Közgazdász Online

A nép boldogsága vagy a gazdasági növekedés a fontosabb? - Élet a világ legboldogabb országában

A nép boldogsága vagy a gazdasági növekedés a fontosabb? - Élet a világ legboldogabb országában

suket_dedhia.jpg

Bhutánban a kormány célja, hogy az emberek minél boldogabbak legyenek. A gazdasági növekedés helyett a békét, az egészséget és az emberi kapcsolatok minőségét tekintik mérvadónak. De vajon lehetne ezt alkalmazni itthon is? Mit tanulhatunk a világ legboldogabb országától?

2021.01.25. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Suket Dedhia, Pixabay

“A boldogság helyhez kötött” - így szól Bhután hivatalos turisztikai szlogenje. Természetesen a bhutáni emberek úgy gondolják, hogy ez a boldog hely a saját országuk, de Bhután neve a nemzetközi köztudatban is egyre jobban összeforr a boldogság fogalmával. Az ország imázsát a Himalája által védett páratlan természeti környezet, a toleráns és békés buddhista felfogás, a máig élő falusi kultúra, a politikai stabilitás és a helyi lakosok vendégszeretete jellemzi a legjobban. Habár Bhután egyedülálló a világon, még biztosan találnánk olyan országot, aminek hasonló turisztikai vonzereje van. De akkor miért tartják Bhutánt a világ legboldogabb országának? A választ a Bruttó Nemzeti Boldogságnak nevezett politikában találjuk.

Mi a boldogság?

temple-1166023_1920.jpg

Kép: Devanath, Pixabay

A boldogság definiálásánál a legnagyobb gondot a kultúrák közötti különbségek jelentik. Mást jelent egy európai nagyvárosban, mint egy bhutáni kis faluban boldognak lenni. Máshogy gondolkodnak a kérdésről a keresztény vallású emberek, mint például a buddhista vagy iszlám hívők. Nem beszélve arról, hogy a különböző kultúrákban minden egyes embernek is mást jelent a saját boldogsága.

A bhutáni boldogság koncepciója abban rejlik, hogy nem az egyéni boldogságot tekinti mérvadónak, hanem a közösségét. A GNH (Gross National Happiness) célja, hogy egy társadalmi harmóniát alakítson ki, ami túlmegy az egyén időszakos boldogságérzetén.

Most a te véleményedre is kíváncsiak vagyunk! A cikk végén található rövid kérdés anonim megválaszolásával lehetőséget kaphatsz arra, hogy a gondolataid megjelenjenek a grafikáinkon.

A koncepció eredete és felépítése

travel-3296588_1920.jpg

Kép: Peter Anta, Pixabay

„A történet 1976-ban kezdődött, amikor az akkor 22 éves negyedik bhutáni király egy nemzetközi tárgyalása után Srí Lanka repülőterén, hazaindulása előtt sajtótájékoztatót tartott. Egy indiai újságíró megkérdezte, Bhutánban mennyi az egy főre jutó nemzeti össztermék. Szerette volna zavarba hozni őt a riporter, hiszen tudta, ebben a kategóriában Bhután a maga mindössze negyvenkilenc dollárjával a világon a második leggyengébb adatot produkálja – a bhutáni gazdaságban nagyon kevés pénz mozgott, márpedig ezek a számok pénzt mérnek. A fiatal király hirtelenjében azt válaszolta: nálunk a nemzeti összterméknél fontosabb a nemzeti összboldogság. Miközben nyilván arra gondolt, hogy őt nem a dollár érdekli, hanem az emberek elégedettsége” - nyilatkozta 2015-ben Michael Rutland, a GNH fogalmát megalkotó tanító. 

Ezután már önálló életre kelt a Bruttó Nemzeti Boldogság fogalma. A koncepció lényege, hogy a kormány az anyagi javakban mért növekedésen túl fontosnak tartja a más, nem anyagi javak mérését is. Míg a többi állam által használt GDP a termelés, a technológiai fejlődés, a kereskedelem és a gazdasági mutatók alapján versenyezteti az egyes országokat, addig a GNH koncepciója többek között a gyerekek egészsége, az oktatás színvonala, a kultúra virágzása és a házasságok tartóssága alapján elemzi a világ államait. Ezeket a gondolatokat az Egyesült Államok korábbi minisztere így fogalmazta meg 1968-ban:

A bruttó nemzeti termék nő a légszennyezéstől, a cigarettareklámoktól és a közlekedési balesetek utáni mentési munkálatoktól. Nő az ajtóinkra szerelt speciális záraktól, és a börtönöktől, amelyekbe azokat zárjuk, akik zárjainkat feltörik. Nő a fák és a természet csodáinak őrült ütemű pusztításától… Nő a sorozatgyilkos puskájától, és az erőszaktevő késétől, és azoktól a televíziós programoktól, amelyek az erőszakot dicsőítik, hogy gyerekjátékokat adjanak el. Ugyanakkor a bruttó nemzeti termék nem számol gyermekeink játékainak örömével. Nem veszi figyelembe… nyilvános vitáink tartalmasságát vagy köztisztviselőink becsületességét. Nem méri sem szellemünk erejét, sem bátorságunkat, sem bölcsességünket, sem tudásunkat, sem együttérzésünket, sem hazaszeretetünket. 

Röviden: mindent mér, kivéve mindazt, amiért érdemes élni.

Robert F. Kennedy

A GNH index felépítése az elmúlt évtizedek során egyre komplexebb lett - mostanra már 124 változóból, 33 indikátorból, 9 területből és 4 alappillérből áll. A 2005-ben kialakított mérési rendszer már lehetővé teszi Bhután Bruttó Nemzeti Boldogságának számszerűsítését, és esetleg más országokra való kiterjesztését is.

gnh_index.png

Grafika: Nagy Dávid, Közgazdász

A GNH koncepció globális hatása

Az elmúlt tizenöt évben az össznemzeti boldogság elmélete tiszteletreméltó helyet harcolt ki a többi rendhagyó index között. Bhután 1971 óta teljes jogú tag az ENSZ-ben, és jelentős részt vállalt a ma már nemzetközileg is elismert Fenntartható Fejlesztési Célok kidolgozásában. Emellett bhutáni nyomásra az ENSZ 2013-ban március 20-át kijelölte a Boldogság Világnapjának.

ff_17.png

Grafika: Nagy Dávid, Közgazdász

Az elméletet itthon is fontosnak tartják, ami az idei Új Nemzeti Kiválósági Programban is megmutatkozik. Ahogy a Corvinus Egyetemen rendezett online Kutatási héten is kiderült, Dr. Kovács Gábor a Corvinus Gazdaságetikai Központjának adjunktusa egyéves kutatásában arra keresi a választ, hogy miként mérhető és fejleszthető a budapesti József Attila-lakótelepen a társadalmi jól-lét a GNH koncepciója alapján.

A GNH koncepció sikeressége az általa képviselt értékekben rejlik. Egy olyan fejlődést jelent, amelyet az emberi értékek fontossága és az egyszerűség jellemez a legjobban. Egy fejlődést, amit nem a termékek, az adók nagysága, a beruházások mértéke vagy a technológiai innováció vezet, hanem az igyekezet, hogy a bhutáni emberek biztonságban, jólétben és szeretetben érezzék magukat.

Neked mit jelent a boldogság?

Most a te gondolataidra vagyunk kíváncsiak. Neked mit jelent a boldogság? Mi az, ami igazán mosolyt csal az arcodra? Az anonim form eredményeiből a Közgazdász Online vizuális csapata fog grafikát készíteni. Légy részese te is!

Google form egyetlen kérdéssel

A nép boldogsága vagy a gazdasági növekedés a fontosabb? - Élet a világ legboldogabb országában Tovább
Az öreg cipész és a parafa talp

Az öreg cipész és a parafa talp

Najoua Belayane

cipo_rajztabla_1.png

2021.01.24. Írta: Najoua Belayane

– Ezt nem hiszem el! Most nézd meg, ez a nadrág se jó rám – mondja Adairának a barátnője, miközben a falu egyetlen boltjában állnak, ahol van tükör.

– Ne legyél már ilyen levert. Biztos a nadrág van elszabva – int egyet Adaira.

– Ja, persze. Vagy inkább az én testem van elszabva. Olyan rövidek a lábaim, mintha Istennek el kellett volna rohannia és nem lett volna ideje befejezni, így hát ennyi jutott. A lábaim fele olyan hosszúak, mint aminek lenniük kéne – persze ez enyhe túlzás volt. – De ha már ilyen lábakkal áldott meg a sors, akkor legalább olyan helyre születtem volna, ahol az ember tud magassarkút hordani, mint Amerika. Az a cipő… az a cipő…  tudod amit múltkor láttunk.

– Mikor? – kérdezi Adaira, mert őszintén szólva már kezdenek összefolyni a napok, és ugyanolyannak tűnik az összes, így a háborúval a levegőben. Minden nap ugyanolyan félelemben és rettegésben telik, nem beszélve a diktatúráról, amit Salazar alakított ki.

– Hát tudod! – noszogatja a barátnője a mi Adairánkat. – Mikor múltkor belopakodtunk a hadnagy szobájába, és néztük azt az amerikai műsort. 

– Ja azt, amiben úgy énekeltek? – kérdezi Adaira a barátnőjétől, miközben visszarendezi a ruhákat, amiket szétszórtak az üzletben.

– Igen, igen és a bemutatón az a színésznő… tudod… na hogy is hívják? – töri a fejét a lány. – Mondjad már! Neked van mindent befogadó memóriád.

– Judy Garlandról beszélsz?

– Igeeeen! Na az a cipő, amit viselt, pont annyira emelne meg, hogy ne látszódjanak a félreszabott lábaim – és lábujjhegyre állva méregeti magát a tükör előtt.

– De azt ugye tudod, hogy azt nem is egy amerikai tervezte? – néz fel a barátnőjére Adaira, mire a lány hátat fordít a tükörnek és szembenéz Adairával.

– Hát akkor ki? – kérdezi értetlenül.

– Egy olasz cipőtervező.

– Mindegy! – húzza fel a vállát a barátnő. – Az a lényeg, hogy ki és hol viselte. De felejtsd is el, hisz ide úgyse jut el. A kormány soha nem fog semmit beengedni az országba, amihez nem fűződik érdeke. Én pedig örökre ilyen elszabott maradok – mutat magára a tükörben. Adaira tudja, hogy a barátnőjét sokkal jobban bántja ez a dolog a magasságával, mint amennyire kimutatja. Az iskolában ezért csúfolták, a táncokban ezért nem állt előre, és sok fiú ezért nem akarja még most sem elhívni randira. 

– Na jó, most még meg kell írnom a mai összesítést. Utána mehetünk.

– Jól van, kis buzgómócsing, én kint megvárlak. – Ezzel a barátnő kisétál és Adaira már csak az ajtó csapódását hallja.

A bolt napi összesítő lapjára Adaira ráírja az összes eladott árut, a selejtes árut (bár az mostanában nemigen van, mivel az embereknek a rossz is jobb, mint a semmi), és a beérkezett árut. Az utolsó sorban, ahovaír, ez szerepel: 1939. 09. 21, Águas de Moura, Portugália. Adaira szerette ezt a munkát, még ha egy kicsit monoton is volt, de legalább lefoglalta magát és nem tengődött egész nap az utcán, mint a többi fiatal.

Miután bezárja a boltot és elindulnak hazafelé, Adaira hamarabb elköszön a barátnőjétől, mint ahogy általában.

– Még el kell mennem valahová – mondja a mi Adairánk a barátnőjének.

– Hát jó! Nagyon titokzatos vagy. Akkor majd holnap – int a barátnője és Adaira örül, hogy nem kérdezősködik tovább. Őszintén szólva Adaira nem talált ki semmi alibit, de nem akarja megmondani, hogy hova is megy tulajdonképpen. Mert ha nem sikerül, akkor csak még egy csalódás éri a barátnőjét.

Adaira a falu egyik legrégebbi házához sétál el, ahol Alberto, a falu cipésze él. Bár már lassan olyan öreg lesz, hogy a falunak egy új cipészt kell keresni, Adaira megbízik benne. Az öreg cipész múltkor is a romló szemei miatt félreszabott két cipőt. Az egyik alkalommal pedig két jobblábas cipőt készített. A falunak az a pechje, hogy Albertónak nincsenek gyerekei, így senkit nem tudott megtanítani a cipészmesterségre. A többi gyerek meg csak egyszerűen fél tőle. Egyedül Adaira az, aki némileg barátságosabb viszonyt ápol az öreg cipésszel, de hát őt meg egyáltalán nem érdekli a cipészet.

– Kipp-kopp. Kipp-kopp – kopog az ajtón Adaira.

– Gyere! – kiált mély, krákogó hangján Alberto. – Adaira! – lepődik meg az öreg cipész.

– Szervusz, Alberto!

– Mi járatban vagy? – kérdezi az öreg cipész.

– Egy cipőről szeretnék kérdezni.

– Miféle cipőről? Már megint valakinek gondja van a munkámmal? – kérdezi mérgesen a cipész.

– Jaj, nem, dehogyis. Egy különleges cipőről szeretnék kérdezni – kezd bele Adaira. – Egy olyan cipőről, mint ami Amerikában most népszerű.

– Amerikában? Hol van az? – legyint Alberto. – Honnan tudjam én, hogy mi népszerű Amerikában.

„Ez így nem fog menni” – gondolja Adaira. – „Valahogy el kell neki magyaráznom.”

– Lerajzolom – mondja Adaira és egy papírt meg egy ceruzát vesz el az öreg cipész asztaláról. – Ezt egy filmbemutatón láttuk. Úgy tudom, hogy egy híres olasz cipőtervező, Salvatore Ferragamo tervezte a színésznőnek. Firenzében van egy üzlete, és olyan hírességeknek tervez cipőket, mint Greta Garbo és Judy Garland. Olyan anyagokat ötvöz, amiről senki nem gondolná, hogy összeillenek, mégis utána mindenki olyat akar. Például ki látott már ilyen talpat, mint ez itt? – fejezi be Adaira a Ferragamóról szóló kis bemutatását, és mutatja az öreg cipésznek a magassarkúról készült rajzot.

– Na jó, kishölgy! – kezdi rosszallóan Alberto, még mielőtt egyáltalán ránézne Adaira rajzára. – Először is azt megkérdezhetem, hogy milyen filmbemutatón láttátok? Netán elrepültetek oda? Vagy inkább olyan helyre mentetek be, ahova nem lehetett volna?

„Ajj, arra nem is gondoltam, hogy megkérdezi Alberto. Ezt nem kellett volna mondanom. Most mit feleljek? Azt mégsem mondhatom, hogy a hadnagy szobájába lopóztunk be.” – gondolkozik magában a mi Adairánk, de mielőtt megszólalhatna, az öreg cipész folytatja.

– Mindegy! Inkább nem is akarok tudni róla – legyint Alberto. – A másik kérdésem pedig, hogy miért tudsz Te ennyit erről a Ferragamóról? Valami külföldi kém vagy?

– Jesszus, Alberto! Itt születtem a faluban, és azóta itt is élek, hogy lennék már kém? – kérdezi meghökkenve Adaira, és kezd rájönni, hogy szegény öreg cipész tényleg egyre öregebb és egyre abszurdabb dolgokat képzel be. – Na szóval! – mutat a rajzára Adaira – Akkor segítesz? Mennyibe kerülne ennek a cipőnek a elkészítése? – az öreg cipész felveszi a szemüvegét és szemügyre veszi Adaira rajzát.

– Azt a mindenit! – kiált föl Alberto. – Te aztán tudsz rajzolni. Ezt eddig miért nem mutattad? Tehetséges vagy nagyon, Adaira. – A főhősnőnk csak nézi a rajzát és azon gondolkozik, hogy mit szólna Alberto ahhoz, ha látná a boltban levő fiókját. Tele van ilyen vázlatokkal ruhákról, cipőkről, táskákról, de soha nem tulajdonított nekik túl nagy jelentőséget. Csak ha unatkozik a boltban, akkor foglalja le magát a rajzolással és a tervezéssel.

– Na inkább abban segíts, hogy mennyibe kerülne? – noszogatja a mi egyáltalán nem hétköznapi főhősnőnk az öreg cipészt.

– Hát ez a fajta cipő nem lehetséges most – jelenti ki egyszerűen Alberto.

– De hát miért? – döbben le Adaira. – Segítek Alberto. Nagyon fontos lenne.

– Most a normális talpra is alig van anyag, nemhogy egy ilyen tömör magassarkúra. Azt se tudom, hogy milyen anyagból van – vonja meg a vállát az öreg.

– De én tudom. Ferragamo egy új anyagot használt ennél a cipőnél, mert a háború miatt nincs más. Ennek a cipőnek a talpa parafából van.

– Parafából? – veszi jobban szemügyre Alberto a vázlatot. – Az ki van zárva. Nem lehetséges – hitetlenkedik.

– Dehogynem! – makacskodik Adaira. – Higgy nekem, Roberto, abból van!

– Jól van na! Nem kell úgy felkapni a vizet. Ha ennyire fontos neked, akkor adok hozzá alapanyagot és segítek, de a parafát neked kell beszerezned. – adja meg magát Alberto.

– Nagyon, nagyon, nagyon köszönöm! – ujjong Adaira. – Most máris megyek és hozok parafát. – És már ki is rohan a kis házból, hogy a legjobb barátnőjének valóra váltsa az álmát.

Adaira tudja, hogy hova megy. A fütyülő fához, amihez régen még a nagymamája hordta. Órákig csak ott ültek alatta és hallgatták a szél susogását, ahogy a fa levelei között áthaladt. Adaira életének legszebb órái voltak. Bár a nagymamája már elhagyta a földi életet, úgy érzi, hogy a fában újjáéledt. A fa őrzi a nagymamája lelkét, gondolatait és szívét. 

Mikor Adaira odaér ennyit mond a fának:

– Szia, Mama! Gondolom nem kell elmondanom, hogy mire készülök, hisz úgyis mindent tudsz. Mikor még éltél, akkor is mindent tudtál. Úgyhogy csak egy kis parafát szeretnék elvinni, ha nem bánod. – ekkor egy meleg áramlatot érez Adaira, amit igennek vesz. Elvesz annyi parafát, amennyi szerinte szükséges, és már rohan is vissza Alberto házához.

– Itt van! Meghoztam! – kiált a mi különleges Adairánk.

– Hát nem mondom, ez gyors volt. Na gyere, kishölgy – int az öreg cipész és elkezd bebotorkálni a háza hátsó részébe, ahol a műhelye van. A műhely telis-tele van cipőkkel. Adaira bár sokszor volt már Albertonál, de itt hátul a műhelyben még sohasem. Most lenyűgözi az összes cipő, vázlat, alapanyag. Olyan, mintha egy új világba lépne be, ahol a képzelete úgy szárnyalhat, mint a szél a levelek között.

Alberto és Adaira egész éjszaka dolgoznak. A legnehezebb a parafa talp elkészítése, mivel még semelyikük nem csinált ilyet. De nemcsak ők nem csináltak ilyet, hisz még a világ is alig ismeri Ferragamo új találmányát. Milyen boldog lenne, ha tudná, hogy egy messzi-messzi kis portugál faluban egy öreg cipész és egy leendő tehetség éppen az ő parafa talpú cipellőjét próbálják a holdvilág alatt elkészíteni Adaira barátnőjének. Reggelre, mikor Adairának már indulnia kell, éppen kész vannak a cipővel.

– Nagyon köszönöm, Alberto! Számold ki, hogy mennyivel tartozom, és mikor megkapom a fizetésem, akkor rögtön odaadom.

– Ohhh – legyint az öreg cipész. – Nem tartozol Te nekem semmivel. Én tartozom neked. Rég nem éreztem ilyen szenvedélyt a munkám iránt. Csak gyártottam és gyártottam a megrendeléseket – mondja Alberto, és rég eltűnt fény csillan meg a szemében. – De ha nagyon szeretnél valamit cserébe adni, akkor azt kérem tőled, hogy holnap gyere el. Hadd mutassak néhány dolgot arról, hogy miről is szól a cipészet. Hátha megszereted – mondja Alberto, mert az éjszaka folyamán rájött, hogy Adairában sokkal több tehetség van, mint amit bárki is tudna róla, beleértve Adairát magát is.

– Rendben Alberto! Köszönöm! Akkor holnap – mondja mosolyogva a mi egyáltalán nem hétköznapi hősünk, és már fut is a bolt felé, nehogy elkéssen a munkából.

Adaira egész délelőtt nagyon izgatott, és már alig várja, hogy odaadja barátnőjének az új cipőt.

„Nagyon remélem, hogy jó lesz a lábára, mert csak úgy találomra mondtam Albertonak a számokat, ami alapján kimértük a cipőt méreteit.”

– Hát szervusz, kis barátnőm! – kukkant be a bolt ajtaján Adaira barátnője.

– Sziaaa! – kiált fel Adaira. –Van számodra egy meglepetésem – mondja és már veszi is ki a pult alól a két cipőt. – Ezt Alberto és én csináltuk neked az éjszaka – mutatja vigyorogva a két cipellőt, és közben a barátnője arcát figyeli, aki hirtelen nem is tudja mit mondjon.

– Adaira! – szólal meg a barátnő végül. – Ez pontosan ugyanolyan cipő, mint ami azon a színésznőn volt. Tudod… na hogy is hívják? – töri a fejét már megint a lány.

– Judy Garland… még mindig – mondja nevetve Adaira.

– Felpróbálhatom? – kérdezi ujjongva a barátnője.

– Persze, hogy felpróbálhatod, hiszen a tiéd – mondja Adaira boldogan. Miután a barátnője felveszi a cipőt járkál benne egy kicsit, tipeg-topog – Na milyen? – kérdezi türelmetlenül Adaira. – Jó a lábadra? Nem nyom? Nem nagy?

– Adaira! Ez tökéletes. Olyan, mintha nem is lenne rajtam cipő. Igazán az enyém? – kérdezi még mindig ledöbbenve, pár könnycseppel a szemében Adairától.

– Persze, hogy a tied. A te lábadra csináltuk. 

– Köszönöm! – mondja a könnyeivel küszködve. – Te vagy a világ legjobb barátnője. Most már senki sem csúfolhat a magasságom miatt.

– Az biztos! Most már nemcsak, hogy nem csúfolhatnak, de még irigykedni is fognak, hogy nekik nincsen ilyen cipőjük.

Hát így végződik Adaira barátnőjének a története. Adaira története pedig még csak most kezdődik. Mindenben van jó, csak meg kell látnunk. A barátnője magassága nélkül Adaira nem jött volna rá, hogy az ő életútja a cipők felé vezet. Ha Ferragamo parafa talpú cipője nem lett volna, akkor Águas de Moura lakói cipők nélkül maradtak volna, és az öreg cipész tudása a semmibe veszett volna.

A Léniák a Közgazdász Online tárcanovella–sorozata, melyben minden héten egy-–egy feltörekvő, fiatal író novelláját tesszük közzé. A Lénia elnevezés a klasszikus újságírásból ered.

A tárcanovellákat hagyományosan a lap alsó harmadában helyezték el a tördelés során, melyet egy kettős, felül vastagabb, alul vékonyabb vonallal választottak el a többi tartalomtól. Ezt a vonalat nevezték tárcaléniának. A tárcalénia alatt már semmilyen színes riport nem jelenhetett meg, ugyanis az ellenkezett a műfaj hagyományos szabályaival. A sorozattal célunk, hogy a magyar újságírás nagy múltja előtt tisztelegjünk, és megpróbáljuk a kortárs szépirodalmat visszahozni a köznapi kultúrába. 

Az öreg cipész és a parafa talp Tovább
Így indítsd be a tudományos karriered! - Szakértői tanácsok a Corvinus Kutatói Hétről

Így indítsd be a tudományos karriered! - Szakértői tanácsok a Corvinus Kutatói Hétről

eliabe-costa-tzsujd0tgkk-unsplash.jpg

A munkaerőpiac kevésbé tárgyalt, de legalább olyan fontos része a kutatói életpálya, melyen többféleképpen is elindulhatsz. Összegyűjtöttük, milyen lépéseket kell megtenned a Corvinus Egyetem hallgatójaként a tudományos karriered beindításához és mire számíthatsz a doktori képzés során.

2021.01.23. Írta: Taxner Tünde, borítókép: Eliabe Costa, Unsplash

Az egyetemi évek számos lehetőséget kínálnak arra, hogy eldöntsük, milyen karrierútra szeretnénk lépni, mihez kezdünk majd a tanulmányaink után. Ahogy gyakornokságok során megismerkedhetünk a vállalati szférával, úgy a tudományos életbe is belekóstolhatunk. A Corvinus Egyetem hallgatójaként még az egyetemi évek alatt kipróbálhatod magad a kutatásban és az oktatásban egyaránt, és ha megtetszik, folytathatod a tanulmányaidat a doktori iskolák egyikében. Pontokba szedtük, mik ezek a lehetőségek, és hogyan vágj bele egy akadémiai karrierbe.

1. Próbáld ki magad a kutatásban!

A Kutatási Héten az érdeklődők számára gyakorlati tapasztalattal rendelkező előadók beszéltek a doktori képzésről és a tudományos kutatásról. Berezvai Zombor, a Corvinus doktorandusza például az elmúlt években hét TDK-dolgozatot írt, és személyes élményeiből kiindulva mutatta be ennek előnyeit.

Amint elkezdjük az egyetemet, részt vehetünk a Tudományos Diákköri Konferencián. Választhatunk olyan témát, ami foglalkoztat minket, amibe szívesen ásnánk bele magunkat mélyebben, és kipróbálhatjuk a kutatást is. A verseny nemcsak lehetőséget ad a kutatásra - hiszen azt bármikor lehet -, hanem segítséget is. Berezvai Zombor kiemelte: a határidők és a témavezető oktató segítsége jelentős szerepet játszanak abban, hogy a kutatás sikerélménnyé válik.

Megkapjuk azt a segítséget, ami hozzájárul ahhoz, hogy érdemi kutatómunkát tudjunk végezni.

A TDK további előnye, hogy egy olyan szabályozott versenyhelyzetbe kerülünk, amiben a témánk szakértőitől kaphatunk visszajelzést, és összemérhetjük magunkat másokkal. Nem mellesleg a helyezettek pénzjutalomban is részesülnek. Eldönthetjük, mennyire tetszik a kutatás, megismerhetünk szakmabelieket, elmélyedhetünk egy témában és olyan gyakorlati tapasztalatokat szerezhetünk, melyeket később a szakdolgozatírás során is felhasználhatunk.

b_v_0118.jpg

Kép: Bera Viktor, Közgazdász

2. Próbáld ki magad az oktatásban!

Demonstrátorként jobban megismerheted az egyetemi életet, az oktatóidat, besegíthetsz az adott intézetben folyó oktatási, szervezési feladatokba és akár kutatásokban is részt vehetsz. A következő tavaszi félévre vonatkozó demonstrátori pályázat felhívásában találod a részleteket. Jelentkezni a Neptunban tudsz, a leadási határidő 2021. január 25. 12 óra.

3. Tájékozódj a doktori képzésekről!

Ha az oktatásban és a kutatásban egyaránt örömödet leled, szívesen foglalkoznál mélyebben egy témakörrel, és jól érzed magad az egyetemen, nézz utána alaposan, milyen lehetőségeket kínálnak a Corvinus megújult doktori iskolái! A megújulás nemcsak szervezeti, hanem szemléletbeli átalakulást is jelent, műhelycentrikusabbá válnak a képzések. Michalkó Gábor, a Corvinus Doktori Iskolák főigazgatója előadásában elmondta, hogy pillanatnyilag nagyjából 750 hallgató vesz részt a képzésben, így az egyetem oktatási profiljának fontos részét képezi. Egy korábbi interjúnkban így jellemezte a képzést:

A doktori képzés hosszú távú befektetés. A megszerzett tudás persze már a képzés során is aprópénzre váltható, bármely hallgató oktatóként bekapcsolódhat egy-egy kurzus megtartásába, elnyerhet kutatói ösztöndíjakat, részt vehet kisebb-nagyobb tudományos projektekben, de ha ideje engedi, akkor szakértői, tanácsadói munkát is végezhet.

A doktori felvételi 2021 áprilisában indul, amihez elsődlegesen szükséges egy téma, egy mentor és elkötelezettség a program iránt. Ha még bizonytalan vagy benne, hogy neked való-e a doktori képzés, összegyűjtöttünk pár szempontot, ami segíthet a döntésben.

4. Találj kutatói ösztöndíjakat!

A doktori képzés állami ösztöndíja jelenleg nettó 140 ezer forint az első két évben, az utána következő kettőben pedig 180 ezer. A Corvinus Ösztöndíj rendszeréhez hasonlóan várható a Corvinus Doktori Ösztöndíj létrehozása is, azonban a részletek még egyeztetés alatt állnak. Az alapvető támogatáson túl azonban számos más ösztöndíjat is meg lehet pályázni a képzés során, például az Új Nemzeti Kiválóság Programot vagy a Horizon 2020 támogatásokat - attól függően, hogy milyen kutatásokban veszel részt.

