biblia a 21. században is. A vallási könyv világát a tárlat sokszínűen kívánja bemutatni és átadni az érdeklődők számára mind tradicionális módon, mind pedig informatikai eszközök segítségével. A kiállításon találhatóak eredeti régészeti tárgyak és másolatok. Külön érdekessége, hogy rendelkezik egy 3D virtuális kiáltással is, amelyben megtekinthető maga a Bibliamúzeum játékos feladatokkal egybekötve. A látogatók számára tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással, valamint szakmai beszélgetéssel is készülnek. A Bibliamúzeum hétfőtől péntekig 10:00 és 17:00 óra között várja az érdeklődőket.

dsc0783-1-uj-974x650.jpgKép forrása: bibliamuzeum.com 

Hossala Tamás: Határvonal – Kelle Fanni

Megnyitott Hossala Tamás fotográfus Határvonal című kiállítása a Koltai Galériában. A képek az osztrák–magyar–szlovák hármashatár közös pontjának lélektani hangulatát igyekeznek megragadni. A fotókon természeti környezet és épített emlékpontok láthatók. A művész számára az egész tárlat a határátlépést jelképezi. Alkotásaiban összefonódik a táj, az idő múlása és az ehhez kapcsolódó érzelmek. A felvételek csaknem negyed évszázadot ölelnek fel, amely érzékeltetni tudja a táj változását. Hossala Tamás a terület ismertetőjegyeit és a helyi környezet jellegzetességét helyezi középpontba. A fekete-fehér fotókon felelevenedik a régmúlt és a közelmúlt. A kiállítás a február 17-ig látogatható munkanapokon 14 és 18 óra között.

324941189_542727754571256_4721838277833844802_n.jpgKép forrása: fotoklikk.eu

Esküvők ideje – Kelle Fanni

Ha egy igazán romantikus és humoros filmre vágytok, akkor Az esküvők ideje tökéletes választás lehet. A vígjáték 2022-ben jelent meg a Netflix filmkínálatában. Középpontjában két szingli fiatal áll, akiknek a szülei minden áron párt akarnak találni nekik, ezért az engedélyük nélkül regisztrálják őket egy társkereső oldalra. Ashat és Ravit szüleik ügyködése hozza össze egy félresikerült randevú erejéig, majd megegyeznek, hogy színlelik az együttlétet nyugalmuk érdekében. „Kapcsolatuk” nem várt fordulatot vesz, amikor valóban elkezdenek érdeklődni egymás iránt. A filmet Tom Dey rendezte, főszerepben Suraj Sharma-t és Pallavi Sharda-t lathatjuk.

612366_1657180934_971_jpg.pngKép forrása: mafab.hu

41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow – Dobos Eszter

Ha kiskorodban imádtál traktorokkal játszani (esetleg még most is csillogó szemmel nézed őket), vagy érdekelnek a legújabb agrártechnológiák, a mezőgazdaság aktuális kérdései, esetleg az agrárium és a média kapcsolata, január végén a HUNGEXPO-n a helyed! 2023. január 25-28. között kerül megrendezésre a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow a HUNGEXPO-n. A helyszínen számtalan kiállító és előadás várja a látogatókat, akik részt vehetnek többek között könyvbemutatón, megtudhatják, mik a kilátások a magyar gazdaság 2023-as alakulása kapcsán, és jelenleg milyen kihívások elé néznek a termelők. A résztvevők ezen kívül hallhatnak a precíziós átállásról, az öntözés kihívásairól és a műtrágya alternatíváiról is, de akár egy robotbemutatót is megtekinthetnek. A mesterséges intelligencia iránt érdeklődők a #mesterseges_intelligenci@ hol terem a neten? – Vezetés és agrármarketing 2023-ra hangolva című előadássorozaton tudhatnak meg többet a témáról. Január 25-én, a kiállítás keretein belül rendezik meg a XIII. agrármarketing és média napot is „Trendek és generációk” címmel, amely során szó lesz a fiatalok médiafogyasztási szokásairól és a márkaépítésről, a nyomtatott sajtó helyzetéről, valamint a globális marketing és médiatrendek változásáról. Diákok kedvezményesen vásárolhatnak belépőjegyet az eseményre, néhány előadáson a részvétel regisztrációhoz kötött. 

agromashexpo_hu.jpgKép forrása: agromashexpo

Kult Köz – Így juthatsz el 2023-ból 1877-be Tovább
Kult Köz – A magyar kultúra napja alkalmából

Kult Köz – A magyar kultúra napja alkalmából

kepek_evtervezo_cikkbe.png

Ezeket a januári heteket elég vegyesen élhetjük meg. Van, aki már végzett és sikeresen teljesítette minden vizsgáját, és van olyan is, aki még gőzerővel készül a következőre. Ha van egy csöppnyi szabadidőtök, vagy kikapcsolódnátok két feladat között, kapjátok elő az esernyőt, és kerekedjetek fel a városba pár kulturális élményért. Arra az opcióra is gyűjtöttünk nektek ajánlót, ha inkább otthon szeretnétek lazítani.

Borítókép: Canva

Az üveghagyma – Kelle Fanni

mv5bymzlzdzkzjytnze5mi00odfhltk2otgtzwvmodbizti4ngfixkeyxkfqcgdeqxvymte5mtg5ndiw_v1_fmjpg_ux1000.jpgForrás: imdb.com 

Megjelent a Tőrbe ejtve második része, Az üveghagyma a Netflix válogatásában. 2019-es elődje nagy sikert ért el és ez a mostani filmmel sem volt másként, amely jelenleg a Netflix top 10-es filmes listáján a második helyen áll. Az amerikai kriminek, filmdrámának fordulatokban gazdag a története6. Az alkotásban Miles, a technikai guru meghívja barátait magánszigetére, ahol felbukkan Benoit magánnyomozó is. Az egész vakáció egy játéknyomozással indul, amely bármely pillanatban valódi gyilkossági nyomozássá válhat. Az üveghagymát Rian Johnson rendezésében tekinthetik meg az érdeklődők. A filmben olyan színészeket láthatunk, mint például Daniel Craig, Edward Norton, Dave Bautista, Kate Hudson, Janelle Monaé, Leslie Odom, Jr., Jessica Henwick, Kathryn Hahn és Madelyn Cline. Minden kedves olvasónak bátran ajánlom esti kikapcsolódáshoz.

Wednesday – Kelle Fanni

mv5bm2zmmjeyzmytogm4ys00ytnhlwe3zdmtnzqxm2rhnjblodiyxkeyxkfqcgdeqxvymtuzmtg2odkz_v1.jpgForrás: imdb.com

A Netflix új sorozatai között köszönthettük 2022. októberében a Wednesday első évadát, amely hatalmas sikert aratott. Az Addams családot – a természetfeletti elemekben gazdag fekete vígjátékot – 1991-ben mutatták be Amerikában. Ebből nőtte ki magát a ma sokak által ismert Wednesday, amely megjelenését követően a 2. legnézettebb angol nyelvű Netflix-sorozattá vált. A főszereplő, Jenna Ortega lenyűgözően alakítja a szarkasztikus, belül kicsit halott Wednesday Addams alakját. A történet a lány diákéveit mutatja be, amikor Wednesday egy olyan iskolába kerül, ahol végre önmaga lehet és természetfeletti ereje is kiteljesedhet. Az új iskolájában igyekszik felgöngyölíteni egy rejtélyt, miközben barátokat és ellenségeket is szerez. A sorozatot nagyon ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szeretik a fantasy világát és a sötét humort sem vetik meg.

Babylon – Kelle Fanni

331600_1663015708_4446.jpgForrás: mafab.hu

Január 19-én mutatják be a hazai mozikban a Babylon című amerikai filmdrámát az Oscar-díjas Damien Chazelle rendezésében. A Chazelle új filmje egy eredeti eposz alapján készült, amely az 1920-as évek Losangelesébe repíti a nézőt. Az alkotás több főszereplővel dolgozik, ezen különc karakterek sikerei és kudarcát követi nyomon. A Babylonban hangsúlyos a romlott erkölcsű Hollywood és a hozzá tartozó dekandencia. A főszereplők Brad Pitt, Margot Robbie és Diego Calva. A szereposztás palettáját színesíti még többek közöt Jovan Adepo, Li Jun Li és Jean Smart is. A filmdrámát a nézők megtekinthetik a Cinema Cityben, a Cinema MOM-ban és a Pólus Moziban is. A dráma játékideje 188 perc.

Kaleidoszkóp – Sie Réka

kaleidoszkop-sorozat_1.jpgForrás: mitnezzekma.hu

A Netflix nem megszokott sorozat megjelentetésével indította az új évet. A Kaleidoszkóp hatalmas rablási kísérletet jelenít meg, igazán különleges koncepciót követve. A sorozat nyolc epizódból áll, ezeknek a sorrendje azonban nincs meghatározva. A készítők a Fehér címmel ellátott részt, magát a rablást szánták a finálénak, de azon kívül a nézőkre bízzák a “puzzle összerakását”. A részekből összesen 40,320 sorrend-kombináció állítható össze. A választás megkönnyítése érdekében, a Netflix minden felhasználó számára más-más sorrendet generál, ezzel egyedi nézői élményt kínálva. A sorozat huszonöt évet ölel fel a hosszas tervezési folyamattól kezdve egészen a bűncselekmény elkövetésének következményeiig. Az epizódok összekeverése által minden néző más ponton csöppen bele a történetbe, amelynek darabjait nekik kell összetenni. Így a Kaleidoszkópot a cselekmény mellett maga a megtekintési folyamat is egy izgalmas sorozattá teszi.

Imi, mondj egy verset! – Csuja Imre önálló estje a magyar kultúra napja alkalmából – Dobos Eszter

image_18.pngForrás: jegy.hu

„Lelkem éjén rossz malom
zakatol: az unalom.
Régi, rozzant rossz malom
és úgy hívják: unalom.„ (részlet Kosztolányi Dezső Unalom című verséből)

A versben említett állapot ellen is ajánljuk Csuja Imre önálló estjét, amely a magyar kultúra napja alkalmából kerül megrendezésre január 19-én este 7 órakor. A Jászai Mari-díjas színész alakította többek között a Valami Amerika című magyar filmtrilógia Baláját, az Üvegtigris Csokiját és a Mi kis falunk pénzszerető polgármesterét, ám ezúttal mint versmondó lép a közönség elé.

Az Eötvös10 Művelődési Ház Színháztermében megrendezett esten József Attila, Kosztolányi Dezső, Arany János, Radnóti Miklós és Ady Endre verseit, valamint Babits Mihály Jónás könyve című alkotását hallhatjuk tőle. Az esemény a terézvárosi lakosok számára ingyenes, a díjtalan belépésre jogosító regisztrációs lap a lakcímkártya felmutatásával az Eötvös10 Művelődési Ház recepcióján igényelhető. A nem terézvárosi érdeklők 1500 Ft-ért válthatnak jegyet az előadásra.

Kultúraválasztó – A magyar kultúra napja alkalmából – Dobos Eszter

kulturavalaszto.jpgForrás: Facebook

Művészeti kavalkáddal ünnepelheted a magyar kultúra napját az 1. kerületben található Virág Benedek Házban! Ezúttal te lehetsz a művész; ha érdekel a tánc, a fotózás, a festészet, a színészet vagy a zene, itt a remek alkalom kipróbálni ezeket. Az ingyenes esemény január 21-én 10 és 14 óra között fog zajlani, a workshopok előképzettséget nem igényelnek. 10 és 12 óra között kitáncolhatod magadból a januári lehangoltságot Grecsó Zoltán táncművész, táncpedagógus és koreográfus vezetésével, Tárnoki Márknak köszönhetően részt vehetsz kezdőknek szóló színésztréningen, és akár a fényképezőgép elé, vagy mögé is beállhatsz; a fotózásban és a korabeli ruhákban történő modellkedésben Kis Kata Linda fog segíteni. 12 és 14 óra között egy közös alkotást hozhatnak létre az érdeklődők Tóth Anna festő közreműködésével, amelynek minden részlete a résztvevők kreativitásán, fantáziáján múlik, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola pedig a zenéért felel; a rendezvényen többféle hangszert is kipróbálhatsz. Alkotásra fel!

Tex-Mex város avagy GasztroFesztivál a Terezában! – Olay Hanna

kep_3_5.pngForrás: eventland.eu

A Tereza Budapest belvárosában, a színházak ölelésében egy különleges, mexikói konyhára specializálódott étterem. A főváros egyre jobban áll a dél-amerikai gasztronómia felfedezésére vonatkozó lehetőségek terén, azonban nem egyforma az ár-érték arány, illetve a minőség. A Tereza azonban üde kivétel a gyakran csak közepes minőségű mexikói éttermek közül, amit a hétvégén bárki kipróbálhat: január 19 és 22 között Tex-Mex gasztrofesztivált tartanak, ahol a konyhán és étkezésen keresztül nem csak a mexikói, de az igazán unikális, regionális, Texas és Mexikó határán keveredő kultúrába is belekóstolhatunk – szó szerint.

Térkép e táj – virtuális séta a pesti gettóban – Olay Hanna

kep_1_9.pngForrás: luah.hu

Az Élet Menete Alapítvány 2003 óta működik Magyarországon, a világ további 55 országában tevékenykedő hasonló szervezetek mintájából merítve. Fő céljuk az oktatás és kultúrális tevékenység az antiszemitizmus elleni harchoz kapcsolódva, hiszen a világon napjainkban is felfedezhetőek olyan eszmék és mozgalmak, melyek a zsidók ellen uszítanak, vagy tagadják a Holokauszt megtörténtét. Az Alapítvány január 18-ra, este 6 órától szervez virtuális sétát a pesti gettóban, ismeretterjesztő céllal, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék a fővárosban kilenc héten keresztül fennálló, majd 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg bevonulásával végleg felszabaduló, zsidókat elkülönítő, kényszerlakhelyekkel teli negyed történetét, és így a budapesti zsidóságról is többet tudhassanak meg. 

Százféle változatban – Koncert Cseh Tamás születésének 80. évfordulójára – Olay Hanna

kep_2_9.pngForrás: commons.wikimedia.org

A Cseh Tamás születésének 80. évfordulójára emlékező koncertnek a Pinceszínház ad otthont január 20-án, péntek este 7 órától. A rendezvény megálmodói Tóth András színész, valamint négy zenész: Laczi Sándor, Lányi Kristóf és Nánási Attila, akiknek célja nem a dalokról való megemlékezés, hanem azoknak az újra élővé tétele. Az ikonikus magyar zenész dalait nem csak a maguk egyszerű, emberközeli hangszerelése és előadásmódja teszi nagyon különlegessé, hanem Bereményi Géza tökéletesen eltalált szövegei is. Első közelítésben érezhetnénk őket nagyon korspecifikusnak, azonban ha lehántjuk róluk a múlt század mindennapjainak rétegeit, akkor máris szembesülünk a sokkal inkább időtlen mondanivalókkal és igazságokkal, melyek ugyanúgy szólnak a mai kor emberének, mint a negyven évvel ezelőtti közönségnek.

BOTB Classics a Golyában – Olay Hanna

kep_10.pngForrás: Facebook

A Beat on the Brat csapata a koronavírus járványig a Nyár utcai helyszínre invitálta a fővárosi fiatalokat számos zenehallgatós estére, melyeknek fő fókusza az Indie zenék világára esett. A járvány okozta lezárások azonban arra kényszerítették őket, hogy bezárják szeretett klubjukat, így azóta olyan más pesti helyszínek figadják be a csapatot mint a TOLDI, szezonálisan a Pontoon hajó, vagy január 21-én, este 10 órától például a Gólya. A dj-pult mögött a megszokott, Beat on the Brat-ből ismert srácok válogatják majd a műfaj teljes történetét lefedő, a ‘80-as évektől egészen a legújabban érkezett zenékig a lemezeket.

Egy régi főváros – Budapesti időutazás – Tóth Valter

image_1_10.pngForrás: donauinseln.blogspot.com

Nemrégiben jelent meg a Budapesti időutazás című könyv, ami azoknak ajánlott, akik szeretnének kicsit nosztalgiázni, vagy jobban megismernék a régi idők Budapestét. A könyv ugyanis a 60-as, 70-es évekbeli fővárost ábrázolja, rendkívüli részletességgel, így az olvasó könnyen érezheti magát úgy, hogy tényleges időutazásban vesz részt. A háború és a forradalom következtében létrejött károkat a 60-as években kezdték végleg helyreállítani, a könyv ezeket az épületeket örökíti meg, az újjáépült Budapest képvilágát. A szerző, Kuti Zoltán nem teljesen egyedül dolgozott. Kass János és Mácsai István 1963-ban megjelent képes térképét dolgozta fel, akik hihetetlen részletességgel alkották meg az akkori várost. Kuti Zoltánt annyira megragadta a két képzőművész alkotása, hogy megírta és megszerkesztette a Budapesti időutazást, és újra kiadta a Budapest-térkép 1972-es változatát is, ezzel olyan értéket hozva létre, ami érdekességül szolgálhat időseknek és fiataloknak egyaránt.

Uránia mozimaraton – Tóth Valter

image_2_7.pngForrás: programturizmus.hu

A magyar kultúra napját az Uránia sem hagyja szó nélkül elmúlni, ugyanis január 22-én tizennyolc magyar filmet nézhetünk meg reggeltől estig, három különböző teremben. A nem mindennapi eseményen a résztvevők az elmúlt év filmalkotásait tekinthetünk meg, köztük lesz a Toldi a mozifilm, a Szia, Életem!, a Nyugati nyaralás és A játszma is. Emellett új filmekkel is készülnek a szervezők, a vetítettek között lesz egy kosztümös filmadaptáció amit Pacskovszky József rendezett, valamint Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmje is. Az alkotásokat 1400Ft-os egységes, kedvezményes jegyáron lehet megnézni. Kitűnő lehetőség a magyar filmek kedvelőinek, vagy épp azoknak, akik az épület csodálása végett látogatnának el az Urániába.

BIDF 2023 – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – Tóth Valter

image_3_5.pngForrás: cinemacity.hu

Január 21-29 között kerül megrendezésre a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm fesztivál. Az eseménynek a Cinema City Mammut II. ad otthont, ahol a mai korra erősen reagáló filmeket láthatnak az érdeklődők. Ahogy a hivatalos plakáton is olvasható: „Tiszteld az életet! Ne ölj!” – a fesztivál egyik témája a háború, de emellett, a betegségeket, a bűnözést és sok más témát is megkíséreltek feldolgozni. Mindezt pedig a filmek után, az alkotókkal való közös beszélgetéssel kívánják a közönség számára emészthetővé tenni. Az eseményen két Oscar-díjra jelölt alkotás is megtekinthető lesz. Rengeteg országból érkeznek filmek, amik olyan témák közül válogatnak, mint szabadság, boldogság, felelősség, őszinteség. Ezen kívül a magyar filmek és a magyar rövidfilmek versenyek nevezettjeiből is több látható lesz. A komoly társadalomkritikát megfogalmazó, vagy politikai rendszereket bíráló művek mellett olyan érdekes alkotások is feltűnnek majd, mint a Kálmán Mátyás által rendezett Fortuna vendégei, ami arról a győri házaspárról szól, akik 630 milliót nyertek a Skandináv Lottón.

Kult Köz – A magyar kultúra napja alkalmából Tovább
Metaverzum – Hype, hope vagy hell?

Metaverzum – Hype, hope vagy hell?

kepernyokep_2023-01-17_185410.png

Mit jelent a metaverzum a vezetői réteg számára? Hogyan reagálnak rá a cégek, és kell-e félnie tőle a fogyasztónak? A média világának különböző területeiről érkező szakemberek a tudomány, a technológia, a marketing, valamint az értékesítés szempontból is megosztották reményeiket és kétségeiket a metaverzum kapcsán.

Írta: Kalánová Barbara; borítókép: Hegedüs Krisztián

A Médiamítoszok című rendezvénysorozat első alkalmán a metaverzumról beszélgetett Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója, Csikesz Erika, a TV2 értékesítési igazgatója, dr. Veszelszki Ágnes médiakutató, az NMHH kutatásvezető-helyettese és Kovács Gyula, a Neuron Solutions vezetője. A beszélgetést a hazai médiakommunikáció elismert professzora, dr. Aczél Petra médiakutató, az NMHH kutatásvezetője moderálta.

Metaverzum: a gamerek főhadiszállása

Bánhegyi Zsófia szerint a metaverzum elsődleges célcsoportja a Z generáció videójáték- és streamingfelhasználói lehetnek, ugyanis a statisztikáik alapján csak Magyarországon mintegy 3,6 millióan játszanak valamilyen videójátékkal, vagy követik azt streamingen. Amikor a 2020-as évben a Szerencsejáték Zrt. bevezette az e-sportot a fogadási kínálatába, még sokan nem hittek a sikerében, mára viszont az ötvenhét sportágból az e-sport a negyedik legnépszerűbb a fogadások terén.

„Az a cég, amelyik nem készül fel a metaverzumra időben, nem gondolkozik rajta, nem kezd el stratégiát alkotni, az lemarad. Az átütő sikerhez azonban el kell jutnia a metaverzumnak egy olyan digitális fejlettségi szintre, ami a valóságot teljes mértékben letükrözi, mert jelenleg még nem tart ott” 

mondta a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója. Csikesz Erika Bánhegyi Zsófiával egyetértve leginkább a gamerek világához kötötte a virtuális tereket összefogó jelenséget. A metaverzum kifejezés az 1990-es években merült fel először, a mára jól ismert sci-fi és a futurisztikus világhoz hasonló kontextusban, ami ma már a filmipar része (gondoljunk csak James Cameron Avatarjára).

„Sokan szeretnénk újfajta szórakozási módot: valaki olyanná válni, akik nem vagyunk, kitalálni magunkról egy imidzset, amik nem vagyunk, létezni egy virtuális világban, ahol nem vagyunk. Érdemes belegondolni viszont, hogy a metaverzumban mit tudunk tenni azon kívül, hogy élményeket, szórakozást szeretnénk keresni, ugyanis az kérdéses, hogy a fizikai szükségleteink mennyire kerülnek ott kielégítésre”

– tette hozzá a TV2 értékesítési igazgatója.

1_3.pngA képen balról jobbra: dr. Veszelszki Ágnes, Csikesz Erika; fotó: Hegedüs Krisztián

Összekapcsolódó virtuális terek?

Az eseményen Kovács Gyula ismertette a mesterséges intelligencia megjelenésével (AI) kapcsolatos előzményeket, a kapcsolódó technológiai fejlesztések alapján. Elmondta, hogy a kutatások ezen a területen 1955-től kezdődtek, az 1960-as években pedig amerikai kutatók már arról beszéltek, hogy öt éven belül mindent robotok fognak helyettünk csinálni. Miután ez nem valósult meg, sokan kiábrándultak a mesterséges intelligencia fejlesztéséből, napjainkban azonban újra erősödni látszanak az AI-jal kapcsolatos várakozások. 

Nem az a kérdés, hogy lesz-e metaverzum, hanem hogy mit fog hozni, mit fog nyújtani. De ahogyan 1955-ben sem tudták a tudósok, mit hoz a mesterséges intelligencia, mi sem tudhatjuk, hogy most mit hoz a metaverzum

jelentette ki a Neuron Solutions vezetője.

2_3.png A képen balról jobbra: Bánhegyi Zsófia, Kovács Gyula, dr. Aczél Petra; fotó: Hegedüs Krisztián

Veszelszki Ágnes a Pew Research Center kiterjesztett valósággal (AR) és a virtuális valósággal (VR) kapcsolatos kutatását ismertette, amelynek eredménye egyértelműen rámutat arra is, hogy érdemes még több kutatást kezdeményezni ezen a területen. A kutatásban több mint 600 szakértőt kérdeztek meg világszerte arról, hogy szerintük lesz-e 2040-re immerzív, teljes átélést nyújtó élmény a virtuális térben. A válaszadók 54 százaléka szerint ez a virtuális világ már a valóságunk lesz, 46 százalékuk pedig azt mondta, hogy ezek csak rövid alkalmak lesznek, akkor is, ha egyesítik az AR és a VR nyújtotta lehetőségeket. 

Magyarországon most kezdődnek kutatások a témában, a nemzetközi tudományos világban viszont már vannak ilyen jellegű előzmények. A Pew Research Center kutatásából kiderül, hogy közel 50-50 százalékos arányról van szó, még mindig nagyon megterhelő a belehelyezkedés ebbe a virtuális térbe a szemnek és az agynak. Az ezt könnyebbé tevő evolúciós fordulat pedig az elkövetkezendő tizennyolc évben nem fog megtörténni

ismertette a kutatás eredményeit dr. Veszelszki Ágnes.

4_2.pngA képen balról jobbra: dr. Veszelszki Ágnes, Csikesz Erika; fotó: Hegedüs Krisztián

Szerintem a Meta része még nem állt össze, de az univerzumon már dolgozunk, hogy ezeket az eszközöket valahogyan összekapcsoljuk. Ez viszont még sok kihívást tartogat, mert most még csak egy nagyon korlátozott világot tudunk alkotni, a való világot pedig egyelőre nem nagyon tudjuk reprodukálni

– magyarázta a Neuron Solutions vezetője. 

Cégek a metaverzum kapujában

A cégek előrelépésének kapcsán fontos kérdés Csikesz Erika szerint, hogy milyen céllal lép be egy vállalat a metaverzumba. Ez lehet a márkaépítés vagy egyszerűen a márka jelenléte is, ezzel növelve az ismertséget és az eléréseket.

Bánhegyi Zsófia csatlakozva Csikesz Erika álláspontjához hozzátette, hogy a magyar digitális médiumokat például veszélyezteti, hogy a külföldi techóriások elszívják a világ hirdetési büdzséjének 55 százalékát. A kis szereplők hasonló területre szánt kerete nem nő egyenes arányosságban az újabb és újabb platformok megjelenésével, ami végül gyakran az eltűnésükhöz vezet.

Csikesz Erika véleménye szerint mindig vannak és lesznek technológiai fejlesztések, amelyek meghatározzák az életünket, a cégeknek pedig ehhez kell igazítaniuk a stratégiájukat. 

Szerintem, ami a metaverzumot előre fogja vinni, az az üzlet és a reklámozás, de annyira kezdetleges még a képi világ, hogy egyelőre nem alkalmas az áttörésre. A statisztikák alapján átlagosan az időnk felét töltjük a képernyő előtt, de ahhoz, hogy igazán el tudjunk merülni egy metaverzumban, még többre van szükség, így lehetséges, hogy ez a világ sosem fog elérkezni

– tette hozzá a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója.

4_3.pngA képen: Bánhegyi Zsófia; fotó: Hegedüs Krisztián

A TV2 Tények című műsorában látható grafika is AR-megoldással készül: a fő témák, illetve az adott napi érdekességek esetében használják ezt a technológiát.

Ez egy befektetés a részünkről, amit most aknázunk ki. Folyamatosan fejlesztünk, ami hosszú távon fontos. Lépést kell tartanunk, főleg egy olyan piacon, ahol nagyon erős a verseny. Elképzelhető például, hogy a Dancing with the Stars stúdiójába nem ötszáz, hanem ötezer embert engedünk be, mert ezt meg tudnánk valósítani a metaverzumban, így a lehetőségeit sem szabad elfelejteni

hívta fel rá a figyelmet TV2 értékesítési igazgatója. Veszelszki Ágnes szerint a cégeken túl az egészségügyben és az oktatásban is változást hozhat még a metaverzum, azonban jelenleg elsősorban a felzárkózásra számíthatunk:

„Az oktatási innováció más területekhez képest mindig sokkal lassabban jut el ténylegesen a végfelhasználókhoz, a diákokhoz. A kutatások alapján az oktatási innováció sokkal hosszabb folyamat lesz, mint ahogy az eléri a gaminget, a szórakoztatóipart vagy a kereskedelmet.” 

5_2.pngA  képen balról jobbra: dr. Veszelszki Ágnes, Csikesz Erika, Bánhegyi Zsófia; fotó: Hegedüs Krisztián

Abban biztosak lehetünk, hogy a fejlesztők mindent megtesznek azért, hogy a technológiából kihozzák a maximumot. Kovács Gyula a kutatók erőfeszítéseire Edison példáján keresztül hívta fel a figyelmet: az ismert tudós számára nem volt felesleges az az öt év, amelyet előtte eltöltött a kutatással, mert ezer módját találta meg annak, hogyan nem lehet villanykörtét készíteni. 

Potenciális jogi és etikai buktatók

Veszelszki Ágnes felvetette, hogy az öt nagy technológiai cég, a Google, a Twitter, az Apple, az Amazon és a Facebook a metaverzummal még nagyobb kontrollt tudnak gyakorolni felettünk, mivel az összes reakciónkat látni fogják. 

Ha valaki belép ebbe a rendszerbe, minden információt kiadhat magáról, így a cyberbullying új formái jelenhetnek meg, a virtuális stalking akár valóságos stalkinggá is válhat. Minden monetizálva van, az adataink, a lokációnk, a viselkedésünk: az összes információ pénzzé tehető”

részletezte az NMHH kutatásvezető-helyettese, médiakutatója. Csikesz Erika csatlakozva Veszelszki Ágnes felvetéséhez elmondta, hogy társadalmi értékké alakulhat a láthatóság, az arc elkezdhet plágium tárgyává válni. 

Kérhetek azért pénzt, hogy az én adataimat felhasználhassák a metaverzumban? Az avatar egy összetett adat vagy egy jogi személy? Csupán ezekből a kérdésekből is érezhető, hogy jogi kérdés is akad még bőven

fűzte hozzá a TV2 értékesítési igazgatója.

6_2.pngképen balról jobbra: dr. Veszelszki Ágnes, Csikesz Erika; fotó: Hegedüs Krisztián

Kovács Gyula véleménye szerint a metaverzumot jól vagy rosszul is lehet használni, ám pusztán a felület létezése nem ad okot a félelemre. 

„Nem a metaverzumtól, hanem magunktól kell félni. A történelem során soha egyetlen technológia sem volt önmagában veszélyes, és most sem az, csak tudatosan és okosan kell kezelni”

– állítja a Neuron Solutions vezetője. Mivel Bánhegyi Zsófiáék cége szerencsejátékot határon túl nem árusíthat, így a esetükben kérdőjeles lehet a belépési mód, illetve az is, hogy milyen szabályozás vonatkozna rájuk. 

A cégem nem lép be addig a metaverzumba, ameddig nem tudjuk jogszabállyal biztosítani a tizennyolc éven aluliak védelmét. Rajtunk kívül még nagyon sok céget a szabályozás hiánya tarthat vissza attól, hogy megjelenjen ezen az új felületen

jelentette ki a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs vezetője.

7.pngA képen balról jobbra: dr. Veszelszki Ágnes, Csikesz Erika, Bánhegyi Zsófia; fotó: Hegedüs Krisztián

Kovács Gyula kitért arra, hogy a mesterséges intelligencia rávilágított számos problémára, ami korábban is jelen volt, de nem volt szembetűnő. 

Ahogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, úgy a metaverzumban is előkerülnek morális, etikai, jogi kérdések, egyszerűen csak nem volt korábban olyan technológia, ami megmozgatta vagy felszínre hozta volna ezeket

magyarázta a Neuron Solutions vezetője.

 Kinek a kezében lesz a tényleges irányítás? 

Veszelszki Ágnes úgy gondolja, hogy ugyanúgy alkalmazkodni fogunk a metaverzumhoz, ahogyan a közösségi médiához tettük, nekünk is felelősségünk van abban, hogy ennek függvényében hogyan használjuk. Nekünk kell majd kialakítani a szabályokat, ezért is fontos erről beszélgetnünk. Bánhegyi Zsófiát kifejezetten érdekli a digitális transzformáció, azaz az elektronikus folyamatokra való áttérés, és inkább a lehetőséget látja benne, Csikesz Erika viszont inkább annak örülne, ha a jövőben megmaradna az egyének döntési lehetősége a használat kapcsán. 

8.pngA képen balról jobbra: dr Veszelszki Ágnes, Csikesz Erika, Bánhegyi Zsófia, Kovács Gyula, dr. Aczél Petra; fotó: Hegedüs Krisztián

Aczél Petra szintén azt reméli, hogy visszatalálunk az emberi intelligenciákhoz, mert a világ egyre inkább azt mutatja körülöttünk, hogy ha ezt a virtuális világot megszokjuk, akkor egyre magányosabbak leszünk. Kovács Gyula szerint ahogyan a média, úgy a felelősségvállalás is közösségi, ehhez pedig össze kell fognunk.

Ne féljünk a metaverzumtól, de legyünk benne tudatosak, készüljünk fel rá, és készítsük fel a gyerekeinket is! Ne engedjük csak megtörténni, hanem inkább legyünk részesei, és irányítsuk ezt magunk körül. 

A rendezvénysorozat következő alkalmán, február 28-án az erotikus influencerek világának rejtelmei kerülnek a beszélgetés fókuszába. Milyen szerepet töltenek be a médiában? Milyen hatást gyakorolhatnak a követőikre, és vajon bővülni látszik-e ez az iparág? Este 18:00-tól a Scrutonban szakértői szemmel nézve ismerhetjük meg közelebbről az erotikus infulencerek világát.

