Közgazdász Online

BP ajánló – a legjobb fitnesztermek, jógastúdiók és egy kis falmászás

BP ajánló – a legjobb fitnesztermek, jógastúdiók és egy kis falmászás

sven-mieke-mscgmhuirdo-unsplash.jpg

A főváros számos edzőtermet kínál arra, hogy formában tartsuk magunkat és megőrizzük egészségünket. Jobbnál jobb termek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk és kihozzuk testünkből a maximumot. Ha pedig a mozgás bensőségesebb formájára vágyunk, jógastúdiók garmadája vár bennünket.

Borítókép: unsplash

4% Fitness Kelle Fanni

fmi_7511-min.jpg

A Ráday utcában található 4% Fitness nagy népszerűségnek örvend, különösen a fiatalok körében. Elhelyezkedése sok hallgatónak kedvez, hiszen számos egyetem található környékén, így könnyen megközelíthető az órák előtt vagy után. A hely  sok, jól felszerelt szekcióval rendelkezik. Az utóbbi időben rengeteget fejlődött, ennek köszönhetően létrejött egy úgynevezett Onlygirls részleg is, ahol kizárólag nők edzhetnek.  A diákok időkorlátos, kedvezményes bérletet vásárolhatnak, amellyel hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 15:00 óráig vagy 20:00 óra után léphetnek be. A terem hétfőtől péntekig 6:30 és 22:30 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8:00 és 22:00 óra között várja vendégeit. A terem egyik különlegessége, hogy a 0-24-es szekció, amely közvetlenül a 4% mellett található.

Scitec Gold Fitness Club Kelle Fanni

10626336_568916023220551_1367862126501613701_o.jpgForrás: Facebook

Bátran kijelenthetjük, hogy a Scitec Gold Fitness Club hazánk egyik legfelszereltebb edzőterme. A kondigépek az amerikai gépparkok legjavából lettek összeválogatva, hogy a legmagasabb szintre emeljék a vendégek edzését. A terem mögött olyan sikeres testépítők állnak, mint Toldi Zsuzsanna (IFBB Pro) vagy Kathi Béla (többszörös abszolút bajnok, Arnold's Classic 2. helyezett). Ami berendezését és stílusát illeti, egy kifejezetten letisztult és modern kondiról beszélhetünk. Az egész Scitec Gold szinte egy nagy teremből áll, amely az amerikai edzőtermek hangulatát idézi. A hozzá tartozó szaunát bármelyik vendég ingyenesen igénybe veheti. A bérletek ára a drágább kategóriába tartozik, amelyet a valóban magas színvonal és a folyamatosan tisztán tartott környezet indokol. A klub 0-24-es nyitvatartással üzemel.

Hungarian Mecca Gym Kelle Fanni

dsc00015.jpgForrás: www.meccagym.hu

A világhírű Venice-i Gold’s Gymet hívták először becenevén Mekkának, mivel a 70-es évek aranykorában minden testépítő ott edzett, aki később bajnokká vált. Azonban a termek vendégköre átalakult az idők során, így ma már a profi testépítőktől az amatőrökig mindenki együtt edz. Ez ihlette a Hungarian Mecca Gym-et, amely Kathi Bélának köszönhetően valósult meg. A terem a legsokoldalúbb gépek széles kínálatát vonultatja fel. A Meccában street workout edzéseken is részt vehetnek az érdeklődők. A konditerem ingyenes parkolóval is rendelkezik, amely kizárólag a vendégkör számára lett kialakítva. Az árak a drágább kategóriába tartoznak. A hely hétfőtől péntekig 6:00 órától 22:00 óráig, szombaton és vasárnap pedig 8:00 órától 20:00 óráig várja az edzeni vágyókat.

John Reed Fitness Kelle Fanni

zh_imperial54_johnreed_008.jpgForrás: johnreed.fitness.hu

A Hungarian John Reed Fitness egy rendkívül innovatív és egyedi európai teremhálózat része. Magyarországon Budapesten található a Váci úton. A teremben az edzés mellett, a zene és a különleges dizájn is meghatározó. A kondi hatalmas felületeket és live órákat biztosít annak érdekében, hogy a vendégek kihozzák magukból a maximumot. A teremben alkalmanként a hangulatot DJ-k fokozzák. A berendezés  egyedi, a világ minden tájáról származik.  Ázsia keveredik a street arttal és az indusztriális dizájnnal. Az első ingyenes próbaedzés 7:00 és 23-00 óra között vehető igénybe. Érdemes szerződést kötni és egész éves bérletet váltani a terembe, mivel sokkal kedvezményesebben válthatjuk ki bérletünket. A John Reed Fitness 0-24-ben várja vendégeit.

NR1 Fitness - Sie Réka

gym-kalvin.jpgForrás: nr1fitness.hu

Az NR1 Fitness egy bérlet áráért négy helyszínen is várja a mozogni vágyókat a nap bármely pontján. Mindegyik terem modern gépekkel és eszközökkel van felszerelve, amelyek logikus elrendezésének köszönhetően könnyen összeállíthatjuk saját edzésünket. A futógépeken a manuális beállítás mellett váltakozó sebességgel és emelkedővel ellátott programokat is ki lehet választani, ha próbára szeretnénk tenni állóképességünket. Az óbudai teremben csoportos órákon is részt vehetnek az érdeklődők, így például jógával vagy Fit Dance-el dobhatják fel a heti edzéstervüket. A bérletet a kényelem kedvéért online lehet megvásárolni, így nyugodtan megfontolhatjuk, melyik éri meg leginkább számunkra. Diákoknak lehetőségük van éves tagságot is váltani, amely mindössze havi 7499 forintba kerül. Érdemes különleges alkalmakkor, ünnepekkor rápillantani a weboldalukra, hiszen gyakran 20-25% kedvezménnyel ajándékozzák meg a szemfüleseket.

Sugar Fitness - Sie Réka

sugarfitness2.jpgForrás: sugarfitness.hu

A Sugár Fitness az Örs vezér téri Sugár Üzletközpontban található. A fitness teremben modern géppark biztosítja a hatásos edzést, amely után szauna nyújt megpihenési lehetőséget. A büfében különféle sportitalok és fehérjeszeletek is rendelkezésre állnak. A megszokott erősítés és kardió mellett számos csoportos edzés nyújt lehetőséget új mozgásformák kipróbálására. A több mint 40 opció között van például zumba, spinning, TRX, cross training, de még gerinctorna és senior torna is, így mindenki találhat képességeinek és céljainak megfelelőt. A weboldalon minden óráról és oktatóról részletesen tájékozódhatunk és időpontot is könnyedén foglalhatunk. Ezek a csoportos órák nem csak megmozgatnak, de izgalmas közösségi élményként is szolgálnak. A MyCorvinus appal pedig a Sugár Fitness minden szolgáltatását 20% kedvezménnyel vehetjük igénybe.

Aerial Yoga Budapest - Olay Hanna

kep_2_6.pngForrás: aerialyogahungary.hu

Az aeral yoga, vagy légjóga egy különleges, egyre népszerűbbé váló formája az amúgy is sok alváltozattal rendelkező keleti mozgáskultúrának. Az Aerial Yoga Hungary studiója két központtal rendelkezik Budapesten, ezek egyike a belvárosban, a Dohány utcában található, a másik pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton, Terézvárosban. Az átalakított lakásstúdiókban egész héten, naponta több órát is tartanak a jógaoktató lányok, akik a recepciósokkal együtt mindannyian nagyon mosolygósak, kedvesek és nyitottak az új arcokra, függetlenül attól, hogy már gyakorlottak ebben a típúsú sportban, vagy esetleg az első órájukon járnak. A légjóga órák alapvetően a hammock nevű anyag segítségével zajlanak, amelyen különböző jógagyakorlatok végzésével mozgathatjuk át a legkülönbözőbb testrészeinket. Ezeken az órákon kívül részt vehetünk jógakerékkel foglalkozó órákon is, melyek földhözragadtabb hangulatban telnek, de a légtorna és silk különböző formájáiig izgalmasabb, nagyobb kihívást jelentő formákban is gondolkozhatunk.

YogaYogi Budapest - Olay Hanna

kep_3_2.pngForrás: yogayogi.hu

A YogaYoga studió Budapest belvárosából költözött nemrégen Budára, a Margit körútra, minden más azonban változatlan: Viki, a studió alapítója és oktatója ugyanolyan lelkesedéssel és nyitottsággal várja a jógázni vágyókat kortól, nemtől és korábbi gyakorlattól függetlenül. Habár csak bérlet váltásával tudunk részt venni az órákon, ami valamilyen szinten ugyan röghöz köt, fontos megemlíteni, hogy Viki online és élő jógaórákat is tart, videókkal segíti a gyakorlást, valamint egyéni, személyreszabott órákat, programokat is összeállít, továbbá különböző workshopokkal szíinesíti a kínálatot. Nem csak abban kapunk segítséget, hogy hogyan építsünk be néhány gyakorlatot akár az íróasztal melletti rutinba, de fiatal lányoknak is külön csoportban vannak elérhető órák, az alkalmak pedig különös figyelmet fordítanak a jóga lelki oldalára is: kiemelt hangsúlyt kap a mindfulness és a lelki jelenlét kérdése.

AUM Yoga Budapest - Olay Hanna

kep_8.pngForrás: pest.aumjoga.hu

Az AUM jógastudió szintén a belvárosban található, gyakorlótermeik az Astoria átalakított lakásstudiójában vannak. Az AUM egyik különlegessége egyértelműen a széles órakínálata: részt vehetünk a klasszikus Astanga jógától kezdve a baba-mama, a kismama, a gerinc hatha vagy a női jógán, de ezek mellett látogatható pilates is, vagy kifejezetten jógakerékre, esetleg meditációra szakosodó alkalmak. Ezen a helyen is tartanak különböző workshopokat, és extra programokat olyan témákban mint például az önismeret és önmagunknak való megfelelés, amelyeik izgalmas, új élményeket nyújthatnak. Emellett különböző képzésekre is szakosodtak vannak szakosodva: meditációs, masszőr és jógaoktatóképzéseket is tartanak, amelyekkel kapcsolatban az aktualitások a honlapjukon megtekinthetőkek meg.

Spider Club - Olay Hanna

kep_1_6.pngForrás: spiderclub.hu

A Spider Club Budapest egyik legnépszerűbb falmászóhelye, mostanra pedig már több központtal is rendelkeznek: nem csak Óbudán, de Budaörsön is kiengedhetjük a fáradt gőzt, hogyha némi kalandra vágyunk egy falmászás keretében. A Spiderben alapvetően a klasszikus, hobbi falmászásra jellemző párosan mászható falak találhatóak, ahol az egyik végig a földről biztosítja párját. Viszont több olyan fal is van, amelyek kevésbé magasak, és alatta vastag matraccal vannak kipárnázva, ígyamelyet biztosítás nélkül is meg lehet hódítani.: Aa falmászó versenyeken alapvetően a sport ezen alfaját űzik, ami lényegesen adrenalindúsabb, és a kisebb magasság, illetve a matracok miatt nem is veszélyesebb. Szeretettel várják a kezdőket is, akiknek mindent készséggel megmutatnak, de a gyakorlottabbak is találnak maguknak kihívást a nagy területű csarnokokban.

BP ajánló – a legjobb fitnesztermek, jógastúdiók és egy kis falmászás Tovább
Ezek a legfontosabb információk a Corvinus Ösztöndíjról

Ezek a legfontosabb információk a Corvinus Ösztöndíjról

index_1.jpg

Amióta a Budapesti Corvinus Egyetem állami helyett alapítvány által támogatott formába került, minden leendő hallgatóban de olykor még egyetemistákban is felmerülhet a kérdés: mi a Corvinus ösztöndíj és hogyan működik pontosan? Segítünk nektek eligazodni ezekben a kérdésekben!

Írta: Tóth Valter; borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Egy mondatban talán úgy is össze lehet foglalni az új rendszer lényegét, hogy a képzések költségét nem az állam, hanem az Egyetem finanszírozza. Ez így persze önmagában nem mond túl sokat azoknak, akik felvételi előtt állnak, és természetesen mi sem tudjuk le ennyivel a dolgot. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb információkat a Corvinus Ösztöndíjjal kapcsolatban.

0000092_v1.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

A Corvinus Ösztöndíj tartalmazza a képzés költségét, viszont nem fedezi a lakhatást, a megélhetést a tanulmányok ideje alatt. Nem jár automatikusan a tanulmányok végéig.

A Corvinus ösztöndíjas félévek száma nem csökkenti az állam által támogatott félévek számát, tehát ugyanúgy kihasználhatjuk az összes államilag támogatott félévünket, akkor is, ha már elvégeztünk egy vagy több szakot Corvinus ösztöndíjjal.

További előnye, hogy ellentétben az államival, itt nincs röghöz kötés. Ami azt jelenti, hogy nem vagyunk kötelesek a képzést követő 20 évben a képzés idejének éveit itthon ledolgozni. Ezen kívül nincs nyelvi hozzájárulási díj sem.

Az ösztöndíjas félévek száma az adott szak képzési idejétől függ, ami azt jelenti, hogy ha hét féléves a szak, hét félév támogatott. Ez csak nagyon indokolt esetben változtatható.

Hogyan lehet elnyerni és megtartani? Az Egyetem minden tanév végén rangsort állít fel a tanulmányi eredmények alapján, tehát a legjobban teljesítő hallgatók kerülnek be az ösztöndíjas helyekre. Minimumkövetelmény a 3,8-as kreditekkel súlyozott tanulmányi átlag, valamint két félév alatt minimum 46 teljesített kredit elérése. Aggodalomra semmi ok, hiszen a tanév végén esedékes felülvizsgálatok során nem csökken azok aránya, akik az adott szakon Corvinus Ösztöndíjat kapnak. Ha pedig mégis kikerülne valaki, következő tanév végén újra pályázhat, átsorolás útján. Mesterszakosoknál 75 pont az a határ, ami felett jó eséllyel ösztöndíjas lesz a hallgató.

0000028_v1.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Hogyan lehet elveszíteni? Nem nyeri el  az ösztöndíjat az, aki felmondja a szerződést, kimeríti a támogatott félévek számát, vagy aki megszünteti hallgatói jogviszonyát.

Ha valakiben kétség merült volna fel annak kapcsán, hogy mennyire elérhető az új Corvinus Ösztöndíj, annak szolgáljon bátorításul, hogy 2022-ben a nappali alapszakra felvett hallgatók csaknem 70%-a, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 90%-a tanulhat térítésmentesen. Tehát megéri belevágni, ha pedig további információra van szükség, ezen a linken található.

Ezek a legfontosabb információk a Corvinus Ösztöndíjról Tovább
A Gardróbsztori, a fenntarthatóság és a ruhásszekrény

A Gardróbsztori, a fenntarthatóság és a ruhásszekrény

gardrobsztori_foto4_v1.jpg

C.S. Lewis óta tudjuk, hogy néhány szekrény egészen különleges helyekre vezethet el minket. Bár Narniát legjobb tudásunk szerint még nem találta meg senki, a Gardróbsztori harmadéves kommunikáció szakos hallgatókból álló csapata vállalta, hogy bemutat nekünk egy másik világot, amelyhez szintén a ruhásszekrényen át vezet az út. Ez pedig a fenntartható divat világa.

Írta: Dobos Eszter, borítókép: Magánarchívum

gardrobsztori_foto1.jpgForrás: Magánarchívum

A Gardróbsztori tagjai – Buchhaus Laura, Csengeri Zsanna, Nyolczas Ivett, Szakács Tímea és Szénási Krisztina – 2022. november 12-én a Katona József Színházban rendezték meg Kell ez nekem? – Írjuk meg együtt a gardróbod fenntartható sztoriját! című eseményüket, amelyen közel száz résztvevőt üdvözölhettek. Céljuk a slow-fashion, a fenntarthatóság, valamint a másodkézből való ruhavásárlás népszerűsítése volt, valamint kiemelt figyelemmel fordultak a divatipar és a média kapcsolata felé is. Az érdeklődők részt vehettek egy jótékonysági gardróbvásáron, ahol akár kedvenc influenszereik ruhadarabjait is megvehették, az ebből befolyt összeget pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlották fel a szervezők. A rendezvény keretében fenntartható divatról, valamint a divat és a média kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyet Szakács Tímea, az egyik szervező moderált.

gardrobsztori_foto3.jpgForrás: Magánarchívum

A beszélgetésre meghívták Schreiter Lilla stylistot, akinek munkáit többek között a Joy Magazin lapjain is láthattuk már, és Hajnal Ágnest, a Máltai Szeretetszolgálat társadalmi kapcsolatok vezetőjét. A Z-generáció képviseletében Szénási Krisztina (szervező) osztotta meg véleményét a témával kapcsolatban. A jó hangulatú esemény kötetlen beszélgetéssel és a Pinkponilo biztosította nyereményjátékkal ért véget, ahol a résztvevők között 30 perces online konzultációt sorsoltak ki.

gardrobsztori_foto5.jpgForrás: Magánarchívum

A szervezők szerint sikeres napot zártak, összesen 55 000 forintnyi adományt adhattak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, és már egy külsős projektben is lehetőséget kaptak az együttműködésre.

A Gardróbsztori, a fenntarthatóság és a ruhásszekrény Tovább
Kult Köz – farkasok, párducok, manipulátorok és musical egy asztalon

Kult Köz – farkasok, párducok, manipulátorok és musical egy asztalon

ali-arif-soydas-stnx6633o_s-unsplash.jpg

Gyorsan eltelt a november; napokon belefutunk a decemberi hajtásba. Ekkor nem csak az egyetemen, de a családban is felpörögnek az események. Megpróbálunk ügyesen egyensúlyozni a bejgli halmok és a könyv stócok között. Ilyenkor sem érdemes elfelejtkezni a pihenésről, a kikapcsolódásról és az önfejlesztésről. Azért, hogy ezt minél könnyebben megtehessétek, különféle programokat ajánlunk a kult köz mostani részében.

borítókép: Unsplash

Kenan Crnkic – Vigyázz, hogy melyik farkast eteted – Kelle Fanni

5631652_5.jpgForrás: Libri.hu

Kenan Crnkic, közgazdász és professzor életének fordulópontján írta meg a Vigyázz, hogy melyik farkast eteted című művét. Az író, akit az Év Üzletemberének választottak, továbbá elismert egyetemi professzorként tevékenykedik, több sztrók után a klinikai halál állapotába került. Ennek okán született meg kötete, amely segít a boldogság megtalálásában, kiteljesedésében és annak megtartásában. Kenan úgy véli, hogy mindenkinek eljön az életében az a fordulópont, ahonnan elkezdődik az úgynevezett második élete. A címben szereplő farkasok a lélekben dúló harcot szimbolizálják. Az egyik farkas testesíti meg többek között a haragot, az irigységet, a bánatot, a másik farkas pedig a kedvességet, a jóindulatot, valamint az együttérzést. A kérdés: vajon melyik farkas győz?

Lovrity Anna Katalin – Az elveszett fagyigombóc kiállítás – Kelle Fanni

312057540_184499954130388_7311844860718638036_n.jpgForrás: az esemény Facebook oldala

Lovvrity Anna Katalin a kollázstechnika egyediségét alkalmazva igyekszik újszerűt alkotni és létrehozni egy olyan vizuális világot, amely a Kirakós Budapest és What the Rug márkák termékeiről is visszaköszön. Az animációs filmrendező és illusztrátor korábban festett, majd ezt követően kezdett el érdeklődni a mozgókép világa iránt. Animációs filmjeit rajzosság jellemzi. Az alkotásain látható élénk színek és foltok nem csupán absztrakt képet adnak, hanem sok esetben tájat ábrázolnak, ezáltal  tájképek születnek. Vajon hogyan válhat az említett ábrázolásmód széleskörűvé és alkalmazhatóvá más, statikus vizuális műfajokban és a design területén? Az érdeklődők többek között erre a kérdésre is választ kapnak a a K11 Laborban berendezett kiállításon, amely december 4-ig megtekinthető.

Héctor García Francesc Miralles – Ikigai – A boldogság japán titka – Kelle Fanni

4837928_5.jpgForrás: Libri.hu

Vajon mi a boldogság és az elégedettség titka? Az Ikigai – A hosszú élet japán titka című alkotás által világszerte népszerűvé vált szerzőpáros egy újabb, az Ikigai – A boldogság japán titka című kötettel állt elő. A szerzők az általuk jól ismert japán kultúrából merítettek ihletet. Az ikigai tulajdonképpen az a szenvedéllyel folytatott foglalatosság, amely értelmet ad a mindennapoknak és alapvetően az életnek. Nehéz megtalálni azt a tevékenységet, ami boldogsággal tölt el bennünket, ezért a könyv 3 részből és azon belül összesen 35 állomáson keresztül először a jövőbe, majd a múltba, végül a jelenbe kalauzolja az olvasót. A 35 gyakorlatot tartalmazó írás arra szolgál, hogy megleljük a boldogság és elégedettség titkát. 

Mesterkód – Kelle Fanni

mesterkod_csoportkep-1140x641.jpgForrás: 24.hu

Egy vadonatúj, lebilincselő musicallel debütál Caramel és Palcsó Tamás a Budapest Aréna színpadán. A két énekes 17 év után lép fel újra közösen a Petőfi-bicentenárium égisze alatt. Az alkotás zenéit és dalszövegeit Caramel írta, valamint felcsendülnek Petőfi Sándor megzenésített versei is. A darab a szerelem örökkévalóságáról szól,  amelyet érdekes fordulatokon keresztül mutatnak be a szereplők a nézőközönségnek. Ismert színészek és a magyar popélet kiemelkedő alakjai is megjelennek a színműben, mint Lutter Imre és Veres Mónika. A musical felhívja a figyelmet a napjainkban háttérbe szoruló emberi kapcsolatok, találkozások, érzelmek fontosságára is, amelyben nagy szerepet játszhat az őszinteség mellett a költészet. Az előadás december 3-án, 19:00-kor kezdődik, jegyek online és személyesen is megvásárolhatók.

Johann Hari: Elveszett kapcsolatok – Kalánová Barbara

3221529.jpgForrás: Lira.hu

Ha ismersz depresszióval küzdő embereket, esetleg számodra sem idegen az érzés, amit ez a lelki betegség okoz, akkor ajánld számukra, és olvasd el te is Johann Hari: Elveszett kapcsolatok című könyvét. Megtudhatod, hogy miért vagy valójában depressziós és arról is olvashatsz, hogy hogyan juthatsz ki belőle. A világhírű újságíró és író  szintén küzdött a depresszióval, és  a gyógyszerek sem jelentettek számára megoldást. Úgy döntött, megpróbálja megérteni a betegsége mögött húzódó okokat ezt foglalta össze kutatómunkájában. A szerző a világot beutazva különböző kultúrákban, társadalmakban kutatta, hogy mi állhat valójában a globális szinten problémát jelentő depresszió és a szorongás mögött. Hari szerint fontos, hogy ne egy elromlott gépként tekintsünk magunkra, hanem alapvető szükségletekre mint például a biztos jövőképre, és a támogató közösségre vágyó élőlényként. Könyvében a sokkoló felismeréseiről és a lehetséges megoldásokról olvashatunk.

Médiamítoszok – Klubbeszélgetések a médiáról – Kalánová Barbara

316090952_502437738577423_2897314094909042638_n.jpgForrás: nmhh.hu

Mikor kell elkezdeni készülni a média új „korszakaira” és hogyan? Kiken és min múlik, hogy a megjósolt médiaváltozások tényleg bekövetkeznek-e? Kiknek a felelőssége, hogy ezek a változások milyen hatásokat válthatnak ki? Ezekre és még sok más elgondolkodtató kérdésre választ kaphatunk a Médiamítoszok című Klubbeszélgetésen. A program fókuszában a szakmai beszélgetésekben és a közbeszédben is megjelenő metaverzum áll. A témában a médiaszakma és a médiatudomány neves képviselői előadásait hallhatjuk, többek között arról, hogy milyen kihívások várnak ránk a média világában. A szakértők székében Prof. dr. Aczél Petra, Dr. Veszelszki Ágnes, Bánhegyi Zsófia, Csikesz Erika és Kovács Gyula foglalnak helyet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete által elindított klubbeszélgetés-sorozat estjére november 29-én 18:00 órai kezdettel kerül sor a Scruton V.P.-ben. Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban szükséges regisztrálni a mediamitoszok@nmhh.hu e-mail címen a név és az elektronikus levelezési cím megadásával.

WAMP karácsonyi design vásár – Kalánová Barbara

wamp_hu.jpgForrás: Wamp.hu

A budapesti WAMP karácsonyi vásársorozat december 4-én veszi kezdetét az egyik legkülönlegesebb panorámával rendelkező fővárosi helyszínen, a Bálnában. Amennyiben a december 4-ei alkalomról lemaradnátok, december 11-én vagy 18-án is van lehetőséget ellátogatni a design vásárra. Hazai tervezők által megalkotott ötletes ajándékok közül válogathattok, a választék pedig széles, ugyanis több mint száz alkotó hozza el termékeit. Egyedi gyerekjátékok, print áru, különleges ruhák és kiegészítők, valamint gasztronómiai finomságok várják az vásárra érkezőket, akik valóban minőségi ajándékokat válogathatnak a fa alá. A belépés 500 Ft, az összegből pedig vásáronként 3 közhasznú szervezet kiállítási lehetőségét támogatnak. Magyarország legrégebbi design vására kutyabarát, így a négylábú barátainkat is szívesen látják.

Sheera Frenkel - Cecilia Kang: Manipulátorok – Kalánová Barbara

libri_hu.jpgForrás: Libri.hu

Sokat hallottál már a Facebookról, de kíváncsi lennél arra is, hogy mik azok a közösségi hálózathoz kapcsolódó információk, amikről keveset vagy egyáltalán nem hallhatsz a médiában? Korunk egyik legnagyobb sikertörténetét mutatja be a Manipulátorok - A Facebook diktatúra című könyv, amelyben a szerzők betekintést nyújtanak a Szilícium-völgyi óriáscég működésébe. A The New York Times két újságírója a Facebook igazi arcát tárja az olvasó elé, a színfalak mögött lejátszódó történetekről informál. Sheera Frenkel és Cecilia Kang egyedülálló tényfeltáró munkát végeztek, amelynek eredményeit papírra is vetették. A Facebookhoz fűződő politikai játszmákról, az álhírekről, az adatbiztonságról, az algoritmusról és egyéb érdekes összefüggésekről is beszámolnak a kötetben. A könyvben többek között soha meg nem jelent e-mailekből, feljegyzésekről, interjúalanyok beszámolójáról olvashatunk, amelyek segítségével rekonstruálhatunk jelentős történéseket.

A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono  – Dobos Eszter

image_16.pngForrás: Neue-debatte.com

1969. december 15-én, a vietnámi háború elleni tiltakozásként szórólapok jelentek meg New Yorkban a következő felirattal: “War is over! If you want it (Happy Christmas from John&Yoko)”. A Yoko Ono által megálmodott, és John Lennon segítségével megvalósított kampány szó szerint hirdette a békét. 

A téma sajnos megint aktuális. A Magyar Nemzeti Múzeum A háborúnak vége! Ha akarod TRIBUTE TO YOKO ONO című rendhagyó kiállítását az ukrajnai háború motiválta, a belépőjegyekből összejövő bevétel egészét a háborús áldozatok támogatására ajánlják fel. A békét hirdető kiállítás november 27-től látogatható, és Yoko Ono több, mint 30 alkotását tekinthetjük meg rajta: láthatunk képet, szobrot, installációt és filmet is, de a fő elemek a performatív és az interaktív műv. A Levágott darab c. performansz február 18-ai utolsó előadására Sean Lennon, Yoko Ono és John Lennon fia is ellátogat majd. A múzeum előterében a kiállítás teljes ideje alatt ingyenes látogatható lesz a Kívánságfa a békéért nevű installáció, amelyre az ukrajnai békéért szóló kívánságokat helyezhetünk. A közös mű Izlandra, a béketorony tövébe fog kerülni.

Csepeli Jégpark - Olay Hanna

80339475_2618787841538380_8099059189147500544_n.jpgForrás: Facebook

Budapest egyik legnagyobb területű jégpályája a Csepeli Jégpark, melynek különlegessége a Jégfolyosó. A korcsolyapálya már november 26-án megnyitott, és hétvégén reggel 8-tól, hétköznaponként délután 2-től egészen este 9-ig látogatható. A pálya két különálló részből, egy nagyobb és egy kisebb felületből, valamint egy tanúlópályából és egy 250 méter hosszú szakaszból áll, ami végigkorcsolyázható, ez az úgynevezett Jégfolyosó. A hely további vonzereje, hogy nem csak az ünnepi hangulatú fényfüzérek adják a hangulatos kivilágítást, de a környező fák is fel vannak díszítve különböző világításokkal.Ettől a hely különleges ünnepi színfoltja lehet az energia válság miatt a díszkivilágításon spóroló kerületek utcaképében.

Takarító férfi - Olay Hanna

2985014.jpgForrás: Lira.hu

Kun Árpád legfrissebb műve a két megelőző regény - Boldog Észak és Megint hazavárunk - által rajzolt ívét teljesíti be a trilógia harmadik köteteként. Az író évek óta Norvégiában él családjával, az erősen önéletrajzi elemeket tartalmazó könyv is ezt a témát járja körbe. Megjelenik a Skandináviában tapasztalt távolság a világtól és egyszerre a távolságtartás a bevándorló idegenekkel szemben. Az idegenség egy másik formáját testesíti meg a főszereplő újdonsült barátja, Justin, aki Haitiről menekül a messzi északra, és becsatlakozik a magyar család életébe. Mindez azonban mindössze egy vágy álomszerű megtestesülését fogja elhozni, mintsem a hosszantartó elégedettséget, miközben a norvégiai élet felett folyamatosan ott lebeg a hazaköltözés árnyéka és egyben lehetősége.

Budapest Park korcsolyapálya - Olay Hanna

20220110budapest-park-jegvilag-jegkori-palyateszt.jpgForrás: Travelo.hu

December 1-től újra látogatható a Budapest Park: a pesti nyár kedvenc koncerthelyszíne, amely a hidegebb időszakban korcsolyapályává alakulva várja a vendégeket. A Park táncterét ebben az évben - a tavalyihoz hasonlóan - ismét fellocsolják, és műjégpályává alakítják, így a kivilágított estében bárki élvezheti a téli csodavilág hangulatát. Kísérőként forralt bort és puncsot választhatunk az 1300 négyzetméteres Jégvilágban a csúszkálás mellé. A koncerthelyszín megszokott DJ-i adják a zenei aláfestést a téli programhoz, ahol a gyerekeknek is külön részleggel készülnek. A téli különkiadású étel és italkínálat mellett kölcsönző is működik, ahol bérelhetünk magunknak korcsolyát, valamint különböző extraprogramokkal is készülnek a Parkosok.

Fekete párduc - Olay Hanna

mv5bntm4njixnmetywe5ns00ndczltkynwqtythhnmqyzgqzmjm0xkeyxkfqcgdeqxvyodk4otc3mty_v1_fmjpg_ux1000.jpgForrás: Imdb.com

Habár egy hollywoodi blockbusterről beszélhetünk a Marvel új akciófilmjének esetében, a Fekete Párduc második része mégis tud különlegeset és újat mutatni. Chadwick Boseman halála után a Fekete Párduc szerepét a filmben a hugát alakító Letitia Wright vette át, akinek nem csak Wakanda hercegnőjeként kell megállnia a helyét, hanem szuperhősként is meg kell védenie országát a vízalatti birodalomtól, a Namor vezette Talokan királyságtól. A női szereplők köré épülő cselekményben Shuri hercegnő, a királynő, női katonatisztek, valamint egy amerikai egyetemista az MIT-ról próbálja meg felvenni a harcot a tengeri néppel. A film nem csak az izgalmas cselekmény miatt magávalragadó, de a vizuális világa is lenyűgöző a számítógépes technológiának köszönhetően.

Kult Köz – farkasok, párducok, manipulátorok és musical egy asztalon Tovább
„Hetekig gyakoroltuk a pitchet, miután bekerültünk a műsorba. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket” – Interjú a Quantum társalapítójával

„Hetekig gyakoroltuk a pitchet, miután bekerültünk a műsorba. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket” – Interjú a Quantum társalapítójával

img_0505_4.jpg

A Quantum Iskolaszövetkezet alapítói, Bege Áron és Bőhm Zsombor sikeres feltörekvő vállalkozókká váltak a Corvinuson töltött évek alatt. Áron gazdasági és menedzsment alapszakon, Zsombor pedig jelenleg vezetés és szervezés mesterszakon tanul az alkalmazott közgazdaságtan elvégzése után, szakmai tudásukat ötvözve pedig létrehoztak egy olyan digitális szolgáltatást, amely egyedülállónak számít a piacon. Ötletüket a Cápák között című műsorban mutatták be a nagyközönségnek.

Írta: Kalánová Barbara; Borítókép: magánarchívum

A Quantum Digitális Iskolaszövetkezet közvetítőként működik a diákok és a cégek között, megkönnyítve a diákok és a vállalkozások életét a teljesen digitálisan végzett ügyintézéssel. A 2020 szeptemberében indult iskolaszövetkezet valamennyi része virtuális formában működik, így a diákok az ország, sőt a világ bármelyik részéről csatlakozhatnak, és vállalhatnak munkát.