A 2021-es doktori képzésben két lehetséges irány van: a klasszikus akadémiai út - akár pár hónapos külföldi áthallgatással - vagy a szakértői vonal. A Kooperatív Doktori Program az utóbbihoz nyújt támogatást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ösztöndíjának célja, hogy munkahely mellett is segítse a kutatási-fejlesztési-innovációs témakörökben végzett doktori kutatásokat.

o_zs_0009.jpg

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

5. Tűzz ki célokat a jövőre!

Az ösztöndíjak és egyéb lehetőségek mellett érdemes észben tartani jövőbeli céljaidat is. A doktori képzés lehet egy klasszikus akadémiai életpálya kezdete, amin végighaladsz, és akár egy egész életet az egyetemen töltesz oktatással és kutatással, ez azonban nem feltétlenül van mindig így. Michalkó Gábor szerint a doktori fokozat megszerzése után ki lehet kerülni az egyetemről a gyakorlati életbe, majd a friss tapasztalatokkal akár újra és újra visszatérni az oktatásba.

Farkas Jácint, a Doktorandusz Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy a doktori képzés, majd az akadémiai munka legfontosabb elemei az együttműködés, a bátorság és az elkötelezettség.

Rengeteget kell olvasni, kutatni, de ami még ennél is fontosabb, hogy jól kell tudnunk együttműködni hallgatókkal, kollégákkal, barátokkal. A nagyon jó minőségű tudományos írások, a kevés kivételtől eltekintve, többszerzősek.

Így indítsd be a tudományos karriered! - Szakértői tanácsok a Corvinus Kutatói Hétről Tovább
Hogyan építs magadnak nemzetközi profilt kutatóként? - Ismerd meg a Horizon Europe keretprogramot!

Hogyan építs magadnak nemzetközi profilt kutatóként? - Ismerd meg a Horizon Europe keretprogramot!

b_b_36.jpg

Érdekel, milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy nemzetközileg elismert kutató váljon belőled? Sikeres kutatók osztották meg velünk tapasztalataikat, amik garantáltan segítségedre válnak, ha hasonló karriert tervezel! Az idén januárban induló nagyszabású Horizon Europe keretprogram ráadásul számos lehetőséget fog kínálni arra, hogy corvinusos kutatók kutatásaikat nemzetközi szinten, európai konzorciumok tagjaként vagy vezetőiként folytassák tovább, egyéni kiválósági támogatást nyerjenek el vagy kiváló, fiatal külföldi kutatók pályáját mentorként segítsék.

2021.01.22. Írta és fényképezte: Burkus Brigitta, Közgazdász

A Kutatási Hetet a Budapesti Corvinus Egyetemen hagyományosan minden félév végén, januárban és júniusban rendezik meg: a tradíció idén az online térben folytatódott. Az öt napos rendezvényen workshopokon, kutatással kapcsolatos képzéseken, meghívott vendégek előadásain és még számos programon vehettek részt az érdeklődők 2021. január 11–15. között. Rövid összefoglalónkban kiemelünk néhány, az akadémiai karrierépítés szempontjából hasznos és aktuális előadást.

Nemzetközi profil építése kutatóként

 • Hogyan építették nemzetközi láthatóságukat azok a corvinusos kutatók, akik ma már sikeres nemzetközi és európai kutatási konzorciumokban vesznek részt?
 • Milyen út vezetett a konzorciumokba való bekapcsolódásig, és hogyan hat vissza a pályázati részvétel a kutató saját szakmai fejlődésére?
 • Milyen lépéseket lehet megtenni kezdő kutatóként?

 Ahhoz, hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, összegyűjtöttük legjobb tanácsokat. A kerekasztal-beszélgetésben Schenk Borbála EU-s pályázati tanácsadó moderálásával nemzetközi pályázati sikereket felmutató kutatók osztották meg tapasztalataikat:

 • Jámbor Attila, az Agrobiznisz Tanszék egyetemi tanára, a Corvinus által elsőként konzorciumvezetői szerepben elnyert H2020-projekt, a TRADE4SD vezetője
 • Lengyel Balázs, a Corvinus Centre for Advanced Studies kutatója, a Networks, Technology & Innovation (NeTI) Lab vezetője
 • Lengyel György, professzor emeritus, az Empirikus Társadalomkutató Központ (ETK) vezetője. Az ETK-val részt vett FP 5, 6 és 7-es projektekben, s most indítják H2020-as kutatásukat (Mediatized EU)
 • Várnagy Réka, a Politikatudomány Tanszék docense, több angol nyelvű kurzus oktatója, nemzetközi összehasonlító kötetben megjelent tanulmány szerzője és társszerzője

b_b_57.JPG

Jámbor Attila szerint egy nemzetközi karrier építésének kezdetén nagyon fontos a szorgalom és az aktivitás. Érdemes energiát fektetni a helyi közösségi életbe, és jelen lenni minél több eseményen, képzésen: így a kurzusból (a közös téma megtalálása után) diskurzus lesz. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, de egy olyan képesség, amit meg lehet tanulni.

Nem kisebbségérzéssel, hanem pozitívan kell hozzáállni. Lesznek, akik elutasítják az embert, és lesznek, akik nem.

Az együttműködés sikeressége a továbbiakban attól függ, milyen érzéseket hagyunk magunk után. Jámbor Attila szerint a legfontosabb a jó benyomás, a jó emlék és a megbízhatóság. Érdemes figyelni különböző pályázatokat, ösztöndíjakat is. A kutató szerint fontos a karriertervezés, ügyelni kell arra, hogy ne aprózódjon szét a figyelem, nagyon fontos a fókuszáltság. “El kell felejteni a taxidriver effektust (minél messzebb megyek, annál többet fizetek) - ugyanis ezek a kiadások hosszabb távon térülnek meg - sok befeketetés kell ahhoz, hogy hosszabb távon kifizetődjön valami” - mondta Jámbor Attila. Hozzátette, érdemes egy félévet külföldi, leginkább angolszász típusú oktatási intézményben eltölteni.

Lengyel György azt tanácsolta a hallgatóknak, igyekezzenek minél gyorsabban, azonnal válaszolni a felkérésekre. Ne utasítsák el azonnal a kutatási megkereséseket, igyekezzenek végiggondolni, hogy mi támogatja az ő szakmai épülésüket. Fontos az, hogy legyenek jó publikációnk, és elnyert pályázatok révén növekedjen a kutatócsoportuk presztízse. De a legfontosabb, hogy a kutató a saját érdeklődését megtalálja a tevékenységben, okozzon neki örömet a részvétel.

Várnagy Réka szerint egy kutatónak tudatosan kell kiválasztania azokat az információkat, amiket relevánsnak tart. “Érdekes kollegákat, csoportokat válasszon ki, eseményeiket és publikációikat kövesse. Ez a módszer egy szűkebb tudományterületen jó képet nyújt arról, mi történik.”

Lengyel Balázs azt tanácsolta, igyekezzünk a lehető legjobb újságokba bekerülni. “Most kell tanulni, minél tovább eljutni, mert erre egyre kevesebb idő lesz - haladni pedig fókuszált cikkekkel lehet. Úgy írjanak, mintha a legjobb újságokba akarnának bekerülni, megéri ez a többletmunka.” Lengyel Balázs szerint fontos, hogy  ne féljenek a kutatók a terület- vagy témaváltástól. “Egyes témák beválnak, egyes témák kevésbé lesznek érdekesek az évek során. Megéri váltani, kifizetődik.”

Lehetőségek corvinusos kutatók részére a Horizon Europe keretprogramban

Az Európai Bizottság Horizon 2020 keretprogramjában jelentős sikereket értek el az egyetem kutatói. A következő pályázati ciklus, a Horizon Europe szintén számos lehetőséget fog kínálni arra, hogy corvinusos kutatók nemzetközi szinten, európai kutatási konzorciumok tagjaként – vagy vezetőiként – folytassák tovább kutatásaikat, egyéni kiválósági támogatást nyerjenek vagy kiváló külföldi fiatal kutatók pályáját mentorként segítsék. A keretprogram 2021. januárjától indul, hét éves időtartama alatt több száz felhívást tesz majd közzé és közel 90 milliárd euróval támogatja az európai kutatást.

A felkészülés fontos lépése a keretprogram szemléletével, rendszerével és felépítésével való megismerkedés, továbbá különböző kutatási kiválósági trendek feltérképezése, amelyek meghatározó jelentőségűek a sikeres pályázás szempontjából. A tudatos stratégiai felkészülés pedig szintén elengedhetetlen.

Összefoglalónk Schenk Borbála, európai uniós kutatási pályázati tanácsadó előadása alapján készült. Az előadásokat a Corvinus Horizont Európa Központ részéről Cser Erika és Fekete Judit szervezték. Az Európai Bizottság tájékoztató oldaláról további információ érhető el a programról.

A Horizon Europe keretprogram szerkezete

pillars.jpg

Kép: Európai Bizottság

A program három alappillérre épül: Excellent Science (Kiváló Tudomány), Global Challenges and European Industrial Competitiveness (Globális Kihívások és az Európai Ipari Versenyképesség), Innovative Europe (Innovatív Európa).

A program jelentős hangsúlyt helyez arra, hogy az európai kutatási szférában erősítse az EU-13 tagállamok intézményeinek részvételét.

Hol tart a folyamat most? 

Jelenleg a munkaprogramok vázlatszövegének véleményezése folyik. 2021. január 1. napján indult el a Horizon Europe keretprogram, 2021 első negyedévében fognak megjelenni a munkaprogramok, és akkor lesznek megismerhetőek a felhívásszövegek is, az első felhívások pedig 2021. március-április idején fognak megnyílni.

Miért érdemes részt venni a Horizon Europe felhívásokban?

 • Nemzetközi együttműködés, láthatóság
 • Egyéni kutatói kiválósági portfólió építése
 • Közös munka nemzetközi kutatói teammel, inspiráció
 • Tapasztalatszerzés kutatáshoz tágabban kapcsolódó tevékenységekben (stakeholder engagement, citizen science stb.)
 • Pénzbeli támogatás
 • Hazai pályázatok értékelése során is egyre hangsúlyosabb szempont
 • Egyetemi teljesítményértékelés
 • Kezdő kutatók számára is lehetőséget ad a nemzetközi tapasztalatszerzésre

A Horizont Európa Központ számos kutatástámogatási szolgáltatást biztosít, többek között tréningeket, belső képzéseket kutatók és menedzsment részére. A honlapon megtalálható pályázati szándékot jelző adatlap segítségével lehetőségünk van jelezni a kutatástámogatás felé, ha nemzetközi konzorciális pályázatban szeretnének részt venni. A kutatók támogatást kapnak a konzorciumi tárgyalásokon, a pályázatírás folyamatában, és további közös konzultációkra is adódik lehetőség.

Jelentkezni és további információt kérni a horizon@uni-corvinus.hu email címen lehet.

untitled-1_4.png

Grafika: Nagy Dávid, Közgazdász

Hogyan építs magadnak nemzetközi profilt kutatóként? - Ismerd meg a Horizon Europe keretprogramot! Tovább
Kamerafóbia, láthatóság, tanár-diák kapcsolat - Egyetemi oktatók beszélgettek a digitális oktatás hatásáról

Kamerafóbia, láthatóság, tanár-diák kapcsolat - Egyetemi oktatók beszélgettek a digitális oktatás hatásáról

b_v_0021.jpg

A távoktatás az egyetemi oktatók számára is új kihívás: diákok látnak be a magánszférába, más az online előadói stílus és újra diákként kell tanulni a technológiáról. A Corvinus Kutatási Héten az oktatók egy kávé mellett osztották meg egymással tapasztalataikat.

2021.01.21. Írta: Sipos Sára, borítókép: Bera Viktor, Közgazdász

FIKA, avagy beszélgetés a digitális oktatás tapasztalatairól

A Fika egy svéd szokás, amely során kávézni, szendvicset, desszerteket enni gyűlnek össze a munkatársak, rokonok vagy barátok. Maga a svéd fika szó is azt jelenti, hogy kávézni. Kevésbé szigorúan vett értelemben a kávé helyettesíthető teával, gyümölcslével, limonádéval is. Néhány társadalmi csoport körében a fika hasonló az angol ötórai teázáshoz. - olvashattuk az előadás beharangozójában.

Az előadást a szó hagyományos értelmében nehéz előadásnak nevezni, a téma aktualitása, az előadók, a tanulság és a szórakoztatás azonban mind feljogosítják a névre. A Marketing-, Média- és Designkommunikáció Tanszék oktatói, kutatói az elmúlt két félév tapasztalatait gyűjtötték össze, mely végül kollektív naplóbejegyzés formájában a Replika tematikus számában is megjelent.

Az előadás időpontjában mindenki a számítógépe, laptopja elé telepedett egy bögre kávéval, teával, hogy arról a helyzetről beszélgessenek, melybe tavasszal sokként, ősszel már felkészültebben kerültünk: az online oktatásról. Ehhez a kollektív etnográfiát alkalmazták, vagyis saját tapasztalatok fényében értelmeztek egy jelenséget - ez nem teljesen objektív, de a legközvetlenebb információ.

A megfigyelés az elmúlt időszak kiemelt fogalma volt, melynek középpontjában gyakran a kamera áll. A kérdés az, hogy vajon ott vagyunk-e egy előadáson, szemináriumon, ha nem láthatnak minket. Érdekesen bővíti a kontextust, hogy tanáraink eddig leginkább arra kértek minket, kapcsoljuk ki órán a telefont, most pedig fordítva. Hamar arra terelődött a szó, hogy a helyzetet az oktatók nyitottsága jelentősen befolyásolja. Rugalmasság és elvárások: ez a kettősség jelenik meg ebben a helyzetben.

o_zs_0193.jpg

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

A láthatóság egyébként is a 21. század visszatérő problematikája: a közösségi média által generált online láthatóságtól egészen a modern open-space irodákig, ahol mindenki egy légtérben tartózkodik. Az otthonról oktatás, tanulás során - feltéve ha bekapcsoljuk a kamerát - az intimitásunkat adjuk ki: milyen környezet vesz körül minket, milyen az otthonunk. Erre akár megoldást jelenthetnének a különböző felületeken kiválasztható hátterek, azonban a beszélgetésből hamar kiderült, hogy többeket inkább csak megzavar a háttér, eltereli a figyelmet. A valódi probléma talán abból adódik, hogy az ember van a fókuszban: ha látnak a megbeszélés vagy óra során, úgy érezzük, bármikor felszólíthatnak, meg kell nyilatkozni, ez pedig kívül esik a komfortzónánkon. A kamera gyakran iszonyt jelent, és stresszfaktor. A kamerával szemben lenni kompetencia, mely a vírus miatt kialakult helyzet hatására akár normalitássá is válhat.

Változik a tanár-diák kapcsolat online oktatás alatt?

Demokratikusabb így

- hangzott az első válasz. Eddig a tanár a diákokat csak a padban ülve, deréktól felfelé látta, míg ők az oktatót a feje búbjától a cipőjéig. Ez megváltozott, és mindenki a másik arcát vagy torzóját látja. Az előadók közül a legtöbben bevallották, hogy általában nem használtak beépített hátteret, hanem a saját otthonukba nyertek bepillantást a diákok. Ezáltal sebezhetőbbé váltak, amit az online kapcsolat másik oldalán üldögélő tanítvány érzékelt - ez egyfajta barátkozási kényszerként jelent meg ebben a furcsa helyzetben, hiszen az intimitás kiadása miatt mindkét fél úgy érzi, nem támad és nem támadják. Többen éltek azonban azzal a lehetőséggel is, hogy visszatértek az üres tanterembe, és onnan közvetítették az órákat: úgy érezték, az az a hely, ahol koncentrálhatnak és elmélyülhetnek a munkában.

Mindenkinek különös tapasztalat volt az előadások rögzítése. A felvételeket visszanézve gyakran tapasztalták az előadók, hogy stílusuk, izgalmasságuk az online térben elveszett - online unalmasnak, lassúnak tűnik, amivel élőben a diákok és a tanárok is elégedettek szoktak lenni. Ennek egyik oka lehet, hogy a 21. században türelmetlenebbek vagyunk: elvárjuk, hogy rögtön betöltsön az oldal, azonnal megtaláljuk, amit keresünk, és ha valami nem érkezik azonnal, továbbállunk. Ez a felgyorsult percepciós várakozás dönti romba azt, ami élőben remekül működött.

Közös élmény, hogy ezekben az időszakokban az oktatók is átélték, milyen hallgatónak lenni, és milyen küszködni a technológiai eszközökkel. Egyetértettek abban, hogy remek, még kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a streamingben. Valószínűleg különböző jogi akadályok miatt mégsem működne, hogy minden órát streameljenek az oktatók - ennek egyik oka a lopás veszélye. Pedig az ő szavaikkal élve:

bárcsak minél többen tudnák ellopni ezt a tudást!

A végső kérdés, hogy vajon belekényelmesedünk-e mindannyian az online oktatásba és az online térbe, vagy sem. Valóban időt takarít meg, és sok szempontból sokkal kényelmesebb, a személyes kapcsolatot azonban semmi sem tudja pótolni.

Kamerafóbia, láthatóság, tanár-diák kapcsolat - Egyetemi oktatók beszélgettek a digitális oktatás hatásáról Tovább
“A tanítás a leglélekemelőbb hivatás” - Útravaló Dr. Deli Esztertől, a Corvinus Egyetem oktatójától

“A tanítás a leglélekemelőbb hivatás” - Útravaló Dr. Deli Esztertől, a Corvinus Egyetem oktatójától

delie-tundi_1.png

Miért érdemes az akadémiai életpályát választani? Mit lehet szeretni a tanításban, a kutatásban és az egyetemi életben? Az Útravaló podcast legújabb adásában Dr. Deli Eszterrel beszélgettünk, aki humorosan és lendületesen végigvezetett minket saját karrierútjának állomásain, miközben oktatói és kutatói tevékenységeiről, valamint a mögöttük álló motivációról mesélt.

2021.01.20. Írta: Taxner Tünde, borító: Nagy Dávid, Közgazdász

Az Útravaló podcastben olyan vállalkozókat és érdekes személyiségeket mutatunk be, akik a Corvinus Egyetemről indultak, és sikeresek a saját területükön. Példájukon keresztül szeretnénk inspirálni titeket, szellemi útravalót adni nektek. Ha kíváncsi vagy a többi epizódra is, rövid ajánlónkban eléred őket.

Dr. Deli Eszter a Corvinus Egyetem adjunktusa és a Connext Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont kutatója, aki már 23 évesen, elsőéves doktoranduszként elkezdte az oktatást az egyetemen. A tanítást szívvel-lélekkel hivatásának tartja, ezért többek között arról kérdeztük, hogy…

… milyen érzés korban viszonylag közel állni azokhoz, akiket tanít? 

… miért döntött amellett, hogy a doktori pályát választja?

… mit tanácsolna azoknak, akik gondolkodnak a doktori jelentkezésen? 

.... hogyan lehet tényleg motiváló doktoritémát választani?

…. mi a társadalmi jövőképesség?

Hallgasd meg válaszait az Útravaló podcast legújabb részében!

Korábbi adásainkat megtalálod a Közgazdász Online YouTube-csatornáján és Spotify-on. Iratkozz fel, hogy a következőkről se maradj le!

“A tanítás a leglélekemelőbb hivatás” - Útravaló Dr. Deli Esztertől, a Corvinus Egyetem oktatójától Tovább
Mesterséges intelligenciával a koronavírus nyomában - Legújabb kutatások a Corvinus Informatikai Intézetében

Mesterséges intelligenciával a koronavírus nyomában - Legújabb kutatások a Corvinus Informatikai Intézetében

james-harrison-vpoexr5wmr4-unsplash.jpg

Hogyan lehet algoritmusokat bevetni az egyetemi oktatásban, és milyen fejlesztések, kutatások folynak a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetében? A 2021-es Kutatási Héten az intézet munkatársai bemutatták azokat a futó projekteket, melyek a legmodernebb technológiához és az oktatásfejlesztéshez kapcsolódnak.

2021.01.19. Írta: Taxner Tünde, borító: James Harrison, Unsplash

Mesterséges intelligencia az álhírek ellen?

Az utóbbi hónapokban kiemelten fontossá vált, hogy honnan tájékozódunk, hiszen a járvánnyal és az amerikai elnökválasztással kapcsolatban egyaránt megugrott az álhírek száma az online térben. Hogyan tudjuk őket felismerni, és segíthet-e ebben a technológia? Racskó Péter, tudományos tanácsadó azt vizsgálta, léteznek-e és hogyan lehetnek hatékonyak olyan mesterséges intelligenciára építő módszerek, melyek segítenek az álhírek felismerésében. Mivel a technológia adatbázisokra épül, amikben a fejlesztőknek meg kell adniuk, hogy mi számít igaznak és hamisnak, a kifejlesztett algoritmus az ő véleményüket fogja tükrözni. 

A mesterséges intelligencia önmagában nem alkalmas a hamis hírek kiszűrésére, ez egy sokkal tágabb probléma, amiben a társadalomtudományoknak együtt kell működniük a technológiával.

- fogalmazta meg következtetéseit a Corvinus kutatója.

alhirek_kibovitett_2.jpgMagyar Melinda ugyancsak egy rendkívül aktuális témáról beszélt. Burka Dáviddal azt vizsgálja, mit gondolnak az emberek a koronavírusról, miként befolyásolják a társadalmi diskurzusok a járvány terjedését. A magyar-spanyol-angol nyelvű kutatás elsődlegesen a kis közösségekben zajló kommunikációra fókuszál, vagyis az adatgyűjtés közösségimédia-platformokon és kommentmotorokon történik majd. A lexikonalapú hangulatelemzés módszerével vetik össze a COVID-szkeptikusok véleményét a hivatalos, például WHO statisztikákkal.

Az intézetben folyó számos kutatás közül Molnár Géza a szemantikus adattárház módszert mutatta be. Azon dolgozik, hogyan lehet szöveges adatok olyan szintre hozni, hogy a döntéstámogatás - akár riportok formájában - könnyen elvégezhető legyen. Ezeken a kutatásokon túl Csáki Csaba a napenergia, Kovács Tibor és Kő Andrea pedig az ipar 4.0 karbantartási munkáival kapcsolják össze a mesterséges intelligenciát. 

b_b_6.jpg

Kép: Burkus Brigitta, Közgazdász

Adattudomány az egyetemi oktatásban

A data science, vagyis az adattudomány több kutatás ernyőfogalma - az eredményeket a Corvinus szakfejlesztései során is felhasználták. Borbásné Szabó Ildikó munkatársaival a munkaerőpiacon igényelt kompetenciákat elemzi és jelzi előre álláshirdetések szövegei alapján, melyekből a munkaerőpiaci adattárház koncepciójának segítségével nyernek ki információkat. A big data feldolgozását az egyetemi infrastruktúra nem teszi lehetővé, azonban a koncepciót ki tudják dolgozni. A kutatás célja modellezni azokat a kompetenciákat, melyekre a hallgatóknak a végzés után a munkaerőpiacon szükségük lesz, és amikre a szak- és tananyagfejlesztések során is tudatosan építhetnek.

A tanuláselemzés, amit Fodor Szabina kutat munkatársaival, szintén az adattudomány területéhez kapcsolódik. Arra kíváncsiak, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az osztályzatokból annak tudatában, hogy az adott tárgyat ki és milyen tematika szerint tanította, valamint hogyan épülnek tartalmilag egymásra a kurzusok. A 2011-es évfolyam adatain kezdték el a vizsgálatot, statisztikai modellt építettek rá. Megfigyelték például, hogy a gazdaságinformatikus képzésben az Üzleti intelligencia nevű tárgy alapjait képezik a Statisztika 1 és 2, valamint az Adatbázisok nevű kurzusok. 

scott-graham-5fnmwej4taa-unsplash.jpg

Kép: Scott Graham, Unsplash

Vizsgálni fogják emellett a tárgyak osztályzatai közötti korrelációkat, melyek, bár nem feltétlenül mutatnak ok-okozati kapcsolatot, együttjárást igen. Ezzel felmérhetik a tárgyak közötti összefüggések okait, valamint azt, hogy milyen ismeretek szükségesek az adott tárgyhoz, ezáltal tudományosan alapozzák meg a tananyagfejlesztéseket. Fodor Szabina kiemelte:

Mindegyik kutatás azt a célt szolgálja, hogy minél hatékonyabban tudjuk oktatni, minél alacsonyabb legyen a lemorzsolódás és magasabb a személyreszabottság.

Láng Blanka kutatása is ehhez a célkitűzéshez kapcsolódik, azonban algoritmikus megoldása elsősorban az oktatóknak nyújthat segítséget. “Webfejlesztés órára szerettem volna feladatokat fejleszteni. Szerettem volna, hogy egy algoritmus fejlessze őket, hogy különbözőek és jó minőségűek legyenek” - mutatta be a kezdeteket. Később továbbfejlesztette a programot Excel-függvények lekérdezésére is, amit egy másik órájához használt fel. A program arra is képes, hogy a részfeladatokhoz nehézségi fokozatokat társítva előre megadott össznehézség alapján állítsa össze a feladatsort. Később programozási készségek kikérdezésére fejlesztette tovább, amihez elsőbbségi feltételeket is beépített a rendszerbe, hiszen ezekben a tesztekben vannak olyan kérdések, amiket csak akkor érdemes feltenni, ha már a hallgató előtte egy másik kérdést megválaszolt. A kutató legújabb fejlesztése arra irányul, hogyan adható ki a program laikus felhasználóknak, például nyelvtanároknak, és várja az édeklődők megkereséseit.

Mesterséges intelligenciával a koronavírus nyomában - Legújabb kutatások a Corvinus Informatikai Intézetében Tovább
Szagok küldése chaten és illatos reklámok az otthonodban - 2021 a virtuális szaglás éve lehet

Szagok küldése chaten és illatos reklámok az otthonodban - 2021 a virtuális szaglás éve lehet

adult-19033_1920.jpg

Gondolkodtál már milyen lenne a Google Maps beépített szaglóreceptorokkal? Rákattintasz egy olasz étteremre, és a telefonon keresztül érzed a frissen sült pizza illatát. 2021 a virtuális szaglás éve lehet. Tudósok dolgoznak a legfejlettebb szaglószimulátorok kidolgozásán, amik nemcsak az illatos online vásárlás és az illatos reklámok korát hozhatják el, hanem az orvostudományban és az oktatásban is egy új korszakot nyithatnak meg.

2021.01.18. Írta: Belayane Najoua, borítókép: PublicDomainPictures, Pixabay

2021 a virtuális szaglás éve lehet

Az orvostudományban már régóta foglalkoznak azzal, hogy illat- és érzelemfeldolgozásnál milyen reakciókat produkál az agyunk. Az illatok hatással vannak a hangulatingadozásra és az azokkal járó betegségekre is. Japánban már kifejlesztettek egy intravénás módszert, melyben fokhagymaszagú anyagot fecskendeznek be az alany ereibe. A fokhagyma tisztító hatásának segítségével próbálják megelőzni a szaglószervi problémákat, amik sokszor mentális betegségekhez is vezethetnek.

Mivel egyre nehezebb egy-egy vásárló figyelmét lekötni, az utóbbi években a gazdasági szférában is elkezdtek foglalkozni a szaglás nyújtotta élménnyel. Kaliforniában az Aromyx, Valenciában az Olorama Technology dolgozik digitális szaglóreceptorok és szagszimulátorok kifejlesztésén. 2019-ben az Aromyx közel egy milliárd értékű befektetést kapott, hogy a szaglószimulátorok mellett a virtuális ízlelésen is dolgozzon. A digitális szaglóreceptorok iránt már a Google is érdeklődött - milyen lenne a Google Maps beépített szaglóreceptorokkal? Rákattintanál egy étteremre, és érznéd az ételek illatát. A két cég olyan mindennapi alkalmazásokon is dolgozik, mint például az illatok küldésére alkalmas okostelefonok.

Tanítás a szagláson keresztül

coffee-2151200_1920.jpg

Kép: Daria Yakovleva, Pixabay

A kutatások szerint, ha az élményekhez jellegzetes illatokat tudunk társítani, akkor arra a pillanatra könnyebben és hosszabb ideig tudunk emlékezni. Így van ez a tanulással is. A szaglásalapú módszerek a tananyag részét is képezhetik a jövőben - a lekaparható illatkártyáktól kezdve az illatos könyvekig, az innovatív oktatás új világát nyithatja meg a szaglószimulátorok kifejlesztése.

Az egyedi és specifikus szagok minél kifinomultabb érzékelése tanulható készség, így az orrjáratok képzése reményeink szerint az oktatási tantervek része lesz a közeljövőben. A kollégáimmal már olyan szaglókönyveket használunk, amelyek összekapcsolják a különleges szagokat az egyes betűkkel, így megkönnyítve az általános iskolába járó gyerekek tanulási folyamatát

- nyilatkozta Natalia Kucirkova, a brit Open University és a norvég Stavangeri Egyetem kutatója.

Szaglás a gazdaságban

Az online vásárlás szerepe a vírus alatt még inkább előtérbe került, így nem csoda, hogy a legnagyobb vállalatok érdeklődnek a fejlesztések iránt. Az üzletek a virtuális valóság alkalmazásával személyesebbé és testközelibbé tehetik a vásárlói élményt. Az eddig bevált online boltbejárás mellett az egyes részlegekre jellemző illatok digitális átadásával is megragadhatják a vásárlók figyelmét. A jövőben pedig még a szaglóreceptorokkal felszerelt televíziók kora is eljöhet, mikor minden reklámnak más illata lesz.

