Közgazdász Online

Nemzetközi akkreditáció és felkészülés egy új alapszakra – A Szenátus tanévnyitó ülése

Nemzetközi akkreditáció és felkészülés egy új alapszakra – A Szenátus tanévnyitó ülése

b_v_198_1.jpg

A Corvinus Egyetem Szenátusa megtartotta a tanév első ülését, amelynek fő témái a nemzetközi akkreditációs folyamatok, az üzleti adattudomány alapképzés elindítása, valamint a docensi kinevezések voltak.

2021. 09. 28. Írta: Engelbrecht Azurea, borítókép: Bera Viktor, Közgazdász

Üzleti adattudomány szak indul a Corvinuson

Új, angol nyelvű, nyolc féléves képzés indulhat hamarosan a Corvinuson Data Science in Business néven. Az egyetem célja a szakkal olyan szakemberek képzése, akik értik és ismerik az adattudományi módszerek matematikai és statisztikai alapjait, azonban nem a kutatói-fejlesztői feladatokra koncentrálnak.

A szak elvégzéséhez 240 kredit teljesítése szükséges, amely gazdaságtudományi, matematikai és statisztikai ismeretekből, informatikai, valamint üzleti-módszertani inter- és transzdiszciplináris ismeretekből tevődik majd össze. A szak gyakorlatorientált lesz, és tizenkét hetes, kötelező szakmai gyakorlat is kapcsolódik hozzá.

A szakfelelős a szakfejlesztési folyamatot vezető Dr. Vas Réka egyetemi docens lesz. 

A Szenátus ellenvetés nélkül megszavazta a tervezett üzleti adattudományi alapképzés szakindítási anyagát. A képzés indításának időpontja attól függ, hogy az Információs és Technológiai Minisztérium mikor teszi közzé a képzési és kimeneti követelményeket, és mikor fogadja el a szakindítási anyagot. Legkorábban a következő, 2022/2023-as tanévben indulhat el az új szak.

o_zs_0039.jpg

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

Az előléptetési pályázatok elbírálása

Az akadémiai életpályamodellel párhuzamosan új előléptetési rendszert vezetett be a Corvinus. Korábban a Szenátus, most az Akadémiai Életpálya Bizottság döntött a docensi előterjesztésekről. A Bizottságban három külsős oktató, három corvinusos oktató, valamint három rektorhelyettes vett részt.

Az egyetem hatvan előléptetési pályázatot bírált el, melyből harmincöt corvinusos oktató volt, huszonöt külsős. Összesen huszonhat docensi, egy egyetemi tanári, és harminchárom egyéb oktatói pályázatot bíráltak el. A döntés során többek között figyelembe vették a jelöltek kutatási munkáját, nemzetközi beágyazottságát, az új tematikákat és a módszertani innovációkat az oktatásban, valamint azt, hogy az egyre szigorodó egyetemi tanári követelményeknek mennyire felelnek majd meg a pályázók. Ezek alapján a bizottság végül tizenhét docensi és harminckét oktatói pályázatot támogatott.

Mind a támogatott, mind a visszautasított pályázók részletes visszajelzést kaptak, gyakran személyes konzultáció során.

A kinevezési okmányokat Dr. Takáts Előd fogja átadni szeptember 29-én, a Corvinus Faculty Clubban.

o_zs_0208-min.jpg

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

Dr. Csicsmann László, az Életpálya Bizottság elnöke és az akadémiai műhelyekért felelős rektorhelyettes szerint sikeresen egyesítették a Corvinus három karának előléptetési gyakorlatát, azonban az értékelés terén van még helye az újításoknak. Noha bizonyos követelményeket minden jelöltnek el kell érnie, még a nemzetközi mércék sem határoznak meg számosított követelményeket: ez nehéz is lenne, hiszen ha a számokat vesszük alapul, lehet, hogy olyan jelöltek esnek ki az előrehaladásból, akik nem számosított területeken jeleskednek és végeznek értékes munkát.

Felmerült, hogy különféle, például külön oktatási vagy kutatói docensi pályázatokat írjanak ki, azonban ez szembe menne a nemzetközi elvárásokkal – a Corvinusnak pedig fontos, hogy megfeleljenek a nemzetközi mércéknek. Többen egyetértettek azzal, hogy szükség lenne bizonyos minimum elvárások felállítására, hogy jobban tudják értékelni, ki mennyire vesz részt a kutatói, oktatási és szolgálati tevékenységekben, illetve mennyivel haladja meg a minimumkövetelményeket.

Nem olyan egyszerű feladat mérni a különböző tevékenységeket. Különösen a szolgálati munka értékelése állítja kihívás elé a bizottságot, aminek az lehet a következménye, hogy azok kerülnek jobb helyzetbe, akik sokat publikálnak, az oktatási tevékenységük viszont háttérbe szorul. Felmerült, hogy különböző karrierutakat és fejlődési lehetőségeket kellene felvázolni, hogy a főként oktatással foglalkozó pályázókat motiválják. Dr. Takáts Előd kiemelte, hogy pontosan az ilyen felvetések miatt nehéz megtalálni az egyensúlyt a számosított kritériumok és a szubjektív értékelés között.

k_b_0039-min.jpg

Kép: Kristóf Benjámin, Közgazdász

December elejére várható az EQUIS akkreditáció eredménye

A Corvinus augusztus 10-én benyújtotta az önértékelő jelentést, amely az EQUIS akkreditációs folyamat fontos része. A Gazdálkodástudományi Kar 2018-ban már megkapta az EQUIS minősítést, az idei akkreditációs folyamatban azonban a teljes egyetemre szeretné kiterjeszteni a minősítést a Corvinus. Az egyetem hallgatóinak is jelentős szerep jutott a pályázati anyag összeállításában a HÖK-ön, illetve az egyes diákszervezeteken és szakkollégiumokon keresztül, ugyanis az önértékeléshez tartozik egy hallgatói jelentés is.

Az akkreditáció részeként az egyetemről szakértői értékelés készül online formában október 2-5 között. Először az egyetem vezetése mellett a programportfóliót és a pénzügyi ellenőrzést figyelik meg. Ezután az értékelők két hallgatói csapatot hallgatnak meg, beszélgetnek a vállalati partnerekkel és az alumni közösség tagjaival, majd a Faculty Development projekt is külön blokkot képez.

Az EQUIS akkreditációs folyamat eredménye – az átfogó, széleskörű vizsgálat után – december elejére várható. Dr. Szántó Zoltán Oszkár nemzetközi rektorhelyettes szerint a Corvinus jó esélyekkel várja a szakértői csapatot.

Nemzetközi akkreditáció és felkészülés egy új alapszakra – A Szenátus tanévnyitó ülése Tovább
Secondhand September – Kinek, hol érdemes turizni Budapesten?

Secondhand September – Kinek, hol érdemes turizni Budapesten?

dsc_0430.jpgA Secondhand September tökéletes alkalom arra, hogy felfedezzük Budapest legjobb turkálóit. Persze az év többi napján is érdemes másodkézből vásárolni ruhákat (lásd korábbi cikkünket), de nincs is jobb, mint egy nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva elkezdeni a változást.

Írta és fényképezte: Szentkirályi Lili

Az alapok

Cream

dsc_0468.jpg

A Cream összes boltja Pesten található: összesen hat üzlettel rendelkeznek, ebből kettő outlet. A boltban leginkább könnyen viselhető darabok kapnak helyet, de egy-két extravagánsabb ruha is fellelhető a polcokon. A Cream kínálata kifejezetten inkluzív: nagyon sok plus size ruhadarabjuk van, ami sajnos nem jellemző a legtöbb mainstream, fast fashion boltra. Az árukészlet kéthetente teljesen kicserélődik a boltokban, ezután az outletekbe kerülnek az el nem adott ruhák, így folyamatosan körforgásban tartják a kínálatot.

Háda 

dsc_0503.jpg

A Háda Magyarország egyik piacvezető second hand boltja, aminek ma már webshopja is van. A boltok nagyon széles kínálattal rendelkeznek, gyakoriak a leárazások, és pluszpont, hogy az ország összes nagyobb városában megtalálható. Kifejezetten jó minőségű darabokat lehet vadászni a Háda boltjaiban, a vásárlást pedig segíti, hogy színek és ruhafajták szerint vannak rendezve az áruk az üzletekben.

A hipsterek

Humana

A Humana egy eredetileg Spanyolországból induló, de mára már nemzetközivé vált használtruha-bolt. Izgalmas alternatíva a fentebb említett “alapboltok” helyett/mellett, ugyanis a Humana az elmúlt hetven év divatját egyszerre képviseli. Ennek megfelelően eklektikus stílusúak a ruhák, illetve maguk a boltok is. Ugyan néha hosszabb időbe telik, hogy megtaláljunk egy számunkra tökéletes darabot, általában megéri a keresgélés, ugyanis egyedi, életre szóló ruhákat lehet beszerezni.

Humana Vintage

dsc_0452.jpg

A Humana egyik szárnyát képviseli a Humana Vintage, ahol kifejezetten a 60-90-es évek divatjára koncentrálnak. Itt is érdemes körülnézni: általában egy fokkal rendezettebb, mint az alap Humanák, és több a mai sztenderdeknek megfelelő hipster darab van, éppen ezért drágább is egy picit. Mind a Humana Vintage-ben, mind pedig az alap Humanákban – a second hand boltokra jellemzően – az új készlet érkezése előtt elkezdik leárazni a darabokat: naponta egyre olcsóbb és olcsóbb egy-egy ruha, míg az utolsó nap már minden száz forintba kerül. Bár ez nagyon csábító lehet, érdemes nem ekkor elmenni az üzletbe, egyrészt mert borzasztó sokan vásárolnak ilyenkor, másrészt pedig 100 Ft/db árral könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy olyan holmit veszünk, amire nincs igazából szükségünk.

Retrock

dsc_0027.jpg

A Retrock – saját állítása szerint – Budapest legnagyobb használtruha- és designer boltja. A mostanra már webshoppal is rendelkező boltban kétemeletnyi különleges ruha közül lehet válogatni. A Retrock volt itthon az első olyan bolt, ami ötvözte a second hand árukat, a kisebb, feltörekvő designerek cikkeivel, és a kettőre együtt alapozta meg a kínálatát. Ennek megfelelően ma is vannak mind új, mind pedig használt darabok. Aki valami különlegesre vágyik a megszokott prémium márkákon túlmutatóan, mindenképp érdemes benéznie a Retrockba hiszen Dél-Koreától kezdve Magyarországig felkutatják a legérdekesebb tervezőket és kollekcióikat.

Szputnyik

dsc_0050.jpg

A Szputnyik talán Budapest egyik legismertebb ruhaboltja: az évek alatt ikonikussá vált mind a hipster vásárlók, mind a luxus és designer brandek kedvelői körében. A Retrockhoz hasonlóan itt is megtalálhatók a second hand és az új darabok is. A second hand felhozatala talán a legizgalmasabb a három hipster bolt közül: nagyon ügyelnek arra, hogy mit válogatnak be az eladó ruhák közé. A legtöbb second hand ruhájuk prémium vagy designer brand, de néha-néha rá lehet bukkanni megismételhetetlen kincsekre, mint például ez a csodás sárga Louis Vuitton ruha.

A fancyk

Lovedesign 

dsc_0417.jpg

A Lovedesignbe betérve egy nagyon kedves eladónő (aki a bolt tulajdonosa is) fogad.  Készségesen elnavigál a saját maga által gyűjtött ruhák között. Ha valaki second hand designer vagy luxus brandekre vadászik, mindenképp érdemes elnézni ide, ugyanis jó állapotban lévő, viszonylag jó árú darabokat lehet találni a fogasokon.

Typo Showroom

dsc_0002.jpg

A Typo Showroom felhozatala leginkább prémium (pl. Calvin Klein) és designer (pl. Burberry) márkákból áll. A csapat célja, hogy csupa régi (kétezres évek előtt készített) darabokat hozzon el a vásárlóknak, amelyek teljesen egyediek. A híresebb márkák mellett a névtelen ruhák is feltűnnek, azonban a minőség és az egyediség mindegyik darabnál fontos. Bár maga a bolt a kisebbek közé tartozik, egy igazi kincsesbánya: fantasztikus darabokra lehet szert tenni.

A különlegesek

Plutocskashop

dsc_0475.jpg

A Plutocskashop nemrég nyitott, és a ballroom szcénára specializálódott. Ha valaki valami különlegeset keres egy elegáns estére, techno buliba vagy ballra, itt egészen biztosan meg fogja találni. A tulajdonos személyes kedvence a bársony, így rengeteg bársonyruha kap helyet a fogasokon. Bár a bolt egyelőre nagyon pici, hamarosan bővíteni fogják, hogy még több csodás darab elférjen.

Ludovika

dsc_0039.jpg

A Ludovikába belépve az ember úgy érzi magát, mintha egy kincsesládát nyitott volna ki, csak arany helyett ruhák vannak benne. Rengeteg különleges, elegáns darabot lehet találni a Ludovikában, amik egészen biztosan nem jönnek szembe velünk az utcán. A rengeteg kimonó, poncsó és estélyi ruha mellett a cipőfelhozatal is kifejezetten érdekes. Ha valaki szereti a különleges lábbeliket, mindenképp érdemes beugrani a boltba, hiszen az oldschool magassarkúktól kezdve a leghegyesebb orrú cipőkön át a színes mokaszinokig mindent meg lehet találni a boltban.

Antifactory

dsc_0541.jpg

Az Antifactory Budapest egyik legizgalmasabb használtruha-boltja: nemcsak a ruhák, hanem a hely hangulata miatt is. A boltba belépve az extravagáns darabok mellett techno várja a vásárlókat, igazi underground hangulatot kölcsönözve a helynek. Az Antifactoryban megtalálható ruhák mind vintage-ek: 2000 előtt készültek. A legtöbb darab használt, azonban van egypár 2000 előtti ruha, kiegészítő, illetve polaroid és analóg kamera, amik még nem voltak használatban, most kezdik meg a körforgást. 

+1: Jajcica – a sneakerek szerelmeseinek

A Jajcicában rengeteg nagyon jó állapotú Vans és Converse cipőt lehet találni, így ha valaki szerelmes a sneakerekbe, mindenképp érdemes benézni a Szondi utcai boltba. A sneakereken túl a Jajcica a grunge stílust képviseli: a bakancsoktól kezdve a bőrdzsekiken át a bomberekig és a farmer cuccokig mindent megtalálsz. 

Secondhand September – Kinek, hol érdemes turizni Budapesten? Tovább
Presser, techno, Parno Graszt - ilyen sorrendben. De a legjobb dolgokon tényleg bőgni kell? - Heti kulturális ajánló

Presser, techno, Parno Graszt - ilyen sorrendben. De a legjobb dolgokon tényleg bőgni kell? - Heti kulturális ajánló

Kult köz, 39. hét (szeptember 27 - október 3.)

dsc_4636.jpg

Techno kiállítás, Presser életrajzi kötet, világzenei fesztivál Óbudán Parno Graszttal és Boban Markovic-csal és pécsi fényfesztivál. Kulturális ajánló a szeptember 27-ei hétre.

Borítókép: Barbócz Zsolt, Közgazdász

irodalmi_aj.png

Presser könyve I. - Taxner Tünde 

Pont olyan eklektikus és zseniális, mint a zenei életműve. Presser Gábor metsző őszinteséggel és eredeti humorral villantja fel az olvasó előtt élete mozzanatait saját könyvében, melynek hamarosan a második része is megjelenik. Sokat megtudhatunk a külföldi LGT utakról, a Nyugati pályaudvaros koncertről, a Vígszínházról és a budapesti zenész közegről. Mai fiatalként azért is érdemes elmélyedni benne, hogy időutazásban vegyünk részt, és autentikus szemszögből ismerhessük meg a szocializmus világát. Pici nagyon elvarázsol, nemcsak a zenében, a lapokon is.

Kép: Könyves Magazin

kiall_aj.png

Gerhard Richter kiállítás - Belayane Najoua

Augusztus végétől a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard  Richter műveiből rendez kiállítást a Szépművészeti Múzeum - Magyar  Nemzeti Galéria és a Goethe Intézet A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat  különlegessége, hogy Magyarországon először tekinthetjük meg a német művész nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítását.

“Richter festészete a közelség és a távolság, a felismerés és az elidegenítés észrevehetetlen határán mozog; hol szorosan magához ránt, hol végtelen távolságban tart” - nyilatkozta egy korábbi cikkben Bódi Kinga kurátor. Idén ősszel mindenképpen érdemes ezt a kiállítást megnézni, már csak azért is, mert a művész tavaly ősszel jelentette be, hogy befejezte festészeti életművét. Ha lehetőségünk van rá, október 5-én menjünk, hiszen akkor kurátori tárlatvezetést tartanak, a jegyek itt érhetők el. 

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Klisóczki Fanni

Pécsi Zsolnay Fényfesztivál - Magyarországon az egyetlen

Magyarország első és egyetlen fényfesztiválja, a Zsolnay Fényfesztivál tökéletes indokot szolgáltat egy pécsi hosszú hétvégére szeptember 30 és október 3 között. A pécsi belvárosban kialakított Fény Útján végigsétálva 23 különböző helyszínen találkozhatunk installációkkal.

Napközben és esténként számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók, legyen szó utcaszínházról, tánc-cirkuszról, vagy épp ledes és tűzzsonglőrtársulatokról. Sötétedés után pedig a koncertek mellett megelevenednek az utcák, és különleges fényszobrok, fényszőnyegek és dinamikus szoborkompozíciók villanyozzák fel az arra járókat.

Techno Worlds - nem csak a techno szerelmeseinek

A techno kultúrája sokszínű és szerteágazó, mégis sokan csupán a tüctücbulikra asszociálnak. Budapesten világpremierként létrejött a Techno Worlds kiállítás, ahol az ehhez hasonló sztereotipikus gondolatainkat döntik romba, és építenek újjá valami egészen mást, október 3-ig.

Az Art Quarter Budapest falai között a különböző videóinstallációkon kívül táblaképeket, szobrokat és egy külön dokumentumszekciót is találhatunk, melyek egyvelege esélyt ad arra, hogy felfedezzük a képzőművészet és a techno hazai kapcsolódási pontjait. Németországban a techno kötötte össze a Keletet és a Nyugatot. Vajon nálunk összeköthet mélyen húzódó ellentéteket?

microsoftteams-image_4.png

A legjobb dolgokon bőgni kell  - Kércz Dorci 

Felnőtt vagyok-e már harmincévesen, ha nincs nálam személyi, szeretem kergetni a galambokat, egyedül üldögélni a játszótéren és költözéskor is csak körbe-körbe forgok az íróasztalszéken?

Grosan Cristina első nagyjátékfilmjének főszereplője Maja (Rainer-Kicsinyei Nóra), akinek az életében látszólag rendben vannak a dolgok, hiszen párjával épp készülnek összeköltözni. Azonban az egyik este váratlan fordulatot vesz: Maja meglátogatja egy távoli rokonát, akiről kiderül, hogy nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Maja kénytelen ott maradni a halottal, mert a családból senki sem ér rá segíteni, még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza. Abszurd, váratlan, fordulatokkal teli éjszaka vár rá, amely során kénytelen szembenézni a problémáival: az érzéseivel, a vágyaival, az emberi kapcsolataival, és a ránehezedő külső társadalmi elvárásokkal.

Ajánlom mindenkinek ezt a vígjátékot, aki szeretne egy meglepően vicces, elgondolkodtató és őszinte alkotást látni kapunyitási pánikról - ezúttal női szemszögből.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1.png

Világzene Óbudán - Tóth Franciska

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Óbudai Világzenei Hét fesztivált szeptember 28. és október 2. között, aminek a Kobuci Kert ad otthont.

A programsorozatot a Dalinda acapella trió indítja. Őket követi az Ötödik évszak, aminek francia-magyar származású énekesnője révén párizsi szalonzenék és magyar népdalok egyaránt szerepelnek a repertoárban. Fellép majd a Zűrös Banda is, továbbá a szezon zárásaként táncházat is szerveznek. Pénteken a Parno Graszt családi cigányzenekar ad majd koncertet, aminek színpadán láthattunk már táncoló gyerekeket és lánykérést is. A hetet a világhírű Boban Marković Orkestar, balkáni formáció zárja, akik visszatérő fellépők Magyarországon. Az előzenekaruk a Hét Hat Club lesz, akik a balkáni elemeket és a cigány jazzt vegyítik. 

Presser, techno, Parno Graszt - ilyen sorrendben. De a legjobb dolgokon tényleg bőgni kell? - Heti kulturális ajánló Tovább
Új egyetemi barátságok és vezetői pozíció fiatalon - Diákszervezeti élet a Corvinuson

Új egyetemi barátságok és vezetői pozíció fiatalon - Diákszervezeti élet a Corvinuson

dsz_expo-11_jpg.jpg

A corvinusos diákszervezetek életre szóló barátságokat adnak. A szakmai tapasztalatszerzésen túl ösztöndíjra is pályázhatnak a csatlakozók, a tagság pedig a munkaerőpiac mellett például az Erasmus-pályázatnál is pluszpontot ér.

2021.09.22. Írta: Klisóczki Fanni, Képek: Taxner Tünde

Emlékszem a sok riadt, de annál izgatottabb friss egyetemistára, akikkel elindultunk Szolnokra a gólyatáborba. Mindenki barátokat akart szerezni, hiszen most vagy soha - ez az egy lehetőségünk lesz. Valóban ez a helyzet?

Nem tartozom azok közé, akik mellől elkoptak az egyetemi csoporttársak, a szakunk chat csoportja még a diplomaosztó idején is pörgött. Viszont szembesülnöm kellett vele, hogy hiába tettem szert sok barátra, az óráinkon aligha fogunk találkozni, közösen eltöltött napokról pedig álmodni sem érdemes. A Corvinuson viszont van más lehetőség is a szoros kapcsolatok kialakítására.

“- Szia, hallottál már a szervezetünkről?
- Érdekel a marketing?
- Néptáncoltál gimiben?
- HR szakon vagy?
- Netán jól jönne néhány potya jegyzet?”

A gólyatáborban és az első egyetemi hetek során a közösségi médiát és a Diákszervezeti Expot különböző hallgatói szervezetek lepik el, akik megpróbálnak meggyőzni arról, hogy az ő diákszervezetük a legmegfelelőbb számodra. Érdemes körbenézni, ismerkedni, hiszen az első benyomás is nagyon fontos, de a felelős döntéshez mindenképp fusd át a Corvinus honlapját és a  Diákszervezeti Tájolót, melyet a HÖK ad ki minden évben, és érdemes ellátogatni néhány diákszervezeti infóestre is.

Milyen diákszervezetek vannak?

Több mint ötven diákszervezet és szakkollégium teszi a Corvinus hallgatói közösségét egyedülállóvá. A szervezetek a legkülönfélébb témákra fókuszálnak, mint például a diplomáciára, a gazdaságinformatikára, az üzletre, az utazásra, a néptáncra vagy valamilyen művészeti ágra. Azon túl, hogy egy összetartó közösség részese lehetsz, sokkal könnyebb barátokat szerezni, hiszen közös az érdeklődési körötök, és számos rendezvényen vehettek részt együtt. 

dsz_expo-13_jpg.jpg

A múlt hét folyamán sokukkal találkozhattatok a Diákszervezeti Expon, melyet a Hallgatói Önkormányzat szervezett. A standoknál személyesen is megismerhettétek a szervezetek tagjait, és kérdezhettetek tőlük a tapasztalataikról. Ha szimpatikusak voltak, kövessétek be a közösségi média felületeiket, illetve figyeljétek az eseményeiket és a szervezetenkénti toborzási időszakot - akár most, akár a következő félévekben.

Miért érdemes csatlakoznod?

A diákszervezetek olyan élményeket kínálnak, amit másképp talán nem tapasztalnál meg. Legyen szó belső képzésekről, tréningekről, önfejlesztő alkalmakról vagy épp csapatépítő programokról, bálokról, táborokról, ezek mind-mind színesítik a hétköznapokat. 

A szervezetekben olyan gyakorlati tudáshoz juthatsz egyetemi éveid során, ami kiegészíti az előadásokon tanult elméletet, és amit később a munkaerőpiacon vagy egy vállalkozás elindítása során kamatoztatni tudsz. 

A diákszervezetekben fiatalon olyan közép- vagy felsővezetői pozíciókban szerezhetsz tapasztalatot, amire a képzés elvégzése után egy cégnél általában csak 5-10 év munkaviszony után lenne lehetőség. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy mennyire kiterjedt kapcsolati hálóval hagyják el az egyetemet a diákszervezetben aktívan tevékenykedő  hallgatók, ami a későbbiekben kulcsfontosságúvá válhat.

reg_het_tundi-65_jpg.jpg

Természetesen nemcsak tagjaiknak nyújtanak szórakozási és fejlődési lehetőséget a diákszervezetek, hanem heti rendszerességgel számos előadást és programot szerveznek a nagyközönség számára is. Nincsen olyan téma, ami ne kerülne elő, az előadók pedig változatosak. 

Heti programajánlónkban tüntetjük fel ezeket a rendezvényeket. Kövesd be a Facebook-oldalunkat, hogy értesülj róluk!

Nem lakunk együtt a diákszervezeti társainkkal, arra ott vannak a szakkollégiumok. Viszont az E épület északnyugati szárnyában található a diákszervezetek folyosója, ahol a legnagyobb szervezeteknek van irodája.  Jó érzés, ha az ember akarva-akaratlanul kedves ismerősökbe botlik az egyetem területén, nemcsak egyedül bolyong a lyukas órák alatt. 

Aktivitásért cserébe egyetemi támogatás 

Mint az már egyértelművé vált, az egyetem és a Hallgatói Önkormányzat is kiemelt figyelmet és támogatást szentel a diákszervezeteknek. A HÖK félévente akkreditálja, és sorolja különböző kategóriákba ezeket a közösségeket, emellett pedig létrehozták a Diákszervezeti Ösztöndíjat is, amellyel a diákszervezeti vezetők és aktív tagok munkáját igyekeznek honorálni. Továbbá a diákszervezeti aktivitás plusz pontot ér az Erasmus-jelentkezésnél és számos egyéb pályázatnál is.

