Közgazdász Online

BeReal – A látszat néha csal. Na de a valóság is?!

BeReal – A látszat néha csal. Na de a valóság is?!

boritokep_optimized_1.jpg

A közösségi platformok széles palettája vár kattintásainkra, és a tartalomfeltöltésre is végtelen mennyiségben van lehetőségünk. Mégis érkezett egy olyan alkalmazás, amely kicsit mást kínál: valami valódit, valami igazit. De valóban az igazságot látjuk?

Írta: Kalánová Barbara, borítókép: Hegedüs Krisztián

A Mathias Corvinus Collegiumban található Skrutonban zajlott a BeReal for Real című beszélgetés, mely a közösségi média piacán újnak számító platform, a BeReal és az ifjúság tartalomfogyasztásának kérdése köré épült. A közösségimédia-trendekről és azok hatásairól Dr. Székely Levente szociológus, az MMC Ifjúságkutató Intézet igazgatója és Guld Ádám médiakutató fejtette ki szakmai meglátásait, az eseményt az MCC diákja, Mányi Rebeka moderálta. 

 

Miben más a BeReal, avagy van-e még új a nap alatt?

Napjainkban a közösségimédia-piac egyik legnagyobb újdonsága a BeReal, ahová egyre több fiatal regisztrál. A platform lényege, hogy az alkalmazás jelzése után egyből készítünk telefonunk első és hátsó kamerájával egy képet, amely utána rögtön nyilvánossá válik.

A BeReal annak az ígéretét hordozza, hogy tényleg az igazat látod meg. Azt  ígéri, hogy olyan környezetben láthatod a barátaidat, és tudod magad megmutatni, amely  valóságos. Ez jó abból a szempontból, hogy nem okoz frusztrációt, hogy más emberek tökéletesre filterezett képeit látod”

jelentette ki Dr. Székely Levente.

dr_optimized_-szekely-levente.jpgA képen Dr. Székely Levente, fotó: Hegedüs Krisztián

A BeRealről alkotott kép azonban egyáltalán nem fekete-fehér, hiszen a felhasználók köre is kifejezetten komplex. Dr. Székely Levente szociológus szerint két, 2021-ben végzett egyetemi kutatásukból is kiderült, hogy a BeRealre többszöri alkalomra készülnek el a képek, azaz a felhasználók nem töltik fel az elsőnek elkészült fotót. Abban a két percben, amit a rendszer felkínál a kép elkészítésére, a felhasználók igyekeztek olyan képet mutatni magukról, amely kedvezőbb színben tünteti őket fel.

Alapvetően bennünk van, hogy az alkalmazás diktálta tempóban működünk, viszont a BeReal ezt csak fokozza. Időt szab a kép elkészítésére, így lényegében a platform diktál. Mi pedig a füttyentésére úgy mozgunk és úgy cselekszünk, ahogyan azt elvárja.

A valóság torzítása nem lehetetlen a BeReal felületén sem, állítja Dr. Guld Ádám, aki ezzel kapcsolatban egy társadalmi jelenségre is rámutatott. A kutatás egyik interjúalanya elárulta, hogy rá kifejezetten nagy nyomást helyezett, hogy állandó felkészültségben kell lennie amiatt, hogy az alkalmazás bármikor jelezhet: itt az idő a tartalom elkészítésére. Az is egyértelműen látszik, hogy nemi különbség is jelen van  a felhasználói gyakorlat tekintetében.

 A valóságot is lehet torzítani. A BeRealban is tudunk még olyan mentőakciókat aktivizálni, ami elfogadhatóbbá teszi azt a szituációt, amiben vagyunk. Emellett egy fiatal lány számára az alkalmazás sokkal nagyobb téttel játszik, ugyanis még mindig működik az a kulturális szabályrendszer, hogy egy nő mit mutathat meg, és mi az, ami cikinek számít. Ezzel szemben a férfiaknál sokkal lazább szabályrendszer működik, amibe belefér a kifejezetten provokatív tartalom elkészítése is.

dr_optimized_-guld-adam.jpgA képen Dr. Guld Ádám, fotó: Hegedüs Krisztián

Problémát jelenthet a BeReal kapcsán az erőszakos és a pornográf tartalmak megjelenése, megosztása, ugyanis nem használ olyan algoritmust, amely ellenőrizné a feltöltött tartalmakat.

A BeReal felhasználók egy része az elején nagyon lelkes, pár hétig aktívak posztolnak, viszont, mivel a platform belátható határokba ütközik, elég gyorsan unalmassá válik. Gyakori felhasználói tapasztalat, hogy egyre kevesebbszer keresi fel az alkalmazást, majd egy idő után kikopik a hétköznapi gyakorlatból 

 – tette hozzá Dr. Guld Ádám.

 

Trendek, és ami mögöttük van

A BeReal mostanában robbant be a piacra, 2022 óta vált népszerűvé Magyarországon- Az elért siker miatt  már most sok piaci szereplőt az érdekel, hogy lehet-e a platformon például influencertevékenységet folytatni. Székely Levente viszont elmondta, hogy a felépítésből adódóan egyelőre nincs olyan üzleti modell, amivel anyagi növekedést lehetne elérni. A BeReal inkább az ellentrend kielégítését megcélozva pozícionálja magát, ami a többi platformon megszokott sémától nagyban eltér.

A médiakutató szerint az elmúlt 10-15 év tapasztalata az, hogy a közösségimédia-platformoknak jellegzetes életciklusuk van. Meglátása, hogy jellemzően a fiatalok használják azokat az új lehetőségeket, amelyek a rendelkezésükre állnak, utánuk az idősebb korosztály is becsatlakozik a használatba, ezt követően pedig a fiatalok ismét továbbállnak egy újabb platformra. Az oldalak azonban a felhasználók kiszolgálásán túl egy másik szerepkörben is kezdenek terjeszkedni:

A közösségi média az utóbbi évtizedben egyre inkább a hatalom mezőjében kezdett el érvényesülni. Ezek a platformok a híraggregátor szerepüket csak most kezdték el alkalmazni az elmúlt pár évben. Olyan algoritmusokat használnak, amelyekkel a véleményt akarják formálni

– hangzott el Dr. Székely Leventétől.

kozos-kep_optimized.jpgA képen Dr. Guld Ádám, Dr. Székely Levente és Mányi Rebeka, fotó: Hegedüs Krisztián

A közösségi oldalak esetében a politikai meggyőzés és a gazdasági funkció is erőteljesebb lett Dr. Guld Ádám véleménye szerint. Megjelent az üzleti érdek, például az influencerkultúra, valamint a marketingkommunikációs iparág új szegmensei is, amelyek rendkívül dinamikusan fejlődnek.

Egyre több platform, egyre agresszívabb eszközökkel próbálja megragadni az emberek figyelmét, amire azonban nincs egyértelmű recept. A felhasználók nehezen vagy egyáltalán nem tudják magukat kivonni ennek a  hatása alól. Egyre inkább emelkednek a tétek abban az értelemben, hogy többet kell láttatni, egyre extrémebb helyzetekben kell magukat megmutatni a felhasználóknak.

BeReal – A látszat néha csal. Na de a valóság is?! Tovább
A tehetséggondozás magasiskolája – beszélgetés az Illyés Gyula Program résztvevőivel

A tehetséggondozás magasiskolája – beszélgetés az Illyés Gyula Program résztvevőivel

received_587870359915256.jpeg

Második esély a diplomára: érettségizett, hátrányos helyzetű fiatalokat karolt fel a Budapesti Corvinus Egyetem, hogy felkészítse őket az egyetemi felvételire. 

Írta: Máriássy Fruzsina, Borítókép: Hegedüs Krisztián

A Corvinus egyetem Faculty Clubjában rendezték meg az Illyés Gyula Program jelenlegi helyzetéről, valamint eddig elért eredményeiről szóló sajtótájékoztatót. Az eseményen részt vettek a program tagjai is: azok a 18-25 év közötti hátrányos helyzetű fiatalok, akik új esélyt kaptak a felsőoktatási rendszerbe való integrációra. Takáts Előd, az egyetem rektora bevezető beszédében elmondta, hogy a Corvinuson komoly hagyománya van a tehetséggondozásnak. Számára az esélyegyenlőség biztosítása kiemelten fontos szempont. Hangsúlyozta, hogy az egyetem magas felvételi ponthatárai nemcsak pozitívumnak számítanak, hanem egyben hátrány is, hiszen az egyéni teljesítmény mellett a szülői háttér is nagymértékben determinálja a diákok tanulmányi eredményeit. Célja, hogy ebből a helyzetből segítsen kitörni a céltudatos fiataloknak.

Az eseményen a program résztvevői is beszámoltak eddigi tapasztalataikról, élményeikről és későbbi céljaikról. Összességében elmondták, hogy az egyetem által kínált lehetőségtől nem csupán tárgyi tudást kapnak, hanem új esélyt a továbbtanulásra, rengeteg támogatást és önbizalmat, célokat, valamint nem utolsósorban új barátokat is. Horváth Mária például, aki jogra készül, azért a leghálásabb, hogy romaként esélyt kapott arra, hogy bekerüljön ugyanolyan társaságokba, mint más tanulók. A fiatalok között megcélzott intézményként nem csak a Corvinus egyetem szerepel: van köztük, aki villamosmérnöknek, építészmérnöknek, jogásznak, műszaki menedzsernek vagy pszichológusnak készül. Az egyetem rektora azt nyilatkozta a résztvevők sokszínű érdeklődési köréről, hogy a programban nem a Corvinus utánpótlását nevelik ki, nincs kényszerpálya, és mindenki megtalálja a valódi álmát, tehát támogatják a diákokat, bármely egyetemet vagy szakot választják maguknak.

received_1250726302194640.jpegFotó: Hegedüs Krisztián

A beszélgetésen továbbá részt vett a Studium Generale két képviselője, akik nap mint nap segítik a programban résztvevő hátrányos helyzetű fiatalok oktatását. A Studium Generale az egyetemen immár 53 éve, jelenleg 150 lelkes, önkéntes hallgatóval működő diákszervezet. A hallgatók elmondták, hogy motiválja őket, amikor a tanáraiktól rengeteg tudást és szeretetet kapnak, most pedig ezt szeretnék visszaadni másoknak. Céljuk, hogy megszerettessék a tantárgyakat és a tanulást. Dr. Megyeri Krisztina, az egyetem adjunktusa és az Illyés Gyula Program mentor-oktató munkatársa szerint nagyon fontos a programban részt vevőknek, hogy kortárs mentoraik legyenek, akikre személyesen és karrier szempontból is példaképként tudnak tekinteni.

A fiatalok megköszönték a tanárok és mentorok feltétel nélküli támogatását, és bizakodóan néznek szembe a közeledő érettségi vizsgákkal. Takáts Előd, az egyetem rektora az esemény zárásaként mindenki segítségét kérte a program hírének terjesztésében, hogy eljusson azokhoz is, akiknek ez egy fontos új esélyt jelenthet. 

Kiajánló:

 

Lead: received_587870359915256.jpeg

A tehetséggondozás magasiskolája – beszélgetés az Illyés Gyula Program résztvevőivel Tovább
Azt hittem, jól ismerem magam, de a Navigátor mégis tudott újat mondani

Azt hittem, jól ismerem magam, de a Navigátor mégis tudott újat mondani

kepernyokep_2023-03-22_183557.png

Megnéztük, hogyan működik a Corvinus új karriertervezést támogató platformja és miért érdemes kipróbálni. 

Szerző: Kovács Máté; borítókép: MyCorvinus

Egy elvégzett alapszak és több év hallgatói munkatársi viszony után úgy gondoltam, nem érhet meglepetés, amikor kipróbáltam a Navigátort. A személyiségteszt után azonban nagyon más eredményeket kaptam, mint amire számítottam. Vajon én töltöttem ki rosszul a tesztet, a rendszer a pontatlan, vagy az eredményeket értelmeztem hibásan? Ennek jártam utána a személyes profilértelmezési konzultáció segítségével. 

 

Az út a pókháló felé 

A történet egy személyiségteszttel kezdődik, ahol maximum 20-30 percben olyan területeket érintenek, mint a baráti körben betöltött szerep, a hétköznapi szokások vagy a különböző helyzetekben tapasztalt viselkedésjegyek, de a kommunikációs készségek és a személyes kompetenciák is megjelennek. Tízes skálán kell osztályoznunk, hogy az adott állításokat mennyire gondoljuk igaznak magunkra nézve, és fontos, hogy ne gondolkodjunk túl sokat a válaszon, hanem az első megérzésünkre hallgassunk. A bemeneti mérésen nincsenek jó és rossz válaszok, csupán jellemző és kevésbé jellemző opciók, ennek megfelelően a teszt nem kognitív képességeket vagy kompetenciákat mér, hanem a személyiség leképzésére szolgál. 

A kérdőív kitöltése után létrejön a saját profilunk, ami a preferenciákat, készségeket tükrözi. A profil egyik eleme a karakterisztikatérkép, ami leginkább egy pókhálóra hasonlít és 5 karakterpárt, vagyis összesen 10 karakterjegyet tartalmaz. A generalista-specialista tengely azt mutatja meg, hogy mennyire törekszünk átfogó és általános tudásra, vagy inkább egy-egy kiemelt fókuszterületben szeretünk jobban elmélyülni. Az elméleti-gyakorlati tengely az időtálló és az alkalmazáshoz közeli tudások, készségek és kompetenciák kettősségét jeleníti meg. Az asszociatív-analitikus tengelypár bevett gondolkodási mintázatokat különböztet meg egymástól, az interperszonális – intraperszonális pár pedig az egyetemi közösségi és szakmai léthez kötődő társas kompetenciákat és készségeket rendszerezi. Végül a pragmatikus–idealista tengely a hallgatói életút során és későbbiekben, a karrierút mentén felmerülő meghatározó döntések belső motivátorait vizsgálja. 

 A személyes térképünket ezután 5 meghatározott viselkedésmóddal hasonlítja össze a rendszer. Ezek a módok a gondolkodás, a képviselet, a vállalkozás, az alkotás és az építés. Attól függően, hogy a saját térképünk hány százalékban egyezik a különböző módokkal, a Navigátor karrierhorgonyokat is hozzánk rendel, melyek már a lehetséges jövőbeni pályánk kiválasztásában lehetnek segítségünkre. 

 

Hogyan lennék én tanácsadó? 

Miután kitöltöttem a tesztet, megkaptam, hogy 78 százalékban a tanácsadó karrierhorgony áll a legközelebb hozzám. Korábban meg voltam róla győződve, hogy ha valami, akkor tanácsadó biztosan nem leszek. Rosszul töltöttem ki a kérdőívet? Nos, egyáltalán nem erről van szó. 

A Navigátor szolgáltatásai között profilértelmezési tanácsadáson is van lehetőség részt venni. A felületen percek alatt foglaltam időpontot, hogy jobban megértsem az eredményeket, a kapott pókhálót. A konzultáció esetemben online volt, de ez megbeszélés kérdése, személyes beszélgetésekre is van lehetőség. Az egész nagyjából 45 percet vett igénybe és több újdonságra is rávilágított. 

A konzultáció egy rövid bemutatkozással kezdődik, ahol a hallgató felvázolja eddigi tanulmányait, pályáját és céljait. Az egész beszélgetés során fontos, hogy nincsenek rossz válaszok és bármikor lehet kérdezni, vagy visszajelzést adni az eredményekkel kapcsolatban. 

Második lépésben a karakterisztikatérkép értelmezése következik. A kapott eredményekre a hallgató is reflektálhat, hogy mennyire ért egyet önmagára nézve az adott karakterjegy leírásával. Nekem ez sokat segített abban, hogy jobban megértsem a tengelyeket és a saját viselkedésmintáimról gondolkodjak. Miután átbeszéltük a profilértelmezési tanácsadó mentorral a tengelypárokat, rájöttem, hogy a legtöbb esetben valóban igazak rám azok az eredmények, melyeket a térkép mutat, tehát nem a kitöltésembe csúszott hiba. 

 Az öt viselkedésmód értelmezése a harmadik lépés. Minden módhoz tartozik egy jellemző karakterisztikatérkép, ezt hasonlítja össze a rendszer a sajátunkkal. Végül százalékos eredményeket és egy rangsort kapunk, hogy melyik viselkedésmód jellemző leginkább ránk. A saját viselkedésmódjaimnál a vállalkozás, a képviselet és a gondolkodás holtversenyben lett a legjellemzőbb mód, ami tehát jelzi azt, hogy itt sincs egyetlen jó válasz. Minden viselkedésmód jelen van valamilyen szinten az életünkben, még ha nem is feltétlenül azonos mértékben. 

 A ránk jellemző viselkedésmódok alapján áll össze a karrierhorgony-listánk, ami már konkrétabb karrierirányokat is kijelöl. Itt is fontos azonban, hogy általában nem csak egyetlen irány lehet igaz ránk, az eredmény tehát az eligazodásban és a gondolkodásunkban lehet segítségünkre. 

 A rám leginkább jellemző karrierhorgony a tanácsadó lett, ami azonban nem azt jelenti, hogy feltétlenül egy tanácsadó cégnél kell elhelyezkednem. A leírás szerint a Tanácsadó „legfőbb erőssége a töretlen cél- és eredményorientáltsága. Alapos, strukturált gondolkodása nem akadályozza meg, hogy néha kreatívan, "outside the box" közelítsen meg témákat. Nemcsak az absztrakt elméleti rendszerek megalkotásában erős, de annak megvalósításához vezető utat is reálisan látja. Emellett mindenkivel könnyen megtalálja a közös hangot, és nincs az komplex, elvont fogalom, jelenség, amit ne tudna könnyen átadni a hallgatóságának.” 

 Vagyis a karrierhorgonyoknál nem egy konkrét karrierről van szó, csupán egy karrierirányról, ami a jelenlegi kompetenciákból ered, és egy személyiséghez több karrierirány is passzolhat. A Tanácsadónál például a gondolkodás, a vállalkozás és a képviselet a jellemző módok (nálam pont ezek jöttek ki a legerősebbnek), de ugyanezek megjelennek például a Nagykövet, a Coach/oktató vagy a Startupper módokban is. 

 

A gondolkodásban segít, nem a jövő állását mutatja meg 

A konzultáció után rájöttem, hogy a kapott eredmények mégsem állnak olyan távol tőlem, pusztán az értelmezésben kellett segítséget kérnem. Éppen ezért mindenkinek ajánlom a profilértelmezési konzultáció igénybevételét, mert dedikált idősávban gondolkodhatunk önmagunkról, saját személyiségünkről és kompetenciáinkról szakértő segítségével. 

 Az út persze itt nem ér véget, a különböző módok fejlesztéséhez ugyanis tantárgyakat és tanórán kívülitúli tevékenységeket is ajánl a Navigátor. Ezekkel fejleszthetjük a fókuszterületeinket, de akár arra is lehetőségünk nyílik, hogy olyan viselkedésmódot építsünk fel, ami eddig kevésbé volt jellemző ránk. Ha bizonytalanok vagyunk a kitűzött célokban és a karrierirányban, akkor oktató mentorokkal orientációs beszélgetésen, majd később karriertanácsadáson is részt vehetünk, amit a Hallgatói Támogatás szakemberei tartanak. Később ezekről is jelentkezünk majd beszámolóval. 

 A saját pókhálónk, így a viselkedésmódokkal való egyezésünk és a karrierhorgonyaink is változnak tanulmányaink előrehaladtával, visszatekintve pedig arra is reflektálni tudunk, hogy miben és mennyit fejlődtünk az egyetemi évek alatt. Eközben olyan felfedezéseket is tehetünk, mint amivel én is találkoztam a konzultáció alatt. Rájöttem ugyanis, hogy bizonyos jegyek, például az interperszonális kommunikáció, a Kommunikáció- és médiatudomány alapképzésem elején nem tartoztak az erősségeim közé. Innen az évek alatt eljutottam oda, hogy most már az egyik legerősebb karakterjegyemnek mondhatom. 

 Az pedig, hogy a Tanácsadó horgony került ki győztesen, egyáltalán nem jelenti azt, hogy tanácsadóként is kellene elhelyezkednem. A karrierhorgony nem egyenlő a munkakörrel, hanem egy általánosabb irányt ad meg, amiből még nagyon sokfelé el lehet indulni. A sikeres pályaválasztás pedig nem egy pillanatnyi döntés, hanem egy folyamatos gondolkodás, reflexió és reziliens alkalmazkodás a folyamatosan változó világhoz, ebben a folyamatban nyújthat támaszt a Navigátor a profilértelmezési tanácsadással, az orientációs beszélgetéssel és a karriertanácsadással együtt. 

 

Azt hittem, jól ismerem magam, de a Navigátor mégis tudott újat mondani Tovább
Kritika – A Mester és Margarita Aleksandar Popovski feldolgozásában

Kritika – A Mester és Margarita Aleksandar Popovski feldolgozásában

a_mester_e_s_margarita_forra_s-_art7_jpeg.jpg

Te hogy jelenítenéd meg a Sátán, egy beszélő macska és Jézus történetét a színpadon? E kihívás elé állt Aleksandar Popovski színi rendező, amikor belevágott A Mester és Margarita színpadi adaptálásába. Fiar Mitra írásában betekintést nyerünk a Nemzeti Színház nagysikerű előadásának különböző értelmezésrétegeibe, ahogyan azt egy amatőr kritikaíró látja.

Írta: Fiar Mitra; borítókép: nemzetiszinhaz.hu

A Magyar Nemzeti Színház 2021-ben mutatta be Aleksandar Popovski macedón származású rendező A Mester és Margarita című előadását. A rendező – számára ismeretlen színházban, ismeretlen színészekkel – Mihail Bulgakov regényével rendkívül nehéz fába vágta fejszéjét, hiszen annak színpadi életre keltése igen összetett feladat.

Bulgakov a regényt bár a ’30-as évek Moszkvájában, Sztálin uralkodása alatt írta, csak az 1960-as évek végén, halála után adhatták ki teljes terjedelmében. A Mester és Margarita ugyanis nemcsak mélyen rendszerkritikus, hanem szinte az egész emberiséget kifigurázó tartalommal is bír, így megjelenése a diktatúra idején nagy valószínűséggel az író üldöztetését vonta volna maga után.

A regény üzenetét a három szálon futó cselekmény három különböző perspektívából közelíti meg. Az Ördög és társai egész világra kiható befolyásukkal fricskát mutatnak az ember öncentrikus világképének, míg Mester és Margarita szerelme filozofikus kérdéseket vet fel, majd válaszol meg. Mindezt Jesua története keretezi, akit Ponczius Pilátus igazságtalanul halálra ítél. A történetben nagy a kontraszt a moszkvai írók elhivatott ateizmusa és a bibliai parafrázis szála között. Ezt az ellentétet a magát Wolandnak szólító Sátán jelenléte oldja fel, mintegy “jelentéktelenné” teszi az Isten létéről folytatott vitát, hiszen a történetben úgyis a gonosz irányítja világot.

mm_kritika_forra_s-_szi_nha_z_online_jpeg.jpgForrás: nemzetiszinhaz.hu

A biblikus és racionális szálak ütköztetését, a Sátán hatalmának megjelenítését Popovski élénk, megragadó vizualitással viszi színpadra. A bonyolult történet könnyebb befogadásához hozzájárulnak a lényegre törő jelmezek és a színpadi tér felosztása. Az elmegyógyintézet fehér fényei, az élethű fák a Patriarsije Prudin, Pilátus emelvénye és a berendezett szoba díszlete életre keltik a regényben is megjelenő erős képi világot. A látványos kellékek, mint Berlioz levágott feje vagy a Sátánnál bálozók öltözete igényesen mutatnak a színpadon. A vizualitásra fektetett hangsúly a színműben azonban néhol a regényben szépen kirajzolódó mögöttes jelentésrétegek és a szabad értelmezés rovására megy.

A legjobb példa erre talán a Bordás Roland által alakított Woland-karakter. Az előttünk megjelenő Sátán, őrültet idéző beszédmódjával, gonosz kacagásával, titokzatos napszemüvegével és fekete szemfestékével inkább a komikumot megtestesítő figura. Mindenható erejét nevettető, olykor esetlen megszólalásai miatt még valódi pénzeső ellenére is csak töredékében sikerül megjeleníteni. A regényben oly gondosan megírt sötét, de nem gonosz; groteszk, de nem humoros feketemágus abszurditásból fakadóan kelt helyzeti komikumot, és egyfajta furcsa szimpátiát az olvasóban. Ezt a hatást Bordás Roland Wolandjára tulajdonságként, külsőségek segítségével aggatták rá, az autentikus Sátán képe elveszik a közönséget megnevettető, éneklő és táncoló mókamester mögött.

A sejtelmes, gondolkodásra buzdító megjelenítési mód több karakter adaptálásában is a háttérbe szorul. Margarita karaktere például lényegesen nagyobb szerepet kap, mint a könyvben, sokkal megfoghatóbb és emberibb személy kibontakozását láthatjuk, mint a regénybeli “Mester szerelme” esetében. E karakter kiemelése és Szász Júlia alakítása a rendezés egyik nagy erénye; a szerepéhez képest szokatlan kinézetű, de Mestert annál hitelesebben alakító Trill Zsolttal együtt izgalmasan vezetik a történetet.

Az adaptáció készítésekor Popovski egyedi ötleteket is alkalmazott. Hella, a Wolandot kísérő boszorkány például több esetben is átveszi a narrátor szerepét. Ez a megoldás a darab elején ugyan nehezen követhető jelenetváltásokat eredményez, mégis ennek eredményeképp a mű során tisztán kirajzolódik az utalás a gonosz mindenhatóságára. Ugyanezt a célt szolgálja a szexualitás megjelenítése a történetben. A nyitószínben ugyanis Margaritát látjuk, ahogyan egy koporsó szélén ülve és Mester regényében gyönyörködve szexuális beteljesedését leli. A jelenet meghökkentő hatást kelt, már csak azért is, mert annak bemutatása, hogy a gyönyör számunkra láthatatlan úton leli Margaritát, felettes erők közrejátszását sejteti.

net_mester_vegleges2-8112.jpgForrás: nemzetiszinhaz.hu

A három cselekményszál téma- és hangulatbeli elkülönülése mellett fontos szerepet játszik a történetben azok összefüggése is. A bibliaparafrázis például felmenti Pilátust a bűne alól. A történelmi eseményekkel szemben a regénybeli helytartó megbánja, hogy elítélte Jesuát, ezzel a felelősséget és a gonoszságot egy felsőbbrendű erőre ruházza át. Ennek a szálnak a kifejtéseként jelennek meg a moszkvai mágikus események is. A színdarab azonban ezekre a nüansznyi, de mégis jelentős értelmezésrétegekre nem fektet különösebb hangsúlyt. Még egy abszurd Margarita-Jesua dialógus sem elég ahhoz, hogy az alkalmanként megjelenő Pilátus és Jesua színrelépései ne csak irreleváns lázálomnak tűnjenek az események folytonosságában.

Az előadás egésze a színpad fölött szabályos rendszerben elrendezett fonalak hálóján belül történik, a tér feketeségét csak a jelenetekkel járó színes díszletek törik meg. Ezzel Popovski a regényhez hűen, vizuális színpadi eszközökkel emeli ki a moszkvai térből az eseményeket, és utalást tesz a rendszerezett világmindenség hasonló működésére. E gondosan elrendezett fonalak jelentősége a zárószínnel válik egyértelművé, amikor Woland, azaz a Sátán, összegubancolja a szálakat, ezzel megtöri a valóság hálóját, és ahogy Margarita azt előrevetítette monológjában, összeomlik a világ a szerelmespár körül.

Popovski sajátos elemek segítségével, például a szexualitás témáját beemelve a történetbe megragadja a profán, de isteni; alantas, de mindenható; hétköznapi, de mégis megfoghatatlan erők jelenlétét, és teljes egészként tárja elénk a színpadon a művet: A Mester és Margaritát.

mm_kritika_forra_s-_ku_tsze_li_sti_lus_jpeg.jpgForrás: nemzetiszinhaz.hu

Kritika – A Mester és Margarita Aleksandar Popovski feldolgozásában Tovább
Kult Köz – Többet erővel!

Kult Köz – Többet erővel!

kepek_evtervezo_cikkbe_8.png

Bár a Kult Köz elolvasásához nincs szükség nagyobb erőkifejtésre, az ajánlók átfutása után számíthatsz a mozgásra – tánc a koncerteken, múzeumi jóga, észrevehetetlenül több kilométernyi séta a vásárokon. Vagy csak a futás, hogy le ne késd az egyik izgalmas programot. Ne felejtsd el a levezetést se – egy lebilincselő sorozat vagy könyv tökéletes választás lehet.

Borítókép: Canva

Feketelista – Kelle Fanni

A Feketelista egy nyolcévados Netflix akciófilm-sorozat. A történetet Whitey Bulger bűnöző inspirálta, aki egyben az FBI-informátora is volt. Bulgert 2011-ben elkapták, a krimi első évada 2013-ban látott napvilágot. A sztori elején a veszélyes bűnöző, Reddington – akit harminc éve nem tud elkapni az FBI – váratlanul feladja magát. Feltételeket szab az FBI-nak, miszerint ha nem csukják börtönbe, segít elfogni a világ legkeresettebb bűnözőit. Azonban rejtély övezi, hogy a férfi miért kizárólag Elisabeth Keennel hajlandó tárgyalni. Reddington szerepében James Spadert láthatjuk, aki lenyűgöző színészi alakítást nyújt. A bűnügyi thrillert John Bokenkamp rendezte.

covers_2834.jpgForrás: snitt.hu

A 100 legrátermettebb – Kelle Fanni

Szokták mondani, hogy a testnek csak az elme szab határt, amit a koreai valóságshow tökéletesen alátámaszt. A 100 legrátermettebb című vetélkedőből érdemes elsajátítani az egymás iránti tiszteletet és kitartást. A vetélkedőn a világ minden tájáról érkező száz – különböző nemű, testalkatú, sportolói múlttal rendelkező – versenyző küzd egymás ellen. A megmérettetés célja az, hogy kiderüljön, melyik testalkatú személy tudja a legtöbb kihívást teljesíteni. A főnyeremény 300 millió von (85,7 millió forint), amelyért a játékosoknak egyéni és csoportos feladatokon keresztül kell megmutatniuk elszántságukat, ügyességüket és emberfeletti teljesítményüket. A vetélkedő mezőnye kifejezetten színes, többek között sportolókat, fitnesz youtubereket, erősembereket, katonákat, erőemelőket, táncosokat, tornászokat láthatunk a képernyőn. Igazán csodálatraméltó, ahogy a résztvevők a fizika törvényeit szinte áthágják a feladatok során. Elképesztő látni, mire képes az emberi test.