Bár egy meglévő szektorba léptek be, a Quantum alapítói újat mutattak, ugyanis a lehető legkevesebb adminisztrációval terhelik a diákokat és a cégeket is. A jelenleg 15 főt számláló csapatuk végzi többek között a toborzást, a bejelentést és a bérszámfejtés is.

s25_1_1_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

Az ötlet a koronavírus járvány alatt fogalmazódott meg bennünk. Otthon ültünk és belegondoltunk abba, hogyan könnyíthetnénk meg egyrészt a saját, másrészt diáktársaink helyzetét azzal,  hogy gördülékenyebb lesz az ügyintézés. Korábban elég sok rossz tapasztalatunk volt, amikor munkát vállaltunk diákként. Macerás volt, lassú volt, sok időt és energiát vett igénybe, amíg ténylegesen elkezdhettünk dolgozni

– tekintett vissza a kezdetekre Zsombor.

A megoldást az online világban látták meg, így bele is kezdtek a vállalkozás elindításába. Azt, hogy mennyire nagy igény volt a Quantumra, az is igazolja, hogy már a második hónaptól kezdve profitábilisan működött. Két évvel később, jelenleg havi szinten több száz diákkal, 150 céges partnerrel működnek együtt, az Iskolaszövetkezetbe regisztáltak, illetve ez iránt érdeklődők száma pedig többezer.

s9_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

Általában szakmai munkaköröket ajánlunk a hallgatóknak, hogy az egyetem mellett tapasztalatot szerezzenek akár a szakterületükön, akár más ágazatokban. Mind a diákok, mind a cég érdekeit szem előtt tartva igyekszünk a legkomfortosabb feltételeket nyújtani

emelte ki Zsombor. Áron és Zsombor több nagy céggel is együttműködik, közülük a két legnagyobb ételfutár céggel és az egyik legnagyobb gyorsétteremlánccal, valamint az egyetemmel is megállapodást kötöttek.

Mostanra azt mondhatjuk, hogy révbe ért jó pár nagyobb tervünk. A Corvinussal is sikerült elindítani egy együttműködést, miszerint a következő 3 évben mi fogjuk foglalkoztatni az összes, Corvinuson dolgozó diákot

– árulta el a társalapító. Áron és Zsombor az egyetem oktatóira is számíthatott, amikor szakmai segítségre és tanácsadásra volt szükségük. A mentorálás mellett anyagi támogatásban is részesültek a Proof of Concept nevű program keretén belül, amelynek nyertesei voltak.

Az a gondolkodásmód, ami kialakult corvinusos egyetemistaként, rendkívül sokat segített. Például abban, hogy hogyan fogjunk fel egy problémát, és azokat milyen szemszögekből világítsuk meg ahhoz, hogy a megoldáshoz eljussunk. Az oktatók arrafelé tereltek minket, hogy minél többet hozzunk ki magunkból. Voltak olyan doktoranduszok is, akik szívügyüknek tekintették, hogy ellássanak minket pár jó tanáccsal

– mondta Zsombor. A Quantum alapítói a Cápák között című műsorban mutatták be ötletüket a nagyközönség előtt. A vállalkozásba beszállt társtulajdonosként és szakmai mentorként Balogh Levente, a Szentkirályi tulajdonosa, valamint Balogh Péter, Magyarország legnagyobb angyalbefektetője. A két üzletember az első közös munka óta figyelemmel kíséri a Quantum alakulását. Áron és Zsombor sokat készült arra, hogy a kamerák és a Cápák előtt bemutassák ötletüket.

s31_jpg.jpgForrás: Magánarchívum

A műsorba való jelentkezés után hetekig gyakoroltuk az előadásunkat, azt akartuk, hogy minden szónak meglegyen a saját helye. Mivel az utolsó gyakorlásnál mégsem éreztük teljesnek a pitchünket, átírtuk. Volt benne rizikó, de a legjobbat akartuk nyújtani. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket, mert tudtuk, hogy elsőre bonyolultnak tűnhetünk

– avatott be Zsombor a felkészülésük pillanataiba.

A régi irodát kinőve egy nagyobb irodahelyiségbe költöztek. Áron és Zsombor jelenleg is folyamatosan dolgoznak a fejlesztéseken, tárgyalnak különböző cégekkel, hogy vállalkozásuk növekedjen, és minél több diáknak tudjanak munkát biztosítani a lehető legkomfortosabb online ügyintézéssel.

Szeretnénk minden téren erősíteni a vállalkozásunkat, szeretnénk továbbterjeszkedni, bővülni, feltárni a kiaknázatlan területeket. Külföldre is kacsintgatunk azért, hogy széles körű és sokszínű lehetőséget biztosítsunk a diákoknak a munkára, a cégeknek pedig a problémamentesebb együttműködésre"

– mesélt jövőbeli terveikről a társalapító.

„Hetekig gyakoroltuk a pitchet, miután bekerültünk a műsorba. Biztosak akartunk lenni, hogy megfelelően adjuk át az üzenetünket” – Interjú a Quantum társalapítójával Tovább
Budapest ajánló – Bárcsak bármeddig bámészkodhatnék egy bárban – bárok minden mennyiségben

Budapest ajánló – Bárcsak bármeddig bámészkodhatnék egy bárban – bárok minden mennyiségben

patrick-tomasso-jkwlckzdcrk-unsplash.jpg

A címben lévő alliteráció csupár arra szolgál, hogy kihangsúlyozzuk: bárokról szól a Budapest ajánló mostani része. Megnéztük és csokorba szedtük nektek, hogy melyek a legjobb helyek a fővárosban. Kinek jött meg a kedve egy finom italhoz?

Borítókép: Unsplash

Habakuk bár – Kelle Fanni

310307152_520463090088130_6793974484605974841_n.jpgForrás: Facebook

A Habakuk bár csupán pár éve nyitotta meg kapuit, mégis hamar sokak kedvencévé vált. Nevét Malacka felkiáltása ihlette a Micimackó meséiből. A “habakuk” azt szeretné sugallni, hogy az ide betérő vendégek sok meglepő és magával ragadó pillanatot élhetnek át. A hely Budapest szívében, az Erzsébet körúton található. Dizájnjára jellemző az otthonosság és egyediség: a fás anyagok és téglafalak. Az itallap kínálata gazdag, így mindenki megtalálhatja a kedvéhez illőt. A Habakuk nagyon sok programot szervez, többek között kvízesteket, valamint darts- és csocsóbajnokságokat. Emellett minden nap féláras fröccsakcióval és 1-et fizet 2-t kap koktélakcióval várja a vendégeket. A bár hétfőtől csütörtökig 12:00 és 2:00 óra között, pénteken és szombaton 12:00 és 4:00 óra között, vasárnap pedig 12:00 és 0:00 óra között tart nyitva.

Roots Budapest Bar – Kelle Fanni

21316280_1593310320720895_2857812518438010901_o_1.jpgForrás: Facebook

A Király utcában található Roots Budapest Bar igazán közvetlen hangulatot áraszt, az arra járók betérhetnek olvasni és szendvicsezni is. A hely megjelenése és díszítése kifejezetten egyedi a bontott téglafalakkal és poszterekből álló kollázzsal. Az ablakokban kialakított párnás rész a bár védjegyévé vált, ahonnan szemlélni lehet a hömpölygő tömeget egy finom ital társaságában. A pub érdekessége, hogy tetoválószoba üzemel az egyik helyiségben, valamint egész nap eklektikus zenei válogatások szólnak a hangfalakból. A Roots Budapest Bar színes zenés programokkal várja az ide érkezőket, ahol a hét vége felé olyan zenei stílusok csendülnek fel, mint a reagge vagy a hip-hop. A bár hétfőtől szombatig 16:00 és 0:00 óra között várja vendégeit.

Place Bár – Kelle Fanni

bar-2108.jpgForrás: Placebar.hu

Két fiatal vállalkozó ötletéből született meg a Place Bár 2014-ben, amely a Dohány utcában, a főváros központjában kapott helyet. A tulajdonosok egy olyan pubot képzeltek el, ahol az egyetemisták önfeledten szórakozhatnak pénztárcabarát árakon és kulturált körülmények között. A hely széles ital- és koktélválasztékkal, továbbá specialitásokkal és állandó akciókkal várja vendégeit. A helyszínen gyakran szerveznek eseményeket is, mint például UNO-, csocsó- és Activity-versenyt vagy sörpongot. A bár beltéri dizájnjára jellemző a modernség mind kialakításában, mind színvilágában. A hely hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap 15:00 és 2:00 óra között, pénteken és szombaton pedig 15:00 és 4:00 óra között várja a hallgatókat és természetesen mindenkit, aki kikapcsolódásra vágyik.

Stifler Bar – Kelle Fanni

fmi_0465.jpgForrás: Legjobbkocsma.hu

Az amerikai sportbár stílusú Stifler Bar 2015 óta üzemel az Erzsébet körúton, amelynek tulajdonosi köre működteti többek között a Stifler32-t, az Nber Bárt, a Kertészt, a Füge Udvart és az Akácfa Sörözőt. A pub boxos kialakítású, kényelmes székekkel, különböző méretű asztalokkal és tágas térrel. A falon a táblák, a rendszámok, valamint a sárga taxiajtó és a mezek mind amerikai hatást kölcsönöznek a helynek. Az italválasztékon kívül kézműves Deep Burgert is fogyaszthatnak a vendégek. A Stifler egy olyan közösségi hely, amely egyben csoportos meccsnézés élményét kínálja a szurkolóknak. A drukkereknek huszonhét televízión keresztül közvetítik az adásokat. A szórakozóhely hétfőtől vasárnapig 13:00 órától 5:00 óráig tart nyitva.

Tuk Tuk Bar – Kalánová Barbara

305834787_480810724057654_4692485820058726193_n.jpgForrás: Tuktukbar.hu

A Tuk Tuk Bar minden ízében, színében és dimenziójában az örökké változásban lévő, kultúrákat elegyítő, 1920-as évek sanghaji világát kelti életre. A belvárosban, azon belül is az Andrássy úton lévő bár bohém belső környezetével alaposan visszaadja ezt a hangulatot. A látvány harmóniában áll mind a zenével, mind az ízekkel. A magasan képzett bártenderek maradandó fogyasztási élményt varázsolnak az italokkal, amelyekben megjelenik a koriander, a bazsalikom, a csili, de a citromfű és a citromnád is. Az italok közismert dalcímekről nevezték el, rendelhető például Bad Romance, Smooth Criminal vagy Toxic. Gyakran tartanak kóstoló esteket, így érdemes figyelemmel követni a honlapjukat.

Warmup Coctail Bar – Kalánová Barbara

65307809_1986305371475078_6625135200386940928_n.jpgForrás: warmupbudapest.hu

Ha valami igazán egyedi koktélra vágyunk, a Warmup Coctail Bar az egyik legjobb választás. A hely különlegessége, hogy minden italt személyre szabottan készítenek el alkalomhoz és hangulathoz illően. Életfilozófiájuk, hogy minden adott pillanathoz és hangulathoz tartozik egy megfelelő ital. Kevés olyan bár található Budapesten, ahol a modern bartendinget ilyen magas fokon képviselnék. A bártenderek egy rövid beszélgetés alapján felmérik az ízlésvilágodat, ez alapján készítik el a számodra ideális koktélt, természetes figyelembe véve az esetlegesen felmerülő ételallergiát. A bulinegyed szívében, a Nagy Diófa utcában találod meg a Warmupot, ahol egy páratlan koktélkreációt varázsolnak a számodra.

Rumpus Tiki Bar – Kalánová Barbara

313969090_3293930830831716_6349418474315397585_n.jpgForrás: Rumpus.hu

A Rumpus Tiki Bar egzotikus varázsbirodalmában látványosabbnál látványosabb italokat fogyaszthatsz. A koktélokat egyedi készítésű Tiki-Mugokban szervírozzák, amelyek akár a tiéd is lehetnek. A jól bevált receptek alapján megalkotott tradicionális tiki koktélok közül nehéz lehet a választás, hiszen annyira széles a kínálat. Az itallapon külön feltüntették az ízvilágot, illetve erősséget, így pontosan tudhatod mit is rendelsz. Például egy fűszeresen keserű Tiki Jb-t vagy egy keserédes Pogo Sticket. Alkololos és alkoholmentes koktélok közül is választhatsz. Rendelhetsz egy Zombie-t, egy Painkillert vagy Funky Monkey-t vagy egy Wikiki Punchot. Az italod szürcsölgetése közben kellemes latin zenét hallgathatsz, és kipihenheted a fáradalmakat.

Icebar Kalánová Barbara

17156068_1443644645666826_3305991987875023445_n.jpgForrás: Icebar.hu

Ha nem mindennapi bárba látogatnál el, ráadásul kedveled a téli környezet, akkor mindenképpen látogass el az Icebarba. Ezen a helyen jégből van szinte minden. Az italodat jégből készített poharakban szervírozzák, amelyet jégfalak között fogyaszthatsz el a jégből készült bárpultnál. Mivel a hőmérséklet -1 és -7 celsius között mozog, egy thermo ponchót és meleg kesztyűt biztosítanak a számodra, így semmiképp sem fogsz fázni. A hangulatot a jégbútorok mellett az interaktív jégszobrok is biztosítják. Ezek belsejébe bújva fotót is készíthetsz magadról, amin úgy tűnhet, mintha jégbe lennél fagyasztva. A belépéshez a jegyváltás a Váci utca 13.-ban történik, innen pár perc sétára található a jégbár.

Ibolya Espresso – Olay Hanna

kep_1_5.pngForrás: Tripadvisor.hu 

A Ferenciek tere és a Duna-part között, a belváros szívében található az évtizedek óta működő Ibolya Espresso, valamint az Ultraibolya nevű újonnan nyílt testvérkocsma is. A pár hónapja, két üzlethelyiségre a régi Ibolyától megnyitott üzlet berendezése kiválóan mutatja az Ibolya hangulatát: az új retró bútorok pontosan megegyeznek, csak néhány évtizedes korkülönbség választja el őket az eredeti bolt berendezési tárgyaitól, az ét- és itallap pedig teljesen egyforma. Az üzlethelyiség eredetileg presszóként működött a ‘60-as évektől kezdve, majd később egészült ki a kocsmai hangulattal a meghosszabbodó nyitvatartásnak köszönhetően. Szinte meglepően változatos gasztronómiai lehetőségeket kínál, hiszen a konyhájuk alapvetően a tradicionális magyar ízekre specializálódott, de a snackek között megtalálhatjuk a nachost, a pizzát vagy akár a hamburgerek széles felhozatalát. Emellett forgalmaznak retró üdítőitalokat is, mint például a Bambi, de választhatunk magyar kézműves sörök közül, vagy a téli szezonban a forralt bor mellett is letehetjük a voksunkat.

Bródy Italintézet – Olay Hanna

A Bródy Italintézet nemrégiben nyílt meg a Múzeumkert sarkánál, miután az üzlethelyiséget új bérlő vette birtokba. Az Olasz Intézet mellett (ahonnan neve is ered), a Bródy Sándor utcában található pincehelyiség nemcsak a hangulatos enteriőrrel rendelkezik, de egy nagyon kellemes terasz is tartozik hozzá a Múzeumkerttől mindössze nagyjából három méterre, amely ősszel és télen télikertként funkcionál: tetőt és műanyag falakat kap. A tulajdonosok különleges hangsúlyt fektetnek arra, hogy különböző kézműves söröket próbálhassanak ki a vendégek, valamint a nemzetközi felhozatal a röviditalok terén is kiemelkedő. A borok terén is széles választékkal rendelkeznek, és a vendéglátás színvonala is kifejezetten magas, mindig szívesen látják az embert.

Ruin Brew – Olay Hanna

A bulinegyedben, az Akácfa utca végén található a Ruin Brew. Az amerikai ihletésű helyre belépve először a kézműves sörök széles felhozatala vonzza magára az ember figyelmét, majd az étlapon szereplő klasszikus amerikai és mexikói ételek nyűgözik le. Miután körültekint a vendég a belső kialakításon, rájön, hogy nagyon ízlésesen berendezett sörfőzdében találja magát. Az emeleten foglalhatunk helyet az asztaloknál, a földszinten bárasztalok és alkalmanként koncertek vagy egyéb programok várják a látogatókat, a pince pedig a varázslat helyszíne: helyben készülnek a pultban kapható kraftsörök, mindig más és más ízekben és kínálatban. A hangulatos hely különlegessége, hogy egyértelműen kevés olyan bárt és kocsmát találhatunk, ahol ilyen kis távolságot tesz meg a sör az elkészülés és az elfogyasztás megtörténte között, így mindenképpen érdemes lehet kipróbálni.

Mixát – Olay Hanna

kep_2_4.pngForrás: Offbeatbudapest.com

A Mixát Udvar a korábbi kultikus sörözőkomplexum, a Csempés helyén alakult, miután az a Covid okozta lezárási hullámokat követően nem tudott újra kinyitni. A két üzlethelyiséggel, valamint egy nagy, fedett udvarral, és egy nyitott, tető alatti terasszal rendelkező együttesben kocsmát alakítottak ki, valamint ételkínálattal is várják a vendégeket. Továbbá feltörekvő vagy frissen befutott zenekaroknak nyújtanak koncert- és fellépési lehetőséget. A hely további különlegessége, hogy 32 csapról csapolnak söröket és borokat az üzletben, továbbá koktél- és rövidital-kínálatuk is széles mind hazai, mind nemzetközi felhozatalban. A felújított bolt hangulata is kifejezetten kellemes, modern berendezése és meleg fényei remek alaphangulatot nyújtanak egy esti italozáshoz.

Budapest ajánló – Bárcsak bármeddig bámészkodhatnék egy bárban – bárok minden mennyiségben Tovább
KULT KÖZ – sok sok olvasni és néznivaló a bekuckózós novemberi napokra

KULT KÖZ – sok sok olvasni és néznivaló a bekuckózós novemberi napokra

nadine-shaabana-n8d3wsrbois-unsplash.jpg

Jobbnál jobb könyvek, humoros előadások, koncert és filmvetítés is szerepel a novemberi programpalettán. Szabadidős programokat keresel? Nálunk válogathatsz!

borítókép: Unsplash

Peter Hollins – Az önuralom hatalma – Kelle Fanni

httpswww_lira_huhukonyvismeretterjeszto-1tarsadalomtudomanyaz-onuralom-hatalma_bovebb_ismerteto.jpgForrás: lira.hu

Hiányzik az önfegyelem élete egyes területeiről? Peter Hollins bestsellerszerző segít az önkontroll és a jó szokások kialakításában annak érdekében, hogy az olvasó ki tudjon tartani céljai mellett. Hollins pszichológia kutató, tíz éve vizsgálja az emberi csúcsteljesítményt. Írásaiban alkalmazza tudományos, kutatási és coaching tapasztalatait is. A kötet középpontjában a tudatos cselekvés és a siker áll, amely magas szintű önfegyelmet követel. A könyv segítséget nyújt tulajdonosának abban, hogyan legyen produktív miközben kevesebb erőfeszítéssel dolgozik. Az alkotásból kiderül például, hogy melyek azok a kulcsfontosságú érzelmi, pszichológiai és biológiai akadályok, amelyekkel meg kell birkózni a magasabb önfegyelem érdekében, továbbá hogyan lehet befolyásolni és maximálni az akaraterőt. Bátran ajánlom, hiszen a pszichológus sokaknak nyújtott már segítséget és szabadította fel a bennük rejlő lehetőséget.

Jenny Odell – A semmittevés forradalma – Kelle Fanni

httpswww_lira_huhukonyvismeretterjeszto-1tarsadalomtudomanya-semmitteves-forradalmareclink_1_bovebb_ismerteto.jpgForrás: lira.hu

Gyakorlati útmutató arról, hogyan lassítsunk le, és hogyan térjünk ki a mentális egészségünket fenyegető erők elől – írta a kötetről a Los Angeles Times. Mindennapjainkat átszövi a technológia, társadalmunkra jellemző az addiktív közösségi média, illetve az emberi figyelem felértékelődése, amelyre árucikként tekintenek. A technológiák a használók élményét az egyéni márkaépítés eszközeivé és pénzzé tehető termékké formálják, ami a szabadidő elvesztésének érzéséhez vezethet. Az írónő a „semmittevés forradalmában” látja a hatásos, ugyanakkor szélsőséges megoldás kulcsát. Odell a figyelmet tartja a legjobban kimerített erőforrásnak. A „semmittevés forradalmának” lényege, hogy a kapitalizmus által fontosnak ítélt tevékenységek helyett, legyen idő a semmittevésre, amely boldogabb élethez vezehett.

Liaison – zenés stand up Pokorny Liával – Kelle Fanni

httpswww_facebook_comevents1800010883676368.jpgForrás: esemény Facebook oldala

Újra megtekinthetik az érdeklődők Pokorny Lia nagy népszerűségnek örvendő, egyszemélyes zenés stand up estjét a Centrál Színház színpadán. A Liaison egy szójáték, amely a múlt előtti századfordulón használatos francia megnevezést – a még nem törvényesített viszonyt – és a művésznő törvényesített nevét foglalja magába. A cselekmény 15 nő különleges történetét járja körbe a színésznő előadásában, Kéméndi Tamás harmonikájának kíséretében. Pokorny Lia részéről a darab újdonságnak számít, hiszen az előadóművész kilépett korábbi prózai szerepköréből. A műsor karakterei egy-egy sanzon által kelnek életre különböző korosztályú nők szerelmi életét és emberi viszonyait megjelenítve. Az érdeklődők november 25-én tekinthetik meg az előadást.

Ismerős Arcok lemezbemutató extrakoncert – vendégművészekkel – Kelle Fanni

httpswww_koncert_hukoncertismeros-arcok-lemezbemutato-extrakoncert---vendegmuveszekkel-november25-77933.jpgForrás: koncert.hu

Az Ismerős Arcok a tavasszal indult lemezbemutató turné után őszi, nagyszabású lemezbemutató extrakoncertre készül a műfaj kedvelői számára. A Máté Péter-díjas és Teleki Pál-érdeméremmel kitüntetett zenekar 1999 óta van jelen a magyar könnyűzenei életben. Az együttes az egyetemes magyar kultúra fontosságát és sokszínűségét, valamint az összetartozást igyekszik közvetíteni közönsége felé. Kitűnnek a kortárs magyar rockzene táborából különleges, mindenki által befogadható gondolataik által. Idén újabb lemezük jelent meg, amelynek létrejöttét vendégművészek segítették. A nagykoncert fellépői között szerepel Szalóki Ágnes (Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas) énekesnő; Migovics Zoltán virtuóz harmonikaművész, valamint Bér Zsolt, Stencli Tamás és az Abbas Murad fúvós szekció is.  A koncertet november 25-én 20:00 órakor rendezik meg az Eiffel Műhelyszínházban.

Fiatal Vállalkozók Hete 2022 - Üzleti és karriershow – Kalánová Barbara

314708033_10158893269217057_421436673492402719_n.jpgForrás: fiatalvallalkozokhete.hu

Belekezdtél egy vállalkozásba, vagy esetleg gondolkozol rajta, hogy vállalkozóvá válj, de motivációra és szakmai segítségre lenne szükséged? Ha a válaszod igen, vagy csak csupán érdekel a vállalkozók világa, szívesen hallgatnál meg érdekes ötleteket, ajánlom számodra a Fiatal Vállalkozók Hete workshopot. November 24-én rendezik meg idén azt a sikertalálkozót, ahol az üzleti élet legfontosabb szereplői osztják meg tudásukat és tapasztalataikat a pénzügyi stabilitással és előrelépéssel kapcsolatban. Az előadások keretén belül megismerheted például az EuCham európai gazdasági előrejelzését, meghallgathatod a NAV a NÉBIH és a GVH vezetői nek kerekasztal beszélgetését és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Elnökétől is megtudhatod, hogyan is tudod megvédeni az ötleteidet. Az esemény több helyen is megvalósul Budapesten belül, valamint nagyobb városokban (Győr, Nyíregyháza, Miskolc). Remek alkalom arra, hogy építsd kapcsolati hálódat, hiteles szakmai tudással gazdagodj, üzleti trükköket sajátíts el és megismerd a legnagyobb márkák történeteit. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jonathan Herring: Érvelés   Kalánová Barbara

jonathan-herring-erveles-afeb_1_big.jpgForrás: vatera.hu

Ha szeretnéd megtanulni a vitázás csínját-bínját, érdemes kézbe venned az Érvelés című könyvet. Eloszlatva negatív emlékeidet, a vitázás teljesen új oldalát ismerheted meg, amely egyáltalán nem olyan negatív, mint ahogyan azt sokan gondolják. A könyvet olvasva megtanulod, hogyan ismertesd érveidet világosan, érthetően, hatásosan, valamint az ellenérvelés technikáját is elsajátíthatod. A könyv írója, Jonathan Herring is sokat köszönhet az érvelés művészetének, hiszen ennek segítségével vált sikeressé. A megfelelő érvelés hasznodra válik az egész életed során különböző szituációkban, legyen szó akár munkáról, akár párkapcsolatról. Megértetheted másokkal a véleményedet, meggyőzheted őket a nézeteid helyességéről és feszült helyzetekben is megőrizheted a nyugalmadat.

Szeifert Natália: Örökpanoráma  Olay Hanna

kep_2_3.pngForrás: libri.hu

Szeifert Natália két korábbi, a Kalligramnál megjelent regénye, a 2017-es, Az altató szerekről, és a két évvel későbbi, Mi van veletek, semmi?, után idén megjelent új regénye, az Örökpanoráma, szintén a Kalligramnál. A mű három részben dolgozza fel egy egészen különleges, periférikusan elhelyezkedő falu történetét. Anya, lánya és unokája áll a középpontban, akiken keresztül megismerjük az egész falu történetét, mely a történelemből is csak bizonyos mértékben veszi ki a részét elhelyezkedéséből fakadóan. Azonban ezeket az izgalmas történetcseppeket mind megismerjük, ugrálva a különböző korok pillanatai között. A regény végére olyan kardinális, és az egész életfelfogásunkat meghatározó kérdéseket boncolgat az irónő, mint az öröklét, a véget nem érő élet problémája.

The Crown 5. évad  Olay Hanna

kep_1_4.pngForrás: Netflix.com

A Korona című sorozat 2016 óta dolgozza fel a brit monarchia történetét, különös figyelmet szentelve a királyi család belső intrikáira és viszonyrendszerük alakulására. A sorozat II. Erzsébet (a forgatás idején még hivatalban lévő) királynő esküvőjével, majd a nem sokkal azt követő királynővé válásával és koronázásával kezdődik. Néhány, az évadok közötti időbeni ugrásnak köszönhetően pedig a novemberben megjelent ötödik évad már Lady Diana és Károly herceg kudarcos házasságának, valamint Vilmos és Harry herceg kiskamasz korának idején játszódik. Az Netflix-produkció utolsó évadát jövő évre tervezik, amely az ezredforduló időszakát mutatja be, ennek gyártásával azonban a királynő szeptember eleji halála miatt le kellett állni egy rövid időre, így még nem tudni, hogy pontosan mikor érkezik.

Dívák / vetítés+beszélgetés a Gólyában  Olay Hanna

kep_7.pngForrás: mafab.hu

A Dívák Kőrösi Máté fiatal rendező dokumentumfilmje, amely három érettségire készülő lány történetét kíséri végig az érettségi évében. Szani, Tina és Emese, azaz a Dívák húsz évesek. Miután korábban nem sikerült leérettségizniük hátrányos körülményeik, vagy különböző problémák miatt, most egy erre a célra működő intézményben tanulnak, hogy megszerezhessék papírjukat. A film sok szempontból túlmutat a hagyományos dokumentumfilm keretein: nem csak a különleges vágási megoldások, hanem az is, hogy a rendező saját történetét, és magát a filmkészítés menetét is megismerjük lépésről lépésre. Ahogy haladunk előre a percekben, megerősíti a fő üzenetet, miszerint a felszínességen túl még számos más dimenzióval találkozhatunk nem csak a lányokat, vagy Mátét, a rendezőt, de akárki mást is megismerve. November 21-én a Gólya ad otthont a vetítésnek, valamint az azt követő, függőségekhez kapcsolódó beszélgetésnek, többek között a film rendezőjével.

Agócs Márton & Fejér Mihály (Aurevoir.) / BARhole Music  Olay Hanna

A Dohány utcában, a BARhole Music-ban lép fel legközelebb az Aurevoir formáció egy része: Agócs Márton és Fejér Mihály játsza az Aurevoir-tól ismert dalokat november 25-én, pénteken, 19 órától. Az egyre népszerűbbé váló magyar együttes számos fesztiválon lépett fel a nyár során, valamint a Budapest Parkban, illetve népszerű, budapesti klubkoncert-helyszíneken is adtak koncerteket. Alapvetően az alternatív közönséget szólítja meg zenéjük, amelyben több muzikális kultúra keveredik: a magyar, a cigány, az ír és a délszláv népdalok világa találkozik a beatzenével és a rockkal, vagy akár más, még tradícionálisabb motívumokkal a komolyzene történetéből. Dalszövegeik is közel állnak a kortárs versművészet világához, így összességében mindeneki számára új, izgalmas zenei élményt nyújtanak valamennyi fellépésük alkalmával.

KULT KÖZ – sok sok olvasni és néznivaló a bekuckózós novemberi napokra Tovább
Miért érdemes az Erasmust választani? – Nemzetközi élménybeszámoló 

Miért érdemes az Erasmust választani? – Nemzetközi élménybeszámoló 

duy-pham-cecb0_8hx-o-unsplash.jpg

Csontos Fanni és Trombitás Tamás feledhetetlen élménnyel gazdagodott az Erasmus-program keretében eltöltött félév alatt a külföldi egyetemeken. Az országok és az egyetemek választéka széles, ahová idén ősszel is lehet jelentkezni. Benyújtani a pályázatot a nemzetközi mobilitási programokra november 9-22. között van lehetőség.

Írta: Kalánová Barbara; Borítókép: Unsplash

Csontos Fanni nemzetközi gazdálkodást tanul alapszakon, a hetedik félévét Németországban, a kölni Universität zu Köln egyetemen töltötte. Szeretett volna tovább fejlődni nemzetközi környezetben is, mert ez a tanulmányai szempontjából hatalmas előny.

Úgy gondoltam, hogy ritkán van lehetőség külföldön tanulni, ráadásul ösztöndíj keretén belül, így mindenképp ki kellene használnom. Mivel nemzetközi gazdálkodás szakon vagyok, még többet adhat a nemzetközi tér. Szerettem volna német gazdasági nyelvvizsgát tenni, és  tudtam, hogy ehhez egy félév elegendő lesz külföldön

– emlékezett vissza Fanni.

image9_jpeg_1.jpgForrás: Magánarchívum

Ismerőseitől hallott először az Erasmusról. Mivel szerette volna feleleveníteni a német nyelvtudását, és mindenképpen élni szeretett volna a lehetőséggel, hogy külföldön is tanulhasson, pályázott az ösztöndíjra. Több, diplomázott ismerősömtől hallottam, hogy a leginkább azt bánják, hogy az egyetemi éveik alatt nem használták ki ezt a lehetőséget. Rengeteg ismerősüktől tudják, hogy felejthetetlen tapasztalat. Én semmiképp nem szerettem volna ugyanígy járni. Nagyon szeretem a német nyelvet hallgatni és beszélni is, de kíváncsi voltam arra, hogy hosszabb távon is jól érezném-e magam német nyelvterületen” – mesélte Fanni.

image2_jpeg_1.jpgForrás: Magánarchívum

A jelentkezés papírmunkával vette kezdetét. Fanni először a preferencia sorrendje alapján kiválasztotta azokat az egyetemeket, amiket meg akart jelölni. Ezután beszerzett minden olyan dokumentumot, ami az adott egyetemre való jelentkezéshez szükséges.

"Miután elbírálták a pályázatot és kiderült, hogy hová vettek fel, felvettük a kapcsolatot a partneregyetemmel, és ők segítettek a továbbiakban, mint például a beiratkozás, tárgyfelvétel és általános teendők

– magyarázta Fanni. Kiutazása és kintléte kalandosan kezdődött. Az első tíz napot karanténban Magyarországon, az otthonában töltötte a koronavírus járvány miatti szabályozás miatt. Bár tizenkét nappal később, de sikeresen megérkezett Kölnbe, ahol az egyetem egyik kollégiumában lakott a félév során, a hallgatói életet pedig nagyon élvezte.

Nagyon jó volt általánosságban is az egyetemi élet, de a külföldieknek különösen sok eseményt szerveztek, amelyek során megismertük egymást, és felfedezhettük a várost. Voltunk kirándulásokon, túráztunk, előadásokon és különböző esteken vettünk részt, valamint rengeteget szórakoztunk is. Együtt buliztam spanyolokkal, olaszokkal, amerikaiakkal, szlovénekkel, bolgárokkal, franciákkal, koreaiakkal és magyarokkal is. Közülük sokakkal a mai napig tartom a kapcsolatot, van, akivel majdnem napi rendszerességgel beszélünk és találkozunk

– emlékezett vissza Fanni. Soha nem érezte elveszve magát. Ha kérdése támadt, vagy segítségre volt szüksége, mindig volt kihez forduljon.