Új egyetemi barátságok és vezetői pozíció fiatalon - Diákszervezeti élet a Corvinuson Tovább
Corszak: minden, amit a corvinusos szakkollégiumok új együttműködéséről tudni érdemes

Corszak: minden, amit a corvinusos szakkollégiumok új együttműködéséről tudni érdemes

corszak3.jpg

A corvinusos szakkollégiumok sokrétűen támogatják egymást, együttműködésüket pedig a tavaszi félévben emelték hivatalos szintre: így jött létre a Corszak. Mit érdemes tudni róla? Hogyan érinti a szakkollégiumi tagságot és azokat, akik többet szeretnének megtudni a szakkolikról? Hidvégi Zsófival, az EVK előző elnökével és a Corszak előző félévi koordinátorával beszélgettünk az idén indult kezdeményezésről.

2021.09.20. Írta: Engelbrecht Azurea. Borítókép: Szakkollégiumok gólyatáborban (Forrás: Corszak)

Mi a Corszak, milyen céllal jött létre?

A Corszak egy ernyőszervezet, amely a Corvinuson működő szakkollégiumokat foglalja magába. Az EVK, a Fakt, a GyDSz, a Heller, a Rajk, a SZISZ és a TEK összefogása már néhány éve működik informálisan és eseti alapon, ám 2021 márciusában a szakkollégiumok vezetői aláírták az együttműködési megállapodást, ami hivatalos szintre emelte az együttműködést.

A szakkollégiumok működéséről és a szakkolis életről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashattok:  Inspiráló közösség és életreszóló barátságok az egyetem mellett - Erről szól egy szakkollégium

A szervezet célja a nyitottság egymás felé és a szakkollégiumokon kívülre is. Egymás között a Corszak elsődleges funkciója a szakkolik egyetemi működésének összehangolása, és az össz-szakkolis közösségi élet felpezsdítése, a köztük lévő interakciók gyakoribbá tétele. Zsófi szavaival élve a cél, “hogy ne csak elszigetelten legyünk részesei valamely szakkolinak, hanem bővebben is megismerkedjünk egymással”. Kifelé fordulva a szakkolis lét népszerűsítése és elérhetővé tétele a fő cél: a nyílt előadások, a közös infóestek és a felvételi időpontok koordinálása is ezt szolgálja.

“A szakkollégiumi identitás egy nehezen értelmezhető fogalom azon egyetemisták számára, akiknek új a diákélet vagy nem tagjai szakkollégiumoknak, így ezeknek az értékeit szeretnék színvonalasan és közérthetően kommunikálni a Corvinus Egyetemen a hallgatók és egyéb érintettek irányába.”

Hogyan épül fel a szervezet, ki vezeti?

A szervezetnek négy egyeztető testülete van, melyek az együttműködés egy-egy dimenzióját koordinálják.

 • A Corszak marketing a felelős marketing vezetők csapata, akik a szervezet megjelenésével és kommunikációjával foglalkoznak.
 • A Corszakmában a szakmai vezetők koordinálják tevékenységüket, a közös és egymásnak megnyitott kurzusokat, belsős programokat és előadásokat.
 • A Corszellem tagjaiként a közösségi vezetők a corvinusos össz-szakkollégiumi közösség aktivitásának fellendítésén munkálkodnak, igyekeznek összehozni a tagságokat.
 • Az elnök-titkár fórum a szakkollégium vezetőinek az egyeztető fóruma. Ez a legfelsőbb szint: meghatározzák a szervezet fő stratégiai vonalát, és meghozzák a működéssel kapcsolatos legfontosabb döntéseket.

Minden félévben más szakkollégium elnököl, és ez a szakkoli adja a félévre a Corszak koordinátorát, aki felügyeli a négy egyeztető testület munkáját és az események szervezését. Félévente egy szakkoli “alelnököl” – ez biztosítja a tudásátadást és a kontinuitást, ugyanis a következő félévben ők rotálódnak az elnöki pozícióba.

“A Corszak megtervezésénél az volt az elgondolás, hogy a lehető legegyszerűbb, legtranszparensebb, legkönnyebben fenntartható koordinációs struktúrát hozzuk létre.”

A Corszak havi rendszerességgel ülésezik, és ezek a gyűlések minden szakkolis tag számára nyitottak, emellett pedig írásos beszámolókat tartanak a tagságnak az éppen aktuális munkáról. Ezek mellett – hiszen egy pár hónapos szervezetről van szó – folyamatosan fejlődnek az új működési struktúrák és operatív gyakorlatok.

“Az, hogy vannak rendszeres üléseink, nagyban javít az egyeztetések tervezhetőségén.”

corszak.jpg

Kép: Corszak

Mik a lehetőségei egy hallgatónak, akit több szakkoli is érdekel?

Mivel a corvinusos szakkollégiumok mind gazdasági vagy társadalomtudományi vonalon mozognak, könnyen lehet, hogy valaki nem csak egy helyre fontolgatja a jelentkezést. A corvinusos szakkollégiumok közötti megállapodás szerint egy évben csak egy corvinusos szakkollégiumba lehet jelentkezni, és ha már valamelyiknek tagja vagy, akkor nem jelentkezhetsz másikba. Az ok rendkívül egyszerű, de annál nyomósabb:

“A szakkoli többéves elköteleződés, és a szakmai események, a társadalmi felelősségvállalás mellett a közösség is ugyanolyan fontos. Ezért a szakkolis felvételinél fontos elvárás, hogy az adott jelentkező a közösség felé is köteleződjön el, ne csak a tevékenységek felé, amiket folytatunk. Két közösségnek ennyire intenzíven nem lehet a tagja lenni, hiszen mindenkinek 24 órája áll rendelkezésre egy napban.”

Ennek ellenére a félévente induló kurzusokon a szakkolik mindig fenntartanak néhány helyet a többi szakkoli jelentkezőinek, így be lehet jutni egy másik szervezet kurzusaira. Például egy GyDSz-es, aki alapvetően nemzetközi tanulmányokkal foglalkozik, részt vehet a Heller egyik pénzügyes vagy az EVK egyik marketinges kurzusán. Ha az egyik szakkoli olyan belsős beszélgetést szervez, ami releváns lehet a többi tagság számára, vagy aminek az előadója különösen érdekesnek ígérkezik, akkor megnyithatja a többi szakkollégium felé is. Mint azt Zsófitól megtudtuk, még alakul  a struktúra: a Corszak a koronavírus alatt jött létre, így személyes programokat még nem szervezhettek, de az eddigi közös tevékenység alapján nagy lehetőségeket rejt magában az együttműködés szakmai része is.

A Corszak segít a csatlakozni kívánóknak abban is, hogy döntsenek a szakkollégiumok között. Minden szakkolinak szoktak lenni gólyatáboros kitelepülései és infóestjei – most már a Corszaknak is van. A gólyatáborban még többet megtudhatsz a szervezet működéséről és az egyes szakkolik profiljáról. Hasonlóan a corszakos infóesteken is, ahol szakkolinként 2-3 tag mesél a szervezetük sajátosságairól – így az érdeklődők jobban megismerik őket és feltehetik a kérdéseiket. A nyílt eseményekről és a felvételi időpontokról pedig a Corszak Facebook-oldalán értesülhettek az egyes szakkolik saját oldalai mellett.

corszak2.png

Kép: Corszak

Nem probléma, hogy a szakkolik versenyeznek a tagokért?

“Szeretnénk, hogyha minél többen hozzánk jelentkeznének, de azt is szeretnénk, hogy olyanok jelentkezzenek hozzánk, akik tényleg hozzánk szeretnének tartozni” – válaszolja Zsófi.

“Azt szeretnénk elősegíteni, hogy először is ismerje meg a jelentkező a teljes szakkolis kínálatot: hol milyen a közösség, milyen kurzusokat tud hallgatni, milyen az alumnihálózat, milyen nemzetközi lehetőségeket kínál, milyen a kutatás, milyenek a vállalati együttműködések. Ha megismerte, akkor bízunk benne, hogy megtalálja azt a közösséget, ahová a legjobban szeretne jelentkezni.”

“Valamilyen szinten persze versenyzünk egymással, de a nap végén mindenki annak szurkol, hogy a legjobb match-et találja meg az illető. Közösen hirdetjük, hogy szakkolisnak lenni talán az egyik legmeghatározóbb élmény az egyetemi évek alatt, úgyhogy inkább közösen teszünk erőfeszítést annak érdekében, hogy erről mindenki tájékoztatást kapjon, illetve egy befogadó közösséggel találja magát szemben, úgyhogy ennek segítése egy közös erőfeszítés” – mondja Zsófi.

Mennyire sikeres eddig a Corszak, mik a nehézségei?

Úgy tűnik, jelenleg a Corszak működésének legnagyobb nehézsége megtalálni, hogy milyen területek mentén és hogyan érdemes együttműködni. A szakkollégiumok motiváltak és aktívak, de nem könnyű egyből megtalálni azokat a folyamatokat, melyeknek egy mederbe terelésére érdemes időt fordítani. Ez a kezdeti tapogatózás, és a transzparens és demokratikus működési modell valamennyire lassítja a döntéshozást – az ilyenfajta “gyermekbetegség” nem meglepő, tekintve, hogy a szervezet csak március óta működik hivatalosan.

Külön sikerként könyvelhető el, hogy márciusban megszületett a Corszak működési kerete: gyakorlatilag kevesebb mint fél év alatt alakult ki a szervezet mostani formája. Az együttműködési nyilatkozat írásban is megerősíti a közös értékeket: szeretnének tenni az aktív szakkollégiumi közösségért, a hallgatói élet színesebbé tételéért. Az ernyőszervezet rendszeressé tette az egyeztetést, és ezáltal kiépült egy támogató rendszer és egy biztonsági háló, ami nem csak a működést segíti. Így bármelyik taghoz fordulhat külső szereplő vagy szakkolis tag is, hiszen könnyebben megtalálja majd a megfelelő embert, aki tud neki segíteni.

“Az igazi eredményeket és a vágyott állapotot akkor fogjuk elérni, amikor azok a szereplők, akik egyébként szeretnék elérni a szakkolis vezetőket, vagy információkat szerezni a szakkolis létről, tényleg elérhető közelségben éreznek minket, vagy hatékonnyá és mindennapossá válik ezeknek az eszközöknek a használata, könnyebb és áttekinthetőbb lesz a szakkolis jelentkezés folyamata, gyakrabban látnak minket, és könnyebb lesz elhelyezni a fejükben, hogy miről szól a szakkollégiumi intézmény.”

Corszak: minden, amit a corvinusos szakkollégiumok új együttműködéséről tudni érdemes Tovább
Elhalasztott trónváltás – NFL 2021 szezonelőzetes

Elhalasztott trónváltás – NFL 2021 szezonelőzetes

sofi_stadium_wikipedia.jpg

A címvédő Tampa Bay Buccaneers és a Dallas Cowboys mérkőzésével útjára indult a 2021-es NFL-szezon szeptember 9-én. Mi változott Amerika legnépszerűbb sportligájának háza táján Tom Brady hetedik gyűrűje óta, és mit hozhat az új szezon?

2021. 09. 19. Írta: Rada Bálint, borítókép: SoFi Stadium (forrás: Wikipedia)

Tavaly ilyenkor még nem sok jelét láttuk annak, hogy az új szezon a Tampáról fog szólni. Bár a túlzás nélkül is minden idők legjobb játékosának kikiáltott Tom Brady más rutinos klasszisokkal együtt (Rob Gronkowski, Antonio Brown) Floridába tette át a székhelyét, a korosodó keret és a vírushelyzet okán gyakorlatilag teljesen kimaradó felkészülési időszak miatt korántsem a Buccaneers számított előzetesen a Super Bowl legnagyobb esélyesének.

Brady azonban bizonyította, hogy 43 évesen még mindig ereje teljében van: a döntőben hazai pályán csapata esélyt sem adott a toronymagas favoritnak tartott Kansas City Chiefsnek, és ellentmondást nem tűrően, 31-9-es sikerrel gyűjtötte be a franchise történetének második Super Bowl-győzelmét. A Tampánál idén a „győztes csapaton ne változtass” mentalitás volt az irányelv: amerikai sportágakban szinte példátlan módon a keret 32 legfoglalkoztatottabb játékosából 31 idén is a vezetőedző Bruce Arians rendelkezésére áll. A Patrick Mahomesnak hatalmas fejtörést okozó védelem klasszis passzsiettetői, a Mike Evans, Chris Godwin, Antonio Brown elkapóhármas és a liga egyik legelitebb támadófala egyaránt garanciát jelenthetnek arra, hogy a Tampa a címvédésért szállhasson harcba.

Tom Brady korát leszámítva nehéz olyan faktort találni, ami a floridaiak újabb Super Bowl-részvétele ellen szólna, vele kapcsolatban azonban lassan eloszlanak a földi halandókra jellemző kételyek.

tampa_superbowl_mike_ehrmann_afp.jpg

Kép: Rob Gronkowski és Tom Brady a Buccaneers Super Bowl győzelmét ünneplik (forrás: AFP/Mike Ehrmann)

A Tampa legnagyobb divízión belüli kihívójának előzetesen a tavalyi döntős Green Bay Packers tűnt, a wisconsiniak azonban akkora pofonba szaladtak bele a nyitófordulóban a Drew Brees utáni korszakba lépő New Orleans Saints ellen (3-38), mely kétségeket vethet fel a csapat összhangját illetően. A tavalyi év legértékesebb játékosának (MVP) választott Aaron Rodgers a teljes offseasonben a kapcsolódó sportlapok címoldalain szerepelt – a klasszis irányító nem egyszer adott hangot annak, hogy elvágyódik a Green Bay-ből. A szappanopera végén az irányító mégis maradt, teljesítményén azonban érződött, hogy a teljes előszezont a csapattól távol töltötte: TD-passz nélkül, két eladott labdával (interceptionnel), 36,8-as passer ratinggel zárt – az utóbbi mutató rosszabb, mintha minden egyes passzát a földre dobta volna. Bár a csapat támadófala is érzékeny veszteségeket szenvedett el (különösen a rutinos center, Corey Linsley távozásával), a keret mélysége továbbra is az esélyesek sorában tarthatja Matt LaFleur csapatát.

A divízió trónkövetelői között említhetjük még az NFL talán legerősebb, de mindenképp legkiegyensúlyozottabb csoportja, az NFC West csapatait. A Los Angeles Rams az Aaron Donaldot és Jalen Ramsey-t is soraiban tudó ligaelit védelme mellé egy új kezdő irányítót is szerzett a korábbi 1/1-es Matthew Stafford személyében. A Tyler Lockett, D.K. Metcalf, Russell Wilson hármasával fémjelzett Seahawks bár védelmében gyengült, ám továbbra is bárkire veszélyes lehet. A liga egyik legizgalmasabb fiatal irányítójával, Kyler Murray-vel felálló Arizona Cardinals idén olyan rutinos klasszisokat szerződtetett, mint a korábban a liga legjobb védőjének választott J.J. Watt, a San Francsico 49ers pedig amellett, hogy Trey Lance személyében egy tehetséges újonc irányítót draftolt, ha csak fele annyi sérülttel megússza az évet, mint az elképesztően peches tavalyi szezonjában, már ismét a főcsoportdöntők egyik potenciális résztvevőjévé léphet elő. Mellettük még a New Orleans Saints együttese lehet az, melyet soha nem szabad leírni, összességében azonban elmondható, hogy az év legizgalmasabb csapatait nem az NFC-ben kell keresnünk.

Az AFC különlegessége, hogy két olyan csapat is harcba szállhat az elsőségéért, melyek az utóbbi évtizedeket tetszhalott állapotban vészelték át.

A Cleveland Browns legendásan borzalmas évtizedeken van túl, tavaly azonban a liga vicccsapatából az egész NFL egyik legizgalmasabb franchise-ává emelkedett.

Kevin Stefanski vezetőedző irányításával a csapat nemcsak 19 év után először bejutott a rájátszásba, de egy fantasztikus meccsen ott győzött is a Pittsburgh Steelers ellen (48-37), hogy aztán csak a Super Bowlig menetelő topfavorit, a Kansas City Chiefs ellen essen ki egy drámai mérkőzésen (17-22). Az idei szezon nyitómeccsén rögtön meg is nehezítették Patrick Mahomesék dolgát, végül azonban alulmaradtak az esélyesebb ellenféllel szemben. Egy topformában lévő Baker Mayfielddel, Nich Chubbal, Kareem Hunttal és Jarvis Landry-vel a kiváló offense télen akár vissza is vághat a kansasieknek.

browns_vs_chiefs_david_eulitt_getty_images_jpeg.jpg

Kép: a Cleveland Browns és a Kansas City Chiefs rájátszásmérkőzése 2021 januárjában (forrás: Getty Images/David Eulitt)

Van egy másik északi franchise is, amely a Kansas trónjára pályázik: a Buffalo Bills 1995 után tudott tavaly újra play-off meccset nyerni, hogy utána egészen a főcsoportdöntőig meneteljen. Josh Allen fantasztikus futó- és passzjátéka rengeteget ért az offense-nek, Stefon Diggs pedig a liga legtöbb yardot gyűjtő elkapója lett. A csapat idén főképp a védelmén erősített (érkezett a draftról Gregory Rousseau és Carlos Basham Jr. is), egy újabb „Allen-show” pedig közelebb hozhatja a buffalóiakat történetük első várva várt Super Bowl győzelméhez.

bills_fans_buffalo_news.jpg

Kép: A Buffalo Bills szurkolói (forrás: Buffalo News)

Bár a liga legjobb futójátékával rendelkező (ugyanakkor sok sérülttel küzdő) Baltimore Ravens, illetve a végre potens támadófallal és Justin Herbert személyében kiváló irányítóval rendelkező Los Angeles Chargers is az AFC-ben foglal helyet, a topfavorit továbbra is Andy Reid szupercsapata, a Kansas City Chiefs. Támadásban a Travis Kelce, Tyreek Hill, Patrick Mahomes hármasra továbbra sem talált ellenszert a Tampán kívül egyetlen franchise sem, ha pedig Chris Jones mellett Tyrann Mathieu is visszatér a védelembe, hatalmas kihívás lesz megállítani a két évvel ezelőtti bajnokot. A februári Super Bowl szedett-vetett támadófala szinte teljesen kicserélődött, ugyanakor az összeszokottság hiányán túl problémát jelenthet a keret vékonysága is: a három támadóklasszis pótlása gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás lenne Kansasben.

A sportvilág történetének legnagyobb szerződésével rendelkező Mahomes célja egyértelmű - befejezni a korszakváltást, amit tavaly elkezdett. Ehhez azonban még Brady-nek is lesz egy-két szava…

mahomes_sports_illustrated.jpg

Kép: Patrick Mahomes (forrás: Sports Illustrated)

Az idei szezon lebonyolítása magában hordoz egy különlegességet: 16 helyett 17 meccsesre bővült az alapszakasz, vagyis 18 forduló áll majd a csapatok rendelkezésére, hogy eldöntsék, kik kerülhetnek be a rájátszásba. A 102. NFL-szezon alapszakasza 2022. január 9-ig tart majd, a play-off január 15-én kezdődik, a Super Bowl LVI-ra pedig február 13-án kerül majd sor a SoFi Stadiumban, Los Angelesben. A mérkőzéseket a vírushelyzet tépázta tavalyi szezon után ismét nézők előtt rendezik. Amennyiben nem vagy rutinos NFL-néző, de érdekel a sportág és a liga felépítése, ezt a cikkünket ajánljuk.

Elhalasztott trónváltás – NFL 2021 szezonelőzetes Tovább
Európa behódol? Nyernek az óriásplakátok? A robotok átveszik a hatalmat? - Heti kulturális ajánló

Európa behódol? Nyernek az óriásplakátok? A robotok átveszik a hatalmat? - Heti kulturális ajánló

Kult köz - 38. hét (szeptember 20-26.)

img_5001.jpg

Kutatók éjszakája a Corvinuson, ARC-kiállítás, Fényterápia, könyv és filmajánló a szeptember 20-ai hétre.

2021. 09. 18. borítókép: Fényterápia kiállítás (Kércz Dorci, Közgazdász)

irodalmi_aj.png

Taxner Tünde

Michel Houellebecq: Behódolás

“Tehát az az Európa, amely az emberi civilizáció csúcsa volt, néhány évtized alatt végleg elpusztította önmagát” - és bekövetkezik az a pillanat, amikor Franciaország elnökévé a Muzulmán Testvériség karizmatikus vezetőjét választják meg. Houellebecq regénye pár évvel a jövőbe repít minket, az Unió és az európai keresztény kultúra, valamint a jelenlegi politikai rendszerek haláltáncának éveibe.

Egy párizsi irodalomprofesszor szűk, antiszociális, mégis nagyon eredeti szemszögéből nézve élhetjük át a polgárháborúhoz közeli állapotokat, az iszlám előretörését, a liberális eszméken alapuló társadalmi és politikai rendszer átalakulását. Mi ez? Puszta spekuláció vagy határozott politikai állásfoglalás? Regény vagy jóslat?

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Klisóczki Fanni

Kutatók Éjszakája - az Európai Tudományért

1 éjszaka, 260 helyszín, 2652 program. A Kutatók Éjszakája ingyenes eseménysorozat idén szeptember 24-én és 25-én kápráztatja el a tudomány iránt érdeklődőket. A rendezvény 2005-ös indulásakor az alapvető célja a tudomány és kutatói életpálya népszerűsítése volt, ám minden érdeklődő számára különleges élményt nyújthat.

Inspiráló előadások, kísérletek, laborbejárások és játékos programok kötik le a kicsiket és nagyokat ezen az éjszakán. A tálibok aranya: Afganisztán és az elektromos autózás jövője; Én és a robot: együtt vagy egymás ellen?; vagy épp Váltó-láz, a börtön utáni első hónap – Társasjáték. Ilyen és ehhez hasonló programokkal csatlakozik a Budapesti Corvinus Egyetem a szervezéshez. A további szervezőkről, helyszínekről és programokról való bővebb információkért keressétek fel az eseménysorozat honlapját.

ARC – a képtelenség és arctalanság ellen!

Mindannyiunkat számtalan veszteség ért a koronavírusos időszakban. Ám a nehéz idők után végre megjelent valami: az életjel. Ezt az érzést igyekszik átadni a 21. ARC közérzeti kiállítás szeptember 17 és október 17 között.

Az ARC kiállítás a kreativitás szabadságáról szól, mely véleményformáló eseményként mutat görbe tükröt a társadalomnak. A tárlat éjjel-nappal, ingyenesen megtekinthető a Bikás parkban.

kiall_aj.png

Kércz Dorci

Fényterápia

A Mai Manó ház október 8-ig ad otthon Tombor Zoltán fotográfus első önálló intézményi kiállításának, amely a Fényterápia címet viseli. Az első emeleten a karantén időszakában készült sorozatát láthatjuk: képein olyan hétköznapi, mégis metaforikus elemeket ábrázol, mint egy befőttesüvegben úszkáló aranyhal, egymásba kapaszkodó kezek vagy egy felállított dominósor. Az érzékeny, többletjelentést hordozó kompozíciók már-már mesebeli világot keltenek, amit harmonikusan egészítenek ki a finom vizuális megoldások: a vetett árnyékok, a tükröződés és az életlenség.

A második emeleten az alkotó divat- és portréfotóiból láthatunk válogatást: Palvin Barbara és Alicia Keys mellett például Waris Uhluwalia vagy Shirin Neshat néz ránk vissza a falakról. Itt érdemes átlapozni Tombor 2015-ben alapított saját, limitált példányszámú Supernation kiadványait is, amelyek a történetmesélést helyezik előtérbe, és a személyesebb, kísérletezőbb munkáit mutatják be. A Fényterápiát azoknak ajánlom,  akik szeretnék a karanténidőszak érzéseit - az elszigeteltséget, a bizonytalanságot, a furcsa, tér és idő nélküli állapot adta nyugalmat - átélni, és ezzel párhuzamosan megismerni egy világszerte elismert magyar fotós 25 éves munkásságát.

microsoftteams-image_4.png

Kovács Máté

Free Guy

Majdnem elpusztul a világ (értsd: az Egyesült Államok), de aztán jön egy kisemberként indult valaki a szuperképességével, és autókat dobálva hőssé válik. Unom. A Free Guy azonban pozitív meglepetést okozott: olyan szuperhősfilm, ami az összes klisét felvonultatja, mégsem tudtam megunni. A film ugyanis ezt pontosan tudja magáról, nem akar több lenni, végig önironikusan parodizálja ki ezeket a sablonokat.

A történet főhőse, Guy (Ryan Reynolds) egy NPC (non-player character) egy videójátékban, akit egy algoritmus mesterséges intelligenciával ruház fel. Reynolds tökéletesen hozza a jószándékú, kissé esetlen karakter fejlődését, ettől lesz szerethető maga a film is. Na meg a videojáték-keretrendszer adta szabadságtól, amiben simán elfér minden olyan akciófilmes klisé, amire egy valós világban csak a “na persze” lenne a válasz.

Európa behódol? Nyernek az óriásplakátok? A robotok átveszik a hatalmat? - Heti kulturális ajánló Tovább
A nagy zöldség-gyümölcs dilemma - Tedd próbára a tudásod kvízünkkel!

A nagy zöldség-gyümölcs dilemma - Tedd próbára a tudásod kvízünkkel!

vegetables-1085063_1920.jpg

A paradicsom zöldség vagy gyümölcs? - az örök kérdés, ami mindig felmerül. Mi alapján különítjük el a zöldségeket és a gyümölcsöket? Esetleg az ízt vagy más botanikai tulajdonságot veszünk figyelembe? A cikkben bemutatjuk mindkét nézőpontot, majd egy kvízben te is ellenőrizheted a tudásod, végül pedig két különös példát hozunk arra, amikor a zöldségből édes sütemény lesz, a gyümölcsből pedig sós köret. 