621340_1672821342_1469_jpg.pngForrás: mafab.hu

Jóga a kupolatérben – Kelle Fanni

A tavaszi hajtásban kinek ne esne jól egy kis lazítás? Ráadásul tudományos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a múzeumok látogatása és a képzőművészet hozzájárulhat a feszültség oldásához. A Magyar Nemzeti Galéria március 22-ei eseménye ötvözi a képzőművészetet a mozgással. Először tárlatvezetésen vehetünk részt, ahol megtekinthetjük Szinyei Merse Pál, Claude Monet és id. Markó Károly tájképeit. A gyűjtemény festményeinek feltérképezését követően pedig Kovács Eszter, a Mat on the moon alapítójának jógaóráján töltődhetünk fel. Ez a mozgásforma rendkívül pozitív hatással lehet a testi-lelki egyensúlyunkra, mert középpontba helyezi a légzést, a testtartást és a relaxációt. A programon maximum 25 fő vehet részt, az esemény 16:30-tól 17:30-ig tart.

mng-kupola_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Magashegyi Underground – Kelle Fanni

Ha szombat, akkor kikapcsolódás és koncert! Az Akvárium Klub legnagyobb koncertterme, a Nagyhall ezúttal a Magashegyi Underground fellépésének ad helyet. A zenekar 2004-ben jött létre Fodor Máriusz és Kardos-Horváth János együttműködésében. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 2009-ben indult újra az együttes. 2013-ban készült el Tegnapután című lemezük, amelynek létrejöttében szerepet játszott a 30Y frontembere, Beck Zoltán, valamint Závada Péter is. Az albumon szereplő dalaikkal már a korábbinál szélesebb réteget szólítottak meg. A banda idén visszatér az Erzsébet térre – Beck Zoli oldalán – a jeles évforduló alkalmából. A helyszín fontos szerepet tölt be a Magashegyi Underground életében, hiszen tíz évvel ezelőtt itt adták elő először említett lemezüket. A fellépés március 25-én este 20 órakor kezdődik. A belépőjegy ára 4500 forint.

event-9188_b_jpg_1.pngForrás: bigcitylife.hu

Fiúk – NEGYEDIK • Akvárium Klub, KisHall – Olay Hanna

Negyedik születésnapját ünnepli a Fiúk zenekar az Akvárium KisHalljában március 24-én, pénteken este 19 órától. A zenekar tagjai mindannyian gyerekkoruk óta zenélnek, és külön-külön indultak a művészet ezen szférájában, amíg össze nem találkoztak a gólyatáborban, és el nem kezdtek együtt zenélni. Állításuk szerint elsőre nem is voltak szimpatikusak egymásnak, egészen addig, amíg el nem készült az első számuk, a Félek szólógitáros verziója az egyik tábortűz mellett. Innentől kezdve pedig, folytatva a közös munkát, már negyedik éve zenélnek együtt. Folyamatosan készítik az újabb és újabb dalokat, és habár eredetileg az alternatív és a pop-underground közönséget egyaránt megcélozták, mára főleg az alternatív közönség vált lelkes rajongóvá.

kultura_hu.jpgForrás: kultura.hu

A szociális munka világnapja – Olay Hanna

A szociális munka világnapja alkalmából idén március 21-re szervez az ELTE Társadalomtudományi Kara figyelemfelkeltő rendezvényt az Aurórában, hogy minél több ember számára hozhassák közelebb a társadalom számára talán legfontosabb munkavégzési formát. A World Social Work Dayt egyébként március 15-én ünneplik világszerte, szintén figyelemfelkeltő jelleggel, idén pedig hazánkban ez a keddi nap ad lehetőséget arra, hogy megismerkedhessünk ezzel a világgal. A délben kezdődő eseményt az ELTE dékánja nyitja meg, majd előadásokkal, workshopokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik a szociális munka sokszínűségét fókuszba helyezve, olyan témákat érintve, mint az emberi jogok kérdése vagy a cigánysággal, szexuális orientációval, serdülőkkel kapcsolatos érzékenyítés. Este 18 óra után, a formális programok végével pedig kezdődik a buli, és egészen éjfélig szolgáltatnak különböző fellépők változatos zenei aláfestést.

facebook_esemeny_boritokep.jpgForrás: Facebook.com

Maker’s Market a Fény Utcai Piacon – Olay Hanna

A Fény Utcai Piacnak korábban már ajánlottuk a bringavásárát, most pedig a Maker’s Marketnak adnak otthont, ami szintén Budapest egyik legmenőbb eseményének számít. A hazai kortárs tervezőket és designereket felvonultató koncepció lehetőséget ad minden fiatal és feltörekvő művésznek, hogy platformot szerezzenek az értékesítéshez, ha még nem rendelkeznek saját műhellyel, vagy nem társultak még valamelyik designshop alkotóihoz. A lassan másfél éves kezdeményezés szintén a slow shoppingra épül, vagyis próbálja megkerülni a tömegtermelést és a pazarlást kézzel készült, egyedi termékekkel, melyeknek azért magasabb az ára. Gondolkozhatunk akár ajándékokban vagy különleges darabokban, amelyekkel meglepjük magunkat. Március 26-án, vasárnap kedvünkre válogathatunk az alkotók standjairól délelőtt 10 és délután 17 óra között, sőt a kutyabarát vásárra még kedvencünket is magunkkal vihetjük.

dsc8310.jpgForrás: makersofbudapest.com

Irodalmi Kávéház az Aurórában – Olay Hanna

A Kaleidoszkóp Társulat egészen frissen alakult, gimnazista diákok alkotta társulás a dráma és az irodalom területén. Első eseményük március 22-én, szerdán délután 17 és este 19 óra között lesz. A programnak a nyolcadik kerületi underground szórakozóhely és alkotótér, az Auróra ad otthont, és az Irodalmi Kávéház nevet kapta. Az esemény fő programja a társulatot alkotó gimnazisták versfelolvasása, azonban többre számíthatunk, mintha visszaülnénk volt iskolánk egyik magyarórájára: lehetőséget kapunk, hogy belelássunk, hogyan látják fiatalok a kortárs irodalom tükrén keresztül a világot, és betekintést adnak legprivátabb szférájukba, ahol megosztják alkotásaikat szerelemről, csalódásról, félelemről.

facebook.jpgForrás: Facebook.com

Hadik Könyvvásár – Dobos Eszter

A Hadik Kávéházat szoros szálak kötik az irodalomhoz: az 1910-es években gyakori látogatójuk volt Karinthy, Kosztolányi, Déry, Móricz és Bőhm Aranka is. A hely azóta kibővült, a rég kornak emléket állító Hadik Kávéház mellett már a modernebb Szatyor Bár és Galéria is várja a vendégeket, így hozva össze a múltat és a jelent. Van, ami nem változott: a gasztronómiai élvezetek mellett megmaradtak a kulturális programok is, mindkét vendéglátóhelyen rendszeresen szerveznek például irodalmi esteket, kiállításokat, most pedig újdonsággal jelentkeznek. Március 26-án 11 és 15 óra között a Hadik Kávéház fog otthont adni az első könyvvásáruknak, ahol négy mikrokiadó termékei közül válogathatunk majd. A 2022-ben alapított Ø Kiadó a skandináv és északi irodalmat mutatja be. Az emlékezetes nevű Csirimojó Kiadó elsősorban a külföldön megjelent gyerek- és ifjúsági könyveket hozza el hozzánk, amelyek között több is kiemelten foglalkozik a környezetvédelem témájával, de a felnőttek is értékes olvasmányokra lelhetnek náluk. Az északi szépirodalom klasszikus és modern műveivel ismerkedhetünk meg a Polar Könyveknek köszönhetően, míg a Sonora Kiadó a kortárs latin-amerikai szerzők alkotásait szeretné közelebb hozni a magyar olvasókhoz.

hadik_konyvvasar_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook.com

Starbucks kávészeminárium – Dobos Eszter

Nem tudod elképzelni a reggeledet kávé nélkül? Szívesen kísérletezel új ízekkel, vagy éppen ragaszkodsz a kedvencedhez? Esetleg nemcsak a végeredmény, de a kávékészítés folyamata is érdekel? Március 22-én 16 és 17 óra között  kávészemináriummal várja a Starbucks Király utcai üzletében mindazokat, akik szívesen belátnának kicsit a kulisszák mögé. A programon a népszerű Espresso Roastot háromféle, különböző előnyökkel bíró eljárással fogják elkészíteni: az érdeklődők a French press, a Chemex és az Aeropress jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg. Természetesen a felmerülő kérdéseket sem hagyják megválaszolatlanul, így ha egy igazán edukatív, érdekes és közvetlen hangulatú kávés eseményre vágynál, itt a helyed! Érdemes lesz minden apróságra figyelni: az esemény végén a jelenlévők egy rövid kvíz segítségével tesztelhetik a tudásukat – és a nyertes nem fog üres kézzel távozni. A program ingyenes, nem igényel előzetes regisztrációt.

starbucks_kaveszeminarium.jpgForrás: Facebook.com

Jótékonysági gála a földrengés károsultjainak megsegítésére – Dobos Eszter

A február 6-án történt, súlyos veszteségeket okozó törökországi és szíria földrengés károsultjainak megsegítésére jótékonysági gálaestet szervez Terézváros Önkormányzata és az Eötvös10 Művelődési Ház. A március 26-án 18 órakor, a művelődési ház színháztermében megrendezett esemény teljes bevételét az UNICEF Magyarországon keresztül a károsultak támogatására ajánlják fel. A rendezvényen a hazai művészvilág számos képviselője lép majd fel, a folyamatosan bővülő listán jelenleg tizenhét fellépő szerepel: Szinetár Dóra, az UNICEF nagykövetének műsorvezetésével meghallgathatjuk többek között Bereczki Zoltán, Gálvölgyi János, Erdős Virág, Maszkura, a Budapest Ragtime Band és a Jazzation előadását is.

jotekonysagi_galaest.jpgForrás: Facebook.com

Cím/kézés nélkül – Kalánová Barbara

Ha rajongsz a művészetért, mindenképpen látogass el Törő Vivien kiállításmegnyitójára! Művei különlegesek, nem kaptak címet, ugyanis az alkotó szerint rendkívül nehéz összefoglalni mindazt, amit egy képen keresztül át szeretne adni. Alkotásait szinte sosem címkézi, a befogadóra bízza, hogyan értelmezi a képet és annak üzenetét. A művészi és a képi szabadságot rendkívül fontosnak tartja, a befogadóknak sem szabja meg, mit lássanak a képen, rajtuk áll, mi lesz a kép címe. A kiállításmegnyitó hangulatáról a BLEU REINE gondoskodik elektronikus folk zenéjével. A programot az Aurórában rendezik meg 18 órától március 22-én. Ezen az időponton kívül a kiállítás 2023. 04. 15-ig tekinthető meg az Auróra nyitvatartási idejében.

auroraonline_hu.jpgForrás: auroraonline.hu

Foglalkoztatáspolitika és vállalkozásélénkítés – Kalánová Barbara

Belekezdenél egy vállalkozásba, esetleg már vállalkozol, de többet szeretnél tudni erről a területről, és előfordul, hogy sok olyan kérdés nyomaszt, amire szívesen kapnál választ? A Budapesti Corvinus Egyetem Foglalkoztatáspolitika és vállalkozásélénkítés című konferenciáján és az azt követő beszélgetésen lehetőséged van minderre. A Hallgatói Támogatás szervezésében megvalósuló kerekasztal-beszélgetés résztvevői dr. Deutsch Nikolett intézetigazgató, egyetemi docens, Balog Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, valamint Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A Hallgatói Támogatás szakembereivel, vagyis karriertanácsadókkal és pszichológusokkal kisebb csoportokban beszélheted meg a karrierkezdés kapcsán felmerülő problémákat, konfliktusokat. A rendezvényt a Budapesti Corvinus Egyetem Főépületében, a Faculty Clubban rendezik meg március 22-én 17:30-tól. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

vallalkozaselenkites_hu.jpgForrás: vallalkozaselenkites.hu

A zene pszichológiája – Kalánová Barbara

Miért szeretnek az emberek zenét hallgatni és miért perdülnek táncra a zene hallatán? Mi motiválja őket a zenélésre? Megtudhatod Elisabeth Hellmuth Margulis A zene pszichológiája című könyvéből. Az írónő feltárja, milyen szerepet tölt be a zene az életünkben. Összefoglalja a különböző értelmezési módszereket, többek között a zenehallgatásról, a zene élvezetéről, az emberi elme és a zene kapcsolatáról. A zenepszichológia, az antropológia és a számítógépes modellezés szempontjai alapján magyarázza a zene értelmét, az emberekben kiváltott érzések okát és a zenét mint nyelvet. A zene iránti vágyat, a jövő zenéjét is megpróbálja körülírni úgy, mint ez a többeknek tulajdonított idézet: „A zenéről írni olyan, mint táncolni az építészetre”.

kepernyokep_a_zene_pszichologiaja_v05.pngForrás: manzardcafe.blog.hu

Salvador Dalí-kiállítás – Kalánová Barbara

A híres spanyol művész remekműveiben gyönyörködhetsz a fővárosban. A Salvador Dalí – Utazás egy lángelme képzeletében című kiállításon elkápráztató szürreális alkotásokat csodálhatsz meg március 24-től. Magyarország eddigi egyik legnagyobb felhozatalú művészeti kiállításán több, mint 150 remekművet nézhetünk meg. Emlékezetes programban lehet részünk a szervezőknek köszönhetően, ugyanis elhozták Salvador Dalí grafikáit, életnagyságú szobrait, műtárgyait, amelyek közül több az üveg, a bronz, az arany és a gyémánt felhasználásával készült. A kiállítás próbára teszi valóságérzékelésünket is, ugyanis a VR-eszközök segítségével minden adott lesz ahhoz, hogy Dalí világához hasonlóan a legszürreálisabb élményben legyen részünk.

salvador_dali_kiallitas.jpgForrás: dalikiallitas.hu

Kult Köz – Többet erővel! Tovább
CareerLab a Corvinuson – A Hallgatói Támogatás szervezésében

CareerLab a Corvinuson – A Hallgatói Támogatás szervezésében

istockphoto-670083108-612x612.jpg

Neked mit jelent a siker? Szerinted milyen összetevők kellenek egy jó élethez, sikeres karrierhez? Van rá recept? A CareerLab olyan programsorozat, ahol közelebb kerülhetsz a saját utadhoz, és felfedezheted, milyen lépések vezetnek arra.Kísérletezz bátran, kérdezz, kapcsolódj, inspirálódj!

A Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatói Támogatás cikke ; borítókép: istockphoto.com

siker.jpg

Ha főztél már valaha, tudod, milyen izgalmas eltervezni és kivitelezni egy ételt. Van, aki a receptet pontról pontra követi, időt és grammokat mér; és van, aki „érzésre főz”: mindig belekerül egy extra fűszer. Jól bevált vagy új összetevőkkel kísérletezünk? A nagyi főztjét keressük, vagy a legújabb Insta-story inspirál? A kérdés valójában az, hogy neked mennyire ízlik. Hasonló, ugyanakkor összetettebb folyamat a saját karrierutunkra való rátalálás. Abban, hogy hogyan választunk egyetemet, szakot vagy munkát, sokféle szempont hat ránk. Akár tudatosan, akár tudattalanul: családunk, barátaink, a társadalmi környezet és a gazdasági szempontok is.

Karrierutunk is formál bennünket, hiszen hat ránk a munkahelyi közeg, a munkatársaink és maga a munka, amit végzünk. Privát és szakmai énünk közé nem húzható betonfal, karrierünkről nem gondolkozhatunk anélkül, hogy az életünkről gondolkodnánk. Céljaink, vágyaink, élethelyzetünk, örömeink és nehézségeink kapcsolatban vannak, kölcsönhatással vannak egymásra a munkában és a magánéletben. Az, hogy hova jutunk el, nagyban függ attól, mennyire ismerjük magunkat, a külső és belső akadályokat, illetve erőforrásokat.

Szerintünk a siker az egyéni lehetőségek kibontakoztatása. Nem kész recept, hanem a saját életstratégiádra való rátalálás, amihez a kísérletezés, az összetevőkről való szabad gondolkodás elengedhetetlen.

Regisztrálj programjainkra itt, vagy nézz be a szabad programra!

careerlab_cko_infogr.png

Élő Könyvtár – A siker relativitása

Az Élő Könyvár egy sajátos műfaj, személyes találkozások helye olyan emberekkel, akik vállalják, hogy átadják történetüket az érdeklődőknek, és őszintén válaszolnak kérdéseikre. Olyan személyekkel találkozhatsz, akik szakmájukban sikeresek, de az ehhez vezető út egyéni, változatos és néha kanyarokkal teli. Találkozhatsz cégvezetővel, startupperrel, kutatóval, freelancerrel, és még sok izgalmas élő könyvvel.

Beszélgess valódi emberekkel sikerről, karrierről!  Merj bátran kérdezni, hogy kinyíljanak számodra az élő könyvek valódi történetei!

Regisztráció nem szükséges, minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

306363560_627768635677244_4116894958945514051_n.jpg

CV Tanácsadás – A jó önéletrajz kulcsa az önismeret

Mutasd meg az önéletrajzodat, mi visszajelzünk róla! Ha most nem sikerül(t) elcsípned egyik tanácsadási időpontot sem, de szeretnéd felturbózni a CV-det, jelezheted érdeklődésedet egy későbbi online CV tréning iránt.

Regisztráció: https://forms.office.com/e/KmtFEQHK9b

istockphoto-1205709428-612x612.jpgForrás: istockphoto.com

Design Your Life workshop - Tervezd meg az életed, fedezd fel a neked való utakat!

Te is stresszelsz olyan kérdéseken, mint például "Hova tovább majd a diploma után?", "Vajon menjek mesterképzésre?", "Inkább dolgozzak?", vagy "Hogyan tervezzem meg az életemet, hogy minden beleférjen?" Neked is nehéz néha eligazodni a sok lehetőség között?  Gyere el tréningünkre, ahol közösen, csoportban fogunk azon dolgozni, hogy közelebb kerülhess saját válaszaidhoz.

Regisztráció: https://forms.office.com/e/KRy8i9GJYX

333574290_2021909781346373_5041530622639051558_n.jpg

ImproSzínház – Mi kell a sikerhez?

Sikeres, mert csak ötösei vannak?
Sikeres, mert jól keres?
Sikeres, mert megy a startupja?
Sikeres, mert 0-24-ben hajt?
Sikeres, mert ami jön, azt elvállalja?
Sikeres, mert 30 sincs, de vezető? 

Egyetértesz? Kételkedsz? Rajtad múlik, mi a téma!

Két színész, két szakértő és a közönség ötletei. Ezen az estén az idő megállítható, visszatekerhető, a karakterek sorsát a közönség, a színészek és a szakértők együtt alakítják. Megelevenednek a mindennapi élet dilemmái karrierről és munkavállalásról: döntések, elvárások, kudarcok, eredmények, célok. Az egyetemista lét bármely pontjáról: egyetem előtt, közben és után. A színészek játszanak, a közönség rendez, a szakértők elemeznek. 

Regisztráció: https://forms.office.com/e/ftiYqdghcB

További információ a programokról és a regisztrációs linkek ezen a Facebook-eseménynél érhetőek el.

istockphoto-1365105724-612x612.jpgForrás: istockphoto.com

CareerLab a Corvinuson – A Hallgatói Támogatás szervezésében Tovább
Irány a doktori! – Érvek, hogy te is a kutatói pályára lépj

Irány a doktori! – Érvek, hogy te is a kutatói pályára lépj

windows-pmu6-i4iyne-unsplash.jpg

Sok végzős hallgatóban megfogalmazódik a kérdés a mesteres éveik után: „ha már idáig eljutottam, megérné elvégezni a doktori iskolát is?” Ez a fokozat az egyetemi képzés megkoronázása. El kell azonban dönteni, hogy inkább a szakmai tapasztalatot, vagy a továbbképzést választjuk. Cikkünkben öt esetet hoztunk neked, amelyet érdemes fontolóra venned.

Borítókép: Unsplash

Ha megbecsült szakértővé akarsz válni

Sokszor érvelnek a doktori képzéssel szemben azzal, hogy amíg a munkaerőpiacon számos tapasztalatot szerezhetsz, addig doktorin nem teszel szert ilyen képességre. Azonban ez a fokozat jelentősen növelheti a presztizsed a munkaerőpiacon. Számos hallgató innen kilépve válik ismert szakértővé.  A doktori cím nem csupán egy újabb diplomát ad a kezedbe,  szakmai tapasztalatokat is ad. Szert tehetsz a tudományos és analitikus gondolkodásra, emellett a képzés segít abban, hogy fejlődj a tudatosságban, az önkontrollban, a szisztematikusságban, az egyéni problémamegoldásban és az önállóságban is.

daria-nepriakhina-zocdwpuirua-unsplash.jpgForrás: unsplash

Ha az akadémiai pálya vonz

Fontos már az elején leszögezni, hogy a rendszer teljesen nyitott, tehát nem jelent végérvényű elköteleződést az akadémiai pálya iránt. A későbbiekben a szakma más területein is elhelyezkedhetsz. Azonban a doktori fokozatot megszerzők kétharmada az akadémiai vonalon marad. Ez pedig lehetővé teszi, hogy egyetemi oktatóként dolgozhass, valamint az egyetemi kutatások szerves résztvevője legyél. Már hallgatóként is belekóstolhatsz egy-egy kurzus oktatásába, továbbá hazai és nemzetközi konferenciákon is részt vehetsz, ez pedig nagy előnyt jelent a kapcsolatépítésben.

Ha érdekel a kutatás…

A képzés folyamán különböző kutatásokban kell részt venned. Ennek köszönhetően betekintést nyerhetsz különféle tudományos projektekbe, ezáltal pedig még több szakmai tapasztalatra tehetsz szert, akkor is, ha a későbbiekben más területen helyezkedsz el. Arra is van lehetőséged, hogy kutatói ösztöndíjat szerezz, ahol egyéni projektedet is megvalósíthatod. A Kooperatív Doktori programra vagy az Új Nemzeti Kiválóság Programra is pályázhatsz.. Ezen kívül külföldi tapasztalatszerzésre is van mód. Például a Fulbright Ösztöndíjjal  az Egyesült Államok neves egyetemein tanulhatsz. A kétoldalú programot az amerikai és a magyar kormány közösen működteti. Célja, hogy magyar kutatók amerikai egyetemeken  tanulmányutakon vehessenek részt, valamint az Egyesült Államokból is érkezzenek hozzánk kutatók. Ebben a programban a mesteres és doktoris hallgatók is részt vehetnek, a legjobbakat bizottság választja ki. Ha eléggé motivált és kitartó vagy, akkor már az egyetem mellett is csatlakozhatsz kutatóintézetekhez. Ez előnyt jelenthet abban az esetben, ha a későbbiekben is ezen a területen szeretnél elhelyezkedni.

barney-yau-bbguvc9ytaw-unsplash.jpgForrás: unsplash

Ha értékteremtésre vágysz

Sokan szeretnének valami olyat létrehozni, ami hasznos és értékes. Ilyen például egy saját vállalkozás megvalósítása és elindítása. A kutatói tevékenység abban segít, hogy  innovációkat hozz létre, a diákok kibontakoztathatják elképzeléseiket, kreativitásukat. A jó kutatást is tekinthetjük innovációnak, ráadásul ezek társadalmi hasznossága is fontos. Jó példa erre.  a Corvinuson végzett egyik kutatás, amely azt vizsgálja, hogy hogyan lehet a társadalmi újítások eszköztárával segíteni az idősek helyzetén.

Ha egy inspiráló közösség tagjává válnál

A PhD fokozat úgynevezett „elitképzésnek” tekinthető, ahol a legeredményesebb hallgatótársaiddal  tanulhatsz. Mivel ebbe az iskolába a legmotiváltabbak jelentkeznek,  te is rengeteget inspirálódhatsz társaidtól. Továbbá a kapcsolatépítési lehetőségeid száma végtelenre nő, legyen szó akár az akadémiai terület vezető személyiségeiről, akár az üzleti szféráról. A doktori iskola hozzájárul tudásod bővítéséhez, szemlélet- és gondolkodásmódod kiterjesztéséhez, formálásához, kommunikációs képességed fejlesztéséhez, valamint kapcsolatrendszered kiépítéséhez és növeléséhez. Valamennyi doktori képzésen angol nyelven zajlik az oktatás, és  a hallgatók egyharmada külföldi. Ezáltal nem csak angol tudásodat emelheted nagyon magas szintre, hanem egy nemzetközi közösség részévé is válhatsz. Az oktatók és kutatók egy része szintén külföldről érkezik, ők oktatóként és témavezetőként vesznek részt a doktori képzésben. Nagy előny az is, hogy az állami ösztöndíjat 300 ezer forintra bővíti ki a Corvinus, valamint férőhelyet is biztosítanak a képzésen résztvevő hallgatóknak a közeli kollégiumokban.

priscilla-du-preez-xkkcui44im0-unsplash.jpgForrás: unsplash

Általános felvételi követelmények

 

 •   Egyetemi, illetve azzal egyenértékű akkreditált mesterképzésben megszerzett oklevél
 •   Legalább egy idegen nyelvből komplex, „B2” vagy annál magasabb szintű államilag elismert nyelvvizsga
 •   Akkor is jelentkezhetsz, ha nem rendelkezel előtanulmányokkal az adott tudományágban
 •   Előny OTDK díj és az OTD
 •   A 2022/2023-as tanévben végzőknek 2023. szeptember 1-jén kell bemutatniuk diplomájukat

Részletesebb információkért és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok listájáért látogass el a Corvinus oldaláraA Budapesti Corvinus Egyetem doktori képzéseire 2023. március 10. és április 30. között tudsz jelentkezni. A jelentkezés menetéről és feltételeiről ezen az oldalon tájékozódhatsz. A Corvinus Doktori Iskoláiról további részleteket a Corvinus honlapján olvashatsz.

Irány a doktori! – Érvek, hogy te is a kutatói pályára lépj Tovább
Kult Köz – A zöld szent, bringabörze és jókedvet hozó cigánymuzsika és Petőfi 200

Kult Köz – A zöld szent, bringabörze és jókedvet hozó cigánymuzsika és Petőfi 200

channels4_profile.jpg

Március 15., Szent Patrik nap, bringabörze és kedvcsináló cigány muzsika. Ez mind belefért eheti programajánlónkba, amelyhez a kultúra széles skálájáról gyűjtöttünk nektek különféle eseményeket. A nemzeti ünnephez kapcsolódó események mellett bőven akadnak könnyedebb zenei programok is. Fogyasszátok szerettel!

Borítókép: ipariszakkozep.hu

Irodalmi szerelmek / Petőfi Sándor – Aposztróf – Várkert Irodalom – Kelle Fanni

Érdekel a költészet, szereted Petőfi Sándor művészetét? A Várkert Bazár Irodalmi szerelmek elnevezésű programsorozata ezúttal a neves magyar költő életpályáját állítja középpontba születésének 200. évfordulója alkalmából. Petőfi a magyar költészet kiemelkedő alakja, nemzeti hős és forradalmár. A költőhöz számos szerelmes vers köthető, amelyeket különböző életciklusaiban írt. Az est során beszélgetésen és zenés felolvasószínházon keresztül ismerhetjük meg a poéta kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával, továbbá a nézők a költőről szóló rövidfilm premierjét is megtekinthetik. Az előadáson a Várkert Bazár Rendezvénytermében vehetnek részt az érdeklődők március 14-én este 19:00 órakor.

irodalmi-szerelmek-petofi-sandor-aposztrof-varkert-irodalom-original-206475.jpgForrás: jegy.hu

Robbie Williams koncert – Kelle Fanni

Budapestre látogat Robbie Williams világhírű előadó, szólókarrierjének 25. évfordulóját ünnepelve, hogy egy fergeteges show-val varázsolja el a hazai rajongókat. Williams 1989-ben kezdte pályafutását és azóta töretlen sikernek örvend. A férfi többek között rekordszámú, tizennyolc brit Awards-díjat nyert, valamint négy alkalommal lett a legjobb brit férfi előadó, továbbá nyolc Echo-díjat és három MTV European Music Awardot is magáénak tudhat. Dalai a pop, dance-pop, rock, swing és R&B műfajokban szólalnak meg. Az énekes a XXV elnevezésű európai turnéja keretein belül lép fel a magyar közönség előtt a Papp László Budapest Sportarénában és ezúttal pályafutása legnagyobb slágereit hozza el a publikumnak. A koncertet az érdeklődők március 14-én tekinthetik meg 20:00 órától.

robbie-williams-europe-1000-2.jpgForrás: eventtravel.com

Szabadság, szerelem – Petőfi 200 zenés irodalmi előadás Petőfiről – Kelle Fanni

Petőfi Sándor az 1948-49-es forradalom és szabadságharc jelképévé vált, személye emlékeztet minket arra, hogy a szabadság nagy érték, amiért fáradoznunk kell. A Kossuth-díjas rendező, Káel Csaba a Szabadság, szerelem című darabban felhasználja Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveit, valamint Petőfi-versmegzenésítésekkel színesíti az alkotást. Az előadás szövegkönyvét Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A nézők a darabot Katona Kinga, színművész; Berettyán Nándor, Jászai Mari-díjas színművész; Szabó-Sebestyén László, Junior Príma-díjas színművész főszereplésében láthatják. Az előadást az érdeklődők március 15-én délután 15:00 órakor tekinthetik meg a Hagyományok Házában. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

332224839_519673600337384_5628771258747825722_n.jpgForrás: Facebook

A csendes lány – Kelle Fanni

Egy olyan dráma érkezik a hazai mozikba, amely a világ filmfesztiváljain már ámulatba ejtette közönségét. A csendes lány Colm Bairéad bemutatkozó nagyjátékfilmje, amely kiemelkedő kritikában részesült. Az alkotást Oscar-díjra is jelölték a legjobb nemzetközi film kategóriában. A történetben őszinte érzelmek törnek fel mindent megmozgató szavak és tettek nélkül. Az eseményeket egy tíz éves lány szemszögéből láthatjuk, aki nehéz családi hátterének terhét cipeli magával. A rokonoknál való nyaralás alkalmával azonban végre valódi gondoskodásban részesül. Cia félénk, de a felé kimutatott szeretet feloldja a benne lévő feszültséget. Az alkotást az érdeklődők március 16-ától tekinthetik meg, többek között a Cinema Cityben, továbbá több művészmoziban, mint például a Bem és a Puskin Art Mozi.

5721-a-csendes-lany_69587.jpgForrás: mozipremierek.hu

Szent Patrik-napi felvonulás – Dobos Eszter

Neked melyik ünnep jut eszedbe először a következő szavakról: zöld, lóhere, leprikón? Március 17-én felvonulásokkal, tánccal, sörrel és egyéb izgalmas programokkal ünneplik az írek nemzeti napját, a Szent Patrik napot – nem csak Írországban. Az ünnep nevét adó Szent Patrik életéről számtalan legenda kering, de néhány információban biztosak lehetünk két fennmaradt, hiteles levélnek köszönhetően. A Britannia provinciában született fiút tizenhat éves korában kalózok rabolták el, és Írországba vitték rabszolgának, ahonnan hat év után, egy hazatéréséről szóló látomást követően, sikerült megszöknie. Később egy második látomás arra késztette, hogy visszatérjen Írországba, ahol, immár püspökké szentelve, hittérítéssel foglalkozott. Ha mindig is szeretted volna átélni ennek az ünnepnek a hangulatát, vagy szívesen megismernéd jobban az ír kultúrát, március 19-én a Szabadság téren megrendezett Szent Patrik napi felvonuláson a helyed! A 13:00-kor kezdődő rendezvény kínál majd arcfestést, ír zenéket, táncot és a felnőttek számára természetesen sört is, majd 15:00-kor felvonulás indul a Parlament irányába. A menet a Széchenyi rakpart-Széchenyi tér-Szent István Bazilika útvonalon tér vissza a Szabadság térre, így a program városnézésnek sem utolsó.

szent_patrik_napi_felvonulas.jpgForrás: Facebook

KERET XI. Szülinap – Olay Hanna

Tavaly nagyszabású esemény szerveződött a jubileumi tizedik évforduló köré is, így nem meglepő, hogy idén is szülinapi bulival ünnepli tizenegyedik évét a KERET Blog. A KERET egy zenei blog, mely a magyarországi, főként budapesti undeground műfajokat helyezi középpontba. Különös figyelmet fordítanak a most induló, még feltörekvő előadókra és művészekre, mert fontosnak tartják a szcéna utánpótlásának támogatását is. A művészeti fókuszú lap független fenntartásban működik, mivel véleményük szerint független zenéről csak független háttérrel lehet írni. Ebben a formában állnak fenn már tizenegy éve, amit március 14-én, kedden 19 órától meg is ünnepelnek, Budapest egyik legalternatívabb helyszínén, a nyolcadik kerületben található Aurórában.

332569011_926894008345879_1194621046664875074_n.jpgForrás: Facebook.com

Kikeltető – Olay Hanna

A Kikeltető projekt célja, hogy felderítsék a magyar underground zenei szcéna új arcait, valamint rendszeresen megadja a közegnek szükséges vérfrissítést, és lehetőséget kínáljon a fiatal előadóknak, hogy jelentkezésüket követően visszajelzést kapjanak a szakmában jártas kritikusoktól. A Kikeltető szintén a KERET Blog főszervezésében valósul meg, olyan partnerekkel, mint például a Kolorádó Fesztivál, a Dürer Kert, a Gólya, a Toldi és a Turbina, valamint az Universal Music Hungary. A tehetségkutató versenyzői első ízben a KERET Szülinapi Buliján mutatkoznak be a shortlisten, majd a legjobb tizenkét előadó kap alkalmat, hogy önálló estet tartson a Gólya klubestjein, a legvégén pedig közülük kerülnek ki a díjazottak. A legjobb zenészek olyan lehetőségekkel gazdagodhatnak, mint a Bánkitó, a Gólem és a Kolorádó fesztiválokon a KERET- valamint a nagyszínpadon való fellépés, videóklipre, stúdiózásra, hangszerre, vagy más zenei kiadásra fordítható pénznyeremény, klubkoncert lehetőség, plakátkampány vagy fotózás.

kik-cover-2x-2.pngForrás: keretblog.hu

Bringabörze a Fény Utcai Piacon – Olay Hanna

Írtunk már növényvásárról, ruhavásárról, lemezvásárról, vagy szimplán bolhapiacról, most pedig a bringabörzét ajánljuk figyelmetekbe. Buda egyik kultikus piaca március 19-én délelőtt 10 órától átalakul, és átadja a helyet a bicikliket és bicikli-kiegészítőket árusító standoknak, és a hasonló kincsekre vadászó nézelődőknek és vásárlóknak. Találhatunk majd használt kerékpárokat, különböző alkatrészeket és extrákat, valamint olyan modelleket is, amikkel máshol talán nem találkozhatunk. Amennyiben valaki nem csak bóklászni szeretne és csinosítani a járgányát, akkor asztalbérléssel vagy bizományi eladással értékesítheti is saját megunt dolgait. Első esetben egy fix összegért lehet saját standunk, utóbbiban pedig a hét során bevitt termékeket a Fény Utcai Piac értékesíti 15%-os jutalékkal.

https_www_fenyutcaipiac_hu.jpgForrás: fenyutcaipiac.hu

CigányKeddV - Kale Lulugyi – Olay Hanna

A Turbina Kulturális Központ hosszú időn keresztül nem tudott a tervek szerint működni, mivel porbléma volt az épületek hangszigetelésével a sűrűn lakott józsefvárosi Vajdahunyad utcában. A helyzetet azonban orvosolták, és újra megnyitotta kapuit Budapest legújabb underground szórakozóhelye, és már most számos programnak ad helyet. Ezek egyike a március 14-i CigányKeddV lesz este 19 órától. A CigányKeddV egy több éve tartó koncertsorozat, melynek többek között a Pontoon hajó is otthont adott a nyári időszakban, fő célkitűzése pedig, hogy népszerűsítse, és megismertesse a közönséggel a roma zene különböző rétegeit és a “legőszintébb, legboldogabb roma zenekarok muzsikáit”. Ezen a kedden a Kale Lulugyi jön el, amely két generációs zenekar, cigány, illetve magyar népdalokból építkező zenével. Oroszlányi cigányok alkotják, akiknél a zene hallás utáni tanulása és szeretete nagy hagyomány, ez az oka a többgenerációs zenekarnak is.

kale-lulugyi_exact1980w.jpegForrás: welovebudapest.com

Kult Köz – A zöld szent, bringabörze és jókedvet hozó cigánymuzsika és Petőfi 200 Tovább
OnlyFans: Online prostitúció, kőkemény biznisz vagy a hírnév kapuja?