 

Metaverzum – Hype, hope vagy hell? Tovább
Milyen közösséghez tartozzak? – Diákszervezetek és szakkollégiumok a Corvinuson 

Milyen közösséghez tartozzak? – Diákszervezetek és szakkollégiumok a Corvinuson 

dsz_expo-11_jpg_jpeg.jpg

A Budapesti Corvinus Egyetem már több mint harminc diákszervezettel és hét szakkollégiummal büszkélkedhet, amelyek mind színvonalas fejlődési lehetőségeket és páratlan közösséget biztosítanak a tagoknak. Mi a különbség a két szervezettípus között? Melyik lehet a jobb választás számodra? Segítünk az eligazodásban!

Szerző: Fiar Mitra, borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

A diákszervezetek adott közös érdeklődés köré épülő szervezetek, és ahhoz kapcsolódó ügyek érdekében igyekeznek lépéseket tenni akár események szervezésével, akár saját tagjaik gondolkodásmódjának alakításával. Általában a profiljukkal megegyező mentalitású diákokat keresnek, akiknek az adott diákszervezet fókuszpontjai területén fejlődési lehetőségeket biztosítanak.

A szakkollégiumok szállást és oktatást egyaránt biztosítanak a tagoknak. Az együttélés jobban egymásra utalt, összetartóbb, zártabb közösséget eredményezhet, a tagok fejlődése pedig formálisabb „órák” keretein belül történik. A szakkollégiumok általában tágabb érdeklődési kört határoznak meg, a diákszervezeteknél több energiabefektetést igényelnek, és segítségükkel szélesebb körben van lehetőség tudásunk fejlesztésére.

A következőkben, a teljesség igénye nélkül, részletesebben bemutatunk néhány diákszervezetet és szakkollégiumot, hogy betekintést nyújtsunk a Corvinuson működő szervezetek életébe, és segítsünk megtalálni mindenki számára a megfelelőt.

AEISEC

aiesec_1.pngForrás: Aiesec

Az AIESEC a Corvinuson ötven éve működik, és a világ legnagobb diákszervezetének mondhatja magát, amely a fiatalság potenciáljának kiteljesítését szorgalmazza. A szervezet fő értékei közé tartozik a diverzitás megélése, a fenntarthatóság, a változás előidézése és a tagjai segítése a vezetői ösztönök elsajátításában.

A különböző kultúrák, nemzetek és szociális háttérrel rendelkező emberek bevonására fektetett hangsúly miatt a szervezet hivatalos és működési nyelve az angol. A Corvinuson közel ötven aktív tagja között számos nemzetközi diák is helyet kap, így rendkívül jó lehetőséget ad az angol nyelvtudás fejlesztésére és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is. A Corvinusos kitelepülés mellett folytonos közreműködés történik a BGE, BME és számos más magyar egyetem AIESEC-es hallgatói között, globális szinten pedig több, mint 120 ország között jelent összeköttetést a szervezet.

Az AIESEC in Közgáz tagjai által menedzselt programok keretein belül külföldi önkéntesmunkát biztosít az érdeklődőknek, jótékonysági és társadalmi problémákkal kapcsolatos rendezvényeket szervez, és számos más lépést tesz annak érdekében, hogy jövőnket a fiatalság formálja.

Ezen projektek működtetésében az AIESEC tagjai kipróbálhatják magukat különböző feladatokban, hiszen a szervezet professzionális tapasztalatot biztosíthat HR, PR, rendezvényszervezés és sales területeken is.

A tagok felvétele szemeszterenként többlépcsős eljárás során történik, amely egyéni interjúból, “assessment center” nevű csoportos problémamegoldó feladatból és mind formális és informális eseményényeket tartalmazó bevonó táborból áll.

Az AIESEC olyan fiatalokat keres, akik tettrekészségüket arra szeretnék felhasználni, hogy a világunk egy kicsit jobb hely legyen, önmaguk fejlesztése és vezetői kompetenciák elsajátítása mellett társaik fejlődésében is közreműködnének egy elfogadó, motiváló, összetartó és jókedvű közösségben.

nowUpresent Academy

 nowupresent.pngForrás: nowUpresent

Szabadítsuk meg a világot a rossz prezentációktól! Ez a mottó vezérli a nowUpresent Academy (röviden NUP) tagjait; a prezentációtechnikával foglalkozó diákszervezet nemcsak az egyetemi, de a szakmai közegben is egyre nagyobb megbecsültségnek örvend.

Céljuk, hogy megismertessék a prezentálás egy olyan módját, amely mind az előadó, mind a közönség számára élvezetes; hogy megtanítsák, a prezentálás sokkal több lehet, mint egy lámpalázzal járó kipipálandó feladat. Ennek érdekében nemcsak tanulnak, de tanítanak is; rendszeresen tartanak tréningeket többek között más egyetemi diákszervezeteknek is.

A szervezet szívesen fogad minden lelkes érdeklődőt, a jelentkezési időszak általában a februári időszakra esik. A felvételi folyamat három részből áll: egy online kérdőív kitöltéséből, valamint egy interjúból és egy prezentációból.

Az új tagok először egy alapozókurzuson vesznek részt, ahol megtanulják a prezentálás alapjait, majd mentorok segítségével elkészítenek egy saját prezentációt, amit a záróeseményen adhatnak elő. A szakmai eseményeknek köszönhetően a tagok később is folyamatosan fejlődhetnek, illetve az oktatókurzus elvégzése után maguk is trénerekké válhatnak, de az egyéb (pl. marketinges, felvételivel kapcsolatos) projektekbe is bárki becsatlakozhat.

A szakmai programok mellett természetesen a közösségépítés sem marad el; ezeket bárki szervezheti, ha éppen eszébe jut valami, így a csapat volt már kirándulni, vitaesten, táborozni, de egy beszélgetős, iszogatós estére is mindig találni jelentkezőt. A szervezet jelenleg nagyjából huszonöt aktív taggal rendelkezik, így a családias hangulat garantált. A NUP nemcsak szakmailag, de jókedv és barátság tekintetében is hatalmas pluszt adhat hozzá az egyetemi évekhez.

University Business Club

 ubc.pngForrás: ubc

A University Business Club több mint százhúsz fővel működő, alapvetően business beállítottságú diákszervezet. A több nagynevű céggel való együttműködés lehetővé teszi a tagok számára, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb szakirányt és kapcsolatokat teremtsenek az üzlet világában.

A UBC vár mindenkit, aki gyakorlatiasan szeretne tanulni sales-ről, HR-ről vagy marketingről, illetve egy fiatalos és összetartó diákszervezet tagja szeretne lenni.

Minden félévben megrendezésre kerül a felvételi időszak, amikor lehetőség van jelentkezni a diákszervezetbe. Ehhez egy formot kell kitölteni, amivel kiderül, hogy milyen ember is a jelentkező, majd a szóbeli fordulóban dől el, hogy bekerülést nyert-e a diákszervezetbe.

A UBC-ben három specializáció közül van lehetőség választani, ezek a Sales, a Marketing és a HR. Az első félévben ezen specializációkból kapnak ízelítőt a tagok, hogy a második félévre el tudják dönteni, hogy milyen szereposztásban szeretnék folytatni a UBC-s karrierjüket, ami négy félévig tart.

A UBC több Corvinusos eseményt is szervez, ami annak is koszonhető, hogy sok partnercéggel van kapcsolata, amelyektől a tagok sok tapasztalatot szerezhetnek.

Specializációtól függően mindenféle előnye lehet a diákszervezetnek, ezek például a tárgyalási, rendezvényszervezési, kommunikációs, vizualizációs és kooperációs képességek fejlesztése is lehetnek.

Studium Generale

 studium_generale.pngForrás: studium generale

A Studium Generale célja elsősorban a tanítás. Az SG fő tevékenysége az érettségire való felkészítés hétvégente matematika, történelem és közgazdaság tárgyakból. A tagok arra törekszenek, hogy a diákokat minél sikeresebb érettségire készítsék fel. A szervezet önkéntes alapon működik, a tanárként funkcionáló tagok nem kapnak semmilyen juttatást, hanem azért tanítanak, mert szeretik. Tehát nagy erénye a szervezetnek, hogy anyagi ellenszolgáltatás nélkül biztosít színvonalas oktatást a középiskolás diákoknak.

Szeptemberben van egy bevonó időszak, amikor több esemény keretein belül megismerhetjük a szervezetet, hogy miből állna a tagság, milyen felelősséget vállalnánk. Ennek az időszaknak a végén van egy kétnapos tábor, amely során sor kerül egy felmérésre és interjúra.

A szervezet elsősorban olyan embereket keres, akik jól beleillenek a társaságba és szeretnének segíteni az érettségizőknek és szívesen foglalkoznak tanítással, hatékonyan képesek átadni a tudásukat.

A szervezetnek hierarchikus felépítése van, egy elnökkel, alatta a szekcióvezetőkkel, alattuk pedig az egyéb középvezetőkkel. Rengeteg pozíció van, ezért bármire lehet specializálódni, pl. programokért felelős középvezető, PR középvezető, marketinges stb.

Mindenki minden második héten tanít, ez négy óra tanítást jelent, plusz hét-nyolc óra feladatsor felkészülés és feladatsorok javítása kötelező, ezen felül pedig rengeteg közösségi programot szervez a kb. százötven aktív tagból álló közösség.

AZ SG segítségével nagy fejlődési pont az előadókészség, hiszen minden második héten ki kell állni egy közönség elé és minőségi előadást tartani, interaktívan és felkészülten. Ezen kívül minden kommunikációs készségre pozitív hatással van és fontos még az idővel való bánás, kapcsolatépítés és kreatív gondolkodás.

AEGEE

aegee.pngForrás: aegee 

Az AEGEE-Budapest-be két körös felvételi útján lehet csatlakozni: egy kérdőív kitöltése után személyes (online) motivációs beszélgetés keretében igyekeznek jobban megismerni a jelentkezőket.

Az AEGEE-Europe (Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe - Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete) célja egy előítéletektől mentes egységes Európa megteremtése, nyitott és toleráns közösség létrehozására való törekvés, valamint a demokrácia, emberi jogok, tolerancia, határok közötti együttműködés, mobilitás és az európai szintű oktatás támogatása. A szervezet együttműködik többek között az Európa Tanáccsal, az ENSZ-szel és az UNESCO-val is.

Az AEGEE-Budapest az AEGEE-Europe helyi antennája, melynek a Corvinus mellett a SOTE-ről és az ELTE-ről is vannak tagjai, számos különböző szakról és érdeklődési körrel, célja a fiatalok közötti társadalmi diskurzus elősegítése. Emellett az AEGEE-Budapest egy nemzetközi diákszervezet, amelynek külföldi hallgatók is tagjai, így lehetőség van értékes kapcsolatok kiépítésére, valamint az angol nyelvtudás fejlesztésére.

A szervezet munkacsoportokban dolgozik, a specializációk Public Relations, Human Resources, Fundraising, vagy a European Projects szakirányokban történnek.

Alapvetően mindenki annyi időt fektet bele, amennyi számára belefér, azonban a több erőforrás befektetése az szervezetbe több érték elsajátítását is jelenti.

Szakmai szempontból a legjobban az adott munkacsoport területén lehet fejlődni, legyen az emberi erőforrások, kommunikáció, sajtó és a média világa, a fundraising, sales és marketing területe, vagy a nemzetközi projektszervezés, kapcsolatépítés.

A szakmai fejlődés mellett hasznos gyakorlatban is látni és használni a korábban megszerzett elméleti tudást. A diákszervezet egyben egy nagyon izgalmas és sokszínű a közösség is, sokféle embert lehet megismerni, ami elősegíti a nyitottságot. Ezen kívül a nemzetközi projektek rendkívül jó lehetőségek, amiket érdemes kihasználni az AEGEE-n belül.

ÖCSI

ocsi.pngForrás: öcsi

Az ÖCSI, azaz Öntevékeny Csoportok Irodája a Corvinus egyik legnagyobb diákszervezete. Egyik legfontosabb értéke, hogy minden ember a szabadidejéből, önkéntesen tevékenykedik. Minden tag a szabadidejéből áldoz, hogy a jövő év hallgatóinak könnyebbé és élvezetessé tegye az egyetem kezdését. A szervezet célja a gólyák egyetemi éltebe való bevezetése és integrálása, valamint az egyetemi közösségi élet színesítése.

Az ÖCSI bevonó időszaka február második felében kezdődik. A bevonó táborok és az elsős klubbok fő célja, hogy a szervezet iránt érdeklődők még többet megtudjanak az ÖCSI-ről, az instruktorok feladatairól és természetesen egymásról. Ennek érdekében egy egynapos és két egész hétvégés tábort is tartunk, amelyek során az instruktorpalánták számtalan programon vehetnek részt, emellett pedig átélhetik a közösség családias és összetartó légkörét.

Az ÖCSI-be való csatlakozás nem kötődik különösebb feltételekhez, lelkes és elhivatott diákokat keresnek, akik szívesen vesznek majd részt a táborok és események szervezésében, valamint a közösség mindennapi életében.

Az ÖCSI-ben posztok vannak, minden poszt más feladatot lát el a gólyatáborok vagy a gólyabál szervezése során. Ezen posztok segítségével a rendezvényszervezés különböző területeire van lehetőség professzionális betekintést nyerni (pl. kapcsolattartás szponzorokkal, zenekarokkal, design, marketing, catering menedzsment vagy csoportok koordinálása).

A szervezetnek jelenleg csaknem kétszáz tagja van, akik mind nagyvállalatok embereivel való tárgyalásban, előadókészségükben, projektmanagement területén, hatékony kommunikáció elsajátításában, szervezőképességben és csapatmunkában való fejlődésüket folytatják az ÖCSI-ben.

Napközi

napko_zi.pngForrás: napközi

A szervezetbe való jelentkezés minden félévben kerül meghirdetésre először egy online form-on keresztül, majd pedig egyéni interjú keretein belül a jelentkezők mélyebb megismerése érdekében. A felvett jelentkezők ezután egy beavató „team night”-on vesznek részt, ahol csapatépítő játékok segítségével megtörténik az új tagok integrálása.

A Napközi fő célja egy közösség kialakítása az egyetemisták számára, ahol önmaguk tudnak lenni és jól érzik magukat, de emellett fejlődni is tudnak és az érzékenyítő programokon, vagy például a Társasjáték Est vagy Movie Night alkalmával, mélyebb kapcsolatokat is kialakíthassanak az egyetemen belül.

A Napközi számára nagyon fontos az emberi kapcsolatok építése és a bizalom, őszinteség szorgalmazása. A szervezet nagyjából tíz tagja hetente családias meetingeken találkozik és valósítja meg érzékenyítő programjait, az egyes divíziók meetingjei a tagoktól függnek. A társasjátékok, kézműves programok a tagok és az egyetemi diákok igényei szerint alakulnak, céljuk a közösség építése és sokszor vendégek meghívásával a figyelemfelhívás, például a mozgássérültek életére és a művészetre.

A szervezet három divízióból áll, a tagok Napközi ProgramKoordinátor (NPK), HR-es és Marketinges pozíciójában próbálhatják ki magukat, az átjárás köztük azonban igen könnyű, a feladatokat mindenki kedvére vállalhatja el.

A diákszervezet így az egyéni fejlődés mindhárom területen segítséget nyújthat, és rendkívül nagy erőssége, hogy közösséget ad és senkit sem hagy egyedül. Az ambiciózus tagok pedig könnyen feljebb tudnak lépkedni a létrán, a Napközi segítségével rengeteg lehetőség nyílhat meg előttük.

Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma

gydsz_jpeg.jpgForrás: gydsz

A Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumának fő célja a felsőoktatási tehetséggondozáson túl egy olyan szakmai és egyben baráti környezet fenntartása, melynek hasonló érdeklődésű tagjai egymástól tanulhatnak személyes, szakmai és társadalmi kérdésekről. Szervezetünk célja az egyetemi tananyag kiegészítése aktualitásokkal és a diplomácia világában történő eligazodáshoz szükséges tudással, és olyan gyakorlati tapasztalatok nyújtásával, melyek rengeteg versenyelőnyt nyújtanak a nemzetközi kapcsolatok színterére vágyóknak. Beleértve szakmai gyakorlati- és álláslehetőségeket, nagykövetségekre és nemzetközi intézményekbe történő látogatásokat, valamint, továbbtanulási, kutatási és tehetséggondozó programokat.

Felvételi folyamatunk egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból áll minden tavaszi félévben. Akik a továbbjutás után a szóbeli fordulón is jól teljesítenek teljes jogú szakkollégistává és GyDSz-es gólyává válnak.

Fontos még kiemelni, hogy a szervezet tagjai nem csak a Budapesti Corvinus Egyetem, de számos más budapesti egyetem hallgatói, valamint az egyetemi szakok terén is meglehetősen diverz társaság. A GyDSz mindenkit, akár nemzetközi hallgatókat is örömmel vár, akit érdekel a diplomácia, a nemzetközi kapcsolatok, illetve az aktuálpolitika világa, és aki szívesen lenne egy igazi egyetemi baráti közösség részese.

A szakkollégiumok három alappillére a GyDSz-ben is kiemelt szerepet kap; a közösség, a társadalmi felelősségvállalás, valamint kifejezetten nagy figyelmben részesül a páratlan, objektív szakmaiság.

A szervezet önálló kurzusrendszerrel rendelkezik, melynek keretében a tagok négyféle specializációra szakosodhatnak: nemzetközi jog és szervezetek, nemzetközi gazdaságtan, külügy és diplomácia, valamint világpolitika tanulmányok.

Mindemellett a tagok a szervezeti élet számos különböző területén fejleszhetik magukat, beleértve a pályázatírást, rendezvények, utazások, kurzusok és tréningek szervezését, jogi feladatokat, rendszeres adománygyűjtéseket, marketing tervek és kreatív anyagok készítését, és nem mellesleg vezetői tapasztalatok szerzését. Aki pedig az írás és elemzés iránt érdeklődik, a rendszeresen megjelenő szakmai hírlevél által is rengeteget fejlődhet.

A szakkollégiumunkban pontrendszer működik, amelyben a minimum pontok elérése a félév teljesítésének feltétele. Négy teljesített félév után a szakkollégisták diplomát szerezhetnek.

A szervezet jelenleg hatvanöt aktív tagból áll, valamint 2022 őszén elindult a szakkolégium első nemzetközi programja is, a Diplomacy Club, amelyben húsz lelkes külföldi BCE-s hallgató tevékenykedik.

Heller Farkas Szakkollégium

heller_farkas.jpegForrás: heller farkas

A Heller Farkas Szakkollégiumban a felvétel hivatalosan két lépcsőből áll: az első az írásbeli rész, ahol felmérik a jelentkezők gondolkodásmódját, kreativitását és motivációit; a második lépcső pedig egy személyes interjú, ahol a Felvételi Bizottság jobban megismeri a jelentkezők tájékozottságát, viselkedését, terveit. A kolégiumba gazdasági érdeklődésű embereket várnak, akik szeretnének az egyetemi tanulmányaik mellett is sokat fejlődni, szeretnének egy kisebb, összetartó közösség részévé válni és nem utolsósorban motiváltak, hogy csatlakozzanak szervezethez.

A szakkollégium fő célja az egyetemen túlmutató kurzusokkal tagjaik fejlesztése, hogy azok mind a munkaerőpiacon, mind később tanulmányaik során élen járó vezetők, szakmai zsenik lehessenek. Fontos céljuk, hogy félévente szervezett konferenciáikon az egyetemi diáksághoz is eljuttassák egy-egy szeletét ennek a szakmaiságnak, illetve, hogy az elsőéveseknek szervezett oktatás sorozatukkal (HPK) segítsék a résztvevőket egyetemi tanulmányaik megalapozásásban.

A szervezet, a szakkollégiumi mozgalom többi tagjához hasonlóan, három alappillére épül, amelyek a szakmaiság, közösség és társadalmi érzékenység. Alapvető érték, hogy a jövő értelmisége számára fontos, hogy kellő figyelmet fordítson az őt körülvevő világra, és aktívan szerepet vállaljon az alappillérekhez kapcsolódó területeken. Tagjaik együttérző, gondolkodó, nyílt látókörű felnőtté válását szorgalmazzák, akik képesek és akarnak változtatni.

A szervezetben vannak teljesítendő kritériumok, pl.: félévente két kurzus, csapatmunka, gyűlésre járás stb. ezek kb. heti tíz-tizenöt órát vesznek igénybe, ezen felül pedig annyi energiát lehet belefektetni, amennyit egy adott ember szeretne.

A szervezetben az aktív tagság kb ötven főből áll, de huszonöt éve működő szervezetként a senior tagok már közel kétszázan vannak, az aktív tagok velük is szoros viszonyt ápolnak.

És a legnagyobb kérdés: érdemes-e beköltözni?

A Farkaslakban körülbelül a tagság fele lakik bent. A beköltözés mindenkinek ajánlott, hiszen úgy lehet igazán a körforgásban maradni, minden információról első kézből értesülni. Ezen kívül spontán beszélgetésekhez, bulizáshoz, a tananyaggal való segítséghez mindig lehet társat találni.

Milyen közösséghez tartozzak? – Diákszervezetek és szakkollégiumok a Corvinuson  Tovább
Kult Köz – Víz alatti tájakra és üveghagymák belsejébe kalauzol el bennünket az év eleji kulturális ajánló

Kult Köz – Víz alatti tájakra és üveghagymák belsejébe kalauzol el bennünket az év eleji kulturális ajánló

nevtelen_terv_22.png

Január eleji kulturális rovatunk víz alatti tájakra, üveghagymák belsejébe kalauzol el minket, ugyanakkor történeteket szemezget múlt elől szaladó lányokról és szorongó idiótákról, miközben arra tanít, hogyan kerüljünk a komfortzónánkon kívül.

Borítókép: Canva

The Black Rider – Kelle Fanni

performance_16714474927e.jpgForrás: orkenyszinhaz.hu

Az Örkény István Színházban december 21-én tartották Robert Wilson, Tom Waits és William S. Borroughs The Black Rider című 1990-es művének legelső előadását. Az alkotást eredetileg Németországban vitték először színpadra. A darab 16 éven felülieknek ajánlott, hiszen a mese és a horror műfaját ötvözik benne. Az előadás számos groteszk szereplőt vonultat fel és a humort sem nélkülözi, mindezek ötvözetéből pedig nagyon szürreális történet bontakozik ki. A horrormese főszereplője egy írnok, aki el szeretné nyerni a fővadász lányának kezét azzal, hogy a legprecízebben célzó vadásszá válik. Azonban az ördögtől kapott varázsgolyókkal véletlenül megöli szerelmét. A The Black Rider című előadást leginkább azoknak ajánluk, akik kedvelik a musical műfaját és az abszurd humort sem utasítják el. A művet Polgár Csaba rendező vitte színpadra.

M3GAN – Kelle Fanni

585897_1665129971_186_jpg.pngForrás: mafab.hu

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a digitális eszközök, és a mesterséges intelligencia is rohamos tempóban fejlődik. Így nem véletlen az sem, hogy egyre több a filmpiacon az említett témaköröket felölelő, és annak ijesztő következményeivel foglalkozó horror és thriller. Ebbe a kategóriába sorolható a M3GAN című horrorfilm, amely január 12-én érkezik a hazai mozikba. Az alkotás Gerard Johnstone rendezésében, többek között Ronny Chieng, Kimberley Crossman és Jenna Davis főszereplőkkel tekinthető meg. A történetben egy játékgyártó cég kifejleszt egy mesterséges intelligenciával rendelkező, valósághű játékbabát azzal a céllal, hogy a gyermekek hű társává váljon. Gemma, árván maradt unokahúgának ajándékoz egy babát, amelynek szörnyű következményei lesznek. Hogy pontosan mi, az kiderül a filmből, amely megtekinthető a Cinema Cityben, a Pólus Moziban, illetve a GoBuda Moziban is.

Véronique Maciejak: Ne várd meg, amíg elvonul a vihar, tanulj meg táncolni az esőben – Kelle Fanni

4912283_5.jpgForrás: libri.hu

Véronique Maciejak Ne várd meg, amíg elvonul a vihar, tanulj meg táncolni az esőben című bestsellerét azoknak az olvasóknak ajánlom elsősorban, akik úgy érzik, hogy a komfortzónájukon belül mozognak és nem mernek kilépni onnan. Néha szükségünk van a változásokra; ez a könyv pedig arra sarkall minket, hogy merjünk belevágni az újba és alakítsunk életünkön. A történet Emmáról szól, aki a helyi rádiónál műsorvezető. Hivatalosan riporter, de főszerkesztői munkát is végez túlvállalva magát a lehetséges előléptetés és fizetésemelés reményében. Emma nagyon odaadó, szeretné kimutatni főnöke felé a háláját, amiért több, mint öt éve a rádiónál dolgozhat, azonban elkezd érlelődni a lányban, hogy a sok erőfeszítése hiábavaló, mivel főnöke semmilyen módon nem jutalmazza. A kötet gyakorlati javaslatokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek kimozdítani bennünket a komfortzónánkból.

A szerencse lánya – Kelle Fanni

maxresdefault_2.jpgForrás: netflix.com

A szerencse lánya című amerikai dráma 2022. októberében jelent meg a Netflix filmkínálatában. A történetet feldolgozó könyv középpontjában egy New York-i írónő áll, akinek tökéletesnek tűnő életét egy szempillantás alatt felbolygatják a múlt sötét emlékei. Ani fiatal kora óta rengeteget fáradozott azon, hogy olyan életet építsen fel magának, amely valamelyest képes elfeledtetni vele a múltjában történteket, és azt, hogy honnan jött. Azonban ahhoz, hogy le tudja zárni a múltat, újra fel kell elevenítenie a gimnáziumi eseményeket. A filmet Mike Barker rendezésében tekinthetik meg a nézők, főszerepben Mila Kunissal és Connie Brittonnal. Az alkotás cselekménye izgalmas és meglepő fordulatokat tartogat a néző számára.

Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások – Dobos Eszter

fredrik_backman_hetkoznapi_szorongasok.jpgForrá: moly.hu

Te is érezted már úgy, hogy idiótákkal vagy körülvéve? Akkor bizonyára megragadja majd a figyelmed Fredrik Backman 2019-ben megjelent, Hétköznapi szorongások című könyvének fülszövege, amely így kezdődik: „Ez a történet sok mindenről szól, de leginkább idiótákról”. A svéd szerző regénye egy félresikerült bankrablás történetét meséli el. Nyolc ember a szilvesztert megelőző napon lakásbemutatóra megy, ám a szokásos menetrend felborul, mikor egy bankrabló a rendőrök elől menekülve éppen ebbe a lakásba téved, és túszul ejti az ottlévőket. Bár ez így komornak és drámainak hangzik, könnyeket legfeljebb a folyamatos nevetés okozhat, ugyanis sem a túszok, sem a túszejtő nem viselkedik éppen szerepéhez méltóan. A vidám felszín alatt komolyabb kérdések is előkerülnek. Mint arra már a cím is utal, a történetben nagy szerepet kapnak az egyéni nehézségek, a szorongások, amiktől bizony még a nyulak, a túszejtők és a rendőrök sem mentesek. Backmannak sikerül szájbarágás nélkül, az érzelmek között csodálatosan egyensúlyozva megmutatni néhányat ezek közül, ami nekünk, olvasóknak is egy kis reményt adhat, hogy nem vagyunk egyedül. A történet végére pedig kifejezetten megszereted ezeket az idiótákat már ha egyáltalán tényleg azok. A regényből hatrészes minisorozat is készült, amely a Netflixen tekinthető meg.

Avatar: A víz útja – Olay Hanna

avatar2-borito.jpgForrás: szukits.hu

Az óév utolsó, és az újév első blockbusterével kapcsolatban valószínűleg nem túloz az a várakozás, miszerint az Avatar nem csak 2022, de 2023 egyik legnagyobb sikere is lesz. A 2009-es, szintén óriási sikernek számító előzmény több mint tíz év után kapott folytatást, és az alkotók további részekkel is készülnek. James Cameron világát egyértelműen a látvány adja el: a teljesen magával ragadó, CGI alkotta természeti képek a 3D-s, 4D-s és IMAX technológiával karöltve teljesen új moziélményt jelentenek a néző számára. A cselekmény jól kapcsolódik a korábbi szálhoz, ezen kívül a Föld élhetetlenné válásának problémája is egyre aktuálisabb az idő előrehaladtával. Azonban ennek ellenére ütközhetünk logikai buktatókba, vagy nem teljesen egyértelmű fordulatokba helyenként. A 3 óra 12 perces játékidőt valóban kiélvezhetjük, hiszen szemetgyönyörködtető világba kalauzol minket, azonban mindenképpen szerezzünk be kiadós mennyiségű nassolnivalót az üresjáratokra.

Kult Köz – Víz alatti tájakra és üveghagymák belsejébe kalauzol el bennünket az év eleji kulturális ajánló Tovább
Évtervezés – Hogyan valósítsd meg a terveidet?

Évtervezés – Hogyan valósítsd meg a terveidet?

thought-catalog-505eectw54k-unsplash.jpg

Közeledik a következő év, ami remek alkalom arra, hogy átgondold az elmúlt évet, és megtervezd a következőt. Ebben a cikkben különféle praktikákat találsz arra, hogy hogyan lehetnek sikeresek a terveid az elkövetkező időszakban.

Írta: Pipis Panna; borítókép: Canva

Előző év lezárása – Reflexió

A jövő reális tervezéséhez fontos tisztában lenned az elmúlt éveddel. Ez biztos alapot nyújt a tervezéshez, és segíthet észrevenni olyan mintákat, szokásokat, amelyeket a mindennapi pörgésben nem ismersz fel. Egy tea vagy forró csoki társaságában érdemes átgondolni azt, hogy hogyan alakult az elmúlt éved, mind a magánéleted, mind az egyetemi vagy munkahelyi léted szempontjából. Érdemes magadnak feltenni a kérdéseket, hogy milyen nehézségek merültek fel, és hogyan kezelted azokat? Milyen sikereid voltak, mire vagy legbüszkébb? Melyek a legemlékezetesebb események, illetve azok az apróságok, amikre tíz év múlva is emlékezni szeretnél? Milyen jótékony új szokást vettél fel, és mennyire sikerült beépítened azt a mindennapjaidba? Mivel töltötted egy átlagos napodat? Elégedett vagy-e  a jelenlegi időbeosztással? Ki volt az, akire mindig számíthattál, és ki volt az, aki mindig számíthatott rád? Sikerült elég időt szánnod a barátaidra, tanulmányaidra, hobbijaidra és nem utolsósorban magadra? Min szeretnél változtatni?

tervez.pngForrás: Canva

Ezekre a kérdésekre, vagy akár a később említett évtervezők kérdéseire fontos, hogy őszintén válaszolj, hisz ez neked szól, neked válik hasznodra. A minél pontosabb tervezést szolgálja, azt, hogy felismerd az erősségeid, illetve gyengeségeid, és realizáld, hogy min szeretnél változtatni. A válaszaidat pedig nem kötelező senkivel megosztanod, ha nem szeretnéd.

Tervek, új szokások, praktikák – Legyen meg a miérted!

Gondolkodj el a következő éveden: mi az, amit mindenképp szeretnél elérni! Építsd e köré a terveidet! Menet közben pedig ne feledkezz el magaddal is törődni: az öngondoskodás és énidő legyen jelen az életedben, hogy feltöltődj a szabadidődben, és legyen elég energiád megvalósítani a céljaidat.

Sokan vágnak bele az új évbe fogadalmakkal, amiket aztán nem mindig sikerül beépíteniük a rutinjukba, és félbemaradnak a kezdeményezések. Neked is van számtalan ötleted, hogy hogyan legyen jobb a következő éved? Fontos, hogy gondold át, mit szeretnél igazán elérni, és ennek tudatában tervezz, hiszen ha egyszerre próbálsz öt-tíz új szokást bevezetni, nehezebb lesz, mintha csoportosítanád őket, és fokozatosan hoznád be az új szokásokat.

Gondold végig, hogy miért szeretnél változtatni, új szokást bevezetni. Ha leírod magadnak, az megerősíti az elkötelezettséged, és egy-egy nehéz napon továbbsegíthet. Ezzel motiválhatod magad, mivel látod magad előtt, mit szeretnél elérni.

Fontos lépés az is, hogy kisebb, teljesíthető mérföldkövekre bontsd a terved, így minden egyes elért kisebb siker újabb motivációt nyújt majd, hogy tovább haladj az úton. Ha például egy új hobbin gondolkozol, például a futáson, ne egyből a félmaraton legyen a célod, hanem képességeidhez mérten legyenek meg teljesíthetőbb lépcsőfokok, amik egy nagyobb tervhez vezetnek: ez lehet például három perc megszakítatlan kocogás, aztán öt perc folyamatos futás, és így tovább. 