2021.09.16. Írta: Belayane Najoua. Képek forrása: Pixabay

- Na, most akkor a paradicsom zöldség vagy gyümölcs? - kérdeztem egy előadás szünetében a barátnőmet.
- Persze, hogy zöldség. Hát annak tipikusan olyan zöldségesen kesernyés íze van - válaszolt magabiztosan.
- De én szinte biztos vagyok benne, hogy azt tanultuk, hogy az gyümölcs - emlékeztem vissza egy nagyon régi biológia órára.
- Akkor mégis miért lenne a zöldségek között a boltokban? - kérdezte a barátnőm felhúzott szemöldökkel és azzal a tipikus “tök nyilvánvaló” fejjel.
- Jól van, azért én utánanézek - mondtam, és már nyúltam is a telefonomért. Hát íme, ez lett a kutatásom eredménye. 

Zöldség vagy gyümölcs botanikai szempontból

A gyümölcsök és a zöldségek botanikai besorolása elsősorban az adott növény felépítésétől függ. A gyümölcsök a virágokból alakulnak ki, magvaik vannak, és elősegítik a növény szaporodását. A magvak elsősorban a szaporodásban játszanak szerepet, hiszen ha az állatok összegyűjtik a magokat evés közben, majd az emésztés után eljuttatják a talajig, akkor azokból később újabb növények lesznek.  

A magok úgy alakulnak ki, hogy amikor a hímvirág beporozza a nővirágot, a növény egy kis zigótát rejt el a magocskában, amelyet a gyümölcshús véd meg a növekedés során. Ez alól a banán az egyetlen kivétel, ugyanis a banánban nincsen mag, ezért nem is azzal szaporodik. E szerint gyümölcsnek számít például az alma, a barack, sőt még a paradicsom is! Ezzel szemben a növények gyökerei, szárai, levelei és más „kiegészítő” részei, melyek nem tartalmaznak magot, zöldségeknek számítanak. Így tehát a cékla, a saláta és a zeller is. 

Gyümölcs vagy zöldség gasztronómiai szempontból

Ha egy szakácsot vagy egy hétköznapi “konyhatündért”, mondjuk egy nagymamát kérdezünk, akkor a zöldségek és a gyümölcsök definíciója és besorolása egészen máshogy néz ki. A gasztronómiában és a saját konyhánkban is a gyümölcsöket és a zöldségeket elsősorban ízük alapján különítjük el. A gyümölcsök inkább édesek, de lehetnek enyhén savanykásak is. Ehhez szorosan kapcsolódik az előbb említett szaporodás is, hiszen minél magasabb egy gyümölcs fruktóztartalma, annál édesebb és annál több állatot vonz fogyasztásra. A zöldségek ezzel szemben kevésbé intenzív és inkább kesernyés ízzel rendelkeznek.  

tomatoes-3574427_1920.jpgA felhasználást illetően a gyümölcsöket főleg desszertek, sütemények, turmixok, lekvárok és édes ételek elkészítéséhez használjuk, míg a zöldségek főleg salátákba, főzelékekbe, köretekbe, ragukba kerülnek bele, de persze ezeken kívül még sokféleképpen használjuk fel őket. Gondoljunk például a répatortára vagy a tökös-mákos rétesre.  

Jogi vita ebből a hétköznapi kérdésből


Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1893-ban az alapján döntött el egy jogi vitát, hogy a paradicsomot zöldségnek vagy gyümölcsnek tekintik. A vita tárgya egy paradicsomimportőr vállalat volt, ami a paradicsomot gyümölcsként szerette volna elvámoltatni, így mentesülve a zöldségekre kirótt magasabb vámok alól. A bíróság végül úgy döntött, hogy a paradicsom zöldségnek számít, méghozzá azért, mert a konyhában általában zöldségként használják - tehát a bíróság a gasztronómiai értelmezés alapján döntött.

Akkor most jöjjön a nagy gyümölcs-zöldség teszt, melyben megmutathatod a cikkben szerzett tudásodat! A megoldásokat a cikk legalján találod. Ha kész vagy vele, oszd meg az ismerőseiddel az eredményed, és hívd meg őket is a nagy próbatételre. 

zoldseggyumolcs-01.png

Grafika: Váradi Zsófia, Közgazdász

Zöldségből sütemény - Fahéjas-cukkinis kocka

baking-2052_1920.jpg

Hozzávalók:

 • 35 dkg finomliszt
 • 1 csomag sütőpor
 • 1 tk szódabikarbóna
 • 1 ek fahéj
 • 4 db tojás
 • 30 dkg cukor
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 2.5 dl napraforgó olaj
 • 10 dkg dió
 • 1 közepes db cukkini
 • 5 csapott ek porcukor 
 • 1 marék dió

Elkészítés:

1. Mossuk meg a cukkinit, távolítsuk el a magokat, majd reszeljük le.
2. Egy edényben adjuk hozzá a liszthez a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat.
3. Egy másik edényben öntsük a tojásokhoz a cukrot, a vaníliás cukrot és az olajat, majd jól keverjük össze.
4. Miután a diót összetörtük, szórjuk bele a tojásos keverékbe.
5. Következő lépésként forgassuk bele a cukkinit a tojásos masszába, majd a liszteset is.
6. Egy tepsit kenjünk ki margarinnal, vagy tegyünk bele sütőpapírt, és öntsük bele a masszát.
7. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 35 percig.
8. Amikor kihűlt, szeleteljük fel, majd porcukorral és dióval meghintve tálaljuk. 

Gyümölcsből zöldség - Szezámmagos rántott banán juharsziruppal

banana-1448901_1920.jpg

Hozzávalók:

 • 4 db banán
 • 4 evőkanál finomliszt
 • 1 db tojás
 • só ízlés szerint
 • 2 ek zsemlemorzsa
 • 2 ek szezámmag
 • 4 ek juharszirup

Elkészítés:

1. Vágjuk hosszában félbe a banánokat.
2. Panírozzuk be lisztbe, felvert sós tojásba és szezámmagos zsemlemorzsába.
3. Süssük ki forró olajban.
4. Juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

Kvíz megoldások

zoldsegmegoldas-01.png

A nagy zöldség-gyümölcs dilemma - Tedd próbára a tudásod kvízünkkel! Tovább
Túlélőcsomag gólyáknak - Minden, amire a corvinusos tanévkezdéshez szükséged van

Túlélőcsomag gólyáknak - Minden, amire a corvinusos tanévkezdéshez szükséged van

reg_het_tundi-13_jpg.jpgAz elmúlt hetekben sok tartalommal segítettük a kiigazodást az egyetemen. Összefoglaljuk az összes gólyáknak szóló cikkünket, hogy egyben lássátok a legfontosabb tudnivalókat.
Írta és fényképezte: Taxner Tünde

Milyen szabályok vonatkoznak az őszi félévre?

infok.jpg

Készítette: Selmeczi Ádám, Közgazdász

A részletekről az egyetem honlapján lehet tovább tájékozódni. 

 

Hogyan épül fel a tanév?

A 2021-2022-es tanévtől az oktatási hetek száma 13-ra emelkedik, a vizsgaidőszak pedig egy héttel rövidebb lesz. A változás hátteréről Dr Habis Helgával, a Corvinus mesterképzésekért felelős dékánjával beszélgettünk.

Az idei tanév a projekthéttel indult, amiről ebben a cikkben írtunk.

 reg_het_tundi-64_jpg.jpg

Ki az a CUSMAN? - Legfontosabb tudnivalók a Corvinus informatikai rendszereiről

“Az egyetemi hallgatók számára elengedhetetlen néhány alkalmazás és weboldal használata. Bemutatjuk a legfontosabb eszközöket, melyeket gólyaként használnod kell.”

Elveszettnek érzed magad? - Online tanulmányi ügyintézés

“Most kerültél be az egyetemre, és diákigazolványra van szükséged. Hogyan tovább? Ha segítség kell egy tanulmányi ügyben, legyen szó akár Erasmusról, specializációválasztásról, ösztöndíjakról, gyakran az okozza a legnagyobb gondot, hogy nem tudjuk, kihez forduljunk a problémánkkal.” 

Ha szeretnéd megtudni, melyik oldalakat érdemes követned ahhoz, hogy folyamatosan naprakész legyél, és szívesen letöltenéd magadnak az idei tanév időbeosztását, kövesd be a Facebook-oldalunkat!

Kötelező tesi vagy profi csapatsport? - Sportolási lehetőségek

“Ahhoz, hogy felvegyenek egy diákköri sportcsapatba, elegendő a sportág iránti szeretet és lelkesedés. A versenycsapatokban azonban szükséges releváns tapasztalattal rendelkezni, illetve a kiválasztó edzéseken is kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani. Az előírt kritériumoktól függetlenül minden hallgatót arra buzdítunk, hogy próbálja ki magát akár több sportágban, jelentkezzen csapatokba, és induljon versenyeken, illetve vegyen részt egyéb sportrendezvényeken.”

sport.jpg

készítette: Erdős Bianka, Közgazdász

A tanórákon túl - Hallgatói élet a Corvinuson

Szakkollégiumok

“A közösségi pillér leginkább abban különbözik egy diákszervezettől, hogy a legtöbb szakkollégium bentlakási lehetőséget biztosít. A corvinusos szakkoliknak vagy saját épületük van – mint a Heller Farkaslakja vagy a SZISZ felújított épülete a Gellért-hegyen –, vagy valamelyik egyetemi kollégiumi épületben kaptak helyet.”

Mit jelent a kötvál? - Gólyaszótár a legfontosabb egyetemi kifejezésekkel

kollokvium: Más néven vizsga, vagyis számonkérés a vizsgaidőszakban.
Korvó: A Budapesti Corvinus Egyetem rövidített, szleng megnevezése, amely az utóbbi időkben széles körben elterjedt a hallgatók körében.
diákszervezet: Nagyon sok diákszervezet található a Corvinuson, érdeklődési körtől és szakterülettől függően negyvennél is több szervezet közül válogathattok. Közös bennük, hogy mindegyiket hallgatók alapították és működtetik.”

Kínai nyári egyetem, olasz részképzés, amerikai hétköznapok? - Nemzetközi lehetőségek 

“Az úticél kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venned: melyik az az ország vagy régió, ahol szívesen élnél, a szakmai fejlődésed melyik külföldi egyetemen szeretnéd megvalósítani, hosszabb vagy rövidebb szemesztert töltenél-e külföldön, és milyen pénzügyi korlátaid vannak.”

Tényleg volt kocsma a Corvinuson? - Az épületek története

“Fun fact: miután az épület vámházként üzemelt, rengeteg áru érkezett ide és szállítottak el innen. Voltak az épületben vasúti sínek, sőt, a pincébe zsilippel zárható alagutak vezettek a Dunából!”

Hogyan éli túl ennyi növény az aulában? - A zöld fal titkai

“A második zöldfal még nyitottabbá és természetközelibbé tette az egyetem auláját. Ha valaki belép, a szeme rögtön a két óriási, élő szőnyegre téved, amik bástyaként állnak a terem két végében. A zöldfalak működése rafinált és titokzatos. Nekünk sikerült pár titkot felfedni, miközben Flór Miklóssal, a projekt kivitelezőjével beszélgettünk.” 

“Azt a nagy kék könyvet keresem” - Mit kínál idén a Corvinus könyvtára?

“„Ez egy nagyon kellemes környezet, amit szeretnek a hallgatók, de az öt szoba kevésnek bizonyul” – mondja Sági Ildikó. Ezért idén szeptembertől a Gazdálkodástudományi Olvasótermet, vagyis a második emeletet egy közös tanulási térnek tekintik. Folyamatban van egy paravános, blokkokkal elhatárolt terület kialakítása. Hamarosan úgy fogják átalakítani a bútorzatot, hogy kiscsoportokban is lehessen tanulni.”

Milyen a gólyaév a Corvinuson? - Újságírónk személyes élményei

“A beiratkozás a Corvinusra nekem a nagybetűs Élet kezdetét is jelentette. Augusztus végén újdonsült lakótársaimmal ültem a belvárosi albérletünk közepén. A káosz hatalmas volt: mindenféle holmit hagytunk szerteszét a lakás különböző pontjain; az utcáról beszűrődött a nagyvárosi élethez hozzátartozó zaj, és hamar realizáltuk, hogy bizony, ha mi nem főzünk, akkor senki nem rakja majd elénk a vacsorát, mint ahogy az a családi kuckóban annyira megszokott volt.”

Stresszkezelés, tanulás, önállóság - Ezt tanácsolják a Hallgatói Támogatás szakemberei

“Sokan itt szembesülnek először a tanulás szükségességével: nem lehet tovább csak az órán megszerzett ismeretekkel “elevickélni”. Sokaknak érdemes az eddigiektől eltérő módon tanulni, mondják a Hallgatói Támogatás munkatársai. ‘Az egyetemen általánosságban véve a perfekcionizmus helyett a logikai összefüggések ismeretére kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni. Ha túl alaposak vagyunk, és minden tantárgyat tökéletesen szeretnénk teljesíteni, az tanulási problémák sorához vezet.’”

 

Túlélőcsomag gólyáknak - Minden, amire a corvinusos tanévkezdéshez szükséged van Tovább
,,Szakmai és baráti egyszerre’’ – a Corvinus Marketing Mester Társaság elnökével beszélgettünk

,,Szakmai és baráti egyszerre’’ – a Corvinus Marketing Mester Társaság elnökével beszélgettünk

o_zs_0231_wecompress_com_1.jpg

A Corvinuson 50 hallgatói szervezet működik. Hogyan és miért alakulnak meg ezek? Belső motivációról, akkreditációs folyamatról és tanulságokról beszélgettünk Zentai Brigittával.

 

2021.09.13. Írta: Tepfenhart Beatrix, borítókép: Örsi Zsanett

Brigi az első marketing szakos találkozóján döntötte el, hogy szeretne egy saját diákszervezetet alapítani. Ez mára valósággá vált, hiszen 2020 szeptemberében megalakult a Corvinus Marketing Mester Társaság (COMET). Nagy hatással volt rá egy korábbi tapasztalata, amikor ötezer másik egyetemistával közösen létrehozták az Oktondi alapítványt, amelynek egyik alappillére különböző pályaorientációs előadások szervezése volt.

comet.jpg,,Beszélgettem más diákszervezeti vezetőkkel, és jó volt hallani, hogy mennyire motiváltak, amikor ezzel foglalkoznak, és mennyi értéket teremtenek a hallgatóknak.’’ Brigi hozzátette azt is, hogy korábban, alapszakos hallgatóként más szervezetekben kipróbálta magát. Mindenhol megtalálta a helyét, élvezte, hogy egy szuper közösség tagja lehet, és hogy sok új kapcsolatot tud kiépíteni, de a marketing fortélyait nem tudta annyira elsajátítani, amennyire szeretette volna. Épp ezért szeretett volna egy kifejezetten marketing fókuszú diákszervezetet, ahol a közösség és a szakmaiság együtt jár. Ezt igazolja az is, hogy amikor arra kértem, hogy pár szóban jellemezze a COMET-et, azt válaszolta: ,,szakmai és baráti egyszerre’’. 

Ötletében Brigit megerősítette az is, hogy szaktársai nyitottak és lelkesek voltak, többen érdeklődtek az első találkozás után az alapításról.

zentai_brigitta.jpgKép: Zentai Brigitta

,,Miután a nevet kitaláltuk, össze kellett rakni egy Szervezeti és Működési Szabályzatot, amibe minden, a szervezetet érintő információ részletesen szerepel.’’  Az első néhány hónap volt a koncepcióalkotás időszaka, amikor racionálisan végiggondolták a szervezeti működést, és olyan dolgokat vetettek papírra, mint a szervezeti felépítés, a vezetők hatáskörei, a tagfelvétel menete, a tagok jogai és kötelezettségei. A Szervezeti és Működési Szabályzat leadása kulcspontja a diákszervezeti akkreditációnak, csakúgy, mint egy részletes taglista a tagok elérhetőségével és státuszával.

A Corvinus-on több előny is jár az akkreditált diákszervezeteknek: dologi pályázatot adhatnak le, a tagok bizonyos kategóriájú diákszervezetek esetén pedig diákszervezeti ösztöndíjra is pályázhatnak.

Ezzel kapcsolatban Brigi elmondta, hogy az akkreditáció folyamata gyorsan zajlott, nem volt szükség például különböző tárgyalásokra, így aki esetleg játszik a diákszervezet alapítás gondolatával, azt ne tántorítsa el a hivatalos oldala, mert abszolút teljesíthető.

A diákszervezet a Corvinuson tanuló, Marketing mesterszakos hallgatókat fogja össze, nekik teremt lehetőséget a kapcsolatépítéshez és fejlődéshez.

,,A Corvinusos Marketing mesteres hallgatóknak szeretnénk egy közösséget építeni, mindamellett, hogy a marketinges szakmával is ismerkedünk, és networkingelünk a szakmabeliekkel’’ – mondja Brigitta a szervezet céljairól.

Ő maga is marketing mesterszakon kezdett tavaly szeptemberben, most pedig Norvégiában tanul az Erasmus+ program révén. A szervezet vezetőjeként nem kellett választania a külföldi tanulmányok és a szakmai tapasztalatszerzés között, online mindkettőt végezni tudja. A szervezet ötfős vezetőségéből egy másik tag is Erasmuson van, így ők előreláthatólag egész félévben hibrid módon fognak működni, amit plusz kihívásként élnek meg.

Az elmúlt évben sem tétlenkedett a vezetőség. Felépítette a szervezet brandjét, működését, egy alapvető szervezeti kultúrát, illetve 14 fős csapatot alakított ki, akik hármas bontásban tevékenykednek. A szervezeten belül elkülöníthető 3 divízió: HR, Sales és Marketing. A HR terület tevékenysége magába foglalja a felvételi folyamat lebonyolítását és a csapatépítők szervezését,  a Sales csapata partnereket keres, megállapodásokat köt velük, míg a Marketing divízió a különböző online és offline megjelenésekkel foglalkozik.

Az őszi toborzási időszakban mindhárom divízióba várják a jelentkezéseket, hiszen az operatív működés az új tagok felvételével egyszerre fog megkezdődni. Brigi elmondta, hogy az elmúlt egy évben a szervezeti kultúra és egy összetartó csapat kialakítása volt a fő cél, így emellett más tevékenységük nem volt, ami részben a világjárványnak is köszönhető. ,,Eseményeink majd októbertől indulnak be: lesz számos, marketing fókuszú workshop-unk, szakmai, inspiráló előadásaink, ahol a szakma legjobbjaitól nyílik lehetőség tanulni és folytatjuk a csapatépítőket is’’ – foglalta össze Brigitta, hogy mire készülnek ősszel.

b_b_9_3.jpg

Kép: Burkus Brigitta, Közgazdász

Amikor az elmúlt egy év kihívásairól érdeklődtem, akkor természetesen felmerült a Covid-19 miatt kialakuló motivációvesztés.

,,Van olyan tag, akivel személyesen még nem is találkoztam, és ez nagyon nehéz. Az online munka és meetingek mellett hiányzik az, hogy együtt nevetünk, vagy csak kávézgatunk egyet, mert nagyon sokat ad egy-egy ilyen együttlét.’’

A szervezet összes tagja nagyon várja már a tanév kezdetét, hiszen talán több alkalom lesz a személyes együttlétekre, illetve remélhetőleg jóval nagyobb közösség fogja alkotni a COMET-et.

A COMET őszi tagfelvétele szeptember 20-án indul, és szeptember 25-ig várják a CV-k beérkezését a bce.comet.hr@gmail.com e-mail címre. Ezt követően egy interjúra hívják be a jelentkezőket október 1-ig, ezek hibrid módon zajlanak. Minden olyan Marketing mesterszakos hallgató jelentkezését várják, akik fejlődni szeretnének és jó csapatjátékosok.

Brigi kiemelte, hogy egy diákszervezet alapításából és vezetéséből sok mindent lehet tanulni. Épp ezért bíztat mindenkit, aki elkötelezett egy ötlet mellett, hogy vágjon bele hasonló projektbe.

,,Ha hisztek az álmotokban és szenvedéllyel tesztek is érte menni fog!’- mondja Brigitta.

,,Szakmai és baráti egyszerre’’ – a Corvinus Marketing Mester Társaság elnökével beszélgettünk Tovább
Csokifesztivál, Margaret Island album, Szerelmek városa a Vígben - Heti kulturális ajánló

Csokifesztivál, Margaret Island album, Szerelmek városa a Vígben - Heti kulturális ajánló

Kult köz 37. hét (szeptember 13-19.)

borito2.jpeg

Friss ifj. Vidnyánszky rendezés a Vígben, új Simon Márton kötet és Margaret Island album, filmek vásznon és kiállítótérben, és egy nagyon édes hétvége  - kulturális programajánló a szeptember 13-ai hétre.

 

Borítókép: Margaret Island koncert (fotó: Kércz Dorci)

197823669_585780792407214_2683848642651617547_n_1.png

Írta: Belayane Najoua 

Szerelmek városa

Koncert, pantomim, musical, stand up comedy, táncest, mozi, diszkó -  mindez egyetlen olyan színházi előadásban, ami ugyanolyan őrült, mint a világunk. A Vígszínház legújabb előadása egy új korszakot nyit meg a színházi élményben, mind a technikát, mind az előadásmódot tekintve.

A Szerelmek városa című darab ősbemutatója 2021. szeptember negyedikén volt. A darab cselekménye egy nőről és négy férfiról szól, de a háttérben sokkal komolyabb témák is felmerülnek, úgy mint a színházak jövője, a magyar politika, a szerelem örökérvényű kérdései, és a globalizált világ fejlődésének haszontalansága. A három felvonásos darabban mozivászon méretű kijelzőket és füstbombákat használnak, interaktívan bevonják a nézőket, és Wunderlich József olyan koncertet ad a színpadon, hogy azt még Bon Jovi is megirigyelné. Mindezekkel a jellemzőkkel és egy személyes élménnyel a hátam mögött kijelenthetem, hogy talán ez lehet az az előadás, ami a kicsalogatja az online világból az összes generációt - beleértve az közösségi média kultúrájában felnőtt Z generációt is.

irodalmi_aj.png

Írta: Kércz Dorci

“A hang a fejemben, és aki hallgatja. / Egyik sem én.” - új Simon Márton kötet

Megjelent Simon Márton, a Dalok a magasföldszintről, a Polaroidok, és a Rókák esküvője szerzőjének negyedik - eddig talán a legszemélyesebb hangvételű - verseskötete, Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni címmel. Az élénkpiros borítón Orr Máté festőművész egyszerre bizarr és harmonikus, szürreális mégis valóságos képe, előszóként pedig egy Sylvia Plath idézet fogad. Majd jönnek a versek, összesen - igen, megszámoltam - harminchét: harminchét univerzumban merülhettem el a metrón, az utcán, az ágyban, és természetesen a konyhában olvasva.

A versek nagyon történetszerűek, erős képi világú, kiragadott filmjelenetekhez tudnám őket hasonlítani, amelyek egyidejűleg zavarba ejtők és bensőségesek - talán épp ezért tudunk velük azonosulni. A kötet címadó verséhez, illetve az Egyedüllét szabályai-hoz lapoztam a legtöbbször vissza, főként a bennük megjelenő önreflexivitás, a múlton való merengés, a nem talált szavak és a furcsán megnyugtató melankolikus hangulatuk miatt.

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Írta: Klisóczki Fanni

XI. Frankofón Filmnapok - végre a mozikban

Les Journées du Film Francophone en salle! A Frankofón Filmnapok során összesen 15 alkotásra - vígjátékokra, fesztiválfilmekre, romantikus játékfilmekre, drámákra és restaurált klasszikusokra - várják a filmszínház rajongóit szeptember 14 és 19 között.

Hogy ne maradj le semmiről, mindenképp csekkold a teljes programfüzetet. A jegyár 1000 és 1600 Forint között mozog, így egyetemistaként is kifejezetten pénztárcabarát élménynek mondható. A programot az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Art+ Cinema és a Francia Intézet rendezik.

Édes Napok Budapest - az év legédesebb hétvégéje

“A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét…” - Gombóc Artúr, eljött a te napod! Szeptember 17 és 19 között a Szent István Bazilika előtti tér csokoládéba és édességbe burkolózik.

Az Édes Napok Budapest Európa 4. legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható édesszájúaknak kedvező rendezvénye. A gasztrofesztiválon egymás mellett dicsőítik a desszerteket a kézműves manufaktúrák és a nagytermelők, hogy különlegességeikkel levegyék lábukról a látogatókat.

Pénteken és szombaton 10-től 22 óráig kóstolhatod meg a finomságokat, míg vasárnap egy órával kevesebb időd lesz habzsolni, ugyanis 21 órakor bezár a bazár.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1.png

Írta: Taxner Tünde

Hol marad az én történetem?

Az enyém valahol a Margaret Island dalokban. Gimis korom óta sok élethelyzetben végtelenítve hallgatom őket, úgyhogy alig vártam az új albumot is, ami szeptember elején jelent meg. A dalok fő témája eddig is a szerelem volt, de most sokkal konkrétabb történetek és vallomások is tetten érhetők a szövegekben. Én mindig élvezem az elvontságot, amikor belegondolhatom magam a dalszövegekbe. A Hét Évig Tart című dal konkrétsága és egyszerűsége például meglepett, és még ízlelgetem ezt a Margaretet. Ahogy a fiúk erőteljesebb vokálozását és Törőcsik Kristóf szóló számát, a Miért Vagyok Veled-et is.

Egyben is érdemes meghallgatni az albumot, de én az újabb gyöngyszemeket külön biztos többször meg fogom. Bizonyos dalokat rongyosra, hiszen a kérdés mindig ez:

Hol marad az én történetem?

kiall_aj.png

Írta: Tóth Franciska

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

Idén százhúsz éve, hogy bemutatták A tánczot, az első magyar filmet, ami megrendezett jeleneteket is tartalmaz. Az évforduló alkalmából a magyar filmtörténetet, annak szereplőit és sajátosságait bemutató kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban.