OnlyFans: Online prostitúció, kőkemény biznisz vagy a hírnév kapuja?

boritokep_1_2.jpg

Növekszik a bevétel a bankszámlán, aminek hatására csökken a viselt ruha mennyisége. A lájkok száma gyarapodik, az erkölcsi tartás pedig egyre kevesebb. Vagy mégsem? Szakmai reflektorfénybe kerültek az OnlyFans erotikus influencerei.

Szerző: Kalánová Barbara; borítókép: Hegedüs Krisztián

Az biztos, hogy Önök sokkal kevesebben vannak most a teremben, mint annak az oldalnak a feliratkozói, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez az OnlyFans

– ezzel a felütéssel kezdte prof. dr. Aczél Petra, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásvezetője, az esemény moderátora a Csak rajongók? Test a neten című teltházas kerekasztal-beszélgetést február 28-án a Scrutonban. A Médiamítoszok rendezvénysorozat második alkalmának célja is az újmédia jelenségeinek szakmai megvitatása volt.

Az erotikus influencerek megjelenéséről és tevékenységeinek hatásáról dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus és dr. Veszelszki Ágnes kommunikációkutató fejtette ki szakmai véleményét. Arról, hogy a pikáns tartalmak hozzáférhetőségét miként szabályozza a jog, dr. Papp János Tamás médiajogász beszélt. A hagyományos véleményvezérek együttműködéseire rálátó Vizi Gergely social media szakértő pedig ügyfeleinek helyzetét átlátva közelítette meg a témát.

Az OnlyFans 2016 óta létező platform, amelynek fizetőfal mögé rejtett tartalomszolgáltatásai csak az előfizetők számára elérhetők. Jelenleg 1,5 millió tartalomszolgáltató és 170 millió regisztrált tartalomfogyasztó használja. Ugyan a médiában gigantikus keresetekről olvashatunk híradásokat, valójában a tartalomszolgáltatók havi átlagkeresete mindössze 200 dollár (megközelítőleg 70 000 forint), a tartalmak személyre szabottak, és 78-98 százalékuk expliciten szexuális foglalta össze az oldal főbb jellegzetességeit dr. Aczél Petra.

aczel.jpgA képen dr. Papp János Tamás, dr. Hevesi Krisztina, prof. dr. Aczél Petra, fotó: Hegedüs Krisztián

OnlyFans: Lehetőség vagy probléma?

Legalizálja a testtel való pénzkeresetet, és helyzetet teremt az egymásra licitálásra dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint többek között ezek a legnagyobb problémák az OnlyFansen megjelenő erotikus influencerkedéssel.

Ezen az oldalon a testek valójában árucikké válnak. A szexszel mindent el lehet adni; nagyobb üzlet, mint a kosárlabda, baseball és a futball együttvéve.

Aggodalomra ad okot továbbá az is, hogy a regisztrálók és a felhasználók életkorát nem ellenőrzik szigorúan, így tulajdonképpen nem garantálható, hogy a tagok valóban betöltötték már a 18. életévüket. A kiskorúak pedig példaként tekinthetnek a közismert regisztrálókra – mint Beyonce-ra, akinek a Savage című számában már megjelenik az oldalra való regisztráció opciója (az énekesnő a dalszöveg ellenére egyelőre nem lépett fel az oldalra).

Amennyiben a fiatalok példaképei, ismerősei pénzt keresnek ebben a formában az OnlyFansen, az vonzó lehet a követők, így a fiatalok számára is.

hevesi.jpgA képen dr. Papp János Tamás, dr. Hevesi Krisztina, prof. dr. Aczél Petra, fotó: Hegedüs Krisztián

A médiajogász Papp János Tamás szerint inkább filozófiai kérdés, hogy mennyire tekinthető prostitúciónak, hogy valaki ebben a formában árulja a testét. Ráadásul médiajogi szempontból sem egyértelmű, hogy típusát, formátumát tekintve hová sorolható az OnlyFans.

Ezekre a technológiai változásokra, amelyek lehetővé tették a különböző szexualizált tevékenységek egészen új formáját, nincsen felkészülve a jog, bár a szabályozás próbál felzárkózni a technológiai változásokhoz.

Elmondása alapján a jogi hátterét tekintve kacifántos a helyzet, azonban vannak bizonyos jogszabályok, amelyek egyfajta közerkölcsi megfontolásokat érvényesítve próbálják védeni a társadalmat attól, hogy a prostitúciót legálisan lehessen űzni.

Az ellenőrzéssel tudják szabályozni azt, hogy ne csatlakozhasson tartalomgyártóként kiskorú az oldalhoz. A platformokat nemzeti és uniós jogszabályok is kötelezik ennek a betartására, azonban felhasználói oldalról ellenőrizni ezt már nem egyszerű. A fizikai test szexuális célú üzleti kihasználása tiltott, azonban a saját képek felhasználása engedélyezett.

papp.jpgA képen dr. Papp János Tamás, fotó: Hegedüs Krisztián

Érdekes jelenségnek tartja Vizi Gergely, hogy a Covid-helyzet alatt hatalmasat ugrott az OnlyFansra regisztrálók száma. A közösségimédia-szakértő meglátásai alapján nem véletlen, hogy éppen ebben a (karanténban, elszigeteltségben töltött) időszakban bővült a felhasználók köre, ugyanis amellett, hogy jelentős bevételre lehet ott szert tenni, bizonyos igények kielégítésében is szerepet játszik.

A pénzkereseti lehetőség mellett a személyes kontaktus és valamiféle érzelmi kapcsolódás helyettesítése szintén vonzereje az oldalnak.

vizi.jpgA képen dr. Veszelszki Ágnes, Vizi Gergely, dr. Hevesi Krisztina, dr. Aczél Petra, fotó: Hegedüs Krisztián

Az oldal felfutásához továbbá hozzájárult, hogy 2018-ban az Egyesült Államokban megjelent aszexkereskedelem elősegítését is szankcionáló FOSTA és SESTA rendelet, aminek hatására a hagyományosnak tekintett  tartalommegosztó felületek (Patreon, Instagram, Tumblr) megtiltották az erotikus influencerek jelenlétét. A szexmunkások ezért új platformot kerestek, amely az OnlyFans lett. Dr. Veszelszki Ágnes médiakutató szerint emellett  pénzügyi megfontolások is elősegítették a platform gyors elterjedését. 

Ugyancsak fontos szempont az oldal népszerűségének a növekedésében, hogy az OnlyFans csupán 20 százalék részesedést kér a bevételből más, ugyancsak digitális tartalmakat monetizáló platformokhoz képest, amelyek akár 60 százalékot is elkérnek a tartalomgyártóktól a tartalmaknak a felhasználókhoz való eljuttatásáért és a marketingért cserébe.

veszelszki.jpgA képen dr. Veszelszki Ágnes, fotó: Hegedüs Krisztián

 Erotikus influencerség mint különálló szakma?

Az influencerek kategóriájába az erotikus tartalmakat készítők is beletartoznak Vizi Gergely meglátása szerint. Digitális tartalomgyártókról beszélünk ugyanis az ő esetükben is, akik szponzorációkat vállalnak el, és ebből anyagi hasznot tudnak generálni.

Megfigyelhető, hogy akik nagy követőbázissal rendelkeznek a közösségi médiában, például a TikTokon vagy az Instagramon, ők át tudják vinni a követőtáborukat az OnlyFansre is, viszont fordítva ez az átvándorlás már nem működik. Hirdetési lehetőségre ezen az oldalon pedig egyelőre nincs is lehetőség.

Dr. Hevesi Krisztina elárulta, hogy az ő szakmai segítségét kérők közül nagyon változatos az OnlyFanst használók köre. Az eszkorttal foglalkozó nők jelentős része használja az oldalt, viszont a serdülőknél is ugyanúgy előfordul, kifejezetten a modellkedésre vágyóknál.

Éhesek az elismerésre, népszerűségre vágynak, ezek a tartalmak pedig ugrásszerűen hozzák a rengeteg lájkot. Innen kezdve pedig nagyon könnyű belecsúszni ebbe a spirálba. Az OnlyFans olyan, mint egy kapudrog. A közösségi médiában látott tartalmak szinte tündérmesébe illők tudnak lenni, azonban nem tudhatjuk, mi zajlik a háttérben a képen feltűnő luxuscikkért.

kozos_kep_1.jpgA képen dr. Papp János Tamás, dr. Hevesi Krisztina, dr. Aczél Petra, fotó: Hegedüs Krisztián

Dr. Veszelszki Ágnes szerint bár úgy nézhet ki, hogy a hagyományos véleményvezéri szerephez képest új szakmát jelent az erotikus influencerség, és könnyen át lehet csúszni egyikből a másikba, mégis érdemes különválasztani a hagyományos tartalomgyártástól, ugyanis a jellemzőik nem teljesen ugyanazok: míg a hagyományos influencerek egy terméket vagy szolgáltatást népszerűsítenek, az erotikus influencerek a saját testüket bocsátják áruba.

Az erotikus influencereknél valamilyen testi, fizikai különlegesség és a speciális kérésekre való nyitottság egyfajta szakmai követelmény. Hozzá kell tenni azonban, hogy a pornósikk újfajta divat: a hagyományos influencerek fotóin is megfigyelhető a pornografikus eszközöket használó pózolás és a szexualizált testreprezentáció, mint a száj megérintése vagy a guggoló, a feneket hangsúlyozó póz.

Dr. Papp János Tamás is a két szakma különválasztása mellett tette le az álláspontját, ugyanis – véleménye szerint – a hagyományos és az erotikus influencerek tevékenysége lényegesen különbözik egymástól.

A hagyományos influencerek terméket reklámoznak, míg az erotikus influencerek posztjaiért már eleve fizetni kell, ráadásul a hagyományos értelemben vett influenceri vagy marketingtevékenységük más közösségi platformokon működik, amelyekről a saját OnlyFans-profiljukra invitálják a követőket.

A Médiamítoszok című rendezvénysorozat májusban folytatódik, ahol ugyancsak az újmédiához kapcsolódó jelenséget, a deepfake témáját járják körül a meghívott szakértők.

 

 

OnlyFans: Online prostitúció, kőkemény biznisz vagy a hírnév kapuja? Tovább
Kult Köz márciusban – A felhők felett mindig…

Kult Köz márciusban – A felhők felett mindig…

lengyel_a_nyilt_ter1_small.jpg

Tudod mikor állt Azariah először színpadon? Vagy azt, hogyan szólít meg tömegeket egy végtagok nélkül élő férfi? Tudsz valamit a purimról, vagy arról hogy a növények hány százaléka rovarbeporzású? A kérdésekre cikkünkben választ kapsz, megspékelve egy-egy remek ajánlóval.

Borítókép: ludwigmuseum.hu

Megzsarolva – Kelle Fanni

Egy kis akcióra vágytok az átlagos hétköznapokban? Akkor a Megzsarolva című 2022-es Netflix sorozatot bátran ajánlom,  garantáltan leköti a figyelmeteket. A történet Owenről szól, a frissen diplomázott ügyvédről, aki a CIA-nál kezd el dolgozni és egyből beleveti magát a mélyvízbe: a kémkedés világába. Az első héten rábukkan egy fenyegető levélre és igyekszik kideríteni, hogy valódi veszélyről van-e szó. Eközben olyan ügyekbe keveredik bele, amelyekkel kockáztatja testi épségét és életét. Ennek ellenére a fiú mindent megtesz, hogy teljesítse feladatát. A sorozatban gyakran alkalmazzák a humort, vegyítve komolyabb hangvételű részekkel. Rendezte: Alexi Hawley , a főbb szerepekben többek között Noah Centineot, Laura Haddockot, Aarti Mannt, valamint Colton Dunnt láthatjuk.

617480_1669730008_9519_jpg.pngForrás: www.mafab.hu

Azariah koncert – Kelle Fanni

Töltsünk el egy felejthetetlen estét a fiatal művész dalainak bűvöletében! A 21 éves Azariah talán az egyik legsikeresebb hazai énekes, különösen a fiatalok körében,  tehetségét csupán pár éve csillogtatta meg. 2019-ben jelentek meg első dalai, 2021-ben állt először színpadon és abban az évben el is nyerte az MTV Europe Music Awards legjobb magyar előadójának járó díját. 2022-ben fellépett a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán és a Budapest Parkot is megtöltötte rajongókkal. A fiatal zenész töretlenül a streaming-toplisták élén szerepel. Azariah a kreatív háttérmunkából is kiveszi részét, így lesz ez a Papp László Budapest Sportarénában is, ahová látványos show-val készül. A koncert március 10-én este 20:00 órakor kezdődik.

event-8823_b.jpgForrás: bigcitylife.hu

Nick Vujicic előadás – Kelle Fanni

Higgy, remélj, szeress! – Ez az Élet korlátok nélkül! című előadás fő üzenete. Nick Vujicic, a világhírű motivációs tréner és szónok sok-sok év alatt a világon rengeteg ember példaképévé vált. A kezek és lábak nélkül született ausztrál férfi csupán 17 éves volt, amikor első prédikációját tartotta. Napjainkban beszédei teltházasak, egy nonprofit szervezet, a Life Without Limbs tulajdonosa, az Élet korlátok nélkül és a Megállíthatatlan című könyvek szerzője, és filmeket forgat. Élete célja, hogy ösztönözze a hallgatóságát álmaik elérésére és megvalósítására. Nick kifejezetten karizmatikus személy, mondanivalójával minden korosztályt képes megszólítani és átadni fő üzenetét. Előadását a Papp László Budapest Sportarénában március 11-én hallgathatjuk meg, este 19:00 órakor.

event-9290_b.jpgForrás: bigcitylife.hu

Lóci Játszik – Kelle Fanni

Minden a VAN filmzenéjének megírásakor kezdődött. A Fonogram-díjas zenekar frontembere és névadója, Csorba Lóránt egyszemélyes produkcióval indította el pályafutását, amely hattagú együttessé nőtte ki magát. A 2014 óta működő pop- és rockbanda a Nem táncolsz jobban, mint én című dalával 2016-ban robbant be a köztudatba. A Lóci Játszik a 2017-es díjakat és elismeréseket követően kiemelt szerepben lépett fel a VOLT-on a Linkin Park, a Szigeten Pink, valamint a Strand Fesztiválon a Bastille előtt. A dalokat a balkáni és alternatív stílus jellemzi, vidám hangulatúak, és könnyen lehet velük azonosulni. A koncertet ezúttal az Akvárium Klub egyedi világítástechnikával és hangosítással rendelkező KisHalljában hallgathatják meg az érdeklődők március 10-én este 19:00 órakor.

event-9288_b_jpg.pngForrás: bigcitylife.hu

Beporzók Napja 2023 – Dobos Eszter

A környezetvédelemről való diskurzusban egyre nagyobb figyelem övezi az élővilág aprócska, ám igen meghatározó tagjait: a beporzókat. A virágos növényeknek nagyjából 87%-a, a termesztett növényeknek 85%-a rovarbeporzású, így a pollent szállító segítők fennmaradása kiemelt jelentőségű. Éppen ezért 2018 óta saját nappal is rendelkeznek: március 10. a Beporzók Napja. Az ismeretterjesztést tűzte ki célul a Magyar Természettudományi Múzeum, amely idén március 11-én szombaton 9:00 és 14:00 között várja az érdeklődőket. A múzeum számtalan gyerekprogrammal készül, de a felnőttek is hasznos és érdekes információkkal gazdagodhatnak, például a különböző ismeretterjesztő standokat meglátogatva. Az eseményen bemutatják Európa legnagyobb beporzó-tárlatát is, amely a Tehetsz Méh Többet - Zümmögés a múzeumban címet viseli, de az édesszájúaknak sem kell aggódniuk: Gódor Sándor méhész mézkóstolót és mézvásárt kínál számukra. A rendezvény a múzeumi belépőjeggyel látogatható, amellyel természetesen a kiállítások is megtekinthetők, így ez egy szuper, egyszerre szórakoztató és tudományos hétvégi programnak bizonyulhat.

image_25.pngForrás: Facebook

Purimi buli a Három Hollóban – Olay Hanna

A purim a zsidók egyik fontos ünnepe.Február végére, március elejére esik, és tradícionálisan nagy eszem-iszommal és beöltözős bállal ünneplik. Az ünnep az idei évben, a zsidó időszámítás szerinti 5783-ban március 6-a estétől 7-e reggelig tart. A zsidók ez alkalommal  Eszter könyvének bibliai történetébe foglalt sikereket ünneplik. A zsidók megmenekülése a perzsa uralom alól Eszter királyné nevéhez köthető, aki maga is zsidóként élt a Perzsa Birodalomban, amely kifejezetten türelmes volt a területén élő kisebbségekkel szemben, és vallásszabadságot is adott nekik. Ezt a hozzáállást azonban Eszter királyné férjének főminisztere megtörte és ki akarta írtani a zsidókat, amit azonban Eszter és nagybátyja csellel megakadályozott.

Napjainkban is számos purim partival találkozhatunk az ünnep idején, idén például a Három Hollóban kerül megrendezésre a nagy purimi zsidó buli március 11-én, szombaton, kifejezetten színes zenei felhozatallal.

https_balinthaz_hu.jpgForrás: balinthaz.hu

"Nem a való hát: annak égi mása" – Somlyó Bálint előadása a művészet metafizikájáról a Free Egyetemen – Olay Hanna

A Free Egyetem a Freeszfe Egyesület által egy évvel ezelőtt indított programsorozat neve, melynek a CEU Nádor utcai épülete ad otthont. Az előadások célja, hogy olyan témákat hozzanak közelebb hallgatóságukhoz, melyek az egyetemi szférán kívül is fontosak lehetnek, valamint az oktatókat megismertessék a nyilvánossággal is. A program minden érdeklődő számára nyitott, így életkortól, végzettségtől és aktuális élethelyzettől függetlenül bárki csatlakozhat, hogy meghallgassa, ami érdekli. Az eseménysorozat még a járványhelyzet alatt indult útjára, így minden előadás streamelve is elérhető volt a Freeszfe Facebook oldalán. Olyan meghívott előadókból állt össze a tavalyi évad, mint például Lakner Zoltán, Csató Kata, Földényi F. László, vagy Herczog Noémi. Idén újraindulnak az előadások, és március 9-én, csütörtökön Somlyó Bálint művészetfilózófus a művészet metafizikájával foglalkozó esztétika előadását hallgathatjuk meg este 19 órától.

332119346_733873114912258_6206103407399864040_n.jpgForrás: Facebook

A Nagy Fehér Főnök – Olay Hanna

Az RTL a tavalyi évben indította útjára az RTL+ nevű streamingplatformját, ahol saját gyártású sorozataikat érik el az előfizetők, melyeket nem mindig sugároznak a televízióban. Ilyen sorozat A Nagy Fehér Főnök is, melynek első részét ugyan levetítették a tévécsatornán is, azonban a sorozat többi része alapvetően az előfizetéses platformon érhető el, ami azért érdekes, mert sok fontosat és újat taníthat bármely nézőnek, nem csak az előfizetők szűk rétegének. A sorozat a magyarországi vidék helyzetével foglalkozik, az ő perspektívájukat mutatja be a Lengyel Tamás által alakított főszereplő történetén keresztül. Az egyébként is elzárt, és meglehetősen rasszista közösségbe, akik rossz viszonyt ápolnak a helyi cigány lakossággal, visszaérkezik a főszereplő öccse, aki azóta nemátalakító műtéten esett át, és Rujder Vivien által alakítva, nőként tér vissza. A megformált probléma lehet, hogy nem érinti a lakosság széles rétegét, arról viszont izgalmas tükröt mutat, hogy mennyire tud félni az ismeretlentől egy olyan közösség, aki teljesen elzárva és beszűkülten él, akár saját hibáján kívül is. Ez a helyzet pedig aztán előítéleteket és kirekesztést, sőt, akár agressziót is szül, így mindenképpen érdekes a konklúzió, amivel a sorozat végül lezárul.

24_hu.jpgForrás: 24.hu

Rendhagyó tárlatvezetés a Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállításon – Olay Hanna

Korábban már mi is írtunk a Szépművészeti Múzeum talán egyik legizgalmasabb időszaki kiállításáról, a Hantai, Klee és más absztrakciók-ról, mely a Párizsba költözött, és végül ott befutott, eredetileg magyar származású festő, Hantai Simon születésének századik évfordulója alkalmából dolgozza fel a művész életművét, melyre a különböző nagynevű nemzetközi művészet alkotásai mutatnak tükröt. Március 9-én a műkedvelő közönségnek lehetősége nyílik a kiállítás kurátorasszisztensének nézőpontjából is végigkövetni a tárlatot, mivel Mrázik Rebeka tart rendhagyó tárlatvezetést a Szépművészeti Múzeum ezen kiállításán, délután négy és öt óra között. Az eseményre szükséges regisztrálni, és előre jegyet vásárolni, mivel csak 18 főt tudnak beengedni. Ha valaki mégis lemaradna, a program ráadást kap, és megismétlődik március 16-án is.

szepmuveszeti_muzeum.jpgForrás: szepmuveszeti.hu

…minden fent van a felhőben…Lengyel András kiállítása – Olay Hanna

Lengyel András a mai napig aktív festő és grafikus, február 3 és május 28 között pedig különleges, a felhők jelensége köré tematizálódott munkáit mutatja be a budapesti kortárs művészettel foglalkozó kiállítótér, a Ludwig Múzeum időszaki kiállítása, a …minden fent van a felhőben…. A tárlat központi felvetése, hogy az emberek évezredek óta, létezésükhöz kapcsolódva tekintenek az égre, a felhők közé, legyen szó tudományos vizsgálatról, vagy vallási kémlelődésről, mindig is az egyik legjobban foglalkoztató kérdéskörnek számított. Lengyel András munkájában az egész eddigi életmű során felmerül a felhő, felhők motívuma, legyen szó festményekről, grafikákról, vagy a huszadik században jellemző, sokszorosítást alkalmazó művészeti technikákról. A kiállítás így aztán végigköveti a felhők motívumának alakulását a művész munkássága során, és azt ígéri a nézőnek, hogy ő is közelebb kerülhet a “bennünket körülvevő mindenségben való feloldódáshoz”.

lengyel_a_felho_utca.jpgForrás: ludwigmuseum.hu

Kult Köz márciusban – A felhők felett mindig… Tovább
Egy film ezerszer alkalmasabbá tesz bizonyos soft skillek elsajátítására, mint háromszáz kognitív tanulmánykötet elolvasása – Szabó István is vendége lesz a tavaszi Filmklubnak

Egy film ezerszer alkalmasabbá tesz bizonyos soft skillek elsajátítására, mint háromszáz kognitív tanulmánykötet elolvasása – Szabó István is vendége lesz a tavaszi Filmklubnak

mit_nezel.jpg

Március 2-án folytatódik a Filmklub a Corvinuson. A tavaszi félévben három klasszikus és két kortárs alkotást vetítenek. Szokás szerint lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre, március 23-án Szabó István Kossuth- és Oscar-díjas filmrendező lesz a vendég. Az előadásokról, amelyek kéthetente csütörtökönként ingyenesen látogathatók, Sipos Júlia szervezővel, az Egyetem Vállalati és Intézményi Kapcsolatok alumni munkatársával beszélgettünk.

Írta: Petrás Hanna; borítókép: Nemzeti Filmintézet

- Újraindul a Filmklub. Milyen hagyományra tekint vissza a programsorozat?

- Az 1980-as években, az akkori Közgázon fantasztikus filmklub működött, és Czabán György vezetésével Közgáz Vizuális Brigád címmel alkotóműhelyként is dolgoztak, az akkori hallgatók filmeket forgattak nagy sikerrel: sokan közülük bekerültek a Balázs Béla Filmstúdióba, illetve pár évvel ezelőtt bemutatkozhattak egy nemzetközi vizuális kiállításon is.

liza.jpgForrás: Nemzeti Filmintézet

2019-ben éledt újra a Filmklub a Nemzeti Filmintézetnek köszönhetően, amely ugyanabban az évben kezdeményezte egyetemi klubok megszervezését. Egyetemünk a kezdetek óta részt vesz a programban, jelenleg közel harminc másik intézménnyel. A projekt célja, hogy az egyetemek klasszikus magyar, illetve kortárs hazai alkotásokat vetítsenek a hallgatóknak ingyenesen.

“Először a klasszikus filmek miatt kétségeim voltak, úgy gondoltam, hogy a legtöbb hallgató már látta valamennyit. Azonban amikor beszélgettem az egyik hallgatónkkal, aki a felsorolt húsz ikonikus filmből egyet látott, a Macskafogót, akkor döbbentem rá, hogy ennek a programnak tényleg van létjogosultsága.”

- Milyen rendszerességgel szervezik meg a programsorozatot?

- Minden egyetemi félévben öt-hat filmet mutatunk be. A vetítéseket általában kéthetente csütörtökönként tartjuk, igazodva a tanítási szünetekhez, ünnepekhez. A program a Faculty Club színháztermében 18 órakor kezdődik, és moderált beszélgetéssel zárul. Vendégeket is hívunk a programra, korábban többek között Bereményi Géza, Ternovszky Béla és Tóth Barnabás látogattak el. Ebben a félévben Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, illetve Kis Hajni kortárs alkotó érkezik, tőle a Külön falka című alkotást láthatjuk március 2-án. Szabó Istvántól Az apa című filmet tekintjük meg, amelyet azért tartok fontos alkotásnak, mert a szüleinkkel való kapcsolat – akár példaképek, akár komplex a viszonyunk velük – mindenképpen központi téma valamennyiünk számára.

„A Corvinus Filmklubja egyedülálló, mert alumni tagjaink számára is megnyitottuk a kapukat. A különböző generációk egyvelegéből rendkívül inspiráló beszélgetések alakulnak ki, amelyek segítenek, hogy különböző percepciókkal és szempontokkal ismerkedhessünk meg a filmben megjelenő témák kapcsán.”

- Milyen tudásra tehetnek szert a résztvevők?

- Elsősorban megismerhetik a filmográfiai adatokat és láthatják a filmet. Másodsorban pedig a beszélgetés az, ami fejleszti a kritikus gondolkodást. Őszinte vélemények, gondolatok, érzések – ezek mind elférnek a Filmklub esernyője alatt. Itt ugyanis bármilyen megosztó témáról nyíltan lehet beszélgetni.

„Ezek nem nyakkendős-öltönyös helyzetek. Sokszor nagyon közvetlen légkör alakul ki egy-egy beszélgetésen, amelyben közéleti témák, társadalmi problémák, gazdaságtörténeti jelenségek kerülnek felszínre.”

Éppen ezért szeretnénk szintet lépni, mégpedig azáltal, hogy felajánljuk a szakkollégiumoknak a pont értékű részvételt. Célunk, hogy ne csak diplomával, hanem tág látókörrel, élénk szociális kapcsolati hálóval és magas kulturális ismeretekkel rendelkező embereket képezzünk – ez pedig szerepel valamennyi szakkollégium célkitűzései között. Úgy látom, hogy az a fajta bölcsész tudás, amit egy ideig nélkülöztek és lenéztek, egyre fontosabbá válik a gazdasági életben. Manapság nagy jelentőséget tulajdonítunk a soft skilleknek, amelyek mind a művészetből, a filmekből, a színházból, az emberi kapcsolatokból erednek. Egy film ezerszer alkalmasabbá tesz bizonyos soft skillek elsajátítására, mint háromszáz kognitív tanulmánykötet elolvasása. Terveink között szerepel az is, hogy külföldi hallgatóink számára angol nyelven feliratozott filmeket is vetítsünk, így közvetlen módon ismerhetik meg a magyar történelmet, kultúrát.

maraton_lead_apa_szovari_gyula.jpgforrás: filmarchiv.hu

- Hogyan látogatható a rendezvény, és hol lehet tájékozódni a részletes programkínálatról?

- Az egyetemen elhelyezett plakátok tartalmazzák a tematikát és az aktuális filmet, valamint a program az Egyetem Facebook oldalán is mindig megtalálható. Valamennyi vetítés ingyenesen látogatható. Üdítőt, rágcsálnivalót hozhatnak az érdeklődők, de mindenkit arra kérünk, hogy kulturáltan fogyasszon.

kulonfalka_1.jpgforrás: Nemzeti Filmintézet

Egy film ezerszer alkalmasabbá tesz bizonyos soft skillek elsajátítására, mint háromszáz kognitív tanulmánykötet elolvasása – Szabó István is vendége lesz a tavaszi Filmklubnak Tovább
Kult Köz – Izgalmas programokat hoz a tavaszi szél

Kult Köz – Izgalmas programokat hoz a tavaszi szél

kepek_evtervezo_cikkbe_7.png

Végre érkezik a március, így a téli álmot alvók is előbújhatnak forró csokival és puha takaróval bélelt vackukból. Ennek alkalmából számos szórakozási lehetőség közül válogathatnak, és akkor sincs gond, ha az időjárás kicsit még borongós marad: művészeti kiállítások, izgalmas filmek és a nyár fesztiválhangulatát idéző koncert várja a kimozdulni vágyókat.

Borítókép: Canva

CMAX // Művészeti Fesztivál Olay Hanna

A Corvinus Művészeti Akadémia (CMA) az egyetem művészeti fókuszú diákszervezete, melynek célja becsempészni a művészetet az egyetemi hétköznapokba. Tagjai maguk is alkotnak, valamint rendezvényeket szerveznek különböző művészeti témákban, legyen szó képzőművészetről, irodalomról, zenéről, kiállításról, beszélgetésről vagy koncertről. Tízéves fennállásukat fesztivál keretében fogják ünnepelni a teljes tavaszi félév során, a különböző hónapokban a különböző művészeti ágazatokra fókuszálva. A CMAX Művészeti Fesztivál március elsején veszi kezdetét, és az első hónapban a képzőművészeti tematikában kiállítást szerveznek saját alkotásaikból, melyet az egyetemen tekinthet meg a hallgatói közönség.