Az online bevásárlás mellett a gazdaság más területein is lehetőség lehet a szagszimulátorok alkalmazására. Például a GPS-követés és a környezeti szagfelismerés alkalmazásával ellenőrizhetik az autóvezető viselkedését, alkoholfogyasztását. A Cybernetic AI Self-Driving Car Institute 2018-ban javaslatot tett egy „e-orrra” az önvezető autók számára. A művészetben pedig eljöhet a parfümalapú műalkotások kora is - ilyen például a lengyel Martynka Wawrzyniak Smell Me című kiállítása, ahol a művész a testszagot illatos önarcképpé alakította. 

A járvány hatása a szaglásunkra

mask-5008660_1920.jpg

Kép: Engin Akyurt, Pixabay

A világjárvány alatt a megnövekedett fertőtlenítő-használat, valamint a covidos betegek által tapasztalt szag- és ízérzékelési változások miatt valószínűleg globális mértékben csökkent a természetes szaglás átlagos érzékenysége, ami miatt megnövekedett a viselkedési és mentális zavarok kialakulásának esélye is. Ehhez ráadásul még hozzájárult a megváltozott környezet - a depresszióra hajlamos emberek a kevesebb közösségi interakció  miatt nagyobb eséllyel válhattak a betegség rabjává. A gyógyszercégek ezért valószínűleg nagyobb hangsúlyt fognak fektetni olyan illatterápiákra, amik például a depresszió és a szorongás csökkentésére ma is használt citrusos illatanyagokon alapulnak.

Természetes illatszerek hiánya

rose-4274667_1920.jpg

Kép: Konevi, Pixabay

A természetes illatszerek egy része eltűnőben van, pedig létfontosságúak lennének a szaglószimulátorok globális elterjedésében - ilyenek például a jázmin, a szantálfa, a rózsa és a levendula. De míg az első kettő szintetikusan is előállítható, addig a rózsa és a levendula nem. Ezen növények védelmének érdekében szabályozásokat vezethetnek be a parfümiparban, amik kevesebb illóolaj felhasználásához vagy mesterséges anyagok alkalmazásához vezethetnek.

Nem tudhatjuk, hogy mikor jön el a szaglást küldő emojik ideje, de a fejlesztések arra mutatnak rá, hogy a 2021-es év úttörő változást hozhat a virtuális szaglás technológiájában.

Szagok küldése chaten és illatos reklámok az otthonodban - 2021 a virtuális szaglás éve lehet Tovább
Új év, új én, új könyvélmények - Könyvajánló az újrakezdés jegyében

Új év, új én, új könyvélmények - Könyvajánló az újrakezdés jegyében

pexels-leah-kelley-373465.jpg

A január gyakran az újrakezdésről, új szokások kialakításáról szól, és szívesen keresünk olyan gondolatokat, melyek ebben segítségünkre vannak. Új szokásnak remek az olvasás - a 2021-es év első könyvajánlójában három regényt hoztunk, melyeket bármikor érdemes elolvasni, de az év kezdetén különösen inspirálók lehetnek.

2021.01.17. Írta: Sipos Sára, borítókép: Leah Kelley, Pexels

616229_5.jpgSzerb Antal: Utas és holdvilág

Kép: Libri

Az Utas és holdvilágot remélem senkinek sem kell bemutatni - erre rávilágít például a Libri 2020-as Könyvtérképe is, ahová olvasók tölthették fel a kedvenc könyveiket. Szerb Antal klasszikusa a Harry Potter-sorozat után a második helyet foglalta el, ezzel pedig az első számú magyar kedvenc. De nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó alkalom, hogy ezt a könyvet a kedvencek és a legnagyobbak között emlegetik.

A regény főszereplője Mihály, aki friss házasként nászútját tölti Olaszországban. Mégis elszökik felesége mellől, keresi fiatalkorát, illetve annak szereplőit. Utazik testben és lélekben is: polgárság és szökés, felnőttség és fiatalság, élet és halál között, miközben saját magát keresi. A regény kezdete és zárása sokaknak ismerős lehet:

A vonaton még nem volt semmi baj. Velencében kezdődött, a sikátorokkal.

És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami.

Elsőre ugyan nem tűnik klasszikus újévi könyvnek Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye, azonban olyan mély emberi gondolatokat ír le és szabadít fel, melyek méltán teszik az egyik legnagyszerűbb művé. Önmagunk keresése, az élet és saját lelkünk tereinek feltérképezése örök feladat, de talán könnyebben eszünkbe jut foglalkozni vele egy új év kezdetén. Bárkinek, bármikor ajánlom vagy inkább mindenkinek, mindenkor: bűvös, zseniális, időtlen könyv.

5677878_5.jpgEdith Eva Eger: A döntés

Kép: Libri

Edith Eva Eger pszichológus könyve 2017-es megjelenése óta elismert, olvasott, szeretett, és a toplisták élén van. Az írónő Kassáról származik, 1944-ben innen Auschwitzba deportálták - ekkor csupán 16 éves volt. Családjából csak ő és nővére élték túl a haláltábort. Később pszichológusnak tanult, melyről így ír könyvében:

"Elmondtam az igazgatómnak: azon gondolkodom, hogy megszerzem a doktorátust pszichológiából. De nem bírtam úgy elé tárni az álmomat, hogy kifogásokat ne keressek. – Nem is tudom – mondtam –, mire befejezem az iskolát, ötvenéves leszek. – Rám mosolygott. – Így is, úgy is ötvenéves lesz – mondta.”

Ma már klinikai szakpszichológusként dolgozik, és többek között poszttraumás stresszel küzdőknek vagy bántalmazást átélt embereknek segít. A döntés című könyve egyrészt megemlékezés: saját életét meséli el benne. Mégis sokkal több ennél: arról szól, hogyan lehet jól élni. Saját életének tapasztalataiból és szakmájának tudásából építkezve ad tanácsot, hogyan lépjünk túl a testi-lelki sebeken, dolgozzuk fel a múltat, és döntsünk a boldogság, az öröm, a szabadság mellett. Nem elcsépelt fordulatokkal találkozunk a műben, hanem mély, igaz, tanító gondolatokkal. Az újrakezdéshez tökéletes társ lehet ez a könyv! 

3275131_5.jpgGárdos Péter: Hajnali láz

Kép: Libri

Gárdos Péter kortárs író, filmrendező első könyve 2010-ben jelent meg, majd filmet is készített a regény alapján. Egy - a rendezővel való beszélgetéssel egybekötött - filmvetítésen láttam először a filmet: megfogott a történet szépsége, finomsága, így jutottam el a regényhez is.

Az író-rendező saját szüleinek állít emléket a műben, elmeséli Miklós és Lili történetét. Megismerkedésük nagyon különleges: Svédországban kezdenek levelezni egymással. A II. világháború után a koncentrációs táborokból kiszabadultakat különböző szanatóriumokban, kórházakban ápolják. Itt tölti mindennapjait Miklós is, akinek súlyos betegsége miatt nem adnak már sok időt az orvosok. Ekkor dönti el, hogy leveleket ír magyar, szintén Svédországban ápolt nőknek, és feleséget keres. Több mint 100 levelet küld el, így ismerkedik meg az elragadó Lilivel. Először a személyes találkozást kell megszervezniük, majd egymásba szeretnek, és közösen új életet kezdenek.

A műre az élet szerelmes regényeként hivatkoznak, és valóban egyszerre fájdalmas, mégis életigenlő: olvasóként megtanulunk priorizálni a saját életünkben az élmény hatására.

Új év, új én, új könyvélmények - Könyvajánló az újrakezdés jegyében Tovább
A Magic Mike univerzuma olyan, mint egy agilis szervezet? – Így kapcsolja össze egy film a tudomány területeit

A Magic Mike univerzuma olyan, mint egy agilis szervezet? – Így kapcsolja össze egy film a tudomány területeit

magicm1.jpg

Hogyan lehet egy film különböző jelenetein keresztül bemutatni és egymással összekapcsolni kutatási területeket? A Corvinus gazdasági témákkal foglalkozó doktoranduszai miért pont a Magic Mike-ot választották? Beszámolunk a 2021-es Kutatási Hét egyik legszínesebb és legpörgősebb előadásáról.

2021.01.16. Írta: Taxner Tünde, borítókép: mubi.com

Öt fiatal kutató, öt teljesen különböző terület és egy film, ami közvetlenül egyikük kutatási témájához sem kapcsolódik. “A kreativitást nagyon elősegíti, ha szűk keretek közé van szorítva” – fogalmazta meg előadásuk kialakításának folyamatát Szentesi Péter. A Corvinus Gazdálkodástani Doktori Iskola PhD-hallgatói közül Gyurákovics Bernadett szervezeti agilitással, Merkl Márta food designnal, Tóth Rita szervezeti játékkal, Farkas-Kis Máté a matematikai gondolkodás területével, Szentesi Péter pedig döntéselmélettel és viselkedéstudománnyal foglalkozik.

v_zs_0031_1.jpg

Kép: Váradi Zsófia, Közgazdász

A fiatal kutatók egy kurzuson találkoztak, ahol elkezdtek egy új tudománykommunikációs módszert kidolgozni: egy film kiválasztott jelenetein keresztül mutatják be kutatási területeiket, melyek így egymáshoz és a közönséghez is hatékonyan kapcsolódnak. A férfi sztripperek világa meglepő módon megfelelt ennek a célnak.

Amint a film előzeteséből is látszik, Mike-ot és a másik főszereplőt, a fiatal Adamot fogva tarja a sztripperkedés, hiszen így tudnak pénzt keresni. Adam nővére, Brooke azonban nem tud azonosulni az életmódjukkal, amiben nemcsak éjszakázások, fellépések magánbulikon, hanem a drogok és a szexualitás is központi szerepet játszanak. Mike hiába próbálja kivívni a lány barátságát... vagy talán a szerelmét?

Magic Mike az egyik jelenetben ezt mondja Brooke-nak, hogy meggyőzze őt: “Nem vagyok azonos a munkámmal”. Tóth Rita kutató számára ez a mondat egy klasszikus elmélet megjelenését jelentette.

Az egész életünk a színházhoz hasonlítható, ez magyarázza azt, hogy miért viselkedünk minden helyzetben másképp

– magyarázta Goffman elméletéből kiindulva a kutató. Az egymásnak sokszor ellentmondó szerepek, amiket a társadalmi életben játszunk, mind mi vagyunk. Magic Mike élete más területein sem léphet teljesen ki a sztripper világból, bármennyire is szeretne önállósodni és saját vállalkozásba kezdeni.

Azonban nemcsak a szerepeink, hanem azok az elképzeléseink is folyamatosan ütköznek egymással, hogy mások milyennek látnak minket, hogy milyenné szeretnénk válni, és hogy mit szeretnénk láttatni magunkból. Bármennyire meglepő, de ez a pszichológiai témakör kapcsolódik a matematikához is. Farkas-Kis Máté szerint “a matematikai tanulmányokban kevesen tudják megélni az önmegbecsülést”, hamar besorolódunk a jó és a rossz matekos kategóriájába, amiből később sem tudunk igazán kilépni. A kutató így fogalmazta meg a folyamatot:

A felnőttek belehipnotizálják a gyerekeket ezekbe a szerepekbe.

A matematikai gondolkodásról és a középiskolai matekoktatás buktatóiról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Egy sztripper identitástérképén azonban valószínűleg nem a rossz matekos szerep a legmeghatározóbb. Szentesi Péter viselkedéskutató a film és a szubkultúráról készült kutatások alapján egy röpke költség-haszon elemzés alapján megfogalmazta, hogy a munkájukból adódó tárgyiasítás és a társadalmi stigmák nehezítik a magánéletüket és a tartós párkapcsolatok kialakítását.

Általános megrökönyödés él velük szemben, a társadalom bizonyos rétegei lenézik őket

– fogalmazta meg a sztripperlét költségeit, amelyek Mike és társai életében is megjelennek.

priscilla-du-preez-k8xygbw4ahg-unsplash.jpg

Kép: Priscilla Du Preez, Unsplash

A főszereplő táncosok kapcsolatainak minőségéről sokat elárulnak az étkezéseik is, amiket a filmben láthatunk és említenek, hiszen a közös étkezéseknek fontos szerepük van egy párkapcsolat kialakulásában és fenntartásában. David, Brooke elegáns ismerősével ellentétben nem bort, hanem a nővére megmaradt sörét issza meg az egyik jelenetben. A food designnal foglalkozó Merkl Márta kiemelte, hogy érdemes megfigyelni, hogyan kommunikálunk az étellel, mit árul el rólunk, és milyen üzenetei vannak. Az étkezés jelzi a hozzáállásunkat a kapcsolathoz, hogy érdekel-e minket mélyebben a megismerés, a másik személy. A meghagyott sör és David elutasító viselkedése a jelenetben együttesen mutatják, hogy egyáltalán nem érdekli őt a személy, akivel találkoztak. A közös kávézás vagy reggelizés ezzel ellentétben akár személyesen, akár a képernyő előtt közös elmélyülést jelent – azt jelzi, hogy a randi célja megismerni a másikat. Ez a gondolatmenet matematikára és a tanulásra is vonatkozik:

Ha a minőség fontos lesz nekem valamiben, érteni szeretném és nem csak letudni a dolgokat

– fogalmazta meg Farkas-Kis Máté.

Ez a tudatosság az egyetemi tanulmányokban és a szervezeti működésekben is fontos. Gyurákovics Bernadett szerint

Az egész Magic Mike univerzumot felfoghatjuk egy agile worldnek.

Vagyis az agilis szervezetek működése is tetten érhető a filmben, hiszen ez az alternatív szervezeti forma tribe-okra, szubkultúrákra épít, akárcsak a hierarchia nélkül egymáshoz kapcsolódó sztriptízklubok. Ez a világ tele van játékosítással, a klubok működésének “lényege, hogy a felhasználónak ne kelljen elgondolkodnia azon, hogy mi a következő lépés”, vagyis az élmény által azonnal bevonódjanak. Szentesi Péter viselkedéskutató szerint így a villogó nyíl technikája is megjelenik a filmben.

“Még tapasztaljuk, hogy hogyan alakíthatjuk ki ezt a diskurzusfajtát” – mondta Gyurákovics Bernadett, de az előadásuk pörgős, változatos és innovatív élményt jelentett a résztvevők számára. 

Ha kíváncsi vagy a Corvinus Egyetemen zajló Kutatási Hét többi előadására is, kövesd figyelemmel Facebook-oldalunkat!

A Magic Mike univerzuma olyan, mint egy agilis szervezet? – Így kapcsolja össze egy film a tudomány területeit Tovább
“Nem érted?! Pedig ez triviális!” - A matematika szerepe és hatása az életünkben

“Nem érted?! Pedig ez triviális!” - A matematika szerepe és hatása az életünkben

pexels-pixabay-220301.jpg

Értelem és érzelem kéz a kézben járnak, együtt teszik lehetővé a racionális döntéshozatalt. Na de hogyan kötődnek a matematikához és miért meghatározó egy életen keresztül az, hogy az iskolában hogyan tanították nekünk a matekot? A Corvinus Egyetem Kutatási Hetének keretében erre is választ kaptunk.

2021.01.15. Írta: Szabó Judit, képek forrása: Pixabay

farkas-kis-andras-mate_jpg.pngKép: Farkas-Kis Máté

Logika, ésszerűség, szabályrendszer, okos tanár, szigorúság, nehézség, kudarc, fantázianélküliség -  a matematikáról alkotott képünk, élményünk és a hozzá társított érzéseink széles spektrumon mozognak, többségük középiskolás gyökerekkel rendelkezik. Az életünkben megjelenő matematika kapcsán csak keveseknek jut eszébe, hogy a hétköznapi helyzetek és a vállalati környezet nem létezhetne számok nélkül, ezek adnak mértéket az életünknek. Farkas-Kis Máté előadása éppen erről szólt: a Corvinus Egyetem kutatója a döntéseink mögött meghúzódó matematikai dinamikákat és életünkre gyakorolt hatását vizsgálja.

A mai modern társadalomban számok vonatkozásában beszélgetünk, mindenhol számok reprezentálják a kapcsolatot a tények és az objektumok között. Ám ez nem volt mindig így. Hosszú évezredeken keresztül a természetben élt az ember, ahol nem volt szüksége számolásra, hiszen döntései egyszerűek voltak: a túlélésre koncentrálódtak. Azonban a helyhez kötött életmód megjelenése teljesen új típusú életvitelre és hosszútávú gondolkodásra, más döntési helyzetekbe késztette az embereket. Mondhatjuk, hogy a számokat a letelepedéssel együtt járó gyakorlati helyzetek, döntési, problémamegoldási és ellenőrzési feladatok hívták életre. Ekkor alakult ki az öncélú gondolkodás is, amely a matematika szétválását hozta: a javak számontartása, leltározása, tervezése mellett elindult egy önmagáért való gondolkodás is a számokról, a világ összefüggéseiről, amellyel létrejött az elméleti matematika.

Ezen a ponton megcáfolhatjuk a matematika és a fantázianélküliség kapcsolatát, hiszen olyan, a természetben nem megfigyelhető dolgok alakultak ki, mint például a másodfokú függvény vagy a derivált. Miért tekintik mégis sokan képzelőerőtől mentesnek ezt a területet? Mert megfigyelhető, hogy ezek az absztrakciók mégsem függetlenek a valóságtól: a matematika megadja az egész világ komplex leírását. Általa fedezhettünk fel például bolygókat is: nem láttuk őket, nem tudtuk, hogy léteznek, csak egy matematikai modell mutatta meg, hogy kell lennie ott valaminek.

Az ember törekszik arra, hogy az életében rend legyen, ezért próbál matematikai leírást adni mindennek, létrehozva ezáltal a rendezett halmazok világrendjét. A valós számok halmazának elemei, amelyekkel dolgozunk, reflexívek (a ≤ a), antiszimmetrikusak (ha a ≤ b és b ≤ c, akkor a=b) és tranzitívek (ha a ≤ b és b ≤ c, akkor a ≤ c). Ez a szemlélet áthatja a teljes emberi gondolkodásmódot, így ez alapján építette fel a döntéselmélet is a racionalitás fogalmát és axiómáit (összehasonlíthatóság, tranzitivitás, dominancia, függetlenség), és erre utalt vissza Farkas-Kis Máté is, amikor a racionális emberről beszélt. Megfogalmazásában

a racionális ember egy döntéshez szükséges összes információ birtokában van, minden alternatívát fel tud mérni annak következményeivel együtt. Fel tudja mérni a saját preferenciáit, és ki tudja választani az optimális cselekvési változatot; a döntéseiben pedig következetes.

mathematics2.jpg

Ha az ember képes valóban racionálisan dönteni, és ezt mindenki meg is teszi, akkor a világ körülöttünk elvileg leírhatóvá válik. Ha egyértelműen meg lehet határozni a preferenciáinkat, akkor determinálhatóvá válik a sorsunk, hiszen mindig ugyanazon elvek mentén döntünk. Ezen a ponton az előadó Stanisław Lem: Solaris című regényéből idézett:

az ember, a látszat ellenére nem alkot magának célokat, beleszületik egy korba, amely kész célok elé állítja, szolgálhatja őket vagy fellázadhat ellenük, de a szolgálat vagy lázadás tárgya kívülről adott. Hogy megismerhesse a célok keresésének teljes szabadságát, egyedül kellene lennie, ez pedig nem sikerülhet, mert ha nem emberek között nevelkedik, nem válhat emberré.

A valóságban azonban nem létezik olyan helyzet, amikor minden információval rendelkezünk, illetve preferenciáinkat az érzések is befolyásolják.

Az ókori és újkori  bölcsek is egyetértettek abban, hogy az értelem és érzelem nem tud világosan elhatárolódni egymástól, érzelmek nélkül nem lehet döntést hozni. Létezik egy érzelmi agyunk, amely a közvetlenül elérhető változókra koncentrál, és a pillanatnyi jó érzésre vagy pánikra reagál. Emellett pedig rendelkezünk egy racionális aggyal is, ez a lehetőségeket a várható hasznosság alapján mérlegeli, ami pedig a matematikaoktatásban ölt testet. Éppen ezért a racionális emberre is hatnak emocionális faktorok, csakhogy ő képes az érzelmeit hatékonyabban szabályozni azáltal, hogy gondolkodik róluk. A 20. században a korábbiaktól merőben eltérő gondolkodás jelent meg, amely már az önismeretre, az érzelmek mélyebb megértésére fókuszált. Ebben kiemelt szerepet kap, hogy egy adott feladat és tevékenység (mit?) mellett a gyakorlati megvalósulás és alkalmazási lehetőség (hogyan?) után is érdeklődjünk, de ami a legfontosabb: értsük a cselekvés motivációját (miért?).

pexels-pixabay-2097.jpg

A racionális gondolkodásért felelős agyi prefrontális kéreg a kamaszkor végére fejlődik ki, tehát éppen a középiskolai oktatás végére. Mondhatni az egész életünk racionalitásának alapjait az iskolapadban rakjuk le. Ez a kor matematikai kudarcok („Nem érted? Pedig ez triviális. A gyengébbek kedvéért akkor elmagyarázom újra…”) nélkül is eléggé kritikus a fiatalok számára, de ahogy Farkas-Kis Máté egyik korábbi kutatásából kiderült, ezek a kudarcok a Maslow-piramis tetejét, az önbecsülést rombolják le, aminek következményei a felnőttkori döntések során végig megfigyelhetők. Mivel a matematikát összekötöttük a racionalitással, így aki „nem ért a matekhoz”, az nem érthet a racionális gondolkodáshoz, nem tud tisztán strukturálni, sem ésszerűen gondolkodni. A matektanulás azonban nem függ fizikai adottságoktól, fejleszthető képesség, csupán egyénenként változhat a megfelelő tanulási módszertan. Ebből kifolyólag igazából a matematika tanárral való kapcsolat határozza meg azt, hogy mit és hogyan fogunk érezni, csinálni és gondolni adott témakörről, adott szerepben.

A jelen feladata annak megválaszolása, hogyan tudjuk úgy átformálni a racionális gondolkodást és döntéseket, valamint a viszonyunkat a számokkal, hogy egy másfajta, jobb jövőt tudjunk építeni. A mai értetlenség oka, hogy míg a gyermeki létnek alapvető része a kíváncsiság, a miért kérdés folytonos emlegetése, az okok kutatása, a szülői és tanári válaszok és viselkedés miatt a középiskola idejére ez teljesen eltűnik. A miért-hogyan-mit kérdéskörből már csak az utolsó, a cselekvés tárgya fog számítani: beleneveljük a társadalomba a kérdés nélküli feladatvégrehajtást. Kényelmetlennek érezzük a matematikával kapcsolatos kérdéseinket, mert azok feltevésével mások szemében irracionálissá válunk. Ettől való félelmünkben különböző szerepeket veszünk fel, amelyek determinálják, hogy a jövőben se legyünk képesek racionális döntéseket hozni, megfelelően mérlegelni, és ily módon bizonyos helyzetekben értetlenül álljunk.

“Nem érted?! Pedig ez triviális!” - A matematika szerepe és hatása az életünkben Tovább
Színezd ki az egyetemi éveket! - Nemzetközi lehetőségek a Corvinus Egyetemen 

Színezd ki az egyetemi éveket! - Nemzetközi lehetőségek a Corvinus Egyetemen 

b_v_171_1.jpg

Legyen szó alap- vagy mesterképzésről, sokak számára döntő érv lehet, hogy egy egyetem milyen nemzetközi lehetőségeket kínál. A külföldi tapasztalat nemcsak az önéletrajzodban mutat jól, hanem olyan élményekkel és barátságokkal gazdagodhatsz, amelyekre egész életedben emlékezni fogsz. A Corvinus Egyetem diákjai 5 kontinens és 300 egyetem közül választhatnak. A lehetőség a te kezedben van.

2021.01.14. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Bera Viktor, Közgazdász

Erről olvashatsz cikkünkben:

 • Külföldi részképzés
 • Külföldi szakmai gyakorlat
 • Nyári egyetemek
 • Kettős diploma és CEMS

Külföldi részképzés - Erasmus+, Bilaterális kapcsolatok, CEEPUS

Ha már az egyetemi éveid alatt ki szeretnéd magad próbálni nemzetközi környezetben, akkor a külföldi részképzést neked találták ki. Pár hónap alatt rengeteg olyan  tudásra és soft skillre tehetsz szert, amit itthon nem biztos, hogy el tudnál sajátítani: tökéletesítheted az idegennyelv-tudásodat, kiléphetsz a komfortzónádból, megismerhetsz új kultúrákat és embereket, belekóstolhatsz az önálló életbe. Egy-egy külföldi részképzés során mindenki megélheti a saját egyedi történetét.

A corvinusos diákok erasmusos anekdotáiról ebben a cikkben olvashatsz bővebben. 

Az úticél kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venned: melyik az az ország vagy régió, ahol szívesen élnél, a szakmai fejlődésed melyik külföldi egyetemen szeretnéd megvalósítani, hosszabb vagy rövidebb szemesztert töltenél-e külföldön, és milyen pénzügyi korlátaid vannak. Ha ezeket a szempontokat átgondoltad, akkor irány a Corvinus honlapja, ahol a közel 300 partneregyetemet megtalálod. Hidd el, hogy bőven lesz választási lehetőséged, még akkor is, ha nagyon szigorúan kiállsz a szempontjaid mellett. Egy jó hír a megújult Gazdálkodás és menedzsment szakra jelentkező hallgatóknak, hogy nekik lehetőségük van egy szemesztert külön erre a célra fordítani, így nem kell bajlódni a tárgybefogadási kérelmekkel sem.

osztondijmatrix.jpg

A Tempus Közalapítványnak és a Corvinus Egyetemnek köszönhetően a külföldi részképzésre utazó hallgatók pénzügyi támogatást is kaphatnak. A Corvinus Egyetem részképzési pályázati időszakaiban pályázhatsz a külföldi partnerintézmények helyeire. Az elnyert helyekre kaphatsz akár Erasmus, Campus Mundi vagy CEEPUS ösztöndíjat.

Külföldi szakmai gyakorlat - Erasmus+

Egy külföldi szakmai gyakorlat során még egyetemi tanulmányaid alatt, sőt az abszolválásodat követő 12 hónapon belül is kamatoztathatod az évek során megszerzett tudásodat, ami később nagy jelentőséggel bírhat a munkaerőpiacon. A tanulmányi eredmények mellett manapság a munkaadók nagyon fontosnak tartják a valós tapasztalatokat. Ha már egyszer megmutattad, hogy egy nemzetközi környezetben is megállod a helyed, akkor nagyobb eséllyel nyerhetsz el jobb pozíciókat kezdőként is.

Habár nem minden corvinusos szak követeli meg a szakmai gyakorlatot, a megújult Nemzetközi Gazdálkodás szakon tanuló hallgatóknak a kötelező külföldi félévet szakmai gyakorlattal vagy külföldi partner egyetemen végzett részképzéssel kell teljesíteniük, ahogy ez egy korábbi cikkünkben is kiderül. Az egyetem széleskörű vállalati kapcsolatokkal rendelkezik, ezért könnyen találhatsz az érdeklődésednek megfelelő gyakorlati helyet a for-profit és a non-profit szektorban egyaránt. A külföldön töltött hónapok során megismerhetsz különböző szervezeti kultúrákat, beleláthatsz nemzetközi vállalatok működésébe és fejlesztheted az üzleti idegennyelv-tudásodat is.

Ne ijedj meg attól, ha tanácstalan vagy, hogy hol keress szakmai gyakorlati helyeket. A népszerű Linkedin-en kívül bármikor fordulhatsz a Corvinus intézeteihez vagy a Hallgatói Szolgáltatásokhoz, az AIESEC diákszervezethez, de más gyakornokkereső felületeken is nézelődhetsz (Erasmusintern.org,  Europlacement.com,  Globalplacement.com). Ha pedig nem félsz kezdeményezni, akár közvetlenül is megkeresheted a vállalatokat. 

Téli és nyári egyetemek

Kedge Nyári Egyetem: A Kedge Business School minden évben indít nyári egyetemet, ahol kilenc különböző kurzus közül lehet választani, és hivatalos transcriptet kapsz, az elvégzett kreditek pedig elismertethetőek a Corvinuson. Az órák nagyon interaktívak, és neves külföldi professzorokkal is megismerkedhetsz amellett, hogy új szakterületeket próbálhatsz ki. A program részét képezik üzleti látogatások és szociális események is. 2020-ban online zajlottak a kurzusok, és a corvinusos hallgatók a tandíj alól is mentesültek az egyetemi partnerkapcsolatnak köszönhetően. A nyári egyetemről itt olvashatsz bővebben.

b_b_43.jpg

Kép: Burkus Brigitta, Közgazdász

Kedge International Winter School: A Kedge téli egyetemét minden év januárjában rendezik meg. Általában két-három kurzus indul, de nem kötelező mindegyikre jelentkezni. Hasonlóan a nyári egyetemhez, itt is hivatalos transcriptet és kreditet kapsz az elvégzett kurzusokért. Az előadások interaktívak, a program során üzleti látogatásokon is részt vehetsz. A téli egyetemről itt olvashatsz bővebben.

Kettős diploma és CEMS

Ha szereted a kihívásokat és a maximumot akarod kihozni az egyetemi éveidből, akkor számos lehetőség közül választhatsz a Corvinus Egyetemen. A kettős diploma programok segítségével az itthoni tanulmányaiddal párhuzamosan el tudsz végezni egy másik képzést is bármely partnerintézményben, így a képzésedet két diplomával zárhatod. A program általában rövidebb ideig tart, mintha a két egyetem képzését külön-külön végeznéd el.