A kétperces szabály (two-minute rule) jó módszer a halogatás elkerülésére, és arra, hogy nehezebb napokon rávedd magad egy-egy szokásod megvalósítására. A lényege, hogy ha nincs kedved valamihez, akár tanulni, főzni, alkotni vagy edzeni, eldöntöd, hogy ha törik, ha szakad, két percet rászánsz a napodból és nekikezdesz. Az esetek többségében csak elkezdeni nehéz, és a két perc letelte után is folytatod a gyakorlatot, de ha mégis úgy döntesz, mára ez a két perc elég volt, akkor legalább megvan a pozitív visszacsatolás, hogy megpróbáltad, de ma tényleg ennyire jutott energiád. 

„Jaj, ne, a tegnapi nap/előző hét kimaradt, nem teljesítettem a fogadalmamat, akkor már nincs is értelme folytatnom” – Biztos benned is felmerült már ez a gondolat, és lehet, hogy korábban emiatt feladtad az új szokásod elsajátítását. Azonban érdemes  belegondolnod abba, hogy egy nap (esetleg hét) kihagyása nem szünteti meg a fejlődést és a korábban elért eredményeket, így érdemes tovább folytatnod. Sajnos valóban sok minden közbejöhet, és ilyenkor úgy érezheted, hogy a lendületed megtört. Ekkor érdemes visszanézned, hogy már mennyi mindenben értél el sikereket, és átgondolnod,  hogy miért dolgozol. Ezzel tudsz új lendületet szerezni. Persze ahogy telik majd az év, változhat a hozzáállásod, a terveid aktualitása, esetleg a mögöttes indokaid. Ilyenkor ne kezeld kőbe vésett alapelvnek az év eleji terveid követését, tervezz újra, hogy az új igényeidnek megfelelő legyen az irány, amerre haladsz.

Hasznos kiadványok a tervezéshez

A YearCompass füzet már tíz éve segít az évtervezésben, ez idő alatt külföldön is igen népszerűvé vált. Ez a kiadvány különféle kérdésekkel támogat abban, hogy átgondold, hogyan telt az előző éved, és segít megtervezni az előtted állót. Ingyenesen letöltheted az oldalukról, nyomtatható és digitális szerkeszthető formában.

Egy másik ingyenes füzetet találhattok urban-eve oldalán is. Ez az inspirációs napló hasonló célokat szolgál, mint a YearCompass. A kivitelezése és a fókuszai kicsit eltérőek, de mindkettő igazán jó kiindulópont lehet az éved tervezéséhez attól függően, hogy melyik stílust érzed magadhoz közelebb állónak.

Év közbeni rendezettség – Bullet Journal, Notion

Ahhoz, hogy év közben is rendezett tudj maradni és előre tervezni, az online naptárakon és a határidőnaplókon túl remek lehetőség a Notion és a Bullet Journal-módszer. A Notion egy olyan jegyzetkészítő és rendszerező alkalmazás, ami számítógépről és telefonról is elérhető. Ez tökéletes azok számára, akik a digitális jegyzetelést jobban kedvelik. A jegyzeteidet formailag is szerkesztheted, határidőket szabhatsz, kategorizálhatsz és teendőlistákat is írhatsz benne. Akár az egyetemi jegyzeteidet is tárolhatod itt, és rendszerezheted, megkönnyítve az átláthatóságot és a tanulást.

bujo.pngForrás: Canva

A Bullet Journal rendszerét a saját igényeidre szabhatod, és a neked megfelelő oldalakat alkothatod meg. Lehetnek ezek éves, havi, heti és napi tervezők, a céljaid, szokásaid és egészségi állapotod is követheted, megtervezheted és nyomon követheted benne az egyetemi követelményeket, határidőket és teljesítményedet, és még számtalan más oldalt is elkészíthetsz a saját igényeid szerint. Ne ijesszenek el a különféle platformokon található tökéletes oldalak és a számtalan kellék, a módszer lényege a funkcionliátás, nem a kivitelezés. Elegendő egy sima füzettel és egy tollal nekiállnod a bullet journalozáshoz, vagy akár digitálisan is megvalósíthatod különféle appok segítségével, ha az számodra kézenfekvőbb. A módszertan egyben határidőnapló, tervező és egy hely, hogy reflektálj, a rutinodba beépítve átgondold, hogy a jelenlegi teendőid és elfoglaltságaid az általad kijelölt irányba visznek-e, vagy szükség van kisebb módosításokra. Ryder Carrollnak, a Bullet Journal-módszer kitalálójának könyve és online videói jó alapul szolgálnak ahhoz, hogy megértsd, hogyan érdemes felépítened a saját terveződet, és jó példát mutat a minimalista füzetvezetéshez is.

naptar.pngForrás: Canva

Bár a január remek alkalom a tervezésre és a változtatásokra, ne feledd, ezeket év közben is bármikor megteheted, ha szükségesnek érzed, és nem kell hónapokat várnod az új évig!

 

Évtervezés – Hogyan valósítsd meg a terveidet? Tovább
KULT KÖZ – Hangolódj az év végére

KULT KÖZ – Hangolódj az év végére

daniel-olah-ufjn6fajsuu-unsplash_v1.jpg

Lassan végéhez közeledik a 2022-es év. A mostani Kult Köz abban segít, hogy gyorsabban teljenek a hátralévő napok az új évig, és megőrizz még egy dallamnyi vagy filmhossznyi ünnepi varázslatot.

Borítókép: Canva

A varázsfuvola – Kelle Fanni

311537_1659096404_2509_jpg.pngForrás: mafab.hu

December 29-én mutatják be a hazai mozikban A varázsfuvolát, amelyben Wolfgang Amadeus Mozart művét dolgozzák fel. A klasszikust a rendező, Florian Sigl modern rendezésében tekinthetik meg a nézők. A varázsfuvola a kalandfilm, fantasy és musical műfajok ötvözete. A történet a 17 éves, angliai Tim Walkerről szól, aki az Alpokban kezdi meg zenei tanulmányait. A cselekmény a fiú útját kíséri végig, amely során barátokra és ellenségekre tesz szert, valamint megcsillogtatja tehetségét is. Azonban a fiú rábukkan az iskola falai között egy átjáróra, amelyen keresztül Mozart művének világában találja magát. Ezzel Tim kalandjai kezdetét veszik. A főbb szerepekben F. Murray Abraham, Stefi Celma, Jeanne Goursaud, Iwan Rheon és Amir Wilson láthatók. A film megtekinthető többek között a Cinema Cityben, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

Radics Gigi a Matild Café & Cabaret színpadán – Kelle Fanni

matild-cabaret-4_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Az idei karácsonyi időszakban Radics Gigi ünnepi koncertje kap helyet a Matild Café & Cabaret falai között. A hely minden alkalommal törekszik arra, hogy a huszadik század eleji, pesti mulatságok világába repítse vissza vendégeit. A szecessziós hangulatú hely a Gasby-életérzést idézi, amely tökéletes alapot ad az előadás hangulatához. Gigi fellépett már többek között a neves Montreux-i Jazz Fesztiválon, az Auditorium di Milano-ban, a Bécsi Állami Operaházban és a New York-i Carnage Hall-ban is. A különleges hangú énekesnő koncertjét színesítik a Lido híres dívái, akik a revük egyedi hangulatát idézik meg. A műsort idén utoljára december 30-án tekinthetik meg az érdeklődők a Matild Café & Cabaret színpadán.

FILMAJÁNLÓ

Életrevalók – Kelle Fanni

eletrevalok.jpgForrás: filmtekercs.hu

Ha újév, akkor friss fogadalmak, célok és remények. Az évet érdemes egy olyan filmmel indítani, amely után azt érezhetjük, hogy képesek vagyunk bármire. Az Életrevalókat igaz történet inspirálta. A francia filmdráma-vígjáték a nehéz döntésekről, a küzdelemről és a perspektívaváltásról szól. A történetben egy gazdag férfi balesetet szenved és tolószékbe kényszerül. Segítője a külvárosi gettóban élő Driss lesz, aki nemrég szabadult a börtönből. Két teljesen eltérő világ, kultúra, értékrend találkozik egymással a filmben. Driss és Philippe kapcsolata számos meghatározó élményen keresztül egy szoros barátsággá növi ki magát. Az Életrevalókat Olivier Nakache és Eric Toledano rendezésében, valamint Omar Sy és François Cluzet főszerepében tekinthetik meg a nézők.

Modern Hamupipőke – Karácsonyi kívánság – Tótfalusi Fanni

Hamupipőke az örök klasszikus tündérmese sok-sok tanulsággal, varázslattal, szeretettel és bájjal. A mesét ezúttal karácsonyi kiadásban alkotta újra a Netflix, modern, de mégis meghitt köntösben. Kat (Laura Marano) egy fiatal tinédzser lány, aki arról álmodik, hogy nagyszerű énekes-dalszerző lesz. Sajnos édesapja, Jason halála után gonosz, sznob mostohaanyjáról, és két egyformán kegyetlen mostohatestvéréről kell gondoskodnia és minden kérésüket ki kell szolgálnia. Állandóan dolgoztatják, szinte cselédként bánnak vele, így Kat célja, hogy elköltözzön otthonról és megvalósítsa rég dédelgetett álmait, ezért munkát keres. Mikulásföldön kap állást manóként egy karácsonyi szórakoztató parkban, ahol énekesként is felléphet legjobb barátjával. Ott találkoznak egy új alkalmazottal, az új Mikulással Nick Wintergardennel (Greg Sulkin). Nicket lenyűgözi Kate tehetsége és a történet végére egymásba szeretnek.

Kelekótya karácsony – Tótfalusi Fanni

22754_12.jpgForrás: mafab.hu

Luther és Nora Krank boldog házaspárként élik a mindennapjaikat, azonban egyik nap lányuk Blair elutazik Peruba egy évre, hogy a Békehadtestnél szolgáljon, és karácsonyra sem jön haza. Szülei, akiknek ez a kedvenc ünnepe, és minden évben csodálatos karácsonyi partikat tartanak, idén nagyon magányosnak érzik magukat, hogy életükben először gyermekük nélkül karácsonyoznak. Egyik nap Luther (Tim Allen) összeszámolja a karácsonyi kiadásokat. Amikor meglátja, hogy mennyibe kerülnek a díszek, a képeslapok, a felesleges csecsebecsék, az ajándékok, az ételek, az italok, és a karácsonyi parti, szinte megáll az esze. Miután másnap meglát egy trópusi vakációról szóló plakátot, rögtön kedvet kap hozzá. A felesége, Nora (Jamie Lee Curtis), meglepődik, de boldogan igent mond az utazásra. Az egyetlen bökkenő, hogy az utazás karácsonyra esik, így meg kell mondani, barátaiknak, hogy idén nem lesz semmiféle parti, helyette nyaralni mennek. Ezzel azonban magukra haragítják hagyománytisztelő szomszédjaikat, akik szabályos hadműveletbe kezdenek, hogy a házaspárt rákényszerítsék az ünneplésre. A helyzetet súlyosbítja, hogy lányuk, Blair hazatelefonál és bejelenti, hogy karácsonykor meglátogatja szüleit, méghozzá újdonsült vőlegényével, akivel már úton vannak. A Krank házaspárnak egy napja van arra, hogy helyreállítsa a békét az utcabéli családokkal és békés karácsonyi otthont teremtsen hóemberestül, ajándékostul, cukormázastul.

Karácsonyi ének – Tótfalusi Fanni

karacsonyi-enek-belyeg-mesekincstar.jpgForrás: mesekincstar.tv

A Karácsonyi ének Charles Dickens angol író legismertebb klasszikus irodalmi alkotása. 1843-ban írta a regényét, amely azóta is töretlen népszerűségnek és elismertségnek örvend. A műnek számos filmadaptációja van, ezek közül a legszeretettebb és a legismertebb a Disney által készített mesefilm, amelyben a főszereplőknek az ikonikus Jim Carrey és híres angol úriember Colin Firth adja a hangját. A történet karácsonykor, az 1800-as évekbeli Londonban zajlik. A főszereplő Ebenezer Scrooge, a kapzsi és szívtelen öregember, aki hét évvel az üzlettársa, Jacob Marley halála után is sikeresen viszi tovább a vállalkozást. Scrooge igazi haszonleső: fukarsága miatt nem segít senkinek, nem ünnepli a karácsonyt sem, és nincs semmilyen kötődése az ünnephez. Ebenezert nem érdekli a szeretet, nem mutat szeretet megmaradt családtagjai, alkalmazottjai, sem pedig az embertársai iránt, ám ezen a karácsonyon valami megváltozik. Szenteste meglátogatja őt rég elhunyt barátjának szelleme, Jacob Marley, aki arra kéri őt, hogy változzon meg, különben a földi élete után is cipelni fogja viselkedésének a következményeit. Ezután három szellem látogatja meg Ebenezert, a múlt, a jelen és a jövő karácsonyok szelleme, akik ráébresztik őt kiábrándító, fösvény viselkedésére, és arra, hogy értékelje át az életét. Scrooge rádöbben, hogy mennyire érzéketlen és megkeseredett emberként élt eddig, így a szellemek segítségével megtalálja örömét, és benne lakó jóságot, és új emberként ébred fel karácsony napján. Dickens regénye és a Disney adaptációja is egy kihagyhatatlan karácsonyi történet, amelyet mindenkinek látnia kell, hogy megértse az ünnep lényegét és üzenetét. Egy csodálatos fejlődéstörténetet, amely minden ember szívébe belopja magát.

Télbratyó – Tótfalusi Fanni

telbratyo.jpgForrás: altalanossuli.hu

Fred Claus a jól ismeret Santa Claus, Szent Nikolaus, azaz a Mikulás bátyja. Egész életében egy igazi legenda árnyékában élt, a testvéréében. Bármit is csinált a szülei szeme fénye mindig Nick maradt. A Télapó maga a csoda, de ehhez képest Fred csak egy átlagos férfi, akinek se munkája, se családja, se pénze nincsen. Ezért Fred felnőtt éveire már elfordult a családjától, az öccsétől és karácsony ünnepétől. Egy napon Fred pénzt kér az öccsétől, ő meg is adja neki, hogy ha cserébe Fred elmegy az Északi-sarkra és segít testvérének a karácsonyi körüli munkákban. Segítenie kell a játékgyártásban, a gyerekek leveleinek olvasásában, a jó és rossz gyerekek listájának ellenőrzésében és a manók munkájában egyaránt. A karácsonyi előkészületek amúgy is nagyon stresszesek, kimerítőek szoktak lenni, de idén még egy ellenőrt is küldenek az Északi-sarkra, hogy felügyelje a Mikulás munkáját, és a Játékgyár működését is. Az időzítés nem a legjobb, hiszen a rosszindulatú ellenőr nem nézi jó szemmel a Télapó munkásságát és örökre le akarja állítani a karácsonyt. Ezen kívül még Fred is nagyon morcos és nincs kedve dolgozni, hiszen úgy érzi, hogy nem kap elég figyelmet sem a testvérétől, sem pedig a családjától és persze utálja a karácsonyt is. Vajon képes lesz Fred újra a szívébe zárni az ünnepet és családját egyaránt? Vajon meg fogja érteni Fred a karácsony lényegét és szellemét? De vajon meg fogják tudni menteni a karácsonyt a gonosz ellenőrtől? Ha mindezekre meg akarod tudni a válaszokat akkor nézd meg ezt a filmet. Egy teli zsák kaland és kacagás után Fred végre felfedezi a család fontosságát és megmenti a karácsonyt ebben a szívmelengető ünnepi komédiában, amely ajándék az egész családnak!

KULT KÖZ – Hangolódj az év végére Tovább
Útmutató, hogy semmiről se maradj le a 2023-as felvételi során

Útmutató, hogy semmiről se maradj le a 2023-as felvételi során

boritokep_14.jpg

Sokan érzik úgy, hogy a felvételi jelentkezés és eljárás nagyon bonyolult folyamat, amely rengeteg stresszel jár. Szeretnénk neked ezt megspórolni, ezért cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és határidőket, hogy semmiről se maradj le.

Borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Decemberben megnyílt a felvi.hu felülete, már lehet jelentkezni a választott szakokra. A felvételi időszak  2022. december 22-én kezdődött és 2023. február 15-ig tart. Az Ügyfélkapun keresztüli hitelesítés határideje február 15-e. Az E-felvételi felülete ezen időszak alatt folyamatosan elérhető. A dokumentumok hiánypótlására, az adatok módosítására, valamint a sorrendmódosításra, amelyet február 15. után már csak egyszer lehet megtenni, július 12-ig van lehetőség. A ponthatárokat július 26-án állapítják meg és augusztus 5-ig küldik ki a besorolási döntéseket. A közléstől számított 15 napon belül van lehetőség jogorvoslati kérelemre, továbbá augusztusban indul a pótfelvételi eljárás. Addig még számos teendő vár rátok,  nézzük sorban ezeket.

Alap- és osztatlan képzés

Hogyha alapképzésre jelentkezel, az első legfontosabb teendő az Ügyfélkapu létrehozása, ha még korábban nem regisztráltál. Ezt az okmányirodában vagy kormányablakban tudod megtenni. Ha időhatékony szeretnél lenni, időpontot is foglalhatsz, amelyet az 1818-as telefonszámon vagy ezen a linken tehetsz meg. Ezt követően már csak a személyi igazolványodra és aktív e-mail címedre lesz szükség, ahova kapsz egy linket. Ezen keresztül tudod majd aktiváni az Ügyfélkapudat.

Ezt követően fel kell keresned a felvi.hu oldalát, ahol elindíthatod a jelentkezés folyamatát, illetve választhatsz az induló szakok és egyetemek közül.

A Corvinus esetében ezt a linket ajánlunk figyelmedbe, amely segítséget adhat a részletesebb tájékozódásban. Ezen az oldalon mindent megtalálsz, ami fontos lehet a továbbtanulásod szempontjából. Az egyes képzések kiválasztása után leírást találsz az adott szakirányról, az elmúlt évek ponthatárairól, az esetleges önköltséges díjról, továbbá arra is választ kapsz, hogy miből érdemes érettségizned, hogy felvételt nyerj az általad kiválasztott szakra. Ezen kívül online nyílt nap is lesz a Corvinuson. Az alap- és osztatlan szakokhoz kapcsolódó Facebook-eseményt itt, a mesterképzéshez kapcsolódót pedig itt éred el.

Amikor megjelölöd a preferált szakokat, 3 betűjelre kell  figyelned. Ezek mutatják a képzési szintet, a munkarendet és a finanszírozási formát.

Képzési szint:

A = alapképzés (általában 3, 3 és fél év, alapdiplomát ad)

O = osztatlan képzés (általában 5, 5 és fél év, mesterdiplomát ad)

M = mesterképzés (általában 2 évig tart, alapdiplomásoknak)

Munkarend:

N = nappali munkarend (hagyományos egyetemi oktatás) 

E = esti munkarend (este 6 utáni oktatás) 

L = levelező szak (hétvégi oktatás) 

Finanszírozási forma:

A = állami finanszírozás –  a Corvinus esetében ez a Corvinus Ösztöndíjat jelenti

K = önköltséges finanszírozás – a pontos árakat az egyetemek oldalán találod

Az állami finanszírozás a Corvinus esetében gyakorlatilag a Corvinus Ösztöndíjat jelenti. A kettő közötti különbség, hogy  az államival szemben a Corvinus Ösztöndíj nem tartalmazza a hagyományos megkötéseket.

Önköltséges finanszírozás esetén  érdemes megtekinteni a Diákhitel honlapját, amely segítségedre lehet a kiadások finanszírozásában.

Ha kiválasztottad a számodra megfelelő szakokat, akkor regisztrálnod kell a felvi.hu-n, ezt követően pedig az E-felvételi rendszerbe kell bejelentkezned és kiválasztanod a 2023-as eljárást. Ezen a felületen meg kell adnod a személyes adataidat, kijelölni a szakok sorrendjét (figyelve a fentebb említett betűjelekre) és feltöltened a középiskolai bizonyítványodat, valamint a többletpontot igazoló dokumentumaidat. Az érettségi eredményeidet nem kell feltölteni, mivel azt a felvi.hu automatikusan átveszi. 

A felvételi eljárásban összesen 3 képzés megjelölése díjmentes. Ha ugyanazon a képzésen az állami/ösztöndíjas és önköltséges formát is megjelölöd, azt a rendszer egynek számítja. Ha további szakokat szeretnél megjelölni, akkor még maximum 3-at jelölhetsz meg kiegészítő díjjal, ennek értéke képzésenként 2000 forint.

Érdemes figyelembe venni a sorrend felállításánál a pontszámodat, amely kiszámtásához kipróbálhatod a felvi.hu érettségi pontszám kalkulátorát. Ezt  ezen a linken érheted el.

Összesen maximum 500 pontot érhetsz el, amelybe a tanulmányi pontok (középiskolai és érettségi eredmények, max. 200 pont), az érettségi pontok (a szakon meghatározott két tantárgy érettségi eredménye, max. 200 pont) és a többletpontok (pl.: nyelvtudás, versenyeredmény, emelt érettségi, max. 100 pont) számítanak bele. Részletesebb leírást itt találsz.

Miután minden bekerült a rendszerbe, hitelesíteni kell a jelentkezést február 15-ig. Ehhez szükséged lesz az Ügyfélkapudra.

Ezen a linken olvashatsz részletesebben a 2023-as új szabályokról.

christin-hume-mfb1b1s4smc-unsplash.jpgForrás: Unsplash

Mesterképzés

A mesterképzésre jelentkezésnél hasonló a felvételi eljárás. A jelentkezést a felvi.hu felületén adhatod le. A továbbiakban az itt megadott e-mail címedre fogsz kapni értesítést a felvételi vizsgákról, továbbá az esetleges kompetenciamérésről is. Erről további információkat ezen a linken találsz.

A Corvinuson olyan mesterszakot is találhatsz, amelyet 1 év alatt is elvégezhetsz. Ezen a linken minden fontos információt megtalálsz róla. Az alábbi 4 mesterszakra vonatkozik:

  • Ellátásilánc-menedzsment
  • Közgazdálkodás és közpolitika
  • Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
  • Marketing

A kreditelismerési eljárás fontos lehet a mesterszakra jelentkezőknek. Ha szükséges számodra a folyamat, akkor az alábbi lépéseken kell végigmenned:

  1. A választott mesterképzésre vonatkozó beszámítandó ismeretköröket tartalmazó táblázatot keresd meg és töltsd ki.
  2. A jelenlegi és korábbi intézményedből szerezd be az elsajátított tantárgyak teljesítéséről szóló igazolást.
  3. Ezt követően fizesd be a kreditelismerés díját. (Több kérelem esetén is egyszer kell befizetni.)
  4. A fenti linken található forms-ot töltsd ki.

Nagyon fontos, hogy a csatolandó dokumentumok szükségesek a kérvény benyújtásához.

Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra 2023. január 12. és 14. között kerül sor 10:00 és 17:00 óra között a Hungexpoban. Célja választ adni az érdeklődőknek többek között felsőoktatási intézményekkel, valamint szakképző intézményekkel kapcsolatban. A kiállításon a Budapesti Corvinus Egyetem is részt vesz. Látogasd meg standunkat, hogy mindent megtudj képzéseinkről!

Reméljük, hogy a cikkben található információk a segítségedre lesznek. Sikeres érettségit kíván a Közgazdász Online Csapata!

Találkozzunk jövőre!

corvinus-epulet18-scaled.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Útmutató, hogy semmiről se maradj le a 2023-as felvételi során Tovább
BUDAPEST AJÁNLÓ – Szikrák a jégen: korizó helyek Budapesten és környékén

BUDAPEST AJÁNLÓ – Szikrák a jégen: korizó helyek Budapesten és környékén

istockphoto-881936486-170667a.jpg

A téli szezon elengedhetetlen programja a korcsolyázás. A fővárosban számtalan, jobbnál jobb pálya várja hogy újra megteljen. Korizhatunk akár karácsonyi vásárban, egy csónakázótavon, mesés tájakon vagy a “város tetején”. Melyiket válasszuk? Segítünk eligazodni.

Borítókép: Unsplash

Városligeti műjégpálya - Olay Hanna

278051534_4961984130551014_4840743282086659771_n.jpgForrás: Funzine.hu

A város talán legnagyobb múltra visszatekintő, kultikus helyszíne a Városliget szívében található Városligeti Műjégpálya. Valószínűleg már nagymamáink, sőt dédmamáink is ide jártak ki a hideg téli napokon barátaikkal, és ugyanolyan varázslatos téli hangulatban rótták a köröket a Milleniumra épült komplexum mesterséges tavának felszínén, amiben mi töltjük itt szabad óráinkat, akár az év kedvenc bulislágereire, akár egy-egy megunhatatlan karácsonyi klasszikusra. Minden adott az önfeledt élvezethez: korcsolyabérlés, forralt bor, forrócsoki, puncs, kürtőskalács vagy éppen melegszendvics, és a Műjégpálya hamisíthatatlan hangulata. Kifejezetten külön programokkal rendszerint nem készülnek, azonban könnyen elcsíphetünk jégtáncosokat, akik éppen kint gyakorolnak, és esetleg néhány trükköt is elleshetünk tőlük. A nyári szezonban csónakázótóként működő intézménynek árat kellett emelni, így semmiképpen se hagyjuk otthon a diákigazolványunkat kedvezményért, hogyha hétköznap 9-től 21-ig, szombaton 10-től 21-ig, vasárnap pedig 10-től 20 óráig korcsolyázni támadna kedvünk.

Óbuda Fő tér jégpálya - Olay Hanna

advent_oduda_koripalya.jpgForrás: minimatine.hu

Óbuda hosszú évek óta minden télen várja a korcsolyázni vágyókat a helyi önkormányzat jóvoltából a Fő téren felállított jégpályán, melyet a helyi karácsonyi vásár vesz körbe. A korcsolyapálya a hagyományokhoz híven idén is ingyenes, fizetni csak a korcsolyabérlésért szükséges, de ezt is jutányos áron megoldhatjuk. A rezsiárak emelkedése azonban sajnos itt is észrevehető: az ingyenes műjégpályát a város gazdasági okokból csak január 15-ig tudja fenntartani, ami némiképp beárnyékolja az ünnep meghittségét. Hétfőtől csütörtökig viszont 8 és 20 óra között, pénteken és hétvégén pedig 8 és 22 óra között látogathatjuk a város egyik leghangulatosabb jégpályáját az Óbudai Advent keretében egy pohár forralt bor, vagy forrócsoki mellett.

Jégpálya a Westend tetején - Olay Hanna

jegterasz_ejjel.jpgForrás: Femina.hu

A Westend tetején évek óta működik a jégpálya, ami talán az egyik legszebb kilátást nyújtja Budapesten. Az utóbbi két évben már kiegészült olyan extrákkal, mint a körhinta, a fűtött sátor, téli étel- és italkülönlegességek, vagy a kisebb kirakodóvásár a Winter Wonderland keretében. November közepe óta várnak kicsiket és nagyokat hétvégente különböző ingyenes programokkal, valamint az egész héten déltől este 22 óráig nyitvatartó korcsolyapályával, ahova a belépőjegy 1500 Ft. Ezt az összeget utána levásárolhatjuk a bevásárlóközpontban, továbbá korcsolyát is bérelhetünk, ha spontán ötlettől vezérelve csúsznánk ki a jégre.

Hello Buda Winterland

mesevi3.jpgForrás: esemenymenedzser.hu

A Hello Buda a budai dombok között helyezkedik el, és alapvetően gasztro témában működik, lelkesen várnak bárkit, aki új íz- vagy italélményekre vágyik. November közepe óta pedig nem csak egy szimpla gasztroudvar, a Hello Buda Winterland igazi karácsonyi hangulatban várja a látogatókat egészen január elejéig. Hétköznaponként déltől, hétvégén pedig délelőtt 10 órától este 21 óráig tart nyitva a korcsolyapálya, ami remek kikapcsolódást nyújthat két gasztrostand vagy forraltbor különlegesség kipróbálása között. A pályát olyan éttermek szegélyezik, mint a Waffle Dog, a Crunchy, a Meraki és a Cafat, így változatos ételkínálat várja azokat is, akik a korcsolyázás mellett a fogyasztásra is kiterjesztenék a fókuszt. A hangulatos fények, díszek és illatok egyértelműen biztosítják a hegyvidéki ünnepi hangulatot a mesebeli helyszínen, a budai dombok tövében.

Budapest Park jégpálya – Kelle Fanni

207627f444ae488fb484ecefe0680f40.jpgForrás: budapestpark.hu

Nyáron koncertek, télen pedig korcsolyapálya várja a Budapest Park látogatóit. A jégpálya két fizetési időszakot különít el egymástól. A normál hétfőtől-csütörtökig, a kiemelt időszak pedig péntektől vasárnapig tart, illetve 2022.12.22. és 2023.01.08. között. A jegyek online is megvásárolhatóak, amely a diákoknak kedvezményes. A napijeggyel nyitástól zárásig vehető igénybe a pálya, amely hétfőtől csütörtökig 17:00 és 21:00 óra között, pénteken 17:00 órától és 22:00 óráig, szombaton 10:00 órától 22:00 óráig, valamint vasárnap 10:00 és 21:00 óra között tart nyitva. A pálya december 1-től január 31-ig várja a téli sportok szerelmeseit és a nosztalgiázni vágyókat.

Jégkert – Budai Jégpálya – Kelle Fanni

318101152_593062016157179_2285304804431660277_n.jpgForrás: Facebook

A Budai Jégpálya idén újra megnyitotta kapuit a Széna-téren, amely minden nap várja a korcsolyázókat 10:00 és 22:00 óra között. A jegyek online is elérhetőek, a pályára váltható diákjegy. Hétfőtől péntekig alacsonyabb áron lehet igénybe venni a korcsolyapályát, mint a kiemelt időszakban, ami péntektől vasárnapig tart. Az érdeklődőknek lehetőségük van éjszakai korcsolyázásra is (21:00 órától 24:00 óráig), amely egységesen 3500 forintba kerül. A szervezők az esti szakaszban színes fényekkel, lézerfényekkel és élő DJ-vel várják a látogatókat. A helyszínen korcsolyát és hokiütő is lehet bérelni. A pálya mellett található a Jégkert Kraft SörBár, ahol széles étel és italkínálatból lehet válogatni. A pályára kombinált jegy is váltható, amely levásárolható: akciós óriás burgert és csapolt kraft sört vásárolhatunk, emellett forralt borral is készülnek. A pálya október 1-től április 30-ig tart nyitva.

Újbuda – Etele tér – Kelle Fanni

316431160_6264721226877644_4745507996498795560_n.jpgForrás: Facebook

Az újbudai adventi vásár keretein belül idén az Etele tér is fényben úszva várja a látogatókat. A rendezvénysorozat november 25-én vette kezdetét, amely egy korcsolyapályának is otthont ad, sokak örömére. A szervezők az ünnepek alkalmából számos gyermek- és felnőtt programmal készülnek az érdeklődők számára. A téli sportot a kivilágított tér és a kis bódék teszik még hangulatosabbá. Hétvégeken ismert színpadi fellépők fokozzák a korcsolyázás élményét. A szomjas és édesség után sóvárgó korcsolyázók számára, a jégpályán való siklás után a különböző téli finomságokat kínáló árusok állnak rendelkezésükre. A jégpálya december 24-ig tart nyitva.

Csepel Jégpark – Kelle Fanni

48164587_1987300654687105_1341605976335187968_n.jpgForrás: Facebook

Hazánk legegyedibb jégpályája, a Csepeli Jégpark november 25-én nyitotta meg kapuit. Az elképesztő látványú korcsolyapálya különlegességét jégfolyosós kialakításának köszönheti. A folyosó a fényárban úszó fák között vezet, amely sokkal természetközelibb élményt nyújt a téli sportok kedvelőinek. A pálya összesen 2000 négyzetméter, amely 3 kisebb és nagyobb pályából áll, valamint a szektorokat összekötő jégfolyosóból. A belépés egységesen 2000 forintba kerül, a csepelieknek azonban jár kedvezmény. A pálya hétköznapokon 14:00 és 21:00 óra között, hétvégén, munkaszüneti napokon, valamint tanítási szünetben 8:00 és 21:00 óra között tart nyitva. Továbbá december 24-én és 31-én 8:00 órától 16:00 óráig várja vendégeit. A pálya január 31-ig látogatható.

BUDAPEST AJÁNLÓ – Szikrák a jégen: korizó helyek Budapesten és környékén Tovább
KULT KÖZ – Látástól Mikulásig

KULT KÖZ – Látástól Mikulásig

eugene-zhyvchik-ezou9bwwkkm-unsplash.jpg

Hamarosan itt a karácsony! Spoiler: a Reszkessetek betörők! nem szerepel az e heti Kultköz ajánlói között, de számos más program igen, amelyek segítik a hangolódást, vagy épp ellenkezőleg, kicsit kiszakítanak a karácsonyi hajtásból, ha épp arra van szükséged.