328249237_721325589402908_4002919807779924936_n.jpgForrás: Facebook

Péterfy Bori & Love Band @ Budapest, A38 Olay Hanna

A tél végi, tavasz eleji időszakban még bőven találhatunk klubkoncerteket a fővárosokban és a nagyvárosokban, így a legtöbb nagy beltéri koncerthelyszín továbbra is teret enged a hazai alternatív és underground szféra zenekarainak arra, hogy szórakoztassák közönségüket. A budai rakpart újbudai szakaszának közelében lehorgonyzott A38 Hajón például Péterfy Bori fog koncertezni zenekarával, a Péterfy Bori & Love Banddel március 4-én, este fél kilenctől. Az énekesnő eredetileg színész volt, de 2007 óta saját zenekarával zenészként dolgozik, az alternatív rock és a popzene határán mozogva olyan híres számok köthetőek a nevéhez, mint például a Hajolj bele a hajamba.

thumb_107534_1200_0_0_0_auto.jpgForrás: a38.hu

Filmszerész filmklub extra: Volt egyszer egy nyár Olay Hanna

A Volt egyszer egy nyár amerikai-angol produkcióban készült, és március 9-én debütál a hazai mozikban, azonban aki nem szeretne eddig várni, már premier előtt megnézheti a filmet a Művész, illetve a Corvin Moziban. Ráadásul március 4-én a Művész Mozi különleges lehetőséggel kapcsolja össze a mozizás élményét, mivel lehetőséget kínál a film alapos kitárgyalására is: a Filmszerész filmklub extra alkalmán a közös filmnézést beszélgetés követi. A Volt egyszer egy nyár a tizenegy éves Sophie kamaszkorba való belépését és felnőtté válási folyamatait követi végig egy régi, apjával töltött nyaralás emléke köré építve. Ahogy azonban egyre jobban átlátja a világot és környezetét, több téren is csalódik édesapjában.

volt-egyszer-egy-nyar--148982.jpgForrás: filmkatalogus.hu

Káva Kulturális Műhely MU Színház: Sziget Olay Hanna 

A Káva Kulturális Műhely (vagy Káva Színház) huszonhat éve meghatározó tagja a magyar alternatív színházi szcénának. Céljuk, hogy előadásaikat olyan társadalmi kérdések és problémák köré építsék fel, amelyek mindenkit érintenek, és mindenkinek meghatározzák az életét, vagy a környezetét. E cél mentén igyekeznek minél jobban bevonni a nézőt is, és interaktiív előadásaikban a közönséget döntési helyzetekbe állítani, ugyanis hisznek abban, hogy képesek felelősségteljes döntést hozni egy idegen világban is, melyet az aktuális darab épít köréjük. Március 1-jén, szerdán 19 órától a MU Színházzal közös produkcióban játsszák Hagalin Bjornsdottir A Sziget című regényének színpadi feldolgozását, melyben egy elzárt világban működő demokrácia kérdésfelvetését járják körbe – ez alkalommal is a nézők bevonásával.

kava-kulturalis-muhely-mu-szinhaz-sziget-474-279-183938.jpgForrás: jegy.hu

Veszélyes lehet a fagyi – Olay Hanna

A Veszélyes lehet a fagyi tavaly novemberben került a mozikba, Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmjeként. A rendező korábban kisfilmekkel már nagy sikert aratott a szakma körében, azonban ez a műfaj gyakran kevésbé jut el a nézőkhöz, így most ismerhették meg csak igazán, a már régóta felismert, nagy potenciállal rendelkező művészt. A film a pályakezdő művészeket támogató program, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának segítségével készült, és egy egypetéjű ikerpár történetét dolgozza fel. A nagyon más anyagi, társadalmi és családi körülmények között élő két lány ugyanúgy a másik életére vágyik, és féltékeny testvére helyzetére, egészen addig, míg megérkezik az életükbe Patkós Márton Ákos szerepében, és bizonyos fokig felforgatva hétköznapjaikat végül egyre közelebb hozza egymáshoz a Stork Natasa által játszott ikerlányokat.

313953834_568013221991123_1052480418812028226_n.jpgForrás: Facebook

Isten haragja – Kelle Fanni

Ha rejtélyekkel és izgalmakkal teli drámára vágyunk, akkor a Netflix 2022-es Isten haragja című filmje megfelelő választás lehet számunkra. A mű cselekménye Luciana és a híres író körül forog, akiket régen összekötött a közös munka. A férfi többnek gondolta a munkakapcsolatot és egy félreértés végett megromlott viszonya a lánnyal. Ezt pereskedés és az író családjában bekövetkezett szörnyű tragédia követte. A következő években Luciana sorra vesztette el rokonait, akinek meggyőződése volt, hogy a férfi az okozója a haláleseteknek. Annak érdekében, hogy a lány kiderítse az igazságot, újságíró ismerőséhez fordult. A történet feszült hangulatú, végig fenntartja a figyelmet, és nem várt fordulatokkal lep meg. Az alkotást Sebastián Schindel rendezte, főbb szerepekben Diego Peretti, Juan Minujín és Macarena Achaga látható.

isten-haragja-2022.jpgForrás: online-filmek.me 

Hirtelen 70 – Kelle Fanni

Fergeteges vígjátékkal veszi kezdetét a tavasz. Érkezik a hazai mozikba a Hirtelen 70 című film, amely az előzetes alapján rengeteg derűs pillanatot tartogat számunkra. A történet főszereplője egy író és önjelölt influencer, akit meghívást kap barátnője lánybúcsújára. Egy átvirrasztott éjszaka után azonban arra ébred, hogy 70 éves önmaga néz vissza rá a tükörből. Mack végre nem érzi magán a kényszer súlyát, és elindul saját útján. Időközben népszerű influencerré válik, ráadásul egy románc is kezd kibontakozni közte és kutyaszittere közt. A filmet Katie Aselton és Matthias Steuer rendezte,  főbb szerepekben Diane Keaton Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas színésznőt láthatjuk.. Az alkotás március 2-től tekinthető meg, többek között a Cinema Cityben és a Sugár Moziban.

5691-hirtelen-70.jpgForrás: mozipremierek.hu

Deim Pál – Csendek – Az életmű új rétegei – Kelle Fanni

Érdekel a festészet? Szívesen kalandoznál egy felújított galéria remekművei között? A Ferenczy Múzeum és a Virág Judit Galéria együttműködésében született meg a Csendek elnevezésű tárlat, amely Deim Pál Kossuth-díjas festőművész képeit tárja a szemünk elé. A festő az 1960-as években megjelent magyar neoavantgard jegyében alkotott. Vizualitására jellemző néhány visszatérő motívum, és ezek variációjának vásznon való megjelenítése. Művészetének jellemvonása az emberközpontúság, a geometria és az absztrakt ábrázolás. A galéria ingyenes programokkal (előadásokkal, tárlatvezetéssel, foglalkozásokkal) várja vendégeit. A héten február 28-án 17:00 órakor Kolozsváry Marianna, valamint március 3-án ugyanebben az időpontban Hársfalvi Magdi művészettörténészek tárlatvezetésén vehettek részt. Az életmű-kiállítást március 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Virág Judit Galériában.

28720-budapest-tarlatvezetes.jpgForrás: programturizmus.hu

Turbina nyitóhétvége – Kelle Fanni

Az underground kultúra fellegvára, a Turbina felejthetetlen nyitóhétvégével és színes programokkal készül március első hétvégéjén. A kulturális központ 2021 októberében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, változatos összművészeti közösségi teret kínálva számunkra. A komplexumban található galéria, bisztró, belső udvari kocsma, egy nagyobb és egy kisebb koncertterem, valamint rendezvényterem és irodák is. Az utóbbiak kreatív projektek fejlesztésének helyszínéül szolgálnak. A szervezők a háromnapos nyitóünnep keretein belül színházzal, kiállításmegnyitóval és élőzenével is készülnek. A csütörtök esti színházi fellépésre külön kell jegyet váltani, péntekre és szombatra pedig limitált számban kedvezményes kombinált belépőjegyeket vásárolhatunk. A program március 3-án 18:00 órakor kezdődik és március 5. hajnal 4:00 óráig tart.

329359600_581444743546125_7905941080771373227_n.jpgForrás: Facebook

Mozart-nap 2023 – Dobos Eszter

Wolfgang Amadeus Mozart: az énekórák tananyaga, A varázsfuvola zeneszerzője, a Kis éji zene alkotója, csodagyerek. Sokféleképpen lehet rá hivatkozni, ám az biztos, hogy nevével és leghíresebb alkotásaival még az is találkozott, akit kevésbé érdekel a művészet ezen ága. Nevét őrzi csokigolyó, múzeum, film, musical és számtalan zenetanuló vizsgaelőadása is, a Concerto Budapest pedig immár hatodik éve egynapos koncertsorozattal állít emléket a máig népszerű zeneszerzőnek. Március 5-én, a Zeneakadémia Nagytermében négy, az életműhöz illően változatos műfajokat felvonultató koncertet hallhatnak az érdeklődők: a 11:00 órai kezdésű Nyitókoncertet a Zongoranégyes és zongoraötös követi 14:00 órakor, majd 16:30-kor a Szimfónia és sinfonia concertante következik. A rendezvény a 19:30-kor kezdődő Zárókoncerttel ér véget. A műveket olyan fantasztikus zenészek varázsolják elénk, mint Mihail Pletnyov, a híres zongoraművész és Takács-Nagy Gábor, a Concerto Budapest visszatérő vendégkarmestere, aki egyben az esemény házigazdája is lesz.

image_24.pngForrás: Facebook

Art and Antique – Dobos Eszter

Összesen 37 kiállító várja a látogatókat a március 2. és 5. között megrendezett Art and Antique Kortárs és klasszikus művészeti kiállításon és vásáron. A Budapesti Corvinus Egyetemtől pár percnyi sétára elhelyezkedő Bálnában kortárs és klasszikus galériák, aukciósházak és műtárgykereskedők kínálják eladásra gyűjteményük darabjait. Az esemény kiállításként is funkcionál, így a tárlatvezetés sem maradhat el, amelyet a kiállítás honlapján jelzett időpontokban Antalffy Péter művészettörténész fog tartani. Az érdeklődők olyan alkotásokat láthatnak (és vásárolhatnak) majd, mint a magyar plakáttörténet 100 évét átfogó és azon munkákat felvonultató Budapest Poster Gallery ritkaságai és a Virág Judit Galéria csodálatos festményei, amelyek között Vaszary János virágos csendélete és Csontváry Kosztka Tivadar egyik alkotása is szerepel, ám hogy pontosan melyik, arról a megnyitóig csak találgatni lehet. A látogatók nyereményjáték keretében egy nagy értékű ékszerszettet nyerhetnek. A szervezők a társadalmi felelősségvállalást is szem előtt tartják, így az axioart támogatásával jótékonysági online aukciót rendeznek, amellyel ezúttal az Operaház Balettnövendékeiért Alapítványt szeretnék támogatni. Az esemény ráadásul nemcsak úgy véget ér majd; március 4-én 19:00 órás kezdéssel egy igazán hangulatos afterpartyval búcsúznak el.

art_and_antique.jpgForrás: Facebook

Kult Köz – Izgalmas programokat hoz a tavaszi szél Tovább
Pénztárcabarát programok ma estétől minden estére!

Pénztárcabarát programok ma estétől minden estére!

maesteszinhaz.jpg

Az egyetem mellett sok diák számára háttérbe szorulhatnak a kulturális programok. Bemutatjuak a Ma este Színház! felületét, ahol last minute jegyek találhatók színházi előadásokra, fél áron.

Írta: Fiar Mitra; borítókép: maesteszinhaz.hu

A maesteszinhaz.hu lényege, hogy összeszedje az összes megmaradt jegyet az aznap esedékes, last minute előadásokra. A jegyeket az utolsó pillanatig, csökkentett áron vásárolhatjuk meg, így gyakran találhatók a felsorolásban 1000-2000 forintos jegyek kifejezetten színvonalas műsorokra. A félárú jegyek minden nap éjfél után frissülnek, a kínálatban pedig általában széles a választék: vígjátékok, stand-up show-k, gyermekműsorok, táncelőadások, drámai színdarabok várják a nézőket nap mint nap.

nevtelen.pngForrás: maesteszinhaz.hu

A kezdeményezés célközönségébe nem csak azok a színház-szeretők tartoznak, akik szívesen szórakoznának úgy, hogy közben spórolnak is, hanem azok is, akik a barátokkal való közös program gyanánt a mozizás helyett más kulturális eseményre is szívesen ellátogatnának. 

A Ma este Színház! partnerei közé tartozik a legtöbb magyarországi színi társulat, így minden egyes nap akár 35-40 előadás közül válogathatunk. Találhatunk jegyet többek között a Vígszinház, a Magyar Állami Operaház, a Pesti Színház, a Radnóti Színház, a József Attila Színház, de a Szkéné Színház társulatainak, valamint akár a Zeneakadémia,  a Fővárosi Nagycirkusz, a Nemzeti Táncszínház és a Csodák Palotája előadásaira is.

A honlap hasznos lehet azoknak, akik reggel felkelve még nem tudják pontosan, merre vezet majd az estéjük, vagy nem rendszeres színházlátogatók, de szeretnének kipróbálni valami újat, valamint egyszerűen minden érdeklődőnek, aki  a kedvezményes jegyet engedheti meg magának.

Pénztárcabarát programok ma estétől minden estére! Tovább
Ne tűnj el az éterben! – februárzáró programok

Ne tűnj el az éterben! – februárzáró programok

kepek_evtervezo_cikkbe_6.png

Nyakunkon a február vége, ami azt jelenti, hogy hamarosan itt a tavasz. Ennek örömére stíluskavalkádban úszó koncertekről, irodalmi, társadalmi előadásokról, medvés könyvbemutatóról, ismert újságírók vitájáról, éneklő házról, kipróbálható E-bike-okról olvashatsz.

Borítókép: Canva

Eltűnt – Kelle Fanni

A 2018-as Keresés nevű thriller nagy sikert aratott hazánkban is, amelyben egy apa – lánya megtalálásának érdekében – az interneten kutat válaszok után. A film alkotói most folytatással készülnek, hogy ismét egy rejtélyes nyomozásra hívjanak. Az Eltűnt című alkotásban egy tinilány édesanyja elutazik otthonról, azonban nem tér haza a nyaralásról. Lánya az online térben kezd információkat gyűjteni, amely ugyanolyan veszélyeket rejt, mint az offline tér. A világhálón azonban olyan tényeket tár fel, amelyek megváltoztatják édesanyjáról és a hozzá közel állókról alkotott véleményét. A filmet Nicholas D. Johnson és Will Merrick rendezésében, Tim Griffin, Ava Zaria Lee, Nia Long, Joaquim de Almeida és Thomas Barbusca főszereplésében tekinthetik meg az érdeklődők február 23-tól a mozikban.

5695-eltunt.jpgForrás: mozipremierek.hu

Rachel Hollins – Széttört álmok – Kelle Fanni

Érezted már valaha úgy, hogy romokban hever az életed, esetleg most vagy abban az állapotban? A The New York Times sikerlistás szerzője ezúttal olyan kötetet tett le az asztalra, amiben biztosan nem fogsz csalódni. Rachel Hollins Széttört álmok című könyve mentsvár lehet minden olvasó számára, akinek összecsaptak a feje fölött a hullámok vagy meg szeretné érteni, mi történt vele élete legrosszabb időszakában. A könyv útmutatóul is szolgálhat a jövőre nézve, ha gödörbe esnél és nem látnád a kiutat. Az írónő kendőzetlenül ír saját megpróbáltatásairól is, hogy az olvasó ne érezze egyedül magát. Rachel hangsúlyozza, hogy ezek az embert próbáló időszakok értékessé és a személyes önmegvalósulás eszközeivé válhatnak. A gyakorlati példákat is tartalmazó kötet segít lépésről lépésre feldolgozni a fájdalmat.

httpsmoly_hu.jpgForrás: moly.hu

Nők Magyarországon III. – Fábián Évi fotográfus kiállítása – Kelle Fanni

Mindig is fontos szerepet töltött be egy népről alkotott képben a nők szerepének, helyzetének, megítélésének, viszonyulásának kérdése. Hazánk még mindig nincs az élvonalban a nők reprezentációját illetően, ezért Fábián Évi fotográfus úgy döntött, a Nők Magyarországon című kötetében illusztrálja azokat a hölgyeket, akik értékteremtő példaképként szolgálhatnak mindannyiunk számára. A 88 fotóból álló tárlat először az Eötvös10 Művelődési Házban tekinthető meg. A modellek között találhatunk sportolót, vállalkozót, énekest, valamint gasztrobloggert is. A kiállítás keretein belül február 25-én 18:00 órától storytelling esttel és finisszázzsal várják az érdeklődőket. A Nők Magyarországon III. február 27-ig, minden nap 9 órától este 18 óráig várja a látogatókat.

fabian1.jpgforrás: eotvos10.hu

Rúzsa Magdi – Kelle Fanni

A Máté Péter-, Artisjus-, kétszeres Fonogram- és négyszeres Petőfi Zenei díjas Rúzsa Magdi, a Megasztár tehetségkutatójának harmadik győztese újabb ámulatba ejtő koncerttel készül a rajongóknak. A magyar énekesnő, dalszövegíró és dalszerző 2006 óta töretlen sikernek örvend, mindemellett képviselte már Magyarországot is az Eurovíziós Dalfesztiválon Helsinkiben. Rúzsa Magdi többszörös arany és platinalemezes, valamint számos díj, kitüntetés birtokosa. 2020-as produkcójával harmadszorra adott dupla telt házas koncertet a Budapest Arénában. Fellépésén felcsendülnek majd a mindenki által ismert slágerek, valamint meglepetés dalokkal is készül a művésznő a résztvevők számára. A koncerten február 24-én vagy 25-én vehetnek részt a Papp László Sportarénában az érdeklődők, 20 órási kezdéssel.

siqg_960_360_jpeg.jpgForrás: eventim.hu

Társadalmi traumák és művészeti felelősség – Olay Hanna

A Független Színház, avagy Independent Theather 2007 óta tevékenykedik különböző művészeti és oktatási projektek összeállításával, hogy egy jobb és nyitottabb országért tehessünk közösen. Céljuk a különböző származású emberek integrációja a társadalomba és az elfogadás, az össztársadalmi együttműködés növelése. Színházi produkcióik is ezen kérdések és célok köré épülnek, melyek alternatív színházi nyelven szólnak a közönséghez. Február 23-án, csütörtökön 18 órától a 14 évvel korábban történt roma-gyilkosságok apropóján levetítik a közvetlenül a tragédia után készült, a problémát elemző darabjuk felvételét, majd olyan alkotókat vesznek részt a közönségnek szóló beszélgetésre, akik szintén feldolgozták a témakört. Az est központi kérdései többek között a következők lesznek: mennyiben szabad a művészetnek friss, fájó és traumatikus társadalmi témákkal foglalkoznia? Hogyan lehet az érintettek méltóságát tiszteletben tartva megmutatni olyasmit, amiről nem szabad megfeledkeznünk? A romák elleni gyilkosságok kapcsán mennyiben érdemes az áldozatok elvesztésére, a közösségük jellemzőire vagy éppen egyéni értékeikre felhívni a figyelmet? A résztvevők a bejáratnál elhelyezett adománygyűjtő perselybe tehetik az adakozni kívánt összegüket.

 

A Kutya Vacsorája évnyitó hangoskodása a Muzikumban – Olay Hanna

A Kutya Vacsorája a Quimby zenekarból ismert Varga Líviusz köré épül, mint frontember és dalszerző. A zenekarból ismert sanzonos, néha népzenei elemeket tartalmazó, de a jazz és az elektronika felé is nyitó zenére sokban hasonlít A Kutya Vacsorájának produkciója is; ahogy ők fogalmaznak, egy stíluskavalkádba keveredik a hallgató. A közönséget is egy ilyen élményre invitálják február 25-én, szombaton este 20 órától, a Muzikum színpadán. A belvárosi helyszín a Kossuth Klub formájában működik kulturális központként, így jelenleg is hasonló profillal ad otthont számos könyvbemutatónak, beszélgetésnek vagy kisebb koncerteknek. A szervezők javasolják az időben való érkezést a hely befogadóképességére való tekintettel. A Múzeumkertre néző épület aljában Fördős Zé étterme működik All About Street Food néven, így akár egy vacsorával is egybeköthetjük a koncert hallgatását.

https_akutyavacsoraja_hu.jpgForrás: a kutyavacsoraja.hu

Holtszezon Irodalmi Fesztivál – Olay Hanna

A magyar kulturális szféra kiemelkedő helyszínévé válik idén Veszprém városa, mivel a Balaton-parti kisváros nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban. A fővárostól mintegy másfél óra autóútra, vagy két órányi vonatútra elhelyezkedő dombok adnak otthont számos izgalmas rendezvénynek, többek között a Holtszezon Irodalmi Fesztiválnak is. A királynék városa a február 23-26-i hétvégén megtelik olyan különlegeses eményekkel az irodalmi fesztivál keretén belül, mint boebeck vagy Barkóczi Noémi és Sallai Laci közös koncertje, Beck Zoli és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című előadása, vagy Kemény Zsófi és Agócs Márton közös estje, melyek a POKET szervezésében valósulnak meg. Rajtuk kívül Beton.Hofi, a Platon Karataev, valamint a Mayberian Sanskülotts is fellép, de a résztvevők meghallgathatnak beszélgetéseket, előadásokat és felolvasásokat is különböző irodalmi témákban.

 

A gyűlölet, amit adtál – Olay Hanna

2018-ban jelent meg a The Hate U Give eredeti címmel az amerikai produkció Angie Thomas bestselleréből, mely az  afroamerikai lakosok elleni erőszakot és elnyomást helyezi középpontba. Újfajta és különleges megvilágításba helyezi a sokszor már talán elcsépeltnek érzett problémát, hiszen ezáltal mutat rá arra, hogy mind a két oldal részéről szükség van a nyitásra a másik felé, mindezt a főszereplő, Starr életén keresztül bemutatva. Starr feketék lakta környéken él, ahonnan a távolabbi gimnáziumba jár, főleg tehetős fehér szülők gyerekei közé. Miután gyerekkori barátja rendőri erőszak áldozata lesz, meglepően komoly döntési helyzetekbe kerül, amelyekben a néző sokszor úgy érezheti, valójában nincsen jó döntés, Starr viszont végül mindig megtalálja a helyes utat, így felhívva a figyelmet számos olyan társadalmi problémára a témával összefüggésben, amely elsőre talán eszünkbe sem jutna.

https_www_imdb_com.jpgForrás: imdb.com

Zsurnaliszta Vitaest  – Kalánová Barbara

A Zsurnaliszta Vitaest eseménysorozatának keretein belül ismert közéleti újságírók ütköztetik meg egymással véleményüket. A rendezvény célja, hogy klubbeszélgetéseken és valódi vitákon keresztül hozzák közelebb az újságírás világát és a benne szereplő meghatározó személyeket, az újságírókat. Nagy József, a 24.hu újságírója és Szilvay Gergely, a Mandiner munkatársa folytat párbeszédet a magyar közélet és média aktuális kérdéseiről február 23-án. Az est során a közönség tagjai számára lehetőség nyílik arra is, hogy feltegyék kérdéseiket. A Magnet Közösségi Házban 18 órától vehetünk részt a szakmai beszélgetésen, melynek díja 1500 Ft.

Mogyoróssy Ágnes:  Inspiráló vezető – Kalánová Barbara

Kilenc fejlődési szinten keresztül vezeti végig az olvasót Mogyoróssy Ágnes Az Inspiráló vezető című könyvében. A vezetői mestertréner célja segíteni a vezetőket és a vállalkozókat, hogy magasabb küldetéstudat vezérelje őket, és ezen az úton kiteljesedhessenek. Olvashatunk a vállalkozói szintlépés elméleti és gyakorlati oldaláról, szervezeti és vezetési megoldásokról, mindemellett vezetői kommunikációt és coaching technikákat is tanulhatunk. Ha nyitott vagy az új lehetőségekre, fejlődni szeretnél, vezetői pozícióban képzeled el magad és saját vállalkozásba kezdenél, vagy ha csak egyszerűen érdekel az önismeret és szívesen tanulnál a vezetésről, mindenképp ajánljuk Az Inspiráló vezetőt.

Kórusok Téli Éjszakája – Dobos Eszter

Ha tudna mosolyogni, február 25-én bizonyára üvegfaltól üvegfalig érő mosollyal fogadná a vendégeket a Magyar Zene Háza, amely egy este alatt harminc koncertnek ad otthont a Kórusok Téli Éjszakájának alkalmából. A zene szeretetét, közösségteremtő erejét és a közös éneklés örömét képviselő amatőr kórusfesztivált idén hatodik alkalommal rendezik meg télen is, a már tíz alkalmat megérő nyári esemény mellett. Az épület öt párhuzamos helyszínén fellépő kórusokat a szervezők hat kategóriába sorolták: klasszikus, egyházzene, népzene, gyerekkórus, kortárs és könnyű. A 18 órakor kezdődő rendezvény első programpontja az Éneklő Ház: ekkor az este első felében fellépő kórusok a Magyar Zene Házának előcsarnokában 1-1 perces bemutatóval könnyítik meg a választást az előadások között. 20 órakor újabb fellépők mutatkoznak be. Az éjszaka közös énekléssel zárul: az előadók és a közönség tagjai rövid daltanulást követően együtt éneklik el a záródalt. Az érdeklődők 2800 Ft-ért, a Magyar Zene Házának honlapján tudnak jegyet váltani az eseményre, de korlátozott számban a helyszínen is lesz rá lehetőség.

korusok_teli_ejszakaja_forras_az_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook

ANALÓG Magazin Kiállítás – Dobos Eszter

Második születésnapját ünnepli az ANALÓG Magazin, ennek alkalmából kiállítással várják a fotózás és a fotók szerelmeseit. Az ANALÓG Magazin a magyar amatőr analóg fotósoknak biztosít megjelenési lehetőséget, a havonta megjelenő digitális kiadvány számai online ingyenesen letölthetők. A tárlaton a változatos alkotások mellett a képek készülésének körülményeiről, a művész élményeiről, gondolatairól is olvashatunk pár mondatot. A hetedik kerületi Telep művészeti galériában megrendezett ingyenes kiállításon annak a tizenkét alkotónak a képei lesznek láthatók, akik a 2022-es évben alkotásukkal a címlapon szerepeltek. A tárlatot február 22-én, 18 órakor Dragon Zoltán egyetemi oktató és fotográfus nyitja meg, és egészen március 14-ig látogatható: hétfőtől szerdáig 10 és éjfél, csütörtöktől szombatig 10 és hajnali 2, vasárnap pedig 10 és 22 óra között tekinthető meg.

analog_magazin_kiallitas_forras_az_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook

Utazás kiállítás – Dobos Eszter

1978 óta várja változatos programokkal mind a szakembereket, mind a laikus érdeklődőket az ország legnagyobb utazási kiállítása. Ha érdekelnek a különböző kultúrák, szeretsz utazni, esetleg már a nyaralást tervezed, mindenképp ott a helyed a 45. Utazás kiállításon, amelyet február 23. és 26. között, a Hungexpo-n rendeznek meg. A 34 országból érkező, közel 100 kiállító mellett a hazai fesztiválok is bemutatkoznak, és a lakókocsis utazást tervezgetők is hasznos információkkal gazdagodhatnak. A Blogger Corner-en hazai utazók mesélnek élményeikről, tapasztalataikról, míg az újdonságnak számító E-Bike Test & Show tesztpályával és kipróbálható E-Bike-okkal is várják a kalandorokat. Emellett a fenntarthatóság témája is nagy szerepet kap. Az Utazás kiállítással egyidőben rendezik meg a 31. Budapest Boat Show-t is, ahol amellett, ahol megismerhetjük a legújabb innovációkat, bejárhatjuk a hajókat és válogathatunk a hajós kiegészítők, a vizes sportok felszerelései között is. Mindkét esemény látogatói a belépőjegyük mellé egy nyereményszelvényt kapnak, amellyel esélyük lesz megszerezni az idei rekordszámú nyeremény egyikét, amelyek között szerepel fesztiválbérlet, élménycsomag és két főre szóló tenerifei álomutazás is. A diákok kedvezményes áron válthatnak belépőjegyet, de kizárólag helyszíni jegyvásárlás esetében. A megvásárolt belépőjeggyel mindkét kiállítás megtekinthető.

utazas_kiallitas_forras_az_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook

Ne tűnj el az éterben! – februárzáró programok Tovább
Készen állsz, hogy beírd a neved a szakmai életbe? 

Készen állsz, hogy beírd a neved a szakmai életbe? 

oev_hu.jpg

Rangos megmérettetés, szakmai elismerés és kiemelkedően magas pénzjutalom. Ezt kínálja az Országos Esettanulmány Verseny. Jelentkezz most!

Írta: Máriássy Fruzsina; borítókép: oev.hu

Az Országos Esettanulmány Verseny (OEV) valós vállalati problémák megoldására kínál lehetőséget gazdasági beállítottságú hallgatóknak. A versenyen való részvétellel megnyílik a lehetőség az egyetemen szerzett elméleti és gyakorlati tudás alkalmazására élesben. Mindemellett hatalmas szakmai tapasztalat szerezhető, bővíthető a kapcsolati háló, valamint bemutatkozási lehetőség az iparágvezető szaktekintélyek előtt.

forras_oev_hu.jpgForrás: oev.hu

A verseny első fordulóját március 1. és 12. között rendezik meg, online. Ekkor az előzetesen regisztrált csapatoknak meg kell oldani egy cég által adott valós esettanulmányt, amit egy általuk készített prezentációval és vezetői összefoglalóval továbbítanak a zsűrinek. A zsűri ezután kiválasztja a legjobban teljesítő 12 csapatot, akik részt vehetnek az országos fordulón. Fontos, hogy egy egyetemről csupán három csapat indulhat a versenyen, így ha több csapat alakul, az adott egyetem belső fordulót rendez a legjobb három kiválasztásának céljából. A döntőbe jutott csapatokat március 26-án értesítik, a döntőt pedig Budapesten rendezik háromnapos megmérettetés keretein belül, ahol a csapatoknak másik valós problémát kell megoldani.

A döntő fordulót április 1. és 3. között rendezik meg. A szállást az Aquincum Hotel biztosítja, ezzel együtt az ellátásról is gondoskodnak a szervezők. A második esettanulmány megoldására harminchárom óra áll a csapatok rendelkezésére a hétvége folyamán. A résztvevőket díszvacsora, csapatépítő- és különféle networking programok várják, ezzel is garantálva a kiemelkedő szakmai fejlődést.

A jelentkezés feltétele, hogy a csapat mind a négy tagja olyan egyetem hallgatója legyen, amely indít magyar nyelvű gazdasági képzést, illetve mindannyian már tanulmányaik legalább negyedik megkezdett szemeszterében tartanak. A versenyre való jelentkezés február 20-án kezdődik, és csupán egy online form kitöltése szükséges a csapat minden tagjától.

A verseny részvevőinek lehetősége lesz, hogy betekintést nyerjenek egy cég mindennapi életébe, problémáiba és első kézből szakmai tapasztalatot szerezzenek a vállalatok vezetőitől. A háromnapos döntő során Budapesten a többi csapat tagjaival is megoszthatóak a tapasztalatok, építhető a kapcsolati tőke. A résztvevők kipróbálhatják a kreativitásukat, problémamegoldó képességüket, és visszajelzést kapnak a tudásukról. 

A legjobb három csapat pedig pénzdíjazásban is részesül. A harmadik helyezett 200.000 forintot, a második 300.000-et, a győztes pedig félmillió forintot vihet haza.

facebook_comorszagosesettanulmanyverseny.jpgForrás: Facebook

Készen állsz, hogy beírd a neved a szakmai életbe?  Tovább
Becses műkincsek a Budapest ajánlóban – kiállítások a fővárosban

Becses műkincsek a Budapest ajánlóban – kiállítások a fővárosban

kepek_evtervezo_cikkbe_5.png

Ha rendeznének egy kiállítást azokról a kiállításokról, amikről írtunk, biztos hogy népszerű látogatóhellyé válna. Lenne benne LEGO Mona Lisa, képek a régmúlt kutyáiról, illúziókeltő művek, kifordított testek, El Greco festmények, aranykitermelő eszközök, művészek képei a soá utáni évekből, Petőfi versek és még sok minden más, ami nem fért a felsorolásba.

Borítókép: Canva

VAU A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete – Kelle Fanni

Ahogy mondani szokták, a kutya az ember legjobb barátja. A kutyákhoz való kapcsolatunk a régmúltban keresendő, hiszen már a honfoglaláskor megjelent a puli, a középkorban pedig az arisztokrácia vizsla társaságában hajtotta a vadat. Napjainkban a főváros lakosságának negyede tart otthon állatot. Fontos kiemelni eme nagyszerű négylábúak rendkívüli hasznát a segítségnyújtás területén. Ide tartoznak a vakvezető-, és a terápiás kutyák, továbbá a rendőrség és a katasztrófavédelem munkakutyái is. A tárlat igazán színes és gazdag művészet- és társadalomtörténeti anyagban, ahol egészen az ókortól az 1990-es évekig vonultatja fel a kutyák és gazdák históriáit. A kiállított tárgyakat, mozgóképeket, fotókat, tablókat a látogatók különböző blokkokban fedezhetik fel. A kiállítást a BTM Kiscelli Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők március végéig, keddtől vasárnapig – akár kedvencük társaságában – 10:00 és 18:00 óra között.