Létrehoztak egy  „Buddy-program”-ot, amelynek keretében minden külföldi kapott maga mellé egy „Buddy”-t, azaz egy segítőt a kinti egyetemről, aki a teljes kintlét alatt támogatott mindenben, ha kérdésem vagy gondom akadt. Ez nagyon hasznosnak bizonyult

– részletezte. Az egyik legkedvesebb emléke  a karneválon való részvétel volt.

Kölnben a legnagyobb ünnepnek számít a karnevál. Beöltöznek az emberek, és végigbulizzák az egész napot. Szinte mindenki erre készül egész évben. A város egy részét lezárják és 11. 11-én 11:11-perckor megindul a nagy felvonulás a jelmezekben, utána pedig kezdetét veszi a másnapig tartó bulizás kültéren és beltéren egyaránt. Annyira tele vannak ilyenkor a pubok, hogy számos helyre előre kell jegyet venni, mert máshogy nem lehet beférni a kocsmákba, éttermekbe” – mesélte Fanni.

image7_jpeg_1.jpgForrás: Magánarchívum

Rengeteg új tapasztalatot szereztem. Az egyetemen az angol és német tárgyakkal sok új tudásra tettem szert, de ami még fontosabb, hogy a problémamegoldó képességem, spontaneitásom és kommunikációs készségem sokat fejlődtek az ismeretlen közegben. Ezen kívül pedig megismerhettem kicsit a német kultúrát és az ott élő embereket, akik egyértelműen felülmúlták a várakozásaimat a kedvességükkel

– foglalta össze tapasztalatait Fanni, aki  a jövőben is tervezi, hogy kiutazik külföldre, hogy az  Erasmus keretein belül tanuljon.

Alapképzésen már nem tudok pályázni, mivel végzős vagyok. Kicsit sajnálom is, hogy nem hosszabbítottam meg egy évre a kölni Erasmusomat, viszont mesterképzés alatt mindenképp szeretnék pályázni."

Fanni következő alkalommal egy melegebb környéket választana. 

"Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne hagyja ki ezt a fantasztikus lehetőséget, mert igaz, hogy csak egy fél évről van szó, de a következő évekre is hatással lesznek az ott szerzett élmények

összegzett Fanni.

image4_jpeg_1.jpgForrás: Magánarchívum

Az Erasmus keretében számtalan európai országot választhatsz úti célodnak, Trombitás Tamás például Hollandiában szerzett tapasztalatot. A kommunikáció- és médiatudomány mesterszak másodéves hallgatója szintén Erasmuson keresztül töltötte külföldön az előző félévet. Alapszakosként, az egyetem kezdetén nem gondolta, hogy külföldön is tanul majd, viszont a mesterszakot megkezdve – mivel sok pozitív élménybeszámolót hallott – úgy döntött, hogy Hollandiában tölt fél évet.

img_8267-_1.pngForrás: Magánarchívum

Sokat meséltek a hallgatótársaim az Erasmusos félévükről. Az alapszak végén a mesterszakot fontolgatva eszembe jutott ez a lehetőség, amelyről annyi jót hallottam, majd kinéztem magamnak a választékból Tilburgot

–  emlékezett vissza Tamás, aki tudatosan választotta Hollandiát. Tájékozódott a barátaitól és az ismerőseitől, akik megosztották vele a tapasztalataikat.

A Tilburg Universityt még a menyasszonyom alapszakos Erasmus-intézményválasztásánál és egy jó barátom által ismertem meg. Évek óta több szálon kötődtem az országhoz, így kifejezetten oda szerettem volna menni Erasmusra.  Fontos volt a jó elhelyezkedés, a kultúra és a minőségi oktatás. Egyébként is az egyik oka annak, hogy Hollandiát választottam, az volt, hogy szinte tökéletesen egybeesik a félév és a tanév az itthonival

– árulta el Tamás. A pályázást korán elkezdte, pontosan két éve. Adminisztrációs feladatai voltak bőven, de kapott segítséget is a hozzáértőktől.

Érdemes időben nekikezdeni a pályázásnak, mert általában jó előre lehet tudni, hogy melyik hónap melyik felében van a leadási időszak. Néha kicsit káoszos volt a pályázás, de mindenki segítőkész volt, így könnyebben ment

–  mondta. Miután értesítették, hogy a pontszáma elég volt a pályázat elnyeréséhez, azonnal el is kezdte a felkészülést.

Az adminisztráció nem ér véget a kiutazással ugyan, de a nagyján ekkor már túl van az ember, és el lehet kezdeni a kintlétre koncentrálni. A partneregyetemmel való ügyintézés – megerősítő-elfogadó levél, bejelentkezés, IT-szolgáltatások, előzetes tárgyfelvétel, tárgyfelvétel stb. – kifejezetten gördülékenyen ment

– részletezte Tamás. Hollandiában egy ötfős diákházban élt. Elmondása alapján, mivel kereslet van a szállásra, szobákat általában  egyéves szerződéssel lehet kivenni, ez viszont nem gond, mert a kereslet réven szinte azonnal kiadható a maradék fél évre. Tamásnak sikerült megtapasztalnia a “valódi” holland egyetemista létet, és építgette a kapcsolatait. A “kialakított” ismeretségi rendszere segítségével pedig mégtöbb lehetőség tárult elé.

img_6859_jpg_1.jpgForrás: Magánarchívum

Csak rajtam múlt, hogy mennyit hozok ki a hallgatói életből, próbáltam részt venni minél több eseményen. Az introduction week vagy a TOP Week Tilburg különleges sajátossága, hogy rengeteg barátra és ismeretségre lehet szert tenni, miközben megismerjük a várost is. Beilleszkednem könnyű volt, ugyanis a “doe normaal” mondás alapján eleve a kultúra része a beolvadás, “az átlagos a jó” felfogás. Nyelvtanulás szempontjából is megéri külföldön tanulni. Érdemes idegenekkel beszélgetni, nyitottnak lenni, nyitott szemmel járni, kíváncsinak lenni

– tanácsolta Tamás. Odautazása és kintléte alatt nem ült repülőre, sem benzines autóba, így járta be a környező országokat. Közel harminc városba látogatott el különböző országokon belül, köztük Párizsba, Antwerpenbe, Brüsszelbe, Frankfurtba, Bécsbe, Londonba, Liverpoolba, Amszterdamba, Rotterdamba és Hágába.

v3.pngForrás: Magánarchívum

Ha az ember rugalmas, akkor körülbelül ugyanannyi pénzből meg lehet tenni a Budapest–Hollandia utat vonattal, mint repülővel, cserébe több csomagot lehet vinni, és nem utolsó sorban környezetbarátabb. Erre kifejezetten ajánlom az @erasmusbytrain Instagram oldalt nézegetni. Emellett jobban érezhető az is, hogy tényleg távol került az otthonától, a kultúrájától; élmény Ausztrián és Németországon keresztül utazni. Ezzel kapcsolatban bármikor kereshetnek nyugodtan a környezettudatos leendő Erasmusra utazók!

– javasolta Tamás. Az Erasmus keretében Hollandiában töltött idő annyira megtetszett Tamásnak, hogy az életét is el tudja ott képzelni.

Nem tervezek már továbbtanulni, viszont rózsaszín szemüveg nélkül is annyira megfogott Hollandia, hogy diploma után kiköltözöm egy időre.

Élményeit megnézhetjük az  Instagram-oldalán a Perszerasmus 1-2-3 highlightjában.

Miért érdemes az Erasmust választani? – Nemzetközi élménybeszámoló  Tovább
KULT KÖZ – Könnyen beszélsz, LEgyél Jól!, és Galaxisok az A38-on – ezek a legjobb programok a ködös novemberre

KULT KÖZ – Könnyen beszélsz, LEgyél Jól!, és Galaxisok az A38-on – ezek a legjobb programok a ködös novemberre

noemi-macavei-katocz-rmxmvxz9thq-unsplash.jpg

Varázslatos, ködös novemberi reggelekkel köszöntött be az ősz utolsó hónapja. Szerencsére a kulturális élet nem áll meg ilyenkor sem, sőt, még azt sem mondhatjuk, hogy lelassult volna. Táncprodukciók, filmszemle, színvonalas egyetemi projektek és koncertek sorakoznak ez eheti kulturális események sorában.

Borítókép: Unsplash

Duna Művészegyüttes: A Duna balladái - Kelle Fanni

a-duna-balladai-foto_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

A Duna Művészegyüttes legújabb őszi bemutatójára készül. A társulat 2022. májusában nagyszabású gálaműsort adott fennállásuk 65. évfordulójának alkalmából. A jubileumi év lezárása után eddig még nem látott előadással készülnek A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén címmel. A társulat célja a hagyományok életben tartása mellett, hogy hatást gyakoroljon a nézők minden érzékszervére. Az őszi műsor alapját a Duna-menti népek táncai és zenéi adják. A produkcióban a dunai ember életérzései és rítusai kelnek életre, énekek és koreográfiák által. Az előadás látványvilága igen gazdag, a folyó menti tájegységek táncait jelenítik meg egyedi díszelemek felhasználásával. Az előadást Juhász Zsolt rendezésében, november 18-án a Nemzeti Táncszínházban tekinthetik meg az érdeklődők.

Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat - Kelle Fanni

220615ajandeka4rd5oldal2-ddcc177-ab6de0bb3e.jpgForrás: magyar.film.hu

A Faludi Nemzetközi Filmszemle 25 éve alkotta meg filmszakmai rendezvényét, amelyhez 14 éve fotópályázat is létrejött. Az első eseményt 1996-ban rendezték meg, amelyre csupán 10 mű érkezett be. Ezzel szemben a tavalyi évben az első helyért összesen 48 országból, 350 film és 110 fotós pályamű versenyzett, ahol legnagyobb arányban a magyarok, a spanyolok, az oroszok, az irániak és az indiaiak vettek részt. A zsűribe minden alkalommal elismert, magyar és külföldi fotós és filmes szakértőket kérnek fel, mint például Radu Jude, Karl Markovics, Sára Sándor, Pálfi György, Benkő Imre vagy éppen Bege Nóra. Az idei téma az Ajándék címet viseli, amelyből az előzsűri válogatja ki a versenyprogramba kerülő alkotásokat. A többi művet az érdeklődők az információs vetítések során tekinthetik meg. A kiállítás november 16. és 19. között látogatható ingyenesen a Premier Kultcaféban.

James Clear - Atomi szokások - Apró változások, kiemelkedő eredmények - Kelle Fanni

Vajon az emberiség tisztában van azzal, hogy a változáshoz nincs szükség nagy döntésekre? James Clear, világszerte ismert szokásszakértő úttörő könyve egy új ösvény felé tereli az olvasót. Clear az Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények című kötetében ír a „minden nap 1 százalékkal jobb teljesítmény” rendszeréről. Eszerint a változás valójában apró döntések sorozatából épül fel, ezek az atomi szokások, mint például napi 10 perc futás. A szakértő azt hangsúlyozza, hogyan válnak a kis változások az egész életet átszövő és alakító eredménnyé. Az írásból elsajátítható néhány élet-hack is. Például az úgynevezett szokáshalmozás (az új szokást egy régire építjük) vagy a kétperces szabály (minden szokást leredukálunk 2 percre), amelyek eredményességét pedig a pszichológia és idegtudomány legmodernebb kutatásaival támasztja alá. A művet színesítik tudósok, olimpiai aranyérmesek és vezérigazgatók motiváló történetei, akik sikerrel használták fel az apró szokások tudományát pályájuk során.

„KÖNNYEN BESZÉLSZ" Prezentációs tréning - Kalánová Barbara

konnyen_beszelsz.jpgForrás: az esemény Facebook oldala

Nem szívesen beszélsz mások előtt, mert lámpalázas vagy? Gyakran kell előadnod, és úgy érzed, van hová fejleszteni a nyilvános beszédedet? November 18-án 13:00 és 16:00 óra között a Könnyen Beszélsz előadáson többek között szó lesz arról, miért  érezzük kényelmetlenül magunkat előadói szerepben, hogyan tudunk tenni azért, hogy legyőzzük a prezentáláshoz fűzött aggodalmainkat, amelynek eredménye egy sokkal idegkímélőbb, eredményesebb nyilvános beszéd. Az eseményen praktikus és hasznos prezentációs készségekre tehetsz szert, képzett szakemberektől tudhatod meg a retorika csínját-bínját. Dr. Aczél Petra a meggyőző beszédről, Nemes Orsolya a tökéletes prezentáció felépítéséről beszél majd, ezután bekapcsolódhatunk Szűcs Gergely interaktív prezentációs workshopjába. Az Eötvös10-ben megrendezett prezentációs tréningen ingyenes a részvétel.

LEgyél jól! - Könyvbemutatók és könyvvásár - Kalánová Barbara

hvg_konyvek.jpgForrás: HVG Könyvek

Ha szívesen megtudnál többet a pszichológia és a gasztronómia világáról, ráadásul olvasnál is ilyen témákban, látogass el a LEgyél jól! eseményre november 20-án. Önismeretről, testi-lelki jóllétről L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológustól hallhatunk, további pszichológiai programokkal pedig  Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője készül. Czecz Fruzsina tanácsadó szakpszichológus megosztja velünk, hogy mit árul el  rólunk a főzési stílusunk és a konyhánk, valamint, hogy mit együnk annak érdekében hogy csökkentsük a depresszió esélyét. A gasztronómiai blokkban szó lesz a fermentált konyháról, péktermékek elkészítésével kapcsolatos tippekről, amiket írott változatban is megkaphatunk a helyszínen kedvezményes áron. Az Eötvös10 Művelődési Házban megrendezett eseményre a belépés ingyenes.

Brendon  Burchard - A motiváció kiáltványa - Kalánová Barbara

a_motivacio_kialtvanya_b1_72dpi.jpgForrás: HVG Könyvek

A tanulás sűrűjében nem csoda, ha azt érezzük lankad a motivációnk. Vannak akadályok, amelyek megnehezíthetik, hogy visszanyerjük motiváltságunkat, például a kívülről érkező társadalmi nyomás vagy az önelnyomás, amelyet a saját kétségeink és félelmeink idéznek elő. Bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet, tudunk tenni azért, hogy újult erővel vágjunk bele a faladatainkba. A változtatás kulcsa a mi kezünkben van Brendon Burchard világhírű teljesítménycoach szerint. A motiváció kiáltványa című könyvében kilenc lépésben összefoglalja, hogyan győzhetjük le az önmagunkkal szembeni bizonytalanságainkat, hogyan zárhatjuk ki a figyelmünket elterelő tényezőket, és indulhatunk el az álmaink megvalósítása felé vezető úton, vagyis hogyan válhatunk motiválttá.

Klímahősök konferencia | UNICEF Magyarország - Olay Hanna

A budapesti Telekom Székházban kerül megrendezésre az UNICEF Magyarország Klímahősök elnevezésű klímakonferenciája november 20-án, vasárnap, egy egész napos rendezvény keretében. Azért is különleges ez a dátum, mert ez a nap a Gyermekjogok világnapja. Ez azért érdekes a témával összefüggésben, mert a klímaváltozás az a társadalmi probléma, amely leginkább a felnövekvő generációkat érinti, mégis, már napjainkban szükséges harcolnunk ellene és olyan döntéseket hoznunk, amelyek élhető bolygót hagynak a jövő nemzedékeire. Erre a kérdéskörre, valamint ehhez kapcsolódóan a klímaszorongásra fókuszál az UNICEF 9-től 15 óráig tartó rendezvénye, amelyen a legnevesebb szakértők segítenek körbejárni a témát, egyszerre három színpadnál. 

Galaxisok az A38-on - Olay Hanna

A korábban Szabó Benedek és a galaxisok néven futó zenekar ma már csak Galaxisok néven játszik, legutóbbi lemezeik is ez alatt a név alatt jelentek meg. A jövő évre ígért nagylemez előtt már két kislemezt kiadnak, az Ez a nyár című kisalbum nemrégen jelent meg, hamarosan pedig a Tánc című daluk fog debütálni. Ígéretük szerint mind a két új címadó szám elhangzik majd a november 19-i A38-as koncertjükön, többek között azért, mert legközelebb már az új albummal terveznek fellépni, annak tavasz végi, nyár eleji megjelenését követően. Mivel ez már erősen a fesztiválszezont érinti, nagy valószínűséggel ez lesz az egyetlen budapesti Galaxisok klubkoncert, így semmiképpen sem érdemes kihagynia annak, akit nem csak a szabadtéri fellépések hoznak lázba.

We Lost The Sea koncert - Kelle Fanni

313942739_450034370596104_1795025467520005659_n.jpgForrás: welovebudapest.com

A We Lost The Sea ausztráliai instrumentális zenekar 2022. novemberében újból koncertet ad Magyarországon. Az együttes már több alkalommal lépett fel Budapesten, ezúttal  egész estés nagykoncertre készül. Eddig négy nagylemezt adtak ki, harmadik albumuk, a Depature Songs pedig a post-rock és a metal terén világszerte széles körű elismerésnek örvend. Sikereiket érzelmes és energikus fellépéseiknek, továbbá a post-rock modern és tematikus megközelítésének köszönhetik. Az esemény keretein belül a We Lost The Sea mellett, olyan, a műfajt képviselő bandák is szerepet kapnak, mint a szintén ausztrál Solkyri és a magyar Törzs. A zenei stílus kedvelői november 14-én 19 órától vehetnek részt a koncerten, amely az Instant-Fogasban lesz.

Szomorúság háromszöge - Olay Hanna

Ruben Östlund rendezésében, svéd produkcióban született a Triangle of Sadness, vagy magyar címén a Szomorúság háromszöge. A Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma díjat nyert szatíra kissé európai szemszögből ugyan, de korunk társadalmáról mutat tükröt. Azonban nem csak az influencerek, műtrágyagyártáson a szocializmus idején meggazdagodott orosz kaptalista és családja, valamint a tehetős, azonban egyedül utazó üzletember, egy óceánjáron töltött mindennapjait bemutató snitteket láthatjuk. Fel-felbukkannak részletek, amelyek a hajó dolgozóinak már lényegesen kontrasztosabb pillanataiba nyújtanak bepillantást. A valódi társadalmi kritika azonban akkor mutatkozik meg egyre világosabban, amikor a hajó elsüllyedését túlélő utasoknak és személyzetnek egy szigeten kell túlélnie.

A Fehér Lótusz 2. évad - Olay Hanna

Mike White 2021-ben, az HBO-n debütált sorozata szintén elszigetelt környezetben, az első évadban egy hawaii-i luxus resort-ban játszódik. A megérkező vendégekről sorra derül ki, hogy valamit titkolnak, legyen szó családi drámákról vagy sötét üzletekről. A társadalom felsőbb rétegéből érkező pihenni vágyókkal együtt viszont a személyzet között is kiderülnek különböző rejtélyek. A második évad egészen hasonló szerkezetre épül, itt is megjelennek különböző bűntények, és mindenféle, amire az ember az első snittekből semmiképpen sem számítana. Az új helyszín Szicília, ahol az első epizódban még nem tűnik fel sok ismerős arc, a középkorú örökösnő karaktere viszont szépen kapcsolja a korábbi évadhoz az új részeket.

Boldog szülinapot, Budapest! - Dobos Eszter

budapest_szulinap.jpg

A főváros kerek születésnaphoz közeledik: 2023-ban lesz 150 éve, hogy 1873. november 17-én Buda, Pest és Óbuda egyesült. A Budapest 150 emlékév idén, november 18-án veszi kezdetét a „Boldog szülinapot, Budapest!” programsorozattal, amelynek keretében számtalan eseményen ünnepelhetjük az évfordulót november 15-én, 17-én és 18-án. Öt budapesti művészmozi, a Corvin, a Toldi, a Puskin, a Tabán és a Művész Mozifilmvetítésekkel  - köztük a Larry c. film premier előtti vetítésével -, koncertekkel, a mozik történetét bemutató várostörténeti sétával, stand-up esttel és impróshow-val, valamint a Budapest Open Mic döntőjével várja a látogatókat. Választhatunk többféle fotókiállítás közül is, például a Városháza parkban megtekinthetünk egy Budapest témájú plakátkiállítást, és kocsmakvízekkel tesztelhetjük a tudásunkat a fővárosról. A Budapesti Fesztiválzenekar a Zene Éjszakáján immár hatodik alkalommal fog kilépni a megszokott koncerttermi keretek közül, hogy november 17-én 17:00 és 24:00 között ingyenesen hallgathassuk őket kedvenc kávézóink, mint például köztük a Horánszky utcai Lumen Kávézó, kocsmáink és klubjaink asztalai mellől.

KULT KÖZ – Könnyen beszélsz, LEgyél Jól!, és Galaxisok az A38-on – ezek a legjobb programok a ködös novemberre Tovább
Budapest ajánló – Rántsd ki magad a szürke, őszi napokból, és csöppenj bele a színház varázslatos világába

Budapest ajánló – Rántsd ki magad a szürke, őszi napokból, és csöppenj bele a színház varázslatos világába

boritokep_13.jpg

Kulturális feltöltődésre vágysz? Fővárosunk bővelkedik kiemelkedő színházi választékban. Számos érdekes előadást kínálnak a nézőközönségnek. Többek között A Szépség és a szörnyeteget és a Gyilkosság az Orient Expressen című krimit is megtekinthetik az érdeklődők.

Borítókép: Pixabay

Thália színház – Kelle Fanni

thalia.jpgForrás: Thalia.hu

A Thália színház a főváros szívében található, ahol két terem várja a kulturálisan feltöltődni vágyókat. November elején elsősorban a Killer Joe és az Alul semmi című előadásokat tekinthetik meg a nézők. Joe rendőr szerepében, aki félállásban bérgyilkos, Szabó Győzőt láthatják az érdeklődők, továbbá az Alul semmiben is Szabó Győző alakítja az egyik főszereplőt. A darab a legendás film színpadi adaptációjának magyarországi ősbemutatója. November második felében a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas Szirtes Tamás színházi rendezésében látható a Gyilkosság az Orient Expressen című krimi. Poirot nyomozó szerepét – aki kényelmes, nyugodt hazaútra vágyik, azonban egy szabadon garázdálkodó gyilkos keresztbe húzza számításait – Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színész ölti magára.

Katona József Színház – Kelle Fanni

rozsda-3.jpgForrás: Szinhaz.org

A Katona József Színház az 5. kerületben, szecessziós stílusú épületben található. Repertoárjukban helyet kapnak mind klasszikus, mind pedig kortárs darabok, köztük magyar drámaírók alkotásai is. Az apák és fiúk című előadásnak Turgenyev regénye az alapja gazdag érzelmi világgal és fordulatokkal fűszerezett cselekménnyel. Az alkotás látszólag két nemzedék ellentétére fekteti a hangsúlyt, azonban ideológiai vitákról, megalkuvásról és visszafojtott vágyakról is szól. A színházba vágyók megtekinthetik még a Rozsdatemető 2.0-át, amelynek alapja Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író és Tasnádi István József Attila- és Balázs Béla-díjas drámaíró műve. A történet száz év cselekményét, fordulópontjait meséli el egy magyar család életén keresztül egészen a 20. századig.

Madách Színház – Kelle Fanni

bridge.pngForrás: Programturizmus.hu

A Madách Színház az Erzsébet körúton található, ahol 1989 óta vonultatnak fel nagyszabású musicaleket, így lett az épület a műfaj fellegvára, amely a stílus szerelmeseinek kihagyhatatlan élményt kínál. Bizonyos klasszikus darabokat éveken keresztül játszanak, mint például a Rómeó és Júliát, Az ember tragédiáját vagy a Macskákat. A Mamma Mia! című előadást sztárszereposztásban tekinthetik meg a nézők, többek között Gallusz Nikolett, Koós Réka, Muri Enikő, valamint Stohl András, Hajdu Steve és Détár Enikő is szerepelnek a produkcióban. A Csoportterápia című előadás is ígéretes lehet azok számára, akik vidám esti kikapcsolódásra vágynak. A vígjáték az esendőségről, útkeresésről és lélekről szól. Egy csoportterápián hat vadidegen találkozik, azonban az orvos hiányzik. A váratlan fordulatokkal és mulatságos jelenetekkel átszőtt történet során további bonyodalmak merülnek fel.

Budapesti Operettszínház – Kelle Fanni

istvan_dolhai_3.jpgForrás: Operett.hu

A Budapest központjában található Operettszínház számos előadással várja a látogatókat. November elején az érdeklődők még megtekinthetik A Szépség és a Szörnyeteget, a Disney egyik legismertebb meséjét, amely 2005 óta töretlen sikernek örvend a magyarországi színházak körében. A musical szereplőgárdáját erősíti Polyák Lilla Kannamama és Peller Károly Mister Ketyegi szerepében. A hónap közepétől Székely Krisztina rendezésében az István, a királyt is színpadra viszi a társulat. A klasszikus történet új keretet kapott, amely a történelmi háttér helyett az emberi tényezőket állítja középpontba. Alapkérdései közé tartozik, hogy milyen elveket vagyunk képesek feláldozni a politikai célok elérése érdekében. A színmű karaktereit olyan kiváló színészek jelenítik meg a színpadon, mint Dolhai Attila, Feke Pál és Polyák Lilla.

József Attila Színház – Kalánová Barbara

9f3a4356-1.jpgForrás: Jozsefattilaszinhaz.hu

A színház az 1950-es években épült, és „munkás színházként” szolgált. Bejárata részben egy lakóház földszintjén található, emiatt kinézetileg kevésbé hasonlít egy klasszikus színházra, de ez adja különlegességét. A színháznak sok évre visszanyúló múltja van, korábban operettszínház, majd a Magyar Néphadsereg Színház Kamaraszínháza működött benne. Az épület a 13. kerületben, a Váci út 63. sz. alatt található. 
Ha ellátogatunk a színházba, többek között Auksz Éva eMeRTon-díjas, Fehér Anna Jászai Mari-díjas színésznőt, valamint Lábodi Ádám Junior Prima díjas színészt és Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész alakításait is élvezhetjük. Diákként kedvezményes áron válthatunk jegyet, 15%-kal olcsóbban. A színház figyelmet fordít a színházi nevelésre és az ifjúsági programokra, így amennyiben csoporttal veszünk részt az előadáson, kulisszajárással egybekötött beszélgetésen is részt vehetünk, ahol feltehetjük a kérdéseinket a megnézett darabbal kapcsolatban. Jelenleg többek között a Made in Hungaria, A gyertyák csonkig égnek, az Egy szoknya egy nadrág és a Szibériai csárdás műsorok közül válogathatunk.

Pesti Magyar Színház – Kalánová Barbara

79f6a8c0bcefec49a53c0d82ae3068cf_1.jpgForrás: Pestimagyarszinhaz.hu

Zsolnai pirogránitból, egészen pontosan 757 elemből készült a Pesti Magyar Színház. A különleges formavilágú homlokzat Illés Gyula szobrászművész munkája, amelyet már messziről könnyen felismerhetünk. 
A színházban november folyamán megnézhetjük a Harisnyás Pippi, Valahol Európában, az Időfutár és A muzsika hangja című előadást is. A színházban fellép többek között Barsi Márton, Kusnyér Anna és Pásztor Ádám. Színházi nevelési programjuk, a Dráma Labor keretében színházpedagógiai foglalkozás zajlik, valamint Improvizációs műhely is működik a színház falai között. A színház láthatóvá, elérhetővé teszi előadásait látássérültek számára is. Az akadálymentes Látható Láthatatlan speciális színházpedagógiai programot kifejezetten erre a célra hozták létre.

Pinceszínház – Kalánová Barbara

p.jpgForrás: Pinceszinhaz.hu

A pinceszínház egy 19. századi ház pincéjében működik, ahol kortárs műveket adnak elő amatőr, független társulatok. A Török Pál utca 3. alatt található épület korábban marionett-bábszínház volt. A hetekben többek között a Bányavirág, a Kurtizánképző, valamint a Mirad, egy fiú Boszniából című előadásokkal készülnek a színészek. Közöttük Vándor Éva, Bubik Ágnes, Blahó Gergely és Harmath Imre brilliáns előadásán szórakozhatunk jól. Diákként 30%-os kedvezménnyel vásárolhatunk jegyet és élvezhetjük az előadásokat. 
A Pinceszínház lehetőséget teremt a színház és a nézőtér közötti közvetlen kapcsolódásra a Trezor beszélgetéssorozat keretében. Havi rendszerességgel érkeznek olyan vendégek a beszélgetésre, mint például Hernádi Judit vagy Alföldi Róbert.

Örkény Színház Kalánová Barbara

tarsulati1718_2_horvathjudit_vegleges_kicsi.jpgForrás: Orkenyszinhaz.hu

Az ország egyik fontos művészszínháza, amely önálló társulattal működik, elsősorban prózai drámaszínházként. A magas színpadi irodalmat képviselik a műválasztásban. A közélet kérdései iránti nyitottságban, legfőképp a humor, a groteszk és az irónia sokféle árnyalatát mutatják be a nézőknek. Ezért talán nem is meglepő, hogy 1983-tól húsz éven át a magyar kabaréhagyomány kiemelkedő alakja, Hofi Géza heti rendszerességgel lépett fel itt. Az Örkényben november elején megnézhetjük az Édes Anna, a Tóték, A szecsuáni jó ember, valamint a Tartuffe és a Liliom című előadást is. A színészek közül Hámori Gabriellát, Pogány Juditot, Csákányi Esztert és Csuja Imrét is láthatjuk a színpadon. A diákok 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet az előadásokra.

MU Színház – Olay Hanna

kep_6.pngForrás: mu.hu

A MU Színház 1992 óta működik alternatív színházként a fővárosban. Budapesten, habár ezek kevésbé közismert és sűrűn látogatott előadások, számos alternatív társulat van jelen, és többen közülük studiószínházzal is rendelkeznek. A MU is egy ezek közül: az újbudai színház nem szokványos eszközökkel dolgozik, sem a díszletek és jelmezek, sem a művek színpadravitelének terén. Olyan társulatok lépnek színpadjukra, mint a Káva Színház vagy a Freeszfe Egyesület. Utóbbi A nép ellenségét, míg az Apertúra a Rosencrantz és Guildenstern halottat dolgozza fel, de számos drámapedagógiai foglalkozásra, és egyéb produkcióra is sort kerítenek, továbbá a MU Színház társulatát alkotó színészek is több előadással várják a közönséget.

Vígszínház – Olay Hanna

kep_1_3.pngForrás: Vigszinhaz.hu

Újlipótváros szívében található a város egyik legimpozánsabb színháza, amely építészeti szempontból is különleges alkotásnak számít. További két játszóhellyel rendelkezik, ezek egyike a Házi színpad stúdió, másik pedig a Pesti Színház, a kamaraszínház. 1896-ban, a budapesti millenniumi beruházások idejében épült, és fontos szerepet is játszott, hiszen a kialakulóban lévő polgárság szórakoztatására szolgált, hasonlóképpen a kor másik nagy újdonságaihoz, az Állatkerthez vagy például a Vidámparkhoz. Több híres alkotó is megfordult az intézményben, akiknek műveit a társulat színre vitte, mint például Bródy Sándor vagy Szép Ernő, valamint az évtizedek során – és mind a mai napig – számos színészlegenda alkotta a társulat részét. Jelenleg is fut a már-már kultikussá váló A Pál utcai fiúk, A dzsungel könyve vagy A padlás.

RS9 – Olay Hanna

kep_2_2.pngForrás: rs9.hu

1990-ben, még Astoria Színházi Közművelődési Egyesület néven alapította a színház jogelődjét Labán Katalin és Dobay Dezső rendező, amely azóta a Rumbach Sebestyén utca 9. szám alatt RS9 néven üzemel. Fő céljuk klasszikus – és az utóbbi években kortárs szerzők műveit újrafeldolgozni, és színre vinni. A társulat, habár nem tud több évtizedes múltra visszatekinteni, az elmúlt húsz évben is számos nemzetközi elismerést zsebelt be, legyen szó díjakról vagy vendégelőadásokról. Az utóbbi években játszóterüket megduplázva egy új épülettel bővültek, szintén a 7. kerületi Rumbach Sebestyén utcában, valamint arra is igyekeznek fókuszálni, hogy a gyermekeket és fiatalokat is bevezessék a színházi kultúrába, kifejezetten nekik szóló, de szintén alternatív előadásokkal. Programjuk keretében feldolgozták a Tizenegyes kórtermet is, de a Budapest felett az ég című előadást is megtekinthetjük sok más kortárs darabbal együtt.