Borítókép: Unsplash

Body Worlds – Kelle Fanni

bodyworlds-01.jpgForrás: bodyworldskiallitas.hu

A Body Worlds, a világ legsikeresebb vándorkiállítása november 16-án megnyitotta kapuit fővárosunkban. A tárlat az emberi test anatómiai struktúráját mutatja be, valamint azt, hogy hogyan hatnak egymásra a funkcionális rendszerek és szervek. Az emberi testrészeket egy speciális plasztinációs módszerrel konzerválták, amelyet a német születésű Gunther von Hagens dolgozott ki az 1970-es évek végén. A Body Words célja, hogy tanítsa a laikusokat az emberi test rendszereiről, azaz az anatómiáról és fiziológiáról, valamint küldetése az egészségtudatosság növelése. Hangsúlyt fektet továbbá a betegségek és szenvedélybetegségek hosszútávú következményeire és a mesterséges ízületek mechanikájára. A kiállítás egy fantasztikus utazást nyújt az emberi test világába, amelyet február 19-ig az Etele Plaza 3. emeletén tekinthetnek meg az érdeklődők. 

Ultimate 90’s Hits Christmas koncert x Gólya – Olay Hanna

A karácsonyt megelőző hét sokaknak lehet sűrű a vásárlások, rohanás, készülődés, takarítás, vagy esetleg a karácsony előtti utolsó vizsgák, és azokra való készülődés miatt. Annak érdekében, hogy ezt a stresszt oldani tudja az ember a főváros szintén kínál programlehetőségeket, így még az ünnepek előtt ki lehet engedni a fárdt gőzt. A Gólya például tökéletes alkalmat kínál arra, hogy ne csak lazítsunk kicsit az ünnepi hajtásban, de át is tudjunk szellemülni. December 22-én csütörtökön, 19:30-tól a Mayberian Sanskülotts és további fellépők meghallgatása mellett közösségi ajándékozásra is lesz lehetőség, így ha valaki visz valamilyen apróságot, aminek bárki örülne, akkor őt is várhatja valamilyen kedves ajándék a Gólya karácsonyfája alatt.

Aurélia Beaupommier: Varázslatos sütemények és más fantasztikus desszertek Tótfalusi Fanni

2381524.jpgForrás: alexandrakiado.hu

Aurélia Beaumpommier Varázslatos sütemények és más fantasztikus desszertek című könyvének borítója igazán gyönyörű és mágikus, a tartalma pedig szó szerint a varázsvilág legmélyebb bugyraiba repít el minket. Ez valójában egy desszertes, süteményes könyv, amely misztikus és mesebeli filmekből kínál különböző recepteket számunkra. Kipróbálnád Harry Potter vajsörét, megkóstolnád Farkasember popcornját vagy szívesen elkészítenéd Shrek barátját a mézeskalács  Mézit? Amennyiben igen, Harry Potter világától kezdődően, a Hobbit, a Shrek és a Vándorsólyom Kisasszony filmekből egyaránt találsz recepteket. Ha pedig karácsonyra szeretnél készíteni valami igazán különlegeset,  akkor ez a könyv kitűnő választás az ünnepekre. Ebben a műben biztos nem csalódsz és garantáltan sikerül majd elbűvölni a családodat és a barátaidat egyaránt.

Megúszós sütik – Tótfalusi Fanni

images_4.jpgForrás: libri.hu

Megjelent Fördős Zé legújabb könyve a Street Kitchen, Magyarország online recept és- gasztromagazinjának jóvoltából. A séf legújabb könyve a Megúszós sütik címet viseli. Konyhai tapasztalat és komolyabb kézügyesség nélkül is rátermett cukrászt faraghat belőled ez az igazán egyszerű édességeket tartalmazó receptgyűjtemény. Közel 100 különböző finomság közül választhatsz, közöttük olyanokat,  amelyek nem igényelnek sütést vagy hosszadalmas pepecselést. Cserébe az ízük garantáltan mennyei. Nem kell félned a konyhában, és nem kell magabiztosnak sem lenned,, ennek a könyvnek a célja, hogy átadja a sütés örömét. Pár recept kipróbálása után egyre komfortosabban érezheted magad a torták, a muffinok, a teasütemények és a krémesek világában. Vedd fel a kötényt, készítsd elő a habverőt és légy te a konyha királynője! Varázsold el a vendégeidet és a szeretteidet ezekkel az egyszerű, de mégis ízletes finomságokkal.

Agatha Christie: Adventi krimik – Olay Hanna

 

A krimiirodalom egyik legnépszerűbb alakja, Agatha Christie angol írónő, “a krimi koronázatlan királynője” nem csak detektívregények sokaságát dobta piacra, novellák igen szép száma is fűződik a nevéhez. A Helikon kiadónál jelent meg magyarul 2020-ban az Adventi krimik, ami az ünnepi várakozás hangulatát megragadó kriminovellák füzére. A kötet különlegessége nem csak az, hogy már kívülről is egy kis ékszerdoboz, amelyet kezünkbe vehetünk, hanem az is, hogy az írónő legtöbb ismert nyomozója visszatér az ünnepi készülődés alkalmából. Nemcsak az Agatha Christie fanok által már-már kommersznek ítélt Poirot történeteit kapjuk meg: végigkövethetjük a szintén gyakran előforduló Miss Marple mellett Paker Pyne, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite, valamint Tommy és Tuppence nyomozó kalandjait is.

Agatha Christie: Karácsonyi krimik – Olay Hanna

 

Az elmúlt karácsonyok egyik legtökéletesebb ajándéka ha a jól bevált könyvvásárlás mellett döntünk mindenképp az a remek duó, amit a fentebbi Adventi krimik, és a hasonló elképzelés alapján szerkesztett, de mégis különböző Karácsonyi krimik alkot Agatha Christie tollából, a könyvesboltok polcain. Nem csak remek ajándékötlet, de a kedvenc nyomozóink is szerepelnek benne. Az Adventi krimikkel ellentétben viszont itt nem novellákkal, hanem egymás után fűzött detektívregényekkel találkozunk. Ha valaki becsempészne a gyakran már a mézesmázosság határát súroló ünnepek közé egy falatnyi könnyed horrort, akkor mindenképpen ez a jó választás. Hercule Poirot, mindenki kedvenc belga nyomozója két rejtélyt is feltár a könyvben, és Miss Marple bűnügyi esete sem marad ki.

Dragomán György: Főzőskönyv – Olay Hanna

 

A Főzőskönyv Írások főzésről és evésről című, tavaly megjelent kötet abszolút a karácsonyok slágere lehet, hiszen az ünnep sok ember számára szerveződik a családi együttlét és persze ajándékozás mellett a sütés-főzés, karácsony menük és desszertek köré. A kortárs magyar próza egyik legnagyobb alakja, Dragomán György pont ezt, a főzésben és étkezésben rejlő kulturális összetartó erőt ragadja meg, több, mint 400 oldalon keresztül. Könyve nem egyszerű szakácskönyv, sokkal több szimpla receptek gyűjteményénél, mivel a szépirodalom határán egyensúlyozva sok történetet, sztorit is feldolgoz, és kombinálja az elbeszélő prózát a receptek gyűjteményével. A Főzőskönyv nem csak ajándékötletnek remek, de akár az ünnepi menühöz is ihletet kaphatunk, ha még szükségünk lenne rá.

I Wanna Dance with Somebody – A Whitney Houston-film – Kelle Fanni

584431_1669027599_1018.jpgForrás: mafab.hu

Az I Wanna Dance with Somebody – A Whitney Houston-film premiere december 22-én lesz a mozikban. A Whitney Houstonról készült zenés életrajzi film az énekesnőnek állít emléket. A művésznőt még napjainkban is minden idők egyik leghíresebb és legtöbbet díjazott női R&B és popénekesként tartják számon. A történet magába foglalja Houston pályafutását, útját az ismeretlenségtől a világhírűvé válásig, azaz hogyan lett a fiatal kórusénekesből az egyik legjinkább ünnepelt sztár. A film Kasi Lemmons rendezésében készült, Anthony McCarten keze nyomán íródott, valamint Clive Davis producelte. A főszerepekben Naomi Ackie, Clarke Peters, Ashton Sanders, Stanley Tucci és Tamara Tunie látható. A filmet többek között a Cinema Cityben és az ARTMoziban lehet megtekinteni.

Karácsonyi románc – Kelle Fanni

aaaaba3n1nczyylxn6wkvnflhsv8n-du8fqdbw3e8vfodq0nxpdu1pwp01ghljk5c4ody4hindmrpr8gxe1789lmvg6tannkwgoxjckq_1.jpgForrás: netflix.hu

A Netflixen újonnan megjelent Karácsonyi románc című film  kedves, romantikus vígjáték. Történet arról, hogy két teljesen különböző, egymástól nagyon távol álló társadalmi rétegből származó férfi és nő megismerkedik egymással. A cselekmény egy örökösnőről (Sierraról) szól, aki egy síbaleset következtében elveszti emlékeit, így arra sem emlékszik, hogy ki ő valójában. Egy özvegy férfi azonban vállalja, hogy a nő gondját viseli addig, amíg Sierra családja nem jelentkezik. Sierra az apa és szeretnivaló lánya társaságában tölti a karácsonyt, ahol Sierra viselkedése, értékrendje és világról alkotott képe teljesen megváltozik. A filmet Janeen Damian rendezésében tekinthetik meg a nézők. Főszerepben Lindsay Lohan, Chord Overstreet, jack Wagner, Ali Lohan, valamint George Young látható.

Rossz anyák karácsonya – Kelle Fanni

voyjfhkl.jpgForrás: filmek.s9.hu

A Rossz anyák karácsonya egy 2017-es igazi klasszikus, amelyet érdemes megnénzni az ünnepek alatt. Az év legmeghittebb időszaka – amikor minden csupa melegség és öröm – az anyáknak nagyon megterhelő és kimerítő lehet. A történet a szabadelvű, 34 éves, Ami Mitchellről és barátnőiről szól, akik egy nyugodt, békés karácsonyról ábrándoznak. A karácsony középpontjában a család áll, így a történet során mindhárom nő életében felbukkan az édesanyja, aki felforgatja az ünnepi készülődést. A három barátnő azonban összefog és szembemegy a tradíciókkal. A szereposztásban olyan híres színésznők láthatóak, mint Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn, Cheryl Hines, Christine Baranski és Susan Baradon. A vígjátékot Scott Moore és John Lucas rendezte.

Karácsony a kastélyban (2011) –Tótfalusi Fanni

karacsony-a-kastelyban-2011.jpgForrás: mafab.hu

A történet főszereplője Jules Daly aki, egyedül neveli nővére árván maradt gyerekeit, a kislány Maddiet és a kamaszkorú Milot, aki egyre problémásabbá válik az iskolában és otthon is. A szerencse sajnos nincs Julesszal, mert váratlanul kirúgják állásából karácsony előtt. Ekkor azonban egy elidegenedett rokon meghívására elutazhatnak egy európai kastélyba karácsonykor. Edward Castlebury hercege Maddie és Milo milliomos nagybácsija, aki fia hirtelen elvesztése után nem tartotta rokonaival a kapcsolatot. Ám a karácsony olykor igazi csodákat tartogat, így Edward bácsi, a megkeseredett nagybácsi szíve is megenyhül. Jules félve lép be a gyönyörű, tágas kastélyba ahol váratlanul beleszeret a jóképű és sármos Ashton hercegbe. A film szereplőgárdája is kiváló, hiszen az Outlander sorozatból Katie McGrath-et és Sam Heugan-t is láthatjuk,  valamint Sir Roger Moore, aki egykor James Bondot is alakította.

Karácsonyi hadgyakorlat – Tótfalusi Fanni

aaaabyqqptiajafwtaua-qvssbh45paff28yxrtlvs98avv2hdtp87i8zv30gspyikbiavrt_qjgpyldumlkp4dxwjo4g0mpmhsqpu58akho2k-zvcfqrer5mocvisvqdfut2ftooa.jpgForrás: neflix.com

Erica, a washingtoni kongresszusi asszisztens egy igazi karrierista és szabálykövető ember, akinek minden vágya az előléptetés. Egy nap azt a feladatot kapja főnökétől, hogy vizsgálja meg az Egyesült Államok légierejének guami támaszpontját és találjon egy okot a bezárásra, mert túl költséges a fenntartása. Amikor Erica elutazik a trópusokon fekvő légibázisra egyre közelebb kerülnek hozzá a sziget lakói és Andrew, a légierő kapitánya, aki iránt gyengéd érzelmeket kezd el táplálni. A melegszívű pilóta alaposan felforgatja Erica életét, akinek választani kell, hogy a főnöke utasítását vagy inkább a szívét követi. A lányt elvarázsolja  a guami bázis különleges hagyománya. A tradíciójuk az, hogy karácsonykor légi szállítmányokat visznek Mikronézia kis szigeteire, ahol az ellátási lánc közel sem olyan, mint az USA-ban. A pilóták a karácsony másnapjának reggelén az égből dobják le ezeket a kis csomagokat, így a helyieknek valójában ők jelentik a Mikulást. A Karácsonyi hadgyakorlat  igazán különleges és szívmelengető film az ünnep lényegéről, a segítségnyújtásról és az adakozás öröméről.

KULT KÖZ – Látástól Mikulásig Tovább
KULT KÖZ – Kulturális programok a Karácsonyi feltöltődés jegyében

KULT KÖZ – Kulturális programok a Karácsonyi feltöltődés jegyében

0x0.jpg

Véget ért a félév utolsó hete. Sokat fejlődtél és dolgoztál az év során, ezért érdemes lehet kicsit megpihenni, és megjutalmazni magad. A Kultköz eheti ajánlói inspirációt nyújthatnak a méltó félévzáráshoz; jelentsen ez akár egy koncertet, könyvet vagy egy filmnézős estét.

Borítókép: Forbes.com

POKET Karácsony – Akvárium Klub – Olay Hanna

2022_12_18_poket_karacsony_web_720p-1.jpgForrás: akvariumklub.hu

A POKET kezdeményezés 2018-ban indult a költészet napjára, és azóta is működik: céljuk a magyar és a világirodalom klasszikusainak eljuttatása minél több olvasóhoz könyvautomatáikon keresztül, amelyekben kifejezetten olcsó zsebkönyveket árulnak trendi és praktikus kiadásban, elérhető formában. Ezek segítenék azt a célt, hogy a hazai fiatalokat visszacsábítsák az olvasók közé, megmutassák nekik, hogy milyen sokat adhat az embernek az irodalom, és hogy mennyire hétköznapi, mennyire közel áll hozzánk, hiszen a POKET zsebkönyveit is akárhol előkaphatjuk. December 18-án délután fél kettőtől egészen éjfélig karácsonyi rendezvényüknek ad otthont a teljes Akvárium Klub. Több helyszínen állandó koncertekkel, dedikálásokkal és kultúrális programokkal vár a program, amelynek fő partnere a VATES, ami szintén egy hasonló célkitűzésekkel rendelkező, egyre sikeresebb magyar projekt.

Vishen Lakhiani – A csodálatos elme kódja – A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye – Kelle Fanni

3217439_5.jpgForrás: libri.hu

Vishen Lakhiani, a Mindvalley nevű önfejlesztő közösség alapítója az informatika világából indult és jutott el egy egyedi szemléletmódhoz, amelyet A csodálatos elme kódja című könyvében oszt meg. Az író a kötetet saját történetével indítja, amely egyből megragadja az olvasó figyelmét. Az írás egyetlen célja az, hogy ösztönözze birtokosát az eddig elsajátított szabályrendszerek újragondolására. Hiszen a dolgokról való gondolkodásunkat, ezekhez való hozzáállásunkat a környezetünk és az eddig tanultak határozzák meg. Az alkotás gyakorlati tanácsokat ad egy csipetnyi humorral fűszerezve annak érdekében, hogy mindenki felfedezze saját útját. A szerző mindvégig őszintén beszél arról, hogy bármikor jöhet egy újabb hullámvölgy, amelyet ő is számtalanszor megtapasztalt már élete során.

Avatar: A víz útja – Kelle Fanni

1855-avatar-a-viz-utja.jpgForrás: mozipremierek.hu

Érkezik a mozikba az Avatar második része, A víz útja. Az első 3D-s amerikai sci-fi 2009-ben jelent meg James Cameron rendezésében. Több Golden Globe-díjat nyert el és többször is BAFTA-díjra jelölték. Hatalmas sikert aratott, mindemellett megelőzte a rendező Titanic című filmjének bevételét. A második rész az első eseményeit követően mutatja be a Sully család életét. A család tagjainak szembe kell nézniük számtalan veszéllyel és meg kell küzdeniük az akadályokkal életbenmaradásuk érdekében, miközben ezek a kihívások próbára teszik egymás iránti szeretetüket. Főszerepekben többek között Zoe Saldanan, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang és Cliff Curtis.

A diótörő – Reggeli és balett – Kelle Fanni

diotoro_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

A nézőközönség a londoni Convent Garden A diótörő című 2022/23-as operaévadának alkotását december 8-án tekinthette meg élőben. Az előadás felvételét az Aria Hotel Budapest mozitermében is vetítik az adventi időszakban. A darabot a The Royal Balett visz színpadra Sir Peter Wright rendezésében. A korhű díszletek és jelmezek Julia Trevelyan Oman ötletei alapján valósulnak meg. A mozira a megváltott jegyek mellé a nézők egy pohár pezsgőt, forró italt vagy gyümölcslevet választhatnak. A vendégek előfizethetnek villás reggelire is a hotel ünnepi hangulatot árasztó éttermébe, amelyet 7:00 és 11:00 óra között fogyaszthatnak el. A mozijegyek 5500 forintba kerülnek, a villásreggeli ára 2800 forint + szervizdíjtól indul. A vetítések hétvégenként 11:00 órakor kezdődnek és december 30-ig tekinthetőek meg.

A karácsonyi kastély – A Castle for Christmas – Tótfalusi Fanni

505450_1636105997_3972_jpg.pngForrás: mafab.hu

A történet főszereplője az ötvenes éveiben járó Sophie Brown (Brooke Shields) amerikai írónő, akinek sikerkönyvei a szerelemről szólnak, vagyis arról, hogy létezik-e szerelem első látásra. Imádták az olvasói, a könyvsorozata legutolsó kötete viszont hatalmas botrányt kavart, mert tragikus végkifejlettel zárta le a cselekményének történetét. Ezen kívül a magánélete is válságban hever, mert elvált a férjétől, lánya pedig egy másik államban tanul, így előre fél attól, hogy egyedül fogja tölteni a karácsonyt. Egyik reggel rájön, hogy környezetváltozásra van szüksége, így elutazik Skóciába, hogy felfedezze gyökereit. Nagyapja ugyanis egy skóciai kastélyban dolgozott, és az országot örökre a szívébe zárta. Így Sophie repülőre száll és Skócia felé veszi az irányt, hogy megírja új könyvét, illetve, hogy ismét rátaláljon önmagára. Az utazása kalandokkal teli. Megvásárol és beleszeret egy skóciai a kastélyba, emiatt összetűzésbe kerül egy undok, mogorva, skót herceggel (Cary Elwes). Vajon képes Sophie megolvasztani a herceg hideg szívét? Tud újra siker könyvet írni? Ez egy igazi romantikus karácsonyi film, amelyben életkortól függetlenül bármikor rátalálhatunk a szerelemre és a boldogságra. Ha te is a romantikus karácsonyi filmek szerelmese vagy, merülj el ebben a filmben, amely a Netflixen elérhető.

Nagykarácsony – Tótfalusi Fanni

122.jpgForrás: port.hu

Karácsonykor lángra lobban a szerelem az első magyar karácsonyi filmben, amely a Nagykarácsony címet viseli. A film főszereplője, Arnold, egy fiatal tűzoltó, aki szenvedélyesen szereti a hivatását. A munkájánál már csak egy valakit szeret jobban, Zsófia nevű szerelmét. Amikor meg akarja kérni a lány kezét, az katasztrófába torkollik, mert Arnold rájön, hogy barátnője már egy másik sráccal jár, róla pedig kiderül, hogy tériszonyos. Mivel ez a tűzoltóknál hatalmas hátrány, terápiás célból elküldik Arnoldot a karácsonyi vásárba, azért, hogy segítsen a betlehemes előadásban. A tűzoltó ekkor találkozik a tanárnővel, Eszterrel, akinek segít az ünnepi műsor szervezésében. Ám a szálak egyre jobban összekuszálódnak, és Arnoldnak döntenie kell, hogy ragaszkodik a régi életéhez vagy készen áll a változásokra és leküzdi félelmeit. Egy igazi klasszikus karácsonyi romantikus film, magyar alkotásban, amelyet kiváló színészi játék és gyönyörű tájak pezsdítenek fel. A főbb szerepekben Ötvös András, Szabó Kimmel Tamás, Zsigmond Emőke és Pokorny Lia.

A karácsonyi krónikák – The Christmas Chronicles – Tótfalusi Fanni

hd8cfuxtfvljb4nplmjawwbty28.jpgForrás: filmhet.hu

A karácsonyi krónikák egy igazán izgalmas, színes, ünnepi és megható film egy testvérpár történetéről, a karácsony szelleméről és a Mikulás legendájáról. A történet középpontjában Kate és Teddy Pierce áll. A Pierce család minden évben videó felvételeket készítenek a családi karácsonyról, ám ez a felhőtlen boldogság 2017-ben véget ér, amikor a testvérpár édesapja meghal. A tragikus veszteség miatt a családtagok elszigetelődnek egymástól. Az édesanyjuk rengeteget dolgozik, Teddy nagyon dühös és szomorú, ezért rossz barátok közé keveredik, és folyamatosan bajba kerül. Kate egyik este elkezdi visszanézni a régi családi felvételeket, ekkor különös dologra lesz figyelmes. Az egyik videóban mintha a Mikulás kezét látta volna, ezért elhatározza testvérével Teddyvel, hogy csapdába csalják a Télapót, meglesik őt ajándékozás közben és lefilmezik. Hajnalban különös hangokra lesznek figyelmesek, ekkor észreveszik a cipő nyomokat a nappaliban, majd kiszaladnak az udvarra és beszállnak a Mikulás szánjába. Átutazzák a fél világot, mire a Mikulás észreveszi őket, majd a váratlan fordulat és ijedtség miatt lezuhannak a szánnal. Ekkor súlyos veszélybe kerül a karácsony. A szán eltörik, a Mikulás ajándéktáskája eltűnik és a rénszarvasok is szétszaladnak, így Teddy és Kate lesznek a Mikulás segédei, hogy minden gyerekhez eljuttassák az ajándékokat.

A karácsonyi krónikák 2 The Christmas Chronicles 2 Tótfalusi Fanni

 karacsonyi_kronikak2.jpgForrás: elozetesek.hu

Két év telt el az előző film eseményei óta. A történet középpontjában ezúttal Kate Pierce áll, aki boldogtalanul tölti a családi karácsonyt a mexikói Cancúnban édesanyjával, Clairrel, testvérével Teddyvel, anyja új barátjával, Bobbal és az ő fiával, Jackkel. Habár mindenki roppant boldog a téli vakáció alatt, Kate minden vágya, hogy otthon szánkózhasson barátaival, süteményeket süssön és a családi hagyományok szerint karácsonyozzanak a házukban. Azt kívánja a Mikulástól, hogy otthon lehessen. Kívánsága másnap teljesül, ám a történet főgonosza, Belsnickkel nyit egy portált, ahová Kate és Jack beleesik, és az Északi-sarkon kötnek ki. A Mikulás és Mikulásné nagyon örülnek a vendégeknek, és Belsnickkel is, hiszen lehetősége nyílik, hogy teljesítse ördögi tervét, hogy eltörölje a karácsonyt örökre. A film során betekintést nyerhetünk Mikulásfalvára, a manók gyárába. Találkozhatunk a rénszarvasokkal, és Mikulásnéval, akit a csodálatos színésznő, Goldie Hawn alakít. A film egyik kiemelkedő momentuma, hogy megidézi Szent Miklós püspököt, a Mikulás legendájának atyját és elmeséli a jócselekedeteit. Többek között azt, hogy miként karolta fel a szegényeket és a gyerekeket.

Igazából szerelem a Bem Moziban Olay Hanna

https_m_media-amazon_com_images_m_mv5bmty4njq5ndc0nl5bml5banbnxkftztywnjk5ndm3_v1_fmjpg_ux1000.jpgForrás: m.media-amazon.com

A karácsony egyik legkultikusabb filmje egyértelműen az Igazából szerelem, így az ünnepre hangolódva Budapest kedvenc kultfilmekre szakosodott mozija, a budai Bem Mozi is levetíti december 18-án, vasárnap este 19:30-kor. A 2003-ban forgatott film igazi angol sztárparádé, alig akad olyan szereplő, aki ne tartozna a kor legnépszerűbb angol színészei közé. Így találkozhatunk Hugh Grant-tel az angol miniszterelnök személyében, vagy éppen Colin Firth-el, Emma Thompson-nal, Alan Rickman-nel, Liam Neeson-nel, vagy Keira Knightley-val is, akik mind központi szerepet kapnak a szerelem köré épülő ünnepi vígjátékban. A hektikus karácsonyi készülődés időszakában talán tényleg ez a legalkalmasabb másfél órás időtöltés arra, hogy kicsit ki tudjunk kapcsolódni, és ne felejtsük el az ünnep valódi lényegét.

 

KULT KÖZ – Kulturális programok a Karácsonyi feltöltődés jegyében Tovább
Budapest ajánló – Helyek, ahol a csillagos, téli ég alatt is karácsonyi melegséget találunk

Budapest ajánló – Helyek, ahol a csillagos, téli ég alatt is karácsonyi melegséget találunk

daniels-joffe-pkdkjspaai4-unsplash.jpg

Közeleg az év legmeghittebb szakasza, amely a sötét, téli napokba is melegséget és fényt lop. Ennek alkalmából a főváros szebbnél szebb karácsonyi vásárokkal várja az ünnep szerelmeseit, kivilágított terekkel, téli ízekkel és korcsolyapályákkal.

Borítókép: Unsplash

Advent Bazilika – Kelle Fanni

265090310_4661793037241224_7905488904945205043_n.jpgForrás: Facebook

A már kétszer Európa legszebb karácsonyi vásárának megválasztott Advent Bazilika az érdeklődők előtt idén újból megnyitja kapuit, hogy a tér a leghidegebb évszakban is megteljen fénnyel és melegséggel, valamint a karácsonyi várakozás bensőséges hangulatával. A Szent István téren egy hatalmas karácsonyfa, egy betlehemi jászol, valamint egy nagy adventi koszorú is helyet kap. A látogatók számos kézműves kiállítóval, többek között keramikusokkal és bőrdíszművesekkel találkozhatnak, valamint kulináris élményeket is szerezhetnek a téli ízek világában. A világítás mellett a közönség minden délután 17:30-kor megtekintheti a bazilika homlokzatára vetített lenyűgöző fényfestést. Állandó programként jégpálya is várja a korcsolyázni vágyókat. A vásár január 1-jéig látogatható hétfőtől csütörtökig és vasárnap 11:00-től 21:00 óráig, valamint pénteken és szombaton 11:00-től 23:00 óráig.

Advent Óbudán – Kelle Fanni

esernyos-terek-obuda027.jpgForrás: csodalatosbudapest.hu

Az óbudai adventi vásár különleges megnyitóval várta az érdeklődőket. A hagyományokhoz híven az Óbudai-Békásmegyeri Önkormányzat a téli sportok kedvelőinek és a kikapcsolódni vágyóknak idén is kedvez két ingyenes jégpályával a Fő téren és a Békásmegyeri piacon. A korcsolyapályák hétfőtől csütörtökig 8:00-tól 20:00 óráig, péntektől vasárnapig pedig 8:00-tól 22:00 óráig vannak nyitva. A negyedik adventi hétvégén többek között fellép a Messessippi, Müller Péter Sziámi AndFriends és a Kaláka zenekar is. Kézműves termékek, gasztronómiai élmények és rengeteg program várja az idelátogatókat. A vásár december 23-ig látogatható hétfőtől csütörtökig 14:00 és 21:00 óra között, pénteken 14:00 és 22:00 óra között, valamint hétvégén 10:00-től 22:00 óráig.

Vörösmarty Classic Xmas – Kelle Fanni

1669112725-sm0za.jpgForrás: eventland.eu

A tradicionális Vörösmarty Classic Xmax idén látványvilágában és minőségében is megújultan tér vissza. A vásár díszítése a klasszikus karácsonyi dekorációból merít ihletet. A téren egyedi programokkal is készülnek a szervezők. A Váci utca felől érkezőket egy hatalmas, díszített karácsonyfa fogadja. A Harisnyaházat hatalmas karácsonyfa-dekorációval díszítettékk ki, valamint a Vörösmarty-szobor is egyedi megjelenést kapott. Idén arculatot váltottak a gasztronómiapontok és a kézműves faházak is. A vásár középpontjába a hagyományok, az ételek, italok és a kézműves termékek vannak. A karácsonyi vásár december 28-ig várja a látogatókat hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap 11:00-től 22:00 óráig, pénteken és szombaton pedig 11:00-től 22:00 óráig.

Gozsdu Karácsonyi Vásár – Kelle Fanni

77058.jpgForrás: szallas.hu

A Gozsdu udvarban nemrég még az októberi halloweeni díszítést tekinthették meg az arra járók, az ünnepek közeledtével viszont karácsonyi hangulatba burkolózik az udvar és vásárral várják a látogatókat. A vásáron találhatunk ékszereket, ajándéktárgyakat, továbbá finomságokat, mint például fánkot vagy forralt bort. A vásár december 2. és 24., valamint 27. és 30. között várja az érdeklődőket hétfőtől csütörtökig 12:00-től 19:00 óráig, pénteken, szombaton és vasárnap 10:00-től 19:00 óráig, december 24-én pedig 10:00-től 17:00 óráig. Mivel a szervezők nagyon sok látogatóra számítanak a Gozsdu egyedi látványvilága révén, érdemes a látogatást délelőttre vagy kora délutánra szervezni, hogy elkerüljük a tömeget.

Advent a Budai Várban – Olay Hanna

kep_3_4.pngForrás funzine.hu

Budapest egyik legismertebb történelmi helyszínének központja, a Halászó gyerekek kútja és a Szent György tér, az év során nemcsak megújult a felújításnak köszönhetően, de az adventi időszakban karácsonyi vásárnak is otthont ad. A Várban található kirakodóvásár bemutatja, hogy milyen lehetett egy már letűnt kor karácsonya, akár a Karácsonyi énekből megelevenedve: a középkori épület több száz éves téglái által határolt kis terekre beszökik az ünnep fénye a kivilágításoknak és égősoroknak köszönhetően, a karácsony illatai, a fahéjtól a narancsig mindent belengnek, sőt néhány díszítés még a fehér karácsonyok emlékét is feleleveníti a havas dekorációkkal. A vásár november 25. után január elejéig a teljes karácsonyi időszakban látogatható.

Westend Winter Wonderland – Olay Hanna

kep_1_8.pngForrás: welovebudapest.com

A Westend, lévén Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, évek óta jól hasznosítja méreteinek megfelelően nagy felületű tetejét is: van állandó tetőkert, de a Corvinus több eseménye is helyet kapott már itt, valamint évek óta korcsolyapálya üzemel rajta, ahol az 1500 forintos belépőt később levásárolhatjuk az áruházban. Most pedig a Winter Wonderland nyitja meg kapuit: a karácsonyi időszakra a déltől este 22 óráig nyitvatartó jégpálya mellett körhinta, fűtött sátrak, forralt borozó és kirakodó standok, valamint food truckok is várják az érdeklődőket. A téli csodavilág további különlegessége, hogy hétvégente extra programkínálattal készülnek: a football-világbajnokság sugárzása mellett december 17-én például kézműves programokkal és egy egyedi koncerttel várja az érdeklődőket.

Karácsonyi Maker’s Market – Olay Hanna

markers.pngForrás: octogon.hu

A Makers of Budapest kortárs alkotóművészeket tömörít, akik különböző iparművészeti szakmákban alkotnak, és értékesítik is műveiket. December 18-án, az adventi időszakban harmadik alkalommal tartják meg majd a Maker’s Market ünnepi változatát, ahol felvonultatják a hazai szcéna legsikeresebb, legígéretesebb és legkülönlegesebb tervezőit, hogy a látogatók minél izgalmasabb ajándékokat találhassanak szeretteiknek. Ezzel nem csak az ajándékozottat teszik boldoggá, hanem segítenek egy-egy magyar kisvállakozást, melyeknek sokszor a létfenntartással is meggyűlik a baja. Így egyszerre tudja támogatni egy tudatosabb gazdálkodási rendszer kialakítását, ami szintén gyakran visszatérő, fontos üzenete a szektornak. A rendezvénynek a Larus Rendezvényközpont ad helyet Budán a XII. kerületben.