311153352_181050817778448_6401764518445244782_n.jpgForrás: Facebook

The Art of the Brick – Kelle Fanni

Mit mondanánk, ha a CNN által a világ top 10 kihagyhatatlan kiállítása közé soroltak közül az egyiket megtekinthetnénk, ráadásul a fővárosban? Ha semmiképpen sem hagynánk ki ezt a lehetőséget, akkor a The Art of the Brick-en a helyünk. A tárlaton a New York-i művész Nathan Sawaya – aki 2011-ben elnyerte a Legkreatívabb Szokatlan Művészet díjat az Unique Art Awards-on – alkotásait tekinthetjük meg. A férfi főként háromdimenziós szobrokat és portrékat alkotott LEGO kockák felhasználásával. A bemutatón több, mint 100 kreációt találhatunk, amelyekhez Sawaya 1 millió kockát használt fel. Olyan alkotásokat is szemügyre vehetünk, mint Michelangelo Dávidja, vagy Leonardo da Vinci Mona Lisaja. A népszerűségre való tekintettel a The Art of the Bricket március 5-ig meghosszabbították. A kiállítás hétfőtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között látogatható, a jegyeket  pedig kedvezményesen is megvásárolhatjuk.

dino.jpgForrás: theartofthebrick.hu

Illúziók Múzeuma – Kelle Fanni

A hideg, téli napokon gyakran vágyunk valami igazán érdekes és egyedülálló élményre, amely kicsit feldobja a hangulatunkatl. Az Illúziók Múzeuma pont ilyen hatást gyakorolhat ránk, ahol 8 tematikus szoba és számos installáció, hologram, örvénylő alagút, logikai fejlesztő játék és illúzió várja az érdeklődőket. A kiállítás  az érzékelés és az agy funkcionálására fókuszál. A múzeum egyszerre egy rendkívüli utazás az érzéki csalódás és különböző perspektívák elképesztő világában, valamint egy remek tudásanyag a humán agyról és az ehhez kapcsolódó tudományról. A kiállítás különböző időpontokban látogatható: hétfőtől csütörtökig és vasárnap 10:00 - 19:00 óra között, pénteken és szombaton 10:00-től 20:00 óráig látogatható. A jegy vásárlásakor igénybe vehetjük a diákkedvezményt.

infinity_room-800x0-c-default.jpgForrás: illuziokmuzeuma.hu

Body Worlds kiállítás – élménybeszámoló – Kelle Fanni

A Body Worlds világhírű kiállítás 2022. novemberében költözött be az Etele Plázába és már csak február 19-ig látogatható. Az emberi test anatómiájával foglalkozó tárlat teljes mértékben megfelelt az elvárásaimnak. A kiállítótér két nagyobb teremből állt. Az elsőben megismerkedhettem az emberi test alkotóelemeivel, többek között a csontokkal, izmokkal, ízületekkel, ér- és ideghálózattal, amelyekre iskolai tanulmányaimból már emlékezhettem. Azonban a konzervált emberi részek egyedi betekintést nyújtottak számomra az emberi  test működését, kinézetét illetőleg. A második terem még érdekesebbnek bizonyult, amely már nagyrészt az emberi egészségre fektette a hangsúlyt. Olyan személyekről állítottak ki fotókat, akik már megtalálták a hosszú élet titkát. Emellett megfigyelhettem, milyen szemmel látható károkat tudnak okozni szervezetünkben egyes szenvedélyek, mint például a dohányzás. A kiállítás nem csak tudást ad, hanem képes felnyitni a látogatók szemét és irányt mutatni egy egészségesebb életvitel felé.

bodyworlds-02.jpgForrás: Bodyworldskiallitas.hu

girl’s film club – Olay Hanna

A Falk Miksa utcában amúgy sem ritkák a kortárs képzőművészeti galériák, mondhatni a szcéna egyik központi helyszíne, ezért nem meglepő, hogy a House of Lucie budapesti fotógalériája is itt található. Itt kap helyet idén az Anlog Sparks filmes és fotós díj nyerteseinek pop up kiállítása is. Február 13 és március 2 között fiatal fotós nők munkáit tekinthetjük meg, erre utal a kiállítás címe is: analóg fotósorozatokat láthatunk csupa fiatal női művész kezei közül, akik még nem igazán ismertek. A közönségnek azonban ismerős lehet Szombat Éva, aki 2021-ben elnyerte a Capa-nagydíjat Orgazmust kérek, nem rózsát című sorozatával. Ennek témája a női szexualitás felszabadulása és felszabadítása volt, olyan modellek fotózásával, akik szívesen bemutatták szexjátékaikat.

 

Költő lenni vagy nem lenni – Olay Hanna

A Petőfi Irodalmi Múzeum –hosszú idő óta rendelkezik állandó tárlattal, mely a névadó költő személye, kultusza és munkássága köré épül. A nagy sikerű kiállítás idén, a költő születésének kétszázadik évfordulójára a tárlat új köntöst kapott,  akárcsak a múzeum épülete. A Károlyi-palota és annak udvara is nagy felújításon esett át, a korábbi igazgatóváltást követően. Az új kiállítás fő kurátora Dr. Kalla Zsuzsa, akinek elmondása alapján az új felállásban igyekeztek minél közelebb hozni Petőfi kultuszát és személyét napjaink emberéhez. Ezt leginkább a különböző érzelmekre ható gesztusok, szerepek, alapvető emberi tulajdnoságok köré tematizálódó termek segítségével kívánták elérni. Érdemes figyelni a múzeum honlapját, mert különböző eseményeken meghívott vendégekkel egybekötött beszélgetés keretében mutatják be az egyes termeket.

petofi_irodalmi_muzeum.jpgForrás: pim.hu

Időgép – új válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből – Olay Hanna

A Ludwig Múzeum a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ mellett hazánk vezető kortárs művészeti múzeuma. Saját gyűjteményüket a covid járvány időszakában, egy olyan pillanatban mutatták be újra gondolt kiállítási keretek között, amikor éppen megszokott formában volt látogatható a múzeum. Ez azonban sokaknak nem adott lehetőséget arra, hogy megtekintsék az új tárlatot. A saját gyűjteményt az idő és az időgép motívuma köré rendezték, az idővel foglalkozó, azt értelmezni kívánó, a múltat és a jövőt boncolgató, valamint a halál mint a személyes időnk vége köré építő művek felsorakoztatásával. A 2020. szeptember 1-jén nyílt kiállítás ebben a formában 2023. december 31-ig tekinthető meg.

ludwig_muzeum.jpgForrás: ludwigmuseum.hu

Művészet a soá után – Olay Hanna

A soá a zsidó kultúrában a Holokausztra és a második világháborút követő szenvedésre utal, ami az egész történelmet megrázta, és az egész világot arra késztette, hogy szembenézzen azokkal a szörnyűségekkel, amit a zsidók csoportja ellen vitt véghez – vagy nem? Ezt a kérdést járja körbe a Ludwig Múzeum márciusban nyíló tárlata, mely Boris Lurie és Wolf Vostell ötvenes évekből származó munkáit vonultatja fel. A két művész a fogyasztói társadalom jellegzetes elemeit építette be installációiba, melyek körbejárják a társadalmi szembenézés, feldolgozás kérdését a soára vonatkozóan.  Azt az elég egyértelmű választ adják, hogy a kapitalizmus zökkenőmentesen indult el ismét  az újjáépítés útján, figyelmen kívül hagyva a Holokauszt áldozatait és az okozott traumákat.

 

Nők Magyarországon – Kalánová Barbara

Fábián Évi fotóművész kiállítása, amely a Nők Magyarországon III. nevet kapta, felhívja a figyelmet országunk iránymutató női példaképeire. Az alkotó szerint a kiállítás megszervezésére azért van szükség, mert Magyarország a nők reprezentációjában továbbra sem jár az élen. A fotósorozat harmadik része 88 fekete-fehér portrét tartalmaz, többek között olyan női sportolókról, írókról, vállalkozókról, énekesekről, akik sikeresek, és akikre büszkék lehetünk. A fotográfus szándéka, hogy láthatóvá tegye azt az erőt, tudást és sikert, amivel a képeken szereplő alanyok rendelkeznek. Évi úgy gondolja, hogy láthatatlan hálóval kapcsolódnak a portrékon szereplők egymáshoz. A kiállítás ingyenesen megtekinthető február 26-ig az Eötvös10 Pincegalériában. A látogatás előtt előzetes bejelentkezés szükséges.

nok_magyarorszagon_forrashttpswww_facebook_comeotvos10_1.jpgForrás: Facebook

El Greco a Szépművészetiben – Kalánová Barbara

Első alkalommal látható Magyarországon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz életművét átfogóan bemutató kiállítás. A látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől. A budapesti Szépművészeti Múzeumban látható képzőművészeti alkotások azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon vezetnek végig, ahol a mester megfordult, és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott. A kiállításra a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre és a londoni National Gallery is kölcsönzött alkotásokat. A tárlat február 19-ig tekinthető meg.

el_greco_forras-httpsculture_hu.jpgForrás: sculture.hu

ANALÓG – Kalánová Barbara

Az ANALÓG Magazin két évvel ezelőtti megalakulása alkalmából megrendezett szülinapi kiállításon az elmúlt évad számaiban megjelenő fotósok munkáit tekinthetjük meg. A kiállítás a magazin 2022-es, 12 címlapos alkotójának képeiből áll össze. A Magazinban hazai amatőr filmes fotósok képei és a hozzájuk tartozó sztorik kapnak helyet. Az alkotók közül Járosi Boglárka Alina, Temesvári Levente, Póth Attila, Ács Szabolcs és Michelisz Éva műveit állítják ki.  A kiállítás megnyitóját február 22-én 18:00 órakor Dragon Zoltán egyetemi oktató és fotográfus moderálja. A kiállítás a Madách Imre út 8. szám alatt, a Telep Galériában március 14-ig ingyenesen megtekinthető.

analog_forras-.jpgForrás: analogmagazin.hu

Utazás kiállítás – Kalánová Barbara

Az utazás szerelmeseit várja Magyarország első számú turisztikai kiállítása a Hungexpo-n. A február 23-26. között megrendezett esemény remek találkozóhely mindenkinek, akinek az utazás a szenvedélye. A Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ legnagyobb pavilonjába közel harminc országból érkeznek a kiállítók. A négy napon keresztül zajló nyüzsgő forgatagban számos ország kultúrája, vallása, látnivalói és ízei találkoznak. A kiállításra belföldi díszvendégként a BalatonBike365, kulturális díszvendégként a Liget Budapest Projekt érkezik. A minden évben megszervezett eseményen most először több hazai fesztivál is bemutatkozik. Újdonságnak számít az E-Bike Test&Show, ahol az érdeklődők E-Bike-okat próbálhatnak ki.

utazas_kiallitas.jpgForrás: gotravel.hu

Pénzmúzeum – A pénz útja – Tóth Valter

A pénz útja címmel nyílt állandó kiállítás a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban. Ha kíváncsi vagy a nemesfémbányászat magyarországi fénykorára, az arany kinyeréséhez használt eszközökre és  érdekel, miért változik a pénz formája, foglalj időpontot a Pénzmúzeum kiállítására. Megtudhatod többek között azt is, mikor ismerünk el egy fizetőeszközt pénzként, mi lenne akkor, ha nem lennének bankok. Választ kaphatsz felmerülő kérdéseidre például  a jegybankkal vagy a világpénzek szerepével kapcsolatban. de a világpénzek szerepéről is szó esik majd. A pénz útja című kiállítás öt fő „csomópontba” sorolva mutatja be a pénz funkcióit, ezzel átfogóbb ismeretet adva egy sokunknak homályos témáról. A kiállítás ingyenesen látogatható, de időpontfoglaláshoz kötött.

image_23.pngForrás: penzmuzeum.hu

Becses műkincsek a Budapest ajánlóban – kiállítások a fővárosban Tovább
Nemzetközi vizeken, avagy hogyan kapcsolódjunk be nemzetközi kutatásokba?

Nemzetközi vizeken, avagy hogyan kapcsolódjunk be nemzetközi kutatásokba?

nemzetkozi2.jpg

Egyre több pályázati lehetőség nyílik mind a hallgatók, mind az oktatók számára, hogy nemzetközi kutatásokba is be tudjanak kapcsolódni. Az elsőre nehéznek és bonyolultnak tűnő folyamathoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat a Kutatásmenedzsment Iroda gyűjtötte össze és osztotta meg a 2023-as Kutatási hét kapcsán.

Írta és borítókép: Orosz Petra

A Budapesti Corvinus Egyetem 2023-as Kutatási hetének záró napjára Dr. Keszey Tamara kutatási rektorhelyettes és munkatársai közösen kértek fel kollégákat, hogy osszák meg tapasztalataikat a nemzetközi kutatások terén egy kerekasztalbeszélgetés során, ezen felül a nemzetközi lehetőségeket és a pályázati felületeket is bemutatták. Lehetőségek az Európai Kutatási Térségben: Hogyan kapcsolódjunk be nemzetközi kutatási pályázatokba? címmel tartott előadást Fekete Judit, a Rektori Szervezet Kutatási rektorhelyettes irodája alá tartozó Kutatásmenedzsment részleg munkatársa.

Kutatási programok

Az Európai Kutatási Térség (European Research Area, röviden: ERA) az Európai Unió által kidolgozott, a kutatás és a fejlesztés területén érvényesülő egységes piac megteremtését célzó kezdeményezés. Célja a kutatási tevékenység hatékonyabbá tétele, és a kutatási erőforrások racionalizáltabb kihasználása az EU-ban. Az alábbi területekből áll: kutatási infrastruktúra, kutatási felsőoktatás, egységes kutatási piac, kutatási fenntarthatóság és fenntartható fejlődés.

A megfelelő kutatási pályázat megtalálásához szükséges meghatározni, milyen a kutatói profil, és ezáltal felmérni, mely Európai Uniós pályázati lehetőségekben érdemes gondolkodni. Kutatási és innovációs területen a Horizont Európa-program jó választás lehet, gazdasági téma esetén az InvestEU, oktatási témában az Erasmus+, digitális téren a Digital Europe, továbbá kulturális témában a Creative Europe programjai kínálják a legmegfelelőbb pályázati alternatívákat.

A Horizont Európa az Európai Bizottság fő kutatási és innovációs programja, melynek célja a tudományos ismeretek és technológiák fejlesztése, illetve átvétele, valamint az Európai Unió versenyképességének növelése. A Horizont Európa lehetővé teszi az együttműködést a kutatók, a vállalatok és a társadalmi szereplők között, és támogatja a kutatási eredmények alkalmazását a gazdaságban és a társadalomban egyaránt.

Az InvestEU az Európai Unió befektetési politikájához kötődő program, melynek célja a vállalatok finanszírozásának támogatása és a gazdasági növekedés elősegítése az unión belül. Az InvestEU vállalati hitelek és infrastrukturális befektetések támogatásával járul hozzá a vállalkozások fejlődéséhez, a munkahelyteremtéshez és az innovációhoz.

Az Erasmus+ az Európai Unió képzési, ifjúsági és sportprogramja, amelynek célja a fiatalok munkaerő-piaci esélyeinek javítása. A támogatás lehetővé teszi az egyetemi hallgatók számára, hogy tanulmányaikat külföldi egyetemeken folytassák, segíti a szervezeteket a nemzetközi együttműködésben, kutatásokban, továbbá lehetőséget biztosít a tanárok, az oktatók és a kutatók képzésére is.

A Digital Europe az Európai Unió digitális stratégiájának programja, amelynek célja a digitális átalakulás előmozdítása és az unió digitális versenyképességének növelése. Lehetővé teszi az uniós szintű együttműködést a kiberbiztonság, a big data és az AI területeken, valamint támogatja a vállalatok digitális átalakulását és a digitális készségek fejlesztését. A program célja továbbá az, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a digitális eszközöket és szolgáltatásokat, valamint hozzájáruljon a fenntartható digitális fejlődéshez.

A Creative Europe az Európai Unió kulturális és kreatív iparágak támogatására irányuló programja, melynek célja az iparágak növekedésének és fejlődésének támogatása az unión belül. Segíti a kulturális és kreatív szektorokat, beleértve a művészeteket, a filmgyártást, a zenét, a designt, az irodalmat és a játékipart, valamint lehetővé teszi az európai szintű együttműködést és a nemzetközi piacra való belépést.

Fekete Judit kiemelte, hogy a téma megválasztása mellett nagyon fontos döntést jelent, hogy milyen szerepben pályázunk; egyéni kiválósági vagy konzorciális (együttműködéses) formában, feladat-, munkacsomag- vagy konzorciumvezetőként, illetve nemzetközi vagy hazai kutatások keretében. Kiemelte, hogy pályázati bírálóként is érdemes tevékenykednie a kutatóknak: „Pályázati bírálóként sokat tanulhatunk, hiszen megtudhatjuk, mitől sikeres egy pályázat, melyek a pozitív értékelés feltételei, majd ezen tanulságokat hasznosíthatjuk később saját pályázási tevékenységünk során is, ezáltal növelve az esélyeinket”.

Pályázati korlátok

Bár a pályázati lehetőségek száma jelentős, a tavaly év végi események nehezítik az európai kutatási életben és programokban való részvételt. Az Európai Bizottság döntése alapján azok a magyar egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, nem kaphatnak további támogatásokat bizonyos EU-s forrásokból. Az Európai Bizottság aggályait elsősorban azt okozta, hogy az alapítványi egyetemek kuratóriumainak közel felében kormánytagok ülnek, továbbá hogy mandátumuk határozatlan időre szól. Ez közvetlenül érinti az Erasmus+ és a Horizont Európa programokat. Visszamenőleg ennek nincs hatása abban az esetben, amennyiben már történt kötelezettségvállalás, azonban a 2022. december 15-e után elbírált pályázatok esetén a támogatás már nem biztosított. Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetemen kívül további 20 felsőoktatási intézményt érint ez a döntés.

A határozat hatására több kormánytag lemondott az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött kuratóriumi tisztségéről, amely alapján február 15-től nem folytatják ilyen szerepben tevékenységüket.

A határozat eltörlése érdekében 2023. március 16-ig kell a magyar félnek egy korrekciós intézkedéscsomagot bemutatnia. „Az Egyetem bizakodik az intézkedéscsomag sikerességében, de egyénileg is fogunk egyeztetni a pályázókkal, hogy milyen lehetőségek állnak fenn továbbra is ebben az átmeneti időszakban. Amennyiben a korlátozás fennmarad, akkor is igyekezni fogunk a kutatók érdekeit képviselni” – emelte ki a kutatási rektorhelyettes asszony.

nemzetkozi1.jpgFotó: Orosz Petra

Tapasztalatok, tanácsok

A nemzetközi kutatási pályázati lehetőségek bemutatása után kerekasztal-beszélgetésre is sor került. Horváth Dóra (Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet, Marketing- és Designkommunikáció Tanszék), Kollai István (Globális Tanulmányok Intézet, Világgazdasági Tanszék), Lőrincz László (Corvinus Institute for Advanced Studies) és Vörösmarty Gyöngyi (Operáció és Döntés Intézet, Ellátásilánc-menedzsment Tanszék) korábbi nemzetközi kutatási tapasztalataikról meséltek, megosztva jó tanácsaikat a hallgatósággal azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes pályázni, mi lehet az elnyerés titka, és miért lényeges a nemzetközi színtéren is jelen lenni.

„Alapvetően nagyon jó pályázni, hiszen közvetlen, együttes munka jön létre, beleláthatunk más műhelyek munkájába, és tényleg csak rajtunk múlik egy sikeres projekt után, hogy további együttműködések alakuljanak ki” – emelte ki Horváth Dóra.

Mindannyian kiemelték, hogy a szakmai networking az egyik legfontosabb eleme a nemzetközi pályázásra való felkészülésnek, hiszen a kutatási együttműködés előkészítése már jóval a pályázat megírása előtt kezdődik.

„Kapcsolatépítés szempontjából jó megoldás lehet egy workshop szervezése a saját kutatási témán belül. Alacsony költségvetésű; meghívsz 20 embert, egy szép városba szervezed, akár Budapestre. A meghívottak jól fogják magukat érezni, és onnantól megjegyzik az ember nevét. Ha van egy élő kapcsolati hálód, onnantól sokkal egyszerűbb nemzetközi kutatásokba becsatlakozni, vagy kapcsolatokat felkeresni kutatással külföldön” – tette hozzá Lőrincz László.

„Igyekezni kell, főleg mester- vagy PhD-hallgatóként, hogy minél több esemény szervezésében részt tudjon venni az ember, hiszen minden e-mail alján ott lesz neved, amit előbb-utóbb megjegyeznek, és be tudsz kerülni a körforgásba. A folyamatos jelenlét bizalmat generál. A pályázat során mindig lesznek akadályok, amiket meg kell oldani, és ehhez szükséges egy bizalmi szint, amit bizony ki kell építeni” – mondta Vörösmarty Gyöngyi.

A bizalom és a precizitás is elengedhetetlen, hogy külföldön jó véleményt tudjanak kialakítani a magyar kutatókról. A korábbi sikeres együttműködések segítenek a nemzetközi láthatóság növelésében, hiszen egyre többen keresik fel az itthoni kutatókat.

„A nemzetközi beágyazottság megvalósul a konferenciákon való részvételen keresztül is. Ezzel együtt pedig a referencia- és a bizalomépítés is lehetséges, illetve egy összeszokott csapat is könnyen kialakulhat, ami szintén nagy előny. Az EU-s pályázatok esetén pedig az a tapasztalatom, hogy aki korábban már nyert, annak könnyebben adják oda a következő pályázás esetén is a lehetőséget, tehát nincs szankcionálás arra vonatkozóan, hogy aki egyszer/kétszer nyert, az már többet nem nyerhet. Ennek inkább pont az ellenkezője igaz, hiszen a korábban elnyert pályázatok referenciaként szolgálhatnak, így kisebb lesz a kockázat” – egészítette ki Kollai István.

Pályázati lehetőségek

A nemzetközi pályázati lehetőségek iránt érdeklődők számára egyéni konzultációt biztosítanak a program szervezői, így bátran lehet keresni az egyetem Kutatásmenedzsment részlegét pontosabb információért a témában! Javaslataik alapján érdemes megfelelő időt szánni a felkészülésre, illetve a lehető leghamarabb felkeresni őket, a pályázás minél korábbi szakaszában.

Miben tudnak segíteni? 

 • Pályázati felhívás keresése 
 • Partner- / konzorciumkeresés
 • Expression of interest, promóciós anyagok készítése
 • Konzorciumi tárgyalások pályázattechnikai támogatása
 • Költségvetés-tervezés
 • Pályázat átolvasása, véleményezése

Ha szeretnéd magad kipróbálni nemzetközi téren, akkor az alábbi pályázati platformokon és szakmai hálózatokon tudsz böngészni kutatások és témák között, valamint bővíteni a szakmai kapcsolataidat: 

A Horizont Európa következő két évben megjelenő pályázatait már most megtekinthetjük, ha fellapozzuk a tematikus munkaprogramokat a pályázati portálon. (Work Programme & Call Documents / 2023-2024)

Nemzetközi vizeken, avagy hogyan kapcsolódjunk be nemzetközi kutatásokba? Tovább
Kult Köz – Bűvészek és művészek, avagy hogyan száműzd az életedből az unatkozást

Kult Köz – Bűvészek és művészek, avagy hogyan száműzd az életedből az unatkozást

greg-rakozy-0lu4vo5ifpm-unsplash.jpg

A Kult Köz bűvészkalapjából ezúttal is változatos programok kerültek elő: a Lehetetlen című bűvészelőadás, a Finn Filmnapok, és a Kék Lagúna premiere mellett kiállítások, koncertek, filmek és vásárok tesznek róla, hogy ajánlóinkkal ezúttal is lehetetlen legyen unatkozni. 

Borítókép: Unsplash

Finn Filmnapok 2023 – Kelle Fanni

A Finn Filmnapokat idén 12. alkalommal rendezik meg. Budapest közismert filmfesztiváljára nem csak azokat a nézőket várják, akik szeretik a finn filmeket, hanem akik érdeklődnek az északi nép élete és kultúrája iránt. A vendégek olyan alkotásokat tekinthetnek meg, mint például a Csajfilm, A 6-os kupé, az Állati jogok, vagy a Favágó mese, amelyet díjjal is jutalmaztak Cannes-ban. A nagyjátékfilmek mellett rövidfilmeket is megtekinthetünk, ezek között magyar és finn alkotások is feltűnnek majd a vásznon. A filmnapokon a fővárosi Toldi Moziban vehetünk részt február 15. és 19. között. Ezen kívül a szervezők két alkotás online vetítésére is készülnek, amelyeket a Toldi Mozi Távmozi oldalán lehet majd megnézni.

finn-filmnapok-2023-223_1.jpgForrás: finnagora.hu

R.M.N. – Kelle Fanni

Február 16-tól vetítik a hazai mozikban az R.M.N. című román-magyar-német nyelvű filmet a román új hullám egyik jelentős képviselőjének, Cristian Mungiunak a rendezésében. Az R.M.N. a falujába visszatérő Matthiasról szól, aki szeretné szerelmét újra felkeresni, valamint fia miatt is aggályok törnek fel benne. A helység baljós félelmet és zaklatottságot áraszt magából. Az alkotást a cannes-i filmfesztiválon mutatták be először. A szereposztásban Macrina Barladeanut, Marin Grigoret, Judith Statet, Ovidiu Crişant, valamint Hatházi Andrást láthatják a nézők. A filmdrámát vetítik többek között a PuskinMoziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban is. A dráma játékideje 125 perc.

5700-r-m-n.jpgForrás: mozipremierek.hu

LEHETETLEN – Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnok estje – Kelle Fanni

Hajnóczy Soma arra vállakozik, hogy újra elvarázsolja a nézőközönséget egyedi trükkjeivel, nagyszabású műsor keretein belül. A bűvészt 2009-ben jutalmazták a Világbajnoki Grand Pix díjjal, valamint a háromévente megszervezett világbajnokság abszolút nagydíjas bűvészeként tartják számon, aki már több, mint negyven ország közönségét ejtette ámulatba. Különböző országok TV showjában is felbukkant már Amerikában, Franciaországban, Angliában, Koreában, valamint Japánban. Csupán hatéves volt, amikor a bűvészet világa magával ragadta. Az illuzionista fő célja a műfaj terjesztése hazánkban. A nézők Hajnóczy Soma rendkívüli előadását februárban és március 13-án is megtekinthetik 19:30 órától a Dumaszínház színpadán. Az esemény időtartama kétszer 40 perc, egy szünettel.

lehetetlen-hajnoczy-soma-ketszeres-buveszvilagbajnok-estje-original-196718.jpgForrás: jegy.hu

Kowalsky meg a Vega – 20 éves jubileumi nagykoncert – Kelle Fanni

A Kowalsky meg a Vega 2003-ban indult útjára, mint magyar rock-központú zenekar, amely a fun rock műfajáról az évek során áttért a populárisabb zenei hangzásra. Szövegeiknek középpontjában az élet értelmének keresése áll, amelyet közérthető módon juttatnak el a közönséghez, ezért a hazai fesztiválok állandó fellépői között tartjuk számon őket. A banda már több elismeréssel büszkélkedhet, mint például a Fonogram díj, valamint az Arany Nyíl díj. A zenekar idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, ennek alkalmából  nagyszabású koncertre készülnek – különleges fény- és látványvilággal, egyedi színpadtechnikai megoldásokkal – a Papp László Budapest Sportarénában. Az estet a No Sugar együttes indítja. Az esemény február 18-án lesz.

kowalsky-meg-a-vega-20-eves-jubileumi-nagykoncert-original-197724.jpgForrás: jegy.hu

A gyáva – Kalánová Barbara

A gyáva című előadást Sarkadi Imre kisregénye inspirálta. A Varju Nándor által írt és rendezett mű főszerepében Janó Anna és Boda Tibor. Az eredeti regényből ismert Éva életébe kapunk betekintést. A nő épp a 30. születésnapját ünnepli, férjnél van 10 éve és fényűző életet él.  Találkozik egy nála tíz évvel fiatalabb fiúval, aki a szerelem, és az új élet lehetőségét kínálja neki, amelyre a nő mindig is vágyott. Lehetséges, hogy Éva is érez valamit a fiú iránt, így nehéz döntésnek néz elébe. Az, hogy Éva melyik utat választja, kiderül az Itt és Most Társulat előadásán február 18-án 19:00-20:30 között a Ráday utca 18.-ban. A jegy ára 2 500 forint.

a_gyava.pngForrás: Facebook

Dollár Papa Gyermekei Kék Lagúna PREMIER – Olay Hanna

A Dollár Papa Gyermekei egy kortárs magyar színházi társulás, akik évek óta készülnek különböző feldolgozásokkal, valamint egyéb, például színházpedagógiai programokkal a közönség számára. Ezúttal az underground kulturális szféra közkedvelt helyszíne, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont következő premierüknek, melynek keretében Henry De Vere Stacpoole műlt század elején írt regényét, a Kék Lagúnát viszik színre. Az előadás már csak abból a szempontból is rendkívül izgalmas művészeti projekt, mivel a közönség nagy része a méltán népszerűvé vált Brooke Shields karrierjének bölcsőjeként emlékezhetnek a filmadaptációra, így van mit lerombolnia a darabnak az előítéletek terén. A premierre február 16-án kerül sor, de február 17-én is megtekinthetjük az előadást, mind a két alkalommal este nyolc órától.

0.pngForrás: trafo.hu

Központ Szülihét – Olay Hanna

A Központ immár tizedik éve működik kitartóan a Madách tér és a Rumbach Sebestyén utca sarkán teret engedve a magyar underground szcéna különböző hullámainak és irányzatainak a kibontakozásra. Ezt a jubileumi fennállást egy teljes szülihét keretében ünneplik – ahogy kell: február 13 és 19 között minden este, hétvégén pedig daytime brunch party-val és egész napos szórakozási lehetőséggel várják az érdeklődőket. Ünnepi fotókiállítással, továbbá hazai és külföldi fellépőkkel egyaránt készülnek, így mindenki megtalálhatja azt, ami személyesen érdekli, legyen szó a magyar vagy nemzetközi alternatív és techno zene különböző alfajairól, más instrumentális hullámokról, vagy esetleg szabad szemezgetésről és ismerkedésről valamilyen új hangzásvilággal.

kozpont_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Pop up X Manyi – Olay Hanna

Vintage és használtruha vásárok a fenntartható öltözködés jegyében sorozatunk eheti részében a Manyi kulturális műhely pop up üzletét hoztuk el. Február 18-án, szombaton, kinyílnak a budai kulturális központ műhely lakásrészlegének ajtajai, és felkerülnek az asztalokra a gardróbok mélyén rejlő trendsetter darabok, melyek új otthonukat és gazdájukat keresik. Retró, vintage és egyedi design termékeket egyaránt eladásra kínálnak, de hogyha már tele lenne a szekrény és úgy éreznénk, hogy átcsúszunk a ló túloldalára, és talán újra a termék-felhalmozás kevéssé fenntartható csapdájába esnénk, akkor egyedi ékszerkínálat is várja az érdeklődőket, mely egytől egyig különböző hazai kortárs művészeket dicsérnek. Ha pedig esetleg mi is megszabadulnánk megunt vagy felesleges cuccainktól, akkor ezt üzenetben tudathatjuk a szervezőkkel, és akár árulhatjuk is őket, hogy aztán még nagyobb büdzsé keretéből tudjunk válogatni a fennmaradó kínálatból.

327058155_711547493694901_5758027046720479348_n.jpgForrás: Facebook.com

32 EXPO egy helyen – Hazai EXPO-sikerek kiállítás – Tóth Valter

Megnyitott a Magyar Nemzeti Múzeum monumentális, évtizedeket felölelő kiállítása. A tárlat a Magyar EXPO-sikerek címet kapta, a szervezők pedig valóban mindent megtettek azért, hogy ezt minél hitelesebben viselhesse. Mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállítással kapcsolatos műtárgyait sikerült összegyűjteni és egy helyen bemutatni. Ilyen például a Viktória-mintás Herendi-készlet, Zsolnay négyalakos állóváza, Térey-ezüstserleg vagy egy legyező a bécsi világkiállításról. Betekinthetünk a magyar képző- és iparművészet mélységeibe de emellett az építészet, a kézműipar, a tudomány- és technikatörténet, a kereskedelem és a vendéglátás is megjelenik a kiállításon, olyan festők műveivel fűszerezve, mint Madarász, Székely, Munkácsy vagy Szinyei Merse. A műtárgyakat egészen augusztus 20-ig megtekinthetik az érdeklődők.

image_22.pngForrás: Facebook

Kult Köz – Bűvészek és művészek, avagy hogyan száműzd az életedből az unatkozást Tovább
Navigátor – Az egyetemi életutad iránytűje

Navigátor – Az egyetemi életutad iránytűje

image_21.png

Az egyetem világába belecsöppenve egy idő után sokan elveszettnek érezhetjük magunkat. A tömérdek lehetőség közül nehezen tudjuk kiszűrni, mi az, ami igazán passzol hozzánk, mi az, ami karrierünk fontos építőelemét képezheti. A Navigátor programot azért hozták létre a Corvinuson, hogy végigkísérje a hallgatót az alapszakos tanulmányok első félévtől a tanulmányok végéig egy tudatos egyetemi életút kialakításában. Ezáltal az alapszak végén magabiztosabban tudja alakítani karrierjét.