A tárlat kronologikus sorrendben, történelmi kontextusba helyezve veszi végig a magyar filmipar legfontosabb eseményeit. Megtudhatjuk, hogy mely filmstúdiókban kezdődtek a forgatások, és azt is, hogy mikor váltotta a némafilmet a hangosfilm. A kiállítás elkalauzol minket a huszadik század különböző korszakaiba az azokra jellemző műfajokon és témákon keresztül, továbbá emléket állít a külföldön befutott, de magyar származású alkotóknak is. Az áttekintés a magyar film legnagyobb hazai és nemzetközi sikereivel zárul: gondoljunk csak az elmúlt pár év Oscar-díjas filmjeire, a Saul fiára és a Mindenkire!

Grafikák: Nagy Dávid

 

Csokifesztivál, Margaret Island album, Szerelmek városa a Vígben - Heti kulturális ajánló Tovább
„Azt a nagy kék könyvet keresem” – Mit kínál idén a Corvinus könyvtára?

„Azt a nagy kék könyvet keresem” – Mit kínál idén a Corvinus könyvtára?

konyvtar-2_jpg.jpg

A könyvtár egy igazi tanulási csomópont, ami újra teljes nyitvatartásban várja a hallgatókat és az oktatókat. Az idei újdonságokról, szabályokról és a gólyák első lépéseiről Nagy Zsuzsannával, a könyvtár főigazgatójával és Sági Ildikóval, olvasószolgálati könyvtáros osztályvezetővel beszélgettünk.

2021. 09. 10. Írta: Taxner Tünde, képek: Burkus Brigitta

Egyszerre csöndes és beszélgetős tanulási tér 

A könyvtárakban még a kötelező olvasmányokat is lábujjhegyen osonva kell megkeresni – él sokunk fejében az elképzelés. A Corvinus könyvtára azonban idén szeptembertől új lehetőséget kínál a hallgatóknak. „Szeretnénk népszerűsíteni a hallgatók körében, hogy a könyvtár egyik fontos funkciója a tanulási tér” – mondja Nagy Zsuzsanna, a könyvtár főigazgatója. A csendes terek mellett arra törekednek, hogy legyen egyre több olyan tér, ahol csoportosan is lehet tanulni. 

Erre vannak a konzultációs szobák, amiből öt működik jelenleg. Legalább három főre lehet őket ezen az online felületen lefoglalni. Minden szoba televízióval és filctollas táblával felszerelt, tehát lehet közösen készülni a prezentációkra.

inkedkonyvtar_fejlec_li.jpg

A könyvtárról a központi honlapon lehet tájékozódni, ott frissülnek az adatbázisok és a képzések. A könyvtár aloldala a legkönnyebben a kezdőlap bal felső sarkában található könyv ikonnal érhető el (lásd a képen).

konyvtar-4_jpg.jpg

„Ez egy nagyon kellemes környezet, amit szeretnek a hallgatók, de az öt szoba kevésnek bizonyul” – mondja Sági Ildikó. Ezért idén szeptembertől a Gazdálkodástudományi Olvasótermet, vagyis a második emeletet egy közös tanulási térnek tekintik. Folyamatban van egy paravános, blokkokkal elhatárolt terület kialakítása. Hamarosan úgy fogják átalakítani a bútorzatot, hogy kiscsoportokban is lehessen tanulni. 

"Most csendes tanulásra van kijelölve az első emeleti olvasó és a folyóiratolvasó. A második emeleti nagy olvasó lesz a beszélgetős, közösen tanulós rész” – mondja Nagy Zsuzsanna. Sági Ildikó hozzáteszi: „Lehet beszélgetni, de úgy, hogy egymás munkáját ne zavarják. Számítunk a hallgatók önszabályozására, hogy tekintettel legyenek egymásra."

További újdonság, hogy az üvegfalú Akvárium termet visszakapta a könyvtár. Ott könyvtári programok, képzések lesznek, és hallgatói szervezetek is igényelhetik rendezvénycélokra. Alapvetően hallgatóknak tartott rendezvényeknek tudnak otthont adni, amit e-mailben kell egyeztetni a könyvtárral.

Aktuális járványügyi intézkedések és nyitvatartás:

- maszkviselés: nem kötelező, de ajánlott

- távolságtartás: ajánlott, az ülőhelyek ennek megfelelően kerültek kialakításra

- teljes nyitvatartási időben várják a hallgatókat: 

       - hétfő-péntek: 8:00-21:00

       - szombat 10:00-16:00

- a vizsgaidőszakban meghosszabbított nyitvatartást terveznek: szombaton nem zárnak majd be délután

Online és személyes képzések 

„A hagyományos könyvtári tevékenységek mellett két fő iránya van a könyvtárosok munkájának: az egyik a tanulás és az oktatás támogatása, a másik pedig a kutatástámogatás” – mondta nekünk tavaly a könyvtár főigazgatója, és ez azóta sem változott. A könyvtár a kölcsönzés és a tanulási tér biztosítása mellett képzéseket is nyújt a gólyáktól kezdve minden képzési szinten tanulóknak és az oktatóknak egyaránt. A tréningek a járványhelyzet alakulásához igazodva személyesen vagy online lesznek. Jelenleg hibrid rendszerben indítják a képzéseket. 

A kiscsoportos tréningeket személyes konzultációk is követhetik. A Writing Center nevű menüpontban lehet tájékozódni az aktuális kurzusokról. Sokan jönnek oda hozzájuk, hogy „azt a nagy kék könyvet keresik”, ezért gólyáknak is szeretnének segíteni eligazodni. Például ezekkel a kurzusokkal:

- „Guglizni, vagy nem guglizni” – a téma szerinti keresés

- „Így írtok ti” – Tippek a beadandó megírásához

- „Ctrl c – Ctrl v”: Hivatkozásokról, plágiumról

Kezdő lépések gólyáknak

A gólyák bármikor jöhetnek nyitvatartási időben beiratkozni a könyvtárba. Automatikusan bekerülnek a rendszerbe, ezért csak egy személyazonosságot igazoló okmányt kell megmutatniuk, és ott helyben kinyomtatják nekik a kártyájukat. A kártyát utána minden alkalommal fel kell mutatni, amikor belépnek a könyvtárba. A kártyadíj 1000 forint, amit Neptunon keresztül kell kifizetni. A könyvtár írja ki a tartozást nagyjából egy héten belül.

A könyvtárban most már semmit nem lehet készpénzzel kifizetni, a késedelmi díjat is Neptunon keresztül kell intézni. A külsősök számára kártyás fizetést biztosítanak. 

konyvtar-1_jpg.jpgA könyvtárban önkiszolgáló kölcsönzés működik, a terminálokkal visszaadni és kölcsönözni is lehet. Azonban, ha valaki siet, vagy éppen nincsen nyitva a könyvtár, akkor a könyvtár előtt található dobozba is bedobhatja a könyvet. Ekkor nem kerül le azonnal automatikusan a nevéről a könyv, csak miután a könyvtárosok a dobozt kiürítették.

Folyamatosan frissülő adatbázisok

A könyvtár lehetővé teszik az egyetemi polgárok számára, hogy akár helyben a számítógép termekben, akár otthonról VPN-kapcsolat segítségével több nemzetközi és hazai adatbázisban kutassanak. 

„Jelentős bővülés most az ORBIS nevű nemzetközi cégadatbázis” – hívja fel a kutatók figyelmét Nagy Zsuzsanna. Nagy előrelépés az is, hogy már a Közgazdasági Kutatóintézet adatbázisához is hozzá lehet férni a Corvinuson. Az egyetemen található egyéb adatbázisokat is összegyűjtötték. „Ezt azért alakítottuk ki, mert elszórtan tanszékeken, intézményekben voltak olyan előfizetések, amikről az egyetemi közösség nem tudott”. Nagy Zsuzsanna elmondta, céljuk, hogy összegyűjtsenek mindent, és a vételek inkább központilag, egyetemi szinten történjenek meg. 

konyvtar-3_jpg.jpg

Az összes adatbázis megtalálható a honlapon, de nemcsak egyenként, hanem egyszerre többen is lehet keresni: erre való a szuperkereső. Vannak próbahozzáférések is, most éppen Oxford és Financial Times adatbázisokat próbálnak ki. „Ezekre nem fizettünk elő, hanem a cégek biztosítanak próbaidőt, hogy az intézmények kipróbálhassák. Jó esetben annak alapján döntünk, hogy milyen használati statisztika mutatkozik” – mondja a főigazgató.

„Azt a nagy kék könyvet keresem” – Mit kínál idén a Corvinus könyvtára? Tovább
Amikor Budapest a lábaid előtt hever - Kikapcsolódás mindenek felett a város legjobb rooftop bárjaiban

Amikor Budapest a lábaid előtt hever - Kikapcsolódás mindenek felett a város legjobb rooftop bárjaiban

kepernyofoto_2021-09-08_22_04_04.pngDíjnyertes borok, titkokat rejtő koktélok, aranyozott liftek, kézműves italok és mérhetetlen elegancia vár minket a város felett, Budapest tetőteraszain.

2021. 09. 09. Írta: Belayane Najoua, Borítókép: Pixabay

Képzeld el, hogy egy fárasztó és stresszes nap után, egy gasztronómiai műremekkel a kezedben nézed az eget, melyet lassan vörösre festenek a lenyugvó nap sugarai. Budapest egy eddig ismeretlen arcát mutatja, és ebből az új perspektívából úgy érzed, hogy minden lehetséges. Ha nem is a világ, de Budapest biztosan a lábaid előtt hever.

- Nos, megtalálták a titkokat? - kérdezi tőlünk a The Duchess pincére, miközben Budapest felett lebegünk. Egymásra nézünk a barátnőmmel, hogy vajon milyen titkokról van szó.

- A titkokat? - kérdezem a pincértől - A koktélokban?

- Igen. Ennél - mutat rá az előttem lévő koktélra - a jeget nézze meg kicsit jobban. 

Közelebb hajolok a jéghez, és akkor veszem észre a jégbe faragott kulcsot. Az elegancia csodálatos megjelenése a legapróbb részletekben. 

- Az ön koktéljánál pedig a pohár szélén van az egyik titok - mutat a barátnőm poharára. 

A kezébe fogja a poharat, és megpörgeti maga előtt. 

- A kis ikonok? - kérdezi fellelkesülve a pincértől.

- Igen, az az egyik - feleli neki.

- És a másik? 

- Arra magától kell rájönnie - mondja a The Duchess pincére, és tovasétál. Mi persze rögtön a titkok nyomába eredünk. Madárként szállva fedezzük fel Budapest elrejtett, újonnan nyitott és leghíresebb rooftop bárjait.

 

St. Andrea Wine&Skybar - Minőség és dicsőség

st_andrea_jpg.jpgKép forrása: St. Andrea 

A magyar építészet 1000 éves történetének bemutatása „három dimenzióban”: gin, szederlikőr, stout szirup, citromlé és cherry blossom tonic. Most akkor egy épületről van szó, vagy egy koktélról? - kérdezhetnénk jogosan. A válasz pedig egyszerű: mindkettőről. 

A St. Andrea Borászat skybarjában olyan koktélokat ihatunk, melyeket Budapest nevezetességei ihlettek. A Budai Vár (Buda Castle) koktéljában konyak rejtőzik, a Szabadság szobor (Statue of Liberty) ihlette italt a kávézaccal fuzionált vodka és a vetiver likőr bolondítja meg, míg a Filozófusok kertjében (Garden of Philosophers) a kajszibarack pálinka késztet ellazult gondolkodásra, miközben a lábunk alatt nyüzsgő Vörösmarty teret nézegetjük. Habár Budapesten egyre több rooftop bár található, a St. Andrea Wine&Skybar egyedisége a minőségben rejlik. A St. Andrea ugyanis a saját borászatából származó borokat szolgálja fel. 

Ráadásul az Egri borvidéken található borászat Nagy Eged-dűlő Egri Bikavér Superior 2017 bora idén kiemelkedően magas pontszámot kapott a nemzetközi Decanter versenyen, így bekerült a világ legjobb 50 bora közé, ami nagy dicsőséget jelent nemcsak a borászatnak, hanem a magyar borgasztronómiának is. 

 

Személyes élmény: Mi H.O.P.-ot, azaz Parlamentet (a képen balra) és a Vajdahunyad várát (a képen jobbra) ittunk. A Parlament koktél alapját a genever holland gin adta, amit a komló-ananász víz és a kardamom szirup tette különlegessé. Aki szereti az édes-savanyú ízvilágot, annak nagyon ajánljuk. Aki pedig inkább a kicsit gyümölcsösebb ízekre vágyik, a Vajdahunyad vár koktél jó választás.

 

Monkey - Bazárok és barátok

A Monkey bár idén nyitotta meg kapuit a felújított Várkert Bazárban. A bár két különleges eleme a széles ginválaszték és a kézműves sörök - meg persze az instaready panoráma. A Gin & Tonik Bárban tizenegyféle gin közül választhatunk, amihez különleges ízű tonikok is járnak. A sörrajongóknak pedig az angol sörtől kezdve az amerikain át a magyar kézművesekig szinte minden folyik a csapból. A hely újhullámos hangulata miatt szuper kikapcsolódás lehet egy nehéz egyetemi vagy munkanap után. 

 

The Duchess - Garancia az elegancia

A Klotild-paloták közül néhány hónapja már a déli épület is felújítottan magasodik a pesti oldal fölé. Az épületeket Mária Klotild főhercegnőnek köszönhetjük, aki a 20. század elején férjével együtt pályázatot írt ki a két palota (Klotild és Matild) megépítésére. A főhercegnő a kor legnagyobb művészeit kérte fel e két ékszerdoboz megálmodására - az üvegablakok Róth Miksa műhelyében készültek, a cserépkályhákat a pécsi Zsolnay gyárból szállították. A negyvennyolc méter magas tornyokat a főherceg koronájának felnagyított másolata díszíti. 

A déli palota, azaz a köznyelvben Matildnak nevezett épület felújítását nemrég fejezték be. Ma szállodaként üzemel, illetve az alsó részében az újonnan nyitott Spagot, míg a tetején a The Duchess rooftopot találjuk, melynek titokzatos világába most mi is bepillantást nyerhettünk. 

img_2640.jpg A bárba lépve a Lánchídhoz hasonlóan két állat őrködik a bejáratnál - a zsiráfok tökéletesen keretbe foglalják a bár belsejében kialakított koktélospultot. Amikor kivezetnek minket a teraszra, csodálatos látvány fogad. A bárból egy teljesen új nézőpontból figyelhetjük meg a várost. Az Erzsébet híd fölött lebegve a Matild palota, a Nagyboldogasszony templom és a Kossuth Lajos út másik oldalán található Klotild paloták tornyai vesznek körbe minket. Leülünk, és pár percig csak gyönyörködünk a látványban és a visszafogott eleganciában. Majd odajön hozzánk a mosolygós pincér, és nagy nehezen kiválasztjuk a két koktélt, melyek, mint kiderült, titkokat és meglepetéseket rejtenek.

kép: Belayane Najoua

Személyes élmény: A választásunk végül a Duchess Sour-ra és a Wa Gwan-ra esett. Az előbbi alapja egy New York Sour, melyben a bourbon whiskey, a tej és a cukor keverékéhez Benedek Pinot Noir-t kevernek. A rózsaszín ital, tetején a virággal, a púderes angol hölgyek délutánjait idézi fel, a 21. századra értelmezve. A Wa Gwan koktél ízét a citrusos mix és a pirított mandula teszi igazán különlegessé, melyhez egy rumos whiskey-s alap társul. A cikk elején említett harmadik titkot pedig a pincérnek kellett felfednie, mert mi akárhogy kerestük, nem jöttünk rá. “A harmadik titok pedig a szeretet” - néz ránk mosolyogva. Ez Budapest legújabb rooftop bárja, a The Duchess.

 

Leo rooftop - Vacsorára panoráma

Budapest összes rooftop bárja közül a Leo rooftop bár tudhatja magáénak az egyik legszebb panorámát, nemhiába ennek a helynek van a leggyakrabban használt hashtagje Instagramon. A bárnak van alsó része, ami inkább étteremként szolgál, míg fent az alkoholos italok kerültek előtérbe. A St. Andreához hasonlóan a koktélok itt is olyan különleges fantázianevekkel vannak ellátva, mint a Vénusz, a Hold, a Jupiter és a Szaturnusz. És, ahogy az utolsó koktél mottója is mondja, a bárban megérkezhetünk az abszolút szemlélődés világába, ahol nem kell semmit csinálnunk, csak élvezni fővárosunk csodás látványát. Kinek ne lenne ez elég?

budapest-267671_1920.jpg

360 bar - Események és neonfények

A 360 bar az Andrássy út legmagasabb épületének tetején található. A nevéből eredően, amikor felérünk a Párizsi Nagyáruház melletti lifttel a bárba, 360 fokos panoráma fogad. A 360 rooftop bár az egyetemi korosztály és baráti társaságok kedvelt helye, mivel a nyári szezon alatt rengeteg eseményt szerveztek - voltak koncertek, funky estek és secret gardenek is. A téli szezon alatt pedig előjönnek újra a tavalyi év egyik legfelkapottabb éttermi kiegészítői, az igloo-k. Ezek az átlátszó félgömbök minden vendégnek egy-egy külön világot nyújtanak, miközben nem veszik el a rooftop bárok különlegessége:

 a pillanat, amikor egy koktéllal a kezünkben lenézünk a városra, és úgy érezzük, hogy miénk a világ. 

Amikor Budapest a lábaid előtt hever - Kikapcsolódás mindenek felett a város legjobb rooftop bárjaiban Tovább
Tanórák, diákszervezetek és nyelvvizsgaközpont – Milyen nyelvtanulási lehetőségek vannak a Corvinuson?

Tanórák, diákszervezetek és nyelvvizsgaközpont – Milyen nyelvtanulási lehetőségek vannak a Corvinuson?

image_12.png

Egyre nagyobb szükség van az idegen nyelvekre a felsőoktatásban és a munkában egyaránt. Elhoztunk nektek, milyen nyelvtanulási opciók vannak az egyetemen.

2021. 09. 07. Írta: Hegedüs Kata

A cikk tartalma:

 • ESN, AEGEE
 • American Corner
 • Corvinus Idegennyelvi Oktató- és Kutatóközpont (IOK)
 • Corvinus Nyelvvizsgaközpont
 • Üzleti szaknyelv trénerprogram

A Corvinus egyik célja, hogy az egyetem hallgatói a mindennapi életben, a tanulmányok – különös tekintettel az Európai Unió felsőoktatási térsége nyújtotta lehetőségekre – a szakmai gyakorlatok és a munkavégzés során, tárgyalóképes, időtálló szóbeli és írásbeli idegen nyelvi készségeket alakítsanak ki és fejlesszenek korszerű módszerekkel, reális időkeretben. Nyelvtanulási célokra többlehetőséget is biztosít az egyetem.

ESN, AEGEE

Az Erasmus Student Network diákszervezet tagjai az egyetemre érkező Erasmusos és tengerentúli diákokat koordinálják, támogatják őket az érkezésük és az ittlétük során. Az ESN diákszervezet lehetőséget nyújt nemzetközi kapcsolatok kiépítésére és idegen nyelvek gyakorlására.

“Rengeteg nemzetközi barátság indul az ESN segítségével” - olvasd el interjúnkat az ESN-ről!

Az AEGEE a Corvinus legnépesebb diákszervezete, és egyben Európa egyik legnagyobb ifjúsági szervezete. A külföldi programok mellett tagjaik a szervezet helyi életébe is bekapcsolódhatnak. A diákszervezethez csatlakozva Európa megismerése mellett gyakorolhatod az idegen nyelveket is.

b_v_0113_4.jpg

Kép: Bera Viktor, Közgazdász

American Corner

Az amerikai külügyminisztérium által létrehozott American Spaces program budapesti irodája az American Corner Budapest a digitális kor kihívásainak megfelelő, high-tech felszereltségű oktatási, kulturális és információs központ, ami a Corvinus Egyetemen található. A program irodája ingyenesen látogatható és kulturális célú programsorozatot kínál, amely a modern technika kihívásainak megfelelő készségek fejlesztését célozza. A hangsúly a prezentációkon, interaktív előadásokon, workshopokon és táborokon van.

IOK 

A Corvinus Idegennyelvi Oktató- és Kutatóközpont (IOK) tíz nyelvből biztosít a hallgatók számára magas szintű nyelvtanulási lehetőségét a szakmai nyelv területén is. A központ oktatóinak hallgatói minősítése jó támpontot nyújt ahhoz, hogy a nyelvórák tényleg hatékonyan készítsék fel a hallgatókat a nyelvvizsgára. A legtöbb nappali tagozaton tanuló hallgató térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget kap a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgák számától függő órakeretben, a képesítési vagy a kimeneti követelmények alapján.

“Az online oktatás ellenére a német idegen nyelvű kurzus interaktív és gördülékeny volt. A felsőfokú német órák nagyban hozzájárultak a német nyelvvizsgám sikeres letételéhez" – meséli Csillag Dalma, volt corvinusos hallgató.

Corvinus Nyelvvizsgaközpont

A Corvinus Egyetemen található Nyelvvizsgaközpont a nyelvvizsga letételéhez nyújt segítő kezet, hiszen a legtöbb diploma megszerzéséhez jelenleg szükséges egy B2-es nyelvvizsga. A Corvinus nyelvvizsgák teljes értékű nyelvvizsgaként használhatóak felvételinél, diplománál, nyelvpótléknál, és természetesen elfogadják őket álláskeresésnél is.

o_zs_0020_1.JPG

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

A nyelvvizsgákat a 14. életévüket betöltött személyek tehetik le. Az egyetemen összesen hét idegen nyelvből lehet alap-, közép- vagy felsőfokon vizsgázni. A szaknyelvi kínálatban pedig a közgazdasági és a nemzetközi kapcsolatok vizsga szerepel.

Ismerd meg Dr. Dévényi Kingát cikkünkből, aki arabot tanít a Corvinuson.

A gazdasági és nemzetközi szakokon tanuló hallgatóknak  gazdasági szaknyelvvizsgát kínál az egyetem angolból, arabból, franciából, németből, olaszból, oroszból, portugálból, spanyolból, valamint a külföldiek számára magyar nyelvből is elérhető vizsga. A nemzetközi kapcsolatok szaknyelvvizsgái angolból, franciából, németből, olaszból, oroszból és spanyolból tehetők le.

Barla-Szabó Zsófia, a Közgazdász szerkesztőségi tagja angol szakmai nyelvvizsgát tett gazdaságból a Székesfehérvári Campuson.

“Felkészülésre tökéletes a Topic by Topic és a Test by Test átlapozása, engem semmi meglepetés nem ért. A vizsgáztatók nagyon korrektek és kedvesek voltak. A vizsgát nem tartom sokkal nehezebbnek egy általános B2-től, szerintem ha valakinek megvan a középfokú vizsgája, minimális rákészüléssel könnyen leteheti ezt is”.

Üzleti szaknyelv tréner program

Az Üzleti szaknyelvi tréner program, egy egyéves szakirányú, diplomát adó angol és német nyelvű képzés, melyre alap- és mesterdiplomával rendelkező nyelvtanárok, valamint gazdasági vagy magas szintű nyelvtudással rendelkező más diplomások jelentkezhetnek. A továbbképzés lehetőséget nyújt a korábban szerzett ismeretek és készségek továbbfejlesztésére. A tréner program gazdasági szaknyelvi oktatást ad, illetve a célnyelven tartott interaktív tréningekkel és gyakorlattal oktatja a diplomásokat. A program kiszélesíti a közoktatásban, a felnőttképzésben és az üzleti szférában való elhelyezkedés lehetőségét.

Tanórák, diákszervezetek és nyelvvizsgaközpont – Milyen nyelvtanulási lehetőségek vannak a Corvinuson? Tovább
Limonádétúra, Budapest100 és Belső Napfény - Kultúra a jövő hétre

Limonádétúra, Budapest100 és Belső Napfény - Kultúra a jövő hétre

Kult köz, a Közgazdász Online kulturális ajánlója

borito_kult_koz.jpg

Az imprószínház és a pszichológia találkozása, a karanténidőszak feldolgozása dalokban és tandembiciklizés a Szabadság hídon - kulturális programok és ajánlók a szeptember 6-ai hétre.

Borítókép: Életszépítők.hu, Álljon meg egy novellára! 

197282036_1378018535925942_8137932546078645855_n_1.png

Podcastajánló - Tóth Franciska

Álljon meg egy novellára!

A korábbi évekhez hasonlóan a JCDecaux a Telekommal együttműködve idén is novellapályázatot hirdetett. A Grecsó Krisztián által elnökölt zsűri több ezer alkotás közül választotta ki azt a húsz művet, amely visszaköszönhet Budapest és más nagyvárosok buszmegállóinak plakátjain.

Idén először a nyertes pályázatok podcast és videó formájában is elérhetőek. A novelláknak a szintén zsűritag Vecsei H. Miklós, valamint Pesák Ádám színész és Kiss Flóra énekesnő adnak hangot. Akit érdekel, hogy mely három novella kerülhetett a dobogóra, illetve, hogy melyik nyerte a különdíjat, a honlapon megtekintheti az eredményt.

 A döntős történeteket podcast formájában itt lehet meghallgatni. 

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1.png

Zeneajánló - Taxner Tünde

Találd meg a belső napfényt!

Szeder egyszerre cserfes, cseles és csodás. Mármint nem a gyümölcs, hanem Szeder-Szabó Krisztina énekesnő, dalszerző, akinek nyár végén jelent meg új kislemeze. A szókimondásáról, egyedi zenei világáról és merész hajlításairól ismert művész Feri fenekétől a belső béke megtalálásáig jutott az elmúlt években. A karanténidőszak tanulságait nem hallottam még ennél érzékenyebben és lelkileg mélyebben senkitől. 

szeder.jpg

Kép: Szeder, forrás: Lángoló.hu

Hallgasd meg te is a Belső Napfény című EP-t, ha harmóniára, lelassulásra és költői szövegekre vágysz!

197823669_585780792407214_2683848642651617547_n_1.png

Színházi ajánló - Elblinger Éva

Hol vannak a határaink? - Az imprószínház és a pszichológia találkozása 

Nem egyszerű megtalálni a határvonalat bizonyos helyzetekben. Szükséges az énidő? Mi az ideális határvonal a munka és a magánélet között? Hányszor mondunk igent olyan ajánlatokra, amikre szívünk szerint nemet mondanánk? Mikor és hogyan érdemes meghúznunk a határainkat? 