Ha alapképzésre jelentkezel, akkor az Alkalmazott Közgazdaságtan képzés alatt van lehetőséged a University of Bambergen, illetve a Business and Management képzéssel párhuzamosan a KEDGE Business School-on diplomát szerezni.

Ha mesterképzésre jelentkezel, akkor ennél jóval több lehetőséged van. A Corvinus összesen hét egyetemmel áll partneri kapcsolatban - tanulhatsz Olaszországban, Hollandiában, Németországban  vagy akár Kínában.

A double degree programokról egy korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz.

A CEMS-et érdemes külön is megemlíteni, annak ellenére, hogy ez is egy kettős diploma program. A CEMS programot a nemzetköziség, a gyakorlatorientáltság és a kiválóság jellemzi a legjobban. A program évről-évre a Financial Times ranglistáján a legjobbak között szerepel. Több mint 70 olyan vállalati partnerrel dolgozik együtt, mint a Coca-Cola, a Google vagy a Facebook. Ebben a globális szövetségben összesen harminchárom üzleti iskola és több mint hetven multinacionális vállalat vesz részt a világ összes kontinenséről.

A lehetőségekről és a CEMS-ről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben. Ha pedig a közösségre és a CEMS életérzésre vagy kíváncsi, akkor ebben a cikkben személyesen a CEMS Club elnökétől tudhatod meg, hogy milyen, ha valaki tényleg megragadja a program nyújtotta lehetőségeket.

Színezd ki az egyetemi éveket! - Nemzetközi lehetőségek a Corvinus Egyetemen  Tovább
Fiatal hang a nagyok világában, több tízezren támogatják az ötletet - Dörner Csenge youtuberrel beszélgettünk

Fiatal hang a nagyok világában, több tízezren támogatják az ötletet - Dörner Csenge youtuberrel beszélgettünk

pic-1.jpg

Dörner Csenge főállásban a Corvinus Egyetem mesterszakos hallgatója, azonban mellette fél éve gazdasági témákkal is foglalkozik új Youtube-csatornáján, melynek már közel húszezer követője van. A komoly témákat kellő szakértelemmel kezeli, de mindezt természetes lazasággal és közérthetően teszi.  Egy valóra vált álom története következik.

2021.01.14. Írta: Brándisz Ádám, képek forrása: Budapesti Corvinus Egyetem

Csenge már régóta dédelgette az ötletet, hogy videókat készítsen különböző témákban. 18 éves korában állt neki először az ötlet megvalósításának, azonban akkor még az akadályok nagyobbnak bizonyultak a lehetőségeinél. Nem volt meg a kellő szabadidő, nem voltak tökéletesek a témák és a megfelelő technikai feltételek sem voltak adottak.

“Az első próbálkozásaim elég bénák voltak, nagyon természetellenesen viselkedtem a kamera előtt - persze ezen még most is van mit javítani. Emellett világos koncepcióm sem volt a csatorna fókuszát illetően” - mondja Csenge visszagondolva a kezdetekre, aki most, az első videók után 6 évvel mesél a jelenlegi helyzetről, az elmúlt egy évről és a jövőbeli terveiről.

pic-2.jpg

A korábban parkolópályára került tervet a vírus élesztette újra. “Néha eszembe jutott az ötlet, de az egyetem mellett kevés időm jutott volna rá, inkább nem vágtam bele. Most azonban a vírus miatt nyáron azt vettem észre, hogy hirtelen ráérek és sok a szabadidőm. Adta magát a következő lépés, és a félelmeimet leküzdve eldöntöttem, hogy most jött el az idő, ennél jobb lehetőség nem fog adódni a jövőben.”

A kezdeti nehézségek ellenére megmaradt a lelkesedése és nem adta fel.

Szerencsére a közvetlen környezetem végig támogatott és sokszor velem együtt örültek még az apró sikereknek is. A kommentek között ugyan előfordult néhány rosszindulatú, de nagyrészt pozitív visszajelzések jöttek, a támogató kommentek pedig nagy löketet adtak ahhoz, hogy úgy érezzem, érdemes folytatni.

Minden videó a téma kiválasztásával kezdődik, mely egy meglepően nehéz kérdés. Jelenleg még tisztán gazdasági témákat dolgoz fel, később azonban szívesen foglalkozna gazdaságpolitikával is. “A gazdasági kérdések sok esetben nem választhatók el a politikától. Például a magyar devizahitel-válság bemutatásánál fontos részlet volt, hogy a kormány a kialakult helyzetre válaszul milyen döntéseket hozott. Természetesen ezeknek a témáknak megvannak a veszélyei is, azonban nem szeretnék szándékosan kihátrálni a politikai kérdésekből. Nagyon alaposan utána akarok nézni a kérdéseknek és döntéseknek. Nem véleményt akarok formálni, hanem tényszerűen szeretném bemutatni a történéseket. Szerintem az emberek akkor tudnak jól véleményt formálni egy-egy esetben, ha odaadjuk nekik a tényeket és ezek alapján kialakíthatják, hogy mit szeretnének gondolni.” 

Jelenleg még az iPhone-jával veszi fel a videókat, azonban Csenge nagy tervekkel rendelkezik a jövőt illetően. 

Az egész hobbinak indult, de nagyon örülnék, ha esetleg valami komolyabbat is ki lehetne hozni ebből a projektből. Az a célom, hogy a tanulás és később a munkám mellett ezzel is tudjak foglalkozni.

A videók gyártása, a technikai színvonal emelése és a csatorna fejlesztése mellett, természetesen nem tűnik el a két alapelv sem, melyeket a kezdetekkor fektetett le Csenge. 

“A videók készítése során két szempont vezérel. Egyrészt, hogy könnyen érthetőek, másrészt, hogy pártatlanok és objektívek legyenek. Ez utóbbi például kifejezetten fontos tényező volt számomra az egyik témánál. A Soros Györgyről szóló videóm kapcsán sok energiát fordítottam arra, hogy független tudjak maradni, hiszen ez egy elég érzékeny téma. A célom az volt, hogy az angol font bedöntésének történetét meséljem el úgy, ahogyan az történt, a nézők pedig eldönthetik, hogy a hallott információk alapján milyen véleményt alkotnak.”  

Csenge már számos videót készített és még ennél is több tervvel rendelkezik, melyeket az idei évben meg is szeretne valósítani. Aki esetleg kedvet kapott a videókhoz, ezen a linken megtekintheti Csenge csatornáját.

Fiatal hang a nagyok világában, több tízezren támogatják az ötletet - Dörner Csenge youtuberrel beszélgettünk Tovább
Felvételi 2021: Öt dolog, amiben eltér a Corvinus Ösztöndíj az államitól

Felvételi 2021: Öt dolog, amiben eltér a Corvinus Ösztöndíj az államitól

v_zs_0040.jpg

Elindult a 2021-es felsőoktatási felvételi eljárás, ahol alap- és mesterszakokra egyaránt jelentkezhetnek a hallgatók. A megújult Corvinusra is a felvi.hu-n lehet jelentkezni, ugyanakkor az állami ösztöndíj szerepét alapítványi ösztöndíj vette át. Következő írásunkban összegyűjtöttünk öt dolgot, amiben a Corvinus Ösztöndíj eltér az államitól.

2021.01.14. Írta: Kovács Máté, borítókép: Váradi Zsófia, Közgazdász

A Corvinus Ösztöndíjról szóló rövid tájékoztatót az egyetem felvételizőknek készült oldalán olvashatod, a részletes kiírást pedig itt éred el.

A Corvinus fenntartói jogai 2019-ben átkerültek az államtól egy alapítványhoz, így az állami ösztöndíjas helyek is átalakultak. A felvételi jelentkezés során a megújult Corvinuson nem állami finanszírozású és önköltséges, hanem Corvinus Ösztöndíjas és önköltséges képzések közül választhatnak a jelentkezők. 

A Corvinus Ösztöndíjas helyek sok tekintetben hasonlítanak az államihoz. A felvételi során az „A” finanszírozási forma jelzi az ösztöndíjas képzést, így ha a jelentkező eléri a nyári ponthúzáson meghatározott pontszámot, automatikusan bekerül a Corvinus Ösztöndíjas helyek egyikére. Ez azt jelenti, hogy az első évben ugyanúgy nem kell fizetnie a képzésért, mintha állami helyre jelentkezett volna. 

Néhány dologban azonban eltér a Corvinus Ösztöndíj az államitól, ami előnyös is lehet a hallgatók számára. Cikkünkben öt ilyen dolgot gyűjtöttünk össze.

1. Akkor sincs minden veszve, ha rosszabbul sikerül a felvételi

A Corvinus Ösztöndíj sajátossága, hogy az államival szemben nem a teljes képzésre jár automatikusan, hanem csak az első évre. Ezt követően minden év végén a tanulmányi eredmények alapján rangsort állít fel az egyetem, a következő évre pedig azok kerülnek be az ösztöndíjas helyekre, akik az előző évben a legjobban teljesítettek.

Ha tehát rosszabbul sikerül az érettségije a jelentkezőnek, de megjelöli és bekerül önköltséges helyre, az első évben pedig jól teljesít az egyetemen, a második évre jó esélye van ösztöndíjat szerezni és térítésmentesen tanulni tovább. Ez persze a másik irányba is működik: hiába jut be valaki jó felvételi eredménnyel ösztöndíjas helyre, ha az első évben rosszul teljesít, a második évre átkerülhet önköltséges helyre. 

Állami ösztöndíjas helyek esetén erre sokkal korlátozottabb lehetőség van. Ha valaki nem ér el egy szakonként és egyetemenként eltérő átlagot az év során, az állami ösztöndíjas helyét is elveszítheti. Önköltséges helyről viszont csak akkor kerülhet át államira a jól teljesítő hallgató, ha mások kiesnek az állami helyekről.

A Corvinus Ösztöndíj tehát abban jelent változást, hogy az év végi rangsorolás miatt könnyebb ösztöndíjas vagy önköltséges helyre átkerülni. Ez a jól teljesítő hallgatóknak előnyt, a rosszabbul teljesítőknek hátrányt jelenthet az állami képzésekkel szemben.

v_zs_0018_3.jpg

Kép: Váradi Zsófia, Közgazdász

2. Nem kell mindenből csillagos ötösnek lenni

Alapszakos felvételi során 430 ponttal jó eséllyel, 450-nel pedig szinte garantáltan be lehet jutni Corvinus Ösztöndíjas helyre az egyetem felvételi tájékoztatója alapján. Mesterszakon pedig 75 pont lehet az a határ, ami felett jó eséllyel ösztöndíjas lesz a hallgató. 

Azok is könnyen átkerülhetnek ösztöndíjas helyre, akik eredetileg csak önköltséges helyre jutottak be. Ehhez az kell, hogy az első évben a rangsor első részében végezzen a hallgató, teljesítsen legalább 46 kreditet és elérje a 3,8-as minimum átlagot. Pontos határt ugyanakkor nem lehet előre mondani, mert ez az évfolyamtársak teljesítményétől függ.

A 2020-as felvételi eljárás során egyébként a nappali alapszakra felvett jelentkezők 85 százaléka nyerte el a Corvinus Ösztöndíjat, nappali mesterszakokon ez az arány 95 százalék volt. Ez az jelenti, hogy az önköltséges hallgatók száma jóval alacsonyabb, így az év végi rangsorolás miatt valóban csak a legrosszabbul teljesítők esnek ki a következő évi ösztöndíjas helyekről.

3. Nincs röghöz kötés az egyetemi évek után

Az államilag támogatott képzések feltétele, hogy a hallgatónak az oklevélszerzés után annyi évet Magyarországon kell dolgoznia, ahány évig tartott a képzése. Ezt a végzés utáni 20 évben több részletben is megteheti. Ha mégsem teljesíti ezt (például külföldön szeretne dolgozni végig), akkor vissza kell fizetnie az állami támogatást kamatokkal együtt. 

A Corvinus Ösztöndíjas képzéseknél ugyanakkor nincs ilyen feltétel, tehát az egyetem elvégzése után bárhol és bármeddig dolgozhat a hallgató, megkötések nélkül.

v_zs_0054.jpg

Kép: Váradi Zsófia, Közgazdász

4. A Corvinus Ösztöndíjas félévek nem csökkentik az állami félévek számát

Minden hallgató maximum 12 államilag támogatott félévre jogosult, vagyis ezen felül már csak önköltséges képzésen vehet részt állami intézményben. A Corvinuson ugyanakkor tanulhat továbbra is ösztöndíjas helyen, ugyanis a Corvinus Ösztöndíj alapítványi ösztöndíj, így az itt végzett félévek nem csökkentik az államilag támogatható félévek számát. 

Ennek megfelelően akár a Corvinusos képzés alatt, akár a képzés után a hallgatók továbbra is 12 államilag támogatott félévet használhatnak fel más intézményekben. Ugyanígy lehetőség van arra is, hogy már elhasznált 12 állami félév után jelentkezzen valaki Corvinus Ösztöndíjas képzésre, és továbbra is térítésmentesen tanuljon. 

5. Angol nyelvű képzésen is lehet térítésmentesen tanulni

Állami ösztöndíjas helyek korábban is voltak a Corvinuson, idegen nyelvű szakokon is, ugyanakkor ezeken, illetve több más felsőoktatási intézményben idegen nyelvi hozzájárulást kell fizetniük a hallgatóknak.

A Corvinus Ösztöndíj a 2021-es tanévtől kezdődően felmenő rendszerben az idegen nyelvi hozzájárulást is fedezi, így a tanulmányaikat 2021 őszén kezdők közül azok is térítésmentesen tanulhatnak, akik idegen nyelvű ösztöndíjas képzésre jutottak be.

Fontos, hogy ezek az információk csak a Corvinus Ösztöndíjas képzésekre vonatkoznak. Azok, akik korábban, még államilag finanszírozott formában kezdték meg tanulmányaikat a Corvinuson, továbbra is az eredeti feltételek mellett tanulhatnak. 

Felvételi 2021: Öt dolog, amiben eltér a Corvinus Ösztöndíj az államitól Tovább
6 felejthetetlen csillagászati jelenség a világ különböző pontjain 2021-ben - Vérhold, hullócsillagok és napfogyatkozás

6 felejthetetlen csillagászati jelenség a világ különböző pontjain 2021-ben - Vérhold, hullócsillagok és napfogyatkozás

eclipse-1492818_1920.jpg

A csillagos ég 2021-ben is ott lesz felettünk, és rengeteg csodálatos csillagászati jelenséget fog nekünk adni, amik a Föld legkülönbözőbb pontjain lesznek megfigyelhetők, akár szabad szemmel is. Összegyűjtöttünk párat, melyekre mindenképpen érdemes felkészülni, mert kihagyhatatlan élményt fognak nyújtani. Ha élőben nem is, de az internet segítségével bármelyikben lehet része.

2021.01.13. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Ipicgr, Pixabay

Február 11. - Vénusz-Jupiter együttállás

“Aki korán kel, aranyat lel” - szól a mondás. Február 11-én szabad szemmel láthatjuk majd a két legfényesebb bolygó együttállását. Mindkét bolygó ragyogó pontként jelenik majd meg és olyan közel lesznek egymáshoz, hogy akár egy időben, egyetlen távcső megfelelő beállításával is megfigyelhetjük őket. Plusz bónuszként a Szaturnusz a pár jobb felső sarkában lesz észrevehető. Annyi a dolgod, hogy találj egy jó megfigyelőhelyet, ahonnan akadálytalan kilátás nyílik a délkeleti horizontra, mivel a jelenség napkeltekor fog látszani. A trükk az, hogy hagyjuk, hogy a bolygók elég magasra emelkedjenek a reggeli égbolton, így meg tudjuk figyelni őket, mire a hajnal fénye elnyomja a kilátást. A legmegfelelőbb időpont erre körülbelül 20-30 perccel napkelte előtt lesz. Habár a déli féltekén élőknek a legnagyobb a lehetőségük, hogy lássák az együttállást, Magyarországon is megpillanthatod ezt az égi csodát.

Május 26. - Vérhold, teljes holdfogyatkozás

Észak-Amerika nyugati részén, Dél-Amerika nyugati részén, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában szemtanúi lehetünk a teljes holdfogyatkozásnak. Ez a drámai csillagászati esemény akkor következik be, amikor a Nap, a Föld és a Hold pontosan egy vonalban vannak, így bolygónk árnyéka teljesen lefedi a Holdat. A teljes földárnyékba merült Holdat ugyan nem éri a nap fénye, azonban a Föld által visszavert napfény mégis megvilágítja az égitestet, ezért látszik, még ha halványan is. A Hold pontos színe a Föld légkörében lévő por mennyiségétől függően változhat, általában vöröses fénybe borul. Ezt a jelenséget nevezik Vérholdnak, melyhez számos népi hiedelem kapcsolódik. A részleges fogyatkozás csendes-óceáni idő szerint hajnali 1:44-kor kezdődik, amikor a Föld árnyékának első árnyalata elkezdi beborítani a Holdat. A teljes holdfogyatkozás, amikor a Hold vörösnek tűnik, 3:11-kor kezdődik és 3:25-kor ér véget.

Június 10. - Részleges Napfogyatkozás

Kanadától északra, Grönland bizonyos részén és Oroszország északi részén június 11-én látható lesz az úgynevezett “tűzgyűrű”. Ez akkor következik be, amikor a Hold, a Nap, és a Föld egy vonalban helyezkednek el, de a holdkorong túl kicsi ahhoz, hogy az egész napot eltakarja. A Hold mögül ilyenkor egy vakító napgyűrű tűnik elő. A teljes napfogyatkozás 9 óra 49 perckor kezdődik Kanada északi részén, és Oroszországban ér véget 11 óra 33 perckor.

Noha Európában nem lesz látható a tűzgyűrű, de milliók lehetnek szemtanúi a részleges napfogyatkozásnak, amikor Ázsia, Európa és Észak-Amerika nagy részén a nap egy részét elzárja a Hold. Ne felejtsük el, hogy akár teljes, akár részleges napfogyatkozást nézünk, mindig legyen rajtunk speciális védőszemüveg.

Augusztus 12-13. - Hullócsillagok és meteorzápor

dark-2024127_1280.png

Kép: OpenClipart-Vectors, Pixabay

Augusztus közepén a Föld a Swift–Tuttle üstökös törmelékfelhőjén halad át, ezek a porszemek a légkörben elégve hullócsillagként lesznek láthatók. Ez a Perseidák meteorzápor, és minden év ezen szakaszában akár hatvan hullócsillagot produkálhat óránként. A kora esti órákban vékony félhold lesz, ami kiváló kilátást nyit meg az éjszaka folyamán. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb hullócsillagot láthasd, keresd meg a lehető legkevesebb fényszennyezésű nézőhelyet. De ha “csak” egy külvárosi kertből vagy parkból nézed, akkor is hullócsillagok tucatjait pillanthatod meg. Ne felejts el kívánni!

November 19. - Részleges holdfogyatkozás

Az év utolsó holdfogyatkozása Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, illetve Ázsia egyes részein lesz látható. Noha technikailag részleges fogyatkozás, a telihold 95%-a a Föld árnyékába kerül. A maximális fázis alatt rövid ideig teljes fogyatkozásként kell megjelennie, ami azt jelenti, hogy a holdkorongon narancssárga vagy piros folt lesz látható. A napfogyatkozás itthon 20:18-kor kezdődik, a Föld árnyéka 22:02-ig borítja be a Hold látható felületének nagy részét.

December 4. - Teljes napfogyatkozás

eclipse-2670215_1920.jpg

Kép: Dave Davidson, Pixabay

2021 végén a Föld néhány részén (Antarktisz, Dél-Afrika, Dél-Atlantika) esélyünk lesz megfigyelni egy teljes napfogyatkozást. Eközben részleges napfogyatkozás lesz látható Chile, Argentína, Dél-Afrika, Namíbia és Ausztrália bizonyos részein. Egyes tengerjáró hajók és légitársaságok célzottan viszik a turistákat olyan helyekre, ahol a legjobban megfigyelhetők a jelenségek. Ekkor percekig drámai módon a nappalból éjsötét lesz. Azok számára, akik a világ legdélibb részébe vándorolnak, lehetőségük lesz a kora reggeli órákban a láthatáron a napfogyatkozás megörökítésére, a jéghegyekkel és a jeges tundrával a háttérben. Ennél jobban nem is lehetne zárni az évet.

6 felejthetetlen csillagászati jelenség a világ különböző pontjain 2021-ben - Vérhold, hullócsillagok és napfogyatkozás Tovább
Ez a tíz alapszak és egy osztatlan képzés indul szeptembertől a Corvinuson (II. rész)

Ez a tíz alapszak és egy osztatlan képzés indul szeptembertől a Corvinuson (II. rész)

Média, diplomácia, politika és szociológia társadalomtudományi területen

v_zs_0030_1.jpg

Több alapszak is jelentősen átalakult a Corvinuson. Az új struktúrában gazdaságtudományi területen öt alapszak és egy osztatlan képzés indul, emellett társadalomtudományi területen négy és informatikai képzési területen további egy szak közül választhatnak a felvételizők. Kétrészes cikksorozatunkban részletesen bemutatjuk, milyen választási lehetőségeid vannak.

2021.01.13. Írta: Kovács Máté, borítókép: Váradi Zsófia, Közgazdász

Társadalomtudományi területen nem lesz változás a korábbi évekhez képest, továbbra is Kommunikáció- és médiatudomány, Nemzetközi Tanulmányok, Politikatudományok és Szociológia alapszakokon tanulhatnak a hallgatók.

A következőkben röviden bemutatjuk a Társadalomtudományi területen induló alapképzéseket. A szakok nevére kattintva a Corvinus hivatalos tájékoztató oldalát éritek el további információkért. A Gazdaságtudományi területen és az Informatikai képzési területen induló alapszakokról az első részben írtunk részletesen.

Közösségi média és kommunikációs stratégiák a Kommunikáció- és médiatudomány alapszakon

Kommunikáció- és médiatudomány szakon többek között sikeres kommunikációs stratégiákkal, médiatervezési trendekkel, közösségimédia-tervezéssel és annak kihívásaival, valamint kreatív írással ismerkedhetnek meg a hallgatók. A képzés gyakorlatorientált, a hallgatók több projekten is dolgozhatnak, valamint az órákon rendszeresen adnak elő sikeres újságírók, PR-menedzserek is.

A szak saját vállalkozás indításához is jó alap lehet a médián és a vállalati elhelyezkedésen túl, erről korábbi interjúnkban Jurczyszak Elisabeth, a Roomie alapítója beszélt, aki tavaly végzett Kommunikáció- és médiatudomány szakon.

A nyilvános beszédben megerősödött magabiztosságot mindenképp az egyetem hozta magával. A rengeteg projektfeladat rendszerezése és időbeosztás szempontjából szintén nagyon sokat hozzátett ahhoz, ahogy ma menedzselni tudom a teendőimet

- mondta Liza.

A hallgatók tanulhatnak többek között Stratégiai kommunikációt, Médiagazdaságtant, Vizuális és virtuális kommunikációt, Adatújságírást, valamint megismerkedhetnek a Digitális platformokal és műfajokkal és a Kríziskommunikációval is. A Corvinus honlapja szerint “a legtöbb hallgató a végzést követő két hónapon belül munkát találhat kommunikációs ügynökségeknél, PR-feladatokat, stratégiai tanácsadást ellátó szervezeteknél, rendezvényszervező és tréningcégeknél, kommunikációs és sajtó(fő)osztályokon, nyomtatott, elektronikus és online médiumoknál, kiadóknál.”

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Diplomácia és külügyek a Nemzetközi tanulmányok alapszakon

Nemzetközi tanulmányok szakon a hallgatók megtanulhatják, hogyan kell eligazodni a gyorsan változó nemzetközi viszonyokban, megismerhetik a nemzetközi szervezetek működését, vagy azt, hogy milyen gazdasági és politikai hatása van egy-egy diplomáciai döntésnek.

A pályakezdők a közszférában, külügyi területen, nemzetközi szervezeteknél, civil szervezeteknél, bármely kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal bíró vállalatnál nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet-Európában más országaiban is elhelyezkedhetnek a Corvinus honlapja szerint.

b_b_8_1.jpg

Kép: Burkus Brigitta, Közgazdász

Az Útravaló podcastünk első adásában Megyeri Mirtillel, a Zyntern Állásportál alapítójával saját karrier- és személyes fejlődési útjáról és a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetről beszélgettünk, aki Nemzetközi Tanulmányok szakon végzett a Corvinuson. A beszélgetésről szóló rövid cikket, valamint a teljes epizódot Spotify-on a linkre kattintva éred el.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Politikatudományok alapszak nemcsak leendő politikusoknak

Politikatudományok alapszakon egyes országok politikai rendszeréről és a magyar politikáról tanulhatnak a hallgatók. Megtudhatják, hogyan születnek meg a kormányzati és parlamenti döntések, milyen tényezők alakítják a választói magatartást, kik a legfontosabb politikai gondolkodók, melyek a kurrens elméletek, és hogyan kell megírni egy interpellációt, helytállni egy vitában vagy megtervezni egy politikai kampányt.

A legnépszerűbbek a Politikai gondolkodás története, Pártok és pártrendszerek, Szavazói magatartás és Közkapcsolatok – lobbizás tárgyak a Corvinus szerint. Emellett elmélyedhetnek a hallgatók a Politika és etika, vagy a Film és politika témakörében is. A végzett hallgatók nemcsak politikusként, hanem politikai elemzőként, közvélemény-kutatóként, politikai újságíróként; vagy pártoknál, állami és civil szervezeteknél tanácsadói vagy politikai kommunikációs munkatársként helyezkedhetnek el.

Ha érdekelnek a politikatudományok, Metz Rudolffal, a Corvinus Politikatudományi Tanszékének tanársegédjével készült interjúnkat ajánljuk, akivel a demokrácia válságáról, az amerikai elnökválasztásról és a magyar politikai helyzetről beszélgettünk.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Elmélyülés társadalmi folyamatokban és problémákban - Szociológia alapszak

Szociológia alapszakon megtanulhatnak a hallgatók a társadalmi problémák mögé látni. Megismerhetik a megértéshez szükséges elméleteket, valamint a kutatási módszereket és elemző szoftverek használatát.

A legjobb európai egyetemekhez hasonlóan a szociológia szakon félévenként kevés (rendszerint 5) tárgyat tanulnak intenzíven a hallgatók. A képzés során a hangsúly a kiscsoportos és interaktív szemináriumi munkán és a projektfeladatokon van. A hat félév során többek között Szociológia: kérdések és megközelítések, Társadalomszerkezet és egyenlőtlenségek, Globalizáció és társadalmi változás, Kvantitatív kutatás és adatelemzés tárgyakkal  ismerkedhetnek meg a hallgatók., és projektfeladatokban (terepkutatás, interjús és kérdőíves kutatás) vesznek részt.

Pályakezdőként statisztikusként, szociológusként valamint piac- és közvélemény-kutatóként helyezkedhetnek el piackutató cégeknél, kutatóintézeteknél, önkormányzatoknál, civil szervezeteknél és vállalatoknál.

Korábbi interjúnkban a szak szakfelelősével, Dr. Nagy Beátával beszélgettünk arról, miért nehezebb nőként érvényesülni a tudomány világában, aki szociológusként kutatja a területet. A vele készült teljes interjút itt olvashatod el.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Ez a tíz alapszak és egy osztatlan képzés indul szeptembertől a Corvinuson (II. rész) Tovább
Ez a tíz alapszak és egy osztatlan képzés indul szeptembertől a Corvinuson (I. rész)

Ez a tíz alapszak és egy osztatlan képzés indul szeptembertől a Corvinuson (I. rész)

Egyesülő szakok gazdaságtudományi területen

b_v_0001_1.jpg

Több alapszak is jelentősen átalakult a Corvinuson. Az új struktúrában gazdaságtudományi területen öt alapszak és egy osztatlan képzés indul, emellett társadalomtudományi területen négy és informatikai képzési területen további egy szak közül választhatnak a felvételizők. Kétrészes cikksorozatunkban ezeket mutatjuk be részletesen.

Írta: Kovács Máté; Borítókép: Bera Viktor (Közgazdász)

A Corvinus megújulása során az egyik legnagyobb változás, hogy négy korábbi alapszak, a  Kereskedelem és marketing, a Turizmus és vendéglátás, az Emberi erőforrások és a Vidékfejlesztési agrármérnök szakok helyett egy integrált Gazdálkodási és menedzsment képzés indul 2021-ben.

Gazdaságtudományi területen a Gazdálkodási és menedzsment alapszak mellett elindulnak a már idén megújult Alkalmazott közgazdaságtan és Nemzetközi gazdálkodás szakok (ezek megújulásáról részletesen itt és itt írtunk), valamint a Pénzügy és számvitel is. Kizárólag Székesfehérváron duális képzésben indul el a Turizmus-vendéglátás alapszak. Osztatlan, azaz 10 féléves formában a Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés érhető el. Informatikai képzési területen 2021-ben is elindul a Gazdaságinformatikus alapszak.

A következőkben röviden bemutatjuk a Gazdálkodástudományi és Informatikai képzési területen induló alapképzéseket és az osztatlan képzést. A szakok nevére kattintva a Corvinus hivatalos tájékoztató oldalát éritek el további információkért. A Társadalomtudományi területen induló alapszakokról a második részben írunk részletesen.