Stúdió K Színház – Olay Hanna

kep_3_1.pngForrás: Studiokszinhaz.hu

A Studió K Színház a belváros közepén, az egyetemtől nem messze található a Ráday utcában, és úgyszintén az alternatív színházak táborát erősíti. Olyan művészeti projektekre fókuszálnak, melyek a színház adta csatornákon keresztül próbálják átadni üzenetüket a befogadónak, folyamatosan egyensúlyozva a megszokott színház peremvidékén, és a performanszművészet határán. Ennek a fajta művészi programnak részét képezik különböző vendégelőadások, színházi találkozók produkciói, valamint a Stúdió K saját társulatának bemutatói, amely számos ismert fiatal színművészt tudhat magáénak. A közönség sokukkal már találkozhatott akár a tévében, sorozatokban vagy nem utolsó sorban közéleti vonatkozásban. A Stúdió K Színház korábban feldolgozta az Antigoné történetet, és elrepítette azt egy iskolai tanterembe, jelentősen újraértelmezve a világirodalom egyik legklasszikusabb drámáját, most pedig műsoron van Ibsen Babaháza, a Szürke galamb, valamint számos más kortárs produkció is.

Pintér Béla és Társulata – Fiar Mitra

Bizonyára sokan hallottak már Pintér Béláról, a Jászai Mari-díjas magyar drámaíró-rendezőről. Társulatával fontos szerepet játszanak a magyar alternatív színházi életben, darabjait általában az erősebb idegzetű közönségnek és a hagyományos, szokványos színjátszástól elrugaszkodottaknak szokták ajánlani. Legtöbb előadásuk tizennégy, tizenhat vagy tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott, és Pintér esetében ezt a korlátozást általában érdemes lehet betartani. A Sehova kapuja, a társulat egyik legnagyobb sikerű, 2000-ben bemutatott darabja idén novemberben ismét repertoárra kerül. A színmű önironikus hatású, a benne bemutatott szektát akár egy színházi társulat metaforájaként is értelmezhetjük, erre több utalás is felfedezhető az előadásban. A főszerepben maga Pintér Béla mellett Szabó Zoltán és Balogh Margit játszanak. Novemberben és decemberben az egyik legújabb, Az Imádkozó című darab is megtekinthető, amely októberi bemutatója óta nagy népszerűségnek örvend. Az előadás fő témája a szülő-gyermeki szeretet, azonban ez a darab – ahogyan a Pintér-daraboktól az megszokott – kemény témákat is feszeget, mindezt sötét hangulatú dráma formájában kelti életre. A társulat népszerűsége miatt érdemes viszonylag korán lecsapni a jegyekre, amelyek a 2000 forintos árkategóriától 10 000 forintig megtalálhatók.

Szkéné – Fiar Mitra

 

Háy János József Attila-díjas kortárs költő-író közreműködésével a Szkéné Színház novemberben három drámával is készül, amelyek az író tollából, avagy novellái alapján születtek. Az Elem című darab Törőcsik Mari, a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művészének emlékére íródott. Az Elem egy Háy-novella alapján az öregedés néha komikus, máskor tragikus felismeréseit tárja fel, miközben egy idős házaspár életébe nyerhetünk betekintést egy lemerülő játék metaforáján keresztül. Főszerepben Kerekes Éva és Mucsi Zoltán. A lány, aki hozott lélekből dolgozott című előadás fókuszában a női szerepvállalás, a női-férfi kapcsolatok és a fájó igazság felderítése áll. A háromszínészes dráma kevés szereplővel, azonban annál több érzelemmel dolgozik. Mucsi Zoltán és Moldvai Kiss Andrea ebben a darabban több szereplő bőrébe is bebújnak. A harmadik produkciót Bérczes László rendezte, és a Nehéz címet kapta a szerző novellája után. A műben Háy mindenkori főhőse jelenik meg, a vidéki életből Budapestre került, magát és a világban való helyét kereső különc fiatalember. A szokásos főhőst Mucsi Zoltán alakítja. A sötét tragédiában a címre utaló nehézkes élet, a kudarc, a magány Háyra jellemző szikár humorral tálalva jelenik meg.

Nemzeti Színház – Fiar Mitra

 

A Nemzeti Színház újfajta koncepciót mutat be négy előadásra vásárolható bérletével, mindössze 4000 forintért. A kombinált jegy célja, hogy minden színházszerető eljuthasson a – színház vezetősége szerint – a négy legikonikusabb, kihagyhatatlan előadásra. A műsor előtt minden esetben ráhangolódó beszélgetést, utána pedig közönségtalálkozót is szervez a színház. A négy darab az Ókortól a 20. századig terjedő irodalom egy-egy gyöngyszemét dolgozza fel. A diverz kínálat átfogó színházi élményt nyújt a nézőknek. Az Agón című ókori görög tragédiát Vidnyánszky Attila rendezésében, Colosseum-szerű nézőtérből élvezhetjük. Az „agón” szó jelentése verseny, vetélkedés. A darabban ez az ember szellemi viaskodásaként, haláltusájaként jelenik meg. Euripidész híres drámája, a Bakkhánsnők mámort, önfeledt boldogságot és tébolyt hoz a színpadra, mialatt egy olyan kérdést boncolgat, amely a mai napig foglalkoztat bennünket: mi is az ember? Az előadásban Dionüszoszt, a bor és a mámor görög istenét Bordás Roland alakítja. A Rocco és fivérei című darab a ’60-as évek híres olasz-francia filmdrámáján alapul. A színmű az összetartozás, a vágyak, a testvéri szeretet és a fennmaradásért való küzdés megjelenítésével mindenki számára ismerős élethelyzeteket örökít meg. Végül pedig, a negyedik előadás Mihail Bulgakov sokrétű regényét dolgozza fel a szlovén Alekszandar Popovszki rendezésében. A Mester és Margarita egyszerre bibliaparafrázis, mágikus realista és romantikus regény, a groteszkség megtestesítője és a posztmodern irodalom egyik megalapozója is. Talán az egyik legnehezebben elmagyarázható, legbonyolultabb regények közé sorolható, így már csak azért is érdemes lehet kihasználni ezt a remek lehetőséget a Nemzeti Színházban, hogy ezt és a többi ikonikus művet magunk is megismerjük.

Átrium – Tóth Valter

image_15.pngForrás: Cdn.magyarnemzet.hu

Budapest 2. kerületében, a Margit hídhoz egészen közel található ez a különleges épület, amelynek homlokzatán az Átrium név áll. Volt már Május 1. mozi, lakóépület, mulató, de olyan időszak is, amikor teljesen bezárták a helyet, és csak különleges alkalmakkor nyitották meg. Sok kalandos és viszontagságos út után 2012 óta ismét üzemel és tartja előadásait az Átrium. Ma sem egyszerű a helyzete, ugyanis kormányzati támogatások hiányában sokszor küzd a fennmaradásért, mégis hétről hétre láthatunk klasszikus vagy egészen új darabokat. A helyszín önmagáért is megérhet egy látogatást, ugyanis az 1990-es műemlékjegyzékben az Uránia mellett az Átrium volt a másik műemléknek tartott filmszínház Budapesten. Sajátossága, hogy ötvözi a színházi, a komoly- és könnyűzenei, a táncos, valamint a filmes elemeket, ezáltal egyedi produkciókat nyújtva a közönségnek. Külföldiek vagy éppen a nyelvet gyakorlók találhatnak maguknak angol nyelvű előadást, ahol fejleszthetik tudásukat. Az előadások zöme azonban magyar nyelvű, olyan színészekkel, mint Mucsi Zoltán, Sütő András, Hernádi Judit vagy Alföldi Róbert. A diákok 10% kedvezménnyel vehetnek jegyet, az előadások előtt és után pedig kinyit az Átrium Bisztró, ahol rántottát, szendvicset, forró csokit vagy egyéb finomságokat kaphat a színházlátogató.

Budapest ajánló – Rántsd ki magad a szürke, őszi napokból, és csöppenj bele a színház varázslatos világába Tovább
Igény van a menstruációs segélycsomagokra a Corvinus hallgatóinak kezdeményezése alapján

Igény van a menstruációs segélycsomagokra a Corvinus hallgatóinak kezdeményezése alapján

image5_1.jpegA váratlan menstruáció problémájára nyújtottak segítséget női hallgatótársaiknak az egyetem falain belül a Corvinus hallgatói. A Bleedaid elnevezésű háromnapos akció során menstruációs segélydobozokat helyeztek ki a Corvinus főépületének női mosdóiban.

Írta: Kalánová Barbara; borítókép: magánarchívum

Az akció a döntési technikák tantárgy keretében valósult meg, amelynek során a hallgatók a társadalmi segítségnyújtásból próbálták kivenni a részüket megtervezett akcióikon keresztül. Az eredményeket az akció sikerességének felmérése után a szemináriumon prezentálták a csapatok. A Bleedaid akció megálmodói és megvalósítói másodéves gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatók: Csekei Luca, Hajling Panni, Hampl Sára, Hartmann Hanna, Módi Eszter és Süveges Dóra.

Mindenképpen valami olyan problémára szerettünk volna megoldást találni, amelyben mi is érintettek vagyunk, amivel mi is találkozunk a mindennapjaink során

– árulta el az akció megálmodója, Hampl Sára. Az akció célja rövid távon az volt, hogy kisegítsék hallgatótársaikat abban a helyzetben, amikor váratlanul éri őket a menstruációjuk. A dobozok segítségével szerettek volna hozzájárulni ahhoz, hogy a női hallgatók ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe ilyenkor. A csapat kérdőíves módszert alkalmazva mérte fel a segélycsomagokra való igényt az akciót követően. Az eredmény magáért beszél.

Az akció végén egy kérdőívvel felmértük az elégedettséget, ahol száztíz kitöltőből egy ember kivételével mindenki úgy nyilatkozott, hogy hasznosnak ítélte a projektünket

– részletezi Sára. A csapat előzetesen legalább 100 kitöltésre számított, minimum 80 olyan hallgatóra, aki találkozik a dobozokkal, és közülük legalább 40 főre, aki hasznosnak ítéli majd a kezdeményezést. Az akciót követően a kérdőívet 125-en töltötték ki, közülük 110-en találkoztak a dobozokkal, és 109-en ítélték hasznosnak a kezdeményezést.

received_406322781714011.jpegForrás: magánarchívum

Azt tapasztaltuk, hogy nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezésünket a hallgatótársaink. Közösségi platformokon, valamint személyesen is rengeteg pozitív visszajelzést és dicséretet kaptunk az ötlettel kapcsolatban

– ismertette az eredményeket Sára. A pozitív fogadtatást igazolja a szóbeli visszajelzések mellett az egyetlen Facebook-posztra érkezett több, mint 800 lájk és a bejegyzés alatti kommentek.

Azt tapasztaltuk, hogy egyértelműen nagy az igény az ilyen jellegű segítségre. Többen is visszajeleztek nekünk a kérdőíven keresztül, hogy használták a segélydobozt, és kerültek olyan helyzetbe már korábban, amikor jól jött volna nekik”

– jelentette ki Sára. Az akció közben felmerültek nehézségek, többek között a projekt finanszírozásának kérdése. Végül a Johnson&Johnson támogatásának segítségével, valamint saját költségükön szerezték be a betéteket és tamponokat, amik aztán bekerültek a dobozokba. A csapat szeretne az egyszeri akción túlmutató, állandó lehetőséget biztosítani a női hallgatók számára, így örömmel fogadnak minden további támogatást.

Az eredmények azt mutatják, hogy van igény ezekre a csomagokra, és a nők ilyen jellegű segítésére. Reménykedünk benne, hogy sikerül felhívni a figyelmet erre az alapvető problémára, és a jövőben támogatásokon keresztül a dobozok állandó jelleggel megtalálhatóak lesznek a mosdókban

– mondta Sára.

Igény van a menstruációs segélycsomagokra a Corvinus hallgatóinak kezdeményezése alapján Tovább
KULT KÖZ – Orchidea és bromélia kiállítás, beszélgetés a vegánságról és filmek minden mennyiségben november elejére

KULT KÖZ – Orchidea és bromélia kiállítás, beszélgetés a vegánságról és filmek minden mennyiségben november elejére

boritokep_12.jpg

Élénk kulturális élet és programoktól zsüzsgő belvárosi kávézók. Budapesten november elején is annyi színes esemény vár, hogy két kezünkön sem tudnánk megszámolni. Akár a magas, akár a mainstream kultúrát kedveled inkább, bőven találsz választékot a kínálatból.

Borítókép: Pixabay

programajanlo_6.png

Európai Art Mozi Nap – Kelle Fanni

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésként létrehozott Európai Art Mozi Nap 7. alkalommal várja hazánkban a mozirajongókat filmekkel és elgondolkodtató történetekkel. Az esemény összesen 38 európai országban és több száz filmszínházában kap helyet. A rendezvény szlogenje: “Európa mozizni megy!”. Az alkalom célja, hogy hangsúlyt fektessen a művészmozik mint kulturális és közösségi terek kiemelkedő szerepére és az európai filmművészet sokrétűségére. A nézőket egyedi filmkínálattal, fesztiváldíjas alkotásokkal és premier előtti vetítésekkel várják. Az Európai Art Mozi Napot november 13-án rendezik meg szinte az összes hazai art moziban, mint például az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Nemzeti Galéria - Textúra – Kelle Fanni

nemzeti_galeria_textura.jpgForrás: Magyar Nemzeti Galéria

Az újonnan megrendezett Textúra elnevezésű eseményen a néma alkotások, festmények és szobrok, életre kelnek, megelevenednek egy-egy történet által. A rendezvény vegyíti a képzőművészetet, az irodalmat és a színházat. A Textúra keretein belül 8 kortárs magyar szerző merít ötletet és ír szöveget egy, a Galériában kiválasztott alkotásról, amelyeket előadóművészek ismertetnek a közönséggel. Ezáltal a művek új interpretációt kapnak, amelyet idén Sardar Tagirovsky rendezésében láthatunk. A színészek rövid szüneteket tartva, összesen 10 alkalommal adják elő a jeleneteket, így a látogatók részt vehetnek valamennyi színen és a bemutatók sorrendjét is meghatározhatják. A kulturális esemény a Magyar Nemzeti Galéria falai között kel életre. A premiert november 11-én, 19:00 órakor tekinthetik meg az érdeklődők.

Európai Art Mozi Nap – Kelle Fanni

fb-event-cover-hun.jpgForrás: artmoziegyesulet.hu

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésként létrehozott Európai Art Mozi Nap 7. alkalommal várja hazánkban a mozirajongókat filmekkel és elgondolkodtató történetekkel. Az esemény összesen 38 európai országban és több száz filmszínházában kap helyet. A rendezvény szlogenje: “Európa mozizni megy!”. Az alkalom célja, hogy hangsúlyt fektessen a művészmozik mint kulturális és közösségi terek kiemelkedő szerepére és az európai filmművészet sokrétűségére. A nézőket egyedi filmkínálattal, fesztiváldíjas alkotásokkal és premier előtti vetítésekkel várják. Az Európai Art Mozi Napot november 13-án rendezik meg szinte az összes hazai art moziban, mint például az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Rumena Buzsarovszka: A férjem – ősbemutató és storytelling – Kelle Fanni

a-ferjem_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Levko Esztella és Száger Zsuzsanna színésznők keze nyomán jött létre a magyar-macedón összművészeti projekt. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az övezetben megnyilvánuló nemi egyenlőtlenségre. Az eseménysorozat egy színházi ősbemutatóval veszi kezdetét november 5-én a Képező Galériában. A férjem című előadást, amelynek alapja Rumena Buzsarovszka, többszörösen díjazott észak-macedón írónő novelláskötete volt, Pass Andrea rendezésében tekinthetik meg az érdeklődők. A mű középpontjában a nemi sztereotípiák és a régió patriarchális viszonyai állnak. A művészeti projekthez kapcsolódnak storytelling estek, amelyek alapja A férjem című színdarab. Az alkalmon a jelenlévők megismerkedhetnek a storytelling műfajával, valamint az előadás fontos témáival. Az első esten november 10-én a Képező Galériában vehetnek részt az érdeklődők.

Corvinus Őszi Sporthét 2022 – Kalánová Barbara

313337263_5752780661446894_823491061327566465_n.jpgForrás: Corvinus HÖK

Ha szívesen kipróbálnád magad valamilyen sportágban, tennél az egészségedért, vagy aktívan kikapcsolódnál, akkor irány az Őszi Sporthét! Az évente megrendezett egyetemi sportnapokon időt szánhatsz a sportolásra és közben szórakozhatsz is. Sportkedvelő hallgatótársak társaságában remek alkalom, hogy megcsillogtassátok sport tudásotokat a pályán akár több különböző kategóriában. November 9-én röplabda kupán mutathatjátok meg, hogy ti vagytok a legjobbak, ráadásul a sporteseményen való részvétellel kiválthattok egy tesi órát. Természetesen a Corvinus Sörpong Liga sem marad ki, amelynek keretében nem csak jól érezhetitek magatokat, de koccinthattok is a győzelemre.

Vegánság: divat vagy a fenntarthatóság kulcsa? – Kalánová Barbara

312477147_117159051168731_63610905142576751_n.jpgForrás: NextVgen

Érdeklődsz a környezetkímélő, tudatos táplálkozás iránt? November 13-án a Madhouse Bistroban lehetőséged van részt venni egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol megtudhatod, hogy hogyan látja Puskás-Dallos Péter, Varga Balázs és a Vászonzsákoslány a veganizmust a média tükrében. A beszélgetés során a vegánság témáját járják körül, arra a kérdésre keresve a választ, hogy a divat vagy a fenntarthatóság kulcsának számít-e. A beszélgetéshez Kásás Tamás vízilabdázó és Bergovecz László a Magyar Vegán Egyesület elnöke is csatlakozik. A kerekasztal után termékkóstoló következik, ahol sok finomság kerül az asztalra. Végül pedig desszertkészítő worshopon leshetünk el praktikákat a tudatos táplálkozásról Nagy Zita gasztrobloggerrtől.

John Mearsheimer: Great Power Politics in the 21st Century & The Implications for Hungary előadás – Olay Hanna

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületének Szent László Kápolnájában tart előadást a nemzetközi kapcsolatok tudományának világszerte egyik legelismertebb szakértője, a realista irányzat legfontosabb képviselője, John Mearsheimer amerikai geopolitikus, november 8-án, kedden, délután 16 órától. Az angol nyelvű előadás címéből is kiderül, hogy a nagyhatalmi viszonyok tárgyalásán túl a tudós Magyarország helyzetére is kitér majd, illetve specifikálja az elmondottakat hazánkra vonatkozóan. A délután során foglalkozik a liberális, realista, valamint nacionalista külpolitikai gondolkodásmódokkal, amelyek közül ő a másodikat tartja a nemzetközi béke szempontjából a legcélravezetőbbnek. Az előadás regisztrációhoz kötött, és a szervezők biztosítanak szinkrontolmácsot.

Lumina Park – Dobos Eszter

lumina_park.jpgForrás: Luminapark.eu

Ha szeretnél kicsit hangolódni a karácsonyra, vagy csak unod a korai sötétedést, varázslatos fény és hangjátékokkal vár a Lumina Park! Ezúttal Budapestre is ellátogatott a fénypark, amelyet több lengyel városban nagy sikerrel rendeztek meg korábban. A látványosság október 28-a és 2023. február 28-a között (december 24.-e kivételével) sötétedéstől este 9-ig a margitszigeti Palatinus Strand területén várja a látogatókat. A mintegy 1,5 kilométeres útvonalon találkozhatunk (és pózolhatunk) többek között kivilágított űrhajóssal, hőlégballonnal, pandával, és a művészet népszerűsítésének jegyében több európai művész alkotását is megtekinthetjük, például Jarosław Koziara Sárkány című munkáját. A sétát forró itallal is kellemesebbé tehetjük, viszont senki ne felejtse otthon a bankkártyáját, ugyanis a park területén található büfékben nincs lehetőség készpénzes fizetésre. A Lumina Parkba a diákok (26 éves korig) kedvezményesen válthatnak belépőjegyet. 

Orchidea és bromélia kiállítás – Olay Hanna

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a város milleniumi negyedének szívében, a Városligeti-tó partján, a Vajdahunyad várban található. Ez a kulturális intézmény a kiállításokon kívül sok más, időszakos programnak ad helyet, ilyenek például a növénybemutatók is: a november 10-13-i hétvégén például az Orchidea és bromélia kiállítás kerül megrendezésre. A Magyar Orchidea Társaság által szervezett program csütörtökön és vasárnap 10 és 18 óra, pénteken és szombaton 10 és 19 óra között látogatható, valamint a múzeum állandó tárlatai is megtekinthetőek, 10 és 17 óra között. Az esemény nem csak arra biztosít lehetőséget, hogy mindennapi, megszokott fajtákkal találkozzunk a kereskedők pultjain, de arra is, hogy igazi kuriózumokat tekinthessünk meg a világ különböző és változatos tájairól.

irodalmi_aj_1_1_4.png

Szijj Ferenc: Ritka események könyvbemutató – Olay Hanna

Szijj Ferenc Ritka események című legújabb verseskötetét az Írók Boltjában mutatják be november 10-én, csütörtökön 17 órától. Az ismert kortárs költő íróként és műfordítóként is tevékenykedik, a Magvető kiadónál már negyedik kötete jelenik meg. Az Anyag és kátrány Fényleírás című 2014-es, valamint a 2019-es Igazi nevek verseskötetek és a 2017-es Növényolimpia címet viselő regény után most ismét versei kerülnek kiadásra. A kötet háromszor 99 “ritka eseményt” dolgoz fel, valamennyi azt járja körbe, hogy az emberi élet mennyire törékeny, egyszeri, és sok esetben véletlenszerű. Mindebbe három témán keresztül nyerünk betekintést: egy öncélúvá vált hatalmon, egy elszigetelődő közösségen, és egy válságba került egyénen át. A szerzővel Turi Tímea beszélget.

Szlafkai Éva: Élj kreatívan! – Kalánová Barbara

Hogyan engedjük szabadjára a bennünk lévő kreativitást? Hogyan kezelhetjük a kreativitásnak köszönhetően a váratlan helyzeteket? Szlafkai Éva kommunikációs szakember az Élj kreatívan! Önmegvalósítás és problémamegoldás a mindennapokban című könyvében összefoglalja ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Kreatív énünk fejlesztésében nemzetközileg elismert szakértők és hazai szakemberek segítenek nézeteikkel, tanácsaikkal és inspiráló történeteikkel, amelyek mellé interaktív feladatok társulnak. A könyvben nem csak tanulhatsz a módszerekről, de a feladatokon keresztül neki is kezdhetsz a benned lévő kreatív energiák felszabadításához.

kep_5.png

Művészeti ismeretterjesztő mozifilmek – Kelle Fanni

a-muveszet-templomai-botticelli-es-a-mediciek-varkert-mozi-original-181311.jpgForrás: varkertbazar.hu

A művészet templomai nevezetű ismeretterjesztő mozifilm-sorozat első része 2014-ben jelent meg. A programon keresztül a nézők megismerhetik az egyetemes művészet kimagasló alkotóit és műveiket a modern mozitechnológiai újításokkal együtt. A program A művészet templomai és a Várkert Mozi együttműködése által jött létre, keretein beül a nézők 7 filmet tekinthetnek meg. Többek között láthatják a Tutanhamon sírkamrájáról vagy a Boticelli munkásságáról készült dokumentumfilmmel, valamint betekintést nyerhetnek Ross King világába a Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című alkotása nyomán. A filmek november 5-től 29-ig megtekinthetőek a Várkert Bazár vetítőtermében. A felnőtt jegy 1600 Ft-ba, a diák pedig 1000 Ft-ba kerül.

Botrány – Kalánová Barbara

botrany_forras_jegy_hu.jpgForrás: jegy.hu

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb filmje a Botrány, amely a nők médiában megélt szexuális zaklatására hívja fel a figyelmet. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának, a Fox News vezetőjének borzalmas tetteiről szerezhetünk tudomást. Az áldozatok szemszögéből láthatjuk, hogy mi mindennel kellett szembenézniük a nőknek munkájuk során, és milyen megaláztatások érték őket. Sok süket fülre találtak, míg bátorságuknak köszönhetően lerántották a leplet az igazságról. Fergeteges alakítást láthatunk a zseniális színészi gárdától, a filmben többek között Nicole Kidman, Charlize Theron, és Margot Robbie kaptak szerepet.

Egy kavaros világ – Amszterdam kritika – Tóth Valter

image_14.pngForrás: static1srcdn.com

Kiváló szereplőgárda, rendkívül profi operatőri munka, minőségi fényképezés. Minden megvan, ami egy jó filmhez kell. Miért nem hozta mégsem az elvárt sikert? David O. Russel legújabb rendezése az Amszterdam a napokban került a magyar mozikba, és mivel a rangosabb filmek közésoroták, nagy felhangot is kapott. Sokak szerint, talán túlságosan nagyot. Habár Christian Bale ismét bemutatta zseniális színészi tehetségét, ahogy az oldalán játszó Margot Robbie, John David Washington és Robert De Niro is hozták a szerepüket, elsöprő sikert mégsem aratott a mű. A kritikusok azt mondják, hogy a forgatókönyv nem használta ki a rendelkezésre álló lehetőségeket. A történet műfaji besorolás szerint történelmi dráma, szatíra. Ezt a kompozíciók is tükrözik. A filmet alapvetően jellemzi egy abszurd hangulat, ez pedig az egészet meghökkentően különössé teszi. A cselekmény csavarosságában érezni hiányt, viszont összességében fenntartja a figyelmet. A film pozitívuma, hogy fontos témákat dolgoztak fel a készítők. Szóba kerülnek a veteránok, a háttérhatalom és az azt mozgató pénzsóvár emberek, de az élet szépsége és a haza szeretete is.

KULT KÖZ – Orchidea és bromélia kiállítás, beszélgetés a vegánságról és filmek minden mennyiségben november elejére Tovább
„Corvinus ERS Hub: közös platform az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság kezdeményezéseinek és aktivitásainak összehangolására” - interjú a működéséről

„Corvinus ERS Hub: közös platform az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság kezdeményezéseinek és aktivitásainak összehangolására” - interjú a működéséről

img_20221019_150137_1.jpgEgyetemünk küldetése, hogy felelős vezetőket és döntéshozókat képezzen a társadalom és a gazdaság számára, amit akkor tud megvalósítani, ha a szemléletmódot, a tevékenységeket és a működés egészét áthatja korunk alapkövetelménye, a felelősségvállalás és a fenntarthatóságra törekvés. A teljes egyetemet átfogó platformként megalakult ERS Hub ezt a célt szolgálja. A kezdeményezés létrejöttéről és projektjeiről beszélgettünk Dr. Zsóka Ágnessel, aki akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettesként felügyeli az ERS Hub működését és Dr. Ásványi Katalinnal, aki az ERS Hub Irányító Testületének elnöke.

Írta és a borítóképet fotózta: Orosz Petra

Az ERS (“Ethics, Responsibility, Sustainability”) Hub tavaly pilot jelleggel indult el az egyetemen, Szántó Zoltán professzor kezdeményezésére, végül működése idén nyáron öltött végleges formát. Zsóka Ágnes rektorhelyettes, aki oktatóként és kutatóként évtizedek óta a vállalatok és a társadalom fenntartható és felelős magatartásával foglalkozik, elmondta:

“Ez egy közös platform, amelyben sűrűsödik és egységesedik az Egyetemen lévő minden olyan fenntarthatósági kezdeményezés és aktivitás, amely Egyetemünk polgárai és a külvilág felé is megmutatja, mi mindent teszünk az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság érdekében. Az ERS Hub célja, hogy összehangolja ezeket a tevékenységeket és platformot nyújtson a kollégák számára a közös gondolkodásra és a kezdeményezések eredményes megvalósítására. Folyamatosan lehet csatlakozni a meglévő projektekhez, valamint új ötletekkel, újabb akciókkal”.

Az ERS Hub missziója egy olyan széles körű, közös gondolkodást és kezdeményezéseket magában foglaló szellemi és gyakorlati tér létrehozása és működtetése, amely elősegíti az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság témaköreinek beágyazását a Corvinus összes tevékenységébe. Küldetésén keresztül támogatja a Corvinust abban, hogy 2030-ra olyan változásvezető egyetem legyen Európában, amely a fenntartható jövőt szolgálja.

tmp_481e50f3-2823-4699-9f9c-49c866eaebd5_jpeg.jpgForrás: Taxner Tünde

Ásványi Katalin egyetemi docens, az ERS Hub Irányító Testületének elnöke a Fenntartható Fejlődés Intézet, Fenntarthatósági menedzsment és Környezetgazdaságtan Tanszékének munkatársa környezeti fenntarthatósággal és társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tárgyakat oktat, és egyben a fenntarthatóság oktatásának magatartásformáló hatását kutatja.

“Az ERS Hub működését az Irányító Testület tagjai által felkarolt projektekkel kezdtük meg, amelyekkel célunk, hogy jó példával elöl járva életre hívjuk a platformot, inspiráljuk az egyetemi polgárokat – kollégáinkat és hallgatóinkat – a csatlakozásra” 

- mondta el Katalin.

Az Irányító Testületnek hét állandó tagja van:

  • Dr. Ásványi Katalin egyetemi docens, az Irányító Testület elnöke
  • Dr. Csutora Mária, a Fenntartható Fejlődés Intézet professzora, a Gazdálkodástani Doktori Iskola Fenntarthatósági Menedzsment specializációjának vezetője
  • Dr. Domahidi Ákos, kancellár
  • Dr. Farkas Jácint, a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) tudományos munkatársa
  • Dr. Köves Alexandra, az Operáció és Döntés Intézet Döntéselmélet tanszékének egyetemi docense
  • Dr. Szántó Zoltán professzor, a CIAS dékánja
  • Dr. Zsolnai László professzor, a Gazdaságetikai Központ vezetője

Az Irányító Testület dönt a beérkező kezdeményezések akcióként vagy projektként történő elfogadásáról, felkéri a projektvezetőket és szakértőket, támogatja és figyelemmel kíséri az akciók és projektek megvalósulását. További cél, hogy megújításra kerüljön az Egyetem fenntarthatósági stratégiája. Ez egy hosszabb folyamat, amely integrálja a folyamatban lévő és tervezett ERS Hub projekteket. Az ERS Hubról, projektjeiről és a platformhoz való csatlakozási lehetőségekről részletes információk a honlapon érhetők el.

Jelenleg már futó projektek:

Corvinus Green Projekt

Domahidi Ákos kancellár vezetésével a projekt célja az infrastruktúra és az egyetemi működés „zöldítése”, az erőforrás-takarékosság, az energiahatékonyság, a megfelelő hulladékkezelés, és az ezek eléréséhez szükséges szemléletformálás. Ez az Egyetem egyik legátfogóbb projektje, amelyhez szükség van a munkatársak és a hallgatók folyamatos bevonódására. A projekt fejleményei elérhetőek az Egyetem Corvinus Green oldalán. 


tmp_cbac10fa-3ecc-4e3b-a95d-8c647b18b6a3_jpeg.jpg
Forrás: Taxner Tünde

Global Climate Change Week projekt

A projekt kezdeményezője és vezetője Csutora Mária. Az évente októberben megrendezésre kerülő Global Climate Change Week az egyetemek közötti együttműködést és tapasztalatcserét ösztönzi a klímaváltozással kapcsolatos akciók területén. A GCCW platformja lehetőséget ad arra, hogy az egyetemi polgárok részt vegyenek egymás rendezvényein, megosszák egymással tudásukat, jó gyakorlataikat. Célja a figyelem felkeltése, a magatartásváltozás ösztönzése és a klímapolitikával kapcsolatos politikai átalakulás előmozdítása. A nemzetközi programokhoz a hallgatók több oktató segítségével, egyetemi kurzusokon keresztül tudtak kapcsolódni, valamint Köves Alexandra és Kiss Gabriella a rendezvénysorozat részeként saját programot is meghirdetett.

UI Green Metrics World University Ranking pályázat

Az Egyetem csatlakozott az UI Green Metrics World University Ranking az Universitas Indonesia kezdeményezéséhez, amely 5 kiemelt területen (infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék, víz, közlekedés és szállítás, oktatás és kutatás) méri és rangsorolja az egyetemeket, a fenntarthatóság iránti elkötelezettségük alapján. 80 országból 956 egyetem 2 és fél millió munkatárssal vesz részt benne. A Corvinus az ERS Hub aktív részvételével 2022. október 31-ig gyűjti össze az adatokat, amely folyamatban minden szervezeti egység részt vesz. A projekt vezetői, Domahidi Ákos és Ásványi Katalin mellett Baranyai Dániel fogja össze a munkát.

Corvinus Akadálymentességi Projekt

A Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa 2021-ben elfogadta az Akadálymentességi és fogyatékosságügyi politikát, amelynek célja az akadálymentesség és az akadálymentesítés kereteinek létrehozása. Az Egyetem fizikai tereinek akadálymentesítése évek óta folyamatban van; az ERS Hub egy akadálymentesítési állapotfelméréssel kívánja támogatni a folyamatot, amelynek eredményeként a Corvinus Egyetem épületeire, épített környezetünkre vonatkozóan – a kivitelezés alatt álló Ménesi Campust is beleértve – kitűzhetők és megvalósíthatók az akadálymentesítési célok és lehetőségek. A projekt vezetője Farkas Jácint. 

tmp_581cfecf-1f7c-4856-939a-61a081021362_jpeg.jpgForrás: Taxner Tünde

Corvinus Etika és Spiritualitás Program

Zsolnai László és Ócsai András vezetésével a projekt célja, hogy az Egyetem hallgatói, oktatói, vezetői és minden munkatársa körében terjessze és megerősítse az etika és a jó élettel kapcsolatos holisztikus megközelítések eszméit és jó gyakorlatait. Ezek az eszmék és jó gyakorlatok túlmutatnak a materialista és individualista értékorientáción, és a létezés nem-materiális és nem-individualista felfogását hirdetik, hozzájárulva ezzel a jól-lét többdimenziós (testi, lelki és szellemi) megéléséhez. A projekt a Columbia University “The Awakened Campus Initiative” kezdeményezéséhez kapcsolódik.