Kiskertpiac – zöld ünnep, lassulósan – Olay Hanna

316947911_555872759883766_2373008279281983366_n.jpgForrás: Facebook

A kiskertpiac vállalása nem kisebb, mint hogy növényekre és természetességre fókuszáló designvásárt vigyen a város szívébe, mindezt a slow-shoppingon belül, vagyis egy tudatos, megfontolt, lelassult vásárlási mechanizmus keretében. A vásárnak eddig is a Madhouse adott otthont az Anker közben, így lesz ez most is: a belvárosi pub megtelik számos olyan kiállítóval és eladóval, akik növényeket vagy természetes eredetű termékeket árulnak, melyek tökéletesen beválnak karácsonyi ajándékként is. Az utolsó adventi hétvégére már mindenkinek tele lehet a hócipője a bronz- és ezüstvasárnapok során tapasztalt tömegektől és rohanástól, mely áthatja a bevásárlóközpontok atmoszféráját, így jó alkalmat adhat az utolsó ajándékok megvételére, és jó sok nyugalomra, kikapcsolódásra és befelé koncentrálásra a lassulós, zöld karácsonyi kiskertpiac.

Karácsonyra hangolt Nemzeti Múzeum – Tóth Valter

image_17.png

A Kálvin tér közelében található, mindenki által jól ismert Nemzeti Múzeum is felölti magára ünnepi ruháját. Egészen december végéig minden hétvégén karácsonyi programokkal várja a látogatókat. A Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen létrehozott ünnepi programsorozat az első ilyen a Nemzeti Múzeum életében. A kézműves foglalkozásokon a gyerekeknek népi iparművészek segítenek karácsonyi ajándékokat készíteni. Megismerhetik többek között a bútorfestési technikát, a gyékényfonást, a kékfestést, vagy az utolsó alkalommal az íróka technikával készülő mézeskalács-díszítést. De nem csak ennyi a kínálat: a gyerekek kreatív foglalkozásokon készíthetnek karácsonyi üdvözlőlapokat, kalendáriumokat, díszeket, továbbá hallgathatnak meséket, és készíthetnek saját finomságokat is. A felnőttek sem fognak unatkozni a beltéri népművészeti vásáron, de ha mégis valaki megunná, az kisétálhat, és adventi édességeket, finomságokat vásárolhat, vagy koncerteket hallgathat a Múzeumkertben. Ez utóbbi program ingyenes, az egyéb részvételi díjakról és a további programokról a honlapon tudtok tájékozódni.

Budapest ajánló – Helyek, ahol a csillagos, téli ég alatt is karácsonyi melegséget találunk Tovább
Corvinus diplomával itthon és külföldön

Corvinus diplomával itthon és külföldön

lucas-george-wendt-iym2pcy0f8c-unsplash.jpg

Színes, nemzetközi közegben szeretnéd tölteni mindennapjaid? A későbbiekben akár külföldön is kipróbálnád magad? Ez esetben a Corvinus a tökéletes választás számodra. Nemzetközi színvonalú oktatás, külföldi részképzések és világszerte elismert diploma vár rád.

Írta: Sie Réka; borítókép: Unsplash

Angol nyelvű szakok

A Corvinus kínálatában megtalálható tizenkét alapszakos képzésből nyolc, a húsz mesterszakos képzésből tizennégy angol nyelven is elvégezhető. Ezeken a képzéseken részt vehetsz nemzetközi diákokkal közös órákon, és számos külföldi tanár kurzusát is felveheted. Közel ezernégyszáz nemzetközi hallgatóval tanulhatsz együtt, akik nyolcvanhat különböző országból érkeztek. A szakmai tudás elsajátítása mellett első kézből tapasztalhatod meg a kulturális sokszínűséget, és megtanulhatsz csapatban dolgozni különböző nemzetiségű szaktársaiddal. Továbbá tökéletesítheted az angol nyelv szakmai használatát, így ha később külföldre, vagy akár egy nemzetközi céghez sodor az élet, a kommunikáció terén is magabiztosabb leszel. Mindezért pedig idegennyelvi hozzájárulási díjat sem kell fizetned, hiszen a tandíj, valamint a Corvinus Ösztöndíj fedezi ennek a költségeit.

Nemzetközileg elismert diploma

A Corvinuson szerzett diplomának nem csak itthon, de külföldön is nagy presztízse van. Az intézmény nemzetközi akkreditációi, az AMBA és az AACSB, a külföldi munkáltatók számára is egyértelművé teszik a Corvinuson folyó oktatás magas színvonalát. Az angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment alapszak, illetve az Executive MBA program és közgazdálkodás és közpolitika mesterszak külön képzési-akkreditációt is kapott. Az egyetem továbbá neves nemzetközi rangsorokban is jó eredményeket ér el. A Financial Times például a világ legjobb száz üzleti képzése között listázta 2022-ben, ami tovább erősíti a Corvinus nemzetközi hírnevét.

CEMS

A Corvinus nemzetközi kapcsolati hálóval is rendelkezik. Magyarországon egyedüliként tagja a CEMS szervezetnek. A Community of European Management Schools egy nemzetközi együttműködés a világ vezető üzleti iskolái, multinacionális vállalatai és civil szervezetei között. A CEMS Master’s in International Management (MIM) a világ egyik vezető üzleti mesterprogramja. Többek között egy izgalmas, külföldi partneregyetemen töltött félévet, szakmai gyakornoki lehetőségeket és nemzetközi alumni mentor programot foglal magába. Jó hír, hogy ha felvételt nyersz az angol nyelvű vezetés és szervezés mesterszakra, akkor automatikusan a program résztvevőjévé válsz.

Erasmus+ és bilaterális program

Az Erasmus+ program az Európai Unió egyik legjelentősebb vívmánya, és egyben tökéletes lehetőség arra, hogy egy külföldi félévvel színesítsd az egyetemi éveid. A Corvinus jelenleg mintegy kettőszázötven partnerintézettel rendelkezik és összesen kettőszáznyolcvanegy megpályázható hely közül válogathatnak a jelentkezők. A bilaterális programnak köszönhetően ebbe nem csak európai országok tartoznak: az USA-ba, Brazíliába vagy akár Japánba is kiutazhatsz. A 2022/23-as tanévben összesen négyszázkilencvenhat hallgató él a nemzetközi részképzés lehetőségével, ezt pedig négyszázhuszonegyen az Erasmus+ program keretében valósítják meg. Az idei év legnépszerűbb országai Franciaország, Hollandia és Németország voltak, amelyeket Olaszország és Portugália követett. A résztvevők általában rengeteg élménnyel és új tapasztalattal térnek haza és egyetemi éveik legjobb féléveként emlékeznek vissza a külföldön eltöltött pár hónapra. Egy ilyen lehetőséget kár kihagyni.

Kettősdiploma-programok

Ha nem elégedsz meg egy egyszerűbb részképzéssel, arra is lehetőséged van, hogy a Corvinusos képzéssel párhuzamosan egy másik, külföldi egyetemről is diplomát szerezz. Így akár egy teljes tanévet is eltölthetsz a partneregyetem országában. Tapasztalatok mellett pedig két diplomával is gazdagodhatsz, jelentősen kevesebb idő alatt, mintha külön végeznéd el a két képzést. Ha az angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment szakról jelentkezel kettős diploma programra, a 4. és 5. félévedet Franciaország legnagyobb független üzleti iskolájában, a Kedge Business School-ban töltheted. Alkalmazott közgazdaságtan hallgatóként pedig Bamberg gyönyörű városában, Németországban tölthetsz el egy évet. A mesterképzéseken további kilenc szak kínálja fel a második diploma lehetőségét.

A Corvinus hallgatójaként tehát számos nemzetközi program várja az embert, a lehetőségek tárházában pedig bárki megtalálhatja a saját céljainak megfelelő opciót. Egy pedig biztos: a Corvinuson diplomázott hallgatók a világon bárhol megállják helyüket.

Corvinus diplomával itthon és külföldön Tovább
Adj a szívedből – Ezeken a helyeken jótékonykodhattok idén karácsonykor

Adj a szívedből – Ezeken a helyeken jótékonykodhattok idén karácsonykor

kira-auf-der-heide-ipx7j1n_xuc-unsplash_1.jpg

Egy tál melegétel, egy fűtött szoba és pár jó szó vajon mennyit jelent? Sokak számára a legnagyobb boldogságot, különösen az ünnepek alatt. Idén is szeretnétek jótékonykodni? Ezeken a helyeken megtehetitek!

Borítókép: Unsplash

Ökumenikus Segélyszervezet – Kelle Fanni

tesco_kuponkep_koko-wk-gyd-640x505-c.pngForrás: segelyszervezet.hu

Az Ökumenikus Segélyszervezet a bajba jutott családok ezreinek nyújt támogatást az év minden napján. A szervezet  az összefogás erejében látja a segítségnyújtás kulcsát, amely a rászorulók számára mentőövként szolgálhat a legnehezebb időszakokban. A gyűjtéseiknek köszönhetően évente 300.000. ételt osztanak ki, 300 családnak biztosítanak lakhatást, 1250 utcán élő embernek nyújtanak rendszeres segítséget, továbbá 3000 nehéz helyzetben lévő gyermeknek tartanak fejlesztő foglalkozásokat, ezzel is segítve felzárkózásukat. A szervezet idén 27. alkalommal rendezi meg Adventi Adománygyűjtését, amelyhez november 14-től december 24-ig lehet csatlakozni. A szervezetet a Tesco áruházak kasszájánál megvásárolható 250 Ft-os adománykuponnal lehet támogatni. 

Mátrix Közhasznú Alapítvány: Mesedoktorok Szeretetcsoki – Kelle Fanni

csokigyujtes-matrix-300x500-02.jpgForrás: szeretetcsoki.hu

A Mátrix Közhasznú Alapítvány 2003 óta minden évben megszervezi jótékonysági csokigyűjtését, amelynek során a kórházak gyermekosztályain fekvő gyerekeknek és nélkülöző családoknak egyéb segítségnyújtás mellett csokoládét ajándékoznak. A kórházi vizitek során a Mesedoktorok körülbelül ezer Mikulás csomagot és több ezer csokit osztanak szét. Az alapítvány elsősorban a beteg gyermekek és rászoruló családok életén szeretne segíteni. A szervezet tagjai arra kérik az adományozókat, hogy olyan csokoládékat ajándékozzanak, amelyeknek az adományozás időpontjától minimum 3 hónapig tart a szavatossági ideje. Az édességeket cipősdobozba csomagolva, a szervezet jótékonysági csokigyűjtő programjában megadott címre (Centerke Adományozó Központ; 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 12.) kell eljuttatni, mindezzel segítve az alapítvány fontos gyermek és családvédelmi tevékenységét. A gyűjtés november 4-től december 16-ig tart.

PontVelem Okos Program, Magyar Máltai Szeretetszolgálat: MosolyManók – Kelle Fanni

b95df-fb_mosolymanok_2022.jpgForrás: maltai.hu

A MosolyManók akciójának keretén belül játékokkal örvendeztethetjük meg a diákokat, mindemellett általunk összeállított ajándékcsomagokat készítve és anyagi támogatással is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kellemesebben teljenek számukra az ünnepek. A szervezet az évek során eddig 56.000 ajándékcsomagot osztott szét a rászoruló diákok körében. A gyűjtésbe igyekeznek bevonni az általános iskolákat, ahol a diákokat arra kérik, hogy állítsanak össze ajándékcsomagokat jó állapotú játékokból, továbbá az idősebb korosztály is kiveheti a részét a támogatásból, ők az adományra szánt összeget felajánlhatják a Máltai Szeretetszolgálat oldalán, ezt követően pedig banki utalással juttathatják el a segélyt a szervezetnek. A befolyt összegből a rászoruló családok karácsonyi ajándékát finanszírozzák. A PontVelem Okos Program és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében valósul meg, idén van együttműködésük 7. évfordulója. Az adománygyűjtők december 8-ig várják a felajánlásokat. 

Mentsük meg az árva gyermekek Karácsonyát – Kelle Fanni

7677163-advent_adjuk_2022_1000_600_tank_5.jpgForrás: adjukossze.hu

A Mentsük meg az árva gyermekek Karácsonyát elnevezésű adománygyűjtő program a kárpátaljai árva, elhagyott, valamint a háború elől menekülő gyermekekért jött létre, amellyel apró örömet szeretnének becsempészni a kicsik mindennapjaiba. Rengeteg szervezet, köztük a Fiatal Családosok Klubja, a Ficsak 11 Alapítvány és az Egyszülős Központ összefogásában megvalósuló adománygyűjtés célja, hogy különlegessé varázsolják az ünnepet a gyerekek számára. Az adománygyűjtést online kuponok megvásárlásával lehet segíteni 2000 Ft-tól az általunk meghatározott összegig, amelyet december 9-ig vásárolhatunk meg. Az idei összeget a Szent Mihály Gyermekotthon lakói számára ajánlják fel. A végső cél az 1 millió forint elérése, amelyből a picik egyéni kívánságai teljesülhetnek.

Cipősdoboz Akció – Dobos Eszter

a_facebook_esemeny_oldala.jpgForrás: Facebook esemény oldala

Többek számára ismerősen csenghet a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akció elnevezésű kampánya, amelynek célja egymás megajándékozása. Amennyiben szeretnél csatlakozni az idén 19. alkalommal megszervezett akcióhoz, csomagolópapírral bevont, átlátszó cellux ragasztószalaggal vagy zsineggel átkötött cipősdobozt töltsd meg olyan dolgokkal, amelyek szerinted mosolyt fognak csalni a megajándékozott arcára, majd írd rá jól láthatóan, milyen korú és nemű gyereknek szánod az ajándékot. Annak érdekében, hogy az adományokat még az ünnepek előtt megkapják a gyerekek, vidd el a csomagot november 25. és december 18. között a számtalan gyűjtőhely valamelyikére, de postán is elküldheted. Ha nincs időd vagy lehetőséged arra, hogy saját magad állítsd össze a cipősdobozt, a Baptista Szeretetszolgálat partnerei többféle online adományozási lehetőséget is biztosítanak. Többek között pénzadományt is felajánlhatsz, amelyből olyan korosztály számára fognak hasonló ajándékcsomagokat összeállítani, akiknek nem érkezik ajándék. Szintén erre a célra kerül felajánlásra a Bookline-nál vásárolható adományjegy 790 forintos értéke, a Liliput Játékvilág oldalán előre elkészített, új, minőségi játékokat tartalmazó, 4000 forint értékű cipősdobozok közül válogathatunk, míg a Harmat Kiadónál könyvekkel bővíthetjük a csomagok tartalmát.

Amigos – Dobos Eszter

amigos_hu_1.pngForrás: amigos.hu

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesekből álló csapata 2015-ben indult játékokkal és sok-sok mosollyal teli útjára. Álmuk, hogy egy beteg gyerek se érezze magát egyedül, ezért barátkozással, játékos tanulással éreztessék velük a törődést. Jelenleg 158 egyetemista dolgozik ezért a célért, 5 magyarországi városban. Tizenhat kórházban látogatják a betegeket, akikkel játszanak, kreatív foglalkozásokat tartanak számukra és nyelvet tanítanak. A nehéz helyzetben lévő gyerekek pedig online foglalkozásokon vehetnek részt. Az ünnepi időszakban a karácsonyi AdományoZokni, Bögre és Pulcsi, valamint az Amigos Küldetésfüzet megvásárlásával támogathatjuk munkájukat. Mindegyik terméknek van egy meghatározott ára, de ennél nagyobb értéket is megadhatunk a rendelésnél. A vásárlásokból befolyó összegből a foglalkozások költségeit fedezik a gyermekosztályokon.

#BuildToGive – Dobos Eszter

a_legohungary_facebook_oldala_1.jpgForrás: a LEGOHungary Facebook oldala

A LEGO-nak köszönhetően szó szerint játék lehet az adományozás. Magyarországon 2017-ben indult el a Lego #BuildToGive elnevezésű kampánya, amelyhez csak a kreativitásunkra, egy közösségi-média profilra és pár LEGO kockára van szükségünk. A tavalyi csillag téma után idén ajándékot építhetünk. Csak fogj pár kockát, alkoss meg belőle egy ajándékcsomagot, amely részleteinek csak a fantáziád szab határt, majd fotózd le az alkotásod, a képet pedig töltsd fel a profilodra és használd a #BuildToGive hashtaget. A LEGO jótékonysági partnerei minden megosztott mű után egy teljes készletet ajándékoznak egy játékokban hiányt szenvedő gyermeknek. A 2021-es évben 1,5 millió adomány gyűlt össze, az idei cél a kétmillió. Amellett, hogy szebbé teheted egy gyerek karácsonyát, egy szuper, pihentető programot is jelenthet a vizsgaidőszak hajtásában: építhetsz egyedül, de akár barátokkal, családtagokkal közösen is, kortól függetlenül. Ha szükséged lenne egy kis inspirációra, a LEGO honlapján találhatsz, de akár a már megosztott alkotásokból is kiindulhatsz.

Adj a szívedből – Ezeken a helyeken jótékonykodhattok idén karácsonykor Tovább
Kult Köz – Decemberi programok a populáris kultúrától az alternatív művészetig

Kult Köz – Decemberi programok a populáris kultúrától az alternatív művészetig

epulet_fooldal_fekvo_hir.jpg

December első hetére a kultúra széles skáláján gyűjtöttünk programokat. Az alternatív művészetektől a populáris kultúráig felvonultatunk koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket.

Borítókép: mng.hu

HAVASI Symphonic Aréna Show 2022 – Kelle Fanni

lbud20w-1.jpgForrás: Havasi.eu

A HAVASI Symphonic újabb felejthetetlen koncerttel érkezik a Papp László Budapest Sportarénába. A zongoraművész 2009-ben debütált első koncertshow-jával a Zeneakadémián, amely azóta már külföldön is nagy sikert aratott például Bukarestben, Bécsben, Isztambulban, New Yorkban és Londonban. Havasi olyan neves koncerttermekben lépett már fel, mint a Sydney-i Operaház vagy a londoni Barbican Center. A koncertshow a 2022-es évben megújultan tért vissza 10 év és 23 teltházas Aréna koncertet követően. A műsor, amelyet nemzetközi kampány keretén belül az egész világon népszerűsítenek, az eddigieknél még látványosabbnak ígérkezik. A koncertet az érdeklődők december 10-én tekinthetik meg két időpontban, 14:00, illetve 19.30 órakor. A kapunyitás várható időpontja a délutáni koncertre 12:30, az estire pedig 18:00 óra.

Zene x Színház // Pátkai Rozina portrébeszélgetés | Minka koncert | Momentán Társulat – Kelle Fanni

thumb_155296_1200_0_0_0_auto.pngForrás: a38.hu

Péterfy Bori, magyar színész és énekesnő és Pátkai Rozina olasz származású énekesnő beszélgetését az érdeklődők a Hajógyár x A38 eseményének keretein belül tekinthetik meg. Péterfi Bori ez alkalommal a műsorvezető szerepét ölti magára és kérdezi Pátkai Rozinát, akinek Minka nevezetű projektje azért kelt életre, hogy a zenét összekapcsolja egy másik művészeti ágazattal. Jelen műsor a zenét és a költészetet köti össze egymással. Pátkai Rozina sokoldalú művész, aki nem csupán énekesnőként, hanem szobrászként, grafikusként és fotográfusként van jelen a hazai művészeti életben. A beszélgetésen jelen lesz a Momentán Társulat, amely improvizációt fog előadni. Az esemény december 6-án, 20:00 órakor kezdődik.

Átjáróház – Kelle Fanni

5238-atjarohaz.jpgForrás: Mozipremierek.hu

Újabb magyar film kerül a hazai mozik vásznára. December 8-án érkezik az Átjáróház Madarász István rendezésében. A történetben olyan elismert színészek bukkannak majd fel, mint Árpa Attila, Bárnai Péter, Dobó Kata, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet. A cselekmény középpontjában a szerelem áll, amiről úgy tartják, hogy a sírig kitart. Mi történik, ha tovább is? A történetben Krisztián, a hullaház portása kiszemeli magának Ágit. A hölgyet nem sokkal később halottként hozzák be egy baleset után a ravatalozóba, bár Krisztián szíve továbbra is érte dobog. A film azt a kérdést feszegeti, hogy vajon lehet olyan erős a szerelem, hogy két világot összehozzon? A fiatalokat kapcsolatuk alakulásában néhány jó szándékú és humorú halott segíti, de van egy, aki gátat akar szabni szerelmüknek.

Anne Helen Petersen: Jöttünk, láttunk, elegünk van – a fiatal felnőttek és a kiégés – Kelle Fanni

2709379.jpgForrás: Líra.hu

Anne Helen Petersen amerikai írónő, újságírónő korunk modern kapitalizmusának súlyos problémájára mutat rá. 2019-ben írt cikke a kiégett milleniálokról csupán pár nap alatt 7 millió kattintást szerzett, amely után számos írás született a témával kapcsolatban világszerte, köztük hazánkban is. A szerző ezt követően írta meg interjúkon alapuló, provokatív sikerkönyvét társadalomtörténeti keretbe ágyazva. Az író szerint az Y generáció állapotára jellemző a fásultság, amelynek hátterében sok minden lehet, mint például a bizalmatlanság, a modern munkahelyek irreális elvárásai vagy az online világ. A kötet több aspektusból elemzi az Y generáció útját a kiégés lépcsőfokáig és meghatározza azt, hogy ez milyen módon lehet hatással a munkavégzésre, társadalmi életre, szülői szerepekre. Tanulságos olvasmány azok számára, akik jobban meg szeretnék érteni magukat és korunkat.

Dupla Elefánt koncert – Olay Hanna

kep_9.pngForrás: welovebudapest.com

Az Elefánt dupla születésnapi koncertjeinek ad otthont az A38 hajó fedélzete december 9-én és 10-én. A magyar alternatív rock szcéna egyik meghatározó szereplője az idén tíz éves zenekar, mely Szendrői Csaba énekes, dalszerző köré szerveződik, aki a zenei mellett a kortárs irodalmi szférában is jelen van, nem ritka például az irodalmi esttel egybekötött zenekari vagy szóló koncert is. Az Elefánt legutóbb 2019-ben jelentkezett nagylemezzel, ami az azt megelőző 2017-eshez hasonlóan szintén nagy sikert hozott, mind a sikerlisták, mind a teltházas koncertek tekintetében. A jubileumra szintén készültek új lemezzel, amely egyelőre nem jelent meg, kiadták viszont a TÓ című kislemezt mint egyfajta előfutárt. Az összes fontos hazai fesztivál mellett rendszeresen teltházasak budapesti és vidéki koncertjeik is, így mindenképpen érdemes lehet kihasználni az alkalmat, és ellátogatni a születésnapi koncertduó egyikére, ha az embernek lehetősége nyílik rá.

Adventi iparművészeti vásár a Várkert Bazárban – Olay Hanna

kep_1_7.pngForrás: welovebudapest.com

A Várkert Bazár mind a négy adventi vasárnapon karácsonyi vásárt szervez iparművészeti tematikában, így ezen a hétvégén erre harmadik alkalommal fog sor kerülni. A Rearticon Iparművészeti Egyesülettel közös rendezvény három éve kerül megrendezésre, és nem titkolt célja a magyar iparművészeti szcéna segítése és fejlesztése. A kirakodóvásár további különlegessége, hogy nem akárkik kapnak lehetőséget a kitelepülésre: az eseménysorozatot megelőzi egy zsűri által történő értékelés, és kiválasztás, így az összes kiállító manufaktúra és cég olyan, akit a szakmából felállított értékelőbizottság elég különlegesnek, kiemelkedőnek és minőséginek talált ahhoz, hogy termékeit árusíthassa a budai helyszínen.

Budai Popcast Live Olay Hanna

kep_2_7.pngForrás: open.spotify.com

A Budai Popcast az Ivan and the Parazol formációja, amelyben a tagok saját dalaikon keresztül vitatják meg az élet nagy dolgait. A zenekar legtöbb száma angol nyelvű, a Budai Pop lemezük viszont teljes hosszában magyar nyelven íródott. A ‘60-as és ‘70-es évekből, a rock’ n’ roll-ból és a beat korszakból merítettek, megfűszerezve a kortárs zenei hullámok jellegzetességeivel is. Így aztán nem csak hazánkban örvendenek nagy népszerűségnek, és vannak jelen a koncert- és a fesztiváléletben, hanem külföldön is egyre népszerűbbek, és az angol nyelvterületen is egyre gyakoribbak koncertjeik. A Budai Popcast is saját gyártmányuk, melynek idén nem lesz több része, ehelyett viszont egy élő Popcast-felvétellel készülnek a közönségüknek: december 9-én, pénteken 19 órától bárki meghallgathatja a diszkussziójukat.

Vaszary. Az ismeretlen ismerős Olay Hanna

kep_3_3.pngForrás: mng.hu

Vaszary János életművét átfogó tárlatot mutat be a Magyar Nemzeti Galéria szeptember 14-e és január 15-e között. A modern magyar festészet egyik legfontosabb alakja elsőként alkotott hazánkban a szecesszió stílusában, majd ugyanilyen lendülettel követve a nyugat-európai trendeket, végigjárta az impresszionista, az expresszionista, majd az art deco mozgalmak korszakát is. A galéria ezek mindegyikéből válogatott ismert alkotásokat, valamint 24 további, még sosem látott képet is. A hazai festészetet meghatározó nagybányai plein air társulásnak is tagja volt, ami a szintén legmodernebb, szabadtéri festészetet jelentette a temperák, és a mozgatható anyagok terjedésének korában. Az életművét áttekintő kiállítás azért lehet izgalmas, mert a régóta a Nemzeti Galéria gondozásában álló gyűjtemény képei valóban tartják a lépést a kortárs nyugati trendekkel egy olyan korszakban, amikor a magyarországi képzőművészet szorosan felzárkózva követte a párizsi újításokat.

Kult Köz – Decemberi programok a populáris kultúrától az alternatív művészetig Tovább
Budapest ajánló – a legjobb fitnesztermek, jógastúdiók és egy kis falmászás

Budapest ajánló – a legjobb fitnesztermek, jógastúdiók és egy kis falmászás

sven-mieke-mscgmhuirdo-unsplash.jpg

A főváros számos edzőtermet kínál arra, hogy formában tartsuk magunkat és megőrizzük egészségünket. Jobbnál jobb termek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk és kihozzuk testünkből a maximumot. Ha pedig a mozgás bensőségesebb formájára vágyunk, jógastúdiók garmadája vár bennünket.

Borítókép: unsplash

4% Fitness Kelle Fanni

fmi_7511-min.jpg

A Ráday utcában található 4% Fitness nagy népszerűségnek örvend, különösen a fiatalok körében. Elhelyezkedése sok hallgatónak kedvez, hiszen számos egyetem található környékén, így könnyen megközelíthető az órák előtt vagy után. A hely  sok, jól felszerelt szekcióval rendelkezik. Az utóbbi időben rengeteget fejlődött, ennek köszönhetően létrejött egy úgynevezett Onlygirls részleg is, ahol kizárólag nők edzhetnek.  A diákok időkorlátos, kedvezményes bérletet vásárolhatnak, amellyel hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 15:00 óráig vagy 20:00 óra után léphetnek be. A terem hétfőtől péntekig 6:30 és 22:30 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8:00 és 22:00 óra között várja vendégeit. A terem egyik különlegessége, hogy a 0-24-es szekció, amely közvetlenül a 4% mellett található.

Scitec Gold Fitness Club Kelle Fanni

10626336_568916023220551_1367862126501613701_o.jpgForrás: Facebook

Bátran kijelenthetjük, hogy a Scitec Gold Fitness Club hazánk egyik legfelszereltebb edzőterme. A kondigépek az amerikai gépparkok legjavából lettek összeválogatva, hogy a legmagasabb szintre emeljék a vendégek edzését. A terem mögött olyan sikeres testépítők állnak, mint Toldi Zsuzsanna (IFBB Pro) vagy Kathi Béla (többszörös abszolút bajnok, Arnold's Classic 2. helyezett). Ami berendezését és stílusát illeti, egy kifejezetten letisztult és modern kondiról beszélhetünk. Az egész Scitec Gold szinte egy nagy teremből áll, amely az amerikai edzőtermek hangulatát idézi. A hozzá tartozó szaunát bármelyik vendég ingyenesen igénybe veheti. A bérletek ára a drágább kategóriába tartozik, amelyet a valóban magas színvonal és a folyamatosan tisztán tartott környezet indokol. A klub 0-24-es nyitvatartással üzemel.

Hungarian Mecca Gym Kelle Fanni

dsc00015.jpgForrás: www.meccagym.hu

A világhírű Venice-i Gold’s Gymet hívták először becenevén Mekkának, mivel a 70-es évek aranykorában minden testépítő ott edzett, aki később bajnokká vált. Azonban a termek vendégköre átalakult az idők során, így ma már a profi testépítőktől az amatőrökig mindenki együtt edz. Ez ihlette a Hungarian Mecca Gym-et, amely Kathi Bélának köszönhetően valósult meg. A terem a legsokoldalúbb gépek széles kínálatát vonultatja fel. A Meccában street workout edzéseken is részt vehetnek az érdeklődők. A konditerem ingyenes parkolóval is rendelkezik, amely kizárólag a vendégkör számára lett kialakítva. Az árak a drágább kategóriába tartoznak. A hely hétfőtől péntekig 6:00 órától 22:00 óráig, szombaton és vasárnap pedig 8:00 órától 20:00 óráig várja az edzeni vágyókat.

John Reed Fitness Kelle Fanni

zh_imperial54_johnreed_008.jpgForrás: johnreed.fitness.hu

A Hungarian John Reed Fitness egy rendkívül innovatív és egyedi európai teremhálózat része. Magyarországon Budapesten található a Váci úton. A teremben az edzés mellett, a zene és a különleges dizájn is meghatározó. A kondi hatalmas felületeket és live órákat biztosít annak érdekében, hogy a vendégek kihozzák magukból a maximumot. A teremben alkalmanként a hangulatot DJ-k fokozzák. A berendezés  egyedi, a világ minden tájáról származik.  Ázsia keveredik a street arttal és az indusztriális dizájnnal. Az első ingyenes próbaedzés 7:00 és 23-00 óra között vehető igénybe. Érdemes szerződést kötni és egész éves bérletet váltani a terembe, mivel sokkal kedvezményesebben válthatjuk ki bérletünket. A John Reed Fitness 0-24-ben várja vendégeit.

NR1 Fitness - Sie Réka

gym-kalvin.jpgForrás: nr1fitness.hu

Az NR1 Fitness egy bérlet áráért négy helyszínen is várja a mozogni vágyókat a nap bármely pontján. Mindegyik terem modern gépekkel és eszközökkel van felszerelve, amelyek logikus elrendezésének köszönhetően könnyen összeállíthatjuk saját edzésünket. A futógépeken a manuális beállítás mellett váltakozó sebességgel és emelkedővel ellátott programokat is ki lehet választani, ha próbára szeretnénk tenni állóképességünket. Az óbudai teremben csoportos órákon is részt vehetnek az érdeklődők, így például jógával vagy Fit Dance-el dobhatják fel a heti edzéstervüket. A bérletet a kényelem kedvéért online lehet megvásárolni, így nyugodtan megfontolhatjuk, melyik éri meg leginkább számunkra. Diákoknak lehetőségük van éves tagságot is váltani, amely mindössze havi 7499 forintba kerül. Érdemes különleges alkalmakkor, ünnepekkor rápillantani a weboldalukra, hiszen gyakran 20-25% kedvezménnyel ajándékozzák meg a szemfüleseket.

Sugar Fitness - Sie Réka

sugarfitness2.jpgForrás: sugarfitness.hu

A Sugár Fitness az Örs vezér téri Sugár Üzletközpontban található. A fitness teremben modern géppark biztosítja a hatásos edzést, amely után szauna nyújt megpihenési lehetőséget. A büfében különféle sportitalok és fehérjeszeletek is rendelkezésre állnak. A megszokott erősítés és kardió mellett számos csoportos edzés nyújt lehetőséget új mozgásformák kipróbálására. A több mint 40 opció között van például zumba, spinning, TRX, cross training, de még gerinctorna és senior torna is, így mindenki találhat képességeinek és céljainak megfelelőt. A weboldalon minden óráról és oktatóról részletesen tájékozódhatunk és időpontot is könnyedén foglalhatunk. Ezek a csoportos órák nem csak megmozgatnak, de izgalmas közösségi élményként is szolgálnak. A MyCorvinus appal pedig a Sugár Fitness minden szolgáltatását 20% kedvezménnyel vehetjük igénybe.

Aerial Yoga Budapest - Olay Hanna

kep_2_6.pngForrás: aerialyogahungary.hu

Az aeral yoga, vagy légjóga egy különleges, egyre népszerűbbé váló formája az amúgy is sok alváltozattal rendelkező keleti mozgáskultúrának. Az Aerial Yoga Hungary studiója két központtal rendelkezik Budapesten, ezek egyike a belvárosban, a Dohány utcában található, a másik pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton, Terézvárosban. Az átalakított lakásstúdiókban egész héten, naponta több órát is tartanak a jógaoktató lányok, akik a recepciósokkal együtt mindannyian nagyon mosolygósak, kedvesek és nyitottak az új arcokra, függetlenül attól, hogy már gyakorlottak ebben a típúsú sportban, vagy esetleg az első órájukon járnak. A légjóga órák alapvetően a hammock nevű anyag segítségével zajlanak, amelyen különböző jógagyakorlatok végzésével mozgathatjuk át a legkülönbözőbb testrészeinket. Ezeken az órákon kívül részt vehetünk jógakerékkel foglalkozó órákon is, melyek földhözragadtabb hangulatban telnek, de a légtorna és silk különböző formájáiig izgalmasabb, nagyobb kihívást jelentő formákban is gondolkozhatunk.