Öt az egyben: Gazdálkodási és menedzsment alapszak

2021-től a legnagyobb változás a Gazdálkodási és menedzsment alapszakot érinti, amely korábban is a legnépszerűbb választás volt a Corvinusra felvételizők körében. A szak nemcsak tartalmában, hanem koncepcionálisan is átalakul, négy, korábban önálló szakként működő területet egyesít majd a jövőben.

Az integrált szakok nem szűnnek meg, továbbra is lehet tanulni a Corvinuson marketinget, turizmust, emberi erőforrás menedzsmentet vagy agrobizniszt - csak a hallgatóknak később kell választaniuk a szakterületek közül, amikor már biztosabbak a gazdasági tudományokban és élesebb kép él bennük a jövőjüket illetően”

- mondta korábbi interjúnkban Aranyossy Márta, a szak szakfelelőse, amikor a megújulásról kérdeztük.

Az egyesülés után az első négy félév az alapozásról fog szólni, ezt követően tizenhat specializáció közül választhatnak a hallgatók, ezek között pedig a korábban említett területeket is megtalálják majd.

Az itt végzett hallgatók a Corvinus szerint az üzleti élet bármely területén elhelyezkedhetnek, legyen szó pénzügyes, marketinges, HR-es feladatokról akár tanácsadói, akár projektmenedzseri szerepben. Sokan helyezkednek el bankoknál, biztosító társaságoknál, technológiai és tanácsadó cégeknél, multinacionális nagyvállalatoknál, a turizmus és vendéglátás vagy az agrobusiness területén, de sokan alapítanak saját vállalkozást is.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Adatból információ, információból következtetés az Alkalmazott közgazdaságtan alapszakon

Alkalmazott közgazdaságtan szakon közgazdaságtani adatelemzési módszereket tanulhatnak meg a hallgatók, de nagy hangsúlyt fektetnek gyakorlatiasságra is. „A közgazdaságtanban ez azt jelenti, hogy a hallgató be tud azonosítani egy problémát, és tudja, hogy melyik eszközt kell a megoldáshoz használnia” – mondta korábbi interjúnkban Szabó-Bakos Eszter, az Alkalmazott közgazdaságtan szakfelelőse, amikor a szak 2020-as megújulásáról kérdeztük.

Hozzátette:

“arra törekszünk, hogy ne csak általános tudást, ne mindenből egy keveset kapjon a hallgató, hanem vértezzük fel a közgazdaságtan adatelemzési ismereteivel, és ezeket képes legyen alkalmazni is.”

A diploma után a hallgató minden olyan területen megállja a helyét, ahol logikus gondolkodásra, adatelemzésre, problémamegoldó készségre és kvantitatív képességekre van szükség. A Corvinus honlapja szerint “van, aki a GVH-nál elemez kartell tevékenységet, van, aki a Raiffeisen Banknál ad befektetési tanácsokat, van, aki újságíróként, biztosítási termékfejlesztőként, piacelemzőként, projekt-menedzserként, ingatlanpiaci szakértőként, aktuáriusként, kockázatkezelőként, oktatási szakértőként dolgozik.”

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Külföldi szakmai gyakorlat a Nemzetközi Gazdálkodás alapszakon

Megújult formában indult el 2020-ban a Nemzetközi Gazdálkodás alapszak. A képzés különlegessége, hogy kizárólag angol nyelven indul BA in International Business néven, a szakmai gyakorlatot pedig egy kötelező külföldi félév során végezhetik el a hallgatók.

Szintén újítás, hogy a hallgatók “mini-szakirányokat” is végezhetnek. A szakfelelős, Kacsirek László szerint

“ha a hallgató az üzleti képzés mellett el akar merülni például az elméleti közgazdaságtanban vagy a fenntarthatóság kérdésében, akkor több, egymásra épülő választható tárggyal is megteheti azt”.

Emellett több specializáció indul, valamint stressz- és konfliktuskezelést és karriertervezést is beépítenek a képzésbe. Ezekről és a további változásokról a szakfelelőssel készült interjúnkban olvashatsz.

A hallgatók többek között Cross-Cultural Management (Kultúraközi menedzsment), Global Markets and Players (Nemzetközi piacok és szereplőik), International Business Protocol & Negotiation Skills (Nemzetközi üzleti protokoll és tárgyalástechnika) tárgyakat végezhetik el a képzés során, a diploma után pedig logisztikai, külkereskedő, marketinges, pénzügyi vagy tanácsadói pozíciók  közül válogathatnak nemzetközi vagy hazai multinacionális vállalatoknál.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

22 százalékkal nagyobb fizetés a Pénzügy és Számvitel alapszak elvégzése után

Pénzügy és Számvitel alapszakon megtanulhatják a hallgatók a vállalati gazdálkodás alapelveit, valamint a hazai és nemzetközi adózási és számviteli szabályokat. A szak egyik előnye, hogy a Corvinuson végzettek átlagfizetése 22 százalékkal volt több a végzés után másfél-két évvel, mint a hasonló szakot végzettek országos átlaga, derült ki a tavalyi DPR-felmérésből.

A Corvinusos élet fontos részét képezik a diákszervezetek, akik különböző területeken segítik, vagy éppen közösséggé formálják a hallgatókat. Az egyik ilyen diákszervezet, a Luca Pacioli Társaság elnöke, Takács Bálint szerint „a számvitel a gazdaság nyelve”. Korábbi interjúnkban hozzátette:

“aki ismeri vagy járatos a számvitelben, sokkal jobban megértheti a vállalatok közötti tranzakciókat és ezáltal a gazdaság működését. Karrier szempontból szinte korlátlan lehetőségek állnak előtted.”

A szak a Corvinus szerint külföldi és hazai karrierre is felkészít, az üzleti és az akadémiai pályán egyaránt. A végzett hallgatók jó eséllyel pályáznak kis-, közép- és multinacionális vállalatok, befektetési bankok, kereskedelmi bankok, könyvvizsgáló-, adó- és üzleti tanácsadó cégek, valamint a felügyelő szervekhez és a gazdaságpolitika meghatározó intézményeihez.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Duális képzés Székesfehérváron: Turizmus-vendéglátás

A Turizmus-vendéglátás alapszak kizárólag Székesfehérváron, hagyományos és duális képzési formában is elérhető.

A szakon olyan közgazdászokat képeznek, akik képesek projektvezetőként, középvezetőként a turisztikai vállalkozások és térségek menedzselésére, irányítására. Megtanulják, hogyan lehet a legújabb módszerekkel elemezni a piacot, hogyan kezelhetnek fenntarthatóan egy turisztikai vállalkozást, amivel élményt biztosító kínálatot hozhatnak létre.

A szakon az aktuális kérdésekkel, így a járvány okozta válsággal is foglalkoznak. Dr. Pinke-Sziva Ivett, a szak szakfelelőse szerint “(...) egyre több úticél jelentet meg a járvány kapcsán olyan viselkedési kódexet, amely a közösség védelmét szolgálja, de kitér a környezeti értékek megőrzésére is.” Tavaly áprilisban, az első hullám során készült interjúnkban hozzátette: “örülök annak is, hogy a globális szolidaritás jegyében egyre több a segítő kezdeményezés a szolgáltatók körében, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ahogyan az önkéntes munka is.”

Aki tehát a turizmus és a vendéglátás területén képzeli el a jövőjét, két opció közül is választhat. Megjelölheti a Budapesten induló Gazdálkodási és menedzsment alapszakot, ahol a szakterülettel specializáció formájában foglalkozhat, de választhatja a székesfehérvári hagyományos vagy duális képzést is.

A Turizmus-vendéglátás alapszakról a nyílt napról készült felvételt ajánljuk:

Innováció az üzleti és az informatikai szemlélet ötvözetéből a Gazdaságinformatikus alapszakon

A Gazdaságinformatikus szak különleges a Corvinuson, ugyanis ez az egyetem egyetlen informatikai  képzése. A szak azoknak szól, akiket nemcsak az informatika és a programozás, hanem a gazdasági folyamatok is érdekelnek. “A szakon megismerhetik az üzlet működését és a legfontosabb üzleti informatikai rendszereket, valamint felkészülhetnek informatikai fejlesztések megvalósítására és működtetésére is.” A Corvinus honlapja szerint

a képzésen egyaránt fontos az üzleti és informatikai szemléletmód, ami kulcs lehet innovatív, digitalizációs projektekben.”

A végzett hallgatók hazai és nemzetközi vállalatoknál üzleti rendszerek fejlesztőjeként, rendszertervezőként, üzleti intelligencia vagy gazdasági alkalmazások szakértőjeként helyezkedhetnek el.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Tíz félév után mesterdiploma a Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szakon

Egyedül ez a szak indul osztatlan formában a Corvinuson, ráadásul Magyarországon is csak itt érhető el. A tíz félév során megtanulhatják a hallgatók, hogyan alkalmazzák kreatívan és önállóan a matematika, a közgazdaságtan és a pénzügyek magas szintű ismeretét előrejelzések és modellalkotások során.

A Corvinus szerint “az itt végzett hallgatók részt vehetnek a különböző szintű közgazdasági és pénzügyi döntés-előkészítő feladatok megoldásában, a közigazgatási és országos hatáskörű intézmények, a nagyvállalatok, bankok és a nem-kormányzati intézmények tervező, illetve pénzügyi részlegeinél.

Fontos szerepük van emellett a tudományos utánpótlásban, és nemzetközi szervezetek (IMF, Világbank) munkatársaiként is megállják a helyüket.”

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Ez a tíz alapszak és egy osztatlan képzés indul szeptembertől a Corvinuson (I. rész) Tovább
Binge-watch minisorozatok az HBO GO-n, amiket kár lenne kihagyni!

Binge-watch minisorozatok az HBO GO-n, amiket kár lenne kihagyni!

pexels-cottonbro-5082567.jpg

A téli időszak nem csak a rossz időt vagy a hideget hozta magával, hanem a legfrissebb sorozatokat is. Már megszokottan a novemberi időszakban debütálnak az új sorozatok, és a remekművekből az idei szezonban sem volt hiány. Cikkünkben összeszedtük néhány aktuális kedvencünket.

2021.01.12. Írta: Hegedüs Kata, borítókép: cottonbro, Pexels

A légikísérő - The flight attendant

A történet középpontjában Cassie, egy fiatal légiutaskísérő áll, aki látszólag a legjobb életét éli. Munkájának köszönhetően eljut a világ különböző pontjaira, rengeteg új emberrel akad össze utazásai során, és buliból sincs hiány. Cassie-nek nem esik nehezére megszegni pár szabályt: nem veti meg a munkahelyi alkoholfogyasztást, és egy sármos utas randevúmeghívására is igent mond. A sorozat a lány életére fókuszál, akinek egy este alatt gyökerestül megváltozik az élete:

Cassie a halott randevúpartnere mellett ébred egy ismeretlen hotelben Bangkokban.

kaley-cuoco-the-flight-attendant-cast.jpg

Kép: Screen Rant

A bonyodalom akkor kezdődik, mikor a lány ijedtében eltünteti a gyilkosság nyomati, de New Yorkban már az FBI várja. Egy pörgős, feszültséggel teli sorozat, tele váratlan fordulatokkal. Cassie szerepében Kaley Cuoco végleg kitör az Agymenők sorozat árnyékából és képernyőre viszi tehetségét.

Tudhattad volna - The Undoing

A tökéletes család, Grace (Nicole Kidman) - a sikeres terapeuta, Jonathan (Hugh Grant) - a szakmailag elismert gyermekorvos - és a fiúk irigylésre méltó életet élnek. Szép ház, privát iskola, tehetős családi háttér és egy gyilkosság - ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a Fraser család életét. A sorozatban a feje tetejére áll egy New York-i család élete. Hugh Grant kilép a megszokott, romantikus filmes jó- vagy rosszfiú szerepéből, és egy új oldalát ismerhetjük meg. A tehetséges Nicole Kidmannel játékuk feszültséggel telítve húzza magával a nézőt, és minden résszel más és más karakter lesz gyanús.

Ipar - Industry

A 2008-as világválság sokakat bizonytalanságba taszított és problémákat okozott, ellenben  a bankárok élete a tőzsdén a válságot követően eltérő irányt vett. A sorozat fiatal bankárokra és befektetőkre fókuszál, akik mindenre képesek lennének pozíciójuk megtartására. Céljuk a pénzügyi világban lévő fennmaradás és túlélés, amelyért képesek tűzön-vízen át keresztülmenni, mindent megtenni, még ha ezzel ártanak is a barátaiknak, munkatársaiknak.

A sorozat remekül ábrázolja, hogy egy válság utáni helyzetben mekkora küzdelem folyik a friss diplomások körében a munkaerőpiacon, így érdekes lehet a mostani helyzetben is a korosztályunk és a pályakezdők számára.

industry_hbo-scaled.jpg

Kép: Mentropoler

Az ifjú Sheldon - Young Sheldon

Az Agymenők című sikersorozat spin-offjának középpontjában a fiatal matekzseni, Sheldon áll, akinek élete korántsem átlagos. A kisfiú átlagon felüli matektudással rendelkezik, és ez a tehetség nem feltétlenül könnyíti meg az életét. Környezete és legfőképpen családja igyekszik tartani a tempót a fiú gyors gondolkodásával, kisebb-nagyobb sikerrel. Az ifjú Sheldon az Agymenők sorozatban megismert karakter gyermekkori fejlődését mutatja be, tele humorral és nem várt fordulatokkal, immár a negyedik évadában.

Normális emberek - Normal People

Az ír sikersorozat megérkezett a magyar HBO GO-ra is. A novellaadaptáció két fiatal nem mindennapi szerelmi és baráti kapcsolatát kíséri végig a középiskolától egészen az egyetemi évekig és a felnőtté válásig. A két kamasz személyisége és szociális státusza látszólag teljesen eltér egymásétól. Marianne kicsit különc, magának való lány, Connell sikeres, népszerű srác, ugyanakkor a látszat ellenére a fiú élete sem egyszerű. A dráma egy igazi szerelmi huzavona kapcsolatról szól, amit az erős színészi játék és a történet kombinációja tesz élvezhetővé. A sorozat az ír írónő, Sally Rooney azonos című regénye alapján készült - a könyv 2018-as megjelenése óta számos díjat nyert, és a magyar olvasókat is meghódította.

Binge-watch minisorozatok az HBO GO-n, amiket kár lenne kihagyni! Tovább
Tehénaltatóval erőszakolták meg az alvó nőket - Igaz történeten alapuló könyvajánló

Tehénaltatóval erőszakolták meg az alvó nőket - Igaz történeten alapuló könyvajánló

woman-918781_1920_1.jpg

Felfoghatatlan, hogy valaki képes megrontani egy három éves gyereket. A mennonita közösségben mégis megtörtént. Nem egyszer, nem kétszer, hanem többször. Először mindenki csak egy rossz álomnak hitte a megerőszakolást, a támadást, de a nők később rájöttek, hogy mindenki ugyanazt álmodta. Ajánló Miriam Toews Nők beszélgetnek című, igaz történeten alapuló könyvéhez.

2020.01.11. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Free-Photos, Pixabay

Bolíviában, egy távoli, eldugott mennonita településen 2005 és 2009 között több mint 130 lány és nő ébredt reggel kábán, fájó testrészekkel, vérezve és zúzódásokkal borítva,  miután éjszaka megtámadták őket. A támadásokat eleinte szellemeknek vagy démonoknak tulajdonították. A közösség tagjai közül néhányan úgy vélték, a támadásokkal Isten vagy a Sátán bünteti a nőket bűneikért, voltak, akik hazugsággal vádolták őket, hogy így akarják felhívni magukra a közösség figyelmét vagy házasságtörésüket palástolni, míg mások azt gondolták, hogy az egész a nők élénk fantáziájának szüleménye.

Végül azonban kiderült, hogy a támadásokért a kolónia nyolc férfi tagja felelős. 

A nők beszélgetnek - egy bekezdés a könyv alapján

Miután a nők rájöttek, és képesek voltak maguknak is bevallani, hogy a közösség, amiben hittek, amiben éltek és amiben biztonságban érezték magukat valójában egy fertőző és veszélyes hely, arra jutottak, hogy cselekedniük kell. Közösen. Együttes erővel. Csak nők.

Falugyűlést hívtak össze, hogy megtárgyalják a jövőjüket. Erre összesen két napjuk volt, mivel a fogdában tartott férfiak két nap múlva tértek vissza a városba. Az első nap reggelén három választási lehetőséget tűztek ki:

mennonita.png

Grafika: Váradi Zsófia, Közdazdász Online

A legtöbb nő a második vagy harmadik opcióra szavazott. A többiek valószínűleg annyira féltek a férjüktől vagy éppen a támadóktól, hogy inkább eltűrték volna a további erőszakot. Voltak olyan nők, akiknek természetes volt, hogy már kiskoruk óta akaratlanul is naponta voltak nemi kontaktusban a saját testvéreikkel, akik sokszor 6-8 évvel is fiatalabbak lehettek. 

A beszélgetéseken három generáció gyűlt össze - lány, anya és nagymama. A támadások legfiatalabb áldozata három éves volt, míg a legidősebb hatvanöt. A nők előtt két választás állt: elmennek és nekivágnak az ismeretlennek, vagy maradnak és harcolnak a férfiak ellen. 

“A hitünk alapja a pacifizmus. Számunkra mindenfajta erőszak megbocsáthatatlan. Ha itt maradunk, mi, nők is eláruljuk a mennonita hit legfontosabb elvét, ami a pacifizmus, mert a maradással tudatosan mennénk elébe az erőszaknak, legyen az általunk elkövetett vagy általunk elszenvedett erőszak. A maradással kiprovokálnánk a veszélyt és az egész falut hadszíntérré változtatnánk. Hitünk alapjai szerint bűnösökké válnánk és nem nyernénk bebocsátást a mennyországba” - szólalt fel az egyik nő a tanácskozáson. 

A nőkben az is felmerült, hogy megfogalmaznak egy kiáltványt, ami a jogaikat és a férfiak kötelességeit írja le, és csak az léphet be a falu területére, aki elfogadja azt mindörökre. Sokan úgy gondolták, hogy ezzel sikerülne megbocsátani a férfiak tették, míg mások így vélték:

“Ha megérteném, hogy miért tették, akkor talán meg tudnék bocsátani.”

arjanne_burger.jpg

Forrás: Arjanne Burger, Pixabay 

A falu annyira el volt szeparálva a külvilágtól, hogy a rendőrséget csak a legvégső esetben vonták be. A vallási vezetők és a falu többi férfi tagja arra kérte a nőket, hogy bocsássanak meg a támadóknak. De vajon helyes-e az, ha a nők ottmaradnak, és a közösség többi tagjának nyomására megbocsátanak? A kényszerített megbocsátás ugyanolyan, mint a valódi megbocsátás? A múltat kellene megbocsátaniuk vagy az esetleges jövőbeni támadásokat? A múltat talán meg tudták volna bocsátani a nők, de a legnagyobb félelmük és egyben kötelességük az volt, hogy megvédjék a gyermekeiket - bármi áron.

“Mi lányok és asszonyok, azt tervezzük, hogy elhagyjuk a kolóniát, de azt eldöntöttük-e, hogy mit fogunk csinálni, hogy fogunk élni, hogyan fogjuk eltartani magunkat, ha elmegyünk? Nem tudunk olvasni, nem tudunk írni, nem beszéljük országunk nyelvét, nincs képzettségünk, csak a háztartási munkákhoz értünk, de nem tudjuk hogy szükség lesz-e erre a tudásunkra odakint a világban, s ha már a világról beszélünk - nincs világtérképünk” - hangzott el a gyűlésen.   

woman-5603380_1920.jpgHa a harmadik opciót választották volna, akkor a nőknek egy teljesen elzárt világból kellett volna az ismeretlenbe kilépniük. Nem attól féltek, hogy nem ismerik a térképet, hanem attól, hogy a sorsuk a saját kezükben lesz. De nem volt más választásuk. A harc ellenkezett volna a hitükkel, a semmittevés pedig a lelkükkel és az anyai ösztöneikkel. Abban reménykedtek, hogy egy bizonyos távolságból, ha megbocsátani nem is tudnák a férfiaknak, amit tettek, de sajnálatot tudnának érezni. Egy bizonyos távolságból lehetségessé válik a sajnálat, az együttérzés és egyes esetekben talán a szeretet is. 

Forrás: Jeanne Gannuch, Pixabay 

“Így valóban el kell mennünk, hogy létrehozzuk azt a távolságot, amiről beszéltél. Nevezhetjük egy új perspektívának, amely racionális, megértő, szeretettel teljes, és összeegyeztethető hitünkkel” - mondta az egyik nő, aki a támadója gyermekét hordozta a szíve alatt. 

Már a rendőrség is beavatkozott

prison-553836_1920.jpg

Forrás: Ichigo121212, Pixabay 

A bolíviai Manitoba közösség teljesen elszeparáltan él a külvilágtól és a vezetők gondoskodnak róla, hogy ez így is maradjon. A rendőrség csak gyilkossági ügyekbe avatkozik be. Ez alól kivételt képezett az egyetlen (vagy inkább több mint 130) eset, amikor a nőket erőszakolták meg kegyetlen brutalitással. 2009-ben fogtak el két férfit, akik éppen egy ház ablakán próbáltak meg bemászni, hogy újra támadjanak. Ők rögtön rávallottak a többiekre. Összesen kilencen voltak - fiatalabbak és idősek egyaránt. A kábítószert egy állatorvostól szerezték, aki tudatában volt annak, hogy a férfiak mire fogják használni, ennek ellenére hozzájárult, tehát bűnrészes lett. 

“A tárgyaláson olyan részletességgel beszéltek a támadásokról, mintha egy horrorfilm forgatókönyvét olvasnák fel” - olvashatjuk a Vice magazin korábbi cikkében. Az ítélet után az állatorvost 12 évre, a tetteseket 25 évre ítélték. A nyilvánosságot csupán 130 áldozat vállalta, de valószínűleg ennél sokkal több nőt érintett a közösségben. 

Miriam Toews és a megelevenedett történet

kepernyofoto_2021-01-06_8_08_26.png

Forrás: A szerző saját képe

A kanadai írónő a Minden kis nyamvadt bánatom című könyvvel tett szert világhírnévre, ami habár nagyon megosztó fogadtatásban részesült, azt mindenféleképpen megmutatta, hogy az írónő zseniálisan ír. A Nők beszélgetnek, 2019-ben kiadott könyv igaz történeten alapuló fikció. A regény egy súlyos döntési helyzetet mutat be, méghozzá egy kívülálló ember szemén keresztül. A nők maguk közé engednek egy férfit, aki a támadások után érkezik a közösségbe. A feladata, hogy jegyzőkönyvet készítsen a két nap beszélgetéseiről. 

Egy igaz történet a megbocsátásról, a hatalomról, az anyaságról, a hitről és a létről. Egy feminista írás, ami nemcsak a kis mennonita közösségről szól, hanem a világ egészéről. Elgondolkodtató mondatok és megválaszolatlan kérdések, amikre a választ saját magunkban kell megtalálnunk. 

“Ha nem ismerjük a világot, a világ meg tud rontani minket? Ha nem tudjuk, hogy börtönben élünk, akkor szabadok vagyunk?”

Tehénaltatóval erőszakolták meg az alvó nőket - Igaz történeten alapuló könyvajánló Tovább
Házigazdák, favoritok, magyarok – Kézilabda-világbajnokság Power Ranking

Házigazdák, favoritok, magyarok – Kézilabda-világbajnokság Power Ranking

II. rész: 16-1. helyezett csapatok

magyarorszag_forras_mksz_kovacs_aniko.jpg

Január 13-án Egyiptomban veszi kezdetét a 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság, mely a koronavírus-járvány tükrében minden korábbinál kiszámíthatatlanabb lehet. A torna a megszokottól eltérően immár 32 csapatos lesz, szubjektív ranglistánk segítségével pedig a csapatok legfontosabb játékosait, edzőit és érdekességeit is áttekinthetjük. Kétrészes sorozatunkban ezúttal a torna legjobb válogatottjai következnek.

2020.01.10. Írta: Rada Bálint, borítókép: MKSZ/Kovács Anikó

16. Fehéroroszország

Korábbi részvételek: 4 (utoljára: 2017)

Legjobb eredmény: 9. hely (1995)

H csoport (Szlovénia, Dél-Korea, Oroszország)

A belorusz csapat természetesen az ország legjobb klubjára, a Meshkov Brestre épít, ám mellettük is stabil Bajnokok Ligája játékosok alkotják Iouri Chevtsov válogatottjának gerincét. Ilyen a góllövőlista 4. helyén álló Motor-beálló Viachaslau Bochan; csapattársa, a tavaly 74 BL-gólt szerző irányító, Barys Pukhouski vagy a Kielce átlövője, Uladzislau Kulesh. A belső posztokon és a védelem közepén tehát nem lehet panasz a belorusz keretre, a széleken azonban verhetőnek tűnnek, ráadásul kapusposzton sem tartoznak az elitbe. Így is ott lehetnek a 2. csoportkörben, ám ez vélhetően a végállomás lesz számukra.

Akire érdemes figyelni: Artsem Karalek. A Kielce beállója Bochannal fantasztikus párost alkothat mindkét falban – ezen a poszton a nemzetközi elitbe tartoznak a fehéroroszok.

15. Oroszország

Korábbi részvételek: 13 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (1993, 1997)

H csoport (Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea)

Pontosabban az Orosz Kézilabda Szövetség Csapata, hiszen Oroszországot a Nemzetközi Sportdöntőbíróság minden olimpiai és válogatott világversenytől eltiltotta az országos doppingbotrányt követően. A csapat nem használhatja majd az állami szimbólumokat, a himnuszt és a zászlót sem, a keret azonban nem sokat változott. Oroszország már korántsem akkora sportági nagyhatalom, mint a ’90-es években volt, azonban a továbbjutás így is elvárható a nyugati szomszéd és a szebb napokat is látott Dél-Korea ellen. A balszélen a két BL-győzelem után Veszprémbe igazoló Shiskaraev, a kapuban a legutóbbi világversenyen 34%-os hatékonysággal védő Kiriev, a lövők között pedig Skhurinskiy és Zhitnikov lehetnek alapemberek a hazai bajnokság játékosaira építő válogatottban.

Akire érdemes figyelni: Dmitrii Zhitnikov. A Szeged irányítója 2017 óta játszik a Tisza-parton, és bár az utóbbi években egyre kisebb szerep hárult rá a belső posztok feltöltődése miatt, a válogatottban továbbra is ő a legkreatívabb láncszem. 

14. Izland

Korábbi részvételek: 20 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 5. hely (1997)

F csoport (Portugália, Algéria, Marokkó)

Az izlandi válogatott január 4-én kihirdetett keretében egy dolog volt igazán szembetűnő: a névsorból hiányzott Aron Pálmarsson. A Barcelona klasszis irányítója nélkül nagy szerep hárul majd a fiatalokra, különösen a 21 éves magdeburgi irányítóra, Gísli Kristjánssonra, aki 2. a Bundesliga góllövőlistáján, illetve szintén top 10-es csapattársára, a 23 éves jobbátlövőre, Omar Ingi Magnússonra. Olyan veteránokkal kiegészülve, mint a 40 éves Alexander Petersson vagy a kezdőkapus Gústavsson, ez a csapat így sem mutat rosszul, Pálmarsson (és a visszavonult Gudjon Valur Sigurdsson) hiánya ugyanakkor a plafont is kijelöli számukra. A legjobb nyolc a nehéz sorsolás miatt aligha elérhető. 

Akire érdemes figyelni: Bjarki Már Elisson. A már említett Bundesliga-góllövőlistát ő vezeti, tavaly is gólkirály volt a Lemgo balszélsője. Hosszú évekig Sigurdsson árnyékában volt, most végre előléphet.

13. Katar

Korábbi részvételek: 7 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 2. hely (2015)

C csoport (Horvátország, Japán, Angola)

A katariak Valero Rivera személyében megszerezték a világ egyik legjobb edzőjét, felpörgették az utánpótlásképzést, honosítottak néhány játékost, majd meglepték az egész világot, és 2015-ben vb-döntőig meneteltek. Bár sok kritikát kaptak mind a honosítások, mind a hazai rendezés, mind a bírói ítéletek miatt, az eredmény nemcsak kiugró volt: két évvel később (a németek újbóli legyőzésével) ismét nyolc közé jutott az Ázsia-bajnokság négyszeres címvédője. Az ezüstérmesek közül a 2015-ben legjobb balátlövőnek választott Rafael Capote, a 43 évesen is elnyűhetetlen kapusklasszis, Danijel Saric, a kontinens legjobb beállója, Youssef Benali, illetve a félelmetes, csaknem 130 kilós védő, Hassan Mabrouk is alapember lehet. A továbbjutásuk szinte biztos, a legjobb nyolchoz azonban a horvát-dán kettősből kellene egyet legyőzniük – ez még Riverának sem egyszerű feladat.

Akire érdemes figyelni: Frankis Carol Marzo. A Sporting kubai származású légiósa többéves BL-tapasztal rendelkezik, átlövőként a katari támadások leglátványosabb szereplője lehet. 