Beszélgetés Almási Kittivel, klinikai szakpszichológussal a határhúzásról, az egészséges határtartásról, amihez a Momentán Társulat táncmozdulatokkal improvizál az adott közönség ötletei alapján, ahol felmerülhetnek olyan témák, mint a munkahely, a magánélet, a párkapcsolat, a család, a hétköznap és az ünnepnap. Fröccs előadás szeptember 9-én az Impróban.

Tasnádi István: Kartonpapa - A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné közös produkciója

Minden családban vannak furcsa figurák és kényes témák. Tasnádi István Kartonpapa című darabja egy hétköznapi családban játszódik, ahol az asztalnál ülve szép lassan minden darabjaira hullik: házasság, szülő-gyerek kapcsolatok. A politikai parabolában egy családon belül mutatják be a mai Magyarország viszonyait.

A Nézőművészeti Kft. és Szkéné szeptemberi 12-i előadására még vannak elérhető jegyek. A szeptember 13-i előadás után pedig közösen lehet gondolkozni, vitatkozni, játszani a produkció által felvetett témáról, azaz a hatalmi szerkezetek újratermelődéséről. Erre a programra regisztrálni nem szükséges, és azokat is várják, akik nem aznap látták az előadást.

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Kulturális programajánló - Klisóczki Fanni

Standby/Túl… - szabadtéri kiállítás az Andrássy úton

A lehulló falevelekbe burkolózó szeptemberi utcákat róva az Andrássy útonnegyven kortárs mű reprodukcióját csodálhatod meg. Az alkotások között festőművészek és fotósok munkáinak időjárásálló lemeznyomataival találkozhatsz. A kiállítás fő motívumai a fény, az élet, a szellem és a bizakodás, melyek együtt igyekeznek jókedvet, derűt adni számodra.

Ha nem lenne elég a sétából, úgy a Kodály köröndtől csupán négy perc gyalogútra található az Eucharistia tablókiállítás, ami a magyar történelem évszázadait demonstrálja műtárgyak és műalkotások fotóinak segítségével. Részletesebb információk a linken találhatóak.

Budapest100 - Újratervezés

Szeptember 11-12-én immáron 11. alkalommal rendezik meg a Budapest100 programját, mely a járvány utáni élet reményeit erősítve, a világháborúk után épített és újraépített házakat mutatja be a lakosok és dolgozók vezetésével. Az Újratervezés során több, mint negyven épület nyitja meg előtted a kapuit. A programról bővebben a honlapjukon olvashatsz.

210949820_499061708029133_6848147501387509066_n.png

Limonádétúra - variációk két kerékre (vagy négyre) - Kovács Máté

Nincs jobb páros program annál, mint kétkeréken szelni a várost. Tandembiciklin persze. De mi történik akkor, ha a Szabadság híd nevét szabadon értelmezi a lánc, és ledobja magát?

Nos, semmi olyan, ami miatt aggódni kellene. Újabb jó ürügy a borozásra. A Kálvin térig kell csak elgurulni, a Vinikli munkatársai percek alatt helyre teszik a disszidens alkatrészt. Amikor viszont azt hinnétek, indulhattok is tovább, eszetekbe jut, hogy mégsem: borozás után nem a legjobb választás a bicikli.

A Vinikli bringásoknak szervizpont, napközben kávézó, este pedig fröccs- és borbár is. A kávéjukat nagyon ajánlom, de ha inkább boroznátok, és túltoljátok a biciklit, ott is hagyhatjátok azt. A másnaposságra úgyis a bringatúra a legjobb gyógyír.

Limonádétúra, Budapest100 és Belső Napfény - Kultúra a jövő hétre Tovább
Beszéled a párod szeretetnyelvét? És ő a tiédet? - Az öt szeretetnyelv egy jó kapcsolat alapja lehet

Beszéled a párod szeretetnyelvét? És ő a tiédet? - Az öt szeretetnyelv egy jó kapcsolat alapja lehet

kepernyofoto_2021-08-30_7_20_08.pngIdő, ajándékok, érintés, szavak, dicséret - az emberi kapcsolatok öt szeretetnyelve. Vannak olyan kapcsolatok, ahol a szeretet, a vonzódás megvan, csak nem érezzük, hogy a másik fél is ugyanúgy szeret minket. Lehet, hogy a párunk csupán más nyelven fejezi ki a szeretetét? Gary Chapman amerikai párkapcsolati tanácsadó erre fejlesztette ki az öt szeretetnyelv elméletet.

Írta: Belayane Najoua, Borítókép: Büszkeség és balítélet (2006) film alapján saját szerkesztés

Gary Chapman amerikai író, lelkész, családi és párkapcsolati tanácsadó Az öt szeretetnyelv című könyve 1992-ben jelent meg, és az egész világon nagy sikert aratott. Chapman úgy gondolta, hogy egy szereteten alapuló kapcsolatban a kifejezett érzelmek öt típusba sorolhatók. Legalább egy szeretetnyelve mindenkinek van, de akadnak olyanok is, akik másodlagos és harmadlagos nyelvet is beszélnek. 

Az elmélet szerint a szeretetnyelvek kulcsfontosságúak az emberi kapcsolatokban, hiszen mindenkinek megvan a saját személyre szabott nyelve, amelyen kifejezi a másik iránti szeretetét, és amelyen el is tudja fogadni a szeretetet a másiktól.

Ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érzi a kellő szeretetet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól beszéljük.

Ennek pedig sokszor az a vége, hogy mindkét fél elégedetlen lesz: aki a szeretetet adja, nem érti, hogy a másiknak miért nem elég jó, míg a másik fél úgy érzi, őt nem is szeretik igazán.

Erre az egyik lehetséges megoldás a megértés. Ha ismerjük a magunk és a másik szeretetnyelvét, és mindketten igyekszünk úgy kifejezni az érzéseinket, hogy a másiknak befogadható, megérthető legyen, akkor egy kiegyensúlyozott és stabil párkapcsolat alapköveit tesszük le. 

Az öt szeretetnyelv

1. Elismerő szavak

“Nagyon boldog vagyok, amikor észreveszik, ha változott valami velem kapcsolatban, például a hajam, vagy egy új ruhát viselek, és ezt a szeretteim szavakkal is kifejezi. Jó hallani, ha elismerik az embert, főleg, ha erőfeszítést is tett a változásért” - mondja Anna, akinek a szóbeli dicséretek, kedvességek jelentik a legtöbbet egy kapcsolatban.

“Persze szeretem, ha hozzábújhatok a barátomhoz, de nagyon jól esik, amikor a legkisebb sikereimet is elismeri.”

Akiknek az elismerő szavak jelentik a szeretetet, sok verbálisan kifejezett dicséretre, elismerésre van szükségük ahhoz, hogy szeretve érezzék magukat. Ha tehát ez a partnerünk szeretetnyelve, akkor valósággal kivirágzik, ha elhalmozzuk szóbeli dicséretekkel. 

2. Ajándékok

 people-2583943_1920.jpg

Fotó: Pixabay

“Az egyik legfájóbb dolog egy kapcsolatban, ha a közös történetünk fontos időpontjait elfelejti a másik. Szerintem igenis lényeges, hogy megálljunk a nagy mérföldköveknél, például az egy éves évfordulónknál, és megünnepeljük együtt” - mondja Magda, aki jelenleg nem él párkapcsolatban, de az előző kapcsolatában rendszeresen ünnepelték az évfordulókat, születésnapokat és minden jeles eseményt. 

Akik az ajándékok szeretetnyelvét beszélik, azoknak sokat jelentenek ezek a gesztusok. Itt nem kell óriási meglepetésekre gondolni, inkább apróságokról van szó: egy szál virág, egy tábla csokoládé, különleges évfordulós ünneplés. Ezt a szeretetnyelvet azért fontos felismerni, mert ha a partnerünk számára az ajándék jelenti a szeretetet, akkor könnyen lehet, hogy még egy számunkra jelentéktelen évforduló elfelejtése is megsértheti. Azokkal ellentétben, akik számára inkább a minőségi együtt töltött idő a fontosabb, nekik egy-egy olyan apró meglepetés többet mond minden szónál. Fontos, hogy érezze, hogy a másik energiát fektetett az ajándék kiválasztásába.

 3. Minőségi idő

“Alapjáraton én egy nagyon kalandvágyó és izgága ember vagyok, és talán ezért is olyan fontos nekem a párommal töltött idő. Számomra egy kapcsolatban a tartalmas együttlét elengedhetetlen. Az, hogy akár órákon keresztül is tudjunk beszélgetni, figyeljünk egymásra, és olyan élményeket éljünk át együtt, amikre egy életen át emlékszünk. Hiszen miről szól egy igazi kapcsolat ha nem arról, hogy együtt nevessünk, sírjunk, örüljünk és másszuk meg az élet akadályait?” - mondja Dalma, aki három éve párkapcsolatban él. Egy közös bakancslistát írtak, amiből már nyolc pontot teljesítettek is a párjával.

Előfordulhat, hogy az együtt töltött idő alatt nem figyelünk eléggé a másikra, pedig akinek a minőségi idő a szeretetnyelve, annak ez egy kulcsfontosságú. Akik számára a minőségi idő jelenti a szeretetet, elengedhetetlen, hogy időről-időre mély interakcióban legyenek egymással, és ne csak egymás mellett létezzenek. Ezek az interakciók lehetnek mély beszélgetések, egy közös társasozás, egy aktív közös élmény, mint például egymással teniszezni vagy pingpongozni. A lényeg, hogy élvezhessék egymás osztatlan figyelmét, amikor egyikük sem merül el a saját világában vagy egy külön tevékenységben. 

4. Szívességek

“Szerintem nagyon fontos egy jó kapcsolatban, hogy támogassuk egymást, és figyeljünk egymásra. Ennek az egyik kifejezési módja, ha a másiknak szüksége van ránk és a segítségünkre, akkor ott legyünk neki, és ezt ne csak szavakkal, hanem tettekkel is megmutassuk. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Emlékszem az első legkedvesebb meglepetésem a férjemtől az volt, amikor vendégek jöttek hozzánk, de nekem túlóráznom kellett, és mire hazaértem, ő szinte mindent megcsinált: bevásárolt, kitakarított és még a cukrászdába is elment” - mondja Brigitta, aki főkönyvelő egy multinacionális cégnél. Két éve olvasta először Az öt szeretetnyelv című könyvet, és azóta tudatosan próbál odafigyelni a tanultakra. 

Azoknak, akik a szívességek szeretetnyelvét beszélik, sokat jelent, ha a másik tesz érte valamit. Számára a puszta szavak nem mondanak túl sokat. Ezt a szeretetnyelvet úgy is hívhatnánk, mint a cselekvő szeretet. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsi szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek. 

5. Testi érintés

“Szájon, mellen, karban, kézben, 

Csókban tapadva, átkosan 

Elfogyni az ölelésben: 

Ezt akarom. 

 

Epében, könnyben és mézben, 

Halálosan, tudatosan 

Elfogyni az ölelésben: 

Ezt akarom. 

 

Ilyen nagy, halk, lelki vészben 

Legyek majd csontváz, víg halott. 

Elfogyni az ölelésben: 

Ezt akarom.” 

-  mondja Ady Endre, 20. századi költő az Elfogyni az ölelésben című versében, ami 1909-ben jelent meg a Nyugatban.

Akinek a testi érintés fejezi ki leginkább a szeretetet, rengeteg ölelésre, összebújásra, kézfogásra, csókra vágyik. Ha ezt megkapja, akkor éli meg a kapcsolatban azt, hogy fontos a másik számára és szeretve van. Chapman szerint ezekben az emberekben még él a gyermeki én, és akkor érzik biztonságban magukat, ha a szeretett személyhez, akiben megbíznak, közel vannak. 

Te melyiket beszéled?

Amikor a szerelemre és a párkapcsolatokra gondolunk, leginkább egy ösztönös működés jut eszünkbe, amin nem kell sokat agyalni, már ami a kifejezési formát illeti. Ugyanakkor lehet, hogy a két összeillő ember csak azért nem találja meg a közös hangot, mert nem ismerik azt a nyelvet, amit a másik beszél. Habár Gary Chapman elmélete elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, meglepően sokat javít egy kapcsolaton az, ha megismerjük, mit vár el tőlünk a másik a szeretet kifejezése terén. Fontos az is, ha mi képesek vagyunk elmondani a párunknak, mit tegyen azért, hogy szeretve érezzük magunkat mellette.

Tudd meg, hogy mi a te szeretetnyelved! A teszt ezen a linken érhető el.

 kepernyofoto_2021-08-29_18_16_34.png

 

A fenti képen a saját eredményem látható. Nagyjából az, amire számítottam, csupán a második és a harmadik helyezettet gondoltam másként. Az eredményt látva nem ért óriási meglepetés, viszont magamtól nem biztos, hogy meg tudtam volna ezeket fogalmazni, ezért mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer töltse ki a tesztet, ha másért nem, hát kíváncsiságból. Tényleg nem igényel sok időt - nagyjából tíz percet, de a kitöltés után talán tisztábban látjuk a saját és a párunk igényeit egyaránt.

Beszéled a párod szeretetnyelvét? És ő a tiédet? - Az öt szeretetnyelv egy jó kapcsolat alapja lehet Tovább
Egy hét egy tárgy – Miért érdemes intenzív hétre is tárgyat felvenni?

Egy hét egy tárgy – Miért érdemes intenzív hétre is tárgyat felvenni?

0e953a62-2152-4100-ad1b-3a161c1fe496.jpeg
Az idei tanév az intenzív héttel indul, egy hét alatt egy teljes tárgyat teljesíthetnek a hallgatók. Pro és kontra érvek a tárgyfelvételhez.

2021.09.03. Írta: Engelbrecht Azurea, Kristóf Benjámin. Borítókép: Váradi Zsófia, Közgazdász

(A cikkben szereplő hallgatók nevét kérésükre megváltoztattuk.)

 • Az intenzív heti tárgyak szakonként és specializációnként változnak A hét alatt jellemzően fókuszáltabb, mélyebb témafeldolgozás történik, ezért egyes tárgyak esetén az előadások és a szemináriumok rendszere sem válik el olyan látványosan egymástól. Egy Corvinusról származó információkat is feldolgozó kutatásban pozitív élményként számoltak be a hallgatók a jobban memorizálható tanulási élményről és a tanórák hangulatának javulásáról is.

A kurzusokon  eltérő a tananyag, illetve a módszertan, de a  hangsúly minden esetben az intenzív, fókuszált tudásátadáson van.

Az intenzív hétre nem kötelező tárgyat felvenni – bár megvannak az előnyei, akinek nincs kapacitása rá, annak ez még egy hét szünetet jelenthet. Bemutatunk pár tárgyat, amit az őszi félévben fel lehet venni.

1dd86860-8099-4fec-b42b-d39e4214f1ad.jpeg
Kép: Örsi Zsanett

Személyes tapasztalatok – Digital Disruption

Ez a kurzus azt a témát járja körbe, hogy a digitális újítások hogyan rombolják le a régebbi bizniszmodelleket: a Netpincér és hasonló ételfutár-szolgálatok az étterembe járást vagy az edzős alkalmazások az edzőterembe járást. A teljesítési követelmény egy prezentáció és egy beadandó, így viszonylag könnyen teljesíthető ahhoz képest, hogy 6 kreditet ér. Kata kiemelte, hogy a hét során a Microsofthoz is szerveztek nekik egy céglátogatást, amit rendkívül érdekesnek tartott.

“A tanár nagyon jófej volt, izgalmasakat tanultunk, de eldöntöttem, hogy soha többet nem veszek fel intenzív hetes tárgyat, mert nagyon megerőltető volt számomra ennyi időn át folyamatosan ugyanazt a tárgyat hallgatni, amíg a barátaim az extra szünetüket töltötték” – mondta Kata.

Személyes tapasztalatok – Nemzetközi kapcsolatok a gyakorlatban II.

A nemzetközi kapcsolatok a gyakorlatban kurzusról Tamást kérdeztük, a tavaszi félévben szokott lenni a kurzus. Ő arról számolt be, hogy ez tulajdonképpen egy egynapos kurzus: bécsi székhelyű szervezeteket látogattak meg. Több csapatra osztották a hallgatókat, és mindegyik turnus más napon ment, és más helyeket látogatott meg. A hajnali indulás után a bécsi ENSZ-várost látogatták meg, ahol körbevezették őket, és az ENSZ munkájáról hallgattak előadásokat, valamint csoportos feladatokat kellett megoldaniuk.

“Olyan volt, mint egy osztálykirándulás.”

“Körbevezettek a tárgyalótermekben, elmondták, hogyan működik az ENSZ, és milyen szakosított szervek vannak kimondottan bécsi székhellyel. Volt egy makett az ENSZ-városról és egy szoba, ahol kimondottan az ENSZ-hez kötődő dolgokat lehetett megnézni – például egy katonai kéksisakot, ami azért elég menő volt” – mondta Tamás.

Tamás szerint érdekes volt látni a szervezet mindennapi munkájának realitását, de maga az idegenvezetés nem sok új információval szolgált számára: “Az idegenvezető kicsit alacsonyra lőtte be, hogy mit tudunk az ENSZ-ről. Nagyon alap dolgokat mondott, amiket órán is megtanultunk.”

Az ENSZ után az Európai Unió Alapjogi Ügynökségébe vitték a hallgatókat – a többi napon kiránduló csapatok máshova mentek, például a bécsi magyar nagykövetségre. Itt is előadásokat hallgathattak a szervezet munkájáról, elmagyarázták, hogyan csatornázódik be a munkájuk az EU működésébe, és megválaszolták a hallgatók felmerülő kérdéseit. A hallgatók egy szorgalmi időszak végéig leadandó esszére kapták az érdemjegyet, egy tetszőleges problémáról írhattak, ami felkeltette az érdeklődésüket a kirándulás során.

“Örültem, hogy láttam, de nem igazán mondhatom, hogy sokat fejlődtem volna a kurzus során. Mintha hiányérzetem lett volna a végén – kicsit többet vártam.”

fc319269-b75b-4353-a896-55b607e86ac9.jpeg
Kép: Bera Viktor, Közgazdász

Személyes tapasztalatok – International Trade and Development

A tárgy nagyjából a Nemzetközi gazdaságtan és hasonló kurzusok anyagát fedi le,  leginkább a modern kereskedelmi és pénzügyi rendszer történelmét állítja fókuszba. Egy német közgazdász az oktató, aki Ábel szerint lelkes, kedves, és készségesen válaszolt a kérdésekre. Juli és Ábel is felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran összeesküvés-elméleteket tartalmazott az anyag.

“Baloldali összeesküvésekről szólt – szerintem sok igazság volt benne, de nagyon túlzó volt. A lényege röviden, hogy a jelenlegi globális rendszert arra találták ki, hogy a gazdag szereplők gazdagok maradjanak, a fejlődő országokat pedig továbbra is kizsákmányolhassák. Ha helyén tudod kezelni, érdekes perspektíva” – mondta Ábel.

Ha NG előtt veszed fel, nem érted, ha utána, akkor meg tudod az anyagot. Nagyon unalmas volt a tanár, az első nap után nem is tudtam figyelni az órákra. Egy kiselőadást kellett csinálni csoportmunkában, meg egy tesztet írtunk a hét során. Szerintem nevetségesen egyszerű volt ahhoz képest, hogy 6 kredit” – mondta Juli.

Személyes tapasztalatok – Capital, Labor and Power in the Age of Automation

Fruzsi számára a kurzus legemlékezetesebb része a mesterséges intelligenciáról szólt. A tárgy teljesítését egy csoportmunkával elkészítendő beandandóhoz kötötték, és 6 kreditet ért.

“A kurzuson több oktató volt, ebből kettőnek nem volt túl jó az angolja, a többiek rendben voltak. Az AI-os részen kívül nem emlékszem nagyon másra, csak arra, hogy érdekes volt, és könnyű teljesíteni” – mondta Fruzsi.

Személyes tapasztalatok – Demographic Ageing in Europe: How will it Affect the Economy and Welfare State?

Ez a kurzus többek között olyan témákat jár körbe, mint a jóléti állam és a nyugdíjrendszer, öregedési adatok, az elöregedés okozta kihívások és ezek kezelése a gazdaságban és az egészségügyben. Az óra angolul folyik, és mivel a tanár német, gyakran németországi példákat hozott. A teljesítés feltétele minden nap végén egy kvíz kitöltése az órai anyag és a megadott szakirodalmak segítségével, valamint egy beadandó készítése.

“Nekem eddig ez volt a legizgalmasabb intenzív hetes tárgyam. A tanár nagyon segítőkész volt, és könnyű volt rá figyelni” – mondta Flóra.

Egy hét egy tárgy – Miért érdemes intenzív hétre is tárgyat felvenni? Tovább
Zumba, futsal vagy kondi? - Profi és amatőr sportolás a Corvinuson

Zumba, futsal vagy kondi? - Profi és amatőr sportolás a Corvinuson

borito_2_2.jpg

Hogyan zajlik a sportolás az őszi félévben a Corvinuson? Milyen sportok közül lehet választani? Lehet-e újra kondiba járni? Milyen sportklubok és egyetemek közötti sportversenyek vannak? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ Vladár Csabától, a Corvinus Testnevelési és Sportközpontjának igazgatójától. 

2021.09.01. Írta: Csikós Zsófia. Borítókép: Pixabay

A testnevelés kritériumtantárgynak számít a Corvinuson, amelynek értelmében felsőoktatási tanulmányaink kezdetétől számított négy féléven belül kötelező jelleggel teljesítenünk kell két félévnyi testnevelés kurzust. Szerencsére, a Testnevelési és Sportközpont rengeteg sportolási lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Az egyetemisták egyéni és csapatsportok közül választhatnak, ingyenes, illetve költségtérítéses kurzusokra is jelentkezhetnek. Nagy népszerűségnek örvend például a kondi, az úszás és a tánc, de számos más sportágban is hamar betelnek a helyek tárgyfelvételkor.

Az elmúlt három félévben nem a megszokott formában zajlott a testnevelés órák döntő többsége, hiszen a koronavírus okozta távoktatás ezt nem tette lehetővé. Jó hír azonban, hogy az aktuális felsőoktatási rendelkezéseknek megfelelően szeptemberben jelenléti formában indul az oktatás és ezzel együtt az egyetemi sportélet is.

Milyen sportklubok vannak a Corvinuson?

A Közgáz Sportklub és Diáksportkör szervezi hosszú évek óta a verseny- és szabadidősportokat az egyetemen. A sportklubon belül különböző szakosztályok vannak, mint például a foci, a kosárlabda, a röplabda, a futsal, az aikido és a dzsúdó. A sportágakon belül szerveződnek egyetemi csapatok, amelyek részt vesznek az egyetemek közötti versenyeken és bajnokságokon.

Hogyan lehet bekerülni egy egyetemi csapatba?

Ahhoz, hogy felvegyenek egy diákköri sportcsapatokba, elegendő a sportág iránti szeretet és lelkesedés. A versenycsapatokba azonban szükséges releváns tapasztalattal rendelkezni, illetve a kiválasztó edzéseken is kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani. Az előírt kritériumoktól függetlenül minden hallgatót arra buzdítunk, hogy próbálja ki magát akár több sportágban, jelentkezzen csapatokba, és induljon versenyeken, illetve vegyen részt egyéb sportrendezvényeken.

Melyek a legnívósabb egyetemi bajnokságok?

A legtöbb versenysportban megrendezésre kerül az Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság. Több sportág egész évben tart, ilyen például a röplabda, a kosárlabda és a foci. Más sportágakban, mint az úszás, a triatlon és a vívás, csak országos döntőket szerveznek, amelyekhez meghívó vagy nevezés szükséges.

dylan-nolte-itdjgji_6y-unsplash.jpg

Kép: Usnplash

Milyen sportolási lehetőségekre lehet számítani szeptembertől?

 • A Testnevelési és Sportközpont jelenlegi tervei szerint minden sportágat el tudnak indítani az őszi félévben jelenléti formában.
 • Emellett szeretnék újra lehetővé tenni a konditermek tanórákon kívüli használtatát.
 • Számos sportklubba - például férfi és női kosárlabda, röplabda és kézilabda - lehet majd jelentkezni a következő szemeszterben.
 • Tervezik továbbá, hogy elindítják a Közgáz Ligát futsalban, illetve a corvinusos csapatok versenybe szállnak majd a legtöbb egyetemi és főiskolás bajnokságon számos sportágban.

Hogyan lehet jelentkezni a testnevelés órákra?

Az alapszakos hallgatók az ingyenes és a költségtérítéses órák –,mint a tenisz, jóga, zumba, salsa és társastánc – közül egyaránt választhatnak.

Az órákra Neptunon keresztül kell regisztrálni, ugyanúgy, mint a többi tantárgyra. A 2020/21-es tanév őszi félévben a TES_TESTNEVA tárgyat kell kiválasztani, és ott lehet válogatni a kurzusok között.

A mesterszakos hallgatók, illetve azon diákok számára, akik már teljesítették a kötelező két félévüket, szintén van lehetőség sportolásra. Ők egy 5000 forintos egységes térítési díjért cserébe részt vehetnek az ingyenes testnevelés órákon, amennyiben jelentkeznek a Neptunon keresztül.

Ha mélyebb betekintést szeretnétek nyerni az egyetemi sportéletbe, akkor a Corvinus Sport Facebook oldalán, illetve a Sport és Egészség oldalon további hasznos és részletes információkat találhattok.

Zumba, futsal vagy kondi? - Profi és amatőr sportolás a Corvinuson Tovább
Léteznek-e még a magyar versek elsöprő érzelmei? - Irodalmi szerelmek nyomában Radnótival és Fifivel 

Léteznek-e még a magyar versek elsöprő érzelmei? - Irodalmi szerelmek nyomában Radnótival és Fifivel 

kepernyofoto_2021-08-29_9_00_20.png

Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós szerelme legendás. De vajon milyen nehézségeken mentek együtt keresztül? Milyen volt egy zsidó szerelmes pár élete a második világháborúban? Részletek Gyarmati Fanni naplójából és Radnóti Miklós leveleiből, akik az embertelen világ ellenére is megőrizték az emberiség legfontosabb kincsét: a szerelmet. A Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ előadásán jártunk.