YogaYogi Budapest - Olay Hanna

kep_3_2.pngForrás: yogayogi.hu

A YogaYoga studió Budapest belvárosából költözött nemrégen Budára, a Margit körútra, minden más azonban változatlan: Viki, a studió alapítója és oktatója ugyanolyan lelkesedéssel és nyitottsággal várja a jógázni vágyókat kortól, nemtől és korábbi gyakorlattól függetlenül. Habár csak bérlet váltásával tudunk részt venni az órákon, ami valamilyen szinten ugyan röghöz köt, fontos megemlíteni, hogy Viki online és élő jógaórákat is tart, videókkal segíti a gyakorlást, valamint egyéni, személyreszabott órákat, programokat is összeállít, továbbá különböző workshopokkal szíinesíti a kínálatot. Nem csak abban kapunk segítséget, hogy hogyan építsünk be néhány gyakorlatot akár az íróasztal melletti rutinba, de fiatal lányoknak is külön csoportban vannak elérhető órák, az alkalmak pedig különös figyelmet fordítanak a jóga lelki oldalára is: kiemelt hangsúlyt kap a mindfulness és a lelki jelenlét kérdése.

AUM Yoga Budapest - Olay Hanna

kep_8.pngForrás: pest.aumjoga.hu

Az AUM jógastudió szintén a belvárosban található, gyakorlótermeik az Astoria átalakított lakásstudiójában vannak. Az AUM egyik különlegessége egyértelműen a széles órakínálata: részt vehetünk a klasszikus Astanga jógától kezdve a baba-mama, a kismama, a gerinc hatha vagy a női jógán, de ezek mellett látogatható pilates is, vagy kifejezetten jógakerékre, esetleg meditációra szakosodó alkalmak. Ezen a helyen is tartanak különböző workshopokat, és extra programokat olyan témákban mint például az önismeret és önmagunknak való megfelelés, amelyeik izgalmas, új élményeket nyújthatnak. Emellett különböző képzésekre is szakosodtak vannak szakosodva: meditációs, masszőr és jógaoktatóképzéseket is tartanak, amelyekkel kapcsolatban az aktualitások a honlapjukon megtekinthetőkek meg.

Spider Club - Olay Hanna

kep_1_6.pngForrás: spiderclub.hu

A Spider Club Budapest egyik legnépszerűbb falmászóhelye, mostanra pedig már több központtal is rendelkeznek: nem csak Óbudán, de Budaörsön is kiengedhetjük a fáradt gőzt, hogyha némi kalandra vágyunk egy falmászás keretében. A Spiderben alapvetően a klasszikus, hobbi falmászásra jellemző párosan mászható falak találhatóak, ahol az egyik végig a földről biztosítja párját. Viszont több olyan fal is van, amelyek kevésbé magasak, és alatta vastag matraccal vannak kipárnázva, ígyamelyet biztosítás nélkül is meg lehet hódítani.: Aa falmászó versenyeken alapvetően a sport ezen alfaját űzik, ami lényegesen adrenalindúsabb, és a kisebb magasság, illetve a matracok miatt nem is veszélyesebb. Szeretettel várják a kezdőket is, akiknek mindent készséggel megmutatnak, de a gyakorlottabbak is találnak maguknak kihívást a nagy területű csarnokokban.

Budapest ajánló – a legjobb fitnesztermek, jógastúdiók és egy kis falmászás Tovább
Ezek a legfontosabb információk a Corvinus Ösztöndíjról

Ezek a legfontosabb információk a Corvinus Ösztöndíjról

index_1.jpg

Amióta a Budapesti Corvinus Egyetem állami helyett alapítvány által támogatott formába került, minden leendő hallgatóban de olykor még egyetemistákban is felmerülhet a kérdés: mi a Corvinus Ösztöndíj és hogyan működik pontosan? Segítünk nektek eligazodni ezekben a kérdésekben!

Írta: Tóth Valter; borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Egy mondatban talán úgy is össze lehet foglalni az új rendszer lényegét, hogy a képzések költségét nem az állam, hanem az Egyetem finanszírozza. Ez így persze önmagában nem mond túl sokat azoknak, akik felvételi előtt állnak, és természetesen mi sem tudjuk le ennyivel a dolgot. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb információkat a Corvinus Ösztöndíjjal kapcsolatban.

0000092_v1.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

A Corvinus Ösztöndíj tartalmazza a képzés költségét, viszont nem fedezi a lakhatást, a megélhetést a tanulmányok ideje alatt. Nem jár automatikusan a tanulmányok végéig.

A Corvinus Ösztöndíjas félévek száma nem csökkenti az állam által támogatott félévek számát, tehát ugyanúgy kihasználhatjuk az összes államilag támogatott félévünket, akkor is, ha már elvégeztünk egy vagy több szakot Corvinus Ösztöndíjjal.

További előnye, hogy ellentétben az államival, itt nincs röghöz kötés. Ami azt jelenti, hogy nem vagyunk kötelesek a képzést követő 20 évben a képzés idejének éveit itthon ledolgozni. Ezen kívül nincs nyelvi hozzájárulási díj sem.

Az ösztöndíjas félévek száma az adott szak képzési idejétől függ, ami azt jelenti, hogy ha hét féléves a szak, hét félév támogatott. Ez csak nagyon indokolt esetben változtatható.

Hogyan lehet elnyerni és megtartani? Az Egyetem minden tanév végén rangsort állít fel a tanulmányi eredmények alapján, tehát a legjobban teljesítő hallgatók kerülnek be az ösztöndíjas helyekre. Minimumkövetelmény a 3,8-as kreditekkel súlyozott tanulmányi átlag, valamint két félév alatt minimum 46 teljesített kredit elérése. Aggodalomra semmi ok, hiszen a tanév végén esedékes felülvizsgálatok során nem csökken azok aránya, akik az adott szakon Corvinus Ösztöndíjat kapnak. Ha pedig mégis kikerülne valaki, következő tanév végén újra pályázhat, átsorolás útján. Mesterszakosoknál 75 pont az a határ, ami felett jó eséllyel ösztöndíjas lesz a hallgató.

0000028_v1.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Hogyan lehet elveszíteni? Nem nyeri el  az ösztöndíjat az, aki felmondja a szerződést, kimeríti a támogatott félévek számát, vagy aki megszünteti hallgatói jogviszonyát.

Ha valakiben kétség merült volna fel annak kapcsán, hogy mennyire elérhető az új Corvinus Ösztöndíj, annak szolgáljon bátorításul, hogy 2022-ben a nappali alapszakra felvett hallgatók csaknem 70%-a, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 90%-a tanulhat térítésmentesen. Tehát megéri belevágni, ha pedig további információra van szükség, ezen a linken található.

Ezek a legfontosabb információk a Corvinus Ösztöndíjról Tovább
A Gardróbsztori, a fenntarthatóság és a ruhásszekrény

A Gardróbsztori, a fenntarthatóság és a ruhásszekrény

gardrobsztori_foto4_v1.jpg

C.S. Lewis óta tudjuk, hogy néhány szekrény egészen különleges helyekre vezethet el minket. Bár Narniát legjobb tudásunk szerint még nem találta meg senki, a Gardróbsztori harmadéves kommunikáció szakos hallgatókból álló csapata vállalta, hogy bemutat nekünk egy másik világot, amelyhez szintén a ruhásszekrényen át vezet az út. Ez pedig a fenntartható divat világa.

Írta: Dobos Eszter, borítókép: Magánarchívum

gardrobsztori_foto1.jpgForrás: Magánarchívum

A Gardróbsztori tagjai – Buchhaus Laura, Csengeri Zsanna, Nyolczas Ivett, Szakács Tímea és Szénási Krisztina – 2022. november 12-én a Katona József Színházban rendezték meg Kell ez nekem? – Írjuk meg együtt a gardróbod fenntartható sztoriját! című eseményüket, amelyen közel száz résztvevőt üdvözölhettek. Céljuk a slow-fashion, a fenntarthatóság, valamint a másodkézből való ruhavásárlás népszerűsítése volt, valamint kiemelt figyelemmel fordultak a divatipar és a média kapcsolata felé is. Az érdeklődők részt vehettek egy jótékonysági gardróbvásáron, ahol akár kedvenc influenszereik ruhadarabjait is megvehették, az ebből befolyt összeget pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlották fel a szervezők. A rendezvény keretében fenntartható divatról, valamint a divat és a média kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyet Szakács Tímea, az egyik szervező moderált.

gardrobsztori_foto3.jpgForrás: Magánarchívum

A beszélgetésre meghívták Schreiter Lilla stylistot, akinek munkáit többek között a Joy Magazin lapjain is láthattuk már, és Hajnal Ágnest, a Máltai Szeretetszolgálat társadalmi kapcsolatok vezetőjét. A Z-generáció képviseletében Szénási Krisztina (szervező) osztotta meg véleményét a témával kapcsolatban. A jó hangulatú esemény kötetlen beszélgetéssel és a Pinkponilo biztosította nyereményjátékkal ért véget, ahol a résztvevők között 30 perces online konzultációt sorsoltak ki.

gardrobsztori_foto5.jpgForrás: Magánarchívum

A szervezők szerint sikeres napot zártak, összesen 55 000 forintnyi adományt adhattak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, és már egy külsős projektben is lehetőséget kaptak az együttműködésre.

A Gardróbsztori, a fenntarthatóság és a ruhásszekrény Tovább
Kult Köz – farkasok, párducok, manipulátorok és musical egy asztalon

Kult Köz – farkasok, párducok, manipulátorok és musical egy asztalon

ali-arif-soydas-stnx6633o_s-unsplash.jpg

Gyorsan eltelt a november; napokon belefutunk a decemberi hajtásba. Ekkor nem csak az egyetemen, de a családban is felpörögnek az események. Megpróbálunk ügyesen egyensúlyozni a bejgli halmok és a könyv stócok között. Ilyenkor sem érdemes elfelejtkezni a pihenésről, a kikapcsolódásról és az önfejlesztésről. Azért, hogy ezt minél könnyebben megtehessétek, különféle programokat ajánlunk a kult köz mostani részében.

borítókép: Unsplash

Kenan Crnkic – Vigyázz, hogy melyik farkast eteted – Kelle Fanni

5631652_5.jpgForrás: Libri.hu

Kenan Crnkic, közgazdász és professzor életének fordulópontján írta meg a Vigyázz, hogy melyik farkast eteted című művét. Az író, akit az Év Üzletemberének választottak, továbbá elismert egyetemi professzorként tevékenykedik, több sztrók után a klinikai halál állapotába került. Ennek okán született meg kötete, amely segít a boldogság megtalálásában, kiteljesedésében és annak megtartásában. Kenan úgy véli, hogy mindenkinek eljön az életében az a fordulópont, ahonnan elkezdődik az úgynevezett második élete. A címben szereplő farkasok a lélekben dúló harcot szimbolizálják. Az egyik farkas testesíti meg többek között a haragot, az irigységet, a bánatot, a másik farkas pedig a kedvességet, a jóindulatot, valamint az együttérzést. A kérdés: vajon melyik farkas győz?

Lovrity Anna Katalin – Az elveszett fagyigombóc kiállítás – Kelle Fanni

312057540_184499954130388_7311844860718638036_n.jpgForrás: az esemény Facebook oldala

Lovvrity Anna Katalin a kollázstechnika egyediségét alkalmazva igyekszik újszerűt alkotni és létrehozni egy olyan vizuális világot, amely a Kirakós Budapest és What the Rug márkák termékeiről is visszaköszön. Az animációs filmrendező és illusztrátor korábban festett, majd ezt követően kezdett el érdeklődni a mozgókép világa iránt. Animációs filmjeit rajzosság jellemzi. Az alkotásain látható élénk színek és foltok nem csupán absztrakt képet adnak, hanem sok esetben tájat ábrázolnak, ezáltal  tájképek születnek. Vajon hogyan válhat az említett ábrázolásmód széleskörűvé és alkalmazhatóvá más, statikus vizuális műfajokban és a design területén? Az érdeklődők többek között erre a kérdésre is választ kapnak a a K11 Laborban berendezett kiállításon, amely december 4-ig megtekinthető.

Héctor García Francesc Miralles – Ikigai – A boldogság japán titka – Kelle Fanni

4837928_5.jpgForrás: Libri.hu

Vajon mi a boldogság és az elégedettség titka? Az Ikigai – A hosszú élet japán titka című alkotás által világszerte népszerűvé vált szerzőpáros egy újabb, az Ikigai – A boldogság japán titka című kötettel állt elő. A szerzők az általuk jól ismert japán kultúrából merítettek ihletet. Az ikigai tulajdonképpen az a szenvedéllyel folytatott foglalatosság, amely értelmet ad a mindennapoknak és alapvetően az életnek. Nehéz megtalálni azt a tevékenységet, ami boldogsággal tölt el bennünket, ezért a könyv 3 részből és azon belül összesen 35 állomáson keresztül először a jövőbe, majd a múltba, végül a jelenbe kalauzolja az olvasót. A 35 gyakorlatot tartalmazó írás arra szolgál, hogy megleljük a boldogság és elégedettség titkát. 

Mesterkód – Kelle Fanni

mesterkod_csoportkep-1140x641.jpgForrás: 24.hu

Egy vadonatúj, lebilincselő musicallel debütál Caramel és Palcsó Tamás a Budapest Aréna színpadán. A két énekes 17 év után lép fel újra közösen a Petőfi-bicentenárium égisze alatt. Az alkotás zenéit és dalszövegeit Caramel írta, valamint felcsendülnek Petőfi Sándor megzenésített versei is. A darab a szerelem örökkévalóságáról szól,  amelyet érdekes fordulatokon keresztül mutatnak be a szereplők a nézőközönségnek. Ismert színészek és a magyar popélet kiemelkedő alakjai is megjelennek a színműben, mint Lutter Imre és Veres Mónika. A musical felhívja a figyelmet a napjainkban háttérbe szoruló emberi kapcsolatok, találkozások, érzelmek fontosságára is, amelyben nagy szerepet játszhat az őszinteség mellett a költészet. Az előadás december 3-án, 19:00-kor kezdődik, jegyek online és személyesen is megvásárolhatók.

Johann Hari: Elveszett kapcsolatok – Kalánová Barbara

3221529.jpgForrás: Lira.hu

Ha ismersz depresszióval küzdő embereket, esetleg számodra sem idegen az érzés, amit ez a lelki betegség okoz, akkor ajánld számukra, és olvasd el te is Johann Hari: Elveszett kapcsolatok című könyvét. Megtudhatod, hogy miért vagy valójában depressziós és arról is olvashatsz, hogy hogyan juthatsz ki belőle. A világhírű újságíró és író  szintén küzdött a depresszióval, és  a gyógyszerek sem jelentettek számára megoldást. Úgy döntött, megpróbálja megérteni a betegsége mögött húzódó okokat ezt foglalta össze kutatómunkájában. A szerző a világot beutazva különböző kultúrákban, társadalmakban kutatta, hogy mi állhat valójában a globális szinten problémát jelentő depresszió és a szorongás mögött. Hari szerint fontos, hogy ne egy elromlott gépként tekintsünk magunkra, hanem alapvető szükségletekre mint például a biztos jövőképre, és a támogató közösségre vágyó élőlényként. Könyvében a sokkoló felismeréseiről és a lehetséges megoldásokról olvashatunk.

Médiamítoszok – Klubbeszélgetések a médiáról – Kalánová Barbara

316090952_502437738577423_2897314094909042638_n.jpgForrás: nmhh.hu

Mikor kell elkezdeni készülni a média új „korszakaira” és hogyan? Kiken és min múlik, hogy a megjósolt médiaváltozások tényleg bekövetkeznek-e? Kiknek a felelőssége, hogy ezek a változások milyen hatásokat válthatnak ki? Ezekre és még sok más elgondolkodtató kérdésre választ kaphatunk a Médiamítoszok című Klubbeszélgetésen. A program fókuszában a szakmai beszélgetésekben és a közbeszédben is megjelenő metaverzum áll. A témában a médiaszakma és a médiatudomány neves képviselői előadásait hallhatjuk, többek között arról, hogy milyen kihívások várnak ránk a média világában. A szakértők székében Prof. dr. Aczél Petra, Dr. Veszelszki Ágnes, Bánhegyi Zsófia, Csikesz Erika és Kovács Gyula foglalnak helyet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete által elindított klubbeszélgetés-sorozat estjére november 29-én 18:00 órai kezdettel kerül sor a Scruton V.P.-ben. Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban szükséges regisztrálni a mediamitoszok@nmhh.hu e-mail címen a név és az elektronikus levelezési cím megadásával.

WAMP karácsonyi design vásár – Kalánová Barbara

wamp_hu.jpgForrás: Wamp.hu

A budapesti WAMP karácsonyi vásársorozat december 4-én veszi kezdetét az egyik legkülönlegesebb panorámával rendelkező fővárosi helyszínen, a Bálnában. Amennyiben a december 4-ei alkalomról lemaradnátok, december 11-én vagy 18-án is van lehetőséget ellátogatni a design vásárra. Hazai tervezők által megalkotott ötletes ajándékok közül válogathattok, a választék pedig széles, ugyanis több mint száz alkotó hozza el termékeit. Egyedi gyerekjátékok, print áru, különleges ruhák és kiegészítők, valamint gasztronómiai finomságok várják az vásárra érkezőket, akik valóban minőségi ajándékokat válogathatnak a fa alá. A belépés 500 Ft, az összegből pedig vásáronként 3 közhasznú szervezet kiállítási lehetőségét támogatnak. Magyarország legrégebbi design vására kutyabarát, így a négylábú barátainkat is szívesen látják.

Sheera Frenkel - Cecilia Kang: Manipulátorok – Kalánová Barbara

libri_hu.jpgForrás: Libri.hu

Sokat hallottál már a Facebookról, de kíváncsi lennél arra is, hogy mik azok a közösségi hálózathoz kapcsolódó információk, amikről keveset vagy egyáltalán nem hallhatsz a médiában? Korunk egyik legnagyobb sikertörténetét mutatja be a Manipulátorok - A Facebook diktatúra című könyv, amelyben a szerzők betekintést nyújtanak a Szilícium-völgyi óriáscég működésébe. A The New York Times két újságírója a Facebook igazi arcát tárja az olvasó elé, a színfalak mögött lejátszódó történetekről informál. Sheera Frenkel és Cecilia Kang egyedülálló tényfeltáró munkát végeztek, amelynek eredményeit papírra is vetették. A Facebookhoz fűződő politikai játszmákról, az álhírekről, az adatbiztonságról, az algoritmusról és egyéb érdekes összefüggésekről is beszámolnak a kötetben. A könyvben többek között soha meg nem jelent e-mailekből, feljegyzésekről, interjúalanyok beszámolójáról olvashatunk, amelyek segítségével rekonstruálhatunk jelentős történéseket.

A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono  – Dobos Eszter

image_16.pngForrás: Neue-debatte.com

1969. december 15-én, a vietnámi háború elleni tiltakozásként szórólapok jelentek meg New Yorkban a következő felirattal: “War is over! If you want it (Happy Christmas from John&Yoko)”. A Yoko Ono által megálmodott, és John Lennon segítségével megvalósított kampány szó szerint hirdette a békét. 

A téma sajnos megint aktuális. A Magyar Nemzeti Múzeum A háborúnak vége! Ha akarod TRIBUTE TO YOKO ONO című rendhagyó kiállítását az ukrajnai háború motiválta, a belépőjegyekből összejövő bevétel egészét a háborús áldozatok támogatására ajánlják fel. A békét hirdető kiállítás november 27-től látogatható, és Yoko Ono több, mint 30 alkotását tekinthetjük meg rajta: láthatunk képet, szobrot, installációt és filmet is, de a fő elemek a performatív és az interaktív műv. A Levágott darab c. performansz február 18-ai utolsó előadására Sean Lennon, Yoko Ono és John Lennon fia is ellátogat majd. A múzeum előterében a kiállítás teljes ideje alatt ingyenes látogatható lesz a Kívánságfa a békéért nevű installáció, amelyre az ukrajnai békéért szóló kívánságokat helyezhetünk. A közös mű Izlandra, a béketorony tövébe fog kerülni.

Csepeli Jégpark - Olay Hanna

80339475_2618787841538380_8099059189147500544_n.jpgForrás: Facebook

Budapest egyik legnagyobb területű jégpályája a Csepeli Jégpark, melynek különlegessége a Jégfolyosó. A korcsolyapálya már november 26-án megnyitott, és hétvégén reggel 8-tól, hétköznaponként délután 2-től egészen este 9-ig látogatható. A pálya két különálló részből, egy nagyobb és egy kisebb felületből, valamint egy tanúlópályából és egy 250 méter hosszú szakaszból áll, ami végigkorcsolyázható, ez az úgynevezett Jégfolyosó. A hely további vonzereje, hogy nem csak az ünnepi hangulatú fényfüzérek adják a hangulatos kivilágítást, de a környező fák is fel vannak díszítve különböző világításokkal.Ettől a hely különleges ünnepi színfoltja lehet az energia válság miatt a díszkivilágításon spóroló kerületek utcaképében.

Takarító férfi - Olay Hanna

2985014.jpgForrás: Lira.hu

Kun Árpád legfrissebb műve a két megelőző regény - Boldog Észak és Megint hazavárunk - által rajzolt ívét teljesíti be a trilógia harmadik köteteként. Az író évek óta Norvégiában él családjával, az erősen önéletrajzi elemeket tartalmazó könyv is ezt a témát járja körbe. Megjelenik a Skandináviában tapasztalt távolság a világtól és egyszerre a távolságtartás a bevándorló idegenekkel szemben. Az idegenség egy másik formáját testesíti meg a főszereplő újdonsült barátja, Justin, aki Haitiről menekül a messzi északra, és becsatlakozik a magyar család életébe. Mindez azonban mindössze egy vágy álomszerű megtestesülését fogja elhozni, mintsem a hosszantartó elégedettséget, miközben a norvégiai élet felett folyamatosan ott lebeg a hazaköltözés árnyéka és egyben lehetősége.

Budapest Park korcsolyapálya - Olay Hanna

20220110budapest-park-jegvilag-jegkori-palyateszt.jpgForrás: Travelo.hu

December 1-től újra látogatható a Budapest Park: a pesti nyár kedvenc koncerthelyszíne, amely a hidegebb időszakban korcsolyapályává alakulva várja a vendégeket. A Park táncterét ebben az évben - a tavalyihoz hasonlóan - ismét fellocsolják, és műjégpályává alakítják, így a kivilágított estében bárki élvezheti a téli csodavilág hangulatát. Kísérőként forralt bort és puncsot választhatunk az 1300 négyzetméteres Jégvilágban a csúszkálás mellé. A koncerthelyszín megszokott DJ-i adják a zenei aláfestést a téli programhoz, ahol a gyerekeknek is külön részleggel készülnek. A téli különkiadású étel és italkínálat mellett kölcsönző is működik, ahol bérelhetünk magunknak korcsolyát, valamint különböző extraprogramokkal is készülnek a Parkosok.

Fekete párduc - Olay Hanna

mv5bntm4njixnmetywe5ns00ndczltkynwqtythhnmqyzgqzmjm0xkeyxkfqcgdeqxvyodk4otc3mty_v1_fmjpg_ux1000.jpgForrás: Imdb.com

Habár egy hollywoodi blockbusterről beszélhetünk a Marvel új akciófilmjének esetében, a Fekete Párduc második része mégis tud különlegeset és újat mutatni. Chadwick Boseman halála után a Fekete Párduc szerepét a filmben a hugát alakító Letitia Wright vette át, akinek nem csak Wakanda hercegnőjeként kell megállnia a helyét, hanem szuperhősként is meg kell védenie országát a vízalatti birodalomtól, a Namor vezette Talokan királyságtól. A női szereplők köré épülő cselekményben Shuri hercegnő, a királynő, női katonatisztek, valamint egy amerikai egyetemista az MIT-ról próbálja meg felvenni a harcot a tengeri néppel. A film nem csak az izgalmas cselekmény miatt magávalragadó, de a vizuális világa is lenyűgöző a számítógépes technológiának köszönhetően.

Kult Köz – farkasok, párducok, manipulátorok és musical egy asztalon Tovább
„Hetekig gyakoroltuk a pitchet, miután bekerültünk a műsorba. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket” – Interjú a Quantum társalapítójával

„Hetekig gyakoroltuk a pitchet, miután bekerültünk a műsorba. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket” – Interjú a Quantum társalapítójával

img_0505_4.jpg

A Quantum Iskolaszövetkezet alapítói, Bege Áron és Bőhm Zsombor sikeres feltörekvő vállalkozókká váltak a Corvinuson töltött évek alatt. Áron gazdasági és menedzsment alapszakon, Zsombor pedig jelenleg vezetés és szervezés mesterszakon tanul az alkalmazott közgazdaságtan elvégzése után, szakmai tudásukat ötvözve pedig létrehoztak egy olyan digitális szolgáltatást, amely egyedülállónak számít a piacon. Ötletüket a Cápák között című műsorban mutatták be a nagyközönségnek.

Írta: Kalánová Barbara; Borítókép: magánarchívum

A Quantum Digitális Iskolaszövetkezet közvetítőként működik a diákok és a cégek között, megkönnyítve a diákok és a vállalkozások életét a teljesen digitálisan végzett ügyintézéssel. A 2020 szeptemberében indult iskolaszövetkezet valamennyi része virtuális formában működik, így a diákok az ország, sőt a világ bármelyik részéről csatlakozhatnak, és vállalhatnak munkát.

Bár egy meglévő szektorba léptek be, a Quantum alapítói újat mutattak, ugyanis a lehető legkevesebb adminisztrációval terhelik a diákokat és a cégeket is. A jelenleg 15 főt számláló csapatuk végzi többek között a toborzást, a bejelentést és a bérszámfejtés is.

s25_1_1_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

Az ötlet a koronavírus járvány alatt fogalmazódott meg bennünk. Otthon ültünk és belegondoltunk abba, hogyan könnyíthetnénk meg egyrészt a saját, másrészt diáktársaink helyzetét azzal,  hogy gördülékenyebb lesz az ügyintézés. Korábban elég sok rossz tapasztalatunk volt, amikor munkát vállaltunk diákként. Macerás volt, lassú volt, sok időt és energiát vett igénybe, amíg ténylegesen elkezdhettünk dolgozni

– tekintett vissza a kezdetekre Zsombor.

A megoldást az online világban látták meg, így bele is kezdtek a vállalkozás elindításába. Azt, hogy mennyire nagy igény volt a Quantumra, az is igazolja, hogy már a második hónaptól kezdve profitábilisan működött. Két évvel később, jelenleg havi szinten több száz diákkal, 150 céges partnerrel működnek együtt, az Iskolaszövetkezetbe regisztáltak, illetve ez iránt érdeklődők száma pedig többezer.

s9_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

Általában szakmai munkaköröket ajánlunk a hallgatóknak, hogy az egyetem mellett tapasztalatot szerezzenek akár a szakterületükön, akár más ágazatokban. Mind a diákok, mind a cég érdekeit szem előtt tartva igyekszünk a legkomfortosabb feltételeket nyújtani

emelte ki Zsombor. Áron és Zsombor több nagy céggel is együttműködik, közülük a két legnagyobb ételfutár céggel és az egyik legnagyobb gyorsétteremlánccal, valamint az egyetemmel is megállapodást kötöttek.

Mostanra azt mondhatjuk, hogy révbe ért jó pár nagyobb tervünk. A Corvinussal is sikerült elindítani egy együttműködést, miszerint a következő 3 évben mi fogjuk foglalkoztatni az összes, Corvinuson dolgozó diákot

– árulta el a társalapító. Áron és Zsombor az egyetem oktatóira is számíthatott, amikor szakmai segítségre és tanácsadásra volt szükségük. A mentorálás mellett anyagi támogatásban is részesültek a Proof of Concept nevű program keretén belül, amelynek nyertesei voltak.

Az a gondolkodásmód, ami kialakult corvinusos egyetemistaként, rendkívül sokat segített. Például abban, hogy hogyan fogjunk fel egy problémát, és azokat milyen szemszögekből világítsuk meg ahhoz, hogy a megoldáshoz eljussunk. Az oktatók arrafelé tereltek minket, hogy minél többet hozzunk ki magunkból. Voltak olyan doktoranduszok is, akik szívügyüknek tekintették, hogy ellássanak minket pár jó tanáccsal

– mondta Zsombor. A Quantum alapítói a Cápák között című műsorban mutatták be ötletüket a nagyközönség előtt. A vállalkozásba beszállt társtulajdonosként és szakmai mentorként Balogh Levente, a Szentkirályi tulajdonosa, valamint Balogh Péter, Magyarország legnagyobb angyalbefektetője. A két üzletember az első közös munka óta figyelemmel kíséri a Quantum alakulását. Áron és Zsombor sokat készült arra, hogy a kamerák és a Cápák előtt bemutassák ötletüket.

s31_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

A műsorba való jelentkezés után hetekig gyakoroltuk az előadásunkat, azt akartuk, hogy minden szónak meglegyen a saját helye. Mivel az utolsó gyakorlásnál mégsem éreztük teljesnek a pitchünket, átírtuk. Volt benne rizikó, de a legjobbat akartuk nyújtani. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket, mert tudtuk, hogy elsőre bonyolultnak tűnhetünk

– avatott be Zsombor a felkészülésük pillanataiba.

A régi irodát kinőve egy nagyobb irodahelyiségbe költöztek. Áron és Zsombor jelenleg is folyamatosan dolgoznak a fejlesztéseken, tárgyalnak különböző cégekkel, hogy vállalkozásuk növekedjen, és minél több diáknak tudjanak munkát biztosítani a lehető legkomfortosabb online ügyintézéssel.

Szeretnénk minden téren erősíteni a vállalkozásunkat, szeretnénk továbbterjeszkedni, bővülni, feltárni a kiaknázatlan területeket. Külföldre is kacsintgatunk azért, hogy széles körű és sokszínű lehetőséget biztosítsunk a diákoknak a munkára, a cégeknek pedig a problémamentesebb együttműködésre"

– mesélt jövőbeli terveikről a társalapító.

„Hetekig gyakoroltuk a pitchet, miután bekerültünk a műsorba. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket” – Interjú a Quantum társalapítójával Tovább
Budapest ajánló – Bárcsak bármeddig bámészkodhatnék egy bárban – bárok minden mennyiségben

Budapest ajánló – Bárcsak bármeddig bámészkodhatnék egy bárban – bárok minden mennyiségben

patrick-tomasso-jkwlckzdcrk-unsplash.jpg

A címben lévő alliteráció csupár arra szolgál, hogy kihangsúlyozzuk: bárokról szól a Budapest ajánló mostani része. Megnéztük és csokorba szedtük nektek, hogy melyek a legjobb helyek a fővárosban. Kinek jött meg a kedve egy finom italhoz?

Borítókép: Unsplash

Habakuk bár – Kelle Fanni

310307152_520463090088130_6793974484605974841_n.jpgForrás: Facebook

A Habakuk bár csupán pár éve nyitotta meg kapuit, mégis hamar sokak kedvencévé vált. Nevét Malacka felkiáltása ihlette a Micimackó meséiből. A “habakuk” azt szeretné sugallni, hogy az ide betérő vendégek sok meglepő és magával ragadó pillanatot élhetnek át. A hely Budapest szívében, az Erzsébet körúton található. Dizájnjára jellemző az otthonosság és egyediség: a fás anyagok és téglafalak. Az itallap kínálata gazdag, így mindenki megtalálhatja a kedvéhez illőt. A Habakuk nagyon sok programot szervez, többek között kvízesteket, valamint darts- és csocsóbajnokságokat. Emellett minden nap féláras fröccsakcióval és 1-et fizet 2-t kap koktélakcióval várja a vendégeket. A bár hétfőtől csütörtökig 12:00 és 2:00 óra között, pénteken és szombaton 12:00 és 4:00 óra között, vasárnap pedig 12:00 és 0:00 óra között tart nyitva.

Roots Budapest Bar – Kelle Fanni

21316280_1593310320720895_2857812518438010901_o_1.jpgForrás: Facebook

A Király utcában található Roots Budapest Bar igazán közvetlen hangulatot áraszt, az arra járók betérhetnek olvasni és szendvicsezni is. A hely megjelenése és díszítése kifejezetten egyedi a bontott téglafalakkal és poszterekből álló kollázzsal. Az ablakokban kialakított párnás rész a bár védjegyévé vált, ahonnan szemlélni lehet a hömpölygő tömeget egy finom ital társaságában. A pub érdekessége, hogy tetoválószoba üzemel az egyik helyiségben, valamint egész nap eklektikus zenei válogatások szólnak a hangfalakból. A Roots Budapest Bar színes zenés programokkal várja az ide érkezőket, ahol a hét vége felé olyan zenei stílusok csendülnek fel, mint a reagge vagy a hip-hop. A bár hétfőtől szombatig 16:00 és 0:00 óra között várja vendégeit.