12. Brazília

Korábbi részvételek: 14 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 9. hely (2019)

B csoport (Spanyolország, Tunézia, Lengyelország)

A sötét lovak egyike. Támadásban Felipe Borges, a BL-győztes, veszprémi Rogerio Moraes, a Barcelonában játszó Haniel Langaro, a Vardarban is megforduló José Toledo, a Bukarestben irányító Henrique Teixeira, valamint dinamikus góljai mellett a hatalmas rasztájáról híres Fabio Chiuffa sora már önmagában sem tűnik rossznak. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a védelem vezére a BL-ben tavaly legtöbb labdát szerző barcelonai Thiagus Petrus dos Santos, úgy ez a brazil keret akár egy negyeddöntőre is alkalmas lehet. Azonban ha az argentinok elleni vereségeket, illetve a nehéz sorsolást vesszük alapul, már jóval nagyobb kihívás elé nézhetnek Marcus Oliveira fiai.

Akire érdemes figyelni: Haniel Langaro. 25 évesen már 300 gól fölött jár a válogatottban. A BL-ben viszonylag ritkán kapott lehetőséget, a bajnokságban viszont már 36 gólja van. Petrus és Moraes mellett a védelemben is fontos ember lehet.

chiuffa_forras_handball_planet.jpg

Kép: Handball Planet

11. MAGYARORSZÁG

Korábbi részvételek: 20 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 2. hely (1986)

A csoport (Németország, Uruguay, Zöld-foki Szigetek)

Most, vagy soha – mondhatnánk.

Továbbjutás szempontjából a lehető legkönnyebb sorsolást kapta a magyar válogatott, melynek a többszörösen súlytott Németországgal szemben akár a csoportelsőségre is esélye nyílhat.

Persze fontos, hogy helyén kezeljük ezt a válogatottat. Gulyás István, Chema Rodriguez és Nagy László szakmai felügyelete mellett a keret 9. lett a legutóbbi Európa-bajnokságon, miközben legyőzte Szlovéniát és döntetlenezett Dániával, ugyanakkor kikapott Portugáliától. Kapusposzton Miklerrel és Székellyel jól állunk, a belső posztokon pedig Lékai, Bodó és Balogh  mellett idén Máthé Dominik, Győri Mátyás és Szita Zoltán is több játékpercet kaphat. Beállóban Bánhidi váltótársa a fiatal Rosta Miklós lehet, a két szélen pedig Bóka és Hornyák kezdhet – hosszú évek óta gond, hogy a válogatottnak gyakorlatilag nincs szélessége és ritkán vezet kontrákat, így fontos lehet, hogy gyakrabban használjuk őket. A koronavírus miatt hiányzó Ligetvári helyett Sipos Adrián lehet a védelem alapembere, túlzott agresszivitása ugyanakkor okozhat problémákat, ahogy az irányítók cseréje is. Az elmaradt szlovák felkészülési meccs nagyon hiányozhat a csapatnak.

A legreálisabb elvárás a második csoportkör 3. helye lehet.

Akire érdemes figyelni: Bánhidi Bence. A 206 centis szegedi beállót 2019-ben a legjobb magyar kézilabdázónak választották, miközben tavaly az Európa-bajnokság és a Bajnokok Ligája All-Star csapatába is bekerült. Formája is remek: a BL-ben a Meshkov Brestet 12 góllal szórta meg.

10. Portugália

Korábbi részvételek: 3 (utoljára: 2003)

Legjobb eredmény: 12. hely (2003)

F csoport (Algéria, Izland, Marokkó)

2006-tól 2020-ig egy nagy tornára sem jutott ki a portugál csapat. Idén ott tartunk, hogy a Porto megkerülhetetlen BL-klub lett, a válogatott pedig tavaly a 6. helyig menetelt az Eb-n, miközben legyőzte a franciákat is. A portói Quintana a kapuban, Branquillo a balszélen lehet fontos láncszem, a barcelonai Luis Fradéval, a montpellier-i Duartével, illetve a nantes-i Cavalcantival kiegészülve pedig bárkire veszélyesek lehetnek. A hét a hat elleni játék, illetve a kreatív támadási sémák használata éppúgy jellemző rájuk, mint a Portóra. Az igazi klasszisok hiánya és a sorsolás azonban felső plafont ad Paulo Pereira csapatának: a legjobb nyolc a norvég-francia kettős miatt óriási bravúr lenne.

Akire érdemes figyelni: Miguel Martins. Tipikus alulértékelt játékos a Porto irányítója, aki tavaly 51 gólpasszt osztott ki a BL-ben (2. a vonatkozó rangsorban), idén pedig már 34-nél jár (3.). Ha valaki meg akarja fojtani a portugál támadójátékot, őt kell majd semlegesítenie.

9. Németország

Korábbi részvételek: 25 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (1938, 1978, 2007)

A csoport (MAGYARORSZÁG, Uruguay, Zöld-foki Szigetek)

Hendrik Pekeler, Steffen Weinhold, Finn Lemke, Patrick Wiencek, Fabian Wiede, Jannik Kohlbacher – rengeteg klasszis hiányzóval kell megküzdenie Alfred Gíslason válogatottjának. A kulcsemberek egy része sérült, mások a járványhelyzet miatt nem vállalták az egyiptomi utazást, miközben a keret decemberben folyamatosan küzdött a Covid-fertőzésekkel. A kapuban továbbra is erős a felhozatal (Bitter, Wolff, Heinevetter), a két szél is kifejezetten jól mutat (Gensheimer és Schiller, illetve Reichmann és Kastening), a belső posztokon (különösen beállóban) és a védelemben viszont jelentősen gyengült a csapat. A csoportelsőség így sem lenne meglepetés tőlük, a sorsolás miatt pedig a negyeddöntő is meglehet, ám ez a német válogatott nem tartozik a torna legnagyobb esélyesei közé.

Akire érdemes figyelni: Uwe Gensheimer. A világ egyik legjobb balszélsője már 914 válogatott gólnál jár, ami a legtöbb a teljes mezőnyben. Hamarosan az 1000 is meglehet.

8. Egyiptom

Korábbi részvételek: 15 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 4. hely (2001)

G csoport (Svédország, Csehország, Chile)

Egyiptom tűnik a legerősebb Európán kívüli válogatottnak. Mellettük szól a hazai pálya előnye (főleg úgy, hogy szurkolók is lesznek a lelátókon). Már két éve is ott voltak a legjobb nyolc között (a magyar válogatottal is játszottak egy 30-30-as döntetlent), miközben az ifjúsági válogatottjuk első Európán kívüliként világbajnok, junior csapatuk pedig bronzérmes lett, ráadásul tavaly az ősi rivális Tunézia otthonában húzták be az Afrika-bajnokságot. A keretből kimaradt Afrika egyik legjobb játékosa, el-Ahmar, illetve a veszprémi Yahia Omar is, bekerült viszont Mohamed Sanad, Ali Zein, és Yahia El-Deraa, akik egyaránt tagjai lettek az Afrika-bajnokság álomcsapatának (utóbbi lett az MVP). Bár David Davis távozott, Roberto Garcia Parrondo személyében egy fiatal BL-győztes topedzővel sikerült pótolniuk. Két éve szoros meccset játszottak a svédekkel – idén visszavágnának. A hazai szurkolók álma az elődöntő.

Akire érdemes figyelni: Ahmed Hesham. A 2019-es ifjúsági világbajnokság legértékesebb játékosa, aki azóta a francia elsőosztályú Nimes irányítója. 20 évesen máris el-Ahmar utódját látják benne.

egyiptom_forras_handball_planet.jpg

Kép: Handball Planet

7.Svédország

Korábbi részvételek: 24 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (1954, 1958, 1990, 1999)

G csoport (Egyiptom, Csehország, Chile)

A svédekről hosszú évek óta „sötét lóként” beszélünk: nagy reményekkel érkeznek a tornára, ám az utolsó lépés sosem jön ki számukra. Mióta 2013-ban óriási meglepetésre lemaradtak a vb-ről, hét nagy torna alatt mindössze egyszer érték el az elődöntőt (2018, Eb 2. hely), idén ráadásul új vezetőedzővel, Glenn Solberggel próbálkoznak. A játékosállomány így is elképesztően erős: bár a bő keretből hiányzik Palicka vagy Lukas Nilsson, így is a Flensburg, Kiel, Rhein-Neckar Löwen hármas légiósaira alapozhatnak. A legjobb nyolcba kerülés számukra szinte kötelező (ehhez Egyiptomot vagy Szlovéniát kellene csak legyőzniük), azonban főleg a rutintalan edzői stáb miatt nem ők a vb-cím favoritjai. 

Akire érdemes figyelni: Niclas Ekberg. Tavalyi bajnok és BL-győztes a Kiellel, az utóbbi sorozatban gólkirály (85 gól) és az All-Star csapat jobbszélsője lett. A svédek a legerősebbek közé tartoznak a széleken, Tollbring, Wanne és Ekberg is fontos láncszemei lehetnek az északiak támadósorának.

6. Szlovénia

Korábbi részvételek: 8 (utoljára: 2017)

Legjobb eredmény: 3. hely (2017)

H csoport (Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország)

A 2018-as Eb-n még a mi kispadunkon ült a svéd Ljubomir Vranjes. Megítélése kifejezetten megosztó itthon, az azonban vitathatatlan, hogy Flensburg BL-győztes kapitányát klasszisként kezeli a nemzetközi sajtó. A szlovénekkel ez lesz a második nagy tornája: a tavalyi Eb-n az elődöntőbe juttatta a nemzeti csapatot, amely (még Veselin Vujovic vezetésével) a legutóbbi vb-ről viszont (pont a magyarok elleni selejtezőt követően) lemaradt. A keretben kevés a nagy hiányzó, a legerősebbek irányító (Bombac, Zarabec, Skube, Omnicek, Makuc) és jobbszélső (Marguc, Janc, Gajic) poszton lehetnek. A védelemben Szeged-Veszprém kooperációra van kilátás Mackovsek és Blagotinsek közreműködésével, a kapuban pedig Skok helyett Ferlin és Kastelic bizonyíthat.

Akire érdemes figyelni: Stas Skube. Óriási harc várható irányítóposzton a játékidőért, a friss BL-győztes Zarabec és a szegedi Bombac mellett ugyanakkor jó eséllyel indul a BL gólpasszlistájának vezetője is, aki 43 asszisztot termelt a Meshkov Brest őszi szezonjában. 

5. Franciaország

Korábbi részvételek: 22 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017)

E csoport (Norvégia, Ausztria, USA)

Sérülés miatt nincs Nikola Karabatic, a legutóbbi kínos Eb-szereplés (csoportkörös búcsú, 14. hely) ellenére ugyanakkor nem változtatott radikálisan a francia válogatott keretén az újonnan kinevezett, egyelőre meglehetősen tapasztalatlan Guillaume Gille. A kétszeres olimpiai bajnok generációból továbbra is itt van Luc Abalo és Michael Guigou, akik már jócskán túl vannak pályafutásuk csúcsán, kimaradt viszont a PSG óriási tehetsége, Dylan Nahi. Így is gyakorlatilag minden posztra jut egy klasszis a barcelonai Fabregas, Mem, N’Guessan hármastól a PSG-s Remili, Gerard pároson át a Montpellier különítményéig, ugyanakkor a szerbek elleni friss Eb-selejtezős vereség után nem tűnik egyértelmű favoritnak az előző évtized legmeghatározóbb válogatottja.

Akire érdemes figyelni: Melvyn Richardson. A legendás Jackson fia a 2018-19-es szezonban 87 gólig jutott a BL-ben (4. lett a góllövőlistán), volt ifjúsági világbajnokság MVP-je és a francia bajnokság legjobb fiatal játékosa is. Mindössze 22 évesen Mahé és Lagarde mellett küzdhet meg a játékpercekért.

4. Horvátország

Korábbi részvételek: 13 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (2003)

C csoport (Katar, Japán, Angola)

Lino Cervar az 1970-es évek óta edzősködik, idén már 13. évét kezdi meg a válogatott kispadján. A legendás szakember nyert már világbajnokságot és olimpiát is, tavaly pedig Eb-döntőig vezette hazáját. A keret Cindric és Duvnjak személyében két világklasszis irányítóval operál, akik tavaly a BL-döntőben még egymás ellen léphettek pályára. A kapuban az ex-szegedi Sego, a széleken a Strlek, Horvat, Cupic hármas biztosítja a minőséget, az átlövősoruk ugyanakkor volt már acélosabb is, ráadásul beállóban sem bővelkednek sztárokban. Sorsolásuk nem megoldhatatlan, a negyeddöntőig elméletileg csak Katarral és Dániával lehet gondjuk. Női honfitársaikkal ellentétben tőlük nem lenne meglepetés egy újabb érem.

Akire érdemes figyelni: Luka Cindric. A Barcelona irányítója korábbi BL-győztes, tavaly kiváló játékkal döntőig vezette a katalánokat. 2017-ben Európa legjobb játékosának választotta az EHF.

3. Dánia

Korábbi részvételek: 23 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (2019)

D csoport (Argentína, Bahrain, Kongói DK)

A fogadóirodáknál továbbra is a címvédő a legnagyobb favorit. Nikolaj Jakobsen edzőként már a Löwennél is bizonyította, hogy megállja a helyét a legmagasabb szinten, a Landin-Möller páros személyében pedig két kapusuk is van a BL-döntőről. Lasse Svannal, Henrik Toft Hansennel vagy Lasse Andersonnal a világ bármely válogatottja kiegyezne, és akkor az olyan szürke eminenciásokról nem is beszéltünk, mint a védelem két oszlopa: Henrik Møllgaard és Magnus Saugstrup. Ugyanakkor megvannak a maguk hiányzói (pl. Rasmus Lauge), a legutóbbi Eb-n leszerepeltek (13. hely), jobbátlövőben kicsit lyukasnak tűnnek, Mikkel Hansenről pedig még nem is beszéltünk. A PSG világklasszisa a nézők jelenléte és a vírushelyzet miatt fejezte ki aggodalmát, és még ha végül el is utazik Egyiptomba, felkészülés szempontjából a hasonló kérdőjelek sosem jelentenek jót. 

Akire érdemes figyelni: Niklas Landin. A világ talán legjobb kapusa, többszörös német bajnok, BL, Eb és vb All-Star, két éve 38%-os védési hatékonysággal a torna legjobb kapusa volt, de még a csúfosan sikerült tavalyi Eb-n is a kapura tartó lövések 35%-át hárította.

dania_forras_ihf.jpg

Kép: IHF

2. Spanyolország

Korábbi részvételek: 20 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (2005, 2013)

B csoport (Tunézia, Brazília, Lengyelország)

Az Eb-címvédő továbbra is rutinos rókákra épít: a keret átlagéletkora 30,8 év, az alapemberek közül pedig az irányító Raúl Entrerríos (39 éves), a két átlövő, Canellas (34) és Maqueda (32), illetve a két védő, Viran Morros (37) és Gedeon Guardiola (36) sem tartozik a jövő játékosai közé. Övék a torna egyik legjobb kapuspárosa (Pérez de Vargas és Corrales), emellett a széleken (Ángel Fernandez, Aitor Arino, Aleix Gomez, Ferran Solé) is veszélyesnek tűnnek, a Dujshebaev-testvérek már vezérként villoghatnak, Jordi Ribera személyében pedig kiváló edzőjük van. Az egyetlen lyukas posztnak a beálló tűnik: Julen Aguinagalde ezúttal hiányozni fog.

Akire érdemes figyelni: Raúl Entrerríos. Talán utoljára láthatjuk világversenyen csillogni a Barcelona világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, kétszeres BL-győztes, olimpiai bronzérmes irányítóját.

spanyolorszag_forras_olympic_channel.jpg

Kép: Olympic Channel

1. Norvégia

Korábbi részvételek: 15 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 2. hely (2017, 2019)

E csoport (Ausztria, Franciaország, USA)

A legutóbbi két világverseny után a norvégok Christian Berge vezetésével végre átlépnék a saját árnyékukat. A keret elképesztően erős: a veterán Myrhol ismét kerettag az év végén visszavonuló Jøndalhoz hasonlóan, Sander Sagosen személyében náluk játszik a világ egyik legjobb játékosa, miközben átlövőposzton Reinkid, Johannessen és Tönessen, a kapuban Bergerud és Christensen, a jobbszélen pedig Björnsen garantálhatja a minőséget. Magnus Rød sérülés miatt ezúttal hiányzik, panaszra azonban így sincs ok a villámgyors kézilabdával operáló északiaknál. Bár a dánokkal és a spanyolokkal való összevetés nem egyszerű, számomra ők a legnagyobb esélyesek.

Akire érdemes figyelni: Magnus Jøndal. Ahogy Entrerríosnál valószínű, hogy utolsó világbajnokságán látjuk, a Flensburg szélsőjénél ez már egészen biztos. Mind a legutóbbi vb-n, mind a legutóbbi Eb-n a torna legjobb balszélsőjének választották, miközben előbbin 59 (2.), utóbbin 36 gólt szerzett (8.).

norvegia_forras_getty_images.jpg

Kép: Getty Images

Olvasd el a többi csapat esélyeit is a Power Ranking első részében, és csatlakozz hozzánk Facebookon is!

Házigazdák, favoritok, magyarok – Kézilabda-világbajnokság Power Ranking Tovább
Mit tudhat Uruguay? – Kézilabda-világbajnokság Power Ranking

Mit tudhat Uruguay? – Kézilabda-világbajnokság Power Ranking

I. rész: 32-17. helyezett csapatok

ski_jumping_getty_images_1.jpg

Január 13-án Egyiptomban veszi kezdetét a 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság, mely a koronavírus-járvány tükrében minden korábbinál kiszámíthatatlanabb lehet. A torna a megszokottól eltérően immár 32 csapatos lesz - szubjektív ranglistánkkal a csapatok legfontosabb játékosait, edzőit és érdekességeit tekinthetjük át. Kétrészes sorozatunkban először az alsóházi csapatokat mutatjuk be – köztük a magyar válogatott két csoportellenfelét is.

2021.01.09. Írta: Rada Bálint / Borítókép: Uruguay (forrás: IHF)

32. Kongói Demokratikus Köztársaság

Korábbi részvételek: 0

D csoport (Dánia, Argentína, Bahrain)

A világbajnokság bővítésének legnagyobb győztese Afrika volt. Korábban a kontinens három legjobb csapata vehetett részt a tornán, idén azonban hat kvótát kapott az afrikai szövetség, ráadásul Egyiptom házigazdaként automatikusan kvalifikálta magát hetedikként. Ennek megfelelően szokatlanul nagy tétje volt az Afrika-bajnokság 7. helyéért zajló Gabon – Kongói DK meccsnek. A kongói kézilabda leginkább a női vonalon erős – férfiak most először jutottak ilyen magasságba, ezt pedig leginkább a 17 éves kora óta edzősködő szövetségi kapitánynak, Audray Tuzolanának köszönhetik. A keret magját az országos bajnok JS Kinshasa, illetve a francia kiscsapatok légiósai adják. A torna egyik leggyengébb csapataként Bahrain, Argentína és Dánia ellen sem számíthatnak sok jóra.

Akire érdemes figyelni: Aurélien Tchitombi. A csapat vezére megfordult a francia élvonalban is: tavaly még a Chartres színeit erősítette. Idén a másodosztályú Nancy irányítójaként csaknem öt gólt átlagol meccsenként, így a válogatottban is ő lehet a legfontosabb láncszem.

31. Uruguay

Korábbi részvételek: 0

A csoport (Németország, MAGYARORSZÁG, Zöld-foki Szigetek)

A kékmezesek Chile legyőzésével a 3. helyet szerezték meg a dél-amerikai kontinenstornán, így óriási meglepetésre kvalifikálták magukat történetük első világbajnokságára. A csapat játékosai javarészt teljesen ismeretlenek – érdekesség, hogy többen is a strandkézilabda világából érkeznek Egyiptomba. Legnagyobb névnek talán a csapatkapitány Nicolas Fabra, illetve a spanyol elsőosztályt is megjárt Maximo Cancio számítanak. Átlövő- és irányítóposzton kifejezetten tapasztalt és gólerős kerettel rendelkeznek kontinentális szinten.

A magyarok és a németek ellen esélytelennek tűnnek, a Zöld-foki Szigetekkel azonban harcban lehetnek a továbbjutásért. Uruguay mellett leginkább az összeszokottság és a rutinos edző, Jorge Botejara személye szól, míg az afrikai szigetországban az erősebb egyéni képességekben reménykedhetnek.

Akire érdemes figyelni: Alejandro Velazco. A 2014-es Pánamerikai Bajnokságon a torna álomcsapatába is bekerült, támadásban balszélsőként és balátlövőként is bevethető. A válogatott egyik leggólerősebb játékosa, rengeteg múlhat rajta.

30. Angola

Korábbi részvételek: 4 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 20. hely (2005)

C csoport (Horvátország, Katar, Japán)

A keret elsöprő többségét a két helyi topcsapat, az Inter Clube de Angola és a 1° de Agosto adja, egy légiós sincs a csapatban. Mindez azt jelenti, hogy a Bukarest irányítója, Romé Hebo, a 2017-es vb góllövőlistájának 2. helyezettje, Sergio Lopez, illetve a Madeirán játszó Elias Antonio is kimaradtak a keretből. Angola két éve a torna egyik kellemes meglepetése volt: mostani két csoportellenfelüket, Katart és Japánt is legyőzték. Ez a keret azonban jelentősen gyengébb mind a két évvel ezelőttinél, mind az Afrika-bajnokság elődöntősénél.

Akire érdemes figyelni: Giovane Muachissengué. Az Afrika-bajnokságon a kontinens legjobb kapusának választották a hálóőrt, aki Németországban egy borzalmas védelem mögött is 25%-kal védett a vb-n. 

29. Amerikai Egyesült Államok

Korábbi részvételek: 6 (utoljára: 2001)

Legjobb eredmény: 16. hely (1964, 1970, 1974, 1993)

E csoport (Norvégia, Ausztria, Franciaország)

Adott egy nemzeti válogatott, amely bár hatszor is kijutott a világbajnokságra, de még pontot sem szerzett. Az USA meglehetősen vitatható körülmények között kapta meg világbajnoki szabadkártyáját az IHF-től, majd bő keretét 15 perces bemutató videók alapján választotta ki. Ezek után érthető, hogy az amerikaiakat rendszeresen legyőző Grönland miért háborodott fel azon, hogy az Egyesült Államok utazhatott helyettük Egyiptomba. A keret ennek ellenére nem lett annyira kutyaütő, mint azt sokan gondolták: több európai légiós is tagja, például a magyar származású, gyöngyösi kapus, Merkovszki Pál. Rajta kívül az Elverum hálóőre, Nicolas Aaron Robinson, a Flensburg peremembere, Ty Reed, illetve a Hannover és az Orosháza korábbi játékosa, Domagoj Srsen lehet ismerős a szurkolóknak. Az amerikaiak legnagyobb neve a kispadon ül: ő a kétszeres olimpiai ezüstérmes, svéd Robert Hedin. A kapuban és a vonalon nem tűnnek rossznak, az összeszokatlanság és a sok hiányposzt azonban ellenük szól. A kifejezetten erős csoportban a Team USA pontszerzése csodaszámba menne.

Akire érdemes figyelni: Andrew Donlin. Az amerikai légierőnél is szolgáló Donlin az Ademar León beállósa. Kiváló fizikummal rendelkezik, a csapat legveszélyesebb támadója lehet.

28. Marokkó

Korábbi részvételek: 6 (utoljára: 2007)

Legjobb eredmény: 17. hely (1999)

F csoport (Portugália, Algéria, Izland)

Észak-Afrika hagyományosan erős régiónak számít, idén pedig négy csapat is kiharcolta a világbajnoki szereplés jogát. Közülük az Afrika-bajnokság 6. helyezettje, Marokkó tűnik a leggyengébbnek. A csapat kikapott a Zöld-foki Szigetektől a helyosztón, a három Tremblay-i peremember – Ryad Lakbi (balszélső), Rezzouki Reida (jobbszélső) és Nacym Hamed Fougani (jobbátlövő) – mellett pedig nem találunk köztük Európában jegyzett mezőnyjátékost. A fizikálisan hagyományosan erős észak-afrikaiakat így sem lehet teljesen leírni, ám még Algéria ellen sem ők számítanak az esélyesnek, nemhogy a két európai csoportriválissal szemben.

Akire érdemes figyelni: Yasine Idrissi. A Limoges a francia bajnokság meglepetéscsapata, a rutinos marokkói hálóőr pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az abszolút újonc a világ egyik legerősebb bajnokságának 4. helyén áll. 130 védése a második legtöbb, 34%-os védési hatékonysága a negyedik legjobb a kezdőkapusok között – egy újabb hasonló teljesítmény rengeteget érhet az észak-afrikaiaknak.

27. Zöld-foki Szigetek

Korábbi részvételek: 0

A csoport (Németország, MAGYARORSZÁG, Uruguay)

Ez az első alkalom, hogy négy portugál anyanyelvű ország is jelen lesz a világbajnokságon: Portugália, Brazília és Angola mellett a szigetország is tagja a mezőnynek. Pedig részvételére még a bővítés bejelentése után sem fogadtak volna sokan. A Zöld-foki Szigetek válogatottja története során először kvalifikálta magát az afrikai kontinenstornára, majd ott egy 5. hellyel biztosította be első világbajnoki szereplését.

A játékosok közül többen is a spanyol, a portugál vagy a román élvonalban edződnek, köztük a balátlövő Delcio de Pina (La Rioja) és Edmilson Araujo (Baia Mare), a beálló Paulo Moreno (Benfica) vagy a kapus Élcio Fernandes (Balonmano Sinfín).

Bár az átlövősoruk nemzetközi szinten is versenyképesnek látszik, kicsit féloldalas csapatnak tűnnek. Papírforma szerint Uruguay-jal küzdhetnek meg a csoport 3. helyéért. 

Akire érdemes figyelni: Leandro Semedo. A balátlövő idén nyáron váltott klubot Spanyolországon belül: a Helvetia Anaitasuna mezét cserélte az Ademar Leónéra. Gyors és dinamikus játékos olyan nemzetközi tapasztalattal, melyhez hasonlót a csoportrivális Uruguay-nál nem találunk.

zold-foki_szigetek_forras_cahb.jpg

Fotó: Zöld-foki Szigetek (forrás: CAHB)

26. Bahrain

Korábbi részvételek: 3 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 20. hely (2019)

D csoport (Dánia, Argentína, Kongói DK)

Az Ázsia-bajnokság háromszoros ezüstérmesének 2020-ban csak a 4. hely jutott, ám ez is elég volt a szigetország újabb vb-részvételéhez. Két éve legyőzték Japánt, legjobb góllövőjük pedig az a Husain Al-Sayyad volt, aki már több mint 500 gólnál tart a válogatottban. Bahrain esetén fontos beszélni a vezetőedzői posztról. Két éve az izlandi válogatott korábbi játékosa és szövetségi kapitánya, Aron Kristjánsson történelmet írt, mikor a válogatottat kijuttatta a tokiói olimpiára. Kristjánsson idén távozott, helyét rövid ideig Michael Roth, majd augusztusban Halldór Jóhann Sigfússon vette át. A 42 éves izlandi szakvezető egy 2. csoportkörbe jutással lépne honfitársa örökébe.

Akire érdemes figyelni: Ahmed Al-Maqabi. A 26 éves játékos az Ázsia-bajnokság legjobb irányítója lett, de baloldali átlövőként is bevethető – Al-Sayyaddal veszélyes párost alkothatnak támadásban.

25. Japán

Korábbi részvételek: 14 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 10. hely (1970)

C csoport (Horvátország, Katar, Angola)

Az utóbbi világbajnokságokon komoly csalódást okozott a japán válogatott, hiszen 2017-ben csak Angola ellen tudtak győzni, 2019-ben pedig még ezt sem tudták megismételni, így az utolsó helyen zártak. Idén mindenképp előre szeretne lépni Dagur Sigurdsson csapata, az Ázsia-bajnokság pedig bíztató kezdetnek tűnt: a válogatott csak a döntős Katar – Dél-Korea párostól kapott ki. Ebben kulcsszerepe volt a csapatkapitány Remi Anri Doinak is: a párizsi születésű játékos hosszú évek francia élvonalbeli szereplése után idén Japánba igazolt, az Ázsia-bajnokságon pedig az All-Star válogatott balszélsője lett. A gyors japán játékstílus és a nyitott védekezés továbbra is kellemetlen lehet bármely ellenfélnek – egy újabb Angola elleni győzelem esetén ismét összefuthatnak Bahreinnel is.

Akire érdemes figyelni: Yuto Agarie. Az említett Ázsia-bajnokság MVP-je, a csapat esze és irányítója, aki a nyitott védekezésben is fontos láncszem – rajta és Anri Doi vállán lesz a legnagyobb teher.

24. Algéria

Korábbi részvételek: 14 (utoljára: 2015)

Legjobb eredmény: 13. hely (2001)

F csoport (Portugália, Izland, Marokkó)

Afrika harmadik ereje az utóbbi két világversenyről meglepetésre hiányzott. A válogatottat az az Alain Portes igyekszik kirángatni a gödörből, aki játékosként olimpiai bronzérmes volt, edzőként pedig Tunéziánál és a francia női csapatnál is dolgozott. A csapat előzetes keretéből a vírushelyzet miatt ugyanakkor kimaradtak az európai légiósok, így a jobbátlövő Ayoub Abdi (Toulouse), az irányító Abdelkader Rahim (Dunkerque) és a BL-győztes kapus, Khalifa Ghedbane (Ademar León) is. A zöldeknek Marokkó ellen így is illene győzniük, a 2. körben viszont már meglepő lenne a pontszerzés.