2021. 08. 31. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Így szerettek ők című könyv alapján saját szerkesztés

Belépünk. Fejünk felett a színházi fény vakít. A teremben az előadás előtti izgatott morajlás, beszélgetésfoszlányok és a “Bocsánat, beengedne?” mondatok hallatszanak. Mi is a tömegbe lépünk, és az emberi akadályokat leküzdve elérjük a helyünket. Leülünk, és kíváncsian nézelődünk. A színpadon két szék, egy dobfelszerelés, egy cimbalom és egy szaxofon áll. Mindegyiket egy-egy mikrofon kíséri. A nézőtér lassan csordultig megtelik, csupán az utolsó sorok hézagosak. A fények eloltódnak, és az előadás elkezdődik.

radnoti_2.jpg

Kép: Belayane Najoua, Közgazdász

Pirosas ruhafoszlányok, valami sáros töltetű, töredezett mellkas, szétesett koponyacsontok (...) egyetlen erős, sárgás lábszárcsont, és mellette turistabakancsok. (...) Egy Biblia foszlánya, Máté evangéliumánál nyitva, és egy fekete bőrtárca (...), a piros pulóverfoszlányok nem ismerősek, nem az a kötés, amivel az ő meleg piros pulóvere készült (...). De egyáltalán ő ez biztosan? (...) Isten tudja, kinek a rongyai kerültek rá (...). A fekete bőrtárca üres (...), a benne lévőket kivették, és átvehető később. Sürgetnek, és újra rázárul a láda fedele. Erősködnek, hogy itt kizárt dolog a tévedés. (...) Megfordul a fejemben, de jó volna mindet felnyittatni, és végignézni, hogy ez a bizonytalanság eloszoljon (...). Elfojtom a kéréseim, aggodalmaim (...), elmehetünk a Lusztig rőfösüzletébe, ahol az exhumáltak holmiját őrzik – részlet Gyarmati Fanni naplójából.

Az előadás felütése rögtön az ember velejéig hatol. A halál szele suhan keresztül a nézőtéren, és nem lehet nem a színpadra figyelni. Odavonzza a szemeket, a füleket és a lelkeket. Gyarmati Fanni személyében Fullajtár Andrea, Radnóti Miklóséban pedig Mácsai Pál vezet keresztül egy háború alatti zsidó élet viszontagságain, ami Radnóti Miklóst, a magyar irodalom egyik legnagyobb alakját kísérte végig.

„Két szív, egy lélek” – szokták mondani. Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós esete sem volt másképp. Radnóti Miklós tizenhét éves korában ismerte meg a nála három évvel fiatalabb Fannit, akit a barátai csak Fifinek becéztek. Fifi az átlagnál jóval műveltebb és szókimondóbb volt, ráadásul a szépsége is legendás volt. A két fiatal hamar egymásra talált, és Miklós megírta első szerelmes versét Fifinek, majd a múzsán túl a lány a költő legfontosabb kritikusa is lett. A Nem volt anyám című vers volt az első mű, amit Radnóti Miklós Fanni kritikus szemei elé tárt – a lány még a szerelmét sem kímélte. Tiszta, kritikai látással véleményezte Radnóti összes művét, a kezdetektől a haláláig. Radnóti így írt Fanniról a naplójában: „Mennyire munkatársam ő, milyen vájtfülű, csalhatatlan ízlésű.” Ugyanakkor legnagyobb rajongója is volt. Támogatta, segítette, hitt benne még a legnehezebb időkben is.

Olyan jó mellette feküdni az ágyban, és érezni édes életét mellettem. (...) Édes jó Istenem, légy velünk, add, hogy nagyon nagy művész lehessen (...). Engedd, hogy mindent, mindent napfényre hozhasson magából. (...) add, hogy termékeny, szép élete legyen.(...) Tégy csodát, változtasd meg a mai világot. Engedd, hogy elérjük a mi életünkben a másik világot, a miénket – részlet Gyarmati Fanni naplójából.

Miután egy rövid németországi tartózkodás után Miklós hazatért, a Szegedi Tudományegyetemre iratkozott be, ahol először szembesült igazán a zsidó lét veszélyeivel. Részese volt az 1930–31-es zsidóellenes incidenssorozatnak, amely során a Turul Szövetség egyetemista csoportjai tüntetésekkel fejezték ki ellenérzésüket az egyetemen tanuló zsidó származású diákok magas aránya miatt. A tüntetések alatt Radnóti látta, amint diáktársai a tanári szobáig hurcolják az engedetlen tanárt, majd diadalittasan veszik az irányt a zsidó társak felé.

A teremben zene csendül fel. A diadalmenet és a kegyetlenség zenéje. Dés László szaxofonjátéka egy új dimenziót ad a műsornak. A cimbalom és a dob támasztó barátként a háttérben énekel. A hangsúly érezhetően a szaxofonon van. A zene lefesti nekünk azt a kétségbeesést, azt a reménytelenséget és kiábrándultságot, ami ekkor kezdődött el Radnóti életében. A zene hirtelen félbeszakad, és a műsor folytatódik tovább.

Boldog szerelmes este ez. Minden mozdulatunk egymás felé új, és tele van melegséggel, ízzel, és folyton örülünk egymásnak. Olyan jó ez, és minden tiszta, nyugodt pillanatom imádság ilyenkor, megköszönöm, hogy az enyém, hogy együtt jövünk haza este, kinyitja az ajtónkat, és ott állok mellette és nem is akarom elhinni, hogy ez az enyém, ebben élek most már, és imádságos könyörgés, hogy megmaradjon ez – részlet Gyarmati Fanni naplójából.

kepernyofoto_2021-08-29_9_05_58.pngKép: Így szerettek ők című könyv alapján saját szerkesztés

A szerelmet a szegedi távollét sem gyengítette meg. Folyamatos levelezésben maradtak, és miután Radnóti elhagyta Szegedet, hogy Párizsba utazzon, a költő a leveleiben festette le Fifinek a párizsi szerelmesek életét. Radnótit megdöbbentette a francia szerelmesek szabadsága. Egy új világ nyílt ki a szemei előtt, mikor látta, hogy az ifjú párok a Luxembourg-kert padjain csókolóznak, egymást kezét fogják, szabadon szeretnek korlátok nélkül, miközben a járókelők megmosolyogják őket. 

1934-ben Radnótinak sikerült summa cum laude minősítéssel doktori fokozatot szereznie, így eleget tett a Fanni szülei által meghatározott házassági korlátnak. 1935-ben a két szerelmes összeházasodott, és immár hivatalosan is egymáséi lettek. Ekkor költöztek abba a bizonyos lakásba, a Pozsonyi út 1.-be, ahol Fanni egészen 2014-ig, a haláláig élt. 

Nyitott ablakok – Hitler és Mussolini hörgései mindenhonnan. És hallgatják. Bőg hozzá a tömeg – részlet Gyarmati Fanni naplójából.

A végre meglelt házastársi béke ellenére itthon és Európa-szerte egyre vészjóslóbb események zajlottak. 1938. márciusban megszületett az első zsidótörvény, amely kimondta, hogy a szabadfoglalkozású állásoknál és a tíz értelmiséginél többet foglalkoztató kereskedelmi, pénzügyi és ipari vállalatoknál húsz százalék lehet a zsidók maximális aránya, melyet öt év türelmi időszak alatt kell elérni. A világégés kezdetét megérezve számos magyar költő, író, közéleti személyiség emigrált külföldre. Fanniéknak még éppen a háború kitörése előtt sikerül Párizsba utazniuk, de már a francia főváros sem volt a régi.

Nem olvasnak baloldali újságokat a metrókon már. A Panthéon csúcsára kirakták a keresztet a 150 éves évfordulón, amit a forradalom söpört le onnan, és az Invalides tornyára is odakerült... gyávult az atmoszféra, de még mindig jó, lehet szabadon lélegezni, s nagyszerű a rengeteg könyv, a könyváradat, amibe jó volna belevetni magunkat. (...) Mik szerencsétlen lesz, ha itt kell hagyni ezt – részlet Gyarmati Fanni naplójából

1940. szeptember 9-én megérkezett Radnóti behívója az első munkaszolgálatra. Aznap reggel a költő szörnyű hasmenéssel ébred, esőkabátban indul a munkaszolgálatra, amely során többek között drótsövényt bont a magyar–román határnál. Majdnem egy hónapig tart az erőltetett menet a román erődítésrendszerig, majd Radnóti további két hónapig van távol Fannitól. 

Az alvás halálos szédület most nekem: elvesztett egyensúllyal zuhanok és félek. Csak belekapaszkodhatnék a kezedbe, Édes. Milyen boldogság volt elaludni mindig, a kezedet fogva vagy a tested kis részét érintve és érezve legalább. Meddig ébredek fel ilyen keserves hideg egyedülségre még? Istenem, szétszórtál minket, és egy teljes egy-lélek szakadt ketté. Őrületes ez a fájdalom, ez a csontig fájó magány. Nem is jól mondom, nem a magány, nem mások hiányzanak, csak te. A tenélküled valóság, az a szörnyű – részlet Gyarmati Fanni naplójából. 

Habár ez az első megpróbáltatás “csupán” három hónapig tartott, amikor 1940. december 18-án hajnalban Fifi kimegy a költő elé az állomásra, rossz állapotban találja szerelmét.: „Miklóska hétrét görnyedt a zsákok és takarók alatt, rettentő beesett arccal, kétnapi utazás után, fűtetlen kocsiban... Megfürdetem, kihámozom szegénykét a sok piszkos, büdös holmiból: két hét óta le se vetkőzött ebben az aljas hidegben. Édes Mindenségem, szinte szégyenkezem, úgy elszoktam tőle. Aztán belebújik a rendes ruháiba, és kimegy leszerelni. Leszerel, leszerel, sose hittem volna, hogy még bekövetkezhet. ... Aztán csak késő este, hét után tudott visszatérni Mik, addig ácsorogtak odakint...” – részlet Gyarmati Fanni naplójából. 

Miklósnak a munkatáborból való hazaérkezése után sem lett könnyebb. Egy alkalommal, amikor fogorvoshoz indult a munkaszolgálatból, belekötött egy katona, fejbe verte, majd az Albrecht Laktanyába hurcolta, ahol megalázták, megverték, kopaszra nyírták és a laktanyaudvaron gyakorlatoztatták. „Ne félj, koszos zsidó, nem az oroszok fognak győzni, hanem a németek és én még húsz év múlva is itt leszek” – figyelmeztette magabiztosan a parancsnok. Miklós a támadásról jelentést tett a századában, de egy őrmester figyelmeztette,  hogy ne tegyen hivatalos feljelentést, mert őt fogják meghurcolni a hadsereg megrágalmazásáért.

A teremben a hallgatóság előtt lejátszódik a jelenet, ahogy az egyik legnagyobb magyar költőt, meghurcolják, megverik, megalázzák. A két színész közös monológba kezd. Felváltva hallhatjuk a ‘43-as Magyarország rímekbe szedett helyzetét:

Mióta készülök, hogy elmondjam neked 

szerelmem rejtett csillagrendszerét; 

egy képben csak talán, s csupán a lényeget. 

De nyüzsgő s áradó vagy bennem, mint a lét, 

és néha meg olyan, oly biztos és örök, 

mint kőben a megkövesült csigaház. 

A holdtól cirmos éj mozdul fejem fölött 

s zizzenve röppenő kis álmokat vadász. 

S még mindig nem tudom elmondani neked, 

mit is jelent az nékem, hogy ha dolgozom, 

óvó tekinteted érzem kezem felett. 

Hasonlat mit sem ér. Felötlik s eldobom. 

És holnap az egészet ujra kezdem, 

mert annyit érek én, amennyit ér a szó 

versemben s mert ez addig izgat engem, 

míg csont marad belőlem s néhány hajcsomó. 

Fáradt vagy s én is érzem, hosszú volt a nap, - 

mit mondjak még? a tárgyak összenéznek 

s téged dicsérnek, zeng egy fél cukordarab 

az asztalon és csöppje hull a méznek 

s mint színarany golyó ragyog a teritőn, 

s magától csendül egy üres vizespohár. 

Boldog, mert véled él. S talán lesz még időm, 

hogy elmondjam milyen, mikor jöttödre vár. 

Az álom hullongó sötétje meg-megérint, 

elszáll, majd visszatér a homlokodra, 

álmos szemed búcsúzva még felémint, 

hajad kibomlik, szétterül lobogva, 

s elalszol. Pillád hosszú árnya lebben. 

Kezed párnámra hull, elalvó nyírfaág, 

de benned alszom én is, nem vagy más világ, 

S idáig hallom én, hogy változik a sok 

rejtelmes, vékony, bölcs vonal 

                                        hűs tenyeredben.

Radnóti Miklós: Tétova óda (1943)

Radnóti Miklós harmadik és egyben utolsó munkaszolgálata 1944. május 20-án kezdődik. Fanni kikísérte az állomásra. Utána az Ikrek havát olvasta otthon zokogva. 

Lefekszem az erkélyre, és előveszem az Ikrek havát. Régen olvastam, és most megint magával ragad, és zokogok közben. Nem is tudom, lehet-e ezt az írást objektív, száraz szemmel bírálni. Azt a régi kisfiút, aki az én egyetlen gyerekem, és akiről tudom, hogy most is ugyanaz. Azt siratom, tündéri jóságával és gyöngédségével hogy fogja kiállni ezeket az időket? – részlet Gyarmati Fanni naplójából.

Fanni még egy ideig kap leveleket a költőtől, melyekben verseket küld és a munkatábori életet írja le. “Légvédelmi gyakorlat. ½ 10-kor koromsötét a város. Valaki nyitott ablaknál rádiózik. Hitler hangja és a német tömegek hörgése hallatszik a sötétben és a csöndben. Hallatszik? Harsog” – írja Radnóti. Majd augusztus 9-én Fifihez eljutnak Mik utolsó levelei.

A színpadon megkezdődik Radnóti Miklós utolsó monológja: 

Drága Egyetlenem, ez már a második lapom, remélem megkaptad az elsőt s megkapod ezt is. Két hete írtam a mi címünkre, ezt most anyuskának címzem. Nagyon nyugtalanul várom már a választ Édes Egy, csak megjönne már. (…) Most megismétlem hátha nem kaptad meg az előző lapot, hogy egészséges vagyok, szép s egészséges (…) kicsit lefogytam, de semmi bajom. Csak a visszhangtalanság teszi az, hogy nem tudom, mi van Veled, Veletek. (…) És Édes Egy: nem tudom, eljut-e Hozzád időben a harmadik esedékes lapom, most írom meg, hogy a házassági évfordulónkon nagyon-nagyon Veled leszek és tudom, hogy még sokat, nagyon sokat töltünk együtt boldogan, csak vigyázz magadra nagyon a kedvemért. Ne dolgozd agyon magad. És ne nyugtalankodj, ha nem jönne posta tőlem, hisz látod, nem jelent semmi rosszat. Nagyon szeretlek drága, csókollak: Mik.

A színházteremben sötét csend ül. A monológ alatt a hátam mögött halk, visszafogott szipogást hallottam – mostanra már az is elhalt. Dés László szaxofonjátékba kezd. Olyan, mint egy túlvilági hang, ami a másvilágra kíséri a lelkeket. Pontosabban egy lelket. Radnóti Miklós lelkét, aki 1944. november 4. és 9. között lőttek agyon Abda község határában, pontosan úgy, ahogy megírta a Razglednicákban: „Tarkólövés. – Így végzed hát te is…” 

Fanni a temetés során felnyittatta a koporsót, de az abban fekvő csont- és ruhafoszlányok nem győzték meg, hogy a koporsóban tényleg Radnóti fekszik. Ezért nem is járt ki sosem a Kerepesi úti temetőbe. Szerelmüket, lelki hűségüket és örök összetartozásukat a versek és a naplóbejegyzések vésték bele a történelembe. 

(...) ha az érintésére vagy simogatására gondolok, úgy érzem, hogy súlyos, nagy vércsöppek esnek a szívemre belül, és eláll a lélegzetem a szorító fájdalomtól, hogy nincs velem. – Hát az az igazság, hogy voltaképpen nem érdekel semmi más az ő munkáján kívül. Mennyei csodák közt éltem vele, a teremtés titkai közt éltem az ő művészi munkáját figyelve, és poklok fenekére vettetek most. (...) Mik és én együtt (...) olyan boldogítóan egész voltunk. Legalábbis nekem ez volt a kettőnk összetartozása - részlet Gyarmati Fanni naplójából.

Az előadás végén jó lenne még egy kicsit ülni. Csak gondolkozni, és megemészteni hallottakat. Megemészteni azt, hogy így kellett a nemzet Radnótijának elhagynia a világot. S elgondolkodni azon, hogy vajon a mai világban is létezik-e a Fifi és Mik közötti sírig, és síron túl tartó, igaz szerelem.

A Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ további előadásai ezen a linken érhetők el.

Léteznek-e még a magyar versek elsöprő érzelmei? - Irodalmi szerelmek nyomában Radnótival és Fifivel  Tovább
Kínai nyári egyetem, olasz részképzés, amerikai hétköznapok? - Nemzetközi lehetőségek a Corvinus Egyetemen 

Kínai nyári egyetem, olasz részképzés, amerikai hétköznapok? - Nemzetközi lehetőségek a Corvinus Egyetemen 

sz_zs_0029_3.JPG

A külföldi tapasztalat nemcsak az önéletrajzodban mutat jól, hanem olyan élményekkel és barátságokkal gazdagodhatsz, amelyekre egész életedben emlékezni fogsz. A Corvinus Egyetem diákjai szinte a világ összes országába eljuthatnak. A lehetőség a te kezedben van. 

2021. 08. 30. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Szép Zsóka, Közgazdász

Erről olvashatsz cikkünkben

 • Külföldi részképzés
 • Nyári egyetemek
 • Külföldi szakmai gyakorlat
 • Kettős diploma és CEMS

Külföldi részképzés: Erasmus+, Bilaterális kapcsolatok, CEEPUS

Ha már az egyetemi éveid alatt kipróbálnád magad nemzetközi környezetben, akkor a külföldi részképzést neked találták ki. Pár hónap alatt olyan tudásra és soft skillekre tehetsz szert, amit itthon nem biztos, hogy el tudnál sajátítani: tökéletesítheted az idegennyelv-tudásodat, kiléphetsz a komfortzónádból, megismerhetsz új kultúrákat és embereket, belekóstolhatsz az önálló életbe. Egy-egy külföldi részképzés során mindenki megélheti a saját egyedi történetét. 

A corvinusos diákok erasmusos élményeiről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Az úticél kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venned: melyik az az ország vagy régió, ahol szívesen élnél, a szakmai fejlődésed melyik külföldi egyetemen szeretnéd megvalósítani, hosszabb vagy rövidebb szemesztert töltenél-e külföldön, és milyen pénzügyi korlátaid vannak.

Ha ezeket a szempontokat átgondoltad, akkor irány a Corvinus honlapja, ahol közel 300 partneregyetem közül válogathatsz. Hidd el, hogy bőven lesz választási lehetőséged, még akkor is, ha nagyon szigorúan kiállsz a szempontjaid mellett. Egy jó hír a megújult Gazdálkodás és menedzsment szakra jelentkező hallgatóknak, hogy nekik lehetőségük van egy szemesztert külön erre a célra fordítani, így nem kell bajlódni a tárgybefogadási kérelmekkel sem.

Ha szívesen szereznél külföldi munkatapasztalatot ösztöndíjjal, érdemes ellátogatnod a Corvinus hivatalos Erasmus+ szakmai gyakorlat honlapjára.

k_b_0030.JPG

Kép: Kristóf Benjámin, Közgazdász

A Tempus Közalapítványnak és a Corvinus Egyetemnek köszönhetően a külföldi részképzésre utazó hallgatók pénzügyi támogatást is kaphatnak. A Corvinus Egyetem részképzési pályázati időszakaiban pályázhatsz a külföldi partnerintézmények helyeire. Az elnyert helyekre kaphatsz akár Erasmus, Campus Mundi vagy CEEPUS ösztöndíjat.

Téli és nyári egyetemek

Az elmúlt egy évben a corvinusos diákok számára elérhető nyári egyetemek száma megsokszorozódott, így már Ausztriába, Dániába, Oroszországba, vagy akár Kínába is mehetünk, hogy néhány napig vagy hétig képezzük magunkat nyáron is.

Kedge Nyári Egyetem: A Kedge Business School minden évben indít nyári egyetemet, ahol kilenc különböző kurzus közül lehet választani, és hivatalos transcriptet kapsz, az elvégzett kreditek pedig elismertethetőek a Corvinuson. Az órák nagyon interaktívak, és neves külföldi professzorokkal is megismerkedhetsz az új szakterület mellett. A program részét képezik üzleti látogatások és közösségi események is. 2020-ban online zajlottak a kurzusok, és a corvinusos hallgatók a tandíj alól is mentesültek az egyetemi partnerkapcsolatnak köszönhetően. A nyári egyetemről itt olvashatsz bővebben. 

Kedge International Winter School: A Kedge téli egyetemét minden év januárjában rendezik meg. Általában két-három kurzus indul, de nem kötelező mindegyikre jelentkezni. Hasonlóan a nyári egyetemhez, itt is hivatalos transcriptet és kreditet kapsz az elvégzett kurzusokért. Az előadások interaktívak, a program során üzleti látogatásokon is részt vehetsz. A téli egyetemről itt olvashatsz bővebben.

National Taiwan University nyári egyetem: A Taiwani Nemzeti Egyetem háromféle nyári programot kínál - kutatási területen, természettudományi területen és kínai nyelvtudományi területen. A jelentkezés február és május között zajlik, a részvételi költség 40-60 ezer forint között mozog. A programokról itt olvashatsz többet.

Utrecht University nyári egyetem: Az Utrechti egyetem kínálja az egyik legszélesebb programskálát. Idén több mint 120 olyan program közül választhattak a hallgatók, mint a videójátékok gazdasági oldala, stresszmenedzsment, nemzetközi emberi jogok, dán művészettörténet és globális felsőoktatás. A programokat az aktuális oktatási szintünk szerint tudjuk elvégezni - vannak alap- és mesterképzéses hallgatóknak szóló programok is. Az itt elvégzett kurzusokért krediteket is kaphatunk. Az utrechti nyári egyetemi programokról itt olvashatsz bővebben.

o_zs0095_1.jpg

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

Hankuk University of Foreign Studies nyári egyetem: A Szöulban található egyetemen gazdasági, és társadalomtudományi kurzusok közül választhatunk, és az utrechti nyári egyetemhez hasonlóan krediteket is kaphatunk értük. A kurzuskínálatban olyan programok közül szemezgethetünk, mint a koreai vállalkozásalapítás, észak-kelet ázsiai üzleti kapcsolatok és pénzügymenedzsment. Ez a nyári egyetem azért is lehet jó választás, mert ötven vagy akár száz százalékos ösztöndíjra is pályázhatunk.

A további nyári és téli egyetemi lehetőségekről a Corvinus oldalán tájékozódhatsz.

Külföldi szakmai gyakorlat: Erasmus+

Egy külföldi szakmai gyakorlat során még egyetemi tanulmányaid alatt, sőt az abszolválásodat követő 12 hónapon belül kamatoztathatod az évek során megszerzett tudásodat, ami később nagy jelentőséggel bírhat a munkaerőpiacon. A tanulmányi eredmények mellett manapság a munkaadók nagyon fontosnak tartják a valós tapasztalatokat. Ha már egyszer megmutattad, hogy egy nemzetközi környezetben is megállod a helyed, akkor nagyobb eséllyel nyerhetsz el jobb pozíciókat kezdőként is.

Az egyetem széleskörű vállalati kapcsolatokkal rendelkezik, ezért könnyen találhatsz az érdeklődésednek megfelelő gyakorlati helyet a for-profit és a non-profit szektorban egyaránt. A külföldön töltött hónapok során megismerhetsz különböző szervezeti kultúrákat, beleláthatsz nemzetközi vállalatok működésébe, és fejlesztheted az üzleti idegennyelv-tudásodat is.

Ne ijedj meg attól, ha tanácstalan vagy, hogy hol keress szakmai gyakorlati helyeket. A népszerű LinkedInen kívül bármikor fordulhatsz a Corvinus intézeteihez vagy a Hallgatói Szolgáltatásokhoz, az AIESEC diákszervezethez, de más gyakornokkereső felületeken is nézelődhetsz (Erasmusintern.org,  Europlacement.com,  Globalplacement.com). Ha pedig nem félsz kezdeményezni, akár közvetlenül is megkeresheted a vállalatokat.

A megújult Nemzetközi Gazdálkodás szakon tanuló hallgatóknak a kötelező külföldi félévet szakmai gyakorlattal vagy külföldi partner egyetemen végzett részképzéssel kell teljesíteniük, ahogy ez egy korábbi cikkünkből is kiderül.

Kettős diploma és CEMS

A kettős diploma programok segítségével az itthoni tanulmányaiddal párhuzamosan végezhetsz el egy másik képzést bármely partnerintézményben, így a képzésedet két diplomával zárhatod. A program általában rövidebb ideig tart, mintha a két egyetem képzését külön-külön végeznéd el.

Ha alapképzésen tanulsz, akkor a corvinusos Alkalmazott közgazdaságtan képzés alatt a University of Bambergen diplomáját is megszerezheted.

Ha mesterképzésre jelentkezel, akkor ennél jóval több lehetőséged van. A Corvinus összesen hét egyetemmel áll partneri kapcsolatban - tanulhatsz Olaszországban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban vagy akár Kínában is.

Fudan University: A kínai Fudan Egyetem az egyik legrangosabb egyetem Ázsiában - megszerezte az AACSB és EQUIS akkreditációt, valamint tagja az elit C9 ligának, amit Kína Borostyán Ligájaként is emlegetnek. A kettős diploma programra  a Közgazdasági elemző mesterképzés szakon tanuló hallgatókat várják.