Place Bár – Kelle Fanni

bar-2108.jpgForrás: Placebar.hu

Két fiatal vállalkozó ötletéből született meg a Place Bár 2014-ben, amely a Dohány utcában, a főváros központjában kapott helyet. A tulajdonosok egy olyan pubot képzeltek el, ahol az egyetemisták önfeledten szórakozhatnak pénztárcabarát árakon és kulturált körülmények között. A hely széles ital- és koktélválasztékkal, továbbá specialitásokkal és állandó akciókkal várja vendégeit. A helyszínen gyakran szerveznek eseményeket is, mint például UNO-, csocsó- és Activity-versenyt vagy sörpongot. A bár beltéri dizájnjára jellemző a modernség mind kialakításában, mind színvilágában. A hely hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap 15:00 és 2:00 óra között, pénteken és szombaton pedig 15:00 és 4:00 óra között várja a hallgatókat és természetesen mindenkit, aki kikapcsolódásra vágyik.

Stifler Bar – Kelle Fanni

fmi_0465.jpgForrás: Legjobbkocsma.hu

Az amerikai sportbár stílusú Stifler Bar 2015 óta üzemel az Erzsébet körúton, amelynek tulajdonosi köre működteti többek között a Stifler32-t, az Nber Bárt, a Kertészt, a Füge Udvart és az Akácfa Sörözőt. A pub boxos kialakítású, kényelmes székekkel, különböző méretű asztalokkal és tágas térrel. A falon a táblák, a rendszámok, valamint a sárga taxiajtó és a mezek mind amerikai hatást kölcsönöznek a helynek. Az italválasztékon kívül kézműves Deep Burgert is fogyaszthatnak a vendégek. A Stifler egy olyan közösségi hely, amely egyben csoportos meccsnézés élményét kínálja a szurkolóknak. A drukkereknek huszonhét televízión keresztül közvetítik az adásokat. A szórakozóhely hétfőtől vasárnapig 13:00 órától 5:00 óráig tart nyitva.

Tuk Tuk Bar – Kalánová Barbara

305834787_480810724057654_4692485820058726193_n.jpgForrás: Tuktukbar.hu

A Tuk Tuk Bar minden ízében, színében és dimenziójában az örökké változásban lévő, kultúrákat elegyítő, 1920-as évek sanghaji világát kelti életre. A belvárosban, azon belül is az Andrássy úton lévő bár bohém belső környezetével alaposan visszaadja ezt a hangulatot. A látvány harmóniában áll mind a zenével, mind az ízekkel. A magasan képzett bártenderek maradandó fogyasztási élményt varázsolnak az italokkal, amelyekben megjelenik a koriander, a bazsalikom, a csili, de a citromfű és a citromnád is. Az italok közismert dalcímekről nevezték el, rendelhető például Bad Romance, Smooth Criminal vagy Toxic. Gyakran tartanak kóstoló esteket, így érdemes figyelemmel követni a honlapjukat.

Warmup Coctail Bar – Kalánová Barbara

65307809_1986305371475078_6625135200386940928_n.jpgForrás: warmupbudapest.hu

Ha valami igazán egyedi koktélra vágyunk, a Warmup Coctail Bar az egyik legjobb választás. A hely különlegessége, hogy minden italt személyre szabottan készítenek el alkalomhoz és hangulathoz illően. Életfilozófiájuk, hogy minden adott pillanathoz és hangulathoz tartozik egy megfelelő ital. Kevés olyan bár található Budapesten, ahol a modern bartendinget ilyen magas fokon képviselnék. A bártenderek egy rövid beszélgetés alapján felmérik az ízlésvilágodat, ez alapján készítik el a számodra ideális koktélt, természetes figyelembe véve az esetlegesen felmerülő ételallergiát. A bulinegyed szívében, a Nagy Diófa utcában találod meg a Warmupot, ahol egy páratlan koktélkreációt varázsolnak a számodra.

Rumpus Tiki Bar – Kalánová Barbara

313969090_3293930830831716_6349418474315397585_n.jpgForrás: Rumpus.hu

A Rumpus Tiki Bar egzotikus varázsbirodalmában látványosabbnál látványosabb italokat fogyaszthatsz. A koktélokat egyedi készítésű Tiki-Mugokban szervírozzák, amelyek akár a tiéd is lehetnek. A jól bevált receptek alapján megalkotott tradicionális tiki koktélok közül nehéz lehet a választás, hiszen annyira széles a kínálat. Az itallapon külön feltüntették az ízvilágot, illetve erősséget, így pontosan tudhatod mit is rendelsz. Például egy fűszeresen keserű Tiki Jb-t vagy egy keserédes Pogo Sticket. Alkololos és alkoholmentes koktélok közül is választhatsz. Rendelhetsz egy Zombie-t, egy Painkillert vagy Funky Monkey-t vagy egy Wikiki Punchot. Az italod szürcsölgetése közben kellemes latin zenét hallgathatsz, és kipihenheted a fáradalmakat.

Icebar Kalánová Barbara

17156068_1443644645666826_3305991987875023445_n.jpgForrás: Icebar.hu

Ha nem mindennapi bárba látogatnál el, ráadásul kedveled a téli környezet, akkor mindenképpen látogass el az Icebarba. Ezen a helyen jégből van szinte minden. Az italodat jégből készített poharakban szervírozzák, amelyet jégfalak között fogyaszthatsz el a jégből készült bárpultnál. Mivel a hőmérséklet -1 és -7 celsius között mozog, egy thermo ponchót és meleg kesztyűt biztosítanak a számodra, így semmiképp sem fogsz fázni. A hangulatot a jégbútorok mellett az interaktív jégszobrok is biztosítják. Ezek belsejébe bújva fotót is készíthetsz magadról, amin úgy tűnhet, mintha jégbe lennél fagyasztva. A belépéshez a jegyváltás a Váci utca 13.-ban történik, innen pár perc sétára található a jégbár.

Ibolya Espresso – Olay Hanna

kep_1_5.pngForrás: Tripadvisor.hu 

A Ferenciek tere és a Duna-part között, a belváros szívében található az évtizedek óta működő Ibolya Espresso, valamint az Ultraibolya nevű újonnan nyílt testvérkocsma is. A pár hónapja, két üzlethelyiségre a régi Ibolyától megnyitott üzlet berendezése kiválóan mutatja az Ibolya hangulatát: az új retró bútorok pontosan megegyeznek, csak néhány évtizedes korkülönbség választja el őket az eredeti bolt berendezési tárgyaitól, az ét- és itallap pedig teljesen egyforma. Az üzlethelyiség eredetileg presszóként működött a ‘60-as évektől kezdve, majd később egészült ki a kocsmai hangulattal a meghosszabbodó nyitvatartásnak köszönhetően. Szinte meglepően változatos gasztronómiai lehetőségeket kínál, hiszen a konyhájuk alapvetően a tradicionális magyar ízekre specializálódott, de a snackek között megtalálhatjuk a nachost, a pizzát vagy akár a hamburgerek széles felhozatalát. Emellett forgalmaznak retró üdítőitalokat is, mint például a Bambi, de választhatunk magyar kézműves sörök közül, vagy a téli szezonban a forralt bor mellett is letehetjük a voksunkat.

Bródy Italintézet – Olay Hanna

A Bródy Italintézet nemrégiben nyílt meg a Múzeumkert sarkánál, miután az üzlethelyiséget új bérlő vette birtokba. Az Olasz Intézet mellett (ahonnan neve is ered), a Bródy Sándor utcában található pincehelyiség nemcsak a hangulatos enteriőrrel rendelkezik, de egy nagyon kellemes terasz is tartozik hozzá a Múzeumkerttől mindössze nagyjából három méterre, amely ősszel és télen télikertként funkcionál: tetőt és műanyag falakat kap. A tulajdonosok különleges hangsúlyt fektetnek arra, hogy különböző kézműves söröket próbálhassanak ki a vendégek, valamint a nemzetközi felhozatal a röviditalok terén is kiemelkedő. A borok terén is széles választékkal rendelkeznek, és a vendéglátás színvonala is kifejezetten magas, mindig szívesen látják az embert.

Ruin Brew – Olay Hanna

A bulinegyedben, az Akácfa utca végén található a Ruin Brew. Az amerikai ihletésű helyre belépve először a kézműves sörök széles felhozatala vonzza magára az ember figyelmét, majd az étlapon szereplő klasszikus amerikai és mexikói ételek nyűgözik le. Miután körültekint a vendég a belső kialakításon, rájön, hogy nagyon ízlésesen berendezett sörfőzdében találja magát. Az emeleten foglalhatunk helyet az asztaloknál, a földszinten bárasztalok és alkalmanként koncertek vagy egyéb programok várják a látogatókat, a pince pedig a varázslat helyszíne: helyben készülnek a pultban kapható kraftsörök, mindig más és más ízekben és kínálatban. A hangulatos hely különlegessége, hogy egyértelműen kevés olyan bárt és kocsmát találhatunk, ahol ilyen kis távolságot tesz meg a sör az elkészülés és az elfogyasztás megtörténte között, így mindenképpen érdemes lehet kipróbálni.

Mixát – Olay Hanna

kep_2_4.pngForrás: Offbeatbudapest.com

A Mixát Udvar a korábbi kultikus sörözőkomplexum, a Csempés helyén alakult, miután az a Covid okozta lezárási hullámokat követően nem tudott újra kinyitni. A két üzlethelyiséggel, valamint egy nagy, fedett udvarral, és egy nyitott, tető alatti terasszal rendelkező együttesben kocsmát alakítottak ki, valamint ételkínálattal is várják a vendégeket. Továbbá feltörekvő vagy frissen befutott zenekaroknak nyújtanak koncert- és fellépési lehetőséget. A hely további különlegessége, hogy 32 csapról csapolnak söröket és borokat az üzletben, továbbá koktél- és rövidital-kínálatuk is széles mind hazai, mind nemzetközi felhozatalban. A felújított bolt hangulata is kifejezetten kellemes, modern berendezése és meleg fényei remek alaphangulatot nyújtanak egy esti italozáshoz.

Budapest ajánló – Bárcsak bármeddig bámészkodhatnék egy bárban – bárok minden mennyiségben Tovább
KULT KÖZ – sok sok olvasni és néznivaló a bekuckózós novemberi napokra

KULT KÖZ – sok sok olvasni és néznivaló a bekuckózós novemberi napokra

nadine-shaabana-n8d3wsrbois-unsplash.jpg

Jobbnál jobb könyvek, humoros előadások, koncert és filmvetítés is szerepel a novemberi programpalettán. Szabadidős programokat keresel? Nálunk válogathatsz!

borítókép: Unsplash

Peter Hollins – Az önuralom hatalma – Kelle Fanni

httpswww_lira_huhukonyvismeretterjeszto-1tarsadalomtudomanyaz-onuralom-hatalma_bovebb_ismerteto.jpgForrás: lira.hu

Hiányzik az önfegyelem élete egyes területeiről? Peter Hollins bestsellerszerző segít az önkontroll és a jó szokások kialakításában annak érdekében, hogy az olvasó ki tudjon tartani céljai mellett. Hollins pszichológia kutató, tíz éve vizsgálja az emberi csúcsteljesítményt. Írásaiban alkalmazza tudományos, kutatási és coaching tapasztalatait is. A kötet középpontjában a tudatos cselekvés és a siker áll, amely magas szintű önfegyelmet követel. A könyv segítséget nyújt tulajdonosának abban, hogyan legyen produktív miközben kevesebb erőfeszítéssel dolgozik. Az alkotásból kiderül például, hogy melyek azok a kulcsfontosságú érzelmi, pszichológiai és biológiai akadályok, amelyekkel meg kell birkózni a magasabb önfegyelem érdekében, továbbá hogyan lehet befolyásolni és maximálni az akaraterőt. Bátran ajánlom, hiszen a pszichológus sokaknak nyújtott már segítséget és szabadította fel a bennük rejlő lehetőséget.

Jenny Odell – A semmittevés forradalma – Kelle Fanni

httpswww_lira_huhukonyvismeretterjeszto-1tarsadalomtudomanya-semmitteves-forradalmareclink_1_bovebb_ismerteto.jpgForrás: lira.hu

Gyakorlati útmutató arról, hogyan lassítsunk le, és hogyan térjünk ki a mentális egészségünket fenyegető erők elől – írta a kötetről a Los Angeles Times. Mindennapjainkat átszövi a technológia, társadalmunkra jellemző az addiktív közösségi média, illetve az emberi figyelem felértékelődése, amelyre árucikként tekintenek. A technológiák a használók élményét az egyéni márkaépítés eszközeivé és pénzzé tehető termékké formálják, ami a szabadidő elvesztésének érzéséhez vezethet. Az írónő a „semmittevés forradalmában” látja a hatásos, ugyanakkor szélsőséges megoldás kulcsát. Odell a figyelmet tartja a legjobban kimerített erőforrásnak. A „semmittevés forradalmának” lényege, hogy a kapitalizmus által fontosnak ítélt tevékenységek helyett, legyen idő a semmittevésre, amely boldogabb élethez vezehett.

Liaison – zenés stand up Pokorny Liával – Kelle Fanni

httpswww_facebook_comevents1800010883676368.jpgForrás: esemény Facebook oldala

Újra megtekinthetik az érdeklődők Pokorny Lia nagy népszerűségnek örvendő, egyszemélyes zenés stand up estjét a Centrál Színház színpadán. A Liaison egy szójáték, amely a múlt előtti századfordulón használatos francia megnevezést – a még nem törvényesített viszonyt – és a művésznő törvényesített nevét foglalja magába. A cselekmény 15 nő különleges történetét járja körbe a színésznő előadásában, Kéméndi Tamás harmonikájának kíséretében. Pokorny Lia részéről a darab újdonságnak számít, hiszen az előadóművész kilépett korábbi prózai szerepköréből. A műsor karakterei egy-egy sanzon által kelnek életre különböző korosztályú nők szerelmi életét és emberi viszonyait megjelenítve. Az érdeklődők november 25-én tekinthetik meg az előadást.

Ismerős Arcok lemezbemutató extrakoncert – vendégművészekkel – Kelle Fanni

httpswww_koncert_hukoncertismeros-arcok-lemezbemutato-extrakoncert---vendegmuveszekkel-november25-77933.jpgForrás: koncert.hu

Az Ismerős Arcok a tavasszal indult lemezbemutató turné után őszi, nagyszabású lemezbemutató extrakoncertre készül a műfaj kedvelői számára. A Máté Péter-díjas és Teleki Pál-érdeméremmel kitüntetett zenekar 1999 óta van jelen a magyar könnyűzenei életben. Az együttes az egyetemes magyar kultúra fontosságát és sokszínűségét, valamint az összetartozást igyekszik közvetíteni közönsége felé. Kitűnnek a kortárs magyar rockzene táborából különleges, mindenki által befogadható gondolataik által. Idén újabb lemezük jelent meg, amelynek létrejöttét vendégművészek segítették. A nagykoncert fellépői között szerepel Szalóki Ágnes (Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas) énekesnő; Migovics Zoltán virtuóz harmonikaművész, valamint Bér Zsolt, Stencli Tamás és az Abbas Murad fúvós szekció is.  A koncertet november 25-én 20:00 órakor rendezik meg az Eiffel Műhelyszínházban.

Fiatal Vállalkozók Hete 2022 - Üzleti és karriershow – Kalánová Barbara

314708033_10158893269217057_421436673492402719_n.jpgForrás: fiatalvallalkozokhete.hu

Belekezdtél egy vállalkozásba, vagy esetleg gondolkozol rajta, hogy vállalkozóvá válj, de motivációra és szakmai segítségre lenne szükséged? Ha a válaszod igen, vagy csak csupán érdekel a vállalkozók világa, szívesen hallgatnál meg érdekes ötleteket, ajánlom számodra a Fiatal Vállalkozók Hete workshopot. November 24-én rendezik meg idén azt a sikertalálkozót, ahol az üzleti élet legfontosabb szereplői osztják meg tudásukat és tapasztalataikat a pénzügyi stabilitással és előrelépéssel kapcsolatban. Az előadások keretén belül megismerheted például az EuCham európai gazdasági előrejelzését, meghallgathatod a NAV a NÉBIH és a GVH vezetői nek kerekasztal beszélgetését és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Elnökétől is megtudhatod, hogyan is tudod megvédeni az ötleteidet. Az esemény több helyen is megvalósul Budapesten belül, valamint nagyobb városokban (Győr, Nyíregyháza, Miskolc). Remek alkalom arra, hogy építsd kapcsolati hálódat, hiteles szakmai tudással gazdagodj, üzleti trükköket sajátíts el és megismerd a legnagyobb márkák történeteit. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jonathan Herring: Érvelés   Kalánová Barbara

jonathan-herring-erveles-afeb_1_big.jpgForrás: vatera.hu

Ha szeretnéd megtanulni a vitázás csínját-bínját, érdemes kézbe venned az Érvelés című könyvet. Eloszlatva negatív emlékeidet, a vitázás teljesen új oldalát ismerheted meg, amely egyáltalán nem olyan negatív, mint ahogyan azt sokan gondolják. A könyvet olvasva megtanulod, hogyan ismertesd érveidet világosan, érthetően, hatásosan, valamint az ellenérvelés technikáját is elsajátíthatod. A könyv írója, Jonathan Herring is sokat köszönhet az érvelés művészetének, hiszen ennek segítségével vált sikeressé. A megfelelő érvelés hasznodra válik az egész életed során különböző szituációkban, legyen szó akár munkáról, akár párkapcsolatról. Megértetheted másokkal a véleményedet, meggyőzheted őket a nézeteid helyességéről és feszült helyzetekben is megőrizheted a nyugalmadat.

Szeifert Natália: Örökpanoráma  Olay Hanna

kep_2_3.pngForrás: libri.hu

Szeifert Natália két korábbi, a Kalligramnál megjelent regénye, a 2017-es, Az altató szerekről, és a két évvel későbbi, Mi van veletek, semmi?, után idén megjelent új regénye, az Örökpanoráma, szintén a Kalligramnál. A mű három részben dolgozza fel egy egészen különleges, periférikusan elhelyezkedő falu történetét. Anya, lánya és unokája áll a középpontban, akiken keresztül megismerjük az egész falu történetét, mely a történelemből is csak bizonyos mértékben veszi ki a részét elhelyezkedéséből fakadóan. Azonban ezeket az izgalmas történetcseppeket mind megismerjük, ugrálva a különböző korok pillanatai között. A regény végére olyan kardinális, és az egész életfelfogásunkat meghatározó kérdéseket boncolgat az irónő, mint az öröklét, a véget nem érő élet problémája.

The Crown 5. évad  Olay Hanna

kep_1_4.pngForrás: Netflix.com

A Korona című sorozat 2016 óta dolgozza fel a brit monarchia történetét, különös figyelmet szentelve a királyi család belső intrikáira és viszonyrendszerük alakulására. A sorozat II. Erzsébet (a forgatás idején még hivatalban lévő) királynő esküvőjével, majd a nem sokkal azt követő királynővé válásával és koronázásával kezdődik. Néhány, az évadok közötti időbeni ugrásnak köszönhetően pedig a novemberben megjelent ötödik évad már Lady Diana és Károly herceg kudarcos házasságának, valamint Vilmos és Harry herceg kiskamasz korának idején játszódik. Az Netflix-produkció utolsó évadát jövő évre tervezik, amely az ezredforduló időszakát mutatja be, ennek gyártásával azonban a királynő szeptember eleji halála miatt le kellett állni egy rövid időre, így még nem tudni, hogy pontosan mikor érkezik.

Dívák / vetítés+beszélgetés a Gólyában  Olay Hanna

kep_7.pngForrás: mafab.hu

A Dívák Kőrösi Máté fiatal rendező dokumentumfilmje, amely három érettségire készülő lány történetét kíséri végig az érettségi évében. Szani, Tina és Emese, azaz a Dívák húsz évesek. Miután korábban nem sikerült leérettségizniük hátrányos körülményeik, vagy különböző problémák miatt, most egy erre a célra működő intézményben tanulnak, hogy megszerezhessék papírjukat. A film sok szempontból túlmutat a hagyományos dokumentumfilm keretein: nem csak a különleges vágási megoldások, hanem az is, hogy a rendező saját történetét, és magát a filmkészítés menetét is megismerjük lépésről lépésre. Ahogy haladunk előre a percekben, megerősíti a fő üzenetet, miszerint a felszínességen túl még számos más dimenzióval találkozhatunk nem csak a lányokat, vagy Mátét, a rendezőt, de akárki mást is megismerve. November 21-én a Gólya ad otthont a vetítésnek, valamint az azt követő, függőségekhez kapcsolódó beszélgetésnek, többek között a film rendezőjével.

Agócs Márton & Fejér Mihály (Aurevoir.) / BARhole Music  Olay Hanna

A Dohány utcában, a BARhole Music-ban lép fel legközelebb az Aurevoir formáció egy része: Agócs Márton és Fejér Mihály játsza az Aurevoir-tól ismert dalokat november 25-én, pénteken, 19 órától. Az egyre népszerűbbé váló magyar együttes számos fesztiválon lépett fel a nyár során, valamint a Budapest Parkban, illetve népszerű, budapesti klubkoncert-helyszíneken is adtak koncerteket. Alapvetően az alternatív közönséget szólítja meg zenéjük, amelyben több muzikális kultúra keveredik: a magyar, a cigány, az ír és a délszláv népdalok világa találkozik a beatzenével és a rockkal, vagy akár más, még tradícionálisabb motívumokkal a komolyzene történetéből. Dalszövegeik is közel állnak a kortárs versművészet világához, így összességében mindeneki számára új, izgalmas zenei élményt nyújtanak valamennyi fellépésük alkalmával.

KULT KÖZ – sok sok olvasni és néznivaló a bekuckózós novemberi napokra Tovább
Miért érdemes az Erasmust választani? – Nemzetközi élménybeszámoló 

Miért érdemes az Erasmust választani? – Nemzetközi élménybeszámoló 

duy-pham-cecb0_8hx-o-unsplash.jpg

Csontos Fanni és Trombitás Tamás feledhetetlen élménnyel gazdagodott az Erasmus-program keretében eltöltött félév alatt a külföldi egyetemeken. Az országok és az egyetemek választéka széles, ahová idén ősszel is lehet jelentkezni. Benyújtani a pályázatot a nemzetközi mobilitási programokra november 9-22. között van lehetőség.

Írta: Kalánová Barbara; Borítókép: Unsplash

Csontos Fanni nemzetközi gazdálkodást tanul alapszakon, a hetedik félévét Németországban, a kölni Universität zu Köln egyetemen töltötte. Szeretett volna tovább fejlődni nemzetközi környezetben is, mert ez a tanulmányai szempontjából hatalmas előny.

Úgy gondoltam, hogy ritkán van lehetőség külföldön tanulni, ráadásul ösztöndíj keretén belül, így mindenképp ki kellene használnom. Mivel nemzetközi gazdálkodás szakon vagyok, még többet adhat a nemzetközi tér. Szerettem volna német gazdasági nyelvvizsgát tenni, és  tudtam, hogy ehhez egy félév elegendő lesz külföldön

– emlékezett vissza Fanni.

image9_jpeg_1.jpgForrás: Magánarchívum

Ismerőseitől hallott először az Erasmusról. Mivel szerette volna feleleveníteni a német nyelvtudását, és mindenképpen élni szeretett volna a lehetőséggel, hogy külföldön is tanulhasson, pályázott az ösztöndíjra. Több, diplomázott ismerősömtől hallottam, hogy a leginkább azt bánják, hogy az egyetemi éveik alatt nem használták ki ezt a lehetőséget. Rengeteg ismerősüktől tudják, hogy felejthetetlen tapasztalat. Én semmiképp nem szerettem volna ugyanígy járni. Nagyon szeretem a német nyelvet hallgatni és beszélni is, de kíváncsi voltam arra, hogy hosszabb távon is jól érezném-e magam német nyelvterületen” – mesélte Fanni.

image2_jpeg_1.jpgForrás: Magánarchívum

A jelentkezés papírmunkával vette kezdetét. Fanni először a preferencia sorrendje alapján kiválasztotta azokat az egyetemeket, amiket meg akart jelölni. Ezután beszerzett minden olyan dokumentumot, ami az adott egyetemre való jelentkezéshez szükséges.

"Miután elbírálták a pályázatot és kiderült, hogy hová vettek fel, felvettük a kapcsolatot a partneregyetemmel, és ők segítettek a továbbiakban, mint például a beiratkozás, tárgyfelvétel és általános teendők

– magyarázta Fanni. Kiutazása és kintléte kalandosan kezdődött. Az első tíz napot karanténban Magyarországon, az otthonában töltötte a koronavírus járvány miatti szabályozás miatt. Bár tizenkét nappal később, de sikeresen megérkezett Kölnbe, ahol az egyetem egyik kollégiumában lakott a félév során, a hallgatói életet pedig nagyon élvezte.

Nagyon jó volt általánosságban is az egyetemi élet, de a külföldieknek különösen sok eseményt szerveztek, amelyek során megismertük egymást, és felfedezhettük a várost. Voltunk kirándulásokon, túráztunk, előadásokon és különböző esteken vettünk részt, valamint rengeteget szórakoztunk is. Együtt buliztam spanyolokkal, olaszokkal, amerikaiakkal, szlovénekkel, bolgárokkal, franciákkal, koreaiakkal és magyarokkal is. Közülük sokakkal a mai napig tartom a kapcsolatot, van, akivel majdnem napi rendszerességgel beszélünk és találkozunk

– emlékezett vissza Fanni. Soha nem érezte elveszve magát. Ha kérdése támadt, vagy segítségre volt szüksége, mindig volt kihez forduljon.

Létrehoztak egy  „Buddy-program”-ot, amelynek keretében minden külföldi kapott maga mellé egy „Buddy”-t, azaz egy segítőt a kinti egyetemről, aki a teljes kintlét alatt támogatott mindenben, ha kérdésem vagy gondom akadt. Ez nagyon hasznosnak bizonyult

– részletezte. Az egyik legkedvesebb emléke  a karneválon való részvétel volt.

Kölnben a legnagyobb ünnepnek számít a karnevál. Beöltöznek az emberek, és végigbulizzák az egész napot. Szinte mindenki erre készül egész évben. A város egy részét lezárják és 11. 11-én 11:11-perckor megindul a nagy felvonulás a jelmezekben, utána pedig kezdetét veszi a másnapig tartó bulizás kültéren és beltéren egyaránt. Annyira tele vannak ilyenkor a pubok, hogy számos helyre előre kell jegyet venni, mert máshogy nem lehet beférni a kocsmákba, éttermekbe” – mesélte Fanni.

image7_jpeg_1.jpgForrás: Magánarchívum

Rengeteg új tapasztalatot szereztem. Az egyetemen az angol és német tárgyakkal sok új tudásra tettem szert, de ami még fontosabb, hogy a problémamegoldó képességem, spontaneitásom és kommunikációs készségem sokat fejlődtek az ismeretlen közegben. Ezen kívül pedig megismerhettem kicsit a német kultúrát és az ott élő embereket, akik egyértelműen felülmúlták a várakozásaimat a kedvességükkel

– foglalta össze tapasztalatait Fanni, aki  a jövőben is tervezi, hogy kiutazik külföldre, hogy az  Erasmus keretein belül tanuljon.

Alapképzésen már nem tudok pályázni, mivel végzős vagyok. Kicsit sajnálom is, hogy nem hosszabbítottam meg egy évre a kölni Erasmusomat, viszont mesterképzés alatt mindenképp szeretnék pályázni."

Fanni következő alkalommal egy melegebb környéket választana. 

"Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne hagyja ki ezt a fantasztikus lehetőséget, mert igaz, hogy csak egy fél évről van szó, de a következő évekre is hatással lesznek az ott szerzett élmények

összegzett Fanni.

image4_jpeg_1.jpgForrás: Magánarchívum

Az Erasmus keretében számtalan európai országot választhatsz úti célodnak, Trombitás Tamás például Hollandiában szerzett tapasztalatot. A kommunikáció- és médiatudomány mesterszak másodéves hallgatója szintén Erasmuson keresztül töltötte külföldön az előző félévet. Alapszakosként, az egyetem kezdetén nem gondolta, hogy külföldön is tanul majd, viszont a mesterszakot megkezdve – mivel sok pozitív élménybeszámolót hallott – úgy döntött, hogy Hollandiában tölt fél évet.

img_8267-_1.pngForrás: Magánarchívum

Sokat meséltek a hallgatótársaim az Erasmusos félévükről. Az alapszak végén a mesterszakot fontolgatva eszembe jutott ez a lehetőség, amelyről annyi jót hallottam, majd kinéztem magamnak a választékból Tilburgot

–  emlékezett vissza Tamás, aki tudatosan választotta Hollandiát. Tájékozódott a barátaitól és az ismerőseitől, akik megosztották vele a tapasztalataikat.

A Tilburg Universityt még a menyasszonyom alapszakos Erasmus-intézményválasztásánál és egy jó barátom által ismertem meg. Évek óta több szálon kötődtem az országhoz, így kifejezetten oda szerettem volna menni Erasmusra.  Fontos volt a jó elhelyezkedés, a kultúra és a minőségi oktatás. Egyébként is az egyik oka annak, hogy Hollandiát választottam, az volt, hogy szinte tökéletesen egybeesik a félév és a tanév az itthonival

– árulta el Tamás. A pályázást korán elkezdte, pontosan két éve. Adminisztrációs feladatai voltak bőven, de kapott segítséget is a hozzáértőktől.

Érdemes időben nekikezdeni a pályázásnak, mert általában jó előre lehet tudni, hogy melyik hónap melyik felében van a leadási időszak. Néha kicsit káoszos volt a pályázás, de mindenki segítőkész volt, így könnyebben ment

–  mondta. Miután értesítették, hogy a pontszáma elég volt a pályázat elnyeréséhez, azonnal el is kezdte a felkészülést.

Az adminisztráció nem ér véget a kiutazással ugyan, de a nagyján ekkor már túl van az ember, és el lehet kezdeni a kintlétre koncentrálni. A partneregyetemmel való ügyintézés – megerősítő-elfogadó levél, bejelentkezés, IT-szolgáltatások, előzetes tárgyfelvétel, tárgyfelvétel stb. – kifejezetten gördülékenyen ment

– részletezte Tamás. Hollandiában egy ötfős diákházban élt. Elmondása alapján, mivel kereslet van a szállásra, szobákat általában  egyéves szerződéssel lehet kivenni, ez viszont nem gond, mert a kereslet réven szinte azonnal kiadható a maradék fél évre. Tamásnak sikerült megtapasztalnia a “valódi” holland egyetemista létet, és építgette a kapcsolatait. A “kialakított” ismeretségi rendszere segítségével pedig mégtöbb lehetőség tárult elé.

img_6859_jpg_1.jpgForrás: Magánarchívum

Csak rajtam múlt, hogy mennyit hozok ki a hallgatói életből, próbáltam részt venni minél több eseményen. Az introduction week vagy a TOP Week Tilburg különleges sajátossága, hogy rengeteg barátra és ismeretségre lehet szert tenni, miközben megismerjük a várost is. Beilleszkednem könnyű volt, ugyanis a “doe normaal” mondás alapján eleve a kultúra része a beolvadás, “az átlagos a jó” felfogás. Nyelvtanulás szempontjából is megéri külföldön tanulni. Érdemes idegenekkel beszélgetni, nyitottnak lenni, nyitott szemmel járni, kíváncsinak lenni

– tanácsolta Tamás. Odautazása és kintléte alatt nem ült repülőre, sem benzines autóba, így járta be a környező országokat. Közel harminc városba látogatott el különböző országokon belül, köztük Párizsba, Antwerpenbe, Brüsszelbe, Frankfurtba, Bécsbe, Londonba, Liverpoolba, Amszterdamba, Rotterdamba és Hágába.

v3.pngForrás: Magánarchívum

Ha az ember rugalmas, akkor körülbelül ugyanannyi pénzből meg lehet tenni a Budapest–Hollandia utat vonattal, mint repülővel, cserébe több csomagot lehet vinni, és nem utolsó sorban környezetbarátabb. Erre kifejezetten ajánlom az @erasmusbytrain Instagram oldalt nézegetni. Emellett jobban érezhető az is, hogy tényleg távol került az otthonától, a kultúrájától; élmény Ausztrián és Németországon keresztül utazni. Ezzel kapcsolatban bármikor kereshetnek nyugodtan a környezettudatos leendő Erasmusra utazók!

– javasolta Tamás. Az Erasmus keretében Hollandiában töltött idő annyira megtetszett Tamásnak, hogy az életét is el tudja ott képzelni.

Nem tervezek már továbbtanulni, viszont rózsaszín szemüveg nélkül is annyira megfogott Hollandia, hogy diploma után kiköltözöm egy időre.

Élményeit megnézhetjük az  Instagram-oldalán a Perszerasmus 1-2-3 highlightjában.