REform European University projekt

Felelősség és Etika az Innovációban: egy transzformációs modell címen Európa különböző térségeinek (Passau, Budapest Bukarest, Lyon, stb.) egyetemei egy olyan együttműködés létrehozásán dolgoznak, amelyek eltérő szakterületeken, eltérő erősségek mentén működnek, de intézményük szívügyének tekintik az innováció, az etika és a felelősségvállalás együttes vízióját, s hallgatóik, kutatóik, oktatóik, adminisztratív és üzleti közösségeik számára – a REform egyetemi szövetség révén – egy transzformatív európai tapasztalatot kívánnak biztosítani. A hallgatókat, kutatókat és intézményeket a REform szövetségen keresztül, a jövő kihívásainak kezelésére és jelentős újításokra kívánják felkészíteni. A projekt vezetői Szántó Zoltán és Zsolnai László, munkájukat Ásványi Katalin és Fehér Péter segítik.

ERS Agora

Az ERS Hub élő és inspiratív közegének része az a fórum és ötletbörze, amely szemeszterenként megrendezésre kerül az Egyetem polgárai számára. Az Agorán az ERS Hub projektjeiben résztvevők megmutatják egymásnak és az érdeklődőknek a projektjeiket, azok eredményeit, közösen megvitathatják az új kezdeményezéseket, ösztönözve ezzel egymást a közös misszió megvalósítására. Az első ERS Agora a 2023. januári kutatási héten kerül megrendezésre, amelyre a belsős kollégák mellett az újonnan megalakult Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjában részt vevő további 13 egyetem kollégáit is meghívják a szervezők.

Az ERS Hub várja minden kolléga és hallgató jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a platformhoz, a meglévő projektekhez, vagy új ötleteket valósítanának meg. Jelentkezni az alábbi oldalon keresztül lehet.

„Corvinus ERS Hub: közös platform az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság kezdeményezéseinek és aktivitásainak összehangolására” - interjú a működéséről Tovább
Budapest ajánló - Egy csipetnyi boldogsághormon a főváros szívében

Budapest ajánló - Egy csipetnyi boldogsághormon a főváros szívében

boritokep_11.jpg

Az egyetem közelében számos hely áll rendelkezésünkre, hogy egy kis boldogságot vegyünk magunkhoz hétköznapjaink rohanó forgatagában. Az alábbiakban olyan belvárosi cukrászdákat és kitűnő nassoló helyeket gyűjtöttünk össze, ahova érdemes betérni egy kimerítő nap után.

Borítókép: Pixabay

 

Divine Sugar Free Cukrászda – Kelle Fanni

Cukormentes, de lehengerlően finom süteményre vágysz, ami egy nehéz nap után pezsdítően hathat rád? Akkor nézz be a Ráday utcában található Divine Cukrászdába! Az üzlet számos pékáruval, süteménnyel és tortaszelettel várja vendégeit. Kínálatukban a legtöbb édesség nem csupán cukormentes, hanem glutén- és laktózmentes is. Választékukban a hagyományos ízek és sütik, mint az Eszterházy-torta, somlói, túrós batyu vagy éppen tiramisu mellett találhatunk Kinder Pingui szeletet is. Természetesen a finomságok mellé kávét is fogyaszthatunk. Ha mindenmentes tortát szeretnénk rendelni, azt is megtehetjük, akár online felületükön keresztül. A cukrászda minden nap 10:00-től 20:00 óráig várja az édesszájú vásárlókat. Az üzlet a drágább helyek közé sorolható, tekintve, hogy Budapest belvárosában található és alapanyagaik antiallergének.

divine.pngForrás: divine.hu

Palacsinta Palota - Kelle Fanni

Sokan elmondhatjuk magunkról, hogy gyerekkorunk óta rajongunk a palacsintáért, köztük én is. Ha szeretnénk a régi szép emlékeket felidézni, és a palacsintaevést magasabb szintekre emelni, akkor a Palacsinta Palota a legideálisabb hely számunkra. A bisztró a Ráday utcában mind sós, mind pedig édes palacsinta különlegességekkel várja vendégeit. Rengeteg ízesítéssel találkozhatunk, mint például a gyrosos, a négysajtos, a bolognais, a KitKat-os, a Rákóczi-túrós vagy a Maxi King-es, a sós és édes kínálatból is szemezgetve. Az óriáspalacsinták adagja főételnek megfelelő mennyiségű, mindemellett minőségi alapanyagokat használnak fel ízesítéséhez.  A hely drágább az átlag palacsintázóknál, az árak 2700 és 3600 Ft között mozognak. A Palacsinta Palota hétfőtől vasárnapig 11-től 20:00 óráig tart nyitva.

palacsintapalota.jpgForrás: palacsintapalota.hu

Zabrakadabra – Kelle Fanni

„A Zabrakadabra Egészséges Cukrászműhely legfőbb küldetése az egészséges táplálkozás hirdetése, amely által közelebb kerülhetünk a lelki egyensúlyunkhoz.”

A Zabrakadabra már három budapesti üzlettel büszkélkedhet. Kínálatuk az egészségtudatos, a diétázó és az allergén vendégek számára lett kialakítva. Az egyetemhez legközelebb eső cukrászműhely a Ferenc körúton található. Az étlapon glutén- és laktózmentes desszertekre bukkanhatunk, emellett vegán sütikre is, amelyek glutén-, laktóz-, cukor- és tojásmentesek. Emellett glutén-, cukor- és tejmentes paleo termékek is megtalálhatók a pultban. A finomliszt helyett teljes kiőrlésű búza-, illete tönkölylisztet használnak, mindemellett eritritollal és xilitollal ízesítik az ételeket. A hely üzletpolitikájához hűen minden édesség tápanyagtáblázatát megtalálhatjuk weboldalukon. A torták energiatartalma jóval alacsonyabb a hagyományosnál. Termékeiket online is megrendelhetjük.

zabrakadabra.jpgForrás: zabrakadabra.com

La Donuteria – Kelle Fanni

A Ráday utcán andalogva számtalan cukrászdára és édességboltra bukkanhatunk. A La Donuteria nevéből adódóan amerikai fánkok széles választékát kínálja a vásárlóknak. A cukrászda egy üzletlánc része, amely Pozsonyban nyílt meg először, és onnan terjeszkedett.

A fánkok választékát egyediség és sokszínűség jellemzi. Tésztájukat helyben gyúrják, kelesztik és sütik, majd ezt követően kerülnek rájuk különböző cukormázak és a díszítés, mint például a gyümölcsök, a cukrok (például gumicukor vagy mályvacukor), a kekszek vagy a különféle csokik. A pultban mindig tízféle állandó és kétféle időszakos fánk lapul olyan ízesítésekben, mint például a nugátos-fehér csokis, a pekándiós és a Kinder Buenó-s. A jókora, laktató finomságok mellé elfogyaszthatunk egy frissen őrölt, különleges kávét is. A hely hétfőtől vasárnapig 10:00 és 19:00 óra között várja a fánkozni vágyókat. Az árak az adott ízesítés és díszítés függvényében változnak.

ladonuteria.jpgForrás: La Donuteria Facebook oldala

Hoppácska – Tóth Valter

A Ráday utcában sétálva talán alig vennénk észre a viszonylag kis méretű üzletet, ám amikor meglátjuk a kínálatot, könnyen önkéntelenül is a szájunkra jöhet a hely neve: Hoppácska! A rendkívül egyedi és innovatív üzletben ugyanis újragondolták a kürtőskalácsot. Szlogenjük kiválóan tükrözi a hely sajátosságának lényegét: „a kalács újratöltve”. Itt ugyanis a kürtőskalácsot nem üresen, de nem is fagyival töltve kapjuk, hanem ennél sokkal extrább töltelékekkel. Minden héten elérhető az aktuális menü a Facebook-oldalukon, legutóbb például raffaellós, New York sajttortás vagy fehér csokival töltött kalács is szerepelt a kínálatban. A választás igen nehéz lehet, mert valamennyi töltelék minősége vitathatatlan. A fehér csokisba például mascarponés fehércsoki-krémet töltenek, amelyet pisztáciával és gránátalmával szórnak meg. Erősen ajánlott megkóstolni. A Hoppácska inkább a drágább nassolóhelyek közé tartozik, viszont annak, aki valami különlegesre vágyik, egyszer ki kell próbálnia.

20221026_123601.jpgForrás: Hoppácska Facebook oldala

MAMO Gelato Olay Hanna

A Ráday utca számos szórakozási és fogyasztási lehetőséget kínál, és egyértelműen bővelkedik a nemzetközi ízekben. Ha azonban a legautentikusabb külföldi kalandra vágyunk, a legtökéletesebb célpont kétségtelenül a MAMO, ahova egyenesen Olaszországból hozzák a fagyit a tulajdonosokkal például elsősorban olaszul tud szót érteni az ember. Tradicionális itáliai receptekkel dolgoznak, amelyeket természetes alapanyagokból kiviteleznek, hogy biztosíthassák a kiemelkedő minőséget. A C épülettől mindössze néhány percnyi sétára a tejszínes alapú és gyümölcsfagyik mellett olyan hagyományos olasz sütiket is kipróbálhatunk, mint például a Dél-Olaszországban őshonos Cannoli, valamint az olaszokra jellemző, sűrű és krémes eszpresszót is kérhetünk.

285074124_5803178926376886_7961137931693054135_n.jpgForrás: MAMO Gelato Facebook oldala

Say Cheese! Olay Hanna

A budai Fillér utcai és a Lánchíd utcai üzlet mellett a Say Cheese harmadik üzlete a Kecskeméti utcában található az Egyetem téren, nagyjából tíz perc sétára az egyetem épületétől. Az amerikai cukrászdaláncra, a Cheesecake Factory-re hajazó budapesti bolthálózat szintén sajttortákra van specializálódva, ráadásul nem is akármilyen kínálattal. Találhatunk megfelelő süteményt a cukor-, glutén-, tej- vagy laktózérzékenyek számára is, valamint nagy termékpalettát nem mentes, viszont annál egyedibb ízvilágokból. A hely további különlegessége, hogy az olyan szokatlan kombinációkat, mint a Ferrero Rocher, feketeerdő, túrórudi vagy tiramisu sajttorta, egyaránt befőttesüvegekből fogyaszthatjuk el, ami további esztétikai élményt nyújt a gasztronómiai mellé.

img_2240.jpgForrás: saycheese.hu

Rózsavölgyi Csokoládé – Belvárosi csokoládébolt Olay Hanna

Az egyetem épületeitől bő tízperces sétára, szinte igazi rejtekhelyen bukkanhatunk a világszerte elismert budafoki csokoládégyár boltjára, ahol saját termékeiket értékesítik. Az Egyesült Államok, Svájc, Hong Kong és egyéb távoli helyek mellett a belváros szívében, a Királyi Pál utcában is megvásárolhatjuk a manufaktúra kézműves bonbonjait. Fűszerezett táblák és pralinéválogatások mellett olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint a csokiba mártott citrom-, narancs- és bergamothéj, avagy matrózbajusz, esetleg a csokoládészerszámok, karácsonyi különlegességek, forrócsokoládé-alap vagy saját készítésű teafű. A különleges csokoládék szerelmeseinek ugyanúgy való ez az apró kis üzlet, mint annak, aki valamilyen kedves ajándékot keres szeretteinek.

bonbon-02-10green-01.jpgForrás: rozsavolgyi.com

USA – Candy Olay Hanna

Gyakorlatilag egy kincsesbányával ér fel a Királyi Pál utcai kisbolt az édességért rajongók számára, ami szintén kevesebb mint negyedórányi gyalogtávra helyezkedik el a campustól. Mintha a Kádár-rendszer Budapestjébe csöppenne vissza az ember: az üzlethelyiség minden négyzetmétere import édességekkel van tele, amelyekhez más boltokban nem igazán jut hozzá az ember, ráadásul a világ számos pontjáról. A jellegzetes, egydolláros Arizona Ice Tea széles választékától a Cadbury legkülönlegesebb csokoládéin keresztül a japán csodákig, mint például a BTS Cold Brew kávé, gyakorlatilag bármit megtalál az ember, legyen szó ajándékról vagy egy kis önkényeztetésről. A kisebb-nagyobb ajándéktárgyak és édességek mellett pedig ez a közkedvelt amerikai csokoládé, a Reese’s egyik legfrekventáltabb lelőhelye is.

 309258986_5130939023679500_7988351127624912363_n.jpgForrás: USA – Candy Facebook oldala

Budapest ajánló - Egy csipetnyi boldogsághormon a főváros szívében Tovább
KULT KÖZ – Mélylevegő, Pécsi balett, Az üvegbura és megannyi izgalmas program, könyv, film november elejére

KULT KÖZ – Mélylevegő, Pécsi balett, Az üvegbura és megannyi izgalmas program, könyv, film november elejére

 

alexandre-croussette-3pz3nzvtft8-unsplash.jpgAz őszi szünet alatti pihenés után itt a lehetőség, hogy újra belecsöppenjünk a jobbnál jobb programokba. A novemberi esős napokra készültünk olvasmányokkal és filmekkel is, hogy legyen mi mellett iszogatni mézes teát vagy a forró csokit.

Borítókép: Pixabay

Élet a major depresszióval // Mélylevegő Projekt Fotókiállítás megnyitó – Kelle Fanni

Hazánkban minden 14. lakost érinti a major depresszió, mégis sokan megbélyegzik őket mentális zavarban való érintettségük révén. A Mélylevegő projekt kiállítása – amelyen ezzel a betegséggel küzdők alkotásait láthatjuk– arra hívja fel a figyelmet, hogy a stigmatizáció napjainkban is jelen van, de ezen lehet és kell is változtatni. A bélyeget viselő egyéneket kirekesztik a társadalomból, és ez nem csupán társas kapcsolataikra gyakorol hatást, hanem jövedelmüke, lakhatásukra és gyógyulási folyamatukra is. A stigmarombolásnak két lehetséges eszköze van. Az egyik ezek közül a társadalom tudásának bővítése a mentális zavarok területén, továbbá a személyes életutak megismerése. Éppen ezért a fotókiállítás a látogató elé tárja az alkotók mindennapjait, ezzel hozzájárulva az empatikusabb társadalmi közeg megvalósulásához. A tárlatot november 2-ától november 16-áig lehet megtekinteni ingyenesen az ELTE KAZY aulájában, amely hétköznapokon 20:00 óráig, szombaton pedig 19:00 óráig látogatható.

elet_a_major_depresszioval.jpgForrás: Mélylevegő Projekt

Pécsi Balett: Vasarely-etűdök – Kelle Fanni

A Pécsi Balett idén ünnepli 60. jubileumi évfordulóját. Az előadássorozat első produkciója a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósult meg. Valamennyi előadást Vincze Balázs koreografálja a neves, pécsi születésű képzőművész, Victor Vasarely műveire. Az összművészeti alkotás nem csupán élő zenével, hanem prózával is dolgozik annak érdekében, hogy a befogadókra minél nagyobb hatást gyakoroljon Vasarely tehetsége. Vasarelyre, eredeti nevén Vásárhelyi Győzőre az optikai artisztika egyik legnépszerűbb képviselőjeként tekintenek, így műveit vizsgálhatjuk a matematika és geometria szemszögéből is. Különleges táncestre számíthatunk, hiszen az alkotó, Vincze Balázs szakít a korábbi hagyományokkal, és a cselekményes balett helyett egészen más élményt visz színpadra. Jelen esetben nem a zene inspirálta a koreográfiát, és vezeti klasszikus cselekményszál a folyamatát. Az alkotó és társai Vasarely festményeiből indultak ki, és ezek a képek alakították a zene ritmusát, a tánc dinamikáját, a teret, a jelmezeket, a kellékeket és a látványt.  Az eseményt november 2-án a Müpában tekinthetik meg az érdeklődők.

pecsibalett.jpgForrás: pecsibalett.hu

 Simonovics Ildikó: Rotschild Klára – a vörös divatdiktátor – Kelle Fanni

A Rotscild Klára – a vörös divatdiktátor című  könyv Rotschild Klára életét és munkásságát öleli fel a kor szellemébe ágyazva. A divatdiktátorra az akkori újságírók a keleti blokk Coco Chaneljeként hivatkoztak, akinek a neve összeforrt a stílussal, az eleganciával és a luxussal. Klára életében fontos volt Párizs. A divat fővárosának hangulatát igyekezett megidézni Budapesten is. Ruhaszalonját, vásárlói körét önerőből építette fel, ami fantasztikus tettnek számított az akkori Magyarországon, hiszen megjelentek a zsidóüldözések és zsidótörvények. Ő öltöztette a Horthy-kor polgárasszonyait és elitjét még a vasfüggöny leeresztése után is. De miképpen került Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe? Ügyes túlélőként vagy a vezetők szövetségeseként tekinthetünk-e rá? Simonovics Ildikó divattörténésznek a kirakós apró darabkáiból kellett újjáélesztenie a divatkirálynő életét, akinek mélyreható kutatómunkája révén vált a kötet igazán hitelessé.

simonovics_ildiko.jpgForrás: libri.hu

 A kaukázusi krétakör – Kelle Fanni

A kaukázusi krétakör című előadás bemutatóját a nézők november elején a Nemzeti Színházban tekinthetik meg. A művet Bertolt Brecht leghíresebb drámái között tartják számon, amelyet a II. világháború vége előtt írt a szerző, ősbemutatóját 1954-ben tartották Berlinben. Az írót egy ősi kínai legenda, valamint Salamon király bibliai példázata inspirálta. A cselekmény a polgárháborús Grúziában játszódik, ahol egy anya magára hagyja fiát, majd később követeli vissza gyermekét a befogadójától. A közösség bírójának döntésén áll a gyermek elhelyezése, aki egy ősi próbatétel, “a kaukázusi krétakör” által igyekszik igazságot tenni a két nő között. Az alkotás fő kérdései: a szeretet vagy a vér szerinti jog-e az erősebb, valamint lehet-e különbséget tenni kétféle anyai szív között? A darab amelyet november 4-től láthatnak az érdeklődők érzékeny erkölcsi kérdésekre keres válaszokat.

1509611505_kretakor_plakat-page-001.jpgForrás: szigligeti.ro

 Takarékossági világnap a Pénzmúzeumban – Kalánová Barbara

A megtakarítások, illetve az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet Pénzmúzeum a takarékossági világnap ünneplésével október 30-án. Már közel 100 éve tartják a világnapot, amelynek napjainkban is nagy jelentősége van, ugyanis a takarékosság életünk egyre több területére kiterjed. A múzeumban különleges játékban vehetünk részt, amely során pénzügyi folyamatokról tanulhatunk és takarékbélyeg-gyűjthetünk. A takarékbélyegeket különböző, a takarékosság témaköréhez kapcsolódó kérdések helyes megválaszolásával lehet megkapni. Ezen kívül kézműves foglalkozást is tartanak, amihez 10:00-16:00 óra között lesz lehetőség csatlakozni. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében ingyenesen látogatható a Pénzmúzeum 10 és 18 óra között.

penzmuzeum_forras_esemeny_facebook_oldala.jpgForrás: penzmuzeum.hu

 Greenberger & Padesky: TUDAT AZ ÉRZÉSEK FELETT – Kalánová Barbara

Sokunkkal megtörténhetett az életünk során, hogy az érzelmeink átvették irányítást felettünk, és nem megfelelően reagáltunk a szituációkban. Előfordulhatott az is, hogy a negatív érzések eluralkodtak rajtunk, és emiatt nem éreztük magunkat jól, hullámvölgyeket éltünk meg, akár depressziósak lettünk. Dr. Greenberger és Dr. Padesky a Tudat az érzések felett című kötetben olyan speciális gyakorlatokat osztanak meg, amelyek ismétlésével felülkerekedhetünk az életünk alakulását befolyásoló negatív érzelmeken. A pszichológiai praktikák hozzásegítenek ahhoz, hogy minden körülmények között képesek legyünk kordában tartani az érzelmeinket, és ezáltal fenntartsuk nyugodt, higgadt lelkiállapotunkat.


5584145_5_1.jpgForrás: libri.hu

 A Tinder-csaló - Kalánová Barbara

Ha megnéznél egy izgalmas és egyben megrázó dokumentumfilmet, ajánlom figyelmedbe a Tinder-csalót. A főszereplő, Simon Leviev a nők sokaságát verte át, és csalta ki tőlük a vagyonukat. A gátlástalan szélhámos profi módon manipulál, mindent megtesz azért, hogy a nők ne jöjjenek rá a turpisságra. A filmben három nő, Cecilie, Ayleen és Pernilla meséli el a kalandokkal és fájdalommal teli történetét. Megtudhatjuk tőlük, mivel vette le a lábukról őket Simon, hogyan jöttek rá, hogy egy csalóval van dolguk, hogyan próbálták elérni, hogy lebukjon és rácsok mögé kerüljön. Érdekes része a történeteknek, hogy hogyan viszonyulnak az újságírók és a hatóság a nők kétségbeejtő helyzetéhez. A fordulatokkal teli, és sajnálatos módon megtörtént eseményeken alapuló történet felhívja a figyelmet a csalók jelenlétére a közösségi felületeken.
aaaabzsy-lqe8jsn9vsqacziwl4rq-am-n5p7hloqg-iecou4mmilzcwqpnyvljjfbr7trkza2a2xpnrfvwl40kryxjnu0txw08sxwjw.jpgForrás: netflix.com

 Az üvegbura – a Freeszfe Egyesület előadása – Olay Hanna

Sylvia Plath amerikai író- és költőnő egyetlen regénye 1963-ban jelent meg, nagyban önéletrajzi ihletésű. Esther történetén keresztül láthatjuk, hogy hogyan tudja a depresszió, valamint az öngyilkosság utáni vágyakozás beárnyékolni bárkinek az életét, függetlenül attól, hogy milyen környezetben mozog, honnan származik, vagy milyen jövőképpel rendelkezik. Esetünkben ez egy fiatal és tehetséges lány története, akinek életében a mentális betegség egyre több területet árnyékol be amire a cím is metaforizál. A Freeszfe Társulata ezt a küzdési folyamatot vitte színre, és mutatja be több alkalommal a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Ezek egyike a 31-ei, a még egyetemi hallgató, Bagossy Júlia rendezésében, valamint a szintén egyetemi hallgató Koós Boglárka előadásában.

277778402_5264145466962760_6903455693577970330_n-1024x536.jpgForrás: freeszfe.hu

 Beck Zoltán – Vecsei H. Miklós: Kártyajáték – Akvárium Klub, KisHall Olay Hanna

 Beck Zoltán a magyar alternatív könnyűzenei szcénában kifejezetten népszerű 30Y zenekar alapítója és frontembere, valamint a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológia Tanszékének adjunktusa. Emellett azonban nemcsak koncerteken lép fel, hanem számos egyéb művészeti projektbe is társul. Korábban Mucsi Zoltánnal működtek együtt több ízben, most pedig a Vígszínház egyik legsikeresebb fiatal színészével, Vecsei H. Miklóssal tartanak közös estet. A november 6-i Kártyajátéknak az Akvárium Klub ad otthont. Az este során 32 kártyalapra (a magyar kártyához hasonlóan) szavakat, félmondatokat írnak fel, majd ezekből húz a közönség. A két művész a kihúzott szavak alapján felmerülő emlékeket, gondolatokat, történeteket idéznek fel, verseket, dalokat adnak elő. Ezáltal minden alkalom teljesen más és meg nem ismételhető élményt ad, amelyet együtt alakítanak az előadók és a közönség.

kartyajatek.pngForrás: akvariumklub.hu

 Дeva koncert az Akváriumban – Olay Hanna

Дeva lép fel az Akvárium NagyHalljában november 4-én pénteken. A húszas évei elején járó budapesti énekesnő a közelmúltban vált a magyar könnyűzenei szcéna népszerű előadójává. A fiatal közönség nagyon hamar megkedvelte a magyar népzenéből is merítő, többszólamú, misztikus hangzásvilágú dalokat, melyeket Takács Dorina saját maga ír és producerel. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években a legtöbb hazai fesztiválon fellépett, valamint egyre sűrűbben énekel mind budapesti, mind vidéki szabadtéri helyszíneken és klubokban egyaránt. Sikerét az is mutatja, hogy a magyar fesztiválokon túl elhívták a Vienna Wavesre, az Eurosonicra, a The Great Escape-re, valamint Superbloomra is. Mindezek mellett az idei évben több díjat is nyert: a Petőfi Rádió legjobb női előadónak járó díján kívül a Music Moves Europe díját is a magáénak tudhatja. Jövő pénteken tehát hazánk egyik legígéretesebb feltörekvő női előadóját hallgathatjuk meg a belváros egyik legnépszerűbb koncerthelyszínén. devasayasoyuz211019_04.jpg                                                                                         Forrás: recorder.blog.hu

 Kisebb világok  Dioráma kiállítás – Olay Hanna

A dioráma alapvetően leginkább makettekhez hasonlító művészeti alkotásokat jelent, amelyek különböző tereket, enteriőröket és exteriőröket jelenítenek meg háromdimenziós formában. A Ludwig Múzeum kortárs művészek alkotásait gyűjtötte össze a “Kisebb világok. Dioráma a kortárs képzőművészetben” című kiállítására. Ezek többnyire olyan modellek, amelyek egy-egy elszigeteltebb, akár belsőbb pillanatot, eseményt jelenítenek meg, olyan külön eső világokat, amelyekbe a néző amúgy nem feltétlenül nyerhet betekintést. A kortárs művészetekkel foglalkozó múzeum a korábbiaknál sokkal nagyobb volumenű, nemzetközi munkákat is felsorakoztató kiállítását október közepétől január 15-ig tekintheti meg a közönség. ludwig-kisebb-vilagok-scaled.jpg                                                                                          Forrás: artportal.hu

KULT KÖZ – Mélylevegő, Pécsi balett, Az üvegbura és megannyi izgalmas program, könyv, film november elejére Tovább
Az igazi nő mindig hüvelyi orgazmust produkál! Az igazi nő mindig hüvelyi orgazmust produkál?

Az igazi nő mindig hüvelyi orgazmust produkál! Az igazi nő mindig hüvelyi orgazmust produkál?

pexels-cottonbro-9374132.jpg

Sokszor gondolkozunk túlságosan fekete-fehéren a szexualitás kérdéseiről. A pornó, és egyéb torzító médiatartalmak hatására káros ideálok alakulhatnak ki bennünk, és csalódás érhet minket, ha ezek nem kerülnek át a hálószobánkba. Illés Eszter szexuálpszichológiai szakpszichológus előadásán az önismeret fontossága mellett az intimitás megélésének kérdéseiről és a pornográfia hatásairól is beszélt.

Írta: Orosz Petra; borítókép: Pexels

Kutatások bizonyítják, hogy életünk egészével való elégedettségünket befolyásolhatja a szexuális elégedettségünk – vagy éppen annak hiánya, továbbá párkapcsolati megelégedettség is származhat a kiegyensúlyozott szexuális életből, és fordítva. Az érzelmi megélés, vagy egy partnerhez való bármilyen formájú kapcsolódás egyaránt hat a mentális és fizikai egészségünkre.

Illés Eszter szexuálpszichológiai szakpszichológus, a BCE Hallgatói Támogatások csapatának tagja elárulta, hogy a párkapcsolat kérdésköre a hallgatók három legtöbbet felhozott témái között szerepel, ezen belül direkt vagy indirekt módon megjelenik a szex témaköre. Ez volt az egyik oka annak, hogy a Mentálhét keretében megrendezett előadás Szex a kapcsolatban, kapcsolat a szexben címet kapta, és a szexualitás több aspektusát járta végig.

Kapcsolat mindig van

A szexuális fejlődésünk tudattalan módon már kisbaba korban elkezdődik. Fejlődésünk során egyre többet tapasztalunk és egyre kíváncsibbak leszünk a többiekre és a velük való viszonyunkra. A szexualitás kérdése minden életkorban más és más dilemmák elé állít bennünket. Eszter – a közönség kedvéért – a fiatal felnőtt populációra koncentrálva mesélt a praxisa alatt szerzett saját tapasztalatokról, illetve arról, hogy milyen kérdésekkel keresték őt fel korábban a hallgatók. 

„A fiatal felnőttkor a párkapcsolati próbálkozások időszaka. Próbálgatjuk magunkat ezekben a kapcsolatokban, kitapasztaljuk, milyen a viszonyunk az intimitáshoz, a közelséghez, az elköteleződéshez. Ennek a szexualitás is része”   

– mondta Eszter. Nem lehet elmenni amellett, hogy a szexualitásunk része a személyiségünknek. Gondoljunk csak a testünkhöz való viszonyra, a kötődési jellemzőinkre, amelyek már pici korunkban elkezdenek kialakulni a szülőkkel való kapcsolódás mentén. Az életünk során mindenféle családi üzenetet kapunk a szexualitásról, a párkapcsolatról, a nemi szerepekről – akár explicit, akár implicit módon. Mit látunk otthon a szülők közötti közeledésből, intimitásból, fizikai érintkezésből? Mesélnek-e egyáltalán a szexualitásról, vagy sem? Ez mindannyiunk esetében eltérő módon nyilvánul meg, és mindenképpen erős hatása van arra, hogy később hogyan éljük meg a saját szexualitásunkat.

thumbnail_image_1.jpgForrás: BCE Hallgatói Támogatás 

Neked milyen a jó szex? 

Amikor élményekről beszélünk, akkor a szubjektivitás lép előtérbe. Az előadáson rész vevő hallgatóság egy digitális szófelhőbe írhatta fel néhány kifejezést használva, hogy számára milyen a jó szex. Legtöbben a szenvedély, a kölcsönösség, a biztonság szavakat írták fel az online táblára. Előkerült továbbá a bizalom, mind saját magunk, mind a partner felé. Eszter szerint ez az egyik legfontosabb aspektusa annak, hogy önfeledten tudjunk belemerülni a szexualitásunk legmagasabb fokú élvezetébe. Azonban a szorongás és az önértékelési nehézségek jelentik az egyik legnagyobb problémát, amivel a szexuális életünk során megküzdünk.

„A világ legtermészetesebb dolgáról van szó, azonban sokan nem tudják elengedni magukat, nem tudják teljesen önmagukat adni. Nem merik megmutatni partnerüknek például azt, hogy mennyire élvezik az együttlétet. Nem tudják elfogadni a testük alapvető reakcióit, funkcióit. Sokan félnek attól, hogy túl nagy vagy túl kicsi néhány testrészük, narancsbőrös a bőrük. Azt is hallottam már, hogy együttlét közben fent kell maradnia ruhának, mert különben valahogy elindul egy nagyon szorongató helyzet. Szóval gyakran arra mutat a probléma, hogy szeretem-e, ismerem-e a testemet” 

– emelte ki Eszter.

„Ha szex közben szorongás lép fel, az nagyon megnehezíti a történetet lelkileg és testileg is. Megfeszülünk, nem tudunk belelazulni a helyzetbe, nem tudunk ott lenni az „itt és most”-ban, vagyis nem tudunk magunkra és a másikra koncentrálni. Pedig ez jelentené azt a típusú együttlétet, amire sokan vágynak. Szeretnénk magunkat szerethetőnek érezni, kompetensnek, vonzónak, vágyunk az elfogadásra. Ezek mind ott vannak a szexualitásban, és bizony könnyen sérülnek” 

– tette hozzá Eszter.

illeseszter_ea.jpgForrás: BCE Hallgatói Támogatás

A szex vajon mi? 

Ahogy a magyar rapper, Pain a ‘90-es években, most Eszter tette fel a kérdést az érdeklődőknek: a szex vajon mi? Sokan úgy érkeznek a terápiába, hogy praktikákat várnak a problémáik orvosolására vagy a szexuális élményeik fokozására.

“Ez az attitűd gyakran fokozott frusztrációból, sürgetettségből, az aktuális kapcsolat elvesztésétől való félelemből fakad. Ez érthető. Én pedig ilyenkor reménykedni merek, hogy el fogunk tudni jutni egy olyan pontra, amikor egyéb elemek is meg tudnak jelenni a gondolkodásban, mint a technikai, mechanisztikus, teljesítményalapú szex. Nagyon sokszínű az emberi szexualitás, és érdemes minél több aspektusát megérteni” 

– válaszolta Eszter. Különbözőségek léphetnek fel a vágyainkban, az igényeinkben. Ennek a pontos és az őszinte kommunikáláshoz elengedhetetlen a bizalom. Az egyik hallgató az előadás végén ehhez a témához kapcsolódóan kérdezett anonim módon: „Hogyan adjam a párom tudtára, hogy bármennyire igyekszik, nem tud a csúcsra juttatni? Úgy gondolom, nem velem van a gond, egyedül nincs problémám ezzel.”