Írta: Sie Réka; borítókép: MyCorvinus

Hogy megismerhessük, hogyan és milyen céllal jött létre a Navigátor program, Dr. Vas Réka oktatási rektorhelyettest, Dr. Ásványi Katalint, a Navigátor üzleti felelősét és   Dr. Bodnár Évát, a hallgatói életút koncepció felelősét kérdeztük. Az ötlet, hogy egy karrier-döntéstámogató rendszert fejlesszenek ki, az egyetem átalakulásakor született, így közel két és fél éve dolgoznak a projekten. A Navigátor a 2021/22-es tanév tavaszi félévétől kezdve pilot jelleggel áll a hallgatók rendelkezésére, és a visszajelzések segítségével folyamatosan bővitik, fejlesztik azt. A programot jelenleg a nemzetközi gazdálkodás, a gazdálkodás és menedzsment, valamint a gazdaságinformatikus alapszakos hallgatók tudják igénybe venni első- és másodéven, valamint a kereskedelem és marketing alapszakosok harmadéven, azonban a fejlesztők folyamatosan dolgoznak a többi szak feltérképezésén is.

Dr. Vas Réka szerint azért van nagy szükség erre a támogató rendszerre, mert a hallgatók többsége számára nem könnyű eligazodni  az egyetemi rendszerekben és lehetőségekben. Meglátása szerint ritka, hogy valaki – karrierje szempontjából – konkrét elképzelésekkel érkezzen az egyetemre, és tanulmányai során céltudatosan haladjon abba az irányba. Nagyobb csoportot tesznek ki azok a hallgatók, akik bizonytalanok az egyetemi, illetve a jövőjüket segítő lehetőségekben, vagy akár kicsit elveszettnek is érzik magukat. A Navigátor nekik segít abban, hogy lássák, milyen tantárgyak, események illeszkednek az ő személyiségprofiljukhoz, és milyen készségeiket fejleszthetik velük. A fejlesztők azt szeretnék megelőzni a Navigátor segítségével, hogy a hallgatók motivációhiány miatt, vagy elveszve egy-egy zűrös vizsgaidőszakban elhalasszanak olyan lehetőségeket, amiket később bánnának.

A Navigátor használata nagyon egyszerű. Első lépésként egy kérdőívet kell kitöltened a MyCorvinus oldalán, ami alapján a rendszer egy öt tengelyen inicializált, pókhálószerű személyiségprofilt állít fel, megmutatva a legerősebb kompetenciáid és a hozzád illő karrier típusokat. Ezt követően olyan kurzusokat és egyéb egyetemi tevékenységeket ajánl fel a rendszer, amelyek a céljaidnak megfelelőek lehetnek. A képességeid kiértékelése és a lehetőségeid feltérképezése önmagában is hasznos lehet, ugyanakkor profilértelmezési tanácsadók segítségével személyesen is átbeszélheted, hogy megfelelően tudd értelmezni a kapott eredményeket. Ha azonban többre vágysz ennél, jelentkezhetsz orientációs mentorációra, vagyis egy szakmai beszélgetésre egy akadémiai kollégával, melyben jelenleg tizennyolc oktató vesz részt mentorként. Dr. Ásványi Katalin, mint mentor is részt vesz a programban és az eddigi tapasztalatok alapján is megerősíti, hogy leginkább az információk és lehetőségek megmutatásában és a következő féléves célok kitűzésében tudnak az oktatók segítséget nyújtani, mely a hallgatók oldaláról, mint valós igény jelentkezik. Ezt a beszélgetést akár minden félévben megismételheted, így újult motivációval és friss célokkal tudsz nekivágni az új szemeszternek. A program utolsó szakaszaként pedig egy professzionális karriertanácsadáson vehetsz részt, melyhez a Navigátoron keresztül szintén ingyen hozzáférhetsz.

A Navigátor létrejötte megalapozott pszichológiai elméleteken, valamint a corvinusos hallgatók szükségleteinek felmérésén alapszik. Dr. Bodnár Éva elmondta, hogy a program két alappillére Donald Super életpálya elméletén és John Holland pályaválasztási elméletén alapszik. Az előbbi a személyes fejlődést és karrierorientációt különböző fázisokra osztja, aminek mintájára a korábbiakban tárgyalt három fő fázisra osztották a Navigátor működését. Az utóbbi elmélet segítségével pedig öt egyetemi archetípust (Vállalkozó, Képviselő, Építő, Gondolkodó, Alkotó), valamint ezekkel leírható célorientációs karrierhorgonyokat (Tanácsadó, Elemző, Startupper, Coach, Kutató, Követ, Kreatív) alakítottak ki. A bemeneti mérés kitöltésekor kapott karakterisztika térképed alapján az archetípusok megmutatják, melyek a legerősebb készségeid, míg a karrierhorgonyok az egyetemi képzést követő továbblépési lehetőségeidet mutatják be.

A szolgáltatás szervezőinek tanácsa, hogy ne arra alapozd a jövőd tervezését, hogy mi az, amit biztosan nem szeretnél csinálni. Inkább add meg a lehetőséget a Navigátornak, hogy rámutasson az erősségeidre, és azokat vedd figyelembe döntéseid meghozatalakor.

Ha kedvet kaptál a kitöltéshez, de még maradt benned tisztázandó kérdés a rendszer működésével kapcsolatban, itt tovább tájékozódhatsz.

Navigátor – Az egyetemi életutad iránytűje Tovább
Budapest ajánló – "Vinnélek, vinnélek" avagy ezeket a randihelyeket válaszd Valentin-napra

Budapest ajánló – "Vinnélek, vinnélek" avagy ezeket a randihelyeket válaszd Valentin-napra

alexander-grey-jv_od5cuvfw-unsplash.jpg

Úgy érzed, hogy kifogytál az ötletekből, hogy mit csinálj Valentin napon, vagy épp elvesztél a túl sok lehetőség között? Segítünk! Az exkluzív minigolftól kezdve a jégkorizáson, az akril festménykészítésen, a retro görkorizáson át a szabadulószobáig mindenféle program közül válogathatsz, akár egyedül mennél, akár nem.

Borítókép: Canva

Irgalmasok Veli Bej Fürdője – Kelle Fanni

Ha egy nyugodt, relaxáló élményt szeretnénk adni szerelmünknek, akkor az Irgalmasok Veli Bej Fürdője kitűnő választásnak bizonyul, amelyet a főváros legszebb törökfürdőjének tartanak. A felújított történelmi helyen találhatunk a különböző hőmérsékletű medencéken kívül wellness részleget jakuzzival, gőzkamrával, finn- és infraszaunával, masszázszuhanyokkkal, hydroxeur- és tangentorkáddal, Kneipp-sétálóval, úszómedencével, valamint kérhetünk masszázs szolgáltatást is. A komplexum 80 fő befogadására képes, így a hangulat kifejezetten családias. Hétfőtől péntekig 15:00 és 21:00 óra között, szombaton és vasárnap pedig 6:00 óra és 12:00 óra között, valamint 15:00 órától 21:00 óráig várják a vendégeket.

206677_177701275614988_528008_n.jpgForrás: 2.kerulet.ittlakunk.hu

Sisi szívügyei – Kelle Fanni

A romantikus séta mindig tökéletes választás a közös időtöltéshez. Mit szólnátok egy különleges Valentin-napi sétához a Várkert Bazárban? A Sisi szívügyei elnevezésű programon betekintést nyerhetünk a Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjébe és rejtett lépcsőházába, hogy feltárjuk Erzsébet királyné féltett titkait. Megtudhatjuk, hogy Sisi milyen gyermek, feleség és barátnő volt. Az idő múlásával egyre jobban magyarosodó és szabadságra vágyó királyné vajon hogyan viselte gyermekei elvesztését, milyen volt házassága Ferenc Józseffel? Valóban fontosak voltak számára a magyarok? Milyen szerepet játszott a királynő életében Andrássy Gyula? A sétán mindezen kérdésekre választ kaphattok. Az egyórás programon a párok február 12-én, 18-án, 19-én, 25-én és 26-án vehetnek részt, egyes napokon két időpontban is indul a szervezett séta.

sisi-szivugyei-valentin-napi-seta-a-varkert-bazarban-original-204788.jpgForrás: jegy.hu

Indoor Valentin napi party – Kelle Fanni

Az INDOOR Valentin nap alkalmából fergeteges golfozással készül a pároknak, amely Budapest egyik legexkluzívabb minigolf centrumának tekinthető. Az UV-fényes játékon három különböző világba (dzsungel, világegyetem, horror szoba) csöppenhetnek bele a párok, az élményt pedig élőzene fokozza, ahol romantikus slágerek szólalnak majd fel. Az eseményen fotózkodhatunk Cupido-val, valamint egyedi UV-installációval. A szervezők UV-sötétben foszforeszkáló koktélokkal, UV-arcfestékkel és páros challenge játékokkal várják az érdeklődőket. A programhoz Valentin-napi menü is jár, amely frissen készült paninit, francia hot-dogot vagy nachos tálat, UV szív sütit, valamint 1 pohár pezsgőt tartalmaz. A program február 14-én este 18:00 órakor kezdődik, amelyre a korlátozott számú jegyeket kizárólag online lehet megvásárolni. A belépők 4 óra játékra jogosítanak fel.

indoor-valentin-napi-party-original-205373.jpgForrás: jegy.hu

CorvinICE –  Kalánová Barbara

Tedd a csillagos ég alatti korizással felejthetetlenné a Valentin napot és hozd el kedvesed a CorvinICE-ra! Február 14-én  kellemes zenére mozoghattok a jégen egy pohárka forralt bor vagy más melengető ital társaságában. Az Etele Téren fekvő jégpályán csodálatos estét tölthetsz el kedveseddel. Érdemes kihasználni a friss levegőt az aktív pihenésre az utolsó téli hónapban. A pályára 20:30-tól kísérheted fel a párodat, s egészen 22:30-ig élvezhetitek egymás társaságát. A tökéletes programot ráadásul egyetemista-barát áron hozhatod össze a Corvinus Hallgatói Önkormányzat szervezésének köszönhetően. A helyszínen több meglepetés is várja a szórakozni vágyó párokat.

corvin_ice_forras_httpswww_facebook_comcorvinus_hallgatoi_onkormanyzat.jpgForrás: Facebook 

Közös élményfőzés – Kalánová Barbara

A közös étkezés mindig remek lehetőség arra, hogy időt töltsenek egymás társaságában a párok. Pláne, ha a finomságokat együtt készítik el. Lepd meg párodat a szerelmesek napján és vidd el egy közös élményfőzésre a Casa Pomo d'oro-ba! A Cheftől, Herbai Ramónától minden segítséget megkaptok az ételek megfelelő megalkotásához. A menü tartalmaz Grillezett Szent Jakab kagylót csipkebogyó lekvárrral és gránátalmával, paradicsomos húsgombócot bazsalikommal,  páros tiramisut, amely a Fülledt vágy a pohárban nevet kapta. A fogásokat egy tányérból fogyaszthatjátok el a végtelen romantika fényében. A vacsora közben játékkal is készülnek a szervezők. A nyertes páros jutalma egy üveg Magnum Prosecco, amivel koccinthattok is a felejthetetlen élményre.

elmenyfozes.jpgForrás: casapomodoro.com

LOVE.HU  Kalánová Barbara

Valentin-napon egy szerelmes vígjáték csak jó választás lehet. Ha kifogytál az ötletekből, ülj be a pároddal a LOVE.HU című alőadásra a Fórum Színházba és kövessetek végig kézen fogva egy romantikus történetet. A sztori azzal kezdődik, hogy egy internetes oldalon ismerkedik meg egy középkorú férfi és egy fiatal lány. Az ismerkedés jó irányban halad online, de mi történik az élő találkozásnál? Hogyan lehet közös múltja két látszólagos idegennek és vajon egymásnak szánta őket a sors vagy más utat választ nekik? A Fórum Színház új szereposztású bemutatójában két kiváló színész talál egymásra. A Lengyel Ferenc rendezésében készült magyar vígjáték főszerepében Kiss Anna Laura és Németh Kristóf.

323221082_886926632762766_8592124049626318305_n.jpg

Forrás: forumszinhaz.hu

VELEM FESS  Kalánová Barbara

Maradandó élményben lehet részetek, ha Vanentin-napra a VELEM FESS programját választjátok. Az alkotóműhelyben akril festékkel készíthettek el közösen egy olyan fesményt, ami a szerelmeteket szimbolizálja. A színekben gazdag 40 x 50 cm méretű kép igazán egyedi ajándék egymás számára. Nem számít, ha nem próbálkoztatok még a festészettel, a szervezők minden alapanyagot biztosítanak és maximális figyelmet fordítanak rátok a foglalkozáson. Minden kreativitásotokat kiélhetitek a három órás festésen, közben pedig üdítőt fogyaszthattok és rágcsálnivalót majszolhattok pihenésként. Délelőtti, és délutáni időpontokra is tudtok jelentkezni február 14-én.

324715125_1280142142847435_1675320226132368140_n.jpgForrás: velemfess.hu

Kopaszi-gát – Olay Hanna

A Kopaszi-gát a főváros közkedvelt randihelyszíne, hiszen tökéletes környék, ha egy sétára vágyunk a napfényes téli délelőttökön, vagy a kivilágított estében romantikáznánk. Az újbuda közelében elhelyezkedő kis sziget számos programlehetőséget kínál, kezdve a Dürer Kert színes zenei felhozatalától – amely a Velntin-napi hétvégén is számos szórakoztató programot tűzött ki – a változatos kínálatú étterrmekig, kávézókig, ki- és beülős helyekig. A Kopaszi-gáton nyitotta meg második létesítményét a Café Ponyvaregény is, mely addig is működik, ameddig a Móricz Zsigmond körtérhez közeli, Bercsényi utcai kávézó zárva tart. A forralt bortól kezdve különböző teakülönlegességig számos lehetőség közül válogathatunk, hiszen mi lehetne Valentin-napibb, mint egy forralt borozós séta az esküvőknek is otthont adó helyszínen?

budapest-kopaszi-gat-duna-part-csodalatosmagyarorszag.jpgForrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Valentinder ÁlarcosBál – Olay Hanna

A Pi Slam csapata régóta szervez különböző Slam Poetry eseményeket, legyen szó versenyekről vagy fellépésekről, esetleg tematikus estekről. Ez utóbbi kategóriába sorolható a február 14-i, Valentin-napi kiadás is, mivel nem csak slam poetry versenyről, de jelmezversenyről és párkeresésről is gondoskodnak a szervezők, akik évek óta szívükön viselik, hogy senki ne legyen magányos az év legromantikusabb napján, ezért minden február 14-re készülnek valamilyen eseménnyel. Ezen az alkalmon a támogatói jegyet váltók nem csak a szerelem tematikájába illő írásokat hallgathatják meg Budán, a MANYI kulturális műhelyben, de ugyanúgy megkapják a lehetőséget a beöltözési versenyben való részvételre, vagy a Tinder logikájára épülő társkeresés keretében a balra- és jobbrahúzás, szuperlájkok illetve prémium diszlájkok segítségével történő ismerkedésre. A helyben egymásra találó párokat pedig kifejezetten nekik szóló ital akcióval várják.

kep_4.jpegForrás: Facebook

Hiperkarma Valentin-napi koncert – Olay Hanna

Február 14-én és 15-én az A38 Hajón tart a halloweeni, a karácsonyi és a szilveszteri után dupla valentin-napi koncertet a magyar underground zenei szféra egyik legnépszerűbb zenekara, a Hiperkarma. A koncerten előzenekar fellépése helyett a frontemberrel, Bérczesi Robival készít portrébeszélgetést Péterfy Bori, a műfajban szintén meghatározó, Péterfy Bori and the Love Band énekesnője. További meglepetésekkel is készülnek: BioRoBoT feldolgozást, két új számot, az Óvni Foglak és a Get Close címűt, valamint újonnan összeállt kollaborációk munkáit fogják bemutatni a közönségnek első ízben Budapest egyik kedvenc koncerthelyszínén, ahol kifejezetten nem csak szerelmeseket, hanem bulizni vágyókat is szeretettel várnak.

kep_jpeg_7.jpgForrás: Facebook

Valentin-napi Rollerskate az Akváriumban - Olay Hanna

A retrónál kevés a divatosabb téma napjainkban, így nem meglepő, hogy Valnatin-napon is találunk lehetőséget a hangulat átélésére. Az Akvárium klub február 14-én este 7 órától igazi ‘80-as évekbeli görkorcsolyapályává változik, ahol mindenki felhúzhatja a legsikkesebb kétsoros korcsolyacipőjét – vagy ha véletlenül hiányozna ez a darab a gardróbból, akkor bérelhet is magának. Függetlenül tudásszinttől és korosztálytól Stephany Boateng, aka Ska_phy mindenkit szeretettel vár az oktatásán, így a program azoknak is jó lehetőség akik először állnak kerekeken, de azoknak is, akik már otthonosabban mozognak ebben a fajta mozgáskultúrában. Hasonlóan más programokhoz ez az esemény is egyaránt szól ünnepelni vágyó szerelmeseknek és olyanoknak is, akiket kevésbé hoz lázba a Bálint-nap, így a szervezők mindenkit várnak szeretettel, aki gurulna egy jót a parketten.

kep_1_2.jpegForrás: Facebook

Csodák Palotája – Dobos Eszter

Február 14-én izzani fog a levegő a Csodák Palotájában, ahol három randicsomag közül választhatnak az érdeklődők. Mindhárom csomagban benne vannak a következő programok: a pénztárnál igényelhető térkép iránymutatásával végigjárhatjátok az interaktív játékokkal színesített Randi-útvonalat, és megduplázhatjátok a kémiát is, amelyet közös laborkísérlet során hasznosíthattok. A nap során 4 különböző időpontban tekinthetitek meg a látványos kísérleteket bemutató Öveges színpadi előadást, 18:00 órakor pedig Forró hangulatban címmel tüzes science show veszi kezdetét. A Születés világa nevű kiállítás remek beszélgetésindítóként is működhet bizonyos témák kapcsán. Emellett szabadulószoba vagy különleges moziélmény, illetve a 3. csomag keretében egyszerre mindkettő segít még izgalmasabbá varázsolni ezt a napot. Körmozi, 5D és 9D vetítések közül választhattok, ahol már nemcsak a hangokra és a látványra kell figyelnetek, hanem ködbe vagy füstbe burkolva még a hőmérséklet változását is érzékelhetitek. A Csodák Palotája 4 kihívást jelentő, különböző tudományterületet bemutató szabadulószobát kínál: A mérnök szobájából, a Vészhelyzetből, a Világjáróból és A megújuló városból is kitaktikázhatjátok magatokat.

csopa_hu.jpgForrás: csopa.hu

Valentin-nap a Gödöllői Királyi Kastélyban – Dobos Eszter

Hercegek, hercegnők, kastély, és szerelem – egy valóra vált tündérmesében érezheted magad Valentin-nap alkalmából a Gödöllői Királyi Kastélyban. A parkban február 11. és 19. között Valentin-napi szívvadászattal várják a szerelmeseket. Minden szív egy történetet mesél el.  Megtalálásukat nem nehezítik sárkányok, boszorkányok vagy próbák; csak egy olyan varázslatos, sokoldalú eszközre van hozzá szükség, amely enyhíti a toronyban töltött idő magányát, megkönnyíti a báli ruhák, varázseszközök beszerzését, és egyszerűbbé teszi a tündérkeresztanyával való kapcsolattartást is – szóval ne hagyjátok otthon a mobilnettel rendelkező okostelefonotokat. A program ingyenes, regisztrációmentes. A helyszínen szerelemlakat elhelyezésére is lesz lehetőség, és előzetes időpontfoglalás után a „korszakokon átívelő Valentin-napi Nosztalgiafotó” segíthet megőrizni egy pillanatot ebből a napból.

godolloi_kiralyi_kastely_az_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook 

Exit The Room – Dobos Eszter

A VALENTIN kód használatával 20%-kal olcsóbban foglalhattok szobát az Exit The Room szabadulószobáiba. Az együttműködést, hatékony kommunikációt, gyorsaságot, kreativitást és figyelmet igénylő játék a párkapcsolatokra is pozitív hatással lehet, amellett, hogy egy izgalmas, a sokféle szobának köszönhetően bármikor megismételhető élményt is jelent. Az Exit The Roomnál hét különböző nehézségű szoba közül választhattok: a Zombie-ban az antivírus előállításával megakadályozhatjátok a zombiapokalipszist; a Japan szobában az észrevétlenség és alaposság lesz elengedhetetlen; a Madness-ben pedig az Őrült Professzort kell megállítanotok a terve végrehajtásában, miközben beépültök a kísérleti alanyai közé. A világ sorsa a tét a Bomb-ban, de akár El Dorado kincseit is felfedezhetitek az Azték szobába belépve, és még a börtönből is megtalálhatjátok a kiutat. A 2012-es évek szabadulószobáinak hangulatát idézi a Tetthely ’95, ahol a rejtélyes gyilkossági ügyek helyszíneként szolgáló, kétes hírű motelszobát kell felderítenetek. A kód pénteki és szombati időpontokra nem használható fel.

exit_the_room_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook

FIRST Craft Beer főzdetúra – Dobos Eszter

Ha a Valentin-napra, romantikára és az ehhez kötődő italokra gondolsz, valószínűleg hamarabb jut eszedbe a bor vagy pezsgő, mint a sör – pedig, ha szeretitek, ez is tökéletes választás lehet a szerelem kifejezésére. Ha a te, vagy a párod kedvenc alkoholos italai között előkelő helyet foglal el a sör, és arra is kíváncsiak lennétek, milyen lépéseken megy keresztül, mielőtt elétek kerül, a FIRST Craft Beer főzdetúrájára szóló belépőjegy igazán rendhagyó és különleges Valentin-napi ajándék lehet. A sörfőzdében megismerhetitek a magyar kraftsör készítésének folyamatát az alapanyagoktól egészen a palackozásig, és természetesen nem kell szomjasan távoznotok; minden résztvevő 4x2dl csapolt sörrel ünnepelheti meg a folyamat végső termékének létezését. Heti 4 alkalommal indítanak túrát, ami nagyjából 60 percig tart: csütörtökön és pénteken 19:00-kor, szombaton pedig 18:00-kor és 19:15-kor is. Valentin-nap alkalmából február 14-ig most kedvezményesen, 12 990 forint helyett 11 990 forintért vásárolhatjátok meg a páros főzdetúrajegyet; időpontot a honlapukon megadott email címen keresztül tudtok foglalni.

first_craft_beer_facebook_oldala.jpgForrás: Facebook

Budapest ajánló – "Vinnélek, vinnélek" avagy ezeket a randihelyeket válaszd Valentin-napra Tovább
Terült asztalkánk – és ami mögötte van

Terült asztalkánk – és ami mögötte van

diofasi-kovacs_orsolya_4_v1.jpg

Valószínűleg neked is ismerős a híres népmesei mondás: Terülj, terülj, asztalkám! A mesében így varázslatos módon ott terem minden, amire az éhes ember éppen vágyik. A valóságban, sajnos, ez nem így működik – de vajon mi van a tányérunk és a termőföld között? A Kutatási Héten az élelmiszer ellátási lánc területén született kutatások is bemutatásra kerültek.

Írta: Dobos Eszter; Borítókép: Hegedűs Krisztián

2023 januárjában is megrendezték a Budapesti Corvinus Egyetemen már hagyománnyá vált Kutatási hetet, amely minden félév végén lehetőséget ad az érdeklődőknek arra, hogy betekintést nyerjenek a változatos területeken zajló kutatásokba; különböző témájú konferenciákon, előadásokon és workshopokon vehetnek részt. Hallgatóként többet megtudhatsz a téged érdeklő témákról, megismerheted több oktató kutatási területét, ami akár a szakdolgozati konzulens választásnál is hasznodra lehet, és természetesen a kutatói pályáról álmodóknak is megéri ellátogatni az eseményre. A Kutatási Hét a kutatóknak is értékes alkalom, ahol bemutathatják munkájukat, eredményeiket, melyek kapcsán olyan izgalmas párbeszédek is kialakulhatnak a jelenlévők között, amelyek új szempontokat, továbbgondolási lehetőségeket nyitnak meg a kutatásukban.

A január 23-ai kezdőnapon kapott helyet Az élelmiszer ellátási láncok kihívásai című előadássorozat is, amelyet Diófási-Kovács Orsolya szervezett, (aki egyben kettő, itt bemutatott kutatásban is részt vesz).

„Az élelmiszer alapvető cikk a társadalom ellátásában, az embereknek rendszeresen, nagy mennyiségben van rá szükségük, tehát biztosítani kell az ebből való ellátást”

 - foglalta össze a téma jelentőségét Nagy Judit, aki a Jámbor Zsófiával közös, A hazai élelmiszeripari ellátási láncok ellenállóképességének vizsgálata a dinamikus képességek kontextusában című kutatást mutatta be. A jó hangulatú, gondolatébresztő kérdésekkel színesített, közvetlen hangulatú eseményen öt kutatással  ismerkedhettek meg az érdeklődők.

torok_aron_2_v1_2.jpgfotó: Hegedűs Krisztián

Nagy Judit és Jámbor Zsófia feltáró interjúk segítségével vizsgálta azokat a dinamikus képességeket, amelyek segítenek ellenállóbbá tenni a vállalatokat, és így az ellátási láncot is a környezeti kockázatokkal szemben ilyen, a vállalat számára nehezítő tényezőt jelentett például a koronavírus-járvány is. Az előadás során a két interjúalanyuk eredményeit ismertették, ugyanakkor kiemelték, hogy más cégeket megkérdezve eltérő eredmények várhatók, és szeretnék az ellátási lánc egyéb szereplőit is bevonni majd. A kockázatokra való válaszadást segítő képességek elemzése során,amely hangsúlyozták szubjektív volt, megállapították, hogy a vártnál jobb eredmények születtek, például mindkét cég jó abban, hogy érzékelje a környezet változásának jeleit és reagáljon rá, ugyanakkor vannak még hiányos területek, például a kapcsolati képességek terén.

A digitalizáció szerepével folytatta Diófási-Kovács Orsolya, aki a Digitalizáció szerepe a fenntartható élelmiszer-hálózatok kialakításában – Farm2Fork disztribúciós csatornák vizsgálata című, Lengyel Elizabeth-tel közösen készített kutatásuk első eredményeit osztotta meg a résztvevőkkel. Kutatási kérdésükben arra voltak kíváncsiak, mi a szerepe a digitalizációnak abban, hogy a termék eljut a termelőtől a fogyasztóhoz. Ezt az üzleti modell, a disztribúciós struktúra és a használt digitalizációs megoldások mentén vizsgálták, illetve a fenntarthatósági szempontokra is kiemelt figyelmet fordítottak, mivel, mint mondták, „aki termelőtől szeretne vásárolni, az valószínűleg azért, mert vagy egészséges szeretne lenni, vagy környezettudatos”. De vajon megvalósul-e ez a szempont? Eredményeik azt mutatják, hogy nem teljesen. A többi vizsgált (európai) országhoz képest Magyarország megkérdőjelezhetőbbnek mutatkozott a fenntarthatóság tekintetében, például az online termelői piacok vizsgálatakor is, illetve ahol forprofit szervezetek érdekeltek, ott jobban háttérbe szorulnak a fenntarthatósági szempontok. A digitalizáció, ahogy Diófási-Kovács Orsolya fogalmazott, „még gyerekcipőben jár” az ellátási láncok ezen területén, így bőven tartogat fejlődési lehetőséget.

maro_greta_2_v1.jpgfotó: Hegedűs Krisztián

„Felmerülhet a kérdés, hogy mi az, hogy helyi, meg mi az, hogy termelői” – indította előadását egy egyszerűnek tűnő, mégis izgalmas kérdéssel Török Áron, aki A termelői piacok gazdaságtana – gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóság címmel mutatta be Maró Zalán Márkkal és Maró Grétával közös kutatását. (A választ a 2005. évi CLXIV. törvény tartalmazza.) A kutatás első, itt ismertetett részében a bibliometric review módszerével dolgoztak, amely nagyon részletes szakirodalom-feldolgozást jelent, ők háromezres kezdeti adatbázist szűkítettek le. Az eredményekből különböző számításokat végeztek, így kiderült például, hogy a témában főként az USA, Kanada és Kína dominál a szerzők munkahelyét tekintve, az EU-s országok közül pedig a dél-európai országoknál lelhető fel a téma, de Magyarországon is találni publikációkat. Megvizsgálták a terület kulcsszavait, ezek meghatározó időszakait, és létrehoztak egy „thematic map-et” is, amelyen látható, mely témák tűnnek el éppen, melyek kerülnek előtérbe, mik az alaptémák és így tovább.

Az egyetemi hallgatók szeme felcsillanhat Maró Gréta, Török Áron, Maró Zalán Márk és Czine Péter témájának hallatán, akik az egyetemisták és a termelői piacok kapcsolatát vizsgálták Magyarországon. Az eredményeket Maró Gréta ismertette. A motivációk kapcsán kiemelte, hogy, bár az egyetemisták nem tipikus vásárlói a termelői piacoknak, a tipikus vásárlók egyik jellemzője már igaz rájuk: a magasabb képzettség. Kérdőíves kutatásából kiderült, hogy mindenképpen van igény termelői piacra az egyetemi campusokon, ami egyébként egy másik kérdés során a piaclátogatás legfőbb akadályaként megjelölt távolságra is megoldást jelenthetne. A témának az USA-ban már nagyobb hagyománya van, így láthatóak az előnyök: segíti a fenntarthatóságra nevelést, növeli a termelők megbecsültségét, és a tanulók is friss, egészséges ételeket fogyaszthatnak.

nagy_judit_v1.jpgfotó: Hegedűs Krisztián

Az eseményt Freund Anna zárta a SchoolFood4Change projekt bemutatása és a Fenntartható közétkeztetés és a rövid ellátási láncok kapcsolatának vizsgálata című előadással, amelyen Diófási-Kovács Orsolyával közösen dolgoznak. Céljuk, hogy az EU 13 országából származó gyakorlati példákon keresztül feltérképezzék a közétkeztetés fenntarthatóságát, üzleti modelljeit és az ellátási láncok rövidségét, majd ajánlásokat készítsenek a fejlesztésre, mely a SchoolFood4Change projekt keretében valóra is válik a 2022-26-os időszakban. A közétkeztetés egy ellátási hálózatnak mondható, hiszen a termelőkön és a diákokon kívül számos más stakeholder (pl. önkormányzatok, közbeszerzés, iskolák vezetése, étkezési szolgáltató stb.) is jelentős befolyással van a folyamatra és annak eredményére.

Terült asztalkánk – és ami mögötte van Tovább
Budapest ajánló – Napi ajánlatunk: világkörüli ízutazás

Budapest ajánló – Napi ajánlatunk: világkörüli ízutazás

kepek_evtervezo_cikkbe_4.png

Indulási hely kiválasztása: Budapest. Válasszon úticélt: Ázsia, Görögország, Grúzia, Hollandia, Spanyolország, Olaszország. Becsült utazási idő: egy rendelés. Legújabb Budapest-ajánlónkban olyan utazásra invitálunk, amelyhez nincs szükséged útlevélre, bőröndre, és az időjárás miatt sem kell izgulnod, viszont kifejezetten előnyös, ha üres hassal érkezel. Vigyázat! A cikk elolvasása azonnali éhséget okoz!