Miért érdemes az Erasmust választani? – Nemzetközi élménybeszámoló  Tovább
KULT KÖZ – Könnyen beszélsz, LEgyél Jól!, és Galaxisok az A38-on – ezek a legjobb programok a ködös novemberre

KULT KÖZ – Könnyen beszélsz, LEgyél Jól!, és Galaxisok az A38-on – ezek a legjobb programok a ködös novemberre

noemi-macavei-katocz-rmxmvxz9thq-unsplash.jpg

Varázslatos, ködös novemberi reggelekkel köszöntött be az ősz utolsó hónapja. Szerencsére a kulturális élet nem áll meg ilyenkor sem, sőt, még azt sem mondhatjuk, hogy lelassult volna. Táncprodukciók, filmszemle, színvonalas egyetemi projektek és koncertek sorakoznak ez eheti kulturális események sorában.

Borítókép: Unsplash

Duna Művészegyüttes: A Duna balladái - Kelle Fanni

a-duna-balladai-foto_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

A Duna Művészegyüttes legújabb őszi bemutatójára készül. A társulat 2022. májusában nagyszabású gálaműsort adott fennállásuk 65. évfordulójának alkalmából. A jubileumi év lezárása után eddig még nem látott előadással készülnek A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén címmel. A társulat célja a hagyományok életben tartása mellett, hogy hatást gyakoroljon a nézők minden érzékszervére. Az őszi műsor alapját a Duna-menti népek táncai és zenéi adják. A produkcióban a dunai ember életérzései és rítusai kelnek életre, énekek és koreográfiák által. Az előadás látványvilága igen gazdag, a folyó menti tájegységek táncait jelenítik meg egyedi díszelemek felhasználásával. Az előadást Juhász Zsolt rendezésében, november 18-án a Nemzeti Táncszínházban tekinthetik meg az érdeklődők.

Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat - Kelle Fanni

220615ajandeka4rd5oldal2-ddcc177-ab6de0bb3e.jpgForrás: magyar.film.hu

A Faludi Nemzetközi Filmszemle 25 éve alkotta meg filmszakmai rendezvényét, amelyhez 14 éve fotópályázat is létrejött. Az első eseményt 1996-ban rendezték meg, amelyre csupán 10 mű érkezett be. Ezzel szemben a tavalyi évben az első helyért összesen 48 országból, 350 film és 110 fotós pályamű versenyzett, ahol legnagyobb arányban a magyarok, a spanyolok, az oroszok, az irániak és az indiaiak vettek részt. A zsűribe minden alkalommal elismert, magyar és külföldi fotós és filmes szakértőket kérnek fel, mint például Radu Jude, Karl Markovics, Sára Sándor, Pálfi György, Benkő Imre vagy éppen Bege Nóra. Az idei téma az Ajándék címet viseli, amelyből az előzsűri válogatja ki a versenyprogramba kerülő alkotásokat. A többi művet az érdeklődők az információs vetítések során tekinthetik meg. A kiállítás november 16. és 19. között látogatható ingyenesen a Premier Kultcaféban.

James Clear - Atomi szokások - Apró változások, kiemelkedő eredmények - Kelle Fanni

Vajon az emberiség tisztában van azzal, hogy a változáshoz nincs szükség nagy döntésekre? James Clear, világszerte ismert szokásszakértő úttörő könyve egy új ösvény felé tereli az olvasót. Clear az Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények című kötetében ír a „minden nap 1 százalékkal jobb teljesítmény” rendszeréről. Eszerint a változás valójában apró döntések sorozatából épül fel, ezek az atomi szokások, mint például napi 10 perc futás. A szakértő azt hangsúlyozza, hogyan válnak a kis változások az egész életet átszövő és alakító eredménnyé. Az írásból elsajátítható néhány élet-hack is. Például az úgynevezett szokáshalmozás (az új szokást egy régire építjük) vagy a kétperces szabály (minden szokást leredukálunk 2 percre), amelyek eredményességét pedig a pszichológia és idegtudomány legmodernebb kutatásaival támasztja alá. A művet színesítik tudósok, olimpiai aranyérmesek és vezérigazgatók motiváló történetei, akik sikerrel használták fel az apró szokások tudományát pályájuk során.

„KÖNNYEN BESZÉLSZ" Prezentációs tréning - Kalánová Barbara

konnyen_beszelsz.jpgForrás: az esemény Facebook oldala

Nem szívesen beszélsz mások előtt, mert lámpalázas vagy? Gyakran kell előadnod, és úgy érzed, van hová fejleszteni a nyilvános beszédedet? November 18-án 13:00 és 16:00 óra között a Könnyen Beszélsz előadáson többek között szó lesz arról, miért  érezzük kényelmetlenül magunkat előadói szerepben, hogyan tudunk tenni azért, hogy legyőzzük a prezentáláshoz fűzött aggodalmainkat, amelynek eredménye egy sokkal idegkímélőbb, eredményesebb nyilvános beszéd. Az eseményen praktikus és hasznos prezentációs készségekre tehetsz szert, képzett szakemberektől tudhatod meg a retorika csínját-bínját. Dr. Aczél Petra a meggyőző beszédről, Nemes Orsolya a tökéletes prezentáció felépítéséről beszél majd, ezután bekapcsolódhatunk Szűcs Gergely interaktív prezentációs workshopjába. Az Eötvös10-ben megrendezett prezentációs tréningen ingyenes a részvétel.

LEgyél jól! - Könyvbemutatók és könyvvásár - Kalánová Barbara

hvg_konyvek.jpgForrás: HVG Könyvek

Ha szívesen megtudnál többet a pszichológia és a gasztronómia világáról, ráadásul olvasnál is ilyen témákban, látogass el a LEgyél jól! eseményre november 20-án. Önismeretről, testi-lelki jóllétről L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológustól hallhatunk, további pszichológiai programokkal pedig  Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője készül. Czecz Fruzsina tanácsadó szakpszichológus megosztja velünk, hogy mit árul el  rólunk a főzési stílusunk és a konyhánk, valamint, hogy mit együnk annak érdekében hogy csökkentsük a depresszió esélyét. A gasztronómiai blokkban szó lesz a fermentált konyháról, péktermékek elkészítésével kapcsolatos tippekről, amiket írott változatban is megkaphatunk a helyszínen kedvezményes áron. Az Eötvös10 Művelődési Házban megrendezett eseményre a belépés ingyenes.

Brendon  Burchard - A motiváció kiáltványa - Kalánová Barbara

a_motivacio_kialtvanya_b1_72dpi.jpgForrás: HVG Könyvek

A tanulás sűrűjében nem csoda, ha azt érezzük lankad a motivációnk. Vannak akadályok, amelyek megnehezíthetik, hogy visszanyerjük motiváltságunkat, például a kívülről érkező társadalmi nyomás vagy az önelnyomás, amelyet a saját kétségeink és félelmeink idéznek elő. Bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet, tudunk tenni azért, hogy újult erővel vágjunk bele a faladatainkba. A változtatás kulcsa a mi kezünkben van Brendon Burchard világhírű teljesítménycoach szerint. A motiváció kiáltványa című könyvében kilenc lépésben összefoglalja, hogyan győzhetjük le az önmagunkkal szembeni bizonytalanságainkat, hogyan zárhatjuk ki a figyelmünket elterelő tényezőket, és indulhatunk el az álmaink megvalósítása felé vezető úton, vagyis hogyan válhatunk motiválttá.

Klímahősök konferencia | UNICEF Magyarország - Olay Hanna

A budapesti Telekom Székházban kerül megrendezésre az UNICEF Magyarország Klímahősök elnevezésű klímakonferenciája november 20-án, vasárnap, egy egész napos rendezvény keretében. Azért is különleges ez a dátum, mert ez a nap a Gyermekjogok világnapja. Ez azért érdekes a témával összefüggésben, mert a klímaváltozás az a társadalmi probléma, amely leginkább a felnövekvő generációkat érinti, mégis, már napjainkban szükséges harcolnunk ellene és olyan döntéseket hoznunk, amelyek élhető bolygót hagynak a jövő nemzedékeire. Erre a kérdéskörre, valamint ehhez kapcsolódóan a klímaszorongásra fókuszál az UNICEF 9-től 15 óráig tartó rendezvénye, amelyen a legnevesebb szakértők segítenek körbejárni a témát, egyszerre három színpadnál. 

Galaxisok az A38-on - Olay Hanna

A korábban Szabó Benedek és a galaxisok néven futó zenekar ma már csak Galaxisok néven játszik, legutóbbi lemezeik is ez alatt a név alatt jelentek meg. A jövő évre ígért nagylemez előtt már két kislemezt kiadnak, az Ez a nyár című kisalbum nemrégen jelent meg, hamarosan pedig a Tánc című daluk fog debütálni. Ígéretük szerint mind a két új címadó szám elhangzik majd a november 19-i A38-as koncertjükön, többek között azért, mert legközelebb már az új albummal terveznek fellépni, annak tavasz végi, nyár eleji megjelenését követően. Mivel ez már erősen a fesztiválszezont érinti, nagy valószínűséggel ez lesz az egyetlen budapesti Galaxisok klubkoncert, így semmiképpen sem érdemes kihagynia annak, akit nem csak a szabadtéri fellépések hoznak lázba.

We Lost The Sea koncert - Kelle Fanni

313942739_450034370596104_1795025467520005659_n.jpgForrás: welovebudapest.com

A We Lost The Sea ausztráliai instrumentális zenekar 2022. novemberében újból koncertet ad Magyarországon. Az együttes már több alkalommal lépett fel Budapesten, ezúttal  egész estés nagykoncertre készül. Eddig négy nagylemezt adtak ki, harmadik albumuk, a Depature Songs pedig a post-rock és a metal terén világszerte széles körű elismerésnek örvend. Sikereiket érzelmes és energikus fellépéseiknek, továbbá a post-rock modern és tematikus megközelítésének köszönhetik. Az esemény keretein belül a We Lost The Sea mellett, olyan, a műfajt képviselő bandák is szerepet kapnak, mint a szintén ausztrál Solkyri és a magyar Törzs. A zenei stílus kedvelői november 14-én 19 órától vehetnek részt a koncerten, amely az Instant-Fogasban lesz.

Szomorúság háromszöge - Olay Hanna

Ruben Östlund rendezésében, svéd produkcióban született a Triangle of Sadness, vagy magyar címén a Szomorúság háromszöge. A Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma díjat nyert szatíra kissé európai szemszögből ugyan, de korunk társadalmáról mutat tükröt. Azonban nem csak az influencerek, műtrágyagyártáson a szocializmus idején meggazdagodott orosz kaptalista és családja, valamint a tehetős, azonban egyedül utazó üzletember, egy óceánjáron töltött mindennapjait bemutató snitteket láthatjuk. Fel-felbukkannak részletek, amelyek a hajó dolgozóinak már lényegesen kontrasztosabb pillanataiba nyújtanak bepillantást. A valódi társadalmi kritika azonban akkor mutatkozik meg egyre világosabban, amikor a hajó elsüllyedését túlélő utasoknak és személyzetnek egy szigeten kell túlélnie.

A Fehér Lótusz 2. évad - Olay Hanna

Mike White 2021-ben, az HBO-n debütált sorozata szintén elszigetelt környezetben, az első évadban egy hawaii-i luxus resort-ban játszódik. A megérkező vendégekről sorra derül ki, hogy valamit titkolnak, legyen szó családi drámákról vagy sötét üzletekről. A társadalom felsőbb rétegéből érkező pihenni vágyókkal együtt viszont a személyzet között is kiderülnek különböző rejtélyek. A második évad egészen hasonló szerkezetre épül, itt is megjelennek különböző bűntények, és mindenféle, amire az ember az első snittekből semmiképpen sem számítana. Az új helyszín Szicília, ahol az első epizódban még nem tűnik fel sok ismerős arc, a középkorú örökösnő karaktere viszont szépen kapcsolja a korábbi évadhoz az új részeket.

Boldog szülinapot, Budapest! - Dobos Eszter

budapest_szulinap.jpg

A főváros kerek születésnaphoz közeledik: 2023-ban lesz 150 éve, hogy 1873. november 17-én Buda, Pest és Óbuda egyesült. A Budapest 150 emlékév idén, november 18-án veszi kezdetét a „Boldog szülinapot, Budapest!” programsorozattal, amelynek keretében számtalan eseményen ünnepelhetjük az évfordulót november 15-én, 17-én és 18-án. Öt budapesti művészmozi, a Corvin, a Toldi, a Puskin, a Tabán és a Művész Mozifilmvetítésekkel  - köztük a Larry c. film premier előtti vetítésével -, koncertekkel, a mozik történetét bemutató várostörténeti sétával, stand-up esttel és impróshow-val, valamint a Budapest Open Mic döntőjével várja a látogatókat. Választhatunk többféle fotókiállítás közül is, például a Városháza parkban megtekinthetünk egy Budapest témájú plakátkiállítást, és kocsmakvízekkel tesztelhetjük a tudásunkat a fővárosról. A Budapesti Fesztiválzenekar a Zene Éjszakáján immár hatodik alkalommal fog kilépni a megszokott koncerttermi keretek közül, hogy november 17-én 17:00 és 24:00 között ingyenesen hallgathassuk őket kedvenc kávézóink, mint például köztük a Horánszky utcai Lumen Kávézó, kocsmáink és klubjaink asztalai mellől.

KULT KÖZ – Könnyen beszélsz, LEgyél Jól!, és Galaxisok az A38-on – ezek a legjobb programok a ködös novemberre Tovább
Budapest ajánló – Rántsd ki magad a szürke, őszi napokból, és csöppenj bele a színház varázslatos világába

Budapest ajánló – Rántsd ki magad a szürke, őszi napokból, és csöppenj bele a színház varázslatos világába

boritokep_13.jpg

Kulturális feltöltődésre vágysz? Fővárosunk bővelkedik kiemelkedő színházi választékban. Számos érdekes előadást kínálnak a nézőközönségnek. Többek között A Szépség és a szörnyeteget és a Gyilkosság az Orient Expressen című krimit is megtekinthetik az érdeklődők.

Borítókép: Pixabay

Thália színház – Kelle Fanni

thalia.jpgForrás: Thalia.hu

A Thália színház a főváros szívében található, ahol két terem várja a kulturálisan feltöltődni vágyókat. November elején elsősorban a Killer Joe és az Alul semmi című előadásokat tekinthetik meg a nézők. Joe rendőr szerepében, aki félállásban bérgyilkos, Szabó Győzőt láthatják az érdeklődők, továbbá az Alul semmiben is Szabó Győző alakítja az egyik főszereplőt. A darab a legendás film színpadi adaptációjának magyarországi ősbemutatója. November második felében a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas Szirtes Tamás színházi rendezésében látható a Gyilkosság az Orient Expressen című krimi. Poirot nyomozó szerepét – aki kényelmes, nyugodt hazaútra vágyik, azonban egy szabadon garázdálkodó gyilkos keresztbe húzza számításait – Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színész ölti magára.

Katona József Színház – Kelle Fanni

rozsda-3.jpgForrás: Szinhaz.org

A Katona József Színház az 5. kerületben, szecessziós stílusú épületben található. Repertoárjukban helyet kapnak mind klasszikus, mind pedig kortárs darabok, köztük magyar drámaírók alkotásai is. Az apák és fiúk című előadásnak Turgenyev regénye az alapja gazdag érzelmi világgal és fordulatokkal fűszerezett cselekménnyel. Az alkotás látszólag két nemzedék ellentétére fekteti a hangsúlyt, azonban ideológiai vitákról, megalkuvásról és visszafojtott vágyakról is szól. A színházba vágyók megtekinthetik még a Rozsdatemető 2.0-át, amelynek alapja Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író és Tasnádi István József Attila- és Balázs Béla-díjas drámaíró műve. A történet száz év cselekményét, fordulópontjait meséli el egy magyar család életén keresztül egészen a 20. századig.

Madách Színház – Kelle Fanni

bridge.pngForrás: Programturizmus.hu

A Madách Színház az Erzsébet körúton található, ahol 1989 óta vonultatnak fel nagyszabású musicaleket, így lett az épület a műfaj fellegvára, amely a stílus szerelmeseinek kihagyhatatlan élményt kínál. Bizonyos klasszikus darabokat éveken keresztül játszanak, mint például a Rómeó és Júliát, Az ember tragédiáját vagy a Macskákat. A Mamma Mia! című előadást sztárszereposztásban tekinthetik meg a nézők, többek között Gallusz Nikolett, Koós Réka, Muri Enikő, valamint Stohl András, Hajdu Steve és Détár Enikő is szerepelnek a produkcióban. A Csoportterápia című előadás is ígéretes lehet azok számára, akik vidám esti kikapcsolódásra vágynak. A vígjáték az esendőségről, útkeresésről és lélekről szól. Egy csoportterápián hat vadidegen találkozik, azonban az orvos hiányzik. A váratlan fordulatokkal és mulatságos jelenetekkel átszőtt történet során további bonyodalmak merülnek fel.

Budapesti Operettszínház – Kelle Fanni

istvan_dolhai_3.jpgForrás: Operett.hu

A Budapest központjában található Operettszínház számos előadással várja a látogatókat. November elején az érdeklődők még megtekinthetik A Szépség és a Szörnyeteget, a Disney egyik legismertebb meséjét, amely 2005 óta töretlen sikernek örvend a magyarországi színházak körében. A musical szereplőgárdáját erősíti Polyák Lilla Kannamama és Peller Károly Mister Ketyegi szerepében. A hónap közepétől Székely Krisztina rendezésében az István, a királyt is színpadra viszi a társulat. A klasszikus történet új keretet kapott, amely a történelmi háttér helyett az emberi tényezőket állítja középpontba. Alapkérdései közé tartozik, hogy milyen elveket vagyunk képesek feláldozni a politikai célok elérése érdekében. A színmű karaktereit olyan kiváló színészek jelenítik meg a színpadon, mint Dolhai Attila, Feke Pál és Polyák Lilla.

József Attila Színház – Kalánová Barbara

9f3a4356-1.jpgForrás: Jozsefattilaszinhaz.hu

A színház az 1950-es években épült, és „munkás színházként” szolgált. Bejárata részben egy lakóház földszintjén található, emiatt kinézetileg kevésbé hasonlít egy klasszikus színházra, de ez adja különlegességét. A színháznak sok évre visszanyúló múltja van, korábban operettszínház, majd a Magyar Néphadsereg Színház Kamaraszínháza működött benne. Az épület a 13. kerületben, a Váci út 63. sz. alatt található. 
Ha ellátogatunk a színházba, többek között Auksz Éva eMeRTon-díjas, Fehér Anna Jászai Mari-díjas színésznőt, valamint Lábodi Ádám Junior Prima díjas színészt és Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész alakításait is élvezhetjük. Diákként kedvezményes áron válthatunk jegyet, 15%-kal olcsóbban. A színház figyelmet fordít a színházi nevelésre és az ifjúsági programokra, így amennyiben csoporttal veszünk részt az előadáson, kulisszajárással egybekötött beszélgetésen is részt vehetünk, ahol feltehetjük a kérdéseinket a megnézett darabbal kapcsolatban. Jelenleg többek között a Made in Hungaria, A gyertyák csonkig égnek, az Egy szoknya egy nadrág és a Szibériai csárdás műsorok közül válogathatunk.

Pesti Magyar Színház – Kalánová Barbara

79f6a8c0bcefec49a53c0d82ae3068cf_1.jpgForrás: Pestimagyarszinhaz.hu

Zsolnai pirogránitból, egészen pontosan 757 elemből készült a Pesti Magyar Színház. A különleges formavilágú homlokzat Illés Gyula szobrászművész munkája, amelyet már messziről könnyen felismerhetünk. 
A színházban november folyamán megnézhetjük a Harisnyás Pippi, Valahol Európában, az Időfutár és A muzsika hangja című előadást is. A színházban fellép többek között Barsi Márton, Kusnyér Anna és Pásztor Ádám. Színházi nevelési programjuk, a Dráma Labor keretében színházpedagógiai foglalkozás zajlik, valamint Improvizációs műhely is működik a színház falai között. A színház láthatóvá, elérhetővé teszi előadásait látássérültek számára is. Az akadálymentes Látható Láthatatlan speciális színházpedagógiai programot kifejezetten erre a célra hozták létre.

Pinceszínház – Kalánová Barbara

p.jpgForrás: Pinceszinhaz.hu

A pinceszínház egy 19. századi ház pincéjében működik, ahol kortárs műveket adnak elő amatőr, független társulatok. A Török Pál utca 3. alatt található épület korábban marionett-bábszínház volt. A hetekben többek között a Bányavirág, a Kurtizánképző, valamint a Mirad, egy fiú Boszniából című előadásokkal készülnek a színészek. Közöttük Vándor Éva, Bubik Ágnes, Blahó Gergely és Harmath Imre brilliáns előadásán szórakozhatunk jól. Diákként 30%-os kedvezménnyel vásárolhatunk jegyet és élvezhetjük az előadásokat. 
A Pinceszínház lehetőséget teremt a színház és a nézőtér közötti közvetlen kapcsolódásra a Trezor beszélgetéssorozat keretében. Havi rendszerességgel érkeznek olyan vendégek a beszélgetésre, mint például Hernádi Judit vagy Alföldi Róbert.

Örkény Színház Kalánová Barbara

tarsulati1718_2_horvathjudit_vegleges_kicsi.jpgForrás: Orkenyszinhaz.hu

Az ország egyik fontos művészszínháza, amely önálló társulattal működik, elsősorban prózai drámaszínházként. A magas színpadi irodalmat képviselik a műválasztásban. A közélet kérdései iránti nyitottságban, legfőképp a humor, a groteszk és az irónia sokféle árnyalatát mutatják be a nézőknek. Ezért talán nem is meglepő, hogy 1983-tól húsz éven át a magyar kabaréhagyomány kiemelkedő alakja, Hofi Géza heti rendszerességgel lépett fel itt. Az Örkényben november elején megnézhetjük az Édes Anna, a Tóték, A szecsuáni jó ember, valamint a Tartuffe és a Liliom című előadást is. A színészek közül Hámori Gabriellát, Pogány Juditot, Csákányi Esztert és Csuja Imrét is láthatjuk a színpadon. A diákok 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet az előadásokra.

MU Színház – Olay Hanna

kep_6.pngForrás: mu.hu

A MU Színház 1992 óta működik alternatív színházként a fővárosban. Budapesten, habár ezek kevésbé közismert és sűrűn látogatott előadások, számos alternatív társulat van jelen, és többen közülük studiószínházzal is rendelkeznek. A MU is egy ezek közül: az újbudai színház nem szokványos eszközökkel dolgozik, sem a díszletek és jelmezek, sem a művek színpadravitelének terén. Olyan társulatok lépnek színpadjukra, mint a Káva Színház vagy a Freeszfe Egyesület. Utóbbi A nép ellenségét, míg az Apertúra a Rosencrantz és Guildenstern halottat dolgozza fel, de számos drámapedagógiai foglalkozásra, és egyéb produkcióra is sort kerítenek, továbbá a MU Színház társulatát alkotó színészek is több előadással várják a közönséget.

Vígszínház – Olay Hanna

kep_1_3.pngForrás: Vigszinhaz.hu

Újlipótváros szívében található a város egyik legimpozánsabb színháza, amely építészeti szempontból is különleges alkotásnak számít. További két játszóhellyel rendelkezik, ezek egyike a Házi színpad stúdió, másik pedig a Pesti Színház, a kamaraszínház. 1896-ban, a budapesti millenniumi beruházások idejében épült, és fontos szerepet is játszott, hiszen a kialakulóban lévő polgárság szórakoztatására szolgált, hasonlóképpen a kor másik nagy újdonságaihoz, az Állatkerthez vagy például a Vidámparkhoz. Több híres alkotó is megfordult az intézményben, akiknek műveit a társulat színre vitte, mint például Bródy Sándor vagy Szép Ernő, valamint az évtizedek során – és mind a mai napig – számos színészlegenda alkotta a társulat részét. Jelenleg is fut a már-már kultikussá váló A Pál utcai fiúk, A dzsungel könyve vagy A padlás.

RS9 – Olay Hanna

kep_2_2.pngForrás: rs9.hu

1990-ben, még Astoria Színházi Közművelődési Egyesület néven alapította a színház jogelődjét Labán Katalin és Dobay Dezső rendező, amely azóta a Rumbach Sebestyén utca 9. szám alatt RS9 néven üzemel. Fő céljuk klasszikus – és az utóbbi években kortárs szerzők műveit újrafeldolgozni, és színre vinni. A társulat, habár nem tud több évtizedes múltra visszatekinteni, az elmúlt húsz évben is számos nemzetközi elismerést zsebelt be, legyen szó díjakról vagy vendégelőadásokról. Az utóbbi években játszóterüket megduplázva egy új épülettel bővültek, szintén a 7. kerületi Rumbach Sebestyén utcában, valamint arra is igyekeznek fókuszálni, hogy a gyermekeket és fiatalokat is bevezessék a színházi kultúrába, kifejezetten nekik szóló, de szintén alternatív előadásokkal. Programjuk keretében feldolgozták a Tizenegyes kórtermet is, de a Budapest felett az ég című előadást is megtekinthetjük sok más kortárs darabbal együtt.

Stúdió K Színház – Olay Hanna

kep_3_1.pngForrás: Studiokszinhaz.hu

A Studió K Színház a belváros közepén, az egyetemtől nem messze található a Ráday utcában, és úgyszintén az alternatív színházak táborát erősíti. Olyan művészeti projektekre fókuszálnak, melyek a színház adta csatornákon keresztül próbálják átadni üzenetüket a befogadónak, folyamatosan egyensúlyozva a megszokott színház peremvidékén, és a performanszművészet határán. Ennek a fajta művészi programnak részét képezik különböző vendégelőadások, színházi találkozók produkciói, valamint a Stúdió K saját társulatának bemutatói, amely számos ismert fiatal színművészt tudhat magáénak. A közönség sokukkal már találkozhatott akár a tévében, sorozatokban vagy nem utolsó sorban közéleti vonatkozásban. A Stúdió K Színház korábban feldolgozta az Antigoné történetet, és elrepítette azt egy iskolai tanterembe, jelentősen újraértelmezve a világirodalom egyik legklasszikusabb drámáját, most pedig műsoron van Ibsen Babaháza, a Szürke galamb, valamint számos más kortárs produkció is.

Pintér Béla és Társulata – Fiar Mitra

Bizonyára sokan hallottak már Pintér Béláról, a Jászai Mari-díjas magyar drámaíró-rendezőről. Társulatával fontos szerepet játszanak a magyar alternatív színházi életben, darabjait általában az erősebb idegzetű közönségnek és a hagyományos, szokványos színjátszástól elrugaszkodottaknak szokták ajánlani. Legtöbb előadásuk tizennégy, tizenhat vagy tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott, és Pintér esetében ezt a korlátozást általában érdemes lehet betartani. A Sehova kapuja, a társulat egyik legnagyobb sikerű, 2000-ben bemutatott darabja idén novemberben ismét repertoárra kerül. A színmű önironikus hatású, a benne bemutatott szektát akár egy színházi társulat metaforájaként is értelmezhetjük, erre több utalás is felfedezhető az előadásban. A főszerepben maga Pintér Béla mellett Szabó Zoltán és Balogh Margit játszanak. Novemberben és decemberben az egyik legújabb, Az Imádkozó című darab is megtekinthető, amely októberi bemutatója óta nagy népszerűségnek örvend. Az előadás fő témája a szülő-gyermeki szeretet, azonban ez a darab – ahogyan a Pintér-daraboktól az megszokott – kemény témákat is feszeget, mindezt sötét hangulatú dráma formájában kelti életre. A társulat népszerűsége miatt érdemes viszonylag korán lecsapni a jegyekre, amelyek a 2000 forintos árkategóriától 10 000 forintig megtalálhatók.

Szkéné – Fiar Mitra

 

Háy János József Attila-díjas kortárs költő-író közreműködésével a Szkéné Színház novemberben három drámával is készül, amelyek az író tollából, avagy novellái alapján születtek. Az Elem című darab Törőcsik Mari, a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művészének emlékére íródott. Az Elem egy Háy-novella alapján az öregedés néha komikus, máskor tragikus felismeréseit tárja fel, miközben egy idős házaspár életébe nyerhetünk betekintést egy lemerülő játék metaforáján keresztül. Főszerepben Kerekes Éva és Mucsi Zoltán. A lány, aki hozott lélekből dolgozott című előadás fókuszában a női szerepvállalás, a női-férfi kapcsolatok és a fájó igazság felderítése áll. A háromszínészes dráma kevés szereplővel, azonban annál több érzelemmel dolgozik. Mucsi Zoltán és Moldvai Kiss Andrea ebben a darabban több szereplő bőrébe is bebújnak. A harmadik produkciót Bérczes László rendezte, és a Nehéz címet kapta a szerző novellája után. A műben Háy mindenkori főhőse jelenik meg, a vidéki életből Budapestre került, magát és a világban való helyét kereső különc fiatalember. A szokásos főhőst Mucsi Zoltán alakítja. A sötét tragédiában a címre utaló nehézkes élet, a kudarc, a magány Háyra jellemző szikár humorral tálalva jelenik meg.

Nemzeti Színház – Fiar Mitra

 

A Nemzeti Színház újfajta koncepciót mutat be négy előadásra vásárolható bérletével, mindössze 4000 forintért. A kombinált jegy célja, hogy minden színházszerető eljuthasson a – színház vezetősége szerint – a négy legikonikusabb, kihagyhatatlan előadásra. A műsor előtt minden esetben ráhangolódó beszélgetést, utána pedig közönségtalálkozót is szervez a színház. A négy darab az Ókortól a 20. századig terjedő irodalom egy-egy gyöngyszemét dolgozza fel. A diverz kínálat átfogó színházi élményt nyújt a nézőknek. Az Agón című ókori görög tragédiát Vidnyánszky Attila rendezésében, Colosseum-szerű nézőtérből élvezhetjük. Az „agón” szó jelentése verseny, vetélkedés. A darabban ez az ember szellemi viaskodásaként, haláltusájaként jelenik meg. Euripidész híres drámája, a Bakkhánsnők mámort, önfeledt boldogságot és tébolyt hoz a színpadra, mialatt egy olyan kérdést boncolgat, amely a mai napig foglalkoztat bennünket: mi is az ember? Az előadásban Dionüszoszt, a bor és a mámor görög istenét Bordás Roland alakítja. A Rocco és fivérei című darab a ’60-as évek híres olasz-francia filmdrámáján alapul. A színmű az összetartozás, a vágyak, a testvéri szeretet és a fennmaradásért való küzdés megjelenítésével mindenki számára ismerős élethelyzeteket örökít meg. Végül pedig, a negyedik előadás Mihail Bulgakov sokrétű regényét dolgozza fel a szlovén Alekszandar Popovszki rendezésében. A Mester és Margarita egyszerre bibliaparafrázis, mágikus realista és romantikus regény, a groteszkség megtestesítője és a posztmodern irodalom egyik megalapozója is. Talán az egyik legnehezebben elmagyarázható, legbonyolultabb regények közé sorolható, így már csak azért is érdemes lehet kihasználni ezt a remek lehetőséget a Nemzeti Színházban, hogy ezt és a többi ikonikus művet magunk is megismerjük.

Átrium – Tóth Valter

image_15.pngForrás: Cdn.magyarnemzet.hu

Budapest 2. kerületében, a Margit hídhoz egészen közel található ez a különleges épület, amelynek homlokzatán az Átrium név áll. Volt már Május 1. mozi, lakóépület, mulató, de olyan időszak is, amikor teljesen bezárták a helyet, és csak különleges alkalmakkor nyitották meg. Sok kalandos és viszontagságos út után 2012 óta ismét üzemel és tartja előadásait az Átrium. Ma sem egyszerű a helyzete, ugyanis kormányzati támogatások hiányában sokszor küzd a fennmaradásért, mégis hétről hétre láthatunk klasszikus vagy egészen új darabokat. A helyszín önmagáért is megérhet egy látogatást, ugyanis az 1990-es műemlékjegyzékben az Uránia mellett az Átrium volt a másik műemléknek tartott filmszínház Budapesten. Sajátossága, hogy ötvözi a színházi, a komoly- és könnyűzenei, a táncos, valamint a filmes elemeket, ezáltal egyedi produkciókat nyújtva a közönségnek. Külföldiek vagy éppen a nyelvet gyakorlók találhatnak maguknak angol nyelvű előadást, ahol fejleszthetik tudásukat. Az előadások zöme azonban magyar nyelvű, olyan színészekkel, mint Mucsi Zoltán, Sütő András, Hernádi Judit vagy Alföldi Róbert. A diákok 10% kedvezménnyel vehetnek jegyet, az előadások előtt és után pedig kinyit az Átrium Bisztró, ahol rántottát, szendvicset, forró csokit vagy egyéb finomságokat kaphat a színházlátogató.

Budapest ajánló – Rántsd ki magad a szürke, őszi napokból, és csöppenj bele a színház varázslatos világába Tovább
süti beállítások módosítása