Eszter úgy látja, hogy ideális esetben jó érzés adni, és ideális esetben jól tudjuk fogadni, ha a másik segít ebben bennünket. A lényeg, hogy nem kritikaként vagy támadásként kell becsomagolni a véleményünket, hanem meg kell erősítenünk partnerünkben a pozitív attitűdöket, és őszintén megbeszélni a változtatni kívánt aspektusokról. Ehhez a kulcs a megfelelő kommunikáció, és az a megerősítő érzés, hogy visszajelzéseinkkel hozzájárulunk a kapcsolatunk erősítéséhez, a bizalom növekedéséhez.

thumbnail_image.jpgForrás: BCE Hallgatói Támogatás

Az ideálok világában

Nem újdonság, hogy a szexualitásunkat befolyásolja a hangulatunk és az érzéseink, ezért változó, hogy éljük meg. Fáradtak vagyunk, éhesek vagyunk, stresszesek vagyunk; ezek mind olyan tényezők, amelyek miatt nem biztos, hogy a csúcson érezzük magunkat. Ezek mellett a tágabb környezet is befolyásol minket, vagyis az, hogy mit üzen nekünk a média a testiségről, a vonzóságról.

A pornó olyan elvárásokat támaszt elénk, amelyeket nehéz a valóságba átültetni. Ideálként tekintünk a képernyőn látott felvételekre, és ha a saját szexuális életünkben nem tapasztaljuk a látottakat az aktus során, gyakran csalódás ér minket.

„Az igazi férfi mindig készen áll a szexre és bármeddig bírja. Az igazi nő mindig hüvelyi orgazmust produkál. Az igazi szerelmes szex során egyszerre élveznek el a felek. Ezek a dolgok biztosan megtörténnek néha, de ha 10-ből 10-szer ezt várjuk, akkor bizony erősen csalódni fogunk. Remélem érezzük, hogy ezek nagyon teljesítményszagú, standardizált gondolatok, feketék és fehérek. Ha ezek megtörténnek, akkor jó, ha nem, akkor rossz az aktus. Ezek után belemerülünk a gondolatainkba, elkezdjük megkérdőjelezni magunkat, és máris nem azzal foglalkozunk, hogy ki van körülöttünk” 

– emelte ki Eszter. Eszter szerint el kell fogadnunk, hogy néha ilyen, néha olyan az együttlét. Helyén kell kezelnünk, hogy lesznek pillanatok, amikor csodásan érezzük magunkat a partnerünkkel, de lesznek olyan percek is, amikor nehézséget jelent az egymásra hangolódás. A lényeg, hogy ez teljesen rendben van, mindegyik egyaránt belefér, hiszen nem robotok vagyunk. Testünket bár sokaknak nehéz kiismerni, de próbálkozni ér, és szabad.

„Számtalan olyan dolog jelenik meg a szexualitást illetően, ami egyszerre adja annak a gyönyörét, és egyszerre lehet vékony jég is, gátló tényező. Olyan közelségről van szó, ahol testi és lelki határok oldódnak fel. Utoljára az anyaméhben lehetett hasonló élményünk. Nagyon-nagyon közeli, nagyon-nagyon intim helyzetről beszélünk. Nemcsak fizikai meztelenségről van szó, lelki meztelenséget is aktiválni tud ez a helyzet. Ott van a személyiségem; merek-e mindent mutatni? Esetleg szeretnék valamit takargatni?” 

– tette fel Eszter a kérdést. A választ magunkban kell megtalálnunk. A bizalom és az önbizalom  kialakulása hosszú, bonyolult folyamat lehet, de mindig szem előtt kell tartanunk, hogy ez is el tud vezetni minket az önfeledt, pozitív érzések megéléséhez. A jó szex nagyon sok mindenen múlik, és az ezekre való tudatosság segíthet el minket a harmonikus szexualitáshoz.

img_1860.jpgForrás: BCE Hallgatói Támogatás

Hallgatói Támogatás az év minden napján

Ha nehézséget észleltek magatokban vagy magatok körül, szükségetek van szakemberrel történő beszélgetésre, akkor bátran keressétek fel a Hallgatói Támogatás munkatársait. A Corvinus Hallgatói Támogatás csapata egész évben a hallgatók jóllétéért dolgozik, karrier-, tanulási és pszichológiai tanácsadásokat nyújtanak mind egyéni, mind csoportos körben. Hozzájuk tartozik továbbá az esélyegyenlőségért folytatott munka a hallgatók számára, illetve a Napközi csapata is.

A tanácsadások során egyre több hallgató fordul hozzájuk személyes kérdésekkel is, ezek mentén alakították ki a Mentálhéten elhangzott előadások témáit. A vissza-visszatérő témák között szerepel a nehéz élethelyzetekkel való megküzdés, a párkapcsolati nehézségek, a multitasking, valamint a digitális függőség kérdése. Utóbbiról tudósítottunk korábbi cikkünkben.

A Corvinus Hallgatói Támogatásról további információt a honlapon vagy a Facebook-oldalon találtok.

Az igazi nő mindig hüvelyi orgazmust produkál! Az igazi nő mindig hüvelyi orgazmust produkál? Tovább
Budapest ajánló – Kirándulóhelyek őszre a fővárosban és környékén

Budapest ajánló – Kirándulóhelyek őszre a fővárosban és környékén

boritokep_10.jpg

Az ősz festői tájai sok túrázni vágyót vonzanak az évnek ebben a szakaszában. Az ösvényeken történő séta és a természet szépsége üdítően hat a lélekre és elrepíti a kirándulót egy másik világba. Sokunknak szüksége van egy leheletnyi kikapcsolódásra a szürke, őszi hétköznapok forgatagában, ezért ajánlunk pár kirándulóhelyet a feltöltődéshez.

borítókép: pixabay

Veresegyházi tavak tanösvény – Kelle Fanni

A három állóvizet magába foglaló tórendszer partjain található tanösvény tökéletes választás lehet azoknak a kirándulni vágyóknak, akik szeretik a természetet és rejtettebb, nyugodtabb túraútvonalat szeretnének felfedezni. A Malom-tó a középkorban keletkezett, úszólápjai sokszínű védett növény- és állatvilággal rendelkeznek. Az Ivanics-tó a horgászok édene, a Pamut-tó pedig orchideás rétjéről, zsombékosairól és a közelében fekvő fenyvesről közismert. A túra időtartama 2-3 óra, hossza 5,3 km, amely alapvetően nem tartalmaz szintkülönbséget. A könnyedebb séta ösvényeken, gátakon és aszfaltos utcákon át vezet. A veresegyházi Tóstrand előtt a parkolás biztosított, és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetjük a területet. Budapestről a legkényelmesebb vonattal utaznunk a Nyugati pályaudvarról Veresegyház vasútállomásig, ahonnan körülbelül 500 méter után elérjük a a strand bejáratát.

veresegyhazi_tostrand.jpgForrás: kirandulastippek.hu

Pilisszentlászló – Kárpát-forrás – Kelle Fanni

Ha egy könnyed erdei kirándulásra vágyunk, akkor a Pilisszentlászlón található Kárpát-forráshoz vezető ösvény megfelelő választás számunkra egy idilli őszi túrához. Tökéletes helyszín családi és baráti kirándulásokhoz, sütögetésekhez, mivel a túracélpont könnyedebb sétával megközelíthető. Emellett a terület kijelölt tűzrakó helyeket, padokat, asztalokat és fedett részeket is kínál számunkra, a szomjunkat pedig a forrás tiszta vizével olthatjuk. A Kárpát-forrás közelében található a Dömötörkapu-vízesés és a Lajos-forrás is, amelyeket szintén érdemes megtekinteni, ha erre járunk. Tömegközlekedéssel a szentendrei buszállomásról autóbusz visz a Dömötörkapuig, ahonnan 2 km-re fekszik a letelepedő hely. Parkolási lehetőség is van a Dömötörkapunál, ahonnan a túrázók  gyalogosan tudnak továbbhaladni. 

 a-karpat-forras-teruelete.jpgForrás: termeszetjaro.hu

Gödöllői Erdészeti Arborétum – Kelle Fanni

Az arborétumot a 20. század elején hozták létre azzal a céllal, hogy erdészeti kutatásokat végezzenek, amelyek a mai napig zajlanak. A helyet azonban csak 1989-ben nyitották meg a látogatók előtt. Az erdei utakon sétálgatva játszótérre, fahídra és pihenőhelyekre bukkanhatunk. A terület magas botanikai értékkel rendelkezik. Egyedisége abban rejlik, hogy olyan növénygyűjteménynek tekinthető, ahol az egyes fafajokat a velük együtt létrejött társulásokban, erdőszerűen szemlélhetjük. Találhatunk itt 50-100 éves duglászfenyőt, kocsányos tölgyet, jegenyefenyő-gyűjteményeket, továbbá mamutfenyőket és atlaszcédrusokat is. Az arborétum – ahova ingyenes a belépés – minden nap látogatható, április 1-től szeptember 30-ig 8:00 és 18:00 óra; október 1-től március 31-ig pedig 8:00 és 16:00 óra között.

godolloi-arboretum_01.jpgForrás: parkerdo.hu

Nyakas-kő, Biatorbágy – Kelle Fanni

Habár Nyakas-kő az utóbbi években egyre közismertebb a turisták körében, mégis Dobogó-kőhöz viszonyítva eldugott helynek számít a főváros közelében. A kő jellegzetes alakja erózió útján képződött, amelynek lapos tetejére felmászhatunk, ahol csodálatos panoráma tárul a túrázók szeme elé. A csúcsról  a mészkő sziklákra és a környék településeire láthatunk rá. A túra hossza 1,9 km, körülbelül 1 óra séta, amelyben a szintkülönbség 90 méter, ez pedig könnyed gyalogtúrának felel meg. Ha kocsival szeretnénk megközelíteni a helyet, akkor a Nyakas-kőnél lévőparkolóban hagyhatjuk autónkat. Busszal közlekedve Biatorbágy, Alsómajor megállónál kell leszállnunk, ahonnan körülbelül 200 m után érjük el a túraútvonal kezdetét.

nyakas-ko.jpgForrás: kirandulastippek.hu

Spartacus-ösvény, Dunakanyar – Olay Hanna

Budapestről és környékéről talán az egyik legkedveltebb kirándulócélpont a Dunakanyar. A néhány évvel ezelőtt felújított és újratáblázott Spartacus-tanösvény is a folyókanyarulatra kínál szebbnél szebb kilátópontokat. Nagyjából 4-5 óra alatt teljesíthető a 14 km-es túra, ami 290 m szintkülönbséget tartalmaz. Pilisszentlászló faluból indulva – amely mind autóval, mind volánbusszal megközelíthető – keskeny ösvény vezet végig egészen a Dunára néző úton, ahol gyakran félre is kell húzódnunk, hogy el tudjuk engedni a szemből érkezőket. Ezen az úton egészen a Telgárthy-rétig jutunk el, ahol kicsit meg is tudunk pihenni, majd az Apáti-kúti völgyön keresztül vezető útvonalon juthatunk vissza Pilisszentlászló faluba. 

 spartacus-osveny1.jpgForrás: kirandulastippek.hu

Nagy-Kevély, egri vár másolata, Pilisborosjenő – Olay Hanna

A budapesti agglomerációban található Pilisborosjenő széléről indulva először a levendulamezők mellett haladhatunk el, majd a Nagy-Kevély hegyet megmászva páratlan kilátást csodálhatunk meg. Visszafelé az egri vár másolatába is betekinthetünk, amely az 1968-as Egri csillagok filmfeldolgozásához készült, valamint a szintén közelben elhelyezkedő Teve-sziklára is vethetünk egy pillantást. Pilisborosjenő megközelíthető tömegközlekedéssel (távolsági busszal), illetve autóval egyaránt, a túra alapvetően bő 10 km-es, de ezt akár levághatjuk bizonyos helyeken, vagy meg is toldhatjuk, annak függvényében, hogy mennyire gyakorlott túrázó társasággal megyünk, vagy mekkora kihívásra érezzük készen magunkat. 400 m szintkülönbséggel kell számolnunk, 4 óra alatt pedig a teljes útvonalat könnyedén teljesíthetjük.


kevely01.jpgForrás: kaland.sport.hu

Budapest ajánló – Kirándulóhelyek őszre a fővárosban és környékén Tovább
„Inkább tudjon megoldani három feladatot pontosan, mint tizenhármat rosszul” – Farkas-Kis Máté a matematikaoktatás jövőjéről 

„Inkább tudjon megoldani három feladatot pontosan, mint tizenhármat rosszul” – Farkas-Kis Máté a matematikaoktatás jövőjéről 

img_7376.jpg

A matematikai szorongás ma már nem egy idegen fogalom, sokaknak összeszorul a gyomra már csak attól, hogy számokat lát. De miért alakult ez ki, és vajon van a matematikának fenntartható oktatási módszere? A témáról Farkas-Kis Máté matematikus tartott előadást a Kutatók Éjszakáján.

Írta: Orosz Petra; Borítókép: Lékó Tamás

A Túléljük, de kijön a matek? avagy létezik-e fenntarthatóság a matematikaoktatás innovációja nélkül? címmel tartott előadást Farkas-Kis Máté egyetemi tanársegéd, doktorandusz, kutató a Kutatók Éjszakáján. Arra kereste a választ, hogy miért viszonyulunk negatívan a matematikához egy olyan világban, ahol a komplex döntéseink meghatározó része a számok megértése, és azok információvá történő átalakítása.

img_7548.jpgForrás: Lékó Tamás

Honnan indult a matematika, és mi volt előbb: a matematika vagy a gondolkodás? Röviden megfogalmazva, a gondolkodásunk hívta életre a matematikát. Amikor az őskorban még nem volt társadalom, fő fókuszban az élelemszerzés, a túlélés és a szaporodás álltak. Egyszerű döntéseket hoztunk meg: ha éhesek voltunk, ettünk, ha esett az eső, behúzódtunk a fa alá. Teljesen más logika mentén gondolkodtunk, egyszerűbb volt maga a döntéshozatal irányítása. A helyhez kötött társadalmi létezés életre hívta a számokat és a nyilvántartásokat. Tudnunk kellett, mekkora területen kell művelnünk, és hogy az a mennyiség el tudja-e látni az adott népességet, vagyis formulákra volt szükségünk a magunk körüli helyzet nyilvántartására. Ezáltal azt lehet mondani, hogy a matematika a gyakorlati élet feladataival összefüggésben született meg.

A matematika minden olyan eszközt magába foglal, amivel a körülöttünk lévő világot értelmezni tudjuk, és ebben a világban megfelelő döntéseket hozunk. Az életünk komplexitásának növekedésével egyre komplexebb módon kell döntéseket is hoznunk magunk körül. Konkrétan a matematika keretein belül információkat dolgozunk fel, figyelembe vesszük ezek tartalmát, majd ezeket tudássá alakítjuk. A  cselekvéseink ezután következnek.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint a fenntartható fejlődés kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generáció képességét, hogy kielégítsék saját szükségleteiket. Három alapelvét definiálják a fenntarthatóságnak: amit a környezetbe bocsátunk, az nem haladhatja meg a környezet befogadó, feldolgozó képességét; amit a környezetből kitermelünk, az nem haladhatja meg a környezet újratermelő képességét; és a nem megújuló erőforrások felhasználásának a mértéke nem haladhatja meg azt az ütemet, amilyen arányban helyettesíteni tudjuk őket megújulókkal.

img_7585.jpgForrás: Lékó Tamás

Az ENSZ által azonosított 17 fejlődési cél egyike a minőségi oktatás megteremtése. A minőségi oktatás pedig az összes többi alapját képezi Máté szerint. “A fenntarthatóság kérdéskörében nem megyünk sokra, ha fejben nem értjük, miért is kell cselekedni, így az oktatás azért szükséges, mert a fenntarthatóság nem képzelhető el a fenntartható gondolkodás nélkül” – emelte ki Máté.

Élőlényként alapvetően a szükségleteinket elégítjük ki. Maslow piramisa alapján öt szinten tudjuk kielégíteni ezeket, melyek prioritási sorrendben szerepelnek egymás felett. A piramis alján a fiziológiai szükségletek, felette a biztonság, középen pedig a szeretet, az összetartozás állnak. Ami minket emberré tesz, az a felső kettő szint: az önbecsülés és az önmegvalósítás. Ezen kettőnek a kielégítése tud minket boldoggá, kiegyensúlyozottá tenni.

„A probléma ott kezdődik, hogy a matematika az önbecsülésünket alázza szét”

– részletezte Máté. – Nem tudtad megoldani ránézésre a feladatot? Az ilyeneknek minek is magyaráz az ember” – hallhattuk akár korábban. Mindig azt sulykolták belénk egészen gyerekkorunktól kezdve, hogy valaki vagy érti a matematikát, vagy nem. Aki nem, őt rögtön butának titulálták. Mivel pont az önbecsülést támadja a matematika, gyakorlatilag egy életre meg tudja határozni egy rossz élmény, hogy milyen a gondolkodásunk azzal kapcsolatban. Mindezek következményeként komoly jelenség alakul ki, ez a matematikai szorongás.

A matematikát kiskorunktól kezdve használjuk, jelen van az életünkben. Kereskedünk: adok neked egy üveggolyót, te adsz nekem cserébe három Lego kockát. Az első gyermekkori élményeink, az első játékaink nagyon szorosan kapcsolódnak a számoláshoz, mégis a matematika utálata is szorosan kötődik ezekhez az élményekhez.

img_7058.jpgForrás: Lékó Tamás

Máté közel 700 fős mintán vizsgálta, hogy önbevallás alapján általános, középiskolai, felsőoktatási és akadémiai szinteken mit gondolnak az emberek: milyen matematikai tudással rendelkeznek. A kitöltőknek 1-től 5-ig kellett értekelniük a teljesítményüket a megszerzett érdemjegyük alapján.

A válaszadók közel 90%-a általános iskolában négyes feletti teljesítményt ért el. Ez a teljesítmény elkezd romlani, és olyan szintre jut, hogy az egyetemen már csak minden második embernek lett négyese a tárgyból, akadémiai pályán pedig ez az arány még kevesebb. Az idő előrehaladtával tehát a matematikai teljesítmény rohamosan csökken.

Mondhatom persze, hogy egyre nehezebb a matek, de ez nem igaz – remélem Ti is tudjátok —, hanem maga az oktatás minősége, ami megváltozik, ráadásul olyan szinten, hogy teljes mértékben elidegenedik azoktól, akikért elvileg létezik”

– emelte ki Máté. 
A minta nagysága révén Máté generációkra lebontva tudta vizsgálni a matematikai teljesítményt, vagyis hogy a Baby boomer, az X, az Y és a Z generáció tagjai külön-külön hogyan teljesítenek matematikából. A korábban felvázolt mintázat – miszerint a magasabb fokú oktatás során folyamatosan csökken a matematikai osztályzat nagysága – megfigyelhető az összes vizsgált generációban. A matematikai teljesítmény az elmúlt négy generációban nem változott semmit a válaszadók között.

“Hiába mondjuk, hogy a digitalizáció elterjedésével és a folyamatos innovációkkal növekedett a matematikai teljesítményünk, de ez nem így van. A matematikaoktatás színvonala nem teszi lehetővé most, hogy a megragadt sémából kilépjünk. Miért van bennük továbbra is az az elképzelés, hogy minél több mennyiségű feladatot kap a diák, annál jobb lesz? Inkább tudjon megoldani három feladatot pontosan, mint tizenhármat rosszul ”

– fűzte hozzá Máté az eredményekhez. A fenntarthatóság ugye arról szól, hogy bizonyos állapotokat jelenleg is úgy csinálunk, hogy azt a jövőben is tudjuk csinálni. Sikerült több generáción keresztül létrehozni egy olyan oktatási sztereotípiát, mint a matematika, ahol az ember görcsöl, ha matekóráról van szó, nehezen tud előrehaladni, és ezt generációról generációra ültetjük át. Tehát ugyanazokat a hibákat követjük el. Továbbra is stresszelik a diákot, megalázzák, lerombolják az önértékelését. Hiába korszerűbb a tankönyv, hiába nyomtatjuk színesebb lapra, nem oldja meg a problémát. Ha én most kielégítem azt a szükségletet, hogy matekot akarok nektek magyarázni, de úgy, hogy az életben soha többet nem akartok matematikai témával foglalkozni, akkor nem sikerült a fenntarthatóság definíciójának második részét előteremteni” – emelte ki Máté.

img_7557.jpgForrás: Lékó Tamás

Az előadó a korábban felvázolt fenntarthatósági alapelvekre vetítette rá a matematikaoktatás jövőjét, ezáltal létrehozva a fenntartható matematika oktatás alapelveit. Ezek alapján amit tanítani akarunk, az nem haladhatja meg a diákok feldolgozóképességét; ami teljesítményt elvárunk, az nem haladhatja meg a diák teljesítőképességét; és az önbecsülés mértékének visszaesése nem haladhatja meg azt az ütemet, amilyen mértékben el lehet juttatni a diákokat a megértés szintjére és így meg tudják élni az önmegvalósítást. A matematikaoktatás jövője tehát teljes nézőpontváltáson alapszik Máté szerint, ezt pedig már el is kezdte adaptálni.

A matematika nem létezik hibázás nélkül, és nem létezik anélkül, hogy feltegyem azt a kérdést: »Hogyan tudnám megérteni, amit nem értek?« A matematika tanulásának és megértésének a kulcsa az, hogy kimondom: ezt nem értem. Egy oktatónak pedig az feladata, hogy ebben a helyzetben odajöjjön és segítsen abban, hogy ne essek annyira vissza, hogy kiessek a motivált állapotból ” – részletezte Máté.

Farkas-Kis Mátéval készült podcastadásunkban többet is megtudhattok a témáról. Milyen lesz a jövő matekórája? Hogyan segíti a kiscsoportos oktatás és a motiváló környezet a matektanulást? Hallgassátok meg a podcastet Spotify-on vagy YouTube-on! Továbbá ha érdekel Titeket Máté kutatási területe és munkája, olvassatok bele korábbi cikkünkbe!

„Inkább tudjon megoldani három feladatot pontosan, mint tizenhármat rosszul” – Farkas-Kis Máté a matematikaoktatás jövőjéről  Tovább
Folyamatosan bővül a MyCorvinus app – Miért éri meg letölteni?

Folyamatosan bővül a MyCorvinus app – Miért éri meg letölteni?

mycorvinus_app_cikkhez_2.png

Az egyetem hivatalos applikációja két éve működik, és egyre több funkcióval járul hozzá a tanulmányaink és az egyetemi közösségi életünk sikeréhez. Összegyűjtöttük a szoftver legfontosabb feladatait, felhasználási lehetőségeit, hogy a leghatékonyabban és a legfelkészültebben tudjunk a félévnek nekikezdeni. 

Írta és a borítóképet szerkesztette: Orosz Petra

A MyCorvinus applikációt 2020 novemberében fejlesztették azzal a céllal, hogy összegyűjtse a hallgatók és az oktatók számára az egyetem legfontosabb híreit, és a tanulmányokhoz kapcsolódó fontos adatokat. Korábban írtunk az alapvető funkciókról, illetve készítettünk interjút a fejlesztésben résztvevő hallgatókkal. A munka azóta sem állt le, a Digitális Innováció csapata folyamatosan fejleszti a funkciókat a hallgatók igényeinek megfelelően és továbbra is várja a visszajelzéseket, hibajelzéseket.

Naptár 

A felvett óráink és vizsgáink megjelennek napi, heti és havi bontásban miután bejelentkeztünk a CUSMAN felhasználói adatainkkal. Ez a funkció rögtön a főoldalon elérhető, a jobb felső sarokban. Az órákra kattintással megtudhatjuk azt is, hogy melyik terembe kell mennünk, ki lesz az oktató és mi az elérhetősége, továbbá vezethetjük a saját jelenléti ívünket, vagy éppen jegyzetet adhatunk az órához. Az aznapi teendőket, vagyis órákat a saját kezdőoldalunkon rögtön mutatja az applikáció, így könnyen megtalálunk minden fontos információt a tanulmányainkkal kapcsolatban.

forras_budapesti_corvinus_egyetem.png Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Térkép

A térkép, amelyet a menün belül találunk, segít eligazodni az egyetem épületeiben. Emeletenként lehet bogarászni a termeket, de a keresés funkcióval egyszerűbben is rátalálhatunk akár az eldugott rejtekhelyekre is. Ha a tantárgyaknál rákattintunk a teremszámra, akkor rögtön átvezet a térkép funkcióra, hogy egyszerűen megtalálhassuk a következő óránk helyszínét. Ez a funkció igen hasznos akkor is, amikor éppen késésben vagyunk.

Hírek, határidők

A Böngészés menüben megtalálhatóak az egyetem fontosabb hírei, eseményei, továbbá az ösztöndíjakról, pályázatokról és azok határidejéről is bővebben tájékozódhatsz. Későbbi olvasás céljából lehetőség van elmenteni az érdekes vagy hasznos tartalmakat.

Kedvezmények

A Hallgatói Önkormányzat és az Egyetem szervezeti egységeinek együttműködésével a corvinusos diákstátusz kedvezményeket ad egyre több üzletben és online shopban. A beváltóhelyek listáját a Menüben található Kedvezmények fül alatt látjuk, továbbá lehet ajánlani is üzletet, amennyiben kibővítenétek a partnerüzletek számát. Néhány étteremről részletesebben is írtunk korábban.

forras_bce_hok.pngForrás: BCE HÖK

Közösségi élet

Az egyetemen jelenleg több mint 50 diákszervezet működik. A Menüben található Közösségi élet fülön minden diákszervezet és szakkollégium részletes leírását és közösségi oldalát fel lehet fedezni. Megtaláljuk a jelentkezési feltételeket, határidőket és az infóestek idejét is. 

Blog

A Corvinus Közgazdász Online is elérhető az applikáción keresztül. A Menüben a Blog ikon a Közgazdász Online honlapjára visz, ahol megtalálhatók a legfrissebb cikkeink. Érdemes figyelemmel követni minket, hiszen nemcsak közösségi és kulturális témákban írunk, hanem az egyetem menetét is megkönnyítjük szakmai tudósításokkal és összefoglaló cikkekkel, továbbá szakértői interjúkat olvasva szinte szórakozva bővítheted és mélyítheted a tudásodat 

Gólyáknak

Az egyetem összegyűjtött minden hasznos információt az újonnan beiratkozóknak, ezt a Menüben a Gólyák ikon alatt találjuk. Az elsőéves hallgatóknak segít az egyetem a legfontosabb teendőkkel, mint regisztráció, tárgyfelvétel, onboarding, tanulmányi ügyintézések folyamata, ösztöndíj, valamint külföldi tanulási lehetőségek. A könnyebb boldogulást videós tájékoztatókkal segítik. Mi pedig írtunk arról hogyan lehet belecsöppeni a pesti életbe, többek között a budapesti kávézási, étkezési, sportolási és nyelvtanulási lehetőségekről. 

 Jó böngészést kívánunk a MyCorvinus appon!Folyamatosan bővül a MyCorvinus app – Miért éri meg letölteni? Tovább
KULT KÖZ – magyar operett napja, Slam Poetry Bajnokság, Matisse kiállítás, VÁRkert Mozi és még több kulturális ajánlatunk

KULT KÖZ – magyar operett napja, Slam Poetry Bajnokság, Matisse kiállítás, VÁRkert Mozi és még több kulturális ajánlatunk

pexels-una-laurencic-20967.jpg

Megeshet, hogy október utolsó hete még nem a bekuckózásról fog szólni. Hiába jött el a forrócsokik, a sütőtök és a meleg pokrócok időszaka, Budapest olyan színes kulturális élettel vár, hogy arra kár lenne nemet mondani. Zenei, vizuális és még számos lehetőséget gyűjtöttünk össze nektek a következő napokra. Csak győzzetek választani!

Borítókép: Pexels

irodalmi_aj_1_1_4.png

Kordos Szabolcs: Egy város titkai – Kelle Fanni

kordos_szabolcs.jpgForrás: Libri.hu

A fővárosért rajongó írónak több sikerkönyv fűződik a nevéhez, mint például az Eszem-iszom, Hungary vagy a Showbusiness, Hungary, sőt, a Palotanegyed titkai nevezetű saját blogja is sokak kedvencévé vált. Ez utóbbi  városi históriákat vonultat fel. Az Egy város titkai című új művében 45 különböző budapesti helyszín jelenik meg az Andrássy úttól a Palotanegyedig. A szerző betekintést nyújt a helyszínek történetébe az azokhoz tartozó igaz, titkokkal fűszerezett mesék által. A kötet sorai és illusztrációi elkalauzolják az olvasót Pest híres mágnásainak otthonába, a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe és az Anker kupolájába is. Azonban fontosnak tartom a leendő olvasók tudtára adni, hogy ez nem egy történelemkönyv, hanem egy kaland, amelyben életre kel a múlt a leszármazottak, szakértők és napjaink lakosai által.

Daniel Gilbert: Rábukkanni a boldogságra – Kalánová Barbara

6036522_5.jpgForrás: Libri.hu

Életünk folyamán sokan próbáljuk megtalálni a boldogság kulcsát, azonban rengeteg gondolkodási illúzió torzíthatja a elképzelésünket. Arra a kérdésre keresve a választ, hogy vajon mitől lehetünk igazán boldogak, tudományos szempontból így rossz keresési módszert választunk, ugyanis ugyanannyi esélyünk van megtalálni a boldogságot, mint ha csak úgy véletlenül rábukkannánk – tudjuk meg ezt is többek között a könyvből.

De hogyan működik az emberi agy, a képzelet és az emlékezet? Daniel Gilbert, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszorának könyvéből megtudhatjuk, ahogyan azt is, hogy miért nem tudjuk úgy elképzelni a boldogságunkat, amilyen az a valóságban lehetne. Arról is olvashatunk, hogy kiküszöbölhetjük-e ezeket a torzításokat annak érdekében, hogy a jövőben elégedettebbek lehessünk.

programajanlo_6.png

Ónodi Eszter & The Open Pub koncert 2022 – Kelle Fanni

A zenekar nagyszerű muzsikusokkal jött létre, élén Ónodi Eszterrel, a népszerű Jászai Mari-díjas magyar színésznővel. Ónodi Eszter a zenekarral eredetileg egy dal erejéig állt volna össze Kirschner Péter kezdeményezésére, azonban a közös munka olyan jól sikerült, hogy elkezdték közös pályafutásukat. Az együttes lemeze nem kimondottan egy műfajt képvisel, mivel egyszerre idézi a sanzonok, a hazai alter és a jazz popzene hangulatát, mindezt akusztikus hangzással adva vissza. A dalok szövegének nagy része Karafiáth Orsolya szerzeménye, de az album Vető János-,  Egressy Zoltán- és Högenwarth Richárd-szöveget is tartalmaz, továbbá Szabó Balázs-dalokat, amelyeket Kirschner Péter producelt. Az előadást október 25-én rendezik meg Budapesten a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Álom, álom édes álom – Kelle Fanni

alom-alom-edes-alom-original-193829.jpgForrás: jegy.hu

Október 24-én ünnepeljük a magyar operett napját, amelyet Kálmán Imre és Lehár Ferenc tisztelete jeléül nyilvánítottak emléknappá. Ennek alkalmából a Budapesti Operettszínház minden évben gálaműsorral várja a nézőközönséget. Az előadás idén kiemelt szerepet kap a 100. évforduló miatt. A magyar operett kultúráját és hagyományát világszerte elismerés övezi, hiszen élénk muzsikák csendülnek fel, a színdarabok gazdagok akrobatikus táncelemekben, koreográfiákban, színesek a díszletüket illetően, továbbá az érzékiség legszélesebb skálájával dolgoznak a rendezők egy-egy darabban. Ha igazán nagyszabású kulturális eseményen szeretnénk részt venni, akkor ez az est tökéletes választás. A színházi produkció október 24-én este 19:00 órakor veszi kezdetét.

Szederkényi Olga: Héjanász – Ady. Léda. Párizs. – Kelle Fanni

hejanasz.jpgForrás: az esemény facebook-oldala

A Héjanász című felolvasószínházi előadás Ady Endre életének azon kilencévnyi életszakaszát foglalja magába, amíg Lédával, a múzsájával kapcsolatban álltak. A szerelmespár ebben a periódusban megfordult Párizsban, a Riviérán, Budapesten és Nagyváradon is, és mindeközben számottevő irodalmi mű keletkezett. Ennek apropóján kelt életre a darab, amelyben a költő szerepét Bárnai Péter színész, Léda alakját pedig Pokorny Lia ölti magára. A narrációban Surányi András filmrendezőt hallhatjuk. A szalonban játszódó előadás nemcsak a költő magánéletére, hanem az életműben megnyilvánuló erőteljes nemzeti érzésre és az elszigeteltségre is hangsúlyt fektet. A helyszín légköre is illeszkedik a darab hangulatához, a szalon nagypolgári miliőt áraszt. A kulturális műsort október 24-én tekinthetjük meg a KuglerArt Szalon Gallery and Shopban Szederkényi Olga rendezésében.