Borítókép: Canva

Planet Sushi Allee – Kelle Fanni

Ha szeretitek az ázsia konyhát és különlegességeket, akkor az Allee-ban fellelhető Planet Sushi étterem tökéletes választás. A pláza földszintjén található helyen nem csupán a csodás ízvilág kombinációját, hanem az autentikus, kifinomult berendezés hangulatát is élvezhetjük. A Planet Sushi ideális helyszín meetingekre, baráti találkozásokra és randevúkhoz egyaránt. Az étlapon megtalálhatjuk az ázsiai konyha legkedveltebb ételeit egyéb kuriózumok gyűrűjében. A kínálatból választhatunk többek között saláták, levesek, sushi szettek, desszertek és prémium makik közül. A színes italkínálat tartalmaz söröket, koktélokat, teákat, üdítőket, gyümölcsleveket és kávékat is. A hely minden nap 11:00 órától 22:00 óráig várja a japán konyha szerelmeseit.

planetsushi2-1400x750-50-50-q60.jpgForrás: planetsushi.hu

Padthai Wokbar – Kelle Fanni

Több Padthai Wokbar is található a fővárosban. Sokakat vonz sokszínűsége és ínycsiklandó ázsiai ízvilága, valamint az, hogy a franchise éttermeiben látványkonyha üzemel. A padthai kifejezetten változatos összetevőkből készül, mint például a rizstészta, a pálmacukor, az olaj, a halszósz és sok-sok zöldség. Sok esetben mogyoróval és lime-mal tálalják. A gyorsétteremben különböző alapok, valamint számos feltét és szósz közül választhatunk. A padthai mellett tradicionális levest is kérhetünk, az étkezés végét pedig egy finom pohárdesszerttel zárhatjuk. A hely legkedveltebb üditője a padtea, amely sok ízben fellelhető. Az éttermeket megtalálhatjuk többek között az Allee-ban, a Mammutban és az Egyetem téren is. A Padthai Wokbarok nyitvatartása eltérő, minden nap 10:00 vagy 11:00 órától várják a vendégeket, a legkorábbi zárás 20:00 óra.

nyugatipadthai.jpgForrás: padthaiwokbar.com

Vapiano – Kelle Fanni

A Vapiano az olasz gasztronómia szerelmesei számára tökéletes választás, az ételek receptúráját nemzetközi szakácsok segítségével készítik. Letisztult designvilág jellemzi a franchise-t: tölgy- és carrarai márvány berendezésekkel áraszt eleganciát. Az éttermekben látványkonyha található. A Vapianóban választhatunk levesek, tészták, gnocchik, saláták és pizzák közül is. A helyen óriási tésztakínálat áll rendelkezésünkre, ráadásul mi választhatjuk ki az összetevőket. Az összes étel frissen készül és esztétikusan tálalt. Budapesten négy Vapiano üzemel: a Vörösmarty téren, a Váci úton, az Alkotás utcában és a Bécsi úton. A helyek minden nap 11:00 órától várják a vendégeket 21:30-ig, a Vörösmarty téren 23:00 óráig, vasárnap pedig 21:00 óráig.

eat_vapiano_interior-700x375.jpgForrás: trendikavezokescukraszdakbudapesten.blog.hu

Mazi – Kelle Fanni

A Mazi a görög ízvilág és tradicionális ételek megtestesítője, amely nem messze található a Parlamenttől. A házias ízvilágot egy modern, letisztult bisztróban élvezhetjük, a tálalás pedig modern. Az alapanyagok nagy része – mint például az olívaolaj vagy a pikáns zöldfűszerek – kintről érkeznek az étterem konyhájába. Az étlapon választhatunk levesek, saláták, tengeri ételek, édességek és egyéb hagyományos ételekből: görög kebab, falafel, kontosouvli, görög saláta, ekmek kataifi, amelyek közül a darált húsból és borjúból készült görög kebabot választják a legtöbben. Az árkategória közepesnek minősíthető. A hely a hét minden napján 12:00 órától 23:00 óráig várja vendégeit.

1531926801-3416.jpgForrás: etterem.hu

Hachapuri grúz étterem Olay Hanna

A Hachapuri grúz étterem a közel-keleti ízek szerelmeseinek kínál némi újdonságot, mélyebb belemerülést a terület gasztronómiai sokszínűségébe. Magyarországon először a Bajcsy-Zsilinszky úton nyitottak éttermet 2013-ban, a grúz konyhát világ körüli útra indító étteremhálózat azonban már több, mint húsz éve létezik, és számos másik országban is találkozhatunk velük. A kaukázusi régió talán kevésbé ismerős a hazai közönségnek, különösképp igaz lehet ez a kulináris világukra, azonban mindenképpen megér egy próbát, mivel nagyon változatos lehetőségeket kínálnak a vendégeik számára. A vegetáriánus ételektől kezdve a különböző csirkehúsokon keresztül olyan, itthon ritkábban megtalálható húsételekig, mint a bárány vagy a borjú, számos különlegességet megtalálhatunk az étlapjukon. Az előételek között szerepel az egyik nagy kedvenc, a zöldségből készült golyók és a petrezselyemsaláta, de tengeri herkentyűkből is több ételt kínálnak.

pet_2219-1030x688.jpgForrás: hachapuri.com

Sawasdee thai étterem Olay Hanna

A thai konyha felfedezése a budapesti közönség számára gyakran véget érhet a PadThai gyorsétteremmel, azonban megéri kipróbálni a klasszikus, beülős éttermeket is, mivel igazán különleges fogásokat kínálnak. A Sawasdee thai étterem a Semmelweis utca sarkán található, a belváros szívében, és megbízhatunk az eredeti thai ízekben, mivel a felszolgálók és a személyzet nagy része általában nem beszél más nyelvet a thaion kívül. Különböző tengeri herkentyűket és halakat, húsokat találhatunk az étlapjukon levesek, illetve tésztaételek formájában, azonban óvatosnak kell lenni, mivel több igazán pikáns ételt is főznek. Semmiképpen se hagyjuk ki a desszert szekciót egy kiadós ebéd után sem: a mangós ragacsos rizs elsőre nem tűnhet komplex kulináris kalandnak, de garantáltan nem találunk a városban finomabb édességet.

 

Biang Bisztró Olay Hanna

A Biangnak két üzlete is van: az egyik az Oktogonnál, a másik pedig nem messze az egyetem campusától, a Vámház körúton található, de rendelhetünk tőlük applikáción keresztül is. A kínai konyha bisztró változata abszolút pozitív csalódás lehet az eddigi “kínai éttermes” tapasztalatainkhoz képest, hiszen mindenkinek van egy kicsit koszos, kicsit lepukkant, de abszolút kedvenc kínai vendéglője, ahova bármikor be tud ülni egy nagyon nagy adag ebédre fillérekért. Ezzel szemben a Biang valamivel magasabb áron kínál kifejezetten trendi enteriőrben kifejezetten villantós fogásokat, amelyekkel valószínűleg nem találkozunk a klasszikus kínaik felhozatalában. A különböző ízesítésű noodle-ök például abszolút nyerő választásnak számítanak, legyen szó vega verzióról zöldségekkel, vagy akár tenger gyümölcsei kiadásról.

biang-bisztro-terez_3.jpgForrás: biang.hu

Wasabi Olay Hanna

A Wasabi nemcsak azért különleges étterem a budapesti felhozatalban, mert távol-keleti ízekkel csábítja a vendégeit, hanem azért is, mert az à la carte kínálat mellett a running sushi és wok bárból is korlátlanul fogyaszthatunk. Az asztal mellett futószalagon járnak fel-alá a különböző finomságok, mindössze le kell vennünk a nekünk szimpatikus tányért. Egy harmadik opcióval is szolgálnak a vendégek számára: a teppanyaki a japán látványgrillt jelenti. Hogyha valaki egészen különleges vacsoraélményre vágyik, akkor egyértelműen ez a megfelelő választás számára, hiszen az érdeklődők szeme láttára sütik meg az ételt, amit utána fel is szolgálnak nekik. Budapesten három étteremmel is rendelkeznek: az óbudai Szépvölgyi út mellett, a Podmaniczky utcában és budán, az Alkotás utcában, a MOM Parkban is megtalálhatjuk őket.

img_0012-3000x2000_jpeg.jpgForrás: wasabi.com

Arquitecto PitPit Tapas Bar – Sie Réka

A PitPit az Ötpacsirta utcában, a Magyar Építőművészek Szövetsége épületének kertjébe varázsol spanyol hangulatot. Az étlapon megtalálható fogások Spanyolország különböző területeinek jellegzetes ételeiből lettek összeválogatva. A 2022 nyarán megnyílt tapas bárban húsos és tengeri ételeken, valamint zöldséges, vegetáriánus tálakon keresztül ismerkedhetünk meg az autentikus spanyol ízekkel. A tapasok után desszerttel zárhatjuk étkezésünk, kísérőként pedig több spanyol sör és bor közül válogathatunk. Érkezés előtt érdemes asztalt foglalni, hiszen a hely két és fél órás gasztronómiai élményt biztosít. Az őszi-téli időszakban az étterem beltéren üzemel, a meleg beköszöntével azonban az igazán hangulatos, növényekkel és fényekkel teli kertben élvezhetjük vacsoránkat keddtől szombatig 17:00 és 23:00 óra között.

304854322_158518380173037_2458129334268610028_n.jpgForrás: hang.hu

Tosti – Sie Réka

A Nyugati közelében található holland szendvicsező tökéletes hely, ha egyszerű reggelire vagy könnyed ebédre vágyunk. A ropogós melegszendvicsek igazi gouda sajttal készülnek, és az egyszerű sonkás-sajtos és csirkés verziók mellett teljesen vegán szendvics is helyet kapott az étlapon. A hét különleges szendvicsébe pedig izgalmas extra hozzávalók kerülnek. Gluténmentes kenyeret is lehet választani, így szinte mindenki talál étrendjének és preferenciáinak megfelelő opciót. A tosti mellé levest is lehet kérni, amiből minden héten újat próbálhatunk ki. Ami pedig a desszertet illeti, a karamellás holland finomság, a Stroopwafel kihagyhatatlan, ha a szendvicsezőben járunk. 

tosti.jpgForrás: Facebook

Açaí Fever – Sie Réka

A Brazíliából eredő açaí láz Budapestet is elérte. A Régi posta utcában fellelhető étteremben gyümölcsös kalóriabombákat fogyaszthatunk açaí bowl vagy smoothie formájában. Az ezek alapjaként szolgáló sötétlila açaí bogyó egyenesen a brazíl esőerdő szívéből érkezik, tele vitaminokkal és antioxidánsokkal. Rendeléskor választhatunk édesebb és savanykásabb összeállításokból, de kedvünkre változtathatunk is a hozzávalókon. A feltétek között megtalálható mogyoróvaj, házi granola és több gyümölcs is. Az Açaí Fever jó választás lehet, ha egy különleges és egyben egészséges brunchra vagy uzsonnára vágyunk. Az étterem hangulata is illik a színes finomságokhoz, így igazán Instagram-kompatibilis választás.

acai.jpgForrás: Facebook

101 Bistro – Tóth Valter

A Széll Kálmán téren található nem túl nagy, de annál különlegesebb tajvani étterem nemrég nyitotta meg kapuit a budaiak és minden érdeklődő előtt. Ha valami nem mindennapit ennél, akkor ez a hely találó választás számodra. A konyhafőnök, Keve Márton sok év és több kultúra gasztronómiai tapasztalatát beletette a helybe. Szecsuáni fürjet, popcorn pacalt, arany hold brownie-t, tápiókagyöngyös ropogóst és hasonló, ritkán hallott ételeket kínálnak. Az étlapon ebédmenüt is találni, amit házi szörppel adnak hétköznap délutánonként. Ezen kívül elviteles menüt is lehet kapni, amelynek ára körülbelül 4000 Ft. Valamennyi komolyabb étel ebben az árkategóriában található. Ha pedig nem ételre vágysz, a hely különlegessége az is, hogy különböző ázsiai alapfűszereket, szószokat és ízesítőket készítenek, amiket minőségi kiszerelésben meg lehet vásárolni; kapható náluk többek között vajtök ketchup, szecsuáni chili olaj és arany kimcsi is.

image_2_8.pngForrás: wolt.com

Türkiz Budapest – Tóth Valter

A Kossuth Lajos tér közelében található a Türkiz, ami állítólag a város első török étterme. Egyik sajátossága, hogy ragaszkodik a török kultúrához, ugyanis török séfek szolgálnak fel hazai alapanyagokból készült finomságokat. Nem okozhatnak tehát csalódást a felhozatal terén sem, van itt grillezett tintahal, bárányhússal töltött bulgur labdácskák, mandulás cukkinisaláta házi joghurttal, fűszeres rizzsel töltött padlizsán, tengeri fogások, saláták és még sorolhatnám jó hosszan, mert igen széles a kínálat. A grillhúsokat faszénen sütik, a pékárukat kemencében. Az amúgy is elegáns helyet még különlegesebbé a látványkonyha teszi. Az ínyencségek készítése mellett odafigyelnek arra, hogy a helynek jó hangulata legyen, alkalmas legyen nyugodt baráti, családi beszélgetések lefolytatására, és mint fogalmaznak, oázissá váljon az emberek számára.

image_1_11.pngForrás: Facebook

Sáo Food & Bar – Tóth Valter

A Gozsdu udvar kínai-vietnámi éttermét három barát működteti, és erről a helyről is elmondhatjuk, hogy nagyon ragaszkodik a tradíciókhoz: az ételek mindegyike hagyományos módon készül. Facebook-oldalukon egy frappáns összefoglaló végére írták: „Important note: The kitchen works”. És valóban működik, hiszen megkóstolhatjuk a tavaszi tekercset, sült batyukat, különleges salátákat (mint például a mangósaláta), wokban készített ételeket, tésztákat és többféle desszertet is. Emellett ha úgy tartja kedvünk, egy vietnámi kávéra is beülhetünk. Az ételeket helyben készítik friss hozzávalókból, és itt is van látványkonyha, ami hozzáad a hely különlegességéhez. Egyébként az étterem önmagában rendkívül barátságos, az alapítók kifejezetten olyan környezetet szerettek volna kialakítani, ahol családias környezetben, otthonosan érezheti magát a vendég. A Sáo valódi élményétkezést ad az idelátogatóknak.

image_20.pngForrás: Facebook

Budapest ajánló – Napi ajánlatunk: világkörüli ízutazás Tovább
A produktivitás csapdájában – Amikor a túl sok sem elég

A produktivitás csapdájában – Amikor a túl sok sem elég

daniel-chekalov-oxu08sfhpbi-unsplash.jpg

A vizsgaidőszak végéhez közeledünk, ami azt jelenti, hogy végre elengedhetjük magunkat és pihenhetünk. Még mielőtt elkezdődik a következő szemeszterrel járó hajtás. A hosszúnak tűnő, tanulással töltött napok után hirtelen üres lesz teendőink listája, így végre azzal foglalkozhatunk, amivel csak szeretnénk. Előfordulhat azonban, hogy a rengeteg szabadidőt mégsem tudjuk élvezni. Ahelyett, hogy felhőtlenül örülnénk annak, hogy értékes időt töltünk barátainkkal, vagy épp az ágyunkban fekve filmezünk önfeledten, inkább bűntudatot érzünk, amiért nem ülünk egész nap az íróasztalunk előtt a tankönyveket bújva. Az állandó produktivitás azonban negatív hatással lehet életünkre, és ahhoz, hogy ezt kiküszöböljük, tanuljunk meg bűntudat nélkül pihenni.

Szerzők: Kelle Fanni, Sie Réka; szakmai konzulens: Széles Dorottya Erzsébet, egészségpszichológiai szakpszichológus; borítókép: Unsplash

A produktivitás ördögi köre

A bűntudat – az a nyomasztó érzés, ami nem hagyja, hogy élvezzük a jól kiérdemelt szabadidőt – gyakori lehet az egyetemistáknál. Olyan társadalomban élünk, ahol gyerekkorunktól kezdve arra tanítanak minket, hogy minél többet teszünk, annál sikeresebbek leszünk. Ha keményen tanulunk, dolgozunk, akkor elismernek minket. Fontos személynek tűnünk, ha mindig elfoglaltak vagyunk. Ezáltal produktivitásunkat, teljesítményünket gyakran összakapcsoljuk az önértékelésünkkel, így kudarcnak élhetjük meg, ha nem csinálunk állandóan valami hasznosat. Még szervezetünk is arra motivál, hogy produktívak legyünk, hiszen minden teendőilistánkon kipipált feladat után dopamin szabadul fel az agyunkban, ami az elégedettség érzésével tölt el minket. Azonban ha engedjük, hogy ez az érzés eluralkodjon felettünk, egyre kevésbé tudjuk majd igazán elengedni magunkat. A szakirodalom termelékenységi diszmorfiának nevezi ezt a jelenséget: amikor nem állunk meg, hogy elismerjük eredményeinket, inkább a teljes kimerülésig hajtjuk magunkat. Ez az egészségtelen kapcsolat a produktivitással többek között a magánéletünkből is fakadhat. Azt hihetjük, hogy szívességet teszünk magunknak azzal, ha állandóan dolgozunk valamin, így eltereljük figyelmünket a problémáinkról. Ám ha sokáig nyomjuk el a gondjainkkal kapcsolatos gondolatainkat és érzéseinket, egy idő után eluralkodnak rajtunk, és ez hosszú távon a teljesítményünkön érezteti hatását. 

yasmina-h-p8djpfqehw0-unsplash.jpgForrás: Unsplash

A bűntudat másik kiváltó oka lehet önmagunk másokhoz való hasonlítása. Lehet, hogy ismerőseink még szorgosan tanulnak vizsgáikra, míg mi “semmittevéssel” töltjük napjainkat. Mások körülöttünk munkába mennek, nekünk pedig – látszólag – semmi dolgunk. A közösségi médiában is szembejöhetnek velünk olyan tartalmak, amelyekben azt látjuk, hogy mások milyen hasznosan töltik a napjaikat. Ilyenkor sokszor elfelejtjük, hogy nem látjuk a teljes képet. Lehet, hogy most épp úgy érezzük, hogy nem csinálunk semmi hasznosat, de nemrég mi is beadandókat írtunk és vizsgákra készültünk. Megtettünk minden tőlünk telhetőt, most pedig már a pihenésre érdemes időt szánni. Szabadidős tevékenységeinket sokszor időpazarlásnak érezhetjük, ami egy amerikai felmérés szerint csak még több szorongáshoz, distresszhez vezet, ami a stressznek egy olyan káros formája, amely kizárólag negatív hatással jár. Így nem tudjuk élvezni ezeket a pillanatot. A pihenés és feltöltődés azonban épp olyan fontos, mint a kemény munka és a tanulás, hiszen segít minket a stresszkezelésben, és abban, hogy újult energiával kezdhessünk neki a következő félévnek.

Kérdések, amelyek segíthetnek abban, hogy felismerd magadon a tüneteit: 

Sokszor van bűntudatod a munkád miatt? 

Gyakran érzed úgy, ha nem csinálsz semmit, az elpocsékolt idő?

Gyakran érzed, hogy többet kellene dolgozod?

robert-bye-by34glow7wa-unsplash.jpgForrás: Unsplash

A saját bőrünkön tapasztalt, kellemetlen tünetek 

A perfekcionizmushoz hasonló jelenség rengeteg negatív hatást hordoz magában, amely befolyásolhatja egészségünket és jóllétünket, hiszen túl sok dolgot szeretnénk megtenni anélkül, hogy valódi pihenőidőt tartanánk. A sikerélmények függőséget okoznak, és mint tudjuk, a függőség sosem pozitív kimenetelű, hiszen káros viselkedés szokássá változik. A termelékenységi diszmorfia – azaz a kimerülésig való hajtás a nagyobb eredmények elérésének érdekében – átterjedhet az élet különböző területeire, akár életünk minden szféráját negatívan befolyásolhatja. Mivel egyfajta nyomás nehezedik ránk a jelenség miatt, ezért szorongást, imposztorszindrómát vagy kiégés érzését idézheti elő, itt gondolhatunk elsősorban érzelmi kiégésre. Az imposztorszindróma egy olyan tünetegyüttes, amelyben az egyén úgy véli, hogy teljesítménye inkább a szerencsének, a véletlennek köszönhető, nem pedig a befektetett munkájának. Az említett hatásokon kívül a produktivitás prioritásként való kezelése csorbítja önbecsülésünket is, mivel úgy gondoljuk, hogy az értékünket az adja, amit teszünk. Nem elhanyagolható az sem, hogy idővel a teljesítményünk is romlik, ami még nagyobb nyomást gyakorol majd ránk.

Annak ellenére, hogy a hatékonyság eltereli a figyelmünket az aggodalmainkról és pozitív érzést kelt bennünk, probléma forrása is lehet. Valódi megoldást ugyanis nem nyújt számunkra, csupán elfedi a belső feszültséget, és ezzel további szorongást idéz elő. A kapcsolatok minőségén is ronthat a túlzott termelékenység hajszolása, hiszen türelmetlenné válhatunk a hozzánk közel állókkal szemben. 

eric-nopanen-8e0ehpux3mo-unsplash.jpgForrás: Unsplash

Gyakorlati tanácsok – előzzük meg, iktassuk ki a termelékenységi hurkot! 

Ráébredhetünk arra, hogy valóban változtatnunk kellene a hozzáállásunkon, sok esetben mégsem tudjuk elindítani magunkat az ehhez vezető úton. Ahhoz, hogy megtartsuk a pszichikai jóllétünket, szükséges megtanulnunk lazítani. Ennek érdekében olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével a termelékenységi diszmorfia megelőzhető vagy kiiktatható.

     1. Definiáljuk újra a produktivitást! 

Értelmezzük újra, hogy mit jelent számunkra produktívnak lenni, és ne csak az olyan dolgokra gondoljunk, amelyekkel pénzt lehet keresni, vagy amelyek számokban mérhetők. Ilyen lehet például egy reggeli séta, amely örömmel tölt el minket, és hozzájárul ahhoz, hogy több energiánk legyen a feladatok teljesítéséhez.

     2. Tűzzünk ki elérhető célokat! 

Nagyon sok esetben előfordul, hogy túl magas célokat tűzünk ki, amelyeket nem tudunk teljesíteni úgy, ahogyan elképzeltük. A legegyszerűbb, ha meghatározzuk a két-három legfontosabb feladatunkat, és ha ezekkel végeztünk, akkor jöhet a többi. Ezeket smart céloknak nevezzük, mert konkrétak (Specific), mérhetőek (Measurable), elérhetőek (Achievable), relevánsak (Relevant) és időhöz kötöttek (Time-based). Az elérhetőség kiemelt szerepet kap, hiszen a sikerélmény egyfajta hajtóerőként is szolgálhat.

     3. Azonosítsuk a korlátainkat! 

Nem tehetünk meg mindig mindent, amit eltervezünk, és ez így van rendjén. Vegyünk kezünkbe egy tollat, és jegyezzük fel, melyek azok a dolgok, amelyek megnehezítik, hogy „tökéletesek” legyünk. A rajtunk kívülálló okok rámutatnak arra, hogy, nem minden függ kizárólag tőlünk, ezáltal  reálisabb célokat tűzhetünk ki magunk elé.

     4. Gondolkodjunk több lépésben!

Vannak esetek, amikor egy nagyobb projektet, eseményt vagy akár prezentációt kell létrehoznunk, amelyet egy nap alatt nagyon nehéz, esetleg lehetetlen elkészíteni. Ebben az esetben bontsuk alfeladatokra a feladatot, így a részfeladatok elvégzése a fejlődés pozitív érzésével fog eltölteni minket.

      5. Gyakoroljuk az önempátiát!

Miért van, hogy szigorúbbak vagyunk magunkkal szemben, mint a barátainkkal? Ha a barátunk egy nagyon hosszú, fárasztó nap után azt mondaná: „Teljesen kimerültem, de még megígértem magamnak, hogy ezt és ezt megcsinálom…”, mit válaszolnánk neki? Valószínűleg nem azt, hogy „Szedd össze magad, ne panaszkodj, és folytasd a munkát!” Bánjunk úgy saját magunkkal, ahogyan barátainkkal tennénk. 

eli-defaria-vczh1joyre8-unsplash.jpgForrás: Unsplash

      6. Dicsérjük meg magunkat!

Meg kell békülnünk azzal, mivel töltjük az időnket. Ne azt keressük folyton, milyen technikákat alkalmazva tudnánk még produktívabbá válni. Legyünk büszkék azokra a dolgokra, amiket sikeresen elvégeztünk, ahelyett, hogy bánkódnánk azok miatt, amiket még nem. Emlékeztessük magunkat arra: Ma keményen dolgoztam, a legjobbat nyújtottam, jó munkát végeztem. 

      7. Felejtsük el a „Mit kellene még csinálnom?” kérdést!

Töröljük a szótárunkból ezt a kifejezést és helyettesítsük azzal: „Mi az, amit a legegyszerűbben alkothatnék most?”, „Hogyan végezhetek el egy teendőt a legkevesebb stresszel?” Ha ezt alkalmazzuk, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk, és nem fogjuk kényszernek érezni az adott feladatot. Nem mint kötelezően teljesítendő, hanem mint örömet okozó tevékenységnek tekintjük majd rá. Sose feledjük, mindig számít a dolgokhoz való hozzáállásunk!

      8. Cselekedjünk tudatosan!

A teendőink sorába írjunk fel énidőt, amely lehet egy rövid meditáció, séta vagy akár egy finom kávé elfogyasztása. Az a lényeg, hogy ez idő alatt csak magunkra fókuszáljunk és engedjük el egy kicsit a ránk nehezedő nyomást. Fő a tudatosság.

      9. Vegyük fel a kapcsolatot másokkal! 

Nem gyengeség nyíltan beszélni az érzéseinkről, félelmeinkről. Beszélgessünk családtagjainkkal vagy barátainkkal! Lehetséges, hogy ők is tapasztalták már magunkon a produktivitás csapdájának jeleit. Ha igen, segítségünkre lehetnek, emellett pedig nem érezzük majd magunkat egyedül ebben a helyzetben.

Kultúránk hiedelmei hatalmas befolyásoló erővel bírnak, amelyek előrevetítik, mennyire tudjuk élvezni a pihenést. A kikapcsolódás nagyon fontos része az életünknek, különösen felgyorsult világunkban. Ne tartsuk feleslegesnek, hiszen a barátainkkal való találkozás, filmnézés, olvasás mind hozzájárulnak testi és lelki egészségünk egyensúlyának fenntartásához,  társas kapcsolatainkhoz, és csökkentik a depresszív állapot kialakulását. 

A produktivitás csapdájában – Amikor a túl sok sem elég Tovább
Kult Köz – A Titanic és a titkosszolgálatok

Kult Köz – A Titanic és a titkosszolgálatok

note-thanun-1k4gfl6i63e-unsplash.jpg

Nem, ez nem egy újabb összeesküvés-elmélet, csupán az e heti Kult Köz két izgalmas témája. Legújabb ajánlóinkkal nemcsak Jack és Rose légyottjának 25 éves évfordulóját ünnepelheted meg, hanem a Légy-Ott-on is részt vehetsz, de Téli Tábor, koncertek, fotókiállítás és közös jammelés is szerepel a lehetőségek között, ráadásul még a metaverzum titkaiba is betekintést nyerhetsz.

Borítókép: Unsplash

TEK Tábor Kalánová Barbara

A Társadalomelméleti Kollégium várja a társadalomelmélet iránt érdeklődőket a február 17-19. között megrendezett Téli Táborukba Pákozdra. A hétvége során lehetőség lesz olyan szakmai programokon részt venni, mint például Pogátsa Zoltán és Kiss Viktor vitája, amely a jóléti államok és ’68 társadalmi-politikai változásaivíl foglalkozik, illetve  az örök kérdéssel: vajon a gazdasági rendszernek vagy az ideológiának van primátusa? Ezen felül Kováts Eszterrel beszélgetnek a szervezők a Genderőrületek Németországban és Magyarországon c. könyvéről. Az érdeklődők hagyományos tekes játékokon, és a híres ingókövekhez való kiránduláson vehetnek részt, az estéket pedig koncertekkel és az elmaradhatatlan tekes bulikkal zárják. Részvételi szándékotokat február 9. éjfélig jelezhetitek regisztrációs formon keresztül.

tek_tabor.jpgForrás: tekesek.hu

Titanic: 25. évforduló – Kelle Fanni

Idén ünnepli a Titanic című film 25. évfordulóját, ennek köszönhetően pedig újra elhozzák a hazai mozik James Cameron többszörös Oscar-díjas filmjének felújított változatát 3D-ben és HFR-ben is. Az igazi klasszikus romantikus filmdrámát a nézők az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésében tekinthetik meg, amelyben az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó végzetes története újra kibontakozik a mozivásznon. Az alkotás kiemelkedő sikert ért el a filmtörténelem során, hiszen 11 Oscar-díjat zsebelt be, többek között a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb fényképezés, a legjobb vágás, valamint a legjobb látványtervezés kategóriákban. 1997-es bemutatója után egyből világsikert ért el. A mű a mai napig az első három helyen szerepel a bevételi rangsorban. A Titanicot idén február 9-től a Cinema Cityben, valamint a Pólus Moziban is vetítik.

5693-titanic-25-evfordulo.jpgForrás: mozipremierek.hu

Mások gyerekei – Kelle Fanni

Ha mély, érzelmes filmre vágyunk, amely nagy döntésekről és az összetartozásról szól, akkor a Mások gyerekei francia filmdráma megfelelő választás lehet számunkra. A történetben a lassan negyven éves Rachel tanárnőként dolgozik, élvezi az életét és újdonsült párjával egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A férfinek van egy kislánya, akivel Rachel a kezdeti akadályok ellenére szoros kapcsolatba kerül. Azonban mindenkit aggaszt a gondolat, hogy sikerül-e igazi családdá válniuk. A nő nagy álma, hogy saját gyermeke legyen. Vajon félre tudja tenni régi vágyait és megelégedni jelenlegi helyzetével? Az alkotást Rebecca Zlotowski rendezésében, többek között Anne Berest, Antonia Buresi, valamint Yamée Couture főszereplésében tekinthetik meg a nézők február 9-től a mozikban.

5506-masok-gyerekei_68290.jpgForrás: mozipremierek.hu

Nagy László – Kelle Fanni

A Müpában megrendezett Vers-estek sorozat több színházzal együttműködve a klasszikus hazai költők életműveibe nyújt betekintést. A soron következő művész Nagy László, a 20. századi magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja. A költő a népi kollégiumi mozgalom elszánt tagja volt, 1949-ben látott napvilágot első kötete, a Tűnj el fájás. A művész fontos szerepet játszott egy új költői nyelv, poética és szemlélet kidolgozásában, emellett lengyel és kínai poéták verseit is fordította, valamint az Élet és irodalom képszerkesztőjeként tevékenykedett. Nagy László jelentős hatást gyakorolt a hazai lírára, alkotásai nagy sikernek örvendtek, a népi líra megújítójának tartjuk. A költőről szóló eseményt február 6-án, este 20:00 órakor kezdődik a Müpa Üvegtermében.

event-8666_b.jpgForrás: bigcitylife.hu

Ladánybene 27 és barátai – Marley 78 – Kelle Fanni

A Ladánybene 27 mindig is fő küldetésének tartotta, hogy életben tartsa Bob Marley, a reagge király munkásságát. A zenekar ennek jegyében kiadta a Bob Marley emlékére című albumot, amelyen az énekes ismertebb és kevésbé ismert zenéi egyaránt felcsendülnek. Az LB27 a lemez kiadása óta minden évben emlékkoncerttel készül, amelyhez már befutott és feltörekvő zenésztársak csatlakoznak. Az együttes már számos alkalommal lépett fel a Sziget színpadán a műsorral, mindig hatalmas sikert aratva, a világsztár 78. születésnapja alkalmából pedig ismét megszólalnak az ikonikus dalok. A közel kétórás koncertet a Láma Dalai banda nyitja meg, az Akvárium Klub Kishalljában, február 10-én este 19:30-tól.

324511545_939731500254841_8501182532153539468_n.jpgForrás: Facebook.com

SZÓKÖZ II. –  Kalánová Barbara

A Három Szerb Kávéház irodalom- és olvasásnépszerűsítő havi eseménysorozatának februári alkalmán a szervezett bűnözés krónikása, Dezső András osztja meg életpályájának rejtelmeit, meghatározó tapasztalatait. A HVG újságírója a Göbölyös Soma-díj kétszeres tulajdonosa, valamint a Pulitzer-emlékdíjat is megkapta. Publikációi az alvilágot és a titkosszolgálatokat érintik, feltárja a magyar szervezett bűnözés történetét, és az itthoni kokainbárók és szerhasználók világába is betekintést nyújt. Legújabb könyve, a 2021-es Fedősztori a titkosszolgálatok praktikáival foglalkozik. A gondolatébresztő, önmagunk és környezetünk mélyebb megértését elősegítő beszélgetés házigazdája Juhász Tibor író, költő, a pozsonyi Irodalmi Szemle és a zalai Pannon Tükör szerkesztője lesz. A február 8-ai beszélgetésen ingyenes a részvétel.

szokoz_facebook_comharomszerbkavehaz.jpgForrás: haromszerb.josz.org

Természetfotó fesztivál –  Kalánová Barbara

A Vizuális művészet szerelmesei kedvükre gyönyörködhetnek a Természetfotó fesztivál alkotásaiban. Február 11-én az Erzsébetligeti Színházban profi fotósok remekműveit, a  2022-es Év Ifjú Természetfotósa cím tulajdonosának díjnyertes képeit, a National Geographic Magyarország asztrofotó munkatársának és a National Geographic fotósának munkáit, de a Balaton és a Balaton-felvidék, valamint a Gép nélkül, de nem kép nélkül! című fotósorozatot tekinthetjük meg. A 2021-es búvárfotós Világbajnok a Vízalatti természetfotózás - mint búvársport című képeinek prezentálásával, a Strix - Dél-Tiroli Fotóklub pedig A különleges Dolomitok című  fotósorozatával mutatkozik be. A fesztiválra a tanulók kedvezményes áron vásárolhatnak jegyet.

naturart_naturart_hu.jpgForrás: naturArt.hu

Képes Beszéd – Kalánová Barbara

A Képes Beszéd Kortársak a magyar fotóművészetben című beszélgetéssorozat februári alkalmának témája a Látás és láttatás, melyen Bilak Krystyna és Biró Dávid alkotók portréján keresztül vizsgálják meg a résztvevők a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait. Bilak Krystyna a néző médiumhoz való viszonyát elemzi képeivel. A fotográfust az érdekli, hogy milyen fotók ragadják meg a figyelmünket jelenünk képáradatában és a scrolling kíméletlen szelekciós folyamatában. Biró Dávid fő témája a technológia és annak kritikus vizsgálata, művein keresztül feltérképezi a mindennapjainkat meghatározó technológiai környezetet, és leleplezi ezek társadalmi és politikai hatásait. Szó lesz a fotográfusok megszállottságáról, a szokatlan formátumokról és az eltérő alkotói módszerekről, valamint a műfaji ábrázolások széles skáláját is megvitatják. Az esemény célja a kortárs fotográfia fejlődésének és művészeti hatásainak bemutatása. A Mai Manó Házban február 7-én 18:00-tól kezdődik a beszélgetés.

kepes_beszed.jpgForrás: facebook.com

Matthew Ball: Metaverzum – Kalánová Barbara

Milyen technológiákra épül majd a metaverzum, és milyen áttörésekre lesz szükség ahhoz, hogy a benne rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki lehessen aknázni? A tudományos eredményeket és legújabb innovációkat bemutató könyvből választ kapunk a kérdésekre, felfedezhetjük a metaverzum szinte korlátlan alkalmazási lehetőségeit. Megismerhetjük a metavezumban rejlő kihívásokat, illetve a metaverzum győzteseit és veszteseit. Matthew Ball úttörő teoretikus és kockázatitőke-befektető értelmezésében a metaverzum előbb-utóbb a legtöbb online élmény kapujaként, valamint a fizikai világ támogatására is szolgál majd. Meglátásai szerint forradalmasítani fogja az élet minden területét, az oktatástól kezdve az egészségügyön át a párkeresésig.