Akire érdemes figyelni: Hichem Kaabeche. Egyike a keret három légiósának. Az Al-Ahli beállója idén hagyta ott a francia élvonalat, de tagja volt a kontinentális bajnok 2015-ös válogatottnak is.

23. Chile

Korábbi részvételek: 5 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 16. hely (2019)

G csoport (Svédország, Egyiptom, Csehország)

2019-ben eddigi legjobb világbajnokságát produkálta Chile (győzelem Szaúd-Arábia és Ausztria ellen, 16. hely), idén viszont csak az amerikai selejtezők elmaradása miatt felszabaduló szabadkártyával lehetnek itt a tornán. A csapat meghatározó játékosai a Feuchtmann-testvérek: az irányító Emil a Benidormban, a balszélső Harald az AIK-ban, a balátlövő Erwin pedig az Ademar Leónban játszik – utóbbi két éve 46 góllal hetedik volt a góllövőlistán. Támadásban Emil és Rodrigo Salinassal kiegészülve erős belső sort alkothatnak a chileiek, a széleken és a kapuban viszont lehetnek gondjaik. Érdekesség, hogy a bő keretbe bekerült a már visszavonult, korábbi Barcelona- és Veszprém-játékos Marco Oneto is. Sorsolásuk kifejezetten nehéz, legjobb esélyük a pontszerzésre Csehország ellen adódhat.

Akire érdemes figyelni: Rodrigo Salinas. A Bidasoa Irun jobbátlövője játszott már a BL-ben, volt a Pánamerikai Bajnokság gólkirálya és All-Star játékosa, a 2015-ös világbajnokság 4. legjobb góllövője.

chile_forras_bein_sports.jpg

Fotó: Chile (forrás: beIN Sports)

22. Dél-Korea

Korábbi részvételek: 11 (utoljára: 2019, Egyesült Koreaként)

Legjobb eredmény: 8. hely (1997)

H csoport (Szlovénia, Fehéroroszország, Oroszország)

Korea hosszú évekig fontos szereplője volt a nemzetközi kézilabdaéletnek olyan világklasszis játékosokkal, mint Kang Yae-won vagy Yoon Kyung-shin. Az utóbbi években azonban visszaesett a válogatott teljesítménye: a korábbi top 15-ös eredmények helyett 2013-ban csak a 21. hely jutott a csapatnak, majd a következő két tornára ki sem jutottak. Két éve egy egyesített koreai csapat jutott vissza az elitbe (mindössze két északi játékossal), idén a déliek ismét önállóan, egy rendkívül fiatal kerettel igyekeznek majd helyt állni. A nyitott védekezés és a gyors, pörgős játék Japánhoz hasonlóan náluk is fontos fegyver, azonban a sorsolásuk miatt könnyen lehet, hogy már a 2. fordulót sem érik el.

Akire érdemes figyelni: Kim Jin-young. Az ezüstéremmel záruló Ázsia-bajnokságon 33 góllal csapata legjobbja volt, a junior világbajnokságon pedig 32-t szerzett. A 20 éves tehetség egy újabb remek teljesítménnyel könnyen eladhatja magát Európába.

21. Ausztria

Korábbi részvételek: 6 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 2. hely (1938)

E csoport (Norvégia, Franciaország, USA)

Az osztrák csapatból sérülés miatt hiányzik a legnagyobb sztár, a kieli Nikola Bilyk, ez jelentősen rontja az osztrákok esélyeit. A csapat 8. volt a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, ám ehhez hozzájárult az is, hogy övék volt a torna legkönnyebb sorsolása. Papírforma szerint a második csoportkör 5. helye néz ki számukra, egy ennél rosszabb eredmény óriási csalódás, egy jobb viszont hatalmas meglepetés lenne.

Akire érdemes figyelni: Robert Weber. A jobbszélső a német Bundesliga egyik leggólerősebb játékosa, a 2014-15-ös és 2016-17-es idényben is gólkirály lett, idén a 3. helyen áll a góllövőlistán. Találataira hatalmas szüksége lesz a Bilyk hiányában meggyengült osztrák csapatnak.  

20. Csehország

Korábbi részvételek: 6 (utoljára: 2015)

Legjobb eredmény: 8. hely (1995)

G csoport (Svédország, Egyiptom, Chile)

A cseh válogatott nem a legesélyesebb európai csapat, ám így is könnyedén eljuthatnak a 2. csoportkörig. 2018-ban óriási meglepetésre a 6. helyig meneteltek az Eb-n, miközben a csapatkapitány Ondrej Zdrahala gólkirály lett. Annak a menetelésnek Magyarország is az áldozatául esett: vereségünkkel 0 ponttal a csoport utolsó helyén zártunk. Abból a csapatból több kulcsember is ott lesz Egyiptomban: Zdrahala mellett a szegedi Kasparek és a veterán kapus Galia is helyet kapott a keretben. A nagy sztárok és egyéniségek hiányát kitűnő csapatszellemmel kompenzálhatja Jan Filip és Daniel Kubes válogatottja.

Akire érdemes figyelni: Stanislav Kasparek. A 24 éves jobbátlövő ugyan csak kiegészítőember a Szegednél, a válogatottban azonban kulcsfontosságú szereplő. Kétméteres magasságával hármasvédőként is alkalmazható, az átlövései pedig különösen veszélyesek: a 2018-as Eb-csapatban 33 gólt szerzett.

19. Argentína

Korábbi részvételek: 12 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 12. hely (2011, 2015)

D csoport (Dánia, Bahrain, Kongói DK)

Argentína, miután 2016-ban már az elődöntőben elbukott, 2018-ban visszaszerezte a Pánamerikai Bajnokság bajnoki címét az ősi rivális Brazíliától, majd 2020-ban az első Dél-Amerikai Bajnokságon is legyőzte az északkeleti szomszédot. A rangsorban mégis hátrébb szerepel, ennek oka pedig a keret hiányosságaiban rejlik. A csapatból például ismét kimaradt a BL-győztes, Final Four MVP irányító, Diego Simonet. Ami viszont mellettük szól, az a kispad: Manuel Cadenas korábban vb-döntőig vezette a spanyol válogatottat, ráadásul a mai napig ő az utolsó edző, aki a San Antonio, Ciudad Real, Barcelona hármason kívülről tudta megnyerni a spanyol bajnokságot (Ademar León, 2000-2001).

Akire érdemes figyelni: Federico Pizarro. A válogatott történetének legjobb gólszerzője, korábbi kontinentális gólkirály és MVP. Két év után ismét neki kell Simonet örökébe lépnie.

18. Tunézia

Korábbi részvételek: 14 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 4. hely (2005)

B csoport (Spanyolország, Brazília, Lengyelország)

Wael Jallouz visszavonult. A mindössze 29 éves tunéziai balátlövő megfordult a Barcelonában, a Kielben és a Füchse Berlinben is, nyert ASOBAL-t és Bundesligát, végül azonban nem bírta tovább a folyamatos sérüléseket. Mellette Kamel Alouini is kimaradt a keretből, ez pedig óriási érvágás annak a Tunéziának, mely az Afrika-bajnokság döntőjében hazai pályán kapott ki az ősi rivális Egyiptomtól, a világbajnokságon pedig továbbjutás szempontjából a legnehezebb csoportba került. A rutinos rókákat fiatalokkal vegyítő csapat így is átlövőire, Amine Bannourra és Mosbah Sanaira építhet, a 204 centis presovi Jaballah pedig beállóként és a védelemben is fontos játékos lehet. A sok hiányzó rengeteget ront az esélyeiken. 

Akire érdemes figyelni: Mosbah Sanai. Három kontinensen is játszott már a fantasztikus balátlövő, akit főleg a válogatott tornákról ismerhetünk. Jallouz hiányában elsőszámú vezérré léphet elő.

mosbah_sanai_es_balogh_zsolt_forras_mti.jpg

Fotó: Mosbah Sanai és Balogh Zsolt (forrás: MTI)

17. Lengyelország

Korábbi részvételek: 15 (utoljára: 2017)

Legjobb eredmény: 2. hely (2007)

B csoport (Spanyolország, Tunézia, Brazília)

Óriási mélységből térne vissza a lengyel válogatott. A világbajnoki döntős és kétszeres bronzérmes topcsapat tagjai (Szmal, Bielecki, a Jurecki- és a Lijewski-testvérek) nélkül a generációváltás nem megy zökkenőmentesen: sem a 2018-as Eb-re, sem a 2019-es vb-re nem jutottak ki, a 2020-as kontinenstornán pedig már az első körben búcsúztak. Keretük azonban alkalmassá teheti őket arra, hogy a továbbjutásért harcoljanak. A két lengyel topcsapat, a Kielce és a Wisla Plock összesen kilenc játékost ad a bő keretbe, közülük a szélső Arkadiusz Moryto lehet a legfontosabb láncszem. Mellettük a Tatabányán védő Wyszomirski, a Leipzig beállójaként tevékenykedő Maciej Gebala és a magdeburgi Chrapkowski lehetnek kulcsjátékosok.

Akire érdemes figyelni: Kamil Syprzak. A legnagyobb klasszis egyértelműen a Paris Saint-Germain beállója, aki a decemberi Final Fourban is pályára lépett. Támadásban és védekezésben is nagy felelősség hárulhat rá.

 Holnap folytatjuk a Power Rankinget egészen az első helyezettig, kövessétek figyelemmel Facebook-oldalunkat!

Mit tudhat Uruguay? – Kézilabda-világbajnokság Power Ranking Tovább
Podcast szakértőkkel és vállalkozókkal a jövőről, már Spotify-on is

Podcast szakértőkkel és vállalkozókkal a jövőről, már Spotify-on is

soundtrap-h6pdedr9izo-unsplash.jpgMilyen változásokat tartogat a jövő, és ezekből mit érzékelhetünk már most? A Messzelátó című podcastben szakemberekkel, kutatókkal hallgathatsz meg beszélgetéseket többek között digitalizációról, médiáról, alternatív közgazdaságtanról és környezetvédelemről. A dupla podcastsorozat másik felében, az Útravalóban pedig fiatal, inspiráló vállalkozók és érdekes személyiségek életútját, világlátását és pályaívét ismerheted meg. A podcast most jelent meg Spotify-on is, ezért betekintést nyújtunk abba, miről hallhatsz benne.

2020.01.08. Írta: Taxner Tünde, Borítókép: Soundtrap on Unsplash

Tekintsünk együtt a jövőbe!

Így hangzik a Messzelátó podcast jelmondata, ami arra hívja a hallgatókat, hogy szakértők segítségével betekintést nyerjenek egy-egy, a jövőnket alapjaiban meghatározó területbe. 

Ingyen használjuk a közösségi médiát, de az is használ minket: bevételei azokból a reklámokból erednek, amiket mi nézünk, amikre mi kattintunk, és azokat az adatokat használja fel, amiket mi adunk meg, mi generálunk. Felhasználókként úgy lettünk az internet árucikkei, hogy közben észre sem vettük? A Messzelátó első részében Dr. Bokor Tamás médiakutatóval, a Corvinus Egyetem oktatójával beszélgettünk arról, hogyan hat ránk a közösségi média a mindennapokban, és hogyan alakulhat a Facebook és más gigantikus techcégek jövője.

“Amire fel kell figyelni, hogy minden változás belülről kell, hogy fakadjon, körülbelül így van ez a médiatudatossággal is. Ha én a webet akarom uralni, először magamat kell uralnom. ”

Ha már láttad a The Social Dilemma című filmet, ami a 2020-as év egyik emlékezetes alkotása volt Netflixen, akkor még érdekesebb lesz számodra ez a beszélgetés.

bokor-tundi.png

Grafika: Nagy Dávid, Közgazdász Online

Emberközpontúság és egyenlőség a gazdaság fókuszában

Már a neve is sokat elárul erről az alternatív gazdasági szemléletről: emberközpontú, keresztény és társadalmi elvekre épül. A Messzelátó második részében közelebbről megvizsgáljuk az emberközpontú gazdaság irányzatát, ami új utakat keres a jelenlegi mainstream gazdasági berendezkedéshez képest.

Az emberközpontú gazdaság elméletéről és megvalósíthatóságáról az irányzat megálmodójával, Dr. Baritz Sarolta Laura domonkos rendi nővérrel beszélgettünk.

“Bátran ajánlanám mindenkinek, aki szereti az embert, aki szereti a gazdaságot, és aki úgy gondolja, hogy valamilyen élhető gazdaságot szeretne megvalósítani.”

Mindez csak egy hangzatos elképzelés vagy egy valóban megvalósítható gazdasági rendszer? Hogyan lehet a boldogságot és az embert a gazdaság középpontjába helyezni? A beszélgetésből kiderül.

laura_nover-2_1.JPG

Fotó: Taxner Tünde, Közgazdász Online

Egy másik alternatív gazdasági irányzat, az ökológiai közgazdaságtan ugyancsak új utakat keres, bár kissé eltérő kiindulópontokkal. Dr. Köves Alexandra, aki a Messzelátó harmadik adásának vendége volt, maga is podcaster, a Zöld Egyenlőség házigazdája. Emellett a Corvinus Egyetemen tanít és a Nemnövekedés Mozgalom tagja. A kutatótól megtudjuk, mit jelent a gazdaság beágyazottsága a társadalomba, hogyan valósítható meg a jóllét és miben tér el ez az alternatív irányzat a jelenlegi gazdasági berendezkedéstől.

“Ne egyensúlyi helyzeteket teremtsünk, hanem vegyük ki ezt a kényszerű növekedést a rendszerből. A nemnövekedés nem kényszerű csökkenést jelent, hanem azt, hogy nem a növekedés pörgeti a gazdaságot, hanem egy másik logikát próbálunk meg létrehozni. Nyilvánvalóan ehhez a társadalom és a gazdaság minden területét át kellene alakítani.”

Inspiráló karrierutak beszélgetésekbe foglalva

Az alternatív irányzatok különlegességén túl az Útravaló podcast első részei is olyan személyeket mutatnak be, akik valami egyedit hoztak létre. A karrierutakat és inspiráló személyiségeket feltáró beszélgetések célja, hogy a hallgatók számára útravalót adjanak személyes és szakmai fejlődésükhöz. 

A koronavírus-járvány kétségbeesett helyzetbe sodort sok egyetemista gyakornokot, pályakezdőt és többek között a turizmus szektorban dolgozókat is. Mit lehet tenni, ha egy üres sáv szerepel majd a CV-ben, és hogyan lehet hasznosan tölteni az időt, képezni magunkat a munkakeresés ideje alatt is? Megyeri Mirtill, a Zyntern Állásportál fiatal alapítója otthonosan mozog a munkaerőpiaci trendek és változások között, és az Útravaló első részében megosztja velünk, hogyan lehet mégis a lehető legjobbat kihozni ebből az időszakból.

"Amellett hogy elvégzünk egy képzést, egészen nyugodtan meggondolhatjuk magunkat, és nyitottak lehetünk arra, hogy megtanuljuk azokat a készségeket, amiket sokkal jobban a magunkénak érzünk. Bátornak kell lennünk, és hallgatni arra, hogy mit szeretnénk csinálni."

Mirtill szerint a szakmai munka is tud flow élményt adni, de hogy hogyan, azt a podcastből tudhatod meg.

podcastu2_1.png

Grafika: Nagy Dávid, Közgazdász Online

Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyermekekért alapítója azonban biztosan tudja a titkot. Az Útravaló második részében arról mesél, hogy mire van szüksége egy beteg gyereknek a gyógyszereken túl, hogyan lehetne karácsony egész évben és milyen űrt tölt be az Amigos Magyarországon. 

“Egymásnak egy védőhálót adunk, ez az egyik különlegességünk. A másik pedig az, hogy bebizonyítjuk, hogy önkénteskedni menő, és a sztereotípiákat egyre jobban döntjük le. Önkénteskedni a legmenőbb dolog - ezt bizonyítja minden egyes amigo, minden egyes lélegzetével.”

Válj te is egy közösség részévé, és kövesd a Messzelátó & Útravaló csatornát Spotify-on és YouTube-on

Podcast szakértőkkel és vállalkozókkal a jövőről, már Spotify-on is Tovább
Garázsokból multicégek - Hogyan alakult ki a világ vezető high-tech régiója, a Szilícium-völgy?

Garázsokból multicégek - Hogyan alakult ki a világ vezető high-tech régiója, a Szilícium-völgy?

architecture-1868667_1920.jpg

A Szilícium-völgyről elsőként a garázsokban megszülető olyan óriási mamutcégek jutnak eszünkbe, mint az Apple, a Microsoft, a Google és a Facebook. De vajon hogyan alakult ki egy kopár síkságból a világ high-tech fellegvára? Mi köze van a NASA-nak és az amerikai hadseregnek az oktatásfejlesztéshez? És miért éppen Szilícium-völgy lett a neve?

2021.01.07. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Pexels, Pixabay 

Westernfilmből technológiai parkokig

A ma már technológiai parkokkal, ipari központokkal és a legmodernebb irodákkal zsúfolt 40 négyzetkilométer nem nézett ki így mindig. A 19. században a terület inkább hasonlított egy westernfilm díszleteire, mint egy high-tech völgyre.

Az amerikai ipari forradalom nyomán a keleti parton meggazdagodott vállalkozók az ország nyugati részén kezdtek el új lehetőségeket keresni. Leland Stanford is egy volt az iparbárók közül. A vasútépítésből meggazdagodott báró hitt az oktatás erejében, ezért tífuszban meghalt fia emlékére 1891-ben megalapította az egyetemet a család birtokán a Santa-Clara völgyben. Az egyetemet, ami ma is szinte az összes világrangsor élén ott van: a Stanfordot. Az egyetem új lendületet adott nemcsak a nyugati befektetéseknek, hanem az éles eszű fiatalok régióba vonzásának is. Az első jelentős befektetés a Stanford Egyetem vezetőjétől származott (nagyjából 500 dollár), aki Lee de Forest feltaláló vállalkozásába szállt be. A befektetés elérte célját: de Forest 1906-ban szabadalmaztatta a három elektródát tartalmazó elektroncsövet, amit az elektronikában erősítésre használnak.

stanford-5156310_1920.jpg

Kép: Anubhav Gaur, Pixabay

Hét helyett egy alapító atya

A Stanfordra egyre több tehetséges és ambiciózus fiatal érkezett, hogy bepillantást nyerjen a keletinél jóval liberálisabb oktatásba. Így került az egyetemre Frederick Treman is, aki a Stanford elvégzése után PhD fokozatot szerzett a Massachusetts Institute of Technology-n. A völgybe visszatérve tanítani kezdett a Stanfordon, és 10 év alatt világszínvonalúvá fejlesztette az egyetem elektromérnöki karát. Az egyetlen kudarca az volt, hogy a legjobb végzős diákjai sorra hagyták ott a régiót, s mentek keletre, hogy egy ottani nagyvállalatot erősítsenek.

A diákok maradására tett erőfeszítései nyitott fülekre találtak. Az első sikere a William Hewlett és David Packard által megalapított Hewlett-Packard nevű vállalkozás volt, ami tényleg egy garázsban született meg. Treman lett a szilícium-völgyi vállalkozások legnagyobb támogatója, befektetője, ötletadója - éppen ezért tartják őt a Szilícium-völgy alapító atyjának. Az első nagy megbízást, aminek értéke 568 dollár volt, az akkor még jelentéktelen Disney Studiótól kapta a Hewlett-Packard cég.

innovation-561388_1920.jpg

Kép: Michal Jarmoluk, Pixabay

A sikereket látva a diákok sorra fogtak össze és alapítottak légiipari, elektronikai vállalkozásokat. Így vált a régió az első olyan vállalati hálózattá, ahol az alapítókat a közös oktatási múlt kötötte össze. A Stanford a globális munkaerő-utánpótlás szerves részévé vált, ezt a szerepet ma is tagadhatatlanul őrzi.

A hadsereg, mint a legnagyobb hajtóerő

Az amerikai hadsereg és a Szilícium-völgy kapcsolata még a 30-as években erősödött meg. A II. világháborúra való készülődés során az amerikai hadsereg egy megrendelés-sorozatot indított a Szilícium-völgy felé, de ha ez még nem lett volna elég, az amerikai állam elkezdte támogatni a leszerelt katonák továbbtanulását, így rengeteg tanuló is áramlott a régióba. A Stanfordra az 1848-49-es évben ezerrel többen jelentkeztek, mint az azt megelőzőben. Treman 1965-ben vonult vissza az egyetemi élettől, de előtte még megalapította a Stanford Ipari Parkot.

Treman a parkot 1951-ben kezdte el építeni, ahol irodáknak, kutatólaboratóriumoknak kínált hosszú távú szerződéseket. A fejlesztések hatására 1958-ban ebben a parkban fejlesztették ki az integrált áramkört, ami végérvényesen feltette a völgyet Amerika ipari térképére. Az áramkörök később nagyban hozzájárultak a NASA tevékenységéhez is. Az amerikai állam, a hadsereg és a NASA képes voltak arra, amire egy átlagfogyasztó nem - célokat szabtak ki, amiket a régiónak teljesíteni kellett. Ez olyan fejlesztéseket, találmányokat “facsart” ki a régióból, amik végérvényesen is a high-tech szektor melegágyává tették a Szilícium-völgyet.

Miért pont Szilícium-völgy?

bar-621033_1920.jpg

Kép: Firmbee, Pixabay

1963-ban már negyven cég 11.500 embernek adott munkát. A cégek több mint fele az elektronikában, a high-tech iparágban tevékenykedett. 1971-ben az Electronic News-ban jelent meg Don Hoefler cikke, amiben először hívják a régiót Szilícium-völgynek. A terület azóta is ezt a nevet viseli. Az 1970-es években alapították az Atarit, az Apple-t és az Oracle-t is. Míg a korai fázisban leginkább a hadsereget és a NASA-t szolgálta ki a régió, addig a 90-es évekre már a polgári fogyasztási cikkek kerültek többségbe, amit olyan nemzetközi vállalatok gyártottak, mint az eBay, a Paypal, a Google, a Facebook, az Uber és a Tesla. Az egyik legnagyobb lendületet az internet iránti kereslet jelentette, ami hamar világhírnevet hozott az egyetemekkel, fejlett kutatólaboratóriumokkal, irodákkal elárasztott negyven négyzetkilométeres területre.

A Szilícium-völgyet gyakran hívják Szilikon-völgynek, ami egy téves megnevezés. Ennek oka, hogy a szilícium angol neve silicon, míg a magyarul szilikonnak nevezett anyagot angolul silicone-nak nevezik.

Láthatjuk, hogy az egyik napról a másikra multinacionális cégekké váló garázsvállalkozásoknak otthon adó környezet korántsem alakult ki könnyen. Komoly beruházások, oktatásfejlesztés, több milliárd értékű megrendelések és rengeteg kitartás kellett ahhoz, hogy egy új szellemiségű vállalati kultúra alakuljon ki, ami lehetővé tette, hogy a Szilícium-völgy a világ legmeghatározóbb high-tech régiója legyen.

Garázsokból multicégek - Hogyan alakult ki a világ vezető high-tech régiója, a Szilícium-völgy? Tovább
Mennyit ér a Nike cipőd? - Letöltötte a WhatsAppot, kínai gulágba került

Mennyit ér a Nike cipőd? - Letöltötte a WhatsAppot, kínai gulágba került

agriculture-4208863_1920.jpg

2019-ben a Nike gyárában 800 ujgur munkás, hétmillió sportcipőt gyártott le, miközben a havi fizetésük sokszor még a 410 forintot sem közelítette meg. Kína legnagyobb tartományában sorra építik a kényszermunkatáborokat, ahol embertelen körülmények között dolgoztatják a tartomány kisebbségét. A legnagyobb gyapotimportáló cégek, mint a Coca-Cola, Nike, H&M tovább akarnak kereskedni a régióval. A profit vagy az emberi jogok a fontosabbak?

2020.01.06. Írta: Belayane Najoua, borítókép: DJI-Agra, Pixabay

A világ gyapottermelésének 20-22 százalékát, a kínai össztermelésnek pedig a 84-87 százalékát adja a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen termesztett gyapot. A terület jelentős részén muszlim ujgurok laknak, akiket az emberi jogokat megsértve kényszerítenek munkára. Az egymást követő erőszakos eseményeket a kínai központi hatalom az etnikai szeparatizmusnak tulajdonítja, de az elmúlt években készített tanulmányok és tényfeltáró cikkek egészen máshogy mutatják be a helyzetet.

Szegénységcsökkentés vagy kényszermunka

hszincsiang.jpg

Magas hegyek ölelésében, az észak-nyugati határnál található Hszincsiang tartománynak nehéz és fordulatokkal teli történelme van. Az elszigetelt területen az első ismert emberek mongoloidok voltak, akik a környezeti adottságok miatt nomád életmódot folytattak. A kínaiak csak az i. e. második évszázadtól vannak jelen a régióban, amikor a kínai nép elfoglalta a Tarim-medencét. A kínai Tang-dinasztia térhódítása az udvar által alkalmazott török katonaság miatt egyre jobban elősegítette a tartomány eltörökösödését. Ez a folyamat csak mégjobban megerősödött, mikor a dinasztia megbukott, és a területen megszűnt minden kínai befolyás. Ettől a ponttól kezdve Hszincsiang lakossága nagy részben muszlim, azonbelül is ujgur - függetlenül attól, hogy a történelem során éppen kínai befolyás alatt volt-e a terület vagy nem. A tartományt 1955-ben nevezték el hivatalosan Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területnek, ami közigazgatásilag Kínához tartozik - az ország legnyugatibb és legnagyobb tartománya.

Érdekesség: A genetikusok szerint az ujgur populáció az egyik legjobb példa különböző népek keveredésére, ugyanis az ujgur nép a selyemút egyik fontos állomása körül alakult ki, kereskedelmileg összekötve Nyugat-Ázsiát, Kelet-Ázsiát és Közép-Ázsiát a mediterrán világgal. Az ujgurok a kelet-ázsiai, közel-keleti és európai népek rendkívül vegyes genetikai állományát hordozzák.

Habár a tartomány történelme eddig sem volt zökkenőmentesnek mondható, az elmúlt években a nyugati fogyasztói társadalom egyik első számú csapdájává vált. A tartományban az elmúlt három évben 380 “átnevelőtábort” építettek, ahol a központi hatalom elmondása szerint a szegénységcsökkentésben hasznos továbbképzési programok, míg a nyugati sajtó és az emberi jogi szervezetek szerint kényszermunka zajlik. A kínai állam a programot azért indította, hogy leküzdjék a régióban található mélyszegénységet. Ezzel a jelszóval sokszor szakítanak ki nehéz sorban lévő embereket az otthonukból, hogy az egyik táborban dolgozzanak. Ezekben az esetekben nehéz megállapítani, hogy a munkás tényleg önszántából van-e ott, vagy kényszerítik.

A Buzzfeed által készített műholdfelvételeken jól látszik, hogy legalább 135 táborban húztak fel gyárépületeket, ahol nagyon alacsony fizetéssel (sokszor fizetés nélkül), emberi jogokat sértő környezetben dolgoztatják a területen élő kisebbségeket. Tehát még ha a munkás önszántából is megy el a táborba, a munkakörülmények közel sem elfogadhatók.

“Megépítették ezt a pokoli helyet, ahol szétzúzták az egész életemet” - vallotta be Dina Nurdybai a Buzzfeed lapnak, akit 2017 és 2018 között tartottak fogva az egyik táborban. De nem Dina az egyetlen. Az ENSZ adatai szerint több mint egymillióan dolgozhatnak a hszincsiangi kényszermunkatáborokban.

WhatsApp-letöltés miatt internálótáborba - Dina története

A kényszermunka-programok 2018-ban gyorsultak fel igazán, amikor a növekvő kereslet miatt a központi hatalom gyárak tömeges építésébe kezdett, miközben sorra keresték fel a politikailag kérdéses egyéneket - egy kazah gyártulajdonos állítása szerint a rendőrök csak a fejkendős asszonyokat és az ujgur nyelven beszélőket vitték el.

kenyszermunkatabor.jpg

Kép: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Dinát is egy váratlan pillanatban, az éjszaka kellős közepén hurcolta el a kínai rendőrség. Dinának kiemelt szerepe volt - a többi nőt kellett megtanítania varrni, iskolai egyenruhát készíteni. Ugyanolyan fizetést kapott, mint a többiek: napi nyolc óráért havi 410 forintot. A munkaeszközöket, mint például az ollót az asztalhoz láncolták, hogy a nők ne tudják kicsempészni, és megszabadítani magukat a tábor láncaitól. A tábor egész területe be volt kamerázva - a hálókabinoktól kezdve, a közös helyiségeken át a mosdókig. Dináék a Kínai Kommunista Párt propagandaszövegeit memorizálták a “szabad” idejükben, miközben mandarinul is tanultak.

Dina 2018-ban szabadult ki a táborból, és csak elengedése után tudta meg fogvatartásának “valódi” okát: egy illegális applikáció, a WhatsApp letöltése. Egyéves internálótábori élet után ezzel a mondattal engedték szabadjára: “Az oktatása véget ért”.

Lobbizók a profit növeléséért és az emberi jogok eltiprásáért

emberi_jogok.jpg

Kép: Gerd Altmann, Pixabay

Az emberi jogi sértések miatt az Egyesült Államok 2020-ban leállította a tartományban gyártott termékek importját, és novemberben egy törvénytervezetet is benyújtottak az Egyesült Államok Képviselőházának, ami előírná a vállalatoknak, hogy korlátozzák a kínai beszállítókkal való kapcsolatukat, illetve, hogy vizsgálják át a régióból importált termékeik ellátási láncát.