Lélek – Beszélgetés a Kelet Kávézóban – Olay Hanna

Az ELTE BTK Filozófiai Intézete a korábbi szemeszterekhez hasonlóan ebben a félévben is megrendezi a Világnézetünk alapjai című beszélgetéssorozatot, amelynek az újbudai Kelet Kávézó ad otthont. A következő alkalomra, amelynek témája a lélek, október 24-én, 18 órakor kerül sor. A hétköznapi életben is használatos fogalom a filozófiatudomány egyik központi témája, amellyel fontos szerzők foglalkoztak, illetve foglalkoznak, valamint terjedelmes szakirodalommal rendelkezik. Éppen ezért a beszélgetés egyik résztvevője Bernáth László, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa. Bitter Dávid a témát egy másik oldalról közelíti meg, mivel annak a filozófiai mellett fontos pszichológiai vonatkozásai is vannak. Réz Anna az ELTE BTK Filozófiai Intézetének adjunktusa Bernáth Lászlóval és Bitter Dávid elmefilozófussal, pszichológussal beszélget.

10. Slam Poetry Országos Bajnokság – Döntő – Olay Hanna

306519413_5721262277917741_4141163558259415176_n.jpgForrás: Slam Poetry Magyarország Facebook-oldala

2012-ben adott otthont először a Trafó House az Országos Slam Poetry Bajnokság döntőjének, majd tíz évvel később, idén szintén ugyanott rendezik meg a tizedik bajnokság döntőjét október 30-án. A hazai slam poetry szcéna legrangosabb eseményén Gyenge Veronival mérhetik össze tudásukat az elődöntőben korábban továbbjutott versenyzők. Veroni az első női és határon túli regnáló magyar bajnok, aki a tavalyi év során a Poetry Slam Európa-bajnokságból továbbjutott a Poetry Slam Világbajnokságba, ahol a döntőbe is bekerült Brüsszelben.

A versenyzők értékelését öt főből álló zsűri végzi, amelynek elnöke Babiczky Tibor költő, író, szerkesztő. A három további tagon kívül az ötödik a közönség soraiból fog kikerülni. Az első három helyezetten kívül más elismeréseket is kiosztanak: két további slammer elnyerheti a zsűri, valamint a közönség különdíját.

Hatszemszög VII. – Kalánová Barbara

310150650_10158424789307016_1959509264853209117_n.jpgForrás: az esemény Facebook-oldala

Ha te is gondolkoztál már azon, hogy vajon a mesterséges intelligencia leépíti-e az értelmünket és pusztulásra ítél-e minket, vagy éppen megment a pusztulástól, akkor érdemes ellátogatnod október 25-én a Hatszemszög VII. – Felemészt vagy felemel? című előadásra, ugyanis az előadók ezt a témát járják körül hat szemszögből.

Az előadásal egybekötött beszélgetésen szó lesz arról, mik a különbözőségek a tudomány, a művészet és a gazdaság szereplőinek hozzáállásában, és vannak-e eszközeikben, eredményeikben, gondolkodásmódjukban hasonló vonások. A tudományt Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, közgazdász, kommunikációkutató képviseli, a művészetet Szauder Dávid médiaművész, a gazdaságot pedig Kovács Gyula „mesterséges intelligencia evangelista”. A részvétel ingyenes, azonban szükséges regisztrálni az előadásra.

Matisse kiállítás – Olay Hanna

kep_jpeg_5.jpgForrás: fineartamerica.com

Június vége óta látogatható a párizsi modern művészeti múzeum, a Centre Pompidou által kölcsönzött tárlat Henri Matisse életművéről, amelyet a tervezett október 16-i zárás előtt november 1-ig meghosszabbítottak. A Szépművészeti Múzeum kiállításán egyaránt láthatóak a képzőművész festményei, szobrai, papírkivágásai (gouache), valamint grafikái is, az utóbbiak egy része a múzeum sajátjaiként egészíti ki a francia anyagokat. 

Henri Matisse a francia modern festészet egyik legnagyobb alakja, a XIX. század végétől a két világháborún keresztül egészen haláláig, az ‘50-es évek közepéig alkotott. A kezdeti fauve korszaktól jutott el a vence-i Rózsafüzér-kápolna üvegablakainak tervezéséig, amelyek már a papírkivágások technikáján alapulnak.

Kiállítás a Trafóban – Kalánová Barbara

esemeny_boritokepe.jpgForrás: az esemény Facebook-oldala

Hogyan változott meg az elmúlt évtizedekben a gondoskodásról alkotott képünk, amelybe egyaránt beletartozik a magunkkal és másokkal, környezetünkkel való törődés? Az Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett elnevezésű kiállításon megtekinthetjük azokat az alkotásokat, amelyek bemutatják mindennek különböző formáit. A gondoskodásról alkotott képünk formálódásának kiindulópontja a napjainkat is érintő krízishelyzet, gondoskodási válság és a Covid-19 világjárvány. Az alkotások felhívják a figyelmet arra, hogy az egyéni és gyakran meg nem hallott történetekből milyen rendszerszintű problémák rajzolódnak ki. A művészek közül többek között Eva Giolo, Kállay Eszter és Markó Luca műveit tekinthetjük meg ingyenesen október 28-án a Trafó Galériában.

kep_5.png

A művészet templomai: Palladio – VÁRkert Mozi – Olay Hanna

A Várkert Bazár számos kulturális programnak ad teret, például különböző koncerteknek, előadásoknak. A paletta nemrég színesedett a VÁRkert Mozival is, amelynek keretén belül a Vetítőteremben mutatnak be filmeket, kifejezetten változatos témákban. Október 9-én, szombaton az idén bemutatott, A művészet templomai: Palladio című dokumentumfilmre kerül sor, amely a késő reneszánsz kori olasz építész munkásságával foglalkozik. A brüsszeli és amerikai egyetemi tanárok kutatásaiból kiinduló, restaurátorokat és kortárs építészeket is bevonó film azt a kérdést járja körbe, hogy mekkora hatást gyakorolt Andrea Palladio munkássága egészen a modern amerikai építészetig az alkalmazott művészet ezen ágára. Ezt olyan példákon keresztül mutatja be, mint például a Capitolium vagy a Fehér Ház.

KULT KÖZ – magyar operett napja, Slam Poetry Bajnokság, Matisse kiállítás, VÁRkert Mozi és még több kulturális ajánlatunk Tovább
„Míg a legtöbben arról álmodoztak óvodásként, hogy hercegnők, tűzoltók lesznek, én arra vágytam, hogy újságíró és műsorvezető lehessek” – interjú Klisóczki Fannival

„Míg a legtöbben arról álmodoztak óvodásként, hogy hercegnők, tűzoltók lesznek, én arra vágytam, hogy újságíró és műsorvezető lehessek” – interjú Klisóczki Fannival

kep2_6.jpg

A diákújságírók egyik gyöngyszeme, Klisóczki Fanni lett a DUE 2022-es Diákmédia Pályázat nyertese az év egyetemista újságírója kategóriában. Fanni a Corvinus Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgatója, emellett a szerkesztőségünk, a Corvinus Közgazdász Online elhivatott tagja is. 

Írta: Kalánová Barbara; borítókép: magánarchívum

Fanni első helyezést, valamint szakmai elismerést hozó cikke a Közgazdász Online számára készült. Kitüntetést érdemlő munkájával értékes szakmai tapasztalatot szerzett, és sok újat tanult az újságírás rejtelmeiről.

Ez az anyag sok mindenre megtanított, például arra, hogy fontos a rugalmasság. A szervezés során bármikor közbejöhet valami, de nem hagyhatom, hogy ez rányomja a bélyegét az interjúra, mert akkor fölösleges azt elkészíteni

kezdte Fanni. Az újságíró arról is megbizonyosodott, mennyire fontos az értő hallgatás.

Előfordulhat, hogy az interjúalany sokkal érdekesebb dolgokról kezd mesélni, ilyenkor érdemes engedni, hogy kibontakozzon a gondolatmenete, hiszen gyakran jóval tartalmasabb anyag születik, mint mi azt korábban terveztük 

– árulta el az újságíró. A nyertes cikk megjelenéséhez göröngyös út vezetett. Eredetileg podcastadás lett volna, ám technikai problémák miatt több tízórányi utómunkával sem vált tökéletessé az anyag.

Felmerült az adás újravétele, de nagyon értékes, spontán, kötetlen hangvételű beszélgetésről volt szó, amit nem lehetett volna megismételni

– részletezte Fanni. Hosszas tanakodás után a rossz hangminőség miatt végül kénytelen volt lemondani a sok munkát és előzetes felkészülését igénylő podcastről. 

Annyira nagy mennyiségű háttéranyag, és sok információ állt rendelkezésemre – hiszen egy másfél órás beszélgetésből készíthettem cikket, melyre órákat készültem előzetesen –, hogy emiatt az anyag kifejezetten alapos lett. Így bár sok küzdelem árán készült el, mégis erre a cikkemre vagyok a legbüszkébb

– jelentette ki mosolyogva. A DUE minden évben számos kategóriában, különböző korcsoportok számára hirdeti meg a Diákmédia pályázatot. Fanni feltöltötte azt a munkáját a megadott felületre, amit a legjobbnak ítélt meg, a zsűri pedig ezek közül választotta ki az év legnagyobb tehetségeit. Az idei díjátadóra a DUE sajtófesztiválon került sor, ahol minden nyertes pályázati anyagról felolvasták a zsűri kritikáját.

kep1_7.jpgForrás: magánarchívum

A nekem szóló mondatok az agyamba égtek, így hangzott: »Nem tudok mást mondani a pályaműre, csak ezt: na ez egy cikk!« Bár eleinte inkább viccesnek éreztem ezt a kommentárt, a DUE-tagok megnyugtattak, hogy ez azt jelenti a szerkesztőjük szájából, hogy tökéletes anyag, bármikor publikálható lenne módosítások nélkül is

– mondta nevetve FanniFannit gyermekkora óta vonzza a média minden ágazata, családtagjaival készített interjúit magnókazettákon őrzi. 

Míg a legtöbben arról álmodoztak óvodásként, hogy hercegnők, esetleg tűzoltók lesznek, én arra vágytam, hogy műsorvezető lehessek

emlékezett vissza Fanni. Az egyetemi alapképzést Kereskedelem és marketing szakon végezte. Az alapképzés alatt a finnországi Aalto Egyetemen is tanult, jelenleg pedig az Erasmus programon keresztül épp a portugáliai NOVA-n végzi az egyetem aktuális szemeszterét. Motivációját egyetlen tulajdonságának tudja be:

Egész életemben a kíváncsiság hajtott. Kíváncsi voltam, milyen lehet egy idegen országban tanulni, egy kreatív ügynökségnél dolgozni, újságot írni, szerkeszteni. Egyszerűen csak kíváncsi voltam, mit tudok kihozni a helyzetekből, ezért tudtam helytállni a legtöbb területen”

– árulta el Fanni. A vágy a kérdezés és történetmesélés iránt nem lankadt, így a mesterképzésen tanulmányai mellett hobbiját, az újságírást is folytatta.

 Mindig imádtam megismerni más emberek történetét, így az interjúzás a kedvenc újságírói területem. Számomra az újságírás kikapcsolódás, nagyon jólesik egy nehéz nap után leülni, és átgondolni, hogy hogyan is adnék át egy izgalmas emberi történetet másoknak

– mesélte az újságíró. Fanni szerint kifejezetten extrovertált személyisége miatt egyértelmű volt, hogy emberekkel kell foglalkoznia, és megírnia a történetüket.

Bár nagyon vonz a feltáró-, oknyomozó újságírás is, de kapcsolatot teremteni az emberekkel mindig prioritás számomra. Azt kedvelem a legjobban az újságírásban, hogy bármiről is mesélek épp, azt a saját szavaimmal, az egyéni stílusomban tehetem meg – és pont attól lesz az az én cikkem, hogy időnként szarkasztikus, vagy épp humoros a hangvétel

– magyarázta az újságíró. Az egyetemi tanulmányaival párhuzamosan leggyakrabban a Corvinus Közgazdász Online számára készít cikkeket amennyire ezt ideje engedi.

austin-distel-vcfxt2yt1eq-unsplash.jpgForrás: unslash.com

Az újságírás kapcsán az a legfontosabb számára, hogy érezze cikkről cikkre a fejlődést, mindemellett szeretné felhívni az emberek figyelmét bizonyos peremterületekre, amivel nem foglalkoznak nap mint nap.

 Örülnék, ha az írásomnak hatása lenne másokra, de egyelőre megelégszem azzal, ha van egy ember is, akiben megfogan bármiféle gondolatcsíra annak hatására, ha elolvassa a cikkeimet

– mondta ragyogó szemekkel az újságíró. Az olvasottságban kevésbé hisz, azonban szerinte azt sem szabad elhanyagolni, ugyanis a célcsoport igényeire mutat rá. Szerinte ahhoz, hogy egy újságíró jó legyen a szakmájában, meg kell tanulnia az olvasó fejével is gondolkodni, és elszakadni a saját egyéni érdeklődésétől. Fel kell ismerni, mi az, ami másokat is érdekel.

 Egy clickbait cikket mindig többen olvasnak, mint egy tizenpár oldalas feltáró cikket, mégsem hiszem, hogy ebben az esetben a kisebb olvasottsággal bíró lenne a gyengébb. Ha az alkotó képes megtalálni az írói hangját, és azt, hogy hogyan legyen a saját stílusa stabil és felismerhető, onnantól az én szememben már egy kiforrott újságírónak tekinthető

– avatott be meglátásaiba Fanni. A kezdő újságíróknak azt tanácsolja, hogy írjanak sokat, sokféle témában:

Nem az számít, hogy hányan olvassák azt, amiről írsz, hanem hogy te büszke légy arra, amit kiadsz a kezeid közül. Ha igazán szenvedélyes vagy a témáid iránt, és elmélyülsz bennük az írás során, a kereslet végül úgyis megtalálja a kínálatát

– tanácsolta az újságíró.

 

 

 

„Míg a legtöbben arról álmodoztak óvodásként, hogy hercegnők, tűzoltók lesznek, én arra vágytam, hogy újságíró és műsorvezető lehessek” – interjú Klisóczki Fannival Tovább
Kult köz – művészi táncelőadás; izgalmas, magyar thriller és irodalmi beszélgetősorozat a MOM-ban

Kult köz – művészi táncelőadás; izgalmas, magyar thriller és irodalmi beszélgetősorozat a MOM-ban

 

boritokep_9.jpg

Október harmadik hetében művészi táncelőadás, irodalmi beszélgetősorozat és World Press Photo kiállítás várja a művészetre fogékony vendégeket. Film- és könyvajánlóval is készültünk nektek októberi Kult közünkben.

Borítókép: Pixabay

programajanlo_6.png

Badora Dance Company: Időn kívül – Kelle Fanni

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál október 7-én vette kezdetét, középpontjában a jazz, a klasszikus és a világzene, az irodalom, a színház és a tánc áll. Az összművészeti kulturális programsorozat keretén belül rendezik meg a hazai Badora Dance Company bemutatóját, amelyet a Müpában tekinthetnek meg az érdeklődők október 20-án. A táncelőadás az Időn kívül címet viseli és olyan szenvedéllyel fűszerezett drámai mű az alapja, amely a szülői bánatról szól. A darab elképzelt világba repíti a nézőt, ahol a veszteséget nem hiányként, hanem életerőként éli meg. Az előadáson érzéki koreográfiákat láthatunk Osvaldo Golijov kétszeres Grammy-díjas szerző műveire komponálva. A műsor este 19:00 órakor kezdődik, a jegyárak az ülőhely függvényében változnak.

badoradancecompany.jpgForrás: lisztunnep.hu

Analóg Balaton az Akváriumban – Olay Hanna

Az Analóg Balaton korábbi teltházas koncertje után visszatér az Akvárium klubba, és itt mutatja be új kislemezét október 21-én. A tavaly megjelent első lemezükhöz, a Lenthez hasonlóan a most debütáló Zserbógalopp is alapvetően az elektronikus zenéhez áll közel, amit a hazai alternatív szcénából ismerős populárisabb dallamokkal ötvöznek. Talán ennek az újító zenei találkozásnak köszönhető, hogy Budapest egyik legnépszerűbb klubkoncert-helyszínének megtöltése mellett számos hazai fesztiválon zenéltek óriási közönség előtt. Továbbá olyan ismert külföldi előadók előzenekaraként, illetve vendégelőadójaként is megjelentek, mint Bob Moses. Az alapvetően Budapesten működő duó az Akváriumos koncert mellett hosszabb turnéra indul új szerzeményével, Magyarország legtöbb nagyvárosában koncertezni fognak az októbertől decemberig tartó időszakban.

Nemes Nagy Ágnes 100 – “Viszonylagos öröklét” #8 – Kelle Fanni

Folytatódik az irodalmi beszélgetősorozat, amelyet Juhász Anna irodalmár, a Kossuth-díjas költőnő, Nemes Nagy Ágnes 100. évfordulója alkalmából indított el 2022-ben. A program 20. századi magyar kortárs írókat: Pilinszky Jánost és Nemes Nagy Ágnest helyezi a középpontba. A soron következő est folyamán felolvasószínházat és beszélgetést tartanak. A havonta megrendezett eseményen arra keresik a választ, hogy a meghívott vendégekre milyen hatást gyakoroltak Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János költeményei, továbbá a két költő kapcsolatát, összefonódását is vizsgálják. A nyolcadik előadás keretén belül Simon Márton és Izsó Zita költőkkel, Hafner Zoltán irodalomtörténésszel és Ratkóczi Huba zenésszel beszélget az est házigazdája, Juhász Anna.

viszonylagosoroklet.jpgForrás: momkult.hu

Worldpress fotó – Olay Hanna

A hagyománynak megfelelően ismét a Nemzeti Múzeum ad otthont a World Press Photo kiállításnak, melyet szeptember 23. és október 30. között lehet megtekinteni. A fotópályázat nagy múltra tekint vissza, 1955-ben, holland fotósok indították. Az azóta eltelt évtizedek legnagyobb újításának tartják az idei alkalommal bevezetett új szabályokat a kiválasztásra vonatkozóan: ebben az évben ugyanis regionális szinten valósították meg a szelekciót, így nem központi szinten döntöttek arról, hogy mely képek kerüljenek a látogatók elé. A tavalyi tematikát még erősen áthatotta a Covid-19 okozta világjárvány, 2022-ben pedig a fókusz – régiótól függetlenül – áthelyeződött a környezeti- és klímavédelmi problémákra. Az évek során váltakozó témák összehasonlítása remek képet fest arról, hogy merre alakul a közélet, illetve a társadalomban kibontakozó problémákról való diskurzus.

A fentebb említett tárlat  mellett idén Radisics Milán kísérő kiállításának fotóit is megtekintheti a nagyérdemű. A díjnyertes fotóművész légifelvételei azt mutatják be, hogyan hatott az emberi tevékenyég a bolygó összképére.

kep_5.png

Az unoka – Kalánová Barbara

Ha megnéznél egy izgalommal és fordulatokkal teli thrillert, Az unoka című filmet ajánlom figyelmedbe. Az Oscar-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, Deák Kristóf a mindennapjaink során sajnálatos módon, de gyakran előforduló átverésekre mutat rá, amelyek leginkább az idősebb generációt érintik. A film elővigyázatosságra int, valamint elgondolkodtat azon, mit tennénk, ha a mi nagyszüleinket érnék el a csalók. Főhősünk, Rudi mindent megtesz, hogy visszaszerezze nagyapja vagyonát. Hogy célja érdekében mi mindent vet be, és sikerül-e neki túljárni a csalók eszén, kiderül a filmből. A főszerepben Blahó Gergőt, a színészi gárdában pedig többek között Döbrösi Laura, Pogány Judit és Jordán Tamás alakítását láthatjuk.

892.jpgForrás: Port.hu

Megáll az idő és Dűne a Bem Moziban – Olay Hanna

Idén 114 éves a Bem Mozi, ahol 2016-ban indult újra a filmvetítés. Szigorúan nem art moziként, hanem “kult és klasszikus filmek mozijaként” nyitottak ki, és azóta is ilyen formában működnek. Ebbe a tematikába jól passzol a Dűne, amelyet október 21-én vetítenek, valamint az október 23-i műsor, a Megáll az idő. Míg előbbi egészen friss, és hamar vált kultfilmmé, Bereményi Géza és Gothár Péter kultuszfilmje 1982-es, és kifejezetten 1956-ot dolgozza fel fiatal gimnazisták szemszögéből, olyan kiemelkedő módon, hogy időközben a magyar filmek legnagyobb klasszikusai közé emelkedett. A Margit körúton található kis, szinte klubszerű budai moziban olyan filmeket láthatunk, amelyek hasonlóan fontos helyet foglalnak el a filmtörténelemben. Legyen szó hétköznapról, vagy hétvégéről, szinte jelképes összegért ülhetünk be a vetítésekre.

irodalmi_aj_1_1_4.png

Carmine Gallo: Storytelling – Kalánová Barbara

Miért érdemes különböző kommunikációs csatornákhoz igazítani a történetünket, és hogyan kerülhetünk egy jó ötlettel versenyelőnybe? Carmine Gallo, a történetmesélés szakértője a Storytelling – A történetmesélés ereje című könyvében példákon keresztül válaszolja meg a kérdéseket. Megtanulhatjuk tőle a történetmesélés technikáit, valamint hasznos tanácsokat és bevált praktikákat oszt meg a storytelling kapcsán. Rávilágít, hogy a hatékony kommunikáció alapját az üzleti életben is a történetek képezik. Az inspiráló szakember elárulja, hogy miért lényeges eleme az előadásnak és az ötletünk bemutatásának a mesélés, valamint arra is megfogalmaz javaslatot, hogyan váltsunk ki érzelmeket és legyünk meggyőzőek terveink bemutatásakor.

4_4.jpgForrás: impact-training.hu

Miért érdemes különböző kommunikációs csatornákhoz igazítani a történetünket, és hogyan kerülhetünk egy jó ötlettel versenyelőnybe? Carmine Gallo, a történetmesélés szakértője a Storytelling – A történetmesélés ereje című könyvében példákon keresztül válaszolja meg a kérdéseket. Megtanulhatjuk tőle a történetmesélés technikáit, valamint hasznos tanácsokat és bevált praktikákat oszt meg a storytelling kapcsán. Rávilágít, hogy a hatékony kommunikáció alapját az üzleti életben is a történetek képezik. Az inspiráló szakember elárulja, hogy miért lényeges eleme az előadásnak és az ötletünk bemutatásának a mesélés, valamint arra is megfogalmaz javaslatot, hogyan váltsunk ki érzelmeket és legyünk meggyőzőek terveink bemutatásakor.

Bodo Schäfer: A győztesek törvényei – a siker és a teljes élet titka – Kelle Fanni

A pénzügyi és életvezetési tanácsadó által írt könyv számtalan országban a bestsellerek élére került. A mű több mint 1,5 millió példányban kelt el és nyújtott segítséget a világ különböző pontjain élő olvasóknak. A szerző szakmai életútjának ismeretei alapján állította össze a 30 törvényből álló írást, amellyel nagyfokú változást érhetünk el életminőségünkben. A szerző számos javaslatot tesz annak érdekében, hogy sikeresebb és boldogabb életünk legyen. A győztesek törvényei című alkotás alappillére, hogy képesek legyünk kontrollálni saját életünket. A sorokban elmerülve, a gyakorlatokat elsajátítva megtanulhatjuk, hogyan váljunk talpraesetté, boldoggá és sikeressé, továbbá hogyan érjük el céljainkat vagy legyünk önbizalomban gazdagok. Emellett több olyan készséget tanulhatunk, amelyek a boldogabb élet irányába terelnek minket.

Raphaelle Giordano: Az a nap, amikor az oroszlánok salátát fognak enni – Kelle Fanni

az_a_nap_amikor_az_oroszlanok.jpgForrás: lira.hu

A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című bestseller regényírójának tollából származó nagysikerű alkotást, már tíz nyelvre fordítottak le. A címben az oroszlán azoknak túlzottan önszerető embereknek a metaforája, akik uralkodni akarnak mások felett. A könyv ezt a jelenséget erősebb kutya szindrómának nevezi, erre épül az egész mű mondanivalója. Az írónő olyan kérdésekre válaszol, hogy hogyan fordítsuk előnyünkre ezt a negatív tulajdonságunkat és uraljuk saját életünket. A kötet egy csoportterápiát vezető nőről és a gyűléseire járó egoista, elviselhetetlen, híres üzletemberről szól, akin az erősebb kutya szindróma összes jele megmutatkozik. Vajon képes-e elsajátítani a férfi belső erejének érvényesítését mások elnyomása nélkül? A regény nem csupán egy történet, hanem egy gyakorlatias útmutató az olvasónak.

Kult köz – művészi táncelőadás; izgalmas, magyar thriller és irodalmi beszélgetősorozat a MOM-ban Tovább
Képernyők: függőségtől a tudatos használatig – Dr. Szondy Máté előadása a Mentálhéten

Képernyők: függőségtől a tudatos használatig – Dr. Szondy Máté előadása a Mentálhéten

dsc_2400_v1.jpg

Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, pár és családterapeuta, kutató és oktató tartotta a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett Mentálhét záró előadását. A program célja az volt, hogy a hallgatók szakemberek közreműködésével mélyülhessenek el a mentális egészségüket leginkább érintő témákban.

Írta: Máriássy Fruzsina; Borítókép: Hegedűs Krisztián

Az eseménysorozatot a Hallgatói Támogatás munkatársai szervezték. Olyan előadókat hívtak meg, akik a diákokat leginkább érintő témákkal foglalkoznak.    Dr. Szondy Máté A technostressz, digitális tudatosság, digitális szokások megváltoztatása című előadása a felmerülő problémák bemutatása után  a médiatudatosság alapelveit ismertette, majd különböző praktikákat mutatott be a kiegyensúlyozott eszközhasználat eléréséhez. 

Az előadó kezdésként hangsúlyozta, hogy nem szeretné démonizálni a digitalizációt és kiemelte annak pozitív aspektusait, például az oktatás és tanulás terén. A digitális térben való kikapcsolódás hasznos formáiról is beszélt, valamint a programok és applikációk kreativitáshoz való hozzájárulását is megemlítette. Úgy véli, pár egyszerű kérdés alapján bárki felmérheti  saját eszközhasználatának mértékét, és elgondolkodhat, hogy szükséges-e változtatnia:

Mire használod a telefont?

Hogyan használod reggel felkelés után és este lefekvés előtt?

Az alkalmazások, amelyeket használsz, hogyan könnyítik, illetve nehezítik meg az életed? 

Mennyire használod evés vagy vezetés közben az eszközt?

dsc_2335_v1.jpgForrás: Hegedűs Krisztián

Dr. Szondy Máté felhívta a figyelmet arra  hogy multitasking a gyakorlatban nem létezik – hiszen a figyelmünk csak ugrál a párhuzamosan végzett tevékenységek között –, ezért fontos figyelemmel követni, hogy különböző tevékenységek közben mennyit használjuk eszközeinket. Az autóvezetés közbeni eszközhasználat kiemelt figyelmet érdemel, hiszen a balesetek 24-25 százalékában szerepet játszik a telefonhasználat.

A technostressz jelensége nemcsak mentális, hanem fizikai vonatkozásokban is magyarázható. Dr. Szondy Máté a közönséget bevonva rávilágított, hogy az emberek 70 százaléka öt másodpercen belül ránéz az okostelefonjára érkező értesítésekre. Ez, és minden hasonló cselekedet vagy gondolat a frontális lebenyt dolgoztatja, amelynek ingerekkel történő terhelése fáradáshoz vezet, a folyamat eredménye pedig a stressz-szint növekedése. A digitális túlterheltség azonban nemcsak az egyénekre, hanem társas kapcsolatainkra is kihatással van. Kutatások kimutatták ugyanis, hogy a társas kapcsolatok ignorálása a szervezetben a fájdalomingerek feldolgozásáért felelős agyterületeket aktiválja (az ignorálás tehát szint szó szerint fáj). Itt nemcsak a telefon konkrét használatáról van szó: egy beszélgetés során például már a a telefon jelenléte is csökkenti a bizalmat, őszinteséget. A szülők 50 százalékánál pedig a gyermekre irányuló figyelmet vonja el.

A technológia okozta munka-magánélet egyensúly károsodásáról is szó esett az előadáson. A folyamatos digitalizáció, és nem mellesleg a covid hatására is az átlagos dolgozók 22 százaléka folyamatosan a munkahelyén érzi magát. Ez a szám a közép- és felsővezetőknél már 61 százalék. Egyre jellemzőbb a “mindig online” vállalati kultúra, amely magában hordozza a kiégés veszélyét. 

A párkapcsolatokra és ismerkedésre gyakorolt negatív hatások is jelentkezhetnek, ijesztőbbé vált a face-to-face kommunikáció, illetve az ismerkedést kezdeményezők is nehezebben kezelik a személyes visszautasítást.

Az eszközhasználat fizikai hatásai, mint a szemfáradás, szemszárazság, alvásminőség romlása, tartásproblémák és gyűrűsujj-deformáció sokak számára ismerősek lehetnek. Az érzelmi hatások esetében fontos megemlíteni, hogy az emberek 60-70 százaléka szorongást érez telefonja nélkül. Az Instagram-depresszió kiemelten hangsúlyos probléma a témban, ugyanis a közösségi felületeken automatikusan összehasonlítjuk magunkat a látott tartalmakkal. Nemcsak önmagunkat másokkal, hanem akár a saját posztjainkra történő reakciók számát egy korábbi posztunk sikerességével. Ez a jelenség a passzív befogadásnál erősebb, de csökkenthető az aktív felhasználói magatartással, amely több előnyt is hordoz magában.

dsc_2486_v1.jpgForrás: Hegedűs Krisztián

Te hogy használod a telefonod?

Önmagunk monitorozásával felismerhetjük a túlhasználat jeleit. Ilyenek a türelmetlenség, nehezen kontrollálható késztetés az okoseszközök használatára, feleslegesen hosszú idő eltöltése telefonunkba merülve, bűntudat a túlhasználat miatt és a használat után jelentkező levertség, feszültség, szorongás. Ezek a tünetek nem meglepőek, hiszen a programok és applikációk célja, hogy függőséget okozzanak. A tervezési folyamatokba a cégek gyakran vonnak be neuropszichológusokat a nagyobb hatás elérése érdekében. Mindannyian keressük az újdonságot, arra vágyunk, hogy szeressenek és elfogadjanak minket, nem akarunk kimaradni semmiből, és egyre nehezebben maradunk “kettesben” a gondolatainkkal.

A digitális egészség piramisa szemlélteti, hogy a tudatos eszközhasználat érdekében különbséget kell tenni a digitális tevékenységek között. Kerülendő például étkezés közben, vagy lefekvés előtt használni az eszközeinket. Ritkán ugyan, de fogyaszthatóak a közösségi médiumok, mérsékelten az életkornak megfelelő filmek és interaktív videójátékok. A piramis szerint a családdal, barátokkal történő videochatelés, hangoskönyvek, podcastok hallgatása és a kreativitásra ösztönző felületek használata bármikor megengedett. 

Alkalmazhatjuk magunkon a PERMA pszichológiai jóllétet felmérő módszert is az eszközhasználatunk felmérésére, amely mozaikszó betűinek a feloldása a következő:

Pozitív érzelmeket vált ki belőlünk a tevékenység hosszútávon? (Positive emotion)

Passzív szemlélődés, vagy aktív bevonódás jellemző ránk? (Engagement)

Az online idő segíti a másokhoz való offline kapcsolódást? (Relationships)

Látjuk a tevékenység értelmét? (Meaning)

Teljesítmény/hatékonyság érzés társul hozzá? (Accomplishments) 

dsc_2491.jpgForrás: Hegedűs Krisztián

Hasznos praktikák

Dr. Szondy Máté a saját tapasztalatait és munkája során szerzett információit egybevetve első lépésként azt javasolja, hogy ismerjük fel a saját eszközhasználatunk mintázatát. Fontos a szokások megváltoztatása, például az értesítések kikapcsolása, némítása, az alkalmazások törlése vagy átrendezése. Növeli a késztetést, ha egyből látjuk az alkalmazásokat, érdemes megnehezíteni a használatukat, applikáció helyett böngészőből megnyitni őket, vagy akár elrejteni egy mappában. Személyes beszélgetés során hagyjuk békén a telefonunkat, a munkahelyen is a képernyőmentes meetingek a hatékonyabbak. Érdemes lehet telefonmentes zónákat kialakítani a lakásban, például a konyhában vagy hálószobában. A szürkeárnyalatos megjelenés a színek helyett szintén segíthet abban, hogy a használatot kevésbé vonzóvá tegyük saját magunk számára. A teljes detox általában nem megoldás hosszú távon, hiszen akkor számos lehetőségtől fosztanánk meg magunkat,  helyette a tudatos eszközhasználat jelenti a valódi megoldást.