322395841_1307507766708661_1714010523490434549_n.jpgForrás: facebook.com

Vintage Légy - Ott ‘Karnevál’ Olay Hanna

A budapesti divatéletnek kétségtelenül az egyik legfontosabb pillérévé kezdenek válni a vintage vásárok és shopok, nem csak az általános áremelkedés okán, hanem a vásárlókban egyre inkább felmerülő tudatosság iránti nyitottságnak köszönhetően. Ezeknek a törekvéseknek nyitnak a Vintage Légy-Otthoz hasonló kezdeményezések újabb és újabb platformokat: a Szimpla Kertben megrendezett vásáron szabadon cserélhetnek gazdát azok a már megunt darabok, amelyek mások gardróbjának még ékes díszeivé válhatnak. Emellett másik célkitűzése az esemény ötletét adó Szerkó Budapestnek, hogy a fenntartható divatcégeknek is piacot nyújtson, így ebben a témában is találhatunk standokat minden hónapban. Az esemény ezúttal a hónapra jellemző karneváli tematikában fog megvalósulni, február 11-én, dél és délután 5 óra között.

Top Dogs a Katona József színházban Olay Hanna

A magyar színházi szféra egyik legfontosabb művészi színháza a Katona József színház, kortárs és klasszikus művek rendszeres feldolgozásával és újragondolásával, számos elismert színésszel. Negyven éves fennállásuk során végig ezekkel a célkitűzésekkel próbáltak új színt vinni a budapesti színházi palettára, amely során az egyik legsikeresebb ezredforduló utáni próbálkozás a Top Dogs című dráma színre vitele volt. Urs Widmer svájci író egyetlen drámája 1996-ban jelent meg, a multinacionális cégek és a velük járó céges kultúra megjelenését fókuszba helyezve. Kirúgott menedzserek történetén keresztül mutatja be, hogy milyen könnyen lehet ugyan nagyon magasra jutni, de milyen egyszerű innen nagyon nagyot visszazuhanni is valamint hogyan lehet mindezt feldolgozni, ha fel lehet. A Katona 2002-ben bemutatott darabja 2018-ig volt műsoron, február 3. és 6. között pedig bárki jegyet válthat az online ismét elérhető előadásra a színház honlapján.

 

OffCourse Acid Workshop & Live Jam Olay Hanna

A TOLDI Mozi és a TOLDI szórakozóhely a főváros egyik kedvenc alternatív helyszíne, legyen szó bulikról, koncertekről, filmekről, vagy éppen zenei workshopokról. Ez utóbbira kerül sor február 6-án, hétfőn este 18 órától. A korábban nagy sikerű Off Course sorozat tér vissza a belvárosi szórakozóhelyre egy új workshop sorozattal, amely angol és magyar nyelven zajlik, és különböző populáris stílusokat dolgoz fel workshopok segítségével az est első két órájában, hogy a további három órában mindenki megmutathassa újonnan szerzett tudását egy közös jammelés keretében. Ezen az alkalmon az analóg acid-dance zenére kerül a fókusz, a műfajhoz kapcsolódó gépekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, hogy utána magabiztosan vehessenek részt a közös alkotófolyamatban. A programsorozat további eseményein további műfajokba engednek majd betekintést a szervezők, legyen szó akusztikus vagy elektronikus, lassabb vagy pörgősebb, esetleg mély, és kísérletező zenei világokról.

 

WAKE UP 1230 turnézáró koncert Olay Hanna

A WAKE UP 1230 2021-ben alakult, de már 2012 óta készültek közös számai a magyar alternatív zenei szféra népszerű zenekaraiból összeálló formációnak. A 30Y, a Supernem a Frenk valamint a Rühös Foxi zenekar egy-egy tagja adja a WAKE UP 1230 dobosát, gitárosait, valamint énekesét. Eddigi két kis és egy nagy lemezüket idén turnéra indították, “Koncert a Moziban” címmel, melynek koncepcióját neve is jól mutatja: olyan helyszíneken léptek fel, mint a Csepel, vagy a Corvin Mozi. A turné végéhez érve pedig záró bónuszkoncerttel kedveskednek a közönségnek: az Instant-Fogas Komplexum egyik része, a Robot adja a helyszínt a február 9-i, csütörtökön este 20 órától kezdődő fellépésnek, melyre az érdeklődők az esemény honlapján válthatnak jegyeket.

 

Kult Köz – A Titanic és a titkosszolgálatok Tovább
Modern történetek örökértékű üzenettel – Mesék a laza téli estékre

Modern történetek örökértékű üzenettel – Mesék a laza téli estékre

kepek_evtervezo_cikkbe_3.png

Ha egy igazán mesés téli szünetre vágysz, és unod a sablonos akciófilmeket, összegyűjtöttünk pár klasszikust, amik feldobhatják a borús napokat, de egyúttal elgondolkodtatnak is. Van ugyanis, hogy többről szól egy történet, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Borítókép: Canva

Jégvarázs – Kelle Fanni

A Jégvarázst az első olyan animációs mesefilmek között tartjuk számon, amelyek nem a régi női sztereotípiákra és a fehérlovas hercegekre váró hercegnőkre építi cselekményét. A varázslatos téli mese elkalauzolja a nézőt egy csodás helyre, ahol két teljesen eltérő személyiségű testvér él a palota falain belül. Elképesztő történet a szeretet elsöprő erejéről, ami még a legvégzetesebb varázslatot is képes feloldani. A történetben helyet kap több szerelmi szál is, viszont az alkotás a testvéri szeretet elsöprő erejére fektet nagyobb hangsúlyt: a családi kötelék feloldhatatlanságára. Emellett a mese arra bátorít minket, hogy merjünk önmagunk lenni, ezáltal önelfogadásra tanít. Hiszen Elza sok-sok év után felvállalja varázserejét, és felfedezi a benne rejlő lehetőséget.

jegvarazs-thumb-meselandia.jpgForrás: meselandia.tv

Merida, a bátor – Kelle Fanni

A Pixar rendezésében 2012-ben jelent meg először olyan animációs, a középkorban játszódó mese, amelynek főhőse lány. A Merida, a bátor című film az anya-lánya sajátos kapcsolatáról szól. A lázadó Meridát szülei bele akarják kényszeríteni a hagyományos hercegnői szerepbe, azonban Merida ellenszegül, anyja és testvérei pedig medvévé változnak. Az átkot a szeretet kimutatása töri meg, és az, hogy Merida beismeri hibáját. A mese azt szeretné közvetíteni a nézőközönségnek, hogy a nézeteltérések ellenére is legyünk képesek a másikat tiszta szívünkből szeretni, valamint próbáljuk más aspektusból szemlélni az eseményeket, tiszteletben tartva a generációs különbségeket és hagyományokat. Fontos üzenete, hogy a családi kötelék és szeretet a viták ellenére is feloldhatatlan kötelék.

merida-a-bator-belyeg-mesekincstar.jpgForrás: mesekincstar.tv

Aranyhaj és a nagy gubanc – Kelle Fanni

Az aranyhajú leány elnevezésű, Grimm-testvérek ihlette mese modern változataként jelent meg az Aranyhaj és a nagy gubanc című Disney-alkotás. A történetben a királyi házaspárnak egy hosszú aranyhajú gyermeke születik, akit elrabolnak. A király és királyné minden évben lámpásokat enged a magasba, ami a reményt szimbolizálja. A mese egy csodálatos történet a végtelen szeretetről, a kitartásról és a remény örökkévalóságáról. A szülői szeretet mindent elsöprő ereje hatalmas hangsúlyt kap az alkotásban, hiszen a lány nem találna újra haza szülei hite és emésztő bánata nélkül. Az Aranyhaj és a nagy gubanc arra tanít minket, hogy a legkilátástalanabb helyzetekben is bízni tudjunk, hiszen egyszer – akár sok év után – minden jóra fordulhat. Emellett rámutat arra, hogy a külcsín a belső érték nélkül semmit sem ér.

aranyhaj-es-a-nagy-gubanc-kiskep-rekamesei.jpgForrás: rekamesei.hu

Encanto – Kelle Fanni

Az Encanto egy újabb latinos temperamentumú Disney-alkotás, amely egy különleges, varázserővel rendelkező család történetét mutatja be. Az Encanto, a nyüzsgő, bűbájjal teli kisvároska a tragédiával sújtott családot csodával áldja meg. Azonban Mirabel teljesen átlagos marad, és ez rányomja bélyegét a családra és a lány megítélésére, önértékelésére. A történet főszereplője alacsony önbecsüléssel küzd, azonban édesanyja arra neveli, hogy úgy tökéletes, ahogy van. A lány bátorságát és furfangját használja fel családja megmentésére. A mese fontos értékeket közvetít, hiszen mai világban szükség van olyan példaképekre, akik önmaguk miatt szerethetők, nem a küllemük, rangjuk, vagyonuk miatt. A család fontossága is nagy szerephez jut a történetben.

4691-encanto.jpgForrás: mozipremierek.hu

Anasztázia – Fiar Mitra

Nem olyan ismert, mint a legtöbb Disney-hős, de éppolyan belevaló hercegnő az Oroszországban árvaként nevelkedő Ánya is. Az Anasztázia című film egy különc lányról szól, aki kénytelen egyedül boldogulni a nagyvilágban. Beszédstílusában önmagunkra emlékeztethet, hiszen hercegnőkre nem jellemzően őszinte, szókimondó és humoros. A talpraesett lány családja után kutatva a múlt századelő havas Oroszországán és nyüzsgő Franciaországán keresztül utazik, az úton pedig egyezséget köt egy jóképű szélhámossal, és még a gonosz Raszputyinnal is meg kell küzdenie. A különleges mese a híres Romanov uralkodói család valódi történetén alapul, és a férfi-női szerepek megújításával megmutathatja, hogy a hercegnőknek – akikre a kisgyerekek oly sokáig felnéznek – sem kell mindig olyannak lenniük, mint a legtöbb Disney-filmben.

image_jpeg_1.jpgForrás: anya.com

A Grincs – Fiar Mitra

Dr. Seuss karácsonyi klasszikusa alapján 2018-ban újabb feldolgozás került vászonra ezúttal animált mese formájában. A magányszerető Grincs, mindenki kedvenc morcos figurája a zord Kobak-hegyen él hűséges kutyája, Max társaságában. A mese ezúttal nem Kifalvára, hanem a zöld szörny életére fókuszál, Grincsre, aki utálja a karácsonyt. Így amikor meghallja, hogy Kifalva népe idén háromszor akkora ünnepséget tervez, mint a többi évben, nem marad más választása: el kell lopnia a karácsonyt. Az imádnivaló karakterek könnyen megtanítanak egymás elfogadására, hiszen a mese végére a Grincs és Cindy Lou, a jószívű Ki összefogva rájönnek, miről is szól valójában a karácsony. Hiszen a szeretet ünnepe akkor is a szeretetről szól, ha a másik egyáltalán nem olyan, mint a többség.

image_jpeg.jpgForrás: artmozi.hu

Coco – Fiar Mitra

Egy mexikói család életében sok-sok generációra visszamenőleg tabunak számított a zenélés. A kis Miguelt azonban ez sem tudja visszatartani attól, hogy megvalósítsa legnagyobb álmát, és híres gitáros legyen. A Día del Muertos, azaz a halottak napja közeledtével megnyílik az út a holtak és az élők világa között, és a kisfiú Ernesto de la Cruzt, híres zenész ősét keresve olyan családtagokkal is megismerkedik, akiket sosem gondolta volna, hogy láthat. A sok varázslat közepette fény derül a generációs zene tilalom eredetére, és a kisfiú megtanulja, hogy még a holtak közül sem szabad mindenkiben megbízni. A mese a halál témáját az európai felfogáshoz képest teljesen más kontextusba helyezi, a kulturális utazás gyönyörű képi világgal megjelenítve új kapukat nyit előttünk az elmúláshoz való hozzáállásban.

image_jpeg_2.jpgForrás: disneyplus.com

Karácsonyi lidércnyomás – Fiar Mitra

Tim Burton közkedvelt mesefilmje a karácsonyi és a halloweeni hangulathoz egyaránt elengedhetetlen kellék lehet. A főszereplő Jack ugyanis Halloween város polgármestereként mindig is a lehető legjobban végezte a dolgát, a rémisztgetést. Karácsonykor azonban úgy gondolja, kipróbálná magát más feladatban is, és elteszi láb alól a Mikulást, hogy helyette kézbesíthesse az ajándékokat. A feladat, nagy meglepetésére, sokkal nehezebbnek bizonyul, mint ahogy azt gondolta, így megkezdődik a karácsonyi felfordulás és téboly. A film különleges animációs világgal jeleníti meg a történet legfőbb üzenetét: hogy milyen fontos az együttműködés, és mekkora katasztrófába torkollhat, ha mindig csak a saját fejünk után megyünk.

image_jpeg_3.jpgForrás: disneyplus.com

Az ember, aki értette a karácsonyt – Karácsonyi ének – Tóth Valter

Egy klasszikus. Nem véletlen, ha valamire ezt mondják. Nos Charles Dickens Karácsonyi ének című műve is ilyen darab. A méltán híres regényt rengetegszer megfilmesítették, sokféle feldolgozásban megjelent már. A 2009-ben kiadott, 3D-s számítógépes-animációs film főszereplője Jim Carrey, de feltűnik az oldalán Gary Oldman és Colin Firth is. A klasszikus történethez hűen a főszereplő Scrooge egy lelketlen, zsugori öregember, aki hallani sem akar a karácsonyról, sem az ünneplésről. Igazából a pénzén kívül semmi nem érdekli. Úgy tűnik, kiölt magából mindenféle érzelmet. Akkor jön fordulat az életébe, amikor meglátogatja őt a „karácsony szelleme”. Dickens zseniális megjelenítője volt az emberi nyomorúságnak. Érzékletesen át tudta adni a szívszorító érzelmeket, együttérzést keltő módon ábrázolta a sorsokat. A Karácsonyi ének egy történet az elhibázott döntésekről, a megkeményedett szívről, de ugyanakkor a reményről, a második esélyről és a könyörületről is szól. Megérinti a szívünket, és megtanít arra, hogy mi a karácsony lényege, vagy mi kell legyen az egyik alapvető karakterelem az emberben: az irgalom. Együttérzés más emberekkel, örömszerzés, javainkkal mások boldoggá tétele, amely pedig minket is boldoggá tesz. Ha nem hiszitek, nézzétek meg Robert Zemeckis művét. A Disney által készített másfél órás mesefilm inkább felnőtteknek szól, sőt nagyon kicsiknek nem is ajánljuk, ugyanis elég ijesztő. Üzenete miatt viszont erősen ajánlott, hiszen a hétköznapi forgatagban észrevétlenül Ebenezer bácsi helyzetébe kerülhetünk.

image_19.pngForrás: disneyplus.com

Modern történetek örökértékű üzenettel – Mesék a laza téli estékre Tovább
Monitorozott érzelmek – A FaceReader megmutatja, mi zajlik benned

Monitorozott érzelmek – A FaceReader megmutatja, mi zajlik benned

boritokep_optimized.jpg

Hogyan tudja felhasználni az érzéseinket a rendészet a baleset-megelőzésben? Milyen érzelmeket mutat arcunk egy másodfokú egyenlet láttán? A FaceReader érzelemfelismerő és viselkedéselemző szoftverrel az önismeret magasabb fokára hághatunk, de társadalmi problémák megoldásában is segítséget nyújthat. 

Írta: Kalánová Barbara, fotó: Hegedüs Krisztián

A FaceReaderrel kapcsolatos legfrissebb kutatásaikat mutatták be a Budapesti Corvinus Egyetem szakemberei az idei Kutatási héten. Dr. Sass Judit, a BCE Pszichológia Tanszék vezetője az érzelem- és viselkedéselemző rendszer működését, jelentőségét és korlátait ismerette. A hallgatói bevonódás elősegítéséért végzett kutatás eredményeit Vinczéné Fekete Lídia, a BCE Oktatási, Minőségfejlesztési és Módszertani Központának módszertani támogató tanácsadója prezentálta. Uricska Erna, a BCE Szociológia és Kommunikációtudomány Doktori Iskola PhD-hallgatója arról számolt be, hogyan segítheti  a szoftver a digitális rendészeti kommunikáció hatékonyságát. Arról, hogy milyen hatása van a matematikához fűződő érzéseinknek a döntéseinkre, Farkas-Kis Máté matematikus, a Döntéselmélet Tanszék kutatója beszélt.

1_4.pngFotó: Hegedüs Krisztián

A Noldus érzelem- és viselkedéselemző rendszert Lucas Noldus etológus fejlesztette ki az 1990-es években. Rögzíti a viselkedések kiemelt jellemzőit, és egy szoftver segítségével feldolgozza az adatokat, amelyekből megállapítja, hogy milyen érzelmek játszódnak le bennünk akár egy reklám megnézésénél, egy céges megbeszélésen vagy termékválasztásnál. A szoftver folyamatos továbbfejlesztésével egyre csak bővül a felhasználásra kerülő adatok száma, a FaceReader egy új, kiegészítő része ennek a komplex rendszernek. Az érzelmek arcról való automatikus leolvasására szolgál, tehát önmaga generál adatokat az érzelmekről. Megmutatja, hogy egy adott pillanatban a minket érő ingerek milyen érzelmeket keltenek bennünk, hogyan viszonyulunk emberekhez, tárgyakhoz, történésekhez, illetve milyen hangulatváltozásokat élünk meg.

A FaceReader a tesztelések eredményei alapján 90%-os pontossággal méri fel és elemzi a bennünk lejátszódó és arcunkra kiülő érzelmeket. A hat alapérzelmet, amely a boldogság, a szomorúság, a harag, a félelem, az érdeklődés, és a meglepődés, valamint ezek kombinációjából adódó érzelmeket, például a megvetést is észleli

mutatta be a rendszert Dr. Sass Judit tanszékvezető.


sass_j.png
                                                                                   Fotó: Hegedüs Krisztián

Az adatok elemzésénél figyelembe veszik az arc egyedi jellemzőit is. A szubjektív élmény feltárására, az egyén érzelmeinek kiváltó okára egyelőre nem képes a rendszer. Az alapérzelmek kombinációit tekintve - például az unalom, az érdeklődés és a zavar - együttjárásokra vonatkozó  következtetések azonban megállapíthatók, ugyanis detektálja a rendszer, ha bizonyos ideig fennáll az adott érzelmi reagálás. A FaceReaderből másodpercre pontosan egyidejűleg visszanézhető a számítógépen az általunk nézett tartalom és az arcunkon megjelenő érzelem.

A FaceReadert egy sikeres pályázat következtében vásárolta meg a Budapesti Corvinus Egyetem, hogy tudományos kutatásokat végezhessenek a kutatók a rendszer alkalmazásával. Az oktatással, a pénzüggyel, illetve az orvostudománnyal kapcsolatos fejlesztésekben és az élet különböző területein egyaránt hasznosítható a rendszer. Segítségével vizsgálható többek között a orvos-páciens kapcsolata; az üzleti kommunikáció hatékonysága befektetői meetingeken, illetve a tanulói bevonódásra ható tényezők.

 

Pozitív érzelmeket serkentő oktatás előnyben

A szoftverrel végzett egyik legfrissebb kutatás eredményéről Vinczéné Fekete Lídia módszertani támogató tanácsadó beszélt. A vizsgálat a tanulók érzelmi bevonódásának elősegítésére összpontosít, figyelembe véve a hallgatók számára ideális tanulási környezet kialakítását és az érdeklődés felkeltését. Az érzelmek segíthetik és akadályozhatják is a tanulási bevonódást. A tanulást elősegítő érzelmek közé tartoznak a pozitív és aktiváló érzelmek – mint például az élvezet, az öröm, a flow –, azonban a harag vagy a frusztráció is rövid távon akár segíthet is bevonódásban, viszont nem tesz hozzá a hallgatók hosszú távú motivációjának és érdeklődésének kiépítéséhez.

Attól, hogy egy érzelem pozitív, még nem feltétlenül segíti a tanulási bevonódást, és attól, hogy negatív, nem feltétlenül akadályozza

hívta fel a figyelmet a jelenség további kutatásának szükségességére Vinczéné Fekete Lídia.

fekete.pngFotó: Hegedüs Krisztián

Az eddigi tanulmányok jelentős része az önbeszámolókra és interjúkra támaszkodik. A kutatók azt vizsgálták, alkalmas-e a FaceReader az érzelmek detektálására tanulási környezetben, valamint, hogy milyen összefüggést mutatnak az érzelmek a tanári kommunikációval. A kutatás során 35 hallgató arcát elemezték oktatóvideók nézése közben a FaceReader segítségével, ezután az aktuális érzelmi állapotukról és a kimutatott kiugró értékek okára kérdeztek rá a kutatók.

Az eredmények alapján bizonyos érzelmek esetében hatékonyan és helytállóan mérte a FacerReader az érzelmeket, amiket a hallgatók önbeszámolói is igazoltak. A kutatásból kiderült, hogy az öröm és a meglepődés megjelenése szoros összefüggést mutatott egymással. Ez arra engedhet következtetni, hogy érdemes a meglepődés hatását is kihasználni a tanári kommunikációban, valamint hogy a tanulás közben az arcon a szomorúságnak és az erős koncentrációnak hasonló jelei vannak. A kutatók azt is megállapították, hogy a legmotiválóbb elem, amit egy tanár beletehet egy oktatóvideóba, az a saját arca.

 

Negatív érzelmek előhívása a baleset-megelőzésért

Uricska Erna PhD-hallgató a digitális rendészeti kommunikáció területén vizsgálta a FaceReader lehetőségeit. A vezetés közbeni mobilhasználat csökkentése érdekében elkészített három társadalmi célú reklámvideó megtekintéséhez alkalmazta a FaceReadert – más módszerek bevonása mellett –, hogy megállapítsa, milyen hatásfokkal lehet alkalmazni ezeket, illetve melyek azok a tényezők, amelyekkel sikeresen megszólíthatók a Z generáció tagjai, hogy ne használjanak mobiltelefont vezetés közben.

erna.pngFotó: Hegedüs Krisztián

A pilot kutatás eredményei azt mutatták, hogy rendkívül fontos a célközönség személyes bevonódása, például az érintettség, vagy az adott életkorra jellemző helyzetek. Ezek nagyobb érzelmi hatást váltanak ki a nézőkből. Kiderült az is, hogy a közvetlen balesetet és a baleset bekövetkeztében a tettekkel való szembesülést bemutató videók nagyobb hatással voltak a nézőkre, mint a baleset elkerülését bemutató videóé. 

Természetesen itt nem az autóroncsok tömeges bemutatására utalunk, hanem sokkal inkább meghökkentő, elgondolkodtató üzenetet is közvetítő rövid, társadalmi célú videókra. Fontos kiemelni, hogy a szoftver alkalmazása mint kutatási módszer az adatvédelmi szabályok (teljes arc), az eszközhasználat ideje és az eredmények kódolása miatt a kutatás pilot szakaszában jól alkalmazható volt, de nagymintás kutatás esetén kombinált módszerekre van szükség.

 Az egyik videóban szereplő gyerekjáték a nézőkben magas intenzitású szomorúságot váltott ki, de az további kutatásokat igényel, hogy ez az érzelem hogyan hathat a Z generáció vezetés közbeni mobilhasználattal kapcsolatos attitűdjére

részletezte Uricska Erna PhD-hallgató.

uricska_erna_slideja.pngFotó: Magánarchívum

A videó megtekintése közben az öröm is érzékelhető volt a hallgatók arcán, ami a kutatás további korlátjára hívja fel a figyelmet. Ezekben az esetekben ugyanis nem őszinte öröm jelenik meg az arcokon, hanem a nézői visszajelzések alapján a videóban szereplő lány mosolygására adott reakciónak (tükörreflex) tudható be.

 

A matematika iránti érzések hatása a döntéseinkre

A kognitív matematikai képességek és a választásaink minőségének kapcsolatát kutatja Farkas-Kis Máté MBA, viselkedéstudományi és döntési kutató, a Döntéselmélet Tanszék tanársegédje. Kutatásának fókuszában a matematikai szorongás áll, illetve, hogy ennek megjelenésével hogyan befolyásolják a számok mindennapi döntéseinket. Általánosan elmondható, hogy egyes tanulási területek vonzóbbak számunkra, míg mások kevésbé, s ezek között egyik vezető terület a matematika. Ugyanis ez az a tárgy, amelyet ha nem tudunk, akkor nem lusták voltunk megtanulni, hanem azt érezzük, hogy buták vagyunk hozzá, nincs elég képességünk a megértéséhez. Ugyanakkor Máté vallja, hogy #mindenkimatematikus, s a megfelelő módszertannal, csak a felszínre kell hozni egy olyan képességet, amely tudat alatt mindenkiben ott van.

mate.pngFotó: Hegedüs Krisztián

Ebben fog segítséget nyújtani számára ez a program, amely betekintést adhat, hogy mit éreznek az emberek a matematikai problémamegoldás során. A kutatása mostani fázisában közel 72 órányi videofelvétel vár a részletes elemzésre. A FaceReadert - a Kooperatív Doktori Programnak köszönhetően - egy felnőtt vállalati csoporton alkalmazták, akik matematikai jellegű problémákon dolgoztak. A kutatás célja, hogy megnézzék, milyen érzelmek mutatkoznak az egyéneken a feladatok megoldása közben. Különlegessége, hogy egyazon csoportot egy időben rögzítette, így látszanak a párhuzamos reakciók, továbbá a kutatás előtt a ProfilesXT segítségével felmérésre kerültek az részvevők személyes kognitív szintjei is. A kutatás rávilágít, hogy a kognitív matematikai képességek, hogyan hatnak a döntéseinkre. A számok láttán például a menedzserekben elinduló érzelmek befolyásolják, hogy hogyan dolgozzák fel a rendelkezésükre álló információkat és az asszociáció a matematika órára olyan érzéseket hív elő, amelyek ugyanúgy befolyással vannak döntéseikre.

A matematikával tanulmányaink és egész életünk során elkerülhetetlenül találkozunk, azonban ha maga a tanulás vonzóbbá válik számunkra, magához a tantárgyhoz is változhat a hozzáállásunk. Ugyanis ha valamiben nincs sikerélményünk, azt elkezdjük eltávolítani magunktól

– jelentette ki Farkas-Kis Máté.

A Noldus FaceReader egy új dimenzióját nyithatja meg a matematikaoktatás módszertanának és minőségének, illetve hogy fenntarthatóvá tegyék a matematika oktatásának befogadását. A FaceReader hamarosan korlátozott keretek között az egyetemen belül azon hallgatók számára is elérhetővé válik, akik komoly kutatási szándékkal használnák a rendszert. Mindehhez nélkülözhetetlen a GDPR betartása. Moodle tananyagon keresztül minden szükséges információ rendelkezésre áll majd a használathoz.

 

Monitorozott érzelmek – A FaceReader megmutatja, mi zajlik benned Tovább
Technológiaintenzív, inspiráló terekből álló, jövőorientált és fenntartható – ez jellemzi a Ménesi úton épülő Campust

Technológiaintenzív, inspiráló terekből álló, jövőorientált és fenntartható – ez jellemzi a Ménesi úton épülő Campust

cam_06.jpg

A Gellért-hegy oldalában 2020 óta folynak a munkálatok annak érdekében, hogy létrejöjjön egy hazánkban egyedülálló, a jövő generációit szolgáló campus. Az építkezés összköltsége nettó 16 milliárd forint. A Campus tulajdonosa, a fejlesztés irányítója, és a 12 milliárd forintos állami támogatást kiegészítő finanszírozója az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány

Írta: Völgyi Dóra; borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

A Ménesi Campus

A tervezet szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a Ménesi Campus, a Budapesti Corvinus Egyetem egyedülálló technológiaintenzív és jövőorientált campusa. A beruházás összköltsége nettó 16 milliárd forint. Az építkezésre fordítandó nettó 12 milliárd forintos állami támogatást a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány egészíti ki. A tervezés az Egyetem Ménesi Campusfejlesztés Belső Világ Projektjének feladata volt. A belső terek kialakítása közösségi tervezésben valósult meg a hallgatókkal, az oktató-kutatókkal és a szolgáltatásokért felelős munkatársakkal karöltve. A Campus kivitelezése is egyedülállónak számít, hiszen a hazai felsőoktatásban elsőként a LEED Gold fenntarthatósági minősítés kritériumai szerint épül és fog működni a létesítmény. Az épület AA+ energiahatékonysági bizonyítvánnyal is rendelkezni fog, amit a napelemrendszer, talajszondák és egyedi hőszigetelés támogatnak.

cam07-1.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Mit jelent ez a corvinusos hallgatók számára? 

Az új campuson a hagyományos oktatási funkciók mellett olyan terek is helyet kapnak, amelyek alkalmasak a közös gondolkodásra, csoportmunkára, innovatív projektekre. A lehetőségek tárháza kiemelten széles, hiszen az épület 1830 m2-es közösségi és 2350 m2-es sportolásra alkalmas térrel, valamint a csendes elmélyülésnek, előadások közti felkészülésre vagy éppen pihenésre is helyet biztosító 40-50 fős olvasótermekkel, egyéni és csoportos tanulási terekkel és saját 11000 m2 területű parkkal és tetőterasszal várja a hallgatókat.

Hatvan fős Adattér is elérhetővé válik, ahol  korszerű körülmények között profi módon dolgozhatnak az adattudományok iránt érdeklődők, illetve a helyszín találkozási pontként is szolgál majd a Data Science in Business képzésen tanulók és mindenki más számára is.

3_1_1.pngForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Az új Campus a Ménesi út 5. szám alatt található, a pesti épületektől 15-20 perc alatt érhető el tömegközlekedéssel. Ennek érdekében az egyetem munkatársai arra törekednek az órarendek tervezésénél többek között a távolságot figyelembe véve, hogy a Campus “egynapos” jellegű legyen. Ez azt jelenti, hogy a hallgatóknak nem kell majd két óra között az épületek között ingázni, hanem azon a napon csak a Ménesi épületében lesznek óráik. A vidékről vagy külföldről érkező hallgatók számára is új lehetőséget nyújt a Campus, hiszen az épület további 180 kollégiumi férőhelyet biztosít számukra. Mind a négy kollégiumi szinten nagy amerikai konyhás nappalik teremtenek lehetőséget a lakóknak a közös időtöltésre, a főzésre és a tanulásra.

4_1_1.pngForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

A Budapesti Corvinus Egyetem 2023 őszétől tehát nemcsak új, Magyarországon és Európában egyedi szakokkal, hanem egy új, fenntartható, modern campussal várja jelenlegi és jövőbeli hallgatóit. Bővebb információkért keresd a Ménesi Campus hivatalos weboldalát.
Technológiaintenzív, inspiráló terekből álló, jövőorientált és fenntartható – ez jellemzi a Ménesi úton épülő Campust Tovább
süti beállítások módosítása