University of Palermo: Habár Dél-Olaszország nem feltétlen a híres egyetemeiről és a magas szintű oktatásáról híres a Palermói Egyetem biztosan kivételt képez. A Palermói Egyetem a dinamikus rendszermodellezés egyik európai központja, amely az egyedi és értékes tudás mellett kiemelkedő egyetemi életet is ad a hallgatóknak. A programra a Közgazdálkodás és közpolitika magyar és angol nyelvű (Public Policy and Management) képzés elsőéves hallgatói pályázhatnak.

A többi kettős diplomát kínáló egyetemről itt olvashatsz bővebben.

A double degree programokról egy korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz.

A CEMS-et érdemes külön is megemlíteni, annak ellenére, hogy ez is egy kettős diploma program. A CEMS programot a nemzetköziség, a gyakorlatorientáltság és a kiválóság jellemzi a legjobban. A program évről-évre a Financial Times ranglistáján a legjobbak között szerepel. Több mint 70 olyan vállalati partnerrel dolgozik együtt, mint a Coca-Cola, a Google vagy a Facebook. Ebben a globális szövetségben összesen harminchárom üzleti iskola és több mint hetven multinacionális vállalat vesz részt a világ összes kontinenséről.

A lehetőségekről és a CEMS-ről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben. Ha pedig a közösségre és a CEMS életérzésre vagy kíváncsi, akkor ebben a cikkben személyesen a CEMS Club elnökétől tudhatod meg, hogy milyen, amikor valaki tényleg megragadja a program nyújtotta lehetőségeket.

Kínai nyári egyetem, olasz részképzés, amerikai hétköznapok? - Nemzetközi lehetőségek a Corvinus Egyetemen  Tovább
Zöld útra lép a világ egyik legdrágább utcája, mert a franciák már irtóznak tőle

Zöld útra lép a világ egyik legdrágább utcája, mert a franciák már irtóznak tőle

img_2257.jpg

A Champs-Elysées Párizs leghíresebb utcája - tele luxuscikkeket árusító boltokkal, francia éttermekkel, mozikkal és elit eseményeknek otthont adó klubbokkal. Nincsen olyan turista, aki ne sétálna végig legalább egyszer a sugárúton, ha Párizsba jár. Ugyanakkor a párizsiak és a környezet már kevésbé kedveli a Champs-Elyséest. Ezen szeretne változtatni a 87 milliárd forintos projekttel a városvezetés, ami egy zöldebb és élhetőbb alternatívát képzel a fények városának. 

2021.08.26. Írta: Belayane Najoua/Képek forrása: PCA Stream

“Két év után újra Párizsban voltam. Habár a korábbi Erasmusos félévem alatt már megtanultam, hogy a Champs-Eyséest messze el kell kerülni, hacsak nem akarunk a tolakodó turisták forgatagába kerülni, most mégis arra vettem az irányt. Viszont amikor odaértem nagy meglepetés fogadott. Óriási felújítások, lezárások voltak a város legelőkelőbb útján, ami sehogy sem illett az általam várt képbe. Meglepő volt így látni azt az utat, amin a franciák csak muszájból hajtanak végig, akkor is csukott szemmel, a turisták pedig gyermeki lelkesedéssel trappolnak be-ki egyik boltból a másikba.” 

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo idén januárban jelentette be, hogy a város leghíresebb utcájából egy különleges kertet fognak létrehozni, amivel Párizs környezeti és társadalmi épségét is javítani szeretnék. Az egykor virágzó Champs-Elysées mára már csak a turistákat és a fotósokat vonzza - a leromlott állapotoknak, a turistaáradatnak és az üzlethelyiségeket elfoglaló multicégeknek is köszönhetően a párizsi lakosok többsége messzire elkerüli a sugárutat. Ráadásul a sugárút környéke Párizs egyik legegészségtelenebb része a magas légszennyezettség és a városi zaj miatt. 

A világ második legdrágább utcája

Az Avenue des Champs-Élysées a francia főváros, Párizs legismertebb, legelőkelőbb és legforgalmasabb sugárútja. Az út a Concorde tértől a Diadalívig tart és jelenleg nyolc sáv található rajta.

Az utcát a nyugati modern várostervezés első mérföldkövének is tekintik, hiszen a   Champs-Elysées ötlete a felvilágosodáshoz köthető. A 17. századi Európában újragondolták a tereket, így a régi, zárt, középkori francia kerteket elkezdték átalakítani nagyobb szabadságot engedve az építészeknek. Két évszázaddal később a felvilágodosás alkonyán Le Notre építész fejében megszületett egy sugárút ötlete, amivel Párizst a modern kor úttörőjévé akarta tenni. A cél az eddigi leghosszabb és legimpozánsabb sugárút megépítése volt, ami sikerült is.

A Champs-Elysées azóta is töretlen népszerűségnek örvend világszerte, amit az is mutat, hogy egy száz négyzetméteres ingatlan egy éves bérleti ára átszámítva több mint 650 millió forintba kerül, így a New York-i Fifth Avenue után a világ második legdrágább utcája.

“A nagyon magas bérleti árak miatt is lepett meg engem a sugárút közepén álló McDonald’s, ami olyan szinten tér el a többi üzlettől, mint hófehér ruhán a fekete pötty. Felmerült bennem a kérdés: Mégis ki eszik McDonald’s-ot a világ egyik legelegánsabb utcáján? Később, viszont az egyetemi tanárom világosított fel, hogy habár a gyorséttermi üzletlánc merész ötletét nagyon negatívan fogadták a párizsiak, egész Franciaországban ennek a mekinek van az egyik legnagyobb forgalma. Ezért viszont a mekinek áldozatot is kellett hoznia - mivel a Champs-Eyséesen csak fekete vagy fehér feliratú boltok lehetnek, így a mekinek le kellett cserélnie a sárga feliratot. Ez az egyetlen meki üzlet, aminek fehér a felirata az egész világon.” 

A párizsiak utálják

A tervek elkészítését komoly kutatások előzték meg, hogy a városvezetés és a kivitelező cég is lássa, mire van szüksége a városnak. A Champs-Elysées már a kezdetek óta ad helyet a párizsi fesztiváloknak, a rengeteg sétálónak és a naponta több, mint 66 ezer áthaladó autónak. A forgalom az 1970-es évektől kezdett el rohamosan nőni, amikor a globalizáció is elérte a várost. Ebben az időben született meg a “hyperlieux planetaires” kifejezés, amit Michel Lussault geográfus dolgozott ki és egy olyan helyet ír le, ahol a modern globalizáció társadalmi, gazdasági, politikai és környezeti hatásai is jelen vannak. Ennek jártak utána a kutatók is.


A vizsgálatok alatt számos térképet készítettek a területről, ami a turisztikai forgalmat, az autóforgalmat, a helyi emberek forgalmát, a légszennyezettséget és a városi zajt mutatta. 

download_3.png

A fenti képen a terület légszennyezettsége látható. A térkép jól illusztrálja, hogy a sugárút vonalán a levegő szén-dioxid tartalma jóval magasabb, mint a körülötte lévő területen. A legsötétebb részeken 80 mikrogramm/négyzetméter, ami kétszer több, mint az Egészségügyi Világszervezet által elfogadott egészséges érték. A kép jobb oldalán látható egy nagyobb négyzet, ahol a légszennyezettség alacsonyabb, mint a sugárúton. A négyzet Párizs egyik legkedveltebb és egyben legfrekventáltabb kertjét, a Jardin de Tuileries (Tuileriák kertjét) mutatja -

 ebből is látszik, hogy mégha az adott hely nagyon frekventált is, a világvárosokban levő parkok kulcsfontosságúak lehetnek a levegőszennyezettség csökkentésében. 

download_1_1.png

A fenti képen a terület hangtérképe látható. Mint minden nagyvárosban, úgy Párizsban is a főutakon és azok környékén van a legtöbb zaj, ami, habár egy idő után megszokja az ember, az egészségre hosszútávon nagyon káros lehet. A zajterhelést hatékonyan lehet mérsékelni zöld falakkal, szökőkutakkal, mesterséges vízesésekkel. Éppen ezért a párizsi tervekben azonkívül, hogy csökkentik az útsávok számát, így korlátozva az áthaladó autók számát is, rengeteg fát és környezeti elemet építettek be a tervekbe, amelyek nemcsak a levegőszennyezettség csökkentéséhez, hanem a városi zaj csökkentéséhez is hozzájárulnak. A cél, hogy a sugárút környékén a maximális zajterhelés ne legyen magasabb, mint az Egészségügyi Világszervezet által előírt 53 decibel, ugyanis jelenleg 68 decibel az átlagos zajsűrűség a Champs-Elysées környékén. 

A fenti két térkép a kutatás töredékét mutatja be csupán - a kutatásokból készült online kiállítás ezen a linken érhető el. 

A projektet nemcsak a környezeti hatások miatt indították el, hanem a párizsi lakosok miatt is. Ugyanis a turistákkal ellentétben a főváros lakói kiábrándultak az évek során a sugárútból és ha lehet, messze elkerülik még a környékét is. A cég által készített kutatásból kiderült, hogy a sugárúton sétálók közül háromból két ember turista. Ráadásul a párizsiak közül is az emberek több mint hetven százaléka csak a munkája miatt megy arra a környékre. Ennek a tendenciának a hatásai pedig a koronavírus alatt még jobban kiütköztek, hiszen a Champs-Elysées a butikok és a haute-couture ruhaboltok központja, ahol a napi bérlési díj átlagosan 520 ezer forint négyzetméterenként, de ha a helyi lakosok nem mennek arra, akkor a boltoknak nem lesznek vásárlóik. Így a projekt egyben képviseli a környezet és a helyi lakosok igényeit. 

A projekt legfontosabb elemei:

 • 6+2 sáv átalakítása kétsávos úttá.
 • Huszonnégy hektáros közpark létrehozása a Concorde tér és a Roosevelt tér között 360 új fa építésével. 
 • Az út két szélén levő járdák kiszélesítése, ami teret ad a sétálóknak és vendéglátóegységek teraszainak is. 
 • A Diadalív körüli körforgalom lecsökkentése kétsávos körforgalommá. Helyére nyáron strandot, télen jégpályát építenek.

A projekt céljai között szerepel, hogy olyan új szerepeket adjon a sugárútnak, mint a felelős gasztronómia párizsi központja, új kulturális és tudományos események helye, zöld környezet biztosítása az iskoláknak és az óvodáknak egyaránt. 

A Champs-Elysées kizöldítése nemcsak Párizs szempontjából lehet mérföldkő, hanem világszinten is, hiszen a nagyvárosok a környezeti szennyezés gócpontjai, amiket eddig nagyon nehéz volt megváltoztatni. Egy már kialakult városszerkezet zöld újragondolásához nem elég, ha az építészek és a lakók támogatják az ötleteket - a városvezetés szándéka is kulcsfontosságú.

A párizsi projekt megmutathatja, hogy miként lehet a legegészségtelenebb nagyvárosokat is egy élhetőbb és zöldebb út felé terelni. A kérdés az, hogy ki fogja követni a példáját?

Zöld útra lép a világ egyik legdrágább utcája, mert a franciák már irtóznak tőle Tovább
Elveszett gólyáknak: online platform segíti a tanulmányi ügyintézést a Corvinuson

Elveszett gólyáknak: online platform segíti a tanulmányi ügyintézést a Corvinuson

b_b_43_1_1.jpg

Ha a tanulmányi ügyekkel kapcsolatos kérdéseidre azonnal és online szeretnél választ kapni, a leghatékonyabb eszköz corvinusos hallgatóként az Intézd Online felület. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

2021.08.26 Írta: Taxner Tünde. Borítókép: Burkus Brigitta, Közgazdász

Most kerültél be az egyetemre, és diákigazolványra van szükséged. Hogyan tovább? Ha segítség kell egy tanulmányi ügyben, legyen szó akár Erasmusról, specializációválasztásról, ösztöndíjakról, gyakran az okozza a legnagyobb gondot, hogy nem tudjuk, kihez forduljunk a problémánkkal. 

A koronavírus-járvány miatt gyökerestül megváltozott a hallgatók és az egyetemi dolgozók élete. Egyik pillanatról a másikra kellett átállni távoktatásra vagy távmunkára, és ezzel párhuzamosan a hallgatói ügyek intézését is online kellett megvalósítani, ekkor vezették be az Intézd Online platformot. A pozitív hallgatói visszajelzések azóta rámutattak, hogy a személyes ügyintézés lehetőségének visszatérése ellenére az online ügyintézés előnyeit továbbra is érdemes biztosítani. 

Hogyan működik?

A felület használata egyszerű: minden képzésnek más linken keresztül érhető el a szolgáltatás, amit a stud-os, egyetemi e-maillel belépve tudsz használni. A számodra megfelelő platformot az egyetem honlapjáról tudod elérni: a “Hallgatóknak” fülön ki kell választani a “Hallgatói tanulmányi ügyek” menüpontot.  

Attól függően, hogy milyen képzésre jársz, ezeken a linkeken éred el a felületet: 
Magyar nyelvű képzésre járó alap- és mesterszakos hallgatók: itt 
Angol nyelvű képzésre járó alap- és mesterszakos hallgatók: itt  
Levelező és esti munkarendű képzésekre járó hallgatók: itt

A felugró három lehetőség közül a számodra releváns linkre kattints, ami egy kérdőívhez visz. Itt különböző hallgatói problémák vannak felsorolva, ezek közül kell kiválasztani a számodra megfelelőt. Ezután a kiválasztott témakörben különböző részletesebb alproblémák jelennek meg. Ha ott is kiválasztottad a számodra megfelelőt, akkor a következő oldalon már látható is a probléma megoldása.

o_zs_0046.jpg

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

Például, ha diákigazolvány-matricát szeretnél átvenni, akkor kiválasztod a “Diákigazolvány” pontot, majd következőnek az “Érvényesítő matrica átvétele” nevű gombra kattintasz. Ez kihozza a linket, amin keresztül időpontot tudsz foglalni. Ha esetleg nem találod meg a megoldást a problémára, megkeresheted a Hallgatói Szolgáltatások munkatársait. Amikor a kérdőív az ismertető végén megkérdezi, hogy van-e további kérdésed, jelöld be, hogy „Igen, van!”. Foglald össze pár mondatban a kérdésedet, és klikkelj a „Küldés” gombra. A munkatársak a beküldést követően felveszik veled a kapcsolatot. 

A Corvinus Egyetem célul tűzte ki, hogy a hallgatók tanulmányi ügyintézéséhez modern, 21. századi körülményeket biztosít. Ezért a Megújulási Program részeként létrejött az új Hallgatói Iroda és Hallgatói Közösségi Tér is, ami kényelmes környezetet biztosít azon hallgatók számára, akik személyesen szeretnék intézni tanulmányi ügyeiket, vagy nyugodt és igényes co-working helyet keresnek az egyetemen. Tudj meg róla többet cikkünkből

Legyen szó akár offline, akár online ügyintézésről, a lényeg ugyanaz: minél hatékonyabban megoldani a problémákat. Ezért érdemes tájékozódnod a Hallgatói Szolgáltatások fejlesztéseiről és újdonságairól, melyekről naprakész információkat találsz a Corvinus honlapján.

Elveszett gólyáknak: online platform segíti a tanulmányi ügyintézést a Corvinuson Tovább
Útmutató gólyáknak: a legfontosabb tudnivalók a Corvinus informatikai rendszereiről

Útmutató gólyáknak: a legfontosabb tudnivalók a Corvinus informatikai rendszereiről

download_4.jpg

Az egyetemi hallgatók számára elengedhetetlen néhány alkalmazás és weboldal használata. Bemutatjuk a legfontosabb eszközöket, melyeket gólyaként használnod kell.

2021. 08. 24. Írta: Engelbrecht Azurea

Az egyetemi életben fontos szerepet játszanak az online megoldások, különösen a járvány okozta bizonytalan helyzetben. Legyen szó tandíjbefizetésről, kommunikációról vagy korlátozott hozzáférésű tanulmányokról, az egyetem informatikai rendszerei segítségedre lesznek. Az alábbi programokat minden gólyának érdemes megismernie, online és tantermi oktatás esetén is.

A Corvinus informatikai szolgáltatásai az Informatikai Szolgáltató Központhoz (ISZK) tartoznak. Az egyetem honlapján részletes leírás található az informatikai szolgáltatásokról, ahol szükség esetén segítséget is kérhettek.

Egyetemi e-mail-cím

Alapszolgáltatásként minden gólya kap egy egyetemi e-mail-címet. Hivatalos ügyeket csak ennek használatával tudsz intézni, illetve az egyetemmel kapcsolatos tudnivalók is erre érkeznek. A Microsoft Outlookban tudod megnyitni ezeket az e-maileket.

Formátuma: keresztnév.vezetéknév (több azonos nevű hallgató esetén ide egy szám is kerül) @stud.uni-corvinus.hu

A Corvinus Hírek hírlevél is ide érkezik, hetente egyszer, keddenként. Ez az egyetemi élettel kapcsolatos információk egyik legfontosabb forrása.

Cusman

Nagyon fontos a Cusman-rendszer, más néven a Központi Felhasználói Adminisztrációs rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a különböző informatikai szolgáltatásokat – mint a Moodle-t és az egyetemi honlap bizonyos funkcióit – ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval lehessen használni.

download_2.png

Neptun

A Neptunban tárolják a hallgatók személyes adatait, itt jelentkezhetnek be aktív vagy passzív félévre, az oldal szolgál továbbá a tárgy- és a vizsgafelvétel lebonyolítására, itt tartják számon az elvégzett tárgyakat, később itt történik a jelentkezés a szakirányra is, valamint különböző ügyek intézésére, kérvények küldésére is használatos. Emellett a hallgatói kifizetésekre és az esetleges tanulmányokhoz kötött térítési kötelezettségek lebonyolítására is ezt a felületet használjuk.

Moodle

A Moodle az egyetem e-learning platformja. Az aktuális kurzusok külön füllel rendelkeznek, ahova az oktatók a félév során feltöltik a szükséges anyagokat. Az elmúlt másfél évben az online oktatás során az egyik legsűrűbben használt platformnak bizonyult. Közlemények kiírására, feladatok számonkérésére, vizsgáztatásra is alkalmas oldal. Belépés során a Cusmanhoz tartozó felhasználónév és jelszó szükséges.

download_1.png

Teams

A Microsoft Teams egyetemi szinten bevezetett kollaborációs eszköz, az egyetem összes dolgozója és hallgatója megtalálható benne. A már említett Moodle platform mellett az online oktatás másik kulcsfontosságú eszköze volt, és személyes oktatás esetén is használható kapcsolatfelvételre és csoportmunkákhoz.

Az elmúlt másfél év során előadások és szemináriumok zajlottak rajta hang- vagy videóhívás segítségével, könnyedén lehet fájlokat megosztani, ami segíti a közös munkavégzést. A program platformfüggetlen, vagyis működik Windows, Mac, Android, iOS, Linux-ot futtató gépeken is, de böngészőből is elérhető.

download_1_3.jpgOffice 365

Lehetősége van a hallgatóknak az Office 365 ingyenes használatára is a Microsoft 365 oldalán keresztül. A szolgáltatás letöltés nélkül, online is használható. Minden hallgatónak 1 TB tárhely áll a rendelkezésére.

Egyetemi Wifi

Az egyetem területén két folyamatosan elérhető hálózat működik. Az egyik a Cornet-EAP, a másik pedig az eduroam nevű hálózat, ami hazai és nemzetközi oktatási intézményekben elérhető. A hálózatokra a Cusman azonosítóval és jelszóval kell bejelentkezni.

VPN

Az egyetemi hálózatra, ami főleg a könyvtár adatbázisának eléréséhez, valamint az SPSS program használatához szükséges, távolból is lehet csatlakozni. Egy VPN (virtual private network) kapcsolat felállításával akár otthonról, a saját számítógépedről is eléred az egyetem védett oldalait és szolgáltatásait, valamint számos tudományos forráshoz kapsz rajta keresztül hozzáférést. Beállításáról többet a honlapon olvashatsz.

Egyetemi honlap

Az egyetemi honlapon a fent említett információk mellett megtalálod többek között az egyetem munkatársainak elérhetőségeit, foglalhatsz időpontot a különböző szolgáltatásokhoz – mint a Hallgatói Támogatás vagy a tanulmányi ügyek intézése –, illetve a Cusmannal való bejelentkezés után a kurzusok tantárgyi adatlapjához is kapsz hozzáférést, ami segíthet a tantárgyválasztásban és a félév során.

Tartsatok továbbra is velünk, a következő hetekben sok tartalommal fogunk jelentkezni, ami csak nektek, gólyáknak szól! Facebookon és Instagramon is megtaláltok bennünket!

Útmutató gólyáknak: a legfontosabb tudnivalók a Corvinus informatikai rendszereiről Tovább
Legyőzheti a Disney+ az HBO-t az idei Emmy-n? - Sorozatajánló

Legyőzheti a Disney+ az HBO-t az idei Emmy-n? - Sorozatajánló

netflix-3733812_1920.jpg

Az HBO tarolhat az Emmy-n, hiszen több mint 130 jelölést zsebelt be, de nem csüggedhet a friss streamingszolgáltatónak számító Disney+ sem, a Marvel új sorozatai meghatározóak a mezőnyben.

2021. 08. 24. Írta: Hegedüs Kata, borítókép: Andrés Rodríguez, Pixabay

Az utóbbi két év hatalmas előnyt jelentett az online streamingszolgáltatók számára. A járványügyi korlátozások miatt milliók maradtak otthon, a képernyő előtt töltött idő megugrott. A platformok exkluzív tartalmakkal és alacsony árakkal csábították a nézőket, 2020 júniusára az amerikai felnőttek 48 százaléka feliratkozott legalább egy szolgáltatásra. A legutóbbi felmérés szerint a Netflix világszerte 204 millió előfizetővel rendelkezik, második helyen az Amazon Prime áll 150 millió előfizetővel, és szorosan utána 95 millió felhasználóval a még gyerekcipőben járó Disney+ következik.

kgo_1_2.jpg

A 73. amerikai televíziós díjátadó szeptember 20-án lesz a Microsoft Theatherben, Los Angelesben. A streamingszolgáltatók aranykorát a Primetime Emmy-díj-jelölések is tükrözik, a Walt Disney Company 146 jelölést zsebelt be, de az HBO ismét hatalmasat tarolt 130 jelöléssel, mögötte szorosan, 129 jelöléssel a Netflix áll. Az Apple Tv 35 jelöléssel, míg az Amazon Prime Video szolgáltató 20 jelöléssel zárta a szezont.

Mare of Easttown - HBO GO

Egy Pennsylvania állambeli kisvárosban, Easttownban meggyilkolnak egy fiatal nőt. Az ügyben egy magasan képzett bűnügyi nyomozó, Mare Sheehan (Kate Winslet) jár el. Mare nincs egyszerű helyzetben, hiszen élete sötét és zaklatott, nagyrészt fia közelmúltbeli halála miatt. A kisvárosban mindenki ismer mindenkit, így a gyanú hamar a detektív közeli kapcsolataihoz ér el. Kate Winslet drámai alakítása és a lassú, mégis csavarokkal teli történet 16 Emmy-jelölést ért.

Ted Lasso - Apple TV+

Ted Lasso (Jason Sudeikis), amerikai futballedző az Egyesült Királyságba utazik, hogy az angol labdarúgás élvonalában egy küszködő londoni futballcsapatot irányítson. A kulturális különbségek hamar előtérbe kerülnek, és remek humor forrásai a nézők számára. A főként vígjátékokban szereplő Jason Sudeikis egészen új színészi oldalát mutatja meg a 20 Emmy-re jelölt, nagysikerű Apple Tv-s sorozatban.

A szolgálólány meséje - Hulu

Margaret Atwood írónő sötét és erőszakos futurisztikus világában egy vallásalapú autokrácia átvette a hatalmat az Egyesült Államokban, és a nők többsége nem képes a gyermeknemzésre, ezért másodrendű polgárokká válnak. A megmaradt nemzőképes nőket elfogják, szolgálólányok szerepébe és gyermeknemzésre kényszerítik őket. A történet főszereplője a tüzes és kitartó June (Elisabeth Moss), aki színészi alakításával hátán viszi a sorozatot. A felkavaró, 24 Emmy-re jelölt történet évadait Magyarországon az HBO GO-n tekinthetik meg a nézők.

30611310071_6c0f1dff78_b.jpg

Kép: U.S. Embassy London, Flickr

The Crown - Netflix

A brit királyi családról szóló sorozat kevesek számára ismeretlen. Az idő előrehaladtával a történet is halad a valóságban megtörtént események feldolgozásával. A 4. évadban, előtérbe kerül Diana és Charles házassága, valamit II. Erzsébet brit királynő és Margaret Thatcher, az Egyesült Királyság egykori miniszterelnökének kapcsolata. A fiatal királyi pár karaktereit alakító Emma Corrin és Josh O’Connor, a Margaret Thatchert újraélesztő Gillian Anderson színészi játékát a Primetime Emmy egyelőre csak jelöléssel díjjazta. A brit sorozat a díj nagy esélyese, ugyanis a 24 Emmy jelöléssel a Star Wars spin off sorozat, The Mandaloriannal holtversenyben a legtöbb jelölést kapta.

A légikísérő - HBO GO

A történet középpontjában Cassie, egy fiatal légiutaskísérő áll, aki látszólag jó életet él. Munkájának köszönhetően eljut a világ különböző pontjaira, rengeteg új emberrel akad össze, és buliból sincs hiány. Cassie-nek nem esik nehezére megszegni pár szabályt: nem veti meg a munkahelyi alkoholfogyasztást, és egy sármos utas randevúmeghívására is igent mond. A lánynak azonban egy este alatt gyökerestül megváltozik az élete: Cassie halott randevúpartnere mellett ébred egy ismeretlen hotelben Bangkokban. Pörgős, feszültséggel teli sorozat, tele váratlan fordulatokkal. Cassie szerepében Kaley Cuoco végleg kitör az Agymenők sorozat árnyékából, és a képernyőre viszi tehetségét. A sorozat kilenc Emmy jelölést gyűjtött be, többek közt a főszerepért és a rendezésért.