A közönséget bevonva Dr. Szondy Máté humoros, színvonalas, figyelemfelkeltő előadással bizonyította, hogy a témáról sosem lehet eleget tudni, és az ismereten felül is mindig van hova fejleszteni önmagunkat és a tudatos eszközhasználatot. A slido felületén az egész előadás alatt névtelenül lehetett kérdéseket feltenni, amelyeket az előadó a végén megválaszolt. Az érzékenyebb témák is teret kaptak, később pedig többen személyesen is megfogalmazták a kérdéseiket.

Képernyők: függőségtől a tudatos használatig – Dr. Szondy Máté előadása a Mentálhéten Tovább
„A művészeti készségemet és a gazdasági tudásomat összekötve szeretnék kibontakozni hosszú távon” – interjú Tóth Alexandrával

„A művészeti készségemet és a gazdasági tudásomat összekötve szeretnék kibontakozni hosszú távon” – interjú Tóth Alexandrával


woman-painting-done3.jpgTóth Alexandra 21 éves, paksi származású, 2020 óta pedig Budapesten él, és a Budapesti Corvinus Egyetem harmadéves tanulója gazdálkodási és menedzsment szakon. A tanulmányai mellett a rajzolásban és a festészetben is jeleskedik. Ismerősei művészléleknek tartják, azonban Alexandrát az üzleti életben a számok és az eredmények érdeklik.

Írta: Kalánová Barbara; borítókép: magánarchívum

Eléggé elvarázsolt személy vagyok, akit néha le kell húzni a földre, hogy kicsit realisztikusabban lássa a világot. Elvontabb énem mellett mindig is valamiért üzletemberként képzeltem el magam, szóval követtem ezt a belső vágyamat, így kerültem be a Corvinusra is” – emlékezett vissza Alexandra a kezdetekre.

Kiskora óta számos alkotói tevékenységet kipróbált. Aktívan festett, kézműveskedett, próza- és versmondó versenyekre járt, több éven keresztül táncolt, és mai napig verseket ír. Az igazi áttörést egy, a jobb agyféltekét képző rajztanfolyam hozta meg számára, mivel ekkor érezte először, hogy a rajzolás áll a legközelebb a szívéhez.

received_3310439659172506.jpegForrás: Magánarchívum

A festés, rajzolás volt az, amiben úgy éreztem, teljesen ki tudok teljesedni, így az vált elsődleges hobbimmá. A művészet számomra határozottan egy érzelmi kötődés. A festés vagy rajzolás folyamata egy szuper stresszlevezetés és érzelmi megkönnyebbülés. Alkotás közben legtöbbször szól a háttérben zene, de van, hogy csak szimplán csendre van mellette szükségem. A zene és az alkotás imádata pedig elfeledteti velem a hétköznapok problémáit. Csak belülre és a lapra vagy vászonra koncentrálok

– mondta mosolyogva Alexandra. Justin Bieber nagy rajongójaként lerajzolta az énekest 2015-ben, majd kedvet kapott  újabb alkotások elkészítéséhez, akár olyan híres előadókról is, akik inspirálják őt. Egy idő után ismerősei is elkezdték felkeresni, hogy készítsen el nekik egy-egy általuk választott képet. A kedvence az Alien című alkotása, amit nehéz szívvel adott tovább.

img_6425_facetune_28-10-2019-16-03-37_1.jpegForrás: Magánarchívum

Főként kedvenc előadóimat szeretem lapra vinni képek alapján, és nagyon megszerettem a tájképfestészetet is. Azt mondhatom, hogy a legnagyobb ihletet a zenéből, illetve mások művészetéből merítem. Michael Jackson kifejezetten inspirál, továbbá akkor alkotok magamtól intenzíven, amikor erős érzelmek uralnak egy-egy időszakban, legyen az bánat, boldogság, szerelem vagy stressz” 

– árulta el Alexandra. Első elismerését az egyik Szűz Máriát ábrázoló festményéért kapta, az egyházmegyei alkotói pályázaton, ahol második helyezést ért el. Azóta megannyi egyéb helyi és megyei szintű pályázaton ért el sikereket, továbbá egy országos pályázatot is megnyert.

Alkotásai átmenetileg tekinthetők meg egy-egy  helyen, online az Instagram közösségi oldalán folyamatosan megtalálható jó pár kedvence. Legutóbb idén márciusban, a Corvinus Művészeti Akadémia szervezte CMÁrcius program keretében három alkotása is kiállításra került a Három Szerb Kávéházban. Alexandra 2022 óta Corvinus Művészeti Akadémia tagja.

A CMA egy nagyon szuper hallgatói közösség, tele tehetséges fiatalokkal. Amikor elmentem a nyílt napjukra, otthon éreztem magam köztük. Kipróbálhatjuk magunkat a grafika, PR, közösségi média, a fotó-videó területén, és egy zenekara is van a szervezetnek, ami CMA Band néven fut. Hetente tartunk kurzusokat, megbeszéléseket. A hallgatóknak és külsősöknek is egyaránt rendezünk olyan programokat, mint például verses est, kerekasztal-beszélgetés egy befolyásos személlyel vagy kiállítás. A diákszervezet jövőre lesz tíz éves, arra is izgalmas programmal készülünk

– adott betekintést a CMA világába Alexandra. Szeretne tovább fejlődni a jövőben, bejárni a világot, és minden helyszínen rajzolni, festeni egy képet, hogy később kiállítást nyithasson belőlük.

img_8193.jpegForrás: Magánarchívum

A jövőben szeretnék olyan szintre fejlődni, hogy amit magam előtt látok, azt egy az egyben lapra tudjam vinni. Szerintem mindenkinek van egy fénykora az adott hobbiját illetően, aztán vagy az válik a munkásságává, vagy kénytelen visszább venni, hogy mást helyezzen az előtérbe. Én szeretnék olyan területen kibontakozni hosszú távon, ahol össze tudom kötni a művészeti készségemet és a gazdasági tudásomat 

– mondta jókedvűen Alexandra. Vágya, hogy maradandót alkosson, remekműivel elkápráztassa a művészet kedvelőit.

 Szeretnék maradandót alkotni. Az a célom, hogy büszke legyek magamra, arra, amit csinálok, valamint motiváljak másokat. Ami mellett nagyon elhatározom magam, az úgy is lesz, ez főleg annak köszönhető, hogy maximalista vagyok

– mondja nevetve Alexandra.

„A művészeti készségemet és a gazdasági tudásomat összekötve szeretnék kibontakozni hosszú távon” – interjú Tóth Alexandrával Tovább
Budapest ajánló – Üzletek egy fenntarthatóbb jövőért

Budapest ajánló – Üzletek egy fenntarthatóbb jövőért

dsc_2132-01.jpeg

A városban jobbnál jobb csomagolásmentes boltok, termelői piacok lelhetők fel, ha nyitott szemmel járunk. Ajánlónkban bemutatunk nektek párat, ahová szerintünk érdemes ellátogatni. Középpontban a hulladékmentesség, a tudatos vásárlás, a hazai termelők és a vállalkozások támogatása.

Borítókép: Máriássy Fruzsina

Bosnyák téri piac – Kelle Fanni

A vásárcsarnok 1962-ben nyitotta meg kapuit és vált Budapest egyik leghangulatosabb piacává. Nem csupán tradicionális áruválasztékkal találkozhatnak a vásárlók az árusító pultokon, hanem gazdag őstermelői kínálattal is. Széles ételválaszték várja az idelátogatókat, mint például háztáji élelmiszerek, kenőmájas, disznósajt, tanyasi csirke, kolbász és egyéb húsok. A csarnok rendelkezik gombavizsgáló résszel is, ahol többek között vargányát és erdei-mezei kuriózumokat vásárolhatunk. A piacra ingyenes a belépés, megközelíthető villamossal és buszjárattal is. A környező utcákban lehetséges a parkolás, amely munkanapokon 8:00–18:00 óráig díjköteles. A csarnok hétfőn 6:00–17:00 óráig, keddtől péntekig 6:00–18:00 óráig,  szombaton pedig 6:00–14:00 óráig tart nyitva. A piac vasárnap, hivatalos ünnep- és munkaszüneti napokon zárva tart.

bosnyak_teri_vasarcsarnok1.jpgForrás: piaconline.hu

Szimplakerti Háztáji Piac – Kelle Fanni

Ez a piac közösségi és kulturális helyszín egyben Budapest szívében. Vasárnaponként 9:00 és 15:00 óra között három-négyezer vásárlót vonz, akik harminc-negyven eladó saját termelésű és előállítású kínálatából válogathatnak. A szervezők ügyelnek arra, hogy az árukínálat minél bővebb legyen. A helyszínen vegyszermentes gyümölcsöket, sajtot, lekvárt, friss és szárított gombát, szörpöt, fűszert és szendvicskrémet is találunk. A piac rendelkezik emeleti résszel, ahol főként a termelők áruiból összeállított svédasztal várja a reggelizni vágyókat. A vásár egyúttal túlmutat önmagán, mivel a szervezők törekednek arra is, hogy a hely közösségformáló hatással legyen, ezért élő zenével és gyerekfoglalkozásokkal várják a látogatókat. A Közös Lábos program keretein belül civil szervezetek készítenek húsos és vegetáriánus fogásokat a termelők termékeiből, ezeket adományért cserébe lehet megkóstolni.

szimplapiac4.jpgForrás: romkocsmak.hu

Rákóczi téri vásárcsarnok – Kelle Fanni

A Rákóczi téri vásárcsarnokot II. vásárcsarnoknak is szokták nevezni, mivel másodikként épült meg a budapesti piacok közül. A monarchia 1897-ben nyitotta meg először kapuit a vásárlók előtt, jelenlegi formájában 1991 óta üzemel. A vásárcsarnokban található az Eldorádó látványkonyha, amely már kétszer bekerült a Magyar Konyha – a legrégebbi kulináris folyóirat – top 10-es listájának helyezettjei közé „Piac és Gasztronómia” kategóriában. A csarnokot a 4-es és a 6-os villamossal lehet megközelíteni vagy a 4-es metróval, ami közvetlenül a Rákóczi térnél áll meg. Az épülethez tartozik egy mélygarázs, de a környező utcákban is biztosított a parkolás. A belépés ingyenes, a piac hivatalos ünnep- és munkaszüneti napokon és vasárnap zárva tart. Hétfőn 6:00-tól 16:00 óráig, keddtől péntekig 6:00-tól 18:00 óráig, szombaton pedig 6:00-tól 13:00 óráig várják a vásárlókat.

rakoczi_teri_vasarcsarnok.jpgForrás: Ráküczi téri Vásárcsarnok Facebook oldala

Pancs Bolt – Kelle Fanni

Budapest óbudai, újbudai és ferencvárosi részén is találkozhatnak a környezettudatos vásárlók a Pancs Bolt – low waste shoppal, és számtalan érv szól amellett, hogy a termékeiket válasszuk. A bolt főként hazai termékeket árusít, ezzel is elősegítve a magyar gazdaságot és termelőket. Az áruk többsége közvetlenül a termelőktől, friss betakarításból vagy  gyártásból származik. Sok terméket kimérős formában kínálnak, hogy a szükséges mennyiséget tudja hazavinni a vásárló. Az üzlet visszaváltható csomagolásokat is biztosít. Folyamatosan törekednek a termékválaszték bővítésére. A jelenlegi kínálatban találhatóak kovászos pékáruk, kolbászok, biodinamikus gazdaságból származó tejek, hidegen sajtolt olajok, termelői ecetek, fűszerek, magvak és teák. Érdemes lehet betérni egy pénteki buli előtt is, mert naturális borokkal és kisüzemi sörökkel is várják a vevőket.

pancsbolt.jpgForrás: https://streetkitchen.hu/

Emilla Pirospont - Mosonyi Eszter

Az ország egyetlen olyan boltja, amelyben zero waste alternatívaként mosható betétet árulnak az Emilla Pirospont. Természetesen nem csak betétekből áll a kínálat –- bár tény, hogy számtalan minta közül válogathatunk különböző méretekben –-, de fellelhetőek egyéb menstruációs eszközök is, mint például az intimkehely vagy a menstruációs fehérnemű. A mosható betétek kényelmesek és biztonságosan használható megoldást nyújtanak, használatukkal pedig kizárhatjuk az életünkből a mérgező anyagokkal teli eldobható változatokat. Az üzlet a Kresz Géza utcában található, nem messze a Lehel csarnoktól, az egyetemtől pedig 25 perc alatt elérhető.

emilla.jpgForrás: emilia.me

Ligeti Bolt - Mosonyi Eszter

A Ligeti Bolt egy csomagolásmentes üzlet, ahol többek között pékárut, tisztítószereket, tésztát, fűszereket, olajokat, magvakat, és akár még édességeket is vásárolhatunk kimérve. A saját edény, vászontáska, befőttes üveg vagy éppen kosár elengedhetetlen kelléke a vásárlásnak, ugyanis ezekben tudjuk hazavinni a termékeket. Ha éppen nincs nálunk ezek közül valamelyik, befőttes üvegeket és vászonzsákokat a boltban is be tudunk szerezni. A városban két helyszínen lelhető fel, a Király utcai átmenetileg zárva tart, így jelenleg a Katona József utcai üzletben – a Nyugati pályaudvartól nem messze –- tudtok vásárolni. A koncepciót lényege az, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk a megvásárolt élelmiszerek csomagolásával. A felelősségteljes fogyasztás a kulcs: hogy minél többen váljunk tudatos vásárlókká, és minél környezetkímélőbb életet éljük.

ligeti_bolt.jpgForrás: kulturgorilla.hu

Tebe 9. kerület - Mosonyi Eszter 

A Tebe hulladékmentes bolt az országban először Békéscsabán jelent meg, Budapesten pedig a 9. kerületben lelhető fel a Vaskapu utcában. A Tebe lényege nagyjából -– mint általában a csomagolásmentes üzleteknek –-, hogy fenntarthatóbbá tudjuk tenni a bevásárlást, és ezáltal az életünket is. Egy ilyen üzletben bármit megtalálhat az ember, amire csak szüksége lehet a bevásárlás során. Ha itt szerezzük be az éppen szükséges alapanyagokat, azon túl, hogy kevesebbet ártunk a környezetünknek, helyi gyártókat, termelőket, vállalkozókat és családokat támogathatunk. A Tebe egyébként nem csak egy bolt, hanem kávézó is egyben. Ha reggel megkívánnál egy jó kávét, teát vagy szendvicset, az egyetemtől gyalog csak 15 percre található az üzlet. 

tebe.jpgForrás: tebe.hu

Lemérem csomagolásmentes bolt – Mosonyi Eszter

A Lemérem csomagolásmentes boltban az élelmiszereken kívül zero waste kiegészítőket is találunk. Nagyon fontos érték számukra, hogy a termékek mindegyike pálmaolaj mentes, mivel ennek előállítása nem etikus környezetben történik, ezen kívül a környezetünkre is rendkívül rossz hatással van az előállítása. Náluk nem csak tea, tészta vagy éppen édesség szekciót találunk, mert ha betérünk, egy nagyon kellemes, jó hangulatú közegben várnak minket, és barátságos kiszolgálásban részesülhetünk. A Bikás park közelében, a Tétényi úton keressétek, garantáltan nem fogtok csalódni, de a tároló dobozokat ezúttal se hagyjátok otthon!

lemerem_jpeg.jpgForrás: humusz.hu

Budapest ajánló – Üzletek egy fenntarthatóbb jövőért Tovább
KULT KÖZ – Mélylevegő projekt, podcastsorozatok és könyvek a mentális egészség hetén

KULT KÖZ – Mélylevegő projekt, podcastsorozatok és könyvek a mentális egészség hetén

matt-flores-t3ju4zsixfa-unsplash.jpg

Sokan mondják, hogy a lelki és mentális egészség megteremtéséért dolgozni kell. Kult Köz különkiadásunkban olyan eszközöket gyűjtöttünk össze, amelyek ezt támogatják, segítségükkel sokat fejlődhetsz, ha alkalmazod a bennük említett praktikákat. A mentális egészség hete alkalmából könyveket, Instagram-oldalakat, filmet, podcastokat és programokat is ajánlunk nektek.

Borítókép: Unsplash

Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi: Beszélnünk kell! – Kelle Fanni

beszelnunkkell-1x1.jpgForrás: Beszélnünk kell!

A Beszélnünk kell! podcast sorozat D. Tóth Kriszta író, a WMN online magazin alapító-főszerkesztője, valamint Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus hívta életre. Beszélgetéseik során az emberi kapcsolatok témakörét járják körbe, érintik a barátságot, a párkapcsolatot vagy a szülő-gyermek viszonyt.Az elszabaduló szorongásról és haragról című epizód azért jött létre, mivel 21. századi társadalmunkra jellemző a mindennapokat átitató felfokozott érzelmi állapot, mint a szorongás a félelem és a harag. A pandémia is nagy szerepet játszott negatív érzelmeink felerősödésében, még nagyobb nyomást helyezve ránk, mindezzel együtt káros hatást gyakorolva kapcsolatainkra és közösségeinkre is.

Lélekközösség Peller Mariannal – Tótfalusi Fanni

Peller Mariann televíziós személyiség, az RTL Reggeli műsorának egyik műsorvezetője, szinkronszínész és rádiós-podcast személyiség egyaránt. 2018-ban hozta létre a Lélekközösség Peller Mariannal című Youtube-csatornáját, amely később podcastcsatornává, továbbá a Sláger FM egyik állandó műsorává nőtte ki magát. Mariann műsorában különböző vendégekkel fedezi fel az emberi lélek rejtelmeit és bugyrait, hogy nyitottabb és spirituálisabb élet felé induljanak el, és vegyék kezükbe a sorsuk irányítását. „Ha jó hatással vagy másokra, magadra is jó hatással leszel... erről szól a Lélekközösség” – írja Mariann a Facebook oldalán. Hallgasd meg te is a műsorát, hogy felfedezhesd a lelkedet és a benned rejlő kincseket!

A te döntésed beszélgetéssorozat – Tótfalusi Fanni

maxresdefault.jpgForrás: Nyitott Akadémia

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író, előadó és televíziós jelenség. Napjainkban pedig már igazi sztárpszichológus, akinek elsődleges célja az emberek segítése kudarcaik legyőzésében, egyfajta iránymutatás a boldogabb, pozitívabb, kiegyensúlyozottabb élet felé. A Te döntésed című beszélgetéssorozatban különböző vendégeken keresztül válaszolnak meg olyan kérdéseket, mint az, hogy hogyan befolyásolja a múltunk, a felmenőinktől hozott minták a jelenlegi életünket, illetve hogy tényleg mi irányítjuk-e a sorsunkat, vagy be kell járnunk a saját utunkat.Almási Kitti ezekre az izgalmas és még sok hasonlóan érdekes, lényeges kérdésekre keresi a válaszokat beszélgetéssorozatban, amelyet a Nyitott Akadémia oldalán tudsz megtekinteni.

irodalmi_aj_1_1_4.png

Mélylevegő Projekt: Elmerülő – Orosz Petra 

A Mélylevegő Projekt fiatal pszichológusokból álló csapat. Céljuk, hogy közérthetően adjanak át tudományos információkat a mentális egészségről, és módszereket kínáljanak a mentális egészség megőrzésére a mindennapokban. Az Elmerülő című könyvben a leggyakoribb mentális betegségekről, pszichés problémákról, valamint egészségmegőrzési lehetőségekről olvashatunk. A kötet 18 fejezetre bontva részletezi az Instagram oldalukra korábban feltöltött tartalmakat (@melylevegoprojekt), így könnyen bele tudunk merülni a számunkra érdekes és releváns részekbe. 

Andrea Owen nagysikerű kötete – Kelle Fanni

hogyan_ne_erezd_magad_sz_rul.pngForrás: tíz kicsi könyv

Andrea Owen nemzetközileg elismert életmód-coach saját életéből merített ihletet könyvéhez. Az alkotás személyes hangvételű, amelyet a szerző életútjának legmélyebb pontjával indít. Mivel Owen megosztja magánéleti bukásait, szakmailag és emberileg is hitelesnek tekinthető a mű, továbbá segít abban, hogy ne érezzük magunkat egyedül a problémáinkkal való megküzdésben. A tizennégy rossz szokást felölelő könyv főként azokhoz a nőkhöz szól, akikre jellemző a mindennapokban előforduló önromboló magatartás. Ezzel kapcsolatban az írás igyekszik választ adni arra, hogy mi állhat a káros viselkedéseink hátterében, amely segítséget nyújt az önfejlesztésben. A szerző érthető módon vázolja a gyakran előforduló önromboló viselkedési formákat, miközben eltérő módszerekkel igyekszik előremozdítani tudatosságunkat. Olyan mérgező szokások merülnek fel a fejezetek során, mint a belső kritika, a maximalizmus vagy az elszigetelődés.

kep_5.png

Minimalism – Orosz Petra

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus szerint a kevesebb mindig több. A minimalizmus témájában vezetnek podcastot (The Minimalists), írtak több könyvet, és tavaly készült egy dokumentumfilm is arról, hogyan szabadultak meg a tárgyaik közel 95%-ától. Bemutatják a folyamat részleteit és elmesélik, miért tudnál teljesebb és boldogabb életet élni, ha kitisztulna az otthonod a felesleges kacatoktól. Érdekesség, hogy a film rendezője, Matt D’Avella maga is készít minimalizmushoz és tudatos életmódhoz köthető videókat a YouTube-ra, hiszen ő maga is ezt az életvitelt követi.

Ha szeretnél rögtön belekóstolni a tudatos életvitel ezen formájába, akkor csatlakozz a fiúk kihívásához! Egy hónapon keresztül minden nap eggyel több tárgytól kell megszabadulnod, így a 30 nap alatt összesen 465 tárgytól tudod megkönnyíteni az otthonod és ezzel együtt a lelked is.

programajanlo_6.png

Mentálhét a Corvinuson

Végül, de nem utolsó sorban: ha élvezed az előadásokat, és úgy érzed, sokat tudsz belőlük tanulni, ne hagyd ki a Corvinuson rendezett programokat a mentális egészség keretében, ahol olyan érdekes témákról hallhatsz, mint a technostressz, a szexualitás, valamint az Élő könyvtár különleges programjával is megismerkedhetsz. Erről írt részletes ajánlónkat itt találod.

KULT KÖZ – Mélylevegő projekt, podcastsorozatok és könyvek a mentális egészség hetén Tovább
“A vízben gólokat, a parton diplomákat szereznek a corvinusos sportolóink” – interjú Vladár Csaba és Szőcs Gábor sportvezetőkkel

“A vízben gólokat, a parton diplomákat szereznek a corvinusos sportolóink” – interjú Vladár Csaba és Szőcs Gábor sportvezetőkkel

dsc_0770_v1.png

Az egyetem vízilabdacsapata bronzérmes lett a nyári Európai Egyetemi Játékokon a lengyelországi Łódźban. A kiemelkedő helyezés és a “jó tanuló – jó sportoló” életmód kapcsán beszélgettünk Szőcs Gábor edzővel és Vladár Csabával, a Testnevelési és Sportközpont vezetőjével.

Írta: Orosz Petra; borítókép: Corvinus Waterpolo Team

A Budapesti Corvinus Egyetem vízilabdacsapata kiemelkedő eredményeket tudhat maga mögött. A tavalyi évben megnyerték a Magyar Egyetemi-Főiskolás Országos Bajnokságot, ezzel kvalifikálták magukat az Európai Egyetemi Játékokra, ahol harmadik helyet szereztek idén nyáron. Az arany-, majd a későbbi bronzéremhez összesen 22 játékos járult hozzá.

52232216046_ed2249dea0_k.jpgForrás: eug2022.hu

“Egy vízilabdacsapat csak 13 fős, viszont különböző okok miatt nem tudott a teljes aranyérmes csapat Łódźba utazni, de szerencsére volt még honnan játékosokat gyűjteni. Az elmúlt években jellemzően azt tapasztaltuk, hogy mindig bőven találunk vizilabdásokat a Corvinuson” – büszkélkedett Szőcs Gábor, aki 2013 óta az egyetem vízilabdacsapatának edzője. Korábban oktatóként is megfordult az egyetemen, jelenleg edzői feladatokat lát el, “civilben” pedig a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere immáron 16 éve. Gábor pályája jó példa arra, hogy jól megférhet egymás mellett a sport és a tanulás, illetve az, hogy ez az egyetemi évek után is sikeresen folytatódhat.

2013-ban, mindössze két héttel azután, hogy Vladár Csaba és Szőcs Gábor bemutatkoztak egymásnak, néhány közös edzés után egyből jött egy nagyobb siker: megnyerték az első Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság döntőjét a fiúkkal a nagy rivális, a Budapesti Gazdasági Egyetem csapata ellen. A következő három évben két ezüst és egy bronz került a játékosok nyakába. Az ezt követő három évet sajnos inkább a keserűség és negyeddöntős kudarcok jellemezték, a világjárvány időszaka azonban jót tett a fiúknak: tavaly egy bronzzal, idén pedig egy arannyal tértek vissza a legjobbak közé.

“Az idei sikereknek alapvetően két oka volt: egyrészt nagyon erős volt a keret, másrészt a korábban megbeszélt taktikát most sikerült megvalósítani. Az elmúlt évek tapasztalata megmutatta, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Most mégis  úgy sikerült, ahogy elterveztük. Minden játékelemet gyakorlatilag kifogástalanul teljesítettek, ez szintén kellett ahhoz, hogy ilyen szép eredményeket érjünk el idén”

– mondta Gábor. A Corvinus vízilabdacsapata olyan játékosokból áll, akiknek van saját klubjuk, ahol az adott szezonban játszanak. Mindenki aktív vízilabdás, vagyis minimum három-négy, maximum heti tíz alkalommal vízilabdázik. Amikor egyetemi színekben hazai vagy nemzetközi megmérettetésre kerül sor, akkor a játékosok a Corvinusért küzdve egy csapatba egyesülnek. A társaság olyan szempontból heterogén, hogy más bajnokságokban játszanak, így eltérő időt szánnak az edzésekre. Ez segít abban, hogy egyénileg megtalálják azt a szintet, ahol össze lehet egyeztetni a vízilabdát a tanulással.

Vladár Csabának is nagy tapasztalata van a jó tanuló – jó sportoló témában, mivel ő 22 éve az egyetem kosárlabda csapatának edzője, és közel tíz éve a Sportközpont vezetője.

csapatkep_1.jpgForrás: eug2022.hu

“Nagyon nagy áldozattal jár a felkészülés a hallgatók részéről, mert össze kell egyeztetni az órákat és az edzéseket, de ehhez kaphatnak segítséget az egyetemtől. Igénybe vehető az egyéni tanrend, vannak sportolói felmentések, valamint mi is mentoráljuk őket, amennyire lehetőségünk van. Akár a tanároknak is írok, hogy a felkészülési időszakban, versenyek alatt segítsék a hallgatókat. Ebben a folyamatban mindig van hova fejlődni, szeretnénk is, hogy minél inkább tudjuk segíteni a jó tanuló – jó sportoló hallgatóinkat” –  emelte ki Csaba.

“Nagyon komoly erőfeszítés a tanulók, játékosok részéről az, hogy az ország egyik legjobb gazdasági egyetemén tanulnak, és mellette magas szinten sportolnak. Az, hogy két helyen is kimagaslót alkotnak, két területen is kibontakoztatják a tehetségüket, elismerésre méltó. Magyarországon a vízilabda a tradíciók, a sikerek miatt nagyobb reflektorfénybe kerül. A tradíció része, hogy a vízben gólokat, a parton diplomákat szereznek a játékosok. A múlt kötelez, és örülök annak, hogy ezt sokan képviselik a Corvinuson”

– tette hozzá Gábor. “Ma a sportoló hallgatók kettős életpályamodellt visznek. Ők a jövő vezetői és meghatározó emberei – legalábbis a gazdasági életben biztosan. Ehhez remek felkészítést ad a csapatsportágakban való tevékenykedés, az ebből tanultakkal ki tudnak emelkedni, és hozzá tudják tenni a szakmai életükhöz ezeket a tapasztalatokat és élményeket” – egészítette ki Csaba.

De honnan indult a Corvinuson a vízilabda? Az egyetem saját csapata 2013-ban alakult, amikor maga az egyetemi vízilabda is gyökeret vert Magyarországon, más sportágakkal karöltve. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kérte fel Faragó Tamást, az 1976-os montreali olimpia bajnokát és Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) megalapítására. Jelenleg több mint 37 sportágban rendeznek bajnokságokat azzal a céllal, hogy az egyetemisták körében népszerűsítsék a sportolási lehetőségeket, és támogassák, hogy a hallgatók párhuzamosan végezhessék a tanulást és a sportolást. Az évek során folyamatosan nő a résztvevő egyetemek száma, és egyúttal a színvonal is. 2018 óta Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, aki az edzők szerint mind anyagilag, mind energiabefeketetés szempontjából sokat áldoz arra, hogy egyre nívósabbak legyenek az egyetemi vízilabdaversenyek.

Az Egyetem csapata idén nyáron lépett először a nemzetközi porondra, és rögtön egy bronzéremmel tértek haza. Több mint 6000 sportoló vett részt a különböző versenyszámokban Lengyelországban, a corvinusos vízilabdázók a hangulatot úgy írták le, mintha diákolimpián vettek volna részt. “Úgy éltem meg, és szerintem a játékosok többsége is, hogy ez az egyik legmeghatározóbb és legnagyobb sikere és élménye a vízilabda pályafutásomnak, de a top ötben mindenképpen benne van, ez egy nem mindennapi esemény” – mesélte Gábor.

52232215281_032853a2c2_k.jpg Forrás: eug2022.hu

Kiemelték továbbá, hogy mivel az egyetem modellváltáson esett át, ezért az amerikai stílust követve a sportnak még fontosabb szerepe van az egyetem életében. A sporteredmények erősítik mind az egyetem vezetésében, mind a hallgatókban a minőségi munka meglétét a sportolók és a Sportközpont részéről, ezáltal buzdítva még többeket a mozgásra. Egyre több és több elismerésben részesülnek a Corvinus sportolói, és ezen eredmények hírei egyre több hallgatóhoz jutnak el. Az egyetem sporteseményeiről és beszámolóiról a Corvinus Sport nevű Facebook-oldalon lehet tájékozódni. A vízilabda csapatnak pedig van saját Facebook-oldala is, amelyet az egyik kapus, Pápai Dávid üzemeltet. “Kérdeztem a verseny előtt, hogy valakinek van-e kedve tudósítani az eseményekről, és összefoglalni a történéseket. Akkor nagy szerényen jelentkezett Dávid. Utána kiderült róla, hogy nemcsak jó kapus, de remekül is ír, nyilatkozik és nagyon szereti ezt csinálni, így írásos és videós tudósításokkal is többször bejelentkeztünk” – tette hozzá Gábor.

Akit érdekel a vízilabda, az ki is próbálhatja magát, rengeteg lehetőség van országszerte az amatőröknek és a profibb szinten játszók számára is. 

“Edzőként igyekszem segíteni mind a játékosokat, mind pedig azokat, akik bár a csapathoz nem csatlakoznak, de érdeklődnek a vízilabda iránt. A vízilabda társadalomban mindenki ismer mindenkit, így segítem őket, hogy megfelelő klubot találjanak maguknak. Illetve az elmúlt 5-10 évben több amatőr klub is alakult Budapesten, ahol idősebb játékosok is megfordulnak. Furcsa lehet elsőre, hiszen a vízilabda nagyon nehéz sport, mégis sokan lettek játékosok felnőtt korukban. Egykori corvinusos barátom 30 éves korában kezdett el vízilabdázni. Előtte tudott úszni, bár még azt se mondanám, hogy versenyszerűen. Hetente kétszer lejárt reggelente egy amatőr csapathoz, és egész jól megtanulta a sportot. Sok időbe telik, de nem lehetetlen”

– mesélte Gábor. Ami a további megmérettetéseket illeti, már vannak tervek a jövőre nézve is. 2023-ban hazánk ad otthont az Európai Egyetemi Bajnokságoknak Miskolcon, majd közösen rendezik Debrecennel a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat, amelyeken a részvétel mellett a csapatnak egyaránt célja a jó szereplés. A hazai rendezés miatt nagyobb reflektorfény vetül a hazai sportolókra, köztük a vízilabdásokra is.

img_6755.jpgForrás: Corvinus Waterpolo Team

“Az itthoni rendezés miatt nem mindegy, hogy a Corvinusról hányan vesznek részt, milyen eredményeket érnek el, ezért a csapattal szeretnénk maximálisan kivenni a részünket, és minél jobb eredményt elérni” – mondta Csaba.

A MEFOB aranyéremben és az EB bronzéremben közreműködő játékosok: Barna Márton, Baross Péter, Békési Bulcsú, Csizmazia Zsolt, Gergely István, Hajas Dávid László, Hertzka Olivér, Holubecz Barnabás, Kaiser Levente, Kaposnyák Zsolt, Kapronczay Mór, Korbács Gábor, Köblös Levente, Manhertz Martin, Pápai Dávid, Sebestyén Mátyás, Sugár Péter, Szepes Áron, Sziládi Kristóf, Szőke Benedek, Takács Balázs, Ürögi Bese; edzők: Szőcs Gábor és Miklós Levente.

“A vízben gólokat, a parton diplomákat szereznek a corvinusos sportolóink” – interjú Vladár Csaba és Szőcs Gábor sportvezetőkkel Tovább
süti beállítások módosítása