A Nike, a Coca-Cola, az Apple és számos divatipari cég is elkezdett lobbizni a törvényjavaslat ellen. A Nike kihangsúlyozta, hogy nem a kényszermunka mellett lobbiznak, hanem a kereskedelemben bekövetkező károkat akarják kiküszöbölni. Ezek mellett hozzátették, hogy 2019 óta nem alkalmaznak ujgur munkásokat. Ennek ellenére a New York Times egy olyan jelentés hozott napvilágra, ami szerint a Nike egyik gyárában 800 ujgur munkás több mint hétmillió sportcipőt gyártott le.

A nyugati piacok terméket akarnak. A cégek tovább akarnak importálni. A kínai állam pénzügyi hasznot akar. Az emberi jogi szervezetek fel akarják számolni a gyárakat. Nagy célok és akadályok mindenütt. De mit akarnak az emberek? Csak egy normális életet - munkát, ahol megbecsülik őket, biztonságot, ami mindenkinek jár és egy otthont, ahol szabadon élhetnek.

Mennyit ér a Nike cipőd? - Letöltötte a WhatsAppot, kínai gulágba került Tovább
Erős éve lesz a filmgyártóknak és Timothée Chalamet-nak is - ezeket a filmeket várjuk 2021-ben

Erős éve lesz a filmgyártóknak és Timothée Chalamet-nak is - ezeket a filmeket várjuk 2021-ben

pexels-cottonbro-3945317.jpg

2021 a filmek éve lesz - nem véletlenül, hiszen a tavaly lemondott filmbemutatók mind erre az évre csúsztak át. A politikai szatírától a krimin, az akciófilmen, a sci-fin, a drámán vagy a vígjátékon át a filozófiai művészfilmig minden lesz idén, mi pedig alig várjuk, hogy végre lássuk őket. Cikkünkben - a teljesség igénye nélkül - összeszedtük, hogy mik 2021 igazán várt filmjei.

2021.01.05. Szerkesztette: Sipos Sára, borítókép: cottonbro, pexels.com

meg_egy_kort_mindenkinek.jpgAnother round – Még egy kört mindenkinek

Kép: port.hu

Thomas Vinterberg (Születésnap, A vadászat, A kommuna) legújabb alkotása tarol a filmfesztiválokon. Itthon november elején mutatták volna be, azonban a vírushelyzet miatt várhatóan csak 2021 első felében kerül a vásznakra.

A dán dráma főszerepében Mads Mikkelsent látjuk, a film az alkohol jótékony és kevésbé jótékony hatásairól szól. Négy, életközépi válságban lévő barát - akik mind egy középiskolában tanítanak - furcsa társadalmi kísérletbe fog. Azt a homályos hipotézist kezdik tesztelni, hogy ha egy bizonyos szintű alkoholmennyiség lenne állandóan a vérükben - vagyis folyamatosan enyhén ittas állapotban lennének -, akkor kreatívabban élnék a mindennapjaikat, kiegyensúlyozottabbá válnának, és javulna az életminőségük. Lefektetik a játékszabályokat, majd belevágnak: isznak a szertárban, az öltözőben, a vécében, eleinte szigorúan betartva a meghatározott alkoholszintet. Egy bizonyos ponton azonban felmerül a kérdés: mi van, ha a “tökéletes szint” mindenkinél egyéni?

Írta: Kércz Dorci

imago.jpgDeath on the Nile - Halál a Níluson

Kép: IMDb

Az Orient Expresszen történt gyilkosság után Poirot-t ismét nyomozni látjuk a filmvásznon. A híres detektív éppen nyári pihenését tölti egy egyiptomi hajóúton. A folyami gőzösön utazók üdülését egy rejtélyekkel teli gyilkosság zavarja meg, a nászutas gerlepár életét (Gal Gadot és Armie Hammer) pedig a múlt bolygatja fel (Emma Mackey). Poirot-nak nem lesz könnyű dolga, hiszen a Nílus vizén csordogáló hajó utasait elvakítják a féltékenység és a szenvedélyek.

A Halál a Níluson Agatha Christie egyik nagysikerű, személyes kedvenc regényének adaptációja. Eredetileg 2020 októberében került volna sor a film bemutatására, viszont a vírushelyzet miatt - hasonlóképp a többi új filmhez - a premiert 2021 őszére tolták át. Poirot szerepében ismét a csodás Kenneth Branaght láthatjuk, olyan kiemelkedő színészek mellett, mint Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Sophie Okonedo és Emma Mackey.

A film a végtelennek tűnő sivatagban és Egyiptom látványosságaival egy feszültséggel teli krimire hívja meg a nézőket. 

Írta: Hegedüs Kata

Don’t look up

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Matthew Perry, Jonah Hill, Kid Cudi

– ez nem egy hollywoodi névsorolvasás, hanem a Don’t look up című film stáblistájának részlete.

A film főszereplői egy kevésbé befutott csillagászpáros (Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence), akik médiatúrára indulnak, hogy figyelmeztessék az embereket: egy hatalmas aszteroida közelít, ami el fogja pusztítani a Földet. Ami még ennél is izgalmasabb, hogy ezen kívül semmi mást nem tudunk a történetről. A műfajáról is csupán annyi ismert, hogy vígjáték lesz: egyfajta politikai szatírával vegyített katasztrófafilm.

Persze nemcsak az Ocean’s filmek óta aligha látott színészparádé miatt várjuk ezt a filmet. A rövid történetből és a politikai szatíra műfajából nem nehéz arra következtetünk, hogy a háttérben egy természeti válságra cinikusan reagáló társadalom paródiáját kapjuk majd. Persze lehet, hogy valami egészen más kerekedik ki, éppen ezért izgalmas, mire megy majd a limonádékomédiáiról ismert rendező-író, Adam McKay (Eurovíziós dalfesztivál: A Fire Saga története, Megjött apuci) ilyen szereplőgárdával.

dont_look_up.jpg

Kép: NEW FILM

A film Netflixre érkezik, várhatóan 2021-ben, ami azért is érdekes, mert Leonardo DiCaprio ezidáig egyike maradt azon kevés színésznek, akik nem vettek részt nagy streaming-projektben. Ebben vélhetően a koronavírus és a mozibezárások is szerepet játszanak, hiszen a színész másik idei filmje, a Martin Scorsese rendezte, Robert De Niro társfőszereplésével készült Killers of the Flower Moon az AppleTV+ platformon lesz majd elérhető.

Pontos megjelenési dátumot még egyik filmhez sem adtak ki, a forgatás ugyanakkor már javában zajlik. A Don’t Look Up egyébként az eredeti tervek szerint már idén megjelent volna, a koronavírus miatt azonban elhalasztották a tavaszi forgatást. 

Írta: Kovács Máté

Dune - Dűne

A Denis Villeneuve francia-kanadai alkotó rendezte Dune 2021 egyik várva várt filmje. Villeneuve neve a 2010-es években vált felkapottá: olyan filmeket rendezett, mint a Felperzselt föld, a Fogságban vagy a Szárnyas fejvadász 2049. Az előző két filmhez hasonlóan ezt is sztárdömping jellemzi: többek között Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård vagy Javier Bardem neve fémjelzi.

dune.jpg

Kép: IMDb

A film egy sci-fi regény adaptációja, és nem is akármelyiké: Frank Herbert azonos című regénye hatalmas népszerűségnek örvend világszerte.

A könyv egy olyan univerzumban játszódik, ahol a legfontosabb termék, a hatalom kulcsa, a fűszer, mely csak az Arrakis nevű bolygón található, amit a lakói Dűnének neveznek. A mű nemcsak érzékletesen leíró és izgalmas, hanem komoly társadalmi, filozófiai, vallási gondolatokat is tartalmaz.

A regény a science fiction műfajának egyik alapműve, így természetesen ez már nem az első feldolgozása. Először Arthur P. Jacobs akarta megfilmesíteni: a rendező Alexandro Jodorowsky lett volna, ráadásul Salvador Dalí és Orson Welles játszottak volna benne, a zenéhez pedig a Pink Floyd-ot kérték fel. A dologból végül nem lett semmi, közben a jogok tovább vándoroltak. Végül 1984-ben David Lynch rendezett belőle filmet.

Sci-fi alapműnek számít a Szárnyas fejvadász is, és a két alkotás már több szálon is összekapcsolódott. Az első, végül sikertelen megfilmesítés jelmezeiért Moebius felelt volna, aki a Szárnyas fejvadász jelmezeit is készítette később. Az 1984-es Dűnét nem David Lynch rendezte volna, mivel 1980 után Ridley Scottot kérték fel erre, ő azonban már az 1982-es Szárnyas fejvadászon kezdett dolgozni ekkor. Végül az utolsó fun fact a két filmről: Denis Villeneuve legutóbbi filmje a Dűne előtt épp a Szárnyas fejvadász 2049 volt, ami az eredeti kultfilm méltó folytatása.

Írta: Sipos Sára

french.jpgThe French Dispatch

Kép: IMDb

Wes Anderson filmjei nagy kedvenceim, és gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Ismerve stílusát és filmjeit, a történet épp annyira meglepő, hogy már meg sem lep, a színészgárda nagy része pedig már ismerős a korábbi filmjeiből. Timothée Chalamet-nak erős éve lesz, az biztos - ez már a harmadik film a listánkon, amiben szerepel. Persze ott van még mellette többek között Saoirse Ronan, Léa Seydoux, Bill Murray, Tilda Swinton, Frances McDormand, Owen Wilson, Adrien Brody, Willem Dafoe vagy Jason Schwartzman.

Korábbi interjúkban a rendező már említette, hogy a filmet az újságíróknak küldött szerelmes levélként lehet értelmezni. A film inspirációja Wes Anderson szeretete a New Yorker magazin iránt - régi, valós cikkeket is használt a film megírásához. A diákfelkelést például az 1968 májusi francia lázadások ihlették, de Adrien Brody karaktere is létező figurán és történeten alapul.

A történet egy 20. századi kitalált francia kisvárosban játszódik. Itt találunk egy amerikai újságot, amiben The French Dispatch néven jelentetnek meg történeteket. A szerkesztőség összeállít egy megemlékező számot, amiben három történetet mesélnek el: egy művész életfogytiglan börtönbe kerül, diákok felkelést szerveznek, és megoldódik egy emberrablási ügy.

Már az előzetes is hozza a Wes Anderson-filmek hangulatát, stílusát, és habár még konkrét megjelenési dátum nincsen, és már lassan egy évet késik, azt suttogják, akár az idei Cannes Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje is lehet.

Írta: Sipos Sára

No time to die - Nincs idő meghalni

A 25. jubileumi film kedvéért Daniel Craig még egyszer felvette a szmokingot és a pisztolyt, és menő autóba ült, hogy eljátssza James Bond szerepét. A történet az előző rész, a Spectre folytatása, de természetesen a korábbi Craig-részekhez is kapcsolódik. James Bond még a Spectre-ben ismerte meg szerelmét, Madeleine-t, akinek van még mit titkolnia. Közben Bond múltjából is előkerülnek az árnyékok, elfeledett figurák, így vissza kell térnie még utoljára.

A főbb szereplők közül már többen az előző filmekből is ismerősek lehetnek: Daniel Craig mellett Léa Seydoux játssza Madeleinet, M szerepében Ralph Fiennes, Q szerepében Ben Whishaw, Moneypenny szerepében pedig Naomie Harris lesznek, de a korábbi ellenség Blofeld is jelen van, akit Christoph Waltz alakít. Az új főgonosz Safin, akit Rami Malek játszik el, és friss arc még a színészek között Ana de Armas is.

A Bond-filmek főcímdalát mindig nagy érdeklődés övezi - ez most sem volt másként. Kinek kisebb, kinek nagyobb meglepetést jelentett, hogy az elmúlt pár évben hatalmas népszerűségre szert tett Billie Eilish jegyzi a No time to die dalát. Ami azért is hatalmas dolog, mert mindössze 18 évesen írta meg a dalt testvérével, Finneas-szal.

A filmet nemcsak a vírus késletette egyébként, hanem maga a forgatás is. A forgatókönyvírók, Neal Purvis és Robert Wade 1999-ben dolgoztak utoljára James Bond filmen, a jubileumi alkotásra azonban visszatértek. Rendezőt már nehezebben sikerült találni a filmhez: a Skyfall és a Spectre direktora, Sam Mendes nem vállalta. Sokáig Denis Villeneuve tűnt a befutónak, végül kimentette magát a fentebb említett Dűne forgatása miatt. Végül Cary Joji Fukunaga lett a direktor - érdekesség, hogy a 2017-es Az című horrorfilm írója is ő volt.

Írta: Sipos Sára

A feleségem története

Azóta tűkön ülve várom ezt a filmet, mióta először hallottam a hírt, hogy készül. A Testről és lélekről direktora, Enyedi Ildikó rendezi a Füst Milán azonos című regényéből készült filmet. Az előző két említett filmben is szerepel Léa Seydoux - 2021-ben ez már a harmadik várva várt filmje. A két férfi főszereplő Seydoux mellett pedig  a holland Gijs Naber és a francia Louis Garrel. A hírek szerint magyar színészek is szerepet kaptak a filmben, például Hajduk Károly és Mácsai Pál. A forgatás is itthon zajlott - emlékszem, akkoriban egyszer én is kosztümös statisztákba botlottam Budapesten.

a_felesegem_tortenete.jpg

Kép: port.hu

A film regényadaptáció: Füst Milán egyik leghíresebb művének feldolgozása. A regényt több mint tíz nyelvre lefordították, és akkor a Nobel-díj várományosként is emlegették. A történet szerint Störr Jakab, a holland hajóskapitány megkéri a francia Lizzy kezét, ahogy meglátja. A szerelem, a házasság azonban gyötrő - a hajóskapitány féltékenykedik, érzelmi hullámokba kerül. Féltékenységről mások is írtak már, így azonban csak kevesen.

Störr kapitány szerelemféltése, feleségével kapcsolatos aggodalmai, gyanakvásai a szoknyaügyekben járatlan férfi kálváriájának megannyi stációján vezetik végig az olvasót. Az emberi lelket ismerő író feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait, és eközben mintegy tudományos leírását adja a féltékenység kórtanának.

(forrás: A feleségem története könyvborítója, 2000-es kiadás.)

Füst Milán szívemhez közel álló író, ez a regény pedig az egyik kedvencem. Őszinte, igaz, emberi, súlyos mű. A film vagy a könyv vitájába nem mennék bele - és nemcsak azért, mert még nem láttam a filmet, hanem mert bízom Enyedi Ildikóban: ez a film csodálatos lesz. A rendező egy interjúban el is mondta: "Nem inspirálódni akarok Füst Milánból, szolgálni szeretném őt." (forrás: Velvet.hu)

Írta: Sipos Sára

Erős éve lesz a filmgyártóknak és Timothée Chalamet-nak is - ezeket a filmeket várjuk 2021-ben Tovább
Tervek helyett célok 2021-re - Szerkesztőségünk tagjai így vágnak neki az új évnek

Tervek helyett célok 2021-re - Szerkesztőségünk tagjai így vágnak neki az új évnek

estee-janssens-iyhvbxiis90-unsplash.jpg

A 2020-as év sokunk terveit keresztülhúzta, azonban méltó lezárás nélkül nehéz belevágni az új esztendőbe. Megosztjuk veletek, milyen szokások, személyes rituálék kapcsolódnak számunkra az évzáráshoz, hogyan készülünk fel a bizonytalan 2021-re, és milyen célokat szeretnénk elérni a következő évben.

2021. 01. 01. Szerkesztette: Taxner Tünde, borítókép: Estée Janssens, Unsplash

Nem szoktam olyan újévi fogadalmakat tenni, mint lefogyni pár kilót, többet sportolni, több időt szakítani erre és arra - inkább célokat tűzök ki, amiket el szeretnék érni. Például a következő évben le fogom tenni a nyelvvizsgát, ki fogok próbálni egy új extrém sportot, meg fogok  nyerni egy pályázatot. Nagyon fontosnak tartom, hogy akár célokról, akár fogadalmakról van szó, ne feltételes módban fogalmazzuk meg őket. “Ki szeretnék próbálni egy új extrém sportot” helyett azt írjuk, hogy “Ki fogok próbálni egy új extrém sportot”. Szerintem ez nagyon fontos pszichológiai tényező, mert így már elfogadott ténynek vesszük a terveket, amik biztosan be fognak következni a jövőben, és úgy is fogunk hozzájuk állni.

Ne csak álmodozzunk róluk, hanem higgyünk bennük, és tegyünk is értük!

Ezenkívül van egy másik év végi hagyományom is: a piros színű mini postaládámba, amin a “letters for santa” felirat díszeleg, minden év végén beleteszek egy levelet, amire azt írom rá, amiért hálás vagyok abban az évben. Januárban ez a kis levéldoboz leköltözik a pincébe, és egészen decemberig nem kerül elő. Mikor feldíszítjük a házat, kiveszem belőle a levelet és elolvasom. Visszagondolok az előző évre, kicsit nosztalgiázok, és karácsonykor újra írok egyet, ami ugyanúgy egy évig pihen majd a postaládában, majd mikor a kezembe kerül, visszagondolok az előző évre és mindazokra a dolgokra, amik örömet okoztak nekem. Pozitívan és újult erővel indulok neki a következő évnek.

Írta: Belayane Najoua

thought-catalog-scktnbikouq-unsplash.jpg

Kép: Thought Catalog, Unsplash

Soha nem tettem konkrét újévi fogadalmakat, de minden év végén szeretem átgondolni a legfontosabb történéseket: ki és mi volt rám nagy hatással az évben, mennyiben alakultak úgy a dolgaim, ahogyan elterveztem őket, mik határozták meg a számomra jó és rossz időszakokat… Ezt a procedúrát általában az aktuális határidőnaplóm, valamint a telefonos fotóalbumom átlapozása kíséri. A jól sikerült képet közül szeretek néhányat kinyomtatni, és kitenni a falra vagy a hűtőre - ezek valamilyen szempontból szép emlékeket idéznek, és motiválnak a nehezebb időszakokban is.

2021 több szempontból is sok újat hoz majd számomra. Hét félév egyetem után kézhez kapom az alapszakos diplomámat, majd - terveim szerint - fél év önkénteskedés és utazás után megkezdem mesterszakos tanulmányaimat.

Mivel sok részlet még számomra is ködös, elsődleges célom az egyensúly megtalálása és a tudatos jövőtervezés lesz.

Írta: Barla-Szabó Zsófia

estee-janssens-zni0zgb3bkq-unsplash.jpg

Kép: Estée Janssens, Unsplash

Az év végéhez közeledve szeretem végiggondolni, mi történt az elmúlt hónapokban. Át szoktam nézegetni az év során készített fényképeket, a naptárat, naplókat, jegyzeteket. Nincs konkrét formátuma az éves összefoglalóknak - az elmúlt években hálanaplóktól kezdve egy lejátszási lista összeállításáig mindenfélét kipróbáltam, ami éppen jól esett. Néhányszor használtam már a YearCompass füzetet is, ami egyszerre segít lezárni az óévet és megtervezni az újat. Szívesen készülök az új évre a lakás kitakarításával, rendszerezéssel, szelektálással is. Abban segít, hogy rendszerben lássam az új évet, mert decemberre úgyis újra káosz lesz.

Nagy fogadalmakat nem szoktam tenni, nem igazán látom értelmüket. Inkább megfogalmazom magamnak, milyen területre szeretnék az évben jobban koncentrálni, mik ennek az évnek a projektjei.

Figyelek rá, hogy ne csak szakmai vagy pénzügyi helyzeteket gondoljak végig, hanem sokkal inkább a személyes fejlődést, a mentális és a lelki egészséget. Szeretem év elején elképzelni, hogy hol leszek a szellemi, lelki úton az év végén. De sosem szabad elfelejteni, hogy ezek év közben változhatnak, és rengeteg változást kell elengedni vagy épp befogadni. Ki szoktam találni egy-egy új szokást is, melyeket megpróbálok bevezetni, de nem erőszakolom magamra ezeket, inkább csak szem előtt tartom, és megpróbálok fejlődni bennük. Zöldebb háztartás, filmtörténeti tudásbővítés, rendszeres nyújtás, relaxáció, türelem - többek között ezekre figyelek majd 2021-ben.

Írta: Sipos Sára

immo-wegmann-u2sp_4k9gic-unsplash.jpg

Forrás: Immo Wegmann, Unsplash

Sokakhoz hasonlóan szeretem év végén áttekinteni az adott évben készült fotókat, átgondolni, hogy az elmúlt év milyen változásokat hozott magával. Emlékszem, egy évvel ezelőtt, amikor végiggondoltam, milyen tapasztalatokkal és emlékekkel zárom 2019-et, minden rosszat és jót figyelembe véve úgy gondoltam, egy kifejezetten jó évet hagyhatok magam mögött. Így 2020-as évnek nagy lendülettel indultam neki: ebből az évből is minimum annyit kihozok, mint az előzőből.

Sajnos csalódnom kellett, a kialakult helyzet nem nagyon volt segítségemre a terveim megvalósításában. Minden bizonnyal itt rontottam el: terveim voltak, nem pedig céljaim.

Hibámból tanulva, most célokkal vágok neki a következő évnek: feleleveníteni a német tudásomat, elkezdeni tanulni egy új nyelvet, erősíteni az állóképességemet és sikeresen túl lenni a szakmai gyakorlaton, valamint a szakdolgozat megírásán. 2020-tól ezekkel a célokkal búcsúzom, amelyek elérésében remélem, 2021 segítségemre lesz.

Írta: Erdős Bianka

Tervek helyett célok 2021-re - Szerkesztőségünk tagjai így vágnak neki az új évnek Tovább
A média szerepe világjárványok és katasztrófák idején - Csernobil hatása a magyar médiára

A média szerepe világjárványok és katasztrófák idején - Csernobil hatása a magyar médiára

gas-3393553_1920.jpg

A csernobili katasztrófa nemcsak a jövőnkre, de a médiára is hatással volt. Az 1986-ban bekövetkezett katasztrófa hatott a magyar tájékoztatáspolitikára. Újra kellett gondolni, hogy az olvasók tájékoztatása vagy a politikai érdekek  fontosabbak. Politika vagy emberélet? Propaganda vagy valós hírek? Mit várunk el a médiától amikor felrobban egy atomreaktor vagy egy világjárvány söpör végig a világunkon?

2020.12. 30. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Pixabay

“A szovjetunióbeli csernobili atomerőműben baleset történt. A jelentések szerint az egyik reaktor sérült meg, és többen megsebesültek. Az illetékesek megkezdték az ukrajnai atomerőműben keletkezett üzemzavar megszüntetését. A károk felszámolására kormánybizottságot hoztak létre. Stockholmban közben bejelentették, hogy Dániától Finnországig észlelték a rádioaktív sugárzási szint hirtelen növekedését. Ottani szakértők szerint [ez utólag kézzel feljegyezve] többezer kilométeres utat megtéve [ez utólag kihúzva] a rádioaktív felhő rövid időn belül eljutott a Skandináv-félsziget fölé” - írja a Médiakutatóban megjelent tanulmányában Kékesdi-Boldog Dalma.

1986. április 26.

Csernobil magyarul fekete ürmöt jelent, aminél talán nincs is jobb leírás az 1986-os tragédiára. Fekete üröm volt mind a halálos eseteket, mind a médiakommunikációt tekintve. A Lenin atomerőművet 1970-ben kezdték el építeni. Az első reaktort 1977-ben adták át, a másodikat 1978-ban, a harmadikat 1981-ben, a negyediket pedig 1983-ban. Az utolsó reaktor emberi mulasztás és hibás tervezés miatt 1986. április 26-án felrobbant. A robbanás következtében káros radioaktív anyagok jutottak a levegőbe, amik rövid időn belül több tízezer négyzetkilométernyi területet árasztottak el. A lakosság evakuálása csak 36 órával a robbanás után kezdődött meg - több mint 130 ezer embert telepítettek ki, és 800 ezer katonát irányítottak a térségbe. 30 kilométeres körzetben minden állatot lelőttek, hogy ne vigyék tovább a fertőzést.

A halálos esetekről nincsenek biztos adatok, ami a rossz médiakommunikációnak volt köszönhető. Az tudható, hogy a baleset helyszínére az első évben 200 000 katasztrófaelhárító munkást küldtek, akik közül 162-en vesztették életüket. Ezenkívül a sugárzás közvetlen környezetében dolgozó munkások nagy részénél kialakultak idegrendszeri, keringési és mentális betegségek is. Az első becslések negyvenezer ember haláláról számoltak be, amit azóta 4000-re módosítottak. A későbbi generációkra való hatását még vizsgálják a kutatók.

A sugárzás vagy a hír ért el hozzánk hamarabb?

kg_2_3.jpg

1986-ban Magyarország a Varsói Szerződés és a KGST tagállama volt, éppen ezért a csernobili katasztrófa vizsgálatakor kihagyhatatlan hazánk geopolitikai környezetének figyelembevétele. A csernobili katasztrófát szinte mindvégig cenzúrázva mutatta be a szovjet média, ezért az összes kommunista állam is. Így történt ez a pártlapként szolgáló Népszabadsággal is.

A magyar médiában először április 28-án este adtak hírt Csernobilról a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban. Az utóbbit Bedő Iván, a Magyar Rádió hírszerkesztőségének turnusvezetője vezette. A híradásban a BBC közleményeire és a nemzetközi sajtóból beszivárgó információkra támaszkodtak - többek között az is elhangzott, hogy a baleset után pár nappal Csernobiltól több ezer kilométerre is észleltek radioaktív sugárzást. Másnap hajnalra az anyagot letiltotta a kommunista vezetés.

A nyomtatott sajtóban az első homályos cikk április 29-én a Népszabadságban jelent meg. A jelentés a szovjetek által kiadott közleményre korlátozódott, tehát jóval kevesebb információt tartalmazott, mint az előző este elhangzott híradás. A magyar polgárok aggódtak, miközben bizonytalanság és tudatlanság uralkodott szerte az országban.

Az első részletes beszámolóra két hetet kellett várni. A Magyar Rádióban május 10-én, illetve május 17-én mutatták be a katasztrófát. A műsorban moszkvai tudósítók és szakemberek is megszólaltak.

A radioaktív felhőről és annak Magyarországra vonatkozó lehetséges hatásairól csak három héttel a katasztrófa után lehetett olvasni a magyar sajtóban.

A napilapok ekkor írták meg azt a már köztudatban lévő információt is, hogy az ivóvíz és az élelmiszer fogyasztható. Június 4-én, azaz másfél hónappal a robbanás után szólalt meg Sztanyik B. László sugárbiológus szakértő, aki a korábbinál érthetőbben fogalmazott. Előtte az újságírók a sokak számára érthetetlen szakzsargont és különböző mértékegységeket használtak, ezért legfeljebb a sorok közül lehetett szakértői véleményt kiolvasni. 

Sztanyik B. László előtt három héten keresztül kizárólag három szakértői javaslat ismétlődött, de az olyan hétköznapi helyzetekre, mint a szabad levegőn töltött idő, a húsfogyasztás nem érkeztek tanácsok.

Pedig a robbanás mérgező szele május elsején, amikor az emberek a szabadban ünnepeltek, már elérte hazánkat.

newspaper-412811_1920.jpg

Kép: Pixabay

Társadalmi felelősség vs politikai elvárások

A magyar sajtóanyagokat olvasva három időszakot különíthetünk el:

Az első időszak csupán 11 órán keresztül tartott, mikor Bedő Iván turnusvezetésével a szerkesztőség nem kizárólag a szovjet anyagokból informálódott, hanem nyugati forrásokból is átvett információt. Egy hírturnus erejéig politikai cenzúra nélkül hangzottak el a hírek - olvashatjuk Kékesdi-Boldog Dalma tanulmányában.

A második időszak az első három hetet öleli fel, mikor csupán a szovjet közleményekre támaszkodva szinte ugyanazokat az információkat közölték, csak más stilisztikai eszközökkel. A magyar média azt sem hangsúlyozta, hogy emberi mulasztás miatt következett be a katasztrófa, viszont ezzel szemben párhuzamot vont a nyugati sajtó és a “szovjet valóság” között.

A szovjet vezetés “nyugati hisztériakeltésnek” nevezte a vasfüggöny másik oldalán működő médiát. 

Az utolsó szakaszban a Magyar Rádió szabad utat kapott, és a rövid, semmitmondó hírek helyett, oknyomozó, elemző újságírást nyújtott az információra éhes közönségnek. Ebben az időszakban jelentek meg olyan szakértői vélemények is, amik mögött nem a pártállam állt. Ekkor győzött az újságírói praxis és a magyar média elkezdett rugalmassá és tényfeltáróvá válni.

A csernobili katasztrófa megmutatta a magyar pártvezetésnek, a magyar médiának és a magyar közönségnek is, hogy az ország tájékoztatáspolitikájában el kell indulnia egy változásnak, amit a közönség tájékoztatása határoz meg. A magyar médiapolitika a liberalizáció útjára lépett

- írja Kékesdi-Boldog Dalma a cikkében.

A média szerepe világjárványok és katasztrófák idején - Csernobil hatása a magyar médiára Tovább
süti beállítások módosítása