WandaVision - Disney+

Wanda és Vision élete 180 fokos fordulatot vett, hiszen a két szuperhős egy amerikai kisvárosban telepedtek le. A házaspár átlagos életet él, de vajon minden az-e, aminek látszik? A Marvel Cinematic Universe negyedik szakaszában bemutatott első sorozat, a WandaVision meglepetésekkel teli történetet mutat be. Az epizódok felölelik a 40-es évektől egészen a 80-as évekig használt sorozatműfajokat, így nem kell megijedni a fekete-fehér első részen. A Disney+ egyik legkiemelkedőbb sorozata 23 Emmy-jelölést hozott a szolgáltatónak. Wanda karakterét életre keltő Elizabeth Olsen az egyik nagy esélyese a legjobb női főszereplőnek járó Emmy-díjra.

Legyőzheti a Disney+ az HBO-t az idei Emmy-n? - Sorozatajánló Tovább
Költözés, egyetemi bulik és az első vizsgaidőszak – gólyaév a Corvinuson

Költözés, egyetemi bulik és az első vizsgaidőszak – gólyaév a Corvinuson

download_3.jpg

Gólyaként az önálló, budapesti élet is kihívást jelent az egyetem mellett. Újságírónk személyes élményén keresztül mutatja be, ő hogyan birkózott meg ezekkel.

Nyüzsgő utcák, túlzsúfolt villamos, kávéval a kezükben egyetemre igyekvő hallgatók. Ilyen volt az első olyan reggelem Budapesten, amikor nem turistaként sétáltam végig a belváros szűk utcáin. Ekkor már itt laktam, és még nem is dolgoztam fel, hogy az elkövetkezendő években ez lesz az otthonom, de az új lakcímkártyám és az egyetemi beiratkozás emlékeztetett rá.

2021. 08. 23. Írta: Tepfenhart Beatrix, borítókép: Kristóf Benjámin

A beiratkozás a Corvinusra nekem a nagybetűs Élet kezdetét is jelentette. Augusztus végén újdonsült lakótársaimmal ültem a belvárosi albérletünk közepén. A káosz hatalmas volt: mindenféle holmit hagytunk szerteszét a lakás különböző pontjain; az utcáról beszűrődött a nagyvárosi élethez hozzátartozó zaj, és hamar realizáltuk, hogy bizony, ha mi nem főzünk, akkor senki nem rakja majd elénk a vacsorát, mint ahogy az a családi kuckóban annyira megszokott volt.

Eleinte a dolgok újdonságértéke mindent felülírt. Tizenkilenc évesen először minden, amit tettem, a saját döntésem volt, nem szólt bele senki. Három lakótársammal együtt tapasztaltunk meg a nagy elsőket: volt itt első bablevesfőzés,  közös IKEA-zás, stratégiai beszélgetések arról, hogy hogyan lehet otthonosabb egy egyetemista lakás, éjszakába nyúló társasozások és még rengeteg hétköznapi apróság, amit akkor nagyon értékeltem. Mindennaposak voltak a telefonhívások haza, és egy idő után anya is teljesen hozzászokott, hogy a nap közepén olyan kérdésekkel fordulok hozzá, minthogy hány krumplit főzzek négy embernek, és hogy szerinte melyik a legfinomabb liszt a tojásos nokedlihez.

Igen, nekem a telefonos kommunikáció volt az egyetlen kapocs a családomhoz akár hetekig is. Erdélyi, pontosabban partiumi származásúként korábban sokszor jártam már a magyar fővárosban, hiszen a 330 km távolság nem a világ vége – gondoltam én. Aztán amikor a pandémia miatt karanténkötelezettség nélkül szinte lehetetlenné vált a határokon átívelő utazás, akkor néha másképp éreztem.

Hat hét külön töltött idő után apukám videócseten keresztül boldogan konstatálta, hogy ,,jól nézel ki kislányom, nem fogytál le’’. Ezeknek a beszélgetéseknek, poénkodásoknak, életbölcsesség-osztogatásoknak hatalmas értéke volt a Covid-19 fényében. Mert amíg az elején pozitívum volt, hogy azt teszek, amit csak szeretnék, ez egy idő után átcsapott ambivalens érzésekbe. Sokszor szerettem volna azt is, ha apa egy buli közepén felhív, hogy most már jön értem, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem maradhatok addig, amíg a legjobb barátaim. Ez azt is jelentette volna, hogy másnap reggel együtt kávézhatok a szüleimmel a teraszunkon.

Az ambivalencia ellenére mégis úgy érzem, nagyon hamar megtaláltam a helyem így is, hogy ,,kicsit kilógtam a sorból’’. Ha nyitottan fordulunk a környezetünkhöz, a szaktársainkhoz, a felsőbbévesekhez, akkor ugyanezt a nyitottságot fogják viszonozni. Akárhányszor bemutatkozáskor elhangzott, hogy Erdélyből jöttem ide a Corvinusra, mindig pozitív, de változatos reakciókat kaptam. Volt, aki arról faggatott, milyen gyakran látok medvét (egyébként Szatmárnémetiben nem igazán van erre lehetőség), mások pedig érdeklődtek, tudok-e nekik valami finom pálinkát szerezni.

download_2_1.jpg

Kép: első közösségi programok egyike az új szaktársakkal

Egy dolog biztos: az egyetemi lét kezdete hatalmas változás volt számomra, de egyben a legjobb változás is, ami egy tizenkilenc éves, néha még önmagát kereső lánnyal történhet. 

Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy a Corvinus Egyetem tényleg annyi lehetőséget tár elénk, hogy az ezekből való választás az egyik legnagyobb nehézség, amivel egy gólya találkozhat. Az országban egyedülálló módon 50 diákszervezet működik az intézményben, emellett pedig ott van a Hallgatói Önkormányzat és még számos szakkoli is, nem beszélve a demonstrátori létről, a rengeteg nemzetközi lehetőségről (CEMS, Erasmus) vagy épp a TDK-zásról.

Érdemes minél több személyes eseményre, infóestre, tájékoztató előadásra eljárni, mert testközelből megismerhetjük a lehetőségeinket, és nem a weboldalon elérhető leírások alapján kell döntést hoznunk. Mitöbb, ezeken az alkalmakon is számos kapcsolatot építhetünk, ami szerintem a legfontosabb. Hasonló érdeklődési körű embereket megismerni mindig egy élmény, és soha nem tudhatjuk, hogy kikből lesznek azok, akik egy nehéz nap után meghallgatnak egy ital mellett.

download_1_2.jpg

Kép: Bera Viktor, Közgazdász

Egyetemre ideális esetben az ember elsősorban azért jön, hogy lediplomázzon, és csak másodlagosak a hatalmas bulik, ahol néha még reggel 7-kor is tombolunk egy 2010-es slágerre. Így mondanom sem kell, az első (két) vizsgaidőszak is újdonságokat hozott. Szerintem sokan rájöttünk, hogy a gimnáziumban alkalmazott tanulási módszerek nem biztos, hogy a felsőoktatásban is hatékonyak lesznek. Formálódtam és változtam ebben is. Megtapasztaltam, hogy bizony a hatszáz oldalas könyvet nem érdemes a vizsga előtti utolsó két napra hagyni, és hogy a gazdasági tárgyak nagyrésze logikus, így a lényeg, hogy gondolkodnunk kell, a tananyag alapján levonni a racionális következtetéseket, mert így sokkal könnyebben ragadnak meg a dolgok hosszútávon is, mint magolással.

Érdemes számolni azzal, hogy egy 6-7 vizsgás időszakban a kávéfogyasztás növekedni fog a lakásban, de amennyiben jól osztjuk be az időnket, könnyen tehermentesíthetjük magunkat, és nem érhetnek meglepetések. A jó time management szerintem elengedhetetlen az egyetemi évekhez.

Én elsősorban ezt tanultam meg gólyaként: ha a nap 24 órájával jól gazdálkodunk, akkor mindenre jut elegendő idő, legyen az diákszervezetezés, tanulás, haverok, egy-egy hétvégi buli vagy sport. Mindig szerettem aktív életet élni, és soha nem úgy gondoltam az egyetemre  – de már a középiskolára sem –  mint az intézmény, ahol végigülöm a tanórákat és ahonnan megkapom a szükséges papírt, amivel előrébb jutok az életpályámon.

Az egyetem számomra egy önképzési és hatalmas fejlődési lehetőség, ahol a kötelező előadások és szemináriumok mellett a különböző (hallgatói) szervezetek révén olyan dolgokkal is foglalkozhatok akár minden egyes nap, amiket szeretek és amelyek motiválnak a szürke hétköznapokban.

Ha szeretnél még jobban megismerkedni a Corvinussal és a lehetőségekkel egyetemistaként, kövesd a Corvinus Közgazdász Online-t, az egyetem hivatalos hallgatói magazinját Facebookon és Instagramon!

Költözés, egyetemi bulik és az első vizsgaidőszak – gólyaév a Corvinuson Tovább
A soha el nem készülő templom és más katalán gyöngyszemek – Barcelona 4 nap alatt

A soha el nem készülő templom és más katalán gyöngyszemek – Barcelona 4 nap alatt

barcelona_1_1.jpg

A katalán főváros alig több, mint kétórás repülőútra található Budapesttől, átlépve kapuját mégis úgy érezhetjük, hogy egy teljesen más világba csöppentünk.

2021. 08. 22. Írta és fotózta: Tepfenhart Beatrix

barcelona_2_1.JPGA reptérről kilépve szinte azonnal pálmafák övezte utcácskák kerülnek a látóterünkbe és megcsap az a jellegzetes ,,mediterrán illat’’, amit én annyira szeretek, és amit a pandémia miatt nem volt alkalmam megtapasztalni majdnem két teljes évig. Barcelona, ahogy sokunknak, nekem is régóta álom úticél volt és megfogadtam, hogy amint utazni lehet majd, ide megyek először. Barcelona az a város, ahol egyszerre élvezhetem a nagyvárosi nyüzsgést, a kiemelkedő építészetet és a tengerpart közelségét.

Egy meleg, júliusi napon érkeztünk a spanyol nagyvárosba, ahol legelőször az előre lefoglalt szállásunkra mentünk, ezt követően pedig a Güell Park felé vettük az irányt. A 17 hektáros területet a világ egyik legszebb parkjaként tartják számon. A park a forgalmas belvárostól alig 10 perc tömegközlekedéssel érhető el, mégis egy teljesen más hangulatú, Gràcia  nevet viselő városrészbe érkezünk, ahol a nyugalom, a csendes bolyongás, a külső környezet csodálata jellemző. A Güell Park Antoni Gaudí tervei alapján épült, és a mozaikdíszítésnek, különböző színek és formák ötvözésének köszönhetően igazi meseszerű világba repít el, ahol mézeskalácsból vannak a házak és amelyet a kétszáz készített kép egyike sem tükröz kellően.

barcelona_3_1.jpgBarcelona a varázslatos Gaudí-építészet mellett megőrizte a nyüzsgő nagyvárosi oldalát is. A katalán főváros leghíresebb sétálóutcáján, a La Rambla-n már semmit sem lehetett érezni a koronavírus okozta utazási nehézségekből. A sugárutat, amely a Placa de Catalunya-t köti össze a kikötővel, ellepték a szuvenírt vásárló turisták, az utcazenészek vagy épp a környéken dolgozó helyiek.

Önmagában a korzón végigsétálni nem kiemelkedő élmény szerintem, azonban a La Rambla-ról nyílik Barcelona legismertebb és legfontosabb vásárcsarnoka, a La Bouqeria. Itt is hatalmas tömeg van a nap minden szakában, azonban érdemes betérni meglesni és megkóstolni néhány helyi ínyencséget. Rengeteg tengeri herkenytű, egzotikus gyümölcs, különböző ízű fagyi vagy épp jégkrém található a kínálatban - aki szereti a citrusos ízeket, a Mojito ízt külön ajánlanám figyelmébe. Az eladók kivétel nélkül nyitottak és kedvesek, sok mindent lehetőség nyílik megkóstolni akár ingyen is. Az bizonyult a legnehezebbnek, hogy a kóstolás után ne vásároljunk mindenből. 

barceona_4.jpgA szieszta a spanyol életvitel egyik leghíresebb aspektusa, a délutáni holt időszakot nevezik így. Barcelonában számos étterem, kávézó, kisbolt, kioszk zárja be kapuit nagyjából délután 2 és 6 között. A hagyomány nagyon régre nyúlik vissza; eredetileg a mezőgazdászok így védekeztek a nap legmelegebb időszaka ellen, azonban később más munkakörökre is kiterjedt a szieszta. Közrejátszik az is, hogy a spanyolok imádják a hosszú ebédeket. A hétköznapokban az anya főz egy nagy adag, akár többfogásos ebédet, amelyet az egész család együtt fogyaszt el, laza beszélgetés és némi alkohol mellett. Felfogásuk az, hogy egy ilyen alkalom után sokkal nyugodtabban és nagyobb produktivitással térnek vissza a délutáni munkához.

Azért, hogy a sziesztaidőszak számunkra ne csak egy holtpont legyen, két napon is ekkorra időzítettük a híres látványosságok megtekintését. Egyik délutánunkat a Sagrada Família-ban töltöttük el, míg másnap ugyanebben az időpontban a Casa Batlló volt a célpontunk. Mindkétszer előre, online vásároltunk jegyet, így viszonylag kedvezményes áron juthattunk hozzájuk, és a hosszú sorbanállást is elkerültük.

barcelona_5.jpgAz ikonikus római katolikus templom látogatása a hivatalos applikáción elérhető audioguide segítségével nagyjából 1,5 órásra húzódott. Ezalatt részletes leírást kaptunk a szobrokról, az épület színeinek jelentőségéről, és természetesen az építészről magáról is, aki életének utolsó éveit csak és kizárólag ennek az egy épületnek szentelte. A Sagrada Familia-ban úgy érzi a látogató, hogy mindennek jelentősége, magyarázata van, semmi sem véletlen. Az oszlopoktól kezdve a színes ablakfestészetig Gaudí mindent maximális tudatossággal kezelt és mindent a természet jegyeiben dolgozott ki. A templom legmagasabb oszlopa 137,5 méter magas, amely szám legalább annyira tudatos, mint az Országház 96 méter magas kupolája, amely a Honfoglalás évét szimbolizálja. Gaudí azért ragaszkodott e bűvös számhoz, mert a közelben fekvő Montjuic-hegy 138 m, és hitvallása volt, hogy az ember, és bármi, amit az ember alkotott, nem hatalmasodhat a természet fölé.

Lenyűgöző volt látni belülről is az egyszerre szecessziós - neogótikus - modernista mesterművet. Az i-re a pontot már csak a tornyok és az onnan nyíló csodás panoráma tehette volna fel, azonban a Covid-szituációból kifolyólag ezek jelenleg nem látogathatóak.

barcelona_6.jpg

barcelona_7_1.JPGA Casa Batlló szintén Gaudí építészetének egy kiemelkedő ékköve, és egyben az én személyes kedvencem is. A nem csak kívülről lehengerlő épület 2005 óta már az UNESCO Világörökség részét képezi és egy középosztálybeli család részére készült 1904-ben. A teljes épület bejárható, mitöbb, 10D-s kiállítás is működik benne, melynek célja, hogy elrepítsen minket a katalán építész elméjébe (What’s in Gaudí’s mind?). A belépő borsos árának (majdnem 11000 forint diákkedvezménnyel) ellenére ez az interaktív látogatás szerintem minden centet megért. A részletes, de mégis érdekfeszítő körbevezetés, a kilátás az épület tetejéről, az ovális ablakok, a formabontó elemek és színek és természetesen az utazás Gaudí elméjébe együttesen egy olyan turistaélményt adtak, amelyet nem tapasztalhat meg minden nap az ember. 

Barcelonai négy napunk azért (is) volt annyira tartalmas, mert a már említett, mindenki által kedvelt és ismert látványosságok mellett számos más lehetőség és érdekesség is van a városban. Ezek közül kiemelném a Palau de la Música Catalana-t, vagyis a Katalán Zene Palotáját. A koncerttermet 1908-ban adták át és ma is a katalán kulturális élet egyik fő helyszíne. 1909-ben Barcelona Legszebb Épülete díjat nyert el, ami a gazdag díszítésnek, a dinamikus formáknak és a racionalitásnak (az egyetlen olyan koncertterem Európában, amelyet napközben teljes egészében csak a természetes fény világít be) tudható be. Ahogy a katalán modernizmusra általában jellemző, úgy itt is megjelennek a természet elemei – a boltozatot és a tartóoszlopokat több száz virág és más növény díszíti.  

barcelona_9.jpgSzintén kevésbé tipikus turistalátványosság az Estadí Olimpic de Montjuic, vagyis Barcelona Olimpiai Parkja, ami az 1992-es Olimpiai Játékok helyszíneként szolgált. A több, mint hatvanezer férőhelyes stadion Spanyolország 5. legnagyobb létesítménye és ingyen körbejárható, illetve közvetlen szomszédságában sportmúzeum is található.

Barcelonának szerintem megvan az az ereje, hogy csak egy eldugott kis utcában sétálva is magába szippantja az embert. Kétségkívül az utazás hiányának is betudható, de a rengeteg park, zöldterület, a pálmafás utak, a katalán emberek és természetesen a spanyol gasztronómia (a Churros és az Empanadas  – mondanom sem kell – kihagyhatatlan) percek alatt magával ragadott.

A soha el nem készülő templom és más katalán gyöngyszemek – Barcelona 4 nap alatt Tovább
Csonkítás, nemi erőszak, gyerekkatonaság és halál - Ki menti meg a gyerekeket Maliban?

Csonkítás, nemi erőszak, gyerekkatonaság és halál - Ki menti meg a gyerekeket Maliban?

download_1_1.jpg

A gyerekek elleni erőszakos fellépések száma Maliban folyamatosan nő. A biztonságos élethez, az oktatáshoz és a boldogsághoz mindenkinek joga van, ebben segít a Közel Afrikához Alapítvány.

2021.08.18. Írta: Belayane Najoua/ Képek forrása: Közel Afrikához Alapítvány.

Amikor Aminata és a családja támadásokról szóló pletykákat hallottak, összepakolták az otthonukat, és úgy döntöttek, hogy egy kis faluba költöznek, ahol biztonságban érzik magukat. Ez a kis falu Ogossagou volt. Ám pár nappal az odaérkezésük után Ogossagou-t megtámadták. A támadás 85 gyermek életét követelte. Aminatát és az édesanyját meglőtték. Az édesanyja ott helyben meghalt, Aminatát pedig egy örök életre mozgássérültté tették. Aminata jelenleg egy menekülttáborban van.

„Nem érdekel, merre megyek tovább” - mondta az Unicefnek -, “csak egy olyan hely legyen, ahol béke van”.

A 2012 óta zajló Mali polgárháború miatt egyre több gyerek válik a csonkítás, a bombák és a gyerekkatonaság áldozatává. Az Unicef 2019-es felmérése szerint több mint 377 ezer gyermeknek lenne szüksége védelmi, és ennél is több gyereknek olyan támogatásra, ami az alapvető életkörülményeket biztosítaná számukra, mint az étel, az ivóvíz és a tanuláshoz való jog. 

A háború örökké tart?

Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben a világ tekintete a koronavírusra szegeződött, a nemzetközi politika évek óta tartó konfliktusai, mint például a Nyugat-Afrikában zajló háborúk, nem értek véget. Mali és Niger határvidékén már lassan egy évtizede folyik a háború, melynek eredményeként több száz gyermek vesztette életét, sérült meg puska vagy robbanóanyag által, vagy lett erőszak áldozata. 

Az egész 2011 tavaszán kezdődött, amikor szinte hullámként söpört végig Észak-Afrika és a Közel-Kelet térségében az arab tavaszként elnevezett kormányellenes tüntetéssorozat. A tüntetések célja, ereje, lefolyása és végkimenetele országonként eltérő volt. A háborúk nemcsak közvetlenül erre a térségre voltak hatással, hanem más országok külpolitikájára is. Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok is próbált közbelépni, de a háborúkat kirobbantó okok olyan összetettek voltak, hogy mindeddig nem sikerült hatékonyan fellépni. Mindeközben kisebb és nagyobb civil szervezetek is elkezdtek tevékenykedni a területen a helyi lakosokat segítve.

download_2.jpg

A mali polgárháborúban több csoport is részt vesz, úgy mint az al-Káida helyi szervezete, illetve korábban a tuaregek csoportja. Ám a célok már a kezdetektől mások voltak: míg az al-Káida egy iszlamista államot akart létrehozni, hogy ellenőrizni tudja a területen áthaladó drog- és fegyvercsempész útvonalakat, addig a tuaregek által létrehozott Nemzeti Mozgalom Azawad Felszabadításáért nevű szervezete az önállóságát akarta visszanyerni, elszakadva a mali kormányzattól. 2012-ben a terrorista szervezetek támadásával egyidőben a hadsereg egy része is katonai puccsot hajtott végre, így a kormány már végképp elvesztette a kontrollt az országban kialakult helyzet felett. Ekkor döntött úgy az ENSZ, hogy beavatkozik a konfliktusba. 

Az ENSZ sikeresen felszólította az Afrikai Uniót az együttműködésre - Pierre Buyoya, az Afrikai Unió elnöke egy korábbi interjúban így nyilatkozott az Unió konfliktusban betöltött szerepéről: “Az Afrikai Unió két ok miatt kell, hogy részt vegyen a térség válságának kezelésében. Egyfelől az AU felelős elsődlegesen Afrika biztonságáért, így egy-egy válság kialakulásakor nekünk kell elsőként reagálni, amíg az ENSZ képes beavatkozni. Másfelől, bár fontosnak tartjuk a szubszidiaritás elvét a különböző kérdések megoldásában, de a Száhel-övezet kiterjedése miatt azt nem lehet az afrikai regionális szervekre bízni, hatékonyan az AU tud fellépni”.

2012 decemberében az ENSZ felkérte a tagállamokat a terrorista szervezetek elleni küzdelemre, amelynek köszönhetően többek között Franciaország, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország is beavatkozott a konfliktusba. Az ENSZ-nek és szövetségeseinek 2015-ben sikerült békeegyezményt aláíratnia a tuareg csoportokkal, akik a békéért cserébe nagyobb önállóságot és a kormányzatban való magasabb részvételt kaptak. A terrorista szervezetekkel nem sikerült érdemlegesen kapcsolatba lépni, így a polgárháborús helyzet  ma is fennáll Maliban és a környékén. Az ENSZ tagállamok továbbra is küldik a katonai egységeket - a legutóbbi halálos támadás 2021 júniusában történt, amikor hat mali és tizenkét német katona vesztette életét egy bombatámadásban. 

download_1.jpg

A háború hatása a társadalomra

A lassan egy évtizede tartó konfliktus a helyi lakosságot is kritikus állapotba sodorta. A háború kitörése előtt Mali GDP-jének 40 százalékát a külföldről beáramló turizmus adta, de a kutatások szerint több mint nyolcezer turizmusban dolgozó mali vesztette el az állását. Egy másik erősen érintett terület a mezőgazdaság, ami Észak-Mali lakosságának megélhetését biztosítja. A kiszámíthatatlan kereskedelmi utak és a folyamatosan növekvő klímaváltozás miatt az itt élő emberek nagy része is mélyszegénységbe süllyedt.

A háború a gazdaság mellett az élet számos területére kiterjedt, úgy mint az egészségügy és az oktatás. Mali területén minden harmadik gyerek szenved alultápláltságtól és évente nagyjából négymillió gyermek nem jut hozzá a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékhoz, aminek következtében a világon az egyik legalacsonyabb a várható élettartam. Míg Magyarországon 78 év, addig Maliban csupán 50 év

A gyerekek, akik csak a lehetőségre vágynak

A rossz életkörülmények és a politikai bizonytalanság miatt a gyerekek 41 százaléka nem tud iskolába járni. Sokukat gyerekkatonának sorozzák be, míg a “szerencsésebbek” az anyagi gondok miatt nem jutnak el az iskolába.

“Ez egy olyan része a világnak, ahol nincs ingyenes általános iskola, tehát a gyerekek nagy része nem tud eljutni az iskolába. Amikor ott tanítottam, azt tapasztaltam, hogy nagyon bizonytalan volt az osztály összetétele - egyik hónapban jöttek, másikban nem”

- mondja Morris Andrea a Közel Afrikához Alapítvány megálmodója, aki 2011 óta tanít, illetve önkénteskedik Maliban.

Az Közel Afrikához Alapítvány oktatást biztosít a Bamako nyomornegyedében álló iskola tehetséges gyerekei számára. “Megismerni, megérteni, segíteni” - olvasható az oldalon az Alapítvány mottója. A program célja, hogy eszköz helyett lehetőséget adjon az ott élő gyerekeknek, akik a rossz életkörülmények miatt nem engedhetik meg maguknak az oktatás luxusát. Az Alapítvány jelenleg közel 140 gyermek tanulását támogatja Maliban és Zambiában, illetve a programjaik keretében fúrtak már kutat ott, ahol nem volt víz az iskola környékén, építettek számítógép termet, sportpályát és mosdókat is.

“Az Alapítvány alapelve, hogy ha hardvert adunk, akkor szoftvert is adunk hozzá. Tehát például ha kutat fúrunk, akkor biztos, hogy utána csinálunk egy használattal kapcsolatos oktatóanyagot is. A hosszútávú fenntarthatóság nagyon fontos a munkánkban” - mondja Andrea.

A tanuláshoz és a biztonságos élethez nemtől, vallástól, születési helytől függetlenül mindenkinek joga van. Egyetlen gyermeknek sem szabadna félelemben élnie. Egyetlen gyermeket sem szabadna megfosztani a tudástól. Hiszen lehet-e addig a helyén a világunk, amíg egy olyan alapvető dolog, mint az oktatás, az egyik gyereknek mindennapi terhet, a másiknak örökké luxust jelent?

Csonkítás, nemi erőszak, gyerekkatonaság és halál - Ki menti meg a gyerekeket Maliban? Tovább
süti beállítások módosítása